Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 13.11.2019

Medij: Alo     Strana: 3

Rubrika: Aktuelno

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stefanović: Spreman sam da idem na poligraf, ako treba i van zemlje

Stefanović: Spreman sam da idem na poligraf, ako treba i vaa zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je sinoć da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa trgovinom oružja, ističući da je reč o brutalnim lažima, te da je spreman da ide na poligraf, i to ako treba van zemlje, kako bi dokazao svoje tvrdnje.

Stefanović je rekao da će izneti sve detalje kako bi javnost videla da se radi o “makijavelističkoj laži” koju je čak i sam Krušik demantovao. Krušik, kaže ministar, stoji “sto puta” bolje nego 2009, 2010, 2011 i 20i2.godine kada je finansijski direktor bila majka čoveka koji je “izneo informacije” (Aleksandar Obradović), pri čemu je u to vreme, dodaje, imao tri, četiri puta manje radnika.

- Ali on ne iznosi informacije samo za to, on u kontinuitetu pet godina prikuplja informacije o poslovanju, projektima, kontaktima Krušika. Šta je sporno što recimo Krušik radi sa SDPR-om? Ko zna kome on to iznosi. Kako bi Putin nazvao čoveka koji prikuplja podatke pet godina o ruskoj fabrici naouržanja i stavlja ih na hard disk. Ići ću uskoro u Moskvu, pa ći ih pitati - rekao je Stefanović u Skupštini Srbije i pozvao tužilaštvo i sud da odluče da li je Obradović kriv ili nije, pošto nije u njegovoj nadležnosti da se time bavi.

Reč je o brutalnim lažima:

Nebojša Stefanović

Stefanović je odbacio navode da je neka privatna firma kupovala oružje iz Krušika po povlašćenim cenama, navodeći da je iz SDPR-a dobio informaciju da je upravo ta državna fiirma bila dramatično povlašćena u odnosu na privatnike.

On smatra da tema o trgovini oružjem nije dovoljno „zatvorena“ da bi, po njegovoj oceni, „pokrila“ afere poput one da jedan od čelnika Saveza za Srbiju prebija svog kuma, muči ga, bavi se reketom u opštini Stari Grad.

- Video sam sa kakvim ljudima imamo posla, oni svakog dana govore loše o Srbiji, govore da Srbija prodaje oružje ISIS-u, to je najgora besmislica koja postoji i stalno pokušavaju da tim zamenama teza plasiraju nešto što će naneti štetu i namenskoj industriji i Srbiji - rekao je Stefanović.

Dodao je i da želi da se obrati javnosti povodom mogućeg sukoba interesa, trgovine uticajem i zbog svega ostalog što prepoznaje kao ozbiljne optužbe, jer, ističe, nije neozbiljan čovek. Stefanović je kazao i da oseća da je potrebno da se zatvori ta tema i da to želi da uradi zbog svoje savesti, a pozvao je istovremeno i tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve navode.

Raleta pokreeula polemiku Polemikuje pokrenula poslanicaSßSVjerica Radeta koja je Stefanoviću rekla da bi javnosti trebalo da pokaže ugovore Krušika, da se vidi da li su oni štetni, navodeći da nije sporna trgovina oružjem, već ako neko u tome profitira na raćun države.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2019

Medij: Alo     Strana: 10

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Spasić: Načelnik policije zataškao da je njegov sin tukao vršnjaka

Spasić: Načelnik palicije zataškao da je njegov sin tukao vršnjaka

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“ saopštio je juče da je došao do saznanja da je sin načelnika Policijske stanice u Trsteniku Radomira Mutavdžića, S. M. (29), bio vinovnik tuče ispred jednog ugostiteljskog objekta u Trsteniku i da je u noći između 9. i 10. novembra ove godine udario B. P. (18) u glavu.

- Sumnjivo je što je sin načelnika Policijske stanice u Trsteniku prevezen u putničkom vozilu, dok je mladić koji je zadobilo udarac u glavu prebačen „maricom“. Povređeni je saopštio da je zadobio udarac u glavu, ali nije odveden na lekarski pregled zbog mogućih unutrašnjih povreda i hematoma. Nisu odmah testirani na alkohol i opijate u krvi, niti su saslušani svedoci, već je to učinjeno dva dana posle kritičnog događaja - kaže Mario Spasić

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta i ističe da je zamenik okružnog javnog tužioca u Trsteniku Slavica Staničić na čudan način zaključila da nema krivičnog dela, već da se podnesu prekršajne prijave.

- Zbog moguće odmazde načelnika Policijske stanice svi svedoci su zanemeli, dok policija prikriva činjenice - zaključuje Spasić.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2019

Medij: Danas     Strana: 13

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Spalionica štetna kako finansijski tako i ekološki

Da lije izgradnja postrojenja za tretman otpada u Beogradu kroz javno-privatno partnerstvo pravi način za rešavanje togproblema

Spalionica štetna kako finansijski tako i ekološki

Alternativa spalionici je da umesto nje bude izgrađen objekat za reciklažu gde bi se samo male preostale količine spaljivale. To je praksa koja se sprovodi u razvijenim zemljama. Druga mogućnost je, ako se pokaže da je izgradnja spalionice nužna, da se ne gradi kroz koncesiju da Grad Beograd uzme povoljne kredite, kaže Nikola Jovanović

Beograd - Jedna od tema koja deli domaću javnost je planirana izgradnja spalionice smeća u Beogradu na prostoru sadašnje deponije u Vinči. Da nehigijenska deponija treba da se sanira slažu se svi ali na koji način treba tretirati otpad u glavnom gradu Srbije predmet je oprečnih mišljenja.

Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke i šef odborničke grupe Saveza za Srbiju, ističe da je izgradnja spalionice veoma štetna zbog više aspekata kako ekoloških tako i finansijskih.

- Dok sam obavljao funkciju zamenika šefa poslaničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini grada Beograda tražio sam da se u dnevni red uvrsti rasprava o spalionici, odnosno da se odluka o njenoj izgradnji poništi. Predstavnici većine u Skupštini grada taj predlog nisu prihvatili. Takođe sam sa Draganom Đilasom ispred Saveza za Srbiju govorio na konferenciji za novinare na kojoj smo izneli brojne argumentovane razloge zbog čega je izgradnja spalionice štetna po građane. Planirana izgradnja spalionice u Vinči je ubedljivo najlošija predviđena investicija u Beogradu nakon projekta izgradnje „Beograda na vodi“. Kroz javno-privatno partnerstvo gradske vlasti su se obavezale da koncesionaru plate u periodu od 30 godina 1,15 milijardi evra. To je ogromno opterećenje za građane glavnog grada Srbije koji će to papreno plaćati iz svog džepa. Takođe, prema ugovoru koncesionar se obavezao da izgradi i postrojenje za preradu gasa koji bi se koristio za proizvodnju toplotne i električne energije. Problem je u tome što bi vlasnik te energije bio koncesionar koji je dobio od nadležnih status povlašćenog proizvođača električne energije što znači da bi se ona od njega otkupljivala po znatno većim cenama od tržišnih - objašnjava Jovanović.

On dodaje da je projelcat kritičan i sa ekološkog aspekta jer su predstavnici vlasti ranije govorili da se koncesionar obavezao da će sanirati postojeću deponiju u Vinči ali da se u poslednje vreme ta stvar ne spominje uopšte.

- Iz toga se može izvući za-Jdjučak da postojeća deponija koja predstavlja ekološki problem neće biti sanirana - navodi Jovanović.

Na pitanje šta bi bila alternativa izgradnji spalionice naš sagovornik ističe da postoje dve.

- Prva alternativa je da umesto spalionice bude izgrađen objekat za reciklažu gde bi se najveći deo smeća prerađivao a samo male preostale količine bi se spaljivale. To je praksa koja se sprovodi u poslednje vreme u razvijenim zemljama. Druga mogućnost je pak, ako se pokaže da je izgradnja spalionice nužna onda je ne treba graditi kroz koncesiju već tako što će Grad Beograd uzeti povoljne kredite. U tom procesu bi mogao da računa i na neka bespovratna sredstva od strane Evropske unije a investicija uz povoljno kreditno zaduživanje ne bi iznosila više od 200 miliona evra. Iz toga se jasno vidi koliko je to povoljnija varijanta od ove na kojoj insistiraju gradske vlasti - zaključuje Jovanović.

Aktivista Ne davimo Beograd Vladimir Radojičić takođe iznosi fmansijske i ekološke aspekte kao glavne razloge zbog čega spalionicu ne treba graditi ali dodaje i da je princip privatno-javnog partnerstva kroz koji treba da se sprovede ovaj projekat štetan za građane jer mnogo košta. - Problem se sastoji u tome što otpad neće proći kroz neophodan tretman pre spaljivanja što će dovesti do toga da se u vazduh oslobađa velika količina pepela, kao i kancerogene supstance, dioksine i furane, za koje u Srbiji ne postoji laboratorija koja može da izmeri. Takođe, iz ugovora koji je napravljen sa koncesionarom u vezi ovog posla se ne vidi da je on na sebe preuzeo obavezu da reciklira smeće već samo da izgradi spalionicu a spaljivanje smeća je sa ekološke tačke gledišta štetan način rešavanja pitanja otpada - navodi naš sagovornik. On dodaje da je problem i u tome što će se iz smeća proizvoditi i struja čija će cena biti dva i po puta skuplja od tržišne što povećava iznose računa za električnu energiju građana s obzirom da je koncesionar dobio status povlašćenog proizvođača energije. Na pitanje na koji način treba regulisati tretman smeća u Beogradu bez da se izgradi spalionica naš sagovornik ističe da treba slediti primer „nultog otpada“ u Ljubljani. - Najveći deo otpada se može reciklirati tako da je najbolje na taj način rešiti pitanje smeća. To je praksa koja postoji u Ljubljani. Tamo su takođe hteli da grade spalionicu ali su ipak odustali od toga i odlučili se za reciklažu - navodi Radojičić.

Sa druge strane, Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije kaže za Danas da je izgradnja spalionice dobro rešenje da se sanira deponija u Vinči i tretira otpad iz koga će se proizvoditi struja i toplotna energija. - Najvažnije je da ta deponija nestane a da se izgradi savremeno postrojenje za preradu smeća. Dodatni benefit je što će se između ostalog u tom postrojenju proizvoditi toplotna energija. Te količine su od velikog značaja za „Beogradske elektrane“ koje će zahvaljujući njima smanjiti svoje troškove za nabavku gasa a steći će i potencijal za proširenje svoje distributivne mreže - kaže naš sagovornik. On dodaje da kritike na račun izgradnje spalionice nisu racionalne s obzirom da postoji otpad koji ne može da se reciklira. - Šta da se radi sa onim smećem koje ne može da se reciklira? To smeće se jednostavno mora spaliti. Na žalost veliki problem u konkretnom slučaju stvaraju ljudi koji se apsolutno ne razumeju u tretman otpada i na tu temu pričaju napamet - ističe Vuletić.

Inače, Inicijativa Ne davimo Beograd je nedavno saopštila da je Evropska investiciona banka odbila da fmansira izgradnju spalionice jer takav tretman otpada nije u skladu sa regulativom EU, a posebno sa Poglavljem 27. Iz delegacije Evropske unije je povodom toga stiglo pojašnjenje da je na njenoj teritoriji spaljivanje otpada dozvoljeno u izuzetnim slučajevima kada ne postoji drugo rešenje te da bi i naša zemlja trebalo da teži ka tome da se najveći deo otpada reciklira a samo mali spaljuje.

Podsećanja radi, ugovorom koji je u jesen 2017. godine potpisan između grada Beograda i konzorcijuma Beo čista energija, koji čine francuska kompanija Suez Groupe SAS i japanski Itochu I-Environment predviđena je sanacija terena i izgradnja fabrike za tretman komunalnog otpada i proizvodnju energije, a kako se navodi projekat je vredan 330 miliona evra. Plan je da 2021. ili 2022. sve bude završno i da postrojenje počne da radi. Pre toga, biće ugašen postojeća deponija u Vinči, da se iz nje počne sa eksploatacijom deponijskog gasa za proizvodnju struje. Takođe potpisan je i ugovor o otkupu toplotne energije između kompanije Beo čista energija i JKP Beogradske elektrane o izgradnji infrastrukturu za preuzimanje toplotne energije. G. Vlaović

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2019

Medij: Danas     Strana: 15

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: javne rasprave

Naslov: Najava ulaganja u „Konstantina Velikog“

Na aerodromu u Nišu 400.000 putnika, u Beogradu šest miliona, kreće i Kraljevo

Najava ulaganja u „Konstantina Velikog"

Niš - Niški aerodrom „Konstantin Veliki“ „prebaciće“ sigurno ove godine 400.000 putnika, a beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ šest miliona, procenio je juče u Nišu pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zoran Ilić.

Ilić je pomenuo i aerodrom „Morava“ u Kraljevu rekavši da bi letovi s njega trebalo da počnu u prvoj nedelji decembra.

On je istakao da je za državu posebno značajan rast putnika na aerodromu u Beogradu jer je u skladu sa prognozom na kojoj je zasnovan koncesioni ugovor.

„U tom ugovoru predviđena je stopa rasta od tri odsto, a mi smo ove godine čak tri puta iznad toga, što nam daje ozbiljnu sigurnost za budućnost“, rekao je Ilić na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o avio-saobraćaju.

Ilićje rekao da je „Konstantin Veliki" imao, kako je ocenio, „Ier period razvoja" i najavio nova ulaganja u njega.

„Na aerodromu u Nišu smo značajno povećalibroj zaposlenih i broj linija. Daleko smo od onog scenarija koji su neki predviđali: da će putnici odlaziti i da neće biti lou-kost kompanija“, rekao je Ilić.

Dodao je da avio-kompanije ne zanima „kakavje novac, već samo da li ga ima ili nema“.

Govorio je i o izmenama Zakona o avio-saobraćaju kako bi se uskladio s propisima EU, i kazao da javna rasprava o tome traje do 27. novembra, te će potom nacrt izmena razmotriti Vlada Srbije. Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2019

Medij: Danas     Strana: 14

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Petrović: Nereformisani EPS uskoro neće moći da održava proizvodnju

Petrović: Nereformisani EPS uskoro neće moći da održava proizvodnju

Beograd - Vlada Srbije se zadovoljava makroekonomskom stabilnošću i niskim deficitom, ali ne čini važan korak dalje u strukturnim reformama, pre svega javnog sektora, koje bi pospešile privredni rast, izjavio je juče predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

„Reforma javnih preduzeća, među kojima je najveće Elektroprivreda Srbije, mogla bi da, zajedno sa drugim javnim preduzećima, bude generator investiranja i privrednog rasta što danas nije slučaj“, rekao je on na 18. Međunarodnoj konferenciji Beogradske berze „Upgrade IN Belgrade". Dodao je da se niske javne i domaće privatne investicije koče zbog problema pre svega u vladavini prava i nivou korupcije.

„Domaće privatne investicije su jedna od ključnih karika koje bi mogle da podstaknu privredni rasf‘, rekao je on. Naveo je da deo privatizacije preostalih državnih preduzeća ide u dobrom pravcu, ali i naglasio da su glavni problem ona preduzeća koja će ostati u državnom vlasništvu, a koja se ne reformišu, pre svega EPS.

Ukazao je da je EPS u svoj razvoj dugo investirao iznose manje od amortizacije, zbog ćega se kapaciteti tog javnog preduzeća smanjuju, pa uskoro neće uspeti da održava postojeći nivo proizvodnje, a moraće da zadovolji i buduću tražnju. Dodao je da u EPS-u postoji i velika potreba za ulaganjem u zaštitu životne sredine.

Petrović je kazao i da će veliki problem predstavljati i lokalna javna preduzeće koja su neefikasna, posebno ona iz komunalne delatnosti, koja zahtevaju veliku transformaciju. On je dodao i da je osnovi problem Srbije nizak privredni rast, čiji je trend između tri i 3,5 odsto, što je manje od zemalja centralne i istočne Evrope, a ima stvarni potencijal da raste oko pet odsto, ali ponovio je, uz strukturne reforme. Petrovič je ocenio da su planovi Vlada Srbije za 2020. u oblasti fiskalne politike u užem smislu dobri, s obzirom na nizak deficit ukupnog konsolidovanog budžeta od 0,5 odsto BDP-a.

„Op je odgovarajućeg nivoa za Srbiju, koji omogućava značajno smanjenje javnog duga u odnosu na ekonomski proizvod zemlje“, kazao je predsednik Fiskalnog saveta. Petrović je rekao da će se pri takvom deficitu javni dug, koji je trenutno nešto iznad 50 odsto BDP, smanjivati za dva procentna poena godišnje. Dodao je da je srednjoročnom politikom, koju je Vlada Srbije najavila u fiskalnoj strategiji za naredne godine, predviđen nizak deficit, „što bi značilo da će se javni dug i dalje smanjivati“.

„Naša je preporuka da dug ide ispod 45 odsto BDP-a, da to bude gornja granica, zato što to obezbeđuje makroekonomsku stabilnost, smanjuje rizik zemlje, a time i kamatne stope“, rekao je Petrović. Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2019

Medij: Danas     Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: Snežana Čongradin

Teme: Javne nabavke

Naslov: Pred Malovićem stoje mirno svi funkcioneri Banata

TRAGOM: Koje naprednjak koga hvali ekstremni desničarMiša Vacić

Kostreš: Bela Crkva ne pamti takav teror

Rakić: Zadužen da puni sale za desnicu

Beograd - Ja znam da kod vas postoji jedan čovek zvani Branko koji ih drži lepo gde im je mesto i to pozdravljam i u Srpskoj desnici će uvek imati partnera da se sačuva red i mir, izjavio je nedavno Miša Vacić, lider Srpske desnice, hvaleći, sudeći prema svedočenjima Danasovih sagovornika naprednjačkog moćnika -Branka Malovića. Miša Vacić je par dana, na skupu Srpske desnice u Šapcu, pretio gradonačelniku ovog grada Nebojši Zelenoviću da će ga udaviti u Drini, i pljuvati u kavezu, a potom je objašnjavao da se to odnosi metaforično na - pobedu na budućim izborima.

Na BrankaMalovića je pre desetak dana javnost podsetio Nenad Čanak, lider LSV. „Ima u južnom Banatu čovekkoji se zove Branko Malović. On je jedan kadar SNS-akoji je zadužen zajužni Banat ikoji pod izgovorom kapilarnih glasova sprovodi kapilarni teror. Ko god nije za SNS, izložen je tome da bude otpušten ako je radio u državnoj firmi, da se uništi privatna firma ako je u privatnoj firmi, da mora gazda da ga otpusti jer će mu onda inspekcije uništiti firmu...“, rekao je Čanak.

Upozorio je da zbog toga uskoro neće niko ni hteti da se prijavi na listu LSV-a, niti bilo koje druge opozicione stranke, jer će se bojati za svoju fizičku bezbednost.

- Partijski nasilnici i gaulajteri zavode kapilarni teror po Srbiji. Branko Malović je nadaleko čuven po metodamakoje sprovodi po južnom Banatu. Bela Crkva ne pamti takav teror. Ne maltretiraju se samo politički aktivisti već i njihove porodice, prijatelji i kumovi. Ljudi dobijaju otkaze samo zato što ne pristaju na njegove ucene. Siguran sam da državni organi sve to vide ali ne razumem zašto ne reaguju? - ističe za Danas Bojan Kostreš, generalni sekretar LSV.

Prema rečima Dragane Rakić, potpredsednice Demokratske stranke, Miša Vacić je produžena ruka Aleksandra Vučića.

- Razlog zašto Miša Vacić javno hvali Branka Malovića je taj što će Malović verovatno uskoro dobiti partijski zadatak da „snsovcima" puni sale po južnom Banatu gde bude gostovao V acić. Nije nikakva tajna daje članstvo SNS-a veoma disciplinovano i poslušno i da po direktivi iz vrha stranke po potrebi skuplja potpise za osnivanje drugih političkih stranaka i njihovo učestvovanje na izborima. Tako su u Vršcu na predsedničkim izborima 2017. naprednjaci skupljali potpise za Miroslava Parovića, a nedavno su kod notara overavali svoje potpise za osnivanje Zavetnika To je dobro uhodan mehanizam kako Vučić pravi i kontroliše svoju opoziciju - kaže za Danas Dragana Rakić.

Prema informacija sagovornika Danasa, koji nisu želeli da o Branku Maloviću govore javno, on, zapravo, živi na Novom Beogradu, gde je vlasnik kafića Domino, registrovanom na njegovoj kućnoj adresi. Bio je vozač u Ministarstvu Energetike i mdarstva pre nego što je avanzovao i postao koordinator SNS za južni Banat i Podunavlje.

Kako prenose sagovornici našeg lista, Branko Malović se pojavio niotkuda u južnom Banatu, zaveo strah i trepet među članstvom SNS-a. Nema nijednu javnu funkciju, njegovog potpisa nema nigde u javnim dokumentima, ali je, tvrde sagovomici Danasa, faktički on pravi gradonačelnik svih gradova i opština južnog Banata (Pančeva, Vršca, Kovina, Bele Crkve, Alibunara, Kovačice, Plandišta, Opova). Pred njim stoje mirno svi gradonačelnici, predsednici opština, članovi veća... On, nastavljaju sagovornici Danasa, određuje ko će dobiti neku javnu nabavku.

- Sada je u Vršcu posao vredan dva mfliona evra - postavljanje kanalizacije u jednom selu, na javnoj nabavci dobflaprivatna firma iz Pančeva, a JKP koje je uvelo kanalizaciju na čitavoj teritoriji Vršca nije ćak ni učestvovalo u javnoj nabavci jer je Malović tražio da javna nabavkabude tako napisana da JKP nemožedaučestvuje - pričaju sagovornici našeg lista.

Malović je bio zadužen za izbore u Lučanima, a mnogo vršačkih funkcionera je bilo dan-noć u Lučanima, prilikom čega su korišćeni opštinski automobili.

- Malović je organizovao „otmicu“ SNS odbornika iz Smederevske Palanke, koji su nekoliko dana držani u Kovačici, kako ne bi postojala skupštinska većina da se preokrene vlast u Smederevskoj Palanci. U Smederevskoj Palanci je premlaćen šef izbornog štaba Narodne stranke na lokalnim izborima u martu 2018. a, Vuk Jeremić je direktno na konferenciji za medije rekao da Branko Malović stoji iza tog napada - istiću sagovornici našeglista Tvrde da je Branko Malović stavio pod direktnu kontrolu MMA borce (mešovite borilačke veštine) iz Pančeva, da se klub zove „SrpsJca Sparta“, odakle regmtuje momke za premlaćivanje i zastrašivanje ljudi.

Snežana Čongradin

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo jejuče nadležne organe da reaguju i pokrenu krivični postupak protiv Miše Vaciča, jerje još jednom javno pozvao na ubistva, progon i linč političkih neistomišljenika i novinara. NUNS navodi da je obaveza policije i tužilaštva da preduzmu mere i spreče dalješirenje govora mržnje i pozivanja na nasilje, bezobzira što vladajuća Srpska napredna stranka podržava javno delovanjeVacića i njegove organizacije Srpska desnica.

Marinika Tepić, potpredsednica SSf) podseća za Danas da je na osnivačkoj skupštini Srpske desnice 2018. prisustvovao, kao najviši gost potpredsednikSNS Milenko Jovanov." Drugi Vučićev potpredsednik Miloš Vučević im je bio domaćin u Novom Sadu. To je direktno Vučićevo političko strašilo koje služi tome da kaže sve ono što bi Vučić hteo, a ne sme. Branko Malović, potpredsednik Izvršnog odbora SNS i stranački koordinator Podunavskog okruga jetu tektreća ruka", ističeTepićeva za Danas. M. R.M.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2019

Medij: Danas     Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: javne rasprave

Naslov: Zatvor bez otpusta ide pred Ustavni sud

Jikot i Beogradski centarza Ijudskaprava organizovali ekspertsku diskusiju o kazni doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja

Zatvor bez otpusta ide pred Ustavni sud

Beograd - Sonja Tošković, izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava, juče je, otvarajući ekspertsku diskusiju na temu zatvorske kazne bez mogućnosti pomilovanja, najavila da će grupa nevladinih organizacija podneti inicijativu za ocenu ustavnosti izmena i dopuna Krivičnog zakonika koje su navedenu kaznu uvele u naš pravni sistem. Tošković je podnošenje inicijative najavila za 1. decembar, u danu kada usvojene izmene stupaju na snagu.

Njihova odluka da se obrate Ustavnom sudu, usledila je nakon što su institucije države u više navrata ignorisale apele struke da se preispita odluka da se za neka od najtežih krivičnih dela uvede doživotna kazna zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Katarina Golubović, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom), istakla je da usvajanju izmena nije prethodila javna rasprava koja bi uključila relevantne sagovornike. Ona je podsetila da su svoju zabrinutost o uvođenju ove kazne izneli i komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović i Evropska komisija.

- Ovim izmenama se flagrantno krše ljudska prava i ako sada popustimo, postavlja se pitanje - šta je sledeće, kazala je Golubović.

Govoreći na skupu koji su zajednički organizovali Jukom i Beogradski centar za ljudska prava profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Goran Uić je naveo da propisi Saveta Evrope ne zabranjuju uvođenje kazne doživotnog zatvora, ali da problem nastaje kada se oduzme mogućnost uslovnog otpusta.

- Evropski sud za ljudska prava jasno je kazao da su države obavezne da licima koja izdržavaju zatvorske kazne omoguće da imaju izgleda da će njihov zahtevi za uslovnim otpustom makar biti razmotreni, kazao je Uić.

Florijan Irminger, izvršni direktor nevladine organizacije Penal reform international je istakao da je globalno gledano u periodu od 2000. do 2017. godine dupliran broj izrečenih doživotnih zatvorskih kazni bez mogućnosti otpusta.

- Problem sa ovom kaznom je što ima tendenciju da se širi i počinje da se primenjuje na sve veći broj lcrivičmh dela. Dobar primer tog trenda su Sjedinjene Američke Države gde se 24 odsto doživotnih kazni bez pomilovanja određuje za nenasilne zločine, naveoje Irminger.

Erliha Bičakčić, iz kancelarije komesarke Saveta Evrope za ljudska prava je istakla da Evropska komisija insistira da u sistemima koji imaju doživotnu kaznu zatvora postoji efikasan mehanizam preispitivanja kazne.

- Savet Evrope ostavlja slobodu da taj mehanizam sprovodi sudska ili izvršna vlast, ali kaže da ne sme proći duže od 25 godina između izricanja kazne i postupka preispitivanja, kazala je Bičakčić. Prema njenim rečima, od svih članica Saveta Evrope samo Turska, Mađarska, Ukrajina i Bugarska imaju doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti otpusta.

Podsetimo, skupština je u maju usvojila izmene Krivičnog zakonika, kojima je, između ostalog, ukinuta zatvorska kazna od 30 do 40 godina i zamenjena kaznom doživotnog zatvora. Mogućnost uslovnog otpusta je ukinuta za krivična dela teško ubistvo, silovanje, obljube nad decom, trudnicom i nemoćnim licem. V. f.

Cilj rehabilitacija

Prema rečima Estele Askju-Reno iz kancelarije Komiteta za Ijudska prava Ujedinjenih nacija, standardi UN-a propisuju da kazneni sistem ne bi trebalo isključivo da stremi kažnjavanju, već bi trebalo da ima za cilj i rehabilitaciju osuđenih lica.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2019

Medij: Danas     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Informacije od javnog značaja

Naslov: Dačić: Nikakve trgovine nije bilo, niti upozorenja UN

Dačić: Nikakve trgovine nije bilo, niti upozorenja UN

Beograd - Mca Dačić odbacio je navode opozicione poslanice Marinike Tepić da je smrt troje službenika MSP Srbije iz ambasade u Tripoliju povezana sa dogovorima Aleksandara V učića u svojstvu ministra odbrane o trgovini oružjem.

- To su laži, ambasador Potežica je stradao u saobraćajnoj nesreći u Tunisu, a dvoje službenika je nastradalo u američkom bombardovanju terorističkog kampa u Libiji, gde su njih dvoje bili zatočeni nakon otmice. Nikakve trgovine oružjem nije bilo. Srbija nikada nije upozorena od nadležnih tela Ujedinjenih nacija da je bilo ikakva nelegalne trgovine oružjem sa zemljama koje su na crnoj listi. Sve je to deo kampanje laži uperene protiv Vučića i državnih organa Srbije, rekao je Mca Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, za Danas.

Podsetimo, u Libiji Oliver Potežica preminuo je 10. maja 2017. u bolnici u Susu u Tunisu posle teške saobraćajne nesreće. Bio je na odobrenom službenom putu za Tunis, neophodnom za funkcionisanje ambasade u Tripoliju, saopšteno je iz MSP, a Mca Dačić je nedugo potom obavestio javnost da su slučaj zatvorili (stavili ad akta) nadležni organi u Tunisu i o tome obavestili Beograd.

Prethodno, u novembru 2015. oteti su u blizini grada Sabrata dvoje radnika ambasade Srbije Slađana Stanković i Jovica Stepić, koji su Mi u konvoju ambasade u kome je bio i ambasador Potežica sa članovima porodice. Stankovićeva i Stepić su poginuli u februaru 2016. u američkom bombardovanju terorističkog kampa u kome su Mi zatočeni. U MSP je zbog te tragedija osnovana Radna grupa koja je trebalo da uMdi okolnosti smrti dvoje radnika ambasade. Portal Insajder objavio je uvide u zaključke Radne grupe, navodeći da su dostavljeni na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Prema tim uvidima Radna grupa, formirana odmah nakon vesti u medijima da su u bombardovanju stradali srpski državljani, uMdila je da Potežica nije poštovao instrukciju da najavi unapred MSP-u put u Tunis. Preporučeno je i povlačenj e i zamena ambasadora, ali je on u međuvremenu nastradao. U izveštajima Radne grupe citira se i deo telegrama ambasadora Potežice: „Kao neposredni organizator i izvršilac otmice naših službenika pominje se čovekkoji je član V ojnog saveta Sabrate i poznat po svojim islamističkim opredeljenjima, a veruje se da je u mladosti bio pripadnik Libijske islamske borbene grupacije i nešto kasnije A1 Kaide.“

S druge strane, mediji su 2016. objavili i pismo Olivera Potežice upućeno tadašnjem predsedniku, premijeru i šefu diplomatije u kome ambasador tvrdi da se odgovornost za tragediju bezrazložno svaljuje na njega. Navodi i da se vlada u Beogradu oglušila o procene BIA da ambasadu u Tripoliju treba evakuisati.

Ko je Al Sarif

Ako se u pretraživač ukuca Halid al Šarif, otvara se sajt MSP - naše ambasade u Tripoliju, sa više tekstova i njegovom fotografijom. Između ostalog, i opširan izveštaj o poseti brojne delegacije Ministarstva odbrane Libije Srbiji od 23. do 25. marta 2013. Navodi se da je libijska delegacija posetila našu Vojnu akademiju, VMA, 72. specijalnu brigadu, fabriku aviona Utva, Vojnotehnički

institut, fabriku „Zastava oružje" u Kragujevcu, sedište 81A... „Sef njihove delegacije, gospodin Halid Mohamed al-Sarif (zamenik ministra odbrane) probao je svoje streljačke sposobnosti na strelištu u fabrici Zastava oružje. Pucao je iz pištolja CZ-999, iz puške M-21, iz mitraljeza M-84, iz snajperske puške „sgpa strela"..."lmamo višedecenijsku civilnu i vojnu saradnju bivše SFRJ i Libije. Sada moramo prvo da realizujemo neke stare ugovore između naše dve države", rekao je između ostalog Al Šarif u intervjuu objavljenom na sajtu.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2019

Medij: Politika     Strana: 1,11

Rubrika: Ekonomija

Autori: Marijana Avakumović

Teme: Javne nabavke

Naslov: Strani investitori najbolje ocenili naftaše i duvandžije

Strani investitori najbolje ocenili naftaše i duvandžije

Marijana Avakumović

Zakon o javnom beležništvu, indu-

strija nafte i gasa i duvanska industrija imali su najbolji učinak u proteklih godinu dana, prema oceni Bele knjige Saveta stranih investitora za 2019. godinu.

Ova publikacija koja je danas objavljena daje godišnji prikaz poslovne klime i nudi skup preporuka za njeno unapređenje. Najlošije ocene dobili su radno pravo u oblasti zapošljavanja invalida, poreski postupak i javne nabavke.

Kad je reč o porezima, u periodu od novembra 2018. do oktobra ove godine uočena su poboljšanja u delu ukidanja ograničenja visine rashoda po osnovu reklame i propagande koji se priznaju za svrhe poreza na dobit, nova pravila o poreskoj amortizaciji, oslobođenje od oporezivanja porezom na dohodak rashoda po osnovu rekreacije zaposlenih.

Usvojen je Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojim su brojne takse i naknade objedinjene u jedan zakon, što će učiniti ovu oblast transparentnijom, ocenjuje Savet stranih investitora.

Međutim, u oblasti poreskog postupka nije zabeležen napredak. Inače, svaka oblast se ocenjuje ocenama od jedan do tri. Loše je rangiran i porez na dodatu vrednost (1,14), kao i porez na imovinu (1,20), dok je najviše učinjeno u oblasti parafiskalnih nameta (2).

Savet stranih investitora skreće pažnju da bi ubuduće trebalo organizovati pravovremene javne rasprave o svim novim propisima uz redovan dijalog sa poslovnom zajednicom.

- Trebalo bi poboljšati primenu uvođenjem „instrukcija za primenu poreskih zakona”, u vidu jednog propratnog dokumenta za svaki zakon. Ali i nastaviti unapređenje postojećih zakona i relulative, kao i modernizaciju Poreske uprave - preporuka je najnovije Bele knjige.

U oblasti radnopravnih propisa poboljšanja su uočena kroz izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca iz 2017. i 2018, kao i novi Zakon o strancima usvojen 2018. go-|?.Savet stranih ? investitora skreće

pažnju da bi trebalo regulisati proceduru stečaja fizičkih lica bilo kroz izmene i dopune postojećeg zakona ili kroz donošenje posebnog zakona

dine, koji bi trebalo da pojednostave i ubrzaju zapošljavanje stranaca u Srbiji.

Preporuka Saveta stranih investitora je da se pojednostavi način obračuna zarada. Potom da se izmeni obračun naknade zarade za vreme odsustva i urede fleksibilnije forme rada. Kao i da se uvede digitalizacija (komunikacija između poslodavca i zaposlenog, digitalno arhiviranje dokumenata umesto papirnog). strana 11

Strani investitori najbolje ocenili naftaše i duvandžije

Sa prve strane

Savet stranih investitora skreće pažnju

da bi trebalo da se osšura da svi igrači na tržippu poppuju propise (jačanje inspekcije rada). U ovoj oblasti nabolje su ocenjeni iznajmljivanje radne snage (2) i rad stranaca (1,33).

U domenu digitalizacije i elekgronskog poslovanja pozitivno je ocenjeno to što je dokument u elekgronskoj formi izjednačen sa pisanom formom, iako i dalje ima otpora u primeni. Novi propisi o tršvini i elekgronskoj trgovini su pozitivni znaci u pravcu daljeg unapređenja elekgronske trgovine kao novog poslovnog modela, ukazuje Savet stranih investitora.

Gćavne preporuke za budućnost su zakonsko regulisanje instituta „digitalne menice”, kako bi mogla da bude registrovana u jedinstvenom registru menica, odnosno potpisana elektronskim putem.

Potrebno je olakšati korišćenje digitalnog identiteta, odnosno potpisa, tako da postanu dostupni najširem krugu građana, na jednostavan način i bez visokihtroškova.

Skreće se pažnja da bi trebalo formulisati jedinstven pristup regulisanja odnosa između tradicionalnih i digitalnih poslovnih modela, uvažavajući i potrebe razvoja digitalne ekonomije i fiskalnih interesa države.

Kad je reč b nekretninama i izgradnji, primetni su stalan rast broja izdatih građevinskih dozvola i unapređena efikasnosg u sprovođenju postupaka konverzije. Novi Zakon o postupku

Rangiranje tema (Rangiranje od 1 do 66)

Tema (0 z t

i— U i X g4) PJ =f o. so

Porezi 31 1,36 Radnopravni propisi 46 1,21 Digitalizacija i elektronsko 21 . poslovanje ’ i Nekretnine i izgradnja 27 1,44 Borba protiv nedozvoljene trgovine 15 1,71 Hrana i poljoprivreda 44 1,29 Stečaj 23 1,57 Devizno poslovanje 51 1,14 Farmaceutska industrija 20 1,65

Izvor: Bela knjiga Saveta

stranih investitora

upisa u katastar nepokretnosti i vodova doprinosi ubrzanju postupka, jasnijim i efikasnijim katastarskim procedurama.

Međutim, Savet stranih investitora skreće pažnju da bi trebalo osigurati da restitucija ne odlaže konverziju, osim za preduzeća ča većinskim društvenim ili državnim kapitalom. Potrebno je organizovati obrazovne programe za državne činovnike i uvesti jasnije smernice kako bi se dalje poboljšala primena zakona i propisa, ali i izmeniti Zakon o hipoteci i Zakon o finansijskom lizingu. Građevinsko zemljište i izgradnja dobili su ocenu 1,80, a hipoteKa i finansijski lizing nekretnina ocenjeni su jedinicom, dok je restitucija dobila ocenu 1,33.

U domenu borbe protiv nedozvoljene trgovine i inspekcijskog nadzora u proteklih godinu dana kontinuirano se realizuje Akcioni plan za sprovođen>e Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije sa akcentom na daljem unapređenju sistema inspekcijskog nadzora. Pohvaljen je i početak primene jedinstvenog informacionog sistema za inspekcijski nadzor „e-inspekgor” u 2018. godini, u okviru kojeg su četiri pilot-inspekcije povezane za potrebe testiranja.

Ićavne preporuke za budućnost su uvođenje specijalizacija za sudije za prekršaje u privredi. Potom uspostavljanje sistema izveštavanja o merama i efektima Planova aktivnosti (hodograma), a treba nastaviti i sa usvajanjem novog hodograma za kontrolu TNG, kao i za druge proizvode od interesa. Potrebno je unaprediti sistem fiskalnog opterećenja za preduzeća koja posluju u Srbiji izradom registra važećih naknada, u cilju dalje kontrole parafiskalnih nameta.

Kada je reč o hrani i poljoprivredi, objavljene su dugonajavljivane izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane i Zakona o sredstvima za zaštitu bilja. Objavljen je i Pravilnik o posebnim elementima procene rizika iz delokruga sanitarne i poljoprivredne inspekcije krajem 2018. godine i stvoren okvir za započinjanje procene rizika.

Preporuka Bele knjige je da se uspostavi transparentan i sveobuhvatan sistem analize rizika svih inspekcijskih službi i jasno definišu procedure u radu inspekcija. Potrebno je usvojiti izvršne propise o radu sanitarne i fitosanitarne inspekcije usaglašene sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru i propisima EU. Potom, treba osšurati ujednačena tumačenja i primenu pravilnika i Vodiča o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane.

Kad je reč stečaju, prema oceni Bele knjige Izmene Zakona o stečaju (decembar 2018) donele su izvesna poboljšanja, čiji efekgi tek treba da se potvrde u praksi, kao pggo su povećanje transparentnosti postupka, izbor i promena stečajnog upravnika i pojačana uloga skuppggine poverilaca i precizno utvrđeni rasponi iznosa predujma troškova stečajnog postupka.

Savet sgranih invesgitora skreće pažnju da bi trebalo regulisati proceduru stečaja fizičkih lica bilo kroz izmene i dopune postojećeg zakona ili kroz donošenje posebnog zakona.

U domenu deviznog poslovanja, prema oceni Bele knjše, u proteklih godinu dana nije bilo značajnih poboljšanja, osim usvajanja i izmena određenih podzakonskih akata.

Savet sgranih investitora smatra da treba prilagoditi zakon i njegovo tumačenje tako da se moiy sprovoditi sve aktivnosti koje nisu eksplicitno zabranjene i učiniti javno dosgupnim sva mišljenja državnih institucija, posebno NBS, kako bi se osigurala doslednost u primeni. Sugerišu i da bi trebalo razmotriti široka ovlašćenja NBS da ograniči rezidentima mogućnost da daju jemstvo ili obezbeđenje po kreditnim poslovima sa inostranstvom. Osim toga, trebalo bi pojednostaviti pravila o prebijanju potraživanja za sve vrste tekućih i kapitalnih poslova i dozvoliti udruživanje novčanih sredstava, odnosno salda na računima između povezanih lica.

Što se tiče farmacetuske industrije, u 2018. i prvoj polovini 2019. godine, prema oceni Saveta stranih investitora, nastavljen je pozitivan trend pregovaranja i sklapanja posebnih ugovora RFZO i farmaceutskih kompanija..

Glavne preporuke za budućnost su obezbeđivanje stabilnog finansiranja inovativnih lekova, kao i generičkih lekova uz proširenje indiKacija namenskim transferom budžetskih sredstava prema RFZO.

I'i

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2019

Medij: Večernje novosti     Strana: 20

Rubrika: Srbija

Autori: J. S.

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Korupcija

Naslov: KONKURS ZA ČLANOVE LAF

VRANjE

KONKURS ZA ČLANOVE LAF

NA konkurs Komisije za izbor članova Lokalnog antikorupcijskog foruma je stiglo 17 prijava zainteresovanih pojedinaca, a zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić kaže da će tokom naredne dve sedmice biti utvrđena konačna rang-lista izabranih kandidata. Novi članovi će primenjivati mere iz nedavno revidiranog Lokalnog antikorupcijskog plana, a realizaciju ovog projekta u gradu pod Pržarom su podržali USAID i organizacija "Transparentnost Srbija". J. S.

  1. S.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2019

Medij: Večernje novosti     Strana: 6

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: javne rasprave

Naslov: Iz Niša 400.000 putnika

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O AVIO-SAOBRAĆAJU

Iz Niša 400.000 putnika

AERODROM u Beogradu završiće ovu godinu sa rekordnih šest miliona putnika. A, Aerodrom u Nišu sa 400.000, što je više od prosečnog evropskog rasta - izjavio je pomoćnik ministra za avio-saobraćaj Zoran Ilić prilikom javne rasprave o Nacrtu zakona o avio-sabraćaju, koji će se pred Vladom naći krajem meseca, do kada traje izjašnjavanje javnosti o novim ili izmenjenim odredbama. - Prema izveštaju Evropske komisije, u vazuhoplovstvu smo najdalje odmakli kada je u pitanju integracija sa evropskim propisima. Ne želimo da stanemo na tom putu, već nastavljamo da uvodimo jednostavnije procedure, koje neće ugroziti bezbednost na našim aerodromima - kaže Ilić, i dodaje da nisu slučajno izabrali Kraljevo i Niš kao prve u nizu gde će se raspravljati o nacrtu ovog zakona. - To su naša dva najozbiljnija međunarodna aerodroma. Sa kraljevačkog aerodroma letovi počinju početkom decembra, a u Nišu smo ponosni na to što je nastavljen rast broja putnika. Pokazali smo da to što je država preuzela niški aerodrom nije ugrozilo poslovanje, već ga je unapredilo, i nastaviće sa ulaganjima - kazao je Ilić.

Dodao je da će skoro svaka oblast pomenutog zakona biti popunjena novim odredbama, počev od bezbednosti, preko vazdušne plovidbe, odredbe kojom će se bliže odrediti vazdušni prostor, do avio-saobraćaja, gde će, u saradnji sa MUP, biti jednostavniji pristup restriktivnoj zoni. ? D. A.

----------------------------------------------------------

Datum: 13.11.2019

Medij: Večernje novosti     Strana: 10

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: ZA MITO KAZNA 100.000 DINARA

ZA MITO KAZNA 100.000 DINARA

DOKTORKA Specijalističke bolnice "Gornja Toponica" neuropsihijatar Mirjana Miladinović juče je pred Osnovnim sudom u Nišu pravosnažno osuđena na godinu dana uslovne kazne i 100.000 dinara, jer je primila mito od 3.500 evra kako bi jednoj osobi "namestila" da ode u invalidsku penziju. Tužilaštvo ju je teretilo za krivično delo trgovina uticajem. Ona se tokom trajanja procesa nije pojavljivala na ročištima, a juče je njen branilac u njeno ime prihvatio predlog tužilaštva, čime je višemesečni proces okončan. U Srpskoj naprednoj stranci, čiji je Miladinovićeva član, smatraju da država treba da procesuira sve, bez obzira na stranačku pripadnost i funkciju. J. Ć.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: RT Vojvodina 1

Rubrika: Dobro jutro Vojvodino

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Hapšenje radnika

Spiker:Državljanin Severne Makedonije, bivši inženjer "Prvog partizana", i dvojica radnika uhapšeni su zbog sumnje na zloupotrebu i primanje mita. Sumnja se da su prodali dokumenta užičke firme koja se odnose na proizvodnju oružja i municije. Uhapšeni su bivši inženjer u "Prvom partizanu", konstruktor u Pogonu za alate i mašine i projektant mašina.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: TV Studio B

Rubrika: Vesti u 7

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Gradski odbornici se ogradili od nasilja opozicije

Na predlog šefa odborničke grupe SNS Aleksandra Mirkovića, dnevni red sednice Skupštine grada dopunjen raspravom o nasilju koje Savez za Srbiju sprovodi nad političkim neistomišljenicima.„Poslednja dešavanja u našem gradu i zemlji ne mogu proći bez diskusije ili zaključka gde ćemo se mi, koji Beogradu i Srbiji želimo dobro i koji smo spremni da raspravljamo argumetovano o svakom pitanju u našem gradu, distancirati od onih koji jedino što znaju jeste da mrze, maltretiraju, fizički obračunavaju i da se služe fašističkim metodama kao što je paljenje knjige koja, da paradoks bude veći, govori o Beogradu“, rekao je Mirković.Kako je rekao, „jedini greh“ te knjige je što ju je napisao zamenik gradonačelnika Goran Vesić.“Posebno je zabrinjavajuće što se ovde ne radi, kako lažima pokušavaju da prikriju svoje delovanje, o nekakvim nezadovoljnim građanima već o pripadnicima Saveza za Srbiju“, dodao je Mirković.Odbornik SNS u Skupšini grada Beograda Vladimir Orlić izjavio je da su izjave potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić, koja je optužila državni vrh za navodnu trgovinu oružjem, besmislica i notorna budalaština.Orlić je novinarima u holu Skupštine grada Beograda rekao da Tepić ponavlja “fantazmagorije” na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića o izmišljenim aferama u vezi sa navodnim izvozom naoružanja.U moru lažova, rekao je Orlić, Tepić se trudi da se istakne kao patološki lažov u šta je, dodao je, narod Srbije u nekoliko navrata imao priliku da se uveri.Orlić je ocenio da laži na račun Aleksandra Vučića izgovaraju zbog toga što su kivni jer je Vučić uspeo da na značajno viši nivo podigne našu namensku industriju u odnosu na, kako je rekao, bedu u kojoj su je ostavili ?ilas i njegovi novi-stari poslušnici.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Jelena Zorić, N1

Teme: Sukob interesa

Naslov: Trgovina oružjem

Trgovina oružjem i dalje glavna tema. Poslanica Marinika Tepić optužila predsednika Srbije da je još kao ministar odbrane posredovao u trgovini oružjem i da se, pred emisiju na RTS u kojoj je rekao da je otac ministra Stefanovića zaposlen u GIM-u, sreo sa direktorom te firme. Aleksandar Vučić iz Pariza odgovara - sve su to bedne laži. Šešelj optužuje da je ministar Stefanović u sukobu interesa.Detalji u aferi o trgovini oružjem se nižu. Narodna poslanica i potpredsednica Stranke slobode i pravde pokazala je fotografiju sa, kako je rekla, sastanka delegacija Srbije i Libije. Na fotografiju je zaokružen trgovac oružjem Slobodan Tešić, koji se tad, prema rečima poslanice, "nalazi na crnoj listi UN zbog trgovine oružjem". Ona tvrdi da je 2013. Vučić lično posredovao između trgovaca iz Libije i Tešića.Optužuje i da je "posledica tog dila" pogibija službenika Ambasade Srbije u Libiji 2015, i ambasadora 2017. godine."Ne počinje sve ovo od Branka Stefanovića, počinje od kada je Aleksandar Vučić zaseo na funkcije koje su mu omogućile da ima pristup vojnom naoružanju u prvom redu i namenskoj industriji", kaže Tepićeva.Pita i o čemu su razgovarali, kada su se, kako kaže, Vučić i direktor firme GIM, u kojoj je zaposlen otac Nebojše Stefanovića, prošlog utorka, pre emisije Upitnik, videli."Svedoci su potvrdili da je došlo do direktnog sastanka koji je trajao 15 minuta između Aleksandra Vučića i zvaničnog vlasnika firme GIM Gorana Todorovića", navela je Tepićeva.Vučić odgovara - nikada u životu nisam ni čuo, ni video tog čoveka."Sa direktorom? GIM? Šta je GIM? Ona firma što je optužuju za Krušik? Ne znam ni kako se zove, ni kako se preziva. Nikada u životu nisam razgovarao sa tim čovekom telefonom, imam jedan samo telefon i daću sve da se proveri gde sam kad i kako sa kim razgovarao. Pogledajte kakvi su to bedni lažovi", rekao je Vučić.Više meseci lider radikala ni reč o aferi Krušik nije progovorio. Međutim, danas, na vanrednoj konferenciji - tvrdi da je Aleksandar Obradović uzbunjivač, a poslovanje oca ministra policije napada.Suština problema je da je Krušik sklapao nepovoljne ugovore sa privatnom firmom, da u toj privatnoj firmi postoji sukob interesa, jer je otac ministra unutrašnjih poslova u najmanju ruku zaposlen u toj firmi", rekao je lider SRS.Šešelja ne spominje, ali ono što Merinika Tepić kaže o Krušiku i ostalim aferama u vezi sa trgovinom oružja, poslanik naprednjaka Vladimir Orlić naziva propagandom, iza koje stoji predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas."Poslali su potpredsednicu Đilasove stranke, Mariniku Tepić, da ponavlja fantamazgorije na adresu Vučića, Stefanovića, na račun države, o nekakvim izmišljenim aferama", rekao je Orlić.Ako iza reči Marinike Tepić, prema rečima naprednjaka, stoji Đilas, ko stoji iza Šešeljevih?"Kad je Stefanović neodbranjiv, a ti ne bi, onda pustiš i Šeselja na njega. Providno Vučiću, mnogo providno", napisala je Tepićeva na Tviteru.Sumnjivi poslovi u trgovini oružjem postali su glavna tema, kada je o njima najpre progovorio radnik Krušika Aleksandar Obradović, mediji počeli da izveštavaju, političari da govore i optužuju. Jedino tužilaštvo sve vreme ćuti. Tačnije, jednom su se oglasili i to kad je otkriveno da je uzbunjivač uhapšen.

----------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/beograd/sprema-se-privatizacija-komunalnih-preduzeca/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Sprema se privatizacija komunalnih preduzeća

Uoči današnjeg zasedanja Gradske skupštine, na kome će odbornici, između ostalog raspravljati i o raspodeli dobiti pojedinih javnih komunalnih preduzeća, opozicioni Savez za Srbiju (SzS) skrenuo je pažnju javnosti da je u rebalansu budžeta za ovu godinu obračunata i suma od 175 miliona dinara, koja će iz gradske kase biti dotirana preduzeću "Gradske pijace".Foto: Tijana Ivanović Komunalno preduzeće koje je gradska vlast često uvrštavala među najuspešnije gradske firme, a koje je pre samo 18 meseci ostvarivalo dobit od oko 200 miliona dinara, sada posluje sa gubitkom, a Grad izdvaja subvencije za njegov opstanak, od čega je čak 127 miliona namenjeno za troškove tekućeg poslovanja, kao što su voda, obezbeđenje ili čišćenje, naveo je Nikola Jovanović, šef te odborničke grupe u Skupštini Beograda. Zbog toga Jovanović smatra da aktuelna vlast planaki i sistematski gura neka od javnih preduzeća u "sunovrat", kako bi se lakše privatizovala. On se poziva i na nedavnu izjavu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića o namerama da veliki broj gradskih pijaca preda privatnicima, jer su navodno nerentabilne, dok istovremeno, gradski čelnici tvrde da je to preduzeće "u plusu" i da javna komunalna preduzeća "nikad nisu bolje poslovala". "Od oko 200 miliona dinara dobiti u 2018. godini, Gradske pijace, koje su uvek bile jedno od najuspešnijih preduzeća, za samo godinu dana stigne su do minusa. Dovođenjem Bojana Bajagića, vlasnika diplome privatnog fakulteta i člana IO SNS-a na mesto direktora, počinje vrtoglavi sunovrat ovog javnog preduzeća. Ali takav sunovrat odgovara gradskom rukovodstvu čija je namera da uništi sva gradska preduzeća, kako bi se pozvali na baš ono što Vesić govori, da su neuspešna i da se moraju zato dati privatnicima kroz direktnu prodaju ili javno privatno partnerstvo", naveo je Jovanović ispred SzS. On je dodao da je ista sudbina zadesila "ili tek čeka" PKB, GSP Beograd, Gradsku čistoću, Vodovod, te da je sada red na Gradske pijace. "Recept će svuda biti isti, kao i posledice koje ćemo otklanjati godinama po odlasku ove štetočinske vlasti", naveo je Jovanović i dodao da je stav Saveza za Srbiju jasan oko toga da javna komunalna preduzeća u Beogradu ne treba privatizovati, već postaviti u njima "profesionalni menadžment koji bi našim sugrađanima obezbeđivao najkvalitetniju javnu uslugu po najnižoj mogućoj ceni". Još početkom maja, kada su usvajane izmene Zakona o glavnom gradu, na to je upozorio i poslanik DS u narodnoj Skupštini Balša Božović, kada je rekao da predloženim izmenama najvišeg pravnog akta u Beogradu "vlast pokušava da sakrije od građana veliku privatizaciju komunalnih preduzeća". Ekonomista Milan Kovačević, konsultant za investicije, smatra da poslovanje komunalnih preduzeća u Beogradu nije dovoljno transparentno, što omogućava da se "poslovne greške lako sakriju", što prema njemu, nikako nije način za njihovo unapređivanje. - Državna, odnosno lokalna samouprava, u ovom slučaju Grad Beograd trebalo bi da vode računa da preduzeća koja su u njihovoj svojini uspešno posluju, a njihovo poslovanje trebalo bi da bude što otvorenije, jer ona su zapravo u vlasništvu poreskih obveznika. Ako oni naprave gubitak mi građani to nadoknađujemo, ako se daju subvencije, biće veći porezi, opet mi to plaćamo, navodi Kovačević za Danas. On dodaje da je pogrešno i postupanje sa dividendom javnih preduzeća s jedne strane, a sa druge subvencionisanje drugih. - Treba osposobljavati svako preduzeće da samostalno uspešno posluje, da ne naplaćuje od građana više nego što treba za usluge, dovoljno za sopstveno održavanje i investiranje, umesto što vlast stalno preliva iz šušljeg u prazno, kaže Kovačević. On navodi da smo do sada već imali koncesije za parkinge, "koje su bile nevešto urađene", što je, kako kaže, samo pokvarilo koncept funkcionisanja Parking servisa. "Istu je priča sa spalionicom u Vinči, iza koje ne stoji dobra ekološka i finansijska analiza", dodaje Kovačević. Kovačević nije protiv privatizacije javnih preduzeća, ali smatra da to treba raditi pažljivo i selektivno, kroz analizu svakog pojedinačnog preduzeća od strane profesionalnog tima, i sa tehničkog i finansijskog stanovišta, te da uvođenju privatnih partnera ili prodaj treba pristupiti isključivo kada je sigurno da će se to uraditi na način koji će održavati uspešno komunalno preduzeće. Konsultant za investicije Mahmud Bušatlija ocenjuje kao "čudno i apsolutno neprihvatljivo" da preduzeće koje ima monopol na tržištu ne može da stvori profit. -Tu je postoji neki ozbiljan problem u upravljanju, nema drugog razloga. Ali onda treba ustanoviti zašto Grad, kao vlasnik, nije u mogućnosti da na monopolu makar održava preduzeće bez gubitaka. S druge strane, privatni kapital će ući u preduzeća koja ne donose novac samo zato što će im biti omogućeno da povećaju cenu, smanje broj radnika, ili plate tim radnicima, ali i da iskoriste subvencije koje bi dobili od osnivača tog preduzeća. Nešto što u uređenom društvu ne bi moglo da se desi, objašnjava Bušatlija. Da bi privatni kapital ušao u komunalna preduzeća, smatra Bušatlija, to polje moralo bi da bude veoma pažljivo uređeno. - Zapad ima relativno uređene zakone, jasno definisane usluge i kvalitet, obim i njihovu cenu, kao i jake kontrole, pa i tamo dođe do incidenata. U neuređenim zemljama, normalno, ti problemi su stalni- navodi Bušatlija. On zaključuje da gradsku vlast treba pitati kako je došlo do toga da preduzeće poput Gradskih pijaca postane gubitaš, i podseća da postoji obaveza da se Skupštini podnose izveštaji o radu javnih preduzeća svaka tri meseca. - Opozicioni odbornici moraju da rade svoj posao, da pitaju vlast i insistiraju na odgovorima, jer su u pitanju javna preduzeća, tu ne sme biti tajni. Ako su ostali bez odgovora, obraćaju se državi i javnosti, Povereniku za informacije od javnog značaja, sudovima. Oni su u našoj službi, oni koji upravljaju javnim preduzećima rade za Skupštinu i moraju svakome da odgovore, da pojasne zašto ta preduzeća ne mogu da opstanu i zašto im je potreban pčrivatni kapital da bi funkcionisala, jasan je Bušatlija. Jovanović: Pitanja za Vesića "Zašto se Gradske pijace dotiraju sa 1,5 miliona evra narodnih para, ako su u plusu? Kako su Gradske pijace u plusu, ako preko milion evra mora da se izvadi iz džepova Beograđana da bi se omogućilo njihovo tekuće poslovanje? 2. Ako se na ovaj način pokrivaju svi troškovi, zašto zakupci uopšte plaćaju tezge i gde onda idu njihove pare? Kako je moguće da sa dolaskom novog direktora Bojana Bajagića, Gradske pijace od neto dobiti u iznosu od 152 miliona dinara u 2018, postaju u 2019. gubitaš koji mora da primi 175 miliona dinara iz gradskog budžeta", pitanja su koja je Jovanović javno postavio Goranu Vesiću u pisanoj izjavi. [/antrfile] Vuletić (GDF): Moguće da vlast gubicima pravda privatizaciju Da vlast gubicima planira da opravda privatizacija bilo kog gradskog preduzeća čini se kao veoma moguća opcija Zoranu Vuletiću, odborniku Građanskog demokratskog foruma (GDF), jednoj od opozicionih opcija koja nije ušla u bojkot parlamentarnih zasedanja. On međutim navodi da imamo i drugačije primere gubitaških preduzeća, koja nisu rezultirala privatizacijom, "kao što je GSP koje je u konstantnom gubitku poslednjih 15-ak i više godina". - Pošto je kod nas dominantno političarenje i nažalost bavljenje politikom od danas do sutra, tako je moguće da SzS-u smeta privatizacija PKB-a a ne smeta privatizacija NIS-a, a istovremeno SNS-u smeta privatizacija Zastave u Kragujevcu ali im ne smeta privatizacija RTB Bora. Zapravo se radi prvenstveno o tome da su u tajnosti dogovoreni poslovi koji su kasnije legalizovani kroz proceduru uz izigravanje zakona. Kroz ovih par primera možemo jasno videti da ni jedni ni drugi ne žele da menjaju politiku koja je iznedrila ovaj lopovski sistem, kritičan je Vuletić. grad beograd, javna komunalna preduzeca, SrbijaBeograd

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: inmedija.net

Link: http://inmedija.net/politika-brus/5381-javna-tribina-gradjanska-kontrola-javnih-nabavki-i-budzeta-so-brus-12-novembra-u-brusu

Autori: Urednik sajta

Teme: Nemanja Nenadić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Javna tribina "Građanska kontrola javnih nabavki i budžeta SO Brus" 12. novembra u Brusu

{idkey=5451b0[url=http%3A%2F%2Finmedija.net%2Fpolitika-brus%2F5381-javna-tribina-gradjanska-kontrola-javnih-nabavki-i-budzeta-so-brus-12-novembra-u-brusu][title=Javna+tribina+%26quot%3BGra%C4%91anska+ Javna tribina "Građanska kontrola javnih nabavki i praćenje planiranja i implementacije budžeta SO Brus" zakazana je za utorak 12. novembar, u 17:00 časova u maloj Sali KC Brus. Panelisti na Javnoj tribini biće: Rodoljub Šabić, advokat i ex - Poverenik za slobodan pristup informacijama od Javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti; Nemanja Nenadić - Transparentnost Srbija; Dragan Dobrašinović - Toplički centar za demokratiju i ljudska prava i Koalicija za nadzor javnih finansija; Slobodan Vidojević - bivši predsednik Opštine Brus; Aleksandar Grbić - ex privatni preduzetnik iz Brusa; Aleksa Stevanović - ex privatni preduzetnik iz Brusa.Ttibina se održava u organizaciji NVO "Lokalna Kuća Razvoja Brus" uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo - Srbija iz Beograda.Satnica održavanja Javne tribine: 17:00 - 18:00 Izlaganja panelista (svakom od panelista po 10 minuta) - Rodoljub Šabić, advokat i ex - Poverenik za slobodan pristup informacijama od Javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti; - Nemanja Nenadić - Transparentnost Srbija, - Dragan Dobrašinović - Toplički centar za demokratiju i ljudska prava i Koalicija za nadzor javnih finansija; - Slobodan Vidojević - bivši predsednik opštine - Aleksandar Grbić - ex privatni preduzetnik - Aleksa Stevanović - ex privatni preduzetnik18:00 - 19:00 Interaktivna diskusija i pitanja posetilaca  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-11-12/ok-radio/antic-prispelo-17-prijava-za-clanove-laf-a/24443710

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Antić: Prispelo 17 prijava za članove LAF

-aOK radio pre 59 minuta  |  OK RadioNa konkurs koji je Komisija za izbor članova Lokalnog antikorupcijskog foruma raspisala stiglo je 17 prijava zainteresovanih pojedinaca, izjavio je za zvanični gradski sajt zamenik gradonačelnika Vranja i član ovog tela, Nenad Antić. Prema njegovim rečima, u sredu će se sastati Komisija, koja će prema Poslovniku o radu u naredne dve nedelje utvrditi konačnu rang listu izabranih kandidata. - Ovim zaokružujemo jedan vrlo ozbiljan proces lokalne antikorupcijske borbe, i izabrani članovi LAF-a primenjivaće mere iz nedavno revidiranog Lokalnog antikorupcijskog plana. Veliku podršku u realizaciji ovog projekta imali smo od USAID-a i Transparentnosti Srbije. Očekujem da će izabrani kandidati opravdati

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: PODRŠKA EVROPSKIM INTEGRACIJAMA

PODRŠKA EVROPSKIM INTEGRACIJAMA

BEOGRAD, 12. novembar 2019. (FoNet) - Ambasada Norveške u

Beogradu i Balkanski fond za demokratiju nemačkog Maršalovog

fonda nastavljaju da podržavaju evropske integracije i

reformske procese u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i

Srbiji.

Kako bi se pomoglo regionu Zapadnog Balkana da postane zona

stabilnosti i bezbednosti kroz sprovođenje reformi u okviru

procesu evropskih integracija, a sa fokusom na osnaživanje

vladavine prava i ekonomije, civilno društvo je prepoznato

kao značajan pokretač i promoter reformskih procesa kroz

projekat "Osnaživanje EU integracija u Severnoj Makedoniji,

Crnoj Gori i Srbiji".

Podrška je obezbeđena za gotovo trećinu oblasti koje treba

reformisati, kako bi se tim zemljama pomoglo da postanu

punopravne članice Evropske unije, saopštila je ambasada

Norveške, prenosi Juropijen vestern Balkans.

Projektom je predviđena podrška za aktivnosti koje se tiču

najvažnijih pregovaračkih poglavlja – reforme vladavine

prava i pravosuđa (poglavlje 23) i stvaranja prostora

pravde, slobode i bezbednosti (poglavlje 24).

Poed toga, biće podržane i reforme javnih nabavki (poglavlje

5), politike konkurencije (poglavlje 8), informatičkog

društva i medija (poglavlje 10), energetike (poglavlje 15),

zaštite životne sredine (poglavlje 27), zajedničke spoljne i

bezbednosne politike (poglavlje 31) i finansijske kontrole

(poglavlja 32).

Podrška je podeljena u tri grupe u zavisnosti od tipa

aktivnosti i aktera koji ih sprovode, odnosno od toga da li

je reč o pojedinačnim organizacijama civilnog društva ili o

koalicijama/mrežama organizacija.

Organizacije strateških događaja i inicijativa u navedenim

oblastima reforme podržani su sredstvima u iznosu od 20.000

do 200.000 evra, u trajanju od šest do 24 meseca. (kraj) is

11:50

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:829668-Posle-dve-godine-rekonstrukcije-Palilulska-pijaca-od-1-decembra

Autori: @Novostionline

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Posle dve godine rekonstrukcije: Palilulska pijaca od 1. decembra

Posle dve godine rekonstrukcije, uskoro otvaranje najmodernije gradske tržnice u 27. marta. Dobit pravi 30 odsto pijaca, nerentabilno njih 10-15 - rekao je Goran VesićPALILULSKA pijaca trebalo bi da bude otvorena 1. decembra - najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Govoreći o stanju u JKP "Gradske pijace", podstaknut primedbama Saveza za promene (SzS), on je naveo da one posluju sa dobitkom, ali da dobit pravi oko 30 odsto pijaca i da smatra da je dobar poslovni potez ponuditi određene tržnice onima koji žele da ulažu u njih. Prva koja bi mogla da ode u ruke velikih trgovinskih lanca je Banjička pijaca. Medijsko zahuktavanje oko pijaca započelo je posle komentara SzS da "zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić hoće veliki broj gradskih pijaca da preda privatnicima, jer su, navodno, nerentabilne, a pre samo 18 meseci hvalili su se da prave profit". Vesić je na ovo odgovorio da JKP "Gradske pijace" posluje sa dobitkom, koje pravi oko 30 odsto pijaca. - U Đilasovo vreme nije pravila nijedna. Ponuditi određene pijace onima koji žele da ulažu u njih da bi se uredile, građani dobili bolju uslugu, a Grad ostvario zaradu, dobar je poslovni potez. Osim toga, Grad sam ulaže u pijace. Dovoljno je da se Đilas prošeta do nove Palilulske pijace, koja će biti otvorena 1. decembra, ili do Kalenića - kazao je Vesić. PROČITAJTE JOŠ - Vesić se nedavno sastao sa žiteljima Banjice u mesnoj zajednici i tada je kazao da je Grad uradio analizu rada svih prestoničkih tržnica. Pošto se 10-15 pijaca pokazalo kao nerentabilno, odlučeno je da se za njih pronađe partner koji bi uložio u njihovo uređenje. To bi se uradilo kroz raspisivanje tendera za javno-privatno partnerstvo. Nikola Jovanović, šef odborničke grupe SzS, pita se zašto je rebalansom budžeta koji se nalazi na dnevnom redu današnje sednice predviđeno njihovo dotiranje sa 175 miliona dinara. TRŽNICA NA ČETIRI NIVOA NOVOIZGRAĐENA pijaca Palilula prostire se na 12.000 kvadrata, ima četiri nivoa. Na prvom su mlečna hala, menjačnica, zanatski deo i magacinski prostor. Poseduje parking za posetioce, a pijačni plato je smešten u nivou prizemlja. Tu će biti postavljeno 50 tezgi, 36 rashladnih vitrina i 72 modularna boksa za prodaju mešovite robe. Biće otvoreni i ugostiteljski objekti, kafeterija, poslastičarnica, cvećare i vinarija, supermarket.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Ružić u Skoplju o digitalizaciji u javnoj upravi

SKOPLJE, 12. novembra (Tanjug) - Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić učestvuje na ministarskom sastanku članova Regionalne škole za javnu administraciju, na kojem se govori o značaju digitalizacije za rad javne uprave, a koji se danas i sutra održava u Skoplju.

Biće reči o značaju digitalizacije za rad javne uprave, kako za zaposlene, tako i za građane, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave.

Ministar je istakao da izuzetno ceni doprinos RESPA u jačanju kapaciteta i razmeni znanja između zemalja članica na polju reforme javne uprave i EU integracija, posebno na temu upravljanja ljudskim resursima, digitalizacije i unapređenju politika.

"Digitalizacija olakšava administrativne procedure, štedi novac i vreme svima u državi, a veća transparentnost i dostupnost podataka doprinose i u borbi protiv korupcije", rekao je Ružić.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/466245/vesna-stanojevic-beograd-sistemski-resio-finansiranje-sigurne-kuce

Autori: @espresors

Teme: Javne nabavke

Naslov: VESNA STANOJEVIĆ: Beograd sistemski rešio finansiranje Sigurne kuće!

Povodom meseca borbe protiv nasilja u porodici kaže da je svest kod ljudi teško promeniti..Pre dve godine zaključen je ugovor s Gradom, tada smo prošli javnu nabavku i prešli u tokove koji su realni i vidljivi. Te žene zaslužuju da imaju sve ono što im je potrebno.Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, povodom meseca borbe protiv nasilja u porodici kaže da je svest kod ljudi teško promeniti, ali da je dobra stvar da su u praksi zaživela sistemska rešenja za sprečavanje porodičnog nasilja.- Grad Beograd je pre dve godine počeo da finansira Sigurnu kuću. Kao nevladina organizacija postojimo od 1996. Imali smo različita iskustva i sa donacijama i sa uplatama. Bilo je situacija kada smo bili pred zatvaranjem. Ali to je iza nas. Pre dve godine zaključen je ugovor s Gradom, kada smo prošli javnu nabavku i prešli u tokove koji su realni i vidljivi. Te žene zaslužuju da imaju sve ono što im je potrebno. Imamo vrtić u okviru Sigurne kuće. To su žene i deca koji su prošli periode nasilja. Ne mora dete da bude žrtva nasilja.Dovoljno je da gleda.Da li može da se napravi paralela - šta je poražavajuće, a šta pozitivno? Da li se svest menja? - Teško je promeniti svest nacije koja ima neke tradicionalne vrednosti, koja ima jedan model. Da bi se promenila svest, mora da se radi kontinuirano. Mnoge žene nemaju nikakve informacije zato što tako žive. Moramo da pričamo i toj boljoj strani šta Sigurna kuća menja.Šta konkretno?- Žene koje se odvaže da dođu u Sigurnu kuću već imaju informacije da nasilje ne treba trpeti, šta se od njih očekuje, a šta one same treba da urade. Nije suština da žena dođe u Sigurnu kuću i kaže: "Došla sam, a vi radite sad svoje." Svaka žena mora da radi na rešavaju svog problema. Neke shvate da neke probleme moraju same da reše. Sigurna kuća nije mesto gde žene samo spavaju i jedu - s njima se radi. Kada žena žrtva nasilja iz nje izađe, njena svest bude drugačija. Treba da sebe počne da ceni. Ona je ponižavana, vređana, prebijana...Koliko ima povratnica?- Oko devet odsto je onih koje su se vratile svojim muževima. Mnoge nastave komunikaciju s nasilnicima, a to je loše. Neke od njih se ponovo vrate prebijene, ošišane do glave, jer se nasilje se nastavlja.Da li je zakon o sprečavanju nasilja u porodici počeo suštinski da se primenjuje?- Zakon je dve i po godine na snazi i nije mrtvo slovo na papiru, on jeste primenjivan mnogo puta. To je veliki pomak. S druge strane, tu ima mnogo izrečenih zabrana prilaska koje se primenjuju. Ima odluka o iseljavanju nasilnika iz stana. Ipak, pokazalo se kroz razna ubistva koje smo imali u ovoj godini da to nije dovoljno. Ako je nasilnik spreman da ubije ženu pa sebe, teško je to bilo kakvim zakonom sprečiti. To je teško patologija, a mi treba da težimo da takvih ekstremnih slučajeva ima minimalno.Koliko je pozitivnih primera?- Ima ih. Ima dosta slučajeva gde su žene uspele da obezbede i sebe i decu. Nađu zaposlenje.Ima li podataka koliko je za sve ove godine žena prošlo kroz sigurnu kuću? - Da vam iskreno kažem, ne želim ni da sabiram te brojke. Ne mogu to da saberem jer kad pomislim na te brojke, uhvati me panika. Druga stvar, prosečno godišnje imamo tri hiljade poziva...Podizanje svestiTRIBINA U RAKOVICIStanojevićeva će učestvovati na tribini o nasilju nad ženama, koja će se održati u petak, 15. novembra, u GO Rakovica, u organizaciji UG Amikus i GO Rakovica, uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda. Bonus video:(Espreso.rs)                  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Seminar u Beogradu: Studenti učili o zaštiti konkurencije

BEOGRAD, 12. novembra (Tanjug) - Dogovaranje cena, deljenje tržišta, nameštanje javnih nabavki dešava se i na tržištu bebi opreme, cementa, pneumatika, ali i među veletrgovcima lekova, rečeno je danas u Pedagoškom muzeju, na seminaru o prinicipima politike zaštite konkurencije za studente osnovnih, master i doktorskih studija svih univerziteta u Srbiji.

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) za 12 godina rada okončala je 166 postupaka.

"Najveća kazna u Srbiji iznosila je 33 miliona evra", rekla je rukovodilac Sektora za zastupanje politike zaštite konkurencije i međunarodnu saradnju KZK Gordana Bulatović.

Karteli u privredi su oblik krađe, od potrošača i drugih kompanija, nezakonitim poslovanjem. Ovakve radnje predstavljaju gubitak za potrošače, druge kompanije i sve poreske obveznike.

"Kada se nekoliko kompanija dogovori da međusobno ne konkurišu jedna drugoj, za rezultat imate da je cena bebi opreme skuplja u Srbiji nego u čitavoj Evropi. Postojanje ovakvih kartela umanjuje izbor i kvalitet usluga i dovodi do neosnovanog povećanja cena proizvoda", rekla je Bulatović.

U borbi protiv kartela najvažniji su dokazi, kako kaže, a prva osoba koja ih dostavi može biti potpuno oslobođena plaćanja novčane kazne. Ukoliko se pojavi kao drugi ili treći svedok, a dostavi informacije koje Komisija nema, on automatski dobija umanjenje kazne.

Proces je potpuno zaštićen, jer u KZK imaju samo jednu osobu koja se bavi ovim programom, a osobi koja prijavljuje potpuno je zaštićen indetitet.

"Nažalost, preduzetnici ovu oblast doživaljavaju kao nevažnu, neshvatajući da sam dogovor u restoranu, tipa: ''Kako ide, hoćemo izbaciti ovaj proizvod ili mu povećati cenu'', može da ih dovede u opasnost" navela je Bulatović.

Današnji seminar organiovan je u saradnji sa Komisijom za fer trgovinu Japana.

"Veoma su važni ovakvi seminari. Ove godine ciljamo na mlade studente, koji nisu upoznati sa politikom konkurencije. Želimo da obezbedimo osnovno znanje o ovoj temi mladima u Srbiji. Stoga, danas ovaj seminar održavamo u Beogradu, a sutra i prekosutra u Novom Sadu i Nišu", rekao je ambasador Japana Đunići Murijama.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: vranjenews.rs

Link: https://www.vranjenews.rs/news/sedamnaestoro-vranjanaca-rado-da-kontroli%C5%A1e-korupciju-u-gradu

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Sedamnaestoro Vranjanaca rado da kontroliše korupciju u gradu

Na konkurs koji je Komisija za izbor članova Lokalnog antikorupcijskog foruma raspisala stiglo je 17 prijava zainteresovanih pojedinaca, izjavio je zamenik gradonačelnika Vranja i član ovog tela Nenad Antić. Po njegovim rečima, u sredu će se sastati Komisija, koja će prema Poslovniku o radu u naredne dve nedelje utvrditi konačnu rang listu izabranih kandidata. - Ovim zaokružujemo jedan vrlo ozbiljan proces lokalne antikorupcijske borbe.Izabrani članovi LAF-a primenjivaće mere iz nedavno revidiranog Lokalnog antikorupcijskog plana. Veliku podršku u realizaciji ovog projekta imali smo od USAID-a i Transparentnosti Srbije. Očekujem da će izabrani kandidati opravdati ukazano poverenje i doprineti jačanju integriteta lokalne samouprave - istakao je zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić. Predlog Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) usvojen je krajem septembra, na 37. sednici Skupštine grada Vranja.LAP za Grad Vranje predstavlja preventivni antikorupcijski mehanizam i mehanizam za uvođenje načela dobrog upravljanja i dobre uprave u rad organa i službi Grada i drugih organa javne vlasti.Svrha ovog dokumenta, odnosno njegovog usvajanja, efikasne primene, konzistentnog praćenja i merenja efekata jeste da se Grad Vranje učini otpornijim na koruptivne rizike koji postoje u okviru u kome ostvaruje svoje nadležnosti-

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: SPORAZUM O SARADNJI

SPORAZUM O SARADNJI

BEOGRAD, 12. novembar 2019. (FoNet) - Ministarstvo pravde

Srbije i Evrodžast potpisali su danas Sporazum o saradnji u

cilju jačanja borbe protiv prekograničnog organizovanog

kriminala na Zapadnom Balkanu, koji će omogućiti Srbiji

pristup i neposrednu razmenu informacija sa kolegama iz

drugih država Evropske unije (EU).

Sporazum stupa na snagu odmah, iako je potrebno da bude i

ratifikovan, a potpisali su ministarka pravde Nela Kuburović

i predsednik Evrodžasta Ladislav Hamran.

Ovim sporazumom, ocenila je Kuburović, Srbija je značajno

ojačala svoje kapacitete u borbi protiv organizovanog i

transnacionalnog kriminala, posebno imajući u vidu da

kriminal i kriminalci ne poznaju nacionalne granice.

Ona je naglasila da je upravo usvajanjem novog Zakona o

zaštiti podataka o ličnosti, kao preduslova za zaključenje

ovog Sporazuma, Srbija u potpunosti usaglasila svoje

zakonodavstvo sa odgovarajućim uredbama i direktivama EU u

ovoj oblasti i na taj način učinila još jedan korak napred

na svom putu ka punopravnom članstvu.

Srbija deli iste vrednosti i pred sebe je postavila jednake

ciljeve i zadatke, koje je sebi odredio Evrodžast kada su u

pitanju borba protiv organizovanog kriminala, terorizam,

trgovina drogama i ljudima, prevare, korupcija,

visokotehnološki kriminal, pranja novca i drugi oblici

teškog kriminala, ukazala je Kuburović.

Kuburović je navela podatak da su od januara 2015. godine do

kraja oktobra ove godine Srbija i Evrodžast zajedno radili

na 143 slučaja koji uključuju teške oblike organizovanog

kriminala i krivična dela iz domena pranja novca, trgovine

drogama, krivična dela prevare, kao i dela protiv života i

tela i ličnih sloboda.

Srbija je učestvovala u šest zajedničkih istražnih timova,

koji su se uglavnom bavili slučajevima trgovine drogama, i

učestvovala je na 23 koordinaciona sastanka, rekla je ona.

Kuburović je navela da će Srbija moći da razmenjuje lične

podatke i dokaze sa tužilaštvima i drugim nadležim organima

iz cele Evrope i biće u prilici da u bliskoj budućnosti

imenuje svog oficira za vezu u Evrodžastu.

Hamran je ocenio da agencija kojom rukovodi olakšava

saradnju između EU i Srbije, ocenivši da je tesna saradnja

neophodna u borbi protiv prekograničnog kriminala.

Svaka zemlja ima različite pravosudne sisteme i kulture,

rekao je Hamran i ocenio da ova agencija svima omogućava

zajednički rad.

Hamran je ponovio da je u proteklih pet godina sarađivano u

140 slučajeva, a sada će i Srbija moći da šalje zamolnice

kolegama za pomoć u krivično-pravnim predmetima, što ranije

nije bio slučaj.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Matea Norčič Štamcar

ocenila je da je sporazum korak napred u procesu evropskih

integracija Srbije.

Ovaj sporazum treba iskoristiti za jačanje vladavine prava,

ocenila je ona i istakla da se njime povećava broj partnera

u borbi protiv organizovanog kriminala.

Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac ponovila je da

će sporazum doprineti jačanju borbe protiv organizovanog

kriminala, dodavši da tužilaštvo postaje nadležni organ u

saradnji sa Eurodžastom.

Prema njenim rečima, Srbija će imati svog oficira za vezu

koji će učestvovati na operativnim i koordinacionim

sastancima i u formiranju zajedničkih istražnih timova, koji

su se pokazali kao odličan instrument dosadašnje saradnje.

Dolovac je dodala i da je Srbija druga zemlja nečlanica

Eurodžasta sa kojima ta agencija ima najveći broj slučajeva

saradnje, odmah posle Švajcarske.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vranje/Antic-Prispelo-17-prijava-za-clanove-LAF-a.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: ANTIĆ: PRISPELO 17 PRIJAVA ZA ČLANOVE LAF-A

Izvor: OkRadio.rs, 12.Nov.2019, 11:53 Na konkurs koji je Komisija za izbor članova Lokalnog antikorupcijskog foruma raspisala stiglo je 17 prijava zainteresovanih pojedinaca, izjavio je za zvanični gradski sajt zamenik gradonačelnika Vranja i član ovog tela, Nenad Antić. Prema njegovim rečima, u sredu će se sastati Komisija, koja će prema Poslovniku o radu u naredne dve nedelje utvrditi konačnu rang listu izabranih kandidata. - Ovim zaokružujemo jedan vrlo ozbiljan proces lokalne antikorupcijske borbe, i izabrani članovi LAF-a primenjivaće mere iz nedavno revidiranog Lokalnog antikorupcijskog plana. Veliku podršku u realizaciji ovog projekta imali smo od USAID-a i Transparentnosti Srbije. Očekujem da će izabrani kandidati opravdati ukazano poverenje i doprineti...Pogledaj vesti o: Vranje

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stefanović: Za nekoliko dana izneću javno sve o lažima

BEOGRAD, 12.novembra (Tanjug) - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa trgovinom oružja, ističući da je reč o brutalnim lažima, te da je spreman da ide na poligraf, i to ako treba van zemlje, kako bi dokazao svoje tvrdnje.

Polemiku je pokrenula poslanica SRS Vjerica Radeta koja je Stefanoviću rekla da bi javnosti trebalo da pokaže ugovore Krušika, da se vidi da li su oni štetni, navodeći da nije sporna trgovina oružjem, već ako neko u tome profitira na račun države.

“Evo vam dobronameran savet da bi se sve završilo na pravi način. Nemojte samo da izađete na konferenciju i kažete: Jas am u pravu. Rekli ste da ćete pozvati organe, neka javnost vidi ugovore, da li je Krušik oštećen. Ne želimo da okrećemo priču na hajku, nego da se ta tema potpuno otvori i zatvori na način na koji kažu nadležni organi”, rekla je Radeta.

Stefanović je rekao da će izneti sve detalje kako bi javnost videla da se radi o “makijavelističkoj laži” koju je čak i sam Krušik demantovao.

Krušik, kaže ministar, stoji “sto puta” bolje nego 2009, 2010, 2011 i 2012.godine kada je finansijski direktor bila majka čoveka koji je “izneo informacije” (Aleksandar Obradović), pri čemu je u to vreme, dodaje, imao tri, četiri puta manje radnika.

“Ali on ne iznosi informacije samo za to, on u kontinuitetu pet godina prikuplja informacije o poslovanju, projektima, kontaktima Krušika. Šta je sporno što recimo Krušik radi sa SDPR-om? Ko zna kome on to iznosi. Kako bi (Vladimir) Putin nazvao čoveka koji prikuplja podatke pet godina o ruskoj fabrici naouržanja i stavlja ih na hard disk. Ići ću uskoro u Moskvu, pa ći ih pitati”, rekao je Stefanović u Skupštini Srbije.

Pozvao je tužilaštvo i sud da odluče da li je Obradović kriv ili nije, pošto nije u njegovoj nadležnosti da se time bavi.

Stefanović je odbacio navode da je neka privatna firma kupovala oružje iz Krušika po povlascćenim cenama, navodeći da je iz SDPR-a dobio informaciju da je upravo ta državna firma bila dramatično povlašćena u odnosu na privatnike.

“SDPR je uspeo da podigne novu fabriku municije od tog novca koji zarađuje od naoružanja”, rekao je Stefabović i ukazao da ne zna kojim bi pridevom opisao bolje poslovanje namenske industrije u odnosu na neki prethodni period.

On smatra da tema o trgovini oružjem nije dovoljno "zatvorena" da bi, po njegovoj oceni, "pokrila" afere poput one da jedan od čelnika Saveza za Srbiju prebija svog kuma, muči ga, bavi se reketom u opštini Stari Grad.

“Video sam sa kakvim ljudima imamo posla, oni svakog dana govore loše o Srbiji, govore da Srbija prodaje oružje ISIS-u, to je najgora besmislica koja postoji I stalno pokušavaju da tim zamenama teza plasiraju nešto što će naneti štetu i namenskoj industriji i Srbiji”, rekao je Stefanović.

Rekao je i da želi da se obrati javnosti povodom mogućeg sukoba interesa, trgovine uticajem i zbog svega ostalog što prepoznaje kao ozbiljne optužbe, jer, ističe, nije neozbiljan čovek.

“Nikada u životu nisam pozvao nekog iz namenske industrije da mu kažem primi ovog na sastanak. Ne daj Bože nešto više od toga. Sve dozvole koje su stizale u MUP uredno su davane državnim subjektima, sve u skladu sa zakonom i propisima”, rekao je Stefanović.

Stefanović je kazao i da oseća da je potrebno da se zatvori ta tema i da to želi da uradi zbog svoje savesti, a pozvao je istovremeno i tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve navode.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: informer.rs

Link: https://informer.rs/vesti/politika/471420/spreman-poligraf-ako-treba-van-zemlje-stefanovic-odbrusio-nevernim-tomama-sakupljam-informacije-obavesticu-javnost-istini-trgovini-oruzjem

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Spreman na poligraf, ako treba i van zemlje - Stefanović odbrusio nevernim Tomama: Sakupljam informacije i obavestiću javnost o optužbama o trgovini oružjem

SPREMAN NA POLIGRAF, AKO TREBA I VAN ZEMLJE! Stefanović odbrusio nevernim Tomama: Sakupljam informacije i OBAVESTIĆU JAVNOST O ISTINI O TRGOVINI ORUŽJEM!Tanjug 17:51 12. 11. 2019.Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa trgovinom oružja, ističući da je reč o brutalnim lažima, te da je spreman da ide na poligraf, i to ako treba van zemlje, kako bi dokazao svoje tvrdnjePolemiku je pokrenula poslanica SRS Vjerica Radeta koja je Stefanoviću rekla da bi javnosti trebalo da pokaže ugovore Krušika, da se vidi da li su oni štetni, navodeći da nije sporna trgovina oružjem, već ako neko u tome profitira na račun države. - Evo vam dobronameran savet da bi se sve završilo na pravi način. Nemojte samo da izađete na konferenciju i kažete: Ja sam u pravu. Rekli ste da ćete pozvati organe, neka javnost vidi ugovore, da li je Krušik oštećen. Ne želimo da okrećemo priču na hajku, nego da se ta tema potpuno otvori i zatvori na način na koji kažu nadležni organi - rekla je Radeta. Stefanović je rekao da će izneti sve detalje kako bi javnost videla da se radi o "makijavelističkoj laži" koju je čak i sam Krušik demantovao.Krušik, kaže ministar, stoji "sto puta" bolje nego 2009, 2010, 2011 i 2012. godine kada je finansijski direktor bila majka čoveka koji je "izneo informacije" (Aleksandar Obradović), pri čemu je u to vreme, dodaje, imao tri, četiri puta manje radnika. - Ali on ne iznosi informacije samo za to, on u kontinuitetu pet godina prikuplja informacije o poslovanju, projektima, kontaktima Krušika. Šta je sporno što recimo Krušik radi sa SDPR-om? Ko zna kome on to iznosi. Kako bi (Vladimir) Putin nazvao čoveka koji prikuplja podatke pet godina o ruskoj fabrici naouržanja i stavlja ih na hard disk. Ići ću uskoro u Moskvu, pa ći ih pitati - rekao je Stefanović u Skupštini Srbije. Pozvao je tužilaštvo i sud da odluče da li je Obradović kriv ili nije, pošto nije u njegovoj nadležnosti da se time bavi.Stefanović je odbacio navode da je neka privatna firma kupovala oružje iz Krušika po povlašćenim cenama, navodeći da je iz SDPR-a dobio informaciju da je upravo ta državna firma bila dramatično povlašćena u odnosu na privatnike. - SDPR je uspeo da podigne novu fabriku municije od tog novca koji zarađuje od naoružanja - rekao je Stefanović i ukazao da ne zna kojim bi pridevom opisao bolje poslovanje namenske industrije u odnosu na neki prethodni period. On smatra da tema o trgovini oružjem nije dovoljno "zatvorena" da bi, po njegovoj oceni, "pokrila" afere poput one da jedan od čelnika Saveza za Srbiju prebija svog kuma, muči ga, bavi se reketom u opštini Stari Grad. - Video sam sa kakvim ljudima imamo posla, oni svakog dana govore loše o Srbiji, govore da Srbija prodaje oružje ISIS-u, to je najgora besmislica koja postoji i stalno pokušavaju da tim zamenama teza plasiraju nešto što će naneti štetu i namenskoj industriji i Srbiji - rekao je Stefanović. Rekao je i da želi da se obrati javnosti povodom mogućeg sukoba interesa, trgovine uticajem i zbog svega ostalog što prepoznaje kao ozbiljne optužbe, jer, ističe, nije neozbiljan čovek. - Nikada u životu nisam pozvao nekog iz namenske industrije da mu kažem primi ovog na sastanak. Ne daj Bože nešto više od toga. Sve dozvole koje su stizale u MUP uredno su davane državnim subjektima, sve u skladu sa zakonom i propisima - rekao je Stefanović. Stefanović je kazao i da oseća da je potrebno da se zatvori ta tema i da to želi da uradi zbog svoje savesti, a pozvao je istovremeno i tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve navode.Tanjug        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:829816-Stefanovic-najavio-da-prikuplja-informacije-i-da-ce-se-uskoro-obratiti-javnosti-povodom-ozbiljnih-optuzbi-koje-se-iznose-protiv-njega-Rec-je-o-brutalnim-lazima

Autori: @Novostionline

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stefanović najavio da prikuplja informacije i da će se uskoro obratiti javnosti povodom ozbiljnih optužbi koje se iznose protiv njega: Reč je o brutalnim lažima

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa trgovinom oružja, ističući da je reč o brutalnim lažima, te da je spreman da ide na poligraf, i to ako treba van zemlje, kako bi dokazao svoje tvrdnje. Polemiku je pokrenula poslanica SRS Vjerica Radeta koja je Stefanoviću rekla da bi javnosti trebalo da pokaže ugovore Krušika, da se vidi da li su oni štetni, navodeći da nije sporna trgovina oružjem, već ako neko u tome profitira na račun države. "Evo vam dobronameran savet da bi se sve završilo na pravi način. Nemojte samo da izađete na konferenciju i kažete: Ja sam u pravu. Rekli ste da ćete pozvati organe, neka javnost vidi ugovore, da li je Krušik oštećen. Ne želimo da okrećemo priču na hajku, nego da se ta tema potpuno otvori i zatvori na način na koji kažu nadležni organi", rekla je Radeta. PROČITAJTE JOŠ - Stefanović je rekao da će izneti sve detalje kako bi javnost videla da se radi o "makijavelističkoj laži" koju je čak i sam Krušik demantovao. Krušik, kaže ministar, stoji "sto puta" bolje nego 2009, 2010, 2011 i 2012. godine kada je finansijski direktor bila majka čoveka koji je "izneo informacije" (Aleksandar Obradović), pri čemu je u to vreme, dodaje, imao tri, četiri puta manje radnika. "Ali on ne iznosi informacije samo za to, on u kontinuitetu pet godina prikuplja informacije o poslovanju, projektima, kontaktima Krušika. Šta je sporno što recimo Krušik radi sa SDPR-om? Ko zna kome on to iznosi. Kako bi (Vladimir) Putin nazvao čoveka koji prikuplja podatke pet godina o ruskoj fabrici naouržanja i stavlja ih na hard disk. Ići ću uskoro u Moskvu, pa ći ih pitati", rekao je Stefanović u Skupštini Srbije. Pozvao je tužilaštvo i sud da odluče da li je Obradović kriv ili nije, pošto nije u njegovoj nadležnosti da se time bavi. Stefanović je odbacio navode da je neka privatna firma kupovala oružje iz Krušika po povlašćenim cenama, navodeći da je iz SDPR-a dobio informaciju da je upravo ta državna firma bila dramatično povlašćena u odnosu na privatnike. "SDPR je uspeo da podigne novu fabriku municije od tog novca koji zarađuje od naoružanja", rekao je Stefanović i ukazao da ne zna kojim bi pridevom opisao bolje poslovanje namenske industrije u odnosu na neki prethodni period. On smatra da tema o trgovini oružjem nije dovoljno "zatvorena" da bi, po njegovoj oceni, "pokrila" afere poput one da jedan od čelnika Saveza za Srbiju prebija svog kuma, muči ga, bavi se reketom u opštini Stari Grad. "Video sam sa kakvim ljudima imamo posla, oni svakog dana govore loše o Srbiji, govore da Srbija prodaje oružje ISIS-u, to je najgora besmislica koja postoji I stalno pokušavaju da tim zamenama teza plasiraju nešto što će naneti štetu i namenskoj industriji i Srbiji", rekao je Stefanović. Rekao je i da želi da se obrati javnosti povodom mogućeg sukoba interesa, trgovine uticajem i zbog svega ostalog što prepoznaje kao ozbiljne optužbe, jer, ističe, nije neozbiljan čovek. "Nikada u životu nisam pozvao nekog iz namenske industrije da mu kažem primi ovog na sastanak. Ne daj Bože nešto više od toga. Sve dozvole koje su stizale u MUP uredno su davane državnim subjektima, sve u skladu sa zakonom i propisima", rekao je Stefanović. Stefanović je kazao i da oseća da je potrebno da se zatvori ta tema i da to želi da uradi zbog svoje savesti, a pozvao je istovremeno i tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve navode.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:829816-Stefanovic-najavio-da-prikuplja-informacije-i-da-ce-se-uskoro-obratiti-javnosti-povodom-ozbiljnih-optuzbi-koje-se-iznose-protiv-njega-Rec-je-o-brutalnim-lazima

Autori: @Novostionline

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stefanović najavio da prikuplja informacije i da će se uskoro obratiti javnosti povodom ozbiljnih optužbi koje se iznose protiv njega: Reč je o brutalnim lažima

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa trgovinom oružja, ističući da je reč o brutalnim lažima, te da je spreman da ide na poligraf, i to ako treba van zemlje, kako bi dokazao svoje tvrdnje. Polemiku je pokrenula poslanica SRS Vjerica Radeta koja je Stefanoviću rekla da bi javnosti trebalo da pokaže ugovore Krušika, da se vidi da li su oni štetni, navodeći da nije sporna trgovina oružjem, već ako neko u tome profitira na račun države. "Evo vam dobronameran savet da bi se sve završilo na pravi način. Nemojte samo da izađete na konferenciju i kažete: Ja sam u pravu. Rekli ste da ćete pozvati organe, neka javnost vidi ugovore, da li je Krušik oštećen. Ne želimo da okrećemo priču na hajku, nego da se ta tema potpuno otvori i zatvori na način na koji kažu nadležni organi", rekla je Radeta. PROČITAJTE JOŠ - Stefanović je rekao da će izneti sve detalje kako bi javnost videla da se radi o "makijavelističkoj laži" koju je čak i sam Krušik demantovao. Krušik, kaže ministar, stoji "sto puta" bolje nego 2009, 2010, 2011 i 2012. godine kada je finansijski direktor bila majka čoveka koji je "izneo informacije" (Aleksandar Obradović), pri čemu je u to vreme, dodaje, imao tri, četiri puta manje radnika. "Ali on ne iznosi informacije samo za to, on u kontinuitetu pet godina prikuplja informacije o poslovanju, projektima, kontaktima Krušika. Šta je sporno što recimo Krušik radi sa SDPR-om? Ko zna kome on to iznosi. Kako bi (Vladimir) Putin nazvao čoveka koji prikuplja podatke pet godina o ruskoj fabrici naouržanja i stavlja ih na hard disk. Ići ću uskoro u Moskvu, pa ći ih pitati", rekao je Stefanović u Skupštini Srbije. Pozvao je tužilaštvo i sud da odluče da li je Obradović kriv ili nije, pošto nije u njegovoj nadležnosti da se time bavi. Stefanović je odbacio navode da je neka privatna firma kupovala oružje iz Krušika po povlašćenim cenama, navodeći da je iz SDPR-a dobio informaciju da je upravo ta državna firma bila dramatično povlašćena u odnosu na privatnike. "SDPR je uspeo da podigne novu fabriku municije od tog novca koji zarađuje od naoružanja", rekao je Stefanović i ukazao da ne zna kojim bi pridevom opisao bolje poslovanje namenske industrije u odnosu na neki prethodni period. On smatra da tema o trgovini oružjem nije dovoljno "zatvorena" da bi, po njegovoj oceni, "pokrila" afere poput one da jedan od čelnika Saveza za Srbiju prebija svog kuma, muči ga, bavi se reketom u opštini Stari Grad. "Video sam sa kakvim ljudima imamo posla, oni svakog dana govore loše o Srbiji, govore da Srbija prodaje oružje ISIS-u, to je najgora besmislica koja postoji I stalno pokušavaju da tim zamenama teza plasiraju nešto što će naneti štetu i namenskoj industriji i Srbiji", rekao je Stefanović. Rekao je i da želi da se obrati javnosti povodom mogućeg sukoba interesa, trgovine uticajem i zbog svega ostalog što prepoznaje kao ozbiljne optužbe, jer, ističe, nije neozbiljan čovek. "Nikada u životu nisam pozvao nekog iz namenske industrije da mu kažem primi ovog na sastanak. Ne daj Bože nešto više od toga. Sve dozvole koje su stizale u MUP uredno su davane državnim subjektima, sve u skladu sa zakonom i propisima", rekao je Stefanović. Stefanović je kazao i da oseća da je potrebno da se zatvori ta tema i da to želi da uradi zbog svoje savesti, a pozvao je istovremeno i tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve navode. STEFANOVIĆ: KRUŠIK U BUDžET UPLATIO 1,4 MILIJARDE DINARA Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je večeras da je firma "Krušik" u budžet Srbije 2013.godine, kada je počela konsolidacija preduzeća, uplatila 228 miliona dinara, a 2018.godine čak 1,4 milijarde dinara. "To vam pokazuje koliko je napredovalo to preduzeće", rekao je Stefanović u Skupštini Srbije povodom optužbi da je jedna privatna firma dobijala oružje ispod cena na štetu tog preduzeća. Da je "Krušik" loše radio kako bi mogao da ostvari takvu vrstu plasmana i pozitivnog poslovanja, upitao je Stefanović i dodao da je broj zaposlenih 2013.godine bio 1.264, a da ih je danas 3.231. "I pored povećanja broja zaposlenih, Krušik više novca uplaćuje u budžet. Ne da nije bilo nekih radnji koje su protivzakonite, već se namerno plasira afera, dok se činjenice izbegavaju", rekao je ministar. On je dodao da je majka (Aleksandra Obradovića) koji je izneo informacije zaposlena u drugoj privatnoj firmi trgovca oružjem i dodao da bi bilo interesantno da je prikupljao informacije u to vreme dok mu je majka bila jedan od direktora u Krušiku. "Majka ga je pre deset godina zaposlila u sektoru gde je ona bila direktor, pa i njegovu nevenčanu suprugu. Kad je ona smenjena on je počeo da prikuplja podatke. Baš kad ona dobije otkaz i sutradan se zaposli kod privatnog trgovca naoružanjem. Verovatno se nisu poznavali od ranije", prokomentarisao je Stefanović. Stefanović je rekao da tužilac i sud treba da utvrde da li tu ima nekog dela i poručio da ukoliko nema "neka ga oslobode (Obradovića)".

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/16085/

Autori: Insajder

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stefanović: Za nekoliko dana odgovoriću na optužbe, spreman sam i na poligraf

Objavljeno: 12.11.2019 Tweet Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa oružjem kojim je navodno trgovao njegov otac, ističući da je reč o brutalnim lažima. On je naveo da je spreman da ide na poligraf, ako treba van zemlje, kako bi dokazao svoje tvrdnje. Foto: Srđan Ilić / Nebojša Stefanović Polemiku je u Skupštini Srbije pokrenula poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta koja je Stefanoviću rekla da bi javnosti trebalo da pokaže ugovore fabrike "Krušik" kako bi se videlo da li su oni štetni. Radeta je, kako je preneo RTS, istakla da nije sporna trgovina oružjem, već ako neko na taj način profitira na račun države. "Nemojte samo da izađete na konferenciju i kažete da ste u pravu. Rekli ste da ćete pozvati organe, neka javnost vidi ugovore i da li je Krušik oštećen. Ne želimo da okrećemo priču na hajku, nego da se ta tema potpuno otvori i zatvori na način na koji kažu nadležni organi", rekla je Vjerica Radeta. Nebojša Stefanović je odgovorio da će izneti sve detalje kako bi javnost videla da se radi o "makijavelističkoj laži" koju je čak i sam Krušik demantovao. "Krušik stoji sto puta bolje nego 2009, 2010, 2011 i 2012. godine kada je finansijski direktor bila majka čoveka koji je izneo informacije, pri čemu je u to vreme imao tri, četiri puta manje radnika", istakao je ministar Stefanović. Ministar je rekao da će, kada ode u Moskvu, pitati Vladimira Putina kako bi on nazvao čoveka koji prikuplja podatke pet godina o ruskoj fabrici naoružanja i stavlja ih na hard disk. Stefanović je apelovao da tužilaštvo i sud odluče da li je Aleksandar Obradović kriv ili nije, pošto "nije u njegovoj nadležnosti da se time bavi". Aleksandar Obradović, radnik Krušika koji je medijima dostavio informacije o poslovima te firme sa izvozom oružja, nalazi se u kućnom pritvoru jer mu tužilaštvo stavlja na teret odavanje službenih tajni. Stefanović je odbacio navode da je neka privatna firma kupovala oružje iz Krušika po povlašćenim cenama, navodeći da je iz Jugoimport SDPR-a dobio informaciju da je upravo ta državna firma bila dramatično povlašćena u odnosu na privatnike. "Jugoimport SDPR je uspeo da podigne novu fabriku municije od tog novca koji zarađuje od naoružanja", rekao je Stefabović. Stefanović je istakao i da želi da se obrati javnosti povodom mogućeg sukoba interesa, trgovine uticajem i zbog svega ostalog što prepoznaje kao ozbiljne optužbe, jer, ističe, nije neozbiljan čovek. "Nikada u životu nisam pozvao nekog iz namenske industrije da primi nekoga na sastanak. Ne daj bože nešto više od toga. Sve dozvole koje su stizale u MUP uredno su davane državnim subjektima, sve u skladu sa zakonom i propisima", rekao je Stefanović. Stefanović je rekao i da oseća da je potrebno da se zatvori ta tema i da to želi da uradi zbog svoje savesti, a pozvao je istovremeno i tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve navode. Naime, BIRN je još u novembru 2018. godine objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije, a da je umešan u trgovinu oružjem objavljeno je i na specijalizovanom portalu "Arms Watch" . Osim što je predstavljao firmu GIM, Branko Stefanović vlasnik je i firme United BG koja je dobila saglasnost od nadležnih institucija za izvoz oružja, a za to je bila neophodna i dozvola MUP-a. Postavilo se pitanje da li je ministar Nebojša Stefanović u sukobu interesa, budući da je ministarstvo na čijem je čelu, kako su objavili mediji, dalo saglasnost za izvoz oružja firmi njegovog oca. Agencija za borbu protiv korupcije je odgovarajući na pitanja TV N1 navela da proverava da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka u slučaju mogućeg sukoba interesa ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Sam ministar Nebojša Stefanović je, odgovarajući na pitanja Insajdera naveo da je laž sve što je objavljeno o poslovima njegovog oca u trgovini oružjem i najavio tužbe. On tvrdi da je potpuna izmišljotina da je njegov otac oružje u državnoj fabrici Krušik dobijao po povlašćenim cenama uz naglašavanje da su to demantovali i Krušik i druge nadležne institucije.   Na pitanje Insajdera da li je njemu sporno to što je otac ministra policije počeo da se bavi trgovinom oružjem tek kada je Nebojša Stefanović došao na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova koje i daje dozvolu za izvoz, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije odgovorio, ali je naveo da niko neće biti izuzet od zakona. Temom ko prodaje, ko je povlašćen, ko posrednik, a ko oštećen u trgovini oružjem  insajder se bavio u prilogu u emisiji Nedelja pod lupom novinara Insajdera. Izvor: RTS, Insajder Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/politika/stefanovic-ide-na-poligraf-ministar-spreman-da-ode-iz-srbije/265142/vest

Autori: Alo!

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ministar spreman da ode iz Srbije!

STEFANOVIĆ IDE NA POLIGRAF AUTOR: Alo.rs/Informer/I.L. DATUM I VREME: 12.11.2019. 19:59 - 12.11.2019. 20:09Radeta pokrenula polemiku!  * Vjerica Radeta započela temu "Krušik" navodeći da Stefanović treba javnosti da pokaže ugovore ove fabrike namenske industrije  * Ministar Stefanović tvrdi i dalje da je sve notorna laž i da će i ako treba ići na poligrafska ispitivanja * Dodao da Krušik bolje stoji nego 2009, 2010, 2011 i 2012. godine Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa trgovinom oružja, ističući da je reč o brutalnim lažima, te da je spreman da ide na poligraf, i to ako treba van zemlje, kako bi dokazao svoje tvrdnje. Polemiku je pokrenula poslanica SRS Vjerica Radeta koja je Stefanoviću rekla da bi javnosti trebalo da pokaže ugovore Krušika, da se vidi da li su oni štetni, navodeći da nije sporna trgovina oružjem, već ako neko u tome profitira na račun države. - Evo vam dobronameran savet da bi se sve završilo na pravi način. Nemojte samo da izađete na konferenciju i kažete: Ja sam u pravu. Rekli ste da ćete pozvati organe, neka javnost vidi ugovore, da li je Krušik oštećen. Ne želimo da okrećemo priču na hajku, nego da se ta tema potpuno otvori i zatvori na način na koji kažu nadležni organi - rekla je Radeta. Stefanović je rekao da će izneti sve detalje kako bi javnost videla da se radi o "makijavelističkoj laži" koju je čak i sam Krušik demantovao. Krušik, kaže ministar, stoji "sto puta" bolje nego 2009, 2010, 2011 i 2012. godine kada je finansijski direktor bila majka čoveka koji je "izneo informacije" (Aleksandar Obradović), pri čemu je u to vreme, dodaje, imao tri, četiri puta manje radnika. - Ali on ne iznosi informacije samo za to, on u kontinuitetu pet godina prikuplja informacije o poslovanju, projektima, kontaktima Krušika. Šta je sporno što recimo Krušik radi sa SDPR-om? Ko zna kome on to iznosi. Kako bi (Vladimir) Putin nazvao čoveka koji prikuplja podatke pet godina o ruskoj fabrici naouržanja i stavlja ih na hard disk. Ići ću uskoro u Moskvu, pa ći ih pitati - rekao je Stefanović u Skupštini Srbije. Pozvao je tužilaštvo i sud da odluče da li je Obradović kriv ili nije, pošto nije u njegovoj nadležnosti da se time bavi. Stefanović je odbacio navode da je neka privatna firma kupovala oružje iz Krušika po povlašćenim cenama, navodeći da je iz SDPR-a dobio informaciju da je upravo ta državna firma bila dramatično povlašćena u odnosu na privatnike. - SDPR je uspeo da podigne novu fabriku municije od tog novca koji zarađuje od naoružanja - rekao je Stefanović i ukazao da ne zna kojim bi pridevom opisao bolje poslovanje namenske industrije u odnosu na neki prethodni period. On smatra da tema o trgovini oružjem nije dovoljno "zatvorena" da bi, po njegovoj oceni, "pokrila" afere poput one da jedan od čelnika Saveza za Srbiju prebija svog kuma, muči ga, bavi se reketom u opštini Stari Grad. - Video sam sa kakvim ljudima imamo posla, oni svakog dana govore loše o Srbiji, govore da Srbija prodaje oružje ISIS-u, to je najgora besmislica koja postoji i stalno pokušavaju da tim zamenama teza plasiraju nešto što će naneti štetu i namenskoj industriji i Srbiji - rekao je Stefanović. Rekao je i da želi da se obrati javnosti povodom mogućeg sukoba interesa, trgovine uticajem i zbog svega ostalog što prepoznaje kao ozbiljne optužbe, jer, ističe, nije neozbiljan čovek. - Nikada u životu nisam pozvao nekog iz namenske industrije da mu kažem primi ovog na sastanak. Ne daj Bože nešto više od toga. Sve dozvole koje su stizale u MUP uredno su davane državnim subjektima, sve u skladu sa zakonom i propisima - rekao je Stefanović. Stefanović je kazao i da oseća da je potrebno da se zatvori ta tema i da to želi da uradi zbog svoje savesti, a pozvao je istovremeno i tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve navode. Bonus video: STIGAO VOZ IZ KINE! Spektakularna scena na Novom Beogradu!    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/info/nebojsa-stefanovic-odgovorio-na-sve-optuzbe-o-krusiku-opozicija-napadima-prikriva-svoje-afere-2019-11-12

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Nebojša Stefanović odgovorio na sve optužbe o "Krušiku", opozicija napadima prikriva svoje afere

Pozvao je tužilaštvo i sud da odluče da li je Obradović kriv ili nije, pošto nije u njegovoj nadležnosti da se time bavi.. Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.TanjugMinistar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa trgovinom oružja, ističući da je reč o brutalnim lažima, te da je spreman da ide na poligraf, i to ako treba van zemlje, kako bi dokazao svoje tvrdnje.Polemiku je pokrenula poslanica SRS Vjerica Radeta koja je Stefanoviću rekla da bi javnosti trebalo da pokaže ugovore Krušika, da se vidi da li su oni štetni, navodeći da nije sporna trgovina oružjem, već ako neko u tome profitira na račun države.- Evo vam dobronameran savet da bi se sve završilo na pravi način. Nemojte samo da izađete na konferenciju i kažete: Ja sam u pravu. Rekli ste da ćete pozvati organe, neka javnost vidi ugovore, da li je Krušik oštećen. Ne želimo da okrećemo priču na hajku, nego da se ta tema potpuno otvori i zatvori na način na koji kažu nadležni organi - rekla je Radeta.Stefanović je rekao da će izneti sve detalje kako bi javnost videla da se radi o "makijavelističkoj laži" koju je čak i sam Krušik demantovao.Krušik, kaže ministar, stoji "sto puta" bolje nego 2009, 2010, 2011 i 2012.godine kada je finansijski direktor bila majka čoveka koji je "izneo informacije" (Aleksandar Obradović), pri čemu je u to vreme, dodaje, imao tri, četiri puta manje radnika.- Ali on ne iznosi informacije samo za to, on u kontinuitetu pet godina prikuplja informacije o poslovanju, projektima, kontaktima Krušika. Šta je sporno što recimo Krušik radi sa SDPR-om? Ko zna kome on to iznosi. Kako bi (Vladimir) Putin nazvao čoveka koji prikuplja podatke pet godina o ruskoj fabrici naoružanja i stavlja ih na hard disk. Ići ću uskoro u Moskvu, pa ću ih pitati - rekao je Stefanović u Skupštini Srbije.Pozvao je tužilaštvo i sud da odluče da li je Obradović kriv ili nije, pošto nije u njegovoj nadležnosti da se time bavi.Stefanović je odbacio navode da je neka privatna firma kupovala oružje iz Krušika po povlasćenim cenama, navodeći da je iz SDPR-a dobio informaciju da je upravo ta državna firma bila dramatično povlašćena u odnosu na privatnike.- SDPR je uspeo da podigne novu fabriku municije od tog novca koji zarađuje od naoružanja - rekao je Stefanović i ukazao da ne zna kojim bi pridevom opisao bolje poslovanje namenske industrije u odnosu na neki prethodni period.On smatra da tema o trgovini oružjem nije dovoljno "zatvorena" da bi, po njegovoj oceni, "pokrila" afere poput one da jedan od čelnika Saveza za Srbiju prebija svog kuma, muči ga, bavi se reketom u opštini Stari Grad.- Video sam sa kakvim ljudima imamo posla, oni svakog dana govore loše o Srbiji, govore da Srbija prodaje oružje ISIS-u, to je najgora besmislica koja postoji I stalno pokušavaju da tim zamenama teza plasiraju nešto što će naneti štetu i namenskoj industriji i Srbiji - rekao je Stefanović.Rekao je i da želi da se obrati javnosti povodom mogućeg sukoba interesa, trgovine uticajem i zbog svega ostalog što prepoznaje kao ozbiljne optužbe, jer, ističe, nije neozbiljan čovek.- Nikada u životu nisam pozvao nekog iz namenske industrije da mu kažem primi ovog na sastanak. Ne daj Bože nešto više od toga. Sve dozvole koje su stizale u MUP uredno su davane državnim subjektima, sve u skladu sa zakonom i propisima - rekao je Stefanović.Stefanović je kazao i da oseća da je potrebno da se zatvori ta tema i da to želi da uradi zbog svoje savesti, a pozvao je istovremeno i tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve navode.                 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/politika/stefanovic-za-nekoliko-dana-iznecu-javno-sve-o-lazima-12-11-2019

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: Stefanović: Za nekoliko dana izneću javno sve o lažima

BEOGRAD: Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa trgovinom oružja, ističući da je reč o brutalnim lažima, te da je spreman da ide na poligraf, i to ako treba van zemlje, kako bi dokazao svoje tvrdnje.Polemiku je pokrenula poslanica SRS Vjerica Radeta koja je Stefanoviću rekla da bi javnosti trebalo da pokaže ugovore Krušika, da se vidi da li su oni štetni, navodeći da nije sporna trgovina oružjem, već ako neko u tome profitira na račun države."Evo vam dobronameran savet da bi se sve završilo na pravi način. Nemojte samo da izađete na konferenciju i kažete: Jas am u pravu. Rekli ste da ćete pozvati organe, neka javnost vidi ugovore, da li je Krušik oštećen. Ne želimo da okrećemo priču na hajku, nego da se ta tema potpuno otvori i zatvori na način na koji kažu nadležni organi", rekla je Radeta.Stefanović je rekao da će izneti sve detalje kako bi javnost videla da se radi o "makijavelističkoj laži" koju je čak i sam Krušik demantovao.Krušik, kaže ministar, stoji "sto puta" bolje nego 2009, 2010, 2011 i 2012.godine kada je finansijski direktor bila majka čoveka koji je "izneo informacije" (Aleksandar Obradović), pri čemu je u to vreme, dodaje, imao tri, četiri puta manje radnika."Ali on ne iznosi informacije samo za to, on u kontinuitetu pet godina prikuplja informacije o poslovanju, projektima, kontaktima Krušika. Šta je sporno što recimo Krušik radi sa SDPR-om? Ko zna kome on to iznosi. Kako bi (Vladimir) Putin nazvao čoveka koji prikuplja podatke pet godina o ruskoj fabrici naouržanja i stavlja ih na hard disk. Ići ću uskoro u Moskvu, pa ći ih pitati", rekao je Stefanović u Skupštini Srbije.Pozvao je tužilaštvo i sud da odluče da li je Obradović kriv ili nije, pošto nije u njegovoj nadležnosti da se time bavi.Stefanović je odbacio navode da je neka privatna firma kupovala oružje iz Krušika po povlascćenim cenama, navodeći da je iz SDPR-a dobio informaciju da je upravo ta državna firma bila dramatično povlašćena u odnosu na privatnike."SDPR je uspeo da podigne novu fabriku municije od tog novca koji zarađuje od naoružanja", rekao je Stefabović i ukazao da ne zna kojim bi pridevom opisao bolje poslovanje namenske industrije u odnosu na neki prethodni period.On smatra da tema o trgovini oružjem nije dovoljno "zatvorena" da bi, po njegovoj oceni, "pokrila" afere poput one da jedan od čelnika Saveza za Srbiju prebija svog kuma, muči ga, bavi se reketom u opštini Stari Grad."Video sam sa kakvim ljudima imamo posla, oni svakog dana govore loše o Srbiji, govore da Srbija prodaje oružje ISIS-u, to je najgora besmislica koja postoji I stalno pokušavaju da tim zamenama teza plasiraju nešto što će naneti štetu i namenskoj industriji i Srbiji", rekao je Stefanović.Rekao je i da želi da se obrati javnosti povodom mogućeg sukoba interesa, trgovine uticajem i zbog svega ostalog što prepoznaje kao ozbiljne optužbe, jer, ističe, nije neozbiljan čovek."Nikada u životu nisam pozvao nekog iz namenske industrije da mu kažem primi ovog na sastanak. Ne daj Bože nešto više od toga. Sve dozvole koje su stizale u MUP uredno su davane državnim subjektima, sve u skladu sa zakonom i propisima", rekao je Stefanović.Stefanović je kazao i da oseća da je potrebno da se zatvori ta tema i da to želi da uradi zbog svoje savesti, a pozvao je istovremeno i tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve navode.            

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/srbija/168652/spreman-sam-idem-poligraf-ako-treba-van-zemlje-stefanovic-jos-jednom-demantovao-optuzbe-opozicije-vezi-krusika

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Spreman sam da idem na poligraf! Ako treba i van zemlje! Stefanović još jednom demantovao optužbe opozicije u vezi Krušika

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa trgovinom oružja, ističući da je reč o brutalnim lažima, te da je spreman da ide na poligraf, i to ako treba van zemlje, kako bi dokazao svoje tvrdnje.IZVOR: informer.rs, Republika utorak, 12. 11. 2019.| 18:27 0Polemiku je pokrenula poslanica SRS Vjerica Radeta koja je Stefanoviću rekla da bi javnosti trebalo da pokaže ugovore Krušika, da se vidi da li su oni štetni, navodeći da nije sporna trgovina oružjem, već ako neko u tome profitira na račun države.- Evo vam dobronameran savet da bi se sve završilo na pravi način. Nemojte samo da izađete na konferenciju i kažete: Ja sam u pravu. Rekli ste da ćete pozvati organe, neka javnost vidi ugovore, da li je Krušik oštećen. Ne želimo da okrećemo priču na hajku, nego da se ta tema potpuno otvori i zatvori na način na koji kažu nadležni organi - rekla je Radeta.Stefanović je rekao da će izneti sve detalje kako bi javnost videla da se radi o "makijavelističkoj laži" koju je čak i sam Krušik demantovao.Krušik, kaže ministar, stoji "sto puta" bolje nego 2009, 2010, 2011 i 2012. godine kada je finansijski direktor bila majka čoveka koji je "izneo informacije" (Aleksandar Obradović), pri čemu je u to vreme, dodaje, imao tri, četiri puta manje radnika.- Ali on ne iznosi informacije samo za to, on u kontinuitetu pet godina prikuplja informacije o poslovanju, projektima, kontaktima Krušika. Šta je sporno što recimo Krušik radi sa SDPR-om? Ko zna kome on to iznosi. Kako bi (Vladimir) Putin nazvao čoveka koji prikuplja podatke pet godina o ruskoj fabrici naouržanja i stavlja ih na hard disk. Ići ću uskoro u Moskvu, pa ći ih pitati - rekao je Stefanović u Skupštini Srbije.Pozvao je tužilaštvo i sud da odluče da li je Obradović kriv ili nije, pošto nije u njegovoj nadležnosti da se time bavi.Stefanović je odbacio navode da je neka privatna firma kupovala oružje iz Krušika po povlašćenim cenama, navodeći da je iz SDPR-a dobio informaciju da je upravo ta državna firma bila dramatično povlašćena u odnosu na privatnike.- SDPR je uspeo da podigne novu fabriku municije od tog novca koji zarađuje od naoružanja - rekao je Stefanović i ukazao da ne zna kojim bi pridevom opisao bolje poslovanje namenske industrije u odnosu na neki prethodni period.On smatra da tema o trgovini oružjem nije dovoljno "zatvorena" da bi, po njegovoj oceni, "pokrila" afere poput one da jedan od čelnika Saveza za Srbiju prebija svog kuma, muči ga, bavi se reketom u opštini Stari Grad.- Video sam sa kakvim ljudima imamo posla, oni svakog dana govore loše o Srbiji, govore da Srbija prodaje oružje ISIS-u, to je najgora besmislica koja postoji i stalno pokušavaju da tim zamenama teza plasiraju nešto što će naneti štetu i namenskoj industriji i Srbiji - rekao je Stefanović.Rekao je i da želi da se obrati javnosti povodom mogućeg sukoba interesa, trgovine uticajem i zbog svega ostalog što prepoznaje kao ozbiljne optužbe, jer, ističe, nije neozbiljan čovek.- Nikada u životu nisam pozvao nekog iz namenske industrije da mu kažem primi ovog na sastanak. Ne daj Bože nešto više od toga. Sve dozvole koje su stizale u MUP uredno su davane državnim subjektima, sve u skladu sa zakonom i propisima - rekao je Stefanović.Stefanović je kazao i da oseća da je potrebno da se zatvori ta tema i da to želi da uradi zbog svoje savesti, a pozvao je istovremeno i tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve navode.            

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/227637/Stefanovic-Pitacu-Putina-kako-bi-on-nazvao-coveka-koji-prikuplja-podatke-o-fabrici-naourzanja.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stefanović: Pitaću Putina kako bi on nazvao čoveka koji prikuplja podatke o fabrici naouržanja

Stefanović: Pitaću Putina kako bi on nazvao čoveka koji prikuplja podatke o fabrici naoružanjaMinistar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa oružjem kojim je navodno trgovao njegov otac, ističući da je reč o brutalnim lažima.Nebojša Stefanović je istakao da je spreman da ide na poligraf, ako treba van zemlje, kako bi dokazao svoje tvrdnje.   Polemiku je u Skupštini Srbije pokrenula poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta koja je Stefanoviću rekla da bi javnosti trebalo da pokaže ugovore fabrike "Krušik" kako bi se videlo da li su oni štetni.   Radeta je istakla da nije sporna trgovina oružjem, već ako neko na taj način profitira na račun države.   "Nemojte samo da izađete na konferenciju i kažete da ste u pravu. Rekli ste da ćete pozvati organe, neka javnost vidi ugovore i da li je "Krušik" oštećen. Ne želimo da okrećemo priču na hajku, nego da se ta tema potpuno otvori i zatvori na način na koji kažu nadležni organi", rekla je Vjerica Radeta.   Nebojša Stefanović je odgovorio da će izneti sve detalje kako bi javnost videla da se radi o "makijavelističkoj laži" koju je čak i sam "Krušik" demantovao.   "'Krušik' stoji sto puta bolje nego 2009, 2010, 2011 i 2012. godine kada je finansijski direktor bila majka čoveka koji je izneo informacije, pri čemu je u to vreme imao tri, četiri puta manje radnika", istakao je ministar Stefanović.   Ministar je rekao da će, kada ode u Moskvu, pitati Vladimira Putina kako bi on nazvao čoveka koji prikuplja podatke pet godina o ruskoj fabrici naoružanja i stavlja ih na hard disk.   Stefanović je apelovao da tužilaštvo i sud odluče da li je Aleksandar Obradović kriv ili nije, pošto "nije u njegovoj nadležnosti da se time bavi".   Nebojša Stefanović je odbacio navode da je neka privatna firma kupovala oružje iz "Krušika" po povlašćenim cenama, navodeći da je iz Jugoimport SDPR-a dobio informaciju da je upravo ta državna firma bila dramatično povlašćena u odnosu na privatnike.   "Jugoimport SDPR je uspeo da podigne novu fabriku municije od tog novca koji zarađuje od naoružanja", rekao je Stefabović.   Stefanović je istakao i da želi da se obrati javnosti povodom mogućeg sukoba interesa, trgovine uticajem i zbog svega ostalog što prepoznaje kao ozbiljne optužbe, jer, ističe, nije neozbiljan čovek.   "Nikada u životu nisam pozvao nekog iz namenske industrije da primi nekoga na sastanak. Ne daj bože nešto više od toga. Sve dozvole koje su stizale u MUP uredno su davane državnim subjektima, sve u skladu sa zakonom i propisima", rekao je Stefanović.   Stefanović je rekao i da oseća da je potrebno da se zatvori ta tema i da to želi da uradi zbog svoje savesti, a pozvao je istovremeno i tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve navode. Autor: Tanjug Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3734781/stefanovic-za-nekoliko-dana-odgovoricu-na-optuzbe.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stefanović: Za nekoliko dana odgovoriću na optužbe

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa oružjem kojim je navodno trgovao njegov otac, ističući da je reč o brutalnim lažima. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaMinistar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa oružjem kojim je navodno trgovao njegov otac, ističući da je reč o brutalnim lažima.Nebojša Stefanović je istakao da je spreman da ide na poligraf, ako treba van zemlje, kako bi dokazao svoje tvrdnje. Polemiku je u Skupštini Srbije pokrenula poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta koja je Stefanoviću rekla da bi javnosti trebalo da pokaže ugovore fabrike "Krušik" kako bi se videlo da li su oni štetni. Radeta je istakla da nije sporna trgovina oružjem, već ako neko na taj način profitira na račun države. "Nemojte samo da izađete na konferenciju i kažete da ste u pravu. Rekli ste da ćete pozvati organe, neka javnost vidi ugovore i da li je "Krušik" oštećen. Ne želimo da okrećemo priču na hajku, nego da se ta tema potpuno otvori i zatvori na način na koji kažu nadležni organi", rekla je Vjerica Radeta. "Radi se o makijevelističkoj laži"  Nebojša Stefanović je odgovorio da će izneti sve detalje kako bi javnost videla da se radi o "makijavelističkoj laži" koju je čak i sam "Krušik" demantovao. "'Krušik' stoji sto puta bolje nego 2009, 2010, 2011 i 2012. godine kada je finansijski direktor bila majka čoveka koji je izneo informacije, pri čemu je u to vreme imao tri, četiri puta manje radnika", istakao je ministar Stefanović. Ministar je rekao da će, kada ode u Moskvu, pitati Vladimira Putina kako bi on nazvao čoveka koji prikuplja podatke pet godina o ruskoj fabrici naouržanja i stavlja ih na hard disk. Stefanović je apelovao da tužilaštvo i sud odluče da li je Aleksandar Obradović kriv ili nije, pošto "nije u njegovoj nadležnosti da se time bavi". "Jugoimport SDPR bio povlašćen u odnosu na privatnike"  Nebojša Stefanović je odbacio navode da je neka privatna firma kupovala oružje iz "Krušika" po povlascćenim cenama, navodeći da je iz Jugoimport SDPR-a dobio informaciju da je upravo ta državna firma bila dramatično povlašćena u odnosu na privatnike. "Jugoimport SDPR je uspeo da podigne novu fabriku municije od tog novca koji zarađuje od naoružanja", rekao je Stefabović. "Dozvole davane u skladu sa zakonom" Stefanović je istakao i da želi da se obrati javnosti povodom mogućeg sukoba interesa, trgovine uticajem i zbog svega ostalog što prepoznaje kao ozbiljne optužbe, jer, ističe, nije neozbiljan čovek. "Nikada u životu nisam pozvao nekog iz namenske industrije da primi nekoga na sastanak. Ne daj bože nešto više od toga. Sve dozvole koje su stizale u MUP uredno su davane državnim subjektima, sve u skladu sa zakonom i propisima", rekao je Stefanović. Stefanović je rekao i da oseća da je potrebno da se zatvori ta tema i da to želi da uradi zbog svoje savesti, a pozvao je istovremeno i tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve navode.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: jugpress.com

Link: https://jugpress.com/veliko-interesovanje-za-clanstvo-u-lokalnom-antikorupcijskom-forumu-2/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Veliko interesovanje za članstvo u Lokalnom antikorupcijskom forumu

VRANJE Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić izjavio je da je na konkurs koji je Komisija za izbor članova Lokalnog antikorupcijskog foruma raspisala stiglo 17 prijava zainteresovanih pojedinaca, Antić koji je i član ovog tela kaže da će... VRANJE Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić izjavio je da je na konkurs koji je Komisija za izbor članova Lokalnog antikorupcijskog foruma raspisala stiglo 17 prijava zainteresovanih pojedinaca, Antić koji je i član ovog tela kaže da će se, u sredu, sastati Komisija, koja će prema Poslovniku o radu u naredne dve nedelje utvrditi konačnu rang listu izabranih kandidata. "Ovim zaokružujemo jedan vrlo ozbiljan proces lokalne antikorupcijske borbe. Izabrani članovi LAF-a primenjivaće mere iz nedavno revidiranog Lokalnog antikorupcijskog plana. Veliku podršku u realizaciji ovog projekta imali smo od USAID-a i Transparentnosti Srbije", rekao je Antić On je dodao da očekuje da će izabrani kandidati opravdati ukazano poverenje i doprineti jačanju integriteta lokalne samouprave. Zeleno svetlo za Lokalni antikorupcijski plan dali su odbornici na sednici Skupštine grada krajem septembra. LAP za Grad Vranje predstavlja preventivni antikorupcijski mehanizam i mehanizam za uvođenje načela dobrog upravljanja i dobre uprave u rad organa i službi Grada i drugih organa javne vlasti. Svrha ovog strateškog dokumenta je da Grad Vranje učini otpornijim na koruptivne rizike koji postoje u okviru u kome ostvaruje svoje nadležnosti. I ovo Vam može biti interesantno

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a543327/Stefanovic-Za-nekoliko-dana-odgovoricu-na-optuzbe-spreman-sam-i-na-poligraf.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stefanović: Za nekoliko dana odgovoriću na optužbe, spreman sam i na poligraf

Autor:N1 BeogradAutor:RTSAutor:InsajderMinistar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa oružjem kojim je navodno trgovao njegov otac, ističući da je reč o brutalnim lažima. On je naveo da je spreman da ide na poligraf, ako treba van zemlje, kako bi dokazao svoje tvrdnje.Polemiku je u Skupštini Srbije pokrenula poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta koja je Stefanoviću rekla da bi javnosti trebalo da pokaže ugovore fabrike "Krušik" kako bi se videlo da li su oni štetni. Radeta je, kako je preneo RTS, istakla da nije sporna trgovina oružjem, već ako neko na taj način profitira na račun države."Nemojte samo da izađete na konferenciju i kažete da ste u pravu. Rekli ste da ćete pozvati organe, neka javnost vidi ugovore i da li je Krušik oštećen. Ne želimo da okrećemo priču na hajku, nego da se ta tema potpuno otvori i zatvori na način na koji kažu nadležni organi", rekla je Vjerica Radeta.Nebojša Stefanović je odgovorio da će izneti sve detalje kako bi javnost videla da se radi o "makijavelističkoj laži" koju je čak i sam Krušik demantovao. "Krušik stoji sto puta bolje nego 2009, 2010, 2011 i 2012. godine kada je finansijski direktor bila majka čoveka koji je izneo informacije, pri čemu je u to vreme imao tri, četiri puta manje radnika", istakao je ministar Stefanović, prenosi Insajder.Ministar je rekao da će, kada ode u Moskvu, pitati Vladimira Putina kako bi on nazvao čoveka koji prikuplja podatke pet godina o ruskoj fabrici naoružanja i stavlja ih na hard disk. Stefanović je apelovao da tužilaštvo i sud odluče da li je Aleksandar Obradović kriv ili nije, pošto "nije u njegovoj nadležnosti da se time bavi".Aleksandar Obradović, radnik Krušika koji je medijima dostavio informacije o poslovima te firme sa izvozom oružja, nalazi se u kućnom pritvoru jer mu tužilaštvo stavlja na teret odavanje službenih tajni. U sredu će biti gost Pressinga kod Jugoslava Ćosića, iz kućnog pritvora.Stefanović je odbacio navode da je neka privatna firma kupovala oružje iz Krušika po povlašćenim cenama, navodeći da je iz Jugoimport SDPR-a dobio informaciju da je upravo ta državna firma bila dramatično povlašćena u odnosu na privatnike."Jugoimport SDPR je uspeo da podigne novu fabriku municije od tog novca koji zarađuje od naoružanja", rekao je Stefanović.Ministar je istakao i da želi da se obrati javnosti povodom mogućeg sukoba interesa, trgovine uticajem i zbog svega ostalog što prepoznaje kao ozbiljne optužbe, jer, ističe, nije neozbiljan čovek. "Nikada u životu nisam pozvao nekog iz namenske industrije da primi nekoga na sastanak. Ne daj bože nešto više od toga. Sve dozvole koje su stizale u MUP uredno su davane državnim subjektima, sve u skladu sa zakonom i propisima", rekao je Stefanović.Stefanović je naveo i da oseća da je potrebno da se zatvori ta tema i da to želi da uradi zbog svoje savesti, a pozvao je istovremeno i tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve navode.Naime, BIRN je još u novembru 2018. godine objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije, a da je umešan u trgovinu oružjem objavljeno je i na specijalizovanom portalu "Arms Watch".Osim što je predstavljao firmu GIM, Branko Stefanović vlasnik je i firme United BG koja je dobila saglasnost od nadležnih institucija za izvoz oružja, a za to je bila neophodna i dozvola MUP-a. Postavilo se pitanje da li je ministar Nebojša Stefanović u sukobu interesa, budući da je ministarstvo na čijem je čelu, kako su objavili mediji, dalo saglasnost za izvoz oružja firmi njegovog oca.Agencija za borbu protiv korupcije je odgovarajući na pitanja TV N1 navela da proverava da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka u slučaju mogućeg sukoba interesa ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.Sam ministar Nebojša Stefanović je, odgovarajući na pitanja Insajdera naveo da je laž sve što je objavljeno o poslovima njegovog oca u trgovini oružjem i najavio tužbe. On tvrdi da je potpuna izmišljotina da je njegov otac oružje u državnoj fabrici Krušik dobijao po povlašćenim cenama uz naglašavanje da su to demantovali i Krušik i druge nadležne institucije.Na pitanje Insajdera da li je njemu sporno to što je otac ministra policije počeo da se bavi trgovinom oružjem tek kada je Nebojša Stefanović došao na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova koje i daje dozvolu za izvoz, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije odgovorio, ali je naveo da niko neće biti izuzet od zakona.                      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/nebojsa-stefanovic-za-nekoliko-dana-obraticu-se-javnosti-povodom-brutalnih-lazi-i-optuzbi-u-vezi-sa-oruzjem-kojim-je-navodno-trgovao-moj-otac-spreman-sam-i-na-poligraf.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Korupcija

Naslov: Nebojša Stefanović: Za nekoliko dana obratiću se javnosti povodom brutalnih laži i optužbi u vezi sa oružjem kojim je navodno trgovao moj otac, spreman sam i...

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa oružjem kojim je navodno trgovao njegov otac, ističući da je reč oHronika Nebojša Stefanović: Za nekoliko dana obratiću se javnosti povodom brutalnih laži i optužbi u vezi sa oružjem kojim je navodno trgovao moj otac, spreman sam i na poligrafutorak, 12. novembar 2019. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa oružjem kojim je navodno trgovao njegov otac, ističući da je reč o brutalnim lažima. On je naveo da je spreman da ide na poligraf, ako treba van zemlje, kako bi dokazao svoje tvrdnje. Polemiku je u Skupštini Srbije pokrenula poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta koja je Stefanoviću rekla da bi javnosti trebalo da pokaže ugovore fabrike "Krušik" kako bi se videlo da li su oni štetni. Radeta je, kako je preneo RTS, istakla da nije sporna trgovina oružjem, već ako neko na taj način profitira na račun države. "Nemojte samo da izađete na konferenciju i kažete da ste u pravu. Rekli ste da ćete pozvati organe, neka javnost vidi ugovore i da li je Krušik oštećen. Ne želimo da okrećemo priču na hajku, nego da se ta tema potpuno otvori i zatvori na način na koji kažu nadležni organi", rekla je Vjerica Radeta. Nebojša Stefanović je odgovorio da će izneti sve detalje kako bi javnost videla da se radi o "makijavelističkoj laži" koju je čak i sam Krušik demantovao. "Krušik stoji sto puta bolje nego 2009, 2010, 2011 i 2012. godine kada je finansijski direktor bila majka čoveka koji je izneo informacije, pri čemu je u to vreme imao tri, četiri puta manje radnika", istakao je ministar Stefanović, prenosi Insajder. Ministar je rekao da će, kada ode u Moskvu, pitati Vladimira Putina kako bi on nazvao čoveka koji prikuplja podatke pet godina o ruskoj fabrici naoružanja i stavlja ih na hard disk. Stefanović je apelovao da tužilaštvo i sud odluče da li je Aleksandar Obradović kriv ili nije, pošto "nije u njegovoj nadležnosti da se time bavi". Aleksandar Obradović, radnik Krušika koji je medijima dostavio informacije o poslovima te firme sa izvozom oružja, nalazi se u kućnom pritvoru jer mu tužilaštvo stavlja na teret odavanje službenih tajni. U sredu će biti gost Pressinga kod Jugoslava Ćosića, iz kućnog pritvora. Stefanović je odbacio navode da je neka privatna firma kupovala oružje iz Krušika po povlašćenim cenama, navodeći da je iz Jugoimport SDPR-a dobio informaciju da je upravo ta državna firma bila dramatično povlašćena u odnosu na privatnike. "Jugoimport SDPR je uspeo da podigne novu fabriku municije od tog novca koji zarađuje od naoružanja", rekao je Stefanović. Ministar je istakao i da želi da se obrati javnosti povodom mogućeg sukoba interesa, trgovine uticajem i zbog svega ostalog što prepoznaje kao ozbiljne optužbe, jer, ističe, nije neozbiljan čovek. "Nikada u životu nisam pozvao nekog iz namenske industrije da primi nekoga na sastanak. Ne daj bože nešto više od toga. Sve dozvole koje su stizale u MUP uredno su davane državnim subjektima, sve u skladu sa zakonom i propisima", rekao je Stefanović. Stefanović je naveo i da oseća da je potrebno da se zatvori ta tema i da to želi da uradi zbog svoje savesti, a pozvao je istovremeno i tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve navode. Naime, BIRN je još u novembru 2018. godine objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije, a da je umešan u trgovinu oružjem objavljeno je i na specijalizovanom portalu "Arms Watch". Osim što je predstavljao firmu GIM, Branko Stefanović vlasnik je i firme United BG koja je dobila saglasnost od nadležnih institucija za izvoz oružja, a za to je bila neophodna i dozvola MUP-a. Postavilo se pitanje da li je ministar Nebojša Stefanović u sukobu interesa, budući da je ministarstvo na čijem je čelu, kako su objavili mediji, dalo saglasnost za izvoz oružja firmi njegovog oca. Agencija za borbu protiv korupcije je odgovarajući na pitanja TV N1 navela da proverava da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka u slučaju mogućeg sukoba interesa ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Sam ministar Nebojša Stefanović je, odgovarajući na pitanja Insajdera naveo da je laž sve što je objavljeno o poslovima njegovog oca u trgovini oružjem i najavio tužbe. On tvrdi da je potpuna izmišljotina da je njegov otac oružje u državnoj fabrici Krušik dobijao po povlašćenim cenama uz naglašavanje da su to demantovali i Krušik i druge nadležne institucije. Na pitanje Insajdera da li je njemu sporno to što je otac ministra policije počeo da se bavi trgovinom oružjem tek kada je Nebojša Stefanović došao na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova koje i daje dozvolu za izvoz, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije odgovorio, ali je naveo da niko neće biti izuzet od zakona.   (N1, RTS, Insajder)  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/stefanovic-odgovor-na-optuzbe-o-trgovini-oruzjem-za-nekoliko-dana_1066099.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stefanović: Odgovor na optužbe o trgovini oružjem za nekoliko dana

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa trgovinom oružja, ističući da je reč o...BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa trgovinom oružja, ističući da je reč o brutalnim lažima, te da je spreman da ide na poligraf, i to ako treba van zemlje, kako bi dokazao svoje tvrdnje.Polemiku je pokrenula poslanica SRS Vjerica Radeta koja je Stefanoviću rekla da bi javnosti trebalo da pokaže ugovore Krušika, da se vidi da li su oni štetni, navodeći da nije sporna trgovina oružjem, već ako neko u tome profitira na račun države. "Evo vam dobronameran savet da bi se sve završilo na pravi način. Nemojte samo da izađete na konferenciju i kažete: Ja sam u pravu. Rekli ste da ćete pozvati organe, neka javnost vidi ugovore, da li je Krušik oštećen. Ne želimo da okrećemo priču na hajku, nego da se ta tema potpuno otvori i zatvori na način na koji kažu nadležni organi", rekla je Radeta. Stefanović je rekao da će izneti sve detalje kako bi javnost videla da se radi o "makijavelističkoj laži" koju je čak i sam Krušik demantovao. Krušik, kaže ministar, stoji "sto puta" bolje nego 2009., 2010., 2011. i 2012. godine kada je finansijski direktor bila majka čoveka koji je "izneo informacije" (Aleksandar Obradović), pri čemu je u to vreme, dodaje, imao tri, četiri puta manje radnika. "Ali on ne iznosi informacije samo za to, on u kontinuitetu pet godina prikuplja informacije o poslovanju, projektima, kontaktima Krušika. Šta je sporno što recimo Krušik radi sa SDPR-om? Ko zna kome on to iznosi. Kako bi (Vladimir) Putin nazvao čoveka koji prikuplja podatke pet godina o ruskoj fabrici naoružanja i stavlja ih na hard disk. Ići ću uskoro u Moskvu, pa ću ih pitati", rekao je Stefanović u Skupštini Srbije. Pozvao je tužilaštvo i sud da odluče da li je Obradović kriv ili nije, pošto nije u njegovoj nadležnosti da se time bavi. Stefanović je odbacio navode da je neka privatna firma kupovala oružje iz Krušika po povlašćenim cenama, navodeći da je iz SDPR-a dobio informaciju da je upravo ta državna firma bila dramatično povlašćena u odnosu na privatnike. "SDPR je uspeo da podigne novu fabriku municije od tog novca koji zarađuje od naoružanja", rekao je Stefanović i ukazao da ne zna kojim bi pridevom opisao bolje poslovanje namenske industrije u odnosu na neki prethodni period. On smatra da tema o trgovini oružjem nije dovoljno "zatvorena" da bi, po njegovoj oceni, "pokrila" afere poput one da jedan od čelnika Saveza za Srbiju prebija svog kuma, muči ga, bavi se reketom u opštini Stari Grad. "Video sam sa kakvim ljudima imamo posla, oni svakog dana govore loše o Srbiji, govore da Srbija prodaje oružje ISIS-u, to je najgora besmislica koja postoji i stalno pokušavaju da tim zamenama teza plasiraju nešto što će naneti štetu i namenskoj industriji i Srbiji", rekao je Stefanović. Rekao je i da želi da se obrati javnosti povodom mogućeg sukoba interesa, trgovine uticajem i zbog svega ostalog što prepoznaje kao ozbiljne optužbe, jer, ističe, nije neozbiljan čovek. "Nikada u životu nisam pozvao nekog iz namenske industrije da mu kažem primi ovog na sastanak. Ne daj Bože nešto više od toga. Sve dozvole koje su stizale u MUP uredno su davane državnim subjektima, sve u skladu sa zakonom i propisima", rekao je Stefanović. Stefanović je kazao i da oseća da je potrebno da se zatvori ta tema i da to želi da uradi zbog svoje savesti, a pozvao je istovremeno i tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve navode. Krušik u budžet uplatio 1,4 milijarde dinara Stefanović je rekao da je firma "Krušik" u budžet Srbije 2013.godine, kada je počela konsolidacija preduzeća, uplatila 228 miliona dinara, a 2018.godine čak 1,4 milijarde dinara. "To vam pokazuje koliko je napredovalo to preduzeće", rekao je Stefanović u Skupštini Srbije povodom optužbi da je jedna privatna firma dobijala oružje ispod cena na štetu tog preduzeća. Da je "Krušik" loše radio kako bi mogao da ostvari takvu vrstu plasmana i pozitivnog poslovanja, upitao je Stefanović i dodao da je broj zaposlenih 2013.godine bio 1.264, a da ih je danas 3.231. "I pored povećanja broja zaposlenih, Krušik više novca uplaćuje u budžet. Ne da nije bilo nekih radnji koje su protivzakonite, već se namerno plasira afera, dok se činjenice izbegavaju", rekao je ministar. On je dodao da je majka (Aleksandra Obradovića) koji je izneo informacije zaposlena u drugoj privatnoj firmi trgovca oružjem i dodao da bi bilo interesantno da je prikupljao informacije u to vreme dok mu je majka bila jedan od direktora u Krušiku. "Majka ga je pre deset godina zaposlila u sektoru gde je ona bila direktor, pa i njegovu nevenčanu suprugu. Kad je ona smenjena on je počeo da prikuplja podatke. Baš kad ona dobije otkaz i sutradan se zaposli kod privatnog trgovca naoružanjem. Verovatno se nisu poznavali od ranije", prokomentarisao je Stefanović. Stefanović je rekao da tužilac i sud treba da utvrde da li tu ima nekog dela i poručio da ukoliko nema "neka ga oslobode (Obradovića)".  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 12.11.2019

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vranje/Veliko-interesovanje-za-clanstvo-u-Lokalnom-antikorupcijskom-forumu-2.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: VELIKO INTERESOVANJE ZA ČLANSTVO U LOKALNOM ANTIKORUPCIJSKOM FORUMU

VRANJEZamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić izjavio je da je na konkurs koji je Komisija za izbor članova Lokalnog antikorupcijskog foruma raspisala stiglo 17 prijava zainteresovanih pojedinaca,Antić koji je i član o Izvor: JUGpress.com, 12.Nov.2019, 22:40 VRANJEZamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić izjavio je da je na konkurs koji je Komisija za izbor članova Lokalnog antikorupcijskog foruma raspisala stiglo 17 prijava zainteresovanih pojedinaca,Antić koji je i član ovog tela kaže da će se, u sredu, sastati Komisija, koja će prema Poslovniku o radu u naredne dve nedelje utvrditi konačnu rang listu izabranih kandidata."Ovim zaokružujemo jedan vrlo ozbiljan proces lokalne antikorupcijske borbe. Izabrani članovi LAF-a primenjivaće mere iz nedavno revidiranog Lokalnog antikorupcijskog plana. Veliku podršku u realizaciji ovog projekta imali smo od USAID-a i Transparentnosti Srbije", rekao je AntićOn je dodao...    

-------------------------------------------------------------------------------------------------