Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 18.11.2019

Medij: Alo     Strana: 13

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Korupcija

Naslov: Načelnik izveo pretučenog na pučak, tražio oprost za batine!

Načelnik izveo pretučenog na pučak, tražio oprost za batine!

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“ došao je u posed ključnog dokaza da je sin Radomira Mutavdžića, načelnika Policijske stanice u Trsteniku, udario u glavu svog vršnjaka, posle čega je delo zataškano po nalogu načelnika policijske stanice.

- Došli smo u posed dokumenta iz policijske evidencije, pod brojem DD 590693, u kojem se navodi da je Stefan Mutavdžić nekim predmetom udario Pešića, zbog čega mu je liptala krv. Obojica su privedena, ali se načelnikov sin do policijske stanice odvezao svojim džipom BMW, dok je povređeni prebačen policijskom „maricom“. Imamo dokaze da je posle ovoga vršen pritisak na povređenog da povuče tužbu, uz navode „da će nadrljati jer se radi o sinu načelnika“ - kaže Mario Spasić, generalni sekretar „Transparentnosti“.

- Načelnik Mutavdžić je sutradan izveo na ručak povređenog mladića i njegovu porodicu i objasnio im „da nije pametno da gone njegovog sina“, čime je počinio krivično delo sprečavanja i ometanja dokazivanja. Pozivamo MUP da hitno smeni načelnika Policijske stanice u Trsteniku i uhapsi ga zbog zloupotrebe službenog položaja i podstrekivanja policajaca na falsifikovanje službenih isprava i ometanja pravde ističe Spasić.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.11.2019

Medij: Blic     Strana: 16

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uhapšeni inspektori zbog primanja mita

Uhapšeni inspektori zbog primanja mita

INSPEKTORI ZA RAD Odeljenja u Sremskoj Mitrovici D. T. (64) i S. G. (62) juče ujutru su lišeni slobode zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i primili mito, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

  1. T. je određen pritvor do 30 dana, dok je S. G. određeno policijsko zadržavanje do 48 sati. Po završetku istražnog postupka Inspektorat za rad i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preduzeće mere iz svoje nadležnosti, navodi se u saopštenju.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević pozvao je nadležne da detaljno ispitaju slučaj kako bi se stalo na put kršenju zakona.

- Nastavićemo sa opsežnim kontrolama i nećemo dozvoliti da bilo ko krši zakon.

Inspektorat za rad je u prethodnom periodu ostvario dobre rezultate u borbi protiv rada na crno, nadzorni su vršeni po principu rotacije, a unutrašnje kontrole nastavićemo još intenzivnije da sprovodimo. Svako ko krši zakon mora da bude najrigoroznije kažnjen - rekao je Đorđević. n

----------------------------------------------------------

Datum: 18.11.2019

Medij: Danas     Strana: 1,5

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Zloupotrebili Vučićevo zdravlje za napade na N1

Zloupotrebili Vučićevo zdravlje za napade na N1

Jugoslav Ćosić: Ukoliko je predsednik Srbije toliko osetljiv na profesionalna novinarska pitanja, možda ne treba da se bavi tim poslom Katrapja protiv kritičkih medija nastavljena i nakon predsednikove hospitalizacije

Zloupotrebili Vučićevo zdravlje za napade na N1

BEOGRAD // Dok medicinske uzroke kardiovaskularnih tegoba predsednika Srbije Aleksandra Vučića razmatra lekarsko osoblje Vojnomedicinske akademije, funkcioneri vladajuće stranke i njima bliski analitičari su već postavili sopstvenu dijagnozu. Prema toj verziji događaja, za predsednikovu hospitalizaciju odgovoran je novinar televizije N1 zbog pitanja i insistiranja na odgovoru tokom konferencije koju je u petak na gradilištu Beograda na vodi.

Najdirektniji u povlačenju veze između dva događaja bio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

„Mogli ste da vidite juče nekoliko sati pre nego što je predsednik primljen na VMA, imali ste novinara N1 Miodraga Sovilja, koji mu je unosio u lice telefon i obraćao mu se onako, uličarskim rečnikom, što je zaista sramota“, izjavio je Vesić. Osude na račun novinara N1 stigle su i iz studija televizije Pink gde je glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević tvrdio da je novinar imao zadatak da isprovocira Vučića „da bi se posle od toga pravio haos“.

Jugoslav Ćosić, direktor televizije N1 u izjavi za Danas je takve interpretacije okarakterisao kao sumanute i tragikomične.

- Takva konstrukcija bi bila smešna da nije tužna. Besmisleno je tvrditi da je predsedniku pozlilo zbog profesionalnog novinarskog pitanja, kaže Ćosić dodajući da mu je žao zbog toga što je pozlilo predsedniku, kao što mu je žao svakoga ko ima zdravstvene tegobe.

On je naglasio da posao predsednika podrazumeva odgovaranje na teška novinarska pitanja.

- Ukoliko je predsednik toliko osetljiv na profesionalna novinarska pitanja, možda ne bi trebalo da se bavi tim poslom. Možda bi trebalo da se bavi humanitarnim radom, kazao je Ćosić.

Jedan od onih koji je javno kritikovao postupak novinara N1 bio je i marketinški stručnjak Nebojša Krshć. Napitanje da li i on smatra da je novinarsko pitanje uzrokovalo zdravstvene tegobe predsednika, Krstić odgovara da je reč o „očiglednom spinu koji Danas vrši“.

- Novinar N1 ne zna koja pitanja spadaju u nadležnost predsednika Republike, a način i opaske tog novinara odgovaraju načinu komunikacije u nekom bircuzu na Ibarskoj magistrali, a ne ponašanju na predsednikovoj konferenciji za štampu. U ovom trenutku ne znam ništa o razlozima predsednikove hospitalizacije i ne mogu da govorim o povezanosti, tako da ne bih učestvovao u očiglednom spinu koji Danas vrši u želji da iskarildra i relativizuje neprofesionalno i neprimereno ponašanje novinara Ni, kazao je Krstić. Na konstataciju Danasa da je tu tezu najpre izneo Goran Vesić i pitanje da li smatra da i zamenik gradonačelnika Beograda „učestvuje u očiglednom spinu“, Krstić nije želeo da odgovara.

Na insinuacije da je novinarsko pitanje odgovorno za zdravstvene teškoće predsednika u toku jučerašnjeg dana reagovalo je Nezavisno udruženje novinara Vojvodine (NDNV) pozivajući nadležne institucije da konačno reaguju na kampanju protiv novinara Ni.

„Nezavisno društvo novinara Vojvodine izražava dubotičudaudržaviukojoj susloboda medijskog delovanja i nezavisnost medija svedeni na najniže grane, a novinari i medijski radnici pod nezapamćenim pri-

  • Cosić: Ukoliko je predsednik

toliko osetljiv na profesionalna novinarska pitanja, možda ne treba da se bavi tim poslom

ku zabrinutost zbog blaćenja kolega koji u skladu sa Kodeksom novinara Srbije postavljaju pitanja od javnog značaja i insistiraju na odgovorima izvršne vlasti. Ovaj princip je osnova svake prave demokratije i zaslužuje podršku cele zajednice“, kažu NDNV uz dodatak da su ozbiljno zabrinuti za bezbednost direktora programa te televizije Jugoslava Ćosića i novinara Miodraga Sovilja „zbog brutalnog linča kojem su izloženi u režimskim tabloidimall. NDNV je pozvao pravosuđe i policiju da Jiitno povrate inshtucije i obezbede funkcionisanje pravne države.

„Ukoliko se tabloidima dozvoli da optužuju i presuđuju kao nekakve javne sudnice posledice će biti nesagledivell, kažu u NDNV.

Na opasnost od napada na novinara N1 juče je u saopštenju upozorila i Nova shanka. Oni istiskom ne bi li postali puko omđe u rukama vlash i instrument za izvršenje njihovih direktiva, ovakva ujedinjena reakcija predstavlja samo novi pokušaj da se ugrozi transparentnost i nezavisnost njihovog rada.

„Napominjemo da je novinarstvo časna i odgovorna profesija, čiji sastavni deo jeste upravo postavljanje pitanje i zahtevanje odgovora u interesu građana i javnosti, a koja su, u informativnom delu programa, obaveza svakog političara, te samim tim posebno vršioca funkcije predsednika Republike“, navedeno je u saopštenju.

Sta je pitao novinar?

Pitanje novinara Miodraga Sovilja na konferenciji predsednika Srbije se konkretno odnosilo na ulogu oca ministra policije u kompaniji Gim i razlozima zbog kojih je Branko Stefanović bio u delegaciji te firme tokom pregovora firme Krušik i inostranih kupaca. Sovilj je na telefonu pokazao predsedniku Vučiću pokazao dokument koji je objavio BIRN, a koji dokazuje Stefanovićevo prisustvo na pomenutom sastanku. Vučićje, gledajući telefon, istakao da ne vidi tekst i zatražio od novinara da mu pročita ceo tekst. U jednom trenutku, Vučić je kazao da je pročitao da je novinaru stigla poruka u kojoj mu poručuju šta da ga pita, na šta je ovaj odgovorio - nemojmo da se zavitlavamo.

Zlatibor Lončar: Predsednik bio životno ugrožen

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar juče je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima hronične, manje probleme sa srcem, ali da je u petak došlo do ozbiljnog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, kada je odlučio da se obrati lekarima VMA. Lončar je za Tanjug rekao da je po prijemu na VMA procenjeno da je predsednik Srbije životno ugrožen. „U toj zdravstvenoj ustanovi su medicinski timovi momentalno sproveli sve neophodne mere za saniranje ovako ozbiljnog stanja", kazao je Lončar dodajući da je predsednik dobro odreagovao na terapiju. „Ipak, stručni timovi VMA su predsedniku Srbije preporučili da u narednom periodu smanji svoje redovne aktivnosti kako bi se u potpunosti oporavio od pogoršanja zdravstvenog stanja do kog je došlo u petak. Koristim ovu priliku da lično zahvalim medicinskim timovima VMA, koji su još jednom pokazali svoju stručnost i profesionalizam", rekao je ministar Lončar.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.11.2019

Medij: Danas     Strana: 20

Rubrika: Poslednja

Autori: Svetislav Basara

Teme: Korupcija

Naslov: Tačka razmimoilaženja

Tačka

razmimoilaženja

ITeofil Pančić se u prošlom broju Vremena (na neviđeno) osvrnuo na moje gostovanje u Utisku nedelje kao i na sveopšte ibretenije vođstva,članstva i simpatizerstva „boljeg dela" političkog sistema dvočaršijkog burazerskog kretenizma, ispravnozaključivši da meje za silesiju e-kevtanja i tvit lajuckanja savršeno zaboleo Sebastian.

PišeTeofl da osim divnih sublunarnih kreatura povremeno iznerviram i njega, siguran sam, međutim, daTeofil zna da češće nego njega, sopstvenim pisanijama iznerviram samog sebe. Siguran sam, da i Teofil često iznervira samog sebe.To je sine qua non (u nas klinički mrtve) kritičke javnosti. Onaj ko nije spreman da nešto napiše i da pritom zapuši nos, ko se ustručava da ide uskurac srpskim „svetim istinama" (svih boja) i srpskim svetim kravama (svih

pasmina i oba pola), taj podlegne ready made ideologemima i ubuđalim proserotinama.

Sve to stvara nervozu. Ali šta je loše u nervozi? Nego da ne dužim. „Potpisujem", što reko klatež, sveštojeTeofil napisao nadatu temu, sa sveminusima na moj račun, samoseujednoj tački razmimoilazim, pa ću je danas „elaborirati", što takođe reko klatež.

Piše na jednom mestu Teofil. „VažilojezaTitovog vakta i za Miloševićevog, a nema razloga da ne važi ni sada: u autoritarnom poretku svaka kritika koja nije prevashodno kritika izvora (ili aktuelne personifikacije) autoritarne moći, a tek onda bilo čega drugog, pokazuje se kao problematična."

Teofil je od mene mlađi trinaest godina, pa mu „fali" čitav jedan politički ciklus, ali brzo će on ukačiti da „izvor autoritarne moći", bar u Srbiji, nije u strukturi „autoritarne moći", nego u odsustvu bilo kakve održive"opozicione" strukture i u duhovoj nemoći, neautentičnosti, korumpiranosti, bezmudnosti, potisnutoj autoritarnosti i orijentalnoj lažljivosti srpskih opozicija (svih vremena i boja, osim Đinđićeve).

Jasam-nijetosigurnoTeofilu promaklo-rađanjeVučićevedigitalnemagapiksel imperije povezao sa (prirodnom i zasluženom) smrću analognog, lopovsko lažovskog demokratskostranačkog liberalizma iz koje će - pre ili kasnije - vaskrsnuti autentični demokratski liberalizam. Držim da Vučić svojim činjenjem, a opozicija nečinjenjem (i glumatanjem činjenja) udarnički rade na tome, to jest na zajedničkom odlasku u ropotarnicu istorije.

Teofile, mein lieber, kritika ovakve opozicije istovremenoje i ubojita kritika Vučića, ali i legiona njihovih prethodnika (svih vremena, a sličnih boja). Bitka između narodnjačko-radikalsko-populističke i liberalno demokratske politike u Srbiji vodi se već 170 godina, po pravilu u narodnjačko-radikalsko-populističku korist, ali ne zbog NRP snage i metafizičkih razloga, nego zato što su NRP-ovci oduvek imali muda i mislili ozbiljno, dočim njihovioponenti nisu.

Sve dok krajem XX veka Zoran Đinđić nije pomislio ozbiljno (i ozbiljno poradio). Na korak od početka kraja političkog sistema dvošaršijskog pluralizma, obe čaršije su ga udruženim snagama skratileza glavu. Pojma nisu imale - niti imaju - da nisu ubile samo Đinđića, nego i sebe.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.11.2019

Medij: Danas     Strana: 16

Rubrika: Sport

Autori: V. Ristić

Teme: Korupcija

Naslov: Policija gleda Dinamo i Sinđelić

Utakmica PLSpod lupom zbog mogućeg,,štelovanja“

Policija gleda Dinamo i Sinđelić

  1. Ristić

VRAN JE // Zbog sumnji unameštanje polidja će prema saznanju Danasa nadgledati današnji meč Prve lige Srbije Dinamo Vranje - Sinđelić (13.00) Pojedina lica vezana za funkcije u klubu iz Beograda i Vranja u avgustu su već policijski obrađivane vezano za odigravanje utakmice u kojoj je Sinđelić pobedio Dinamo sa 1:0.

- U vranjanskom prvoligašu odavno postoje „bezbedonosno interesantne ličnostf za pripadnike policije koji se bave borbom protiv korupcije. U skladu sa njihovim aktivnostima preduzimaju se određene druge aktivnosti, pa ćemo tako pratiti i sve ono što se događa pre, za vreme i posle utakmice između Dinama i Sinđelića u Vranju. Morate znati da su određena lica koja se nalaze na funkcijama, pre svega u Dinamu, poznata od ranije policiji po u najmanju ruku sumnjivim fudbalskim poslovima - navodi policijski izvor za naš list.

Još šokantnije odjeknula je vest da je nakon ublažavanja suspenzije od petnaest meseci i milion dinara novčane kazne Disciplinska komisija FSS amnestirala bivšeg predsednika 1 trenera Dinama iz Vranja Dragana Antića Recka, nakon čega je on već u Gornjem Milanovcu protiv Metalca napravio „teatralno iživljavanje“, zbog čega je bio ponovo udaljen sa terena. U aprilu ove godine po prijavi UEFA, a zbog „ugrožavanja integriteta fudbalskog takmičenja“, FSS je izrekao novčane kazne vranjanskom Dinamu od 1,5 milion dinara (zbog sumnje u nameštanje četiri utakmice), abeogradskom Sinđeliću 2 miliona dinara (sumnja u nameštanje dve utakmice).

----------------------------------------------------------

Datum: 18.11.2019

Medij: Danas     Strana: 6

Rubrika: Dijalog

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Uzbunijvač u zatvoru, muljatori u ministarstvima

Govorpotpredsednice DS u Valjevu na protestu podrške Aleksandru Obradoviću

Uzbuniiuač u zatvoru, muliatori u ministarstuima

Dragana Rakić

LICNI STAV

Dobro veče, slobodno Valjevo! Dobro veče, dragi prijatelji! Došla sam večeras ovde da glasno kažem ono što misli slobodna Srbija: uhapsili ste pogrešnog Aleksandra!

Srbija je pre neki dan mogla da vidi kako izgleda i govori jedan hrabar, častan i pošten građanin koji je spreman da rizikuje sopstvenu slobodu zbog pravde i istine. Valjevac Aleksandar Obradović je heroj našeg vremena i ja mu sa ovog mesta poručujem: nisi sam! Uz tebe smo, ne damo te, i bićemo tu do konačne pobede!

Apsolutno sam sigurna da u policiji, tužilaštvu, upravi carina i svakoj drugoj instituciji, sedi makar po jedan Aleksandar Obradović. Verujem da čak i na RTS-u postoji neko poput Aleksandar Obradovića koji će se osmeliti da nam kaže isto ovo: „U pritvoru je pogrešan Aleksandar! Vreme je da u pritvor ode onaj pravi, kako bi konačno Srbija bila slobodna."

I uzbunjivač Aleksandar Obradović i ministar Nebojša Stefanović pozvali su Tužilaštvo da ispita poslovanje Krušika i povlašćenih trgovaca oružjem. Međutim,Tužilaštvo se do sada bavilo samo uzbunjivačem Obradovićem, koji je spektakularno uhapšen na svom radnom mestu, boravio u Centralnom zatvoru i još uvek je u kućnom pritvoru. Umesto da naša država štiti i čuva uzbunjivače, jer su oni stali u zaštitu njene imovine i zakona, ona ih hapsi i ostavlja bez posla. S druge strane kriminalci, lopovi, plagijatori i muljatori svih fela sede u ministarstvima, umesto u zatvoru!

Ali najstrašnije u ovoj korupcionaškoj aferi u koju je upleten najviši državni vrh jeste to da se neko poigrava našim životima i našim glavama. Oružje proizvedeno u Srbiji, završava u rukama terorista, od tog oružja ginu neki nevini Ijudi, žene i deca i nekom će pasti na pamet da nam se sveti zbog toga. Naša Vlada je upletena u međunarodni kriminal, ajavna tužiteljka Zagorka Dolovac se pokrila jorganom preko glave i pravi se da spava. Ali, mi ne spavamo, mi smo budni i Srbija se posle afere Krušik umiriti ne može!

Mi smo večeras ovde na trgu u Valjevu, jer znamo da će Aleksandar Obradović biti snažniji ukoliko je nas više. Mi smo tu da budemo podrška svakom građaninu koji trpi nepravdu i odmazdu Vučićevog režima. Mi građani, smo snaga i podrška i Mariji Lukić iz Brusa, i novinaru Milanu Jovanoviću iz Grocke i porodici nastradalog mladića Milomira Milivojevića iz Lučana.

Mi, sa ovog mesta poručujemo, svim hrabrim pojedincima koji pružaju otpor bezumlju: niste sami u borbi za pravedniju i bolju Srbiju! Sloboda je ono za šta se svi mi borimo. Sloboda za Aleksandra je borba za slobodu svih nas. Mi, građani imamo moć i zapamtite, prepreke nisu pred nama, prepreke su u nama. Njih ćemo prevazići ukoliko budemo solidarni, ukoliko čuvamo leđa jedni drugima, ukoliko naše različitosti ostavimo po strani i ujedinimo se u borbi za zajednički cilj. Aleksandar Vučić ima stotinu problema, a građani Srbije samojedan - Aleksandra Vučića! Nije lako biti sluga,a glumiti gospodara, biti lud, a praviti se normalan, biti nazadan, a praviti se napredan, biti lopov,a glumiti poštenje, biti bez duha, a praviti seduhovit, biti kukavica, a praviti se hrabar, biti izdajnik, a praviti se rodoljub!

Danasje vaša Biblioteka „Ljubomir Nenadović" proslavila 150. rođendan. Iskoristila bih ovu priliku da mojim kolegama va-Ijevskim bibliotekarima i svim članovima Biblioteke čestitam rođendan sa jednom željom: da ga dogodine slavimo u slobodi! Jer nema slobode za sve nas, dok svaki pojedinac nije slobodan! I zato: budi Valjevac, budi naTrgu! Budi čoveki nikad neodustaj od borbeza pravdu i slobodu!

Autorka je potpredsednica

Demokratske stranke

----------------------------------------------------------

Datum: 18.11.2019

Medij: Danas     Strana: 1,11

Rubrika: Globus

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Vreme je da rešimo probleme iz devedesetih

Vreme je da rešimo probleme iz devedesetih

Posle ubistva Đinđića u Srbiji nisu stvoreni uslovi za katarzu

> Vrijeme je da konačno riješimo sve probleme

iz devedesetih vezane za nestale, zločine, sukcesiju koji opterećuju odnose i okrenemo se današnjici i novim izazovima u kojima sami moramo čuvati mir, stvarati sigurnost i osigurati vlastitu budućnost na ovim prostorima

BEOGRAD // Nažalost, uoči godišnjice od „pada Vukovara", stvari nisu onakve kakve bismo svi htjeli da budu - niti su još pronađeni svi nestali, što je svakako najbolnija tema za one koji su nekoga izgubili u ratu, niti su osuđeni svi ratni zločinci. Državno odvjetništvo u suradnji sa drugim nadležnim tijelima i dalje aktivno prikuplja podatke i dokumentaciju u svrhu utvrđivanja krivaca, žrtava i okolnosti počinjenja ratnih zločina za vrijeme Domovinskog rata. Voljela bih da je suradnja među tijelima progona između Hrvatske i Srbije bolja i da je taj proces već završen. Kao osoba koja je vodila mirnu reintegraciju i dobro poznaje probleme i svjesna sam da kvalitetan i trajan mir među Ijudima počiva na dva principa - istini i suočavanju s istinom o tome što se dogodilo i na pravdi - tj. da se svi počinitelji zločina kazne, kao opomena budućim generacijama ističe u pisanom intervjuu za Danas Vesna Škare Ožbolt, bivša ministarka pravosuđa Hrvatske, u odgovoru na pitanje kako ocenjuje odnos prema žrtvama i sa ove agresorske, kao i sa odbrambene strane, 28 godina, nakon jednog od prvih tragičnih događaja u nizu tragičnosti koje su usledile, tokom ratnih devedesetih godina. Sa aspekta aktuelnosti, mislite li da ima nade da se odnosi između dva naroda, Hrvata i Srba, ikada poprave? Šta je za tako nešto neophodno?

- Nakon ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića njegovi nasljednici Vojislav Koštunica, BorisTadić,Tomislav Nikolić i sada, evo, Aleksandar Vučić nisu stvorili uvjete da se u Srbiji doživi istinska katarza. Istina, neki su se ispričali za nečasnu ulogu Srbije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, no te isprike ili su bile iznuđene (Tomislav Nikolić, 2013. u intervjuu zaTV FBH tek na uporno inzistiranje novinarke ispričao se za genocid u Srebrenici) ili su pak bile neformalne (predsjednik Srbije Boris Tadić, 2010. u neslužbenom posjetu Vukovaru ispričao se obiteljima žrtava na Ovčari 1991).050bn0 mislim da su same isprike nedovoljne, one baš ništa ne znače ako ih ne slijedi odgovarajuća politika i duboka katarza zemlje koja je počinila agresiju na druge države. Svatko bi ovdje htio biti 'balkanski' Willy Brandt.

Kako vidite ocene o tome da je u Srbiji na delu promocija četništva u svom punom jeku, dok je u Hrvatskoj promocija ustaštva, takođe, uveliko obuzela celokupni javni prostor?

- Ako je točno to što tvrdite da je u Srbiji na djelu promocija četništva u svojem punomjeku,tojeonda problem kojim setrebaju pozabaviti vladajuće strukture Srbije. Mišljenja sam i da hrvatski političari zapravo i ne bi trebali javno komentirati pojavu četništva u vašoj zemlji sve dok to ozbiljno ne ugrožava interese Republike Hrvatske. Drugo, vaša tvrdnja kakoje promocija ustaštva obuzela cjelokupni javni prostor u RH ne stoji.Takozvana'ustašofilija' nije se ukorijenila u hrvatskom društvu. Provokacije beznačajne manjine koju čine uglavnom anonimni provokatori, neki vrlo izgledno i plaćeni za razne opskurne rabote (npr. svastika na splitskom nogometnom stadionu Poljud čiji se autori, odnosno, bitnije, nalogodavci, naravno, nikad neće pronaći) i pojedine marginalne skupine koje se pak postrojavaju na dan 10. travnja i slično, irelevantne su za sveukupnu hrvatsku politiku utemeljenu na evropskim

vrijednostima. Sve je to standardni 'folklor' koji nije rijetkost ni u zemljama zapadne Evrope. Da je potrebno takve

Žene u crnom: Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru

Beograd /// Nevladina organizacija „Žene u crnom" danas će na Trgu Republike u Beogradu organizovati mirovnu akciju „Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru", a aktivistkinje će sutra prisustvovati komemoraciji u Vukovaru. Povodom 28 godina od pada Vukovara ta organizacija podseća da je 25. avgusta 1991. napadom JNA iz vazduha, sa zemlje i Dunava, počeo napad na Vukovar, kako su one navele, „pakao Vukovara". Podsećaju da je 19. septembra 1991. veliki broj Beograđana, bacajući cveće predtenkove, ispratio Prvu gardijsku oklopnu diviziju JNA u rušilački pohod na Vukovar i ističu to kao jedan od najsramnijih događaja u istoriji Beograda, koji je prekriven zavetom ćutanja i poricanja. Beta

pojave imati pod kontrolom, to da. Ali da nije potrebno pridavati im pažnju odnosno preuveličavati stvari. U tom smislu, kako vidite izjednačavanje situacije u Srbiji i Hrvatskoj. U čemu je razlika?

- Ja mislim da ne možemo govoriti o izjednačavanju i stavljanju u isti koš promoviranja četništva i navodnog promoviranja ustaštva, toje

jednostavno - promašeno. Ne može se izjednačavati situacija u Srbiji sa onom u Hrvatskoj ni na koji način već i stoga što je u Srbiji, kako ste i sami rekli, promoviranječetništva u punomjeku, dok u Hrvatskoj nitko - a posebno ne službena politika - ne promovira niti potiče ustaštvo. Upravo obrnuto. Hrvatska državna politika osudila je nenarodne totalitarne režime, među kojimajeiustaški.

Ima li opasnosti od novih sukoba u regionu i ko bi ih mogao pokrenuti, odnosno zaustaviti?

- Ne mislim da će doći do novih sukoba. Sve su strane naučile lekciju. Sada se radi samo o tome da sve države na ovom području pogledaju kako se preslagivanja na političkoj karti Evrope ali i svijeta odvijaju sve brže. U takvoj atmosferi države bivše

Jugoslavije ne mogu si dopustiti luksuz da i dalje ostaju začahurene u svojim mikrokozmosima i bave se i dalje isključivo nedavnom prošlošću. Također, ne mogu se pouzdati u nekakva savezništva s velikim silama kada vidimo kako se i kod njih savezi i partnerstva vrlo brzo mijenjaju. Opća atmosfera nestabilnosti u svijetu trebala bi biti poticaj tim državama da se preostale sporne stvari koje se vuku još iz nedavnog rata (pitanje granica, sukcesija, rješavanje ratnih zločina, itd.) krenu rješavati što prije. Toje, naravno, lako reći a malo teže napraviti. Za konkretne poteze trebaju ozbiljni državnici koji će biti u stanju napraviti iskorak i prilikom donošenja političkih odluka gledati pet poteza unaprijed. Kako vidite rešenje pitanje Kosova i njegove posledice po region? Mislite li da če predsednik Srbije

Aleksandar Vučič priznati Kosovo?

Vjerujem da će napori koje u rješavanje ovog pitanja ulaže i evropska zajednica doprinijeti da se ovo goruće pitanje riješi na najbolji način za obje strane. Hoće li to na kraju ipak biti priznanje Kosova? Još uvijekje to teško reći jer nije sasvim jasno želi li Srbija u EU ili ne? Jer, primjerice, Ivica Dačić javno izjavljuje da je skeptičan u svezi ulaska Srbije u EU, odnosno daljnjeg dijaloga s Bruxellesom. Peter Veueg, novoizabrani izvjestitelj Vijeća Evrope za Kosovo i Metohiju već je ranije izjavio da Srbija treba priznati tzv. Kosovo kao nezavisnu državu inače neće ući u Evropsku uniju i pozvao je pet članica Evropske unije koje još nisu priznale tzv. Kosovo da to učine. U svakom slučaju, ovo će biti vrlo teška odluka i koliko god sad tozvuči nerealno ne bih se pretjerano iznenadila ako se odustane od evropskoga puta.

Ko je u regionu saveznik Rusije a ko NATO, odnosno SAD i EU? I šta sukob među njima,tim podeljenim političkim strujama između dve krajnosti, može da donese regionu?

- Sigurno da se trvenja između Rusije i NATO-a odnosno SAD-a i EU reflektiraju i na pozicije država u ovom području, konkretno Srbije i BiH prije svih.Teškoje reći ovako na prvu koje bi konkretne posljedice mogle biti za pojedine države jer se odnosi snaga i savezi na globalnoj razini brzo mijenjaju, sveobuhvatnije preslagivanje se upravo odvija na svjetskoj političkoj sceni. Za sada, primjerice, veliki je problem što se Srbija i RS protive članstvu BiH u NATO-u iako bi ono imalo pozitivne efekte na ekonomiju zemlje, političku stabilnost i sigurnost. Za opstruiranje ne postoje neki ozbiljni argumenti, stoga to neki tumače kao novi pokušaj Srbije da u konačnici postigne otcjepljenje i pripajanje Republike Srpske. SAD ne pokazuju neki interes za ovaj dio regije, a EUjezauzetasvojim problemima nefunkcionalnosti, Brexitom itd. Daytonski sporazum se ionako već davno pretvorio u nešto sasvim drugačijeod inicijalnog sporazuma. I njegove korekcije će naprosto biti nužne.

Osim nesuočavanja s prošlošću i činjenicama rata, korupcija i siromaštvo osnovni su problemi ovdašnjih naroda. Smatrate li, poput nekih, da je jedino rešenje direktna ulična pobuna i revolucija protiv političara?

- Ne.To sigurno nije rješenje. Rješenje je dati Ijudima posao i pravu budućnost, truditi se birati kompetentne i moralno ispravne političare koji imaju zdravu viziju za uspjeh države i naroda. Zvuči kao nemoguća misija, ali treba samo malo pogledati po nekim zapadnim zemljama. Ako tvrdimo da su nam oni uzor (barem u civilizacijskom smislu i u smislu uređenosti njihovih država, pravosuđa i ostalo), onda bi se valjda trebalo ugledati na njih i po pitanju odabira vodećih Ijudi. Smatram da bi za uspjeh država i Hrvatske i Srbije bilo potrebno napraviti zaokret u međusobnim odnosima. Migranti, seobe naroda iz Azije i Afrike koji dolaze i prolaze preko naših prostora, novi geopolitički odnosi koji se prelamaju preko lakozapaljivih prostora jugoistočne Evrope moraju nas osvijestiti da imamo nove zajedničke izazove. Vrijeme je da se prestane sa pričama iz 1941. jer ovoje završetak 2019. i da konačno riješimo sve probleme iz devedesetih vezane za nestale,zločine,sukcesiju koji opterećuju odnose i okrenemo se današnjici i novim izazovima u kojima sami moramo čuvati mir, stvarati sigurnost i osigurati vlastitu budućnost naovim prostorima.

Snežana Čongradin

----------------------------------------------------------

Datum: 18.11.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 5

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Porezi za četiri godine unapred

Porezi za četiri godine unapred

Svi paušalci i oni koji tek planiraju da započnu svoj biznis, od sada će moći na portalu www.jpd.rs da izračunaju poreske obaveze za četiri godine unapred.

Do sada to nije bio slučaj i nije bilo jasnog pravila o tome kada poreska rešenja stižu, niti koliki iznos mogu očekivati. Ilustrativni kalkulator, koji je razvio NAJIED, u saradnji s Poreskom upravom, u okviru Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj, koji finansira USAID, predstavljen je na okruglom stolu u Privrednoj komori Vojvodine. Na prvom, od planirana četiri okrugla stola, javnosti će biti predstavljeno šta

donosi Nacrt uredbe o paušal nom oporezivanju.

Za 117.000 paušalaca u Srbiji, promena donosi automatizaciju procedura, smanjenje birokratije i veću predvidljivost u pogledu utvrđivanja poreske obaveze.

- Početnici u poslovanju moći će elektornski da saznaju da li imaju pravo da posluju kao paušalci i da, kao postojeći preduzetnici, unapred izračunaju visinu poreza - rekla je direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović. - Umesto akontacionog i konačnog poreskog rešenja, koje je često kasnilo i duže od šest meseci, u poresko sanduče elektronski će im stizati jedinstveno poresko rešenje za godinu unapred. Inicijativu za reformu paušalnog oporezivanja pokrenuta je u septembru prošle godine, kada je NALED, zajedno s Udruženjem za razvoj preduzetništva, sastavio Nacrt uredbe, čije se usvajanje očekuje u decembru, a stupa na snagu u januaru 2020. godine. Ona predviđa, rečeno je na okruglom stolu, niz pogodnosti za mnoge paušalce.

U naredne tri godine poreske obaveze neće moći da im budu povećane više od deset odsto godišnje, a brojnim preduzetnicima biće smanjene 30 odsto i više zbog nove formule za obračun poreza, koja predviđa objektivno i lako proverljive kriterijume za utvrđivanje visine u odnosu na postojeći model.

Predviđeno je i smanjenje poreske osnovice tokom prve tri godine poslovanja, kao i osnovice za preduzetnike mlađe od 30 i starije od 55 godina, za porodilje, osobe s invaliditetom i osobe kod kojih se javila duža bolest. Uredba predviđa da će ubuduće i auto-mehaničari i računovođe moći da posluju kao paušalci. E. D.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.11.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 4

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: javne rasprave

Naslov: Moguće vansudsko rešavanje sporova kupaca i trgovaca

NACRT NOVOG ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA

Moguće vansudsko rešavanje sporova kupaca i trgovaca

Nacrt novog zakona o zaštiti potrošača, koji je trenutno na javnoj raspravi, predviđa mogućnost vansudskog rešavanja problema nastalih između nezadovoljnih potrošača i trgovaca.

Ta novina, o kojoj se govorilo na javnoj raspravi u Privrednoj komori Srbije, deo je usklađivanja potrošačkih prava koja se tiču trgovaca i potrošača.

- Novo zakonsko rešenje usklađuje se s direktivama Evropske unije, a time se jača vansudska zaštita potrošača - rekla je pomoćnica ministra trgovine u Sektoru za zaštitu potrošača Višnja Rakić za Tanjug. - Sudovi su zatrpani predmetima, ne samo kod nas nego u celoj Evropi i svetu. EU je prva krenula u vansudsko rešavanje sporova i to se pokazalo kao odlično.

U rešavanju eventualnih sporova, navela je ona,

Prekršajni nalog

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović ocenio je da je Nacrt zakona kraj priče da je zaštita potrošača borba s vetrenjačama i da se polako dolazi do standarda razvijenih društava.

- Uvođenje prekršajnih naloga za nas krucijalno, to je bilo naša primedba ranije, a do sada je postojala samo kolektivna tužba kao zaštita - rekao je Papović.

Najveće primedbe potrošača odnose se na poštovanje garantnog roka, kazao je on, i dodao da je značajno što će biti novih rešenja u zakonima o poštanskom saobraćaju, elektronskoj trgovini i zaštiti ličnih podataka.

- Neko je trgovcima prodao bazu podatka o penzionerima, kako drugačije objasniti to da ih neki trgovci nepogrešivo zovu - rekao je Papović. učestvovaće diplomirani pravnici koji moraju da imaju najmanje dve godine iskustva u rešavanju građanskih sporova.

Sekretar Udruženja za trgovinu u Privrednoj komori Srbije Žarko Malinović kaže da taj nacrt objedinjuje sve ono što je do sada bilo u drugim zakonima, a tiče se zaštite potrošača i trgovaca.

U proteklom periodu, po analizama inspekcijskih organa, kaže, trgovci su značajno podigli nivo svesti o zaštiti potrošača. Podaci pokazuju da se primedbe i zahtevi ? ' potrošača ka trgovcima

rešavaju brže, efikasnije.

- Poverenje potrošača

??1 raste i trgovci su

svesni toga da treba da zadovolje njihove potrebe i uvaže njihove r /¦'' primedbe - istakao je

Malinović.

- Potrošači koji ne žele da ih trgovci uznemiravaju telefonom biće u prilici da se preko svog operatera prijave u registar „Ne ? zovi”, rešenje je koje v predviđa Nacrt zakona o

zaštiti potrošača koji je u javnoj raspravi -? rekla je Višnja Rakić.

Ona je navela da će , registar „Ne zovi” biti V kod regulatornog tela -

RATEL-a, i nalaziće se na njihovom sajtu.

- Da bismo zašitili potrošače, insistiraćemo na registru „Ne zovi”. Trgovci ne smeju biti nestrpljivi i nasrtljivi - rekla je Višnja Rakić.

Nacrt zakona predviđa i uvođenje prekršajnih naloga za lakše prekršaje trgovaca.

- To su nalozi za lakše prekršaje, kada inspektor predoči prekršaj trgovcu, a on prihvati da u kraćem roku uplati polovinu iznosa kazne pa se spor tako reši - rekla je Višnja Rakić, i dodala da će takvi nalozi moći da se izdaju samo u slučaju prekršaja za koje postoje fiksne kazne. D. Ml.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.11.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Dva inspektora za rad pala zbog mita

Dva inspektora za rad

pala zbog mita

Inspektori za rad Odeljenja u Sremskoj Mitrovici D. T. (64) i S. G. (62) juče ujutru su lišeni slobode zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i primili mito, saopštilo je Ministarstvo za rad.

  1. T. je određen pritvor do 30 dana, dok je S. G. određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

Po završetku istražnog postupka, Inspektorat za rad i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preduzeće mere iz svoje nadležnosti.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Borđević pozvao je nadležne da detaljno ispitaju slučaj da bi se stalo na put kršenju zakona.

- Nastavićemo opsežne kontrole i nećemo dozvoliti da bilo ko krši zakon - rekao je Đorđević, navodi se u saopštenju. - Inspektorat za rad je u prethodnom periodu ostvario dobre rezultate u borbi protiv rada na crno, nadzori su rađeni po principu rotacije, a unutrašnje kontrole nastavićemo da sprovodimo još intenzivnije. Svako ko krši zakon mora da bude najrigoroznije kažnjen.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.11.2019

Medij: Politika     Strana: 10

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Inspektori za rad uzeli mito

Inspektori za rad uzeli mito

Inspektori za rad Odeljenja u Sremskoj Mitrovici D. T. (64) i S. G. (62) juče su uhapšeni zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i primili mito, saopštilo je Ministarstvo za rad, preneo Tanjug. Za D. T. je određen pritvor do 30 dana, dok je za S. G. određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

Po završetku istražnog postupka Inspektorat za rad i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preduzeće mere iz svoje nadležnosti.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran 'đorđević pozvao je nadležne da detaljno ispitaju slučaj kako bi se stalo na put kršenju zakona. „Nastavićemo sa opsežnim kontrolama i nećemo dozvoliti da bilo ko krši zakon. Inspektorat za rad je u prethodnom periodu ostvario dobre rezultate u borbi protiv rada na crno, nadzori su vršeni po principu rotacije, a unutrašnje kontrole nastavićemo još intenzivnije da sprovodimo. Svako ko krši zakon mora da bude najrigoroznije kažnjen”, rekao je "đorđević.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.11.2019

Medij: Večernje novosti     Strana: 6

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: AGENTI FBI PODUČAVAJU O PREVARAMA

AGENTI FBI PODUČAVAJU O PREVARAMA

NEZAPOSLEN i neobrazovan. Ovako, prema šturim dostupnim podacima, izgleda foto-robot prosečnog srpskog finansijskog prevaranta. Međutim, on je samo "glumac" u predstavi koju režira neko sasvim drugi. Nažalost, iskustva naših istražitelja prevara pokazuju da sankcije najčešće snose upravo "glumci" koji su u ime i za račun "režisera" počinili to delo. Žarko Vukadinović, predsednik Udruženja ovlašćenih istražitelja prevara Srbije - ACFE Srbija, ističe da je jedan od najvećih problema nedostatak adekvatne statistike. - Podaci o prevarama počeli su tek odnedavno da se

EKSPERTI OVLAŠĆENI istražitelji, koji su članovi udruženja ACFE bave se različitim profesijama. Među njima ima revizora, savetnika, bankara, zaposlenih u privatnim kompanijama... Prema rečima Žarka Vukadinovića, svako je ekspert u oblasti kojom se bavi - od prevencije prevara u klađenju, do revizije finansijskih izveštaja. evidentiraju i ne postoji utvrđena metodologija na koji način se to radi - kaže, za "Novosti", Vukadinović. - Potpuni je apsurd da profil osobe koja radi prevaru u privredi izgleda tako. Bojim se da mi, u stvari, imamo profil osobe koja je iskorišćena da se preko nje izvuče novac iz kriminalnih dela. I da mi vidimo isključivo tu osobu, a ne onu koja je prevaru organizovala.

Vukadinović navodi da je teško reći da li su počinioci svesno učestvovali u prevari.

- Oni znaju da rade nešto što nije dobro, ali nisu svesni kakve sankcije mogu da dobiju činjenjem tog dela - objašnjava naš sagovornik. - Dodatni problem je što se naše pravosuđe zadržava na tome da sankcioniše počinioca dela, tako da organizator najčešće ostaje neotkriven.

Dominantan tip finansijskih prevara i dalje je falsifikovanje finansijskih izveštaja, i kod pojedinaca i kod firmi, u cilju dobijanja kredita.

- Očekujemo da se situacija, sa procesom digitalizacije, u narednom periodu više digitalni, u smislu da se koriste informacione tehnologije - ukazuje Vukadinović.

Podizanje svesti o prevarama i njihovo otkrivanje bila je tema konferencije koju je ACFE udruženje održalo protekle nedelje u Beogradu. Jedan od predavača bio je i agent FBI, Šon Pauers, koji je govorio o slučaju korupcije u javnom sektoru iz države Teksas na kome je radio. Objasnivši kako je FBI koristio prikrivene islednike, tajno snimanje i fantomske firme u cilju prikupljanja dokaza protiv javnih funkcionera, Pauers je dodao da za četiri meseca, koliko radi u Srbiji kao savetnik za korupciju u javnom sektoru, ima odlično iskustvo i da je ovo verovatno najinteresantniji posao kojim se do sada bavio. D. I. KRASIĆ KAKO SE PERE NOVAC

KOD prevara u privredi je slična situacija, zbog uske vezanosti sa finansijskom industrijom.

- Kompanije falsifikuju svoje finansijske izveštaje, dobijaju kredite i onda nestaju. Ili se osnivaju fiktivna preduzeća preko kojih se pere novac - objašnjava Vukadinović. - U suštini, svega toga ne bi bilo da nema korupcije. Jer, samo uz korupciju takve stvari mogu da se dogode.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2019

Medij: RTS1

Rubrika: Jutarnji program/RTS

Autori:

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Gost-Milan Antonijević,Fond za otvoreno društvo

Spiker:Pozivamo vladajuću koaliciju da više ne gubi vreme i počne sprovođenje reforme, a opoziciju koja bojkotuje skupštinu da se vrati u parlament i uključi u dijalog. To je posle drugog sastanka vlasti i opozicije u prisustvu evroparlamentaraca izjavila Tanja Fajon. Logični ili visoko postavljeni zahtevi posrednika iz Evrope? To je pitanje za Milana Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo. Dobro jutro, hvala što ste došli u jutarnji program.Milan Antonijević Fondacija za otvoreno društvo:Dobro jutro i vama, hvala.Spiker:Dakle, slušali smo komentare i uoči ovog drugog sastanku i posle njega utiske, vi ste bili na sastanku, pratite ih od samog početka.Milan Antonijević Fondacija za otvoreno društvo:Jeste.Spiker:Da vidimo najpre, ima li pomaka u odnosu na prvi susret ?Milan Antonijević Fondacija za otvoreno društvo:Pa, mi, mi smo o tome i govorili na, na prvom, na ovom drugom sastanku. Neke stvari jesu, jesu urađene i veoma je dobro što osim dva evropska poslanika koja su bila na prethodnom putu, prethodnom dijalogu, sada imamo i Tanju, Tanju Fajon kao i Vladimira Bilčika, koji će se ka Evropskom parlamentu ka, baviti Srbijom.Spikere:Srbijom.Milan Antonijević Fondacija za otvoreno društvo:Što je, što je takođe dobro da se nekako, ne možemo da kažemo da se pojača delegacija, zato što da ne nipodaštavamo prethodna dva poslanika koja su bila, već da na jedan jasniji način govorimo o tome šta je sprovedeno. Imali smo pred sobom i tabelu o tome šta je sve sprovedeno i šta je tek ostalo da se, da se uradi i neka nova, nova pitanje jesu stavljena na sto od strane pregovarača što mislim da je, da je dobro. Neka od tih pitanje jesu i prihvaćena tako da, kažem, zaista i liči na, na pregovore, imate pravila po kojima se ona sprovode i mislim.Spiker:Pravila o kojima se ćuti.Milan Antonijević Fondacija za otvoreno društvo: Jeste, po kojima se ćuti, mislim da su vaši gledaoci naučili šta je „ Četam Haus“, što je možda dobro. Da li će to sprovoditi u kući za neke razmirice, videćemo, mogu da nam kažu.Spiker:E, ono što se nije dopalo, a juče je stigla kao informacija, ono što se nije dopalo učesnicima dijaloga u skupštini jeste što su se evropski parlamentarci sastali i sa predstavnicima opozicije koja se zalaže za bojkot, što nije sporno, oni su se sastali pre nego što je počeo taj zvanični susret u skupštini, ali prema ovim informacijama, prema saznanjima pojedinih medija, kažu da su se evropski parlamentarci, da su zapravo uvažili neke od, od sugestija stranaka koje ne učestvuju u dijalogu i kada je reč o pomeranju datuma izbora i kada je reč o nekim drugim nužnim izmenama i zbog toga sada oni koji učestvuju u dijalogu kažu , - čemu onda skupština, ako se sastanci održavaju i u hotelu i tamo postižu nekakvu nekakvi sporazumi ?Milan Antonijević Fondacija za otvoreno društvo:Ne vidim, ne vidim ništa sporno, s obzirom na to da vi zaista morate imati potpunu sliku da se evropski parlamentarci vide i sa onima koji ne žele zbog bojkota skupštine da, da dođu na taj sastanak. Međutim, informacije koje, koje su se pojavile u javnosti da je tamo dogovoreno nešto što izlazi iz okvira onoga o čemu se priča u Narodnoj skupštini ne odgovara, ne odgovara istini. Mislim da je dobro da se, kažem, čuje i jedna i druga strana, ali i sve ono o čemu se govori, znači o izmenama u sastavu REM-a, znači tri plus jedan, kako je sada dogovoreno, znači od devet trenutno članova četiri člana će biti zamenjena, kako je trenutno na stolu, i kako je prihvaćeno sa druge strane, i neka druga pitanja koja se otvaraju. Mislim da, da to nije, nije loše da vi zaista imate potpuno sliku, a sa druge strane o pomeranju datuma izbora, ako mogu, pošto sam malo izazvao , čini mi se, i buru pre dva dana sa izjavom.Spiker:Sa zakazivanjem termina.Milan Antonijević Fondacija za otvoreno društvo: Zakazivanjem termina, kako je, ovaj, rečeno, kako je predsednik rekao. Ono o čemu sam govorio to je mogućnost po zakonu našem i po Ustavu važećem da do trećeg maja budu najkasnije održani izbori. Mada, tako da.Spiker:Održani izbori mada je najavljeno da će oni biti održana kada treba.Milan Antonijević Fondacija za otvoreno društvo:Mislim da to nije nešto o čemu se govorilo uopšte na tom sastanku.Spiker:A je li, je li, jesu li datumi, datum izbora je l’ bio,da ako možete da kažete, da li je bio tema na sastanku u skupštini?Milan Antonijević Fondacija za otvoreno društvo:Vi ste videli i po saopštenju koje je izašlo nakon toga, znači sve ono što je, što je dogovoreno je, je negde stavljeno i u zaključke i u saopštenja koje su izdali evropski parlamentarci, datum se u ovom trenutku ne pominje, tako da mislim da vam je to u ovom trenutku jasan, jasan odgovor. Verujem da će se o tome govoriti na narednom okruglom stolu tj. dijalogu koji će se organizovati u Narodnoj skupštini.Spiker:U decembru.Milan Antonijević Fondacija za otvoreno društvo: U decembru, jeste.Spiker:I koliko su složeni zadaci ili koliko su velike teme postavljene do, do tog decembra, šta treba da se uradi da bi, da bi se video pomak zapravo i na sledećem susretu?Milan Antonijević Fondacija za otvoreno društvo:Vidi se da, da je tema, tj. lista zadataka prilično velika. Ono o čemu smo govorili to je sada malo neslaganje u tome o viđenju šta je sve sprovedeno u potpunosti, šta delimično, šta uopšte nije ni započeto, i mislim da je Evropski parlament stao na stanovište da je još mnogo toga potrebno uraditi da bi se ta prva lista o kojoj smo govorili sprovela. Još neke nove stvari, nova pitanja se sastavljaju na sto, što mislim da je dobro da nekako otkoči ceo ovaj proces i da ovo zaista izgleda kao jedan proces koji može dovesti do, do promene izbornih uslova i staviti nekako tu znak jednakosti između onih koji žele da učestvuju na izborima, znači kada govorim o stanju medija koje je izuzetno bitno.Spiker:O stanju medija, e o stanju medija čini se da je, da.Milan Antonijević Fondacija za otvoreno društvo:Pa i o javnom servisu na kome smo. Spiker:Da, i čini se da je to jedno od najtežih pitanja ali sada pošto ste pomenuli i ono što je dogovoreno na prethodnom, i ministar Brano Ružić danas kaže, on kaže bojkot će od opozicije napraviti „ društvo mrtvih pesnika“, ali komentariše i preporuke evropskih diplomata koje se tiču veće tačnosti i transparentnosti biračkog spiska i svega onoga što je prethodno usvojeno i nalazi se na listi zahteva koje treba primeniti. Nešto od toga je urađeno.Milan Antonijević Fondacija za otvoreno društvo:Da, nešto jeste, to malo sporije ide nego što smo očekivali. Razgovarali smo i sa kolegama i Crte, iz Cesid-a, trebalo bi malo ubrzati taj proces ali i uopšte birački spisak je jedna stvar koja je i nama na okruglom stolovima na Fakultetu političkih nauka izgledala zaista kao jedna od najlakših koja se može rešavati tako da ne bih previše pažnje posećivao, naravno da je bitno da svi građani znaju na koji način su upisani, da li ima nekih nepravilnosti u tome i da je taj proces dobar ali on ne utiče na, na rezultate izbora kao neke, kao što mogu uticati mediji ili kao što mogu uticati pritisci na birače kojima su oni ,nažalost, izloženi. Spiker:Ili agencijska kampanja koja je takođe, ne agencijska, nego kampanja funkcionerska koju kontroliše Agencija za borbu protiv korupcije koja je takođe najavljena da će biti, da će biti promenjena.Milan Antonijević Fondacija za otvoreno društvo:Jeste, to su neka nova, nova pitanja, uvode se i razne kazne, mislim da je to dobro da se skrene pažnja kako, šta, kako izgleda zloupotreba javnih resursa, šta je dozvoljeno u javnim preduzećima, šta nije dozvoljeno, da znaju i oni koji vode javna preduzeća, mislim da znaju, ali nije loše to podsetiti i uvesti nove kazne i ograničenja, ali najviše oni koji su zaposleni u preduzećima, javnim preduzećima, u državnoj upravi, šta je sve dozvoljeno, a šta će biti sankcionisano. Tu negde očekujemo i odgovor tužilaštva. Ono je takođe bilo pominjano i na, u zaključcima, i na okruglim stolovima koje smo radili na Fakultetu političkih nauka, jer to su, čini mi se, ključevi za to da, da vi imate jasno određeno šta je odgovornost i na koji način će se ona utvrđivati prilikom sprovođenja izbora.Spiker:I sada, kada rezimirate sve ovo do sada, dakle i sastanke na Fakultetu političkih nauka i ove koji su započeti u skupštini, ima li najteže teme i da li je to, da li su to mediji?Milan Antonijević Fondacija za otvoreno društvo: Najteža tema jeste zaista, najviše je vremena nekako dobila i na, na svakom od ovih razgovora u parlamentu, drugo, drugo pitanje jeste pritisak na birače, znači to su negde dva, dve teme koje dobijaju podjednaku pažnju i gde se ulazi u mnogo više detalja, ne samo funkcionisanje REM-a, ne znam koliko vaši gledaoci znaju šta je REM, ali to je jedna nezavisna institucija koja bi trebalo da bude nezavisna i koja bi trebalo da se bavi svakim pitanjem kako nam izgledaju elektronski mediji ali mnogo više i uređivačkom politikom, govori se i o javnom servisu i o nekim izmenama, koliko prostora se daje opoziciji i koliko prostora se daje parlamentarnim strankama i kako te, ta pitanja možemo izmeniti.Spiker:Jeste li optimista da će se početne teze sa kojim su političke stranke došle na prvi sastanak pomeriti i da će se završni stavovi zapravo pred predstojeće parlamentarne izbore promeniti ili se tu kreću svi u pozicijama od kojih su započeli?Milan Antonijević Fondacija za otvoreno društvo:Pa ne samo zato što je danas topla i lepa, lepa nedelja nego zaista ima, ima, ovaj, dovoljno znakova da, da mogu da se naprave veliki kompromisi i da na taj način se i popravi klima izborna i da, da se zaista kao birač osećate slobodno da izaberete. Mnogo je toga potrebno uraditi, imamo dovoljno meseci do izbora, sad zavisi koji se, koji se datum gleda, da li se gleda taj treći maj ili neki drugi.Spiker:To vas, to vas, čini mi se, uvek pitam, da, da, to vas čini mi se uvek pitam, pitamo za šta još ima vremena od tih bitnih izmena koje mogu da se završe do izbora, a šta treba ostaviti za razgovore koji će se nastaviti i po završetku sledećeg izbornog ciklusa odnosno kada se završe izbori?Milan Antonijević Fondacija za otvoreno društvo:Do, do izbora, tako smo nekako i podelili sve ono što je, što je stavljeno na sto, moguće je izmeniti određene zakone, govori se i o Zakonu o javnim preduzećima, govori se i o Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti. To su ta tri propisa koja će i pretrpeti određenu izmenu, takođe i izbor članova, nedostajućih članova REM-a, ali to su nekako pojavni oblici onoga što, sa čime se i političke stranke i građani suočavaju, mnogo je bitniji da se sprovedu i postojeći zakoni i za to je za početak potrebno mnogo vremena ali i političke volje da želite da, da sve ono što stoji u zakonu bude sprovedeno. Građani moraju da spoznaju koja su njihova prava i da bez pritisaka izađu na birališta, da ne moraju da fotografišu svoje biračke listiće i sve ono što su nekako bili pritisci u prethodnom periodu, da ne strahuju za posao, da ako su privremeno zaposleni na određeno vreme da to ne bude.Spiker:Sve ono što se podrazumeva zapravo.Milan Antonijević Fondacija za otvoreno društvo:Što se zaista podrazumeva ali se nekako nije podrazumevalo kada gledate praksu i one koji su se obraćali organizacijama koje prate izbore.Spiker:Hvala vam što ste bili gost jutarnjeg programa.Milan Antonijević Fondacija za otvoreno društvo :Hvala vama.                                                                            

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2019

Medij: N1

Rubrika: Novi dan,N1

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Gost-Nebojša Zelenović,Zajedno za Srbiju

Gradonačelnik Šapca i jedan od lidera Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je za N1 da se ne plaši Miše Vacića, ali da se zbog pretnji lidera Srpske desnice oseća ugroženim, jer, kako veruje, on ništa ne govori bez dozvole ili uputstva predsednika države Aleksandra Vučića. Rešenje za rastuće podele i lošu atmosferu u drušvu, Zelenović vidi u poštenim izborima, ali istovremeno konstatuje da vlast ne pokazuje spremnost da se izborni uslovi promene.Početkom nedelje, predsednik Srpske desnice Miša Vacić poručio je Zelenoviću u Šapcu da će ga strpati u zatvor gde će ljudi moći da ga pljuju, kao i da će njega i njegove saradnike podaviti u Drini.Osnovno javno tužilašto je tim povodom pokrenulo predistražni postupak, i od policije zatražilo da li je Vacić pretio Zelenoviću.Takvom reakcijom gradonačelnik Šapca nije zadovoljan. Kako je rekao u Novom danu TV N1, ne očekuje da se išta desiti, jer ni pretnje koje je ranije dobijao nisu procesuirane.Tužilaštvo ne radi svoj posao, institucije ne rade svoj posao, sve su zarobljene od strane Aleksandra Vučić", ocenio je Zelenović.Miša Vacić, prema njegovom mišljenju, nije nikakvo strašilo, već "vrlo formatiran isntrument Aleksandra Vučića", bez čije dozvole ili instrukcija ne sme da zucne."Ide po Srbiji da plaši ljude, baš kao Šešelj u vreme Miloševića. Danas, posle toliko godina, mi imamo Miloševićevog ministra informisanja na mestu predsednika koji je stvorio svog Šešelja (...) Niko ne može da se uplaši Miše Vacića, ali može da se oseća ugroženim, istakao je."Miša Vacić nije opasan lik, ali iza njega stoji armija ljudi bliskih kriminalu, koji odrađuju prljav posao za naprednu stranku. Znam ih lično u Šapcu, a verovatno takvi ljudi postoje i u Bujanovcu i drugim mestima, i onda treba da prčamo o poštenim izborima. Šta? Da imamo izbore kao u Lučanima ili Medveđi", upitao je Zelenović.U ovakvoj atmosferi, kako je dodao, nije siguran da će se izbori uopšte i desiti na proleće naredne godine."I da se dese, ne znam ko će da pobedi. To nije ni najvažnije, mi smo nadomak fizičkog sukoba. Pogledajte šta govore Vacić, Đukanović - svi su neprijatelji države, društva, režima i sa njima se treba obračunati. Zvao me je gospodin Oricio iz OEBS-a na koktel, ne mogu više ni na jedan koktel da idem dok Aleksandar Obradović sedi u pritvoru, dok imate Vacića, Šešelja koji podržava Jutku... To sam jasno rekao Vladimiru Bilčiku i Tanji Fajon", kazao je Zelenović.Dodao je i da radni doručak predstavnika Saveza za Srbiju sa članovima delegacije Evropskog parlamenta, ne treba mistifikovati, i da to nije bilo nikakvo druženje, već ozbiljan sastanak."Bio sam otvoren, rekao sam da je situacija sve gora. Mi smo potrošili četiri, pet meseci na razgovore, i ništa se nije promenilo. Meni je Bilčik uručio dokument na šta se sve obavezala Vlada, i tu su sve oznake bile crvene ili narandžaste, gotovo ništo zeleno", istakao je.Kazao je i da je opozicija spremna da razgovara i sa crnim đavolom, ako je potrebno, ali da se od početka dijaloga o izbornim uslovima ništa ne dešava, već da je svaki sledeći sastanak cirkus koji proizvodi Vučić.Zato je Savez za Srbiju istrajan u stavu da se, u ovakvim uslovima, naredni izbori bojkotuju. "Ne mogu da verujem da neka ozbiljna odluka sutra može da se donese, i da opozicija nije u njoj, i da 1,6 miliona ljudi nije u njoj", poručio je Zelenović.Upitan gde je tih 1,6 miliona ljudi na protestima koji se održavaju svake subote i na izborima na kojima Srpska napredna stranka iz godine u godinu osvaja najviše glasova, Zelenović je kazao da su oni ucenjeni i uplašeni.Građani Srbije, zbog medijskog mraka, žive u podrumu kao u Kusturičinom filmu "Podzemlje", gde nam preko trubice javljaju kako je u Srbiji nikad bolje, ilustrovao je Zelenović.Gost Novog dana, ipak ne gubi nadu da su pošteni izbori mogući i ujedinjena Demokratska stranka se, kako je rekao, priprema za njih. Več od 1. decembra, DS kreće u kampanju kako bi građane uverili da mogu da promene Srbiju."Da je DS jedna organizacija za koju će ljudi poverovati da je poštena, za koju vredi dati 100 dinara mesečno, da ne zavisi od tajkuna i budžeta. Treba ljude da uključimo u politički život, da iskorenimo korupciju, da otvorimo poslovanje naše stranke, da ljudi vide kako se finansira, da poveruju da možemo to da uradimo i sa državom", objasnio je Zelenović.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2019

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/drustvo/169561/najveca-suma-izdvojena-uredjenje-izletista-borkovac

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Najveća suma izdvojena za uređenje izletišta Borkovac

Do sada najveća suma biće izdvojena za finansiranje projekata koje su predlagali i izglasali građani opštine Ruma, kroz projekat "Participativno budžetiranje". Stoga će u budžetu za 2020. godinu za tu namenu biti opredeljeno 36,5 miliona dinara.AUTOR: Republika nedelja, 17. 11. 2019.| 17:20 0Naime, izmenama plana javnih nabavki u Opštini Ruma, omogućeno je raspisivanje tendera za uređenje izletišta Borkovac. A u budžet za narednu godinu ulaze dva gradska i tri seoska projekta. Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić smatra da je lokalna samouprava jasno pokazala nameru da ispoštuje želje građana, te da je peti ciklus obeležilo najveće interesovanje do sada.- Imali smo najveći odziv građana i kada je reč o samim predlozima projekata, a i kasnije pri odlučivanju šta je to što bi voleli da se uradi u njihovim sredinama. Shodno dobroj situaciji u kojoj se nalazimo i dobroj prihodnoj strani budžeta, mi smo želeli da ono što su izglasali građani stavimo u projekciju budžeta za narednu godinu. Svakako da je najkapitalniji projekat pešačko-biciklistička staza između Putinaca i Donjih Petrovaca od gotovo 20 miliona dinara. Verovatno poneseni izgradnjom staze između Putinaca i Žarkovca, građani su izrazili želju da povežemo i ova dva sela. Dali smo saglasnost, naravno podjednako su važni i ovi nešto manje finansijski zahtevni projekti, poput nabavke školskih ormarića ili dečijih igrališta - rekao je Mančić.  

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: MUP:Uhapšeni ispektori rada i još dvoje zbog korupcije

NOVI SAD, 17. novembra (Tanjug) - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile više koruptivnih krivičnih dela, dok će protiv još jedne biti podneta krivična prijava u redovnom postupku.Uhapšeni su D.T. (1955) i S.G. (1957), inspektori rada za Sremski okrug, S.E. (1984) odgovorno lice omladinske zadruge „Sirmzad“ iz Sremske Mitrovice, I.M. (1967) odgovorno lice „Vatrootpornost“ iz Šida, dok će krivična prijava biti podneta protiv četrdesetsedmogodišnjeg odgovornog lica Privrednog društva “Ranego“ iz Laćarka, saopštio je MUP.Kako se sumnja, D.T. je od aprila do oktobra ove godine izvršio više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja tako što, prilikom inspekcijskog nadzora u sedam privrednih društava, po dogovoru sa odgovornim licima tih preduzeća, nije konstatovao utvrđene nepravilnosti, niti je za to podnosio naloge za pokretanje prekršajnog postupka.Sumnja se da su mu u tome pomagali S.E. i I.M. za koje postoji osnov sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju.S.E. i I.M. su, kako se sumnja, po nalogu D.T. i u dogovoru sa odgovornim licima kontrolisanih preduzeća, naknadno prijavljivali radnike na socijalno osiguranje, odnosno naknadno sačinjavali akte u vezi sa bezbednošću na radu.D.T. se sumnjiči i da je podstrekao S.G. koja se tereti da nije podnela naloge za pokretanje prekršajnih postupaka za utvrđene nepravilnosti tokom inspekcijskog nadzora u jednom privrednom društvu, čime je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.Kako se sumnja D. T. je izvršio i krivično delo primanje mita tako što je zahtevao i primio 200 evra, da ne bi izvršio inspekcijski nadzor gradilišta gde je investitor četrdesetsedmogodišnji muškarac.On se tereti da je D.T. predao novac i tako izvršio krivično delo davanje mita.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2019

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/227998/I-u-narednim-izbornim-kampanjama-bicemo-preplavljeni-dogadjajima-koji-nisu-uopste-morali-da-se-dese.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcijeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: "I u narednim izbornim kampanjama bićemo preplavljeni događajima koji nisu uopšte morali da se dese"

Transparentnost Srbija ocenila je da nije bilo spremnosti Vlade Srbije da "valjano uredi pitanje 'funkcionerske kampanje'".Prvi od tri nacrta zakona koje je Vladina radna grupa pripremila za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji upućen je Skupštini, a, kako navodi ta organizacija, menjan je član Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji uređuje razdvajanje obavljanja javne funkcije od stranačkog delovanja.     Kako se u saopštenju navodi, u članu 29. i u definicijama iz Zakona o Agenciji, preciziran je pojam "javnog resursa" i navedeni su pojedini vidovi zabranjenog korišćenja tih resursa, ali, kako ocenjuje, od toga neće biti naročite koristi jer se preciziraju pitanja oko kojih ni do sada nije bilo mnogo dilema.     "Na primer, ni do sada nije bilo nikakve sumnje da je funkcionerima zabranjeno da koriste prostorije i veb-sajtove državnih organa za promociju stranaka. Takođe, i do sada je bilo jasno da ministri ne smeju da koriste službena vozila za odlazak na stranačke mitinge, izuzev onih koji uživaju danonoćnu zaštitu, ali je Agencija za borbu protiv korupcije krivo tumačila postojeće propise", ističe Transparentnost Srbija.     Takođe, navodi se, zakon ne precizira one oblasti gde dileme postoje i gde bi intervencija bila korisna.     "To je pre svega vođenje 'funkcionerske kampanje', to jest situacije kada se promotivne mogućnosti koje pruža javna funkcija koriste kao prilika za dodatnu promociju pred izbore. Usled toga ćemo i u narednim izbornim kampanjama biti preplavljeni vestima o događajima koji nisu uopšte morali da se dese ili nije bilo nužno da se odigraju upravo u doba kampanje, sa javnim funkcionerima kao glavnim akterima", stoji u saopštenju ove organizacije. Autor: Beta Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2019

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Novi-Sad/I-u-narednim-izbornim-kampanjama-bicemo-preplavljeni-dogadjajima-koji-nisu-uopste-morali-da-se-dese.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: "I U NAREDNIM IZBORNIM KAMPANJAMA BIĆEMO PREPLAVLJENI DOGAĐAJIMA KOJI NISU UOPŠTE MORALI DA SE DESE"

Transparentnost Srbija ocenila je da nije bilo spremnosti Vlade Srbije da 'valjano uredi pitanje 'funkcionerske kampanje''. Prvi od tri nacrta zakona koje je Vladina radna grupa pripremila za sprečavanje zloupotrebe javn Izvor: Radio 021, 17.Nov.2019, 21:07 Transparentnost Srbija ocenila je da nije bilo spremnosti Vlade Srbije da "valjano uredi pitanje 'funkcionerske kampanje'".Prvi od tri nacrta zakona koje je Vladina radna grupa pripremila za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji upućen je Skupštini, a, kako navodi ta organizacija, menjan je član Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji uređuje razdvajanje obavljanja javne funkcije od stranačkog delovanja.Kako se u saopštenju navodi, u članu 29. i u definicijama iz Zakona o Agenciji, preciziran je pojam "javnog resursa" i navedeni su pojedini vidovi zabranjenog korišćenja tih resursa, ali, kako ocenjuje, od toga neće biti naročite koristi jer se preciziraju pitanja oko kojih...  

----------------------------------------------------------