Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 12.11.2019

Medij: Alo     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: E. A.

Teme: Korupcija

Naslov: Siniša, ne osvrći se na hajku neradnika!

Sagovornici „A1o!“ složni u oceni napada na ministra finansija

Siniša, ne osvrći se na hajku neradnika!

Ministar finansija Siniša Mali ne treba da se osvrće na hajku koju protiv njega vode opozicionari iz Saveza za Srbiju, njegov doktorat je vrhunski i u slučaju da ga Univerzitet obori pravdu treba da potraži na sudu.

Tako su za „A1o!“ poručili brojni sagovornici komentarišući hajku koja se mesecima vodi protiv Siniše Malog i zbog koje je ministar u nedelju uveče poručio da bi najradije pocepao svoj doktorat.

Narodni poslanik Dragan Šormaz rekao je da potpuno razume položaj i stavove ministra Siniše Malog.

- On je vredan i odgovoran ministar, koji mnogo radi, ima odlične rezultate, ali i velike obaveze u narednom periodu. Kraj godine je i njega čeka rasprava i usvajanje budžeta u parlamentu. Za to vreme „lideri“ Saveza za Srbiju su u debeloj hladovini, svojom voljom, izuzetno su nesposobni i jedina aktivnost im je pokušaj lične diskvalifikacije Siniše Malog, Aleksandra Vučića, Nebojše Stefanovića. Nemaju ideologiju, program, znanje. Samo bezobrazluk i kukavičluk! Ministar Mali ne treba da se osvrće na njih, njega će od tih nesposobnjakovića braniti rezultati - kazao je za „A1o!“ Šormaz.

Da je posredi prava hajka opozicionara na ministra finansija, poručio je i Dar-

ko Glišić, predsednik Izvršnog odbora SNS-a.

- Od licemera iz opozicije ništa pametnije ne možete da očekujete - kazao je on za „Alo!“.

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“, izjavio je za „Alo!“ da ministar finansija Siniša Mali treba da bude ponosan na svoj doktorat.

- Ovde nije na delu strukovna i stručna polemika o doktoratu, već politički pritisak na Univerzitet u Beogradu. Jasno je da su na Univerzitetu srušeni svi principi autonomije i ja nisam optimista da će Univerzitet odobriti ovaj doktorat jer je pritisak ogroman - kazao je on i dodao da je reč o vrhunskom doktoratu za koji postoje recenzije međunarodnih stručnjaka.

- Ministar finansija ne treba uopšte da se stidi svog doktorata već treba da se ponosi njime. Druga je tema što su članovi Odbora za profesionalnu etiku politizovani i rade u interesu opozicije. Ako se desi da

ovaj doktorat bude poništen, ministar fmansija treba ceo slučaj da preda sudu, pa da sud donese nezavisnu odluku, a ne političku odluku - poručio je on i dodao da doktorat nije plagijat već vrhunsko delo.

Ministar finansija ne treba uopšte da se stidi svog doktorata već treba da se ponosi njime. Taj doktorat nije plagijat već vrhunsko delo MARIO SPASIĆ, „Transparentnost"

Mali: Doktorat bih najradije pocepao

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se nada da će Odbor za etiku imati dovoljno snage da donese objektivnu odluku o njegovom doktoratu, bez pritiska opozicije. On je ocenio da je sve u vezi sa njegovim doktoratom politika, na kojoj insistira opozicija koja, kako kaže, nema ni plan ni program, te istakao da sve to toliko dugotraje da bi poslesvega „najradije pocepaotaj doktorat". Podsetioje da je završio Ekonomski fakultet kao student generacije, da je zatim magistrirao i potom dobio više diploma na inostranim univerzitetima.

  1. A.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Blic     Strana: 25

Rubrika: Hronika

Autori: P.VUJANA

Teme: Korupcija/Javne nabavke

Naslov: UHAPŠEN U AFERI, PA ANGAŽOVAN U JAVNIM NABAVKAMA

NA ČEKANJUSUĐENJEZA NAMEŠTENE TENDERE

UHAPŠEN U AFERI, PA ANGAŽOVAN U JAVNIM NABAVKAMA

Suđenje za aferu nameštenih tendera u valjevskoj Gradskoj upravi nije počelo ni dve godine

nakon hapšenja 10 osumnjičenih, a jedan je ponovo angažovan za poslove javnih nabavki!

NA POČETAK SUĐENJA bivšem načelniku Gradske uprave Aleksandru Vujiću Subotiću i još devet osoba, koji su uhapšeni u junu 2017. godine u akciji BIA i policije zbog primanja i davanja mita, te zloupotreba prilikom javnih nabavki Gradske uprave Valjevo, još uvek se čeka.

Naime, po saznanjima “Blica”, Krivično vanraspravno veće Višeg suda u Valjevu dva puta je Višem tužilaštvu optužnicu vraćalo na dopunu, a njena treća verzija ovih dana ponovo je dostavljena sudu.

- Treća verzija optužnice sada ima 74 kucane strane i sadrži sve ono što je Krivično vanpretresno veće Višeg suda tražilo u dopuni istrage. Između ostalog, saslušana su još dva svedoka, čije je svedočenje vezano za spornu nabavku kotla za grejanje u OŠ “Desanka Maksimović”. Prethodno, tokom obimne istrage saslušano je 46 svedoka, veštačeno više od 50 računara, laptopova i USB uređaja, kao i obimna dokumentacija, vezana za sve slučajeve na-

meštenih tendera za nabavku službenih automobila, auto-sedišta za decu, kotla za osnovnu školu, servisiranje i nabavku fotokopir aparata i štampača i kancelarijskog materijala – navodi naš pravosudni izvor.

Umeđuvremenu, jedan od uhapšenih u ovoj aferi, bivši službenik Gradske uprave zadužen za javne nabavke Aleksandar Đurić, ponovo je ugovorom angažovan i to kao konsultant za javne nabavke! Ugovor o tome sklopili su u ime Grada Valjeva gradonačelnik Slobodan Gvozdenović i “Agencija za konsalting A tender”, koju zastupa sada preduzetnik Aleksandar Đurić, a u ugovoru piše da će, pored savetodavnih usluga, “Đurić sprovoditi postupak javnih nabavki i da će raditi analizu plana javnih nabavki”. Mesečna naknada za ove usluge iznosi 50.000 dinara,

a ugovor je sklopljen na period do 31. novembra ove godine.

Sudski proces protiv Aleksandra Vujića Subotića, Aleksandra Đurića i još osam osoba, počeće kada Krivično vanpretresno veće Višeg suda potvrdi treću verziju dopunjene optužnice protiv njih. P. VUJANAC ?

SUD

Sudski proces protiv Aleksandra Vujića Subotića i još devet osoba čeka treću verziju dopunjene optužnice

  1. VUJANAC

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Blic     Strana: 10

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Špijunska afera u fabrici municije „Prvi partizan“

Špijunska afera u fabrici municije „Prvi partizan“

TRI RADNIKA UŽIČKOG “Prvog partizana” uhapšena su po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, kao i S. D. državljanin Severne Makedonije i vlasnik PD “Ats group” iz Skoplja zbog zloupotreba i davanja mita.

Uhapšeni su bivši inženjer u “Prvom partizanu” B. G. iz Užica, N. I. iz Požege, konstruktor u Pogonu za alate i mašine u “Prvom partizanu” i M. M., saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva.

Njima se stavlja na teret da su krivična dela izvršili prodajom projekata i drugih dokumenata koji pripadaju “Prvom partizanu” iz Užica, a odnose se na proizvodnju oružja i municije. Makedonska kompanija “Ats group” takođe se bavi proizvodnjom municije i zaštitnih balističkih prsluka.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu, radi saslušanja, biti privedeni nadležnom tužiocu. Oni su osumnjičeni za krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica i davanje mita. ?

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Blic     Strana: 25

Rubrika: Hronika

Autori: B.B.

Teme: Korupcija

Naslov: Oštetili Opštinu Gadžin Han za 10,6 miliona

Oštetili Opštinu Gadžin Han za 10,6 miliona

POLICIJA JE UHAPSILA 13 osoba zbog sumnje da su koruptivnim radnjama Opštini Gadžin Han naneli štetu od 10,6 miliona dinara.

Sumnja se da su oni prilagođavanjem dokumentacije i falsifikovanjem dokumenata za nabavku specijalizovane opreme nju nabavljali po višim cenama u odnosu na tržišne cene i time oštetili JP „Direkcija za izgradnju i komunalne poslove“ Opštine Gadžin Han u iznosu od 10.642.578 dinara u korist firme „Jugoimpeks“ i firme „Aerial video solutions“. Sumnja se da je uhapšeni M. P., menadžer projekta realizacije IPA fondova, a koji je inače imenovan od Direkcije, od “Jugoimpeksa” iz Niša kupio bagere i čamce za preko 20 miliona dinara, iako je njihova tržišna vrednost bila upola manja. U ovome su mu, kako se sumnja, pomogli i ostalih 12 osumnjičenih. B. B. ?

  1. B.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Blic     Strana: 2

Rubrika: Tema dana

Autori: Nenad Božović

Teme: Korupcija

Naslov: Lažne nagrade

Lažne nagrade

Moral, kredibilitet, zasluga. Ove tri reči danas

vrlo često nemaju značaja u Srbiji. Ali zato se pojavila jedna koja izbija na prvo mesto – pomodarstvo. Trka za zaslugama bez kredibiliteta, pa makar one bile i kupljene, i uz potpuni izostanak morala u tome opisuje novi talas u Srbiji.

Iovaj trend kod nas traje već 20 godina. I ne jenjava. Među organizacijama koje dodeljuju lažna priznanja izdvojila se jedna - EBA iz Oksforda. Kvaka je u tome jer se pominje da je iz mesta u kom se nalazi poznati engleski univerzitet, što brojnim funkcionerima iz Srbije koji su dobili ovu nagradu daje šlagvort da se hvale „oksfordskom nagradom“. A onda se pojavio tekst u londonskom “Tajmsu” i u drugim engleskim medijima, koji je razotkrio da je jedina veza ove nagrade i čuvenog univerziteta ta što su u istom gradu, a da se zapra-

vo radi o organizaciji koja zloupotrebljava ime Oksforda i prodaje priznanja za 2.000 do 7.000 evra.

Ipored toga, naši funkcioneri, ali i oni iz susedne BiH, a ubedljivo najviše nagrada otišlo je u naše dve države, nisu

odustali od „dobijanja“ ovih nagrada. Mnogi dobitnici dolaze iz javnog sektora, što znači da se novac za nagrade odliva iz budžeta, odnosno iz džepova poreskih obveznika. CINS je pre pet godina došao do podatka da je oko 50 javnih ustanova iz Srbije i Bosne i Hercegovine dobilo neku od nagrada. Taj broj se u međuvremenu znatno uvećao. Zamislite koji je to broj „uspešnih“ privrednika i funkcionera. Da su zaista toliko uspešni da zavređuju prave međunarodne nagrade, mi bismo živeli kao u Švajcarskoj ili Nemačkoj.

Aonda se vraćamo u surovu realnost. Nagrade za „kvalitet“ i „prestiž“ dodeljene su i kompanijama sa Balkana koje su kasnije bankrotirale ili su se našle pod lupom istražnih organa. Jasno je da te nagrade služe isključivo da bi se u javnosti stvorila prividna slika uspešnosti. Cena toga onima koji ih dobijaju nažalost nije bitna jer ih plaćaju našim novcem da bi upravo u našim očima izgledali uspešni.

NENAD BOŽOVIĆ BOŽOVIĆ

Kupljene nagrade

kojima se hvale lokalni funkcioneri

dobili su i neki privrednici koji su propali ili su uhapšeni

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Blic     Strana: 16

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: 12 osoba uhapšeno je

12

osoba uhapšeno je zbog nameštanja fudbalskih utakmica Premijer lige BiH i Prve lige Federacije BiH.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Danas     Strana: 8

Rubrika: Dijalog

Autori: Sonja Brkić

Teme: Korupcija

Naslov: Vređanje Majića, vređanje sudstva

Političare koji zloupotrebljava moć televizije treba učiniti „nevidljivim“

Vređanje Majića, vređanje sudstva

? Pokušaji političara da

preispituju sudske odluke van suđenja,

na konferencijama za novinare i u televizijskim emisijama, destabilišu

pravosudni sistem i doprinose urušavanju poverenje građana u nezavisnost i nepristrasnost suda I sudija. Zlonamerno i nestručno komentarisanje sudskih odluka podstiče građane da odluke suda ne poštuju, da ne poštuju ni sudije ni sudsku vlast

Sonja Brkić

Na izborima 2000. godine bila sam predsednica gradske izborne komisije u Novom Sadu. Na dan glasanja, išla sam sa saradnicima u lokalnu televiziju. Prolazdi smo preko centralnog novosadskog trga na kome je bilo mnogo ljudi i nekoliko velikih televizijskih ekrana koji su emitovali program uživo, izveštavali su o izborima.

Probijali smo se kroz mnoštvo ljudi, molili da nas propuste, zahvaljivali se i izvinjavali. Istim putem smo išli i nakon završetka emisije u kojoj sam govorila o radu izborne komisije, o izbornom procesu i problemima koji su pratili rad komisije, objašnjavala neke odluke koje je donosila komisija i odgovarala na mnogobrojna pitanja. Ljudi na trgu su me prepoznali. Trudili su se da nam omoguće prolazak. Postavljali su mi mnogo pitanja, komentarisali su ono o čemu sam govorila u emisiji i tražili još informacija i objašnjenja. Aplauzom su nagradili moje učešće u emisiji. Dovikivali su reči podrške i odobravanja za ono što sam radila i kako sam radila u izbornoj komisiji.

Do tog dana, kada sam se našla na trgu među ljudima koji me

prepoznaju jer su me gledali i slušali na televiziji, radila sam više od 25 godina odgovoran i važan državni posao. Bila sam sudija. Bila sam deo vlasti. Ljudi me nisu znali, nisu me prepoznavali, nisu o meni pričali, nikada mi nisu prilazili niti su komentarisali moj rad. Niko me nije ni hvalio ni kritikovao. Niko me nije primećivao. Bilo je dovoljno da se pojavim u jednoj televizijskoj emisiji da se sve to promeni. Više nisam bila nevidljiva.

Tada sam shvatila da sam samo mislila da znam i razumem kakvu moć ima televizija. Danas se pitam da li ljudi koji se bave politikom, koji su deo vlasti odlukom birača, znaju za šta su izabrani i šta im je posao, da li rade u interesu građana, birača, društva i države i shvataju li koliku moć televizija ima. Morali bi biti svesni te moći. Zbog togabi morali voditi računa o svom ponašanju, o tome šta i kako govore i šta i kako rade.

Jer nam je svima jasno da političari nisu nevidljivi. Često se pojavljuju na televiziji. Učestvuju u raznim emisijama u kojima govore o različitim temama. Televizija prenosi zasedanje republičke skupštine. Prenosi i zasedanje nekih gradskih skupština i izveštava o njihovom radu. Odbornici i narodni poslanici su za svoj rad u skupštini plaćeni. Reči političara, njihova mišljenja i stavovi se svakodnevno čuju. Zato je na njima velika odgovornost i zato oni moraju biti svesni te

odgovornosti. Ljudi ih slušaju, veruju im, analiziraju njihova mišljenja i stavove, razgovaraju o njima, prepričavaju ih. Njihove reči i postupci utiču na svest svih televizijskih gledalaca.

Utiču na formiranje mišljenja i stavova televizijskih gledalaca i njihov odnos prema politici, političarima, društvenim zbivanjima, vlasti, pa i prema sudskoj vlasti. Na taj način utiču i na formiranje sistema vrednosti pojedinca, pa time i čitavog društva. Utiču i na odnos između vlasti i građana, na odnose u društvu i, na kraju, na to kako živimo. Utiču, dakle, i na formiranje mišljenja o radu sudske vlasti i o stanju u pravosuđu. Političari imaju značajnu ulogu u formiranju mišljenja građana o radu sudova, o sudijama, njihovom radu i pravdi. Oni utiču na stvaranje i održavanje poverenja građana u sudove i sudije. Utiču na to kakav će stav građani imati prema sudskoj vlasti i prema odlukama koje se donose u sudu.

Predsednik Aleksandar Vučić je na jednoj konferenciji za novinare, koju je prenosila televizija, izjavio da sudija Miodrag Majić „svima soli pamef ‘ i da „prvo svrati do nekih ambasada da mu oni kažu šta da misli“.

Ministarka pravde Nela

Kuburović se u Narodnoj skupštini zapitala da li je i koliko sudija Miodrag Majić nezavisan i samostalan u radu ako se zna da je on 2009. godine, kada je sprovođena velika reforma pravosuđa, mogao da bira u kom sudu će raditi, a njegove kolege iz suda u kome je bio predsednik su ostale bez posla.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija, komentarisao jednu odluku suda i rekao: „Da se ja pitam ne bih ih pustio nikada... Taj ko može da pusti kriminalca koji je uhvaćen sa ilegalnim pištoljem da se šeta po Novom Beogradu je neodgovoran."

Narodni poslanik Marijan Rističević je u Narodnoj skupštini govorio o presudi koju je donelo sudsko veće, koje su činile i sudije apelacionog suda u Beogradu, Omer Hadžiomerović i Miodrag Majić, i rekao da su oni, sudsko veće, presudu doneli „najverovatnije za novac“ i da su „presudu kupili Albanci, da je presuda doneta na štetu Srba, srpskog stanovništva i čovečnosti uopšte“. Rekao je i to da je sramota što je on, sudija Majić, još uvek sudija, a „kamoli da nastupa javno“.

Neretko se može čuti od

političara, onako usput, da je sud doneo skandaloznu odluku, da sudije ne sude po pravu i pravdi već po nalogu, da su im nalogodavci određene političke stranke ili tajkuni, da su sudije korumpirane, da su nestručne, da sude pod pritiskom pa ne znaju šta rade, da bi bilo drugačije da je odlučivao pravi sud, a ne ovaj naš i još mnogo sličnih izjava.

Državni funkcioneri su zakonom obavezani da svojim postupanjem i ponašanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost suda i sudija. U ovom tekstu pomenute su izjave nekolicine fimkcionera koje treba da posluže samo kao ilustracija toga kako se političari ponašaju prema sudskoj vlasti, šta o toj vlasti misle i koliko su savesni i odgovorni.

Vređanje i omalovažavanje suda i sudija ne može doprineti formiranju pozitivnog mišljenja o sudskoj vlasti. Pokušaji političara da preispituju sudske odluke van suđenja, na konferencijama za novinare i u televizijskim emisijama, destabilišu pravosudni sistem i doprinose urušavanju poverenje građana u nezavisnost i nepristrasnost suda i sudija. Zlonamerno i nestručno komentarisanje sudskih odluka podstiče građane da odluke suda ne poštuju, da ne poštuju ni sudije ni sudsku vlast.

Izjave političara koje su u tekstu pomenute ilustracija su i toga kako političari rade posao za koji su dobili mandate od birača i za koji su plaćeni. One svedoče, takođe, i o nivou obrazovanja i kompetentnost ljudi koji obavljaju političke funkcije kao i o tome koliko su spremni da rade u interesu građana, društva i države.

Ako kod političara ne postoji svest o tome koliku snagu javno iznet stav i mišljenje na televiziji ima i kakve posledice proizvodi, onda ne treba da nastupaju javno, ne treba da govore na televiziji, a birači ne treba da im daju svoj glas, a time i priliku da se na televiziji pojavljuju. Treba ih učiniti nevidljivim. A ako su toga svesni, pa moć televizijskog nastupa koriste na štetu države, društva i građana, onda im treba uraditi isto to, treba ih učiniti nevidljivim.

Autorkaje bivša predsednica

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Danas     Strana: 1,12

Rubrika: Ekonomija

Autori: M. Obradović

Teme: Korupcija

Naslov: Kako se Cefta plus skupila u „Mali Šengen“

Kako se Cefta plus skupila u „Mali Šengen“ Kako se Cefta plus skupila u „Mali Šengen“

Ponuda Makedoniji i Albaniji kao kompenzacija nakon što je Evropska unija odbila da otvori pristupne pregovore sa njima

Bjelić: Svaka liberalizacija je ekonomski dobra

Beograd - Dogovor u Ohridu izmeđupredsednika Srbije, Severne Makedonije i Albanije o uspostavljenju regiona bez barijera za slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala je samo prvi korak u realizaciji akcionog plana iz Trsta 2017. godine u okviru Berlinskog procesa, ali da li će biti nešto od toga zavisi kako će se to operativno uraditi, ocenjuju stručnjaci. Naime, dogovor koji je kršten kao „Mali Šengen“, a koji je zamišljen kao unapređena CEFTA već od starta ima probleme, a prvi je da u njemu učestvuju svega tri zemlje od šest članica CEFTA sporazuma. Predrag Bjelić, profesor međunarodne trgovine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ističe da je čudno što su samo tri partnera napravila dogovor, s obzirom da je u takozvanoj „Cefti plus“ trebalo da učestvuju sve članice.

„To je samo realizacija dogovora iz Berlinskog procesa, odnosno akcionog plana donesenog u Trstu. On je do sada bio stopiran zbog taksi Kosova prema Srbiji i BiH. To podrazumeva liberalizaciju trgovine robom, uslugama i slobodno kretanje ljudi. Čudno je što su samo tri zemlje uključene, a koliko vidim Crna Gora nije zainteresovana, dok su na Kosovu veoma loše prihvatili ovaj dogovor. S obzirom da je EU odbila da otvori pregovore sa Makedonijom i Albanijom, verovatno je ovo ponuđeno kao neka regionalna integracija. Inače svaki korak u liberalizaciji trgovine robom i uslugama i kretanju ljudi je pozitivan“, ocenjuje Bjelić dodajući da su ovo tek početni koraci i da je važnije da li će biti uspostavljeno međunarodno priznavanje sertifikata i ubrzano kretanje robe preko granice. On dodaje da bi veća integracija donela povećanje trgovine, više poslovnih šansi i priliv investicija u region, ali da to sve zavisi od toga kako će se na terenu sprovoditi sporazum.

Kako su mediji preneli, u Ohridu je dogovoreno da građani ove tri zemlje mogu da prelaze granice samo sa ličnim kartama i da se uvedu zajedničke radne dozvole koje će omogućiti ljudima da rade u sve tri zemlje bez dodatnih procedura. Od ovoga bi najviše koristi trebalo da ima Srbija s obzirom da ima najveću ekonomiju i najmanju nezaposlenost, odnosno najveće potrebe za radnom snagom.

Brži protok robe bi trebalo da obezbedi uvođenje dvadesetčetvoročasovnog radnog vremena svih inspekcijska, a pre svega fitosanitarne i veterinarske s obzirom da se između zemalja najviše trgujehranom. Planiranojeipravljenje zajedničke dokumentacije za tranzit robe u ove tri zemlje.

Neđo Mandić iz Udruženja međunarodnih prevoznika ističe da pozdravlja ubrzavanje protoka robe, ali i upozorava da je na sastanku regionalnih udruženja utvrđeno da je od uvođenja jedinstvenog carinskog prelaza između Srbije i Makedonije povećano vreme čekanja kamiona na granici za 24 sata.

„To je suprotno od onoga što se pričalo, da će jedna umesto dve carinske procedure skratiti vreme na granici. Daj bože da ove zajedničke kontrole ubrzaju transport. Međutim mi imamo druge probleme koji se nikako ne rešavaju. Recimo, baš sa Makedonijom imamo sporazum o razmeni dozvola za prevoz robe, tako da recimo Makedonci mogu da odvezu 300 tura iz Srbije u neku treću zemlju, a isto tako i srpski prevoznici iz Makedonije. Međutim, zahvaljujući neradu carine i korupciji inspekcija makedonski prevoznici odvezu 10.000 tura iz Srbije, dok njihovi inspektori rade savesno i naši prevoznici to ne mogu. Pri tome, zahvaljujući jeftinijem gorivu i manjim nametima države oni mogu da daju nižu cenu od naših prevoznika", žali se Mandić.

Sporazum bi trebalo da obezbedi i međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija, a zanimljivo je da će se podsticati i razmena studenata između ovih zemalja. Razlog zašto je sporazum nazvan „Mali Šengen je što će stranci koji uđu u jednu od ovih zemalja moći da putuju u ostale dve bez dodatnih viza.

Sledeći korak u realizaciji ovih planova biće napravljen u Draču 21. decembra ove godine.

Međutim, kao i svako pitanje na Balkanu i ovo ima političke reperkusije. Tako su predstavnici BiH rekli da samo posmatraju razgovore i nemaju jedinstven stavprematešnjoj regionalnoj saradnji, dok je reakcija sa Kosova u najmanju ruku negativna. Najekstremnija reakcija je Fadilja Maljokua, profesora sociologije iz Prištine, koji je zahtevao od kosovskih zvaničnika da albanskog premijera Edija Ramu proglase nepoželjnom osobom. Kako je preneo portal Kossev, on je optužio Ramu da „radi za jednu mini balkansku Jugoslaviju“. Ovu regionalnu uniju su kritikovali i Aljbin Kurti, budući premijer Kosova, kao „četvrtu Jugoslaviju" i predsednik Kosova Hašim Tači, kojije odbio prisustvo sastankuu Ohridu rečima da „Kosovo ostaje privrženo svom putu ka EU i NATO-u i da nema nameru da svoju evroatlantsku perspektivu zameni bilo kojom regionalnom inicijativom". M. Obradović

  1. Obradović

Miroslav Aleksić: Sporazum je protiv interesa srpskog seljaka

Potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić izjavio je juče da je sramna i skandalozna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će „mali Šengen" omogućiti proizvođačima paradajza iz Albanije da zarade i lakše izvezu svoju robu, jer je kao glavnu korist od tog sporazuma naveo korist albanskih poljoprivrednika, a ne srpskih.

„Vučić više brine kako će Albanac da proda svoju robu u Srbiji, nego gde će srpski seljaci da prodaju svoj paradajz. On ne zna da su upravo albanski proizvođači povrća, na tržištu Srbije u poslednjih nekoliko godina glavna konkurencija srpskim seljacima, i ovom izjavom je uvredio srpske poljoprivrednike", naveoje Aleksić u pisanoj izjavi.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Danas     Strana: 11

Rubrika: Dijalog

Autori: Aleksandar Dikić

Teme: Korupcija

Naslov: Ima li spasa od Bebinih piromana

Ima li spasa od Bebinih piromana

OProsečan građanin je desenzibilisan na psovke,

korupciju, čak i na ubistva. Afere koje bi svaku vladu u civilizovanoj Evropi oborile u roku od dvadeset i četiri

časa, nedela koje automatski sahranjuju političke karijere, nepočinstva koja garantuju višedecenijsku robiju više se ne objavljuju na stranicama crne hronike, već ih uskoro možemo očekivati na središnjim duplericama ili u zabavnim rubrikama

Aleksandar

Dikić

Plahe vatre kratkotraju, kaže Šekspir.Vatra kojom je izgorela knjiga Gorana Vesića traje i gori već nedeljama.Taj požar koji je pokrenut u režimskim spin laboratorijama biće teže ugasiti nego onaj na Staroj planini. Nema Srbija, a ni majka Rusija, lljušina tog kalibra da nas spasi Bebinih piromana. A sve zarad manipulacije jadnog i izmrcvarenog biraćkog tela koje postaje neosetljivo na uobićajene draži o Đilasovom lopovluku, Jeremićevoj izdaji Kosova ili Boškovom prebijanju žena.

Prag osetljivosti je podignut stalnim, beskrupuloznim nadraživanjem preko nacionalne frekvencije i ta otupelost srpskog građanina pokornog primorava čarobnjake propagande da koriste najjača oružja iz medijskog arsenala.

Baš u doba kada smo se ponadali da će vlastodršci (ne znam zašto mi se ovde omakao plural) pokazati makar minimum spremnosti za kompromis, neko se setio upozoravajuće poruke Aleksis de Tokvila - da je po vlast najopasnija ona situacija kada se odluči da učini ustupke očekujući da će protivnici biti zahvalni.

Naprednjački alfa mužjak ne sme da rizikuje svoju reputaciju nepopustljivog, nepobedivog i nepokolebljivog. Čak i mali nagoveštaj slabosti mogao bi da izbriše njegov hologram u obliku pola Putin - pola Hulk. On je dovoljno oprezan, lukav i obazriv da Srbima ne naruši i poslednju iluziju da žive u demokratiji ili barem u njenom prividu.

Prosečan građanin je desenzibilisan na psovke, korupciju, čak i na ubistva. Afere koje bi svaku vladu u civilizovanoj Evropi oborile u roku od dvadeset i četiri časa, nedela koje automatski sahranjuju političke karijere, nepočinstva koja garantuju višedecenijsku robiju više se ne objavljuju na stranicama crne hronike, več ih uskoro možemo očekivati na središnjim duplericama ili u zabavnim rubrikama.

Kome još treba objašnjavati koliko je danas besmisleno pokretati temu o obnavljanju slobodarskog duha, vraćanju tradiciji i pravim vrednostima poput srpske patrijarhalne demokratije, seljačkog parlamentarizma i socijalnog egalitarizma. U Srbiji odavno neživeoni hrabri seljaci koji su prkosili Milanu Obrenoviću zvanom Demon. Seljaci jesu u skupštini ali sa selom imaju veze samo preko pokradenih robnih rezervi i seljoberskog (ne)vaspitanja. Materijalne jednakosti su se odrekli i komunistički revolucionari preko crvene buržoazije, tako da je tranziciona tajkunska generacija zacementirala klasnu diferencijaciju.

Iluzorni predlog da početak obnove leži u vračanju Karađorđeviča na presto dobrano eksploatišu razne monarhoidne organizacije priželjkujući uživo reprizu Nušićevog Narodnog poslanika, ali je prestolu danas mnogo bliži lapsus - radikal sa Andrićevog venca.

Jer, ako niste primetili, mi živimo u državi neuspelog, bizarnog i inverznog prosvetiteljskog apsolutizma. Režimski moralni narativje da je narod lenj, nezahvalan, neradničkih navika, pasivnog mentaliteta i orijentalne zajedljivosti koja ga sprečava da sagleda svu veličinu i izuzetnost vođe. On je, o kakvog li istorijskog paradoksa, sasvim suprotan od svojih podanika.Vredan, hiperaktivan, dalekovid, omnipotentan, multitalentovan. Prosto rečeno - renesansni duh zalutao među balkanske varvare, navikle da troše više nego što zarađuju, da dobijaju više nego što zaslužuju i da se pitaju više nego što mogu da shvate.

I nije bitno da li je onaj na vrhu brda sa krunom na glavi ili bez nje, bitno je da taj hidrocefalusgleda naoneispod brda kao na krdoovaca kojetreba povremeno plašiti vukovima, malo pretiti makazama ili nožem, malo šišati i musti, malo izvoditi na pašu ili izbore. Naravno, one crne ovce treba dodatno ocrniti ili ih ritualno žrtvovati zbog dvostrukog efekta - uterati strah od svemoćnog pastira i izazvati olakšanje pošteđenih ovaca, jerje crna sudbina zadesila one crne, mi beli koji ćutimo ili blejimo smo za sada sigurni.

Srpska treća republika ukinuta odavno, samo nam to još niko nije javio. Instaliranje nove dinastije na presto bio bi isuviše krupan zalogaj za anesteziranog srpskog građanina, koji polako pristaje na podanički status. Zato umirujuće, ali i zloslutno zvuči Vučićeva testosteronska pretnja da ga niko neće pobediti na izborima i da će se on sam povući! Naravno, kad on bude odlučio.

U svim državama formalne demokratije ulice većih gradova izgledale bi poput one u Santjagu, Barseloni ili Hongkongu. Ovom izjavom nije obesmišljen samo izborni proces, nije prostački ponižena politička konkurencija,većjezabodem i poslednji ekser na kovčegu petooktobarske revolucije. Olako smo dopustili da od izbora napravefarsu, sada nam polako serviraju i nesmenjivost vlasti.

A to je suštinska razlika između republike i monarhije u balkanskoj varijanti, između demokratije i apsolutizma, između slobode i diktata. U demokratiji vlastodršci odlaze ne svojom, već voljom naroda.

Ovdeje volja jednog čoveka nadređena volji većine i u tom sukobu za sada njegova Volja za moć nadjačava našu volju za slobodom. On je putnik koji je došao Sa one strane dobra i zla, a mi smo njegova senka. Sledimo ga kao da nosimo žig Antihrista, jer je u nama ono neljudsko, suviše neljudsko. Neobazrivo smo dopustili Rođenje tragedije tog maja 2012, ne sluteći da nas čeka Sumrak idola i da mnogi od nas neće dočekati Zoru. Ali, uzalud ja podsećam na Korist i štetu (od) istorije za život! Ovo je era post-lstine i laži u imoralnom smislu i nama, crnim ovcama, ostaju samo naša dosadna i Nesavremena razmatranja stvarnosti. Autor je član GO DS

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Danas     Strana: 8

Rubrika: Dijalog

Autori: Slobodan Martinović

Teme: Korupcija

Naslov: Osećaj za pravdu Aljbina Kurtija

Osećaj za pravdu Aljbina Kurtija

? Nije mi se dopalo

kadajekazao da je Oliver Ivanović

ratni zločinac bez dokaza. Jer je i sam Aljbin Kurti bio osuđen na 15 godina zatvora za rušenje

integriteta i suvereniteta tadašnje SRJ

Slobodan Martinović

Gledajući na N1 intervju sa

Aljbinom Kurtijem, opšti utisakje da on želi da odnose Beograda i Prištine uredi kroz statusno dve države. Nije mi se dopalo kada je kazao da je Oliver Ivanović ratni zloćinac bez dokaza. Jer je i sam Aljbin Kurti bioosuđen na 15 godina zatvora za rušenje integriteta i suvereniteta tadašnje

Reći poverenje i razvoj odozdo, izdvojio bih u pozitivnom smislu od onih koje je izgovorio. Dok reć reciprocitet, pogotovo u ekonomiji, nema smisla. Ona isto ogranićava odnose. Posebno je istakao, prvo reciprocitet pa ukidanje taksi. Što do kraja nije kazao šta tačno znači, već je ostavio ekspertskom timu. Ako kaže EU nema alternativu, onda bi trebao da sledi vrednosti EU. Osnovna vrednost EU je slobodan protok Ijudi, kapitala i roba.

To što Srpska lista neće biti deo vladajuće koalicije odgovor je Vučiću da se ne slaže sa pritiscima koje sprovodi nad Srbima koji žive na Kosovu. Srpska lista dobila je 100 % srpskih glasova.Takav rezultat postoji samo u Severnoj Koreji. Dokće ispoštovati odredbu da jedan Srbin bude ministar u vladi uz dvotrećinsku podršku Srpske liste.

Najveća prepreka za uspeh u radu Aljbina Kurtija biće korupcija u institucijama sistema i ratne vođe koje su se putem politike obogatile. lako je tvrdo ukorenjen u stavu -Kosovo nezavisna država, njegov osećaj za pravdu kao univerzalnu vrednost daje nadu da se od pregovora može nešto napraviti. Nešto što bi dovelo do početka sporazuma Srba i Albanaca.

Autor je direktor Centra za istraživanje u politici „Argument"

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Danas     Strana: 5

Rubrika: Društvo

Autori: Jasmina Lukač

Teme: Korupcija

Naslov: Alibi

Alibi

Vučić se vrlo vešto služi demokratskim zamkama, odnosno onim štoprividno deluje vrlo

gradanski i u skladu je sa Ijudskim

pravima kao što su grupegrađana

JASMINA Lukač

U širim političkim krugovima tvrdi seda Savezza Srbiju traži alibi, odnosno način da izađe iz kampanje bojkota i da ipak učestvuje na opštim izborima 2020. Dva su navodno razloga za to, prvi je što bojkot nema nikakvu spoljnu podršku. Potome, i Metju Palmer iTanja Fajonzaista kažu to što kažu, nema skrivenog plana zapadnih centara moći - antivučićevska opozicija može da računa na izvesnu podršku samo ukoliko izađe na izbore.

Drugi razlog je što kampanja bojkota ne deluje - nema nikakvog širenja kruga pristalica opozicionog Saveza za Srbiju, kao zagovornika neizlaska na izbore, o čemu govore i nalazi agencije Faktor plus. Ima samo mogućeg tumačenja broja „neglasača" u korist opozicije, što zaista može i ostati tehnička stvar, ukoliko nema postizbornog događaja. Prevrata, koji bi zajedno sa bojkotom izazvao krizu i ponavljanje izbora u kratkom naknadnom roku.To bi bila vrsta združenog makedonsko-austrijskog scenarija, da se usled postizbornih demonstracija praćenih otkrićima o kriminalu u vrhu vlasti (snimci, podaci) osujeti uspostavljanje Skupštine i vlade. I da se umesto toga dogode pregovori pod zaštitom EU, koji će dovesti do dogovora demonstranata/opozicije i Vučića o novom datumu izbora i tehničkoj vladi koja će ih sprovesti.

Ali, dovedena je u pitanje i snaga Saveza da izvede taj prevratnički događaj i na primeru neuspelog i neveštog pokušaja pokreta „1 od 5 miliona" i Boška Obradovića da „sačekaju" Vučića ispred RTS-a, prošlog utorka.

Ukoliko su te procenetačne,Vučićje nesumnjivo pružio Savezu mogućnost da se, makar pred svojim tvrdim pristalicama (a izgleda da opozicija drugačijih i nema) koliko toliko časno izvuku iz bojkota. I to kroz grupu građana Srpska desnica i Mišu Vacića, čiji je nastup u septembru na izborima u Medveđi, bio bleda senka za sadašnju noćnu posetu Šapcu. U tom Vacićevom pohodu svi detalji, od otrovnog govora mržnje prema gradonačelniku Zelenoviću, do mračnih simbola, su izrazito naglašeni i podešeni tako da ne mogu ostaviti ravnodušnim nikog koje za demokratiju, Ijudska prava, Evropsku uniju... Naravno, i Vučiću je vrlo važno da razbije bojkot u smislu da nekog iz Saveza za Srbiju sem Milana Stamatovića, pridobije za učešće. Njemu je potrebno učešće neke stranke Saveza, a ne grupe građana, da se osigura za izbore 2020. godine.

ToVučiću ne smeta da se, između ostalog, vrlo veštosluži demokratskim zamkama, odnosnoonim što prividnodeluje vrlo građanski i u skladu je sa Ijudskim pravima, kao što su grupe građana. U stvarnosti međutim, grupe građana kao učesnici velikih izbora (parlamentarnih, pa i beogradskih, koji iako su lokalni, zahvataju velikih broj birača) su tu da nanesu štetu strankama opozicije, a na korist vlasti.Toje bio slučaj sa grupom ili udruženjem građana Dosta je bilo 2016. koji su se od početka pokazali kao puki „razbijači" parlamenta,toje bio i Luka Maksimović 2017. na predsedničkim izborima, toje u neku ruku i Pokret slobodnih građana... Labavost i kratkotrajnost, te pogrešna ubeđenost da je moguće tek tako uticati na politiku, olako promeniti parlament, društvene odnose, i uopšte svest ljudi,tosu sveodlikegrupa građana, kojejaka vladajuća stranka upotrebljava da kontroliše politiku. Jer, grupegrađana ne traže veliki napor i ulaganja, lična i bilo kakva da bi nastale. Glavni izgovor da to znači da izbegavaju finansijski uticaj bogatih je lažan - koliki god da im prostor otvara Internet i za to su potrebna sredstva, koja ih samo činejeftinijim od partija, ne i manje korumpiranim.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Falš papirima „zaradili” 10,6 miliona dinara

U AKCIJI POLICIJE I TUŽILAŠTVA U NIŠU LISICE

ZA 13 OSUMNjIČENIH ZA KORUPCIJU

Falš papirima

„zaradili”

10,6 miliona dinara

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Nišu za suzbijanje korupcije, uhapsili su 13 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela, saopštio je juče MUP.

Osumnjičeni M. P. (41) i N. D. (43) odgovorno lice fime „Big dream“, i S. K. (48), odgovorno lice firme „San consult", uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanja isprave uhapšeni su i V. Š. (50), odgovorno lice firme „Jugoimpeks" iz Niša, V. P. (53), radnikfirme „TeraSrbija“, dok su J. D. (47), odgovorno lice „Aerial video-solutions“, M. M. (40), zaposleni u istoj firmi, uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela falsifikovanja isprave i pranja novca, a članovi komisije JP „Direkcija za izgradnju i komunalne poslove" opštine G adžin Han N. M. (63), Lj. C. (64), N. Ž. (59), M. ć. (40), N. I. (46) i A. N. (46) uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nesavesnog rada u službi.

Kako se sumnja, oni su, prilagođavanjem dokumentacije i falsifikovanjem dokumenata za nabavku specijalizovane opreme, nabavljali tu opremu po cenama višim u odnosu na tržišne i time oštetili JP „Direkcija za izgradnju i komunalne poslove" opštine Gadžin Han za 10.642.578 dinara u korist firme „Jugoimpeks" i firme „Aerial video-solutions“.

Krivičnom prijavom obuhvaćene su firme „Jugoimpeks" i „Aerial-video solutions".

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu, dodaje se u jučerašnjem saopštenju MUP-a. S. X. D.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Lisice trojici radnika „Prvog partizana”

ZBOG SUMNjE DA SU PRODALI PROJEKTE KOJI SE ODNOSE NA PROIZVODNjU ORUŽJA I MUNICIJE

Lisice trojici radnika

„Prvog partizana”

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapšena su trojica radnika PD „Prvi partizan” iz Užica, kao i državljanin Severne Makedonije i vlasnika PD „Ars group” iz Skoplja S. D. zbog zloupotreba i davanja mita.

Uhapšeni su bivši inženjer u „Prvom partizanu” B. G. iz Užica, N. I. iz Požege, konstruktor u Pogonu za alate i mašine u PD „Prvi partizan” i M. M., saopšteno je iz Višegjavnog tužilaštva.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, radi saslušanja, biti privedeni nadležnom tužiocu.

Njima se stavlja na teret da su krivična dela izvršili prodajom projekata i drugih dokumenata koji pripadaju „Prvom partizanu” iz Užica, a odnose se na proizvodnju oružja i municije. Oni su osumnjičeni za krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica i davanja mita, dodaje se u saopštenju. S. X.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Informer     Strana: 1,2,3

Rubrika: Udarne vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: POHAPŠENI ŠIPTARSKI ŠPIJUNI

Borivoje Glišović iz Užica, radnik 'Prvog partizana', i Albanac Šefćet Demirovski uhapšeni zbog krađe tajne dokumentacije o proizvodnji municije kalibra 12,7 mm Glišović sve priznao, od Šiptara dobio 30.000 evra

Borivoje Glišović, radnik 'Prvog partizana' iz Užica, i Albanac Šefćet Demirovski uhapšeni zbog krađe dokumentacije o proizvodnji municije kalibra 12,7 mm Glišović priznao da je kopirao dokumentaciju i prodavao je Demirovskom, do juće uzeo 30.000 evra

Borivoje Glišović, radnik ‘Prvog partizana’ iz Užica, dvojica njegovih kolega iz firme i Albanac Šefćet Demirovski iz Severne Makedonije uhapšeni su juče u zajedničkoj akciji MUP, BIA i VBA zbog krađe poverljive tehničke dokumentacije o proizvodnji municije kalibra 12,7 rnm, otkrivalnformer!

Prema našim saznanjima, oni su privedeni posle višemesečne opsežne istrage o 'curenju’ poverljivih podataka iz užičke fabrike oružja. Reč je o tajnoj dokumentaciji koja se tiče proizvodnje municije zasnajpere, ali i za protivavionske mitraljeze.

Zadrzani u pritvori

Potvrda ove informacije stigla je juče i od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, iz kojeg su saopštili da je privedeno više lica zbog sumnje na zloupotrebu položaja odgovornog lica i davanje mita.

„Uhapšena su tri radnika Privrednog društva ‘Prvi partizan’ iz Užica, kao i Š. D., državljanin SeverneMakedonije i vlasnikflrme ‘Ars group’ iz Skoplja zbogzloupotreba i davanja mita. Uhapšeni su bivši inženjer u ‘Prvompartizanu’B. G. iz Užica, N. I. iz Požege, konstruktor u Pogonu za alate i mašine u PD „Prvi

partizan" i M. M. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu, radisaslušanja, bitiprivedeni nadležnom tužiocu. Njima sestavlja na teretda su krivična dela izvršili prodajom projekata i drugih dokumenata koji pripadaju ‘Prvom partizanu’ iz Užica, a odnose se na proizvodnju oružja i municije", saopštili su iz I Tužilaštva.

Prvi nezvanični podaci iz istrage kažu da je Glišović, koji je zaposlen na poziciji projekt . menadžera u ‘Prvom partizanu’, kopirao i dostavljao podatke Demirovskom, za šta je do trenutka hapšenja uzeo 30.000 evra, a dogovorio je da dobije ukupno 60.000 evra.

- Glišović je kopirao poverljive projektno-tehničke podatke o municiji kalibra 12,7 mm, koja se proizvodiu ‘Prvom partizanu’, i ove materijale predavao u više navrata Demirovskom. Operativd BIA i VBA sa kolegama iz MUP-a pratiU su njihova kretanja i aktivnosti i snimali ih prilikom primopredaja. Na taj način utvrđeno je da je Glišović dosad dobio 30.000 od ukupno dogovorenih 60.000 evr a. Akcij a

se nastavlja daljim pretresima objekata u Užicu i Beogradu, koje su njih dvojica koristila. Sumnja se da je Demirovski tu samo bio posrednik i da je stvarni kupac neko sa teritorije Kosova iMetohijeiliAlbanije - objašnjava naš izvor iz istrage.

On dodaje da je reč o vrlo specifičnoj municiji, koja se retko može naći na tržištu.

- Zarazlikuodvećine drugih kalibara, ni Rusi ni Kinezi ne bave se proizvodnjom kalibra 12,7 mm. Praktično, najvažniji ‘igrači’ na svetskom tržištu smo Amerikanci i mi Srbi, konkretno ‘Prvi partizan’. Ako se zna da se ova municija pokazala kao izvrsna za snajperske puške, naročito za 'crnu strelu’ M93, ali i za protivavionske mitraljeze, jasno je zašto je toliko tražena i zašto bi neko imao motiv da ukrade tehnologiju njene proizvodnje - zaključuje sagovornik Informera.

Bivši oficir KOS Ljuban Karan smatra da je ovde reč o ozbiljnoj špijunaži.

- Pošto je reč o fabrici koja se bavi proizvodnjom municije i oružja, znači o namenskoj industriji, nikako se ne sme dozvoliti da ceo slučaj bude tretiran kao privredni kriminal, već se mora okarakterisatikao špijunaža - kaže Karan, uz nadu da BIA, MUP i vojne bezbednosne i kontraobaveštajne službe imaju dovoljno ozbiljnih dokaza da tako nešto i dokažu:

- Voleo bih i da se zna i ko je krajnji korisnik ili naručilac celog posla, pošto je jasno da su kosovski Albanci ili njihove tajne službe, koje navodno ni ne postoje, samo posrednici u celom poslu podvlači Karan.

Vrlo tražena munidja

Bivši operativac DB Boža Spasić potvrđuje za Informer da je metakkalibra 12,7 mm jedan od najtraženijih u svetu, a da ga ne proizvodi mnogo zemalja.

- Zbog toga na cmom tržištu oružja i municije za metkom ovog kalibra vlada veliko interesovanje, aprojektnadokumentacija, odnosno uputstvo za izradu ovog metka, jeste u tim krugovima, sigurno, veoma tražen materijal. S obzirom na to da na KiM nema fabrike koja bi bila u stanju daproizvede ovu municiju, očigledno je ceo posao rađen za treću stranu, možda Albaniju, u kojoj ima jedna fabrika koja bi možda bila u stanju da proizvede metak kalibra 12,7 mm - objašnjava Spasić. E. I.

Bjegović: Može da se koristi i za atentate

Dekan Fakulteta za bezbednost 'Edukons' Miroslav Bjegović navodi da nije slučajno da Albance zanima baš ovaj kalibar.

- On se koristi za specijalna dejstva, atentate i terorističke akcije. Šiptari žele da dođu do njegove proizvođačke formule, čije dejstvo bi najverovatnije upotrebili na putu za ostvarivanje njihove nezav visnosti, to jest za napad na najviše zvaničnike Srbije, ali iza

prodaju na crnom tržištu širom sveta za realizaciju terorističkih ciljeva. Srpske službe bezbednosti još jednom su pokazale svoju profesionalnost i kako se brani nacionalna bezbednost Srbije - ocenio je Bjegović.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Kurir     Strana: 12,13

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Privedeno trinaestoro zbog MULJANJA S NABAVKAMA

MALVERZACIJE OPSTINI GADZIN HAN PRICINJENA VELIKA STETA

Privedeno trinaestoro zbog MUUANIA S NABAVKAMA

Policija je u opštini Gadžin Han uhapsila 13 osoba zbog sumnje da su malverzacijama i zloupotrebama, kao i nameštanjem nabavki oštetili budžette opštine za više od 10 miliona dinara!

Posebno odeljenje pri Višem javnom tužilaštvu u Nišu juče je odredilo zadržavanje Miodragu P., menadžeru projekta realizacije IPA fondova na teritoriji opštine Gadžin Han. - Sumnja se da je Miodrag P. kao menadžer projekta, koga je imenovala Direkcija u Gadžinom Hanu, u okviru IPA projekta zaštite vodotokova, a uz pomoć ostalih osumnjičenih, od preduzeća „ Jugoimpeks“ iz Niša izvršio nabavku bagera i čamca za iznos veći od 20.000.000 dinara, iako j e njihova tržišna vrednost bila oko 10.000.000 dinara, pri čemu je pribavio lažnu dokumentaciju o navodnom ispitivanju tržišta, a pored toga, nabavku nije obavio preko ovlašćenog dobavljača, već preko firme koja nije bila registrovana za tu vrstu delatnosti - kaže izvor.

Kako dodaje, nakon realizacije projekta, a na osnovu fiktivnih faktura o konsaltingu izdatih od drugih predu-

zeća i agencija, Miodrag P. je deo sredstava za realizaciju projekta, u iznosu od ukupno 1.800.000 dinara, izvukao preko računa ovih firmi i agencija i prisvojio. Realizacijom projekta na ovaj način opštini Gadžin Han naneta je štetau iznosu od 10.642.578 dinara.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Politika     Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Iza rešetaka radnici fabrike oružja „Prvi partizan”

Iza rešetaka radnici fabrike oružja „Prvi partizan”

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu uhapšena sutri radnika PD „Prvi partizan” iz Užica, kao i S. D., državljanin Severne Makedonije i vlasnik PD „Ars grup” iz Skoplja, zbog zloupotreba i davanja mita, prenosi Tanjug. Uhapšeni su bivši inženjer u „Prvom partizanu” B. G. iz Užica, N. I. iz Požege, konstruktor u Pogonu za alate i mašine u PD „Prvi partizan”, i M. M, saopšteno je iz Višegjavnogtužilaštva. Njima se stavlja na teret da su krivična dela izvršili prodajom projekata i drugihdokumenata koji pripadaju preduzeću „Prvi partizan” iz Užica, a odnose se na proizvodnju oružja i municije.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Politika     Strana: 3

Rubrika: Svet

Autori: S.R.

Teme: Korupcija

Naslov: Putin: Sto puta je rečeno da se pazi, ali ne, oni - kradu

Putin: Sto puta je rečeno da se pazi, ali ne, oni - kradu

Moskva - Na kosmodromu Vostočni još uvek nije u potpunosti uspostavljen red. Uprkos desetinama krivičnih procesa i zatvorskih kazni nisu sprečene krađe na gradilištu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin juče na sastanku vlade. „Oni kradu”, rekao je Putin i naglasio: „Sto puta je rečeno - radite transparentno, izdvaja se ogroman novac, projekat je od nacionalnog značaja! Ali ne! Oni kradu - stotine miliona, stotine miliona!”

Šef ruske države je podsetio da je mnogo puta postavljao slične zahteve u odnosu na druge velike projekte, uključujući izgradnju kosmodroma „Vostočni” - da je potrebno osigurati strogo ciljano, namensko i transparentno trošenje državnog novca. U novembru 2016. pokrenutaje krivična istraga zbog pronevere novca namenjenog za stvaranje administrativnog kompleksa kosmodroma „Vostočni”. Tada je šef predsedničke administracije Rusije Sergej Ivanov nazvao „Vostočni” groznim primerom korupcije. Kosmodrom „Vostočni”, u regiji Amur, prvi je nacionalni civilni svemirski centar, a 2012. godine su započeTi veliki građevinski radovi na izgradnji infrastrukture i tehničkih objekata. Izgradnju su pratili brojni problemi, a prema zvaničnim podacima tužilaštva, za poslednje četiri godine otkriveno je 17.000 različitih prekršaja, otvoreno je 140 krivičnih slučajeva, dok je ukupna šteta procenjena na 10 milijardi rubalja (150 miliona dolara). S. R.

Vladimir Putin

S.R.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Politika     Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: R. X.

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšeno 13 osoba zbog korupcije, pranja novca i falsifikovanja

Uhapšeno 13 osoba zbog korupcije, pranja novca i falsifikovanja

Policijajeusaradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsila 13 osoba zbog korupcije. Osumnjičeni M. P. (1978), N. D. (1976), odgovorno lice firme „Bigdrim”, i S. K. (1971), odgovorno lice firme „San konsult”, uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su počinili zloupotrebu službenog položaja, dok su zbog falsifikovanja isprava uhapšeni i V. Š. (1969), odgovorno lice firme „Jugoimpeks” iz Niša, V. P. (1966), radnik firme „Tera Srbija”, a J. D. (1972), odgovorno lice „Erial video solušns”, i M. M. (1979), zaposleni u istoj firmi.uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela falsifikovanje isprave i pranje novca.

Članovi komisije JP „Direkcija za izgradnju i komunalne poslove” opština Gadžin Han, N. M. (1956), Lj. C. (1955), N. Ž. (1960), M. Ц (1979), N. I. (1973) iA. N. (1973) uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nesavestan rad u službi.

Kako se sumnja, oni su prilagođavanjem dokumentacije i falsifikovanjem dokumenata za nabavku specijalizovane opreme, opremu nabavljali po višim cenama u odnosu na tržišne i time oštetili JP „Direkcija za izgradnju i komunalne poslove” opština Gadžin Han za 10.642.578 dinara u korist firme „Jugoimpeks” i firme „Erial videosolušns”. R. X.

  1. X.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Politika     Strana: 1,2

Rubrika: Svet / Region

Autori: D. Pejović

Teme: Korupcija

Naslov: Policijski „Var” lovi grešne fudbalske sudije

HAPŠENjAU BiH

Policijski „Var” lovi grešne

fudbalske sudije

HAPŠENjA U BiH ZBOG SUMNjE DA SU NAMEŠTANE FUDBALSKE UTAKMICE

Policijski „Var” lovi grešne Sudije

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Državna

agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) saopštili sujuče da je protiv 11 menadžera, sudija i fudbalskih zvaničnika pokrenuta istraga zbog sumnje da su učestvovali u nameštanju rezultata utakmica Premijer lige i Prve lige Federacije BiH u sezoni 2018/2019. Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal, zloupotrebu službenog položaja i primanje mita. To je epilog, ili pak novi zaplet u slučajevima koji su ustalasali sportsku, ali i širu javnost u BiH.

Iz SIPA je potvrđeno da su privođenja i pretresi objekata osumnjičenih sprovedeni na području Sarajeva, Novog Travnika, Bosanskog Šamca i Orašja. Akcija je počela juče u sedam časova, a sprovedena je pod simboličnim kodnim imenom „Var”, pggo je i naziv video-sisgema koji pomaže sudijama da donesu pravilnu odluku. Kako je za portal „Kliks” izjavio portparol SIPA Luka Miladinović, sa hapšenjima osumnjičenih će se nastaviti.

Istragom su obuhvaćeni Ilija Živković, Miloš Gigović, Zoran Grbić, Salem Prolić, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević i Fuad Zahirović, a kako javlja agencija Hina, na popisu su i predsednik Prve lige Federacije BiH Irfan Durić, predsednik Komisije za sudije i suđenje Vladimir Dominković i član tog tela Anto Bilješko.

Portal „Dnevni avaz” je Dominkovića označio kao glavnog organizatora malverzacija zbog kojih je regularnost minule fudbalske sezone dovedena upitanje.

Prema nezvaničnim saznanjima iz istrage, namepgganje rezultata počivalo je na delegiranju „podobnih” sudija koji su svojim odlukama uticali na ishod utakmica. Pritom su imali zaštitu nadležnih u Fudbalskom savezu, uprkos primedbama oštećenih klubova na njihovo „deljenje pravde”. Naravno, čitav mehanizam je bio „podmazan” podmićivanjem sudija, koji su imali zaštitu nadležnih u savezu, uprkos pritužbama oštećenih klubova.

Nekoliko sati posle zvanične informacije o akciji „Var”, oglasio se i Fudbalski savez BiH. U saoppggenju je navedeno da je postupanjem Tužilaštva i SIPA „naneta nemerljiva šteta kompletnom fudbalu u Bosni i Hercegovini”, ali da „bezrezervno podupiru” aktivnosti policije i pravosuđa na otkrivanju korupcije, kao i da su spremni da na uvid stave sva relevantna dokumenta i informacije. Uz to se naglašava da su istragom obuhvaćene utakmice u nadležnosti Nogometnog saveza Federacije BiH, odnosno da utakmice Premijer lige BiH nisu sporne.

Koje su to dakle utakmice zbog kojih se tokom prošle sezone podigla najveća prašina?

Na čelu liste je meč 17. kola Prve lige BiH između Goražda i Veleža, završen pobedom domaćina od 1:0. Gosti iz Mostara su u žalbi naveli čak 34 odluke koje je na njihovu štetu doneo sudija Kenan Barjaktarević, jedan od obuhvaćenih akcijom „Var”. Nogometni savez FBiH je Barjaktarevićev učinak na toj utakmici vrednovao je ocenom „dobar”.

Sumnjiva je bila i utakmica 6. kola Prve lige FBiH Metalege - Olimpik, odigrana u Jajcu. Gosti iz Sarajeva slavili su pogotkom postignutim u osmom minutu nadoknade vremena, a sudija je bio Mirza Kazlagić, takođe jedan od ljudi na spisku „Vara”. Olimpik je pod neobičnim okolnostima pobedio i u 14 kolu, na gostovanju Rudaru iz Kaknja. Glavni arbitar je bio Haris Poprženović, još jedan sudija sa spiska osumnjičenih.

Na tom popisu je i njegov kolega Ilija Živković, koji je i ranije bio suspendovan zbog lošeg suđenja u Premijer ligi BiH. U aktuelnoj sezoni, Živković je delio pravdu na meču Prve lige FBiH ŠŠK - Budućnost. Pojedine njegove odluke na tom meču skandalizovale su fudbalskujavnost. Posmatrač suđenja tom prilikom je bio Fuad Zahirović - poslednji navedeni na popisu „Vara”, na koji još nije stavljena tačka.

  1. Pejović

fc?. Prema nezvaničnim saznanjima, ? nameštanje rezultata počivalo je

na delegiranju „podobnih” sudija koji su svojim odlukama uticali na ishod utakmica. Pritom su imali zaštitu nadležnih u Fudbalskom savezu

,lC

s tt o z to m 2 <v h X e o

ie

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Večernje novosti     Strana: 31

Rubrika: Sport

Autori: S.M.

Teme: Korupcija

Naslov: “Var“ uhapsio sudije i delegate

OPSEŽNA AKCIJA POLICIJE U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE ZBOG NAMEŠTANjA FUDBALSKIH UTAKMICA

"Var" uhapsio sudije i delegate

ZBOG nameštanja fudbalskih utakmica u Prvoj i Drugoj ligi Federacije BiH, juče je uhapšeno 12 osoba na području Sarajeva, Orašja i Brčkog. Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SI-PA), u akciji kodnog imena "Var", priveli su sudije, delegate i radnike Fudbalskog saveza FBiH.

Kako nezvanično saznajemo, među privedenima su Ilija Živković, Kenan Bajraktarević, Haris Poprženović, Edin Mujkić, Mirza Kazlagić, Marko Pejić, Josip Martinović, Salem Prolić, Irfan Durić, Anto Bilješko i Vladimir Dominiković.

Svi navedeni su, kako tvrde izvori "Novosti" bliski SIPA, učestvovali u nameštanju utakmica u sezoni 2018/2019. u Prvoj ligi Federacije BiH, ali i utakmica Druge lige FBiH.

Inače, u sklopu akcije, inspektori SIPA su kontaktirali s jednim od privedenih sudija, navodeći da žele da se dogovore, na šta je sudija pristao i uzeo mito od 3.500 evra, da "završi utakmicu". Ovo je, kako kažu naši izvori, samo jedan od

dokaza nameštanja utakmica u Federaciji BiH. Takođe, u sklopu akcije

"Var" biće saslušani i pojedini vlasnici klubova u Premijer ligi BiH, jer se sumnja da su nameštali rezultate.

UTužilaštvu BiH kažu, za "Novosti", da se osumnjičene osobe terete da su prekršile više članova Krivičnog zakona, a između ostalog, na teret im se stavljaju i organizovani kriminal, zloupotreba položaja, primanje mita i drugi oblici pribavljanja koristi.? S. M.

  1. M.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Večernje novosti     Strana: 13

Rubrika: Hronika

Autori: J.Ć.

Teme: Korupcija

Naslov: Ojadili Gadžin Han za 10,6 miliona

OjadiliGadžin Han za 10,6 miliona

POLICIJA u Nišu uhapsila je 13 osoba koje su falsifikovale isprave i zloupotrebile službeni položaj. Kako je saopšteno, osumnjičeni M. P. (41), N. D. (43), koji je odgovorno lice firme Big Dream, i S. K. (48), odgovorno lice firme San consult, uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja. Dodaje se da su zbog falsifikovanja isprava uhapšeni i V. Š. (50), odgovorno lice firme "Jugoimpeks" iz Niša, i V. P. (53), radnik firme "Tera Srbija", dok su J. D. (47), odgovorno lice Aerial video solutions, M. M. (40), zaposlen u istoj firmi, kao i članovi komisije JP "Direkcija za izgradnju i komunalne poslove" opština Gadžin Han N. M. (63), Lj. C. (64), N. Ž. (59), M. Đ. (40), N. I. (46) i A. N. (46) uhapšeni zbog nesavesnog rada u službi. Kako se sumnja, oni su, prilagođavanjem dokumentacije i falsifikovanjem dokumenata za nabavku specijalizovane opreme, nabavljali robu po višim cenama u odnosu na tržišne i time oštetili JP "Direkcija za izgradnju i komunalne poslove" opštine Gadžin Han u iznosu od 10.642.578 dinara u korist firmi "Jugoimpeks" i Aerial video solutions. Te firme su takođe obuhvaćene krivičnom prijavom. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova. J. Ć.

  1. Ć.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Večernje novosti     Strana: 1,13

Rubrika: Hronika

Autori: E.H.

Teme: Korupcija

Naslov: Prodavali vojne tajne Albancu!

STRANA

Prodavali vojne tajne Albancu!

STRANA

U VELIKOJ AKCIJI MUP,BIA I VBAUHAPŠENI TROJICA RADNIKA "PRVOG PARTIZANA" IZUŽICA I VLASNIK "ARS GRUPE"

PRODAVALI VOJNETAJNE ALBANCU IZ SKOPLjA?

OnO nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, Vojno-bezbednosne i Bezbednosno-informativne agencije, uhapšena su trojica radnika "Prvog partizana" iz Užica, kao i Albanac Šefćet D., državljanin Severne Makedonije i vlasnik Privrednog društva "Ars grupa" iz Skoplja. Kako je saopšteno, sumnja se da su prodajom projekata i drugih važnih tehničkih dokumenata, koji pripadaju užičkoj fabrici, a odnose se na proizvodnju oružja i municije kalibra 12,7 milimetara, počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i davanja mita.

Osim makedonskog državljanina, uhapšeni su bivši inženjer u "Prvom partizanu", sada penzioner Borivoje G. iz Užica, Nebojša I. iz Požege, konstruktor u Pogonu za alate i mašine u PD "Prvi partizan", kao i aktivni inženjer u ovoj fabrici Milovan M.

Prema prvim informacijama iz istrage, a na   osnovu operativnih saznanja BIA i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Kraljevu, dvojica sadašnjih i jedan bivši radnik "Prvog partizana" su duže vreme nedozvoljeno prisvajali i iznosili tehničku dokumentaciju, a u cilju ostvarivanja materijalne koristi dobijene od konkurentskih firmi, pre

svega Makedonije, Katara i Bosne i Hercegovine. Penzionisani inženjer Borivoje G. se juče, u beogradskom hotelu "Hilton", sastao sa Šefćetom D. radi dogovora o prikupljanju i predaji dokumentacije od bivšeg radnika "Prvog partizana". Prema trenutnim saznanjima, Borivoje G. je za navedenog vlasnika "Ars grupe", još na prethodnom sastanku, 16. oktobra u beogradskom hotelu Konstantine the Great, u vidu avansa, primio na ruke oko 30.000 evra. Preostali deo, kako se sumnja, najverovatnije u istom iznosu, trebalo je da dobije po završenom poslu, odnosno isporučenoj kompletnoj dokumentaciji.

Kako "Novosti" saznaju, Šefćet D. je navedenu dokumentaciju, navodno, nameravao da iskoristi za izradu mašina za proizvodnju municije kalibra 12,7 milimetara u pogonima nekadašnje fabrike oružja i municije "Suvenir", u Makedonskom Brodu, kao i u fabrici u Kataru, gde ima suvlasnički udeo. Navedene mašine i municija pomenutog kalibra su, inače, deo asortimana "Prvog partizana".

Dok je trajao jučerašnji sastanak, penzionisanog inženjera i makedonskog državljanina u Beogradu, policija je po nalogu nadležnog tužilaštva, na području Užica i Požege, uhapsila i Nebojšu I., odnosno Milovana M., zbog sumnje da su svom bivšem kolegi učinili dostupnom dokumentaciju "Prvog partizana", kao i da su za tu uslugu takođe imali i odgovarajuću materijalnu korist.

Svoj četvorici je, kako je potvrđeno "Novostima" u beogradskom Višem tužilaštvu, određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni na saslušanje. E. H.

DO zaključenja broja, u toku su bili pretresi na lokacijama u Beogradu, Užicu i Požegi, kao i u prostorijama preduzeća "Prvi partizan" koje su uhapšeni koristili. Takođe, nadležni intenzivno rade na otkrivanju svih detalja vezanih za ovaj slučaj, kao i na saslušanjima potencijalnih svedoka.

  1. H.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.11.2019

Medij: N1

Rubrika: Novi dan,N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Kupovina vremena?

Iz tužilaštva, koje je naložilo hapšenje uzbunjivača iz Valjeva, ne čuje se ni reč kada je u pitanju moguća korupcija i porodica ministra policije Nebojše Stefanovića. U međuvremenu oglasila se Agencija za borbu protiv korupcije, međutim, njima tek predstoji da ispituju činjenice u vezi sa poslovanjima ministrovog oca Branka Stefanovića. Stručnjaci kažu da Agencija zapravo tek sada počinje da radi na prikupljanju podataka koje su novinari istraživači prikupljali u poslednjih godinu dana.Da li je ministar policije Nebojša Stefanović u sukobu interesa ili trguje uticajem time što njegov otac Branko trguje oružjem, kao zaposleni u privatnoj firmi GIM, a tim poslom je počeo da se bavi, tek pošto mu je sin došao na čelo MUP-a, dok upravo to ministarstvo daje dozvolu za takvu trgovinu?Za istraživačke medije, ovo pitanje, aktuelno je već duže od godinu dana. Međutim, Agencija za borbu protiv korupcije je, posle višemesečnog insistiranja novinara, rešila da progovori o tom slučaju. Tek ovoliko:"U toku je prethodna provera ispunjenosti uslova za pokretanje postupka."Šta to zapravo znači, kada se prevede s birokratskog jezika? Kupovinu vremena, objašnjava nekadašnji predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković."Prosto kad dobijete nešto što je politički delikatno onda vi kupujete vreme dok se ne vidi šta ćete s tim da uradite, tako što formalno prikupljate činjenice prethodne, odnosno utvrđujete ono što ste mogli da utvrdite", kaže Stojiljković.Znači li to da će ikakvog postupka biti?Sve zavisi od pritiska javnosti, smatra Stojiljković."Kad imate nekog tako visoko, onda vidite dokle će vrsta pritiska da traje. Divna situacija za birokrate, da čekate da vam se kaže šta treba da uradite", ističe profesor FPN-a.Za to vreme firma GIM nastavlja da posluje. Oružje iz valjevskog Krušika kupuje po povlašćenoj ceni u odnosu na državne izvoznike.Novinar Vuk Cvijić kaže da je došao do podataka koji pokazuju da je GIM to oružje u martu, na Bliski istok, poslalo iz luka u Bugarskoj, I ne samo brodovima, uglavnom mine - jeftino kupljene, a skupo prodate - isporučuju se i avionima."Poslednja isporuka, prema našim saznanjima, išla je sa aerodroma Beograd u specijalnu bazu u Saudijskoj Arabiji, išao je avion u junu ove godine. Vidimo da se trgovina nastavlja", navodi Cvijić.Nastavlja se i kućni pritvor za uzbunjivača iz valjevskog Krušika Aleksandar Obradović, koji je prvi obavestio javnost o tom slučaju. Nastavlja se i postupak tužilaštva protiv njega.Međutim, tužilaštvo još ni ne započinje postupak o mogućoj korupciji kada su u pitanju otac i sin Stefanović.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.11.2019

Medij: Happy

Rubrika: Telemaster

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Hapšenje zbog korupcije

Spiker:Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova priveli su 13 osoba zbog sumnje da su izvršile više koruptivni krivičnih dela. Oni su, navodno, prilagođavanjem dokumentacije i falsifikovanjem dokumenata za nabavku specijalizovane opreme istu nabavljali po višim cenama u odnosu na tržište i time oštetili Javno preduzeće „Direkcija za izgradnju i komunalne poslove“ opština Gadžin Han u iznosu od više od 10 miliona dinara u korist firme „Jugoimpeks“ i firme "Erial video solušns". Krivičnom prijavom obuhvaćene su firme „Jugoimpeks“ i "Erial video solušns".

----------------------------------------------------------

Datum: 11.11.2019

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Hapšenje zbog krađe dokumentacije o proizvodnji naoružanja

Spiker:Po nalogu višeg javnog tužilaštva prioadnici BIA, MUP i VBA uhapsili su bivšeg inženjera, dvojicu radnika Prvog partizana iz Užica kao i Albanca Š.D. državljanina Severne Makedonije i vlasnika privrednog društva Ars grup iz Skoplja zbog zloupotreba i davanja mita. Uhapšenima se stavlja na teret da su krivična dela izvršili prodajom projekata i drugih dokumenata koji pripadaju Prvom Partizanu iz Užica a odnose se na proizvodnju oružja i municije. Bivši inženjer u Prvom Partizanu B.G. i Albanac Š.D. terete se za krađu dokumentacije o proizvodnji municije kalibra 12,7 mm potvrđeno je medijima u tužilaštvu. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.11.2019

Medij: TV Studio B

Rubrika: Vesti u 7

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Akcija hapšenja

Spikerka:U velikoj akciji MUP-a Bezbednosno-informativne agencije i Vojnobezbednosne agencije uhapšeni su jedan Albanac inače državljanin Severne Makedonije, kao i bivši inženjer Prvog Partizana i dva radnika zbog sumnje da su zloupotrebili položi i primili mito. Njima se stavlja na teret da su krivično delo izvršili prodajom projekata i drugih dokumenata koji pripadaju Prvom Partizanu iz Užica, a odnose se na proizvodnju oružja i municije. Oni su osumnjičeni za zloupotrebu položaja odgovornog lica i davanja mita.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.11.2019

Medij: Kopernikus

Rubrika: Informer 2115

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšeno 13 osoba zbog sumnje na korupciju

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su 13 osoba zbog sumnje da su izvršili više koruptivnih krivičnih dela. Njima je danas određeno zadržavanje do 48 sati.Zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su M. P. (41) menadžer projekta realizacije IPA fondova na teritoriji Opštine Gadžin Han, odgovorno lice fime "Big Dream",odgovoro lice "San consult", dok su zbog sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanje isprava uhapšeni V. Š., odgovorno lice firme "Jugoimpeks" iz Niša i radnik firme "Tera Srbija".

----------------------------------------------------------

Datum: 11.11.2019

Medij: Kopernikus

Rubrika: Informer 2115

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšeni radnici "Prvog partizana" i državljanin Severne Makedonije

Državljanin Severne Makedonije, bivši inženjer "Prvog partizana" i dvojica radnika uhapšeni su zbog sumnje na zloupotrebu i primanje mita. Sumnja se da su prodali dokumenta "Prvog partizana" koja se odnose na proizvodnju oružja i municije.Hapšenja su po nalogu Višeg javnog tužilaštva izveli MUP Srbije, Bezbednosno-informativna agencija i Vojnobezbednosna agencija, saopštilo je to tužilaštvo.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.11.2019

Medij: Radio Beograd 1

Rubrika: Dnevnik 22

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšeni radnici Prvog partizana

Državljanin Severne Makedonije, bivši inženjer "Prvog partizana" i dvojica radnika uhapšeni su zbog sumnje na zloupotrebu i primanje mita. Sumnja se da su prodali dokumenta "Prvog partizana" koja se odnose na proizvodnju oružja i municije

----------------------------------------------------------

Datum: 11.11.2019

Medij: RTS1

Rubrika: Dnevnik 3/RTS1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Hapšenje zbog zloupotrebe

Spiker:Državljanin Severne Makedonije, bivši inženjer Prvog partizana i dvojica radnika uhapšeni su zbog sumnje da na zloupotrebu i primanje mita. Sumnja se da su prodali dokumenta Prvog partizana koja se odnose na proizvodnju oružja i municije. Posle akcije hapšenja MUP-a, BIA i VBA, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48h.  

----------------------------------------------------------

Datum: 11.11.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/zelenovic-nisam-se-uplasio/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Zelenović: Nisam se uplašio

"Nisam se uplašio pretnji Miše Vacića, koji mi je poručio da će me proterati, da ću završiti u zatvoru, ili Drini", kaže za Danas Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.Foto: Medija centar "Nisu se uplašili ni Šapčani, iako je njegov noćni boravak u Šapcu izazvao uznemirenje građana koji su navikli na miran život u kome se ljudi međusobno uvažavaju. Doduše na prvo gledanje nastup Vacića stvarno deluje neverovatno i zastrašujuće, ali posle izvesnog vremena ipak postaje jasno da je Vacić još jedan pajac u Arlekinovom cirkusu kome se bliži kraj", kaže Zelenović, i dodaje da su Šapčani do sada uvek uspevali da se izbore za pristojnost i da nađu odgovore i na ovakve izazove. Sagovornik Danasa kaže da će pretnje prijaviti policiji i tužilaštvu, iako su, kako navodi, oni imali prilike sve da vide i da reaguju po službenoj dužnosti. "Obavestio sam sve strane ambasade, jer mislim da treba da vide po ko zna koji put čime se sve vlast u Srbiji služi i da to nema nikakve veze sa demokratijom i vladavinom prava, niti sa Ustavom, jer je reč o organizacijama koje su protivustavne i koje šire mržnju i netrpeljivost među ljudima", kaže Zelenović. Dodaje da ne veruje da će vlast reagovati na Vacićeve pretnje i širenje desnog nacionalizma, jer je on Vučićev Šešelj koji služi da plaši narod po Srbiji, baš kao što je i u vreme Slobodana Miloševića Šešelj služio da plaši narod. Napominje da je duh 90-ih definitivno izašao iz boce i zato poziva demokratsku javnost i slobodoumne građane da mu se odlučno suprotstave, jer će u suprotnom nasilje, bezakonje i ubistva postati naša svakodnevica. "Pošto vlast ne odgovara na naša pitanja, onda imamo Mišu Vacića koji skreće pažnju. U suštini to su fašisoidne Vučićeve falange čiji je cilj da plaše narod. Jer taj čovek uz pomoć i tehničku podršku Srpske napredne stranke putuje po Srbiji i psuje, preti i vređa mirne građane sa jednim ciljem i jednom porukom: 'ako nećete Vučića - ovo će vam biti vlast'", napominje Zelenović. Na pitanje da li veruje da će tužiteljka Zagorka Dolovec konačno reagovati na Vacićeve pretnje, sagovornik Danasa ističe da je ona tu da obezbedi da veliki vođa nesmetano vlada. NJena uloga, kaže, je ista kao i uloga Agencije za borbu protiv korupcije, REM-a, RIK-a. To nisu institucije, njihov zadatak je podrška Vučiću, objašnjava Zelenović i dodaje da nažalost to nije samo naš problem, već i problem čitavog Zapadnog Balkana. ZZS oformila pravni tim Stranka Zajedno za Srbiju formirala je pravno-ekspertski tim koji će pratiti sve poteze Tužilaštva i policije povodom pretnji smrću predsedniku stranke Nebojši Zelenoviću i otvorenog pozivanja na linč dela medija upućenih od strane samozvanog lidera ekstremne desnice Miše Vacića. Ovaj tim od Tužilaštva traži da bez odlaganja policiji naloži hapšenje, određivanje pritvora i brzo procesuiranje Miše Vacića, a u suprotnom, smatraće da Vacić u izvršenju svojih krivičnih dela ima podršku samog vrha vlasti, odnosno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navedeno je u saopštenju. Reči Miše Vacića osudili su i Savez za Srbiju kao koalicija, zatim LSV, a PSG u saopštenju navodi i član Ustava po kome bi rad nekoga ko zagovara rušenje poretka, kršenje zajamčenih prava i raspirivanje mržnje moralo biti zabranjeno. Miša Vacić, Nebojša Zelenović, Šabac

----------------------------------------------------------

Datum: 11.11.2019

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/nebojsa-zelenovic-nisam-se-uplasio.html

Autori: admin

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Nebojša Zelenović: Nisam se uplašio

Gradonačelnik Šapca obavestio i strane ambasade 11. nov 2019 "Nisam se uplašio pretnji Miše Vacića, koji mi je poručio da će me proterati, da ću završiti u zatvoru, ili Drini", kaže za Danas Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca. "Nisu se uplašili ni Šapčani, iako je njegov noćni boravak u Šapcu izazvao uznemirenje građana koji su navikli na miran život u kome se ljudi međusobno uvažavaju. Doduše, na prvo gledanje nastup Vacića stvarno deluje neverovatno i zastrašujuće, ali posle izvesnog vremena ipak postaje jasno da je Vacić još jedan pajac u Arlekinovom cirkusu kome se bliži kraj", kaže Zelenović, i dodaje da su Šapčani do sada uvek uspevali da se izbore za pristojnost i da nađu odgovore i na ovakve izazove. Sagovornik Danasa kaže da će pretnje prijaviti policiji i tužilaštvu, iako su, kako navodi, oni imali prilike sve da vide i da reaguju po službenoj dužnosti. "Obavestio sam sve strane ambasade, jer mislim da treba da vide po ko zna koji put čime se sve vlast u Srbiji služi i da to nema nikakve veze sa demokratijom i vladavinom prava, niti sa Ustavom, jer je reč o organizacijama koje su protivustavne i koje šire mržnju i netrpeljivost među ljudima", kaže Zelenović. Dodaje da ne veruje da će vlast reagovati na Vacićeve pretnje i širenje desnog nacionalizma, jer je on Vučićev Šešelj koji služi da plaši narod po Srbiji, baš kao što je i u vreme Slobodana Miloševića Šešelj služio da plaši narod. Napominje da je duh 90-ih definitivno izašao iz boce i zato poziva demokratsku javnost i slobodoumne građane da mu se odlučno suprotstave, jer će u suprotnom nasilje, bezakonje i ubistva postati naša svakodnevica. "Pošto vlast ne odgovara na naša pitanja, onda imamo Mišu Vacića koji skreće pažnju. U suštini to su fašisoidne Vučićeve falange čiji je cilj da plaše narod. Jer taj čovek uz pomoć i tehničku podršku Srpske napredne stranke putuje po Srbiji i psuje, preti i vređa mirne građane sa jednim ciljem i jednom porukom: 'ako nećete Vučića - ovo će vam biti vlast'", napominje Zelenović. Na pitanje da li veruje da će tužiteljka Zagorka Dolovac konačno reagovati na Vacićeve pretnje, sagovornik Danasa ističe da je ona tu da obezbedi da veliki vođa nesmetano vlada. Njena uloga, kaže, je ista kao i uloga Agencije za borbu protiv korupcije, REM-a, RIK-a. To nisu institucije, njihov zadatak je podrška Vučiću, objašnjava Zelenović i dodaje da nažalost to nije samo naš problem, već i problem čitavog Zapadnog Balkana. ZZS oformila pravni tim Stranka Zajedno za Srbiju formirala je pravno-ekspertski tim koji će pratiti sve poteze Tužilaštva i policije povodom pretnji smrću predsedniku stranke Nebojši Zelenoviću i otvorenog pozivanja na linč dela medija upućenih od strane samozvanog lidera ekstremne desnice Miše Vacića. Ovaj tim od Tužilaštva traži da bez odlaganja policiji naloži hapšenje, određivanje pritvora i brzo procesuiranje Miše Vacića, a u suprotnom, smatraće da Vacić u izvršenju svojih krivičnih dela ima podršku samog vrha vlasti, odnosno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navedeno je u saopštenju. Reči Miše Vacića osudili su i Savez za Srbiju kao koalicija, zatim LSV, a PSG u saopštenju navodi i član Ustava po kome bi rad nekoga ko zagovara rušenje poretka, kršenje zajamčenih prava i raspirivanje mržnje moralo biti zabranjeno. (Danas, foto: Medija centar Beograd) Podelite ovu stranicu!

----------------------------------------------------------

Datum: 11.11.2019

Medij: srbin.info

Link: https://srbin.info/politika/drzava-dala-43-000-evra-televiziji-gasiceve-supruge-i-radoice-milosavljevica/

Autori: https://srbin.info

Teme: Korupcija

Naslov: DRŽAVA DALA 43.000 evra televiziji Gašićeve supruge i Radoice Milosavljevića

Navodeći da pojedinačno davanje podrazumeva dodelu novca bez javnog konkursa i ocene komisije, a na osnovu odluke rukovodioca organa nadležnog za poslove javnog in...Beogradski glas (Beta) - Ministarstvo kulture i informisanja dodelilo je u prethodne dve godine kroz pojedinačna davanja više od pet miliona dinara, odnosno 43.000 evra medijima u vlasništvu supruge direktora BIA Bratislava Gašića, i kruševačkog biznismena Radoice Milosavljevića, prenelo je Udruženje novinara Srbije (UNS). Navodeći da pojedinačno davanje podrazumeva dodelu novca bez javnog konkursa i ocene komisije, a na osnovu odluke rukovodioca organa nadležnog za poslove javnog informisanja, UNS je preneo da se novac može dodeliti "samo za projekte koji nisu mogli biti planirani u vreme raspisivanja konkursa za projektno sufinansiranje medija". "U rešenjima za pojedinačna davanja medijskim projektima, u koje je UNS imao uvid, navodi se da je ove i prošle godine firmi 'ADD production' iz Kruševca vlasnice Irene Gašić, za projekte pod nazivom 'Zaštitimo žene, zaustavimo nasilje' i 'Prirodne katastrofe-kako posle?' dodeljeno ukupno 1,5 miliona dinara", stoji u saopštenju. Podseća se da je Agencija za borbu protiv korupcije 2015. godine utvrdila da je Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je kao gradonačelnik grada Kruševca 2013. i 2014. godine zaključio ugovore sa firmom "ADD production" čija je vlasnica njegova supruga, kao i društvom "BNZ Higijenic" čiji je suvlasnik njegov sin. Udruženje je saopštilo i da su mediji u vlasništvu kruševačkog biznismena Radoice Milosavljevića Televizija Leskovac, Sos kanal plus i Radio-televizija Pančevo, za dve godine kroz pojedinačna davanja, od Ministarstva kulture i informisanja dobili oko 2,8 miliona dinara. "Ministarstvo kulture je Televiziji Leskovac, koju je Milosavljević kupio sredinom ove godine, za projekat pod nazivom 'Da mladi rade' dodelilo 800.000 dinara. Preduzeće Sos kanal plus i Radio-televizija Pančevo su prošle godine za projekte pod nazivom 'ONI DOLAZE!' i 'Bogatstvo multietičnosti-različiti, a isti' dobili ukupno oko dva miliona dinara", stoji u saopštenju. https://t.co/2vRUgIazlB - SRBIN info (@srbininfo) November 11, 2019 Dodaje se da su Radio-televiziji Pančevo, pošto je dobila novac od Ministarstva kulture, izrečene dve mere upozorenja od strane Saveta REM-a zbog uvreda upućenih novinaru portala Pančevo Si Ti Nenadu Živkoviću, kao i zbog tekstova na sajtu te televizije u kojima su navodi o "nestručnosti, nemoralnom i nezakonitom" postupanju predsednice Višeg suda iz Pančeva Stanke Simonović. "Uprkos izrečenim merama REM-a, projekti Radio-televizije Pančevo dobijaju novac na medijskim konkursima, pa je tako ova medijska kuća u Pančevu direktno i preko produkcija dobila rekordnih 139.000 evra kao i regionalnu televizijsku dozvolu za pokrivanje u zoni Crveni Čot i to upravo od Regulatora", piše u saopštenju. UNS je podsetio da je Radoica Milosavljević bio u žiži javnosti 2015. godine zbog kupovine osam televizija, ali i zbog, kako se navodi, "bliskosti" sa Bratislavom Gašićem. Medjutim, obojica su tada negirala ikakve poslovne veze. https://t.co/ejpF1e1bbH - SRBIN info (@srbininfo) November 11, 2019 UKOLIKO IMATE ŽELJU DA PODRŽITE RAD PRODUKCIJE "CENTAR" I RAD PORTALA "SRBIN.INFO", DONACIJE MOŽETE UPLATITI PUTEM SLEDEĆIH LINKOVA: 5€ 10€ 20€ 50€ 100€ PayPal PostNet HVALA I BOG VAS BLAGOSLOVIO! Izvor: beta.rs Oznake: Gašićeva supruga, donacije novca televizijama, Ministarstvo kulture i informisanja, UNS

----------------------------------------------------------

Datum: 11.11.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšeni zbog sumnje na korupciju

NIŠ, 11. novembra (Tanjug) - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su 13 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više koruptivnih krivičnih dela.Osumnjičeni M. P. (1978), N. D. (1976) odgovorno lice fime "Big Dream", i S. K. (1971), odgovorno lice firme "San consult", uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanje isprave uhapšeni su i V. Š. (1969), odgovorno lice firme "Jugoimpeks" iz Niša, V. P. (1966), radnik firme "Tera Srbija", dok su J. D. (1972), odgovorno lice "Aerial video solutions", M. M. (1979), zaposleni u istoj firmi, uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela falsifikovanje isprave i pranje novca.Članovi komisije JP "Direkcija za izgradnju i komunalne poslove" opština Gadžin Han, N.M. (1956), Lj. C. (1955), N. Ž. (1960), M. ?. (1979), N. I. (1973) i A. N. (1973) uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nesavestan rad u službi.Kako se sumnja oni su prilagođavanjem dokumentacije i falsifikovanjem dokumenata za nabavku specijalizovane opreme, opremu nabavljali po višim cenama u odnosu na tržišne i time oštetili JP Direkcija za izgradnju i komunalne poslove opština Gadžin Han za 10.642.578 dinara u korist firme "Jugoimpeks" i firme "Aerial video solutions".Krivičnom prijavom obuhvaćene su firme "Jugoimpeks" i "Aerial video solutions".Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.11.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: ZA KORUPCIJU 13 OSUMNJIČENIH

ZA KORUPCIJU 13 OSUMNJIČENIHBEOGRAD, 11. novembar 2019. (FoNet) - Policija u Nišuuhapsila je 13 osoba zbog sumnje da su umešane u korupciju,saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.Sumnja se da je ta grupa prilagođavanjem dokumentacije ifalsifikovanjem dokumenata za nabavku specijalizovaneopreme, opremu nabavljala po višim cenama u odnosu natržišne cene i time opštetila Direkciju za izgradnju ikomunalne poslove Gadžin Han za oko 10,6 miliona dinara ukorist firme Jugoimpeks i Aerial video solutions.Osumnjičeni M. P. (41), N. D. (43) odgovorno lice firme "BigDream" i S. K. (48) odgovorna osoba firme "San consult"uhapšeni su zbog sumnje da su zloupotrebili službenipoložaj.Zbog sumnje da je falsifikovao isprave uhapšeni su V. Š.(50) odovorno lice Jugoimpeks iz Niša i V. P. (53) radnikafirme Tera Srbija.Osumnjičeni za pranje novca i falsifikovanja isprava su J.D. (47) odgovorno lice Ariel vido solutions i M. M. (40)zaposleni u toj firmi.Članovi komisije Direkcije za izgradnju i komunalne posloveopštine Gadžin Han N. M. (63), LJ. C. (64), N. Ž. (59), M.Đ. (40), N. I. (46) i A. N. (46) zbog sumnje da su nesavesnoradili u službi, navodi se u saopštenju MUP.

----------------------------------------------------------

Datum: 11.11.2019

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/441665/Ove-nedelje-nastavak-dijaloga-vlasti-i-opozicije

Autori: Mirjana Čekerevac

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Ove nedelje nastavak dijaloga vlasti i opozicije

Druga runda s Evropom u ringuDruga runda međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta biće održana ove nedelje, a i Republička izborna komisija nastavlja javnu raspravu o merama koje će preduzeti radi unapređenja izbornog procesa. I dok RIK posle svakog skupa obaveštava javnost o napretku, bez ikakvih detalja u čemu se on sastoji, međustranački dijalog nema neke naročite izglede za uspeh budući da deo opozicije ne učestvuje zbog posredovanja stranaca, a predstavnici SzS-a jer im se ne sviđa format. Ipak, predstavnici nevladinog sektora, koji učestvuju i u RIK-ovim raspravama i u međustranačkom dijalogu, ističu da pomaka nabolje ima, ali ne mogu da procene da li će to biti dovoljno da se na glasačkim listićima pojave sve političke opcije. Prva runda dijaloga održana je 9. i 10 oktobra, razgovor je vodio bivši poslanik EP, kao njegov izaslanik, ali većina predstavnika opozicije koja je učestvovala nije bila baš oduševljena razgovorom, dok su predstavnici vlasti, ako se izuzme Dragan Marković Palma, lider JS-a, bili, kako su isticali, vrlo zadovoljni. Nekoliko dana posle ovog skupa RIK je započeo organizovanje javnih rasprava, najavljujući da će na njima biti predstavljen tekst nacrta akata koje će doneti RIK i merama koje će preduzeti u cilju unapređenja izbornog procesa. Dokumenta o kojima se raspravlja na RIK-ovim okruglim stolovima, međutim, bila su tema skoro dvočasovne polemike u Skupštini Srbije između radikala i naprednjaka, budući da je njih pripremila vladina radna grupa za saradnju sa OEBS-om, a vlada ih prosledila RIK-u da ih, kako su isticali, samo potpišu. Radikali, koji kao i DSS ne učestvuju u međustranačkom dijalogu, jer su protiv toga da "naše unutrašnje probleme rešavaju stranci", isticali su da vlada ne može i ne sme da se meša u poslove RIK-a, a naprednjaci su pokušavali, koliko su mogli, da objasne kako se ne radi o mešanju vlade, ali nisu uspeli radikale da ubede u to. Radikali imaju svoje predstavnike u RIK-u, pa su izneli i, kako su naveli, neprimereno ponašanje predstavnika nevladinih organizacija prema članovima RIK-a. U svojim saopštenjima predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, posle svakog sastanka, a do sada ih je bilo četiri, "registruje" sve veće pomake, ali baš ni jednom jedinom rečju ne saopštava u čemu se oni sastoje. Probali smo da ga pitamo, ali on se, po uobičajenoj praksi, nije odazivao na pozive. Ni učesnici međustranačkog dijaloga nisu mnogo rečitiji u iznošenju utisaka, mada većina njih potroši mnogo reči u izjavama novinarima. Uoči ovonedeljne runde pregovora, poznato je da će, što se stranaca tiče, pored predstavnika EP, Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna, učestvovati Vladimir Bilčik, izvestilac Odbora za spoljne poslove EP za Srbiju, i Tanja Fajon, šefica delegacije zadužena za odnose sa Srbijom. Od domaćih, učestvovaće oni koji su tu bili i prošli put, SRS i DSS ostaju pri ranijem stavu da neće doći, a, sva je prilika, da neće biti ni predstavnika SzS-a. Da predstavnika SzS-a neće biti, što se nezvanično moglo saznati, vidi se i po zahtevima da se promeni format razgovora, tako što će stranci razgovarati odvojeno sa njima i sa predstavnicima vlasti. Za isti sto neće, mada tvrde da su za dijalog, ali, izgleda, žele da odrede i njegove učesnike. Kad se pogledaju sva ova dešavanja, pitanje je da li smo se uopšte pomakli s mesta, osim što je pitanje naših izbora internacionalizovano i što sada od raznih evropskih predstavnika slušamo dodatne kritike. Učesnici u razgovorima na oba nivoa, kažu da, ipak, pomaka ima. Bojan Klačar iz Cesida kaže da je, generalno, utisak pozitivan, "pošto je proces razgovora o izborima i rešavanje nekih nagomilanih problema otvoren". "To je pozitivna vest iz jednog jedinog razloga što od 2012. godine, izbori, iako ih imamo često, nisu bili u vrhu agende u smislu unapređenja izbornih uslova ni na stručnom nivou, niti je bilo razgovora između stranaka kako stvar da unapredimo. Dobro je i što je vlada izašla sa merama, na osnovu kojih su reagovali Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Republička izborna komisija sa svojim javnim raspravama", kaže Klačar i dodaje: "Drugi utisak je činjenica da ni u ovom međustranačkom dijalogu, ni u RIK-ovim raspravama ne učestvuju sve relevantne stranke, što, na neki način, pokazuje da je postojeća polarizacija između ključnih političkih aktera  vrlo prisutna i da deo javnosti nije predstavljen u tim razgovorima. Treći utisak je da nije dovoljno pažnje posvećeno medijima, pre svega stvari koje se tiču REM-a i svega što u najširem smislu zovemo pritiscima. Te teme jesu otvorene, ali još nema nikakvog čvrstog pomaka. RIK-ovi predlozi su prevashodno proizašli iz preporuka OEBS-a i domaćih posmatrača, ne sve, ali je deo RIK uvažio, a izdvojio bih obuku biračkih odbora, mogućnost provere birača da li je neko umesto njega glasao i podizanje transparentnosti rada RIK-a". Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbija, čiji predstavnici, takođe, učestvuju na oba nivoa razgovora, kaže da je dobro što se "Evropski parlament, na neki način uključio, ali najveće nade polažem da će Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIR) od njih čuti neko mišljenje da li su ove reforme koje je vlada predložila nešto što suštinski dovodi do ispunjavanja njihovih preporuka iz 2016. i 2017. godine". Ističe: "To za Srbiju može da bude najkorisnije, jer je očigledno da je i sama ideja vlade da uđe u nekakve dijaloge o ovom pitanju uzrokovana dosta oštrim kritikama i na zakonodavstvo i na praksu koja se ponavljala iz izbora u izbore. Što se tiče dosadašnjih rasprava, nisam stekao utisak da, za sada, postoji spremnost vlade da ide u neke šire zahvate od onoga što je inicijalno predložila, a utisak je da ne postoji spremnost da se uradi ono što je najveći problem, što se pokazalo kod svih garnitura vlasti, a to je korišćenje mogućnosti za dodatnu promociju preko nosilaca javnih funkcija kroz izmišljanje raznih događaja, što je dragocenije od bilo kakve plaćene izborne kampanje." Hoće li svi ovi razgovori i rasprave na kraju pomoći da prolećni izbori budu bolji nego dosadašnji i hoće li rezultirati time da se na glasačkim listićima nađu svi politički akteri, naši sagovornici ne mogu, kako ističu, da kažu. Nemanja Nenadić navodi da može samo da ponovi ono što su sami akteri izjavljivali i dodaje: "Izbori će u svakom slučaju biti održani. Moja očekivanja, ako se vodeće opozicione stranke ne pojave, jesu da je moguće da bude manje negativnih pojava, jer vlast neće imati toliko potrebe da intenzivira aktivnosti svojih funkcionera, kao ranije." Bojan Klačar kaže da će mere koje su predložene za rezultat imati poboljšanje izbornih uslova, ali je "bitnije da li ćemo mi na sledećim izborima u suštini 'uživati' u prednostima ovog unapređenja, zato što jedan važan deo neće biti rešen do ovih izbora, a to je manje-više odsustvo komunikacije između ključnih političkih aktera u ovom društvu". Šešelj: Za razgovor parlamentarnih stranaka Srpska radikalna stranka neće učestvovati u razgovorima o izbornim uslovima koje organizuju nevladine organizacije ili u kojima učestvuju izaslanici iz Evrope, ponovo je potvrdio njen lider Vojislav Šešelj i ponovio da je neophodan razgovor svih parlamentarnih stranaka. Prema njegovim rečima, prvo bi trebalo Ustavni sud da poništi tumačenje po kojem poslanik ne može da stavi mandat na raspolaganje stranci, što bi, po njegovoj oceni, vratilo dostojanstvo u Skupštinu Srbije, jer sada ima previše preletača. Kazao je i da treba sprečiti kupovinu glasova tako što će stranke smeti da dele samo reklamni materijal, a ako neko deli šećer, brašno i slično, da reaguje policija. Istakao je da SRS planira da izađe na izbore, ali nije isključio mogućnost bojkota, ako proceni da su uslovi nepodnošljivi, odnosno ako vladajuća koalicija ubaci "mnogo svojih trabanata, kojima će da skupi potpise i oni će da učestvuju u podeli novca iz budžeta za izbore".  

----------------------------------------------------------