Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 23.11.2019

Medij: Alo     Strana: 18

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Optužnica protiv Netanjahua

Optužnica protiv Netanjahua

Izraelski premijer

Benjamin Netanjahu (70) optužen je za korupciju i sada se suočava s pravnim procesom koji bi mogao da traje godinama. Odluku daje podignuta optužnica saopštio je generalni tužilac Avičai Mandelbilt, koji je kazao da je protiv Netanjahua pokrenuta istraga zavedena kao slučajevi 1.000,2.000 i 4.000.

----------------------------------------------------------

Datum: 23.11.2019

Medij: Danas     Strana: 1,6

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Gajtandžijeva: Vučić, zapravo, potvrdio da je oružje krijumčareno

Gaj tandžijeva: Vučic, zapravo, potvrdio da je oružje krijumčareno

Q U fokusu Beograd /// Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, zapravo, potvrdio ono o čemu sam pisala - Srbija zvanično ne izvozi oružje u Ukrajinu i nikada neće to dozvoliti, što znači da je ovo oružje prokrijumčareno u Ukrajinu, kaže za Danas bugarska istraživačka novinarka Dilijana Gajtandžijeva, koja je na portalu Armsvoč objavila tekst pod naslovom "Srpsko oružje prodavano Ukrajini: dokazi o prokrijumčarenim granatama korišćenim protiv Donbasa". Gajtandžijeva je na istom sajtu ranije pisala o umešanosti oca ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Branka Stefanovića, u prodaju naoružanja i hapšenju uzbunjivača iz valjevske fabrike Krušik.

Vučić je komentarišući tvrdnje o nelegalnoj trgovini oružjem sa Ukrajinom izjavio:

"Ovde u tekstu obaveštajne kanalizacije piše da je to isporučivano preko Ujedinjenih Emirata koje su potpisale sporazum sa Porošenkom, što je isto njihovo legitimno pravo. Zatim je Dragan Đilas rekao da je prodaja oružja išla preko Emirata. On uvek polazi od sebe, zna kakav je lopov i šta je sve radio". Predsednik Srbije takođe tvrdi da je "bila jedna čudna kompanija, lot baš ovih mina koje su na slici je deo serije koje su prodate firmi Tehnoremont Petra Crnogorca, gde je mama od ovog Obradovića radila i prodala ih kompaniji poljskoj kompaniji Natan i to preko Kipra".

- Ukrajina nigde tu nije pomenuta. Srbija to nikada ne bi dozvolila. Oni imaju zajedničku firmu sa licem Damljanović, koji ima veze sa regionalnom obaveštajnom službom. Vidite kako je svet mali i kako se svaka laž otkrije, istakao je Vučić.

Gajtandžijeva za naš list ističe da je "Srbija odobrila izvoz preko Kipra do Poljske, ali se oružje pojavilo na frontu u Donbasu, a ja nisam rekla ko je tačno izvozio ovaj lot oružja jer to ne znam, kao što ne znam ni ko je Đilas".

- Pravno pojašnjenje glasi: poljska kompanija je krajnji korisnik, ona je u obavezi da ima pisanu saglasnost Srbije za reizvoz u Ukrajinu, što se, tvrdi Vučić nije dogodilo, dakle, reč je o krijumčarenju oružja.

Komentarišući saznanja portala Armsvoč, Dragan Topalović, predsednik Odbora za bezbednost Pokreta slobodnih građana, ukazuje za Danas da "ovo nije prvi put da se srpsko naoružanje pojavljuje u ratnim zonama". Kako podseća, "prvo neprijatno iskustvo je iz 2002, kada je naše oružje nelegalno prodavano Iraku, a potom 2003, kada je, uprkos kršenju sankcija UN, naše oružje prodavano Liberiji".

- Celu ovu priču dodatno opterećuje to što su u poslovima prodaje domaćeg naoružanja učestvovale firme poznatog trgovca oružjem Slobodana Tešića, kao i firma GIM koju je predstavljao Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova. Nakon poslednjih otkrića nameću se mnoga pitanja. Naš Zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, u članu 14, vrlo Odbacuje odgovornost: Aleksandar Vučić primenjuju postojeće zakone i da se celokupan državni sistem ne ponaša od--1 govorno, poručuje sagovor-

nik Danasa.

I Konstantin Samofalov, b predsednik Odbora za od-=- branu Socijaldemokratske * strankekažezaDanasdaje | "sraman pokušaj manipu--p lacije to što Vučić svaki put ¦g kada komentariše bilo šta u i vezi sa ovom aferom pomig nje majku uzbunjivačaAle-Š. ksandra Obradovića". On L smatradaVučićtimepoku-“ šava da skrene pažnju sa L umešanosti oca Nebojše

Dilijana Gajtandžijeva

jasno definiše uslove za izdavanje dozvole za izvoz, kao i šta treba da sadrži originalna potvrda krajnjeg korisnika. PSG je mišljenja da je poslednjim otkrićima poljuljan međunarodni kredibilitet i ugrožen reputacioni ugled države. Industrijskom kompleksu je naneta finansijska šteta, ističe naš sagovornik.

Topalović smatra da je "sve ovo urađeno na dvostruku štetu države da bi se vrlo mala grupa ljudi, na vlasti ili bliska vlasti, obogatila, a reputaciona šteta za državu je neizmerna".

- Zahvaljujući uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću saznali smo mnoge tajne vezane za prodaju domaćeg naoružanja i vojne opreme. Saznali smo za klasičan oblik korupcije i trgovine uticajem oca ministra unutrašnjih poslova i ministra unutrašnjih poslova. Saznali smo da je državna firma SDPR zadužena za trgovinu naoružanjem i vojnom opremom istisnuta iz poslova zarad privatnih kompanija koje su povezane sa nosiocima vlasti. I na kraju saznali smo da je rukovodstvo kompanije Krušik omogućilo privatnim kompanijama privilegovane cene koje su na štetu Krušika. Ovo je evidentan dokaz da institucije ne rade svoj posao, da ne Stefanovića, ili da u najmanju ruku, "to implicitno poistovećuje”.

- Međutim, Obradović nije na javnoj funkciji i njegovi eventualni lični motivi nisu relevantni za javnost, a u slučaju oca ministra unutrašnjih poslova se radi o potencijalno krivičnom delu zloupotrebe službenog položaja, konstatuje Samofalov.

Prema mišljenju sagovornika Danasa, potrebno je pokrenuti istragu povodom tvrdnji Armsvoča, a i svega drugog što je izneto na tu temu, "a ne da se svaka afera završava tako da nam Vučić govori šta je istina, a šta ne".

Šutanovac: Srbija pod "ofanzivom" sa Istoka

Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane Srbije i aktuelni predsednik Saveta za strateške politike, komentariše za Danas da nakon što je u javnost isplivala najveća špijunska afera u ovoj deceniji, Arms voč, "koji je očigledno pod uticajem Moskve", piše o srpskim raketama koje su se našle u posedu Ukrajine, "zemlje koja nije pod sankcijama i za koju ne postoji ni jedna prepreka da kupuje naoružanje iz celog sveta”. 'Afera Ukrajina" nije ništa drugo nego skretanje teme sa činjenice da je sada svima postalo jasno da Srbija trpi ofanzivna dejstva od strane braće sa Istoka, čiji cilj se ne poklapa sa zvaničnom politikom Srbije", smatra Šutanovac.

----------------------------------------------------------

Datum: 23.11.2019

Medij: Danas     Strana: 1,7

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Janković: Zaštitnik građana mora da ispita i BIA

Janković: Zaštitnik građana mora da ispita i BIA

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo kontrolu MUP-a u vezi s hapšenjem uzbunjivača Obradovića

Ombudsman

da ispita BIA

Beograd /// Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole MUP-a zbog načina na koji je uhapšen uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović. lako su u hapšenju učestvovali i pripadnici BIA, postupak protiv njih nije pokrenut.

- Pokrenut je postupak prema policiji zbog postupanja u vezi sa Obradovićem, od momenta hapšenja pa nadalje. Izjašnjenje MUP-a još nismo dobili. Postupak prema BIA ćemo pokrenuti tek kada saznamo kako je postupala policija, odnosno kada dobijemo njihovo izjašnjenje - kaže za Danas zaštitnik građana Zoran Pašalić. Podsetimo, Aleksandar Obradović se viša od dva meseca nalazi u pritvoru zbog sumnje da je odavao poslovnetajneKrušika.

Bivši ombudsman Saša Janković ocenjuje za naš list da su okolnosti hapšenja Aleksandra Obradovića takve da bi se od zaštitnika građana opravdano moglo očekivati brzo, snažno i javno delovanje, i to po sopstvenoj inicijativi, "dakle i bez pritužbe samog Obradovića ako je nije bilo”. Prema njegovim rečima, neka kršenja prava su već nepobitno počinjena, a postojanje drugih bi valjalo ispitati, baš kao i pravilnost i zakonitost rada državnih organa iz sektora bezbednosti koji su uključeni u slučaj.

- Od zaštitnika građana bi se moglo očekivati da merodavno ispita da li su policija i BIA postupale profesionalno i uobičajeno, ili su pod političkim uticajem njihovi postupci u slučaju Obradovića bili drugačiji nego inače. Ovde su bitne činjenice da je u slučaj umešan otac ministra unutrašnjih poslova, istovremeno visokog funkcionera vladajuće stranke; da je ministar prvo demantovao umešanost oca, a da je Obradović uzbunjivanjem dokazao da je ministar obmanuo javnost - ukazuje Janković. On dodaje da s obzirom na izjave u javnosti da je Obradović navodno godinama kopirao zaštićena dokumenta, objektivno se mora postaviti pitanje zašto je njegova navodno nezakonita delatnost prekinuta i krivični postupak protiv njega pokrenut tek kada se u dokumentima našao otac visokog funkcionera, odnosno da li je i kako ta okolnost uticala na proces protiv Obradovića.

- Konačno, Obradovićevi papiri su otvorili sumnju da je poslovanje državne fabrike od posebnog značaja sa konkretnom privatnom firmom bilo na štetu Krušika. Stručnjaci znaju da posle uzbunjivanja državni organi treba da preuzimaju dve vrste aktivnosti - zaštitu uzbunjivača od odmazde i, bez odlaganja, proveru sumnji koja proističe iz njihovih navoda. Za sada javnost nema nikakvih informacija 0 tome da li i šta nadležni državni organi preduzimaju da provere dokumentima potkrepljenu i okolnostimapojačanu sumnju da je Krušik, a samim tim i država, odnosno svi građani, u poslovima s određenom privatnom firmom oštećen i to usled mnoštva nezakonitih postupaka 1 uticaja - ističe Janković. Naš sagovornik dodaje da bi bilo očekivano da zaštitnik građana o tome pita policiju i Agenciju za borbu protiv korupcije.

- Ako oni sumnje istražuju, primereno obaveštavanje o tome doprinelo bi smirenju javnosti i poverenju u rad državnih organa, a zaštitnik građana bi u tome odigrao korisnu ulogu, a ako ne - ombudsman bi mogao da "preporuči" kolegama da počnu da rade svoj posao, pošto je i aktivan odnos organa vlasti prema poslovima iz svoje nadležnosti - pravo građana - naglašavajanković.

Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, kaže za Danas da je spektakularna akcija, prikladna hapšenju šefova kriminalnih ili terorističkih organizacija, sasvim neprimerena pravnoj kvalifikaciji dela koje se Obradoviću stavlja na teret odavanje poslovne tajne.

- Sam način hapšenja su stoga mnogi s pravom doživeli kao preteću poruku, upućenu svim potencijalnim uzbunjivačima. Nije ni uobičajeno ni jasno prisustvo pripadnika BIA samom hapšenju. Postupak zaštitnika mogao bi da se osim na "spektakularan" način hapšenjaosvrne i na to daje pretresanje radnog prostora i potom stana Obradovića vršeno bez prisustva advokata odbrane. Ili da je u rešenju o lišenju slobode navedeno vreme kasnije od stvarnog ukazuje Šabić. Prema njegovim rečima, neshvatljivo je i neobjašnjivo da ni posle toliko vremena u spisima predmeta nema nijednog dokaza.

- A pravo da vidi te dokaze, ako uopšte postoje imaju i kolega Gajić i Aleksandar Obradović ali i cela javnost Srbije, zaključuje Šabić.

Podsetimo, Aleksandar Obradović je uhapšen 18. septembra na svom radnom mestu. Oko dva časa popodne, u krug valjevske fabrike Krušik ušli su naoružani specijalci u džipovima i odmah se uputili u kancelariju uzbunjivača. Na licu mesta su mu oduzeli poslovni računar, a zatim ga odveli u stan gde su zaplenili njegov privatni kompjuter kao i eksterne memorije koje su pronašli. Prilikom hapšenja su ga, između ostalog, pitali za koju političku opciju radi. Obradović je zatim prebačen u Centralni zatvor u Beograd gde je proveo više od 20 dana, a potom je vraćen u Valjevo, u kućni pritvor.

Prekršena pretpostavka nevinosti - Pravo na pretpostavku nevinosti, zaštićeno brojnim međunarodnim dokumentimai našim Ustavom je toliko značajno da se smatra "zlatnom niti" krivičnog prava. Ono je u ovom slučaju nesumnjivo prekršeno izjavama visokih zvaničnika izvršne vlasti da je Obradović "špijun". Jer, biti "špijun” u kontekstu u koji je stavljen Obradović teško je krivično delo i niko tako ne može biti nazvan pre pravosnažne presude suda. Ako to neko ipak uradi, prava osumnjičenog su automatski prekršena, a ako je taj neko visoki zvaničnik izvršne vlasti, to je onda i pritisak na sud, odnosno narušavanje njegove nezavisnosti. Međunarodni standard demokratskih pravnih sistema je da jedan ili više nezavisnih državnih organa u takvim slučajevima reaguju, a da žrtva dobije naknadu štete - kaže Saša Janković.

----------------------------------------------------------

Datum: 23.11.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 11

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Ličnosti

linnosti

BENjAMIN NETANIJAHU

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu suočio se s pozivima da podnese ostavku zbog korupcionaškog skandala. On je rekao da neće podneti ostavku nakon što su protiv njega podignute optužnice za primanje mita, prevaru i kršenje poverenja. Sedamdesetogodišnji lider desničarske stranke Likud ocenio je optužnicu kao “pokušaj državnog udara”. EMANUEL MAKRON

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je otpuštenim radnicima fabrike aparata Virlpul u svom rodnom gradu Amijenu da to nije krivica njegove vlade. Makron je 2017. godine vodio ogorčenu borbu sa rivalkom na izborima Marin Lepen za glasove tih radnika. Tada im je poručio da veruju kompaniji koja je preuzela fabriku ali koja je kasnije propala.

NAJDžEL FARAŽ

Lider stranke za Bregzit, evroskeptični veteran Najdžel Faraž, pozvao je na “političku revoluciju” koja uključuje pisani ustav za Veliku Britaniju, ukidanje Doma lordova, više javnih referenduma i smanjenje imigracije na ispod 50.000 ljudi godišnje, što je manje od četvrtine trenutnih brojki. Stranka osnovana ove godine, trenutno nema nijedno mesto u parlamentu.

----------------------------------------------------------

Datum: 23.11.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 11

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Trampov čovek u Ukrajini zarad blaćenja demokrata

PO SVEDOČENjU BIVŠE AMERIČKE ZVANIČNICE

Trampov čovek u Ukrajini zarad blaćenja demokrata

VAŠINGTON: Bivšazvaničnica Bele kuće Fiona Hil svedočila je da je evropski izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa, Gordon Sondlend, bio poslat u Ukrajinu da istraži demokrate.

Hilova je detaljno svedočila o svojim interakcijama sa Sondlendom, rekavši da je u početku sumnjala da je američki ambasador u Evropskoj uniji preterao sa svojim ovlašćenjima da bi pogurao Ukrajinu da pokrene istragu protiv demokrata. Dodala je da sada shvata da je postupao po uputima koje je Tramp poslao preko svog ličnog advokata Rudija Bulianija, javlja AP.

U svom svedočenju, Hil je takođe pozvala republikanske poslanike, i implicitno Trampa, da prestanu da se bave “izmišljenim narativom” koji je u centru istrage o opozivu. Ona je rekla da neutemeljene sugestije da se Ukrajina umešala u izbore 2016. godine jačaju Rusiju, koja želi da stvori političke podele u Sjedinjenim Državama.

Svedočenja Hilove i Dejvida Holmsa, savetnika Stejt departmenta u Kijevu, ojačala su osnovnu optužbu da je Tramp koristio svoju moć nad Ukrajinom, da sprovede političku istragu. Njegove navodne akcije pokrenule su uzbunu širom američkog nacionalnog bezbednosnog i spoljnopolitičkog sistema.

Istraga o opozivu pokrenuta je nakon što je još uvek anonimni uzbunjivač ukazao na telefonski poziv od 25. jula, u kojem je Tramp tražio da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski istraži Bajdena i Demokratski nacionalni odbor, ucenjujući ga vojnom pomoći toj zemlji.

Predsednik T ramp juče je branio svoju odluku da od ličnog advokata Rudija Bulijanija traži da radi na slučaju Ukrajine rekavši za ”Foks end frends” da je kazao Bulijaniju da se bavi problemom korupcije u Ukrajini jer uživa reputaciju velikog borca protiv kriminala, preneo je Rojters. “Rudi Biulijani je jedan od najvećih boraca protiv kriminala svih vremena”, rekao je Tramp o bivšem gradonačelniku Njujorka. On je rekao da je Ukrajina poznata kao korumpirana zemlja i da je Bulijani bio prava osoba za taj posao. ¦

----------------------------------------------------------

Datum: 23.11.2019

Medij: Kurir     Strana: 13

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Bombom na Kristijanovu prijateljicu

Bombom na Kristjjanovu prijateljicu

Eksplozija Nepoznate osobe ubacile su eksplozivne naprave u dvorište Biljane Lukan u Velikom Mokrom Lugu, koja je nekada finansirala osuđenog Golubovića

Na kuću Biljane Lukan (53), bliske prijateljice osuđenika Kristijana Golubovića, u noći između četvrtka i petka bačene su dve bombe, od kojih je jednaeksplodirala.

Kako Kurir saznaje, napad se dogodio oko 3.30 sati, a u tom trenutku u Biljaninoj kući u beogradskom naselju Veliki Mokri Lug bila je ona sa sinom i dve ćerke.

- Nepoznati napadači došli su do kuće Kristijanove drugariceiudvorište ubacili dve eksplozivne naprave. Jedna je eksplodirala, a druga nije, poštonapadači nisu lepo izvukli osigurač. Od gelera

su oštećeni delovi fasade, ulazna vrata i BMW Biljaninog sina, a na svu sreću, niko nije povređen - kaže izvor i dodaje da se sumnja da je neko želeo da opomene Biljanu, koja inače drži auto-otpad i radi sa sekundarnim sirovinama.

- Postoji mogućnost da je nekome ostala dužna i da joj je ovo opomena da vrati pare. Ipak, istraga će utvrditi šta je posredi - kaže izvor.

Ovo je drugi napad na Biljanu u poslednjih mesec dana. Pre samo osam dana neko je zapalio dva automobila parkirana u njenom dvorištu. Izgoreli su „alfa romeo“ i „pežo“.

Biljana Lukan juče nije želela da daje izjave medijima, oko njene kuće kružio je „audi“, dok su ispred dvorištabili nabildovani momci. Međutim, ona se oglasila na Fejsbuku.

- Dragi prijatelji, povodom informacije, tj. dezinformacije koja je izašla iz dobro poznate „kuhinje“, obaveštavam vas da su bačene dve bombe iz velike daljine i jadnici nisu uspeli ništa da oštete, niti mi naude - napisala je i spomenula Kristijana Golubovića: „Kristijan i ja nikad nismo bili u svađi i naravno da smo i dalje dobri prijatelji. Volim vas sve.“

Golubo vićeva prijatelj ica se na Fejsbuku oglasila i 14. novembra nakon što su joj zapaljena dva automobila.

- Sa ovim kukavičkim činom samo ste pokazali koliko me se bojite. Moja borba protiv kriminala i korupcije se nastavlja - napisala je tada ona i dodala da je snimke sa kamera koje poseduje njena kuća predalapoliciji.

Kako je Kurir još 2015. godine prvi objavio, Biljana je kao vlasnica firme otpada sekundarnih sirovina, koja se nalazi odmah pored njene kuće, utajila porez od šest miliona evra sa još sedam osumnjičenih osoba, a proneverila ih je tako što su joj oni davali lažne podatke o zakonito stečenim prihodima. Ova grupa je bila osumnjičena da je pribavljala i izdavala lažne račune i otpremnice o prometu sekundarnih sirovina i građevinskog materijala. 8.T.-J.R.

Bili u ratu

PRETIOIOJ UBISJVOM IPAUENJEM KUCE

Kristijan Golubović, kojijetrenutno u zatvoru zbog trgovine drogom, i Biljana Lukan upoznali su se preko njegove majke, jer su živele u istoj zgradi na Konjarniku. Biljana mujesvojevremeno plaćala advokate, organizovala mu miting podrške, na koji je došlo 30 Ijudi, a našla mu se i kada je 2013. izašao iz zatvora. Pošto tada nije imao ni za kiriju, primila ga je u svoju kuću. Svojevremeno je pokrenula i peticiju da mu sud ukine zatvorsku kaznu, jerje „dobar čovek, koji je žrtva sistema". Ona i Kristijan su jedno vreme bilu u lošim odnosima, a na internetu se pojavila njihova prepiska, iz koje se videlo da joj je Kristijan pretio ubistvom i paIjenjem kuće.

----------------------------------------------------------

Datum: 23.11.2019

Medij: Politika     Strana: 10

Rubrika: Ekonomija

Autori: M.Avakumović

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Uskoro potpis na ugovor za Moravski koridor

Uskoro potpis na ugovor za Moravski koridor

Američko-turski konzorcijum „Behtel-Enka” trebalo bi krajem godine da počne da gradi auto-put od Pojata do Preljine. Njegova izgradnja, sa regulacijom reke Morave, koštaće 755 miliona evra

Ugovor za izgradnju Morav-

skog koridora mogao bi da bude potpisan narednih dana, sudeći prema najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On je nedavno rekao da će se potpisivanje ugovora za Moravski koridor organizovati na deonici budućeg auto-puta, a ne u vladi ili predsedništvu.

Prema njegovim rečima, Moravski koridor biće gotov do 2022. godine, a vrednost radova se procenjuje na 755 miliona evra. Na tu brojku, kaže, treba dodati još 20 odsto, koliko se očekuje da će koštati dodatni radovi.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture očekuje se da radovi počnu krajem godine, i to na delu trase kod Kruševca (deonica Pojate-Kruševac-Adrani). Moravski koridor, odnosno auto-put Pojate-Preljina, biće dug 112 kilometara. Naglašavaju da je izgradnja ovog auto-puta važna zbog povezivanja Koridora 10 i auto-puta „Miloš Veliki”, odnosno oko 500.000 ljudi koji žive u centralnoj Srbiji, kao i gradova Čačka, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Trstenika, Kruševca, Stalaća i Ćićevca.

- Osim izgradnje auto-puta, projekat će obuhvatiti i regulaciju Zapadne Morave i njenih pritoka, kao i izgradnju telekomunikacione infrastrukture - kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Podsećaju da je vlada, na osnovu javnog poziva, 29. avgusta ove godine usvojila odluku o izboru strateškog partnera za izgradnju auto-puta Pojate-Preljina. Za strateškog partnera je izabran američko-turski konzorcijumom „Behtel-Enka”.

- Vrednost projekta biće precizirana komercijalnim ugovorom, a finansiraće se delom iz budžeta, a delom sredstvima međunarodnih finansijskih institucija - navode u Ministarstvu.

Da će američko-turski konzorcijum dostaviti ponudu bilo je manjeviše očekivano, jer već duže vreme konzorcijum „Behtel-Enka” figurira kao graditelj Moravskog koridora. Uostalom, sa njima je prošle godine i potpisan memorandum o saradnji. Za ovaj posao u jednom trenutku je bila zainteresovana i kineska kompanija „Čajna rouds end bridžis”.

U javnosti je, osim visoke cene od oko sedam miliona evra po kilometru, postavljano pitanje izbora strateškog partnera. Poseban zakon za Moravski koridor usvojen je u julu ove godine. „Transparentnost Srbije” je skrenula pažnju da se tim zakonom narušava sistem javnih nabavki i javno-privatnih partnerstava u Republici Srbiji, jer je propisano da se ovi zakoni neće primeniti, već da će strateški partner biti izabran na osnovu vladine uredbe.

Uredba iz avgusta ove godine regulisala je ne samo proceduru izbora, već je odredila i uslove i kriterijume za izbor. Propisano je da čak 70 odsto mogućih poena firma ili konzorcijum osgvaruje na osnovu iskustva u projektovanju i izgradnji auto-puteva, mostova, regulaciji reka, u poslednjih 15 godina, ali isključivo na teritoriji jugoistočne Evrope. To je ocenjeno kao neuobičajen kriterijum.

Ozgar Ilan, član Izvršnog odbora turske kompanije „Enka”, jednom prilikom je rekao da su ove dve firme izgradile više od 800 kilometara auto-puteva na Balkanu, te da će pružiti najbolji kvalitet u realizaciji Moravskog koridora.

„Behtel” je u okruženju gradio autoput od Zahreba do Splita, koji je, prema pisanju tamošnjih medija, dobio bez tendera. To je navodno učinjeno kako bi se preko „Behtela” ostvarili što bolji poligički odnosi Hrvatske sa SAD. Takođe, u konzorcijumu sa turskom „Enkom”, gradio je 140 kilometara auto-puta Tirana-Priština. Zbog prenaduvanih cena to je kopggalo oko dve milijarde evra, izvepggavali su mediji. Kroz prste im se gledalo zbog uspostavljanja boljih odnosa sa Amerikom budući da je „Behgel” jedna od najmoćnijih američkih građevinskih kompanija. M. Avakumović

----------------------------------------------------------

Datum: 23.11.2019

Medij: Politika     Strana: 19

Rubrika: Srbija

Autori: T. Todorović

Teme: Korupcija

Naslov: „Pomoćna evidencija” razotkrila aferu u Boru

„Pomoćna evidencija” razotkrila aferu u Boru

Niš - U poslovima na velikom ležištu bakra i zlata „Čukaru peki” kod Bora, koja je odnedavno u vlasništvu kineske kompanije „Zi jin”, a koje se smatra jednim od najbogatijih na svetu, otkrivene su finansijeke malverzadije od kojih normalnom čoveku može da se zavrti u glavi. Kompanija iz Kine, koja je, kako se saznaje, do sada samo za kupovinu istraživačkih prava na „Čukaru peki” uložila više stotina miliona dolara (pominje se cifra od čak 1,8 milijardi dolara), oštećena je koruptivnim radnjama pojedinaca koji su bili angažovani na poslovima istraživanja. Posle dužeg vremena praćenja, uhapšeni su P. L. i S. O. - obojica iz Beograda, kao i S. Č. iz Bora.

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije pri Višem sudu u Nišu juče nam je rečeno da je hapšenje usledilo zbog sumnji u izvršenje krivičnog dela primanja mita u obavljanju privredne delatnosti. Uhapšen je P. L. odgovorno lice u firmi „Rakita” , koja je odnedavno u kineskom vlasništvu, a koja se, kako se saznaje, i ranije bavila poslovima ispitivanja zemljišta u okolini ležišta i nalazišta „Čukaru peki”. P. L. je angažovao „podizvođače”, za koje je dobro znao da poseduju mehanizaciju za ovaj specifičan posao. Kao osoba ovlašćena od novih vlasnika da pronađe ko će realizovati posao, P. L. angažovao je dve firme od kojihje tražio mito - proviziju u iznosu od pet procenata od ukupne naplate izvršenog ispitivanja tla, rečeno nam je u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije pri Višem tužilaštvu u Nišu.

Kako nam je pojašnjeno, „podizvođači” posla uredno su i u više navrata isplaćivali dogovorenu proviziju i kako je utvrđeno istražnim radnjama i kontrolom poslovanja tih firmi, P. L. je dobio mito u iznosu od oko devet miliona dinara, odnosno nešto više od 75.000 evra. Ova suma utvrđena je na osnovu evidencije koja je vođena u posebnoj svesci, koju su pripadnici niškog Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije pronašli u kancelariji jedne od angažovanih firmi čiji su rukovodioci takođe završili u pritvoru. Ta „pomoćna evidencija”, kažu u tužilaštvu je doprinela razotkrivanju korupcije. A nije teško ni izračunati koliko su firme koje su istraživale tlo ležišta bakra i zlata platile za do sada obavljen posao, ako je plaćenih pet odsto devet miliona dinara.

U tužilaštvu ističu da je P. L. uhvaćen na delu kada je prilikom primopredaje novca dobio na ruke 900.000 dinara. Taj novac je oduzet. A to je, rečeno nam je, bila rata koja je toga dana kada je P. L. uhapšen dogovorena i planirana da mu se isplati. Posle toga klupko finansijskih malverzacija i koruptivnih radnji se odmotalo. P. L. je priznao da je primio mito od blizu milion dinara, ali prema utvrđenoj kontroli jasno je da je u više navrata u prethodnom periodu i na isti način dobijao velike količine novca.

I druga dvojica uhapšenih priznala su da su mu redovno u poslednjih nekoliko meseci isplaćivali proviziju u visini koja je zavisila od njihove trenutne naplate od naručioca posla. Oni su objasnili i zbog čega su mu davali mito.

Kako su ispričali uhapšeni S. O. iz Beograda i S. Č. iz Bora, od Kineza je P. L. bio ovlašćen da angažuje firme za ispitivanje tla i pri tom je favorizovao njihove firme, tako da su oni bez problema, javnog nadmetanja i konkursa, na kojim ranije nisu mogli da prođu dobili vredan posao.

  1. L. je nekada bio direktor „Rakite”, ali je ostao u firmi pošto je kineska kompanija preuzela preduzeće. Novi vlasnik imao je u njega poverenje jer je P. L. poznavao prilike u Srbiji i imao je poslovne veze, tako da je uz dogovor sa Kinezima ostao u „Rakiti” kao jedan od rukovodilaca. Kako se nezvanično saznaje, na novom radnom mestu dobijao je od novih poslodavaca mesečnu platu od oko 800.000 dinara. Očigledno je da muje i to bilo malo, pa je od sklapanja poslova sa firmama angažovanim na ispitivanju tla, koje je sam angažovao na ležištu „Čukaru peki”, dobijao ogromne sume novca.
  2. Todorović

----------------------------------------------------------

Datum: 23.11.2019

Medij: Srpski telegraf     Strana: 14

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Netanjahu: Samo slepi ne vide da je ovo državni udar

Netanjahu: Samo slepi ne vide da je ovo državni udar

TEL AVIV - Izraelski premijer BenjaminNetanjahu (70) optužen je juče za korupciju i sada se suočava sa pravnim procesom koji bi mogao datraje godinama. Odluku daje podignuta optužnica saopštio je generalni tužilac Avičaj Mandelbilt, čime je Izrael još dublje potonuo u političku krizu nakon dva izborna procesa koja su održana ove godine, a nakon kojih nije formirana vlada. U emotivnom govoru odmah nakon objave optužnice Netanjahu je odbacio optužne slučajeve. „Ja duboko poštujem pravosudni sistem u Izraelu. AU je potrebno biti slep i ne videti da se nešto loše događa policijskim istražiteljima i tužilaštvu. Mi vidimo pokušaj udara policije lažnim optužbama“, rekao je on, odbacivši pozive da podnese ostavku i naglasivši da neče dozvohti da „laž pobedi“.

----------------------------------------------------------

Datum: 23.11.2019

Medij: Večernje novosti     Strana: 26

Rubrika: Srbija

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: ZORICA SORAK VODI LAF

ZORICA SORAK VODI LAF

PROFESOR srpskog jezika i književnosti, te građanskog vaspitanja Zorica Sorak je izabrana za predsednika Lokalnog antikorupcijskog foruma u Kragujevcu. Ona je i akreditovani trener Nacionalne akademije za javnu upravu i Agencije za borbu protiv korupcije. M. Đ.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: Prva televizija

Rubrika: Jutro sa Jovanom i Srđanom

Autori: Redakcija

Teme: javne rasprave

Naslov: Skupštinska rasprava o budžetu

Voditelj:U skupštini Srbije traje rasprava o budžtu za 2020-u godinu. Kako su planirane javne finansije ua sledeću godinu, ko je na dobitku, a ko na gubitku i da li je budžet izbalansiran? Više od naše Lane Nanovski, Lana dokle je stigla rasprava o budžetu?Reporter Lana Nanovski:Rasprava o budžetu je počela pre tri dana. Do sada su budžet obrazlagali ministar finansija, ali i premijerka Srbije. Više o budžetu razgovaramo sa našim gostom ovog jutra. Naš gost je Nikola Altiparmakov, član fisklanog saveta Republike Srbije. Gospodine Altiparmakov najveće zamerke fiskalnog saveta odnose se na prekomerna povećanja plata u javnom sektoru. Da li ta povećanja dolaze iz realnih prihoda i kakve su preporuke fiskalnog saveta, koje povećanje je prihvatljivo?Nikola Altiparmakov, Fiskalni savet:Ekonomsko pravilo, ekonomski postulat je da plate u javnom, odnosno državnom sektoru rastu u skladu sa rastom bruto domaćeg proizvoda kako se ne bi napravile prevelike neravnoteže, i prevelike razlike između privatnog i javnog sektora. U zemljama EU evropska komisija pomno prati budžete zemalja članica, da se ovo pravilo ispoštuje. U slučaju Srbije vlada je sama rekla da se očekuje realni rast bruto domaćeg proizvoda od 4% sledeće godine, kada na to dodate inflaciju od 2% , dobijete nominalni rast od 6%, a sa druge strane prosečna zarada u državnom sektoru je porasla 9,5% što je više, dakle ovo pravilo nije ispoštovano. Naravno, kod svakog pravila može biti izuzetaka i legitimna je želja vlade da iz nekih društvenih razloga ili zbog situacije u zdravstvu napravi taj izuzetak. Ono što je bila naša kritika je kada se pravi takav izuzetak mora se jasno naznačiti u budžetu i u pratećim materjalima poput fiskalne strategije, dakle da se radi o izuzetku, posebnom u ovoj godini i mora se jasno naglasiti šta je cena pravljenja takve odluke, a cenu će platiti zaposleni u privatnom sektoru gde će smanjenje poreza i doprinosa biti manje nego sto je moglo da bude.Reporter Lana Nanovski:Poslodavcima su davanja za poreza na plate smanjena 1%, tačnije prema planu. Koliko to umanjenje može da doprinese privrednom rastu?Nikola Altiparmakov, Fiskalni savet:Jasni su ekonomski nalazi iz Srbije i drugih zemalja da kada se radi o budžetskoj politici najpozitivniji i najveći efekat na privredni rast imaju javne investicije. Zatim kao drugi najbolji način se preporučuje smanjenje poreza i doprinosa na zarade. Kao treći način koji najmanje utiče na privredni rast, maltene i da ne utiče, to je povećanje tekuće potrošnje u ovom slučaju povećanje plata.Reporter Lana Nanovski:Predviđeno je čak izdvajanje 200 miliona evra za plaćanje kazni i penala. Koje to kazne Srbija plaća i zbog čega? Taj iznos je jednak iznosu ulaganja u prosvetu za 2020-u godinu.Nikola Altiparmakov, Fiskalni savet:Jeste, to je jedan problem koji postoji u Srbiji već ,reko bih duži niz godina i radi se o tome da mi očigledno nemamo dovoljnu pravnu sigurnost, da država nema dovoljnekapacitete da na pravi način sprovodi zakone koje mi samo donosimo i onda se javljaju razni problemi, tužbe, imali smo tužbe od slučajeva Bora pa nadalje privatnih investitora. Često te tužbe završe i na međunarodnim sudovima i onda su troškovi sporova i nadoknade zaista veliki i mi smo naglasili prvo da se treba jasno objasniti zašto dajemo na konkretne slučajeve i onda da se napravi neki plan kako da to izbegnemo u budućnosti, upravo da bi mogli više da investiramo u obrazovanje, zdravstvo i druge produktivne stvari.Reporter Lana Nanovski:I za kraj kojom ocenom biste ocenili budžet?Nikola Altiparmakov, Fiskalni savet:Vrlodobar, 4.Reporter Lana Nanovski:Hvala vam što ste govorili za vesti Prve. Očekuje se da će poslanici do kraja naredne nedelje raspravljati o budžetu, o čemu ćemo vas svakako blagovremeno obaveštavati . Toliko za ovo uključenje.Voditelj:Hvala ti Lana.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: N1

Rubrika: Novi dan,N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Partijsko zapošljavanje

Grupa bivških profesorki Visoke medicinske škole u Ćupriji koje su dobile otkaz zbog kako kažu ukazivanja na brojne malverzacije i partijsko zapošljavanje okupile su se u Beogradskom medija centru na tribini visokog obrazovanja. Htele su da upoznaju Mladena Šarćevića ministra prosvete sa činjenicom da se u školi u kojoj su radile ništa nije promenilo. Međutim ministar se nije pojavio,on je rekao da će "Raditi metla u toj školi". Profesorke poučene prethodnim iskustvom ne očekuju pomak u razrešenju ove situacije,takođe izjavile su da se u školi prima nekompetentan kadar. Takođe spominju se predstavnici SNS i akreditacija master studija.Profesorka je izjavila da nacionalni savet za visoko obrazovanje poslao nalog za spoljašni nadzor nije sproveden jer su u školi zaposleni visoki funkcioneri SNS-a.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Novi-Sad/Transparentnost-Najmanje-transparentno-javno-preduzece-MB-namenska-iz-Lucana.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TRANSPARENTNOST: NAJMANJE TRANSPARENTNO JAVNO PREDUZEĆE "MB NAMENSKA" IZ LUČANA

Javna preduzeća i preduzeća u vlasništvu države u Srbiji u najvećem broju su 'delimično transparentna', nalaz je istraživanja 'Indeks transparentnosti javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu' predstavljenog u Izvor: Radio 021, 22.Nov.2019, 01:07 Javna preduzeća i preduzeća u vlasništvu države u Srbiji u najvećem broju su "delimično transparentna", nalaz je istraživanja "Indeks transparentnosti javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu" predstavljenog u Beogradu.U istraživanju organizacije "Transparentnost Srbija" u saradnji s "Transparentnošću Češke" preduzeća rangirano je 40 preduzeća.Zlatko Minić iz "Transparenosti Srbija" je kazao da dok je većina tih preduzeća u Češkoj uglavnom transparentna, u Srbiji je u toj kategoriji svega 11 preduzeća od kojih šest državnih i pet lokalnih. A "potpuno transparentno preduzeće ne postoji ni u Češkoj, ni u Srbiji", nalaz je je istraživanja.Najbolje rangirana...  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/politika/3124729-grad-nasao-resenje-za-uredjenje-podzemnih-prolaza

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Grad našao rešenje za uređenje podzemnih prolaza

Uskoro ćemo imati nekoga ko će održavati sve u podzemnim prolazima, od toaleta do pokretnih stepenica, apsolutno sve - izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić22/11/19 |  14:43Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je u toku javno-privatno partnerstvo za postavljanje oko 200 bilborda u gradu, te da će jedna od obaveza koncesionara koji bude dobio posao biti da kompletno uredi podzemne prolaze i da ih održava, a za uzvrat će dobiti pravo da tamo koristi oglasni prostor.- Sada ćemo preko koncesionara to rešiti, mislim da je sredinom decembra otvaranje ponuda i onaj ko bude pobedio, ima obavezu da uredi i održava sve podzemne prolaze - naveo je Vesić.Prema njegovim rečima, na taj način će ova oblast biti sistemski rešena.- Tako ćemo konačno imati nekoga ko će održavati sve u podzemnim prolazima, od toaleta do pokretnih stepenica, apsolutno sve. To je rešenje koje smo našli jer drugačije ne može da se reši. Nažalost, u nekim delovima podzemnih prolaza curi voda, tako je u onima kod Sajma svojevremeno bilo velikih problema, a neki su u međuvremenu pretvoreni u mini tržne centre - pojasnio je Vesić.Foto: Skupština gradaKako je naveo, koncesionaru će pripadati oglasna mesta u prolazima, grad ne treba da izdaje ta mesta, već poslovne prostore i treba da se bavi komunalnom delatnošću.Vesić je naglasio da je Grad Beograd preuzeo niz nadležnosti opština, te je sada njihov budžet zbog ovih ušteda veći za oko 1,2 milijarde dinara.- Grad je izmenom statuta preuzeo neke nadležnosti opština. Preuzeli smo javnu rasvetu, pa sada one imaju velike uštede, preuzeli smo investiciono održavanje vrtića, kao i prevoz dece sa posebnim potrebama. Na taj način opštinama je ostalo više sredstava, pa će moći da potroše za, između ostalog, uređenje fasada, što je sada njihova nova nadležnost, te za druge namene poput montažnih garaža i drugih pitanja važnih za život građana - objasnio je.Vesić je istakao da se ujedno rešava i pitanje grafita i da je kompletna nadležnost u vezi sa tim prešla na "Gradsku čistoću".Foto: Petar Lazović- "Gradska čistoća" je dobila isključivo pravo na čišćenje grafita, te će u narednom periodu nabaviti opremu kako bi počela sa čišćenjem grada. To neće biti samo čišćenje grafita jer smo sada smo promenili i regulativu, pa istovremeno kada se očiste grafiti, staviće se antigrafit boja i na taj način sprečiti pisanje novih grafita - rekao je Vesić i dodao da će javna rasveta od 1. januara dobiti sve stubove od EPS-a, jer oni ne pripadaju Gradu Beogradu, već samo svetiljke.On je istakao da će po Zakonu o energetici Grad Beograd dobiti stubove i onda će početi da rešava probleme u vezi sa nalepljenim reklamnim materijalom.- Naša javna rasveta dobila je nalog da angažuje firmu koja će čistiti stubove javne rasvete i na taj način ćemo rešiti problem sa nalepnicama koje se lepe po njima. Stubovi će biti premazivani bojom koja će onemogućavati lepljenje i nadam se da će se najzad uvesti kazne za one koji ih lepe kako bi se reklamirali - zaključio je Vesić.(Telegraf.rs/Tanjug)              

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: tanjug.rs

Link: http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=520982

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vesić: Sistemski rešavamo održavanje podzemnih prolaza

BEOGRAD - U toku je javno-privatno partnerstvo za postavljanje oko 200 bilborda u gradu, a jedna od obaveza koncesionara koji dobije posao, biće i kompletno sređivanje podzemnih prolaza, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić gostujući na "Studiju B"."Mislim da ćemo sredinom decembra otvoriti ponude za koncesionare i onaj ko bude pobedio imaće obavezu i da održava prolaze, a za uzvrat će dobiti pravo da tamo koristi oglasni prostor", rekao je Vesić, saopštila Skupština grada Beograda.Foto Tanjug/T.Valič, arhiva  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: studiob.rs

Link: https://studiob.rs/dodatni-radovi-na-bedemu-kod-jaksiceve-kule/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Dodatni radovi na bedemu kod Jakšićeve kule

JP "Beogradska tvrđava" nastaviće konzervatorsko-restauratorske radove na delu bedema kod Jakšićeve kule (Faza 2 polubastiona III Istočnog fronta Beogradske tvrđave), saopšteno je iz ovog preduzeća. Studio B BeoinfoBeograd Beograd Pocetna 22. 11. 2019. 12:23:41JP "Beogradska tvrđava" nastaviće konzervatorsko-restauratorske radove na delu bedema kod Jakšićeve kule (Faza 2 polubastiona III Istočnog fronta Beogradske tvrđave), saopšteno je iz ovog preduzeća.Za vreme radova predviđenih projektom uočeno je da su neophpodni i dodatni radovi, kako bi se obezbedila statička stabilnost zida i rešio problem prikupljanja i pravilnog odvođenja vode, jer je ovaj deo bedema u lošijem stanju nego što je projektom bilo procenjeno.Radovi će biti nastavljeni nakon sprovedenog postupka ugovaranja viška, naknadnih i nepredviđenih radova, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/srbija-potpisala-protokol-u-oblasti-podataka-o-licnosti_1069444.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Srbija potpisala Protokol u oblasti podataka o ličnosti

STRAZBUR - Srbija je danas u Strazburu potpisala Protokol kojim se menja Konvencija o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka (Konvencija 108) Saveta Evrope.Cilj Protokola je modernizacija i unapređenje podataka ličnosti, zbog novih izazova u oblasti zaštite, kako bi se obezbedila načela koji se primenjuju na sve aktivnosti obrade u jednom uređenom društvu, uključujući i nacionalnu bezbednost, kao i poštovanje nezavisnosti organa. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, se još ranije zalagao da Srbija potpiše, a potom i ratifikuje ovaj međunarodni ugovor, navodi se u njegovom saopštenju. On je svojim dopisom od 18. marta 2019. ukazao Ministarstvu pravde na značaj i potrebu potpisivanja predmetnog Protokola kojim se modernizuje i unapređuje Konvencija 108, te ovom prilikom izražava zadovoljstvo što se to dogodilo, makar i više od osam meseci kasnije od kada je Poverenik pokrenuo ovu inicijativu. Najvažnije novine sadržane u Protokolu odnose se na zahteve u pogledu načela proporcionalnosti i zakonitosti, kao i transparentnosti. Srbija je 36. država koja je potpisala predmetni Protokol Saveta Evrope, a koji je usvojen 18. maja 2018. godine (Protocol amending the Convention for the Protection of Individuals with regard to Automatic Processing of Personal Data, CETS No.223). Među državama potpisnicama nalaze se i države van evropskog kontinenta, budući da je reč o ugovoru koji je otvoren i za države koje nisu članice Saveta Evrope.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/beograd/170535/pametan-poslovni-potez-bude-zeleo-bilborde-morace-odrzava-podzemne-prolaze

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Pametan poslovni potez: Ko bude želeo bilborde, moraće da održava podzemne prolaze

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je gostujući na "Studiju B" da je u toku javno-privatno partnerstvo za postavljanje oko 200 bilborda u gradu, te da će jedna od obaveza koncesionara koji bude dobio posao biti da kompletno uredi podzemne prolaze i da ih održava, a za uzvrat će dobiti pravo da tamo koristi oglasni prostor.IZVOR: Blic, Republika petak, 22. 11. 2019.| 13:15 0- Sada ćemo preko koncesionara to rešiti, mislim da je sredinom decembra otvaranje ponuda i onaj ko bude pobedio, ima obavezu da uredi i održava sve podzemne prolaze - naveo je Vesić.Prema njegovim rečima, na taj način će ova oblast biti sistemski rešena.- Tako ćemo konačno imati nekoga ko će održavati sve u podzemnim prolazima, od toaleta do pokretnih stepenica, apsolutno sve. To je rešenje koje smo našli jer drugačije ne može da se reši. Nažalost, u nekim delovima podzemnih prolaza curi voda, tako je u onima kod Sajma svojevremeno bilo velikih problema, a neki su u međuvremenu pretvoreni u mini tržne centre - pojasnio je Vesić.Kako je naveo, koncesionaru će pripadati oglasna mesta u prolazima, grad ne treba da izdaje ta mesta, već poslovne prostore i treba da se bavi komunalnom delatnošću.Vesić je naglasio da je Grad Beograd preuzeo niz nadležnosti opština, te je sada njihov budžet zbog ovih ušteda veći za oko 1,2 milijarde dinara.- Grad je izmenom statuta preuzeo neke nadležnosti opština. Preuzeli smo javnu rasvetu, pa sada one imaju velike uštede, preuzeli smo investiciono održavanje vrtića, kao i prevoz dece sa posebnim potrebama. Na taj način opštinama je ostalo više sredstava, pa će moći da potroše za, između ostalog, uređenje fasada, što je sada njihova nova nadležnost, te za druge namene poput montažnih garaža i drugih pitanja važnih za život građana.Vesić je istakao da se ujedno rešava i pitanje grafita i da je kompletna nadležnost u vezi sa tim prešla na "Gradsku čistoću".- "Gradska čistoća" je dobila isključivo pravo na čišćenje grafita, te će u narednom periodu nabaviti opremu kako bi počela sa čišćenjem grada. To neće biti samo čišćenje grafita jer smo sada smo promenili i regulativu, pa istovremeno kada se očiste grafiti, staviće se antigrafit boja i na taj način sprečiti pisanje novih grafita - rekao je Vesić i dodao da će javna rasveta od 1. januara dobiti sve stubove od EPS-a, jer oni ne pripadaju Gradu Beogradu, već samo svetiljke.On je istakao da će po Zakonu o energetici Grad Beograd dobiti stubove i onda će početi da rešava probleme u vezi sa nalepljenim reklamnim materijalom.- Naša javna rasveta dobila je nalog da angažuje firmu koja će čistiti stubove javne rasvete i na taj način ćemo rešiti problem sa nalepnicama koje se lepe po njima. Stubovi će biti premazivani bojom koja će onemogućavati lepljenje i nadam se da će se najzad uvesti kazne za one koji ih lepe kako bi se reklamirali - zaključio je Vesić.          

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: pink.rs

Link: https://www.pink.rs/beograd/167914/vesic-sistemski-resavamo-odrzavanje-podzemnih-prolaza-u-gradu

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vesić: Sistemski rešavamo održavanje podzemnih prolaza u gradu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je gostujući da je u toku javno-privatno partnerstvo za postavljanje oko 200 bilborda u gradu, te da će jedna od obaveza koncesionara koji bude dobio posao biti da kompletno uredi podzemne prolaze i da ih održava, a za uzvrat će dobiti pravo da tamo koristi oglasni prostor. - Sada ćemo preko koncesionara to rešiti, mislim da je sredinom decembra otvaranje ponuda i onaj ko bude pobedio, ima obavezu da uredi i održava sve podzemne prolaze - naveo je Vesić. Prema njegovim rečima, na taj način će ova oblast biti sistemski rešena. - Tako ćemo konačno imati nekoga ko će održavati sve u podzemnim prolazima, od toaleta do pokretnih stepenica, apsolutno sve. To je rešenje koje smo našli jer drugačije ne može da se reši. Nažalost, u nekim delovima podzemnih prolaza curi voda, tako je u onima kod Sajma svojevremeno bilo velikih problema, a neki su u međuvremenu pretvoreni u mini tržne centre - pojasnio je Vesić. Kako je naveo, koncesionaru će pripadati oglasna mesta u prolazima, grad ne treba da izdaje ta mesta, već poslovne prostore i treba da se bavi komunalnom delatnošću. Vesić je naglasio da je Grad Beograd preuzeo niz nadležnosti opština, te je sada njihov budžet zbog ovih ušteda veći za oko 1,2 milijarde dinara. - Grad je izmenom statuta preuzeo neke nadležnosti opština. Preuzeli smo javnu rasvetu, pa sada one imaju velike uštede, preuzeli smo investiciono održavanje vrtića, kao i prevoz dece sa posebnim potrebama. Na taj način opštinama je ostalo više sredstava, pa će moći da potroše za, između ostalog, uređenje fasada, što je sada njihova nova nadležnost, te za druge namene poput montažnih garaža i drugih pitanja važnih za život građana. Vesić je istakao da se ujedno rešava i pitanje grafita i da je kompletna nadležnost u vezi sa tim prešla na "Gradsku čistoću". - "Gradska čistoća" je dobila isključivo pravo na čišćenje grafita, te će u narednom periodu nabaviti opremu kako bi počela sa čišćenjem grada. To neće biti samo čišćenje grafita jer smo sada smo promenili i regulativu, pa istovremeno kada se očiste grafiti, staviće se antigrafit boja i na taj način sprečiti pisanje novih grafita - rekao je Vesić i dodao da će javna rasveta od 1. januara dobiti sve stubove od EPS-a, jer oni ne pripadaju Gradu Beogradu, već samo svetiljke. #Goran Vesić

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Ekonomija/a1252085/Novi-Pazar-Tender-za-novogodisnju-rasvetu-izmenjen-pobednik-ocekivan.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: BEZ IZNENAĐENJA: Na tenderu za rasvetu pobedik prema očekivanjima

Autor mondo.rs Izvor Beta 22.11.2019. / 17:06 17:11 0Na tenderu JP za uređivanje građevinskog zemljišta Novi Pazar pobedila je novosadska kompanija čiji se katalog "poklopio" sa navodima traženog. Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović Novosadska kompanija Ilumina jedina je dostavila ponudu na tender za kupovinu novogodišnje rasvete posle čega je odlučeno da joj bude dodeljen ugovor, saznaje radio Sto plus. Ta firma dostavila je cenu od 1.497.230 dinara bez poreza na dodatu vrednost za novogodišnje dekorativne ukrase navedene u tenderskoj dokumentaciji, a među kojima su svetleće ledenice, zvezde, Sneško Belić i meda. Radio Sto plus je ranije izveštavao da je otkrio da je prvobitni tender za nabavku rasvete bio sastavljen tako da je direktno favorizovao Iluminu time što je tražena nabavka ukrasa kompanije Blačere iluminejšen (Blachere IIllumination) ili odgovarajućih, kao i dva različita "3D motiva", sa specifičnim šiframa i tačnim dimenzijama, bez objašnjenja o kakvim ukrasima se radi.  Ti "3D motivi" istog proizvođača, sa identičnom šifrom, traženim dimenzijama i težinom, nalaze se u katalogu te novosadske kompanije, u oblicima ukrasnog Sneška Belića i medveda. Nakon pisanja radija na negovom portalu, to javno preduzeće izmenilo je tendersku dokumentaciju tako što je opisalo kako bi približno trebalo da izgledaju svetleće zvezde i ledenice, kao i "3D motivi", za koje su naveli da su u obliku "Sneška Belića i mede, bez navođenja da moraju biti proizvodi "Blaćere Illumination" ili odgovarajući. Ovo je treći, ujedno i najvredniji, tender za kupovinu novogodišnje rasvete u poslednjih nekoliko godina u Novom Pazaru. Prvi je sproveden krajem 2015. godine, bio je vredan više od ; 800.000 dinara i na njemu je pobedila kompanija Amksvel grupa (Maxvell group) iz Beograda. Druga nabavka, vredna oko 600.000 dinara, bila je krajem 2017. godine, a posao je dodeljen firmi Dži-ti lajt (GT light) iz Užica.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3362189/pranje-zavesa-i-tepiha-skupstina-krije-za-sta-ce-da-potrosi-12-miliona-dinara

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: PAPRENO PRANJE ZAVESA I TEPIHA: Skupština Srbije krije za šta će da potroši 12 miliona dinara

Foto: ShutterstockDruštvo 22.11.2019. 06:32h 21.11.2019. 19:49hProblem je što u tenderskoj dokumentaciji nigde nije navedena površina prozora koje treba oprati i na kojim objektima, broj zavesa ni koliko puta godišnje će biti opraneSkupština Srbije i dalje ne odgovara na pitanja koliko će prozora, zavesa i tepiha biti oprano i koliko puta godišnje za 12 miliona dinara, koliko iznosi vrednost ovih poslova sa PDV, pa ostaje nepoznanica da li su možda ovi poslovi preplaćeni.Podsetimo, Kurir je objavio da će Skupština Srbije za pranje prozora i zavesa za godinu dana iskeširati pet miliona dinara bez PDV grupi ponuđača koju čine firme "Gudhaus" i "Krol hauskiping". Kada se uračuna porez na dodatu vrednost, mirišljave zavese i bistar pogled kroz skupštinske prozore poreske obveznike će koštati šest miliona dinara.U dinar isti iznos Skupština Srbije je izdvojila i za pranje tepiha i mermernih podova, a ovaj posao obaviće firme "Tekon sistem" i "Modekolo" iz Novog Beograda.Međutim, problem je što u tenderskoj dokumentaciji nigde nije navedena površina prozora koje treba oprati i na kojim objektima, broj zavesa ni koliko puta godišnje će biti oprane, kao ni kolika je površina tepiha i mermernih podova koje treba oprati za ugovorene novčane iznose.Simptomatično je i to što je Skupština Srbije za sumu od tačno pet miliona dinara ove godine ugovorila više potpuno različitih poslova, a ni u jednom od tih slučajeva nije poznato kako se došlo do te okrugle sume.Radoslav Sretenović, bivši predsednik Državne revizorske institucije, kaže da je Zakon o javnim nabavkama jasan:- Prema Zakonu o javnim nabavkama, tenderska dokumentacija za svaku javnu nabavku trebalo bi da bude objavljena kako bi sve bilo transparentno.Kurir.rs / S. T.Foto: ShutterstockSkupština Srbije, pranje, tepisi, zavese, cena, skupo, papreno, plaćanje, foto: Kurir      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/11/22/transparentnost-najmanje-transparentno-javno-preduzece-mb-namenska-iz-lucana/izdvajamo/naslovna/

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja Nenadić\Javne nabavke\Zlatko Minić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: Najmanje transparentno javno preduzeće "MB namenska" iz Lučana

Javna preduzeća i preduzeća u vlasništvu države u Srbiji u najvećem broju su "delimično transparentna", nalaz je istraživanja "Indeks transparentnosti javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu" predstavljenog u Beogradu. U istraživanju organizacije "Transparentnost Srbija" u saradnji s "Transparentnošću Češke" preduzeća rangirano je 40 preduzeća. Zlatko Minić iz "Transparenosti Srbija" je kazao da dok je većina tih preduzeća u Češkoj uglavnom transparentna, u Srbiji je u toj kategoriji svega 11 preduzeća od kojih šest državnih i pet lokalnih. A "potpuno transparentno preduzeće ne postoji ni u Češkoj, ni u Srbiji", nalaz je je istraživanja. Najbolje rangirana preduzeća u Srbiji su "Srbijavode" i "Toplana Šabac", a "uglavnom transparentna" su "Srbijakargo", "Vodovod" Subotica, "Vodovod i kanalizacija" Kragujevac, "Emisiona tehnika i veze", "Transnafta", "Putevi Srbije", "Beogradski vodovod i kanalizacija", Elektroprivreda Srbije i JKP "Šumadija", Kragujevac. Minić je istakao da je "delimično transparentno", a njih je najviše, 15 preduzeća, od kojih su tri državna i 12 lokalnih, a tri državna i dva lokalna prteduzeća su ocenjena kao "uglavnom netransparentna". Pogledaj i ove vesti... U najlošijoj kategoriji "netransparentnih preduzeća", devet je preduzeća: tri državna i šest lokalnih. Najlošije je rangirana "MB namenska", za koju je Minić naveo da nema ni funkcionalnu internet prezentaciju na srpskom jeziku i nije odgovorila na zahteve za pristup informacijama. U toj poslednjoj kategoriji su i "Aerodromi Srbije", "Komstan" Trstenik, Gradska toplana Kruševac, JKP "Naš dom" Požega, "Novi dom" Vranje, JP NP "Kopaonik", Vodovod Vranje i Vodovod Zaječar. Najbolje ocene javna preduzeća i preduzeća u vlasništvu države u Srbiji su dobila u oblasti javnih nabavki, a najlošije ocene po (ne)objavljivanju ugovora za pravne, konsultantske i reklamne usluge. U Češkoj su preduzeća dobila najbolje ocene po objavljivanju oglasa za zapošljavanje na svojim sajtovima, ali, s druge strane, nijedno od tih preduzeća u Češkoj nije objavilo finansijski plan, dok je u Srbiji finansijski plan objavilp 75 odsto preduzeća. U Srbiji je "solidan zakonski okvir" - Zakon o javnim preduzećima, ali se on "vrlo malo poštuje", dok u Češkoj ne postoji tako striktan okvir, ali postoji dobra praksa, rekao je Minić. Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić naveo je da ta preduzeća imaju značajan udeo u srpskoj privredi i da je zato važno da obaveštavaju javnost o svom poslovanju. "Znamo s koliko problema se suočavamo kada tražimo podatke o tim preduzećima", rekao je Nenadić. Rekao je i da je nedopustivo to što je znatan broj rukovodilaca mnogih od tih preduzeća u "v.d. stanju".

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Informacije od javnog značaja

Naslov: RBIJA POTPISNICA PROTOKOLA

BEOGRAD, 22. novembar 2019. (FoNet) - Srbija je danas u

Strazburu potpisala Protokol kojim se menja Konvencija o

zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka

(Konvencija 108) Saveta Evrope, a koji je Savet Evrope

usvojio prošle godine, saopšteno je danas iz kancelarije

poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja i

podataka o ličnosti.

Cilj Protokola je modernizacija i unapređenje Konvencije

108, uzimajući u obzir nove izazove zaštite pojedinca u

pogledu obrade podataka o ličnosti koji su se pojavili nakon

što je Konvencija usvojena 1980. godine.

Protokol, takođe, ima za cilj da obezbedi da se načela

zaštite podataka primenjuju na sve aktivnosti obrade u

jednom uređenom društvu, uključujući i nacionalnu

bezbednost, kao i poštovanje nezavisnosti organa za zaštitu

podataka o ličnosti i jačanje pravne osnove za međunarodnu

saradnju.

Najvažnije novine sadržane u Protokolu odnose se na zahteve

u pogledu načela proporcionalnosti i zakonitosti, kao i

transparentnosti obrade.

Proširene su kategorije osetljivih podataka na genetske i

biometrijske podatke, propisivanja obaveza prijavljivanja

povrede podataka, ali i nova prava za lica u kontekstu

upotrebe algoritama u donošenju odluka, a koja su posebno

značajna u vezi sa razvojem veštačke inteligencije.

Srbija je 36. država koja je potpisala predmetni Protokol

Saveta Evrope. Među državama potpisnicama nalaze se i države

van evropskog kontinenta, budući da je reč o ugovoru koji je

otvoren i za države koje nisu članice Saveta Evrope.

Poverenik se još ranije zalagao da Srbija potpiše, a potom i

ratifikuje ovaj međunarodni ugovor.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: REŠENJE ZA PODZEMNE PROLAZE

BEOGRAD, 22. novembar 2019. (FoNet) - Zamenik gradonačelnika

Beograda Goran Vesić rekao je danas da je u toku

javno-privatno partnerstvo za postavljanje oko 200 bilborda

u gradu i da će jedna od obaveza koncesionara koji bude

dobio posao, biti da kompletno uredi podzemne prolaze i da

ih održava, a za uzvrat će dobiti pravo da tamo koristi

oglasni prostor.

"Sada ćemo preko koncesionara to rešiti, mislim da je

sredinom decembra otvaranje ponuda i onaj ko bude pobedio,

ima obavezu da uredi i održava sve podzemne prolaze" rekao

je Vesić za Studio B, preneo je Beoinfo.

Prema njegovim rečima, na taj način će ova oblast biti

sistemski rešena.

"Tako ćemo konačno imati nekoga ko će održavati sve u

podzemnim prolazima, od toaleta do pokretnih stepenica,

apsolutno sve. To je rešenje koje smo našli jer drugačije ne

može da se reši", pojasnio je Vesić.

Kako je naveo, koncesionaru će pripadati oglasna mesta u

prolazima, grad ne treba da izdaje ta mesta, već poslovne

prostore i treba da se bavi komunalnom delatnošću.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: BOLJE GREJANJE ZA PREDŠKOLCE

SMEDEREVO, 22. novembar 2019. (FoNet) - Više od 350 dece

koja idu u vrtić "Veseli cvetovi" u okviru Predškolske

ustanove "Naša radost" u Smederevu imaće bolje uslove za

boravak pošto je uz podršku Evropske unije (EU), kroz

razvojni program EU PRO, rekonstruisan sistem grejanja.

Radovi ukupne vrednosti 65.000 evra će pored nove kotlarnice

obuhvatiti i ugradnju protivpožarne opreme i nabavku novog

nameštaja.

Mi smo spremni za zimu, a kako ćemo sada za grejanje

koristiti biomasu doprinećemo i očuvanju životne sredine,

rekla je menadžerka projekta Mirjana Ćosić, navodi se u

saopštenju.

Uz unapređenje energetske efikasnosti objekta smanjiće se i

troškovi grejanja i potrošnje električne energije za

najmanje 20 odsto, a ušteđena sredstva će moći da se koriste

za dalja unapređenja usluga koje pruža vrtić.

U narednom periodu uz podršku EU nabaviće se novi nameštaj,

kreveti, pultovi za presvlačenje, dečije stolice i

ormarići.

U saopštenju se navodi da se sve aktivnosti sprovode u

partnerstvu sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada

Švajcarske.

Izvođač radova je grupa ponuđača koju zastupa Biomasa Grupa

d.o.o. iz Beograda, koja je izabrana u postupku javne

nabavke koju je sproveo Grad Smederevo.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2699318/evo-kako-ce-izgledati-jezero-pariguz-u-resniku-u-toku-tender-za

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Evo kako će izgledati jezero Pariguz u Resniku - U toku tender za izbor izvođača radova

Evo kako će izgledati jezero Pariguz u Resniku - U toku tender za izbor izvođača radova

Budući izgled jezera Pariguz u Resniku

Gradska Opština Rakovica još 2013. godine pokrenula je inicijativu za izgradnju sportsko-rekreativnog centra na jezeru u Resniku. Radovi na uređenju trebalo bi da otpočnu čim se izabere izvođač radova. Završetak radova planiran je za period proleće 2020. godine, a predračunska vrednost radova prve faze iznosi 20 miliona dinara.

- Na inicijativu Opštine Rakovica 2014. godine Skupština Grada Beograda donela je odluku o izradi Plana detaljne regulacije pod nazivom PDR-a za sportski centar Jezero u Resniku, Gradska Opština Rakovica i Voždovac. Ovaj projekat je okončan 2017. godine i tada su se stvorili uslovi za realizaciju ove ideje. U toku 2018. godine urađen je projekat pod nazivom Uređenje slobodnih površina na jezeru Resnik kojim je konkurisano kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Projekat je prihvaćen i odobrena su sredstva za njegovu realizaciju - kažu za eKapiju iz GO Rakovica.

PDR-a za sportski centar Jezero u Resniku

Sredinom oktobra 2019. potpisan je ugovor o realizaciji projekta, a opširnije o tome čitajte u posebnoj vesti.

- Javna nabavka za izbor izvođača je u toku, a završetak radova planiran je za period februar–mart 2020. godine, u zavisnosti od vremenskih uslova - kažu iz Opštine.

U prvoj fazi predviđeno je postavljanje plutajućeg objekta-pontona, izgradnja parking prostora, odmorišta i prilaznog stepeništa, dok druga faza obuhvata izgradnju pešačke staze, dva odmorišta i mobilijara.

Kako je ranije najavljeno, u poslednjoj, trećoj fazi, predviđeno je da se površina od 20 hektara oko jezera ponudi investitorima za izgradnju sportsko-rekreativnog kompleksa.

Jezero u Resniku, u Beogradu poznato pod imenom Pariguz, nastalo je izgradnjom brane krajem osamdesetih godina prošlog veka. U prethodnom periodu izrađen je plan detaljne regulacije, studija o izvodljivosti i idejno rešenje sportsko-rekreativnog kompleksa. Institut Jaroslav Černi izradio je "Projekat čišćenja jezera", dok je urađena i posebna brošura za potencijalne investitore. Krajem prošle godine urađeno je i mapiranje jezera, što je osnova za njegovo čišćenje, a trasirana je i saobraćajnica koja vodi ka jezeru.

  1. Milovanović

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/poslednih-nekoliko-godina-puno-ulozeno-u-novu-pazovu-22-11-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Poslednjih nekoliko godina puno uloženo u Novu Pazovu

NOVA PAZOVA: Predsednik Izvršnog odbora Saveta mesne zajednice Nova Pazova Saša Barišić kaže da je rekonstrukcija centra jedna od najvažnijih investicija, koja je pored površinskih radova obuhvatila izmeštanje električnih i telefonskih instalacija ispod zemlje, kao i zamenu azbestnih cevi i postavljanje nove kišne kanalizacije.- Uređeni su široki trotoari, biciklističke staze i nova parking mesta, dok su novi drvoredi i ukrasno zelenilo dodatno ulepšali izgled centra. Projekat je obuhvatio i uređenje platoa ispred škole "Rastko Nemanjić - Sveti Sava", Doma zdravlja, kao i Kulturnog centra - ističe Barišić. - Urađena je i biciklistička staza kojom su povezane Nova i Stara Pazova. Staza se dosta koristi, jer ljudi vole tamo da osim vožnje bicikla, trče, šetaju, voze rolere i neretko je čak i gužva uveče. Staza je duga 3,5 kilometara i osvetljena savremenim LED lampama, čime je smanjena potrošnja električne energije.Plan je da se sva mesta u opštini povežu biciklističkim stazama, veli Barišić.- Realizacijom projekta kroz javno-privatno partnerstvo asfaltirane su sve neasfaltirane ulice, a konkretno u Novoj Pazovi ulice Milenka Topića, Prva nova, Krajiška, Beogradska, napravljen parking kod groblja i postavljena ograda oko celog groblja - nabraja Barišić. - Ulica Miloša Obilića je kompletno rekonstruisana i značajna je zbog povezivanja naselja sa izlazom na auto-put, Ulica Cvije Kukolja presvučena je novim asfaltom dužine 690 metara kako bi se saobraćaj odvijao nesmetano, ali je i saniran put Nova Pazova- Vojka u dužini od 400 metara.Put ka Busijama koje pripadaju Opštini Zemun takođe je asfaltiran, te je Nova Pazova i preko Zemuna dobila izlaz na auto-put.- Prvi put je posle 1977. godine temeljno urađena rekonstrukcija puta između Nove i Stare Pazove- kaže Barišić.- Posle četiri decenije čekanja dobili smo i izlaz na autoput E-75 - ističe Barišić. Na važnom čvorištu na putu Beograd- Novi Sad prometnoj raskrsnici kod pazovačkih bazena, urađen je i kružni tok čime je olakšano funkcionisanje saobraćaja, ali i postignuta veća bezbednost na ovoj raskrsnici. Ovaj projekat su finansirali Opština Stara Pazova i pokrajinska Uprava za kapitalna ulaganja.Rekonstrisana je i železnička stanica koja je bila u jako lošem stanju, ali i Dečiji dispanzer koji je, kompletno renoviran, dobio novi izgled. Foto: Dnevnik/Radivoj Hadžić - Prostorije su kompletno opremljene novim mobilijarom i nameštajem. Napravljeno je sve po evropskim standardima sa spoljnom izolacijom. Rekonstruisan je i deo zgrade Doma zdravlja, gde je uređen kabinet za ginekologiju, stomatologiju, kućnu negu, psihijatriju i nova laboratorija. Urađeno je i odeljenje za ultrazvučnu dijagnostiku za koju je kupljen, uz podršku Pokrajine, nov ultrazvučni aparat vredan pet miliona dinara, a promenjena je i stolarija u većem delu objekta - ističe Barišić.Osnovna škola "Rastko Nemanjić- Sveti Sava" je dobila nove toalete posle 30 godina, rekonstrisana je sportska hala, promenjen deo stolarije, asfaltirano dvorište nakon 20 godina. Zamena azbestnih ceviPlan za iduću godinu je zamena azbestnih cevi, koja je krenula iz Ulice Vojvode Putnika, Knez Mihajlove, a radovi prve etape su pri kraju.-U Vojvođanskoj i Ulici Poljski put krenului smo sa radovima na kanalizaciji. Prvo se menjaju glavni vodovi, a kasnije će sporedni sa manjim profilima cevi - ističe Barišić. - Vrtići su takođe dobili nove toalete posle 40 godina, renovirani su, "Bubamara" je dobila nove prozore i komarnike, a rekonstrukcijom je omogućeno i da sva deca iz Nove Pazove budu primljena u vrtić, za koji poslednjih nekoliko godina nema liste čekanja - kaže Barišić.U potpunosti je uređen prostor oko crkve Sveta Petka, postavljena je nova ograda sa mermernim oplatama, urađena i nova fasada. Izgrađen je parohijski dom sa svešteničkim prostorijama, palionicom, prodavnicom i drugim sadržajima. Zgrada Kulturnog centra je adaptirana i u tom prostoru izgrađena je galerija. Nisu zaboravljeni ni sportski tereni, pa je na terenu FK "Radnički" postavljena nova trava sa busenom, sistemom za automatsko zalivanje, nova ograda oko terena i nove stolice na tribinama.I sve pobrojano, urađeno je u minulih par godina, naglašava Barišić.Maša Stakić            

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/1045398/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vesić: Imamo rešenje za podzemne prolaze

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je danas da je u toku javno-privatno partnerstvo za postavljanje oko 200 bilborda u gradu i da će jedna od obaveza koncesionara koji bude dobio posao, biti da kompletno uredi podzemne prolaze i da ih održava, a za uzvrat će dobiti pravo da tamo koristi oglasni prostor.Goran Vesić Foto: Stanislav Milojković -Sada ćemo preko koncesionara to rešiti, mislim da je sredinom decembra otvaranje ponuda i onaj ko bude pobedio, ima obavezu da uredi i održava sve podzemne prolaze, rekao je Vesić za Studio B, preneo je Beoinfo. Prema njegovim rečima, na taj način će ova oblast biti sistemski rešena. -Tako ćemo konačno imati nekoga ko će održavati sve u podzemnim prolazima, od toaleta do pokretnih stepenica, apsolutno sve. To je rešenje koje smo našli jer drugačije ne može da se reši, pojasnio je Vesić. Kako je naveo, koncesionaru će pripadati oglasna mesta u prolazima, grad ne treba da izdaje ta mesta, već poslovne prostore i treba da se bavi komunalnom delatnošću. Beograd, Goran Vesić, podzemni prolaz, zamenik gradonacelnika Povezani tekstovi: NDBG: Grad omogućio privatnicima postavljanje 250 bilborda 12.11.2019. Beograd Vesić: Galerija Progres nije za kockarnicu 10.11.2019. Beograd Vesić: Čišćenje grafita od velike važnosti za uređenje grada 25.07.2019. Beograd

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/?p=1045180

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Sud pod pritiskom političkih i bankarskih krugova

Ilija Dević, bivši većinski vlasnik ATP Vojvodine, obavestio je Visoki savet sudstva da se na Privredni sud u Novom Sadu vrši pritisak iz političkih i bankarskih krugova.Foto: Stanislav Milojković Razlog je upravo okončano ročište u parnici koju je pokrenuo jer je banka upisala hipoteku na novoizgrađenu autobusku stanicu i servis ATP Vojvodine iako ugovor o kreditu to nije predviđao. Veštaci koje je imenovao sud potvrdili su da je hipoteka uspostavljena nezakonito. Očekuje se da će do kraja ovog meseca presuda biti doneta. - Ukoliko sud prihvati iznete dokaze, presuda bi mogla da utiče na stečaj ATP Vojvodine, jer je njime u poslednjih deset godina upravljala banka koja je na osnovu te upisane hipoteke imala status razlučnog poverioca. Otuda i veliki pritisak na sud o čemu imam posredna saznanja - kaže Dević za Pravo Danas. On ističe da je banka najavila i razgovor sa novosadskim vlastima o sudbini te investicije, vredne oko 30 miliona evra. Jedno od rešenja trebalo bi da bude saglasnost Grada da se polasci turističkih autobusa vrše sa lokacije stanice ATP Vojvodine, ali Dević kaže da njega o tome niko nije obavestio iako je najveći pojedinačni vlasnik tog preduzeća sa 40 odsto udela priznatog po osnovu ulaganja. Podsetimo, Dević je sa novosadskim vlastima još 2006. sklopio ugovor o izgradnji nove stanice i specijalizovanog servisa za "setra" i "mercedesove" autobuse. ATP Vojvodina je prihvatila da na svom placu izgradi objekte a obaveza grada bila je da preusmeri saobraćaj na tu lokaciju. Grad svoj deo obaveze nije izvršio nakon čega je ATP Vojvodina, pod pritiskom kreditnih rata, otišla u stečaj. Plan reorganizacije takođe je predviđao rad stanice i servisa a prihodi bi izmirili obaveze prema poveriocima. - Banka je izgleda imala druge planove, a preko nje su različiti krugovi pokušavali da otmu tu investiciju. Zbog toga se grčevito borila za poziciju iz koje može da upravlja stečajem i u toj funkciji bila je ova hipoteka. Zbog toga sam protiv banke i odgovornih u katastru podneo krivičnu prijavu Višem tužilaštvu u Novom Sadu, Odeljenju za suzbijanje korupcije, a Republičko javno tužilaštvo je na osnovu moje pritužbe poslalo urgenciju tom organu kako bi po predmetu počelo postupanje - kaže Dević i podseća da je još u martu, kada je ta prijava podneta, za predmet bila zainteresovana i Agencija za borbu protiv korupcije. Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije. ilija devic, privredni sudBeograd Povezani tekstovi: Predsedniku fali iskustvo privrednika 20.11.2019. Lični stavovi Vrhovni sud potvrdio da su glasovi iz Srbije neregularni, koalicija Pacolija i Ljimaja u parlamentu 14.11.2019. Politika Gradonačelnik Glogovca, Veselji i Seljim Krasnići pozvani pred Sud za zločine OVK 08.11.2019. Društvo

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/vladavina-prava/nastavlja-se-pogorsanje-u-svim-oblastima/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Nastavlja se pogoršanje u svim oblastima

Umesto da bude posvećena funkcionisanju institucija, vladavini prava, uspostavljanju društvenog konsenzusa, Vladu Srbije najviše brine da li će opozicija bojkotovati izbore, jer bi to svetu poslalo lošu poruku o stanju demokratije u zemlji.Foto: EPA/ JULIEN WARNAND Nalazi koalicije prEUgovor pokazuju da se u gotovo svim oblastima vezanim za proces pridruživanja EU nastavlja tendencija pogoršanja. Poslednji izveštaj koalicije obuhvata period od aprila do septembra 2019. godine i sadrži podatke o političkim kriterijumima koji se primenjuju u procesu pridruživanja kao i ispunjenju uslova iz poglavlja 23 i 24. Borbu protiv korupcije, prema izveštaju, karakteriše nepostojanje strateškog okvira, nedostatak političke volje i delotvornog praćenja, kao i nedostatak podrške regulatornim i kontrolnim telima, a najveći problem predstavlja neadekvatno sprovođenje zakona. Brojne kontroverze prate i izborni postupak, u kome vladajuća stranka zloupotrebljava svoje funkcije i državne resurse i neretko vrši pritisak na zaposlene u javnom sektoru, kojima, na primer, nameće obavezu da se pojavljuju na njihovim političkim skupovima. Kako regulatorna i kontrolna tela ne reaguju takve zloupotrebe, deo opozicije najavio je bojkot predstojećih izbora. Veliku pažnju koalicija prEUgovor posvećuje političkom dijalogu i konstatuje da poslanici vladajuće partije zajedno sa prorežimskim medijima targetiraju opoziciju, nevladine organizacije, univerzitetske profesore i druge kritičare vlasti nazivajući ih izdajnicima. Umesto da sa njima otvore dijalog, navodi se u izveštaju, funkcioneri formiraju "sopstvene vladine nevladine organizacije" (GONGO) svoju "opoziciju". Preko jedne od takvih organizacija, Transparentnosti iz Trstenika (naziv sličan Transparentnosti Srbija ima za cilj da zbuni javnost), vlast se obračunavala sa tužiocem Goranom Ilićem, jer je ukazivao na politički uticaj na pravosuđe, dok je sudiju Miodraga Majića, koji se javno protivio kazni doživotnog zatvora, optuživala da radi protiv državnih interesa. Dešavanja u sektoru bezbednosti su "uznemirujuća", kako se ističe, jer novim zakonima smanjuje transparentnost upravljanja ovim sektorom, dok se istovremeno povećavaju diskreciona ovlašćenja političara u nabavkama i zapošljavanju. Ukazuje se na opasnost od politizacije komunalne milicije, kojoj se novim zakonom znatno proširuju ovlašćenja, kakva čak nema ni redovna policija, što predstavlja opasnost da ovaj organ postane sredstvo stranačkog zapošljavanja i zaštite ličnih i partijskih interesa. Mada su odnosi sa susedima "relativno stabilni", nema pomaka u rešavanju otvorenih pitanja sa Hrvatskom i BiH, kao ni sa Kosovom, dok su odnosi sa Crnom Gorom pogoršani usled problema sa novim Zakonom o slobodi veroispovesti. Brojni zakoni, strategije i planovi koji se odnose na rodnu ravnopravnost, položaj žena i dece nisu usvojeni, a predlažu se veoma sporna rešenja u oblasti antidiskriminacione politike. Zakon o ravnopravnosti polova skinut je sa dnevnog reda, dok se, s druge strane, u Građanskom zakoniku predlaže surogat majčinstvo, koje se može shvatiti i kao legalizacija prodaje novorođenčadi. EU da nastavi proširenje Koalicija prEUgovor poziva EU da nastavi s politikom proširenja i da se intenzivnije angažuje u zemljama koje su u procesu pridruživanja, da unapredi saradnju sa Zapadnim Balkanom i da efikasnije nadzire reforme u oblasti vladavine prava koje se u tim zemljama sprovode. Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije. GONGO, preugovorBeograd Povezani tekstovi: Vučić: Nisam siguran da u Briselu znaju šta će sa nama iz regiona 22.11.2019. Politika Ima prostora za uštede u EPS-u, ne i za veće cene 22.11.2019. Ekonomija Primena zakonika koji predviđaju kaznu doživotnog zatvora od 1. decembra 22.11.2019. Društvo

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/beograd/obrusavali-se-bedemi-na-kalemegdanu-tokom-radova-kod-jaksiceve-kule-utvrdeno-da-su/t4s3t3w

Autori: Jelena Ostojić

Teme: Javne nabavke

Naslov: OBRUŠAVALI SE BEDEMI NA KALEMEGDANU Tokom radova kod Jakšićeve kule utvrđeno da su zidine u LOŠEM STANJU

Hitna rekonstrukcija tvrđave otpočeta je u avgustu zbog velikih oštećenja nastalih proteklih godina, a prilikom sanacije utvrđeno je da su zidine u znatno lošijem stanju nego što je to izgledalo!Lice bedema je devastirano, a na pojedinim mestima došlo je i do obrušavanja delova zida bedema. Iz bezbednosnih razloga, na ovom mestu je postavljena privremena skela koja će biti tu do završetka radova."Konstatovano je da je stanje bedema u znatno lošijem stanju nego što je projektom predviđeno i da je neophodno preziđivanje lica zida u potpunosti, jer je unutrašnja struktura opeke kompletno trula i da se lice opeke drži samo na cementnim spojnicama i samonikloj vegetaciji", navedeno je u konkursnoj dokumentaciji za izvođenje dodatnih, nepredviđenih radova konzervacije i restauracije polubastiona III Istočnog fronta, kod Jakšićeve kule.Iako je restauracija trebalo da bude završena do kraja avgusta, utvrđeno je da će biti potreban dodatan rad na njihovoj sanaciji."U toku radova uočeni su problemi koji su u velikoj meri uticali na degradaciju bedema. Tokom pripremnih radova, na površini zemlje pojavila se velika količina vode. Na tom mestu iskopana je sonda kako bi se uvideo uzrok njene pojave. Pronađena je cev koja pripada postojećoj kišnoj kanalizacionoj mreži koja odvodi vodu sa terase. Izliv cevi je bio zapušen, tako da se prilikom padavina celokupna instalacija napuni vodom i pod pritiskom dolazi do izbijanja vode na sastavima", istaknuto je u tom dokumentu.Kako je navedeno, uzrok degradacije zida je i "slivanje vode preko terase restorana i niz bedem zbog nemogućnosti sabirnih kanala da prikupe vodu sa terase".Zbog navedenih razloga Stručni nadzor je naložio stopiranje radova i da "rok za završetak miruje dok se ne sprovede postupak ugovaranja viška, naknadnih i nepredviđenih radova".JP "Beogradska tvrđava": Biće obezbeđena stabilnost zidaOvim povodom oglasilo se i JP "Beogradska tvrđava".- JP "Beogradska tvrđava" nastaviće konzervatorsko-restauratorske radove na delu bedema kod Jakšićeve kule (Fasa 2 polubastiona III Istočnog fronta Beogradske tvrđave). Tokom radova predviđenih projektom, uočeno je da su neophodni i dodatni radovi jer je ovaj deo bedema u lošijem stanju nego što je to projektom bilo procenjeno. Dodatnim radovima biće obezbeđena statička stabilnost zida i rešen problem prikupljanja i pravilnog odvođenja vode. Radovi će biti nastavljeni nakon sprovedenog postupka ugovaranja viška, naknadnih i nepredviđenih radova, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama - rekli su iz ovog gradskog preduzeća.        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/beograd/vesic-privatnici-ce-urediti-i-odrzavati-sve-podzemne-prolaze/jh0w3c0

Autori: Beoinfo

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vesić: Privatnici će urediti i održavati sve podzemne prolaze

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je gostujući na "Studiju B" da je u toku javno-privatno partnerstvo za postavljanje oko 200 bilborda u gradu, te da će jedna od obaveza koncesionara koji bude dobio posao biti da kompletno uredi podzemne prolaze i da ih održava, a za uzvrat će dobiti pravo da tamo koristi oglasni prostor.- Sada ćemo preko koncesionara to rešiti, mislim da je sredinom decembra otvaranje ponuda i onaj ko bude pobedio, ima obavezu da uredi i održava sve podzemne prolaze - naveo je Vesić.Prema njegovim rečima, na taj način će ova oblast biti sistemski rešena.- Tako ćemo konačno imati nekoga ko će održavati sve u podzemnim prolazima, od toaleta do pokretnih stepenica, apsolutno sve. To je rešenje koje smo našli jer drugačije ne može da se reši. Nažalost, u nekim delovima podzemnih prolaza curi voda, tako je u onima kod Sajma svojevremeno bilo velikih problema, a neki su u međuvremenu pretvoreni u mini tržne centre - pojasnio je Vesić.Kako je naveo, koncesionaru će pripadati oglasna mesta u prolazima, grad ne treba da izdaje ta mesta, već poslovne prostore i treba da se bavi komunalnom delatnošću.Vesić je naglasio da je Grad Beograd preuzeo niz nadležnosti opština, te je sada njihov budžet zbog ovih ušteda veći za oko 1,2 milijarde dinara.- Grad je izmenom statuta preuzeo neke nadležnosti opština. Preuzeli smo javnu rasvetu, pa sada one imaju velike uštede, preuzeli smo investiciono održavanje vrtića, kao i prevoz dece sa posebnim potrebama. Na taj način opštinama je ostalo više sredstava, pa će moći da potroše za, između ostalog, uređenje fasada, što je sada njihova nova nadležnost, te za druge namene poput montažnih garaža i drugih pitanja važnih za život građana.Vesić je istakao da se ujedno rešava i pitanje grafita i da je kompletna nadležnost u vezi sa tim prešla na "Gradsku čistoću".- "Gradska čistoća" je dobila isključivo pravo na čišćenje grafita, te će u narednom periodu nabaviti opremu kako bi počela sa čišćenjem grada. To neće biti samo čišćenje grafita jer smo sada smo promenili i regulativu, pa istovremeno kada se očiste grafiti, staviće se antigrafit boja i na taj način sprečiti pisanje novih grafita - rekao je Vesić i dodao da će javna rasveta od 1. januara dobiti sve stubove od EPS-a, jer oni ne pripadaju Gradu Beogradu, već samo svetiljke.On je istakao da će po Zakonu o energetici Grad Beograd dobiti stubove i onda će početi da rešava probleme u vezi sa nalepljenim reklamnim materijalom.- Naša javna rasveta dobila je nalog da angažuje firmu koja će čistiti stubove javne rasvete i na taj način ćemo rešiti problem sa nalepnicama koje se lepe po njima. Stubovi će biti premazivani bojom koja će onemogućavati lepljenje i nadam se da će se najzad uvesti kazne za one koji ih lepe kako bi se reklamirali - zaključio je Vesić.          

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: biznis.telegraf.rs

Link: https://biznis.telegraf.rs/info-biz/3124632-apliciranje-za-staracki-dom-kako-izgleda-procedura-kolika-je-cena-i-ko-podnosi-zahtev

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vodič za smeštaj u dom za stare: Ovo morate da znate pre nego što konkurišete

Starački dom, procedura za smeštaj i sam boravak u istom osetljiva je ali i važna društvena tema. Najčešća pitanja koja naši sugrađani postavlju upravo se tiču toga koliko se čeka na mesto u nekom od domova za stare, koja je tačno procedura, kako se podnosi zahtev i naravno, koliko košta.22/11/19 |  11:14  »  11:29Da li usled nedostatka pravih informacija, širenja pogrešnih ili nešto treće, tek predrasuda je da se dugo čeka na mesto u nekom od državnih domova za stare. Takođe, procedura zaista nije komplikovana, i potrebno je samo je pratiti. Prvi i najjednostavniji korak je zahev, koji podnosi sam budući korisnik. Posle toga, ostaje samo nekoliko koraka do kraja procesa apliciranja.U prilog toj činjenici ide podatak da je do prošle godine na mesto u državnim domovima za stare čekalo nešto više od 500 lica kojima je ta usluga socijalne zaštite bila jedino rešenje. Istovremeno, u više od 200 privatnih licenciranih domova popunjenost kapaciteta se kretala ispod 70 odsto.Sprovedena je i javna nabavka po modelu okvirnog sporazuma, čime je omogućeno da što veći broj zainteresovanih privatnih domova aplicira u datom trenutku, a da korisnik može da izabere onaj dom koji mu najviše i odgovara.U ovom trenutku, 24 privatna Doma su pronašla svoj interes da na ovaj način popune svoje kapacitete.Foto: Mateja BeljanCena smeštaja u privatnim domovima, a koja zavisi od stepena podrške koja je potrebna korisniku, kreće se od 36.000 do 41.000 dinara mesečno. U zavisnosti od materijalnog stanja korisnika, Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja pokriva troškove i do pune cene smeštaja.Inače, ova usluga je omogućena svim građanima koji su u statusu socijalne potrebe, pa tako i beskućnicima, koji se u prvi mah zbrinjavaju u prihvatilištu, a potom ukoliko se po sprovođenju procedure za smeštaj u željeni državni dom utvrdi da u njemu nema mesta, sprovodi se postupak smeštaja u privatni dom, ali opet po izboru korisnika.Na ovaj način u protekloj i ovoj godini u privatne domove zbrinuto je više od 30 korisnika.Međutim, iako je ovaj broj u stalnom rastu, problem je neravnomerna prostorna raspoređenost privatnih domova.- Prošle godine, koja je i bila prva godina primene okvirnog sporazuma, bilo je problema usled uhodavanja u potpuno nove postupke i centara za socijalni rad i privatnih domova, ali je to bio i period u kom su se i korisnici privikavali na mogućnost smeštaja u privatni dom. Naravno, ti početni problemi su prevaziđeni, a beležimo i povećan interes korisnika da se na ovaj način reši njihov smeštaj - rekli su nam u resornom ministarstvu.Nakon sprovođenja postupka utvrđivanja potrebe za pružanjem usluge smeštaja u Dom, a koja podrazumeva i utvrđivanje stepena podrške i materijalnog statusa, korisnik bira u koji državni dom želi da bude smešten. Nakon provere kapaciteta u tom Domu i konstatovanja da nema mesta, Dom i CSR stavljaju korisnika na listu čekanja.Tog trenutka aktivira se postupak smeštanja u privatni dom. Korisnik daje saglasnost da se pokrene postupak, a što podrazumeva pozivanje elektronskim putem ponuđače da u skladu sa svojim slobodnim kapacitetima, apliciraju za prijem korisnika.U zahtevu, koji prema domovima upućuje CSR, nalaze se podaci o korisniku (pol, starost, dijagnoza, afiniteti i druge značajne karakteristike, ali ne i lični podaci).Zaintersovani domovi konkurišu elektronskim putem u roku od 72 sata od slanja upita od strane CSR. Nakon prijema ponuda, CSR upoznaje korisnika sa prispelim ponudama i upoznaje ga sa uslovima u Domu. Ukoliko mu se neki od domova-ponuđača dopadne, CSR pokreće postupak zaključenja ugovora, obaveštavajući ponuđača i MRZBSP da sprovedu zaključenje ugovora.Kao ugovarač može se naći i korisnik, ali direktno sa Domom, ukoliko je ta obaveza utvrđena rešenjem CSR-a njemu ili srodniku.Procedura za smeštanje u Dom počinje zahtevom korisnika, odnosno drugog lica prijavljivanjem da je nekom licu neophodna usluga te vrste ili utvrđivanjem te potrebe od strane stručnog radnika u postupcima praćenja lica u statusu socijalne potrebe.(Telegraf Biznis)                  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 22.11.2019

Medij: biznis.telegraf.rs

Link: https://biznis.telegraf.rs/info-biz/3124632-apliciranje-za-staracki-dom-kako-izgleda-procedura-kolika-je-cena-i-ko-podnosi-zahtev

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Apliciranje za starački dom - kako izgleda procedura, kolika je cena i ko podnosi zahtev

Starački dom, procedura za smeštaj i sam boravak u istom osetljiva je ali i važna društvena tema. Najčešća pitanja koja naši sugrađani postavlju upravo se tiču toga koliko se čeka na mesto u nekom od domova za stare, koja je tačno procedura, kako se podnosi zahtev i naravno, koliko košta.22/11/19 |  11:14Do prošle godine na mesto u državnim domovima za stare čekalo je nešto više od 500 lica kojima je ta usluga socijalne zaštite bila jedino rešenje. Istovremeno, u više od 200 privatnih licenciranih domova popunjenost kapaciteta se kretala ispod 70 odsto.Sprovedena je i javna nabavka po modelu okvirnog sporazuma, čime je omogućeno da što veći broj zainteresovanih privatnih domova aplicira u datom trenutku, a da korisnik može da izabere onaj dom koji mu najviše i odgovara.U ovom trenutku, 24 privatna Doma su pronašla svoj interes da na ovaj način popune svoje kapacitete.Cena smeštaja u privatnim domovima, a koja zavisi od stepena podrške koja je potrebna korisniku, kreće se od 36.000 do 41.000 dinara mesečno. U zavisnosti od materijalnog stanja korisnika, Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja pokriva troškove i do pune cene smeštaja.Inače, ova usluga je omogućena svim građanima koji su u statusu socijalne potrebe, pa tako i beskućnicima, koji se u prvi mah zbrinjavaju u prihvatilištu, a potom ukoliko se po sprovođenju procedure za smeštaj u željeni državni dom utvrdi da u njemu nema mesta, sprovodi se postupak smeštaja u privatni dom, ali opet po izboru korisnika.Na ovaj način u protekloj i ovoj godini u privatne domove zbrinuto je više od 30 korisnika.Međutim, iako je ovaj broj u stalnom rastu, problem je neravnomerna prostorna raspoređenost privatnih domova.- Prošle godine, koja je i bila prva godina primene okvirnog sporazuma, bilo je problema usled uhodavanja u potpuno nove postupke i centara za socijalni rad i privatnih domova, ali je to bio i period u kom su se i korisnici privikavali na mogućnost smeštaja u privatni dom. Naravno, ti početni problemi su prevaziđeni, a beležimo i povećan interes korisnika da se na ovaj način reši njihov smeštaj - rekli su nam u resornom ministarstvu.Nakon sprovođenja postupka utvrđivanja potrebe za pružanjem usluge smeštaja u Dom, a koja podrazumeva i utvrđivanje stepena podrške i materijalnog statusa, korisnik bira u koji državni dom želi da bude smešten. Nakon provere kapaciteta u tom Domu i konstatovanja da nema mesta, Dom i CSR stavljaju korisnika na listu čekanja.Tog trenutka aktivira se postupak smeštanja u privatni dom. Korisnik daje saglasnost da se pokrene postupak, a što podrazumeva pozivanje elektronskim putem ponuđače da u skladu sa svojim slobodnim kapacitetima, apliciraju za prijem korisnika.U zahtevu, koji prema domovima upućuje CSR, nalaze se podaci o korisniku (pol, starost, dijagnoza, afiniteti i druge značajne karakteristike, ali ne i lični podaci).Zaintersovani domovi konkurišu elektronskim putem u roku od 72 sata od slanja upita od strane CSR. Nakon prijema ponuda, CSR upoznaje korisnika sa prispelim ponudama i upoznaje ga sa uslovima u Domu. Ukoliko mu se neki od domova-ponuđača dopadne, CSR pokreće postupak zaključenja ugovora, obaveštavajući ponuđača i MRZBSP da sprovedu zaključenje ugovora.Kao ugovarač može se naći i korisnik, ali direktno sa Domom, ukoliko je ta obaveza utvrđena rešenjem CSR-a njemu ili srodniku.Procedura za smeštanje u Dom počjnje zahtevom korisnika, odnosno drugog lica prijavljivanjem da je nekom licu neophodna usluga te vrste ili utvrđivanjem te potrebe od strane stručnog radnika u postupcima praćenja lica u statusu socijalne potrebe.(Telegraf Biznis)                

-------------------------------------------------------------------------------------------------