Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 11.11.2019

Medij: Danas     Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Nebojša Zelenović: Nisam se uplašio

Nebojša Zelenović: Nisam se uplašio

1 To je još jedan pajac

u Arlekinovom cirkusu

ŠABAC // „Nisam se uplašio pretnji Miše V acića, koji mi je poručio da će me proterati, da ću završiti u zatvoru, ili Drini. Nisu se uplašili ni Šapčani, iako je njegov noćni boravak u Sapcu izazvao uznemirenje građana koji su navikli na miran život u kome se ljudi međusobno uvažavaju. Doduše na prvo gledanje nastup Vacića stvarno deluje neverovatno i zastrašujuće, ali posle izvesnog vremena ipak postaje jasno da je Vacić još jedan pajac u Arlekinovom cirkusu kome se bliži kraj“, kaže za Danas Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, i dodaje da su Šapčani do sada uvek uspevali da se izbore za pristojnost i da nađu odgovore i na ovakve izazove.

Sagovornik Danasa kaže da će pretnje prijaviti policiji i tužilaštvu, iako su, kako navodi, oni imali prilike sve da vide i da reaguju po službenoj dužnosti.

„Obavestio sam sve strane ambasade, jer mislim da treba da vide po ko zna koji put čime se sve vlast u Srbiji služi i da to nema nikakve veze sa demokratijom i vladavinom prava, niti sa Ustavom, jer je reč o organizacijama koje su protivustavne i koje šire mržnju i netrpeljivost među ljudima“, kaže Zelenović.

Dodaje da ne veruje da će vlast reagovati na Vadćeve pretnje i širenje desnog nacionalizma, jer je on Vučićev Šešelj koji služi da plaši narod po Srbiji, baš kao što je i u vreme Slobodana Miloševića Šešelj služio da plaši narod. Napominje da je duh 90-ih defmitivno izašao iz boce i zato poziva demokratsku javnost i slobodoumne građane da mu se odlučno suprotstave, jer će u suprotnom nasilje, bezakonje i ubistva postati naša svakodnevica.

„Pošto vlast ne odgovara na naša pitanja, onda imamo Mišu Vacića koji skreće pažnju. U suštini to su fašisoidne Vučićeve falange čiji je cilj da plaše narod. Jer taj čovek uz pomoć i tehničku podršku Srpske napredne stranke putuje po Srbiji i psuje, preti i vređa mirne građane sa jednim ciljem i jednom porukom: ‘ako nećete Vučića - ovo će vam biti vlast’“, napominje Zelenović.

Na pitanje da li veruje da će tužiteljka Zagorka Dolovec konačno reagovati na Vacićeve pretnje, sagovornik Danasa ističe da je ona tu da obezbedi da veliki vođa nesmetano vlada. Njena uloga, kaže, je ista kao i uloga Agencije za borbu protiv korupcije, REM-a, RIK-a. To nisu institucije, njihov zadatak je podrška Vučiću, objašnjava Zelenović i dodaje da nažalost to nije samo naš problem, već i problem čitavog Zapadnog Balkana. M. R. M.

ZZS oformila pravni tim

Stranka Zajedno za Srbiju formirala je pravno-ekspertski tim koji će pratiti sve potezeTužilaštva i policije povodom pretnji smrću predsedniku stranke Nebojši Zelenoviću i otvorenog pozivanja na linč dela medija upućenih od strane samozvanog lidera ekstremne desnice Miše Vacića. Ovaj tim odTužilaštva traži da bez odlaganja policiji naloži hapšenje, određivanje pritvora i brzo procesuiranje Miše Vacića, a u suprotnom, smatraće da Vacić u izvršenju svojih krivičnih dela ima podršku samog vrha vlasti, odnosno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navedeno je u saopštenju.

Reči Miše Vacića osudili su i Savez za Srbiju kao koalicija, zatim LSV, a PSG u saopštenju navodi i član Ustava po kome bi rad nekoga ko zagovara rušenje poretka, kršenje zajamčenih prava i raspirivanje mržnje moralo biti zabranjeno.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.11.2019

Medij: Danas     Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Srbija se pretvara u podaničko društvo

POVODOM: Poruke sa 49. protesta „1 od 5 miliona“ u Beogradu

Srbija se pretvara u podaničko društvo

  • Berlinski zid

nije srušen nego je premešten kod nas

BEOGRAD // U govora na protestu „Jedan od pet miliona“ koji je u Beogradu subotu održan po 49. put, profesor Medidnskog fakulteta Vladan Čokić je na platou ispred Filozofskog fakulteta rekao da se „Srbija pretvara upodaničko društvo“, prenela je Beta. Čokić je rekao da se, s jedne strane, u Srbiji „urušavaju akademske vrednosti univerziteta“, a, s drage, „kada akademska zajednica pokušava da to predoči ukazivanjem da je doktorat (ministra finansija) Siniše Malog plagijat, to nailazi na otpor vlasti koja se zatim čudi što je Univerzitet u Beogradu pao na Šangajskoj listi“.

„Gospodo, doktorati se ne kupuju! Komplekse treba lečiti na nekom drugom mestu, a ne na Beogradskom univerzitetu“, rekao je Čokić. Poručio je i: „Gospodo poglavari Srpske pravoslavne crkve, vi ste saučesnici u ovoj pošasti koja davi Srbiju“, jer, kako je nastavio, „Srpska pravoslavna crkva daje ordenje jednoj sekti“.

Jedan od organizatora protesta Miodrag Simović je pozvao građane da ostave potpis podrške za oslobađanje uzbunjivača iz vojne fabrike Krašik Aleksandra Obradovića. Onje uhapšen 18. septembra na svom radnom mestu u toj fabrici u V alj evu pod optužbom da je „odavao službene tajne“.

Simović je učesnike protesta podsetio da se u subotu navršilo 30 godina od rušenja Berlinskog zida koji je bio podele i izolovanja ljudi, ali, kako je rekao, „taj zid nije srušen, već je premešten ovde“.

Govoreći o lažnim diplomama kazao je da „pa mestu ministara imamo plagijatore Sinišu Malog i Nebojšu Stefanovića“ i dodao da i predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović „takođe ima lažnu fakultetsku diplomu“.

S protesta je upućena podrška glumcu i producentu Draganu Bjelogrliću povodom nedavnih napada tabloida na njega i njegovu porodicu.

Građani su nosili transparente „100 penzionera za jednog taksistu“, „Bojkot Srbijo“, „RTS ne radi dobro za dobro građana Srbije“, a na kamionu sa ozvučenjem je transparent „Sloboda za Aleksandra Obradovićall.

Povorka je prošla ulicama Vase Čarapića, Kralja Milana, Kneza Miloša, Takovskom, Svetogorskom i Makedonskom, završivši šetnju kod mesta odakle je krenula, ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu, prenelaje Beta.

Zaustavljanje kod RTS-a i Predsedništva

Učesnicima protesta su podeljeni papiri na kojima su mogli da napišu pitanja koja bi postavili predsedniku Srbije, a onda je kutija s tim pitanjima ostavljena ispred ulaza u RTS čija su vrata oblepljena i natpisom „VOJKOT". Protestna šetnja se tokom večeri zaustavila i ispred zgrada Predsedništva Srbije gde je jedan od organizatora protesta Miodrag Simovič kazao da je predsednik Vučič „kukavica koja se uplašila tri studentkinje", a okupljeni su skandirali „Vučiču, lopove!". Okupljeni su potučili da se spremaju za 22. novembar, kada se očekuje odluka o spomom doktoratu ministra finansija Siniše Malog.

Snimatelj podneo prijavu

Fotograf i snimatelj udruženja Jedan od pet miliona" Nemanja Ristič podneo je krivičnu prijavu protiv Vukašina Bojoviča, koji ga je fizički napao u utorak, 5. novembra ispred zgrade RTS-a. Podsetimo, udruženje koje organizuje proteste pozvalo je u utorak na okupljanje ispred RTS-a zbog gostovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučiča na ovoj televiziji. Tri aktivistkinje udruženja nisu uspeli da vide predsednika prilikom ulaska i pročitaju mu pripremljena pitanja, a grupa aktivista SNS nakratko je došla do demonstranata u Takovskoj ulici, kod zgrade RTS-a i došlo je do koškanja. U udruženju Jedan od pet miliona" tvrde da je otac Vukašina Bojoviča jeste Milan Bojovič, funkcioner Srpske napredne stranke, i član opštinskog veča u Zemunu, koji je te večeri takođe bio prisutan.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.11.2019

Medij: Danas     Strana: 5

Rubrika: Društvo

Autori: J. Diković

Teme: Korupcija

Naslov: Uzbunjivačima jedini spas javnost i slobodni mediji

Uzbunjivačima jedini spas javnost i slobodni mediji

BEOGRAD // Zaštita uzbunjivača u Srbiji je mrtvo slovo na papiru zbog lošeg zakonskog okvira i opstrukcije pravosudnih organa u primeni postojećih zakone, koji kakvi god da su služe za ukras i pokazivanje strancima, smatraju Aleksandar Olenik, predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF), i Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

Prema njihovom mišljenju, jedina nada uzbunjivačima u Srbijidokje ovevlastijeste javnost koju čine malobrojni slobodni mediji i aktivni građani.

Javnosti je trenutno najpoznatiji slučaj uzbunjivača iz „Krušika“, Aleksandra Obradovića, koji je zbog ukazivanja na nezakonitosti bio i u zatvoru, a trenutno je u kućnom pritvoru. Podsetimo, Obradović je u kućnom pritvoru otkako je, sredinom oktobra, iz Centralnog zatvora u Beogradu prebačen u Valjevo. Prethodno je bio uhapšen 18. septembra. On je obavestio javnost kako se posredstvom trgovaca oružjem bliskih SNS-u godinama isisava novac iz te valjevske fabrike.

Prema dokumentaciji koju je Obradović dostavio medijima, među onima koji su proizvode „Krušika“ kupovali po povlašćenim cenama je i kompanija GIM, koju je u tim poslovnim aranžmanima predstavljao otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića - Branko Stefanović. Obradović tvrdi da je fmansijsko iscrpljivanje „Krušika“ počelo 2014, kad je na čelo te fabrike došao „partijski (SNS) vojnik Mladen Petković“, koji je krajem prošle godine doveden na čelo Zastave oružja.

Tu su i slučajevi policijskih službenika Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, kojima se trenutno sudi zbog navodnog odavanj a službene taj ne jer su obavestili javnost o tajnom snimanju komemorativnog skupa u Srebrenici 2015. godine kojoj je prisustvovao tadašnji premijer, a sada aktuelni predsednik Aleksandar Vučić. Dumanović i Trbović su zbog uzbunjivanja javnosti hapšeni, a ostali su i bez posla. Mada je Dumanović nedavno vraćen u policiju, ali odmah potom i suspendovan.

Aleksandar Olenik naglašava da je zaštita uzbunjivača kod nas „samo mrtvo slovo na papiru, što zbog lošeg zakonskog okvira što zbog opstrukcije pravosudnih organa u primeni postojećih zakone“.

- Cak se ide i dalje od izostanka primene važećih zakona pa na delu imamo otvorenu zloupotrebu prava od strane sudova i tužilaštva, koji pod pritiskom ili u strahu od režima, od uzbunjivača pokušavaju da naprave kriminalce. Ne pada im na pamet da ih zaštite, dok prave kriminalce, na koje uzbunjivači ukazuju, štite sa besprizomim obrazloženjima. Nažalost, jedina prava zaštita uzbunjivačajejavnost. Kaona primeru Krušika, samo izlazak građana na ulice može da donekle zaštiti uzbunjivače. Zato Građanski demokratski forum GDF u potpunosti podržava proteste podrške Aleksandru Obradoviću, uzbunjivaču iz Krušika i trenutno jednim, od ukupno dva, politička pritvorenika u Srbiji - ističe za naš list Aleksandar Olenik.

Dragan Popović ukazuje da u „u zarobljenim državama poput Srbije, institucije ne znače mnogo, niti se iko u njih pouzda, a zakoni, kakvi god da su, služe za ukras i pokazivanje strancima“.

- To znači da uzbunjivačima ostaje samo javnost koju čine malobrojni slobodni mediji i aktivni građani, bilo individualno, bilo udruženi u stranke, pokrete i organizacije. To je jedina nada uzbunjivačima u Srbiji dok je ove vlasti - objašnjava za Danas Dragan Popović.

Jedan od slučajeva o kojima je Danas prvi pisao je i slučaj policijske službenice Ivane Veličković, koja je obavljajući svoj posao u Sektoru za vanredne situacije otkrila 2015. nekoliko kršenja propisa i ljudskih prava. Umesto da bude nagrađena, jer je ukazala na nepropisno postupanje, ona godinama trpi diskriminaciju i mobing.

Nedavno smo pisali i o uzbunjivaču Draganu Žebeljanu, koji takođe trpi diskriminaciji jer ukazuje na brojne nepravilnosti i kršenja prava u MUP-u, a i Insajder je objavio priču o višestruko nagrađivanom policajcu, dugogodišnjem članu Radne grupe MUP-a za istraživanje ubistava novinara, koji je pre dve godine, bez ikakvog obrazloženja razrešen dužnosti, jer je „više puta Sektoru unutrašnje kontrole ukazivao na nezakonitosti u radu MUP-a“.

  1. Diković

----------------------------------------------------------

Datum: 11.11.2019

Medij: Kurir     Strana: 1,4,5

Rubrika: Vesti

Autori: Silvija Slamnig

Teme: Korupcija

Naslov: KRIVIČNA ZA DON BASTAĆA I NJEGOVU EKIPU

KRIVICNA ZA DON BASTACH I NJEGOVU EKIPU

Mutno Tokom nedelje biće podneta prijava zbog zloupotreba u radu SC „Milan Gale Muškatirović". Bivše rukovodstvo, koje je postavio šef opštine Stari grad Marko Bastać, napravilo milionsku štetu

SILVIJA SLAMNIG

Krivične prijave zbog zloupotreba u Sportskom centru „Milan Gale Muškatirović" biće podignute ove nedelje, saznaje Kurir.

Zbog brojnih zloupotreba i milionske štete, odgovaraće bivše rukovodstvo „Galeta“, predvođeno doskorašnjim direktorom Dušanom Raičkovićem, a prijavombi mogao dabude obuhvaćen i Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad, koja je do septembra ove godine upravljala ovim preduzećem. Praštalidugove

Budžetska inspekcija je izvršila kontrolu i sačinila izveštaj od 247 strana. U dokumentu, u koji je Kurir imao uvid, ukazuje se na zloupotrebe i fmansijske malverzacije

koje su ovo preduzeće ostavile u dugu od čak milion evra.

U izveštaju stoji da se kršenje zakona najviše odnosi na izdavanje prostora, povlašćene cene za zakupce, naplatu i ignorisanje zatezne kamate. Navodi se da SC nije preduzeo pravne radnje radi naplate potraživanja zbog kašnjenja, da postupci javnog nadmetanja nisu zakonski sprovođeni, kao i da su konkursni uslovi nameštani kako bi se eliminisali „nepoželjni zakupci“.

Inspektori su otkrili i da su odluke donošene bez saglasnosti nadzornog odbora, te da su napravljeni pravni propusti, i to sa gotovo svim zakupcima.

Bagatelnecene

Ustanovljeno je da su zakupci kasnili u plaćanju zakupa, a da su se pojedini lokali izdavali ispod svake cene: 100 di-

Radoslav Marjanović OPŠTINSKU KASU VIDEKAOPLEN

Zamenik šefa odborničke grupe SNS u Skupštini Beograda Radoslav Marjanović podseća da su odbornici SNS i ranije ukazivali na zloupotrebe:

- Baš kao što je za Dragana Đilasa gradska kasa nekada bila plen, isto tako se na funkciji predsednika opštine Stari grad danas ponaša i predsednik beogradskog odbora Đilasove stranke Marko Bastać - kaže Marjanović i dodaje da su izveštaji budžetske inspekcije, kao i svedočenja Bastaćevih bliskih saradnika uzbunjivača Lazara Lešnjaka i Dančeta Uroševića, pajbolja potvrda toga.

nara po kvadratu. lako su napravljeni milionski dugovi, rukovodstvo sportskog centra nije pokrenulo postupke za prinudnu naplatu, niti je naplatilo ogromnu kamatu koju, usled docnje, propisuje zakon. To praktično znači da su praštali dugove.

Za to vreme je i sam „Gale“ pravio ogroman minus: dugovao je Elektrani, EPS, kao i dobavljačima za tekuće nabavke. Otkriveno je i da nisu plaćane rate za kredite bankama.

Jovan Knežević, novi direktor ovog sportskog centra, kaže za Kurir da je inspekcijski nadzor jasno utvrdio činjenično stanje u ovom preduzeću:

- Izveštaj budžetske inspekcije je nedvosmislen dokument koju ukazuje na sve propuste, prekršaje i eventualna krivična dela učinjena u poslovanju. Mi smo eli mnogo pravilnika, uveli brojne procedure, organizovali ljude da komuniciraju pisanim putem, a zakupcima nedvosmisleno stavili do znanja koje su njihove obaveze i u kojim rokovima.

STA JE SVE OTKRILAINSPEKCIJA

Donošenje odluka bez saglasnosti nadzornog odbora

Izdavanje prostora po nameštenim uslovima

Opraštanje dugova zakupcima prostora

Neplaćanje rata kredita bankama » Nameštanje uslova za konkurs

Kršenje zakona i propisa

Neplaćanje komunalija

----------------------------------------------------------

Datum: 11.11.2019

Medij: Politika     Strana: 1,6

Rubrika: Politika

Autori: Mirjana Čekerevac

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Nemanja Nenadić/javne rasprave

Naslov: Druga runda s Evropom u ringu

Druta runda s Evropom u ringu

Mirjana Čekerevac

Druga runda međustranačkog dijaloga o izbornim uslo-

vima uz posredovanje Evropskog parlamenta biće održana ove nedelje, a i Republička izborna komisija nastavlja javnu raspravu o merama koje će preduzeti radi unapređenja izbornog procesa. I dok RIK posle svakog skupa obaveštava javnost o napretku, bez ikakvih detalja u čemu se on sastoji, međustranački dijalog nema neke naročite izglede za uspeh budući da deo opozicije ne učestvuje zbog posredovanja stranaca, a predstavnici SzS-a jer im se ne sviđa format.

strana. 6

> Uoči predstojeće runde pregovora, poznato je da će, što se

stranaca tiče, pored predstavnika EGT, Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna, učestvovati Vladimir Bilčik, izvestilac Odbora za spoljne poslove EP za Srbiju, i Tanja Fajon, šefica delegacije zadužena za odnose sa Srbijom

pak, predstavnici nevladinog sekgora, koji učestvuju i u RIK-ovim raspravama i u međustranačkom dijalo-,,-i • gu, ističu da pomaka nabolje ima, ali ne mogu da procene da li će to biti dovoljno da se na glasačkim listićima pojave sve političke opcije.

Prva runda dijaloga održana je 9. i 10 oktobra, razgovor je vodio bivši poslanik EP, kao njegov izaslanik, ali većina predstavnika opozicije koja je učestvovala nije bila baš oduševljena razgovorom, dok su predstavnici vlasti, ako se izuzme Dragan Marković Palma, lider JS-a, bili, kako su isticali, vrlo zadovoljni. Nekoliko dana posle ovog skupa RIK je započeo organizovanje javnih rasprava, najavljujući da će na njima biti predstavljen tekst nacrta akata koje će doneti RIK i merama koje će preduzeti u cilju unapređenja izbornog procesa. Dokumenta o kojima se raspravlja na RIKovim okruglim stolovima, međutim, bila su tema skoro dvočasovne polemike u Skupštini Srbije između radikala i naprednjaka, budući da je njih pripremila vladina radna grupa za saradnju sa OEBS-om, a vlada ih prosledila RIK-u da ih, kako su isticali, samo potpišu. Radikali, koji kao i DSS ne učestvuju u međustranačkom dijalogu, jer su protiv toga da „naše unutrašnje probleme rešavaju stranci”, isticali su da vlada ne može i ne sme da se meša u poslove RIK-a, a naprednjaci su pokušavali, koliko su mogli, da objasne kako se ne radi o mešanju vlade, ali nisu uspeli radikale da ubede u to.

Radikali imaju svoje predstavnike u RIK-u, pa su izneli i, kako su naveli, neprimereno ponašanje predstavnika nevladinih organizacija prema članovima RIK-a. U svojim saopštenjima predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, posle svakog sastanka, a do sada ih je bilo četiri, „registruje” sve veće pomake, ali baš ni jednom jedinom rečju ne saopštava u čemu se oni sastoje. Probali smo da ga pitamo, ali on se, po uobičajenoj praksi, nije odazivao na pozive.

Ni učesnici međustranačkog dijaloga nisu mnogo rečitiji u iznošenju utisaka, mada većina njih potroši mnogo reči u izjavama novinarima. Uoči ovonedeljne runde pregovora, poznato je da će, što se stranaca tiče, pored predstavnika EP, Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna, učestvovati Vladimir Bilčik, izvestilac Odbora za spoljne poslove EP za Srbiju, i Tanja Fajon, šefica delegacije zadužena za odnose sa Srbijom. Od domaćih, učestvovaće oni koji su tu bili i prošli put, SRS i DSS ostaju pri ranijem stavu da neće doći, a, sva je prilika, da neće biti ni predstavnika SzS-a. Da predstavnika SzS-a neće biti, što se nezvanično moglo saznati, vidi se i po zahtevima da se promeni format razgovora, tako što će stranci razgovarati odvojeno sa njima i sa predstavnicima vlasti. Za isti sto neće, mada tvrde da su za dijalog, ali, izgleda, žele da odrede i njegove učesnike.

Kad se pogledaju sva ova dešavanja, pitanje je da li smo se uopšte pomakli s mesta, osim što je pitanje naših izbora internacionalizovano i što sada od raznih evropskih predstavnika slušamo dodatne kritike. Učesnici u razgovorima na oba nivoa, kažu da, ipak, pomaka ima.

Bojan Klačar iz Cesida kaže da je, generalno, utisak pozitivan, „pošto je proces razgovora o izborima i rešavanje nekih nagomilanih problema otvoren”. „To je pozitivna vest iz jednog jedinog razloga što od 2012. godine, izbori, iako ih imamo često, nisu bili u vrhu agende u smislu unapređenja izbornih uslova ni na stručnom nivou, niti je bilo razgovora između stranaka kako stvar da unapredimo. Dobro je i što je vlada izašla sa merama, na osnovu kojih su reagovali Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Republička izborna komisija sa svojim javnim raspravama”, kaže Klačar i dodaje:

„Drugi utisak je činjenica da ni u ovom međustranačkom dijalogu, ni u RIK-ovim raspravama ne učestvuju sve relevantne stranke, što, na neki način, pokazuje da je postojeća polarizacija između ključnih političkih aktera vrlo prisutna i da deo javnosti nije predstavljen u tim razgovorima. Treći utisak je da nije dovoljno pažnje posvećeno medijima, pre svega stvari koje se tiču REM-a i svega što u najširem smislu zovemo pritiscima. Te teme jesu otvorene, ali još nema nikakvog čvrstog pomaka. RIK-ovi predlozi su prevashodno proizašli iz preporuka OEBS-a i domaćih posmatrača, ne sve, ali je deo RIK uvažio, a izdvojio bih obuku biračkih odbora, mogućnost provere birača da li je neko umesto njega glasao i podizanje transparentnosti rada RIK-a”.

Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbija, čiji predstavnici, takođe, učestvuju na oba nivoa razgovora, kaže da je dobro što se „Evropski parlament, na neki način uključio, ali najveće nade polažem da će Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIR) od njih čuti neko mišljenje da li su ove reforme koje je vlada predložila nešto što suštinski dovodi do ispunjavanja njihovih preporuka iz 2016. i 2017. godine”.

Ističe: „To za Srbiju može da bude najkorisnije, jer je očigledno da je i sama ideja vlade da uđe u nekakve dijaloge o ovom pitanju uzrokovana dosta oštrim kritikama i na zakonodavstvo i na praksu koja se ponavljala iz izbora u izbore. Što se tiče dosadašnjih rasprava, nisam stekao utisak da, za sada, postoji spremnost vlade da ide u neke šire zahvate od onoga što je inicijalno predložila, a utisak je da ne postoji spremnost da se uradi ono što je najveći problem, što se pokazalo kod svih garnitura vlasti, a to je korišćenje mogućnosti za dodatnu promociju preko nosilaca javnih funkcija kroz izmišljanje raznih događaja, što je dragocenije od bilo kakve plaćene izborne kampanje.”

Hoće li svi ovi razgovori i rasprave na kraju pomoći da prolećni izbori budu bolji nego dosadašnji i hoće li rezultirati time da se na glasačkim listićima nađu svi politički akteri, naši sagovornici ne mogu, kako ističu, da kažu.

Nemanja Nenadić navodi da može samo da ponovi ono što su sami akteri izjavljivali i dodaje: „Izbori će u svakom slučaju biti održani. Moja očekivanja, ako se vodeće opozicione stranke ne pojave, jesuda je moguće da bude manje negativnih pojava, jer vlast neće imati toliko potrebe da intenzivira aktivnosti svojih funkcionera, kao ranije.”

Bojan Klačar kaže da će mere koje su predložene za rezultat imati poboljšanje izbornih uslova, ali je „bitnije da li ćemo mi na sledećim izborima u suštini 'uživati’ u prednostima ovog unapređenja, zato što jedan važan deo neće biti rešen do ovih izbora, a to je manje-više odsustvo komunikacije između ključnih političkih aktera u ovom društvu”. f

Šešelj:

Za razgovor

parlamentarnih stranaka

Srpska radikalna stranka neće učestvovati u razgovorima o izbornim uslovima koje organizuju nevladine organizacije ili u kojima učestvuju izaslanici iz Evrope, ponovo je potvrdio njen lider Vojislav Šešelj i ponovio da je neophodan razgovor svih parlamentarnih stranaka. Prema njegovim rečima, prvo bi trebalo Ustavni sud da poništi tumačenje po kojem poslanik ne može da stavi mandat na raspolaganje stranci, što bi, po njegovoj oceni, vratilo dostojanstvo u Skupštinu Srbije, jer sada ima previše preletača. Kazao je i da treba sprečiti kupovinu glasova tako što će stranke smeti da dele samo reklamni materijal, a ako neko deli šećer, brašno i slično, da reaguje policija. Istakao je da SRS planira da izađe na izbore, ali nije isključio mogućnost bojkota, ako proceni da su uslovi nepodnošljivi, odnosno ako vladajuća koalicija ubaci „mnogo svojih trabanata, kojima će da skupi potpise i oni će da učestvuju u podeli novca iz budžeta za izbore”.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.11.2019

Medij: Srpski telegraf     Strana: 11

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: POLICAJAC UZEO 80.000 EVRA DA UKLONI DOKAZE!

Jedan od policajaca koji je radio na slučaju ubistva pevačice Jelene Marjanović dobio je 80.000 evra kako bi počistio dokaze na mestu zločina i istragu odveo u pogrešnom smeru, kaže za Srpski telegraf dobro obavešteni izvor!

PROPUSTI

Istraga o ubistvu pevačice od samog starta je rađena traljavo. Kada je telo pronađeno, mesto zločina nije zaštićeno, već je njim prodefilovala horda ljudi. Policajci, novinari, radoznali meštani gazili su unaokolo i uništili teren na kojem ' je trebalo naći dokaze koji . bi mogli biti ključni. Izvor Srpskog telegrafa kaže da nova saznanja ukazuju da se to nije desilo slučajno, već da se radi o dobro osmišljenom planu!

- Nije samo mesto zločina bilo propust. Pokazalo se da su i mnoge druge stvari u sklopu istrage odrađene neprofesionalno. Najpre se verovalo daje upitanju nemarnost, ali sada mnogo

toga ukazuje na to da se radi o sabotaži. Jedan od policajaca koji je radio na slučaju navodno je uzeo ogromnu svotunovca za svoje „usluge“ - kaže naš izvor.

Osim mesta zločina, propusti su pravljeni i kasnije. Kada je nađeno Jelenino telo, leš nije spušten na najlon, kako se to radi, već na travu, što je dovelo do kontaminacije bioloških tragova. Kuća Marjanovića nije

odmah pretresena, već tek nekoliko dana kasnije, a uviđaj nisu radili forenzičari Nacionalnog kriminalističko - tehničkog centra MUP, već obič ni inspektori. PROSLO DOSTA VREMENA

Naš sagovornik, ipak, objašnjava da zasad nema dovoljno dokaza da bi se poveo krivični postupak protiv policajca koji je, kako se sumnja, sabotirao istragu, što ne znači da ih uskoro neče biti.

- Kolege su primetile da je počeo da troši novac na skupe stvari, a onda su počele da kolaju priče. Pokrenuta je neka vrsta interne istrage i došlo se do saznanja da je dobio oko 80.000 evra. Policajac više nije u službi, ali je i dalje na slobodi zbog nedostatka dokaza. Pošto je prošlo dosta vremena, problemje sadto sve dokazati, ali nije isključeno da će tokom suđenja Zoranu Marjanoviću sav prljav veš isplivati na površinu i dovesti do novih hapšenja, pa i tog policajca - kaže naš izvor.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.11.2019

Medij: aktuelno.net

Link: http://aktuelno.net/vesti/srbija/Tender-kicen-za-jednu-firmu/c/4619868

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija - Tender "kićen" za jednu firmu.

Srbija - Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta Novi Pazar raspisalo je tender vredan 1,5 miliona dinara za kupovinu novogodišnje dekorativne rasvete, objavljeno je na portalu Uprave za javne nabavke. Tenderskom dokumentacijom, u koju je radio Sto plus imao uvid, planirana je nabavka 40 svetlećih ledenica i osam svetlećih zvezda kompanije "Blachere Illumination", kao i po jedan ukras istog proizvođača zavedenog samo kao "3D motiv", uz specifičnu šifru i dimenzije, bez objašnjenja o kakvom ukrasu se radi. Pretragom interneta, te "3D motive", istog proizvođača, sa identičnom šifrom, traženim dimenzijama i težinom, pronašli smo u katalogu kompanije "Ilumina" iz Novog Sada, u oblicima ukrasnog Deda Mraza i medveda. Ukras - "3D motiv" Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kazao je radiju Sto plus da je Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta zadovoljilo formu time što je omogućilo ponuđačima da ponude odgovarajuće ukrase, ali da je pitanje da li je . Tender "kićen" za jednu firmu Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta Novi Pazar raspisalo je tender vredan 1,5 miliona dinara za kupovinu novogodišnje dekorativne rasvete, objavljeno je na portalu Uprave za javne nabavke. Tenderskom dokumentacijom, u koju je radio Sto plus imao uvid, planirana je nabavka 40 svetlećih ledenica i osam svetlećih zvezda kompanije "Blachere Illumination", kao i po jedan ukras istog proizvođača zavedenog samo kao "3D motiv", uz specifičnu šifru i dimenzije, bez objašnjenja o kakvom ukrasu se radi. Pretragom interneta, te "3D motive", istog proizvođača, sa identičnom šifrom, traženim dimenzijama i težinom, pronašli smo u katalogu kompanije "Ilumina" iz Novog Sada, u oblicima ukrasnog Deda Mraza i medveda. Ukras - "3D motiv" Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kazao je radiju Sto plus da je Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta zadovoljilo formu time što je omogućilo ponuđačima da ponude odgovarajuće ukrase, ali da je pitanje da li je

----------------------------------------------------------

Datum: 10.11.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/szs-osudio-nameru-vesica-da-i-pijace-kao-i-sva-javna-preduzeca-preda-privatnicima/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: SZS osudio nameru Vesića da i pijace, kao i sva javna preduzeća, preda privatnicima

Savez za Srbiju upozorio je danas na, kako je saopštio, javno izraženu nameru zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da veliki broj gradskih pijaca preda privatnicima, jer su navodno nerentabilne.Pijaca u Ripnju Foto: Beoinfo SZS je podsetio da se pre samo 18 meseci, u martu 2018. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić hvalio velikom uspešnošću JKP Gradskih pijaca i profitom koji prave i pitao kako su od oko 200 miliona dinara dobiti u 2018. godini, Gradske pijace - koje su uvek bile jedno od najuspešnijih preduzeća - za samo godinu dana stigle do minusa. Kako je navedeno u saopštenju, "vrtoglavi sunovrat ovog javnog preduzeća počeo je dovođenjem na mesto direktora - Bojana Bajagića, člana Izvršnog odbora SNS-a, ali takav sunovrat odgovara gradskom rukovodstvu čija je namera da uništi sva gradska preduzeća, a onda, baš ono što Vesić govori - da se zato moraju dati privatnicima kroz direktnu prodaju ili javno privatno partnerstvo. "Takva sudbina je zadesila ili tek čeka PKB, GSB, Gradsku čistoću, Vodovod, a recept će svuda biti isti, kao i posledice koje ćemo otklanjati godinama po odlasku ove štetočinske vlasti", naveo je Savez za Srbiju i ponovio stav da javna komunalna preduzeća ne treba privatizovati, već u njima postaviti profesionalni menadžment. Goran Vesić, pijace, privatnici, SZS

----------------------------------------------------------

Datum: 10.11.2019

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/11/10/szs-osudio-vesicevu-nameru-da-i-pijace-preda-u-ruke-privatnicima/ostalo/

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: SzS osudio Vesićevu nameru da i pijace preda u ruke privatnicima

Savez za Srbiju upozorio je danas na, kako je saopštio, javno izraženu nameru zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da veliki broj gradskih pijaca preda privatnicima, jer su navodno nerentabilne. SZS je podsetio da se pre samo 18 meseci, u martu 2018. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić hvalio velikom uspešnošću JKP Gradskih pijaca i profitom koji prave i pitao kako su od oko 200 miliona dinara dobiti u 2018. godini, Gradske pijace - koje su uvek bile jedno od najuspešnijih preduzeća - za samo godinu dana stigle do minusa. Pogledaj i ove vesti... Kako je navedeno u saopštenju, "vrtoglavi sunovrat ovog javnog preduzeća počeo je dovođenjem na mesto direktora - Bojana Bajagića, člana Izvršnog odbora SNS-a, ali takav sunovrat odgovara gradskom rukovodstvu čija je namera da uništi sva gradska preduzeća, a onda, baš ono što Vesić govori - da se zato moraju dati privatnicima kroz direktnu prodaju ili javno privatno partnerstvo. "Takva sudbina je zadesila ili tek čeka PKB, GSB, Gradsku čistoću, Vodovod, a recept će svuda biti isti, kao i posledice koje ćemo otklanjati godinama po odlasku ove štetočinske vlasti", naveo je Savez za Srbiju i ponovio stav da javna komunalna preduzeća ne treba privatizovati, već u njima postaviti profesionalni menadžment.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.11.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a542633/SzS-osudio-nameru-Vesica-da-veliki-broj-gradskih-pijaca-preda-privatnicima.html

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: SzS osudio nameru Vesića da veliki broj gradskih pijaca preda privatnicima

Autor:BetaSavez za Srbiju upozorio je na, kako je saopštio, javno izraženu nameru zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da veliki broj gradskih pijaca preda privatnicima, jer su navodno nerentabilne.SzS je podsetio da se pre samo 18 meseci, u martu 2018. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić hvalio velikom uspešnošću JKP Gradskih pijaca i profitom koji prave i pitao kako su od oko 200 miliona dinara dobiti u 2018. godini, Gradske pijace - koje su uvek bile jedno od najuspešnijih preduzeća - za samo godinu dana stigle do minusa.Kako je navedeno u saopštenju, "vrtoglavi sunovrat ovog javnog preduzeća počeo je dovođenjem na mesto direktora - Bojana Bajagića, člana Izvršnog odbora SNS-a, ali takav sunovrat odgovara gradskom rukovodstvu čija je namera da uništi sva gradska preduzeća", a onda, kako dodaju, baš ono što Vesić govori - da se zato moraju dati privatnicima kroz direktnu prodaju ili javno privatno partnerstvo."Takva sudbina je zadesila ili tek čeka PKB, GSB, Gradsku čistoću, Vodovod, a recept će svuda biti isti, kao i posledice koje ćemo otklanjati godinama po odlasku ove štetočinske vlasti", naveo je Savez za Srbiju i ponovio stav da javna komunalna preduzeća ne treba privatizovati, već u njima postaviti profesionalni menadžment.    

----------------------------------------------------------

Datum: 10.11.2019

Medij: novimagazin.rs

Link: http://www.novimagazin.rs/vesti/szs-osudio-nameru-vesica-da-i-pijace-kao-i-sva-javna-preduzea-preda-privatnicima

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: SzS osudio nameru Vesića da i pijace, kao i sva javna preduzeća, preda privatnicima

SzS je podsetio da se pre samo 18 meseci, u martu 2018. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić hvalio velikom uspešnošću JKP Gradskih pijaca i profitom koji prave i pitao kako su od oko 200 miliona dinara dobiti u 2018. godini, Gradske pijace - koje su uvek bile jedno od najuspešnijih preduzeća - za samo godinu dana stigle do minusa.Kako je navedeno u saopštenju, "vrtoglavi sunovrat ovog javnog preduzeća počeo je dovođenjem na mesto direktora - Bojana Bajagića, člana Izvršnog odbora SNS-a, ali takav sunovrat odgovara gradskom rukovodstvu čija je namera da uništi sva gradska preduzeća, a onda, baš ono što Vesić govori - da se zato moraju dati privatnicima kroz direktnu prodaju ili javno privatno partnerstvo."Takva sudbina je zadesila ili tek čeka PKB, GSB, Gradsku čistoću, Vodovod, a recept će svuda biti isti, kao i posledice koje ćemo otklanjati godinama po odlasku ove štetočinske vlasti", naveo je Savez za Srbiju i ponovio stav da javna komunalna preduzeća ne treba privatizovati, već u njima postaviti profesionalni menadžment.  

----------------------------------------------------------

Datum: 10.11.2019

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/119133-szs-osudio-nameru-vesica-da-i-pijace-kao-i-sva-javna-preduzeca-preda-privatnicima

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: SzS osudio nameru Vesića da i pijace, kao i sva javna preduzeća, preda privatnicima

Savez za Srbiju upozorio je danas na, kako je saopštio, javno izraženu nameru zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da veliki broj gradskih pijaca preda privatnicima, jer su navodno nerentabilne... Savez za Srbiju upozorio je danas na, kako je saopštio, javno izraženu nameru zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da veliki broj gradskih pijaca preda privatnicima, jer su navodno nerentabilne. SzS je podsetio da se pre samo 18 meseci, u martu 2018. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić hvalio velikom uspešnošću JKP Gradskih pijaca i profitom koji prave i pitao kako su od oko 200 miliona dinara dobiti u 2018. godini, Gradske pijace koje su uvek bile jedno od najuspešnijih preduzeća za samo godinu dana stigle do minusa. Kako je navedeno u saopštenju, "vrtoglavi sunovrat ovog javnog preduzeća počeo je dovodjenjem na mesto direktora Bojana Bajagića, člana Izvršnog odbora SNS-a, ali takav sunovrat odgovara gradskom rukovodstvu čija je namera da uništi sva gradska preduzeća, a onda, baš ono što Vesić govori da se zato moraju dati privatnicima kroz direktnu prodaju ili javno privatno partnerstvo. "Takva sudbina je zadesila ili tek čeka PKB, GSB, Gradsku čistoću, Vodovod, a recept će svuda biti isti, kao i posledice koje ćemo otklanjati godinama po odlasku ove štetočinske vlasti", naveo je Savez za Srbiju i ponovio stav da javna komunalna preduzeća ne treba privatizovati, već u njima postaviti profesionalni menadžment.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.11.2019

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/szs-osudio-nameru-vesica-da-i-pijace-kao-i-sva-javna-preduzeca-preda-privatnicima/

Autori: @krstarica

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: SzS osudio nameru Vesića da i pijace, kao i sva javna preduzeća, preda privatnicima

Savez za Srbiju upozorio je danas na, kako je saopštio, javno izraženu nameru zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da veliki broj gradskih pijaca preda privatnicima, jer su navodno nerentabilne. SzS je podsetio da se pre samo 18 meseci, u martu 2018. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić hvalio velikom uspešnošću JKP Gradskih pijaca i profitom koji prave i pitao kako su od oko 200 miliona dinara dobiti u 2018. godini, Gradske pijace - koje su uvek bile jedno od najuspešnijih preduzeća - za samo godinu dana stigle do minusa. Kako je navedeno u saopštenju, "vrtoglavi sunovrat ovog javnog preduzeća počeo je dovodjenjem na mesto direktora - Bojana Bajagića, člana Izvršnog odbora SNS-a, ali takav sunovrat odgovara gradskom rukovodstvu čija je namera da uništi sva gradska preduzeća, a onda, baš ono što Vesić govori - da se zato moraju dati privatnicima kroz direktnu prodaju ili javno privatno partnerstvo. "Takva sudbina je zadesila ili tek čeka PKB, GSB, Gradsku čistoću, Vodovod, a recept će svuda biti isti, kao i posledice koje ćemo otklanjati godinama po odlasku ove štetočinske vlasti", naveo je  Savez za Srbiju i ponovio stav da javna komunalna preduzeća ne treba privatizovati, već u njima postaviti profesionalni menadžment. (Beta)

----------------------------------------------------------

Datum: 10.11.2019

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/srbija/szs-ne-privatizovati-jkp-kao-sto-to-trazi-vesic/

Autori: @krstarica

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: SzS: Ne privatizovati JKP, kao što to traži Vesić

BEOGRAD - Savez za Srbiju trvdi da gradske vlasti uništavaju gradska preduzeća da bi ih predali u ruke privatnicima, pod izgovorom nerentabilnosti a kaoBEOGRAD - Savez za Srbiju trvdi da gradske vlasti uništavaju gradska preduzeća da bi ih predali u ruke privatnicima, pod izgovorom nerentabilnosti a kao primer za to navode slučaj JKP Gradske pijace koje su, kako kažu, za 18 meseci od uspešne firme došle do minusa. SzS se poziva na izjave zamenika gradonačelnika Gorana Vesića o potrebi privatizacije gradskih preduzeća, kroz direktnu prodaju ili javno privatno partnerstvo, navodi se u saopštenju i dodaje da je to bio slučaj sa PKB-om, a u planu su, navode, GSB, Gradska čistoća i Vodovod. Iz SzS navode da javna komunalna preduzeća ne treba privatizovati, već postaviti u njima profesionalni menadžment. (Tanjug)

----------------------------------------------------------

Datum: 10.11.2019

Medij: tanjug.rs

Link: http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=518688

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: SzS: Ne privatizovati JKP, kao što to traži Vesić

BEOGRAD - Savez za Srbiju trvdi da gradske vlasti uništavaju gradska preduzeća da bi ih predali u ruke privatnicima, pod izgovorom nerentabilnosti a kao primer za to navode slučaj JKP Gradske pijace koje su, kako kažu, za 18 meseci od uspešne firme došle do minusa.SzS se poziva na izjave zamenika gradonačelnika Gorana Vesića o potrebi privatizacije gradskih preduzeća, kroz direktnu prodaju ili javno privatno partnerstvo, navodi se u saopštenju i dodaje da je to bio slučaj sa PKB-om, a u planu su, navode, GSB, Gradska čistoća i Vodovod.Foto szs.rs  

----------------------------------------------------------

Datum: 10.11.2019

Medij: nedeljnik.rs

Link: https://www.nedeljnik.rs/szs-brani-pijace-od-gorana-vesica-namera-je-da-se-uniste-i-daju-privatnicima/

Autori: Nedeljnik.rs

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: SzS brani pijace od Gorana Vesića: "Namera je da se unište i daju privatnicima…"

Foto Tanjug Savez za Srbiju upozorio je danas na, kako je saopštio, javno izraženu nameru zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da veliki broj gradskih pijaca preda privatnicima, jer su navodno nerentabilne, prenose mediji saopštenje SzS. SZS je, kako se navodi, podsetio da se pre samo 18 meseci, u martu 2018. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić hvalio velikom uspešnošću JKP Gradskih pijaca i profitom koji prave i pitao kako su od oko 200 miliona dinara dobiti u 2018. godini, Gradske pijace - koje su uvek bile jedno od najuspešnijih preduzeća - za samo godinu dana stigle do minusa. Kako je navedeno u saopštenju, "vrtoglavi sunovrat ovog javnog preduzeća počeo je dovođenjem na mesto direktora - Bojana Bajagića, člana Izvršnog odbora SNS-a, ali takav sunovrat odgovara gradskom rukovodstvu čija je namera da uništi sva gradska preduzeća, a onda, baš ono što Vesić govori - da se zato moraju dati privatnicima kroz direktnu prodaju ili javno privatno partnerstvo. "Takva sudbina je zadesila ili tek čeka PKB, GSB, Gradsku čistoću, Vodovod, a recept će svuda biti isti, kao i posledice koje ćemo otklanjati godinama po odlasku ove štetočinske vlasti", naveo je Savez za Srbiju i ponovio stav da javna komunalna preduzeća ne treba privatizovati, već u njima postaviti profesionalni menadžment.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.11.2019

Medij: poslovnojutro.com

Link: http://www.poslovnojutro.com/details&id=127566

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Otpočeli letovi Rajanera na relaciji Malta-Niš -Malta

"""Poslovne vesti10.11.2019. NovostiOtpočeli letovi Rajanera na relaciji Malta-Niš-MaltaNa aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu večeras su zvanično otpočeli letovi na relaciji Malta-Niš-Malta sletanjem aviona aviokompanije Rajaner (Ryanair), a direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković poručio je da ta ruta ima veliki potencijal i pozvao sve putnike da iskoriste letove za Maltu i druge destinacije uz niske cene koje Rajaner nudi.Avion iz Malte sleteo je na niški aerodrom u 19 časova, dok je iz Niša poleteo za Maltu u 19.25 časova, a Zdravković je istakao da su Aerodromi Srbije veoma ponosni na to što je Rajaner kao jedan od njihovih najvećih partnera odlučio da dalje razvija svoju mrežu sa aerodroma "Konstantin Veliki"."Verujemo da će naše partnerstvo rasti i to ne samo vezano za aerodrom u Nišu, već i za aerodrom Morava u Kraljevu", kazao je Zdravković.Prema njegovim rečima, u oktobru ove godine aerodrom Konstantin Veliki u Nišu je imao 42.949 putnika što je u odnosu na oktobar prošle godine kada je imao 29.855 putnika rast od 44 odsto.Za period januar - oktobar ove godine aerodrom Konstantin Veliki imao je 338.527 putnika, što je za 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.Kargo saobraćaj u peridou januar - oktobar ove godine veći je za 73 odsto u odnosu na isti perid prošle godine, naveo je Zdravković dodajući da su prihvaćeni i novi letovi za novembar."Aerodrom "Konstantin Veliki" beleži vrlo dobre saobraćajne rezultate od 2015. godine kada je resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preuzelo upravljanje razvojem i ulaganjem u niški aerodrom", kazao je Zdracković dodajuci da je od tada aerodrom u Nišu imao milion i 250.000 putnika.Prema njegovim rečima, ispunjavaju se obećanja resorne ministarke Zorane Mihajlović, odnosno za period od nešto više od godinu dana u aerodrom u Nišu uloženo je preko 250 miliona dinara, a u toku je postupak dobijanje dozvole za projekat sistema svetlsonog obeležavanja, čija je vrednost prve faze blizu jednog miliona evra.Zdravković je naveo i da u toku postupak raspisivanja javne nabavke za izradu projektno-tehničke dokumentacije za novu terminalnu zgradu u Nišu površine 5.000 metara kvadratnih, kao i u postupku raspisivanja javne nabavke za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju povratno-sletne staze."Sve ovo aerodrom ne bi mogao sam bez podrške države", istakao je Zdravković.Govoreći o letovima sa niškog aerodroma, Zdravković je kazao da će linija do Stokholma raditi do 28. marta prema najavama aviokompanije Rajaner, dok će linija do Ciriha, aviokompanije Swiš biti ukinuta posle božićnih praznika.Let Er Srbije na relaciji Niš-Budimpešta ukinut je zbog slabog interesovanja građana juga Srbije za glavni grad Mađarske, rekao je Zdravković i dodao da je to učinjeno i zbog želje da ta linija ne naruši dobre rezultate preostalih linija od javnog značaja iz Niša.S obzirom da su Aerodromi Srbije preseljeni u Niš, odatle se upravlja i aerodromom "Morava" u Kraljevu, a kako je ispričao Zdravković prvi let sa tog aerodroma očekuje se kako je i najavljeno u prvoj sedmici decembra ove godine."Na aerodromu "Morava" izradiće se i nova poletno-sletna staza, opremiti zgrada, obučiti ljudi, uraditi svetlosno obeležavanje...", najavio je Zdravković dodajući da kao što je nekad Beograd pomagao Nišu, tako Niš sada pomaže Kraljevu.                

----------------------------------------------------------

Datum: 10.11.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a542741/Agencija-za-borbu-protiv-korupcije-samo-kupuje-vreme-u-slucaju-Stefanovica.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Agencija za borbu protiv korupcije samo kupuje vreme u slučaju Stefanovića

Autor:Jelena ZorićIz tužilaštva, koje je naložilo hapšenje uzbunjivača iz Valjeva, ne čuje se ni reč kada je u pitanju moguća korupcija i porodica ministra policije Nebojše Stefanovića. U međuvremenu oglasila se Agencija za borbu protiv korupcije, međutim, njima tek predstoji da ispituju činjenice u vezi sa poslovanjima ministrovog oca Branka Stefanovića. Stručnjaci kažu da Agencija zapravo tek sada počinje da radi na prikupljanju podataka koje su novinari istraživači prikupljali u poslednjih godinu dana.Da li je ministar policije Nebojša Stefanović u sukobu interesa ili trguje uticajem time što njegov otac Branko trguje oružjem, kao zaposleni u privatnoj firmi GIM, a tim poslom je počeo da se bavi, tek pošto mu je sin došao na čelo MUP-a, dok upravo to ministarstvo daje dozvolu za takvu trgovinu? Za istraživačke medije, ovo pitanje, aktuelno je već duže od godinu dana. Međutim, Agencija za borbu protiv korupcije je, posle višemesečnog insistiranja novinara, rešila da progovori o tom slučaju. Tek ovoliko:"U toku je prethodna provera ispunjenosti uslova za pokretanje postupka." Šta to zapravo znači, kada se prevede s birokratskog jezika? Kupovinu vremena, objašnjava nekadašnji predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković. "Prosto kad dobijete nešto što je politički delikatno onda vi kupujete vreme dok se ne vidi šta ćete s tim da uradite, tako što formalno prikupljate činjenice prethodne, odnosno utvrđujete ono što ste mogli da utvrdite", kaže Stojiljković. Znači li to da će ikakvog postupka biti?Sve zavisi od pritiska javnosti, smatra Stojiljković. "Kad imate nekog tako visoko, onda vidite dokle će vrsta pritiska da traje. Divna situacija za birokrate, da čekate da vam se kaže šta treba da uradite", ističe profesor FPN-a. Za to vreme firma GIM nastavlja da posluje. Oružje iz valjevskog Krušika kupuje po povlašćenoj ceni u odnosu na državne izvoznike.Novinar Vuk Cvijić kaže da je došao do podataka koji pokazuju da je GIM to oružje u martu, na Bliski istok, poslalo iz luka u Bugarskoj, I ne samo brodovima, uglavnom mine - jeftino kupljene, a skupo prodate - isporučuju se i avionima. "Poslednja isporuka, prema našim saznanjima, išla je sa aerodroma Beograd u specijalnu bazu u Saudijskoj Arabiji, išao je avion u junu ove godine. Vidimo da se trgovina nastavlja", navodi Cvijić. Nastavlja se i kućni pritvor za uzbunjivača iz valjevskog Krušika Aleksandar Obradović, koji je prvi obavestio javnost o tom slučaju. Nastavlja se i postupak tužilaštva protiv njega. Međutim, tužilaštvo još ni ne započinje postupak o mogućoj korupciji kada su u pitanju otac i sin Stefanović.    

----------------------------------------------------------

Datum: 10.11.2019

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/agencija-za-borbu-protiv-korupcije-samo-kupuje-vreme-u-slucaju-stefanovica.html

Autori: admin

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Agencija za borbu protiv korupcije samo kupuje vreme u slučaju Stefanovića

"Sve zavisi od pritiska javnosti" 10. nov 2019 Iz tužilaštva, koje je naložilo hapšenje uzbunjivača iz Valjeva, ne čuje se ni reč kada je u pitanju moguća korupcija i porodica ministra policije Nebojše Stefanovića. U međuvremenu oglasila se Agencija za borbu protiv korupcije, međutim, njima tek predstoji da ispituju činjenice u vezi sa poslovanjima ministrovog oca Branka Stefanovića. Stručnjaci kažu da Agencija zapravo tek sada počinje da radi na prikupljanju podataka koje su novinari istraživači prikupljali u poslednjih godinu dana. Da li je ministar policije Nebojša Stefanović u sukobu interesa ili trguje uticajem time što njegov otac Branko trguje oružjem, kao zaposleni u privatnoj firmi GIM, a tim poslom je počeo da se bavi, tek pošto mu je sin došao na čelo MUP-a, dok upravo to ministarstvo daje dozvolu za takvu trgovinu? Za istraživačke medije, ovo pitanje, aktuelno je već duže od godinu dana. Međutim, Agencija za borbu protiv korupcije je, posle višemesečnog insistiranja novinara, rešila da progovori o tom slučaju. Tek ovoliko: "U toku je prethodna provera ispunjenosti uslova za pokretanje postupka." Šta to zapravo znači, kada se prevede s birokratskog jezika? Kupovinu vremena, objašnjava nekadašnji predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković. "Prosto kad dobijete nešto što je politički delikatno onda vi kupujete vreme dok se ne vidi šta ćete s tim da uradite, tako što formalno prikupljate činjenice prethodne, odnosno utvrđujete ono što ste mogli da utvrdite", kaže Stojiljković. Znači li to da će ikakvog postupka biti? Sve zavisi od pritiska javnosti, smatra Stojiljković. "Kad imate nekog tako visoko, onda vidite dokle će vrsta pritiska da traje. Divna situacija za birokrate, da čekate da vam se kaže šta treba da uradite", ističe profesor FPN-a. Za to vreme firma GIM nastavlja da posluje. Oružje iz valjevskog Krušika kupuje po povlašćenoj ceni u odnosu na državne izvoznike. Novinar Vuk Cvijić kaže da je došao do podataka koji pokazuju da je GIM to oružje u martu, na Bliski istok, poslalo iz luka u Bugarskoj, I ne samo brodovima, uglavnom mine - jeftino kupljene, a skupo prodate - isporučuju se i avionima. "Poslednja isporuka, prema našim saznanjima, išla je sa aerodroma Beograd u specijalnu bazu u Saudijskoj Arabiji, išao je avion u junu ove godine. Vidimo da se trgovina nastavlja", navodi Cvijić. Nastavlja se i kućni pritvor za uzbunjivača iz valjevskog Krušika Aleksandar Obradović, koji je prvi obavestio javnost o tom slučaju. Nastavlja se i postupak tužilaštva protiv njega. Međutim, tužilaštvo još i ne započinje postupak o mogućoj korupciji kada su u pitanju otac i sin Stefanović. (N1) Podelite ovu stranicu!

----------------------------------------------------------

Datum: 10.11.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Video/Info/a542757/Tuzilastvo-nalozilo-hapsenje-uzbunjivaca-a-o-Stefanovicima-jos-cuti.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Tužilaštvo naložilo hapšenje uzbunjivača, a o Stefanovićima još ćuti

Iz tužilaštva, koje je naložilo hapšenje uzbunjivača iz Valjeva, ne čuje se ni reč kada je u pitanju moguća korupcija i porodica ministra policije Nebojše Stefanovića. U međuvremenu oglasila se Agencija za borbu protiv korupcije, međutim, njima tek predstoji da ispituju činjenice u vezi sa poslovanjima ministrovog oca Branka Stefanovića. Stručnjaci kažu da Agencija zapravo tek sada počinje da radi na prikupljanju podataka koje su novinari istraživači prikupljali u poslednjih godinu dana.

----------------------------------------------------------

Datum: 10.11.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Video/Dnevnik/a542791/Dnevnik-u-19-10.11.2019.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Dnevnik u 19 (10.11.2019)

Tužilaštvo u Šapcu od policije traži da ispita da li je Miša Vacić pretio gradonačelniku tog grada. Lider Srpske desnice pretio i Mariniki Tepić. Agencija za borbu protiv korupcije kupuje vreme u slučaju Stefanovića, kažu upućeni. Na samitu lidera Zapadnog Balkana u Ohridu ozvaničeni detalji dogovora o "Malom Šengenu".

----------------------------------------------------------

Datum: 10.11.2019

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Kupovina vremena?

Iz tužilaštva, koje je naložilo hapšenje uzbunjivača iz Valjeva, ne čuje se ni reč kada je u pitanju moguća korupcija i porodica ministra policije Nebojše Stefanovića. U međuvremenu oglasila se Agencija za borbu protiv korupcije, međutim, njima tek predstoji da ispituju činjenice u vezi sa poslovanjima ministrovog oca Branka Stefanovića. Stručnjaci kažu da Agencija zapravo tek sada počinje da radi na prikupljanju podataka koje su novinari istraživači prikupljali u poslednjih godinu dana.Da li je ministar policije Nebojša Stefanović u sukobu interesa ili trguje uticajem time što njegov otac Branko trguje oružjem, kao zaposleni u privatnoj firmi GIM, a tim poslom je počeo da se bavi, tek pošto mu je sin došao na čelo MUP-a, dok upravo to ministarstvo daje dozvolu za takvu trgovinu?Za istraživačke medije, ovo pitanje, aktuelno je već duže od godinu dana. Međutim, Agencija za borbu protiv korupcije je, posle višemesečnog insistiranja novinara, rešila da progovori o tom slučaju. Tek ovoliko:"U toku je prethodna provera ispunjenosti uslova za pokretanje postupka."Šta to zapravo znači, kada se prevede s birokratskog jezika? Kupovinu vremena, objašnjava nekadašnji predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković."Prosto kad dobijete nešto što je politički delikatno onda vi kupujete vreme dok se ne vidi šta ćete s tim da uradite, tako što formalno prikupljate činjenice prethodne, odnosno utvrđujete ono što ste mogli da utvrdite", kaže Stojiljković.Znači li to da će ikakvog postupka biti?Sve zavisi od pritiska javnosti, smatra Stojiljković."Kad imate nekog tako visoko, onda vidite dokle će vrsta pritiska da traje. Divna situacija za birokrate, da čekate da vam se kaže šta treba da uradite", ističe profesor FPN-a.Za to vreme firma GIM nastavlja da posluje. Oružje iz valjevskog Krušika kupuje po povlašćenoj ceni u odnosu na državne izvoznike.Novinar Vuk Cvijić kaže da je došao do podataka koji pokazuju da je GIM to oružje u martu, na Bliski istok, poslalo iz luka u Bugarskoj, I ne samo brodovima, uglavnom mine - jeftino kupljene, a skupo prodate - isporučuju se i avionima."Poslednja isporuka, prema našim saznanjima, išla je sa aerodroma Beograd u specijalnu bazu u Saudijskoj Arabiji, išao je avion u junu ove godine. Vidimo da se trgovina nastavlja", navodi Cvijić.Nastavlja se i kućni pritvor za uzbunjivača iz valjevskog Krušika Aleksandar Obradović, koji je prvi obavestio javnost o tom slučaju. Nastavlja se i postupak tužilaštva protiv njega.Međutim, tužilaštvo još ni ne započinje postupak o mogućoj korupciji kada su u pitanju otac i sin Stefanović.

----------------------------------------------------------