Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 15.11.2019

Medij: Alo     Strana: 13

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Brat državnog sekretara osuđen na tri godine zatvora

Brat državnog sekretara osuđen na tri godine zatvora

Marko Jablanović, brat bivšeg državnog sekretara Ministarstva za rad Aleksandra Jablanovića, osuđen je juče pred Višim sudom u Beogradu na tri godine zatvora zbog toga što je u januaru 2017. učestvovao u nabavci i transportu 2.814 grama marihuane iz Leposavića u Beograd. Na tri godine osuđen je i Miroslav Ilić zbog istog krivičnog dela, Bajram Aličković na četiri, a Nihat Preljić na pet godina. U obrazloženju presude je rečeno da su drogu nabavili Jablanović i Ilić, a da su druga dvojica prevezla drogu do Leštana, gde su svi uhapšeni. Sudija je navela da nema dokaza da je Jablanović pakovao drogu. Jablanović je uhapšen 20. januara 2017. u službenom vozilu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zbog čega je njegov brat podneo ostavku. D. Ć.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Blic     Strana: 5

Rubrika: Politika

Autori: Veselin Simonović

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Tragovi baruta

Tragovi baruta

VESELIN

SIMONOVIĆ

Kolega Vladan Marjanović,

novinar nedeljnika NIN, izjavio je juče za TV N1 da je zadatak slobodnih medija da na neki način čuvaju

uzbunjivača iz „Krušika” Aleksandra Obradovića: „Pre svega zbog ovog čoveka, koji je učinio nešto što bi malo ko bio spreman da uradi - sopstvenu sudbinu je stavio na kocku. Zato smatram da ovo malo preostalih slobodnih medija ne samo što treba da radi svoj posao, tj. da prati razvoj ove afere, već da na neki način bdi nad Obradovićem. Bez tih malobrojnih medija - on ostaje sam”. Dodao bih na ovu tačnu i veoma važnu poruku kolege Marjanovića i da ćemo jedino tako i sačuvati ne samo obraz, već i profesiju. Šta bi ostalo od naše profesije da nema takvih hrabrih i odvažnih ljudi. Ovim komentarom se pridružujem ovom apelu.

Da je u ovom slučaju uloga slobodnih novinara i medija ključna, uverila me je i izjava lidera radikala Vojislava Šešelja: „Napravio je neke formalne greške jer nije prvo obavestio policiju i tužilaštvo, ali pitam se da li bi ga progutao mrak da je prvo njih obavestio.” Zna on najbolje sa kakvim ljudima imamo posla, a i bio je dugo u vlasti kad je ljude „gutao mrak”.

Ministar policije Nebojša Stefanović je gostujući na televiziji gde novinari ne postavljaju pitanja negirao sve što je uzbunjivač pričao, a negirao je i da je Aleksandar Obradović uzbunjivač, ocenivši da je su njegove informacije „odavanje poslovne tajne” i da „postoji kampanja jednog dela opozicije” da Obradovića proglasi uzbunjivačem. Kazao je da je Obradović pet godina prikupljao podatke iz „Krušika” i da ne može biti uzbunjivač jer nije saopštavao Kazao je da je Obradović pet godina prikupljao podatke iz „Krušika” i da ne može biti uzbunjivač jer nije saopštavao podatke javno, onako kako je predviđeno zakonom, već privatnim kanalima.

Ministar je pokušao da javnosti Obradovića predstavi kao običnog kradljivca i kriminalca, jer da nije tako, on bi prvo ministrovog oca prijavio ministru za korupciju.

Da u toj televiziji ima novinara, pitali bi ministra šta je njegov otac radio sa predstavnicima firme GIM u „Krušiku”, zatim da li predsednik države Aleksandar Vučić ne govori istinu kad tvrdi da je ministrov otac „samo običan zaposleni u firmi GIM”. Na tvrdnju da njegov otac nema nikakve veze sa izvozom oružja, novinar bi, prethodno dobro obavešten o temi, morao da postavi pitanje da li je ministar upoznat sa činjenicom da je Branko Stefanović sa vlasnikom firme GIM osnovao preduzeće „Junajted BG”, te da je nekoliko godina kasnije postao stopostotni vlasnik i da je odmah dobio dozvolu za trgovinu oružjem, kako je otkrio NIN. „Nedeljnik” je dopunio istraživanje otkrićem da je ove godine

dobio i dozvolu za proizvodnju oružja. Voditelj je propustio i da pita ministra da li je on dao saglasnost očevoj firmi za proizvodnju oružja, ili je to neko u njegovom resoru uradio bez njegovog znanja... Ili da je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije koja i sad kad je toliko toga objavljeno tvrdi da još proverava da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka.

Bezbroj je pitanja na koja bi ministar Stefanović morao da odgovori, ali na televizijama na kojima se pojavljuje nema ko da mu ih postavi. Kad se pojavi na konferencijama za štampu i neki preostali slobodni novinari postave pitanje o

trgovini oružjem, on priča o Đilasu i Bastaću, Obradoviću… Njegovi nastupi su najbolje opisani onom šaljivom objavom na društvenim mrežama gde ga Vučić tobože savetuje pred izlazak na konferenciju za štampu - „ako te pitaju za oružje, reci da je Branko Đilasov otac”.

Na sva buduća pitanja o trgovini oružjem ministar će ljutito odgovarati, u to sam siguran, da je već sve javno dokumentovao i objasnio na televiziji. Problem će ministru predstavljati činjenica da još ima poneki pravi profesionalni novinar koji će postavljati pitanje kakva je veza u trgovini oružjem njegovog oca Branka Stefanovića. Ministar je pokušao da Obradovića predstavi kao običnog kradljivca i kriminalca, jer da nije tako, on bi prvo

ministrovog oca prijavio ministru za korupciju

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Danas     Strana: 8,9

Rubrika: Bez naslova

Autori: M. Stojanović

Teme: Korupcija

Naslov: Brisel će kritikovati zastoj u reformama

Jovana Spremo Sloboda

izražavanja, posebno ugrožena zbog

političkih, ekonomskih idrugih pritisaka na medije, ostaje

oblastbez napretka

Beograd // Stručnjaci za pravna pitanja ne očekuju da će Srbija dobiti „povoljne" ocene u predstojećem polugodišnjem izveštaju Evropske komisije o pregledu stanja u poglavljima koja se odnose na izgradnju pravne države. Kako ističu naši sagovornici, u dokumentu, koji bi trebalo da bude objavljen krajem meseca, biće izrečene kritike na račun sporog tempa ili zastoja u sprovođenju reformi u pravosuđu i drugim važnim oblastima.

Jovana Spremo, koordinatorka Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23 i savetnica za pitanja procesa EU integracija u YUCOM-u, ukazuje za Danas da polugodišnji izveštaj Evropske komisije, takozvani „non-pejper", prati dalji napredak Srbije u oblasti vladavine prava, pokrivajući period koji nijeobuhvaćen godišnjim Izveštajem EKo napretku ka članstvu.

- Evropska komisija počela je da objavljuje polugodišnje izveštaje kako bi upotpunila informacije o napretku reformi u poglavljima 23 i 24, kao najvažnijim poglavljima za dalji napredak pregovora i oni, uglavnom, prate istaknute nalaze samog Godišnjeg izveštaja. Godišnji izveštaj EKobjavljenje nešto kasnije nego štoje očekivano, jer su ove godine održani izbori za Evropski parlament. Ovo je omogućilo Komisiji da istakne zabrinutost zbog izmena Krivičnog zakonika, u smeru uvođenja doživotnog zatvora bez uslovnog otpusta, koje je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom za Ijudska prava i praksom Evropskog suda za Ijudska prava, kao i da naglasi neophodnost usklađivanja novog Zakona o prevenciji korupcije sa regulativama Evropske unije, međunarodnim sporazumima i GRECO preporukama. Budući da se navedeni nalazi odnose na period koji bi inače bio obuhvaćen polugodišnjim izveštajem, verujem da će se na ovome insistirati i u novom dokumentu, ističe naša sagovornica.

Spremo naglašava da „kako je i Godišnji izveštaj prvi put bio pisan oštrijim jezikom, jasno ocenjujući napredak Srbije u oblasti vladavine prava kao ograničen, odnosno nižeg nivoa u odnosu na ranije zabeležen izvestan napredak, očekuje se slična ocena i u Polugodišnjem izveštaju,jerona odražava realno stanje u ovoj oblasti".

- Ako se uzme u obzir da je ovo verovatno poslednji dokument odlazećeg sastava Komisije, očekuje se kritika bar u istoj meri kao u Godišnjem izveštaju. Verujem da će nalazi svako ukazati na postojanje uticaja i pritisaka na pravosuđe od strane predstavnika vlasti, da će se konstatovati neophodnost nastavka procesa ustavnih promena i usklađivanje seta pravosudnih zakona, uz konsultacije sa Venecijanskom komisijom, kao i nužnost postizanja opšteg konsenzusa o tome. Davanje javnog prostora osuđenim ratnim zločincima i podržavanje njihovih aktivnosti se kontinuirano nastavlja, a Komisijaje već ukazivala na neprihvatljivostove prakse. Insistiranje na većoj političkoj volji da se rešavaju pitanja iz oblasti borbe protiv korupcije i procesuiranje visoke korupcije bi takođe trebalo da bude deo izveštaja, smatra ona.

Prema mišljenju sagovornice

Danasa, „kao i u reviziji Akcionog plana za Poglavlje 23 insistiraće se na osnaživanju nezavisnih i regulatornih tela, jer se ne obezbeđuje neophodan budžetski i kadrovski kapacitet kako bi institucije mogle zaista nezavisno da deluju".

- Naravno, sloboda izražavanja, posebno ugrožena zbog političkih, ekonomskih i drugih pritisaka na medije, ostaje oblast bez napretka, a može se slobodno reći da se čak dodatno urušava mogućnost njenog izražavanja. Sve u svemu, verujem da će biti prepoznat zastoj u pogledu reformi obuhvaćenih Akcionim planom za Poglavlje 23, i da će Komisija dati ocenu da se neke reforme ne sprovode suštinski na predviđen način, te da će se dalje insistirati na što preciznijoj i adekvatnijoj reviziji Akcionog plana za Poglavlje 23, kroz konsultativan proces sa civilnim društvom i drugim relevantnim akterima, zaključuje Jovana Spremo.

Miodrag Jovanović, redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i predsednik Upravnog odbora Centra za pravosudna istraživanja, navodi za Danas da civilni sektor koji se bavi vladavinom prava i pravosuđem očekuje prevashodno da polugodišnji izveštaj EK„realno prikaže gde se Srbija trenutno nalazi".

- No, kako je izveštaj tog tipa uvek delom i akt koji sadrži političke ocene, nije isključeno da će krajnji zaključak biti iznet u svetlu drugih, možda po EU u ovom trenutku važnijih, političkih ocena. Minimalno bi biloza očekivati da takav izveštaj bar skrene pažnju nosiocima vlasti i političkim akterima u Srbiji da pitanja izdomena poglavlja 23 i 24 ne smeju biti moneta za

potkusurivanje u predstojećoj političkoj kampanji za izbore ili bojkot, smatra Jovanović. M. Stojanović

Miodrag Jovanović Pitanja iz domena

poglavlja 23 i 24nesmeju biti monetaza potkusurivanje u političkoj kampanji za izbore ili bojkot

  1. Stojanović

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Danas     Strana: 7

Rubrika: Društvo

Autori: Nikola Samardžić

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Mali Šengen i velika uzburia

Mali Šen[? velika uzburia

Umesto velike Evrope dobili smo veliku Rusiju kojom upravljaju teror, korupcija i bezakonje

NIKOLA Samardžić

Institucionalni okvir korupcije su vladine agencije koje su, iskrivljenim tumačenjem preporuka EU, ustanovljene kako bi derogirale nadležnosti sudova. Korupcionaške afere koje su zaljuljale Vučićeve ključne saradnike procesuiraju isključivo mediji, one ne dopiru do nadležnih institucija koje se prave mrtve, pre svih Agencija za borbu protiv korupcije. Vladavina prava se rušila rušenjem novih odnosa uspostavljenih nakon 2000. Ovde nema mesta za celovitu hroniku kriminalnih radnji i političkih odluka s dalekosežno katastrofalnim posledicama. Pobuna crvenih beretki, atentat, afere u kojima su godinama trajali pritvori, s Ijudskim žrtvama, poput "Stečajne mafije" privatizacija C marketa, novojulovska Malović-Homen "reforma pravosuđa", "kabinet" Borisa Tadića, "kabinet" Mikija Rakića, i sve je bilo spremno za povratak radikala i socijalista, u punom kapacitetu. Biloje uzbunjivača koji su ukazivali na političku pozadinu atentata,

razarajuće delovanje ruske agenture, na antihaški lobi, na sprege medija,tajkuna, mafije i izvršne vlasti, na korupciju kao osnovnu

polugu tranzicije, u svim sredinama, na svim nivoima. Svako ometanje evropske integracije vodilo je nastanku ove nove situacije, u kojoj će se rušenje Vučića, u narednim mesecima, godinama ili decenijama, odvijati isključivo metodom spržene zemlje. Razarajuće posledice korupcije, laži i trulih kompromisa odnosiće se na svaku Ijudskujedinku. Ako su usaglašavanje domaćeg sa evropskim zakonodavstvom i striktna primena zakona jedinealternativeovom neredu i predstojećoj kataklizmi, odsustvo društvenog dogovora o evropskim prioritetima banalizuje svako racionalno rešenje. Uzalud je ponavljati, korupcija je najniža u EU i

anglosaksonskom svetu. Obračun s korupcijom, sa suštinskim društvenim zlom, iziskuje podršku slobodnoj ekonomiji malih i srednjih preduzeća, striktnu kontrolu korporacija, uspostavljanje ravnoteže i uzajamne kontrole svih resora vlasti, otvaranje granica i obustavljanje javnih kampanja mržnje i zastrašivanja.

Umesto velike Evrope dobili smo veliku Rusiju kojom upravljaju teror, korupcija i bezakonje, s klasičnim Kagebeovcima i lopovima u državnom vrhu, sve isto. Umesto velikog, mali Šengen. Umesto evropske opozicije, rusku sprdnju. Evropa posreduje o izbornim uslovima, dok je ceo život, opet, nepodnošljiv. SAD pozdravljaju NATO nedelju koju diktira SPS, interesna klika zadrigla u kontinuitetu zločina, pljačke i ciničnih obmana. Jedini saveznici su oni koji nam žele najveće zlo, a nanose ga pre svega svojim državljanima, Rusija, Kina i postkolonijalni režimi Trećeg sveta. Ne interesujemo, uopšte, nijednu civilizovanu državu u najširem prostoru koji nas okružuje.

Vučićje dobio šansu dva puta, na izborima 2012. i 2014, da bi se nakon izbora 2016. i Savamale vratio odakleje iznikao. Gašić i Vulin su, svojim funkcijama i javnom ulogom, najdrskije uvrede svih naših predaka koji su se borili za slobodu i blagostanje. Korupcija ostavlja samo korupcionašima prostor, smisao i pravo postojanja. Zato smo, generacije koje mrdaju, životare, patili i krvarili, u svim ovim godinama, kako bi Srbija postala mala, prljava, izolovana, nedovršena država istovetnih lidera, drugara, kumova, braće i tata.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Danas     Strana: 11

Rubrika: Dijalog

Autori: Ivana Šundić Mihovilović

Teme: Korupcija

Naslov: Častan i pošten

Častan i pošten

Ivana Šundić Mihovilović

Nisam ovde da bih zauzeo jednu ili drugu stranu, ili da se zalažem za neki određeni ishod ovog postupka. Moj cilj je da dostavim činjenice koje znam, kazao je Vilijam Bil Tejlor, američki ambasador u Ukrajini, na početku prvog javnog saslušanja u Predstavničkom domu Kongresa SAD u procesu opoziva predsednika Donalda Trampa. Svedočenje Tejlora i savetnika državnog sekretara SAD Džordža Kenta, koji su pod zakletvom u direktnom TV prenosu posvedočili - da je Tramp vršio pritisak na Ukrajinu kako bi ostvario političku korist - ući će u anale moderne američke istorije kao izuzetan detalj, ocenjuju ugledni američki listovi.

„Postojala su dva kanala politike SAD prema Ukrajini - neregulami i regularni. Ja sam radio na regularnom pristupu podrške SAD u borbi Ukrajineprotivkorupcije“. Sredinom jula, kazao je dalje Tejlor, postalo mu je jasno daje sastanak koji je želeo ukrajinski predsednik V olodimir Zelenski uslovljen istragom o poslovanju sina Džozefa Bajdena i mešanju Ukrajine u američke izbore - i da je taj uslov, kako je rekao, postavljen preko neregularnog kanala i T rampovog saveznika Rudolfa Đulijanija. „Posle sam saznao da je došlo do obustave isplate pomoći Ukrajini. To nas je iznenadilo jer su se Ukrajinci borili protiv Rusije i računali na podršku SAD. Rečeno je da je direktiva došla od predsednika. I tada sam shvatio da se politika vodi neregulamim kanalom", rekao je Tejlor.

Veoma detaljno i hronološki Tejlor je opisivao svoje razgovore sa zvaničnicima Trampove administracije i kako su eksplicitno govorili o principu „usluga za uslugu“. Ovaj diplomata visokog kova pružio je neke od dosad najoštrijih prigovora Trampovoj kampanji mutne spoljne politike u Ukrajini. U Stejt departmentu Tejlor je poznat po iskrenosti i otvorenosti - čak i onda kada se to ne sviđa njegovim nadređenima. Tejlor je već službovao u Ukrajini u vreme Džordža Buša Mlađeg i Baraka Obame. Državni sekretar Majk Pompeo ga je u junu „zamolio“ da se ponovo prihvati službe u Ukrajini pošto je Trampu maju opozvao Meri Jovanović, jer se otvoreno protivila njegovoj spoljnoj politici. Tejlor je viđen kao čovek koji može da pruži stabilnost i kontinuitet ambasadi SAD u Kijevu.

Vilijam Tejlor (72) je sin bivšeg menadžera u NASI koji je radio na Programu Apolo. Posle vijetnamskog rata počinje rad u Ministarstvu energetike i odbrane, a od početka 1990-ih aktivno bavljenje diplomatijom - Istočna Evropa, bivši Sovjetski Savez, Avganistan, Irak, Bliski istok. Bio je među najboljima u klasi na Vojnoj akademiji u Njujorku. Kažu uvek je bio skroman, poštovan i vredan divljenja. Diplomatiju je završio na Harvardu. Oženjen je Deborom Furlan Tejlor, sa kojom ima dvoje dece.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Danas     Strana: 11

Rubrika: Dijalog

Autori: Nedim Sejdinović

Teme: Korupcija

Naslov: Naprednjaci su se počeli i šamarati

Naprednjaci su se počeli i šamarati

? A zašto su se ućutale

neke moralne vertikale?

Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje je - zato što su korumpirani. Ima naravno i toga: ne treba smetnuti s uma da putevi korupcije nisu uvek vidljivi

Nedim

4 Sejdinović

Postoji u nas ta moralna vertikala, politička, intelektualna i aktivistička, koja je godinama beskompromisno, ne razmišljajući o posledicama - kao onomad legendarni Jusuf Hatunić, odbrambeni igrač „Partizana" - uletala „klizeći start“ čim protivnik sa loptom pređe polovinu terena. Ne plašeći se i ne mareći za to da li će u tom startu polomiti sebi ili drugome nogu, ovi kako su ih neki pogrdno nazivali - moralni talibani oštro su reagovali na svaku društvenu i političku devijaciju.

lako nikada, bar na prvi pogled, nije delovala moćno, snagu vertikale ne treba potcenjivati - mnogi su posle njenog tretmana faktički završili svoje političke karijere ili su oduvani na đubrište istorije. Neki će tvrditi da se dobar deo snage Aleksandra Vučića krije u tome što je upravo u ovaj sloj društva uneo konfuziju ili ubacio virus, te su neki Hatunići počeli da igraju u njegovom timu, a neki takoreći postali balerine.

Uglavnom, čudna je sorta ta naša moralna elita. Veoma rado će se pozivati na ubijenog premijera Zorana Đinđića, a daleko od toga da su bili blagi prema njemu dok je bio živ. Ne treba biti prorok pa zaključiti da bi Đinđić, da je poživeo, pogotovo u eri dominacije društvenih mreža, hiljadu puta do sada bio provučen kroz blato upravo od onih koji danas slave njegov lik?

Daleko od toga da je uloga ovog dela društva, uprkos njegovoj hirovitosti i sklonosti ka moralnom paničarenju, bila samo negativna. Mnoge pozitivne stvari ne bi se desile da nije bilo njihovog konstantnog pritiska hatunićevske naravi. Bili su realni, zahtevali su nemoguće. Ponekad je to upalilo. Da nije njih - kombinovano sa političkim pritiskom spolja - nikada verovatno ova država ne bi uhapsila i isporučila u Hag ratne zlikovce Radovana Karadžića i Ratka Mladića. (Da li neko, uzgred budi rečeno, veruje da bi Vučić ikada uhapsio ovu dvojicu da su još uvek na slobodi, bez obzira na unutrašnje i spoljne pritiske?)

Nije dakle problem u tome što ovaj visokozahtevni sloj društva postoji, naprotiv, već što se dobar deo njega poslednjih godina misteriozno ućutao. Tamo gde bi nekada uleteli klizeći sa obe noge sada eventualno reagujublagim saopštenjem. lako je sve ono što Vučićeva vlast predstavlj apotpunosuprotno od načela za koje se zalažu, pokazaće često skoro neverovatno razumevanje za njega i njegove poteze.

Ako bismo upotrebili hiperbolu, čini se da bi neki delovi moralne elite pokazali razumevanje i ako bi naprednjaci počeli da organizuju masovne egzekucije na stadionima, po ugledu na istočnjačke prijatelje. Valjda bi to - već čujem tihe komentare - bila cena dosezanja viših ciljeva. Neki od njih bi nas podsetili i da je „režim Borisa Tadića radio slične stvari“. A šta su to „viši ciljevi“? Rešavanje kosovskog problema? Kao prvo, veće su šanse da Mercedes prebaci celokupno poslovanje u Srbiju nego da Vučić reši problem Kosova. Kao drugo, čak i da se to desi, čak i da se dve države međusobno priznaju, to ne bi značilo ništa - samo nastavak životarenja dva provizorijuma iz kojih beži svako ko za to ima petlje. A zašto su se ućutale neke moralne vertikale? Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje je - zato što su korumpirani. Ima naravno i toga: ne treba smetnuti s uma da putevi korupcije nisu uvek vidljivi. Neki od njih su u međuvremenu postali ljudi u godinama, treba svakog meseca - pored plaćanja redovnih računa - izdvajati i pristojnu sumu za lekove. Neki mlađi, u međuvremenu stasali, aktivisti koji se nalaze na višim lestvicama naprednjačkog lanca ishrane vole sve što i inače vole mladi, a za to opet treba imati novca.

To je isuviše jednostavan odgovor da bi se njime sve objasnilo, Ima među njima i onih koji su se jednostavno umorili od toga da uvek budu sa druge strane. Povukli su se u drugi plan, odakle šalju sibilinske poruke koje otprilike glase da nam nema spasa ali da propasti nećemo. I kažu, raspašće se ovo sve samo od sebe. A tako nešto poručivali su iz intelektualnog uhljeblja i neki Belorusi pre dvadesetak godina, pa eno Lukašenka još uvek na vlasti. Ko može i na osnovu čega da garantuje da Vučić neće još decenijama vladati, pogotovo sada kada je - uz „mudro ćutanje“ mnogih preuzeo sve poluge „duboke države" u svoje ruke.

Ima tu i onih koji su se jednostavno uplašili jer znaju sa kakvim čudovištem imaju posla. Sakrili su se negde i ćute, verujući da „ovi“ neće zakucati na njihova vrata. A kada, kako to obično biva, kundakom zakucaju i na njihova vrata, onda sledi - jauk. Njihov problem postaje jedini i najveći.

Podsećaju na Muju iz onog jezivog vica. Naime, došli dal' četnici, dal' ustaše, kod Muje u kuću i traže partizane, Kažu - Mujo, reci gde su partizani? Mujo ponosito ćuti. U znak odmazde ubiju mu roditelje, ali Mujo i dalje prvoborački ćuti. Potom mu likvidiraju i suprugu, ali Mujo ni mukajet! Na kraju mu zveknu šamarčinu. Mujo će na to: Opa, počeli smo se i šamarati!

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Danas     Strana: 1,15

Rubrika: Ekonomija

Autori: M. N. Stevanović

Teme: Korupcija

Naslov: Domaći privrednici ne veruju svojoj državi

Domaći privrednici ne veruju svojoj državi

Drakulić: Novca ima kod naših biznismena. Dok država sa stranim investitorima vodi dijalog, srpski biznis nema nikakav

kontakt sa resornim ministarstvima Poljoprivreda i dalje u srednjem veku

Drakulić: Novca ima kod naših biznismena, ali odnos države nije adekvatan. Dok sa stranim investitorima vodi dijalog, srpski biznis nema nikakav kontakt sa resornim ministarstvima Poljoprivreda nam je i dalje u srednjem veku

Soškic: Ključniproblemje erozija institucija

Beograd - Strane direktne investicije prošle godine dostigle su 3,5 milijardi evra, u prvih osam meseci ove godine dostigle su dve milijarde evra i po tome smo u vrhu među zemljama u okruženju. lako je to podatak kojim se vlast hvali, ekonomisti su saglasni da bez mnogo značajnijeg učešća domaće privrede nema ni značajnijeg privrednog rasta.

Da bi Srbija dostigla nivo srednje razvijene ekonomije u narednom periodu morala bi da ostvari najmanje pet odsto rasta BDP-a a ne svega 3,5 koliko priželjkuju zvaničnici. Izgledi su tim manji jer međunarodni i domaći analitičari dovode tu procenu pod sumnju. Ekonomisti su saglasni da glavnu prepreku predstavlja nivo ukupnog ulaganja koji čini 19 odsto učešća u BDP-u dok je za ozbiljniji napredak potrebno najmanje 25 procenta BDP-a. Zemlje u periodima ubrzanog rasta, poput Kine i Indije, premašivale su 30 čak i 40 odsto. Uz to, u strukturi ulaganja strani kapital učestvuje sa više od polovine, dok struka tvrdi da bi najmanje dve trećine trebalo da čine domaći izvori. 0 tome je pre nekoliko dana, na konferenciji Beogradske berze govorio i Zoran Drakulić, predsednik Poslovnog kluba „Privrednik“, koji je kao zastrašujući trend označio to što su domaći privrednici smanjili i inače nizak nivo ulaganja za 40 odsto.

- To je poražavajuće jer domaći privrednici imaju para, novac je sada jeftin, ali ambijent i odnos države prema njima nisu adekvatni. Za razliku od udruženja koja okupljaju strane investitore i sa kojima država ima dijalog, srpski biznis nema nikakav kontakt sa resomim ministarstvima, nikakve pa ni formalne sastanke na kojima bi mogli bar da kažemo nešto o problemima koje imamo. Ranije je toga bilo, ali više protokolarno nego što je uticalo na kreiranje ambijenta, pa privrednici nemaju poverenja da ulažu u svojoj zemlji već imate trend bega u region, u Bugarsku, Sloveniju ili Hrvatsku - kaže Drakulić za Danas.

Dodaje da i kada ostanu u zemlji, oni ulažu u građevinarstvo i stanogradnju umesto u industriju da bi „povukli“ privredni rast ili poljoprivredu koja nam je na nivou srednjeg veka, jer još uvek izvozimo sirovine a ne polufabrikate ili gotove proizvode.

I profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić potvrđuje da Srbija godinama unazad ima jako nisko učešće investicija u BDP-u pri čemu je struktura tih ulaganja nepovoljna. Podseća da strane investicije mogu biti direktne ili portfolio, a izvor domaćih može biti javni sektor i privatni.

- Od te četiri kategorije mi smo relativno dobri u stranim direktnim investicijama, dok portfolio ulaganja čini kratkoročni špekulativni kapital koji kupuje državne obveznice i bez uticaja je na BDP. U kategoriji domaćih, državna ulaganja, posebno u infrastrukturu, nisu dovoljna, trebalo bi da budu veća, efikasnije da se koriste sredstva jer smo videli kako na auto-putevima padaju brda i puca asfalt, ali i da se taj prostor javnog ulaganja oslobodi korupcije - objašnjava Šoškić.

On ističe da su domaće privatne investicije bitna komponenta bez koje nema privrednog rasta a one su u Srbiji najniže.

- Ne postoji zemlja sa dinamičnim privrednim rastom koji se zasniva samo na stranim investicijama. Domaće moraju da budu prisutnije, a ako nisu to je signal da preduzetnici nemaju poverenje u državu. Oni nisu sigurni u pravosudni sistem, ni u mehanizam zaštite prava i ugovora, nisu sigurni u funkcionisanje tržišta niti u snagu i nezavisnost drugih institucija koje su bitne za poslovanje. Ključni problem Srbije danas je upravo rastakanje, erozija institucija i pravosudnog sistema, korupcija, nameštanje poslova, odsustvo fer tržišta. Te komponente postale su ključne u sprečavanju rasta. 0 tome je pisao i Fiskalni savet, koji je merio percepciju korupcije i zaključio da kada bi ona bila bar na nivou proseka regiona, to bi se osetilo na privrednom rastu - objašnjava naš sagovornik.

Ukazuje da čak ni podatak o ozbiljnijem rastu u građevini ne govori o boljoj perspektivi, jer je reč o nerazmenljivom delu BDP-a na kome ne treba da počiva dugotrajno održivi privredni rast. Reč je o prociUičnoj grani koja prva posustaje u recesiji a osetljiva je i na šokove iz međunarodnog okruženja.

- Pravi privredni rast morao bi da se bazira na konkurentnim, razmenljivim delovima BDP-a, a kod nas toga nema dovoljno. To potvrđuje i aktivnost banaka, kada se uđe u strukturu vidi se da najveći deo čine potrošački krediti, odnosno plasmani stanovništvu što ne proizvodi multiplikovani efekat kao kad dajete privredi, posebno ovom razmenljivom delu BDP, koji je onda konkurentan i sposoban da izvozi - ističe Šoškić i zaključuje da parametri investicija nisu ohrabrujući i da ne treba očekivati značajnije povećanje privrednog rasta dok se institucije i pravosudni sistem ne reorganizuju.

  1. N. Stevanović

Otišli stručnjaci

Stranim kompanijama čija su ulaganja u proseku bila nešto iznad polovine ukupnih investicija, dodeljeno je 80 odsto državnih subvencija.To se ipak nije bitno odrazilo na rast BDP-a jer je novac plasiran u poslove sa niskoobrazovanom radnom snagom čije male zarade donose profit firmama ali ne znače tehnološki napredak. Za visoko obrazovani kadar tu nije bilo mesta pa je takva politika podrške strancima doprinela da veliki broj stručnjaka u potrazi za poslom napusti zemlju.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Danas     Strana: 2

Rubrika: Braničevo

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Obnova i sadnja drvoreda

Obnova i sadnja drvoreda

Kostolac - U Kostolcu je počela realizacija projekta „Zamena, rekonstrukcija i formiranje novog planskog drvoreda i rekonstrukcija drvoreda i uređenje zelene površine u centralnom parku“. Projekat obuhvata orezivanje, vađenje panjeva, seču bolesnih i trulih stabala i sadnju novih, popunu praznih mesta novim sadnicama, kao i formiranje zelene površine. U okviru radova na obnovi drvoreda posadiće se 433 novih sadnica, a u gradskom parku 427. Prvo na redu je orezivanje drveća, a zamena starih stabala i sadnja novih obaviće se narednog proleća. Nadzor nad izvođenjem radova, koje će izvoditi dve beogradske firme, poveren je firmi „Etalon“, kojaje bila jedini ponuđač u postupku javne nabavke, raspisanel.oktobra. M.V.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Danas     Strana: 1,5

Rubrika: Tema

Autori: K. Živanović

Teme: Korupcija

Naslov: Srbija udavljena u bahatim prostačinama na položajima

Novinarka Tatjana Vojtehovski danas će pred sudom u Ivanjici pružiti podršku porodici nastradalog radnika u Lučanima

Srbija

udavljena u bahatim

prostačinama na položajima

Beograd - Novinarka Tatjana Vojtehovski pojaviće se danas ispred Osnovnog suda u Ivanjici u 11,30, kako bi dala podršku porodici poginulog radnika u Lučanima, na suđenju Radošu Milovanoviću, direktoru fabrike MB Namenska Lučani.

- Da nije bilo hrabrosti i snage porodice Milivojević i da nije bilo medijskog pritiska, nikad ne bi došlo do suđenja. Oni su odoleli svim ucenama od direktora, ućutkivanju, odvratnim pokušajima trgovine da dobiju neku korist na konto mrtvog Milomira. U sudu su im govorili da sam zloupotrebila njihovu tragediju jer sam o tome izveštavala javnost. Radnicima fabrike je govoreno da će ostati bez posla ako se nastavi izveštavanje i da će fabrika biti zatvorena - kaže Vojtehovski. Ona podseća da je porodica Milivojević doživela ispred suda u Ivanjici da vređaju i njih i njihovog mrtvog sina i dojučerašnjeg kolegu, „oni koji sutra mogu biti žrtve“.

- Vučić je rekao Milovanu da ga je teško gledati i da mu sin nije radio na manekenskoj pisti. Više od 100 puta je Milovan ušao u sud otkad mu je sin poginuo. Ja to ne mogu da podnesem. Ne znam da li radnici Namenske to rade iz straha ili uverenja, i neću ni da razmišljam o tome. Imam nula tolerancije za takvo ponašanje - naglašava Vojtehovski. Prema njenim rečima, porodica Milivojević „pe sme da bude sama u tom zverinjaku“.

- Idem da se pogledam sa tim ljudima koji su štrajkovali protiv mene. Trebalo je da stanu sa radom zbog mrtvih kolega a ne zbog izveštavanja o uslovima rada koji za posledicu imaju smrt. To nije samo pitanje porodice Milivojević to je pitanje svih građana Srbije. Ova zemlja je udavljena u bahatim, nemoralnim prostačinama na položajima, i ja ne mogu da sedim i to posmatram - kaže Vojtehovski. K. Živanović

  1. Živanović

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Danas     Strana: 5

Rubrika: Tema

Autori: N.K.

Teme: Korupcija

Naslov: Pritvor za aktere užičke špijunske afere

Pritvor za aktere

užičke špijunske afere

N.K.

Užice - Četvorici aktera špijunske afere u užičkoj vojnoj fabrici „Prvi partizan", sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu, nakon salušanja, odredio je pritvor do 30 dana.

Viši sud u Beogradu je saopštio da im je pritvor određen zbog postojanja „osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke“, kao i „zbog postojanja drugih okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva D. Š.“, koji je državljanin Severne Makedonije i vlasnik kompanije „Ars grupa“ u Skoplju.

Kako je Danas pisao, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, pripadnici MUP, BIA i VBA su, u jednom beogradskom hotelu, uhapsili B. G. iz Užica, penzionisanog inženjera i konstruktora u Pogonu za alate i mašine u „Prvom partizanu", i D. Š. iz Skoplja. Uhapšeni su i inženjeri u tom preduzeću - N. I. iz Požege, konstruktor alata, i M. M. projektant mašina iz Užica.

Sumnja se da su trojica inženjera prodavali vlasniku kompanije „Ars grupa“ tehničku dokumentaciju o opremi koja se koristi u „Prvom partizanu“ za proizvodnju metka kalibra 12,7 mm, kako bi on mogao da je primeni u fabrici koju namerava da izgradi u Severnoj Makedoniji ili da, navodno, dokumentaciju proda firmama koje proizvode oružje i municiju u BiH i Kataru. Takođe, prema nezvaničnim informacijama, za deo dokumentacije, B. G. je primio 30.000 evra od D.Š, a isto toliko je trebalo da dobije posle predaje kompletnih dokumenata.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Danas     Strana: 1,4

Rubrika: Braničevo

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Osnivaju se đačke zadruge u svim školama u Požarevcu

Povodom Dana prosvetnih radnika, ministarprosvete Mladen Sarčevićposetio Požarevac

Osnivaju se đačke zadruge u svim školama u Požarevcu

  • U poslednje tri godine Grad izdvojio 1,8 milijardi dinara u srednje, osnovno i predškolsko obrazovanje • Učeničke zadruge, moći će da konkurišu za sredstva na konkursima koje raspisuje lokalna samouprava Požarevac - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević boravio je u Požarevcu povodom Dana prosvetnih radnika a teme su još bile učeničke zadruge i proces daljeg reformisanja školskog sistema.

Ministar je najpre posetio OŠ „Sveti vladika Nikolaj" u Bradarcu a zatim i Poljoprivrednu školu „Sonja Marinković“ gde je posetio radionice ove obrazovne ustanove i štandove učeničkih zadruga svih škola sa teritorije Požarevca. U svečanoj sali Gradskog zdanja potpisan je Sporazum o saradnji u vezi učeničkih zadruga. Sporazum su potpisali ministar Šarčević i gradonačelnik Spasović. Ovim sporazumom se omogućava učeničkim zadrugama da se formiraju kao pravna lica i prvi taj sporazum je potpisan upravo u Požarevcu.

Učeničke zadruge će sada moći da konkurišu na konkursima koje raspisuje Grad Požarevac.

Gradonačelnik je ovom prilikom rekao da će svih 15 škola u Požarevcu imati učeničke zadruge i da će na taj način moći da prihoduju prodajom svojih proizvoda, a da ta sredstva mogu da koriste za nabavku udžbenika, pribora, pomoć socijalno ugroženim đacima kao i za lečenje bolesnih učenika. Ministar Šarčević je pohvalio rukovodstvo Požarevca i obrazovne ustanove koje su prepoznale korist zadruga i njihov značaj za uspostavljanje radnih navika i podsticaja preduzetništva. On je još dodao da će Požarevac biti uzor i dobar edukator svim drugim školama iz čitave Srbije.

Požarevac-Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević boravio je u Požarevcu povodom Dana prosvetnih radnika a teme su još bile učeničke zadruge i proces daljeg reformisanja školskog sistema.

Ministar je najpre posetio OŠ „Sveti vladika Nikolaj“ u Bradarcu gde mu je prezentovana aplikacija „Digitalne učeničke zadruge“. Ministra Šarčevića su u Bradarcu dočekali gradonačelnik Požarevca Bane Spasović sa saradnicima, predstavnici Školske uprave Požarevca, direktori osnovnih i srednjih škola sa teritorije Grada. Nakon posete školi u Bradarcu, ministar je obišao i Poljoprivrednu školu „Sonja Marinković" gde je posetio radionice ove obrazovne ustanove i štandove učeničkih zadruga svih škola sa teritorije Požarevca.

Posle obilaska Poljoprivredne škole, u svečanoj sali Gradskog zdanjapotpisanje Sporazum o saradnji u vezi učeničkih zadruga. Sporazum su potpisali ministar Šarčević i gradonačelnik Spasović. Ovim sporazumom se omogućava učeničkim zadrugama da se formiraju kao pravna lica i prvi taj sporazum j e potpisan upravo u Požarevcu. Učeničke zadruge će sada moći da konkurišu na konkursima koje raspisuje Grad Požarevac.

Gradonačelnik je ovom prilikom rekao da će svih 15 škola u Požarevcu imati učeničke zadruge i da će na taj način moći da prihoduju prodajom svojih proizvoda, a da ta sredstva mogu da koriste za nabavku udžbenika, pribora, pomoć socijalno ugroženim đacima kao i za lečenje bolesnih učenika. On je naveo kao primer OŠ „Sveti vladika Nikolaj" i OŠ „Kralj Aleksandar 1“ koji su za vreme festivala cveća ostvarili zaradu od 160.000 dinara i ta sredstva su iskoristili za udžbenike, otplatu ekskurzije i pomoć bolesnom detetu. Spasović je još rekao da će grad omogućiti besplatne štandove na svim manifestacijama za učeničke zadruge.

Ministar Šarčević je pohvalio rukovodstvo Požarevca i obrazovne ustanove koje su prepoznale korist zadruga i njihov značaj za uspostavljanje radnih navika i podsticajapreduzetništva. Onjejoš dodao da će Požarevac biti uzor i dobar edukator svim drugim školama iz čitave Srbije. Na prijemu povodom Dana prosvetnih radnika Šarčeviću je u ime Grada Požarevca, gradonačelnik Bane Spasović uručio Povelju za doprinos razvoju obrazovanja u Požarevcu. Gradonačelnik se ovom prilikom zahvalio ministru na svemu što je učinio za Požarevac.

- Nadam se da ste zadovoljni viđenim u osnovnoj školi u Bradarcu i požarevačkoj poljoprivrednoj školi. Želim da znate da su one, kao i ostale obrazovne ustanove na našoj teritoriji za nas jedno večito gradilište, u smislu da nikada, ma koliko bile opremljene i izgrađene, nećemo prestati da ih još više opremamo, proširujemo i modernizujemo. Na to nas obavezuje vizija naše države i ministarstva na čijem ste čelu, koja kazuje da se najveće blago jedne zemlje nalazi u školama. Zato smo u poslednje tri godine izdvojili milijardu i osam stotina miliona dinara naših građana upravo u srednje, osnovno ali i predškolsko obrazovanje. Koristim priliku da se zahvalim i državi, vašem ministarstvu i kancelariji za javna ulaganja koji su takođe usmerili značajna sredstva u obrazovne ustanove na našoj teritoriji. Sredstvima Republike dobili smo fasadu škole u Kličevcu, u Lučici, Požarevačkoj gimnaziji, uređenje dvorišta u školi „Kralj Aleksandar G, a nakon urađenog projekta na pomolu je i kapitalna rekonstrukcija OŠ „Dositej Obradovic' vrednosti 280 miliona dinara. Kao što sam naveo, ne zapostavljamo ni jedan segment obrazovanja pa tako ni predškolski.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević se zahvalio lokalnoj samoupravi na ovom priznanju i izrazio je zadovoljstvo viđenim u Požarevcu. On je istakao da se u Srbiji u prethodnom periodu dosta toga uradilo u pogledu samih investicija u objekte ali i u reformama u obrazovanju i najavio je da će ih biti još, a učeničke zadruge su jedna od njih.

Rešavajući problem mesta za decu u vrtićima koji pritiska Požarevac već decenijama, ulazimo u javnoprivatno partnerstvo gde ćemo u privatnim vrtićima subvencionisati cenu za sve one koji nisu mogli da upišu državni. Ovaj potez, kao i planirana izgradnja još jednog vrtića u Kostolcu, trebalo bi da izbriše ovaj problem, tako važan za decu ali i njihove roditelje."

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Danas     Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: MINISTARSTVO: STUDENTSKI PARLAMENT SPONZORISAO NASTUP STARLETE

MINISTARSTVO:

STUDENTSKI PARLAMENT SPONZORISAO NASTUP STARLETE

Beograd - Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je juče da Visoka medicinska škola strukovnih studija u Ćupriji nema ugovor o angažovanju estradnih umetnika. Kakose navodi u saopštenju, „sve manifestacije i studentske proslave koje se održavaju van prostorija škole organizuje samo studentski Parlament, a oni su koristili logo škole na plakatima kako bi studenti znali da je u pitanju studentskažurka". Studentski Parlament Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji postoji više od deset godina i organizuje sve aktivnosti za studente, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović optužio je rukovodstvo Visoke medicinske škole u Ćupriji da je posle „otpuštanja profesorki koje su bile stručne za predmete koje su predavale i protivzakonitog zapošljavanja funkcionera SNS, jošjednom šokiralo javnost sponzorisanjem nastupa jedne narodne pevačice i jedne starlete u tom gradu".Befa

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Danas     Strana: 3

Rubrika: Braničevo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Podrška efikasnosti lokalnih samouprava

Opština Kučevo u projektu Vlade Švajcarske

Podrška efikasnosti lokalnih samouprava

Kučevo - Opština Kučevo i Stalna konferencija gradova i opština potpisali su Memorandum o saradnji u realizaciji Paketa podrške Vlade Svajcarske za unapređenje građanskog učešća i transparentnosti na lokalnom nivou u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti - Swiss PRO, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština a implementira Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge.

Projekat ima za cilj da obezbedi podršku lokalnim samoupravama kroz osnaživanje njihovih kapaciteta za razvoj, usvajanje i sprovođenje principa dobrog upravljanja (efikasnost, delotvornost, transparentnost, odgovornost, vladavina prava, participacija, jednakost i nediskriminacija) u svakodnevnoj praksi. Projekat obuhvata dva specifična cilja, jedanje podizanje svesti i opštih kapaciteta za primenu principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou, a drugi unapređenje integracije principa dobrog upravljanja u određenim javnim poslovima kojima upravlja lokalna samouprava u Srbiji. Osim toga, direktna podrška će biti obezbeđena za 42 lokalne samouprave kroz opštinske pakete podrške u oblastima koje se odnose na principe dobrog upravljanja kao što su: Unapređenje efikasnosti i delotvomosti rada lokalne samouprave i standardizacija lokalnih administrativnih procedura; Jačanje odgovornosti i vladavine prava, naročito kroz podršku razvoju i sprovođenju lokalnih akcionih planova za borbu protiv korupcije. Tu je i sprovođenje principa participativnog odlučivanja na lokalnom nivou naročito u pogledu izrade budžeta i rodnog budžetiranja.

Realizacija ovog projekta će doprineti značajnom unapređenju odgovornosti i transparentnosti lokalne administracije, povećanju učešća građana, te unapređenju efikasnosti i delotvornosti lokalne samouprave kao preduslova održivog društveno-ekonomskog razvoja lokalnih zajednica. U okviru realizacije ovog projekta u toj zviškoj opštini u toku je Javna rasprava na Nacrt Odluke o budžetu Opštine Kučevo za 2020. godinu, koja se sprovodi u periodu od 30. oktobra do 28. novembra ove godine

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Danas     Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Veselinović sa misijom OEBS-a o građanskim slobodama

Veselinović sa misijom OEBS-a o građanskim slobodama

Predstavnici inicijative Ne davimo Beograd Biljana Đorđević i Dobrica Veselinović prekjuče su na sastanku Misijom za procenu potreba OEBS-a predstavili razloge zbog kojih smatraju da ne postoje uslovi za slobodne i fer izbore u Srbiji i zašto je bojkot prvi korak u borbi za slobodnu i demokratsku Srbiju, navodi se u saopštenjuNDß. Kako se objašnjava, Misija treba da proceni da li će, i u kom obimu.slati posmatračku misiju za izbore u

Srbiji 2020. „Predstavnicima Misije objašnjeno je da su glavne odlike naprednjačke vlasti pretnje, pritisci i nasilje prema neistomišljenicima, skoro potpuna kontrola i zloupotreba medija, partijsko preuzimanje pravosuđa, kao i ucene i ekonomsko ugnjetavanje velikog broja građana", navodi NDB. Predstavnici Misije upoznati su sa iskustvima Inicijative i zloupotrebama koje su se dešavale na izborima za gradsku skupštinu grada Beograda 2018. godine, dodaje se. P. D.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 4

Rubrika: Ekonomija

Autori: JĐ. Malešević

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mora se znati kuda ide svaki dinar iz opštinske kase

Mora se znati kuda ide

svaki dinar iz opštinske kase

Teksvakapetaopština uSrbiji uspostavila je internu reviziju budžeta, odnosno novca, dok je kod gradova situacija malo bolja jer dve trećine njih ima revizora. Ukupno opštine i gradovi u Srbiji imaju 96 zaposlenih revizora.

Taj podatak je više nego dovoljan da Ministarstvo finansija usmeri svoje kapacitete ka internoj reviziji nasvim nivoimajavnog upravljanja, čiji je cilj da se, osim praćenja namenskog i zakonskog trošenja novca iz budžeta, pažnja usmeri i na merenje rezultata i bolje planiranje i upravljanje tim novcem.

Po rečima v. d. pomoćnika ministra finansija Spomenke Vircburger, veliki javni sistemi i veliki gradovi u su znatnoj meri uspostavili standarde u toj oblasti, ali manje opštine u tome „kaskaju”.

- Pokriveno je 92 odsto budžeta gradova - objasnila je Spomenka Vircburger. - Interni revizori su važni za funkcionisanje svakog sistema jer oni nisu tu da bi lovili greške već da pomognu rukovodstvu u upravljanju da bi se ostvarili poslovni ciljevi. Interna revizija je vezana za osnovnu delatnost, odnosno poslovanje, a ne finansije.

Kontrola u javnom sektoru sastoji se od tri stuba: finansijskog upravljanja i kontrole, interne revizije i Centralne jedinica za harmonizaciju, koja je u okviru Ministarstva finansija. Pri tom je, kako je istakla Spomenka Vircburger, Centralnajedinicazaharmonizaciju „centar znanja” jer se u okviru nje prave metodološke smernice i uputstva i obavlja edukacija rukovodećih kadrova u javnoj upravi, kao i obučavanje revizora.

Na to da opštine kaskaju u uvođenju finansijske kontrole, početkom godine upozorila je i vrhovna državna revizorka u Državnoj revizorskoj instituciji Stojanka Milovanović, ističući da opštine ne planiraju i ne pripremaju budžet u zakonski propisanim rokovima, niti sprovode procedure koje je zakon predvideo.

- Lica odgovorna za planiranje i pripremu budžeta u jedinicama lokalne samouprave ne sagledavaju realne mogućnosti svojih gradova odnosno opština za finansiranje kapitalnih projekata i rashoda, koji nisu zakonska obaveza - objasnila je Stojanka Milovanović. -Odluke o finansiranju donose se na skupštinskim sednicama, a prethodno nije sagledano da li budžet ima mogućnost da finansira aktivnosti koje nisu zakonska obaveza.

Ona je dodala da su posledice takvog planiranja i pripreme budžeta takve da se projekti ne završavaju u toku godine i da se preuzimaju obaveze iznad odobrenih aproprijacija i mogućnosti budžeta. Po njenim rečima, građani bi trebalo da se uključe u donošenje budžeta lokalnih samouprava, što je i zakonska obaveza od početka ove godine.

Predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović najavio je početkom godine da će veći gradovi u Srbiji biti revidirani svake godine, a revizijom će biti obuhvaćeno 75 odsto lokalnog budžeta na godišnjem nivou.

- Što se tiče revizija pravilnosti poslovanja, kod jedinica lokalnih samouprava proveravaćemo samo najrizičnije oblasti kao što su plate, preuzimanje obaveza odobrenih aproprijacija i javne nabavke. Čak 60 do 80 odsto nepravilnosti odnosi se na te oblasti - rekao je Pejović, dodajući da će ta pitanja biti predmet revizije iz godine u godinu sve dok ne budu uređena.

JĐ. Malešević

Strategija razvoja interne

finansijske kontrole

Strategijom razvoja interne finansijske kontrole u javnom sektoru u Srbiji za period 2017-2020. godine, Vlada Srbije obavezala se na to da sprovede niz reformskih mera koje su usmerene na unapređenje odgovornosti rukovodilaca i zaposlenih u javnom sektoru, upravljanje javnim sredstvima u skladu s principima interne finansijske kontrole, a radi ostvarivanja javnog sektora.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Četvorici pritvor do 30 dana

Četvorici

pritvor do 30 dana

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana četvorici osumnjičenih za prodaju dokumentacije PD „Prvi partizan” iz Užica u vezi s proizvodnjom oružja.

Pritvor je određen državljaninu Severne Makedonije, vlasniku PD „Ars group” iz Skoplja Š. D., bivšem inženjeru u „Prvom partizanu” B. G., kao i dvojici zaposlenih u toj užičkoj firmi. N. I. i M. M. Pritvor im je određen zbog opasnosti da će uticati na svedoke, a za Š. D. i zbog opasnosti od bekstva.

Oni imaju pravo žalbe na to rešenje krivičnom vanpretresnom veću suda u roku od tri dana, saopšteno je iz suda.

Š. D. i M. M. su se u utorak na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu branili ćutanjem, a N. I. i M. M. su saslušani u sredu. Oni se terete za krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica i primanja mita. Sumnja se da su krivična dela izvršili prodajom projekata i drugih dokumenata koji pripadaju kompaniji „Prvi partizan” iz Užica, a odnose se na proizvodnju oružja i municije.

Četvoricu osumnjičenih su proteklih meseci pratili agenti BIA i VBA, a uhapšeni su u ponedeljak po podne. Policijski inspektori su u jednom beogradskom hotelu prišli Albancu i Užičaninu kada su, navodno, dogovarali razmenu dokumentacije i novca i priveli ih. B. G., koji je bivši inženjer u „Prvom partizanu” se sumnjiči da je bio glavni kontakt sa Š. D. i da je za usluge pribavljanja materijala o proizvodnji metaka kalibra 12,7 milimetara već uzeo 30.000 evra od dogovorenih 60.000.

  1. I. i M. M., koji još rade u toj namenskoj fabrici, sumnjiče se da su poverljiva dokumenta uz materijalnu nadoknadu učinili dostupnom B. G..

Inače, Š. D. je privrednik iz Severne Makedonije koji se bavi proizvodnjom vojne i policijske opreme i koji je, navodno, nameravao da u nekoj od svojih fabrika pokrene proizvodnju metaka od 12,7 milimetara. Reč o vrlo speci-

fičnoj municiji, koja se retko može naći na tržištu.

- Za razliku od većine drugih kalibara, ni Rusi ni Kinezi ne bave se proizvodnjom kalibra 12,7 mm. Praktično, najvažniji „igrači” na svetskom tržištu su Amerikanci i mi, Srbi, konkretno „Prvi partizan”. Ako se zna da se ta municija pokazala kao izvrsna za snajperske puške, naročito za „crnu strelu” M-93, ali i za protivavionske mitraljeze, jasno je zašto je toliko tražena i zašto bi neko imao motiv da ukrade tehnologiju njene proizvodnje - predočava upućeni izvor.

Bivši operativac DB-a Božidar Spasić potvrđuje da je metak kalibra 12,7 mm jedan od najtraženijih u svetu, a da ga ne proizvodi mnogo zemalja. Zbog toga na crnom tržištu oružja i municije za metak tog kalibra vlada veliko interesovanje, a projektna dokumentacija, odnosno uputstvo za njegovu izradu, u tim krugovima sigurno je veoma tražen materijal.

- S obzirom na to da na KiM nema fabrike koja bi bila u stanju da proizvede tu municiju, očigledno je ceo posao rađen za treću stranu, možda Albaniju, u kojoj ima jedna fabrika koja bi možda bila u stanju da proizvede metak kalibra 12,7 mm - objašnjava Spasić. S. X.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Informer     Strana: 8

Rubrika: Vesti

Autori: T.I.

Teme: Korupcija

Naslov: Brat funkcionera dobio tri godine robije za drogu

Brat funkcionera dobio tri godine robije za drogu

Marko Jablanović zvani Divljak (36), brat bivšeg državnog sekreta-

ra Ministarstva za rad Aleksandra Jablanovića, osuđen je juče u Višem sudu u Beogradu na tri godine zatvora zbog šverca 2,8 kilograma marihuane. U istom postupku Miroslav Ilić je takođe dobio tri godine, dok je Bajram Aličković osuđen na četiri, a Nihat Preljić na pet.

Prema optužnici, Divljak je u januaru 2017. godine kupio oko 2,8 kilograma marihuane, a zatim angažovao Aličkovića i Preljića da paket sa drogom prevezu iz Novog Pazara do Beograda, gde je trebalo da ga predaju Iliću. Preljić je vozio svoj „fijat punto“, u kom je bila droga, aAličković je išao automobilom ispred njega da bi ga obaveštavao ima li na putu policije. Sa Uićem su se sastali u naselju Leštane, ali su uhapšeni pre primopredaje.

Jablanović je uhapšen tek 20. januara u Kraljevu, u službenom vozilu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Mediji su tada preneli da je tom prilikom u službenom automobilu pronađena droga, ali su iz ministarstva to demantovali.

Njegov brat Aleksandar je nedugo zatim podneo ostavku, navodeći da prihvata punu odgovornost jer je dozvolio da se toga dana njegov brat sa suprugom preveze u službenom vozilu. T. I.

T.l.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Kurir     Strana: 5

Rubrika: Vesti

Autori: K. Blagović

Teme: Korupcija

Naslov: Ćerka funkcionera kupila lokal posle uplate provizije

Ćerka funkcionera kupila lokal posle uplate provizije

Isidora Pavlović, ćerka Grujičićevog savetnika Pavlovića, sa 19 godina pazarila poslovni prostor u Beogradu za 30.000 evra

Isidora Pavlović (20), ćerka Radomira Pavlovića Lala, savetnika načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića, kupila je prošle godine lokal u Ju biznis centru u Beogradu od 30.000 evra, pokazuju papiri do kojih je došao Kurir.

Prema kupoprodajnom ugovoru, Pavlovićeva je, u vreme kad je imala 19 godina, kupila nepokretnost na ekstra lokaciji. Sumnjivo

Kupoprodajni ugovorje zaključen 19.10. 2018, a Pavlovićeva je navedena kao kupac. Samo nekoliko meseci ranije, u januaru 2018, njen otac Radomir Pavlović, kako tvrdi Desnica Radivojević, bivši saradnik Grujičića, uzeo je proviziju u iznosu od 30.000 evra za nameštanje posla kupovine hale u Srebrenici novcem Vlade Srbije.

Pavlovićeva je kupila poslovni prostor, broj 29/L, površine 27 metara kvadratnih, u niskom prizemlju zgrade na Bulevaru Mihajla Pupina, broj ulaza 10 D.

- Prodavac prodaje, a kuras kupuje nepokretnost bliže opisanu u članu 1 ovog ugovora, za kupoprodajnu cenu od 30.000 evra, od čega: iznos od 10.000 evrakupacje isplatio prodavcu u gotovom pre zaključenja ovog ugovora, što prodavac potvrđuje svojim potpisom na ovom ugovoru. Preostali iznos od 20.000 evra kupac će uplatiti na devizni račun prodavca otvoren kod Komercijalnebanke. Obavezuje se prodavac da odmah po prijemu isplate preostalog dela kupoprodajne cene iz tačke prethodnog stava preda kupcu izjavu o dozvoli (saglasnosti) upisa u katastar nepokretnosti prava vlasništva stečenog ovim ugovorom - navodi se u ugovoru, kao i:

Ruinirana hala

Podsetimo, Vlada Srbije je krajem 2017. dala donaciju od milion evra opštini Srebrenica za kupovinu prostora u poslovnoj zoni u Potočarima radi pokretanja proizvodnje i zapošljavanja 300 radnika. Vlast u Srebrenici je od pomenutog novca kupila ruiniranu halu za 850.000 evra od Slovenca Mihe Živeca, što je duplo skuplje od cene po kojoj se ta halaprodavala. Živecje Grujičiću i četvorici njegovih saradnika, uključujući i Pavlovića, isplatio proviziju od ukupno 120.000 evra za nameštanje ovog posla. Danas je u tom kupljenom prostoru jedan drvoprerađivački pogon sa pet radnika i azil za pse. K. BLAGOVIĆ

  1. BLAGOVIĆ

Vojin Pavlović o Grujičiću

SRAMOTA DA ON PRIČA 0 JEDINSTVU

Mladen Grujičić tvrdi da nema pronevere novca od donacije Vlade Srbije, te da je na delu pokušaj narušavanja srpskog jedinstva u Srebrenici. Vojin Pavlović, predsednik udruženja građana Istočna alternativa, kojem Grujičić nije dao da postave spomen-ploču ubijenim Srbima u ovoj opštini, kaže da načelnik opštine Srebrenica uopšte i ne zna šta je to srpsko jedinstvo: - Grujičić nema prava da govori o srpskom jedinstvu. On nije dao spomenik ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu i spomen-tablu stradalim Srbima u Srebrenici. Ne zna šta jesrpsko jedinstvo.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Kurir     Strana: 3

Rubrika: Vesti

Autori: K.V.

Teme: Korupcija

Naslov: DON BASTAĆU krivična prijava zbog duga od milion evra

bON BASTACU krivična prijava zbog duga od milion evra

Mahinacije Zakon prekršen izdavanjem prostora, povlašćenim cenama za zakupce, kao i naplatom i ignorisanjem zatezne kamate

Budžetska inspekcija Grada Beograda utvrdila je brojne neregularnosti u poslovanju predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća, bivšeg direktora Dušana Raičevića i njihovih najbližih saradnika u Sportsko-rekreativno poslovnom centru (SRPC) „Milan Ga-Le Muškatirović", zbog čega je Grad Beograd juče podneo Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivične prijave!

Naime, na malverzacije Bastaća i njegove ekipe mesecima je ukazivao naš list, a sada su i zvanično potvrđena naša saznanja o zloupotrebama u SRPC „Milan Gale Muškatirović“.

Kontrola

Služba za budžetsku inspekciju izvršila je redovnu kontrolu materijalno-fmansijskog poslovanja, kao inamenskogizakonitog korišćenja sredstava u SRPC „Milan Gale Muškatirović“ za period od 1. januara do 31. decembra 2018. godine i u zapisniku na 247 strana navela da su utvrđene brojne zloupotrebe i fmansijske malverzacijekoje suto preduzeće ostavile u dugu od milion evra.

U krivičnoj prijavi se navodi da je kršenje zakona izvršeno u izdavanju prostora, davanjem povlašćenih cena za zakupce, naplatom i ignorisanjem zatezne kamate, kao i da ođgovornalicanisu preduzela pravne radnje radi naplate potraživanja zbog kašnjenja, da postupci javnog nadmetanja nisu zakonski sprovođeni, kao i da su konkursni uslovi „pameštani kako bi se eliminisali ‘nepoželjni zakupci’“.

Takođe, utvrđeno je da su odluke donošene bez saglasnosti nadzornog odbora, te da su napravljeni pravni propusti sa gotovo svim zakupcima. U prijavi se navodi i da su pojedini zakupci kasnili u plaćanju zakupa, a da rukovodstvo centra nije preduzimalo mere da naplati zakup i da su se pojedini lokali izdavali ispod tržišne cene -100 dinara po kvadratu.

Milionskidugovi

Kako se navodi, rukovodstvo sportskog centra, iako su napravljeni milionski dugovi, nije pokrenulo postupkezaprinudnunaplatu. K.V.

K.V.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Kurir     Strana: 4

Rubrika: Vesti

Autori: K.V.

Teme: Korupcija

Naslov: Haos u školi zbog Veštice

Haos u školi zbog Voštico

Iz Više medicinske škole u Cupriji poručuju da nemaju ništa s tim, a ceo grad mesecima bio izlepljen posterima s logotipom škole Celnici Visoke medicinske škole strukovnih studija iz Ćuprije, pored nespornih dokaza koji potvrđuju da je škola sponzor nastupa bivše porno-gLumice, a sada pevačice Anđele Mitkovski (Anđele Veštice) i pevačice Tanje Savić, pokušali su da negiraju svoju umešanost!

Plakati na kojim se škola vidi kao organizator nastupa pojedinih ličnosti iz šou-biznisa mesecima su lepljeni širom Ćuprije.

Prave se ludi

U pravnoj službi škole dobili smo protivrečne odgovore, dok v. d. predsednika Akademije vaspitačko-medicinskih strukovnih studija Kruševac, čiji je ogranak VMŠSS u Ćupriji, Jelena Milanović nije odgovarala na naše pozive.

isti logo kao fakultet, ne znamo ko j e tražio da bude postavljen na reklamne postere. Nije došlo do zloupotrebe loga, to ne mogu da tvrdim. Škola nije stajala iza takvih nastupa, to je sigurno - rekli su u školi i prekinuli vezu.

Priznaiue

Menadžer pevačice Tanje Savić Filip Belan potvrdio je da je nastup održan, ali da nisu znali da je organizator škola. Pokušali smo da kontaktiramo i sa Anđelom Vešticom, ali nije se javljala na broj poznat redakciji.

Anđela Veštica izjavila je da je do svoje 19. godine spavala sa preko 100 muškaraca, prvi porno-filmsnimilajeulB. godini, a kao motiv je navela novac. Potom je snimila još nekoliko porno-filmova. K. V.

K.V.

Ministarstvo prosvete

ŠKOLA NEMA UGOyORE SA ESTRADNIM LICNOSTIMA sV Visoka medicinska škola strukovnih studija u Ćupriji nema ugovor o angažovanju estradnih umetnika, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Oni su naveli da su iz škole dobili informacije da manifestacije i studentske proslave, koje su održavane van prostorija škole, organizuje samo studentski parlament i da su oni koristili logo škole na plakatima kako bi studenti znali da je u pitanju studentska žurka.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Politika     Strana: 19

Rubrika: Pogledi

Autori: Zoran Janić*

Teme: Korupcija

Naslov: Sistem krivih ogledala

Sistem krivih ogledala

Zoran Janić*

Najnoviji incident sa ispisi-

vanjem grafita „Bojkot” preko fasade zgrade pozorišta u Vranju, ma koliko sam po sebi delovao besmislen, u nečemu ipak nije bez značaja: u malom, on ilustruje suštinu sukoba između vlasti i opozicije. Pozivi građana da se lider „Dveri” Boško

Obradović kazni zbog uništavanja javne imovine ubrzo će pasti u vodu kada se ispostavi da ono što je išarano crvenim sprejom za grafite zapravo uopšte nije fasada, već plastificirana zaštitna folija kojom je prekriveno pozorišno zdanje. Ne postoje, dakle, nikakvi elementi za krivično gonjenje Obradovića niti osnovi za tužbu. Kako se ispostavilo, sukob između vlasti i opozicije odigravao se duž linije preseka irealnog i (lažno) vandalskog, između simboličnog znaka progresa i regresa.

Za stanje u svakom društvu odgovorna je na prvom mestu vlast, ali svoj udeo svakako snosi i opozicija. Greh ovdaJpnje opozicije je, pre svega, taj što, kao u sistemu krivih ogledala, samo uporno ponavlja iste greške vlasti protiv kojih se navodno bori. Rastuće tenzije u društvu sve više se pretvaraju u tenzije sve manjih razlika, sa sve većim brojem apstinenata među razočaranim biračima. U činjenicu da se odnos prograđanske opozicije u biti odveć ne razlikuje od odnosa vlasti prema pojedincima iz sopstvenih redova protiv kojih je otvoren neki istražni postupak (ili su dospeli pred sud javnosti), gledaoci su se mogli uveriti koliko prošle nedelje na jutarnjem programu jedne televiziji. Gosti u emisiji bili su samdstalni poslanik profesor Žarko Ko-

rać i poslanik SNS-a Vladimir Tjukanović. Razgovor je išao uobičajenim tokom, sve dok nije palo pitanje o optužbama na račun predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća zbog korupcije, a na osnovu navoda njegovog kuma. Na konstataciju Koraća da to nije tema kojom treba da se bavi predsednik republike, već istražni organi, uz minimalizovanje značaja iznetog svedočenja (optužio ga je kum, a poznato je da je u Srbiji kumstvo verolomna institucija), u razgovoru je odnekud iskrsla tema udžbenika Danice Popović koju je izvesni student optužio da je sa korica uklonila ime drugog prevodioca, u međuvremenu preminulog. Na to je Tjukanović, kao kontraargument, spomenuo potezanje slučaja plagijata Siniše Malog, da bi se sve završilo u baražnoj verbalnoj vatri, gde su obe strane besomučno jedna drugu napadale svim raspoloživim sredstvima.

Korać će izjaviti „kako ovako nije bilo ni u vreme Miloševića”, dok će se Tjukanović žaliti na „kriminalizaciju Siniše Malog”. Uobičajeni „dijalog” vlasti i opozicije ide linijom „slučaja” na „slučaj”, kao da se „slučajevi” sa različitim predznakom uzajamno poništavaju. Budući da je kao okidač poslužilo pominjanje imena Marka Bastaća, valjalo bi se podsetiti ne tako davnog „slučaja” (iz decembra 2018) - slučajb smene v. d. direktora ustanove kulture „Parobrod” reditelja Milutina Petrovića i njegovog obrazloženja zašto je do toga došlo, a opetu vezi sa pominjanjem Bastaća. Tom prilikom je Petrović izišao u javnost sa saopštenjem da se njegovi dalji putevi razilaze sa putevima opozicije čiji je jedan od lidera navedeni Bastać, koji „danju deluje kao staljinista, a noću odlazi na skupove opozicije kao predvodnik”. Reditelj Petrović je, otkrivši nezakonite poslovne mahinacije u produkciji „Parobroda”, odlučio da preduzme jedine logične korake: da rukovodstvo Starog grada upoz-

na sa situacijom u kući i da inkriminisanom producentu uruči otkaz. Petroviću potom počinju da pristižu preteće poruke, a ubrzo dobija i rešenje o otkazu. Na kraju, reditelju Milutinu Petroviću (ovde u svojstvu uzbunjivača) stiže i privatna Bastaćeva tužba „zbog klevete i nanošenja duševnih boli”(proces traje i dan-danas).

Dakako da je profesoru Koraću bio dobro poznat slučaj odmazde funkcionera Stari grad nad re-

diteljem Petrovićem (kao gest solidarnosti, reditelj Goran Marković vratiće nagradu „Ključevi Jevremove”) i uloge Bastaća u svemu tome, ali izabrao je da odgovori sa „ne znam” i navede pokretanje „slučaja Danice Popović”.

Minimalno (a nedostižno) preimućstvo opozicije trebalo bi da čini nekakva, makar i neznatna moralna superiornost što bi svedočila o čvrstini opredeljenja da se bude bolji i drugačiji od svog političkog protivnika. Ako građanska Srbija i dalje bude pristajala na moralnu hipokriziju (iz utilitarnih razloga), loše nam se piše. fl

Za stanje u svakom društvu odgovorna je na prvom mestu vlast, ali svoj udeo svakako snosi i opozicija. Grehovdašnje opozicijeje,

pre svega, taj što, kao u sistemu krivih ogledala, samo uporno ponavlja iste greške vlasti protiv kojih se navodno bori

*Prevodilac i esejisša

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Politika     Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: T.T.

Teme: Korupcija

Naslov: Doktorki uslovna kazna

Doktorki uslovna kazna

Niš - Mirjana Miladinović, lekar Specijalne lsihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici kod Niša, kažnjenaje na godinudana zatvora, uslovno na tri godine, i novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dinara zbog trgovine uticajem. Kazna je ovoj doktorki, kojaje i odborniku Skupštini grada Niša, izrečena nakon sporazuma o priznanju krivice koji su postigli njen branilac i zamenik tužioca.

Dr Mirjanu Miladinović (63), lekara specijalistu psihijatra i još dve osumnjičene osobe da su saučestvovale u izvršenju krivičnog dela trgovine uticajem i primanja mita, uhapsila je niška policija jula ove godine. Pored dr Miladinović bili su privedeni i D. J. (52) i A. Č- (67) iz Niša, dokje protiv V. K. (61) lekara specijaliste podneta krivična prijava. Posle hapšenja, saopšteno je da se sumnja da je ova doktorka tražila i primila 3.500 evra, kako bi jednoj osobi pomogla da ode u prevremenu invalidsku penziju. Od ovog iznosa dr Mirjana Miladinović za sebe je zadržala 2.300 evra, a ostatak od 1.200 evra je posredno preko još jednog osumnjičenog predala kolegi lekaru iz komisije za invalidske penzije. T. T.

T.T.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Politika     Strana: 8

Rubrika: Društvo

Autori: D.J.S.

Teme: Korupcija

Naslov: Podstiču akademsku čestitost studenata

Podstiču akademsku čestitost studenata

Na sednici Senata predstavljena je kampanja o akademskoj čestitosti, koju sprovodi Studentski parlament Univerziteta u Beogradu, uz pomoć uprave UB-a, radi podizanje svesti o tome kod studentkinja i studenata najstarijeg univerziteta u zemlji.

U okviru kampanje, već su održana predavanja na Hemijskom i Farmaceutskom fakultetu. Njenu okosnicu, kako se navodi na sajtu univerziteta, čine plakati sa porukama čiji je autor ilustrator Dobrosav Bob Živković, a biće distribuirani na fakultetima Univerziteta u Beogradu. D.J.S.

D.J.S.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Politika     Strana: 5

Rubrika: Događaji dana

Autori: B. B.

Teme: Korupcija

Naslov: Odvojiti politiku od činjenica u priči o trgovini oružjem

Odvojiti politiku od činjenica u priči o trgovini oružjem

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio

je da nijedno međunarodno telo koje se bavi kontrolom trgovine oružjem Srbiji nije uputilo nijednu primedbu o tom pitanju i dodao da, kada je reč o toj temi, politiku treba odvojiti od činjenica. „Od kada sam ja na čelu MSP-a nije bilo nikakvih međunarodnih primedbi”, rekao je juče Dačić komentarišući optužbe opozicije na račun vlasti u vezi s trgovinom oružjem i dodao: „Odgovorno tvrdim da svaka trgovina oružjem iz Srbije mora da prođe procedure i da dobije dozvole više ministarstava, uključujući Ministarstvo spoljnih poslova. MSP daje mišljenje ko su krajnji korisnici, da li su ili nisu na crnoj listi i da li su ljudi koji se time bave na crnim listama ili ne.”

A šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović tvrdi da su aferu „Krušik” izmislili predstavnici bivše vlasti kako bi sakrili pravu istinu kako su upropastili ne samo tu fabriku namenske industrije već i našu vojsku, tako što su uništili ukupno oko 33.380 komada oružja i vojnih oruđa. Martinović je postavio pitanje pravosudnim organima kada će preduzeti mere protiv odgovornih lica koja su nanela ogromnu štetu našoj vojsci. „Na prvi pogled u toj kampanji meta napada je ministar Stefanoviđ, a prava meta je u stvari Aleksandar Vučić”, rekao je na konferenciji za medije juče u Skupštini Srbije. Kaže i da zvanični podaci govore da je „Krušik” 2012. bio faktički pred gašenjem i da se skoro ništa nije radilo. Prema njegovim rečima, već 2013. prihod je bio 1,2 miliona dinara, u 2015 - 3,26 milijardi, u 2017 - oko 10,46 milijardi, a u 2018. godini - 11,385 milijardi dinara. U „Krušiku” su 2013. bila 1.264 zaposlena, a u 2018. godini - 3.231 radnik. Ivica Dačić

Odgovorno tvrdim da svaka trgovina oružjem iz Srbije mora da prođe procedure i da dobije dozvole više ministarstava, uključujući Ministarstvo spoljnih poslova. MSP daje mišljenje ko su krajnji korisnici, da li su ili nisu na crnoj listi i da li su ljudi koji se time bave na crnim listama ili ne

  1. B.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Večernje novosti     Strana: 12

Rubrika: Aktuelno

Autori: Z.Uskoković

Teme: Korupcija

Naslov: Prodaju oranice da namire advokata

UPRKOS SUDSKOJ ZABRANI, JAVNI IZVRŠITELj ZA 22. NOVEMBAR ZAKAZAO LICITACIJU 13 HEKTARA VREDNOG ZEMLjIŠTA U ŠIMANOVCIMA

Prodaju oranice da namire advokata

UKOLIKO nadležni pravosudni i policijski organi hitno ne reaguju, Opština Pećinci, a samim tim i država, ostaće bez 13 hektara zemljišta u industrijskoj zoni u Šimanovcima, u blizini auto-puta Beograda - Zagreb. Uprkos tome što su prekršeni svi zakoni Srbije i suprotno odlukama najviših sudskih instanci - licitacija ove vredne imovine zakazana je za 22. novembar!

Zemljište, čija je vrednost procenjena na više od dva i po miliona evra, odlukom Višeg suda u Sremskoj Mitrovici, koju je potvrdio i Apelacioni sud u Novom Sadu, ne može da se "otuđi i optereti". To, praktično, znači da ne može da se preprodaje niti da se založi. Ovakvo sudsko rešenje, međutim, javni izvršitelj Mirjana Dimitrijević iz Beograda tumači na svoj način i pokušava da proda zemlju, koja je pod sudskim sporom. U svojoj odluci, ona, između ostalog, navodi sledeće: - Javni izvršitelj je utvrdio da se zabranjuje tuženom drugog reda, ovde izvršnom dužniku Borislavu Radosavljeviću iz Beograda, otuđenje i opterećenje predmetnih nepokretnosti, ali se ne zabranjuje javnom izvršitelju da sprovede izvršenje na predmetnim nepokretnostima.

Ovakva odluka javnog izvršitelja naterala je čelnike Opštine Pećinci da protiv nje napišu pritužbu na rad i upute je Komori javnih izvršitelja. Čelni ljudi Pećinaca i opštinsko pravobranilaštvo o ovome su obavestili najviše državne organe, a krivična prijava podneta je i Tužilaštvu za organizovani kriminal. Uključena je i Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), kao i Odeljenje za borbu protiv korupcije. - Ovo je jedinstven slučaj u našoj državi da izvršitelj prodaje nepokretnost za koju je sudskom odlukom zabranjeno otuđenje - priča, za "Novosti", predsednik Opštine Pećinci mr Željko Trbović, dok očekuje reakciju nadležnih. - Ti hektari su pod sporom, u toku je sudski parnični postupak pred sudom u Rumi, ali određena grupa ljudi hoće da se na brzinu dokopa vredne

imovine, i pre nego što se utvrdi ko je stvarni vlasnik zemlje.

Javni izvršitelj naložio je prodaju, jer advokat Nebojša Avlijaš, pravni zastupnik Borislava Radosavljevića iz Beograda, ne može drugačije da naplati advokatske usluge u visini od 16,4 miliona dinara. Interesantno je, međutim, da advokat Avlijaš zastupa Radosavljevića upravo u sporu sa Opštinom Pećinci, a u vezi sa pomenutim parcelama.

- Protiv Radosavljevića se vodi parnični postupak, jer je, kako je utvrđeno, falsifikovao određene dokumente kako bi postao navodni vlasnik tog zemljišta - objašnjava Trbović. - Tih šest parcela je 2005. godine Mesna zajednica Šimanovci, koja pripada Pećincima, prodala Fondaciji porodice Selak iz Amerike, a čiji su koreni ovde. Oni su želeli da sagrade univerzitet. U ugovoru lepo piše da, ukoliko posle određenog perioda ta obrazovna ustanova ne bude sagrađena, zemljište će, koje je prodato po simboličnoj ceni, biti vraćeno opštini. Umeđuvremenu, osnivač Fondacije Mladen Selak je preminuo, a njegov sin Džordž je nastavio da je vodi. Nedugo potom, pojavio se Borislav Radosavljević, koji je tvrdio da je Mladenu Selaku pozajmio pola miliona evra i da mu je on na ime toga 2009. godine dao menice Fondacije, koja je polagala pravo na zemljište.

Tada se u istragu uključio i američki FBI, čiji je zadatak bio da ispita Džordža Selaka, ali i utvrdi autentičnost potpisa njegovog oca Mladena.

- Utvrđeno je da su svi potpisi na tom navodno sporazumu između Selaka i Radosavljevića, kao i na menicama i meničnom ovlašćenju, falsifikovani tvrdi Trbović. - Imali smo sreće da je Mladen Selak u policiji više puta potpisivao neke papire, pa je veštačenje bilo lako i brzo. Protiv Radosavljevića se zbog ovog falsifikovanja vodi postupak pred sudom u Rumi.

Policija je Radosavljevića zbog ovoga i hapsila. Izvesno vreme proveo je u pritvoru, a sada se brani sa slobode. On je u ovom slučaju angažovao advokata Avlijaša da ga brani od optužbi za navođenje na overavanje neistinitog sadržaja. Tokom tog postupka, Radosavljević mu je, kako tvrdi njegov advokat, ostao dužan 16,4 miliona dinara. Na osnovu tog duga je i pokrenuta cela procedura prodaje zemljišta, koje je i dalje pod sporom. Povrh svega, postoje rešenja najviših sudskih instanci da ti hektari ne mogu da se prodaju niti založe dok traje sudsko utvrđivanje ko je zapravo njihov vlasnik.

  1. USKOKOVIĆ

IZVRŠENjE UPRKOS ZABRANAMA ADVOKAT Nebojša Avlijaš je protiv svog klijenta Borislava Radosavljevića pokrenuo izvršni postupak za naplatu duga početkom 2018. u Osnovnom sudu u Rumi. Kako je, međutim, u katastru zabeleženo da je zemljište pod sporom, ovaj sud nije dozvolio izvršenje. Tada je, međutim, pokrenuto izvršenje pred Osnovnim sudom u Mladenovcu, sudska jedinica u Sopotu, na čijoj teritoriji Borislav Radosavljević ima prebivalište. Kada je sud dozvolio izvršenje, odmah je zatraženo da se prodaju sporne parcele u Šimanovcima. - Nekoliko puta su menjali izvršitelje, jer su prethodnici verovatno videli da tu nisu čista posla - kaže Trbović. - Onda su došli do izvršitelja Mirjane Dimitrijević, koja je 22. oktobra donela zaključak o prodaji svih šest parcela. Licitacija je zakazana, a mi smo zbog ovog skandaloznog rešenja napisali prigovor Osnovnom sudu u Mladenovcu. Sada nam ostaje samo da čekamo na reakciju državnih organa.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: Večernje novosti     Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije/Nemanja Nenadić

Naslov: Službeni auto nije za miting

IZMENAMA ZAKONA PRECIZIRANE ZABRANE ZA FUNKCIONERE U PREDIZBORNOJ KAMPANjI

Službeni auto nije za miting

FUNKCIONER koji u izbornu kampanju krene službenim automobilom biće kažnjen iznosom od 100.000 do 150.000 dinara. Od ovoga se izuzimaju samo oni koji imaju danonoćnu zaštitu. Ista kazna je predviđena i ukoliko se, recimo, partijski skup održi u školi ili ako se propaganda obavlja preko javnih preduzeća.

Ovo predviđaju predlozi izmena zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i o sprečavanju korupcije, koje je usvojila Vlada, a u sklopu mera za poboljšanje izbornih uslova. U aktima se uvodi novi pojam - "javni resurs", pod kojim se podrazumeva nepokretnost, pokretna stvar i drugo dobro koje je u javnoj svojini i koje koriste državne, pokrajinske i lokalne institucije. - Uvodi se zabrana javnim funkcionerima da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, kao i korišćenje javnih skupova za promociju političkih stranaka - objašnjavaju u Vladi.

Kako nam je rekao Milan Antonijević, iz Fondacije za otvoreno društvo, predložene kazne nisu velike, a zabrana funkcionerske kampanje postoji u zakonima, ali nije poštovana, a sada su neke stvari preciznije:

- Dobro je što je uveden pojam javni resurs.

Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbija" objašnjava, za "Novosti", da zakon ne precizira one oblasti gde dileme postoje: - To je pre svega vođenje "funkcionerske kampanje" tj. situacije gde se promotivne mogućnosti koje pruža javna funkcija koriste kao prilika za dodatnu promociju pred izbore. ? S. S. R .

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=11&dd=14&nav_category=11&nav_id=1616904

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stefanović: Afera o trgovini oružjem monstruozna laž opozicije VIDEO - Info

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je sinoć da je afera o navodnom učešću njegovog oca u trgovini oružjem monstruozna laž.Stefanović je istakao da je to izmišljotina dela opozicije koja, kako je rekao, ima za cilj da nanese štetu njemu, njegovoj porodici i državi Srbiji.Stefanović je gostujući u emisiji Fokus TV O2 objasnio kako funkcioniše trgovina oružjem i demantovao navode dela opozicije da Srbija oružjem snabdeva teroriste u Jemenu, kao i optužbe da je zajedno sa svojim ocem, Brankom Stefanovićem, omogućio kompaniji GIM da dobije povlašćenu cenu oružja od fabrike "Krušik" u odnosu na državnu kompaniju SDPR.Stefanović je rekao da su to izmišljotine i objasnio da, kada je reč o prodaji naoružanja iz "Krušika", sve privatne kompanije koje ga prodaju, nisu vlasnici tog naoružanja, već da to rade komisiono za "Krušik", odnosno po ugovoru, kao i da od prodaje imaju pet odsto, dok ostalih 95 odsto od postignute cene pripada "Krušiku"."Samim tim priča da neko kupuje skuplje ili jeftinije od "Krušika" je besmislena, jer niko ne kupuje na takav način, već zajedno sa "Krušikom", kao komisionar, učestvuje u prodaji nekoj zemlji", rekao je ministar i pokazao tabelu sa uporednim cenama ugovora koji su, kako kaže, prikazivani u javnosti i za koje deo opozcije tvrdi da GIM ima povlašćenu cenu.Na pitanje da li je tačno da je cena mine koju je GIM kupovao od Krušika niža od cene po kojoj je kupovao SDPR, rekao je da je to apsolutno netačno i kao primer naveo uporedne cene minobacačke mine od 120 mm. koje su kupovali GIM, koji je kupovao 50.000 komada, a SDPR 15.000.Kako je naveo, cena za SDPR, koja je kupovala 15.000 komada tih mina, bila je 193 dolara, a za GIM, koji je kupovao 50.000 komada, cena je 202 dolara, dok je za minobacačke mine od 60 mm GIM imao jeftiniciju cenu što je, kazao je Stefanović, stvorilo određenu kontroverzu."GIM je kupovao mine bez dodatnih barutnih punjenja. GIM je recimo kupovao sa dva prstena, SDP je sa četiri ili šest, a jedan prsten košta, na primer, oko 1,7 dolara po komadu za minu od 60 mm. Kad kupite minu sa dva prstena manje, mina košta šest ili 10 dolara manje", naveo je Stefanović.Objašnjavajući kako funkcioniše prodaja naoružanja, Stefanović je podvukao da se oružje ne može prodati nekom ko nije dozvoljeni tzv.krajnji korisnik, a to je zemlja kojoj se prodaje naoružanje.Kako je pojasnio, ta zemlja ne sme da bude u režimu međunarodnih sanckija, mora da ima sve potrebne dozvole i da pruža sve potrebne garancije.Tek onda, kako kaže, država koja se bavi prodajom naoružanja može toj zemlji da prodaje oružje."Šta će ta zemlja da uradi s tim oružjem, to više nije briga Republike Srbije. Ako je bilo koja od tih zemalja zloupotrebila to oružje, postoji međunarodni sistem sankcija, a velike sile tačno znaju kuda ide tok naoružanja", rekao je Stefanović.Dodao je da su laži o trgovini oružja plasirali i strani trgovci oružjem koji imaju svoje poslovne i političke interese i interese da uruše našu vojnu i namensku industriju.Stefanović je naveo da se u javnosti često postavlja pitanje ko daje dozvole za prodaju, i naglasio da je to nadležnost Ministarstva trgovine, dok saglasnosti za pribavljanje dozvole daju ministarstva odbrane, spoljnih poslova i unutrašnjih poslova i Bezbednosno"informativna agencija.Kako je rekao, MUP daje samo saglasnost da je transport oružja od fabrike do izlazne tačke iz zemlje bezbedan, a u tom procesu učestvuju Uprava policije, Uprava kriminalističke policije, Uprava saobraćajne policije, Uprava za upravne poslove i Sektor za vanredne situacije."Pet uprava daje saglasnost u skladu sa zakonom i to se predaje Ministastvu trgovine koje na osnovu toga izdaje dozvolu. O svemu tome, ako bilo ko od njih ne da dozvolu, može da odlučuje vlada. Dakle, niko nema monopol, a MUP ne daje dozvolu da se nešto uradi", pojasnio je Stefanović.Upitan da li je MUP, u interesu njegovog oca Branka Stefanovića, dao kompaniji GIM dozvolu za izvoz oružja, ministar je podvukao da njegov otac nije vlasnik, suvlasnik niti direktor te kompanije i da on nema nikakvu korist od toga da li GIM dobro radi ili ne."U tom procesu nema mog uticaja, niti sam ikada zvao bilo koga iz vojne industrije da mu tražim bilo šta ili da pitam za neku kompaniju. Nisam zvao nijednog od aktera u ovom procesu da intervenišem za bilo šta. Nije me interesovalo niti me interesuje danas", rekao je Stefanović.Dodao je da je krajnji cilj afere da bude sprečen da se bavi svojim poslom i da se spreči da se govori o dobrim stvarima koje se danas dešavaju u Srbiji - o izgradnji puteva , investicijama, povećanju plata i penzija...Stefanović je kazao da se te izmišljotine plasiraju svaki put kada se otkrije neka afera Dragana ?ilasa kao što je, dodao je, korupcija na RTS i afera u kojoj ?ilasova firma prihodvala više od petsto miliona evra."Ili kada se otkrije da je u Českoj imao samo 74.000 evra sa kojima je počeo kapital, da danas ima 25 miliona evra. Kada se sve to uzme u obzir, onda me ne čudi što se takve laži stalno plasiraju", rekao je ministar.Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je sinoć da je spreman u svakom trenutku da ide na detektor laži i u zemlji i u inostranstvu.On je to rekao za TV O2, povodom vesti da Agencija za borbu protiv korupcije proverava da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka u slučaju njegovog mogućeg sukoba interesa."Spreman sam za sve da ne kažu ljudi neće da ide na ovaj ili onaj. Ja sam za razliku od onih kojima nudite, poput (Marka) Bastaća i koji odbijaju, spreman da odgovaram na sva pitanja. Spreman sam da odgovorim na to da li sam ikada zvao, uticao, pomagao ili bilo šta nečasno uradio. A nisam", rekao je Stefanović.Upitan da kaže da li je Aleksandar Obradović, koji je doveo u vezu Stefanovićevog oca s vojnom firmom "Krušik", zaista uzbunjivač i pod kojom optužbom je uhapšen, Stefanović je kazao da je ono što je on uradio odavanje poslovne tajne, a da ne može da kvalifikuje šta će biti završna kvalifikacija optužnice.Prema njegovim rečima, ono što zasigurno može da kaže jeste da Obradović nije uzbunjivač, iako deo opozicije pokušava da ga proglasi za uzbunjivača, jer je sa njim u dosluhu."To sam primetio u slučajevima korupcije. Imate slučajeve korupcije kod ljudi bliskih i (Draganu) ?ilasu i (Vuku) Jeremiću i iz establišmenta Demokratske stranke. Kad god ih uhvatite u lopovluku, poput slučajeva Bulevar revolucije, podzemnih kontejnera, RTS, Telekom, svi oni ođednom postaju političari, opozicione zvezde uzbunjivači, samo da izbegnu sopstvenu krivicu", rekao je Stefanović.On je pojasnio da je Obradovićeva majka radila u Krušiku do 2014. godine kada je otpuštena i da je nakon toga Obradović počeo da skuplja dokumentaciju kompanije."Šta bi rekli Amerikanci i Rusi i kako bi se ponašali prema čoveku koji iz vojne fabrike iznosi pet godina podatke o poslovanjima "Krušika" sa svim kompanijama. Što ih je skupljao. Neka tužilac dokaže da li je uzimao novac za to ili prodavao nekim drugim kompanijama u kojima danas radi njegova majka. On po zakonu ne može da bude uzbunjivač jer nije ispunio nijedan od zakonskih uslova", rekao je Stefanović.Kako je dodao on je morao da obavesti kompaniju, policiju, tužilaštvo, medije, a ne da podatke šalje privatnim kanalima i da tek kada je otkriven bude proglašen uzbunjivačem."Dostavljao je Bugarima, dostavljao je nekim ljudima, ko zna kome. Ne znamo sa sigurnošću. Ne bavim se istragom. On po zakonu mora da odgovara za ono što je uradio, prikupljao je osetljive podatke "Krušika" o celokupnom poslovanju. Pitanje je zašto je to uradio", rekao je Stefanović.Upitan da li bi Obradovića "progutao mrak" da je javno govorio kao kum Marka Bastaća Lazar Lešnjak, Stefanović je rekao da apsolutno ne bi."Izvinite, a koga je to progutao mrak u periodu od kada je SNS na vlasti. Da li je progutao Milana Pantića, novinara ubijenog 2001, visokog funkcionera tadašnje DB Momira Gavrilovića. Ko je to uradio i u koje vreme", upitao je Stefanović.Nekadašnji režim nije dozvoljavao demonstrantima da prođu od Dečanske ulice do RTS-a, rekao je Stefanović i dodao da su "oni" ubijali ljude jer su imali različito mišljenje i jer nisu dozvoljavali šetnju demonstranata ulicom."Mi svakog dana tolerišemo upad na RTS, maltretiranje novinara. Mi hoćemo da gradimo demokratsko društvo, da pokažemo da verujemo da ljudi imaju pravo da se izraze. Molimo ih da izbegavaju nasilje. Iritira me jer neko ima zakonske prava da prijavi skup, sve odobravamo, a ovi zakazuju nezakonit skup da spreče predsednika Republike da uđe u zgradu RTS-a. U kojoj zemlji to ima", upitao se Stefanović.Stefanović je rekao da srpsko društvo mora da bude spremnije za sve vrste izazova i apelovao na ljude da se odazovu na pozive na nasilje."Spokojan sam jer znam da je većina ljudi u Srbiji normalna, okrenuta budućnosti. Naša zemlja napreduje. Ono što je Vučić uradio je povratak ugleda u svetu. Zašto povlače priznanja (KiM), jer veruju Vučiću. Šta je uradio Jeremić sem što je imao dobar marketing. Da ne govorim o pitanju u Međunarodnom sudu pravde, granicama na Jarinju i Brnjaku", rekao je Stefanović.On je dodao da ga samo brine fašizam koji nekad vidi kod nekih političkih stranaka, jer to nije nimalo bezazleno."Poručujem ljudima da učestvuju u protestima, kažu šta hoće, ali da ne učestvuju u nasilju. Nasilje nikome neće biti dozvoljeno. Grdno se vara svako ko misli da će zato što je političar da mu sve bude dozvoljeno. Neka rade veliki junaci šta hoće, samo da se ne late nasilja", rekao je Stefanović.                                    

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/politika/467047/stefanovic-o-slucaju-aleksandra-obradovica-sta-bi-rekli-amerikanci-i-rusi

Autori: @espresors

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: STEFANOVIĆ O SLUČAJU ALEKSANDRA OBRADOVIĆA: Šta bi rekli AMERIKANCI I RUSI?

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je sinoć da je spreman u svakom trenutku da ide na detektor laži i u zemlji i u inostranstvu.On je to rekao za TV O2, povodom vesti da Agencija za borbu protiv korupcije proverava da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka u slučaju njegovog mogućeg sukoba interesa."Spreman sam za sve da ne kažu ljudi neće da ide na ovaj ili onaj. Ja sam za razliku od onih kojima nudite, poput (Marka) Bastaća i koji odbijaju, spreman da odgovaram na sva pitanja. Spreman sam da odgovorim na to da li sam ikada zvao, uticao, pomagao ili bilo šta nečasno uradio. A nisam", rekao je Stefanović.Upitan da kaže da li je Aleksandar Obradović, koji je doveo u vezu Stefanovićevog oca s vojnom firmom "Krušik", zaista uzbunjivač i pod kojom optužbom je uhapšen, Stefanović je kazao da je ono što je on uradio odavanje poslovne tajne, a da ne može da kvalifikuje šta će biti završna kvalifikacija optužnice.Prema njegovim rečima, ono što zasigurno može da kaže jeste da Obradović nije uzbunjivač, iako deo opozicije pokušava da ga proglasi za uzbunjivača, jer je sa njim u dosluhu."To sam primetio u slučajevima korupcije. Imate slučajeve korupcije kod ljudi bliskih i (Draganu) Djilasu i (Vuku) Jeremiću i iz establišmenta Demokratske stranke. Kad god ih uhvatite u lopovluku, poput slučajeva Bulevar revolucije, podzemnih kontejnera, RTS, Telekom, svi oni ođednom postaju političari, opozicione zvezde uzbunjivači, samo da izbegnu sopstvenu krivicu", rekao je Stefanović.On je pojasnio da je Obradovićeva majka radila u Krušiku do 2014. godine kada je otpuštena i da je nakon toga Obradović počeo da skuplja dokumentaciju kompanije."Šta bi rekli Amerikanci i Rusi i kako bi se ponašali prema čoveku koji iz vojne fabrike iznosi pet godina podatke o poslovanjima "Krušika" sa svim kompanijama. Što ih je skupljao. Neka tužilac dokaže da li je uzimao novac za to ili prodavao nekim drugim kompanijama u kojima danas radi njegova majka. On po zakonu ne može da bude uzbunjivač jer nije ispunio nijedan od zakonskih uslova", rekao je Stefanović.Kako je dodao on je morao da obavesti kompaniju, policiju, tužilaštvo, medije, a ne da podatke šalje privatnim kanalima i da tek kada je otkriven bude proglašen uzbunjivačem."Dostavljao je Bugarima, dostavljao je nekim ljudima, ko zna kome. Ne znamo sa sigurnošću. Ne bavim se istragom. On po zakonu mora da odgovara za ono što je uradio, prikupljao je osetljive podatke "Krušika" o celokupnom poslovanju. Pitanje je zašto je to uradio", rekao je Stefanović.Upitan da li bi Obradovića "progutao mrak" da je javno govorio kao kum Marka Bastaća Lazar Lešnjak, Stefanović je rekao da apsolutno ne bi."Izvinite, a koga je to progutao mrak u periodu od kada je SNS na vlasti. Da li je progutao Milana Pantića, novinara ubijenog 2001, visokog funkcionera tadašnje DB Momira Gavrilovića. Ko je to uradio i u koje vreme", upitao je Stefanović.Nekadašnji režim nije dozvoljavao demonstrantima da prođu od Dečanske ulice do RTS-a, rekao je Stefanović i dodao da su "oni" ubijali ljude jer su imali različito mišljenje i jer nisu dozvoljavali šetnju demonstranata ulicom."Mi svakog dana tolerišemo upad na RTS, maltretiranje novinara. Mi hoćemo da gradimo demokratsko društvo, da pokažemo da verujemo da ljudi imaju pravo da se izraze. Molimo ih da izbegavaju nasilje. Iritira me jer neko ima zakonske prava da prijavi skup, sve odobravamo, a ovi zakazuju nezakonit skup da spreče predsednika Republike da uđe u zgradu RTS-a. U kojoj zemlji to ima", upitao se Stefanović.Stefanović je rekao da srpsko društvo mora da bude spremnije za sve vrste izazova i apelovao na ljude da se odazovu na pozive na nasilje."Spokojan sam jer znam da je većina ljudi u Srbiji normalna, okrenuta budućnosti. Naša zemlja napreduje. Ono što je Vučić uradio je povratak ugleda u svetu. Zašto povlače priznanja (KiM), jer veruju Vučiću. Šta je uradio Jeremić sem što je imao dobar marketing. Da ne govorim o pitanju u Međunarodnom sudu pravde, granicama na Jarinju i Brnjaku", rekao je Stefanović.On je dodao da ga samo brine fašizam koji nekad vidi kod nekih političkih stranaka, jer to nije nimalo bezazleno."Poručujem ljudima da učestvuju u protestima, kažu šta hoće, ali da ne učestvuju u nasilju. Nasilje nikome neće biti dozvoljeno. Grdno se vara svako ko misli da će zato što je političar da mu sve bude dozvoljeno. Neka rade veliki junaci šta hoće, samo da se ne late nasilja", rekao je Stefanović. Bonus video:(Espreso.rs/Agencije)                  

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=11&dd=14&nav_category=11&nav_id=1616904

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stefanović: Afera o trgovini oružjem monstruozna laž opozicije VIDEO - Info

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je sinoć da je afera o navodnom učešću njegovog oca u trgovini oružjem monstruozna laž.Stefanović je istakao da je to izmišljotina dela opozicije koja, kako je rekao, ima za cilj da nanese štetu njemu, njegovoj porodici i državi Srbiji.Stefanović je gostujući u emisiji Fokus TV O2 objasnio kako funkcioniše trgovina oružjem i demantovao navode dela opozicije da Srbija oružjem snabdeva teroriste u Jemenu, kao i optužbe da je zajedno sa svojim ocem, Brankom Stefanovićem, omogućio kompaniji GIM da dobije povlašćenu cenu oružja od fabrike "Krušik" u odnosu na državnu kompaniju SDPR.Stefanović je rekao da su to izmišljotine i objasnio da, kada je reč o prodaji naoružanja iz "Krušika", sve privatne kompanije koje ga prodaju, nisu vlasnici tog naoružanja, već da to rade komisiono za "Krušik", odnosno po ugovoru, kao i da od prodaje imaju pet odsto, dok ostalih 95 odsto od postignute cene pripada "Krušiku"."Samim tim priča da neko kupuje skuplje ili jeftinije od "Krušika" je besmislena, jer niko ne kupuje na takav način, već zajedno sa "Krušikom", kao komisionar, učestvuje u prodaji nekoj zemlji", rekao je ministar i pokazao tabelu sa uporednim cenama ugovora koji su, kako kaže, prikazivani u javnosti i za koje deo opozcije tvrdi da GIM ima povlašćenu cenu.Na pitanje da li je tačno da je cena mine koju je GIM kupovao od Krušika niža od cene po kojoj je kupovao SDPR, rekao je da je to apsolutno netačno i kao primer naveo uporedne cene minobacačke mine od 120 mm. koje su kupovali GIM, koji je kupovao 50.000 komada, a SDPR 15.000.Kako je naveo, cena za SDPR, koja je kupovala 15.000 komada tih mina, bila je 193 dolara, a za GIM, koji je kupovao 50.000 komada, cena je 202 dolara, dok je za minobacačke mine od 60 mm GIM imao jeftiniciju cenu što je, kazao je Stefanović, stvorilo određenu kontroverzu."GIM je kupovao mine bez dodatnih barutnih punjenja. GIM je recimo kupovao sa dva prstena, SDP je sa četiri ili šest, a jedan prsten košta, na primer, oko 1,7 dolara po komadu za minu od 60 mm. Kad kupite minu sa dva prstena manje, mina košta šest ili 10 dolara manje", naveo je Stefanović.Objašnjavajući kako funkcioniše prodaja naoružanja, Stefanović je podvukao da se oružje ne može prodati nekom ko nije dozvoljeni tzv.krajnji korisnik, a to je zemlja kojoj se prodaje naoružanje.Kako je pojasnio, ta zemlja ne sme da bude u režimu međunarodnih sanckija, mora da ima sve potrebne dozvole i da pruža sve potrebne garancije.Tek onda, kako kaže, država koja se bavi prodajom naoružanja može toj zemlji da prodaje oružje."Šta će ta zemlja da uradi s tim oružjem, to više nije briga Republike Srbije. Ako je bilo koja od tih zemalja zloupotrebila to oružje, postoji međunarodni sistem sankcija, a velike sile tačno znaju kuda ide tok naoružanja", rekao je Stefanović.Dodao je da su laži o trgovini oružja plasirali i strani trgovci oružjem koji imaju svoje poslovne i političke interese i interese da uruše našu vojnu i namensku industriju.Stefanović je naveo da se u javnosti često postavlja pitanje ko daje dozvole za prodaju, i naglasio da je to nadležnost Ministarstva trgovine, dok saglasnosti za pribavljanje dozvole daju ministarstva odbrane, spoljnih poslova i unutrašnjih poslova i Bezbednosno"informativna agencija.Kako je rekao, MUP daje samo saglasnost da je transport oružja od fabrike do izlazne tačke iz zemlje bezbedan, a u tom procesu učestvuju Uprava policije, Uprava kriminalističke policije, Uprava saobraćajne policije, Uprava za upravne poslove i Sektor za vanredne situacije."Pet uprava daje saglasnost u skladu sa zakonom i to se predaje Ministastvu trgovine koje na osnovu toga izdaje dozvolu. O svemu tome, ako bilo ko od njih ne da dozvolu, može da odlučuje vlada. Dakle, niko nema monopol, a MUP ne daje dozvolu da se nešto uradi", pojasnio je Stefanović.Upitan da li je MUP, u interesu njegovog oca Branka Stefanovića, dao kompaniji GIM dozvolu za izvoz oružja, ministar je podvukao da njegov otac nije vlasnik, suvlasnik niti direktor te kompanije i da on nema nikakvu korist od toga da li GIM dobro radi ili ne."U tom procesu nema mog uticaja, niti sam ikada zvao bilo koga iz vojne industrije da mu tražim bilo šta ili da pitam za neku kompaniju. Nisam zvao nijednog od aktera u ovom procesu da intervenišem za bilo šta. Nije me interesovalo niti me interesuje danas", rekao je Stefanović.Dodao je da je krajnji cilj afere da bude sprečen da se bavi svojim poslom i da se spreči da se govori o dobrim stvarima koje se danas dešavaju u Srbiji - o izgradnji puteva , investicijama, povećanju plata i penzija...Stefanović je kazao da se te izmišljotine plasiraju svaki put kada se otkrije neka afera Dragana ?ilasa kao što je, dodao je, korupcija na RTS i afera u kojoj ?ilasova firma prihodvala više od petsto miliona evra."Ili kada se otkrije da je u Českoj imao samo 74.000 evra sa kojima je počeo kapital, da danas ima 25 miliona evra. Kada se sve to uzme u obzir, onda me ne čudi što se takve laži stalno plasiraju", rekao je ministar.Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je sinoć da je spreman u svakom trenutku da ide na detektor laži i u zemlji i u inostranstvu.On je to rekao za TV O2, povodom vesti da Agencija za borbu protiv korupcije proverava da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka u slučaju njegovog mogućeg sukoba interesa."Spreman sam za sve da ne kažu ljudi neće da ide na ovaj ili onaj. Ja sam za razliku od onih kojima nudite, poput (Marka) Bastaća i koji odbijaju, spreman da odgovaram na sva pitanja. Spreman sam da odgovorim na to da li sam ikada zvao, uticao, pomagao ili bilo šta nečasno uradio. A nisam", rekao je Stefanović.Upitan da kaže da li je Aleksandar Obradović, koji je doveo u vezu Stefanovićevog oca s vojnom firmom "Krušik", zaista uzbunjivač i pod kojom optužbom je uhapšen, Stefanović je kazao da je ono što je on uradio odavanje poslovne tajne, a da ne može da kvalifikuje šta će biti završna kvalifikacija optužnice.Prema njegovim rečima, ono što zasigurno može da kaže jeste da Obradović nije uzbunjivač, iako deo opozicije pokušava da ga proglasi za uzbunjivača, jer je sa njim u dosluhu."To sam primetio u slučajevima korupcije. Imate slučajeve korupcije kod ljudi bliskih i (Draganu) ?ilasu i (Vuku) Jeremiću i iz establišmenta Demokratske stranke. Kad god ih uhvatite u lopovluku, poput slučajeva Bulevar revolucije, podzemnih kontejnera, RTS, Telekom, svi oni ođednom postaju političari, opozicione zvezde uzbunjivači, samo da izbegnu sopstvenu krivicu", rekao je Stefanović.On je pojasnio da je Obradovićeva majka radila u Krušiku do 2014. godine kada je otpuštena i da je nakon toga Obradović počeo da skuplja dokumentaciju kompanije."Šta bi rekli Amerikanci i Rusi i kako bi se ponašali prema čoveku koji iz vojne fabrike iznosi pet godina podatke o poslovanjima "Krušika" sa svim kompanijama. Što ih je skupljao. Neka tužilac dokaže da li je uzimao novac za to ili prodavao nekim drugim kompanijama u kojima danas radi njegova majka. On po zakonu ne može da bude uzbunjivač jer nije ispunio nijedan od zakonskih uslova", rekao je Stefanović.Kako je dodao on je morao da obavesti kompaniju, policiju, tužilaštvo, medije, a ne da podatke šalje privatnim kanalima i da tek kada je otkriven bude proglašen uzbunjivačem."Dostavljao je Bugarima, dostavljao je nekim ljudima, ko zna kome. Ne znamo sa sigurnošću. Ne bavim se istragom. On po zakonu mora da odgovara za ono što je uradio, prikupljao je osetljive podatke "Krušika" o celokupnom poslovanju. Pitanje je zašto je to uradio", rekao je Stefanović.Upitan da li bi Obradovića "progutao mrak" da je javno govorio kao kum Marka Bastaća Lazar Lešnjak, Stefanović je rekao da apsolutno ne bi."Izvinite, a koga je to progutao mrak u periodu od kada je SNS na vlasti. Da li je progutao Milana Pantića, novinara ubijenog 2001, visokog funkcionera tadašnje DB Momira Gavrilovića. Ko je to uradio i u koje vreme", upitao je Stefanović.Nekadašnji režim nije dozvoljavao demonstrantima da prođu od Dečanske ulice do RTS-a, rekao je Stefanović i dodao da su "oni" ubijali ljude jer su imali različito mišljenje i jer nisu dozvoljavali šetnju demonstranata ulicom."Mi svakog dana tolerišemo upad na RTS, maltretiranje novinara. Mi hoćemo da gradimo demokratsko društvo, da pokažemo da verujemo da ljudi imaju pravo da se izraze. Molimo ih da izbegavaju nasilje. Iritira me jer neko ima zakonske prava da prijavi skup, sve odobravamo, a ovi zakazuju nezakonit skup da spreče predsednika Republike da uđe u zgradu RTS-a. U kojoj zemlji to ima", upitao se Stefanović.Stefanović je rekao da srpsko društvo mora da bude spremnije za sve vrste izazova i apelovao na ljude da se odazovu na pozive na nasilje."Spokojan sam jer znam da je većina ljudi u Srbiji normalna, okrenuta budućnosti. Naša zemlja napreduje. Ono što je Vučić uradio je povratak ugleda u svetu. Zašto povlače priznanja (KiM), jer veruju Vučiću. Šta je uradio Jeremić sem što je imao dobar marketing. Da ne govorim o pitanju u Međunarodnom sudu pravde, granicama na Jarinju i Brnjaku", rekao je Stefanović.On je dodao da ga samo brine fašizam koji nekad vidi kod nekih političkih stranaka, jer to nije nimalo bezazleno."Poručujem ljudima da učestvuju u protestima, kažu šta hoće, ali da ne učestvuju u nasilju. Nasilje nikome neće biti dozvoljeno. Grdno se vara svako ko misli da će zato što je političar da mu sve bude dozvoljeno. Neka rade veliki junaci šta hoće, samo da se ne late nasilja", rekao je Stefanović.                                    

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: srbin.info

Link: https://srbin.info/politika/sta-ce-sad-vucic-novi-zakon-novcane-kazne-za-funkcionere-koji-promovisu-stranku/

Autori: https://srbin.info

Teme: Korupcija

Naslov: ŠTA ĆE SAD VUČIĆ Novi Zakon - novčane kazne za funkcionere koji promovišu stranku

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, uvodi se zabrana javnim funkcionerima da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka, odn...Vlada Srbije utvrdila je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, sa ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu. Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, uvodi se zabrana javnim funkcionerima da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, kao i korišćenje javnih skupova za promociju političkih stranaka. Foto: N.S. U slučaju nepoštovanja ove zabrane propisan je i posebni prekršaj javnog funkcionera za koji se može izreći novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara. Pored jačanja odgovornosti u odnosu na korišćenje i raspolaganje javnim resursima, izmene i dopune zakona se odnose i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, kao i propisivanje prekršaja za javne funkcionere koji koriste javne resurse u izbornoj kampanji suprotno zakonu. Navedenim zakonskim predlozima predviđa se uvođenje novog pojma- "javni resurs" pod kojim se podrazumeva nepokretnost, pokretna stvar i svako drugo dobro koje je u javnoj svojini, odnosno u drugom obliku svojine, koje koriste organi Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave. Kako je Narodna skupština usvojila novi Zakon o sprečavanju korupcije, koji zamenjuje Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, a čija primena počinje 1. septembra 2020. godine, bilo je neophodno da se usvoje izmene i dopune postojećeg zakona, navedeno je u saopštenju. https://t.co/8Mqqqk6S48 - SRBIN info (@srbininfo) November 13, 2019 UKOLIKO IMATE ŽELJU DA PODRŽITE RAD PRODUKCIJE "CENTAR" I RAD PORTALA "SRBIN.INFO", DONACIJE MOŽETE UPLATITI PUTEM SLEDEĆIH LINKOVA: 5€ 10€ 20€ 50€ 100€ PayPal PostNet HVALA I BOG VAS BLAGOSLOVIO! Izvor: tanjug.rs Oznake: državni fukcioneri, izmena zakona, novčane kazne, predlog, promocija stranke

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/antonijevic-postoje-pocetni-koraci-koji-govore-da-je-mogue-izmeniti-izborne-uslove

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Antonijević: Postoje početni koraci koji govore da je moguće izmeniti izborne uslove

 Antonijević je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je poslednjim izmenama koje Vlada usvojila a tiče predloga izmena Zakona o sprečavanju korupcije dobro to što je "konačno dobijena definicija šta su javni resursi".On je kazao da je napravljen jedan korak, ali da Vlada nije potpuno izašla u susret nevladinim organizacijama.Antonijević je ocenio da Agencija za borbu protiv korupcije ne obavlja svoj posao i naveo da je teško očekivati da će ona ispuniti očekivanja.On je podsetio da se sutra nastavlja dijalog o izbornim uslovima uz EU posrednike i dodao da će delegacija EU biti ojačana time što dolazi predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon i stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.    

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/fajon-i-bilcik-sa-liderima-szs-srecu-se-odvojeno/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Fajon i Bilčik sa liderima SZS sreću se odvojeno?

Razgovori ne mogu promeniti našu odluku o bojkotu izbora na proleće 2020.Foto: FoNet/ Nenad Đorđević Predstavnici Saveza za Srbiju neće ići na sastanak sa predstavnicima Evropskog parlamenta i vladajuće stranke, ali se očekuje sastanak delegacije Saveza sa predstavnicima EP bez prisustva vlasti na kojem bi se precizirali razlozi zbog kojih ovaj opozicioni blok neće učestvovati na narednim izborima, kaže za Danas Janko Veselinović, predsedavajući Saveza za Srbiju povodom druge dvodnevne runde dijaloga vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova, koja će uz posredovanje Evropskog parlamenta biti održana u Narodnoj skupštini. Evropski parlament bi, prema najavama, trebalo da predstavljaju izvestioci EP za Srbiju Vladimir Bilčik, predsednica Odbora EP za odnose sa Srbijom Tanja Fajon i bivši poslanici EP Eduard Kukan i Knut Flekenštajn. Oni bi danas trebalo da stignu u Beograd. Veselinović kaže da je Savez uoči današnjeg dolaska evropskih parlamentaraca njima poslao pismo u kojem su navedeni jasni stavovi. Prema njegovim rečima, evropski parlamentarci su upoznati sa tim da su Aleksandar Vučić i Vlada predvođena njegovom strankom krivi su za sedmogodišnje urušavanje izbornih uslova i institucija, uz sve jaču medijsku satanizaciju opozicije i drugačijeg mišljenja, i da je zbog toga izlazak na izbore postao nemoguć. - Jedino rešenje je da uz posredovanje predstavnika EU, odvojenim razgovorima sa opozicijom i vlastima, dođemo do uslova za održavanje normalnih izbora, i to na sledeći način. Treba postići sveobuhvatni sporazum na osnovu predloga nezavisnih stručnjaka protesta "1 od 5 miliona", domaće i međunarodne stručne javnosti. Taj sporazum bi morao da omogući slobodne medije i ostvarivanje prava građana na potpuno, blagovremeno i istinito informisanje. Zatim, imenovanje novog sastava REM, regulatornog tela za elektronske medije, precizno definisanje zastupljenosti vlasti i opozicije na javnim medijskim servisima i regulacija rada medija sa nacionalnom frekvencijom. Sporazum treba da omogući i uslove i mehanizme da se glasa tajno i bez pritisaka., kao i izbornu administraciju koja će omogućiti regularnost izbornog procesa - objašnjava on. Uz sporazum, kako dodaje, treba postići i dogovor o mehanizmima za sprovođenje Sporazuma, a primena dogovorenog sporazuma potrebna je najmanje devet meseci pre održavanja normalnih izbora. I Inicijativa Ne davimo Beograd koja učestvuje u kampanji bojkota izbora 2020., poslala je juče otvoreno pismo velikom broju evropskih poslanika, u kome traži da da ne učestvuju u pregovorima o izbornim uslovima dok traju napadi i pritisci na medije. Predstavnici NDB nisu ni pozvani da učestvuju u razgovorima. Od grupa građana koje nemaju poslanike u parlamentu, pozvani su predstavnici Pokreta slobodnih građana, koji imaju odbornike u Skupštini Beograda, i imali su predsedničkog kandidata 2017. Kako je Danas već pisao, prema nacrtu agende u koji je naš list imao uvid, predstavnici EP bi danas trebalo da doputuju u Beograd i verovatno će biti organizovana "uvodna večera" koju bi priredio Evropski parlament. Sutra ujutro, biće organizovana dobrodošlica za evroparlamentarce, uz obraćanje predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, a ne isključuje se ni mogućnost obraćanja Kukana i Flekenštajna. Tema prvog sastanka biće "analiza napretka u sprovođenju najavljenih mera Vlade za poboljšanje izbornih uslova". Tom prilikom, govoriće predstavnik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-a, kao i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, a potom će reč imati lideri parlamentarnih grupa. Naredni sastanak biće posvećen "novim predlozima Vlade za unapređenje izbornih uslova", i trebalo bi da govore, između ostalih, programski direktor CRTA Raša Nedeljković, izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar i programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić. Treća "sesija" 15. novembra ticaće se finansiranja kampanja, dok će se na četvrtom sastanku govoriti o medijima. razgovor, Savez za Srbiju, Tanja Fajon, Vladimir BilčikBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/antonijevic-postoje-pocetni-koraci-koji-govore-da-je-moguce-izmeniti-izborne-uslove/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Antonijević: Postoje početni koraci koji govore da je moguće izmeniti izborne uslove

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević kazao je da postoje početni koraci koji govore da je moguće izmeniti izborne uslove u Srbiji.Foto: Fonet/ Nenad Đorđević Antonijević je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je poslednjim izmenama koje Vlada usvojila a tiče predloga izmena Zakona o sprečavanju korupcije dobro to što je "konačno dobijena definicija šta su javni resursi". On je kazao da je napravljen jedan korak, ali da Vlada nije potpuno izašla u susret nevladinim organizacijama. Antonijević je ocenio da Agencija za borbu protiv korupcije ne obavlja svoj posao i naveo da je teško očekivati da će ona ispuniti očekivanja. On je podsetio da se sutra nastavlja dijalog o izbornim uslovima uz EU posrednike i dodao da će delegacija EU biti ojačana time što dolazi predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon i stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik. fondacija za otvoreno društvo, Izbori, Milan AntonijevićBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/119279-antonijevic-postoje-pocetni-koraci-koji-govore-da-je-moguce-izmeniti-izborne-uslove

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Antonijević: Postoje početni koraci koji govore da je moguće izmeniti izborne uslove

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević kazao je da postoje početni koraci koji govore da je moguće izmeniti izborne uslove u Srbiji... Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević kazao je da postoje početni koraci koji govore da je moguće izmeniti izborne uslove u Srbiji.Antonijević je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je poslednjim izmenama koje Vlada usvojila a tiče predloga izmena Zakona o sprečavanju korupcije dobro to što je "konačno dobijena definicija šta su javni resursi". On je kazao da je napravljen jedan korak, ali da Vlada nije potpuno izašla u susret nevladinim organizacijama. Antonijević je ocenio da Agencija za borbu protiv korupcije ne obavlja svoj posao i naveo da je teško očekivati da će ona ispuniti očekivanja. On je podsetio da se sutra nastavlja dijalog o izbornim uslovima uz EU posrednike i dodao da će delegacija EU biti ojačana time što dolazi predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon i stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3736593/mnogo-izbornih-uslova-i-dalje-podvuceno-crvenim.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Mnogo izbornih uslova i dalje "podvučeno crvenim"

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo smatra da preložena kazna od 100.000 do 150.000 za korišćenje javnih resursi u kampanji nije dovoljna. Ističe da su predstavnici Evropskog parlamenta dosta stavki o izbornim uslovima označili crvenom bojom, što znači da nisu ispunjeni postavljeni zahtevi. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaMilan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo smatra da preložena kazna od 100.000 do 150.000 za korišćenje javnih resursi u kampanji nije dovoljna. Ističe da su predstavnici Evropskog parlamenta dosta stavki o izbornim uslovima označili crvenom bojom, što znači da nisu ispunjeni postavljeni zahtevi.Vlada Srbije utvrdila je Predloge zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o sprečavanju korupcije, s ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu. Predloženo je uvođenje zabrane javnim funkcionerima da koriste javne resurse i skupove za promociju političkih stranaka. Izmene zakona odnose se i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, saopšeno je iz Vlade. Na pitanje RTS-a da li je moguće da pet-šest meseci uoči izbora vlast i opozicija postignu kompromis o izbornim uslovima, Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo kaže da postoje početni koraci koji pokazuju da je moguće izmeniti određene izborne uslove. "Postoje početni koraci koji pokazuju da je moguće izmeniti određene izborne uslove i napraviti ono što Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIR) zahteva - izjednačavanje uslova onih koji učestvuju, onemogućavanje zloupotreba finansija kojima raspolaže država i oni na vlasti, da se jasno razgraniče", rekao je Antonijević. Ostavljeno je, kaže, dosta prostora da se vidi da li je Vlada sposobna da donese zakone, a može i da se uđe u ocenu kvaliteta ponuđenog i vidi na koji način će se sprovoditi. Dosta toga je podvučeno crvenim Antonijević ističe da su novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i predsednica delegacije u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon, koji večeras stižu u Beograd izradili dokument koji govori šta je ispunjeno, a šta nije. "Dosta je stvari crvenom bojom označeno jer nisu ispunjene, neke jesu, a neke su delimično ispunjene", naveo je Antonijević. Govoreći o funkcionerskoj kampanji, Antonijević je rekao da se nije u potpunosti izašlo u susret zahtevima ODIR-a. Dobro je, kaže, što je stigla definicija pojma javni resurs, koji označava neporketnosti, pokretne stvari i druga dobra u javnoj svojini. "Dobili smo definiciju javnih resursa, taj deo je dobar. Imate mogućnost da odredite šta ne sme da se koristi tokom kapmpanje", rekao je Antonijević. Kritikuje, međutim, to što oni koji prekrše zakon i koriste javne resurse prekršajno odgovaraju prema ovom predlogu, a preti im kazna od 100.000 do 150.000 dinara. "To nije visoka kazna jer može da utiče na četvorodgodišnji život naših građana", rekao je Antonijević. Nezadovoljstvo radom Agencije za borbu protiv korupcije  Postoji opšta saglasnost da Agencija za borbu protiv korupcije ne obavlja svoj posao. "Ako postoji sumnja u rad Agencije i onih koji vode državu, čini mi se da civilno društvo može da zauzme stav da je teško očekivati da će se u potpunsoti poštovati zakon", rekao je Antonijević. Podseća da se zakoni ne razmatraju po hinoj proceduri, što je bio zahtev. "Postoji prostor za amandmane, a nakon komentara evroparlamentaraca, koji pred sobom imaju dobre analize, biće dovoljno vremena i prostora da se građanima predstave najbolji zakoni i da vidimo izmene koje do sada nisu hteli da uvrste u predlog zakona", zaključio je Antonijević.  

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3736593/mnogo-izbornih-uslova-i-dalje-podvuceno-crvenim.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Mnogo izbornih uslova i dalje "podvučeno crvenom"

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo smatra da preložena kazna od 100.000 do 150.000 za korišćenje javnih resursa u kampanji nije dovoljna. Ističe da su predstavnici Evropskog parlamenta dosta stavki o izbornim uslovima označili crvenom bojom, što znači da nisu ispunjeni postavljeni zahtevi. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaMilan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo smatra da preložena kazna od 100.000 do 150.000 za korišćenje javnih resursa u kampanji nije dovoljna. Ističe da su predstavnici Evropskog parlamenta dosta stavki o izbornim uslovima označili crvenom bojom, što znači da nisu ispunjeni postavljeni zahtevi.Vlada Srbije utvrdila je Predloge zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o sprečavanju korupcije, s ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu. Predloženo je uvođenje zabrane javnim funkcionerima da koriste javne resurse i skupove za promociju političkih stranaka. Izmene zakona odnose se i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, saopšeno je iz Vlade. Na pitanje RTS-a da li je moguće da pet-šest meseci uoči izbora vlast i opozicija postignu kompromis o izbornim uslovima, Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo kaže da postoje početni koraci koji pokazuju da je moguće izmeniti određene izborne uslove. "Postoje početni koraci koji pokazuju da je moguće izmeniti određene izborne uslove i napraviti ono što Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIR) zahteva - izjednačavanje uslova onih koji učestvuju, onemogućavanje zloupotreba finansija kojima raspolaže država i oni na vlasti, da se jasno razgraniče", rekao je Antonijević. Ostavljeno je, kaže, dosta prostora da se vidi da li je Vlada sposobna da donese zakone, a može i da se uđe u ocenu kvaliteta ponuđenog i vidi na koji način će se sprovoditi. Dosta toga je podvučeno crvenom Antonijević ističe da su novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i predsednica delegacije u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon, koji večeras stižu u Beograd, izradili dokument koji govori šta je ispunjeno, a šta nije. "Dosta je stvari crvenom bojom označeno jer nisu ispunjene, neke jesu, a neke su delimično ispunjene", naveo je Antonijević. Govoreći o funkcionerskoj kampanji, Antonijević je rekao da se nije u potpunosti izašlo u susret zahtevima ODIR-a. Dobro je, kaže, što je stigla definicija pojma javni resurs, koji označava nepokretnosti, pokretne stvari i druga dobra u javnoj svojini. "Dobili smo definiciju javnih resursa, taj deo je dobar. Imate mogućnost da odredite šta ne sme da se koristi tokom kapmpanje", rekao je Antonijević. Kritikuje, međutim, to što oni koji prekrše zakon i koriste javne resurse prekršajno odgovaraju prema ovom predlogu, a preti im kazna od 100.000 do 150.000 dinara. "To nije visoka kazna jer može da utiče na četvorogodišnji život naših građana", rekao je Antonijević. Nezadovoljstvo radom Agencije za borbu protiv korupcije  Postoji opšta saglasnost da Agencija za borbu protiv korupcije ne obavlja svoj posao. "Ako postoji sumnja u rad Agencije i onih koji vode državu, čini mi se da civilno društvo može da zauzme stav da je teško očekivati da će se u potpunosti poštovati zakon", rekao je Antonijević. Podseća da se zakoni ne razmatraju po hinoj proceduri, što je bio zahtev. "Postoji prostor za amandmane, a nakon komentara evroparlamentaraca, koji pred sobom imaju dobre analize, biće dovoljno vremena i prostora da se građanima predstave najbolji zakoni i da vidimo izmene koje do sada nisu hteli da uvrste u predlog zakona", zaključio je Antonijević.  

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/ts-nije-bilo-spremnosti-vlade-srbije-da-uredi-pitanje-funkcionerske-kampanje

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Nije bilo spremnosti Vlade da uredi pitanje funkcionerske kampanje

 Prvi od tri nacrta zakona koje je Vladina radna grupa pripremila za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji upućen je Skupštini, a kako navodi ta organizacija, menjan je član Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji uređuje razdvajanje vršenja javne funkcije od stranačkog delovanja.Kako se u saopštenju novodi, u članu 29. i u definicijama iz Zakona o Agenciji, preciziran je pojam "javnog resursa" i navedeni su pojedini vidovi zabranjenog korišćenja tih resursa, ali, kako ocenjuje, od toga neće biti naročite koristi jer se preciziraju pitanja oko kojih ni do sada nije bilo mnogo dilema."Na primer, ni do sada nije bilo nikakve sumnje da je funkcionerima zabranjeno da koriste prostorije i veb-sajtove državnih organa za promociju stranaka. Takođe, ni do sada je bilo jasno da ministri ne smeju da koriste službena vozila za odlazak na stranačke mitinge, izuzev onih koji uživaju danonoćnu zaštitu, ali je Agencija za borbu protiv korupcije krivo tumačila postojeće propise", istakli su u saopštenju.Takođe, navodi se, zakon ne precizira one oblasti gde dileme postoje i gde bi intervencija bila korisna."To je pre svega vođenje 'funkcionerske kampanje', to jest situacije kada se promotivne mogućnosti koje pruža javna funkcija koriste kao prilika za dodatnu promociju pred izbore. Usled toga ćemo i u narednim izbornim kampanjama biti preplavljeni vestima o događajima koji nisu uopšte morali da se dese, ili nije bilo nužno da se odigraju upravo u doba kampanje, sa javnim funkcionerima kao glavnim akterima", dodaje se u saopštenju.Transparentnost Srbija navela je da nije objavila konačan tekst predloga zakona koji je uputila Skupštini, već samo vest sa sednice, "već sada znamo da ovaj tekst nije poboljšan u odnosu na onaj koji je iznet na javnu raspravu"."Ministarstvo pravde je objavilo izveštaj sa javne rasprave u kojem se navodi da je dobilo niz predloga od Centra za primenjene evropske studije i Transparentnosti Srbije, kao i jedan predlog CESID-a, ali da su primedbe odbijene, jer su rešenja iz Nacrta zakona celishodnija, primerenija i usklađena sa preporukama Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (KDILJP)", navodi Transparentnost Srbije.      

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-11-14/novi-magazin/ts-nije-bilo-spremnosti-vlade-da-uredi-pitanje-funkcionerske-kampanje/24454498

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Nije bilo spremnosti Vlade da uredi pitanje funkcionerske kampanje

Novi magazin pre 7 minuta  |  BetaTransparentnost Srbija ocenila je danas da nije bilo spremnosti Vlade Srbije da "valjano uredi pitanje funkcionerske kampanje". Prvi od tri nacrta zakona koje je Vladina radna grupa pripremila za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji upućen je Skupštini, a kako navodi ta organizacija, menjan je član Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji uređuje razdvajanje vršenja javne funkcije od stranačkog delovanja. Kako se u saopštenju novodi, u članu 29. i u definicijama iz Zakona o Agenciji, preciziran je pojam "javnog resursa" i navedeni su pojedini vidovi zabranjenog

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/antonijevic-postoje-pocetni-koraci-koji-govore-da-je-moguce-izmeniti-izborne-uslove/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Antonijević: Postoje početni koraci koji govore da je moguće izmeniti izborne uslove

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević kazao je da postoje početni koraci koji govore da je moguće izmeniti izborne uslove u Srbiji. Antonijević je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je poslednjim izmenama koje Vlada usvojila a tiče predloga izmena Zakona o sprečavanju korupcije dobro to što je "konačno dobijena definicija šta su javni resursi". On je kazao da je napravljen jedan korak, ali da Vlada nije potpuno izašla u susret nevladinim organizacijama. Antonijević je ocenio da Agencija za borbu protiv korupcije ne obavlja svoj posao i naveo da je teško očekivati da će ona ispuniti očekivanja. On je podsetio da se sutra nastavlja dijalog o izbornim uslovima uz EU posrednike i dodao da će delegacija EU biti ojačana time što dolazi predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon i stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik. (Beta)

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/ts-nije-bilo-spremnosti-vlade-srbije-da-uredi-pitanje-funkcionerske-kampanje/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Nije bilo spremnosti Vlade Srbije da uredi pitanje funkcionerske kampanje

Transparentnost Srbija ocenila je danas da nije bilo spremnosti Vlade Srbije da "valjano uredi pitanje 'funkcionerske kampanje'".Foto: Logo Prvi od tri nacrta zakona koje je Vladina radna grupa pripremila za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji upućen je Skupštini, a kako navodi ta organizacija, menjan je član Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji uredjuje razdvajanje vršenja javne funkcije od stranačkog delovanja. Kako se u saopštenju novodi, u članu 29. i u definicijama iz Zakona o Agenciji, preciziran je pojam "javnog resursa" i navedeni su pojedini vidovi zabranjenog korišćenja tih resursa, ali, kako ocenjuje, od toga neće biti naročite koristi jer se preciziraju pitanja oko kojih ni do sada nije bilo mnogo dilema. "Na primer, ni do sada nije bilo nikakve sumnje da je funkcionerima zabranjeno da koriste prostorije i veb-sajtove državnih organa za promociju stranaka. Takodje, ni do sada je bilo jasno da ministri ne smeju da koriste službena vozila za odlazak na stranačke mitinge, izuzev onih koji uživaju danonoćnu zaštitu, ali je Agencija za borbu protiv korupcije krivo tumačila postojeće propise", istakli su u saopštenju. Takodje, navodi se, zakon ne precizira one oblasti gde dileme postoje i gde bi intervencija bila korisna. "To je pre svega vodjenje 'funkcionerske kampanje', to jest situacije kada se promotivne mogućnosti koje pruža javna funkcija koriste kao prilika za dodatnu promociju pred izbore. Usled toga ćemo i u narednim izbornim kampanjama biti preplavljeni vestima o događajima koji nisu uopšte morali da se dese, ili nije bilo nužno da se odigraju upravo u doba kampanje, sa javnim funkcionerima kao glavnim akterima", dodaje se u saopštenju. Transparentnost Srbija navela je da nije objavila konačan tekst predloga zakona koji je uputila Skupštini, već samo vest sa sednice, "već sada znamo da ovaj tekst nije poboljšan u odnosu na onaj koji je iznet na javnu raspravu". "Ministarstvo pravde je objavilo izveštaj sa javne rasprave u kojem se navodi da je dobilo niz predloga od Centra za primenjene evropske studije i Transparentnosti Srbije, kao i jedan predlog CESID-a, ali da su primedbe odbijene, jer su rešenja iz Nacrta zakona celishodnija, primerenija i uskladjena sa preporukama Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (KDILJP)", navodi Transparentnost Srbije. Borba protiv korupcije, transparentnost srbija, Vlada SrbijeBeograd

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: novaekonomija.rs

Link: https://novaekonomija.rs/vesti/vesti-iz-zemlje/sporan-tender-za-novogodi%C5%A1nju-rasvetu-u-zrenjaninu

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Sporan tender za novogodišnju rasvetu u Zrenjaninu

Sporan tender za novogodišnju rasvetu u ZrenjaninuIlustracija. FOTO: Pixabay 14.11.2019 07:00 Nova ekonomija 0Grad Zrenjanin dodelio je ugovor za nabavku novogodišnje rasvete preduzeću Elektrodekor za 4,8 miliona dinara, ali jedan potencijalni ponuđač optužio je grad za diskriminaciju na tenderu.U konkursnoj dokumentaciji se do detalja navode specifikacije dobara koja se nabavljaju, a iz drugih dokumenata se vidi da je gradska komisija tokom postupka odbila da uvaži prigovore koje je primala.Tehnicke%20karakteristike%20rasveta%20ZrenjaninKako se vidi iz odgovora gradske komisije za javnu nabavku novogodišnje rasvete, jedan neimenovani potencijalni ponuđač optužio je grad da postupa suprotno Zakonu o javnim nabavkama, koji obavezuje naručioca da omogući što veću konkurenciju.„Suprotno tome, vaš konkurs je urađen na osnovu kataloga proizvoda MK illumination koji je isključivi nosilac prava industrijskog dizajna i patenata koji su sastavni delovi konkursa, a to znači da su ponuđači koji bi nudili adekvatnu opremu nekog drugog proizvođača unapred diskvalifikovani, što predstavlja jasnu diskriminaciju", navodi se u mejlu koji je upućen komisiji 4. oktobra.Ovaj potencijalni ponuđač takođe je ocenio diskriminatorskim to što se u dokumentaciji traže određeni materijali, poput organiskih materijala ili aluminijuma, iako oni nisu jedini koji mogu biti upotrebljeni za izradu novogodišnje dekoracije.Komisija je u odgovoru 7. oktobra negirala da favorizuje bilo kog ponuđača ili proizvođača, i navela da se naručilac „opredelio za dobra koja može da ponudi veći broj ponuđača na našem tržištu".Međutim, posao je dobila kompanija Elektrodekor koja je zastupnik MK Illumination za Srbiju.U ranijem pitanju od 24. septembra neimenovani potencijalni ponuđač tražio je da se stepen zaštite smanji sa IP 67 na IP 44, jer je to „sasvim zadovoljavajuci stepen zaštite za uličnu rasvetu".Ali naručilac je odbio da izmeni traženi stepen zaštite jer „želi da obezbedi maksimalnu bezbednost građana".Elektrodekor na svom sajtu navodi da je MK Illumination prva na tršištu uvela sistem IP 67 zaštite proizvoda, zbog čega se „bitno razlikujemo od sličnih proizvoda na tržištu".U dopisu od 4. oktobra potencijalni ponuđač je najavio da će, ukoliko naručilac ne izmeni „nepravilnosti" u konkursnoj dokumentaciji, poslati zahtev za zaštitu nadležnoj državnoj Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.Grad Zrenjanin postpisao je ugovor sa preduzećem Elektrodekor 21. oktobra, vidi se iz Obaveštenja o zaključenom ugovoru.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:830086-Pancevce-voze-privatnici

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavkeprivatno partnerstvo

Naslov: Pančevce voze privatnici

U gradu na Tamišu treba da bude prihvaćena ponuda konzorcijuma za preuzimanje ATP. Kad se ozvaniči novo partnerstvo, otpremine za deo zaposlenihAKO Skupština grada na Tamišu prihvati jedinu pristiglu ponudu na završenoj javnoj nabavci za koncesiju ATP "Pančevo", Pančevce će voziti konzorcijum privatnih prevoznika "Saga trans", "Dumeko", "Trans-jug" i "Apeks solušn tehnolodži". Ovaj konzorcijum, ako se ugovor potpiše, prevoziće Pančevce narednih 25 godina, a biće u obavezi i da izgradi novu autobusku stanicu. Pošto će ATP "Pančevo" biti ugašeno posle 71 godine postojanja, nekima od 380 zaposlenih sleduju otpremnine. Jedinu ponudu pristiglu na tender za javno privatno partnerstvo za prevoz putnika na teritoriji Pančeva i izgradnju nove autobuske stanice dao je konzorcijum prevoznika "Saga trans" iz Leštana, "Trans jug" iz Obrenovca i "Dumeko" i "Apeks solušn tehnolodži" iz Beograda. - Grad je njihovu ponudu prihvatio, ali u smislu uslova koje je trebalo ispuniti javnom nabavkom. Da bi ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa ovim konzorcijumom bio potpisan, prvo Skupština grada mora da donese odluku o tome - kaže za "Novosti" gradonačelnik Saša Pavlov, i podseća da koncesija obuhvata prevoz putnika na šest gradskih, pet prigradskih i devet međumesnih linija koje se neće menjati do izgradnje nove autobuske stanice. Kada Skupština Pančeva donese odluku o potpisivanju koncesionog ugovora, ATP "Pančevo" biće ugašeno posle više od sedam decenija poslovanja. - Imao sam razgovor sa predstavnicima sindikata - navodi Bojan Bojanić, sadašnji direktor ATP "Pančevo". - Trenutno imamo 380 zaposlenih, od kojih 80 radi na određeno. Koliko će njih biti tehnološki višak, još ne znamo. POSLODAVAC PREDSEDNICA sindikata "Nezavisnost" Gordana Belča kaže da je stav većine zaposlenih, pošto se preduzeće gasi, da se otpremnine daju svima. - Zaposleni traže da svi dobiju otpremninu, a da budući poslodavac posle zaposli koga želi. Poslodavac će sigurno želeti da zadrži sve vozače i mehaničare - kaže Belča.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-11-14/danas/ts-nije-bilo-spremnosti-vlade-srbije-da-uredi-pitanje-funkcionerske-kampanje/24454560

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Nije bilo spremnosti Vlade Srbije da uredi pitanje funkcionerske kampanje

Danas pre 34 minuta  |  Piše: BetaTransparentnost Srbija ocenila je danas da nije bilo spremnosti Vlade Srbije da "valjano uredi pitanje 'funkcionerske kampanje'". Prvi od tri nacrta zakona koje je Vladina radna grupa pripremila za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji upućen je Skupštini, a kako navodi ta organizacija, menjan je član Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji uredjuje razdvajanje vršenja javne funkcije od stranačkog delovanja. Kako se u saopštenju novodi, u članu 29. i u definicijama iz Zakona o Agenciji, preciziran je pojam "javnog resursa" i navedeni su pojedini vidovi

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: bif.rs

Link: https://bif.rs/2019/11/bela-knjiga-srbija-sprovela-41-odsto-preporuka/

Autori: @bifonline

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Bela knjiga" : Srbija sprovela 41 odsto preporuka - Biznis i Finansije

Srbija je nastavila "stabilan i umeren napredak" u reformama i do sada sprovela 41 odsto preporuka stranih investitora za unapređenje uslova poslovanja, istakla je predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova. Ona je na predstavljanju "Bele knjige" preporuka za 2019. godinu rekla da u primeni preporuka napredak ove godine iznosi sedam odsto u odnosu na prethodnu godinu, jer je 2017. godine formirana radna grupa za njihovo sprovođenje što je ubrzalo realizaciju. "Nadamo se da će se ovaj pozitivni trend nastaviti i da ćemo se sledeće godine primaći cifri od 50 odsto" primenjenih preporuka, rekla je Mihajlova. Dodala je da Savet stranih [...]"Bela knjiga" : Srbija sprovela 41 odsto preporukaThis post has already been read 35 times!Srbija je nastavila "stabilan i umeren napredak" u reformama i do sada sprovela 41 odsto preporuka stranih investitora za unapređenje uslova poslovanja, istakla je predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova.Ona je na predstavljanju "Bele knjige" preporuka za 2019. godinu rekla da u primeni preporuka napredak ove godine iznosi sedam odsto u odnosu na prethodnu godinu, jer je 2017. godine formirana radna grupa za njihovo sprovođenje što je ubrzalo realizaciju. "Nadamo se da će se ovaj pozitivni trend nastaviti i da ćemo se sledeće godine primaći cifri od 50 odsto" primenjenih preporuka, rekla je Mihajlova.Dodala je da Savet stranih investitora koji predstavlja 120 kompanija koje su u Srbiju uložile 35 milijardi evra i zapošljavaju 100.000 ljudi, od Vlade Srbije očekuje da ubrza pristupne pregovore sa EU jer je "to način da se unapredi konkurentnost srpske privrede". Neophodno je raditi i na održivoj fiskalnoj konsolidaciji, odnosno strukturnim reformama, privatizaciji javnih preduzeća i unapređenju i primeni zakona, posebno na jačanju poreske administracije.Treba pojačati reforme i u oblasti poreza, rada, digitalizacije, elektronskog poslovanja, nekretnina i izgradnje, inspekcije, bezbednosti hrane i farmaceutskoj industriji i u opštem pravnom okviru sa akcentom na zakone o stečaju i deviznom poslovanju.Mihajlova je rekla da je uveden "fic indeks" kojim će se rangirati oblasti sa najvećim napretkom i dodala da je reforma u uvodjenju digitalizacije bila umerena, a da u oblasti bezbednosti hrane nije bilo napretka.Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je "proces proširenja za EU prioritet i tu nema dileme"."Srbija izvozi 65 odsto robe u zemlje EU i to potvrđuje jake veze izmedju EU i Srbije. U procesu integracije stiče se utisak da Srbija napreduje, do sada je otvorila 17 poglavlja i dva privremeno zatvorila ali ima još dosta stanica na putu do cilja", rekao je Fabrici. Vladavina prava je, kako je rekao, prioritet, kao i borba protiv korupcije i slobodni mediji, a napredak će se ostvariti i ako se reformiše javna uprava, privatizuju javna preduzeća, javne nabavke učine transparentnijim, smanji birokratija, parafiskalni nameti i liberalizuje tržište rada.Izvor: Beta          

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Vesti/TS-Nije-bilo-spremnosti-Vlade-da-uredi-pitanje-funkcionerske-kampanje.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: NIJE BILO SPREMNOSTI VLADE DA UREDI PITANJE FUNKCIONERSKE KAMPANJE

Transparentnost Srbija ocenila je danas da nije bilo spremnosti Vlade Srbije da 'valjano uredi pitanje funkcionerske kampanje'. Prvi od tri nacrta zakona koje je Vladina radna grupa pripremila za sprečavanje zloupotrebeTransparentnost Srbija ocenila je danas da nije bilo spremnosti Vlade Srbije da "valjano uredi pitanje funkcionerske kampanje". Prvi od tri nacrta zakona koje je Vladina radna grupa pripremila za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji upućen je Skupštini, a kako navodi ta organizacija, menjan je član Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji uređuje razdvajanje vršenja javne funkcije od stranačkog delovanja. Kako se u saopštenju novodi, u članu 29. i u definicijama iz Zakona o Agenciji, preciziran je pojam "javnog resursa" i navedeni su pojedini vidovi zabranjenog korišćenja tih resursa, ali, kako ocenjuje, od toga neće biti naročite koristi jer se preciziraju pitanja oko kojih ni do sada nije bilo mnogo dilema. "Na primer, ni do sada nije bilo nikakve sumnje da je funkcionerima zabranjeno da koriste prostorije i veb-sajtove državnih organa za promociju stranaka. Takođe, ni do sada je bilo jasno da ministri ne smeju da koriste službena vozila za odlazak na stranačke mitinge, izuzev onih koji uživaju danonoćnu zaštitu, ali je Agencija za borbu protiv korupcije krivo tumačila postojeće propise", istakli su u saopštenju. Takođe, navodi se, zakon ne precizira one oblasti gde dileme postoje i gde bi intervencija bila korisna. "To je pre svega vođenje 'funkcionerske kampanje', to jest situacije kada se promotivne mogućnosti koje pruža javna funkcija koriste kao prilika za dodatnu promociju pred izbore. Usled toga ćemo i u narednim izbornim kampanjama biti preplavljeni vestima o događajima koji nisu uopšte morali da se dese, ili nije bilo nužno da se odigraju upravo u doba kampanje, sa javnim funkcionerima kao glavnim akterima", dodaje se u saopštenju. Transparentnost Srbija navela je da nije objavila konačan tekst predloga zakona koji je uputila Skupštini, već samo vest sa sednice, "već sada znamo da ovaj tekst nije poboljšan u odnosu na onaj koji je iznet na javnu raspravu". "Ministarstvo pravde je objavilo izveštaj sa javne rasprave u kojem se navodi da je dobilo niz predloga od Centra za primenjene evropske studije i Transparentnosti Srbije, kao i jedan predlog CESID-a, ali da su primedbe odbijene, jer su rešenja iz Nacrta zakona celishodnija, primerenija i usklađena sa preporukama Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (KDILJP)", navodi Transparentnost Srbije.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a543731/Transparentnost-Srbija-I-dalje-ce-biti-funkcionerske-kampanje.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija o nacrtu zakona: I dalje će biti funkcionerske kampanje

Autor:BetaTransparentnost Srbija ocenila je da nije bilo spremnosti Vlade Srbije da "valjano uredi pitanje 'funkcionerske kampanje'".Prvi od tri nacrta zakona koje je Vladina radna grupa pripremila za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji upućen je Skupštini, a kako navodi ta organizacija, menjan je član Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji uređuje razdvajanje vršenja javne funkcije od stranačkog delovanja.  Kako se u saopštenju novodi, u članu 29. i u definicijama iz Zakona o Agenciji, preciziran je pojam "javnog resursa" i navedeni su pojedini vidovi zabranjenog korišćenja tih resursa, ali, kako ocenjuje, od toga neće biti naročite koristi jer se preciziraju pitanja oko kojih ni do sada nije bilo mnogo dilema.  "Na primer, ni do sada nije bilo nikakve sumnje da je funkcionerima zabranjeno da koriste prostorije i veb-sajtove državnih organa za promociju stranaka. Takođe, i do sada je bilo jasno da ministri ne smeju da koriste službena vozila za odlazak na stranačke mitinge, izuzev onih koji uživaju danonoćnu zaštitu, ali je Agencija za borbu protiv korupcije krivo tumačila postojeće propise", istakli su u saopštenju.  Takođe, navodi se, zakon ne precizira one oblasti gde dileme postoje i gde bi intervencija bila korisna.   "To je pre svega vođenje 'funkcionerske kampanje', to jest situacije kada se promotivne mogućnosti koje pruža javna funkcija koriste kao prilika za dodatnu promociju pred izbore. Usled toga ćemo i u narednim izbornim kampanjama biti preplavljeni vestima o događajima koji nisu uopšte morali da se dese, ili nije bilo nužno da se odigraju upravo u doba kampanje, sa javnim funkcionerima kao glavnim akterima", dodaje se u saopštenju.        

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/multimedia/uncategorized/ts-nije-bilo-spremnosti-vlade-da-uredi-pitanje-funkcionerske-kampanje/3137580/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Videos & Fotografije - TS: Nije bilo spremnosti Vlade da...

Videos & Fotografije za TS: Nije bilo spremnosti Vlade da uredi pitanje funkcionerske kampanje | Palo.grZAKONAwww.novimagazin.rsTransparentnost Srbija ocenila je danas da nije bilo spremnosti Vlade Srbije da "valjano uredi pitanje funkcionerske kampanje". Prvi od tri nacrta zakona koje je Vladina radna grupa pripremila za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji upućen je Skupštini, a kako navodi ta organizacija, menjan je član Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji uređuje razdvajanje......TS: Nije bilo spremnosti Vlade da uredi pitanje funkcionerske kampanje     

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/16096/

Autori: Insajder

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Antonijević: Nedovoljno visoka kazna za korišćenje javnih resursa u kampanji

Objavljeno: 14.11.2019 Tweet Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, izjavio je da predložena kazna od 100.000 do 150.000 dinara za korišćenje javnih resursa u kampanji nije dovoljna. On je istakao da su predstavnici Evropskog parlamenta dosta stavki o izbornim uslovima označili crvenom bojom, što znači da nisu ispunjeni postavljeni zahtevi. Foto: Srđan Ilić / Milan Antonijević Vlada Srbije usvojila je Predloge zakona o izmenama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o sprečavanju korupcije s ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu. Predloženo je uvođenje zabrane javnim funkcionerima da koriste javne resurse i skupove za promociju političkih stranaka. Izmene zakona odnose se i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, saopšeno je iz Vlade. Na pitanje RTS-a da li je moguće da pet-šest meseci uoči izbora vlast i opozicija postignu kompromis o izbornim uslovima, Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo kaže da postoje početni koraci koji pokazuju da je moguće izmeniti određene izborne uslove. "Postoje početni koraci koji pokazuju da je moguće izmeniti određene izborne uslove i napraviti ono što Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIR) zahteva - izjednačavanje uslova onih koji učestvuju, onemogućavanje zloupotreba finansija kojima raspolaže država i oni na vlasti, da se jasno razgraniče", rekao je Antonijević. On je naveo da je ostavljeno dosta prostora da se vidi da li je Vlada sposobna da donese zakone, a može i da se uđe u ocenu kvaliteta ponuđenog i vidi na koji način će se sprovoditi. Antonijević ističe da su novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i predsednica delegacije u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon, koji večeras stižu u Beograd, izradili dokument koji govori šta je ispunjeno, a šta nije. "Dosta je stvari crvenom bojom označeno jer nisu ispunjene, neke jesu, a neke su delimično ispunjene", naveo je Antonijević. Govoreći o funkcionerskoj kampanji, Antonijević je rekao da se nije u potpunosti izašlo u susret zahtevima ODIR-a. Dobro je, kako je rekao, što je stigla definicija pojma javni resurs, koji označava nepokretnosti, pokretne stvari i druga dobra u javnoj svojini. "Dobili smo definiciju javnih resursa, taj deo je dobar. Imate mogućnost da odredite šta ne sme da se koristi tokom kapmpanje", rekao je Antonijević. "Otvoreno se govorilo da Agencija za borbu protiv korupcije ne radi svoj posao" On je međutim kritikovao to što oni koji prekrše zakon i koriste javne resurse prekršajno odgovaraju prema ovom predlogu, a preti im kazna od 100.000 do 150.000 dinara. "To nije visoka kazna jer može da utiče na četvorogodišnji život naših građana", rekao je Antonijević. On je naveo da se na okruglim stolovima i u Nišu i u Novom Sadu otvoreno govorilo da Agencija za borbu protiv korupcije ne obavlja svoj posao i da postoji saglasnost oko toga. "Ako postoji sumnja u rad Agencije i onih koji vode državu, čini mi se da civilno društvo može da zauzme stav da je teško očekivati da će se u potpunosti poštovati zakon", rekao je Antonijević. Podseća da se zakoni ne razmatraju po hitnoj proceduri, što je bio zahtev. "Postoji prostor za amandmane, a nakon komentara evroparlamentaraca, koji pred sobom imaju dobre analize, biće dovoljno vremena i prostora da se građanima predstave najbolji zakoni i da vidimo izmene koje do sada nisu hteli da uvrste u predlog zakona", zaključio je Antonijević.  Izvor: RTS, Insajder Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Izmenjen tender za kupovinu novogodišnje rasvete u Novom Pazaru

Izmenjen tender za kupovinu novogodišnje rasvete u Novom PazaruNOVI PAZAR, 14. novembra 2019. (Beta) - Javno preduzeće za uredjivanje gradjevinskog zemljišta Novi Pazar izmenilo je tendersku dokumentaciju za kupovinu novogodišnje dekorativne rasvete, nakon pisanja radija Sto plus da se njime favorizuje jedan ponudjač.Prvobitnim tenderom bila je predvidjena nabavka 40 svetlećih ledenica i osam svetlećih zvezda kompanije "Blachere Illumination" ili odgovarajućih, kao i dva različita "3D motiva", sa specifičnim šiframa i tačnim dimenzijama, bez objašnjenja o kakvim ukrasima se radi.Ti "3D motivi" istog proizvodjača, sa identičnom šifrom, traženim dimenzijama i težinom, nalaze se u katalogu kompanije "Ilumina" iz Novog Sada, u oblicima ukrasnog Sneška Belića i medveda, što je izazivalo sumnju da se tenderskom dokumentacijom favorizuje ta firma.Izmenom tendera JP za uredjivanje gradjevinskog zemljišta je opisalo kako bi približno trebalo da izgledaju svetleće zvezde i ledenice, kao i "3D motivi" za koje su naveli da su u obliku "Sneška Belića" i "mede", bez navodjenja da moraju biti proizvodi "Blachere Illumination" ili odgovarajući.Zbog izmene dokumentacije, rok za dostavljanje ponuda produžen je do 19. novembra.Kupovina ovih novogodišnjih ukrasa koštaće oko 1,5 miliona dinara.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: nedeljnik.rs

Link: https://www.nedeljnik.rs/antonijevic-postoje-pocetni-koraci-koji-govore-da-je-moguce-izmeniti-izborne-uslove/

Autori: Nedeljnik.rs

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Antonijević: Postoje početni koraci koji govore da je moguće izmeniti izborne uslove

Foto: Medija centar Beograd Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević kazao je da postoje početni koraci koji govore da je moguće izmeniti izborne uslove u Srbiji, preneo je Danas. Antonijević je za RTS rekao da je poslednjim izmenama koje Vlada usvojila a tiču se predloga izmena Zakona o sprečavanju korupcije dobro to što je "konačno dobijena definicija šta su javni resursi". On je rekao da je napravljen jedan korak, ali da Vlada nije potpuno izašla u susret nevladinim organizacijama. Antonijević je ocenio da Agencija za borbu protiv korupcije ne obavlja svoj posao i naveo da je teško očekivati da će ona ispuniti očekivanja. On je podsetio da se sutra nastavlja dijalog o izbornim uslovima uz EU posrednike i dodao da će delegacija EU biti ojačana time što dolazi predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon i stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: nedeljnik.rs

Link: https://www.nedeljnik.rs/transparentnost-srbija-vlada-nije-bila-spremna-da-valjano-uredi-pitanje-funkcionerske-kampanje/

Autori: Nedeljnik.rs

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: "Vlada nije bila spremna da valjano uredi pitanje funkcionerske kampanje"

Foto: Logo Transparentnost Srbija ocenila je danas da nije bilo spremnosti Vlade Srbije da "valjano uredi pitanje 'funkcionerske kampanje'", preneo je Danas. Prvi od tri nacrta zakona koje je Vladina radna grupa pripremila za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji upućen je Skupštini, a kako navodi ta organizacija, menjan je član Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji uređuje razdvajanje vršenja javne funkcije od stranačkog delovanja. Kako se u saopštenju novodi, u članu 29. i u definicijama iz Zakona o Agenciji, preciziran je pojam "javnog resursa" i navedeni su pojedini vidovi zabranjenog korišćenja tih resursa ali, kako ocenjuje Transparentnost Srbija, od toga neće biti naročite koristi jer se preciziraju pitanja oko kojih ni do sada nije bilo mnogo dilema. "Na primer, ni do sada nije bilo nikakve sumnje da je funkcionerima zabranjeno da koriste prostorije i veb-sajtove državnih organa za promociju stranaka. Takođe, bilo je jasno da ministri ne smeju da koriste službena vozila za odlazak na stranačke mitinge, izuzev onih koji uživaju danonoćnu zaštitu, ali je Agencija za borbu protiv korupcije krivo tumačila postojeće propise", istakli su u saopštenju. Takođe, navodi Transparentnost Srbija, zakon ne precizira one oblasti gde dileme postoje i gde bi intervencija bila korisna. "To je pre svega vođenje 'funkcionerske kampanje', to jest situacije kada se promotivne mogućnosti koje pruža javna funkcija koriste kao prilika za dodatnu promociju pred izbore. Usled toga ćemo i u narednim izbornim kampanjama biti preplavljeni vestima o događajima koji nisu uopšte morali da se dese, ili nije bilo nužno da se odigraju upravo u doba kampanje, sa javnim funkcionerima kao glavnim akterima", dodaje se u saopštenju.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-11-14/n1-info/transparentnost-srbija-o-nacrtu-zakona-i-dalje-ce-biti-funkcionerske-kampanje/24455369

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija o nacrtu zakona: I dalje će biti funkcionerske kampanje

N1 Info pre 51 minuta  |  BetaTransparentnost Srbija ocenila je da nije bilo spremnosti Vlade Srbije da "valjano uredi pitanje 'funkcionerske kampanje'". Prvi od tri nacrta zakona koje je Vladina radna grupa pripremila za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji upućen je Skupštini, a kako navodi ta organizacija, menjan je član Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji uređuje razdvajanje vršenja javne funkcije od stranačkog delovanja. Kako se u saopštenju novodi, u članu 29. i u definicijama iz Zakona o Agenciji, preciziran je pojam "javnog resursa" i navedeni su pojedini vidovi zabranjenog

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/politika/3121988-sutra-nastavak-medjustranackog-dijaloga-uz-posredovanje-evroparlamentaraca

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Sutra nastavak međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca

14/11/19 |  13:06Druga runda međustranačkog dijaloga koji se odvija uz posredovanje Evropskog parlamenta, biće održana sutra u "staroj skupštini", a prisustvovaće mu izvestilac odbora za spoljne poslove EP za Srbiju Vladimir Bilčik i šefica Delegacije zadužena za odnose sa Srbijom, Tanja Fajon. Međustranačkom dijalogu, prema programu, prisustvovaće i bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.Kako Tanjug saznaje, učešće su najavili SNS, SPS, SDPS, LDP, LSV, SDA Sandžaka, PUPS, JS, Stranka moderne Srbije, Nova Srbija Pokret za spas Srbije, Pokret socijalista, Narodna seljačka stranka, Ujedinjena seljačka stranka, Savez Vojvođanskih Mađara.Pozivu su se odazvali i poslanici koji nisu članovi poslaničkih grupa, Zoran Živković, Muamer Zukorlić i Jahja Ferhatović, kao i predstavnici Pokreta slobodnih građana i SPAS-a.Za razliku od dvodnevnog dijaloga u oktobru, ovaj će trajati samo jedan dan i imaće tri sesije, dok će, kao i prethodnog puta, lideri poslaničkih grupa imati pojedinačno po pet minuta za diskusiju o svakoj temi.Šefica Delegacije zadužena za odnose sa Srbijom, Tanja Fajon, biće prisutna na drugoj rundi međustranačkog dijaloga-Foto: Tanjug/Dimitrije GollDijalog počinje u 9 sati, otvoriće ga predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, a takođe bi trebalo da se obrate i Knut i Flekenštajn.Prva sesija počinje u 9,30 časova kada će se analizirati napredak u sprovođenju najavljenih mera Vlade Srbije za poboljšanje izbornih uslova na kojoj će se obratiti predstavnik Radne grupe za saradnju sa OEBS i ODHIR u koordinaciji i monitoring sprovođenja preporuka za unapređenje izbornog procesa.O tome će govoriti i Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, nakon čega se prelazi na diskusiju.Foto: Tanjug/Tanja ValicDruga sesija počinje u 11.30 časova, a odnosi se na nove predloge Vlade Srbije za unapređenje izbornih uslova. Pored predstavnika vladine Radne grupe obratiće se i izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar. Ponovo se daje reč liderima poslaničkih grupa koji imaju po pet minuta za komentarisanje.U 14.30 časova počinje treća sesija koja se tiče finansiranje kampanje, a o tome će govoriti izvršni direktor Transparentnosti Srbija Bojana Medenica, a zatim šefovi poslaničkih grupa.Poslednja sesija o medijima opčinje u 16,30 časova, a svoje mišljenje o toj temi daće programski direktor CRTA Raša Nedeljkov.Učesnici skupa će od 18,00 do 19,00 časova razmatrati zaključke i naredne korake.(Telegraf.rs/Tanjug)              

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: beogradski-glas.rs

Link: https://beogradski-glas.rs/politika/izmene-zakona-samo-kozmeticke-i-dalje-ce-biti-funkcionerske-kampanje/

Autori: @Beogradski_glas

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Izmene Zakona samo kozmetičke, i dalje će biti funkcionerske kampanje

Politika - Transparentnost Srbija ocenila je da nije bilo spremnosti Vlade Srbije da "valjano uredi pitanje 'funkcionerske kampanje'". Beogradski glas (Beta) - Transparentnost Srbija ocenila je da nije bilo spremnosti Vlade Srbije da "valjano uredi pitanje 'funkcionerske kampanje'". Prvi od tri nacrta zakona koje je Vladina radna grupa pripremila za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji upućen je Skupštini, a kako navodi ta organizacija, menjan je član Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji uređuje razdvajanje vršenja javne funkcije od stranačkog delovanja. Kako se u saopštenju novodi, u članu 29. i u definicijama iz Zakona o Agenciji, preciziran je pojam "javnog resursa" i navedeni su pojedini vidovi zabranjenog korišćenja tih resursa, ali, kako ocenjuje, od toga neće biti naročite koristi jer se preciziraju pitanja oko kojih ni do sada nije bilo mnogo dilema. "Na primer, ni do sada nije bilo nikakve sumnje da je funkcionerima zabranjeno da koriste prostorije i veb-sajtove državnih organa za promociju stranaka. Takođe, i do sada je bilo jasno da ministri ne smeju da koriste službena vozila za odlazak na stranačke mitinge, izuzev onih koji uživaju danonoćnu zaštitu, ali je Agencija za borbu protiv korupcije krivo tumačila postojeće propise", istakli su u saopštenju. Takođe, navodi se, zakon ne precizira one oblasti gde dileme postoje i gde bi intervencija bila korisna. "To je pre svega vođenje 'funkcionerske kampanje', to jest situacije kada se promotivne mogućnosti koje pruža javna funkcija koriste kao prilika za dodatnu promociju pred izbore. Usled toga ćemo i u narednim izbornim kampanjama biti preplavljeni vestima o događajima koji nisu uopšte morali da se dese, ili nije bilo nužno da se odigraju upravo u doba kampanje, sa javnim funkcionerima kao glavnim akterima", dodaje se u saopštenju.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: ekspres.net

Link: https://www.ekspres.net/vesti/stefanovic-o-mogucem-sukobu-interesa-spreman-sam-na-detektor-lazi

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: STEFANOVIĆ O MOGUĆEM SUKOBU INTERESA: Spreman sam na detektor laži

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je sinoć da je spreman u svakom trenutku da ide na detektor laži i u zemlji i u inostranstvu.On je to rekao za TV O2, povodom vesti da Agencija za borbu protiv korupcije proverava da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka u slučaju njegovog mogućeg sukoba interesa."Spreman sam za sve da ne kažu ljudi neće da ide na ovaj ili onaj. Ja sam za razliku od onih kojima nudite, poput (Marka) Bastaća i koji odbijaju, spreman da odgovaram na sva pitanja. Spreman sam da odgovorim na to da li sam ikada zvao, uticao, pomagao ili bilo šta nečasno uradio. A nisam", rekao je Stefanović. Upitan da kaže da li je Aleksandar Obradović, koji je doveo u vezu Stefanovićevog oca s vojnom firmom "Krušik", zaista uzbunjivač i pod kojom optužbom je uhapšen, Stefanović je kazao da je ono što je on uradio odavanje poslovne tajne, a da ne može da kvalifikuje šta će biti završna kvalifikacija optužnice.Prema njegovim rečima, ono što zasigurno može da kaže jeste da Obradović nije uzbunjivač, iako deo opozicije pokušava da ga proglasi za uzbunjivača, jer je sa njim u dosluhu."To sam primetio u slučajevima korupcije. Imate slučajeve korupcije kod ljudi bliskih i ?ilasu i Jeremiću i iz establišmenta Demokratske stranke. Kad god ih uhvatite u lopovluku, poput slučajeva Bulevar revolucije, podzemnih kontejnera, RTS, Telekom, svi oni odjednom postaju političari, opozicione zvezde uzbunjivači, samo da izbegnu sopstvenu krivicu", rekao je Stefanović.On je pojasnio da je Obradovićeva majka radila u Krušiku do 2014. godine kada je otpuštena i da je nakon toga Obradović počeo da skuplja dokumentaciju kompanije.Pročitajte još: Jovana Stojković - Opoziciji treba novi heroj"Šta bi rekli Amerikanci i Rusi i kako bi se ponašali prema čoveku koji iz vojne fabrike iznosi pet godina podatke o poslovanjima "Krušika" sa svim kompanijama. Što ih je skupljao. Neka tužilac dokaže da li je uzimao novac za to ili prodavao nekim drugim kompanijama u kojima danas radi njegova majka. On po zakonu ne može da bude uzbunjivač jer nije ispunio nijedan od zakonskih uslova", rekao je Stefanović.Kako je dodao on je morao da obavesti kompaniju, policiju, tužilaštvo, medije, a ne da podatke šalje privatnim kanalima i da tek kada je otkriven bude proglašen uzbunjivačem."Dostavljao je Bugarima, dostavljao je nekim ljudima, ko zna kome. Ne znamo sa sigurnošću. Ne bavim se istragom. On po zakonu mora da odgovara za ono što je uradio, prikupljao je osetljive podatke "Krušika" o celokupnom poslovanju. Pitanje je zašto je to uradio", rekao je Stefanović.Upitan da li bi Obradovića "progutao mrak" da je javno govorio kao kum Marka Bastaća Lazar Lešnjak, Stefanović je rekao da apsolutno ne bi."Izvinite, a koga je to progutao mrak u periodu od kada je SNS na vlasti. Da li je progutao Milana Pantića, novinara ubijenog 2001, visokog funkcionera tadašnje DB Momira Gavrilovića. Ko je to uradio i u koje vreme", upitao je Stefanović.foto: MUP SRBIJENekadašnji režim nije dozvoljavao demonstrantima da prođu od Dečanske ulice do RTS-a, rekao je Stefanović i dodao da su "oni" ubijali ljude jer su imali različito mišljenje i jer nisu dozvoljavali šetnju demonstranata ulicom."Mi svakog dana tolerišemo upad na RTS, maltretiranje novinara. Mi hoćemo da gradimo demokratsko društvo, da pokažemo da verujemo da ljudi imaju pravo da se izraze. Molimo ih da izbegavaju nasilje. Iritira me jer neko ima zakonske prava da prijavi skup, sve odobravamo, a ovi zakazuju nezakonit skup da spreče predsednika Republike da uđe u zgradu RTS-a. U kojoj zemlji to ima", upitao se Stefanović.Stefanović je rekao da srpsko društvo mora da bude spremnije za sve vrste izazova i apelovao na ljude da se odazovu na pozive na nasilje."Spokojan sam jer znam da je većina ljudi u Srbiji normalna, okrenuta budućnosti. Naša zemlja napreduje. Ono što je Vučić uradio je povratak ugleda u svetu. Zašto povlače priznanja (KiM), jer veruju Vučiću. Šta je uradio Jeremić sem što je imao dobar marketing. Da ne govorim o pitanju u Međunarodnom sudu pravde, granicama na Jarinju i Brnjaku", rekao je Stefanović.On je dodao da ga samo brine fašizam koji nekad vidi kod nekih političkih stranaka, jer to nije nimalo bezazleno."Poručujem ljudima da učestvuju u protestima, kažu šta hoće, ali da ne učestvuju u nasilju. Nasilje nikome neće biti dozvoljeno. Grdno se vara svako ko misli da će zato što je političar da mu sve bude dozvoljeno. Neka rade veliki junaci šta hoće, samo da se ne late nasilja", rekao je Stefanović.                

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/dijalog/redakcijski-komentar/opasno-oruzje/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Opasno oružje

Aleksandar Vučić suočen je sa najjačom aferom u državnom vrhu od kako je 2012. njegova SNS došla na vlast. Bilo je mnogo afera u kojima su u glavnim ulogama bili ljudi bliski Vučiću.Bilo ih je i mnogo tragičnijih, odnosno onih koji su se mnogo neposrednije i očitije ticale i gubitka ljudskih života. Ali nijedna nije toliko opasna i nijedna se tako ne dotiče same srži Vučićevog vladanja, kao otvaranje priče o trgovini oružjem proizvedenim u Srbiji, na štetu državne fabrike, ali i na moguću štetu spoljnopolitičkog položaja države. U tom smislu, kada je prvi put početkom septembra, Raša Tudej u svom programu na engleskom jeziku, odmah nakon napada dronovima na naftna postrojenja Saudijske Arabije, objavila da oružje iz Krušika, posredstvom privatnih firmi, završava kod islamskih terorista, otvorilo se važno pitanje. A to je, gde će ta priča da završi? Da li će stati na ministru Nebojši Stefanoviću, njegovom ocu Branku, na davanje dozvole za trgovinu oružjem koju izdaje između ostalih i MUP, na trgovcima u firmi GIM, sa kojom su Stefanovići dovedeni u vezu? Ili će priča ići do samog Vučića, budući da je nemoguće i zamisliti da Stefanovići išta rade bez njegovog znanja i odobrenja. Ove sedmice odgovor je dala poslanica opozicije Marinika Tepić, koja već mesec dana, svakog utorka, u Skupštini drži pres konferenciju, na kojoj pokazuje snimke i podatke, uglavnom već objavljene, ali ne u medijima glavnog toka. Sada je ona upitala da li je Vučić u svojstvu ministra odbrane 2013. posredovao u prodaji oružja iz srpskih fabrika, u poslu u kome je upleten i trgovac oružjem Slobodan Tešić, za koga tvrdi da je sponzor SNS. Koliko god da su njeni navodi tačni, ili su inspirisani nedovoljno proverenim podacima, ono što daje težinu toj priči je što država Srbija već nedeljama drži zatočenog radnika fabrike Krušik Aleksandra Obradovića, koji je u jednom delu javnosti iskreno doživljen kao heroj i uzbunjivač kome se veruje. Obradović je jedini poznat izvor za priču o trgovini oružjem, a protiv njega se vodi postupak za odavanje službene tajne. Vlast nije uspela da ućutka Obradovića, a nije ponudila ni uverljiv odgovor na navode Tepićeve. I nalazi se u sopstvenoj zamci - grabeći moć SNS je obesmislila sve institucije, od tužilaštva do Agencije za borbu protiv korupcije. I sad nema nikog da kaže, a da zvuči istinito, šta je ustvari tačno. I to može srušiti Vučića i njegovu popularnost više nego išta drugo. Redakcijski komentar

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/pirot-pocetak-izgradnje-otvorenog-bazena-2020-godine/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Pirot: Početak izgradnje otvorenog bazena 2020. godine

Kompleks otvorenog gradskog bazena u Pirotu gradiće se na parceli između zatvorenog bazena i Keja na površini od 2,2 hektara.Foto: Z. Panić Predviđa se izgradnja kupališta 50 sa 25 metara i manji bazen namenjen deci. Biće izgrađene i garderobe sa svlačionicama, restoran, tribine, plaža oko bazena, tobogan. Na delu parcele koji će moći da se koristi tokom cele godine projektovana je izgradnja teretane na otvorenom, terena za boćanje, padel terena, šaha sa velikim figurama, trim staze, ugostiteljskog objekta, tobogana sa penjalicama. Biće postavljene i igračke za najmlađe, sunčani sat, internet zona, a predviđen je i prostor za okupljanje mladih. Kompleks će upotpuniti i staza za bicikle, fontana i česma. Završetak kompletne projektno-tehničke dokumentacije očekuje se do kraja godine. Početkom naredne godine biće raspisan tender za izbor izvođača radova. U budžetu grada za 2020. godinu predviđena su sredstva za početak radova na izgradnji otvorenog bazena. Cilj lokalne samouprave je, prema rečima gradonačelnika Vladan Vasića, da projekat bude kompletno završen tokom 2021. godine. - Na ovom prostoru pre nekoliko godina pre izgradnje zatvorenog bazena je bila njiva i poljana. Kada smo počeli da pričamo o zatvorenom bazenu, mislim da mnogi u gradu nisu verovali da će bazen biti izgradjen, a neki su mislili i da on nije potrebno gradu. Ispostavilo se na kraju da je ovaj bazen podigao kvalitet života u gradu i na njemu su organizovana brojna takmičenja. U međuvremenu se pojavila inicijativa i potreba da se gradi otvoreni bazen. Bilo je dosta nedoumica oko prostora koji izabrati. Mislim da je ovo dobra lokacija koja je nekada planirana za veliku sportsku halu a posle toga za neke druge sadržaje. Odluka da ovde napravi kupalište sa velikim parkom i prostorom za decu, je prava. Odvojili smo novac za izradu projektne dokumentacije i ona se radi. Mislim da će do kraja godine biti završena. U budžetu grada za narednu godinu smo predvideli 26 miliona dinara za pripremu terena. Prve analize pokazuju da će nam biti potrebno oko dva miliona evra za kompletan prostor. Dodaćemo novac u rebalansu iduće godine. Mislim da ćemo u proleće 2020. godine početi izgradnju a da bude završen 2021. godine. Kad to završimo, ovo će biti prelepi deo grada sportsko-rekreativnog sadržaja, kaže Vasić Koordinator za izradu projektno tehničke dokumentacije Branislav Kostić kaže da je celokupan prostor ukupne površine 2,2 hektara. - Organizovaće se u dve funkcionalno zavisne i nezavisne celine. Jedan deo od 70 ari pripadaće kupališnom kompleksu sa otvorenim bazenima. Reč je o sanitarnom čvoru, tuš kabinama, restoranu, tribini za sunčanje, senilu, pratećim sadržajima za decu. Drugi deo kompleksa površine oko 1,5 hektar je sportsko-rekreativni prostor sa zelenim površinama. Na tom delu će biti organizovani odredjeni sadržaji, kao što su tereni za određene sportove, trim i biciklističćka staza, restoran, internet zona, prostor za okupljanje mladih, prostor i igračke za decu. Već smo uradili konceptualno rešenje u saradnji sa Sportskim centrom. Projektnu dokumentaciju radi preduzeće Forma Antika iz Niša. Idejni projekat je završen a potom sledi izrada urbanističkog plana i projekta za građevinsku dozvolu. Nadam se da će sve to biti završeno do kraja ove ili početkom iduće godine. Posle toga se raspisuje javna nabavka. Postoji mogućnost da se to radi u fazama, kaže Kostić. bazen, Pirot

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)za borbu protiv korupcije

Naslov: NIŠTA OD UREĐIVANJA KAMPANJE

NIŠTA OD UREĐIVANJA KAMPANJEBEOGRAD, 14. novembar 2019. (FoNet) - Uprkos tome što jepredložena promena člana Zakona o Agenciji za borbu protibvkorupcije, koji uređuje razdvajanje javne funkcije odstranačkog delovanja, nije bilo spremnosti da se valjanouredi pitanje "funkcionerske kampanje", saopštila jeTransparentnost Srbija.Ta nevladina organizacija navodi da je u zakonu preciziranpojam "javnog resursa" i navedeni su pojedini vidovizabranjenog korišćenja tih resursa, ali se ukazuje da odtoga neće biti koristi, jer se preciziraju pitanja oko kojihni do sada nije bilo mnogo dilema.S druge strane, ukazuje Transparentnost, zakon ne preciziraoblasti u kojima postoje dileme i gde bi intervencija bilakorisna, a to su situacije kada se promotivne mogućnostikoje pruža javna funkcija koriste kao prilika za dodatnupromociju pred izbore.Zbog toga ćemo i u narednim izbornim kampanjama bitipreplavljeni vestima o događajima koji uopšte nisu morali dase dese, ili nije bilo nužno da se organizuju u vremekampanje, sa javnim funkcionerima kao glavnim akterima,navodi Transparentnost.U saopštenju se dodaje da Vlada, iz nepoznatog razloga, nijeobjavila konačan tekst predloga zakona koji je uputilaSkupštini, ali se zna da on nije poboljšan u odnosu na onajkoji je iznet na javnu raspravu.Naime, Ministarstvo pravde je objavilo izveštaj sa javnerasprave u kojem se navodi da je dobilo niz predloga odCentra za primenjene evropske studije i TransparentnostiSrbije, kao i jedan predlog CESID-a, ali su sve primedbeodbijene.Ministarstvo je naveo da su rešenja iz Nacrta zakonacelishodnija, primerenija i usklađena sa preporukamaOrganizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijeza demokratske institucije i ljudska prava (?DILJP), iako tonije pokazano ni na jednom konkretnom primeru.Stoga se može zaključiti da je javna rasprava održana samoforme radi, a ne sa namerom da se rešenja iz nacrtapoboljšaju, zaključila je Ttransparentnost Srbija.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/transaprentnost-srbija-nije-bilo-spremnosti-vlade-srbije-da-uredi-pitanje-funkcionerske-kampanje.html

Autori: Autonomija Autor

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Nije bilo spremnosti Vlade Srbije da uredi pitanje funkcionerske kampanje

"Zakon ne precizira one oblasti gde dileme postoje i gde bi intervencija bila korisna" 14. nov 2019 Transparentnost Srbija ocenila je danas da nije bilo spremnosti Vlade Srbije da "valjano uredi pitanje 'funkcionerske kampanje'". Prvi od tri nacrta zakona koje je Vladina radna grupa pripremila za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji upućen je Skupštini, a kako navodi ta organizacija, menjan je član Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji uređuje razdvajanje vršenja javne funkcije od stranačkog delovanja. Kako se u saopštenju novodi, u članu 29. i u definicijama iz Zakona o Agenciji, preciziran je pojam "javnog resursa" i navedeni su pojedini vidovi zabranjenog korišćenja tih resursa, ali, kako ocenjuje, od toga neće biti naročite koristi jer se preciziraju pitanja oko kojih ni do sada nije bilo mnogo dilema. "Na primer, ni do sada nije bilo nikakve sumnje da je funkcionerima zabranjeno da koriste prostorije i veb-sajtove državnih organa za promociju stranaka. Takođe, i do sada je bilo jasno da ministri ne smeju da koriste službena vozila za odlazak na stranačke mitinge, izuzev onih koji uživaju danonoćnu zaštitu, ali je Agencija za borbu protiv korupcije krivo tumačila postojeće propise", istakli su u saopštenju. Takođe, navodi se, zakon ne precizira one oblasti gde dileme postoje i gde bi intervencija bila korisna. "To je pre svega vođenje 'funkcionerske kampanje', to jest situacije kada se promotivne mogućnosti koje pruža javna funkcija koriste kao prilika za dodatnu promociju pred izbore. Usled toga ćemo i u narednim izbornim kampanjama biti preplavljeni vestima o događajima koji nisu uopšte morali da se dese, ili nije bilo nužno da se odigraju upravo u doba kampanje, sa javnim funkcionerima kao glavnim akterima", dodaje se u saopštenju. Transparentnost Srbija navela je da Vlada nije objavila konačan tekst predloga zakona koji je uputila Skupštini, već samo vest sa sednice, "već sada znamo da ovaj tekst nije poboljšan u odnosu na onaj koji je iznet na javnu raspravu". "Ministarstvo pravde je objavilo izveštaj sa javne rasprave u kojem se navodi da je dobilo niz predloga od Centra za primenjene evropske studije i Transparentnosti Srbije, kao i jedan predlog CESID-a, ali da su primedbe odbijene, jer su rešenja iz Nacrta zakona celishodnija, primerenija i usklađena sa preporukama Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (KDILJP)", navodi Transparentnost Srbije. (Beta)Podelite ovu stranicu!

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Druga runda otvara pitanja koja su bila u drugom planu?

Druga runda otvara pitanja koja su bila u drugom planu?BEOGRAD, 14.novembra (Tanjug) - Druga runda međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije u Srbiji biće održana sutra, uz posredovanje Evropskog parlamenta (EP), a predstavnici nevladinih organizacija, Milan Antonijević i Bojan Klačar, koji učestvuju u razgovorima, očekuju da će preporuke i zahtevi EP ovog puta biti donekle drugačiji i da će biti otvorena pitanja koja su, prema njihovoj oceni, do sada bila u drugom planu, kao što su mediji i rad REM-a.Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević očekuje da će EP pojasniti svoj izveštaj u kojem se, kako kaže, navodi da mnoge preporuke nisu ispunjene, kao i da će biti predočen konkretan pregled svega što je urađeno i što može da se ispravi.''''Sudeći po dokumentima koje smo prikupili, malo je učinjeno od prve runde dijaloga. Vidi se da ima određenih koraka u pravcu izmene zakona, ali to nije dovoljno, dok, s druge strane, ti zakonski predlozi mogu da se unaprede'''', rekao je Antonijević za Tanjug.Antonijević očekuje da će u dijalogu biti dominantne dve teme, mediji, koji su, kako kaže, najvažniji za ravnopravnu izbornu trku, dok se drugo pitanje tiče pritiska na birače i sprečavanja zloupotrebe finansija javnih preduzeća.Iako je učešće u dijalogu najavio samo deo opozicionih stranaka, Antonijević veruje da će EP imati kontakte sa svim opozicionim strankama.''''Da li će to biti u Skupštini ili na drugom mestu, na opoziciji i EP je da procene šta je najefikasnije. Bitno je da čuju i jednu i drugu stranu'''', smatra Antonijević.Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar, koji je, takođe, učesnik u dijalogu, kaže da će se razgovarati o preporukama koje su do sada usvojene, a nisu implementirane u praksi, kao i nove mere koje se odnose na rad Republičke izborne komisije (RIK).''''Očekujem da se otvore pitanja koja su do sada bila najzapostavljenija, a odnose se na medije i rad REM-a'''', rekao je Klačar za Tanjug.Govoreći o rezultatima prve runde dijaloga, Klačar je naveo da je prvi uspeh razgovora uz posredovanje EP to što je Vlada Srbije pokazala spremnost da se reše pitanja na koja je prevashodno ukazala Misija OEBS-a.''''Drugi uspeh je da su neke od tih mera već implementirane, a odnose se na izradu nacrta Zakona o javnim preduzećima, Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, kao i akata koji se odnose na birački spisak'''', naveo je Klačar.Prema njegovim rečima, postoje pitanja koja je Vlada načelno prihvatila, ali koja nisu sprovedena u praksi.''''Ono što je dogovoreno, a nije ispunjeno, tiče se funkcionerskih kampanja, kao i uloge međunarodnih i domaćih posmatrača. Postojala je saglasnost da je potrebno precizirati njihovu ulogu što nije rešeno, ali postoji naznaka da će biti rešeno kroz uputstvo RIK-a'''', rekao Klačar.Osim toga, ukazuje Klačar, nije pokrenuta ni procedura za izbor novih članova REM-a, a nisu ni pojašnjena pravila u političkom marketingu i oglašavanju.Inače, Vlada Srbije je utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, sa ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu.Uvodi se zabrana javnim funkcionerima da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka i subjekata, kao i korišćenje javnih skupova za promociju političkih stranaka.Izmene i dopune zakona se odnose i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, kao i propisivanje prekršaja za javne funkcionere koji koriste javne resurse u izbornoj kampanji suprotno zakonu.Uvodi se nov pojam "javni resurs" pod kojim se podrazumeva nepokretnost, pokretna stvar i svako drugo dobro koje je u javnoj svojini, odnosno u drugom obliku svojine koje koriste organi Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave.Na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, koja je održana u utorak, potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om Nebojša Stefanović kazao je da unapređenje izbornog procesa ne važi samo za izbore 2020. godine, već da je to proces na kojem i ubuduće treba kontinuirano raditi.Kako je naveo, od propisa koji su zatečeni 2012. godine promenjen je samo zakon o finansiranju političkih stranaka, kojim je smanjen deo koji za tu namenu ide iz budžeta, dok su svi ostali zakoni ostali nepromenjeni.Dodao je da se u međuvremenu javila potreba da se unapredi izborni proces, posebno zbog, kako je naveo, promene stanja u medijima, te da je potrebno da se zakoni poboljšaju i da se preporukama postigne da učešnici izbornog procesa imaju još bolje uslove, ravnomerniju zastupljenost i da budu bolje predstavljeni.On je rekao da se deo preporuka može sada primeniti do parlamentarnih izbora 2020. godine, dok će se drugi deo preporuka primeniti nakon toga.Druga runda međustranačkog dijaloga koji se odvija uz posredovanje Evropskog parlamenta, biće održana sutra u "staroj skupštini", a prisustvovaće mu izvestilac odbora za spoljne poslove EP za Srbiju Vladimir Bilčik i šefica Delegacije zadužena za odnose sa Srbijom Tanja Fajon.Međustranačkom dijalogu, prema programu, prisustvovaće i bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.Učešće su najavili SNS, SPS, SDPS, LDP, LSV, SDA Sandžaka, PUPS, JS, Stranka moderne Srbije, Nova Srbija Pokret za spas Srbije, Pokret socijalista, Narodna seljačka stranka, Ujedinjena seljačka stranka, Savez Vojvođanskih Mađara.Pozivu su se odazvali i poslanici koji nisu članovi poslaničkih grupa, Zoran Živković, Muamer Zukorlić i Jahja Ferhatović, kao i predstavnici Pokreta slobodnih građana i SPAS-a.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/druga-runda-dijaloga-vlasti-i-opozicije-mediji-i-rad-rem-a_1066896.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Druga runda dijaloga vlasti i opozicije: Mediji i rad REM-a

Druga runda međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije u Srbiji biće održana sutra, uz posredovanje Evropskog parlamenta (EP), a predstavnici nevladinih organizacija, Milan Antonijević i Bojan Klačar, koji...BEOGRAD - Druga runda međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije u Srbiji biće održana sutra, uz posredovanje Evropskog parlamenta (EP), a predstavnici nevladinih organizacija, Milan Antonijević i Bojan Klačar, koji učestvuju u razgovorima, očekuju da će preporuke i zahtevi EP ovog puta biti donekle drugačiji i da će biti otvorena pitanja koja su, prema njihovoj oceni, do sada bila u drugom planu, kao što su mediji i rad REM-a.Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević očekuje da će EP pojasniti svoj izveštaj u kojem se, kako kaže, navodi da mnoge preporuke nisu ispunjene, kao i da će biti predočen konkretan pregled svega što je urađeno i što može da se ispravi. ''Sudeći po dokumentima koje smo prikupili, malo je učinjeno od prve runde dijaloga. Vidi se da ima određenih koraka u pravcu izmene zakona, ali to nije dovoljno, dok, s druge strane, ti zakonski predlozi mogu da se unaprede'', rekao je Antonijević za Tanjug. Antonijević očekuje da će u dijalogu biti dominantne dve teme, mediji, koji su, kako kaže, najvažniji za ravnopravnu izbornu trku, dok se drugo pitanje tiče pritiska na birače i sprečavanja zloupotrebe finansija javnih preduzeća. Iako je učešće u dijalogu najavio samo deo opozicionih stranaka, Antonijević veruje da će EP imati kontakte sa svim opozicionim strankama. ''Da li će to biti u Skupštini ili na drugom mestu, na opoziciji i EP je da procene šta je najefikasnije. Bitno je da čuju i jednu i drugu stranu'', smatra Antonijević. Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar, koji je, takođe, učesnik u dijalogu, kaže da će se razgovarati o preporukama koje su do sada usvojene, a nisu implementirane u praksi, kao i nove mere koje se odnose na rad Republičke izborne komisije (RIK). ''Očekujem da se otvore pitanja koja su do sada bila najzapostavljenija, a odnose se na medije i rad REM-a'', rekao je Klačar za Tanjug. Govoreći o rezultatima prve runde dijaloga, Klačar je naveo da je prvi uspeh razgovora uz posredovanje EP to što je Vlada Srbije pokazala spremnost da se reše pitanja na koja je prevashodno ukazala Misija OEBS-a. ''Drugi uspeh je da su neke od tih mera već implementirane, a odnose se na izradu nacrta Zakona o javnim preduzećima, Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, kao i akata koji se odnose na birački spisak'', naveo je Klačar. Prema njegovim rečima, postoje pitanja koja je Vlada načelno prihvatila, ali koja nisu sprovedena u praksi. ''Ono što je dogovoreno, a nije ispunjeno, tiče se funkcionerskih kampanja, kao i uloge međunarodnih i domaćih posmatrača. Postojala je saglasnost da je potrebno precizirati njihovu ulogu što nije rešeno, ali postoji naznaka da će biti rešeno kroz uputstvo RIK-a'', rekao Klačar. Osim toga, ukazuje Klačar, nije pokrenuta ni procedura za izbor novih članova REM-a, a nisu ni pojašnjena pravila u političkom marketingu i oglašavanju. Inače, Vlada Srbije je utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, sa ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu. Uvodi se zabrana javnim funkcionerima da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka i subjekata, kao i korišćenje javnih skupova za promociju političkih stranaka. Izmene i dopune zakona se odnose i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, kao i propisivanje prekršaja za javne funkcionere koji koriste javne resurse u izbornoj kampanji suprotno zakonu. Uvodi se nov pojam "javni resurs" pod kojim se podrazumeva nepokretnost, pokretna stvar i svako drugo dobro koje je u javnoj svojini, odnosno u drugom obliku svojine koje koriste organi Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave. Na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, koja je održana u utorak, potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om Nebojša Stefanović kazao je da unapređenje izbornog procesa ne važi samo za izbore 2020. godine, već da je to proces na kojem i ubuduće treba kontinuirano raditi. Kako je naveo, od propisa koji su zatečeni 2012. godine promenjen je samo zakon o finansiranju političkih stranaka, kojim je smanjen deo koji za tu namenu ide iz budžeta, dok su svi ostali zakoni ostali nepromenjeni. Dodao je da se u međuvremenu javila potreba da se unapredi izborni proces, posebno zbog, kako je naveo, promene stanja u medijima, te da je potrebno da se zakoni poboljšaju i da se preporukama postigne da učešnici izbornog procesa imaju još bolje uslove, ravnomerniju zastupljenost i da budu bolje predstavljeni. On je rekao da se deo preporuka može sada primeniti do parlamentarnih izbora 2020. godine, dok će se drugi deo preporuka primeniti nakon toga. Druga runda međustranačkog dijaloga koji se odvija uz posredovanje Evropskog parlamenta, biće održana sutra u "staroj skupštini", a prisustvovaće mu izvestilac odbora za spoljne poslove EP za Srbiju Vladimir Bilčik i šefica Delegacije zadužena za odnose sa Srbijom Tanja Fajon. Međustranačkom dijalogu, prema programu, prisustvovaće i bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn. Učešće su najavili SNS, SPS, SDPS, LDP, LSV, SDA Sandžaka, PUPS, JS, Stranka moderne Srbije, Nova Srbija Pokret za spas Srbije, Pokret socijalista, Narodna seljačka stranka, Ujedinjena seljačka stranka, Savez Vojvođanskih Mađara. Pozivu su se odazvali i poslanici koji nisu članovi poslaničkih grupa, Zoran Živković, Muamer Zukorlić i Jahja Ferhatović, kao i predstavnici Pokreta slobodnih građana i SPAS-a.  

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/skandalozan-dopis-i-spontani-obrt-135-anonimnih-radnika-brani-direktora-iz-lucana-i/r0yvz72

Autori: Željka Jevtić

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: SKANDALOZAN DOPIS I "SPONTANI" OBRT: 135 anonimnih radnika brani direktora iz Lučana i napada nesrećnu porodicu, a on ih "MOLI" DA NE DOLAZE NA SUĐENJE

Suđenje direktoru iz Lučana, inače penzioneru <a href="https://www.blic.rs/rados-milovanovic" id="6d293261-f0a7-4fa1-9497-2c48601e4b02">Radošu Milovanoviću</a>, dobija "spontani" obrt. Direktor koji je organizovao sramnu podršku sebi ispred suda u Ivanjici sada moli radnike da ne dolaze. Radnici su, međutim, neumoljivi, a imaju zahteve i za sud.Suđenje direktoru iz Lučana, inače penzioneru Radošu Milovanoviću, dobija "spontani" obrt. Direktor koji je organizovao sramnu podršku sebi ispred suda u Ivanjici sada moli radnike da ne dolaze. Radnici su, međutim, neumoljivi, a imaju zahteve i za sud.Sutra, u petak, od ranog jutra u ivanjičkom sudu kreću suđenja u vezi s eksplozijom 2017. u kojoj su tragično nastradala dvojica radnika. Jedan od njih je mladić Milomir Milivojević, čija porodica ne odustaje dok se odgovorni ne privedu pravdi. Na optuženičkoj klupi su Radoš Milovanović, direktor "Milan Blagojević Namenske" preko tri decenije, i dvojica šefova, a dva suđenja su protiv porodice nesrećno nastradalog mladića. Sestru Mirjanu direktor je tužio jer ga je u pismima koje je upućivala državnom vrhu opisala kao - bahatog. Direktor je tužio i oca Milovana, i to jer je gostujući u televizijskoj emisiji Milovanovića optužio za nemar i smrt sina.U javnost je juče isplivao dopis koji je, kako se navodi na njegovom kraju "u ime 135 radnika pogona Raketna goriva", a u kome je i došlo do nesreće, potpisao izvesni Dragan Šuljagić. Dopis koji je, po svemu sudeći, trebalo da ostane tajna upućen je predsednici suda u Ivanjici. U njemu se on naredbodavno obraća predsednici suda i od nje zahteva da "ovog puta organizuje suđenje u prostoriji koja može da primi veći broj ljudi."Vaše neuvažavanje naših molbi vezanih za prošlo ročište izazvalo je revolt kod zaposlenih i dovelo do veoma neprijatne situacije u kojoj se sada nalazimo" - navodi se u dopisu.Kako se dodaje, predsednica suda po mišljenju jednog ili više potpisnika dopisa ovog puta ima razlog više da spremi veću prostoriju.- Porodica Milivojević uputila je preko društvenih mreža otvoren poziv svima. To podrazumeva jednu nekontrolisanu, opoziciono nastrojenu grupu koja je zahvaljujući medijima neprijateljski raspoložena prema radnicima fabrike - sigurni su anonimni potpisnici, njih 135, koji najavljuju dalju podršku direktoru bez koga, kako kažu, ne mogu.Kada je javno isplivao ovaj zahtev sudu, oglasio se juče, dan posle, direktor i penzioner Radoš Milovanović. On "moli radnike da ne idu u Ivanjicu" i brine da ne dožive uvrede.- Ne želim da zbog svog prisustva ispred suda ponovo doživite uvrede i pogrdne reči koje su žestoko upućivane na račun svakog radnika - navodi direktor.On dodaje: "Moja snaga je vaše uverenje u pravdu i istinu"."I to što je svima jasno jeste da je ovo politički proces izazvan sa ciljem da se skloni Radoš Milovanović", napisao je i potpisao Radoš Milovanović, i dodao: "Ja ću dokazati šta je istina i kako se bori za čast i dostojanstvo".Inače, pre oko mesec dana radnici su 'spontano' organizovani, a na putu do Ivanjice točili su gorivo u privatne automobile na pumpi gde fabrika ima otvoren račun. Podrška direktoru i lokalnom moćniku se pretvorila u osudu i napad na porodicu nesrećno nastradalog mladića, koja je okrivljena da hoće da "zatvori fabriku jer bez Radoša ne može da radi" inače državno preduzeće.Direktor i penzioner već 15 godina, Radoš Milovanović dok ceo slučaj nije dospeo na sud nudio je porodici Milivojević posao. "Blic" je objavio deo razgovora koji je priložen Tužilaštvu, a u kome direktor daje posao "da umanji bol" za smrt sina. U Milovanovićevoj praksi zabeleženo je i da je, pored fabrike, imao pekaru u trošnoj i nehigijenskoj kućici, a koja je pravila peciva isključivo za jednog kupca - fabriku. Jednu imovinu je prijavio sudu, druga znatno veća stoji u tabeli Agencije za borbu protiv korupcije. Otkaze u fabrici dobilo je najmanje pet radnika jer su se javno na zboru usprotivili direktoru kada je kao razlog nesreće naveo da je mladić Milomir poginuo jer je "šutnuo bure".Suđenje zbog pogibije dva radnikaU ivanjičkom Osnovnom sudu vodi se krivični postupak protiv direktora "MB Namenska" iz Lučana Radoša Milovanovića i dvojice fabričkih rukovodilaca Vladimira Lončarevića, vodećeg inženjera u Pogonu za proizvodnju raketnih goriva, i Tome Stojića, odgovornog lica za bezbednost rada, koji više nije zaposlen u lučanskoj fabrici. Protiv njih je nadležno tužilaštvo podnelo optužni predlog pod sumnjom da su izvršili teško krivično delo protiv opšte sigurnosti - 14. juna 2017. godine, nakon eksplozije baruta poginuli su radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.Otac poginulog radnika: Igra direktora i njegovih poslušnikaOcu Milovanu čitamo dopis iza kog bi trebalo da su njegove kolege i kolege pokojnog sina, a potom i tek pristigli direktor.- To je igra direktora i njegovih poslušnika. On se pere unapred da nije on organizator jer je prošli put sve ono pred sudom bilo sramotno. Nikada nismo reč rekli protiv fabrike, tražimo samo odgovorne za smrt. Kao otac verujem da će naša pravda, ako je dosegnemo, biti dobra za sve ostale da se takva nesreća više nikome ne dogodi. Da niko ne sahrani dete ili roditelja. Neka se okupe, svima njima na čast. Na groblju sam. Kad bih mogao, ja bih sada legao ovde, a da mi dete ustane - kaže otac.Šokiran je, dodaje, uplitanjem politike i optužbom da porodica poziva na društvenim mrežama građane.- Ja te mreže nemam. Ne znam ni o čemu pričaju! Pa ja mom kumu što mi je svako veče u kući nisam rekao 'kume, hajde sa nama'. Kakav bih ja to čovek bio! Nama su se ljudi javljali posle onog prošlog puta, svako je imao neki svoj razlog zašto je bio ogorčen. Samo od srca mogu da zahvalim svima na podršci. Svi ti ljudi koji su se javljali dokaz su da ima poštenja, da nije da svako gleda samo sebe, već vidi i nepravdu, tugu - kaže otac Milovan.                   

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3737675/poslanici-o-izbornim-uslovima.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Poslanici o izbornim uslovima

Posle rasprave o amandmanima, Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o putnim ispravama. Poslanici su govorili o dijalogu o izbornim uslovima uz učešće EU posrednika koji se održava u petak. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaPosle rasprave o amandmanima, Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o putnim ispravama. Poslanici su govorili o dijalogu o izbornim uslovima uz učešće EU posrednika koji se održava u petak.Opozicija ima različite stavove o predstojećim razgovorima o izbornim uslovima. Savez za Srbiju ne učestvuje u dijalogu, ali će se sastati sa poslanicima Evropskog parlamenta na radnom doručku. "Delegacija evropskog parlamenta je uvek dobrodošla u Srbiju, mi smo itekako raspoloženi da se uvek sa njima sastanemo, oni znaju naše stavove, a naš ključni stav je da za nas ne postoje izobri u martu iduće godine i da je kasno za bilo kakve pregovore o tim izborima", rekao je Boško Obradović, lider pokreta Dveri. Opozicija koja učestvuje u skupštinskim raspravama razjedinjena je kada je reč o međupartijskom posredovanju. "Mislim da je ovo suviše ozbiljna situacija da smo mi u suviše ozbiljnim problemima kao zemlja da bismo bili taoci bilo čije sujete ili se igrali ovnova ili jaraca na brvnu. Dakle, mislim da treba da se razgovara", naveo je samostalni poslanik Đorđe Vukadinović. Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da nema nameru da učestvuje gde god posreduju stranci. "Mi se zalažemo da vodimo dijalog režima i opozicije u kojem će učestvovati sve parlamentarne stranke", istakao je Šešelj. U Fondaciji za otvoreno društvo smatraju da je izborne uslove moguće popraviti i da su predstavnci Evropskog parlamenta mnogo stavki o izbornim uslovima označili crvenom bojom. "Postoje početni koraci koji pokazuju da je moguće izmeniti određene izborne uslove i napraviti ono što Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a zahteva izjednačavanje uslova onih koji učestvuju, onemogućavanje zloupotreba finansija kojima raspolaže država i oni na vlasti, da se jasno razgraniče. I ostavljeno je dovoljno prostora da vlada donese zakone", kazao je Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo. Najveća parlamentarna stranka tvrdi da im je stalo da se izborno zakonodavstvo unapredi. "Sigurno je da svi mi u Srbiji ne samo mi i SNS nego svi građani Srbije, sve političke stranke i one koje su vlast i one koje su opozicija, imaju mnogo toga da nauče i o demokratiji i o parlamentarizmu i o izborima i kako se ponaša na izborima, o tome kako se ponaša u Skupštini i o tome kako se odnosite prema onima koji su izabrani", rekao je šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović. U skupštinskoj proceduri su zakoni za koje se veruje da će poboljšati izborni proces. Vladini predlozi su izmene zakona o javnim preduzećima, zakona o sprečavanju korupcije i zakona o agenciji za borbu protiv korupcije.  

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/11/14/antonijevic-dosta-stavki-o-izbornim-uslovima-oznaceno-crvenom-bojom/izdvajamo/naslovna/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Antonijević: Dosta stavki o izbornim uslovima "označeno crvenom bojom"

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo smatra da predložena kazna od 100.000 do 150.000 za korišćenje javnih resursa u kampanji nije dovoljna, izveštava RTS. On ističe da su predstavnici Evropskog parlamenta dosta stavki o izbornim uslovima označili crvenom bojom, što znači da nisu ispunjeni postavljeni zahtevi. Vlada Srbije utvrdila je Predloge zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o sprečavanju korupcije, s ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu. Predloženo je uvođenje zabrane javnim funkcionerima da koriste javne resurse i skupove za promociju političkih stranaka. Izmene zakona odnose se i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, saopšeno je iz Vlade. Na pitanje RTS-a da li je moguće da pet-šest meseci uoči izbora vlast i opozicija postignu kompromis o izbornim uslovima, Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo kaže da postoje početni koraci koji pokazuju da je moguće izmeniti određene izborne uslove. "Postoje početni koraci koji pokazuju da je moguće izmeniti određene izborne uslove i napraviti ono što Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIR) zahteva - izjednačavanje uslova onih koji učestvuju, onemogućavanje zloupotreba finansija kojima raspolaže država i oni na vlasti, da se jasno razgraniče", rekao je Antonijević. Ostavljeno je, kaže, dosta prostora da se vidi da li je Vlada sposobna da donese zakone, a može i da se uđe u ocenu kvaliteta ponuđenog i vidi na koji način će se sprovoditi. Antonijević ističe da su novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i predsednica delegacije u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon, koji večeras stižu u Beograd, izradili dokument koji govori šta je ispunjeno, a šta nije. Pogledaj i ove vesti... "Dosta je stvari crvenom bojom označeno jer nisu ispunjene, neke jesu, a neke su delimično ispunjene", naveo je Antonijević. Govoreći o funkcionerskoj kampanji, Antonijević je rekao da se nije u potpunosti izašlo u susret zahtevima ODIR-a. Dobro je, kaže, što je stigla definicija pojma javni resurs, koji označava nepokretnosti, pokretne stvari i druga dobra u javnoj svojini. "Dobili smo definiciju javnih resursa, taj deo je dobar. Imate mogućnost da odredite šta ne sme da se koristi tokom kampanje", rekao je Antonijević. On, međutim, kritikuje to što oni koji prekrše zakon i koriste javne resurse prekršajno odgovaraju prema ovom predlogu, a preti im kazna od 100.000 do 150.000 dinara. "To nije visoka kazna jer može da utiče na četvorogodišnji život naših građana", rekao je Antonijević. Postoji opšta saglasnost da Agencija za borbu protiv korupcije ne obavlja svoj posao. "Ako postoji sumnja u rad Agencije i onih koji vode državu, čini mi se da civilno društvo može da zauzme stav da je teško očekivati da će se u potpunosti poštovati zakon", rekao je Antonijević. Podseća da se zakoni ne razmatraju po hinoj proceduri, što je bio zahtev. "Postoji prostor za amandmane, a nakon komentara evroparlamentaraca, koji pred sobom imaju dobre analize, biće dovoljno vremena i prostora da se građanima predstave najbolji zakoni i da vidimo izmene koje do sada nisu hteli da uvrste u predlog zakona", zaključio je Antonijević.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1249425/Sudjenje-direktoru-iz-Lucana-anonimni-radnici-ga-brane.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: "135 anonimnih radnika brani direktora iz Lučana, napada nesrećnu porodicu"

Autori Blic mondo. rs 14.11.2019. / 20:33 1Suđenje direktoru iz Lučana, inače penzioneru Radošu Milovanoviću, dobija "spontani" obrt, javljaju beogradski mediji. Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac Direktor koji je organizovao sramnu podršku sebi ispred suda u Ivanjici sada moli radnike da ne dolaze. Radnici su, međutim, neumoljivi, a imaju zahteve i za sud, piše "Blic". Sutra, u petak, od ranog jutra u ivanjičkom sudu kreću suđenja u vezi s eksplozijom 2017. u kojoj su tragično nastradala dvojica radnika. Jedan od njih je mladić Milomir Milivojević, čija porodica ne odustaje dok se odgovorni ne privedu pravdi. Na optuženičkoj klupi su Radoš Milovanović, direktor "Milan Blagojević Namenske" preko tri decenije, i dvojica šefova, a dva suđenja su protiv porodice nesrećno nastradalog mladića. Sestru Mirjanu direktor je tužio jer ga je u pismima koje je upućivala državnom vrhu opisala kao - bahatog. Direktor je tužio i oca Milovana, i to jer je gostujući u televizijskoj emisiji Milovanovića optužio za nemar i smrt sina. U javnost je juče isplivao dopis koji je, kako se navodi na njegovom kraju "u ime 135 radnika pogona Raketna goriva", a u kome je i došlo do nesreće, potpisao izvesni Dragan Šuljagić. Dopis koji je, po svemu sudeći, trebalo da ostane tajna upućen je predsednici suda u Ivanjici. U njemu se on naredbodavno obraća predsednici suda i od nje zahteva da "ovog puta organizuje suđenje u prostoriji koja može da primi veći broj ljudi. "Vaše neuvažavanje naših molbi vezanih za prošlo ročište izazvalo je revolt kod zaposlenih i dovelo do veoma neprijatne situacije u kojoj se sada nalazimo" - navodi se u dopisu. Kako se dodaje, predsednica suda po mišljenju jednog ili više potpisnika dopisa ovog puta ima razlog više da spremi veću prostoriju. "Porodica Milivojević uputila je preko društvenih mreža otvoren poziv svima. To podrazumeva jednu nekontrolisanu, opoziciono nastrojenu grupu koja je zahvaljujući medijima neprijateljski raspoložena prema radnicima fabrike", sigurni su anonimni potpisnici, njih 135, koji najavljuju dalju podršku direktoru bez koga, kako kažu, ne mogu. Kada je javno isplivao ovaj zahtev sudu, oglasio se juče, dan posle, direktor i penzioner Radoš Milovanović. On "moli radnike da ne idu u Ivanjicu" i brine da ne dožive uvrede. "Ne želim da zbog svog prisustva ispred suda ponovo doživite uvrede i pogrdne reči koje su žestoko upućivane na račun svakog radnika", navodi direktor. On dodaje: "Moja snaga je vaše uverenje u pravdu i istinu". "I to što je svima jasno jeste da je ovo politički proces izazvan sa ciljem da se skloni Radoš Milovanović", napisao je i potpisao Radoš Milovanović, i dodao: "Ja ću dokazati šta je istina i kako se bori za čast i dostojanstvo". Inače, pre oko mesec dana radnici su 'spontano' organizovani, a na putu do Ivanjice točili su gorivo u privatne automobile na pumpi gde fabrika ima otvoren račun. Podrška direktoru i lokalnom moćniku se pretvorila u osudu i napad na porodicu nesrećno nastradalog mladića, koja je okrivljena da hoće da "zatvori fabriku jer bez Radoša ne može da radi" inače državno preduzeće. Direktor i penzioner već 15 godina, Radoš Milovanović dok ceo slučaj nije dospeo na sud nudio je porodici Milivojević posao. "Blic" je objavio deo razgovora koji je priložen Tužilaštvu, a u kome direktor daje posao "da umanji bol" za smrt sina. U Milovanovićevoj praksi zabeleženo je i da je, pored fabrike, imao pekaru u trošnoj i nehigijenskoj kućici, a koja je pravila peciva isključivo za jednog kupca - fabriku. Jednu imovinu je prijavio sudu, druga znatno veća stoji u tabeli Agencije za borbu protiv korupcije. Otkaze u fabrici dobilo je najmanje pet radnika jer su se javno na zboru usprotivili direktoru kada je kao razlog nesreće naveo da je mladić Milomir poginuo jer je "šutnuo bure". U ivanjičkom Osnovnom sudu vodi se krivični postupak protiv direktora "MB Namenska" iz Lučana Radoša Milovanovića i dvojice fabričkih rukovodilaca Vladimira Lončarevića, vodećeg inženjera u Pogonu za proizvodnju raketnih goriva, i Tome Stojića, odgovornog lica za bezbednost rada, koji više nije zaposlen u lučanskoj fabrici. Protiv njih je nadležno tužilaštvo podnelo optužni predlog pod sumnjom da su izvršili teško krivično delo protiv opšte sigurnosti - 14. juna 2017. godine, nakon eksplozije baruta poginuli su radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.

----------------------------------------------------------

Datum: 15.11.2019

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/nastavak-medjustranackog-dijaloga_1066874.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Nastavak međustranačkog dijaloga

Druga runda međustranačkog dijaloga koji se odvija uz posredovanje Evropskog parlamenta, biće održana danas u "staroj skupštini", a prisustvovaće mu izvestilac odbora za spoljne poslove EP za Srbiju Vladimir...BEOGRAD - Druga runda međustranačkog dijaloga koji se odvija uz posredovanje Evropskog parlamenta, biće održana danas u "staroj skupštini", a prisustvovaće mu izvestilac odbora za spoljne poslove EP za Srbiju Vladimir Bilčik i šefica Delegacije zadužena za odnose sa Srbijom, Tanja Fajon.Međustranačkom dijalogu, prema programu, prisustvovaće i bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn. Kako Tajug saznaje, učešće su najavili SNS, SPS, SDPS, LDP, LSV, SDA Sandžaka, PUPS, JS, Stranka moderne Srbije, Nova Srbija Pokret za spas Srbije, Pokret socijalista, Narodna seljačka stranka, Ujedinjena seljačka stranka, Savez Vojvođanskih Mađara. Pozivu su se odazvali i poslanici koji nisu članovi poslaničkih grupa, Zoran Živković, Muamer Zukorlić i Jahja Ferhatović, kao i predstavnici Pokreta slobodnih građana i SPAS-a. Za razliku od dvodnevnog dijaloga u oktobru, ovaj će trajati samo jedan dan i imaće tri sesije, dok će, kao i prethodnog puta, lideri poslaničkih grupa imati pojedinačno po pet minuta za diskusiju o svakoj temi. Dijalog počinje u 9 sati, otvoriće ga predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, a takođe bi trebalo da se obrate i Knut i Flekenštajn. Prva sesija počinje u 9,30 časova kada će se analizirati napredak u sprovođenju najavljenih mera Vlade Srbije za poboljšanje izbornih uslova na kojoj će se obratiti predstavnik Radne grupe za saradnju sa OEBS i ODHIR u koordinaciji i monitoring sprovođenja preporuka za unapređenje izbornog procesa. O tome će govoriti i Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, nakon čega se prelazi na diskusiju. Druga sesija počinje u 11.30 časova, a odnosi se na nove predloge Vlade Srbije za unapređenje izbornih uslova. Pored predstavnika vladine Radne grupe obratiće se i izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar. Ponovo se daje reč liderima poslaničkih grupa koji imaju po pet minuta za komentarisanje. U 14.30 časova počinje treća sesija koja se tiče finansiranje kampanje, a o tome će govoriti izvršni direktor Transparentnosti Srbija Bojana Medenica, a zatim šefovi poslaničkih grupa. Poslednja sesija o medijima počinje u 16,30 časova, a svoje mišljenje o toj temi daće programski direktor CRTA Raša Nedeljkov. Učesnici skupa će od 18,00 do 19,00 časova razmatrati zaključke i naredne korake.  

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: RTS1

Rubrika: Jutarnji program/RTS

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Predloženi penali za funkcionere koji koriste javne resurse za kampanju

Vlada Republike Srbije utvrdila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, sa ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu, navedeno je u saopštenju Vladine Kancelarije za saradnju s medijima.Navodi se da se, pored jačanja odgovornosti u odnosu na korišćenje i raspolaganje javnim resursima, izmene i dopune zakona odnose i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, kao i propisivanje prekršaja za javne funkcionere koji koriste javne resurse u izbornoj kampanji suprotno zakonu.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: Prva televizija

Rubrika: Jutro sa Jovanom i Srđanom

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stefanović spreman da ide na detektor laži

Spiker:MInistar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je spreman u svakom trenutku da ide na detektor laži povodom vesti da Agencija za borbu protiv korupcije proverava da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka uslučaju njegovog mogućeg sukoba interesa. Na pitanje da li Aleksabdar Obradović koji je doveo u vezi Stefanovićevog oca sa vojnom firmom „Krušik“zaista uzbunjivač i pod kojom optužbom je uhapšen. Stefanović je rako da je ono što je on uradio odavanje poslovne tajne a da nemože da kvalifikuje šta će biti završna kvalifikacija optužnice. Stefanović je za O2 rekao da je aefara o navodnom učešću njegovog oca u trgovini oružijem monstruzovna laž i izmišljotina dela opozicije koja je rako ima za cilj da nanese štetu njemu ,njegovoj porodici i državi Srbiji.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: Prva televizija

Rubrika: Jutro sa Jovanom i Srđanom

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Izmene i dopune Zakona o korupciji

Spiker:Vlada Srbiie utrvrdila je predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. I predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o sprečavanju korupcije sa ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata učesnika u izbornom procesu. Uvodi se zbrana javnim funkcionerima da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka. Odnosno političkih subjekata kao i korišćenje javnih skupova za promociju političkih strnaka. U slučaju nepoštovanja ove zabrane propisan je i posebni prekršaj javnog funkcionera kojom se može izreći novčana kazna od 100 hiljada do 150 hiljada dinara. Navedenim zakonskim predlozima predviđa se uvođenje novog pojma javni reusurs pod kojim se podrazumeva nepokretnost ,pokretma stvar i svako drugo dobro koje je u javnoj svojini odnosno u drugom obliku svojine koji koriste organi Republike Srbije.  

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: Pink

Rubrika: Novo jutro/TV Pink

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Novi predlozi izmena i dopuna zakona

Spiker:Vlada Srbije utvrdila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije sa ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu. Uvodi se zabrana javnim funkcionerima da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, kao i korišćenje javnih skupova za promociju političkih stranaka.  

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: Pink

Rubrika: Svitanje/TV Pink

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Brutalne pretnje Lešnjaku

Kum Marka Bastaća uzbunjivač Lazar Lešnjak opisao je pakao kroz koji je prošao zbog toga što je odbio da učestvuje u korupcijsko kriminalnim radnjama u režiji provog čoveka beogradske opštine Stari Grad.U svom šokantnom svedočenju za televiziju Pink i emisiju Crna hronika Mladena Mijatovića, Lešnjak je do detalja objasnio kako je počelo njegovo poznanstvo, kasnije prijateljstvo i kumstvo sa Marko Bastaćem, kao i kako je i zbog čega došlo do razlaza za gradskim zvaničnikom.Lešnjak tvrdi da je zabrinut za bezbednost jer dobija brutalne pretnje od Bastaća.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: RTS1

Rubrika: Jutarnji dnevnik/RTS

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Predloženi penali za funkcionere koji koriste javne resurse za kampanju

Vlada Republike Srbije utvrdila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, sa ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu, navedeno je u saopštenju Vladine Kancelarije za saradnju s medijima.Navodi se da se, pored jačanja odgovornosti u odnosu na korišćenje i raspolaganje javnim resursima, izmene i dopune zakona odnose i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, kao i propisivanje prekršaja za javne funkcionere koji koriste javne resurse u izbornoj kampanji suprotno zakonu.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: Pink

Rubrika: Svitanje/TV Pink

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Zakoni o korupciji

Spiker:Vlada Srbije utvrdila je predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i prelog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, sa ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata, učesnika u izbornom procesu. Uvodi se zabrana javnim funkcionerima da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, kao i korišćenje javnih skupova za promociju političkih stranaka.  

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: RTS1

Rubrika: Jutarnji dnevnik/RTS

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Gost Milan Antonijević, Fondacija za otvoreno društvo

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo smatra da preložena kazna od 100.000 do 150.000 za korišćenje javnih resursi u kampanji nije dovoljna. Ističe da su predstavnici Evropskog parlamenta dosta stavki o izbornim uslovima označili crvenom bojom, što znači da nisu ispunjeni postavljeni zahtevi.Vlada Srbije utvrdila je Predloge zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o sprečavanju korupcije, s ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu.Predloženo je uvođenje zabrane javnim funkcionerima da koriste javne resurse i skupove za promociju političkih stranaka. Izmene zakona odnose se i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, saopšeno je iz Vlade.Na pitanje RTS-a da li je moguće da pet-šest meseci uoči izbora vlast i opozicija postignu kompromis o izbornim uslovima, Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo kaže da postoje početni koraci koji pokazuju da je moguće izmeniti određene izborne uslove."Postoje početni koraci koji pokazuju da je moguće izmeniti određene izborne uslove i napraviti ono što Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIR) zahteva – izjednačavanje uslova onih koji učestvuju, onemogućavanje zloupotreba finansija kojima raspolaže država i oni na vlasti, da se jasno razgraniče", rekao je Antonijević.Ostavljeno je, kaže, dosta prostora da se vidi da li je Vlada sposobna da donese zakone, a može i da se uđe u ocenu kvaliteta ponuđenog i vidi na koji način će se sprovoditi.Dosta toga je podvučeno crvenimAntonijević ističe da su novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i predsednica delegacije u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon, koji večeras stižu u Beograd izradili dokument koji govori šta je ispunjeno, a šta nije."Dosta je stvari crvenom bojom označeno jer nisu ispunjene, neke jesu, a neke su delimično ispunjene", naveo je Antonijević.Govoreći o funkcionerskoj kampanji, Antonijević je rekao da se nije u potpunosti izašlo u susret zahtevima ODIR-a. Dobro je, kaže, što je stigla definicija pojma javni resurs, koji označava neporketnosti, pokretne stvari i druga dobra u javnoj svojini."Dobili smo definiciju javnih resursa, taj deo je dobar. Imate mogućnost da odredite šta ne sme da se koristi tokom kapmpanje", rekao je Antonijević.Kritikuje, međutim, to što oni koji prekrše zakon i koriste javne resurse prekršajno odgovaraju prema ovom predlogu, a preti im kazna od 100.000 do 150.000 dinara."To nije visoka kazna jer može da utiče na četvorogodišnji život naših građana", rekao je Antonijević.Nezadovoljstvo radom Agencije za borbu protiv korupcijePostoji opšta saglasnost da Agencija za borbu protiv korupcije ne obavlja svoj posao."Ako postoji sumnja u rad Agencije i onih koji vode državu, čini mi se da civilno društvo može da zauzme stav da je teško očekivati da će se u potpunosti poštovati zakon", rekao je Antonijević.Podseća da se zakoni ne razmatraju po hinoj proceduri, što je bio zahtev."Postoji prostor za amandmane, a nakon komentara evroparlamentaraca, koji pred sobom imaju dobre analize, biće dovoljno vremena i prostora da se građanima predstave najbolji zakoni i da vidimo izmene koje do sada nisu hteli da uvrste u predlog zakona", zaključio je Antonijević.

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: Radio Beograd 1

Rubrika: Novosti dana

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Zakon o korupciji

Spiker:Vlada Srbije je utvrdila predloge zakona o i zmenama i dopunama zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i zakona o sprečavanju korupcije, sa ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu. Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo, smatra da predložena kazna od 100 hiljada do 150 hiljada dinara za korišćenje javnih resursa u kampanji nije dovoljna. Ističe da su predstavnici Evropskog parlamenta dosta stavki o izbornim uslovima označili crvenom bojom, što znači da nisu ispunjeni postavljeni zahtevi.Milan Antonijević:Vi imate mogućnost da jasno odredite šta se ne sme koristiti tokom kampanje, međutim ovde govorimo o prekršajnoj odgovornosti, o mogućnosti da vi kao državni funkcioner ili neko ko je u javnom preduzeću imate i snosite posledice zbog toga što zloupotrebljavate ove resurse. Ako ne analizirate rad Agencije za borbu protiv korupcije, to je negde saglasnost i Vlade na okruglim stolovima i u Nišu i u Novom Sadu, otvoreno se govorilo o tome da Agencija ne obavlja svoj posao. Ako postoji negde sumnja i oni koji u ovom trenutku vode državu u kvalitet rada Agencije, čini mi se da civilno društvo koje mnogo nekako kritičnije prema radu, mi zaista možemo zauzeti stav da je veoma teško očekivati da će oni u ovom slučaju ispuniti očekivanja, da će u potpunosti poštovati zakon, kada su to zaista selektivno prišli ranije.  

----------------------------------------------------------

Datum: 14.11.2019

Medij: Happy

Rubrika: Telemaster

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Makedonija samit

Spiker:Unapređenje biznis klime ,raznih veština i posvećenost u rešavanju korpoucije ključna su mera da se obezbedi dugoročan i stabilan trazvoj u zemljama Jugoistočne Evrope ocenili su učesnici Makedonija samita 2025 u Skoplju. Gubverner Narodne banke Severne Makedinije Anita Angelovska istkla da je današnje jačanje mogućnosti za ekonomski razvoj i da se to može obezbediti samo reformama. Ona je upozorila da male ekonomije koje su prisutne u ovom regionu treba da budu oprezne kada je reč o planiranju jer su podložne uticajima krize.Reporter:Predsednik Makedonske Privredne komore istakao je da je važno obezbediti održivost poslovanja.Branko Azeski,privredna komora Severne Makedonije:Važno je da se čuje glas iz realnog sektora da se definiše strateški plan ali i da postoji dobar dijalog o svim važnim pitanjima. Ozbiljni dijalog je najpotrebniji.Rešavanje problema korupcije koja caruje na ovim prostorima kao i sive ekonomije.Zoran Zaev,prenijer Makedonije:Republika Severna Makedonija je uz novu politiku vlade plan za ekonomski rast i uz pordšku fonda za inovacije je spremna da postane ekonomski centar za nove biznise u ovom delu kontinenta. Pred nama su poslednji koraci bez punopravnog učlanjenja u NATO. Ona će biti dokaz o bezbednoj ekonomskoj klimi i stabilonosti i održivosti biznis kapitala.Reporter:Zaev je poručio da ovaj samit most izeđu biznis zajednice i makedonske dijaspore .Podsetio je i i sastanak sa predsednicima Srbije i Albanije o jedinstveno ekonomskog prostoru.Predsednik Severne Makedonije istako je važnost susreta poslovnih ljudi ,predsatvnika vlasti i diplomata koji razmenjuju znanje veštine i biznis i dostignuća.Stevo Penderovsk,predsednik Severne Makedonije:Znanje političara i biznis zajednice je od ključnog značaja za razvoj zemlje,.Potrebno je da lideri kreiraju svoje politike prateći zahteve biznisa a bez vladavine prava i slobodnih i trasparatnih institucija neće poboljšati biznis klimu.Reporter:Izvršna direktorka orgaizacije Makedonija 2025 navela je da je jedan od osnovnih ciljeva samita poboljanje standarda Severne Makedonije.Nikica Mojsoska Blaževski,organizacija „Makedonija 2025“:Cilj je da podelimo znanje i inovacije ,razmenemo biznis ideje i da se povežemo u cilju ekonomskog boljitka. Kvalitet života odnosno životni standard je značajno pitanje težimo boljme životnom standardu za sve nas,želimo da pokažemo mladima da mogu da ostanu u svojoj zemlji a da istovremeno postanu uspešni i na svetskom nivou.Promoviše inovacije i liderstvo zasnovano na vrdnosti i znanju poručila je izvšna direktorka.              

----------------------------------------------------------