Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 25.11.2019

Medij: Danas     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Francuski „non-pejper“ neće postati politika EU

Briselske diplomate za Danas o predlozima Pariza za novu metodologiju proširenja Unije

Francuski „non-pejper“ neće postati politika EU

BEOGRAD // Francuska jeste značajan „igrač“, ali ne mislimo da će strategija koju trenutno zagovara ta zemlja postati nova metodologija proširenja Evropske unije. U francuskom predlogu EU ima interesantnih elemenata, ali mnoga pitanja ostaju otvorena - ne samo to da li se strategija odnosi na sve države u ovom regionu, već i, na primer, kada neka zemlja može da „pređe“ na naredni nivo u procesu integracije, kažu za Danas nezvanično diplomatski izvori iz sedišta Unije, komentarišući „non-pejper“ Francuske o izmeni metodologije proširenja.

Predlog zvaničnog Pariza se, podsetimo, temelji na četiri principa pristupanja Uniji - „stepenasti pristup“, veća finansijska podrška, doslednija politika uslovljavanja i jasniji „putokazi“, reverzibilnost - mogućnost da se država kandidat kreće i unazad ukoliko ne ispunjava obaveze. Francuska zvaničnica Ameli de Monšalan izjavila je na Savetu ministara EU u Briselu da neformalni dokument predstavlja polaznu osnovu za raspravu sa drugim državama članicama i da Francuska pokušava da „rgoces učini efikasnijimll.

Jovana Marović, izvršna direktorka Politikon mreže iz Crne Gore i članica Radne grupe za Poglavlje 23 u pregovorima te države sa EU, navodi za Danas da se francuski „non-pejper“ odnosi na reformu procesa pristupanja Uniji, a Crna Gora i Srbija su, bez obzira što su odmakle u odnosu na ostale zemlje, i dalje u tom procesull.

- Isto tako, mislim da ne možemo očekivati da će postojati dvije različite metodologije za proces pristupanja na nivou EU, pa samim tim ni dva načina izvještavanja o sprovedenim reformama. Međutim, iako je izvjesnije da se principi i postepeno pristupanje iz francuskog dokumenta odnose i na dvije države Zapadnog Balkana koje trenutno pregovaraju o članstvu, takav odnos prema njima ne bi bio fer. Naime, iako Crna Gora i Srbija nisu suštinski odmakle u reformi oblasti koje se odnose na vladavinu prava, ispunile su niz dmgih tehničkih preduslova u dmgim poglavljima. Stoga bi logičniji pristup, i za ove i za ostale države Zapadnog Balkana, bio preciznije definisanje mjerila i efikasan sistem nagrađivanja i sankcionisanja, smatra Marović.

Kao odgovor na francusku inicijativu, šest država EU -Austrija, Češka, Poljska, Slovačka, Italija i Slovenija, uputilo je pismo odlazećem šefu Evropske komisije Žan-Klod Junkem, u kojem se ističe da je potrebno reformisati postojeće procedure, ali se i traži da se EU obaveže da će otvoriti pregovore o članstvu Albanije i Severne Makedonije najkasnije u martu. Kako se poručuje, države-potpisnice spremne su da se „konstruktivno angažuju u reformama proširenjall.

Diplomatski izvor Danasa iz Praga navodi da je cilj navedenog pisma „iskazivanje pune podrške procesu proširenjall.

„Pismo su pisale zemlje koje su bile veoma razočarane time da EU već treći put nije bila u stanju da postigne konsenzus o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. S obzirom na zahteve Francuske, pismom takođe želimo da pomčimo da podržavamo razgovore o tome kako unaprediti pristupne pregovore, ali to ne sme da bude razlog da ceo proces pristupanja Uniji bude blokiran. Pismom se poziva EvropsJca komisija da predloži rešenja za unapređenje pristupnog procesa kako bismo se približili kompromisnom rešenju, koje bi omogućilo da se pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom odobre u martu, odnosno pre majskog samita EU-Zapadni Balkan u Zagrebu“, objašnjavaju diplomate.

Jovana Marović: Promena pristupa ne bi bila fer prema Srbiji i Crnoj Gori

„Pokušaj pariranja Francuskoj“ Nemačka analitičarka Johana Dajmel kaže da šest država „pokušava da pismom parira Francuskoj, kao i da nastoji da ujedini EU i omogući Albaniji i Severnoj Makedoniji da započnu pristupne pregovore u martu". „Regspektiva proširenja mora da bude očuvana, i tačno je da ne može da bude nastavljeno po starom. Već dugo vremena civilna društva traže reforme, jer se pogoršava situacijama u domenima kao što su demokratija, vladavina prava i borba protiv korupcije. Potrebno je, dakle, unaprediti, proces proširenja tokom novog saziva Evropske komisije. Ipak, stvari se ne mogu okrenuti naglavačke. Važno je raditi sa postojećim instrumentima, uvesti bolji nadzor i poboljšati kriterijume za pojedinačna poglavlja. Potrebna je jasna politika prepoznavanja kriterijuma koji su ispunjeni, ili kažnjavanja u suprotnim slučajevima.Ti prvi reformski koraci već mogu da budu načinjeni, uporedo sa procesom pridruživanja, smatra Dajmel.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: Danas     Strana: 1,2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: NEBOJŠA ZELENOVIĆ: GDE SU DIPLOMIRALA ČETIRI MINISTRA

NEBOJŠA ZELENOVIĆ: ?GDE SU DIPLOMIRALA

ČETIRIMINISTRA

ttr/inn

Zelenovićpozvao Šarčevića daproveri validnost diploma četiri ministra

Ko je potpisao diplome Vulinu, Antiću, Stefanoviću i Đorđeviću

BEOGRAD // Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je juče da „pajmanje četiri aktuelna ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studijall i pozvao ministra prosvete Mladen Šarčevića da proveri validnost njihovih diploma.

Kako se navodi u saopštenju te stranke Zelenović je tražio da se „detaljno proverell diplome sa osnovnih studija ministra policije Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za rad Zorana Đorđevića i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i dodao da je došlo vreme da javnost konačno sazna kada su ti ministri upisali fakultete, „koliko su godina studirali, koje su predmete polagali i koji profesori su se potpisali iza njihovih ocenaidiplomall.

„Stefanović sam kaže da je studirao na nepostojećem fakultetu u Sava centru, Vulin je živeo u Novom Sadu pa je vrlo zanimljivo kako je mogao da završi Pravni fakultet u Kragujevcu na kome ga niko nikad nije video, ministar Đorđević, bivši vozač po zanimanju, nadaleko je poznat kao mega-finansista, dokniko živ ne zna diplomu kog fakulteta je pribavio Aleksandar Antić, za koga svi znaju da nikada nigde nije studiraoll, navodi se u pisanoj izjavi.

Zelenović je ocenio da je utvrđivanje plagijata doktorata Siniše Malog „samo vrh ledenog bregall.

„Budući Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije mora da obuhvati obavezu svih funkđonera da pored imovine i prihoda prijave i detaljne podatke o obrazovanju, a ne da se diplome kupuju kao na pijaci kada su nekome neophodne zbog imenovanja na neku državnu funkciju ili kada neko želi da prevari javnost ili institucije u pogledu kompetentnosti za obavljanje nekog poslali, zaključio je Zelenović. Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: Danas     Strana: 8

Rubrika: Dijalog

Autori: Aleksandar Dikić

Teme: Korupcija

Naslov: Najgora vlast i najnesposobnija opozicija

Najgora vlast i najnesposobnija opozicija

Aleksandar Dikić

Srpska opozicija nikada nije propustila priliku da propusti priliku. Tako je od uvođenja/povratka višestranačja. Deveti mart, oba DEPOS-a, strip epizoda sa Mdanom Panićem bile su početničke greške rodonačelnika srpske opozicije koje su omogućile da Milošević preživi prvi mandat, a koji će ostati upamćen po sankcijama, rekordnoj inflaciji i krajiškom egzodusu. Na žalost, navedene „dečje bolesti“ brzo su progredirale u hronično i sistemsko oboljenje, koje zahteva komplikovanu i dugotrajniju terapiju. Izborna krađa, Milovo renegatstvo i Šešeljeva nepriznata pobeda produžile su agoniju i dozvolile da slobizam uđe u terminalnu fazu koja je donela rat na Kosovu, NATO agresiju i državni teror(izam).

Ni opozicija za dosovskog vakta nije bila ništa bolja. Niko realan nije verovao da je bilo moguće smeniti petooktobarski režim još 2004. godine, iako je

procentualna razlika posle prvog okršaja Tadić-Nikolić bila jednocifrena. Prva polovina „demokratske vlastf donela je raspad državne zajednice, haški danak u krvi i martovski pogrom na Kosmetu. Još jedna Olimpijada je trebalo da protekne da bi se ukazala nova prilika za eksploziju radikalskoggneva.

Ta 2008. godina bila je sudbonosna i po svet i po Srbiju. Ali, srpska opozicija ne bi nosila epitet petog točka na kolima da je bila sposobna da izbegne blamažu sedenja na stiroporu, lažni štrajk glađu, žeđu i vazduhom ili testamentarno Šešeljevo pismo kojim zavetuje svoje zastupnike u zemlji da se do poslednjeg bore za Veliku Srbiju. Bio je to najduži ekser zakucan u mrtvački sanduk Nikolićeve karijere u nekada jedinstvenom SRS-u. Na tu propuštenu priliku i ostanak Tadića na Andrićevomvencu hronološki su se nadovezivali apokaliptični događaji poput jednostranog otcepljenja Kosova,

MISLJENJE

sunovrata srpske privrede i „balvan revolucije“ na Ibru.

Ako svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje, šta li smo toliko Bogu zgrešili?

Danas se često mnogima omakne - ovo je najgora vlast u našoj istoriji. Donekle mogu da se složim sa tom konstatacijom, ali samo uz nedostajući dodatak - ovo je najnesposobnija opozicija u našoj istoriji.

Ulice Bukurešta, Praga i Istanbula to dokazuju. Niko me ne može ubediti da je Vučić veći autokrata/populista od Orbana ili Erdogana. Srpski predsednik još uvek nije primenio nedozvoljene, smrtonosne „aikido pokrete“ protiv opozicije, za razliku od njegovih stabilokratskih kolega. Vučić nije razbuktao

antimigrantsku ksenofobiju poput lidera Fidesa, a složićemo se da i kod nas za izvođene tog opasnog eksperimenta ima dosta materijala. Vučić nije doveo zemlju na rub građanskog rata, nije pohapsio vojni vrh niti napunio zatvore novinarima i poštenom inteligencijom poput istanbulskog sultanoida, iako mu verbalni rat protiv CIA-medija i halucinantna upozorenja o državnom udaru nisu strana, ni njemu ni njegovim

štrajherovskim jurišnicima. Uprkos tome i Orban i Erdogan su prošli zenit svoje svemoći i sada je samo pitanje ne vremena, već načina odlaska sa vlasti.

Za razliku od njih, Vučić spokojno gaji opozicioni mravinjak na koji povremenu sipa vrelu vodu i sladostrasno posmatra kako se oni koji mu rade o glavi međusobno hvataju za vratove.

On nije predsednik, on je vlasnik Srbije. U istoriografiji, sociologiji, pa i u kolokvijalnom govoru uobičajeni naziv za prvu zajedničku državu bila je „kraljev(in)a“ Jugoslavija, za onu posleratnu „Titova“ Jugoslavija, ovo danas je „Vučićeva Srbija“. On nije samo personifikacija države, već tačka preseka svih njenih institucija, poluga moći i mesta odlučivanja. Šamim tim on ne odlučuje samo kakva će biti vlast u „njegovoj Srbijf, već i kakvu će opoziciju imati. Ako je nema, napraviće je.

Svako ko nije „pa linijf, on je tom linijom precrtan. Zapaljivu krilaticu „Svi Srbi u jednoj državf vreme je

preformulisalo u „Svi Srbi na jednoj listf, a poslednja stanica tog političkog rolerkostera je „Svi Srbi u jednoj partijf.

Gde je u svemu tome srpska opozicija? Ako smo se složili oko njenog karaktera, još uvek nismo uspeli da definišemo sadržaj te reči?

Da li one partije koje su ostale u parlamentu ili one koje žele pod ovakvim izbornim uslovima u parlament sebe mogu nazvati opozicijom? Da li odnos prema Vučiću i odnos prema bojkotu vrše dodatnu fragmentaciju opozicionog biračkog tela ili su ta dva kriterijuma neophodna za postupnu selekciju na najbliže članove - divisio per membra rgohkpa?

Previše je pitanja protiv čoveka koji ima sve odgovore.

Nijedan sistem ne nastaje samo voljom vlastodršca. Velika je odgovornost i njegovih protivnika.

Opoziciji se afere nude kao kapisla koja varniči iznad gluvog baruta. Umesto da kreše kamen, ona duva u njega misleći da će razgoreti već upaljenu vatru.

Iluzija o biblijskom poštenju u borbi protiv korupcije i epskom junaštvu u odbrani nacionalnih interesa ozbiljno je poljuljana. Taj dvonožac socijalne i nacionalne demagogije opasno se ljulja preteći da zbaci teret sa sedala. Afera Krušik i doktorski plagijat otrezniće one koji u Vučiću vide kombinaciju Eliota Nesa i Đovanija Falkonea. Balkanski šengen između Velike Albanije i Male Srbije razbesneće one koji u Vučiću vide kombinaciju kneza Lazara i Ratka Mladića.

Aleksandar Vučić je prekoračio samog sebe. Psihički napor svevlašća postao je fizički neizdrživ. Nametnuo je sebi breme koje će ga ili slomiti ili će sa njim potonuti. Ili će se istog osloboditi. Nastupajući izbori su savršena prilika za to.

Autor je član Glavnog odbora

Demokratske stranke

Niko me ne može ubediti da je Vučić veći autokrata/populista od Orbana ili Erdogana. Srpski predsednik još uvek nije primenio nedozvoljene, smrtonosne „aikido pokrete“ protiv opozicije, za razliku od njegovih stabilokratskih kolega. Vučić nije razbuktao antimigrantsku ksenofobiju poput lidera Fidesa, a složićemo se da i kod nas za izvođene tog opasnog eksperimenta ima dosta materijala. Vučić nije doveo zemlju na rub građanskog rata, nije pohapsio vojni vrh niti napunio zatvore novinarima i poštenom inteligencijom poput istanbulskog sultanoida

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: Danas     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: L. Valtner

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Moguće zloupotrebe izjašnjavanja građana

Šta nas čekaposle usvajanja izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi

Moguće zloupotrebe izjašnjavanja građana

BEOGRAD // Posle izmena i dopuna Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojima se građanima donekle olakšava korišćenje ovih mehanizama u odlučivanju Srbija ipak neće postati nova Švajcarska u kojoj građani referendumom i inicijativom utiču na promene zakona i donošenje odluka na svim novima vlasti.

Deo javnosti smatra da je ukidanje praga izlaznosti od 50 odsto plus jedan za donošenje odluke na referendumu ustvari otvaranje puta za lakše donošenje političkih odluka, najpre oko priznanja Kosova, dok predlagač izmena, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, navodi da se to radi kako bi zakon bio usklađen sa članom 203 Ustava.

Docent Fakultetu političkih nauka Dušan Vučićević za Danas kaže da uprkos pozitivnim pomacima, u okolnostima koje vladaju u Srbiji, referendumsko odlučivanje može da se pretoči u nešto sasvim drugo.

On u izmenama i dopunama zakona ne vidi nikakve zamke koje se kriju u nekim članovima.

- To što je isticano u delu javnosti jeste samo usklađivanje sa članom 203 Ustava, odnosno da se i po zakonu za odluku traži večina izašlih birača. Pozitivni pomak je povećanje roka za prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu bez ikakvih dodatnih uslova na 90 dana. I pozitivno bi moglo da bude i prikupljanje elektronskih potpisa za narodnu inicijativu. Ali treba videti kako to funkcioniše u praksi s obzirom na to da u zakonu stoji da će to biti regulisano uredbom o elektronskoj narodnoj inicijativi. Pretpostavljam da će onaj ko ima elektronski potpis moći da podrži bilo koju inicijativu - navodi on.

Na pitanje koliko izmene zakona približava direktnu demokratiju građanima on kaže da bi zakon mogao da olakša upotrebu mehanizama direktne demokratije.

- Ali uzevši u obzir kontekst u Srbiji, koji nam pokazuje da smo daleko od bilo koje vrste demokratije i od uključivanja građana, što se vidi u izbornom sistemu u kojem građeni nemaju pravo da biraju, sumnjam da će to biti ishod primene zakona. To može da se pretoči u nešto drugo što mi u teoriji nazivamo plebiscitarni cezarizam gde se

  • Uzevši u obzir kontekst u Srbiji, koji

nam pokazuje da smo daleko od bilo koje vrste demokratije, to može da se pretoči u plebiscitarni cezarizam gde se autoritarni vladar za donošenje odluka do kojih mu je stalo krije iza odluke na referendumu u nedemokratskim uslovima, kaže Dušan Vučićević, docent FPN

autoritarni vladar za donošenje odluka do kojih mu je stalo krije iza odluke građane koju oni donose na referendumu a koji se ne održava u demokratskim uslovima. To je radiojošNapoleon 1802. abilo je karakteristično i za period De Gola u Francuskoj i nedemokratske režime u kojima se često koristi referendum ali ne sa iskrenim demokratskim namerama. Zato jedan broj teoretičara zazire od prevelike upotrebe referenduma i često ga vidi kao mehanizam koji ne doprinosi razvoju demokratije u jednom društvu - objašnjava Vučićević.

Resorni ministar Branko Ružić je predstavljajući izmene zakona rekao do je sada zabeležena samo jedna narodna inicijativa zakoju bi moglo da se kaže da je ostvarena po važećem zakonu, a to je inicijativa Fondacije „Tijana Jurić“ za promenu Krivičnog zakonika. „Rgomenom zakona koji uređuje rad lokalnih samouprava smo već fiksirali potreban broj birača za pokretanje narodne inicijativa na broj od pet odsto birača u jedinici lokalne samouprave“, naveo je Ružić. Kako je ukazao, tom izmenom ukida se mogućnost da jedinice lokalne samouprave statutima samostalno utvrđuju ovaj procenat, što je ranije za posledicu imalo da su pojedine lokalne samouprave predviđale neprimereno visoke procente koji su se kretali i do 25 odsto. „Predložićemo i znatno produžavanje roka za prikupljanje potpisa, sa dosadašnjih i neprimerenih sedam na čak 90 dana“,naveojeon.

Jedna od novina je i da to što se predloženim zakonom uređuju obavezni i fakultativni (savetodavni) referendum, kao i prethodni i naknadni referendum na zahtev birača ili poslanika/odbomi]<a na celoj ili na delu teritoriji. A predviđa se i proširenje kruga birača sa pravom učešća na referendumu na interno raseljena lica, dok se potpisi za narodnu inicijativu mogu prikupljati elektronskim putem. Prema predloženom zakonu, referendumsku kampanju može da vodi svako pravno liceili gmpa građana, a kontrolu finansiranja sprovodi Agencija za borbu protiv kompcije.

  1. Valtner

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: Danas     Strana: 13

Rubrika: Bez naslova

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ubedljiva pobeda Johanisa na predsedničkim izborima u Rumuniji

Ubedljiva pobeda Johanisa na predsedničkim izborima u Rumuniji

Predsednik Rumunije Klaus Johanis ubedljivo je juče pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete. Konzervativac Johanis osvojio je 66,5 odsto glasova, a doskorašnja premijerka, kandidatldnja SocijaJdemokratske partije Vijorika Dančila 33,5 odsto, objavila je organizacija IRES koja je sprovela izlaznu anketu. U prvom krugu izbora pre dve nedelje, Johanis je osvojio 37,8 odsto glasova, a Dančila 22,2 odsto. Zvanični preliminarni rezultati izbora očekuju se kasnije večeras. Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mesta. Johanis je obećao nastavakborbe protiv korupcije i jačanje vladavine prava u zemlji sa 19,4 miliona stanovnika. On je danas kazao da je glasao „za modernu, evropsku, normalnu Rumuniju“, dok je Dančila obećala „više angažmana, rada i posvećenosti rumunskom narodu“. Parlament je 10. oktobra izglasao nepoverenje Dančilinoj vladi, koja se našla pod teretom optužbi za korupciju i kritika Evropske unije zbog pravosudnih reformi, koje se tumače kao ugrožavanje vladavine prava i nezavisnosti sudija. Poslanici su 4. novembra izglasali novu, manjinsku vladu na čelu s Ludovikom Orbanom iz Nacionalne liberalne stranke, na čijem je čelu ranije bio Johanis. Johanis se često sukobljavao s Dančilom i njenom partijom zbog pravosudnih reformi i drugih zakona. Opozicija i kritičari vlade brinu zbog ublažavanja antikorupcijsldh zakona, zahvaljujući kojima su prethodnih godina podignute optužnice protiv nekoliko desetina osoba, među kojima su članovi vlade, poslanici i jedan rumunski član Evropskog parlamenta. Gnevjavnosti rezultirao je i čestim, masovnim antikorupcijskim protestima u Bukureštu i drugim gradovima. Očekuje se da će Johanis i Orban, koji imaju iste ideološke korene i vrednosti, zajedno raditi na jačanju mera u borbi protiv korupcije. lako je članica EU od 2007. godine, u Rumuniji je rašireno siromaštvo, a više od 25 odsto stanovništva živi s manje od 5,5 dolara na dan, pokazala je prošlogodišnja studija Svetske banke. Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: Danas     Strana: 13

Rubrika: Bez naslova

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Nova istraga protiv Bolsonarovog sina

Nova istraga protiv Bolsonarovog sina

RIO DE ZANEIRO // Tužila štvo Rio de Žaneira saopštilo je da je otvorilo novu istragu protiv Flavija Bolsonara, najstarijeg sina ekstremno desničarskog predsednika Brazila Žaira Bolsonara, zbog sumnji da je isplaćivao „fantomske radnike“ i tako proneverio javni novac. Istraga je otvorena „zbog administrativnih neregularnosti povezanih sa zapošljavanjem fantomskih radnika koji nisu obavljali svoje funkcije u kabinetull Flavija Bolsonara (38), navodi se u saopštenju tužilaštva. Sin brazilskog predsednika je sada senator, a krivična dela za koja se sumnjiči su počinjena u vreme kada je bio poslanik u parlamentu države Rio de Žaneiro.

Početkom godine, odmah nakon što je Žair Bolsonaro u januaru došao na čelo države, obećavajući da će iskoreniti korupciju, desio se drugi skandal koji je uključivao njegovog najstarijeg sina. Vladina agencija zadužena za nadgledanje finansijskih transakcija (COAF) iznela je u decembru dokaze „netipičnih transakcijall ukupne vrednosti 1,2 miliona reala (oko 270.000 evra) tokom 2016. i 2017. Novac je bio prebačen na račun nekadašnjeg vozača Flavija Bolsonara i nikada nije prijavljen. Takođe, otkriveno je i 48 sumnjivih uplata Bolsonara u junu i julu 2017. Flavio Bolsonaro negira da je umešan u malverzacije. Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: Kurir     Strana: 4

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Kolinda imitira Ivicu Dačića!

HIT SEFICA HRVATSKE UZELA MIKROFON

Kolinda Imitira Ivicu Dačića!

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović imitira srpskog šefa diplomatije Ivicu Dačića, pa je i ona počela da peva na proslavama!

Naime, ona se pojavila na proslavi rođendana gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, kojem je otpevala pesmu, ali i poklonila tortu na kojoj je fotografija - njih dvoje sa sunčanim naočarima.

Ovakav potez tamošnje predsednice naišao je na burne reakcije, kako običnih građana, tako i političara. Nikola Grmoja iz političke partije Most kazao je da se Grabar Kitarović za novi mandat „bori najavom borbe protiv korupcije, apesmom čestita rođendan višestrukom uskočkom optuženiku Milanu Bandiću

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: Politika     Strana: 1,9

Rubrika: Hronika

Autori: Dorotea Čarnić

Teme: Korupcija

Naslov: Maratonski procesi protiv ministara, direktora, bankara

JOŠ BEZ ODGOVORA 0 SPORNIM PRIVATIZACIJAMA I UNIŠTENIM ŠTEDIONICAMA

Maratonski procesi protiv ministara, direktora, bankara

Dorošea Čarnić

Poslednja izgubljena tužilač-

ka bitka u slučaju Univerzal banke još jedan je u nizu poraza države u pokušaju da

razreši mnogobrojne afere u kojima su uništena srpska preduzeća. Sve je manje nade da će pitanja o novcu koji je završio u džepovima pojedinaca io političarima i biznismenima koji su kroz sporne privatizacije oštetili srpski budžet, za možda čak osam milijardi evra, ikada dobiti odgovor kroz sudske presude.

Teško je nabrojati sve afere i njihove navodne aktere, spektakularna hapšenja, optužnice napisane na više desetina stranica, maratonske sudske procese koji su se godinama urušavali i okončavali oslobađajućim presudama. EU je insistirala 2011. godine da srpske vlasti preispituju 24 lrivatizacije, kao i druge malverzacije učinjene pod okriljem države. Vlast je obećala da će taj posao biti obavljen, ali dosadašnja borba protiv korupcije dala je samo poražavajuće rezultate. strana 9

Maratonski procesi protiv ministara, direktora, bankara

„Stečajna mafija” bio je prvi i možda najveći poraz države u borbi protiv korupcije. Kasnije su se nanizali novi.

Tužilapggvo za organizovani kriminal podiglo je sedam optužnida u najpoznatijim slučajevima. To su predmeti Jugoremedija”, „Tehnohemija”, „Azotara Pančevo”, ,Luka Beograd”, „Nuba invest” i „Veterinarski zavod Zemun” i „Galenika”. Sudilo se, a i dalje se sudi, ministrima, funkcionerima, direkgorima državnih agencija i biznismenima. Krivično delo priznao je samo Dragan Tjurić, vlasnik „Zeksgre” u predmetu „Veterinarski zavod Zemun” i on je osuđen na osnovu sporazuma o priznanju.

Još 2013. godine potvrđena je optužnica za slučaj „Azotara” protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i još 20 njegovih saradnika zbog prodaje regresiranog mineralnog đubriva suprotno vladinim uredbama, čime je fabrika oštećena za oko 25 miliona evra. U TOK za „Politiku” je rečeno da ovo suđenje još traje i da je u toku vepggačenje.

Za zloupotrebe u „Galenici” sudi se po dve optužnice bivšem generalnom direktoru Nenadu Ognjenoviću i saradnicima iz privatnih veledrogerija, dok je već godinama u toku istraga protiv osoba koje još nisu optužene. Fabrika je dovedena do propasti isporučivanjem lekova koji nisu plaćeni, ali i naručivanjem skulptura po nerealno visokim cenama iz jedne livnice. Ognjenović je prvostepeno osuđen na šest godina zatvora, a utvrđeno je da je zloupotrebama oštetio fabriku za oko 805 miliona dinara. Sada je u toku žalbeni postupak. Po drugoj optužnici suđenje još traje.

Za privatizaciju „Luke Beograd” ponovo se sudi bivšem ministru za privredu Predralu Bubalu i još sedam osoba, po navodima optužnice da su 2005. preduzeću „Vorldfin” iz Luksemburga pribavili nezakonitu korist. Iza ove firme stajao je biznismen Milan Beko. Sumnja se da je pribavljena korist od 14,2 miliona evra prodajom akcija po nerealno niskoj ceni. Prva oslobađajuća presuda bila je ukinuta, a kako nam je rečeno u tužilaštvu, u decembru se očekuje kraj drugog suđenja.

Nedavno je završeno suđenje bivšem rukovodstvu Jugoremedije”, a sumnja se da je ova fabrika lekova oštećena za oko 900 miliona dinara. Očekuje se izricanje presude. Apelacioni sud je posle dva suđenja oslobodio bivšeg direktora Agencije za privatizaciju Miodraga ¦đorđevića i još dvoje njegovih saradnika za zloupotrebe u vezi sa prodajom „Tehnohemije”. Posle prvog suđenja, Tjorđević je osuđen na tri godine zatvora, a saradnici na po dve godine i četiri meseca. Ta presuda je ukinuta, ali su i drugi put izrečene osuđujuće presude. Konačnom odlukom, svi su oslobođeni.

Pod optužbama za zloupotrebe u slučaju „Nuba invest”, ponovo se sudi bivšem ministru ekologije Oliveru Duliću i njegovim saradnicima. Dulić je bio osuđen prvostepeno na tri i po godine zatvora, njegov zamenik Nebojša Janjić na tri, a direktor „Puteva Srbije” Zoran Drobnjak na jednu godinu zatvora zato što su izdali dozvole za postavljanje telekomunikacione mreže ovom preduzeću. Apelacioni sud ni ovu presudu nije potvrdio, već je naložio novo suđenje koje je u toku.

Ni druge sporne privatizacije nisu dobile pravosudni epilog. U predmetu „Sartid” u toku je istražni postupak, dok se predistražni postupak sprovodi u slučajevima kompanije „Novosti” i privatizacije šećerana. U predmetima „Mobtel” i „Nacionalna štedionica”, tužilaštvo je odustalo od postupka nakon sprovedene istrage, jer nisu potvrđeni osnovi sumnje. U predmetima „Ce market”, „Auto-put Horgoš-Požega” i „Putnik”, odlučeno je da se neće voditi krivični 'postupak, jer nije utvrđeno krivično delo. Osam predmeta („ATP Vojvodina”, „Zastava elektro”, „Srbolek”, „Šinvoz”, „Izdavačka kuća 'Prosveta’”, „Srbija turist”, „Trudbenik gradnja”, „Keramika Kanjiža”), TOK je posle sprovedene istrage ustupilo nadležnim tužilaštvima.

Prvostepeni sudski epilog uskoro bi, kako nam je rečeno, trebalo da dobiju predmeti Metals banka i Agrobanka. U prvom slučaju, sumnja se da je rukovodstvo odobravanjem kredita koji nisu vraćeni od 2010. do 2012. godine opggetilo banku za tri i po milijarde dinara. U predmetu Agrobanka, reč je o sumi od 84 miliona evra.

f

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: Politika     Strana: 1,9

Rubrika: Hronika

Autori: Miroslava Derikonjić

Teme: Korupcija

Naslov: Od naslovnih strana do oslobađajućih presuda

Od naslovnih strana do oslobađajućih presuda

Od naslovnih strana do oslobađajućih presuda

Miroslava Derikonjić

Mnogo ozbiljniji problem od onoga da se ne-

ki postupak koji je pokrenut zbog sporne privatizacije ili nezakonitih poslova na štetu države okonča oslobađajućom presudom jeste da se, uprkos mnogobrojnim dokazima, on uopšte ne pokrene. Da li su se dokazi „istopili” ili je pak nedostajalo političko „zeleno svetlo” da se nezakonitosti spreče i kazne, pitanje je koje postavljaju i oni koji su radili na konkretnim slučajevima, ali i koji su postupke pratili analizirajućih ih.

Sagovornici „Politike” slažu se da za rešavanje ovakvih slučajeva političke volje, makar one jasne i nedvosmislene, sigurno nema.

- Kako se od naslovnih strana došlo do oslobađajućih presuda u slučajevima privatizacije i drugih postupaka koji su pokrenuti zbog nanošenja štete državi, otvoreno je pitanje i nemoguće je opredeliti se, u ovom kratkom razgovoru za vaš list, šta je presudilo. Ostavljam prostor za mogućnost da krivičnopravne odgovornosti, zaista, nije bilo i za tu opciju su se odlučivale sudije. Međutim, svaki od ovih predmeta zaslužuje posebnu pažnju - kaže u razgovoru za naš list Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, koji je godinama sedeo u sudnicama, pratio i analizirao slučajeve korupcije.

On kaže da se se politička volja, ili makar rečenica kojom se to iskazuje, za rešavanje konkretnih slučajeva pomalja oko izbora. Tada se, kaže, povećava broj hapšenja i govora političara o visokoj korupciji na koji su u proteklim godinama ukazivale sve podignute optužnice, od sluča-

ja „Železnice”, Agrobanke, stečajne mafije, 24 privatizacije....

- Možemo da se podsetimo da je u još jednoj oblasti gde se raspolaže znatnim sredstvima, a to su javne nabavke, upravo u izbornoj 2012. godini, iskazana rešenost za obračunavanje s korupcijom. Uvedeno je posebno krivično delo, a iako smo svedoci različitih mahinacija u ovoj oblasti, gotovo na dnevnom nivou, rezultati istražnih radnji su izuzetno loši. Prema izvepggaju Republičkog javnog tužilaštva, za krivično delo zloupotrebe u javnim nabavkama u toku 2017. godine prijavljena su 132 lica, što predstavlja samo 0,01 odsto ukupnog broja prijava za sva krivična dela koja su tužilaštva primila u toj godini. Osuđujuće presude u ovim slučajevima možemo da merimo u promilima - kaže Antonijević.

Na pitanje da li država, s obzirom na to da nije obeštećena nakon postupaka okončanih oslobađajućim presudama, trpi finansijske posledice, direktor Fondacije za otvoreno društvo pozitivno odgovara.

- Imovina je nestala, radnici su ostali na ulici, a ukoliko na tome ostane za dvadeset godina ćemo u istoriji čitati kako je žrtvovana cela jedna generacija, najpre ratovima, pljačkom, uništavanjem državne imovine... Gde je tu prostor za odgovornost i kako je moguće da oni koji su zaista odgovorni ne trpe štetu, nego država, odnosno njeni građani? Druga posledica je zastoj u pregovorima s Evropskom unijom. Pročitajte „non pejper” koji je upravo izrađen za poglavlja 23 i 24, a koji otvoreno govori o tome šta sve Srbija nije uradila u borbi protiv korupcije. Ono što je svakako nužno jeste da pokažemo da smo iz svega navedenog nešto naučili.

Ovde posebno ističem pitanje kontrole državne pomoći, tesno povezano s pitanjem privatizacije. Na to nam i Evropska komisija u poslednjem izveštaju o napretku eksplicitno ukazuje, navodeći da je neophodno ukidanje postojećeg izuzeća preduzeća u postupku privatizacije od kontrole državne pomoći - smatra Antonijević.

Siniša Janković, nekadašnji operativac koji je radio na slučaju privatizacije panče-

vačke „Azotare”, kaže za „Politiku” da je u konkretnom slučaju bilo dovoljno dokaza za podnošenje krivične prijave, ali da to ipak nije urađeno.

- Elemenata za podnošenje krivične prijave je apsolutno bilo dovoljno. U konkretnom slučaju obavljene su konsultacije s nadležnim tužilaštvom i slučaj je završen. Zapravo, šta znači završen? To bi, verovatno, trebalo da znači da je nešto urađeno do kraja, a u ovom slučaju, očigledno, nije bilo tako. Zbog toga često postavljam sebi pitanje šta smo radili moj tim i ja nepune dve godine, koliko smo istraživali privatizaciju pančevačke „Azotare” - kaže Janković.

Član radne grupe

MUP-a, koja je radila na slučajevima spornih privatizacija, kaže i da su tokom rada na konkretnom slučaju „otvarale” nove nezakonitosti u kojima su učestvovali „novi” osumnjičeni, ali da se dalje od toga nije išlo.

Međutim, svi predmeti, kaže Janković, formirani tokom istraga o privatizacija ostali su poređani na dugačkom stolu u sedištu MUP-a.

- Radna grupa je rasformirana zbog, kako su tada objavili mediji, mera pggednje. Rečeno je da je naš rad košta milion i po evra. Prema informacijama koje su, takođe, plasirali mediji efekat rada radne grupe za vreme našeg rada procenjen je na 900.000 miliona vera. Da li ta dva iznosa moij da se uporede? - kaže Janković.

On navodi i da je radna grupa počela rad sa oko sto operativaca i da je nekoliko meseci kasnije taj broj smanjen. Na kraju svog rada u radnoj grupi, prema rečima našeg sagovornika, bilo je između 50 i 60 operativaca.

- Kada se videlo da nam ističe vreme i da od radne grupe neće biti ništa, osim policijske i ljudske rezignacije, zapamtiću reči jednog nadređenog: „Politika vas je dovela, politika će i da vas vrati” - kaže Janković.  

Milan Antonijević Imovina je nestala, radnici su ostali na ulici, a ukoliko na tome ostane za dvadeset godina ćemo u istoriji čitati kako je žrtvovana cela jedna generacija Siniša Janković Elemenata za podnošenje

krivične prijave je u slučodnzdčevačke „Azotare” bilo dovoljno. Obavljene s nadležnim tužilaštvom i predmet je završen Ioš 2013. godine potvrđena je optužnica za „Azotaru” protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i još 20 njegovih saradnika. U tužilaštvu za „Politiku” kažu da ovo suđenje još traje i da je u toku veštačenje.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/228463/Mesecima-se-utvrdjuje-da-li-je-Krkobabic-u-sukobu-interesa-jer-je-njegov-sin-na-celu-javnog-preduzeca.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Mesecima se utvrđuje da li je Krkobabić u sukobu interesa jer je njegov sin na čelu javnog preduzeća

Da li se ministar bez portfelja zadužen za rad javnih preduzeća Milan Krkobabić našao u sukobu interesa kada je njegov sin Stefan Krkobabić postavljen za vršioca dužnosti JP "Stara planina" u maju ove godine - pitanje je na koje institucije mesecima ne daju odgovor.Insajder je odgovor tražio od Milana Krkobabića, predsednice Vlade Ane Brnabić, ali i od Agencije za borbu protiv korupcije.   "To nije tema ovog okruglog stola", kratko je odgovorio ministar bez portfelja Milan Krkobabić na pitanje Insajdera.   Naime, Stefan Krkobabić imenovan je za vršioca dužnosti JP "Stara planina" 30. maja. Imajući u vidu da je njegov otac ministar bez portfelja zadužen za rad javnih preduzeća, postavilo se pitanje sukoba interesa u kojem se našao Milan Krkobabić.   Šta je mlađeg Krkobabića preporučilo za tu funkciju i da li postoji sukob interesa Insajder je pitao i Anu Brnabić.   "To morate da proverite s ljudima koji su ga nominovali, sa ljudima koji su potvrdili. Kao predsednica Vlade ja svakako ne mogu da vodim računa o svakom pojedinačnom nominovanju", odgovorila je Brnabić.   Kako je dodala, iako ga je Vlada izabrala, takva odluka "pre toga ide na čitav niz odbora koji potvrđuju da na sednicu Vlade to može da dođe".   Telo koje bi trebalo da utvrdi da li postoji sukob interesa u ovom slučaju, Agencija za borbu protiv korupcije, na to pitanje nije odgovorilo. Iako je mlađi Krkobabić imenovan u 30. maja, Agencija je dva i po meseca kasnije i dalje "vršila proveru", piše Insajder.   Na ponovljena pitanja Insajdera, od 25. oktobra, Agencija je odgovorila da je postupak pokrenut protiv ministra bez portfelja Milana Krkobabića i da je u toku.   Insajder je ponovo 2. novembra uputio Agenciji pitanja da li se slučaj protiv njega i dalje vodi, a ukoliko je okončan, šta je utvrđeno. Na ova pitanja odgovor još nije stigao.   Inače, Stefan Krkobabić imenovan je za vršioca dužnosti direktora, kao i više od polovine direktora javnih preduzeća. Na taj način Vlada zaobilazi Zakon o javnim preduzećima koji je sama donela. Autor: Insajder Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/ne-davimo-beograd-smena-sinise-malog-odmah.html

Autori: admin

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ne davimo Beograd: Smena Siniše Malog odmah!

"Crveni karton za Sinišu Malog" 24. nov 2019 Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je da zahteva hitnu smenu Ministra finansija "zbog plagiranja doktorata, ali i brojnih drugih afera i štetnih radnji u koje je upleten". Inicijativa je pozvala građane na protest nazvan "Crveni karton za Sinišu Malog" u ponedeljak u 18 časova ispred Ministarstva finansija . Inicijativa smatra da je otkrivanje plagiranja doktorata izuzetno važno, ali da je to samo jedna od afera u koju je Mali umešan. "Neke od afera Siniše Malog uključuju kupovinu 24 apartmana u Bugarskoj, otimanje 10 hektara državne zemlje nadomak Vršca za koje je i pravosnažno osuđen, nameštanje privatizacije proizvođača vagona 'Bratstvo' svom ocu, zatim pranje pola miliona evra, kupovina luksuznih automobila preko ofšor firmi i izbegavanje plaćanja poreza, neprijavljivanje imovine Agenciji za borbu protiv korupcije, porodično nasilje, nameštanje tendera za novogodišnju rasvetu, ostavljanje građana Obrenovca na cedilu tokom poplava, ali i organizovanje, sprovođenje i zataškavanje rušenja u Hercegovačkoj ulici", navedeno je u saopštenju. Ne davimo Beograd ističe da vodeća uloga Malog u sprovođenju projekta Beograd na vodi, kao i u procesima privatizacije još iz vremena kada je bio kadar Demokratske stranke, govore da je ovaj čovek ozbiljno oštetio i grad Beograd i državu Srbiju. "Zbog svega ovoga on ne sme ostati ministar ni dana više", navedeno je u saopštenju. (Beta) Podelite ovu stranicu!

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/stijepovic-sms-ponistavanje-doktorata-sinise-malog-je-vazno-zbog-jacanja-institucija.html

Autori: admin

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stijepović (SMS): Poništavanje doktorata Siniše Malog je važno zbog jačanja institucija

"Kada se uruše sve demokratske institucije, nastupa autokratija u kojoj je jedina preostala institucija diktatora" 24. nov 2019 Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz redova Stranke moderne Srbije (SMS) Ivan Stijepović izjavio je danas da je poništavanje doktorata ministra finansija Siniše Malog važno zbog jačanja institucija i vraćanja poverenja u njih. "I zato je važno da je Univerzitet u Beogradu istrpeo sve pritiske vladajuće stranke i tabloidne napade i doneo jedinu ispravnu odluku u ovom slučaju i poništio doktorski rad Siniše Malog. Institucija Univerziteta je, poštujući svoje procedure i uz sve postojeće unutrašnje probleme i manjkavosti, odreagovala na nepravilnost iz svoje nadležnosti i odlučila da je ispravi. Ovako i jedino ovako se grade institucije i uspostavlja država", naveo je Stijepović u saopštenju za javnost. Ivan Stijepović je doktor nauka iz oblasti tehnološkog inženjerstva. Prema njegovim rečima, građani više ne veruju instituciji policije, jer može da se desi da policajci ne izađu po pozivu, kao što je bilo u Savamali, a ne veruju ni instituciji vojske, jer se vojska zloupotrebljava, kao što je bilo u slučaju pada helikoptera i pogibije sedam ljudi. Dodao je da institucija Republičkog javnog tužioca praktično ne postoji više, jer ne reaguje na navode Aleksandra Obradovića o zloupotrebama u fabrici namenske industrije Krušik. "Da li se neko još seća institucije Agencije za borbu protiv korupcije i da li je reagovala u sumnjivim slučajevima 'tetka iz Kanade', '24 stana u Bugarskoj' ili ispitala finansiranje kampanje i ponašanje funkcionera? Već nekoliko godina se aktivno radi na urušavanju institucije Skupštine Srbije, a o instituciji nezavisnog sudstva možemo samo da teoretišemo i sanjamo", kazao je Stijepović. Ocenio je da, kada se uruše sve demokratske institucije, nastupa autokratija u kojoj je jedina preostala institucija diktatora. "Zato treba da nas interesuje poništavanje doktorata Malog i zato moramo da podržimo Univerzitet. Izgradnja demokratskog društva mora početi odnekud, pa zašto da to ne bude Univerzitet. Hajde da to bude prvi korak na putu od hiljadu milja na čijem ćemo kraju imati državu, gde ćemo imati i policiju, i tužilaštvo, i nezavisno sudstvo, i skupštinu. Tek onda ćemo moći da kažemo da imamo vladavinu prava i da spadamo u red modernih demokratskih država", rekao je Stijepović. (Autonomija) Podelite ovu stranicu!

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/zelenovic-najmanje-cetiri-ministra-imaju-sumnjive-diplome-osnovnih-studija.html

Autori: admin

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Zelenović: Najmanje četiri ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studija

"Utvrđivanje plagijata doktorata Siniše Malog samo je vrh ledenog brega, jer cela Srbija zna da stotine državnih funkcionera imaju lažne diplome privatnih 'sega-mega' fakulteta" 24. nov 2019 Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas da najmanje četiri aktuelna ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studija sa "egzotičnih" fakulteta i pozvao je ministra prosvete Šarčevića da proveri validnost njihovih diploma, a "njegovu šeficu" Anu Brnabić i "vrhovnog komandanta Vučića da daju dozvolu da se ova stvar istera na čistac". "Diplome sa osnovnih studija ministra policije Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za rad Zorana Đorđevića i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića se moraju detaljno proveriti. Došlo je vreme da javnost konačno sazna kada su ovi ministri upisali fakultete, koliko su godina studirali, koje su predmete polagali i koji profesori su se potpisali iza njihovih ocena i diploma", naveo je Zelenović u saopštenju za javnost. Prema njegovim rečima, studiranje je ozbiljan i mukotrpan rad koji zahteva najmanje četiri godine učenja, a niko od pomenutih nije imao studente kolege, nije prisustvovao vežbama i predavanjima, pa "teško da je mogao da polaže ispite, a kamoli legalno da diplomira". "Stefanović sam kaže da je studirao na nepostojećem fakultetetu u Sava centru, Vulin je živeo u Novom Sadu pa je vrlo zanimljivo kako je mogao da završi Pravni fakultet u Kragujevcu na kome ga niko nikad nije video, ministar Đorđević - bivši vozač po zanimanju - je nadaleko poznat kao mega-finansista, dok niko živ ne zna diplomu kog fakulteta je pribavio Aleksandar Antić za koga svi znaju da nikada nigde nije studirao. Ja pozivam pomenute ministre da pokažu fotografije iz amfiteatra ili sa svečane dodele diploma, svako ko je studirao ih čuva kao dragu uspomenu", naveo je Zelenović. On je ocenio da je utvrđivanje plagijata doktorata ministra finansija Siniše Malog samo vrh ledenog brega, jer "cela Srbija zna da stotine državnih funkcionera imaju lažne diplome privatnih 'sega-mega' fakulteta i vreme je da se stvari isteraju na čistac jer to ne samo da su krivična dela, već ova masovna pojava dubinski razara sistem našeg obrazovanja". Dodao je da budući Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije mora da obuhvati obavezu svih funkcionera da, pored imovine i prihoda prijave, i detaljne podatke o obrazovanju, a ne da se diplome "kupuju kao na pijaci kada su nekome neophodne zbog imenovanja na neku državnu funkciju ili kada neko želi da prevari javnost ili institucije u pogledu kompetentnosti za obavljanje nekog posla". (Autonomija, foto: Medija centar Beograd) Podelite ovu stranicu!

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ne davimo Beograd: Smena Siniše Malog odmah!

Ne davimo Beograd: Smena Siniše Malog odmah!BEOGRAD, 24. novembra 2019. (Beta) - Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je da zahteva hitnu smenu Ministra finansija "zbog plagiranja doktorata, ali i brojnih drugih afera i štetnih radnji u koje je upleten".Inicijativa je pozvala gradjane na protest nazvan "Crveni karton za Sinišu Malog" u ponedeljak u 18 časova ispred Ministarstva finansija .Inicijativa smatra da je plagiranje doktorata izuzetno važno, ali da je to samo jedna od afera u koju je Mali umešan."Neke od afera Siniše Malog uključuju kupovinu 24 apartmana u Bugarskoj, otimanje 10 hektara državne zemlje nadomak Vršca za koje je i pravosnažno osudjen, nameštanje privatizacije proizvodjača vagona "Bratstvo" svom ocu, zatim pranje pola miliona evra, kupovina luksuznih automobila preko ofšor firmi i izbegavanje plaćanja poreza, neprijavljivanje imovine Agenciji za borbu protiv korupcije, porodično nasilje, nameštanje tendera za novogodišnju rasvetu, ostavljanje gradjana Obrenovca na cedilu tokom poplava, ali i organizovanje, sprovodjenje i zataškavanje rušenja u Hercegovačkoj ulici", navedeno je u saopštenju.Ne davimo Beograd ističe da vodeća uloga Malog u sprovodjenju projekta Beograd na vodi, kao i u procesima privatizacije još iz vremena kada je bio kadar Demokratske stranke, govore da je ovaj čovek ozbiljno oštetio i grad Beograd i državu Srbiju."Zbog svega ovoga on ne sme ostati ministar ni dana više", navedeno je u saopštenju.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Zelenović pozvao Šarčevića da proveri validnost diploma četiri ministra

Zelenović pozvao Šarčevića da proveri validnost diploma četiri ministraBEOGRAD, 24. novembra 2019. (Beta) - Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas da "najmanje četiri aktuelna ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studija" i pozvao ministra prosvete Mladen Šarčevića da proveri validnost njihovih diploma.Kako se navodi u saopštenju te stranke Zelenović je tražio da se "detaljno provere" diplome sa osnovnih studija ministra policije Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za rad Zorana Djordjevića i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i dodao da je došlo vreme da javnost konačno sazna kada su ti ministri upisali fakultete, "koliko su godina studirali, koje su predmete polagali i koji profesori su se potpisali iza njihovih ocena i diploma"."Stefanović sam kaže da je studirao na nepostojećem fakultetetu u Sava centru, Vulin je živeo u Novom Sadu pa je vrlo zanimljivo kako je mogao da završi Pravni fakultet u Kragujevcu na kome ga niko nikad nije video, ministar Djordjević, bivši vozač po zanimanju, je nadaleko poznat kao mega-finansista, dok niko živ ne zna diplomu kog fakulteta je pribavio Aleksandar Antić za koga svi znaju da nikada nigde nije studirao", navodi se u pisanoj izjavi.Zelenović je ocenio da je utvrdjivanje plagijata doktorata Siniše Malog "samo vrh ledenog brega"."Budući Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije mora da obuhvati obavezu svih funkcionera da pored imovine i prihoda prijave i detaljne podatke o obrazovanju, a ne da se diplome kupuju kao na pijaci kada su nekome neophodne zbog imenovanja na neku državnu funkciju ili kada neko želi da prevari javnost ili institucije u pogledu kompetentnosti za obavljanje nekog posla", zaključio je Zelenović.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Stijepović (SMS): Poništavanje doktorata Siniše Malog je važno zbog jačanja institucija

Stijepović (SMS): Poništavanje doktorata Siniše Malog je važno zbog jačanja institucijaNOVI SAD, 24. novembra 2019. (Beta) - Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz redova Stranke moderne Srbije (SMS) Ivan Stijepović izjavio je danas da je poništavanje doktorata ministra finansija Siniše Malog važno zbog jačanja institucija i vraćanja poverenja u njih.Kako je navedeno u saopštenju Stijepović je kazao da je važno da je Univerzitet u Beogradu "istrpeo sve pritiske vladajuće stranke i tabloidne napade i doneo jedinu ispravnu odluku u ovom slučaju i poništio doktorski rad Malog"."Institucija Univerziteta je, poštujući svoje procedure i uz sve postojeće unutrašnje probleme i manjkavosti, odreagovala na nepravilnost iz svoje nadležnosti i odlučila da je ispravi. Ovako i jedino ovako se grade institucije i uspostavlja država”, naveo je Stijepović u pisanoj izjavi.Ivan Stijepović je ocenio da gradjani više ne veruju instituciji policije, jer, kako je ocenio, "može da se desi da policajci ne izadju po pozivu, kao što je bilo u Savamali, a ne veruju ni instituciji vojske, jer se vojska zloupotrebljava, kao što je bilo u slučaju pada helikoptera i pogibije sedam ljudi".On je dodao da institucija Republičkog javnog tužioca praktično ne postoji više, jer "ne reaguje na navode Aleksandra Obradovića o zloupotrebama u fabrici namenske industrije Krušik"."Da li se neko još seća institucije Agencije za borbu protiv korupcije i da li je reagovala u sumnjivim slučajevima 'tetka iz Kanade', '24 stana u Bugarskoj' ili ispitala finansiranje kampanje i ponašanje funkcionera? Već nekoliko godina se aktivno radi na urušavanju institucije Skupštine Srbije, a o instituciji nezavisnog sudstva možemo samo da teoretišemo i sanjamo", kazao je Stijepović.On je ocenio da, kada se uruše sve demokratske institucije, nastupa autokratija u kojoj je jedina preostala institucija diktatora."Zato treba da nas interesuje poništavanje doktorata Malog i zato moramo da podržimo Univerzitet. Izgradnja demokratskog društva mora početi odnekud, pa zašto da to ne bude Univerzitet. Hajde da to bude prvi korak na putu od hiljadu milja na čijem ćemo kraju imati državu, gde ćemo imati i policiju, i tužilaštvo, i nezavisno sudstvo, i skupštinu", kazao je Stijepović.Dodao da je će tek tada postojati vladavina prava, kao i da će tek tada Srbija spadati u red modernih demokratskih država.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/119719-zelenovic-pozvao-sarcevica-da-proveri-validnost-diploma-cetiri-ministra

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Zelenović pozvao Šarčevića da proveri validnost diploma četiri ministra

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas da najmanje četiri aktuelna ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studija i pozvao ministra prosvete Mladen Šarčevića da proveri validnost njihovih diplo Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas da "najmanje četiri aktuelna ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studija" i pozvao ministra prosvete Mladen Šarčevića da proveri validnost njihovih diploma. Kako se navodi u saopštenju te stranke Zelenović je tražio da se "detaljno provere" diplome sa osnovnih studija ministra policije Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za rad Zorana Djordjevića i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i dodao da je došlo vreme da javnost konačno sazna kada su ti ministri upisali fakultete, "koliko su godina studirali, koje su predmete polagali i koji profesori su se potpisali iza njihovih ocena i diploma". "Stefanović sam kaže da je studirao na nepostojećem fakultetu u Sava centru, Vulin je živeo u Novom Sadu pa je vrlo zanimljivo kako je mogao da završi Pravni fakultet u Kragujevcu na kome ga niko nikad nije video, ministar Djordjević, bivši vozač po zanimanju, je nadaleko poznat kao mega-finansista, dok niko živ ne zna diplomu kog fakulteta je pribavio Aleksandar Antić za koga svi znaju da nikada nigde nije studirao", navodi se u pisanoj izjavi. Zelenović je ocenio da je utvrdjivanje plagijata doktorata Siniše Malog "samo vrh ledenog brega". "Budući Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije mora da obuhvati obavezu svih funkcionera da pored imovine i prihoda prijave i detaljne podatke o obrazovanju, a ne da se diplome kupuju kao na pijaci kada su nekome neophodne zbog imenovanja na neku državnu funkciju ili kada neko želi da prevari javnost ili institucije u pogledu kompetentnosti za obavljanje nekog posla", zaključio je Zelenović.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/119725-ne-davimo-beograd-smena-sinise-malog-odmah

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ne davimo Beograd: Smena Siniše Malog odmah!

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je da zahteva hitnu smenu Ministra finansija zbog plagiranja doktorata, ali i brojnih drugih afera i štetnih radnji u koje je upleten...Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je da zahteva hitnu smenu Ministra finansija "zbog plagiranja doktorata, ali i brojnih drugih afera i štetnih radnji u koje je upleten". Inicijativa je pozvala gradjane na protest nazvan "Crveni karton za Sinišu Malog" u ponedeljak u 18 časova ispred Ministarstva finansija . Inicijativa smatra da je plagiranje doktorata izuzetno važno, ali da je to samo jedna od afera u koju je Mali umešan. "Neke od afera Siniše Malog uključuju kupovinu 24 apartmana u Bugarskoj, otimanje 10 hektara državne zemlje nadomak Vršca za koje je i pravosnažno osudjen, nameštanje privatizacije proizvodjača vagona "Bratstvo" svom ocu, zatim pranje pola miliona evra, kupovina luksuznih automobila preko ofšor firmi i izbegavanje plaćanja poreza, neprijavljivanje imovine Agenciji za borbu protiv korupcije, porodično nasilje, nameštanje tendera za novogodišnju rasvetu, ostavljanje gradjana Obrenovca na cedilu tokom poplava, ali i organizovanje, sprovodjenje i zataškavanje rušenja u Hercegovačkoj ulici", navedeno je u saopštenju. Ne davimo Beograd ističe da vodeća uloga Malog u sprovodjenju projekta Beograd na vodi, kao i u procesima privatizacije još iz vremena kada je bio kadar Demokratske stranke, govore da je ovaj čovek ozbiljno oštetio i grad Beograd i državu Srbiju. "Zbog svega ovoga on ne sme ostati ministar ni dana više", navedeno je u saopštenju.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/zelenovic-pozvao-sarcevica-da-proveri-validnost-diploma-cetiri-ministra/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Zelenović pozvao Šarčevića da proveri validnost diploma četiri ministra

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas da "najmanje četiri aktuelna ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studija" i pozvao ministra prosvete Mladen Šarčevića da proveri validnost njihovih diploma.Foto: Beta/Dragan Gojić/MO Kako se navodi u saopštenju te stranke Zelenović je tražio da se "detaljno provere" diplome sa osnovnih studija ministra policije Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za rad Zorana Đorđevića i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i dodao da je došlo vreme da javnost konačno sazna kada su ti ministri upisali fakultete, "koliko su godina studirali, koje su predmete polagali i koji profesori su se potpisali iza njihovih ocena i diploma". "Stefanović sam kaže da je studirao na nepostojećem fakultetetu u Sava centru, Vulin je živeo u Novom Sadu pa je vrlo zanimljivo kako je mogao da završi Pravni fakultet u Kragujevcu na kome ga niko nikad nije video, ministar Đorđević, bivši vozač po zanimanju, je nadaleko poznat kao mega-finansista, dok niko živ ne zna diplomu kog fakulteta je pribavio Aleksandar Antić za koga svi znaju da nikada nigde nije studirao", navodi se u pisanoj izjavi. Zelenović je ocenio da je utvrđivanje plagijata doktorata Siniše Malog "samo vrh ledenog brega". "Budući Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije mora da obuhvati obavezu svih funkcionera da pored imovine i prihoda prijave i detaljne podatke o obrazovanju, a ne da se diplome kupuju kao na pijaci kada su nekome neophodne zbog imenovanja na neku državnu funkciju ili kada neko želi da prevari javnost ili institucije u pogledu kompetentnosti za obavljanje nekog posla", zaključio je Zelenović. Doktorska disertacija, Mladen Šarčević, Nebojša Zelenović, Plagiranje

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/ndbg-protest-crveni-karton-za-sinisu-malog-25-novembra/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: NDBG: Protest "Crveni karton za Sinišu Malog" 25. novembra

Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je građane na protest "Crveni karton za Sinišu Malog" 25. novembra, ispred Ministarstva finansija, kojim će se zahtevati hitna smena ministra finansija zbog plagiranja doktorata, ali i brojnih drugih afera, navodi se u saopštenju.Foto: Ne davimo Beograd (Arhiva) Protest će početi od 18 časova, a kako navode iz Ne davimo Beograd iako smatraju da je pitanje plagiranja doktorata izuzetno važno, radi se samo o jednoj od afera u koju je ministar Mali umešan. "Neke od afera Siniše Malog uključuju kupovinu 24 apartmana u Bugarskoj, otimanje 10 hektara državne zemlje nadomak Vršca za koje je i pravosnažno osuđen, nameštanje privatizacije proizvođača vagona Bratstvo svom ocu, zatim pranje pola miliona evra, kupovina luksuznih automobila preko ofšor firmi i izbegavanje plaćanja poreza, neprijavljivanje imovine Agenciji za borbu protiv korupcije, porodično nasilje, nameštanje tendera za novogodišnju rasvetu, ostavljanje građana Obrenovca na cedilu tokom poplava, ali i organizovanje, sprovođenje i zataškavanje rušenja u Hercegovačkoj ulici", ističe se u najavi protesta. Iz inicijative dodaju da uloga Siniše Malog vodeća u sprovođenju projekta Beograd na vodi, kao i u procesima privatizacije još iz vremena kada je bio kadar Demokratske stranke, i da to govori da je "ovaj čovek ozbiljno oštetio i grad Beograd i državu Srbiju". "Zbog svega ovoga on ne sme ostati ministar ni dana više", smatraju u NDBGD. U saopštenju zaključuju da na protest "Crveni karton za Sinišu Malog" pozivaju građane kako ne bi dozvolili da on ponovo izbegne odgovornost ali i da se ova tema zatrpa i zataška, kao što se to pokušava sa "Krušikom". Profesor FON-a: Bruka i sramota je odluku o doktoratu Malog nazivati političkom Inicijativa ne davimo Beograd, Protest, Siniša Mali

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/kako-da-nis-opet-bude-lider-a-na-luzer-u-institucionalnoj-borbi-protiv-korupcije/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavkeza borbu protiv korupcije

Naslov: Kako da Niš opet bude lider, a na luzer u institucionalnoj borbi protiv korupcije?

Grupa antikorupcijskih aktivista, okupljenih u Centru za integritet, nastoji ovih dana da oživi proces donošenja niškog Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) i formiranja nezavisnog lokalnog antikorupcijskog tela za pračenje njegove primene, što, inače, predviđa Model LAP-a za lokalne samouprave, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije.Foto: LAF, tabla na ulazu-1 Grad Niš je, inače, pre nekoliko godina bio lider u institucionalnoj borbi protiv korupcije "na lokalu", a sada je na začelju takve borbe. Prema Modelu Agencije, sve lokalne samouprave trebalo je da usvoje LAP do 30. juna 2017. godine, ali mere zbog nepoštovanja takvog roka i drugih preporuka u Modelu nisu propisane. Izrada Modela LAP-a od strane Agencije, kao i usvajanje LAP-ova i formiranje tela za sprovođenje i praćenje LAP-a od strane skupština lokalnih samouprava predviđeno je Akcionim planom za Poglavlje 23. Akcioni plan je usvojila Vlada Republike Srbije u aprilu 2016. godine. Grad Niš je danas jedna od lokalnih samouprava koje ni dve i po godine po isteku roka iz Modela nisu osvojile ovakav plan, niti su formirale gradsko antikorupcijsko telo. Ovaj grad je, međutim, bio jedan od nekoliko lokalnih samouprava koje su još 2011. godine usvojile Lokalni plan za borbu protiv korupcije (LPKB), a jedina lokalna samouprava koja je taj plan u kontinuitetu primenjivala. LPKB je usvojen u okviru projekta "Gradovi i opštine protiv korupcije", koji je realizovao BIRODI, idejni tvorac takvih planova i Lokalnih antikorupcijskih foruma (LAF-ova), kao samostalnih i nezavisnih tela zaduženih za realizaciju i praćenje primene tih planova. Od novembra 2013. godine Niš je bio i jedina lokalna samouprava u Srbiji koja je imala nezavisni i funkcionalni LAF. U Modelu Agencije je navedeno da je predlog rešenja za "proces izbora članova, organizacije i rada" svih lokalnih antikorupcijskih tela u Srbiji, koje Model naziva Telima za praćenje primene LAP-a, "dat prema praksi i iskustvu Lokalnog antikorupcijskog foruma u Nišu" , što je sistemsko priznanje četvorogodišnjem angažmanu niškog LAF-a, kao i idejnom konceptu BIRODI-ja. Dijalog sa svima koji bi mogli da doprinesu oživljavanju procesa usvajanja strateškog antikorupcijskog dokumenta Članovi Centra za integritet, koji su i bivši članovi LAF-a Niš, u narednih nekoliko meseci organizovaće antikorupcijske dijaloge, na kojima bi trebalo da učestvuju svi koji bi mogli da doprinesu oživljavanju procesa izrade i usvajanja LAP-a u skladu sa Modelom Agencije. Izrada LAP-a započela je u julu 2017, a obustavljena je prošlog marta, kada je svih sedam predstavnika koje je predložio LAF-a podnelo ostavku u Radnom timu za izradu LAP-a, uz obrazloženje da pojedini predstavnici lokalne vlasti opsturiraju izradu ovog strateškog antikorupcijskog dokumenta u skladu sa Modelom Agencije, već nastoji da ga "prilagode" interesima lokalne samouprave i njenih funkcionera. Na dijaloge će biti pozvani bivši članovi LAF-a, BIRODI-ja i članovi Radnog tima za izradu LAP-a, u kojem su bili i predstavnici lokalne samouprave, nevladinih organizacija, medija i univerziteta. Na njima bi trebalo da učestvuju i drugi niški funkcioneri, predstavnici nevladinih organizacija koje se bave antikorupcijom, kao i ljudskim pravima, u koje spada i pravo na život bez korupcije, te mediski radnici koji se bave istraživačkim temama vezanim za korupciju. Građanski aktivisti iz Centra za integritet će, takođe, izraditi publikaciju, sa preciznim preporukama za proces donošenja LAP-a i praćenje njegove primene, kao i "gotov" sažeti predlog nacrta LAP-a. Priručnik će sadržati i istorijat LAF-a Niš, čije iskustvo će biti jedan od osnova za davanje ovakvig preporuka. Sve aktivnosti biće realizovane u okviru projekta Centra "Građani Niša protiv korupcije", koje podržava Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA). Vesna Crnogorac: Bez građana nema iskrene borbe protiv korupcije koja je društveno zlo Foto: Laf, Zorica Miladinović i Vesna Crnogorac Koordinarorka projekta Vesna Crnogorac, koja je i upravnica Centra za integritet i bivša članica LAF-a, kaže da je povod za realizaciju ovakvog projekta činjenica da su, prema brojnim relevantnim istraživanjima, rezultati institucionalne borbe protiv korupcije u Srbiji "na veoma nezadovoljavajućem nivou". Sa druge strane, kaže ona, u saradnji sa nevladinim organizacijama i lokalnim organima vlasti, ove godine je pokrenut ''talas'' izrade i usvajanja lokalnih antikorupcijskih planova u nekim gradovima i opštinama koje kasne u ispunjavanju takve obaveze, koja prositiče iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije. Takva vrsta aktivnosti jeste važna, ali "ona ne obezbeđuje ili ne garantuje u dovoljnoj meri šire učešće građana u procesima javnih rasprava, kao i usvajanja pomenutih planova". - Čak i da je tako- samo postojanje dokumenata još uvek ne znači da će, najpre, tela za praćenje primene ovih planova biti sastavljena od pojedinaca sa integritetom, kao ni da će korupcija biti smanjena u meri u kojoj je to nužno i brzinom koja je nužna. Kroz ovaj model suprotstavljanja korupciji, građani, odnosno njihova proaktivnost i aktivizam nisu dovoljno sagledani, a bez njihovog učešća teško da se išta može pomeriti s mrtve tačke- ocenjuje Crnogorac. Ona precizira da će na antikorupcijskim dijalozima građani biti informisani ne samo o nameri Centra za integritet da oživi proces donošenja LAP-a, već i o stanju u oblasti institucionalne borbe protiv korupcinje na lokalnom nivou u Nišu. - Bez građana, njihove svesti o značaju antikoruptivnih reakcija, ili njihove podrške uzbunjivačima, ili podrške onima koji ukazuju na koruptivna ponašanja ili su žrtve takvih ponašanja- ne može se govoriti niti o iskrenoj borbi protiv ovog zla u našem društvu, niti se u konačnom može išta poboljšati u pravcu zakonitog, odgovornog i pravednog postupanja organa vlasti- ocenjuje ona. Naša sagovornica dodaje da će i predviđena publikacija sadržati ne samo trajno svedočanstvo o tome šta je radilo prvo nezavisno i funkcionalno antikorupcijsko telo u Srbiji, čime se bavilo i na koje je probleme nailazilo, već će predstavljati neku vrstu autentičnog doprinosa borbi protiv korupcije kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou. Publikacija će biti svojevrsni priručnik od praktičnog značaja za donošenje i praćenje primene LAP-a, te formiranje nezavisnog antikorupcijskog tela, namenjen kako lokalnim samoupravama, tako i članovima i potencijalnim članovima tih tela i građanima. Zorica Miladinović: LAF Niš je pokazao koliko su važna nezavisna tela koje čine građani sa integritetom - I publikacija o LAF-u Niš i dijalozi predstavljaju neku vrstu ohrabrenja za ljude od integriteta, kao i potencijalne i aktivne antikorupcijske aktiviste da uđu u lokalna antikorupcijska tela i u njima deluju samostalno i nezavisno, ili da sa takvim telima sarađuju. LAF Niš je kroz svoje četvorgodišnje iskustvo pokazao da je to itekako moguće, te ušao u Model Agencije kao obrazac za sva takva tela u Srbiji. Bez građana od integriteta, i onih sa nekom vrstom građanske hrabrosti, nema sistemske borbe protiv korupcije, pogotovu ne u Srbiji, gde su institucije još uvek prilično slabe i razorene- kaže članica projektnog tima Zorica Miladinović, koja je i članica Centra za integritet i bivša koordinatorka LAF-a. Ona podseća da je LAF Niš do juna 2017. godine, kada su njegovi članovi podneli kolektivnu ostavku, sproveo niz mera, akcija i postupaka, u skladu sa LPBK. LAF je pokretao postupke pred nadležnim državnim organima- od Osnovnog javnog tužilaštva i budžetske inspekcije do Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, zbog sumnji u kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o državnim službenicima, Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, Zakona o radnim odnosima u državnim organima, Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, Zakona o zabrani diskriminacije i ostalih zakonskih i podzakonskih propisa. U predstavkama je ukazivano na nepravilnosti u trošenju gradskog budžeta, propustima u javnim nabavkama, nedozvoljeno favorizovanje javnih preduzeća na tržištu, nepravilnosti na konkursima za zapošljavanje, partijsko i rođačko zapošljavanje, moguće zloupotrebe položaja ili trgovinu uticajem, potencijani sukob interesa, nezakonito isplaćivanje "funkcionerskih dodataka" gradskim funkcionerima i slično. LAF je predlagao i sistemska antikorupcijska rešenja, među kojima su mere za izbor stručnih a ne partijskih direktora javnih preduzeća i ustanova, ili suzbijanje korupcije u Kliničkom centru Niš kao najvećoj zdravstvenoj ustanovi u tom delu Srbije. NJegovi članovi su primali građane koji su ukazivali na korupciju, ali nisu uspeli da obezbede finansijsko- tehničku podršku lokalne samouprave za formiranje Kancelarije za pravnu i drugu stručnu podršku građanima koji ukazuju na korupciju, pre svega onu u javnom sektoru. BIRODI i LAF su realizovali šestomesečni projekat "Gradovi protiv kumulacije funkcija", koji je izabran na konkursu Agencije za borbu protiv korupcije, u okviru kojeg je između ostalog oformljen elektronski registar niških funkcionera koji su dobrovoljno odgovarali na pitanja o svojim javnim i drugim funkcijama, oblašćenjima, mesečnim primanjima, imovini, povezanim licima i slično, a advokat- saradnik LAF-a je pred Agencijom inicirao proveru funkcionera kod kojih se posumnjalo na sukob interesa. LAF i BIRODI su, takođe, monitorisali Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša u 2015. godini, koji je bio prvi monitoring te vrste u Srbiji. Posmatrani su uslovi konkursa, analizirani su budžetski podržani medijski sadržaji i proveravan je način trošenja budžetskog novca, a o tome su urađena tri izveštaja sa preporukama, dok su dokazi o "sumnjivom" trošenju novca dostavljeni pojedinim novi narskim organizacijama radi pokretanja postupaka protiv vlasnika medija. - Mada je korupcija u Srbiji sistemska- ima je gde god "zagrebete", od kolevke pa do groba, ona je, po prirodi stvari, najvidljivija na lokalu. Upravo zato što se tu najlakše vidi, znači da i borba protiv nje može biti najefikasnija. U toj borbi uloga građana od integriteta, kao i nezavisnih tela, kao što je LAF, izuzetno je važna, pogotovu ukoliko institucije ne funkcionišu kako bi morale- kaže Miladinović. Pojedini predstavnici lokalne vlasti probali da donesu Lokalni antikorupcijski plan koji odgovara funkcionerima Poslednje angažovanje članova LAF-a bilo je njihovo učešće u Radnom timu za izradu LAP-a. LAF je inicirao taj proces, a njegovi predstavnici u Radnom timu u potpunosti su izradili nacrte pet od ukupno 17 oblasti LAP-a koje su predviđene Modelom Agencije. Davali su predloge izmena i dopuna nacrta sedam Oblasti od ukupno 17 Oblasti koje su predviđene Modelom LAP-a. Dostavili su svim članovima RT niz dokumenata koja je doneo LAF Niš u svom radu, a koja mogu poslužiti u izradi nacrta ovog dokumenta. Sekretarijatu za finansije dostavili su inicijalni predlog budžeta budućeg lokalnog antikorupcijskog tela za 2018. godinu. Nijedan od predloga predstavnika LAF-a, zasnovan na Modelu LAP-a i "praksi i iskustvu" LAF-Niš koje je Model propisao kao relevantne, predstavnici lokalne samouprave nisu prihvatili. Služba za poslove Gradskog veća, koja nije bila član Radnog tima, kroz svoje "pravne komentare" suštinski se mešala u proces izrade ovog dokumenta, pozivajući pri tom na selektivno poštovanje Modela, i to na način koji odgovara lokalnoj vlasti, a snižava standarde u institucionalnoj borbi protiv korupcije. Ova služba je, između ostalog, ocenila da u budućem LAP-u Niš ne treba da budu navedeni kriterijumi za izbor članova lokalnog antikorupcijskog tela, koje je propisao Model LAP-a, ugledajući se na izbor članova LAF-a (da oni ne smeju da budu javni funkcionerim, stranački funkcioneri, radno angažovani u lokalnoj samoupravi, kao ni osudjivani ili u postupku za krivična dela sa elementom korupcije. "Izbacivanje" ovih izuzetno važnih kriterijuma iz budućeg niškog LAP-a, upozoravli su u LAF-u, otvaralo je prostor za rizik da u nezavisno lokalno antikorupcijsko telo potencijalno budu birani i gradski funkcioneri ili čak funkcioneri osuđeni za korupciju. Služba za poslove Gradskog veća je, takođe, kritikovala predloge predstavnika LAF-a u Radnom timu da bi buduće lokalno antikorupcijsko telo trebalo da izriče opomene, inicira postupke za razrešenje funkcionera i inicira postupke pred nadležnim organima, koji su zasnovani na "prasksi i iskustvu" niškog LAF-a, koji je to u svom radu već činio. Na razumevanje Radnog tima nije naišao ni predlog predstavnika LAF-a da u sastavu tima ne budu osobe kojima su izrečene sankcije ili se protiv njih vodi postupak pred sudskim organima ili Agencijom za borbu protiv korupcije zbog krivičnih dela sa elementom korupcije, odnosno kršenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Tim nije prihvatio ni predlog da posmatrač procesa bude Zoran Gavrilović, direktor BIRODI-ja, koji, prema još uvek važećem Lokalnom planu za borbu protiv korupcije, "koordinira proces monitoringa i evaluacije primene tog plana i postignutih rezultata". Koordinator Radnog tima, inače gradonačelnik Niša Darko Bulatović, inače, nije prisustvovao nijednom njegovom sastanku, niti odgovorio na dopise predstavnika LAF-a u timu. On, tako, nije izmenio ni rešenje o obrazovanju Radnog tima, koje su ovi predstavnici zahtevali, u kojem je netalno navedeno da će "posmatrač procesa sprovođenja aktivnosi na izradi novog LAP-a Niš biti predstavnik OEBS-a". Ova organizacija nije dala saglasnost na učešće u tom procesu, niti je predložila svog predstavnika. Zamenik gradonačelnika: NJihovi predlozi bi paralisali sistem Koordinator i članovi Radnog tima za izradu LAP-a, kao ni predstavnici lokalne samouprave, nisu ni na koji način reagovali na kolektivnu ostavku predstavnika LAF-a u timu podnetu u martu prošle godine. Prva reakacija stigla je godinu dana nakon isteka roka za usvajanje LAP-ova u Srbiji, a četiri meseca nakon ostavke, u julu 2018. godine. Zamenik gradonačelnika i član Radnog tima Miloš Banđur tada je za internet portal Južne vesti potvrdio je da su aktivnosti na izradi LAP-a zamrle, iznoseći niz zamerki na račun "nevladinog sektora", koji je "podneo toliko amandmana da bi, ukoliko bi bili uvršteni u lokalni antikorupcijski plan, kočili rad lokalne samouprave". - Predstavnici nevladinog sektora su imali toliko amandmana, toliko primedbi, pa kad bismo mi to poslušali što su napisali onda bi se rad Gradske uprave sastojao da osam sati pišemo njima neke referate šta smo danas uradili. Znači, do granica paralize sistema ide nadzor koji oni predlažu. Ispada da je suština vršenja vlasti referisati njima šta se radi u toku dana - rekao je Banđur.. U procesu izrade niškog LAP-a predstavnici nevladinog sektora, inače, nisu iznosili veći broj "amandmana", već su to činili predstavnici LAF-a u Radnom timu, a LAF, kao samostalno i nezavisno gradsko telo, ne spade u nevladin sektor. Loš rezultat i na nivou cele Srbije Prema podacima Agencije za borbu protiv koruPcije, dostavljenim internet portalu Medijska kutijA u februaru ove godine, do kraja prošle godine LAP nije usvojila jedna petina gradova i opština, a nezavisno telo za praćenje njegove primene nije formiralo čak njih 90 odsto. Agencija, inače, na svom sajtu ne objavljuje podatke o tome koji gradovi su usvojili LAP i formirali antikorupcijsko telo, a koji to nisu učinili. Prema podacima Medijske kutije, do decembra prošle godine od 145 gradova i opština u Srbiji njih 118 je usvojilo LAP, dok je obavezno Telo za praćenje primene tog plana formiralo samo njih 15. Od 118 gradova i opština koje su dostavile izveštaj Agenciji, 65 je LAP izradilo u skladu sa rešenjima u Modelu, sedam nije u skladu sa Modelom, 11 je "delimično saglasno" sa Modelom, dok za dva LAP-a "nema dovoljno podataka za ocenu". Od (samo) 15 formiranih Tela za praćenje primene LAP-a šest je "u skladu sa Modelom LAP-a",  šest protivno Modelu, a za dva "nema dovoljno podataka za ocenu". Agencija je za ovaj portal navela da joj je obavezne izveštaje o usvajanju LAP-a i formiranju tela za praćenje njegove primene do kraja prošle godine dostavilo 118 lokalnih samouprava, dok je 27 izbeglo da to učini. Među gradovima koji su izbegli obavezu je i Beograd, koji, prema nezvaničnim informacijama, još uvek nije usvojio LAP, niti formirao Telo za praćenje njegove primene. Građanske inicijative, inicijative građana, nis, SrbijaNiš

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2700410/raspisan-tender-za-izgradnju-fekalnog-kolektora-u-turici

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisan tender za izgradnju fekalnog kolektora u Turici

Raspisan tender za izgradnju fekalnog kolektora u TuriciIlustracija (Foto: sima/shutterstock.com)Grad Užice je objavio javnu nabavku za izgradnju fekalnog kolektora u Turici. Rok za dostavljanje ponuda je 12. decembar, a radovi će obuhvatiti izradu fekalne kanalizacije, glavni krak u Turici, uključujući prethodne i geodetske, zatim zemljane i montažne radove.-Nakon urađenog projekta koji je koštao oko 450.000 dinara, raspisan je tender za izgranju radova na kolektoru u Turici i za tu namenu je izdvojeno 16 miliona dinara. Druga faza tog projekta iznosi oko 45 miliona dinara i tender za taj deo radova biće raspisan na proleće. Kao što je i dogovoreno sa grupom građana koji su bili i na sastanku sa gradonačelnikom radovi na kolektoru će biti završeni do sredina naredne godine. Lokalna samouprava će dati sve od sebe da reši ovaj gorući problem građana Turice - rekao je član gradskog veća zadužen za mesne zajednice Vladimir Sinđelić za Radio Lunu.Sinđelić je napomenuo da je u toku i izgradnja fekalnog kolektora na Beloj Zemlji kojim će osim industrijske zone biti obuhvaćena i domaćinstva.-Faktički jedna trećina Bele Zemlje biće priključena na taj kolektor i biće napravljena još dva kolektora da bi pokrili celu Belu Zemlju. Ranijim projektom bio je planiran jedan kolektor koji bi bio smešten na Sušičkim Vrelima, ali je on bio neostvariv pa je napravljen novi koji podrazumeva izgradnju tri manja kolektora. Već je raspisan tender, za glavni put koji će da vodi do industrijske zone na Beloj Zemlji, a radovi bi trebalo da počnu na proleće. Nadamo se da ćemo na proleće dobiti jednog velikog stranog investitora. U planu je izgradnja ambulante na Beloj Zemlji i apoteke koja će raditi u sklopu ambulante, a otvoren je i vrtić koji je bio dugogodišnja zelja građana - naveo je Sinđelić.Prvi deo radova na Vlajkovom platou preko puta opštine biće završeni do kraja godine, a drugi deo čim počne građevinska sezona.-Kasnjenje sa radovima nije do lokalne samouprave već je problem bio nedostatak izvođača radova. Ovaj prvi deo koji je sada raskopan i betoniran biće završen do kraja godine, a biće postavljene mermerne ploče kao i na plato ispred opštine. Drugi deo radova koji podrazumeva radove na platou ispred banaka krenuće čim počne građevinska sezona, oko 15. marta - zaključio je Sinđelić.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: fakti.org

Link: http://www.fakti.org/kritika-vlasti/zelenovic-trazi-proveru-diploma-stefanovica-vulina-djordjevica-i-antica

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Zelenović traži proveru diploma Stefanovnića, Vulina, Đorđevića i Antića

JOŠ: KOLIKO SU GODINA STUDIRALI, KOD KOJIH SU PROFESORA POLAGALI ISPITE…"* "Budući Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije mora da obuhvati obavezu svih funkcionera da pored imovine i prihoda prijaJOŠ: KOLIKO SU GODINA STUDIRALI, KOD KOJIH SU PROFESORA POLAGALI ISPITE…" * "Budući Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije mora da obuhvati obavezu svih funkcionera da pored imovine i prihoda prijave i detaljne podatke o obrazovanju, a ne da se diplome kupuju kao na pijaci kada su nekome neophodne zbog imenovanja na neku državnu funkciju"________________________________________________________________________ PREDSEDNIK Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas da "najmanje četiri aktuelna ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studija" i pozvao ministra prosvete Mladen Šarčevića da proveri validnost njihovih diploma. Kako se navodi u saopštenju te stranke, Zelenović je tražio da se "detaljno provere" diplome sa osnovnih studija ministra policije Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za rad Zorana Đorđevića i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i dodao da je došlo vreme da javnost konačno sazna kada su ti ministri upisali fakultete, "koliko su godina studirali, koje su predmete polagali i koji profesori su se potpisali iza njihovih ocena i diploma". "Stefanović sam kaže da je studirao na nepostojećem fakultetu u Sava centru, Vulin je živeo u Novom Sadu pa je vrlo zanimljivo kako je mogao da završi Pravni fakultet u Kragujevcu na kome ga niko nikad nije video, ministar Đorđević, bivši vozač po zanimanju, nadaleko je poznat kao mega-finansista, dok niko živ ne zna diplomu kog fakulteta je pribavio Aleksandar Antić za koga svi znaju da nikada nigde nije studirao", navodi se u pisanoj izjavi. Zelenović je ocenio da je utvrđivanje plagijata doktorata Siniše Malog "samo vrh ledenog brega". "Budući Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije mora da obuhvati obavezu svih funkcionera da pored imovine i prihoda prijave i detaljne podatke o obrazovanju, a ne da se diplome kupuju kao na pijaci kada su nekome neophodne zbog imenovanja na neku državnu funkciju ili kada neko želi da prevari javnost ili institucije u pogledu kompetentnosti za obavljanje nekog posla", zaključio je Zelenović. (Beta)

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UPITNE DIPLOME ČETIRI MINISTRA

UPITNE DIPLOME ČETIRI MINISTRABEOGRAD, 24. novembar 2019. (FoNet) - Predsednik Zajedno zaSrbiju (ZZS) Nebojša Zelenović izjavio je danas da najmanječetiri aktuelna ministra imaju sumnjive diplome osnovnihstudija, zbog čega je pozvao ministra prosvete MladenaŠarčevića da proveri validnost njihovih diploma, apremijerku Anu Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića "dadozvole da se stvar istera na čistac".Diplome sa osnovnih studija ministra policije NebojšeStefanovića, ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra zarad Zorana Đorđevića i ministra rudarstva i energetikeAleksandra Antića se moraju detaljno proveriti, navedeno jeu Zelenovićevoj pisanoj izjavi.Zelenović je ukazao da je studiranje ozbiljan i mukotrpanrad koji zahteva najmanje četiri godine učenja, a niko odpomenutih nije imao studente kolege, nije prisustvovaovežbama i predavanjima, "pa teško da je mogao da polažeispite, a kamoli legalno da diplomira"."Stefanović sam kaže da je studirao na nepostojećemfakultetu u Sava centru, Vulin je živeo u Novom Sadu pa jevrlo zanimljivo kako je mogao da završi Pravni fakultet uKragujevcu na kome ga niko nikad nije video. Đorđević jenadaleko poznat kao mega finansista, dok niko živ ne znadiplomu kog fakulteta je pribavio Antić, za koga svi znajuda nikada nigde nije studirao", napomenuo je Zelenović."Pozivam pomenute ministre da pokažu fotografije izamfiteatra ili sa svečane dodele diploma, svako ko jestudirao ih čuva kao dragu uspomenu", rekao je Zelenović."Budući Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije mora daobuhvati obavezu svih funkcionera da pored imovine i prihodaprijave i detaljne podatke o obrazovanju, a ne da se diplomekupuju kao na pijaci kada su nekome neophodne zbogimenovanja na neku državnu funkciju", zaključio jeZelenović. (kraj) zč/ivt 12:57

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/11/24/zelenovic-najmanje-cetiri-aktuelna-ministra-imaju-sumnjive-diplome-osnovnih-studija/izdvajamo/naslovna/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Zelenović: Najmanje četiri aktuelna ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studija

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je da "najmanje četiri aktuelna ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studija" i pozvao ministra prosvete Mladen Šarčevića da proveri validnost njihovih diploma. Kako se navodi u saopštenju te stranke Zelenović je tražio da se "detaljno provere" diplome sa osnovnih studija ministra policije Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za rad Zorana Đorđevića i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i dodao da je došlo vreme da javnost konačno sazna kada su ti ministri upisali fakultete, "koliko su godina studirali, koje su predmete polagali i koji profesori su se potpisali iza njihovih ocena i diploma". Zelenović: Gojković odmah da zakaže sednicu o smeni Malog Pogledaj i ove vesti... "Stefanović sam kaže da je studirao na nepostojećem fakultetetu u Sava centru, Vulin je živeo u Novom Sadu pa je vrlo zanimljivo kako je mogao da završi Pravni fakultet u Kragujevcu na kome ga niko nikad nije video, ministar Đorđević, bivši vozač po zanimanju, je nadaleko poznat kao mega-finansista, dok niko živ ne zna diplomu kog fakulteta je pribavio Aleksandar Antić za koga svi znaju da nikada nigde nije studirao", navodi se u pisanoj izjavi. Zelenović je ocenio da je utvrđivanje plagijata doktorata Siniše Malog "samo vrh ledenog brega". "Budući Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije mora da obuhvati obavezu svih funkcionera da pored imovine i prihoda prijave i detaljne podatke o obrazovanju, a ne da se diplome kupuju kao na pijaci kada su nekome neophodne zbog imenovanja na neku državnu funkciju ili kada neko želi da prevari javnost ili institucije u pogledu kompetentnosti za obavljanje nekog posla", zaključio je Zelenović.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/pregled/16195/

Autori: Insajder

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Nedelja pod lupom Insajdera: Kanabis u staklenicima Jovanjice, uništavanje izjava o tajnosti u MUP-u i plagijat Siniše Malog (EMISIJA)

Objavljeno: 24.11.2019 Tweet Gajenje kanabisa umesto industrijske konoplje na gazdinstvu "Jovanjica" kod Velike Plane, kršenje zakona zahtevom da policajci u službi za borbu protiv organizovanog kriminala potpisuju izjave o tajnosti, šta se zna a šta ne 22 meseca od ubistva Olivera Ivanovića i moguć sukob interesa u porodici Krkobabić teme su kojima smo se bavili u novoj emisiji "Nedelja pod lupom Insajdera". Krajem nedelje se mnogo toga vrtelo oko ministra finansija Siniše Malog - dok je sedeo u Skupštini i obrazlagao šta će se i zbog čega plaćati iz budžeta, Odbor za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta odlučio je da je ovaj ministar plagirao svoj doktorat i da će biti pokrenut postupak poništavanja tog doktorata. Od države dobili dozvolu da proizvode industrijsku konoplju, u staklenicima pronađen kanabis. Zbog ovoga se protiv devet osoba vodi istraga. Kako je moguće da se niko u državi ne hvali ovom policijskom akcijom? Kako je moguće da je i pored svih dozvola za uzgoj i izvoz niko ne zna da li se gajila konoplja ili marihuana? O svemu ovome u našoj temi nedelje. Policajci u službi za borbu protiv organizovanog kriminala su 2016. godine morali da potpišu izjave o tajnosti koje ukratko glase: "obaveži se na ćutanje i unapred pristani na poligrafsko testiranje". Ovaj slučaj smo stavili pod našu lupu i pokazali kako je prekršen zakon samim zahtevom da policajci potpišu takve izjave, ali i kako je zakon prekršen još jednom kada su u MUP-u odlučili da izjave unište. U situaciji kada na funkcije direktora javnih preduzeća ne dolaze stručnjaci izabrani na konkursima, već većinom preduzeća upravljaju vršioci dužnosti koje postavlja vlast, ponovo smo postavili pitanje sukoba interesa u slučaju porodice Krkobabić. Vršilac dužnosti direktora JP Stara Planina od maja ove godine je Stefan Krkobabić, sin ministra bez portfelja Milana Krkobabića zaduženog baš za javna preduzeća. Agencija za borbu protiv korupcije ni posle šest meseci od tog imenovanja nije utvrdila da li je zbog ministar Milan Krkobabić u sukobu interesa. Mi ovo pitanje nećemo prestati da postavljamo. Istraga ubistva Olivera Ivanovića traje već 22 meseca. Iako je najavljeno podizanje optužnice, medijima je za sada prosleđena samo fotografija na kojoj se vide dvojica osumnjičenih, kako su naveli iz kosovske policije. Od građana je zatražena pomoć u njihovoj identifikaciji. Njih je, međutim, prvi "identifikovao" predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Epilog je za sada smo još jedna situacija u kojoj Beograd i Priština objavljuju potpuno suprotne informacije. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/tema/16193/

Autori: Insajder

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Test za institucije: Sin ministra zaduženog za javna preduzeća na čelu javnog preduzeća (VIDEO)

Objavljeno: 24.11.2019 Tweet Da li se ministar bez portfelja zadužen za rad javnih preduzeća Milan Krkobabić našao u sukobu interesa kada je njegov sin Stefan Krkobabić postavljen za vršioca dužnosti JP Stara Planina u maju ove godine - pitanje je na koje institucije mesecima ne daju odgovor. Novinari Insajdera su odgovor tražili od Milana Krkobabića, premijerke Ane Brnabić, ali i od Agencije za borbu protiv korupcije. "To nije tema ovog okruglog stola", kratko je odgovorio ministar bez portfelja na pitanje Insajdera. Naime, Stefan Krkobabić imenovan je za vršioca dužnosti JP Stara Planina 30. maja 2019. godine. Imajući u vidu da je njegov otac ministar bez portfelja zadužen za rad javnih preduzeća, postavilo se pitanje sukoba interesa u kojem se našao Milan Krkobabić. Šta je mlađeg Krkobabića preporučilo za tu funkciju i da li postoji sukob interesa zatim smo pitali i premijerku Anu Brnabić. "To morate da proverite s ljudima koji su ga nominovali, sa ljudima koji su potvrdili. Kao predsednica Vlade ja svakako ne mogu da vodim računa o svakom pojedinačnom nominovanju", odgovorila je Brnabić. Kako je dodala, iako ga je Vlada izabrala, takva odluka "pre toga ide na čitav niz odbora koji potvrđuju da na sednicu Vlade to može da dođe". Telo koje bi trebalo da utvrdi da li postoji sukob interesa u ovom slučaju, Agencija za borbu protiv korupcije, na to pitanje do danas nije odgovorilo. Iako je mlađi Krkobabić imenovan u 30. maja, Agencija je dva i po meseca kasnije i dalje "vršila proveru". Na ponovljena pitanja Insajdera, od 25. oktobra, Agencija je odgovorila da je postupak pokrenut protiv ministra bez portfelja Milana Krkobabića i da je u toku. Insajder je ponovo 2. novembra uputio Agenciji pitanja da li se slučaj protiv njega i dalje vodi, a ukoliko je okončan, šta je utvrđeno. Na ova pitanja odgovor do danas nije stigao. Inače, Stefan Krkobabić imenovan je za vršioca dužnosti direktora, kao i više od polovine direktora javnih preduzeća. Na taj način Vlada zaobilazi Zakon o javnim preduzećim koji je sama donela, o čemu je Insajder i ranije pisao. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/zelenovic-pozvao-sarcevica-da-proveri-validnost-diploma-cetiri-ministra/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Zelenović pozvao Šarčevića da proveri validnost diploma četiri ministra

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas da "najmanje četiri aktuelna ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studija" i pozvaoPredsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas da "najmanje četiri aktuelna ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studija" i pozvao ministra prosvete Mladen Šarčevića da proveri validnost njihovih diploma. Kako se navodi u saopštenju te stranke Zelenović je tražio da se "detaljno provere" diplome sa osnovnih studija ministra policije Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za rad Zorana Djordjevića i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i dodao da je došlo vreme da javnost konačno sazna kada su ti ministri upisali fakultete, "koliko su godina studirali, koje su predmete polagali i koji profesori su se potpisali iza njihovih ocena i diploma". "Stefanović sam kaže da je studirao na nepostojećem fakultetu u Sava centru, Vulin je živeo u Novom Sadu pa je vrlo zanimljivo kako je mogao da završi Pravni fakultet u Kragujevcu na kome ga niko nikad nije video, ministar Djordjević, bivši vozač po zanimanju, je nadaleko poznat kao mega-finansista, dok niko živ ne zna diplomu kog fakulteta je pribavio Aleksandar Antić za koga svi znaju da nikada nigde nije studirao", navodi se u pisanoj izjavi. Zelenović je ocenio da je utvrdjivanje plagijata doktorata Siniše Malog "samo vrh ledenog brega". "Budući Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije mora da obuhvati obavezu svih funkcionera da pored imovine i prihoda prijave i detaljne podatke o obrazovanju, a ne da se diplome kupuju kao na pijaci kada su nekome neophodne zbog imenovanja na neku državnu funkciju ili kada neko želi da prevari javnost ili institucije u pogledu kompetentnosti za obavljanje nekog posla",  zaključio je Zelenović. (Beta)

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/ne-davimo-beograd-smena-sinise-malog-odmah/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ne davimo Beograd: Smena Siniše Malog odmah!

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je da zahteva hitnu smenu Ministra finansija "zbog plagiranja doktorata, ali i brojnih drugih afera i štetnihInicijativa Ne davimo Beograd saopštila je da zahteva hitnu smenu Ministra finansija "zbog plagiranja doktorata, ali i brojnih drugih afera i štetnih radnji u koje je upleten". Inicijativa je pozvala gradjane na protest nazvan "Crveni karton za Sinišu Malog" u ponedeljak u 18 časova ispred Ministarstva finansija . Inicijativa smatra da je plagiranje doktorata izuzetno važno, ali da je to samo jedna od afera u koju je Mali umešan. "Neke od afera Siniše Malog uključuju kupovinu 24 apartmana u Bugarskoj, otimanje 10 hektara državne zemlje nadomak Vršca za koje je i pravosnažno osudjen, nameštanje privatizacije proizvodjača vagona "Bratstvo" svom ocu, zatim pranje pola miliona evra, kupovina luksuznih automobila preko ofšor firmi i izbegavanje plaćanja poreza, neprijavljivanje imovine Agenciji za borbu protiv korupcije, porodično nasilje, nameštanje tendera za novogodišnju rasvetu, ostavljanje gradjana Obrenovca na cedilu tokom poplava, ali i organizovanje, sprovodjenje i zataškavanje rušenja u Hercegovačkoj ulici", navedeno je u saopštenju. Ne davimo Beograd ističe da vodeća uloga Malog u sprovodjenju projekta Beograd na vodi, kao i u procesima privatizacije još iz vremena kada je bio kadar Demokratske stranke, govore da je ovaj čovek ozbiljno oštetio i grad Beograd i državu Srbiju. "Zbog svega ovoga on ne sme ostati ministar ni dana više", navedeno je u saopštenju. (Beta)

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: nedeljnik.rs

Link: https://www.nedeljnik.rs/proverite-validnost-diploma-cetiri-aktuelna-ministra-zelenovicev-poziv-sarcevicu/

Autori: Nedeljnik.rs

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: "Proverite validnost diploma četiri aktuelna ministra": Zelenovićev poziv Šarčeviću

Foto: Medija centar Beograd Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je da "najmanje četiri aktuelna ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studija" i pozvao ministra prosvete Mladen Šarčevića da proveri validnost njihovih diploma. Kako se navodi u saopštenju ZZS Zelenović je tražio da se "detaljno provere" diplome sa osnovnih studija ministra policije Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za rad Zorana Đorđevića i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i dodao da je "došlo vreme da javnost konačno sazna kada su ti ministri upisali fakultete, koliko su godina studirali, koje su predmete polagali i koji profesori su se potpisali iza njihovih ocena i diploma". "Stefanović sam kaže da je studirao na nepostojećem fakultetetu u Sava centru, Vulin je živeo u Novom Sadu pa je vrlo zanimljivo kako je mogao da završi Pravni fakultet u Kragujevcu na kome ga niko nikad nije video, ministar Đorđević, bivši vozač po zanimanju, je nadaleko poznat kao mega-finansista, dok niko živ ne zna diplomu kog fakulteta je pribavio Aleksandar Antić za koga svi znaju da nikada nigde nije studirao", navodi se u pisanoj izjavi. Zelenović je ocenio da je utvrđivanje plagijata doktorata Siniše Malog "samo vrh ledenog brega". "Budući Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije mora da obuhvati obavezu svih funkcionera da pored imovine i prihoda prijave i detaljne podatke o obrazovanju, a ne da se diplome kupuju kao na pijaci kada su nekome neophodne zbog imenovanja na neku državnu funkciju ili kada neko želi da prevari javnost ili institucije u pogledu kompetentnosti za obavljanje nekog posla", zaključio je Zelenović.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/ne-davimo-beograd-smena-sinise-malog-odmah

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Ne davimo Beograd: Smena Siniše Malog odmah

Inicijativa je pozvala građane na protest nazvan "Crveni karton za Sinišu Malog" u ponedeljak u 18 časova ispred Ministarstva finansija .Inicijativa smatra da je plagiranje doktorata izuzetno važno, ali da je to samo jedna od afera u koju je Mali umešan."Neke od afera Siniše Malog uključuju kupovinu 24 apartmana u Bugarskoj, otimanje 10 hektara državne zemlje nadomak Vršca za koje je i pravosnažno osuđen, nameštanje privatizacije proizvođača vagona "Bratstvo" svom ocu, zatim pranje pola miliona evra, kupovina luksuznih automobila preko ofšor firmi i izbegavanje plaćanja poreza, neprijavljivanje imovine Agenciji za borbu protiv korupcije, porodično nasilje, nameštanje tendera za novogodišnju rasvetu, ostavljanje građana Obrenovca na cedilu tokom poplava, ali i organizovanje, sprovođenje i zataškavanje rušenja u Hercegovačkoj ulici", navedeno je u saopštenju.Ne davimo Beograd ističe da vodeća uloga Malog u sprovođenju projekta Beograd na vodi, kao i u procesima privatizacije još iz vremena kada je bio kadar Demokratske stranke, govore da je ovaj čovek ozbiljno oštetio i grad Beograd i državu Srbiju."Zbog svega ovoga on ne sme ostati ministar ni dana više", navedeno je u saopštenju.    

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:832019-U-skolama-mogu-biti-knjizare-pekare-ali-i--kulise-za-filmove-Racunica-prosvetara-za-dodatne-prihode

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: U školama mogu biti knjižare, pekare, ali i - kulise za filmove: Računica prosvetara za dodatne prihode

Izdavanje prostora školama donosi dodatni izvor prihoda koji služi za nabavku neophodne opremeSPORTSKI klubovi najčešći su "zakupci" prostora u školama, mada su dvorišta i učionice interesantni i filmadžijama. Kadrovi iz beogradskih osmoletki mogu se videti u filmu "Mlada Bosna" i aktuelnoj seriji "Grupa". Za izdavanje prostora ne postoji jedinstveni "cenovnik", već svaka škola ima svoju kalkulaciju troškova, a predloženu cenu mora da verifikuje i školski odbor. Novac, koji zarade na ime izdavanja prostora, škole ulažu isključivo u kupovinu nastavnih sredstava i drugih potrepština. Pročitajte još: Zakonska procedura nalaže da, pre ulaska u proceduru javne nabavke za izdavanje prostora, škole moraju da dobiju "zeleno svetlo" od Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu. Sledi objavljivanje oglasa u štampanim medijima. "Pečat" na izbor klijenta mora da stavi i školski odbor. Ugovor se potpisuje za jednu školsku godinu, a javni tender se objavaljuje, obično, polovinom avgusta, pre nego što počne školska godina. Korišćenje školskog prostora je moguće samo posle redovne nastave, u večernjim časovima. - Od izdavanja prostora za pekaru i knjižaru, na godišnjem nivou, škola prihoduje oko 750.000 dinara - kaže Jasmin Nikolovski, direktor Gimnazije "Patrijarh Pavle". - Osim za kupovinu nastavnih sredstava, novac koristimo i da nadomestimo zarade kolegama koji nisu u nastavnom kadru. Pošto se povećanje plata odnosi samo na nastavnike, deo zarađenog novca od izdavanja prostora odlazi na povećanje zarada tim kolegama. Direktor OŠ "Drinka Pavlović" Jole Bulatović kaže da se u školi izdaju mala i velika sala, kao i učionice, školi "Arhimedes" i to samo vikendom. On dodaje da je, tokom letnjeg raspusta, ekipa serije "Grupa" snimala scene u školskom dvorištu, kancelariji sekretara i fiskulturnoj sali. "Zarada" se troši za kupovinu markera, papira, sunđera, ali i knjiga koje se dodeljuju najboljim učenicima. Na filmskom platnu pojavila se i "scenografija" iz OŠ "Kralj Petar Prvi", u kadrovima filma "Mlada Bosna". - Fiskulturnu salu izdajemo školama odbojke, košarke, karatea, folklora - kaže Miomir Dragaš, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić". - Finansijskim planom je predviđena namena novca, isključivo za školske potrebe. Imamo odličnu saradnju za Sekretarijatom za obrazovanje i dečju zaštitu, sve za šta smo podneli zahtev smo i dobili, pa novac od izdavanja koristimo za neke potrepštine poput sredstava za higijenu, kreda... CENOVNIK NA kalkulaciju troškova izdavanja utiču mnogobrojni faktori - opremljenost sale ili drugog prostora koji se izdaje, lokacija na kojoj se škola nalazi, pa je u centralnim gradskim opštinama i "kirija" veća. Takođe, cenovnik zavisi i od termina kada se treninzi održavaju, pa su oni u ranim večernjim časovima jeftiniji od kasnijih. Prostor se izdaje na sat, a cena se kreće od 1.200 do 2.400 dinara po satu.

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/nebojsa-zelenovic-vulin-nebojsa-stefanovic-zoran-djordjevic-i-aleksandar-antic-imaju-sumnjive-diplome-osnovnih-studija-cija-validnost-mora-da-bude-proverena.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Nebojša Zelenović: Vulin, Nebojša Stefanović, Zoran Đorđević i Aleksandar Antić imaju sumnjive diplome osnovnih studija čija validnost mora da bude proverena

Hronika nedelja, 24. novembar 2019.  Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas da "najmanje četiri aktuelna ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studija" i pozvao ministra prosvete Mladen Šarčevića da proveri validnost njihovih diploma. Kako se navodi u saopštenju te stranke Zelenović je tražio da se "detaljno provere" diplome sa osnovnih studija ministra policije Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za rad Zorana Đorđevića i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i dodao da je došlo vreme da javnost konačno sazna kada su ti ministri upisali fakultete, "koliko su godina studirali, koje su predmete polagali i koji profesori su se potpisali iza njihovih ocena i diploma". Došlo je vreme da javnost konačno sazna kada su ti ministri upisali fakultete, "koliko su godina studirali, koje su predmete polagali i koji profesori su se potpisali iza njihovih ocena i diploma "Stefanović sam kaže da je studirao na nepostojećem fakultetetu u Sava centru, Vulin je živeo u Novom Sadu pa je vrlo zanimljivo kako je mogao da završi Pravni fakultet u Kragujevcu na kome ga niko nikad nije video, ministar Đorđević, bivši vozač po zanimanju, je nadaleko poznat kao mega-finansista, dok niko živ ne zna diplomu kog fakulteta je pribavio Aleksandar Antić za koga svi znaju da nikada nigde nije studirao", navodi se u pisanoj izjavi. Zelenović je ocenio da je utvrđivanje plagijata doktorata Siniše Malog "samo vrh ledenog brega". "Budući Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije mora da obuhvati obavezu svih funkcionera da pored imovine i prihoda prijave i detaljne podatke o obrazovanju, a ne da se diplome kupuju kao na pijaci kada su nekome neophodne zbog imenovanja na neku državnu funkciju ili kada neko želi da prevari javnost ili institucije u pogledu kompetentnosti za obavljanje nekog posla", zaključio je Zelenović. (Beta)

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a546546/Zelenovic-pozvao-Sarcevica-da-proveri-validnost-diploma-cetiri-aktuelna-ministra.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Zelenović pozvao Šarčevića da proveri validnost diploma četiri aktuelna ministra

Autor:BetaPredsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je da "najmanje četiri aktuelna ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studija" i pozvao ministra prosvete Mladen Šarčevića da proveri validnost njihovih diploma.Kako se navodi u saopštenju te stranke Zelenović je tražio da se "detaljno provere" diplome sa osnovnih studija ministra policije Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za rad Zorana Đorđevića i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i dodao da je došlo vreme da javnost konačno sazna kada su ti ministri upisali fakultete, "koliko su godina studirali, koje su predmete polagali i koji profesori su se potpisali iza njihovih ocena i diploma"."Stefanović sam kaže da je studirao na nepostojećem fakultetetu u Sava centru, Vulin je živeo u Novom Sadu pa je vrlo zanimljivo kako je mogao da završi Pravni fakultet u Kragujevcu na kome ga niko nikad nije video, ministar Đorđević, bivši vozač po zanimanju, je nadaleko poznat kao mega-finansista, dok niko živ ne zna diplomu kog fakulteta je pribavio Aleksandar Antić za koga svi znaju da nikada nigde nije studirao", navodi se u pisanoj izjavi.Zelenović je ocenio da je utvrđivanje plagijata doktorata Siniše Malog "samo vrh ledenog brega"."Budući Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije mora da obuhvati obavezu svih funkcionera da pored imovine i prihoda prijave i detaljne podatke o obrazovanju, a ne da se diplome kupuju kao na pijaci kada su nekome neophodne zbog imenovanja na neku državnu funkciju ili kada neko želi da prevari javnost ili institucije u pogledu kompetentnosti za obavljanje nekog posla", zaključio je Zelenović.      

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3743679/zzs-trazi-da-se-provere-diplome-jos-cetiri-ministra.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: ZZS traži da se provere diplome još četiri ministra

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović navodi da najmanje četiri aktuelna ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studija sa "egzotičnih" fakulteta i pozvao je ministra prosvete Šarčevića da proveri validnost njihovih diploma. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaPredsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović navodi da najmanje četiri aktuelna ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studija sa "egzotičnih" fakulteta i pozvao je ministra prosvete Šarčevića da proveri validnost njihovih diploma.Kako se navodi u saopštenju stranke Zajedno za Srbiju, Nebojša Zelenović je tražio da se "detaljno provere" diplome sa osnovnih studija ministra policije Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za rad Zorana Đorđevića i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića. Dodaje da je došlo vreme da javnost konačno sazna kada su ti ministri upisali fakultete, "koliko su godina studirali, koje su predmete polagali i koji profesori su se potpisali iza njihovih ocena i diploma". "Ja pozivam pomenute ministre da pokažu fotografije iz amfiteatra ili sa svečane dodele diploma, svako ko je studirao ih čuva kao dragu uspomenu", naveo je Zelenović u saopštenju.  Zelenović je ocenio da je utvrđivanje plagijata doktorata Siniše Malog "samo vrh ledenog brega". "Utvrđivanje plagijata doktorata Siniše Malog samo je vrh ledenog brega. Cela Srbija zna da stotine državnih funkcionera imaju lažne diplome privatnih 'sega-mega' fakulteta i vreme je da se stvari isteraju na čistac, jer to ne samo da su krivična dela već ova masovna pojava dubinski razara sistem našeg obrazovanja", istakao je Zelenović. Dodaje da obaveza svih funkcionera mora da bude dostavljanje podataka o obrazovanju. "Budući Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije mora da obuhvati obavezu svih funkcionera da pored imovine i prihoda prijave i detaljne podatke o obrazovanju, a ne da se diplome kupuju kao na pijaci kada su nekome neophodne zbog imenovanja na neku državnu funkciju ili kada neko želi da prevari javnost ili institucije u pogledu kompetentnosti za obavljanje nekog posla",  zaključio je predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.  

----------------------------------------------------------

Datum: 24.11.2019

Medij: RTS1

Rubrika: Jutarnji program/RTS

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Gst Vladimir Radomirović, UNS

Voditelj: U pregledu štampe jutros mi pomaže Vladimir Radomirović urednik portala "Pištaljke", predsednik Udruženja novinara Srbije dobro jutro, hvala što ste došli u jutarnji program. Vladimir Radomirović, urednik "Pištaljke" i predsednik UNS-a: Dobro jutro. Hvala na pozivu Voditelj: Čini se poslednjih dana da imate dosta posla nažalost, ne prođe dan a da iz UNS-a ne stigne neka opomena i to kolegama sa jedne ili druge strane, nije neuobičajeno da se i preko medija i preko društvenih mreža svađaju i raspravljaju predstavnici vlasti i opozicije ali čini se da nije bilo toliko uobičajeno da se raspravljaju novinari tih medija. Vladimir Radomirović, urednik "Pištaljke" i predsednik UNS-a: Pa društvene mreža, pre svega, Tviter, su takvi da omogućavaju odnosno ohrabruju one koje imaju ekstremna mišljenja, tako da u poslednje vreme od zaista u pravu ste nekoliko puta smo morali da reagujemo kao udruženje da zaštitimo kolege koji su bili, bili pod uvredama nekih drugi kolega i onda se to, prosto pravi se jedna lavina uvreda na Tviteru pre svega. Reagovali smo i drago nam je što što je posle naše reakcije, na primer, televizija Pink skinula jedan uvredljivi tekst o kolegi sa N1 Miodrag Sovilju, takođe, smo reagovali i kada su vređali voditeljku Pinka Vericu Bradić, vašu bivšu koleginicu. Mislimo da je to zadatak udruženja da brani sve kolege bez obzira na to gde rade dok poštuju Kodeks novinara Srbije, dok pravovremeno objektivno izveštavaju svoje gledaoce, čitaoce o onome što se dešava kod nas.Voditelj: Da, jeste zadatak Udruženja novinara da opomene i da sa te novinarske strane upozori kolege a juče je bio jedan tekst u novinama ko je u Srbiji nadležan za borbu protiv govora mržnje u medijima pa i na društvenim mrežama ukoliko je to savladivo? Vladimir Radomirović, urednik "Pištaljke" i predsednik UNS-a:Pa na društvenim mrežama malo teže jer one prosto nisu pod kontrolom i ne treba da budu Voditelj: Cenzurisane, da Vladimir Radomirović, urednik "Pištaljke" i predsednik UNS-a: Cenzurisane, tako je, ali svakako postoje i regulatorna državna tela koja treba čini mi se mnogo bolje da rade i postoji samo regulatorno telo naše na koje novinarsko medijsko Savet za štampu, čija komisija za žalbe redovno zaseda svakog meseca i koja prima žalbe čitalaca, dakle, gledalaca možda čak i neko ko se žali na neki portal neke televizije, da se obrati Savetu za štampu, komisija za žalbe redovno radi i izriče opomene i druge mere upozorenja medijima koji krše Kodeks novinara Srbije. I ja verujem da će Savet za štampu uskoro biti mnogo otvoreniji prema javnosti i da ćemo redovno održavati sednice na javnom prostoru i da ćemo, da će ljudi moći prosto da dođu i da vide kako to izgleda. Voditelj: Za sada su motivi onih koji se odlučuju za uvrede i loše poruke prema kolegama izgleda jači pošto to ne prestaje. Jedna od ključnih tema juče bio je sastanak predsednika Srbije, Severne Makedonije i Slovenije u Novom Sadu ali ovoga puta nije velika politika bila u fokusu, bili su u fokusu mladi koji odlaze ne samo iz Srbije nego iz svih zemalja u regionu, i naslov mi je, čini mi se, najzanimljiviji - Mladi će da odlaze ako se ne opametimo. Vladimir Radomirović, urednik "Pištaljke" i predsednik UNS-a: A nema opamećivanja bez mladih Voditelj: DaVladimir Radomirović, urednik "Pištaljke" i predsednik UNS-a:Zaista veliki problem sem Slovenija, dakle, sve zemlje oko nas imaju taj veliki problem ne znam koje je rešenje, verovatno s jedne strane treba razvijati ljubav prema ovoj zemlje a sa druge nemoguće je za mnoge mlade da ostanu da žive ovde kad znaju kakvi su im, kakve su im perspektive, i da će negde relativno blizu Srbije moći da zarade mnogo više i da imaju neki udobniji život. S druge strane tamo neće moći da utiču toliko na ono što se dešava oko njih tako da je možda rešenje da se malo više mladi uključe i u politički život i da nekim svojim akcijama prodrmaju ovu čini mi se dosta učmalu političku situaciju. Voditelj:Jedan je naslov interesantan ne tiče se direktno nas ali interesantan je jer se pominje reč koja je u poslednje vreme vrlo aktuelna, američki Kinezi unapred označeni kao špijuni. U aktuelnoj političkoj klimi ne samo kineske kompanije nego i naučnici i studenti sumnjivi su kao potencijalni agenti Pekinga, pa oni sada objašnjavaju da nije reč o odavanju informacija koje su od ključnog značaja nego i redovnim informacijama koje su bile dostupne i na sajtu. Čini se da ništa lakše nego nekog proglasiti špijuna Vladimir Radomirović, urednik "Pištaljke" i predsednik UNS-a: Tako je i kod nas imamo...situacija ovih dana, da se ljudi proglašavaju špijunima. Zanimljivo je da, na primer, Sjedinjene Američke Države od pre nekoliko meseci ne izdaju vize uopšte mladim Kinezima koji se bave informacionim tehnologijama pre svega, dakle zabranjeno je izdavanje viza tim ljudima koji treba da dođu čak i onima koji dolaze da rade u Americi i da nešto nauče što je zaista veliki problem ako se tako sprečava razmena ljudi. I kod nas, dakle, kao što smo rekli mnogi se označavaju špijunima da zaista nemamo reakciju institucija, da ne znamo, ove sve afere koje se dešavaju poslednjih dana, svakim danom otvaraju se sve više pitanja a institucije su nekako potisnute. Mi nemamo ni reakciju tužilaštva koje bi trebalo da uradi nešto, da nam razreši ovo sve o čemu se priča. I ja bih evo sada iskoristio priliku da pozovem Viši sud u Beogradu da pusti na slobodu iz kućnog pritvora uzbunjivača Aleksandra Obradovića iz "Krušika" jer je važno da taj čovek može slobodno da komunicira, da ima slobodu kretanja, a tužilaštvo treba što pre da javnosti predoči sve dokaze i da konačno pokrene istragu o onome što je Aleksandar Obradović prijavio.Voditelj: Sada kada ste pomenuli Aleksandra Obradovića došli smo do teme Zakona o zaštiti uzbunjivača i baš ovaj slučaj je pokazao koliko je nepoznanica i posle pet godina primene, vi ste sada rekli uzbunjivač Aleksandar Obradović, s druge strane su oni koji tvrde da se on ne uklapa u definiciju uzbunjivača, s obzirom na to da je procedura obraćanja institucijama u principu drugačija, zanima me vaše iskustvo pet godina od primene zakona da li je kao u slučaju afera da nam se svaki dan otvaraju pitanja ili imamo i neke odgovore? Vladimir Radomirović, urednik "Pištaljke" i predsednik UNS-a:Mi imamo, dakle, pre 5 godina je usvojen taj zakon, počeo je da se primenjuje nešto kasnije, šest meseci kasnije, i zaista imamo rezultate kojima se ne može pohvaliti ni jedna država u Evropi. Više od 30 uzbunjivača je dobilo sudsku zaštitu, dakle, vraćeni su na posao i dobili drugu vrstu zaštite od suda, primenjuje se zakon. Nedavno sam čuo od predstavnika Ministarstva odbrane da su imali 10 postupaka unutrašnjeg uzbunjivanja od kojih je pet rešeno u korist tih ljudi koji su nešto prijavili, dakle, to pokazuje da zakon jeste efikasan i da on štiti prava ljudi koji ukazuju na korupciju ili neke druge zloupotrebe. Ono što je sada važno jeste da se evo ovaj slučaj "Krušika" što pre razreši. Mi smatramo u "Pištaljci" da Aleksandar Obradović jeste uzbunjivač, on se i nama obraćao, to je i sam rekao. Mi smo mu ponudili, već na samom početku pomoć naših advokata on je tada nije želeo, nastavio je da komunicira sa nama anonimno. Mi nismo znali dok se ta vest nije pojavila da je on uhapšen, ko je osoba koja nama dostavlja informacije o tome šta se dešava u "Krušiku" ali je zaista tu bilo ozbiljnih sumnji u neke zloupotrebe i, pre svega, u sukob interesa ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića čiji je otac dolazio u "Krušik" kao predstavnik jedne privatne firme i mi smo na "Pištaljci" objavili pozivajući se na dokumentaciju koju smo dobili od Ministarstva trgovine, koliko je porastao broj dozvola ko je se daju za izvoz oružja privatnim firmama i koliko je pao broj dozvola koje Jugoimport, državna firma, dobija. Voditelj: Sve to, ne bih da vas prekidam, nego sve te detalje koji su prethodili znamo, samo sad je pitanje šta sad, šta sad sledi da ne bi smo ulazili u novi, novi tok postavljanja pitanja. Vladimir Radomirović, urednik "Pištaljke" i predsednik UNS-a: Tako je, važno je da institucije dakle, pre svega, tužilaštvo izađe sa svim informacijama koje ima, da Aleksandar Obradović bude na slobodi i da onda idemo dalje. Ovaj Zakon o zaštiti uzbunjivača zaista pruža veliku zaštitu ljudima koji prijave korupciju i dobro bi bilo i da se Aleksandar Obradović pozove na taj zakon. Za sada to on nije hteo, ali mislimo da bi pozivanje na ovaj zakon i njemu pomoglo u daljem, u daljoj borbi.Voditelj: Da, čekamo rasplet i sve detalje ovog slučaja. Ko to o nama sve zna je ovaj naslov. Da li se slažete sa politikom privatnosti i da li prihvatate uslove korišćenja - da prihvatam, koliko puta ste pročitali ovu rečenicu i kliknuli da prihvatate a da niste ni pročitali šta ste zapravo, na šta ste pristali. Vladimir Radomirović, urednik "Pištaljke" i predsednik UNS-a: Evo ja sam upravo nedavno završio čitanje autobiografija Edvarda Snoudena, i zaista je zastrašujuće iako smo mnogo toga znali, kad ponovo pročitate ono što je on kao agent nacionalne "Enesej", dakle, službe koja kontroliše internet po celom svetu, američke, šta je on sve kao agent imao prilike da vidi, on faktički može da uključi ovaj kompjuter negde tamo sa Havaja i da prosto prati naš razgovor kako on teče ili da preko kompjutera koji su u vašim sobama uđe faktički u vaše sobe i da vidi šta radite, da pregleda kompletnu istoriju vašeg ponašanja na internetu, kome ste pisali, šta ste komentarisali na Fejsbuku, na Tviteru, Instagramu tako da je to zaista zastrašujuće, i to je jedna borba koja nam tek predstoji da se zaštitimo. Evropska unija je usvojila tu direktivu o zaštiti podataka Voditelj: Da, na mnogo toga ne možemo da utičemo ali na ovo da li prihvatate uslove korišćenja Vladimir Radomirović, urednik "Pištaljke" i predsednik UNS-a: Da, na neke stvari Voditelj: Bez Vladimir Radomirović, urednik "Pištaljke" i predsednik UNS-a: I treba više da radimo na tome da znamo kako možemo da se zaštitimo. Postoje neka rešenja sistemska, programska, mislim da se zaštiti vaša privatnost na Internetu i to ćemo verovatno ubuduće morati sve više da koristimo. Voditelj: I još jedna tema čini se da će se o njoj tek govoriti, ovde je naslov hoćemo li žaliti za Kolindom, ali je zapravo reč o predstojećim izborima u Hrvatskoj. Ankete pokazuju da nije velika razlika da Zoran Milanović samo malo po procenama iza Kolinde Grabar Kitarović, ali ono što nas više interesuje koliko će to uticati na odnose Beograda i Zagreba bar dok traje kampanja, i da li će Srbi ponovo biti tema? Vladimir Radomirović, urednik "Pištaljke" i predsednik UNS-a:Sigurno, Srbi su uvek tema u Hrvatskoj, nažalost, možda i mi ne znamo ovde dovoljno koliko je to, kako je teško biti Srbin u Hrvatskoj ali to je tema o kojoj treba više razgovarati sigurno. I verovatno će narednih mesec dana biti još nekih u najmanju ruku verbalnih napada na Srbe u Hrvatskoj i Srbe odnosno uticaj Beograda na Srbe u Hrvatskoj, ali eto koliko je 30 godina pričamo o tim odnosima i izgleda da ćemo pričati još najmanje 30 godina.Voditelj:Ako se bar te, trvenja zadrže na period predizborne kampanje pa ćemo i preživeti, da se ne nastavi posle. Vladimir Radomirović, urednik "Pištaljke" i predsednik UNS-a:Da.Voditelj:Najlepše hvala što ste bili gost jutarnjeg programa.Vladimir Radomirović, urednik "Pištaljke" i predsednik UNS-a: Hvala vama.                                                          

----------------------------------------------------------