Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 26.11.2019

Medij: Alo     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Ministarstvo trgovine odbacuje optužbe Marinike Tepić

Ministarstvo trgovine odbacuje optužbe Marinike Tepić

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštilo je da je procedura izdavanja dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme transparentna i jasna i odbacilo optužbe poslanice Marinike Tepić da neko u tom ministarstvu prima mito kako bi izdao dozvole. Reagujući na izjavu da je Ministarstvo trgovine ključno za izdavanje dozvola za izvoz naoružanja i pitanje da li je tačno da neko dobija i po 120.000 evra da bi se dobila dozvola, iz tog ministarstva podsećaju da je za dobijanje te dozvole potrebna saglasnost četiri institucije pre nego što oni izdaju konačnu.

- Zašto bi neko davao novac bilo kome za bilo koju vrstu usluge, ako zna da MTT izdaje dozvolu u roku od 24 sata od trenutka dobijanja poslednje saglasnosti nadležne institucije - navode iz pomenutog ministarstva.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Alo     Strana: 2

Rubrika: Aktuelno

Autori: D. R.

Teme: Korupcija

Naslov: Brnabićeva: Vuk je politička Kleopatra!

Brnabićeva: Vuk je politička Kleopatra!

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke i jedan od lidera Saveza za Srbiju, juče je uputio gnusne uvrede na račun Ane Brnabić, predsednice Vlade. Saradniku Dragana Đilasa nije prvi put da upućuje uvrede na račun premijerke - svojevremeno ju je nazvao „neobrazovanom i od morala i dostojanstva operisanom karikaturom”, a juče je prevazišao sebe.

- Za ovom huljom će jednog dana biti raspisana crvena poternica Interpola. To će se dogoditi na detaljno obrazložen zahtev Specijalnog tužioca za visoku korupciju, uspostavljenog nakon pada režima. o Neće je spasti ni strano državljanstvo, niti razni lobiji - napisao je Jeremić na Tviteru. Predsednica Vlade mu je ubrzo odgovorila, ali na vrlo fm i duhovit način.

- Novo predskazanje naše političke Kleopatre! Ovaj put je videla da ću ja u budućnosti imati strano državljanstvo, a da će njen alter ego Vuk Jeremić biti tužilac, sudija i šef Interpola. Neke od ranijih vizija: referendum o Kosovu 4. novembra 2018. i pad vlasti do Uskrsa. Cirkus... - napisala je Brnabićeva.

Inače, premijerka je juče ocenila da je odluka o proglašenju doktorata ministra finansija Siniše Malog za plagijat „eklatantan primer političke odluke i političkih pritisaka”, koji dovodi u pitanje i nezavisnost Beogradskog univerziteta. Onaje svojutvrdnju da Beogradski univerzitet ima dvostruke aršine po pitanju odlučivanja o kršenju etičkog kodeksa potkrepila primerom Saobraćajnog fakulteta.

- Potpuno drugačija situacija bila je kada je profesor Dragan Đuričin pred Beogradskim univerzitetom pokrenuo postupak zbog neakademskog ponašanja svog kolege, akademika Teodorovića. U tom slučaju, Beogradski univerzitet prosledio je Saobraćajnom fakultetu njegovu žalbu, Nastavno-naučno veće ju je odbacilo i vratilo Univerzitetu, a Univerzitet to samo prosledio profesoru Đuričinu i pozvao se na decentralizaciju istakavši da ne želi dalje da se meša. U slučaju Siniše Malog mešao se četiri puta i četiri puta preinačio odluku Nastavno-naučnog veća - rekla je Brnabićeva. Upitana kako je razumela izjavu predsednika Aleksandra Vučića da Siniša Mali mora snositi i političke posledice, te da li to znači da će se to odraziti na njegovu funkciju ministra, premijerka je rekla da će s Vučićem razgovarati „i kao s predsednikom Srbije i kao s predsednikom SNS-a“ o ovom pitanju. D. R.

  1. R.

Novo predskazanje naše političke Kleopatre! Ovaj put je videla da ću ja u budućnosti imati strano državljanstvo, a da će njen alter ego Vuk Jeremić biti tužilac, sudija i šef Interpola ANA BRNABIĆ, premijerka Srbije

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Alo     Strana: 2

Rubrika: Aktuelno

Autori: Redakcija

Teme: Sukob interesa

Naslov: Prijava protiv Bastaća

Prijava protiv Bastaća

Grad Beograd podneoje prijavu za sukob interesa protiv Marka Bastaća, predsednika opštine Stari grad, a na osnovu nalaza budžetske inspekcije grada. U prijavi stoji da je uzbunjivač D. U. tokom postupka uzbunjivanja izneo, između ostalog, navode daje prilikom sklapanja ugovora i

angažovanja pojedinih lica, od kojih su neki i odbornici Skupštine opštine Stari grad, oštećen budžet Beograda, rekla je Sandra Pantelić, naćelnica Gradske uprave.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Alo     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)/Korupcija

Naslov: Spasić: Tužilaštvo potvrdilo naša saznanja

Spasić: Tužilaštvo potvrdilo naša saznanja

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“ saopštio je da je nadležno tužilaštvo potvrdilo da je bilo prikrivanja dela u kojem je sin načelnika Policijske stanice u Trsteniku Radomira Mutavdžića udario u glavu svog vršnjaka.

Primili smo dopis Osnovnog javnog tužilaštva u Trsteniku, koje nam je dostavljeno na urgenciju Apelacionog tužilaštva u Kragujevcu, iz kojeg se nedvosmisleno vidi da je bilo prikrivanja dela, kao i to da je policija prvobitno od tužioca prikrila činjenicu da je vinovnik tuče sin načelnika Policijske stanice u Trsteniku. U dopisu se vidi da je postupajući policijski službenik, očigledno po nečijem nalogu, a sumnjamo da je po nalogu načelnika Policijske stanice u Trsteniku Radomira Mutavdžića, prikrio činjenicu da je vinovnik načelnikov sin, da se sa tužiocem komuniciralo usmeno, bez ijednog pisanog traga, te da niko od učesnika nije testiran na alkohol niti je testiran na prisustvo opijata u krvi - kaže Mario Spasić, generalni sekretar Saveta.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Blic     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Beograd podneo prijavu protiv Bastaća Agenciji za korupciju

ZBOG SUKOBA INTERESA

Beograd podneo prijavu protiv Bastaća Agenciji za korupciju

GRAD BEOGRAD PODNEO je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavu za sukob interesa protiv predsednika opštine Stari Gradi Marka Bastaća, na osnovu nalaza budžetske inspekcije grada.

Uprijavi stoji da je uzbunjivač D. U. tokom postupka uzbunjivanja izneo, između ostalog, navode da je prilikom sklapanja ugovora i angažovanja pojedinih lica, od kojih su neki i odbornici Skupštine opštine Stari grad, oštećen budžet Grada Beograda, rekla je Tanjugu načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić.

Kako je rekla, imajući u vidu da je budžetska inspekcija Grada Beograd, izvršila kontrolu i utvrdila nepravilnosti, u prijavi se traži da Agencija, u okviru svoje nadležnosti, postupi i utvrdi da li su prilikom angažovanja, odbornici Skupštine opštine Stari grad bili u

cija Grada Beograd, izvršila kontrolu i utvrdila nepravilnosti, u prijavi se traži da Agencija, u okviru svoje nadležnosti, postupi i utvrdi da li su prilikom angažovanja, odbornici Skupštine opštine Stari sukobu interesa.

Inače, Budžetska inspekcija Grada, početkom novembra, podnela je protiv Bastaća krivičnu prijavu Posebnom odeljenju Višeg jav-

nog tužilaštva u Beogradu za borbu protiv korupcije, nakon što je, kako se navodi, utvrdila nepravilnosti u vanrednoj kontroli materijalnofinansijskog poslovanja

opštine Stari gra d z a 2018. ?

sebnom odeljenju Višeg jav-

nog tužilaštva u Beogradu za borbu protiv korupcije, nakon što je, kako se navodi, utvrdila nepravilnosti u vanrednoj kontroli materijalnofinansijskog poslovanja

opštine Stari gra d z a 2018.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Danas     Strana: 11

Rubrika: Dijalog plus

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Pitanja na koja Vučićeva vlast nema odgovore

Obraćanje lidera Dveri u serijalu „Kriminalni krugovi“

Pitanja na koja Vučićeva vlast nema odgovore

Vladajući režim se opredelio da više ne odgovara na pitanja novinara koji nisu pod kontrolom. Tako na konferencijama za medije

predsednika SNS Aleksandra Vučića više nema slobodnog postavljanja pitanja, dok je ministar Nebojša Stefanović istovremeno rekao da više neće odgovarati na pitanja o Krušiku. Isti je slučaj i sa mojim postavljenim pitanjima na dosadašnjim konferencijama za medije u ovom serijalu „Kriminalni krugovf. Pored svih do sad pomenutih političkih aktera koji čine političku mafiju u Srbiji - ćute i nadležne državne institucije koje bi trebalo da reaguju:

Ministar policije Nebojša Stefanović ćuti o svom kumu batinašu Goranu Papiću i ne dozvoljava da MUP odgovori na zahtev za dobijanje informacije od javnog značaja o završenoj srednjoj školi i fakultetu Gorana Papića, „čuda od policajca" koji je za četiri godine bez ikakve policijske škole napredovao do zamenika načelnika SBPOK-a. Takođe, nema odgovora dokle je stigao disciplinski postupak protiv Gorana Papića i Tomislava Antonijevića, i šta je utvrdila istraga Sektora za unutrašnju kontrolu MUP-a u vezi sa pomenutom dvojicom i slučajem zloupotrebe službenih ovlašćenja i prebijanja Dejana Pejovića iz Beograda 22. oktobra 2019. godine u Zaplanjskoj ulici u Beogradu? Postavlja se pitanje zašto MUP i nadležni tužilac nisu podigli prijavu protiv Gorana Papića zbog nasilničkog ponašanja i brutalnog prebijanja Dejana Pejovića već je to žrtva morala sama da učini?

Danas postavljamo novo pitanje: da li je istina da je Goran Papić vlasnik stana u nelegalno nadzidanom potkrovlju u novoj zgradi u Preševskoj 40 na Zvezdari od 160 kvadrata u vrednosti od 200.000 evra i može li da dokaže poreklo ove imovine i da li je platio porez na imovinu.

Nema odgovora niti od jednog nadležnog dela MUP-a na moj dopis da kao narodni poslanik i nosilac javnog ovlašćenja izvršim kontrolu nad tajnim nadzorom građana koji se vrši u posebnim odeljenjima UKP.

Zagorka Dolovac, republička javna tužiteljka, i Mladen Nenadić, tužilac za organizovani kriminal, i dalje ne pokreću istragu i ne daju nalog za hapšenje Branka i Nebojše Stefanovića zbog afere „Krušik" i ćute o kriminalu i korupciji u vrhu vlasti. Nema odgovora na pitanje šta u to vreme radnik „Telekom Srbija“ Branko Stefanović, otac ministra policije, radi 2017. godine u radno vreme u državnoj fabrici namenske industrije „Krušik“ u Valjevu kao član delegacije privatne firme koja trguje oružjem?

Suzana Vasiljević, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić ćute o sada već nesumnjivo autentičnom pismu Suzane Vasiljević Ivici Dačiću iz 2010. u kome Suzana Vasiljević, sadašnja Vučićeva savetnica, kaže da Dačićeva poznanica i „bivša

prostitutka vodi kadrovsku politiku u MUP-u“ i citira reči Ivice Dačića, koji kaže da je „MUP grozna institucija i da pravi ljudi zbog šljama ne mogu da dođu do izražaja".

Radi dokaza o autentičnosti ovog pisma Suzane Vasiljević, pošto sami akteri nisu spremni da to potvrde, prilažem fotografiju iz službene evidencije MUP-a sa elektronske prepiske Suzane Vasiljević, koja ovo pismo šalje tri puta Branku Lazareviću na korekcije 5. jula 2010. godine, što se i sada može proveriti u arhivi MUP-a gde postoje tri verzije pisma.

Jedini odgovor koji sam do sada dobio je tvit narodnog poslanika SNS Vladimira Đukanovića, koji je javno objavio tužbu Jugoslava Petkovića, u svoje vreme suvlasnika dnevnog lista Pravda zajedno sa Nemanjom Stefanovićem, rođenim bratom Nebojše Stefanovića, a danas SNS direktora „Jugoimport SDPR“, protiv mene jer sam ga naveo kao člana političke mafije, a da tu tužbu ja kao tuženi još uvek nisam ni dobio. Đukanović je istovremeno i protivzakonito objavio javno i moju adresu stanovanja, kao što su SNS botovi istog dana objavili javno adresu stanovanja Marinike Tepić, što smatram direktnom pretnjom oboma i našim porodicama. Ali, neće nas ućutkati da govorimo o kriminalu i korupciji u vrhu vlasti.

Na kraju obaveštavam javnost da smo narodni poslanici Dveri dr Dragan Vesović, Marija Janjušević, mr Ivan Kostić i ja danas uputili zvaničan dopis Ministarstvu prosvete u kome zahtevamo da nadležni prosvetni organi pokrenu proces

? Ministar policije Nebojša Stefanović ćuti o svom kumu

batinašu Goranu Papiću i ne dozvoljava da MUP odgovori na zahtev za dobijanje informacije od javnog

značaja o završenoj srednjoj školi i fakultetu Gorana Papića, „čuda od policajca" koji je za četiri godine bez ikakve policijske škole napredovao do zamenika načelnika SBPOK-a

preispitivanja doktorskih disertacija Nebojše Stefanovića i Jorgovanke Tabaković, zamenikapredsednika SNS. Naime, postoji osnovana sumnja da su i ovo dvoje, poput Siniše Malog, ministra finansija, učinili krivično delo iz člana 198 Krivičnog zakonika povreda moralnih i imovinskih prava autora i da su njihovi doktorski radovi plagijat. Ako su tri najbliža saradnika predsednika Vučića lopovi - onda i predsednik ne može biti bolji, tako da je smena svih njih ali i odgovornost predsednika lično - jedino rešenje svih ovih afera koje se svakoga dana umnožavaju.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Danas     Strana: 7

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Sesa ženi sina

Sesa ženilaliM

Svaka

organizovana kriminalna

grupa ne boji se Boga, iako ga stalno zaziva, ali postoji nešto od čega uvek strepi, a toje država

Cetvrt veka kasnije nakon svadbe pevačice Svetlane Ražnatović i vođe paravojnih formacija Željka Ražnatovića Arkana, gala venčanje njihovog sina pokazalo je ko je pravi pobednik 20. veka.

Jer, ne možete razumeti šta je establišment srpskog društva, ako ne znate šta znači pojam organizovana kriminalna grupa. Ne možete shvatiti ni kako „radi" sadašnja stvarnost, otkud sve te šarene novine i veseli ružičastiTV programi. I odakle izvire vladajuće shvatanje pravde, života i zakona, budući da svaka organizovana Ijudska zajednica, pa i kriminalna, ima neka svoja pravila.

E, pa i dalje živimo stvarnost tog establišmenta, na svakom planu. Na planu muzike (na šta ukazuje kolumnista Gojko Vlaović) očitoje da omladina voli„domaće" stvari, u kojima se na maternjem jeziku više priča nego što peva o klubovima, kokainu, belom, kartelima, Kolumbiji, braći... I naravno, o Ijubavi, alizabogate.

Na planu pravde, postaloje nostalgično vreme i kada smo imali pristrasno i korumpirano pravosuđe, koje je i kao takvo bilo pravosuđe. Bilo je da pevaš, da imaš posla sa Slobodanom Homenom, Snežanom Malović, pa i Markom Kljajevićem, u odnosu na ovo što imamo sad. Jer, sad nema nikakvog suda, nikakvog predvidljivog ishoda, presuđuju i procesuiraju direktno tabloidi, oni sve znaju, oni neposredno vrše pravdu pred očima nezadovoljnog naroda

koji ih masovno kupuje i čita. Čak ni teoretska mogućnost da se pojavi neki Vladimir Cvijan i pređe na stranu opozicije, sada ne postoji. Takav neko bi odmah bio „kažnjen" kako i dolikuje tabloidnoj pravdi, vrlo lično. Stavljeno bi na tabloidni uvid i šta ima i šta nema, i ko mu je u porodici kakav i kakav može da bude, odakle mu sve i dokle seže njegova „hobotnica". Jer, sve što se smatra „izdajom" kažnjava sejoš surovije od nepokoravanja.

Naravno, svaka organizovana kriminalna grupa, ne boji se Boga, iako ga stalno zaziva, ali postoji nešto od čega uvek strepi. A to je država, odnosno državni aparat sile, koji može da joj doaka, ali samo ako se državni službenici drže dužnosti. I zato, se vrlo smišljeno i namerno, stalno seje s jedne strane strah, a sa druge neznanje, kao sve je previše složeno, iza svega stoje neke mračne sile i njihove nedokučive namere. Logičnojeonda da kadajeglavni društveni događaj da Ceca ženi sina, glavni politički bude „ruski špijun". Svi mogu da gledaju i da se dive, svi mogu da tumače svetsku geopolitiku, samo da okrenu glavu od organizovane kriminalnegrupe. lako nije više2o. nego 21. veki nije problem saznati bilo šta. Ni gdezaista stanuju „hobotnice", ni čiji su sada „državni službenici", kao i od kuda je iznikao„ruski špijun, baš kada sa jednestrane nikakoda se postigne dogovor Londona i Brisela o izlasku Velike Britanije iz EU, a sa druge, ko će arapskim zemljama prodavati oružje.

Baš sada, pred odlučujuće izbore 2020. na kojima ćemo saznati da li je Srbija dobila doživotnog vladara kao što ga ima Crna Gora.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Danas     Strana: 7

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Vučević do miliona evra izmenom plana izgradnje

Borislav Novaković, potpredsednik Narodne stranke, tvrdi daje Pupinova palata u Novom Saduprimer trgovine uticajem gradonačelnika

Vučević do miliona evra izmenom plana izgradnje

Galens imperija

Novi Sad - Potpredsednik Narodne stranke, predsednik Gradskog odbora NS i bivši gradonačelnik Borislav Novaković izneo je nove osnovane sumnje na koruptivne radnje gradonačelnika Miloša Vučevića (SNS). On je na konferenciji za novinare ispred Pupinove palate u najstrožem centru Novog Sada kazao da je ona primer trgovine uticajem i optužio Vučevića da je izmenama urbanističkog plana omogućio investitoru Galens d.0.0. da ostvari enormnu zaradu.

- Ono što se dogodilo ovde moguće je samo ako postoji sprega gradske vlasti i urbanističke i građevinske mafije. Konkretno, reč je o trgovini uticajem, kojuje učinio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pogodujući kompaniji Galens“, rekao je Novaković. On je dodao daje prema prethodnom urbanističkom planu tog dela grada bilo predviđeno da se izgradi stepenasta zgrada sa pet, četiri i tri sprata. Teške optužbe: Borislav Novaković

- Šta se dogodilo: doneli su novi plan i tamo gde je bilo prizemlje plus pet, stavili su prizemlje plus osam spratova, centralna kula umesto na četiri povećanajena 12spratova,autrećem delu umesto tri na 11 spratova. Time je kvadratura objekta uvećana sa 18.000 na 31.000 metara kvadratnih. To znači da je uvećana za 13.000 kvadrata, a to po ceni od dve hiljade evra donosi profit od dodatnih 26 miliona evra. To je bio osnovni koruptivni motiv gradonačelnika Vučevića da u dosluhu sa kompanijom Galens omogući joj da gradi znatno veću zgradu“, kazao je Novaković. On je pozvao Vučevića da se izjasni o tome koliko je koruptivno zaradio na tome, a tužilaštvo i policiju da is-Galens imperiju, koja je osnovana 2009. godine, čine kompanije Galens invest d.0.0, Avenija Galens invest d.0.0., Project Galens invest d.0.0. sve u Novom Sadu i Galens invest d.0.0. Novi Beograd-Beograd kao i Galens invest d.0.0. Beograd- Zvezdara. Istovremeno, Galens ima i dva ogranka u Novom Sadu i jedan na Zlatiboru. U različitim varijantama zastupnici i direktori tih privrednih društava su Radoljub Golubović, Vladimir Šojić, Slaviša Tošić i Bojan Galić. pitaju ovaj slučaj. Novaković je kazao da je izgradnjom ogromne palate na relativno malom prostoru narušena urbanistička i estetska celina tog dela gradskog jezgra. Prema njegovim rečima slični „marifetluci“ dogodili su se i na drugim gradilištima Galensa, koji je poslednjih godina izrastao u najvećeg novosadskog investitora. R. Balać

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Transparentna procedura za izvoz naoružanja

MINISTARSTVO TRGOVINE ODBACILO OPTUŽBE OPOZICIJE

Transparentna procedura

za izvoz naoružanja

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštilo je da je procedura izdavanja dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme transparentna i jasna, i odbacilo optužbe opozicione poslanice Marinike Tepić da neko u Ministarstvu prima mito da bi izdao dozvole. Iz tog ministarstva podsećaju na to da je za dobijanje te dozvole potrebna saglasnost četiri institucije pre nego što oni izdaju konačnu. Dozvolu, ističu, može dobiti svaka kompanija pod uslovom da podnese uredan zahtev s originalnim „End User” sertifikatom, originalnim ugovorom o kupoprodaji i da zemlja u koju se izvozi oružje nije pod sankcijama UN, EU i OEBS-a, dok su ostali uslovi tehničkog karaktera.

„Dakle, Ministarstvo trgovine niti može da pomogne, niti odmogne bilo kojem od izvoznika ukoliko ne ispunjava propisane uslove. Zašto bi neko davao novac bilo kome za bilo koju vrstu usluge ako zna da MTT izdaje dozvolu u roku od 24 sata od trenutka dobijanja poslednje saglasnosti nadležne institucije?”, navode u saopštenju.

Pozivaju Mariniku Tepić da kaže ko je dao i primio, „ne 120.000 evra, već i 120 dinara” za bilo koju uslugu u tom postupku. Kako tvrde,

Iznose podatak da je u 2018. godini izdata 371 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme, a odbijeno 13 zahteva kompanija koje ne ispunjavaju uslove. U tekućoj godini do sada je izdato 329 dozvola za izvoz, pri čemu je odbijen samo jedan zahtev, zahvaljujući tome što su gotovo svi izvoznici veoma dobro upoznati s procedurama, kao i uslovima za dobijanje dozvole. S. St.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 11

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Klaus Johanis očekivani pobednik

NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA U RUMUNIJI

Klaus Johanis

očekivani pobednik

BUKUREŠT: Klaus Johanis ponovo je izabran za predsednika Rumunije, ostvarivši ubedljivu pobedu u drugom krugu nad protivkandidatom, liderkom Socijaldemokratske partije Vjorikom Dančilom. Prema 88 odsto izbrojanih glasova, Johanis je osvojio 63,2 odsto glasova, a donedavna premijerka Dančila 36, 8 odsto.

„Rumunija je pobedila! Evropska, normalna Rumunija je danas pobedila! Rumuni su heroji dana. Izašli su na glasanje u impresivnom broju”, poručio je Johanis u nedelju uveče iz sedišta Nacionalno liberalne stranke nakon objavljivanja izlaznih anketa koje su prognozirale njegovu pobedu.

Johanis (60), koji je pre ulaska u politiku bio profesor fizike u srednjoj školi, istakao je da ovu pobedu prihvata sa “radošću, zahvalnošću, skromnošću i verom u Rumuniju”.

Izlasnost u drugom krugu izbora iznosila je 49,87 odsto, što je manje u odnosu na 53,17 odsto koliko je bila 2014, preneo je AP.

„Mnogo toga treba da se popravi. Ovo je značajan poraz za Socijaldemokratsku partiju, ali moramo biti realistični. Dobili smo važnu bitku, ali

rat tek treba da bude izvojevan. Moramo da glasamo i na lokalnim i parlamentarnim izborima”, poručio je Johanis, preneo je Ađerpres.

Johanis je rekao da će tek kada Socijaldemokratska partija bude poslata u opoziciju onda moći da se uradi ono što su Rumuni tražili. U Rumuniji su pod socijaldemokratskom vladom Dančile unazađene antikorupcijske mere i oslabljena nezavisnost sudstva, što je izazvalo oštre kritike Brisela, navodi Rojters.

Zapadni saveznici i Evropska unija su međutim odali priznanje Johanisu zbog pokušaja da zaštiti vladavinu prava, posebno zbog suprotstavljanja pokušajima da se ograniči nezavisnost sudstva.

Johanis će imati priliku da postavi tužioce za korupciju i mafiju, koji će se ozbiljno suprotstaviti rasprostranjenoj korupciji uz podršku premijera Ludovika Orbana, koji je dobio podršku za svoju liberalnu manjinsku vladu pre tri nedelje. ¦

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Informer     Strana: 8

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: „Er Srbija“ leti i sa „Morave“

„Er Srbija" leti i sa „Morave"

Nacionalna avio-kompanija „Eg Srbija" započeće letove sa kraljevačkog aerodroma „Morava", pošto je pobedila na tenderu za obavljanje usluga redovnog vazdušnog prevoza na linijama od javnog interesa. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navelo je u odluci o dodeli ugovora srpskom prevozniku da „ponuda 'Er Srbije' u iznosu od 659.191.258 dinara (5,63 miliona evra) ispunjava sve uslove predviđene Zakonom o javnim nabavkama i tenderskom dokumentacijom".

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Informer     Strana: 5

Rubrika: Udarne vesti

Autori: M. D.

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije/Sukob interesa

Naslov: Prijava protiv Bastaća zbog sukoba interesa!

GRAD BEOGRAD REAGOVAO NA MUĆKE ĐILASOVOG ČOVEKA

Prijava protiv Bastaća zbog sukoba interesa!

Grad Beograd podneo je juče Agenciji za borbu protivkorupcije prijavu zbog sukoba interesa protiv predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća, a na osnovu nalaza budžetske inspekcije!

- U prijavi stoji da je uzbunjivač ustvrdio da je prilikom sklapanja ugovora i angažovanja pojedinih lica, od kojih su neki odbornici Skupšdne opštine Stari grad, oštećen budžet Beograda - rekla je Sandra Pantelić, načelnica Gradske uprave, dodajući da se od Agencije za borbu protiv korupcije traži da utvrdi da li su prilikom angažovanja odbornici Skupštine opštine Stari grad bili u sukobu interesa.

Inače, budžetski inspektori su početkom novembra podneli protiv Bastaća krivičnu prijavu Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva za borbu protiv korupcije, nakon što su utvrdili nepravilnosti u vanrednoj kontroli poslovanja opštine Stari grad za 2018. godinu. Kako je preneo TV Pink, utvrđeno je da je opština Stari grad sprovodila postupke nabavki suprotno zakonu, i to u ukupnoj vrednosti od skoro milion evra.

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring i borbu protiv korupcije „Transparentnost", kaže da je, prema njegovimpodacima, „na Bastaćeve točkove potrošeno 900.000 dinara, dok je za usluge mobilne telefonije dao blizu 20.000 evra“.

- Opština Stari grad, na čelu sa Bastaćem, dobavljačima je platila 600.000 evra za razne usluge zakoje ne postoje dokazi da su izvršene, pa je veliko pitanje gde je taj novac?! Bastać je firmi koja se bavi pružanjem pomoći starijima uplatio četiri miliona dinara, a dokazi da je usluga pružena ne postoje. Takode, Sportskom centru „Milan Gale Muškatirović" uplatio je oko dva miliona dinara, navodno za 217 termina u okviru programa „Školica sporta“, bez dokaza da su ih deca iskoristila - naglašava Spasić. M. D.

Kum ga optužio za reket, otmicu i mučenje

Lazar Lešnjak, Bastaćev venčani kum, izneo niz šokantnih podataka kako ga je Bastać oteo i mučio ga pošto su prethodno zajedno reketirali građevinske investitore.

Lešnjak je, po sopstvenom priznanju, nosio Bastaću koverte sa mitom od investitora koji su nelegalno zidali na opštini. Budući da je jednu kovertu zadržao za sebe, Bastać ga je oteo, mučio, stavljao mu kesu na glavu i zapretio da nikom ne sme da kaže za sve to.

Inspekcija utvrdila da je opština Stari grad sprovodila nelegalne nabavke, ukupno vredne skoro milion evra

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Kurir     Strana: 5

Rubrika: Vesti

Autori: S.Slamnig

Teme: Korupcija

Naslov: Vuk je politička KLEOPATRA

FAJT PREMIJERKA ODGOVORILA NA JEREMIĆEVE PROZIVKE

Vuk je politička KLEOPATRA

Izgubio kompas Brnabićeva podsetila na ranije neistine šefa NS i nazvala ga političkom proročicom

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić ponovo se obrušio na premijerku Srbije Anu Brnabić: nazvao ju je „huljom protiv koje će biti raspisana poternica Interpola". Brnabićeva muje odgovorilatako što ga je podsetila na njegova ranija „predskazanja", koja su se ispostavila kao netačna.

Naime, Jeremić je krenuo sa brutalnim uvredama zbog premijerkine izjave da ministar finansija Siniša Mali neće napustiti Vladu j er je, kako je rekla, poništenje njegovog doktorata „politička odluka“. Osuopaljbu

- Za ovom huljom jednog dana će biti raspisana crvena poternica Interpola. To će se dogoditi na detaljno obrazložen zahtev specijalnog tužioca za visoku korupciju, uspostavljenog nakon pada režima. Neće je spasti strano državljanstvo, niti razni lobiji napisao je Jeremić na Tviteru.

Premijerka ga je, nakon toga, uporedila sa najpoznatijom kontroverznom srpskom proročicom.

- Novo predskazanje naše političke Kleopatre! Ovaj put je videla da ću ja u budućnosti imati strano državljanstvo, a da će njen alter ego Vuk Jeremić biti tužilac sudija i šef Interpola. Neke od ranijih vizija: referendum o Kosovu 4.11. 2018. i pad vlasti do Uskrsa. Cirkus... - napisalaje Bmabićeva.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović osudila je ove napade, ali i pokušaj stavljanja lanca na sporedni ulaz zgrade Ministarstva finansija od strane grupe „Ne davimo Beograd" kako bi se sprečio ulazak ministra Siniše Malog na radno mesto. Kaže da je to „pokušaj uzurpacije državnih institucija“ i „prostačko ponašanje“.

Jalovi pokušaji

- Ovakve akcije opozicije nisu ništa drugo nego novi jalov pokušaj da opozicija sakupi neki politički poen, pošto nikakav program i nema - rekla je Mihajlovićeva. S. SLAMNIG

Marko Matić

VUK FRUSTRIRAN ZBOG POLITIČKIH PORAZA Politički analitičar Marko Matić kaže za Kurir da bi Vuk Jeremić trebalo najpre da odgovori na pitanja o sopstvenim vezama sa „belosvetskih kriminalcima, od kojih su neki bili direktni finansijeri CIRSD".

- Jeremić nastavlja sa pretnjama i progonom političkih protivnika i neistomišLjenika. Posebno kompromitujuće je to što on otvoreno poručuje da će, u sLučaju doLaska na vLast SZS, tužiLaštvo i poLicija postupati i odLučivati po poLitičkim direktivama, što je otvorena najava uvođenja totalitarizma u jednu evropsku zemLju. Njegov ekstremizam očigLedno je posLedica frustracija zbog niza poLitičkih poraza kojeje pretrpeo i odsustva perspektive političke opcije koju on zastupa.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Kurir     Strana: 4

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije/Korupcija

Naslov: Bastaću prijava za sukob Interesa

PRESAVILITABAK GRAD BEOGRAD NAKON IZVEŠTAJAINSPEKCIJE

Bastaću prljava za sukob Interesa

Grad Beograd podneo je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavu za sukob interesa protiv predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća, na osnovu nalaza budžetske inspekcije grada.

U prijavi stoji da je uzbunjivač D. U. tokom postupka uzbunjivanja izneo, između ostalog, navode da je prilikom sklapanja ugovora i angažovanja pojedinih lica, od kojih su neki i odbornici Skupštine opštine Stari Grad, oštećen budžet Grada Beograda, rekla je Tanjugu načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić.

Kako je navela, imajući u vidu da je budžetska inspekcija Grada Beograd, izvršila kontrolu i utvrdila nepravilnosti, u prijavi se traži da Agencija, u okviru svoje nadležnosti, postupi i utvrdi da li su prilikom angažovanja, odbornici Skupštine opštine Stari Grad bili u sukobu interesa.

Inače, Budžetska inspekcija Grada, početkom novembra, podnela e protiv Bastaća krivičnu prijavu Posebnom odeljenjuVišegjavnogtužilaštvau Beograduzaborbu protiv korupcije nakon što je, kako se navodi, utvrdila nepravilnosti u vanrednoj kontroli materijalno-fmansijskog poslovanja opštine Stari grad za 2018.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Kurir     Strana: 6,7

Rubrika: Vesti

Autori: Jelena Pronić

Teme: Javne nabavke

Naslov: KUPILI 600 JAKNI ZA ŠALTERSKE RADNIKE

Čudno U nadležnosti opštine Rakovica nema javnih komunalnih preduzeća čiji bi radnici provodili radne dane napolju po terenima da bi im zbog toga bile potrebne uniforme i jakne

JELENA PRONIĆ

Opština Rakovica je očigledno odlučila da dobro utopli svoje radnike dok u zimskim mesecima budu sedeli po svojim kancelarijama i šalterimajerimjenaručilačak6oozimskih jakni.istotolikodukseva, prsluka i majica, ali i 500 kačketa. Sve to je platila 2,5 miliona dinara.

Naime, na sajtu opštine Rakovica može se, među javnim nabavkama male vrednosti, naći i konkursna dokumentacija za „Nabavku radne odeće za zaposlene“. Detaljna specftkacija

- Opština je početkom oktobra raspisala konkurs za nabavku 600 jakni sa skidajućom kapuljačom, visokom kragnom, elastičnim učkurom, dva prednja džepa sa rajsferšlusom i jednim džepom na grudima. Tu je 600 dukserica sa okruglim izrezom, 600 polo majica šivenih sa strane, sa tri dugmeta u boji majice, ali i rezervnim dugmetom. Nabavljeno je i 600 uniseks prsluka, štepanih, sa visokom punjenom kragnom, sa šest džepova napred i jednim unutrašnjim. Kačketa je naručeno nešto manje, 500, sa šest panela, sendvič štitnikom i metalnom kopčom opisuje traženu radnu odeću izvor Kurira i dodaje da je sve ovo plaćeno 2.556.108 dinara sa PDV.

Prema njegovim rečima, nejasno je kome j e namenj ena ova radna odeća jer većina zaposlenih u opštini svoj radni dan provodi u kancelarijama i šalterima, te im ovakve specifikacije nisu potrebne. Jedna ponuda

- U nadležnosti opštine Rakovica nema javnih komunalnih preduzeća čiji bi radnici provodili radne dane napolju po terenima da bi im zbog toga bile potrebne uniforme i jakne. Postavlja se pitanje da li će sada šalterski radnici u opštini da dočekuju građane u prslucima i sa kačketima? Takođe, prema nekim podacima, opština Rakovica ima nešto preko 200 zaposlenih, tako da je nejasno zašto je naručivan ovoliki broj odevnih predmeta sa baš ovakvim specifikacijama. Na konkurs je pristigla samo jedna ponuda, pa je firma „JO-GO dizajn studio Beograd“ i dobila posao. Na sajtu ove firme navedeno je da se bave štampom, dizajnom i proizvodnjom reklamnih materijala - nastavlja izvor Kurira.

Maštovito

PREDSEDNIK OPŠTINE U ODELU MUSKETARA

Na čelu opštine Rakovica od 2014. godine nalazi se VLadan Kocić, koji je na tu funkciju došao sa mesta direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Pažnjujavnostije privukao kada je 2016. godine na Rakovičkom karnevalu pojavio obučen u tradicionalni venecijanski kostim. Njegovo kitnjasto odelo sa neizostavnom perikom odmah je steklo popularnost na društvenim mrežama, gde se komentarisalo da se obukao kao musketar. Opština Rakovica DECA ZA ORGANIZATORE DOGAĐAJA I PROTOKOL

U Gradskoj opštini Rakovica objasnili su za Kurirdaje radna odeća namenjena za zaposlene oba pola u opštini koji se angažuju za potrebe organizacije mnogobrojnih opštinskih manifestacija, opštinskog protokola i drugih događaja koji se organizuju.

- Opština Rakovica tokom čitave godine organizuje veliki broj manifestacija i akcija u prostorijama opštine i na otvorenom. Naručena je muška i ženska radna odeća za sva godišnja doba, tj. za sve vremenske uslove, koja će zaposlenima angažovanim na poslovima organizacije i protokola služiti narednih nekoliko sezona - rečeno je u opštini.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Politika     Strana: 1,9

Rubrika: Hronika

Autori: Aleksandra Petrović

Teme: Korupcija

Naslov: Manja kazna za ubicu ako je bio zaljubljen i pijan

APSURDNE SUDSKE PRESUDE U SLUČAJEVIMA NASILjA NAD ŽENAMA

Manja kazna za ubicu ako je bio zaljubljen i pijan

Sudovi često olako prihvataju olakšavajuće okolnosti za okrivljene - pijanstvo, kajanje, mladost, starost, pa i nezaposlenost

Aleksandra Pemrović

Zaljubljenost može da bude olakšavajuća okolnost za

ubicu samo ako je dovela otuženog u stanje jakog afekta i smanjene uračunljivosti u trenutku izvršenja zločina, a to je stvar subjektivne procene suda. Ovako psihijatrija gleda na sudsku presudu kojom je beogradski advokat Dragiša Kecojević (69) osuđen na devet godina zatvora zbogubistva bivše partnerke Vladanke Vučeljić (54).

„Smatramo da se ovom kaznom postiže svrha kažnjavanja. Olakšavajuća okolnost su vaše godine, to što niste osuđivani, ali i to što ste bili zaljubljeni u nju”, rekao je u obrazloženju presude sudija Višeg suda u Beogradu Aleksandar Trešnjev.

Ubistvo se dogodilo 10. februara 2018. godine u ulazu zgrade u Novom Beogradu, a zabeleženo je i na snimku sigurnosnih kamera. Optuženi je nosio pištolj bez dozvole, pa mu je sud prošle nedelje izrekao jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora, ali ga je istovremeno pustio iz pritvora do donošenja pravnosnažne sudske presude, što je izuzetno uznemirilo ćerku ubijene žene i njene prijatelje. strana 9

APSURDNE SUDSKE PRESUDE U SLUČAJEVIMA NASILjA NAD ŽENAMA

Manja kazna za ubicu ako je bio zaljubljen i pijan

Optuženi je na suđenju poku-

šao da opravda zločin rekavši da je bio očajan jer je patio za ženom koja ga je

ostavila, da je zapravo hteo da izvrši samoubistvo pred njom. Ipak, ceo šaržer je ispalio u nju. „Ne znam koliko puta sam pucao. Verovatno sam ispalio svu municiju”, izjavio je na suđenju.

Za ovakve i slične slučajeve advokati kažu da je to „zločin iz strasti”. Veliki broj hitaca iz vatrenog oružja ili čak više desetina uboda nožem karakgeristični su za ubistva iza kojih stoje različiti problemi u partnerskim odnosima.

Emotivno stanje ošuženogčesto je odlučujuće za odluku suda o visini kazne, a pokazalo se da od toga u mnogim slučajevima zavisi i da li će jedno ubistvo biti kvalifikovano kao „teško” ili kao „obično”. Za prvo, zakon preti kaznom do 40, za drugo do 15 godina zatvora. Tužilaštvo je advokata teretilo za „teško” ubistvo, ali je sud procenio da je reč o „običnom”.

Početkom novembra Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Višeg suda u Pančevu, kojom je Siniša Radovančev osuđen na 12 i po godina zatvora, za „obično” ubistvo svoje nevenčane supruge. Iako su na strani okrivljenog bile i otežavajuće okolnosti - da je pred jedanaestogodišnjom ćerkom i novorođenom bebom zario nož u srce ženi koja se mesec dana pre toga porodila, sud je uvažio i olakšavajuće okolnosti. Psihijatri su ocenili da je u kritičnim trenucima postojao veliki doprinos žrtve koja je optuženog vređala i psovala, zbog čega su kod njega bili ispoljeni jaki afekgi srdžbe i besa, a uz to je bio u stanju „običnog pijanstva lakog stepena”.

- Uticaj alkohola i narkotika uvek se ceni kao uzrok smanjene uračunljivosti, ali ne i kao posebna olakšavajuća okolnost. Teško pijanstvo dovodi do takozvane bitno smanjene uračunljivosti, ili čak do neuračunljivosti, isto kao i stanje privremene ili trajne duševne bolesti ili poremećenosti. U takvim slučajevima kaže se da je bolest potpuno savladala čoveka, pa se ne izriče kazna zatvora nego mera obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa,utrajanju kojenijeunapred određeno, pggo znači da može da bude i duže nego kazna zatvora - objašnjava za naš list primarijus dr Zoran Tjurić, sudski venggak neuropsihijatar.

Jak afekat u momentu zločina sprečava izvršioca da racionalno razmišlja i da sagleda celokupnu sliku onoga što se dešava. Takav nalaz sudskih veštaka, prema mišljenju našeg sagovornika, daje slobodu sudijama da ocene stepen uračunljivosti optuženog i odmere kaznu na osnovu svih okolnosti slučaja.

- Zaljubljenost je vrlo klizava stvar. Pretpostavljam da okrivljeni u ovom slučaju nije veštačen kao duševni bolesnik nego kao čovek koji je bio u jakom afektu. Da li je zaljubljenost mogla da bude uzeta kao olakšavajuća okolnost, stvar je slobodne ocene suda, a to često zavisi i od sudskog veća - navodi dr Tjurić. Pravnici su više puta ukazivali na to da sudovi često olako uzimaju neke okolnosti kao olakšavajuće, pa su u praksi zabeleženi i slučajevi da se optuženom za ubistvo roditelja progleda kroz prste zato što je „ostao siroče”. Branioci su u svojim završnim rečima umeli da kažu da je optuženi „ostao udovac s decom” i da se „iskreno kaje” zbog toga što je ubio suprugu. Za tuču u kafani i teške povrede navodili su da je optuženi „porodičan čovek” samo zbog toga što je oženjen i ima decu. Nekada se blaža kazna traži zato što je okrivljeni mlad, a nekada zato što je star.

Ima i slučajeva da je optuženima za primanje mita uzeta kao olakšavajuća okolnost „nezaposlenost” odnosno činjenica da su ostali bez posla upravo zbog toga što su okrivljeni za korupciju.

„Kao olakšavajuće okolnosti sud je cenio mladost optuženog, raniju neosuđivanost, priznanje krivičnog dela i dobro držanje na glavnom pretresu”, česta je fraza koja se može pročitati u presudama.

Najvažnije okolnosti koje sud uzima u obzir pri odmeravanju kazne su: uračunjivost i nehat, motiv, jačina ugrožavanja ili povrede zaštićenog dobra, sve konkretne okolnosti, raniji život učinioca (odnos prema porodici, poslu, žrtvi, osuđivanost), njegove lične prilike (zdravstveno stanje, porodična situacija, stambene prilike, zanimanje, zaposlenost, imovinsko stanje, godine starosti) i ponašanje posle učinjenog krivičnog dela. Sve to može biti cenjeno kao olakšavajuće ili otežavajuće.

Sudovi obično izriču kazne bliže zakonskom minimumu ako je optuženi u trenutku izvršenja krivičnog dela bio u stanju smanjene uračunljivosti, a pri tom ranije nije osuđivan, priznao je delo i iskreno se pokajao zbog njega, ali blagoj kazni Moiy doprineti i loše zdravstveno stanje i teške porodične prilike. f

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Srpski telegraf     Strana: 4

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Prijava protiv Marka Bastaća

SUKOB INTERESA

Prijava protiv Marka Bastaća

Grad Beograd podneo je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavu za sukob interesa protiv predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća na osnovu nalaza budžetske inspekcije grada. U prijavi stoji da je uzbunjivač D. U. tokom postupka uzbunjivanja izneo, između ostalog, navode da je prilikom sklapanja ugovora i angažovanja pojedinih Lica, od kojih su neki i odbornici SO Stari grad, oštećen budžet grada Beograda, rekla je načelnica Gradske uprave Sandra PanteLić.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Večernje novosti     Strana: 1,6

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: “Papiri“ za nadogradnju na jedan klik iz fotelje

Papiri za nadogradnju na jedan klik iz fotelje

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD TESTIRAO I PUSTIO U RAD E-ŠALTER KOJI ĆE UBRZATI I POJEDNOSTAVITI PROCEDURE

GEODETE NA ''KLIK'' SA KATASTROM

Poslovi sa RGZ moći će da se obave preko licenciranih organizacija u gradovima

REPUBLIČKI geodetski zavod je razvio, testirao i pustio u rad elektronski šalter. Zahvaljujući njemu poslove, za koje građani moraju da uposle licencirane geodete, u Katastru će preko njih završavati - onlajn. U praksi, 90 odsto obaveza sa zemljišnom administracijom klijenti će sada završavati u licenciranoj geodetskoj organizaciji. Njih je trenutno 440 u Srbiji. A najveća prednost je što će to moći da rade u gradu u kome žive, bez obzira na to gde se nepokretnost nalazi. Svi oni koji su preparcelisali njive, menjali gabarite kuće, doziđivali objekte, od jednog stana napravili dva, o ovim promenama će RGZ obaveštavati putem e-šaltera. Trenutna promena vlasništva nepokretnosti ostaje posao notara, koji su već umreženi, a knjiženje radnije stečenih kvadrata - obaveza građana ili advokata. U poslednjem slučaju, moraće   se i dalje pred šalter RGZ. - Nova procedura će smanjiti ogromne probleme građanima Srbije i unaprediti efikasnost u radu i smanjiti korupciju - navodi se u saopštenju RGZ. - Donosi veliku uštedu vremena i novca, imajući u vidu da je do sada bilo neophodno otputovati u mesto u kom se nepokretnost nalazi i podneti zahtev u tamošnjoj službi katastra nepokretnosti. U praksi, ovim unapređenjem građanima je omogućeno digitalno podnošenje zahteva katastru putem licenciranih geodetskih organizacija. Sada će građani sve svoje poslove vezane iz oblasti rada geodetskih organizacija. Sada postoji brz, pouzdan, dostupan i besplatan pristup koji otklanja mnogobrojne nedoumice i nesporazume dok su ranije građani bili ostavljeni na milost i nemilost raznim mešetarima koristeći činjenice da je sistem bio nepristupačan. Novi e-servis je najlakši, najbrži i najpouzdaniji put da građani reše probleme vezane za njihovu imovinu.

RGZ trenutno ima 260 šalterskih radnika. Proširenjem e-šaltera zapravo su dobili 440 "pomoćnika".

- Licencirane geodetske organizacije će raditi što i do sada, ali mi ćemo sada testirati njihove kapacitete - rekao je juče Borko Drašković, direktor RGZ. - Oni imaju vremena da saslušaju građane, da im odgovore na pitanja i pomognu. Sada će 90 odsto posla sa Katastrom građani moći da završe kod njih.

Osim za katastarsku proceduru, e-šalter već služi i u procedurama Poreske uprave, lokalne poreske administracije i javnih komunalnih preduzeća.

  1. BULATOVIĆ

U SRBIJI trenutno postoji 440 licenciranih geodetskih organizacija. One nemaju nikakva ograničenja u vezi pružanja geodetskih usluga - ni u pogledu teritorije, radnog vremena ili nekog drugog ograničenja. RGZ je izradio i mapu licenciranih geodetskih organizacija, a može joj se pristupiti preko naslovne stranice.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Večernje novosti     Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Prijava protiv Bastaća i Agenciji

Prijava protiv Bastaća i Agenciji

GRAD Beograd podneo je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavu za sukob interesa protiv predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća, na osnovu nalaza budžetske inspekcije Grada. - U prijavi stoji da je uzbunjivač D. U. tokom postupka uzbunjivanja izneo, između ostalog, navode da je prilikom sklapanja ugovora i angažovanja pojedinih lica, od kojih su neka i odbornici Skupštine opštine Stari grad, oštećen budžet Grada Beograda - rekla je načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić. Inače, budžetska inspekcija Grada, početkom novembra, podnela je protiv Bastaća krivičnu prijavu Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za borbu protiv korupcije, nakon što je, kako se navodi, utvrdila nepravilnosti u vanrednoj kontroli poslovanja opštine Stari grad za 2018.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/drustvo/171026/dranje-roditelja-beogradskoj-osnovnoj-skoli-sest-noci-decu-kopu-dinara

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Dranje roditelja u beogradskoj osnovnoj školi: Šest noći za decu na Kopu 40.000 dinara!

Sramota! Roditelji osnovaca beogradske OŠ "Siniša Nikolajević" šokirani su ponudom koju su dobili da plate za zimovanje njihovih mališana na Kopaoniku - 40.000 dinara, i to za šest noći, bez ski-pasa, u hotelu sa dve zvezdice i polupansionom. Za te pare, tvrde roditelji, može da se zimuje i u Sent Moricu ili bilo kom drugom mondenskom skijalištu u Austriji, Francuskoj, Italiji... Zimovanje na Kopaoniku, tvrde roditelji, organizuju učiteljica Mira i agencija Pro timis uz, kako se ispostavilo, podršku direktora (mada učiteljica i agencija to negiraju).AUTOR: Bojana PAUNOVIĆ ponedeljak, 25. 11. 2019.| 07:07 0Redakciji Srpskog telegrafa javila se majka jednog učenika ove škole, koja je bila zaprepašćena cenom. Njoj je, ispričala nam je, sugerisano da bi "bilo pametno" da pošalje dete na to putovanje, bez obzira na cenu.- Nisam imala ništa protiv, moj sin voli učiteljicu i lepo mu je u razredu. Ipak, bila sam zaprepašćena kada sam videla koliko to košta, a posebno kada sam na sajtu "Olga Dedijer", gde će mališani odsesti, našla da su cene za odrasle mnogo niže nego ove koje smo mi dobili za decu. Pritom, regularnim gostima se nudi polupansion u dvokrevetnim sobama jeftinije nego našoj deci u četvorokrevetnim i petokrevetnim - priča ova majka i objašnjava da se kod drugih agencija polupansion za odrasle u dvokrevetnoj sobi "Olge Dedijer" može naći po ceni od 4.789 dinara. A gde su popusti koje agencija sigurno dobija na rani buking (zimovanje davno zakazano) i veliku grupu dece, pita se ova majka.Učiteljica, ali i agencija, tvrde da zimovanje nema nikakve veze sa školom iako je ponuda okačena usred ove osmoletke, na centralnom i lako uočljivom mestu.Direktor agencije Pro timis Dušan Šljubara za Srpski telegraf tvrdi da putovanje nema veze sa školom, bez obzira na to što je ponuda sa njihovim logom okačena na panou usred ove škole.- To je možda neko stavio, ja stvarno ne znam ko. Mi ovakva putovanja godinama organizujemo i ona zaista nemaju veze ni sa školom niti sa direktorom - ističe Šljubara.Visoku cenu zimovanja pravda time da su "novi vlasnici hotela digli cenu za 600 dinara po danu. Upitan kako je moguće da je po zvaničnom cenovniku hotela jeftiniji boravak za odrasle u dvokrevetnom smeštaju nego za decu u trokrevetnim, četvorokrevetnim i petokrevetnim sobama, Šljubara nam nije direktno odgovorio.- Ima tu i drugih troškova, poput škole skijanja (3.000 dinara, kako je navedeno u ponudi, prim. aut.), a mi nismo u obavezi sve da ih navodimo. Ja sam kapacitete u hotelu dobio preko druge agencije i to je prosto tako, a zbog drastičnog povećanja cene, mi smo i skratili boravak za jednu noć - kaže direktor Pro timisa i dodaje da ima i agencija koje skijanje na Kopaoniku nude za 700 evra.Vlatko Kljajić, direktor OŠ "Siniša Nikolajević" nije odgovorio na pitanja koja smo mu poslali tim povodom (a pokušali smo da ga dobijemo i telefonom nekoliko puta). Zbog toga smo ostali uskraćeni za odgovor kako je moguće da se bilo koja turistička agencija reklamira usred škole i poziva na učiteljicu, a da škola s tim navodno nema nikakve veze.Inače, za organizaciju ovog putovanja, kako saznaje Srpski telegraf, nije bilo javne nabavke. Da je bio raspisan tender, objašnjavaju oni koji se bave organizacijom đačkih putovanja, za boravak mališana na Kopaoniku morali bi biti odobreni značajni popusti i cena bi svakako bila bar 40 odsto manja nego za odrasle.        

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/vesti/razvoj-kruzne-ekonomije-srbija-2020-donosi-strateski-okvir-za-upravljanje-otpadom/dehfv8j

Autori: ekapija.com

Teme: Javne nabavke

Naslov: RAZVOJ KRUŽNE EKONOMIJE Srbija 2020. donosi strateški okvir za upravljanje otpadom

Ministarstvo zaštite životne sredine planira da u narednoj godini uradi Program za cirkularnu ekonomiju, koji će dati strateški okvir za ovu oblast u Srbiji, izjavila je za "eKapiju" Aleksandra Vučinić, rukovodilac Grupe za kružnu i zelenu ekonomiju u okviru Ministarstva.Kako je navela, ovaj dokument će sadržati Akcioni plan od koji će važiti od 2021. do 2024. godine, kao i konkretne aktivnosti koje će ministarstvo u naredne tri godine sprovoditi kako bi sprovelo tranziciju sa linearne na cirkularnu ekonomije.Govoreći na panelu Privredne komore Srbije posvećenom cirkularnoj ekonomiji, održanom u okviru upravo završenog multikongresa Serbian Visions u Beogradu u organizaciji AHK Arbija, ona je istakla da je uređivanje oblasti cirkularne ekonomije i jedna od prioritetnih mera u programu ekonomskih reformi Vlade.Dodala je da je uz pomoć PLAC 3 projekta koji finansira EU, već urađen pripremni dokument u smislu prvih koraka ka uređenju oblasti cirkularne ekonomije."Cirkularna ekonomija nije samo upravljanje otpadom, iako jeste najvećim delom, tako da ćemo se pored upravljanja otpadom, za koji se radi nova strategija i novi zakonodavni okvir, fokusirati i na oblasti kao što su zelene javne nabavke", rekla je Vučinić i dodala da Predlog strategije javnih nabavki već prepoznaje zelene javne nabavke kao posebnu kategoriju.Prema njenim rečima, u pripremi je i Strategija industrijskih politika u kojoj će 4 poglavlja biti u potpunosti posvećena cirkularnoj ekonomiji, a tu su i Strategija sive ekonomije i Strategija održivog urbanog razvoja, u kojima se ona takođe pominje.Alksandra Vučinić je istakla da će Programom sve to biti obuhvaćeno i sprovedeno kroz pomenute aktivnosti u naredne tri godine."Ideja je da se pokrene priča cirkularne ekonomije i da vidimo kako možemo u saradnji sa ostalim institucijama da u nju uključimo i sektor malih i srednjih preduzeća, a isto tako i civilni i akademski sektor", kazala je ona.Vučinić je rekla da se u okviru ovog projekta radi i Mapa puta za cirkularnu ekonomiju, koja bi trebalo da olakša put prelaska sa linearne na cirkularnu ekonomiju.Taj dokument se, dodala je, radi po uzoru na zemlje EU. Finska, Slovenija i druge zemlje Unije već su uradile takav dokument, koji, kako je istakla Vučinić, nije obavezujući, za razliku od Programa koji mora da usvoji vlada, ali daje neke smernice kuda država da ide i kako da uređuje ovu oblast.Ona je najavila i da će završna radionica u okviru projekta biti održana 9. decembra i da će za temu imati digitalizaciju cirkularne ekonomije, s obzirom da je, kako je kazala, Evropska unija već završila tranziciju i sada se fokusira na digitalne mape puta cirkularne ekonomije.          

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: koreni.rs

Link: http://www.koreni.rs/dzabe-ste-krecili/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Džabe ste krečili

Džabe ste krečili25. ???????? 2019.088Podeli na Fejsbuku Tvitni na twitteruKomnen Seratlić / Foto: printscreen“Ponosan sam i zbog sudija, tužilaca, zamenika (…),,ali najvažnije je da će građani koji ovde doleze videti boljtak i napredak“. VučićAnalaizirati izjave Predsednika Srbije i gospođe ministra pravde, povodom svečanog otvaranja „renovirane“ Palate (ne)pravde je nemoguće, makar se to tako meni čini. Očekivao sam da će neko jače srpsko pero progovoriti o renoviranju Palte nepravde i u tom kontekstu o Pravosuđu. Analize u masmsdijima nisam očekivao, s obzirom na to u kakvom su stanju i pod čijom su kapom. Kada je Palata nepravde svojedobno napuštena, postala tzv. kostur, mediji su pisali da će to biti velelpni hotel nekog Šeika u   sklopu „Beograda pod vodom“. Dakako, nisu nevini neki urednici i novinari koji su masmedije pretvorili u tabloide i kojima odgovara da Pravosuđe bude u teškom, da ne kažem, katastrofalnom stanju (zašto im odgovara takvo Pravosuđe, u nekom narednom tekstu).Ako Predsednik i gospođa ministar pravde smatraju da će renovirana zgrada Palate nepravde doneti „boljitak“ srpskom naradu, onda su u velikoj zabludi, osim ako zidovi sudnica, što nije poznato od nastanka čovečanstva do današnjih dana, počnu da sude. Znaju oni bolje od moje malenkosti u kakvom je stanju Pravosuđe, zato nije treblo džaba krečiti, trebalo je menjati sudije koji su uspeli da taj naziv (Palata pravde), obesmisle, zaprljaju, ponize. Svi smo saglasni, čak i mala deca, da se niko ne sme mešati u Pravosuđe, ali samo kada se radi o donošenju sudkih presuda (moralne sudije se u diskreciji žale da na presude utiču silnici iz izvršne vlasti i bogataši).O Pravosuđu pišem godinama i na osnovu činjenica, dokumenata, ukazivao sam, ukazujem i ovom prilikom, da ne smeju postojati partijske sudije (izbor sudija u normalnim zemljama je sasvim drugčiji, čak i ta Imperiaja zla ima Pravosuđe na visokom nivou, Predsednik je morao da skine gaće u aferi Livinski, Vrhovni sud Engleske privalio je šamarčinu kraljici i predsedniku Vlade), da je hitno potrebno procesuirati veliki broj sudija, odnosno to je već davno trebalo uraditi, pre džaba krečenja (čast sudijama koji nisu isprljali svoj moralni kod), kao i da mora postojati nadzor u Pravosuđu. Kada te moralne sudije i žrtve – učesnici u sporovima – jednoga dana progovore, celi svet će zanemeti. Jedno veliko svetsko delo, knjiga Ž. Mišlea „Veštica“, kada je objavljena 1862. godine, izazvala je skandal. Primeri tragikomičnog stanja u Pravosuđu Srbije, jednoga dana izazvaće skandal. Mišle se u svom veličansstvenom delu okomio na „opštu glupost i surove postupke sudija-inkvizitora“. Međutim, nisu ni blizu onome šta rade u Srbiji sudije, notari, izvršitelji, izvršna vlast i moćnici, jer, za razliku od inkvizitora, imaju perfidnije metode, k tome, povezani su kao svinjska creva.U kakvom je stanju Pravosuđe u Srbiji, zna i njegova ekselencija ambasador, sinjor Fabrici, šef Predstavništva Evropske komisije (EK), kao i njegovi prethodnici. U svim godišnjim izveštajima, Predstavništvo EK, od kada je potpisan Sporazuzm o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske Unije i Srbije, 18. jula 2008., je upozoravalo na loše stanje u Pravosuđu i na korupciju.Pre deset meseci, Predsednik Srbije je pozvao na razgovor sve mbasadore zemalja EU, među njima i gospodina Fabricija, koji se nije ustručavao da i tom prilikom opomene, ukaže, domaćinu: “Srbija se mora boriti protiov korupcije, organizovanog kriminala, za slobodu medija, uhvatiti se u koštac sa mnogim drugim važniim pitanjima poput nezavisnog Pravosuđa. Istakao bih da je za EU naročito važno paravosuđe“, naglasio je ambasador Fabrici.Naravno, osim ambasadora Fabricija, znaju i mnogi drugi u ovoj usedelici Jevropi i konačno u svetu, u kakvom je stanju Pravosuđe u Srbiji..Na Konferenciji u Briselu 2016. godine, otvorena su poglavlja 23. i 24. (najvažnija poglavlja koja se odnose na stanje u Pravosuđu i na korupciju). Tom prilikom je Predsednik Srbije izjavio: „Ovo je veliki dan za Srbiju i srpski narod“, a Miroslav Lajčak, šef slovačke diplomatije je poručio: “Otvorili smo ta poglavlja, učinili smo veliki pomak u približavanju Srbije i Unije, a taj pomak nosi jaku poruku – da će Srbija, ako uradi domaći zadatak, napredovati u procesu proširenja“.„Domaći zadatak“, nije urađen, nije mogao niko da ga uradi, s obzirom na to da je Pravosuđe iz dana u dan sve gore i da korupcija, takođe, iz dana u dan cveta, iako su prošle duge tri godine, osim što se upravo u to vreme džaba krečilo.Poglavlja 23. i 24., Srbija sa ovakvim Pravosuđem i korupcijom, nikada neće zatvoriti, ili kako je izjavio jedan član Bundestaga: „Srbija će zatvoriti poglavlja 23. i 24., odnosno ući u EU, nakon 3000 godina (da rekao je „tri hiljade godina“). Poslao sam tom gospodinu zahavalnost putem elektronske pošte, jer ko god je protiv ulaska Srbije u tu crnu rupu-EU, smatram ga prijateljem srpskog naroda.Da Vas podsetimo: Crkva protiv Vučićeve izdaje Kosova, pretnji i tračevaPredsenik Srbije i gospođa ministar pravde su, prillikom otvaranja Palate nepravde, pričali bajke, a u bajke dans više ne veriju ni klinci ni klionceze. Bez obzira u kakvom je stanju ovaj uništeni srpski narod, tvrdima da svojim slatkorečivim nastupom o stanju u Pravosuđu nikoga nisu prevarili. Ciceron je ovako poučavao: „Vidimo, dakle, da nepravda nastaje na dva načina, ili silom ili prevarom; prevara izgleda kao da je lisičjeg roda, a sila osobina lava. Ni jedno ni drugo ne dolikuje čoveku, samo je prevara za veće preziranje“.Da je Palata pravde, Palata nepravde, odnosno u kakvom je stanju Pravosuđe, evo nekoliko primera, iako ih ima hiljade i hiljade. Neka ovi primeri „uveličaju“ džaba krečenje.U Pravosuđu Srbije, s obzirom na to da postoji nekoliko miliona „živih“ sudskih postupaka, sporova, parnica (više nego u Kini), prevarama i nečinjenjem prvo mesto zauzima Više javno tužilaštvo (u daljnjem tekstu VJT), posebno javni tužilac VJT Nataša Krivkapić i zamenik javnog tužioca Aleksandra Grbović. One će nastaviti da se smeju svima nama oštećenim, prevarenim, poniženim i u renoviranim prostorijama Palte nepravde i diviti se prelepom pogledu na „Beograd na vodi“. Uostalom, uzor im je Predsednik Srbije: „Sada se smeju sudije i tužioci i svi su srećni što će imati prelepi pogled na ‘Beograd na vodi“. Da li je moguće da je ovo izjavio pametni, ugledni, Predsednik jedne drevne zemlje Srbije, koja ima memoriju-istorijsko pamćenje, koja je imala velikane svetskog ranga u svim oblastima. Zašto im nije poručio da gledaju u statuu cara Dušana ispred Palte nepravde i da im u svakom momentu bude u glavama najvažniji član o sudijama u Dušanovom zakoniku: „Sve sudije da sude, pravo, po zakonu, a ne da sude po strahu od cara“.Navedene i godinama nezamenjivi tužioci VJT nisu pokretale, na osnovu stotine dokumenata i prijava, krivične postupke protiv fizičkih i pravnih lica koja su počinila kriminalne radnje, učešćem u krađi i rasipanju ogromnog Stambenog fonda saveznih organa (više od 360 stanova, 37 vila i kuća, 350 000 000 novčanih sredstava za kredite i hiljade kvadarata poslovnog prostora).Dakle, imenovani tužioci verovatno po nečijem naređenju (iz daljneg teksta će se zaključiti i čijem), oglušile su se na 27 prijava, naloga, uz kompletnu dokumentaciju, predstednika (Koštunice, Marovića, Tadića, Nikolića), MUP-ova, Agencije za borbu protiv korupcije, Agencije Vlade Srbije za borbu protiv korupcije (pokojna Verica Barać), velikog brja članaka i feljtona u masmedijima, komentara na TV kanalima, konferencija za štampu, advokata (posebno poznatog advokata Biljane Kajganić koja je u ime sindikata „Sloga“ i svih oštećenih, uputila Ministarstvu unutrašnjih poslova – Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK), precizan izveštaj na pet strana, upozoruvši „da postoje elementi krivičnih dela, čije se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“, a UBPOK je to ispitao i prosledio VJT), veliki broj tužbi oštećenih radnika Saveznih organa, koji su stvorili taj Stamabeni fond i dr. Potrebno je naglasiti da je VJT dužno da reaguje na najmanju dojavu ili iznesenu sumnju da je počinjeno krivilno delo i ako je počinjeno, odmah da pokrene krivični postupak.U ovom primeru je još veći krivac Vlada Srbije koja je prisvojila taj stambeni fond, otela ga od Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije, kako je dr Milan Tomić, tadašnji direktor Republičke direkcije u pisanoj formi odgovarao oštećenim na zahtev za izdavanje spiska stanova, radi vođenja sudkih sporova: „Izvršena je preknjižba tih nepokretnosti na Republiku Srbiju, koja je preuzela i kompletnu dokumentaciju. Obratite se Generalnom skretarijatu Vlade Srbije“ (sic).Kada je prdesednik T.Nikolić odbio da potpiše Zakon o nezakonitom prisvajanju (uknjižbi) tih nepokretnosti i vratio ga Skupštini na ponovno razmatranje, Skupština ga nije više stavljala na dnevni red, već je Vlada Srbije, koja nije imala pravo da raspolaže tim stambenim fondom, odnosno Vlada nema pravo da se bavi nepokretnostima (oduzela ga je od Republičke direkcije za imovinu), vratila preostali, nažalost mali deo tog fonda (80 stanova i jedan broj vila i kuća Republičkoj direkciji za imovinu i naložila da te nepokretnosti stavi na javnu dražbu, iako su te preostale nepoktretnosti i svekoli stambeni fond zaposeli oni koji na to nisu imali pravo (vidi pisanje „Politike“ i Feljton u „Svedoku“ – navedeno je više od 80 počinilaca krivičnih dela koji su nezakonito zaposeli velike stanove, neki čak po dava ili tri stana. „Politika“ je navela izvesne Petrovoće, Vučeliće, Tešiće, Drobnjakoviće, Bošnjakoviće, koji su zaposeli vile „čak se u jednoj državnoj vili baškari i Muhamed Jusuf Dahlan (Srbija mu je dodelila i državljanstvo, prim. KKS), savetnik šeika Abu Dabija, Muhameda Bin Z…..“.Da Vas podsetimo: Zbog čega je zaista stradao kralj Aleksandar Prvi KarađorđevićDa li je bila javna dražba, niko neće da odgovori na to pitanje, ali se pouzdano zna da „okupatori“ tih vila i stanova u njima žive po ugledu na komunističke vođe, sa Brozom na čelu, kada su se na kraju Drugog svetskog rata razbaškarili u tuđim stanovima, dvorovima i vilama po Dedinju i koje kude. Tadašnja izjava predsednika T.Nikolića, nakon što je odbio da potpiše zakon, bila je i ostala zastrašujuća: „Upozoravam Skupštinu da je potencijalnim kupcima, bliskim vladajućoj koaliciji, koji su već odavno zaposeli vile, kuće, stanove, hiljade kvadrata poslovnog pristora (o hiljadama kvadrata poslovnog prostora trebalo bi na sudu priupitati predsednika Stambene komisije Srbije, nezamenjivog ministra R. Ljajića, prim. KKS), rasparčali milionska novčana sredstva, ranije javljeno da požure sa zakupom po niskoj ceni i tako legalizuju nezakonito dobijene nepokretnosti“. I posle ove, da ponovim, zastrašujuće izjave za svakoga ko je pri čistoj svesti, koja oslikava stanje u zemlji, VJT nije pokretalo krivične prijave.Evo jednog primera – sadržaja dopisa, kako je odgovarala A. Grbović svima koji su dostavljali prijave i dokumenta, odnosno obmanjivala, da ne upotrebim pravu reč, sve institucije u Srbiji, posebno Ministrstvo pravde, Sektor za pravosuđe i nadzor u pravosudnim organima, kao i tadašnjeg zamenika ministra pravde, a sada ministra, Nelu Kuburović (tad nas je Nela Kuburović uveravala da ima obećanje VJT da će preduzeti odgovarajuće mere). Nikada i nikoga VJT, odnosno sudija A. Grbović nije obavestila „o daljem postupku u predmetu“.Državnom veću tužilaca podnesen je zahtev za pokretanje disciplinskog postupka o razrešenju sudija N. Krivokapić i A. Grbović, 22.12 2017. godine. Od tada do danas Državno veće tužilaca se nije oglasilo, ništa nije preduzelo i neće preduzeti sve dok traje ovako ludilo u Pravosuđu. Takođe, Ustavni sud Republike Srbije, nakon ustavne žalbe na rešenja Višeg suda od 22.05.2017. godine se ne oglašava (Pravosuđe Srbije ne poštuje, ne priznaje instituciju „Razumni rok“), zato da oštećeni ne steknu pravo da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, posebno nakon odgovora oštećenim gospodina Luke Biancinia, šefa Političkog odelenja Predstavništva EK u Beogradu (pismo je u celosti dostavljeno uz Žalbu Ustavnom sudu), koji je, između ostalog, podvukao: „U procesu pristupanja Srbije EU, posebna pažnja je usmerenana na pitanja ostvarivanja vladavine prava, nezavisnog, efikasnog i nepristrasnog sudstva, kao i na napredak u oblasti borbe protiv koirupcije i organizovanog kriminala. Zbog svoje izuzetne važnosti, poglavlja 23 i 24 se neće Z A T V O R I T I do samog kraja pregovaračkog procesa. Jedan nerešen problem, kao problem o nekretninama kojeg ste javno izneli, koji se nalazi i u sudskim procesima, neće dozvoliti zatvaranje tih poglavlja. Uveravamo Vas da ćemo nastaviti da pomno pratimo razvoj situacije u vezi tog problema“ .Koliko je Vlada (vlade) Srbije u vezi navedenih nepokretnosti, koje je, da ponovimo, nezakonito otela od Republičke direkcije za imovinu i od onih kojima su pripadale, odnosno počinila i dozvolila kriminalne radnje, pokazuje primer smenjivanja, po hitnom postupku, tadašnjeg predsednika Stambene komisije, ministra Verice Kalanović, zbog dopisa oštećenim i obećanja da će problem biti „rešen i prevaziđen“, što je značilo da će se nepokretnosti, novčana sredstva, raspodeliti prema Rang listi onima koji su ih stvorili, a ne da ih Vlada ili neki moćnici dele šakom i kapom (više od 100 stanova iz tog Stambenog fonda dato je uglednim likovima iz Hrvatske i BIH koj su se naselili u Beograd, s čime se javno hvalio jedan funkcioner SNS, sada ambasador), što spada u korupciju i kriminal.Neverovarno ali istinito, Verica Kalanović, kao predsednik Stambene komisije, u tom momentu nije znala da se te nepokretnosti ne nalaze u Republičkoj direkciji za imovinu, kao što nije znao ni prethodni predsednik Stambene komisije ministar Radomir Naumov (kada je saznao šta se radi i kako se postupa sa ogromnim Stambenim fondom saveznih organa, mimo Komisije, pravilnika, Rang liste, moralna ličnost Radomir Naumov (lično sama sa njim tada razgovarao dva sata), odmah je podneo ostavku, jer nije heteo da učetvuje u tim kriminalnim radnjama Vlade Srbije. Da se postupilo prema stavu Naumova na sednici Vlade (posebno je insistirao da Dinkić vrati 350 miliona novčanih sredstava, koja je skinuo sa računa Stambenog fonda i ko zna gde prebacio, što je kriminal posebne vrste), zatim prema dopisu i stavu V. Kalanović, kao i zahtevu pok. Verice Barać da Vlada taj problem stavi na dnevni red (Verica Barać je plakala kada nam je saopštila šta je doživela nakon što je to pitanje pokrenula na sednici Vlade), Srbija bi izbegla najveći kriminal i krađu nekretnina u dva stoleća. Ovakvi primeri doprinose, odnosno zabrinjavajući su zbog loše pozicije Srbije, koja sa indeksom 42 zauzima 72. poziciju na svetskoj listi u kojima vlada korupcija. Srbija ostvaruje sve lošiji skor na toj list.Da Vas podsetimo: Savez Sokola i Sokolska Petrova PetoletkaInače, uvreženo je mišljnjenje mnogih ljudi, kao i pisanje nekih listova, da je VJT nedodirljivo, iako, da ponovimo, svojim nečinjenjem ponajviše doprinosi da u Srbiji ne jenjava kriminal i korupcija. Još jedan prmer govori o lošem radu tužioca VJT. Svojim delovanjem, svesno ili nesveno, omogućavaju da cveta jedan biznis koji dovodi mnoge porodice do očajanja. Naime, u Srbiji, posebno u Beogradu, nema lovostaja u lovu na stanove i kuće ljudi koji žive sami i iznenada umru. To je postao veliki biznis.Tako je   tužioc VJT dala dozvolu da umrlog sahranjuje, kremira nekakav taksista ili nazovi prijatelj, koji je izjavio da umrli nem nikoga, iako je znao da ima brojnu blisku rodbinu i po očevoj i po majčinoj liniji. U roku od 24 sata je pokoijnik kremiran i pepeo navodno razasut u Vrtu sećanja na Novom groblju. Zamenik VJT, u tom istom slučaju, izdla je Potvrdu u kojoj se navodi „da se ne traži obdukcija“, jer je prijatelj taksista rekao da to nije potrebno, „da ne postoji sumnja da je smrt prouzrokovana krivičnim delom“. Normalno, Potvrdu je potpisala, navela je velikim slovima titulu i utarila štambilj. Da taj bližnji rođak umrlog nije pokazao dokumentaciju, niko mu ne bi verovao da se tako nešto može desiti. Kaže da je imao nameru da tuži počinioce toga dela. Odustao jer ga je jedan sudija posavetovao da vrana vrani u ovakvom Pravosuđu oči ne vadi. Nije dozvolio da više od trideset mladih, povređenih takvom sahranom (brać od stričeva, ujaka, tetaka umrlog), koji žive od Vrbasa preko N. Sada, Beograda, Nikšića, Podgorice, do Bara, prave rusvaj po Beogradu, ali im je dao kopiju kompletne dokumentacije, imena, prezimena, adrese, brojeve telefona, JMBG-ove svih počinilaca toga dela. U stan je dva puta provaljivano, iako ga je MUP propisno pečatio. Sve što je vredlo u stanu, pokradeno je i polomljeno, na više mesta fleke krvi, postoje snimci kao da je sniman neki horo film.Veliki broj penzionera se žalio Upravnom sudu u Beogradu, radi pokretanja upravnog akta i poništenja odbijajućih rešenja Rapubličkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, o povraćaju nezakonitog smanjenja penzja više od 4 godine. Ta krađa dela penzija trajala je još godinu dana nakon isteka nesutavnog Zakona, zbog čega je čak intervenisao ekonomski ubica -MMF i opomenuo glavnog krivca da prekine sa otimačinom). Izvršna vlast je naredila Ustavnom sudu Srbije da donese političku odluku, iznevši obrazloženja koja je diktirala ta vlast. Neke sudje Ustavnog suda su se suprostavile tom zakonu, jer je flagrantno prekršio materijalna, lična i generalno ljudska prava penzionera.Na nedavni upit Upravnom sudu, nakon dve godine od podnošenja tužbi, kada će doneti presude, odgovoreno je: „Tek obrađujemo predmete iz 2017“.O radu osnovnih i višh sudova, toliko je sličnih čak i drastičnijih slučajeva da ne bi stali u dva toma.Zašto takozvana opozicija na osnovu ovakvih primera (posebno bi na ikzborima dobila veliki broj glasova ako bi uverila penzionere da će im oteti noivac biti vraćen) ne ruši sadašnju vlast, pitanje je svih pitanja, već se služi neprimerenim radnjama (uličarenjem, nasiljem, upadima u masmedije, vulgarnim psovkama, tučama, saradnjom sa neprijateljima srpskog naroda i dr). Takvim radnjama pomaže postojećem režimu da opstaje na vlasti, da pobedi i na sledećim izborima.I na kraju po ko zna kojki put treba konstatovati da osim svih poraza u jednom društvu, najbolniji su porazi istine i pravičnosti. Istine, pravičnosti, kriminalne prošlosti, plaše se kukavice i nemoralni ljudi.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/aktuelno/er-srbija-pobedila-na-tenderu-za-letove-sa-aerodroma-morava_1070068.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Er Srbija pobedila na tenderu za letove sa aerodroma Morava

Nacionalna avio-kompanija Er Srbija započeće letove sa kraljevačkog aerodroma Morava, pošto je pobedila na tenderu za obavljanje usluga redovnog vazdušnog prevoza na linijama od javnog interesa.BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Er Srbija započeće letove sa kraljevačkog aerodroma "Morava", pošto je pobedila na tenderu za obavljanje usluga redovnog vazdušnog prevoza na linijama od javnog interesa.Srpska avio-kompanija je bila jedini ponuđač na tenderu i dobiće 5,63 miliona evra u naredne tri godine kako bi održavala letove tokom cele godine do Beča i sezonske letove do Soluna, izveštava portal Ex-YU Aviation. Tokom trajanja ugovora o subvenciji, Er Srbija će obaviti ukupno 300 povratnih letova do austrijske prestonice. Za tu rutu je izdvojeno 3,32 miliona evra. S druge strane, od Kraljeva do drugog najvećeg grčkog grada, Soluna, imaće 184 povratna leta, za šta će srpski avio-prevoznik dobiti 2,25 miliona evra, navodi portal. Preostalih 50.174 evra dobiće za pokrivanje operativnih troškova za pokretanje poslovanja sa aerodroma "Morava". Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je navelo u odluci o dodeli ugovora srpskom prevozniku da "ponuda Er Srbije u iznosu od 659.191.258 dinara (5,63 miliona evra) ispunjava sve uslove predviđene Zakonom o javnim nabavkama i tenderskom dokumentacijom". "Ponuda koju je Er Srbija dala smatra se prihvatljivom?, dodaje se u odluci. Prema uslovima iz tendera, Er Srbija mora sledećeg meseca da krene sa letovima između Kraljeva i Beča tri puta nedeljno, dok bi letovi do Soluna trebalo da počnu sredinom marta 2020, takođe tri puta sedmično. To znači da će Er Srbija od sada imati letove do Beča i Soluna i iz Beograda i iz Kraljeva. Svi letovi iz Kraljeva biće obavljani regionalnim ATR72 turboprop avionom. Kraljevo je treći srpski grad iz kojeg će leteti nacionalna avio-kompanija, nakon Beograda i Niša. Vlada je izdvojila sredstva za izgradnju druge piste u Kraljevu sledeće godine, podseća se u informaciji.    

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/442653/Er-Srbija-ce-leteti-sa-aerodroma-Morava

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Er Srbija" će leteti sa aerodroma "Morava"

Nacionalna avio-kompanija "Er Srbija" započeće letove sa kraljevačkog aerodroma "Morava", pošto je pobedila na tenderu za obavljanje usluga redovnog vazdušnog prevoza na linijama od javnog interesa. Srpska avio-kompanija je bila jedini ponuđač na tenderu i dobiće 5,63 miliona evra u naredne tri godine kako bi održavala letove tokom cele godine do Beča i sezonske letove do Soluna, izveštava portal "Eks Ju avijacija". Tokom trajanja ugovora o subvenciji, Er Srbija će obaviti ukupno 300 povratnih letova do austrijske prestonice. Za tu rutu je izdvojeno 3,32 miliona evra. S druge strane, od Kraljeva do drugog najvećeg grčkog grada, Soluna, imaće 184 povratna leta, za šta će srpski avio-prevoznik dobiti 2,25 miliona evra, navodi portal. Preostalih 50.174 evra dobiće za pokrivanje operativnih troškova za pokretanje poslovanja sa aerodroma "Morava". Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je navelo u odluci o dodeli ugovora srpskom prevozniku da "ponuda Er Srbije u iznosu od 659.191.258 dinara (5,63 miliona evra) ispunjava sve uslove predviđene Zakonom o javnim nabavkama i tenderskom dokumentacijom". "Ponuda koju je Er Srbija dala smatra se prihvatljivom", dodaje se u odluci. Prema uslovima iz tendera, Er Srbija mora sledećeg meseca da krene sa letovima između Kraljeva i Beča tri puta nedeljno, dok bi letovi do Soluna trebalo da počnu sredinom marta 2020., takođe tri puta sedmično. To znači da će Er Srbija od sada imati letove do Beča i Soluna i iz Beograda i iz Kraljeva. Svi letovi iz Kraljeva biće obavljani regionalnim ATR72 turboprop avionom. Kraljevo je treći srpski grad iz kojeg će leteti nacionalna avio-kompanija, nakon Beograda i Niša. Vlada je izdvojila sredstva za izgradnju druge piste u Kraljevu sledeće godine, podseća se u informaciji, prenosi Tanjug.  

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/vesti/er-srbija-pobedila-na-tenderu-za-letove-sa-aerodroma-morava/bepc70h

Autori: Tanjug

Teme: Javne nabavke

Naslov: Er Srbija POBEDILA na tenderu za letove sa aerodroma Morava

Nacionalna avio-kompanija Er Srbija započeće letove sa kraljevačkog aerodroma "Morava", pošto je pobedila na tenderu za obavljanje usluga redovnog vazdušnog prevoza na linijama od javnog interesa.Srpska avio-kompanija je bila jedini ponuđač na tenderu i dobiće 5,63 miliona evra u naredne tri godine kako bi održavala letove tokom cele godine do Beča i sezonske letove do Soluna, izveštava portal Ex-YU Aviation.Tokom trajanja ugovora o subvenciji, Er Srbija će obaviti ukupno 300 povratnih letova do austrijske prestonice. Za tu rutu je izdvojeno 3,32 miliona evra.S druge strane, od Kraljeva do drugog najvećeg grčkog grada, Soluna, imaće 184 povratna leta, za šta će srpski avio-prevoznik dobiti 2,25 miliona evra, navodi portal.Preostalih 50.174 evra dobiće za pokrivanje operativnih troškova za pokretanje poslovanja sa aerodroma "Morava".Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je navelo u odluci o dodeli ugovora srpskom prevozniku da "ponuda Er Srbije u iznosu od 659.191.258 dinara (5,63 miliona evra) ispunjava sve uslove predvidjene Zakonom o javnim nabavkama i tenderskom dokumentacijom"."Ponuda koju je Er Srbija dala smatra se prihvatljivom?, dodaje se u odluci.Prema uslovima iz tendera, Er Srbija mora sledećeg meseca da krene sa letovima izmedju Kraljeva i Beča tri puta nedeljno, dok bi letovi do soluna Solun trebalo da počnu sredinom marta 2020., takodje tri puta sedmično.To znači da će Er Srbija od sada imati letove do Beča i Soluna i iz Beograda i iz Kraljeva. Svi letovi iz Kraljeva biće obavljani regionalnim ATR72 turboprop avionom.Kraljevo je treći srpski grad iz kojeg će leteti nacionalna avio-kompanija, nakon Beograda i Niša. Vlada je izdvojila sredstva za izgradnju druge piste u Kraljevu sledeće godine, podseća se u informaciji.        

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: biznis.telegraf.rs

Link: https://biznis.telegraf.rs/info-biz/3125620-er-srbija-pobedila-na-tenderu-za-letove-sa-aerodroma-morava-dobice-563-miliona-evra

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Er Srbija pobedila na tenderu, za letove sa aerodroma Morava dobiće 5,63 miliona evra

25/11/19 |  11:20Nacionalna avio-kompanija Er Srbija započeće letove sa kraljevačkog aerodroma "Morava", pošto je pobedila na tenderu za obavljanje usluga redovnog vazdušnog prevoza na linijama od javnog interesa.Srpska avio-kompanija je bila jedini ponuđač na tenderu i dobiće 5,63 miliona evra u naredne tri godine kako bi održavala letove tokom cele godine do Beča i sezonske letove do Soluna, izveštava portal Ex-YU Aviation.Tokom trajanja ugovora o subvenciji, Er Srbija će obaviti ukupno 300 povratnih letova do austrijske prestonice. Za tu rutu je izdvojeno 3,32 miliona evra.S druge strane, od Kraljeva do drugog najvećeg grčkog grada, Soluna, imaće 184 povratna leta, za šta će srpski avio-prevoznik dobiti 2,25 miliona evra, navodi portal.Preostalih 50.174 evra dobiće za pokrivanje operativnih troškova za pokretanje poslovanja sa aerodroma "Morava".Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je navelo u odluci o dodeli ugovora srpskom prevozniku da "ponuda Er Srbije u iznosu od 659.191.258 dinara (5,63 miliona evra) ispunjava sve uslove predviđene Zakonom o javnim nabavkama i tenderskom dokumentacijom".- Ponuda koju je Er Srbija dala smatra se prihvatljivom - dodaje se u odluci.Prema uslovima iz tendera, Er Srbija mora sledećeg meseca da krene sa letovima između Kraljeva i Beča tri puta nedeljno, dok bi letovi do soluna Solun trebalo da počnu sredinom marta 2020, takođe tri puta sedmično.To znači da će Er Srbija od sada imati letove do Beča i Soluna i iz Beograda i iz Kraljeva. Svi letovi iz Kraljeva biće obavljani regionalnim ATR72 turboprop avionom.Kraljevo je treći srpski grad iz kojeg će leteti nacionalna avio-kompanija, nakon Beograda i Niša. Vlada je izdvojila sredstva za izgradnju druge piste u Kraljevu sledeće godine, podseća se u informaciji.(Telegraf Biznis/Tanjug)          

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Ekonomija/a1252923/Aerodrom-Morava-Er-Srbija-pobedila-na-tenderu.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: A ko drugi? Er Srbija leti s Morave - dobija 5,6 miliona evra

Autor mondo.rs Izvor Tanjug 25.11.2019. / 11:16 11:25 0Emiratsko-srpska aviokompanija Er Srbija započeće letove sa kraljevačkog aerodroma "Morava", pošto je pobedila na tenderu za obavljanje usluga redovnog vazdušnog prevoza "na linijama od javnog interesa". Izvor: Tanjug Srpski nacionalni aviopreznik je bio jedini ponuđač na tenderu i dobiće 5,63 miliona evra u naredne tri godine kako bi održavala letove tokom cele godine do Beča i sezonske letove do Soluna, izveštava portal Ex-YU Aviation. Tokom trajanja ugovora o subvenciji, Er Srbija će obaviti ukupno 300 povratnih letova do austrijske prestonice. Za tu rutu je izdvojeno 3,32 miliona evra. S druge strane, od Kraljeva do drugog najvećeg grčkog grada, Soluna, imaće 184 povratna leta, za šta će srpski avio-prevoznik dobiti 2,25 miliona evra, navodi portal. Preostalih 50.174 evra dobiće za pokrivanje operativnih troškova za pokretanje poslovanja sa aerodroma Morava. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je navelo u odluci o dodeli ugovora srpskom prevozniku da "ponuda Er Srbije u iznosu od 659.191.258 dinara (5,63 miliona evra) ispunjava sve uslove predviđene Zakonom o javnim nabavkama i tenderskom dokumentacijom". UKINUTO POSLE TRi MESECA Er Srbija je pre mesec dana, na osnovu odluke Vlade Srbije, ukinula liniju Niš - Budimpešta. Linija takoše dobijena na tenderu je ukinuta posle samo tri meseca rada, jer letovi za Budimpeštu "nisu ispunili planirana očekivanja". Prema uslovima iz tendera, Er Srbija mora sledećeg meseca da krene sa letovima između Kraljeva i Beča tri puta nedeljno, dok bi letovi do soluna Solun trebalo da počnu sredinom marta 2020., takođe tri puta sedmično. To znači da će Er Srbija od sada imati letove do Beča i Soluna i iz Beograda i iz Kraljeva. Svi letovi iz Kraljeva biće obavljani regionalnim avionom "ATR72 turboprop". Kraljevo je treći srpski grad iz kojeg će leteti nacionalna avio-kompanija, nakon Beograda i Niša. Vlada je izdvojila sredstva za izgradnju druge piste u Kraljevu sledeće godine, podseća se u informaciji.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/jankovic-ombudsman-mora-da-ispita-bia/

Autori: @Cenzolovka

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Janković: Ombudsman mora da ispita BIA

Foto: Medija centar Beograd - Pokrenut je postupak prema policiji zbog postupanja u vezi sa Obradovićem, od momenta hapšenja pa nadalje. Izjašnjenje MUP-a još nismo dobili. Postupak prema BIA ćemo pokrenuti tek kada sazn Foto: Medija centar Beograd- Pokrenut je postupak prema policiji zbog postupanja u vezi sa Obradovićem, od momenta hapšenja pa nadalje. Izjašnjenje MUP-a još nismo dobili. Postupak prema BIA ćemo pokrenuti tek kada saznamo kako je postupala policija, odnosno kada dobijemo njihovo izjašnjenje - kaže za Danas zaštitnik građana Zoran Pašalić. Podsetimo, Aleksandar Obradović se viša od dva meseca nalazi u pritvoru zbog sumnje da je odavao poslovne tajne Krušika.Bivši ombudsman Saša Janković ocenjuje za naš list da su okolnosti hapšenja Aleksandra Obradovića takve da bi se od zaštitnika građana opravdano moglo očekivati brzo, snažno i javno delovanje, i to po sopstvenoj inicijativi, "dakle i bez pritužbe samog Obradovića ako je nije bilo".Prema njegovim rečima, neka kršenja prava su već nepobitno počinjena, a postojanje drugih bi valjalo ispitati, baš kao i pravilnost i zakonitost rada državnih organa iz sektora bezbednosti koji su uključeni u slučaj.- Od zaštitnika građana bi se moglo očekivati da merodavno ispita da li su policija i BIA postupale profesionalno i uobičajeno, ili su pod političkim uticajem njihovi postupci u slučaju Obradovića bili drugačiji nego inače. Ovde su bitne činjenice da je u slučaj umešan otac ministra unutrašnjih poslova, istovremeno visokog funkcionera vladajuće stranke; da je ministar prvo demantovao umešanost oca, a da je Obradović uzbunjivanjem dokazao da je ministar obmanuo javnost - ukazuje Janković. On dodaje da s obzirom na izjave u javnosti da je Obradović navodno godinama kopirao zaštićena dokumenta, objektivno se mora postaviti pitanje zašto je njegova navodno nezakonita delatnost prekinuta i krivični postupak protiv njega pokrenut tek kada se u dokumentima našao otac visokog funkcionera, odnosno da li je i kako ta okolnost uticala na proces protiv Obradovića.- Konačno, Obradovićevi papiri su otvorili sumnju da je poslovanje državne fabrike od posebnog značaja sa konkretnom privatnom firmom bilo na štetu Krušika. Stručnjaci znaju da posle uzbunjivanja državni organi treba da preuzimaju dve vrste aktivnosti - zaštitu uzbunjivača od odmazde i, bez odlaganja, proveru sumnji koja proističe iz njihovih navoda. Za sada javnost nema nikakvih informacija o tome da li i šta nadležni državni organi preduzimaju da provere dokumentima potkrepljenu i okolnostima pojačanu sumnju da je Krušik, a samim tim i država, odnosno svi građani, u poslovima s određenom privatnom firmom oštećen i to usled mnoštva nezakonitih postupaka i uticaja - ističe Janković. Naš sagovornik dodaje da bi bilo očekivano da zaštitnik građana o tome pita policiju i Agenciju za borbu protiv korupcije.- Ako oni sumnje istražuju, primereno obaveštavanje o tome doprinelo bi smirenju javnosti i poverenju u rad državnih organa, a zaštitnik građana bi u tome odigrao korisnu ulogu, a ako ne - ombudsman bi mogao da "preporuči" kolegama da počnu da rade svoj posao, pošto je i aktivan odnos organa vlasti prema poslovima iz svoje nadležnosti - pravo građana - naglašava Janković.Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, kaže za Danas da je spektakularna akcija, prikladna hapšenju šefova kriminalnih ili terorističkih organizacija, sasvim neprimerena pravnoj kvalifikaciji dela koje se Obradoviću stavlja na teret - odavanje poslovne tajne.- Sam način hapšenja su stoga mnogi s pravom doživeli kao preteću poruku, upućenu svim potencijalnim uzbunjivačima. Nije ni uobičajeno ni jasno prisustvo pripadnika BIA samom hapšenju. Postupak zaštitnika mogao bi da se osim na "spektakularan" način hapšenja osvrne i na to da je pretresanje radnog prostora i potom stana Obradovića vršeno bez prisustva advokata odbrane. Ili da je u rešenju o lišenju slobode navedeno vreme kasnije od stvarnog - ukazuje Šabić. Prema njegovim rečima, neshvatljivo je i neobjašnjivo da ni posle toliko vremena u spisima predmeta nema nijednog dokaza.- A pravo da vidi te dokaze, ako uopšte postoje imaju i kolega Gajić i Aleksandar Obradović ali i cela javnost Srbije, zaključuje Šabić.Podsetimo, Aleksandar Obradović je uhapšen 18. septembra na svom radnom mestu. Oko dva časa popodne, u krug valjevske fabrike Krušik ušli su naoružani specijalci u džipovima i odmah se uputili u kancelariju uzbunjivača. Na licu mesta su mu oduzeli poslovni računar, a zatim ga odveli u stan gde su zaplenili njegov privatni kompjuter kao i eksterne memorije koje su pronašli. Prilikom hapšenja su ga, između ostalog, pitali za koju političku opciju radi. Obradović je zatim prebačen u Centralni zatvor u Beograd gde je proveo više od 20 dana, a potom je vraćen u Valjevo, u kućni pritvor.Prekršena pretpostavka nevinosti- Pravo na pretpostavku nevinosti, zaštićeno brojnim međunarodnim dokumentima i našim Ustavom je toliko značajno da se smatra "zlatnom niti" krivičnog prava. Ono je u ovom slučaju nesumnjivo prekršeno izjavama visokih zvaničnika izvršne vlasti da je Obradović "špijun". Jer, biti "špijun" u kontekstu u koji je stavljen Obradović teško je krivično delo i niko tako ne može biti nazvan pre pravosnažne presude suda. Ako to neko ipak uradi, prava osumnjičenog su automatski prekršena, a ako je taj neko visoki zvaničnik izvršne vlasti, to je onda i pritisak na sud, odnosno narušavanje njegove nezavisnosti. Međunarodni standard demokratskih pravnih sistema je da jedan ili više nezavisnih državnih organa u takvim slučajevima reaguju, a da žrtva dobije naknadu štete - kaže Saša Janković.Šabić: Pravosuđe dužno da da odgovore- Zašto je Obradović uopšte u pritvoru? Nije bežao niti se krio, predao je sav materijal koji je sakupio, ne priznaje krivično delo a priznaje radnju izvršenja ali i objašnjava motive. Ispunjava sve uslove da se brani sa slobode. Šta je razlog za dalji pritvor, makar i kućni. I još jedno važnije pitanje, na koje već nekoliko puta upozorava kolega Vlada Gajić, na čemu se uopšte zasniva ceo krivični postupak? Da li je, osim činom uzbunjivanja javnosti, kako i kome Obradović "odavao" tajne? - pitanja su na koja, prema rečima Rodoljuba Šabića, pravosuđe mora da da odgovore.              

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/ekonomija/er-srbija-pobedila-na-tenderu-za-letove-sa-aerodroma-morava/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Er Srbija pobedila na tenderu za letove sa aerodroma Morava

BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Er Srbija započeće letove sa kraljevačkog aerodroma "Morava", pošto je pobedila na tenderu za obavljanje uslugaBEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Er Srbija započeće letove sa kraljevačkog aerodroma "Morava", pošto je pobedila na tenderu za obavljanje usluga redovnog vazdušnog prevoza na linijama od javnog interesa. Srpska avio-kompanija je bila jedini ponuđač na tenderu i dobiće 5,63 miliona evra u naredne tri godine kako bi održavala letove tokom cele godine do Beča i sezonske letove do Soluna, izveštava portal Ex-YU Aviation. Tokom trajanja ugovora o subvenciji, Er Srbija će obaviti ukupno 300 povratnih letova do austrijske prestonice. Za tu rutu je izdvojeno 3,32 miliona evra. S druge strane, od Kraljeva do drugog najvećeg grčkog grada, Soluna, imaće 184 povratna leta, za šta će srpski avio-prevoznik dobiti 2,25 miliona evra, navodi portal. Preostalih 50.174 evra dobiće za pokrivanje operativnih troškova za pokretanje poslovanja sa aerodroma "Morava". Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je navelo u odluci o dodeli ugovora srpskom prevozniku da "ponuda Er Srbije u iznosu od 659.191.258 dinara (5,63 miliona evra) ispunjava sve uslove predviđene Zakonom o javnim nabavkama i tenderskom dokumentacijom". "Ponuda koju je Er Srbija dala smatra se prihvatljivom", dodaje se u odluci. Prema uslovima iz tendera, Er Srbija mora sledećeg meseca da krene sa letovima između Kraljeva i Beča tri puta nedeljno, dok bi letovi do soluna Solun trebalo da počnu sredinom marta 2020., takođe tri puta sedmično. To znači da će Er Srbija od sada imati letove do Beča i Soluna i iz Beograda i iz Kraljeva. Svi letovi iz Kraljeva biće obavljani regionalnim ATR72 turboprop avionom. Kraljevo je treći srpski grad iz kojeg će leteti nacionalna avio-kompanija, nakon Beograda i Niša. Vlada je izdvojila sredstva za izgradnju druge piste u Kraljevu sledeće godine, podseća se u informaciji. (Tanjug)

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: poslovnojutro.com

Link: http://www.poslovnojutro.com/details&id=128037

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Er Srbija pobedila na tenderu za letove sa aerodroma Morava

"""Nacionalna avio-kompanija Er Srbija započeće letove sa kraljevačkog aerodroma "Morava", pošto je pobedila na tenderu za obavljanje usluga redovnog vazdušnog prevoza na linijama od javnog interesa. Srpska avio-kompanija je bila jedini ponuđač na tenderu i dobiće 5,63 miliona evra u naredne tri godine kako bi održavala letove tokom cele godine do Beča i sezonske letove do Soluna, izveštava portal Ex-YU Aviation. Tokom trajanja ugovora o subvenciji, Er Srbija će obaviti ukupno 300 povratnih letova do austrijske prestonice. Za tu rutu je izdvojeno 3,32 miliona evra. S druge strane, od Kraljeva do drugog najvećeg grčkog grada, Soluna, imaće 184 povratna leta, za šta će srpski avio-prevoznik dobiti 2,25 miliona evra, navodi portal. Preostalih 50.174 evra dobiće za pokrivanje operativnih troškova za pokretanje poslovanja sa aerodroma "Morava". Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je navelo u odluci o dodeli ugovora srpskom prevozniku da "ponuda Er Srbije u iznosu od 659.191.258 dinara (5,63 miliona evra) ispunjava sve uslove predviđene Zakonom o javnim nabavkama i tenderskom dokumentacijom". "Ponuda koju je Er Srbija dala smatra se prihvatljivom?, dodaje se u odluci. Prema uslovima iz tendera, Er Srbija mora sledećeg meseca da krene sa letovima između Kraljeva i Beča tri puta nedeljno, dok bi letovi do Soluna trebalo da počnu sredinom marta 2020, takođe tri puta sedmično. To znači da će Er Srbija od sada imati letove do Beča i Soluna i iz Beograda i iz Kraljeva. Svi letovi iz Kraljeva biće obavljani regionalnim ATR72 turboprop avionom. Kraljevo je treći srpski grad iz kojeg će leteti nacionalna avio-kompanija, nakon Beograda i Niša. Vlada je izdvojila sredstva za izgradnju druge piste u Kraljevu sledeće godine, podseća se u informaciji.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: ELEKTRONSKI ŠALTER OLAKŠAVA POSAO

ELEKTRONSKI ŠALTER OLAKŠAVA POSAOBEOGRAD, 25. novembar 2019. (FoNet) - Republički geodetskizavod (RGZ)je razvio, testirao i pustio u rad elektronskišalter kojim se smanjuje opterećenje za građane, aistovremeno je omogućeno da administracija nepokretnostifunkcioniše, jednostavnije, efikasnije i pouzdanije,saopšteno je danas iz RGZ. Elektronski šalter je, kako se navodi, jedinstveninformacioni servis koji povezuje nekoliko procedura urazličitim organima državne uprave, profesionalnimgeodetskim organizacijama i različitim nivoima uprave.Najnoviji e-servis u okviru e-Šaltera RGZ omogućavalicenciranim geodetskim organizacijama da komuniciraju sazavodom isključivo elektronskim putem, bez obzira gde senalaze što će, kako se ocenjuje, smanjiti ogromne problemegrađanima Srbije i unaprediti efekasnost u radu i smanjitikorupciju.U praksi, ovim unapređenjem građanima je omogućeno digitalnopodnošenje zahteva katastru posredstvom licenciranihgeodetskih organizacija.Sada će građani sve svoje poslove iz oblasti rada geodetskihorganizacija moći da obave u svom gradu, bez obzira gde senjihova nepokretnost nalazi, što je ogromna ušteda vremena inovca, imajući u vidu da je do sada bilo neophodnootputovati u mesto u kom se nepokretnost nalazi i podnetizahtev u tamošnjoj službi katastra nepokretnosti.Novi e-servis je najlakši, najbrži i najpouzdaniji put dagrađani reše probleme vezane za njihovu imovinu.U Srbiji trenutno postoji 440 licenciranih geodetskihorganizacija koja nemaju nikakva ograničenja u vezi pružanjageodetskih usluga ni u pogledu teritorije, radnog vremenaili nekog drugog ograničenja osim da rade u skladu sazakonom i budu na usluzi građanima.Republički geodetski zavod je, da bi građanima dodatnoolakšao proceduru, izradio i mapu licenciranih geodetskihorganizacija i obezbedio uvid u sve neophodne poslovnepodatke.Više podataka i pristup licenciranim geodetskimorganizacijama dostupni su posredstvom veb sajta Republičkoggeodetskog zavoda.Ukratko, novim e-servisom smanjeno je opterećenje zagrađane, a istovremeno je omogućeno da administracijanepokretnosti funkcioniše lakše, jednostavnije, efikasnije ipouzdanije.Elektonski šaler, osim za katastarsku proceduru, služi i uprocedurama Poreske uprave, Lokalne poreske administracije iJavnih komunalnih preduzeća, u sistemu objedinjene naplate.Praktično, jednim slanjem isprave koja je nastala u bilo komorganu ili kod javnog beležnika, kroz e-Šalter se inicirajurazličiti poslovni procesi i procedure u različitimorganima.Raniji sistem je podrazumevao da pribavljene isprave građanisami donose u Katastar, u Poresku upravu, u Lokalnu poreskuadministraciju i u Javna komunalna preduzeća.Elektronski šalter omogućava i da organi kod kojih ispravanastaje, umesto građana, automatski dostavljaju ispravu usve druge resorne organe i preduzeća. Na taj način građaninemaju obavezu, ni potrebu, da idu sa dokumentima od šalterado šaltera. (Kraj) vip/bom 13:24

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2701080/ada-dobija-wellness-centar-na-3100-m2-u-toku-tender-za-izvodjaca

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ada dobija Wellness centar na 3.100 m2 - U toku tender za izvođača radova

Ada dobija Wellness centar na 3.100 m2 - U toku tender za izvođača radovaIlustracija (Foto: By Sann von Mai/shutterstock.com )Javno preduzeće za rekreaciju Adica iz Ade raspisalo je javnu nabavku za izgradnju Wellness centra, a rok za podnošenje ponuda je 16. decembar 2019.Planirana bruto površina objekta je 3.132,95 m2, a kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, za potrebe izgradnje Wellness centra izrađen je Urbanistički projekat koji je usvojila komisija za planove, a projekat za građevinsku dozvolu je izrađen na osnovu projekta WELLNESS CENTRA koju je isprojektovao za potrebe naručioca projektant i arhitekta Czigany Ištvan, ZALA ART KFT iz Zalaegersega u Mađarskoj.Odlukom Opštine Ada predviđena je izgradnja Wellnes Centra - kompleksa zatvorenih bazena u okviru sportskog rekreacionog centra Adica u Adi. Postojeći otvoreni bazeni, okruženi parkovskim površinama, sa svojim rekreativno-zabavnim i plivačkim bazenima leti privlače veliki broj gostiju – meštane kao i goste iz okolnih naselja.- Lokacija novoprojektovanog objekta je predviđena u ulaznom delu postojećeg kompleksa "Adica", sa pešačkim prilazom sa postojećeg trga. Oko objekta je predviđeno parterno uređenje okoline, ekonomski prilaz objektu kao i parking prostor za potrebe gostiju - navodi se u dokumentaciji.Više o tenderu možete pogledati OVDE.U Wellnes Centru projektovano je korišćenje termalne vode sa velikom temperaturom, ostvarivanjem termalnog i porodičnog rekreativno-zabavnog sadržaja, koji radi preko cele godine, sa kapacitetom u isto vreme do 160 gostiju. Ukoliko se dogodi kvalifikacija termalne vode i u lekovitu vodu, unutrašnji sedeći bazen će biti za terapijsko lečenje.Bazeni će u prvoj fazi raditi u obrtnom sistemu termalne vode, a u kasnijoj etapi, u slučaju lekovite vode, sedeći bazen će raditi u sistemu punjenja-pražnjenja, uz maksimalno poštovanje higijenskih zahteva.Prilikom projektovanja je predviđena mogućnost dogradnje spoljnog bazena sa plivačkim izlazom iz zatvorenog dela tokom cele godine a planirani dečji bazen, sa radom samo u letnjem periodu, će biti lociran prema bašti postojećih bazena, sa vodomašinskim opsluživanjem iz projektovanog kompleksa. Tako će biti u zimskom periodu povećan i kapacitet do 240 osoba.Projektom su predviđeni i prostor za odmaranje kao i prostorije za opsluživanje gostiju i za kasnije proširenje. Pri proračunu istovremenog kapaciteta uzeto je 0,4 osoba/m2 vodene površine, za koji se dodaje kapacitet ostalih uslužnih elemenata (na primer: sauna, prostorija za tretman sa vodenom parom - parno kupatilo, itd.).Toplotna energija se obezbeđuje hlađenjem termalne vode, kao alternativna energija i sa iskorišćenjem otpadnih toplotih oticajnih voda pomoću termo pumpe. Pored toga se planira i proizvodnja električne energije pomoću termalne vode, eventualno proizvodnja energije pomoću geosonde.Ima mogućnosti i za obezbeđenje električne energije iz solarnih kolektora kasnije već u toku korišćenja izgrađenog novog kompleksa.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/politika/dnevnik-u-novom-beceju-u-planu-fabrika-vode-25-11-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Dnevnik" u Novom Bečeju: U planu fabrika vode

Predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović kaže za "Dnevnik" da je kapitalna investicija ove godine u njihovoj opštini rekonstrukcija dvorca Hertelendi u Bočaru, koji će biti školica u prirodi za decu sa svim propratnim sadržajima.- U ceo kompleks uložen je 361 milion dinara, ne radi se samo rekonstrukcija postojećih objekata već i grade novi - fiskuluturna sala koju će deca koristiti u slučaju lošeg vremena i tokom zimskih meseci - i kompletno uređuje ceo taj prostor - ističe Maksimović. - Reč je o placu od hektar i po koji će sadržati sportske terene, pešačke staze, razne sadržaje za decu.Radovi su u toku, završena je sva procedura oko papirologije i obezbeđene sve potrebne dozvole, ističe Maksimović, dokumentacija je završena i izvođači radova su na terenu, a kasnije smo ih i posetili.- Očekujemo da će svi radovi biti završeni do kraja proleća i od sledeće školske godine deca predškolskog urasta i nižih razreda će imati prostor za boravak u prirodi, bilo da je u pitanju jednodnevni izlet ili višednevni boravak školice u prirodi - navodi Maksimović.Za fabriku vode, čija izgradnja takođe spada u velike investicije u opštini Novi Bečej, 4. novembra je dobijena lokacijska dozvola i toku je postupak dobijanja građevinske. - Fabrika će se nalaziti na vodoizvorištu u Novom Bečeju, na parceli od osam hektara koja je vlasništvo lokalne samouprave i na kojoj je planirano da bude postrojenje za prečišćavanje vode - kaže predsednik opštine Novi Bečej. - Voda je lošeg kvaliteta, a fabrika je neophodna jer svi imaju pravo na kvalitetnu pijaću vodu. Kada saberete sve što je negativno po zdravlje čoveka, velikim delom na to utiče i loša voda. Nije osnovni razlog za nečiju bolest, ali ukoliko se godinama pije, sigurno doprinosi, uz akumulaciju raznih otrova iz sredine.Po njegovim rečima, ostalo je pitanje da li će izgradnju fabrike vode finansirati Pokrajinska vlada, što je bio prvobitni plan, ili će novac stići iz Kancelarije za javna ulaganja Republike Srbije, s kojom lokalna samouprava takođe vodi razgovore na tu temu.- Paralelno s postrojenjem za prečišćavanje pijaće vode uradili smo elaborat o postojećem stanju vodovoda. U pitanju je takođe velika investicija, koju lokalna samouprava ne može izneti sama, a reč je o zameni svih azbestnih cevi na teritoriji opštine. Novom Bečeju je potrebna zamena još 17,5 kilometara cevi - ističe Maksimović. - Gotovo celo Kumane - 95 odsto - je pod azbestnim cevima, u Novom Miloševu ih je oko 50 odsto, a Bočar je trenutno u najboljem stanju i imaju najmanje azbestnih cevi.Maksimović kaže da se vodi računa i ulaže u sve oblasti i sva naseljena mesta, te je obezbeđen novac i za fiskulturnu salu u Bočaru.- Pare su nam bile obezbeđene još početkom godine, međutim, javna nabavka je tri puta oborena, ne zbog loših uslova, već zbog nedostatka novca, pošto je naknadno utvrđeno da je suma obračunata bez PDV-a. Falilo je 20 odsto sume, te je urađen rebalans buyeta i dodali smo svotu koja je nedostala, i to je sada aktivna javna nabavka - kaže Maksimović. - Aktivne su i javne nabavke za izgradnju još dveju saobraćajnica u naseljenom mestu Kumane, koje nisu obuhvaćene asfaltiranjem sedam neasflatiranih ulica početkom godine, projektom vrednim 14 miliona dinara. Ulice nisu velike, ali ih ima mnogo - 18-19. Reč je o starim ulicama, koje nikada nisu ni imale asfalt. Nije reč o presvlačenju postojećeg asfalta, već izgradnji novih saobraćajnica te do kraja iduće godine nijedna ulica u opštini Novi Bečej neće biti neasfaltirana. Neprimereno je da ljudi idu po blatu u 2020. godini. Ljudi zaslužuju elementarni pristup saobraćajnoj infrastukturi. Projekat radimo u saradnji s Upravom za kapitalna ulaganja. Foto: Saša Maksimović U ceo kompleks rekonstrukcije dorca Herteleni uložen je 361 milion dinara, ne radi se samo rekonstrukcija postojećih objekata već i grade novi. .Reč je o placu od hektar i po koji će sadržati sportske terene, pešačke staze, razne sadržaje za decu(Saša Maksimović)Sedam urađenih ulica u Kumanu početkom godine koštalo je 35 miliona dinara, ističe Maksimović, a završena je javna nabavka i potpisani ugovori s izvođačem radova za još šest u naseljenim mestima Novi Bečej i u Novo Miloševo, vredni 48 miliona dinara. Saobraćajnice za zonu "Jug"Trenutno se radi i pristupna saobraćajnica u Novom Miloševu u Industrijskoj zoni "Jug", kaže Maksimović, i radovi na prvoj fazi privode se kraju.- U industrijskoj zoni, koja pre tri godine nije ni postojala, ostalo je da se postavi još samo rasveta i onda je kompletno infrastrukturno opremljena - ističe Maksimović.Opština Novi Bečej danas ima čak pet industrijskih zona: "Centar", "Istok" i "Izlaz" u Novom Bečeju, "Jug" u Novom Miloševu i Industrijska zona "Kumane".- U Iindustrijskoj zoni "Jug" već postoji jedna fabrika, JSO, koja se bavi preradom bundevinog semena i proizvodnjom hladno ceđenog ulja i trenutno zapošljava oko 30 radnika, a gradi se druga fabrika, koja će se baviti preradom perja - tvrdi predsednik opštine Novi Bečej. - Imamo još jedno pismo o namerama i praviće se još jedan objekat pored, te će se otvoriti još jedan pogon u Novom Bečeju, odnosno Novom Miloševu. - Predviđena je i kompletna rekonstrukcija brane pre ulaska u Novi Bečej do 2022. godine, za koju je potpisan i međudržavni sporazum vlada Republika Srbije i Mađarske o rekonstrukciji i proširenju kapaciteta prevodnice na brani, vredan oko 30 miliona evra - kaže Maksimović.Sedam urađenih ulica u Kumanu početkom godine koštalo je 35 miliona dinara, a završena je javna nabavka i potpisani ugovori s izvođačem radova za još šest u naseljenim mestima Novi Bečej i u Novo Miloševo, vredni 48 miliona dinaraPreko IPA projekta uređen je Specijalni rezervat prirode "Slano kopovo". Plaćen dug za most u AdiOpština Novi Bečej platila je dug za most koji je danas u opštini Ada, a koji su morali da plate po pravosnažnoj presudi. Sada se nadaju povraćaju tog novca da od Pokrajinske vlade.- Revizija se žalila Vrhovnom sudu i žalba je prihvaćena, te je presuda vraćena na prvostepeno odlučivanje, što je nezabeleženo, te očekujemo da nam Pokrajinska vlada vrati novac, 23 miliona dinara - kaže Maksimović. - Projekat je vredan 220.000 evra. Urađen je put, saobraćajnice, parking, ali od specijalnog materijala, odnosno tucanika, jer je reč o zaštićenom rezervatu gde ne sme da se postavlja asfalt zbog zaštite prirode. Tek treba da bude svečano otvoren - napominje Maksimović.Maša StakićFoto: Radivoj HadžićProjekat "Javni interes u Novom Bečeju"realizuje DVP Produkcija , a sufinansira Opština Novi Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijsjom projektu ne odražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.                  

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/dijalog/redakcijski-komentar/nula-iz-kulture/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nula iz kulture

Ne zvuči li paradoksalno da je nakon višegodišnjih zahteva, molbi, apela da budžet za kulturu dostigne famoznih 1 odsto od ukupnog budžeta Srbije taj budžet ove godine manji za milijardu i sto miliona dinara u odnosu na prošlogodišnji, a procentualno najmanji u poslednjih šest godina?U ovoj zemlji očigledno ne, u njoj se paradoks živi. Jer stvari nisu od juče i, da budemo pošteni, nisu smišljene za vreme ove vlasti - ona se na njih, kao i na mnogo štošta drugo, samo odlično nadovezala, iskoristila, zloupotrebila, zavisi od stepena "dogradnje" i inventivnosti. Sve je počelo od kada je kultura trebalo da počne da "proizvodi proizvode", da se prepusti tržištu i pretvori u "kreativne industrije". Htelo se reći da ona treba da može samu sebe da finansira i da joj nikakva državna potpora nije potrebna. Stvari su, međutim, pogotovo u ovom nikad dovršenom društvu, stigle dotle da su se javnim nabavkama umalo "trebovali" i glumci i reditelji za pozorišne predstave, na primer. Već davno se čula pritužba da budžet za kulturu dospeva jedva za svakodnevne stvari poput plata u institucijama, za račune, a za programe ako ostane… Kada se zahtevi za tržištem, proizvodima i industrijom do kraja vulgarizuju i banalizuju, a na čelu ministarstva finansija koje o budžetu odlučuje nađe čovek koji je plagirao svoj doktorat i povezan je sa brojnim aferama i malverzacijama, dobije se besramno mali budžet za kulturu. Jedna od sagovornica Danasa na ovu temu dobro je primetila da bavljenje ovom temom u ovom trenutku izgleda kao da se bavimo menjanjem tapeta u kući koja se ruši. Bez namere, naravno, da se kaže da je kultura tek ukrasni element, taj final touch u inače besprekorno uređenom domu. Naprotiv, ona je temelj, ali toliko dotrajao, nestabilan i provizoran da nije ni čudo da se kuća ozbiljno naherila. Društvo bez spoznaje o važnosti kulture odgaja tipove koji plagiraju doktorate i ne stide se toga, a potom ni svih drugih nepodopština u sopstvenoj karijeri i životu. Da, to društvo neguje nemoral jer se i moralnost (koja se između ostalog kroz umetnost i kulturu uči i stiče) smatra tek odlikom onih bezbrižnih, dokonih i sitih, ali samo do trenutka dok ne gube svoje privilegije. A količina kulture i sredstava za nju opredeljenih, kako se to kaže, nije, primetio je još jedan Danasov sagovornik na ovu temu, stvar siromaštva, već odluka o tome šta će se i šta jeste a šta nije lukrativno podržati. Stvar je duhovne bede a ne siromaštva zatrpati grad jeftinim (ili ipak ne) novogodišnjim kičom i zasenjivati prostotu. Dok istovremeno u istom tom gradu postoji umetnica koja svojim svetlosnim instalacijama obasjava svetske metropole i za to je nagrađivana. Ali, to je umetnost i kultura, trice i kučine, ko bi se time bavio i zašto bi znao kad je nama lepo i prosto smo se umrtvili u ovoj kočićevskoj milini… Budžet, kultura, Redakcijski komentar

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Beograd/a1253057/MArko-Bastac-tuzba-grada-zbog-korupcije.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Grad tužio Bastaća Agenciji za borbu protiv korupcije

Izvor MONDO/Tanjug 25.11.2019. / 15:18 0Grad Beograd podneo je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavu za sukob interesa protiv predsednika opštine Stari Gradi Marka Bastaća, na osnovu nalaza budžetske inspekcije grada. Izvor: MONDO/Stefan Stojanović U prijavi stoji da je uzbunjivač D.U. tokom postupka uzbunjivanja izneo, između ostalog, navode da je prilikom sklapanja ugovora i angažovanja pojedinih lica, od kojih su neki i odbornici Skupštine opštine Stari Grad, oštećen budžet Grada Beograda, rekla je Tanjugu načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić. Kako je rekla, imajući u vidu da je budžetska inspekcija Grada Beograd, izvršila kontrolu i utvrdila nepravilnosti, u prijavi se traži da Agencija, u okviru svoje nadležnosti, postupi i utvrdi da li su prilikom angažovanja, odbornici Skupštine opštine Stari Grad bili u sukobu interesa. Inače, Budžetska inspekcija Grada, početkom novembra, podnela je protiv Bastaća krivičnu prijavu Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za borbu protiv korupcije, nakon što je, kako se navodi, utvrdila nepravilnosti u vanrednoj kontroli materijalno-finansijskog poslovanja opštine Stari grad za 2018. godinu.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Krkobabić potpisao 58 ugovora o dodeli podsticajnih sredstava zadrugama u Srbiji

Krkobabić potpisao 58 ugovora o dodeli podsticajnih sredstava zadrugama u SrbijiBEOGRAD, 25. novembra 2019. (Beta) - Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić potpisao je danas 58 ugovora o dedeli podsticajnih, bespovratnih sredstava zadrugama u Srbiji u ukupnom iznosu od 667 miliona dinara u ovoj godini.Novac su dobile 33 novoformirane, 23 stare i dve složene zadruge, medju kojima je 14 koje se bave ratarstvom, devet voćarstvom, osam stočarstvom, sedam povrtarstvom, a šest pčelarstvom.Krkobabić je rekao da je za Srbiju "posebno važna" obnova stočnog fonda jer je ta grana ključna u rubnim i brdsko-planinskim područjima."Pre nepune tri godine pokrenuli smo projekat '500 zadruga u 500 sela' a do sada je formirano 605 i ta brojka pokazuje da je vraćeno poverenje u zadruge koje se oslanjaju na evropski koncept zadrugarstva", rekao je Krkobabić koji je i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.Dodao je da bez udruživanja poljoprivredni proizvodjači ne mogu da opstanu jer su poljoprivredni posedi mali, u proseku oko pet hektara, a na jugu oko 2,4 hektara.Krkobabić je rekao da je "zadrugarstvo proces koji će nastaviti da se razvija" i zahvalio saradnicima na projektu "500 zadruga u 500 sela", Odboru za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), fakultetima čiji stručnjaci učestvuju u razvoju zadrugarstva, zadružnim savezima Srbije i Vojvodine i lokalnim samoupravama koje su verifikovale programe i pružale podržku u realizaciji."Prvi put ova država ulaže u razvoj zadrugarstva i do sada je izdvojila skoro 1,8 milijardi dinara bespovratnih sredstava, jer hoće da zaustavi propadanje sela", rekao je Krkobabić i istakao da "u tom poslu svi sede sa jedne strane stola, jer nema opozicije".Predsednik Odbora za selo Dragan Škorić istakao je da je u taj projekat uključeno 25 eksperata i da su zadruge nosioci razvoja sela i regiona."Treba podstaći stočarstvo, vinogradarstvo, praviti vina i sireve kao što rade Francuzi", rekao je Škorić i dodao da se nada da će Srbija za dve-tri godine imati kao Francuska 365 vrsta sireva, drugačiji za svaki dan u godini.Ocenio je da treba raditi na formiranju složenih zadruga i korporacija koje bi se bavile izvozom finalnih proizvoda i u kojima bi bili zastupljeni i proizvodjači.Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović rekao je da je formula za uspeh projekata puno sloge, rada i odricanja.U narednom periodu, prema njegovim rečima, težište treba staviti na uduživanje u zadruge, uvodjenje novih znanja i razvoj stočarstva.Stručnjak za voćarstvo profesor Zoran Keserović rekao je da su ogromni napori uloženi da zaživi projekat zadrugarstva u selima."To je najbolji projekt u nekoliko poslednjih decenija sa ekonomskog, socijalnog i demografskog aspekta", rekao je Keserović.Istakao je da umesto sirovog voća, koje se izvozi po prosečnoj ceni od 80 centi po kilogramu, treba izvoziti preradjeno čija je prosečna cena 1,9 evra.Keserović je rekao da cilj treba da bude formiranje složenih zadruga jer mali proizvodjači mogu biti konkurentni samo ako se udruže.Član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Vladimir Goati rekao je da poslednjih decenija nije nadmašen neki zacrtani plan kao što se to desilo sa projektom "500 zadruga u 500 sela"."Zadruge su celine koje ne znače samo proizvodnju, već život meštana, pa ako država ima daha, zadruge bi trebalo uvezati u jednu celinu", rekao je Goati.Predsednik opštine Knić Miroslav Nikolić rekao je da je "uspostavljena dijagnoza" stanja na selu i vraćeno poverenje u zadruge, što je "neizbežno dalo rezultat"."Vlada Srbije, ministar Krkobabić, proizvodjači i nauka imaju viziju da selo opstane", rekao je on.Predsednik zadruge "Morava" iz Gorobilja Branko Varničić rekao je da zadruge bez podsticajnih sredstava ne bi mogle da stave u funkciju svoju imovinu."Drago nam je što su se pojavii ljudi sa vizijom koji neće dozvoliti da sela nestanu", rekao je Varničić i dodao da će dobijena sredstva upotrebiti za proizvodnju i preradu kupusa, paradajza i raznog voća.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2019-11-25/beta/krkobabic-potpisao-58-ugovora-o-dodeli-podsticajnih-sredstava-zadrugama-u-srbiji-video/24510566

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Krkobabić potpisao 58 ugovora o dodeli podsticajnih sredstava zadrugama u Srbiji (VIDEO)

Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić potpisao je danas 58 ugovora o dedeli podsticajnih, bespovratnih sredstava zadrugama u Srbiji u ukupnom iznosu od 667 miliona dinara u ovoj godini.   Novac su dobile 33 novoformirane, 23 stare i dve složene zadruge, medju kojima je 14 koje se bave ratarstvom, devet voćarstvom, osam stočarstvom, sedam povrtarstvom, a šest pčelarstvom. Krkobabić je rekao da je za Srbiju "posebno važna"Beta pre 4 minutaMinistar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić potpisao je danas 58 ugovora o dedeli podsticajnih, bespovratnih sredstava zadrugama u Srbiji u ukupnom iznosu od 667 miliona dinara u ovoj godini.   Novac su dobile 33 novoformirane, 23 stare i dve složene zadruge, među kojima je 14 koje se bave ratarstvom, devet voćarstvom, osam stočarstvom, sedam povrtarstvom, a šest pčelarstvom. Krkobabić je rekao da je za Srbiju "posebno važna" obnova stočnog fonda jer je ta grana ključna u rubnim i brdsko-planinskim područjima. "Pre nepune tri godine pokrenuli smo projekat '500 zadruga u 500 sela' a do sada je formirano 605 i ta brojka pokazuje da je vraćeno poverenje u zadruge koje se oslanjaju na evropski koncept zadrugarstva", rekao je Krkobabić koji je i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije. Dodao je da bez udruživanja poljoprivredni proizvođači ne mogu da opstanu jer su poljoprivredni posedi mali, u proseku oko pet hektara, a na jugu oko 2,4 hektara. Krkobabić je rekao da je "zadrugarstvo proces koji će nastaviti da se razvija" i zahvalio saradnicima na projektu "500 zadruga u 500 sela", Odboru za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), fakultetima čiji stručnjaci učestvuju u razvoju zadrugarstva, zadružnim savezima Srbije i Vojvodine i lokalnim samoupravama koje su verifikovale programe i pružale podržku u realizaciji. "Prvi put ova država ulaže u razvoj zadrugarstva i do sada je izdvojila skoro 1,8 milijardi dinara bespovratnih sredstava, jer hoće da zaustavi propadanje sela", rekao je Krkobabić i istakao da "u tom poslu svi sede sa jedne strane stola, jer nema opozicije". Predsednik Odbora za selo Dragan Škorić istakao je da je u taj projekat uključeno 25 eksperata i da su zadruge nosioci razvoja sela i regiona. "Treba podstaći stočarstvo, vinogradarstvo, praviti vina i sireve kao što rade Francuzi", rekao je Škorić i dodao da se nada da će Srbija za dve-tri godine imati kao Francuska 365 vrsta sireva, drugačiji za svaki dan u godini. Ocenio je da treba raditi na formiranju složenih zadruga i korporacija koje bi se bavile izvozom finalnih proizvoda i u kojima bi bili zastupljeni i proizvođači. Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović rekao je da je formula za uspeh projekata puno sloge, rada i odricanja. U narednom periodu, prema njegovim rečima, težište treba staviti na uduživanje u zadruge, uvođenje novih znanja i razvoj stočarstva. Stručnjak za voćarstvo profesor Zoran Keserović rekao je da su ogromni napori uloženi da zaživi projekat zadrugarstva u selima. "To je najbolji projekt u nekoliko poslednjih decenija sa ekonomskog, socijalnog i demografskog aspekta", rekao je Keserović. Istakao je da umesto sirovog voća, koje se izvozi po prosečnoj ceni od 80 centi po kilogramu, treba izvoziti prerađeno čija je prosečna cena 1,9 evra. Keserović je rekao da cilj treba da bude formiranje složenih zadruga jer mali proizvođači mogu biti konkurentni samo ako se udruže. Član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Vladimir Goati rekao je da poslednjih decenija nije nadmašen neki zacrtani plan kao što se to desilo sa projektom "500 zadruga u 500 sela". "Zadruge su celine koje ne znače samo proizvodnju, već život meštana, pa ako država ima daha, zadruge bi trebalo uvezati u jednu celinu", rekao je Goati. Predsednik opštine Knić Miroslav Nikolić rekao je da je "uspostavljena dijagnoza" stanja na selu i vraćeno poverenje u zadruge, što je "neizbežno dalo rezultat". "Vlada Srbije, ministar Krkobabić, proizvođači i nauka imaju viziju da selo opstane", rekao je on. Predsednik zadruge "Morava" iz Gorobilja Branko Varničić rekao je da zadruge bez podsticajnih sredstava ne bi mogle da stave u funkciju svoju imovinu. "Drago nam je što su se pojavili ljudi sa vizijom koji neće dozvoliti da sela nestanu", rekao je Varničić i dodao da će dobijena sredstva upotrebiti za proizvodnju i preradu kupusa, paradajza i raznog voća. (Beta, 11.25.2019)  

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: pink.rs

Link: https://pink.rs/politika/168558/grad-beograd-podneo-prijavu-protiv-marka-bastaca-agenciji-za-borbu-protiv-korupcije

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Grad Beograd podneo prijavu protiv Marka Bastaća Agenciji za borbu protiv korupcije!

Grad Beograd podneo je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavu za sukob interesa protiv predsednika opštine Stari Gradi Marka Bastaća, na osnovu nalaza budžetske inspekcije grada. U prijavi stoji da je uzbunjivač D.U. tokom postupka uzbunjivanja izneo, između ostalog, navode da je prilikom sklapanja ugovora i angažovanja pojedinih lica, od kojih su neki i odbornici Skupštine opštine Stari Grad, oštećen budžet Grada Beograda, rekla je načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić. Kako je rekla, imajući u vidu da je budžetska inspekcija Grada Beograd, izvršila kontrolu i utvrdila nepravilnosti, u prijavi se traži da Agencija, u okviru svoje nadležnosti, postupi i utvrdi da li su prilikom angažovanja, odbornici Skupštine opštine Stari Grad bili u sukobu interesa. Inače, Budžetska inspekcija Grada, početkom novembra, podnela je protiv Bastaća krivičnu prijavu Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za borbu protiv korupcije, nakon što je, kako se navodi, utvrdila nepravilnosti u vanrednoj kontroli materijalno-finansijskog poslovanja opštine Stari grad za 2018. godinu. #Grad Beograd #Marko Bastać

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Prijava protiv Bastaća Agenciji za borbu protiv korupcije

BEOGRAD, 25. novembra (Tanjug) - Grad Beograd podneo je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavu za sukob interesa protiv predsednika opštine Stari Gradi Marka Bastaća, na osnovu nalaza budzetske inspekcije grada.U prijavi stoji da je uzbunjivač D.U. tokom postupka uzbunjivanja izneo, između ostalog, navode da je prilikom sklapanja ugovora i angažovanja pojedinih lica, od kojih su neki i odbornici Skupštine opštine Stari Grad, oštećen budžet Grada Beograda, rekla je Tanjugu načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić.Kako je rekla, imajući u vidu da je budžetska inspekcija Grada Beograd, izvršila kontrolu i utvrdila nepravilnosti, u prijavi se traži da Agencija, u okviru svoje nadležnosti, postupi i utvrdi da li su prilikom angažovanja, odbornici Skupštine opštine Stari Grad bili u sukobu interesa.Inače, Budžetska inspekcija Grada, početkom novembra, podnela je protiv Bastaća krivičnu prijavu Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za borbu protiv korupcije, nakon što je, kako se navodi, utvrdila nepravilnosti u vanrednoj kontroli materijalno-finansijskog poslovanja opštine Stari grad za 2018. godinu.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/srbija/171142/prijava-protiv-bastaca-agenciji-borbu-protiv-korupcije

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Prijava protiv Bastaća Agenciji za borbu protiv korupcije!

Grad Beograd podneo je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavu za sukob interesa protiv predsednika opštine Stari Gradi Marka Bastaća, na osnovu nalaza budzetske inspekcije grada.IZVOR: Republika ponedeljak, 25. 11. 2019.| 15:52 0U prijavi stoji da je uzbunjivač D.U. tokom postupka uzbunjivanja izneo, između ostalog, navode da je prilikom sklapanja ugovora i angažovanja pojedinih lica, od kojih su neki i odbornici Skupštine opštine Stari Grad, oštećen budžet Grada Beograda, rekla je Tanjugu načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić.Kako je rekla, imajući u vidu da je budžetska inspekcija Grada Beograd, izvršila kontrolu i utvrdila nepravilnosti, u prijavi se traži da Agencija, u okviru svoje nadležnosti, postupi i utvrdi da li su prilikom angažovanja, odbornici Skupštine opštine Stari Grad bili u sukobu interesa.Inače, Budžetska inspekcija Grada, početkom novembra, podnela je protiv Bastaća krivičnu prijavu Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za borbu protiv korupcije, nakon što je, kako se navodi, utvrdila nepravilnosti u vanrednoj kontroli materijalno-finansijskog poslovanja opštine Stari grad za 2018. godinu.  

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/financing/2701407/potpisano-58-ugovora-o-dodeli-novca-zadrugama-u-ukupnom-iznosu-od-667

Autori: Redakcija

Teme: Vladimir Goati

Naslov: Potpisano 58 ugovora o dodeli novca zadrugama u ukupnom iznosu od 667 miliona dinara u 2019. godini

Potpisano 58 ugovora o dodeli novca zadrugama u ukupnom iznosu od 667 miliona dinara u 2019. godiniIlustracija (Foto: Family Business/shutterstock.com)Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić potpisao je 58 ugovora o dodeli podsticajnih, bespovratnih sredstava zadrugama u Srbiji u ukupnom iznosu od 667 miliona dinara u ovoj godini.Novac su dobile 33 novoformirane, 23 stare i dve složene zadruge, među kojima je 14 koje se bave ratarstvom, devet voćarstvom, osam stočarstvom, sedam povrtarstvom, a šest pčelarstvom. Do sada je formirano 605 zadruga.Predsednik zadruge Morava iz Gorobilja Branko Varničić rekao je da će dobijeni novac potrebiti za proizvodnju i preradu kupusa, paradajza i raznog voća.Krkobabić je rekao da je za Srbiju posebno važna obnova stočnog fonda, jer je ta grana ključna u rubnim i brdsko-planinskim područjima.- Bez udruživanja poljoprivredni proizvođači ne mogu da opstanu, jer su poljoprivredni posedi mali, u proseku oko pet hektara, a na jugu oko 2,4 hektara - rekao je Krkobabić.Predsednik Odbora za selo Dragan Škorić rekao jedan je u projekat "500 zadruga u 500 sela" uključeno 25 eksperata i da su zadruge nosioci razvoja sela i regiona.Ocenio je da bi trebalo raditi na formiranju složenih zadruga i korporacija, koje bi se bavile izvozom finalnih proizvoda i u kojima bi bili zastupljeni i proizvođači.Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović rekao je da bi težište trebalo staviti na uduživanje u zadruge, uvođenje novih znanja i razvoj stočarstva.Stručnjak za voćarstvo profesor Zoran Keserović istakao je da je potrebno formiranje složenih zadruga i da umesto sirovog voća, koje se izvozi po prosečnoj ceni od 80 centi po kilogramu, treba izvoziti prerađeno, čija je prosečna cena 1,9 EURČlan Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Vladimir Goati rekao je da bi zadruge bi trebalo uvezati u jednu celinu.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: Prva televizija

Rubrika: Jutro sa Jovanom i Srđanom

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Odlazak mladih u inostranstvo

Spiker: Između 30 i 60 hiljada ljudi napusti Srbiju svake godine, četvrtina ima završen fakultet i u proseku 28 god, da li zemlje regiona imaju iste probleme, da li mladi odlaze zbog novca ili zbog beznađa, zašto ih ne zanima politika. O tome su u Novom Sadu razgovarali lideri Srbije, Slovenije i Severne Makedonije, da li su došli do rešenja i da li se sve svelo samo na apel. O tome u prelistavanju štampe razgovaramo sa Gordanom Sušom novinarkom i prof. Vladimirom Vuletićem sociologom. Slovenija je prema zvaničnim podacima jedina zemlja biše Jugoslavije koja je prevazišla ekonomski razvoj iz čuvene 1980. god da li je ekonomija ključna reč kada su u pitanju mladi, recimo kada je naša struka i pitanju plata novinara početnika u Sloveniji je 1900 evra da li je to rešenje, pa onda imamo bolje medije, bolje društvo i bolju situaciju ili ne? Prof. Vladimir Vuletić: To jeste jedno od rešenja ali nije jedino. Ta priča o odlasku mladih ljudi je nekako uvek centralna tema, društva se brinu za svoju budućnost, nekada se govorilo kako su mladi naša budućnost. Međutim treba imati u vidu da du globalizovanom svetu te migracije su nešto što je logična stvar. Nekada se govorilo globalno društvo pa se mislilo na nacionalnu državu ali taj okvir koji je nekada bio nacionalna država sada je svet. I u tom smislu logično je da imate migracije. Odakle su svi ovi ljudi danas u Beogradu, svi su došli sa nekakvih brda, nekakvih pasivnih krajeva i uvek ste, sećam se još 80 – tih godina imali tu priču kako zaštititi i očuvati sela svi odoše u grad, tako i danas svi odoše u one zemlje ili one delove sveta, to više nije odlazak u zemlje vi sad odlazite tamo gde vas kompanija u kojoj se zaposlite pošaljete, danas je svet to što je nekada bila država. I naravno svi idu ka centru. Jako je teško da usporite, nije poenta u tome da se ti lanci prekinu, poenta je u tome da se oni na neki način uspore i da nađete supstitute, kako obezbediti da vaša ekonomija napreduje. Što je situacija gora, jedno drugo povlači, koji su to supstituti to je trebalo da bude ključna tema a ne da vi sad razmišljate o tome kako ćete da zaustavite. Spiker: Koji to mogu da budu supstituti prva asocijacija na odlazak u inostranstvo su zadravstveni radnici, šta reći medicinskoj sestri? Gordana Suša: Mi ne možemo da dostignemo ni nivo razvijenosti iz 89. ako budemo išli ovakvim tempom, kažu kasnimo za zapadnim evropskim zemljama 100 god, mi stalno zaostajemo, prosto je takva situacija. Problem je što je ovo koruptivna država, izvinite, ako vama 2 milijarde godišnje odlazi u crne fondove, ako Srbija po nekim zvaničnim statistikama, spada u nesrećnije zemlje, ne samo zbog toga što je zagađen Beograd, Valjevo nego baš zbog cele te kompletne društvene situacije koja ne daje svetlost na kraju tunela, logično je da ljudi idu trbuhom za kruhom i idu tamo gde im se čini da je bolje, i pogotovo kada je Nemačka otvorila potpuno vrata i traži bukvalno kadrove koji su deficitarni. Nije vic samo novinare, ili profesore ili zdravstvene radnike, nama samima, državi Srbiji fale i rašljar i majstori i to što se veoma mnogo plaća u zapadnoj Evropi. Spiker: Jedno istraživanje mladih u srednjoj školi je pokazalo da oni smatraju da je za uspeh u životu po 1. potrebno znati uticajne ljude, 2. imati sreću, 3. obrazovanje 4. znanje. Šta vama to govori? Prof. Vladimir Vuletić: To mi govori da i stavovi ljudi, kada ih pitate takva pitanja oni kažu ono što negde čuju, s jedne strane i mediji utiču na to kakvi će naši stavovi biti tako da se reprodukuju određeni modeli razmišljanja, da li je to tačno, da li to stvarno misle, niko od njih ne bi išao u školu, svi znaju da je znanje, odnosno diploma nešto i tu ne treba da stvari posmatramo jednoznačno. Diploma odnosno znanje ne znači da ćete vi uspeti da se domognete onih privilegovanih položaja ali bez toga ne možete. Spiker: Da li je diploma uvek jednako znanje? Prof. Vladimir Vuletić: Nije naravno to svi znamo ali neka koleracija tu postoji. Ali ono što jeste bitno a to je da i ti mladi ljudi znaju, da bez znanja, odnosno bez diplome, jer oni to u ovom smislu izjednačavaju ne mogu da naprave taj korak. Da li će ga napraviti i sa tim, imate tu nužne i dovoljne uslove, diploma vam je nužan uslov danas da možete da očekujete nekakav boljitak u životu a naravno da i drugi faktori se nameću tako da sam ja siguran da sigurno i oni znaju da je znanje ipak na prvom mestu a onda su ovo faktori koji vam pomažu. Ako vi i ja imamo isti stepen obrazovanja vrlo je verovatno da će možda zavisiti i od našeg socijalnog kapitala odnosno poznavanja koja imamo. Gordana Suša: Ili direktno od para. Da je kupite. Prof. Vladimir Vuletić: Znate štra Gordana kad pričamo o toj korupciji to je tema koja se ovde vrti, ne samo ovde, vreti se za sve te zemlje nerazviojene jako dugo i za korupciju je uvek pitanje šta je starije, kokoš ili jaje, da li je korupcija uzrok siromaštva, što često znaju da nam oserviraju ovi iz velikih institucija ili je naproisto ona posledica siromaštva. Kad imate siromašno društvo relativno je lako korumpirati bilo koga. Gordana Suša: Ovo su nalazi Fiskalnog saveta. Prof. Vladimir Vuletić: Šta? Gordana Suša: To da 2 milijarde odlaziProf. Vladimir Vuletić: To nije sporno. Gordana Suša: I da zbog toga naš privredni rast nije 5% a mogao bi da bude 5% nego je manji a pitanje je da li će biti i ovoliki jer vidite da se najavljuje svetska recesija, ponovo se najalvjuje neka svetska kriza, seka, kako je bilo. Prema tome, kad vi niste sigurni da ćete dobiti posao, iako se govori da je smanjena nezaposlenost, kad vam treba veza jer živimo u partokratskom društvu kad vam trebaju partijska leđa, sigurno da ćete negde gde ćete za iste pare dobiti veću platu ili gde vam ti uslovi neće biti nužni. Mi smo inače društvo koje je trenutno u distipoji. Ja neću da osporim neke dobre poteze ove vlasti kojih je bilo, kao izgradnja puteva ali nisu ih oni započeli, započeli su ih vlade pre njih, eksproprijacije i rane stvari. Neka su uradili nemam ništa protiv, dobro je urađena kosolidacija privrede, ali ključne stvari a to je korupcija i vladavina prava nikako da dođu na dnevni red da se dovedu do pristojnog nivoa. Prof. Vladimir Vuletić: Ako se setite ta priča op korupciji bila je jedna od ključnih priča kada je rušen Milošević pa kada je rušen Tadić i DS isto je bila jedna od ključnih priča korupcija pa evo i sada ta tema. Gordana Suša: To je pošast novog doba i neolibertalnog kapitalizma specijalno kod nas u tranzicionim zemljama gde su te razlike između bogatih i siromašnih katastrofalne. Prof. Vladimir Vuletić: Treba da pričamo o tome šta je uzrok a šta posledica, šta vi mislite da su moralno superiorniji ovi u razvijenim zemljama? To nije tačno. To su, kada su osvajali, kolonizovali svet onda je bila teza da mi smo moralno superiorniji a ovi tamo koji su inače lenji, koruptivni oni su sami krivi za svoju sudbinu. To je ono što je implikacija te teze koja neizgled deluje vrlo prihvatljivo. To nije sporno na nivou činjenica ali pitanje je kako ćemo te činjenice da tumačimo i da vidimo kako da izađemo Gordana Suša: U srcu Evrope, u srcu evropske birokratije bilo je korupcije to znate, ali to se rešava na pravi način i na način da te osobe odmah daju ostavke. Kod nas i kad ti je ruka uhvaćena u medu procesi traju beskrajno dugo Prof. Vladimir Vuletić: To je tema iz politike. Gordana Suša: Novosti, poginulo čak 500 radnika ovo je szastrašujuće ali videli ste koliko je učestalo u poslednje vreme i kod nas, verovatno zato što se i više gradu ali činjenica je da se vodi dovoljno računa o uslovima i zaštitnim merama prilikom toga. Blic za deceniju ubijeno više od 320 žena to je, to što se dešava u poslednje vreme, vidite samo kod nas 28. daleko smo mi od ravnopravnog društva a nekad smo imali iluziju da jesmo, pa pogledajte šta se dešava sa ženama. Koliko god da postoje sigurne kuće, ipak pravi mehanizmi treba da obezbede veću sigurnost. A to govori da smo mi društvo koje je nesigurno, a onda stradaju najnemoćniji a to su uvek žene, stariji ljudi, ljudi sa posebnim potrebama tu se vidi kakav je kvalitet društva u kome živimo. Prof. Vladimir Vuletić: Jeste to zapravo nešto što svi znamo i samo nas s vremena na vreme iznenadi kada vidimo ovakve i podatke i naslove. Maratonski procesi, protiv direktora, ministara, bankara. Reč jeste nesumnjivo o jednom problemu koji, pre svega taj kriminal belih okovratnika kako se to obično naziva je mnogo teže dokazati, onda tu uvek postoje nekakvi posrednici u svemu tome. Nemate vi uvek tako jasne činjenice koje bi sudijama i tužilaštvu omogućile da tako lako te slučajeve završe. To je jedan problem. Ali veći problem je zapravo pitanje zašto tih nema dokaza i činjenica pa rekao bih zato što postoji dublji problem a to je da postoji jedna vrsta solidarnosti, rekao bih čak klasne iako ta reč nije u u potrebi. Neka vrsta grupne klasne solidarnosti gde ljudi iz tih viših slojeva, oni menjaju političke dresove i političke boje to nije problem ali uvek jedni druge na neki način tu štite. Setite se koliko je bilo priče Miloševićev režim. Ja sam se trudio 10,15 god imali ste tog jednog Kerteza koga su razvlačili na sve moguće načine kad god je bilo potrebno, onda ste imali slučaj Marjanovića, niko nije iz tog vremena a toliko je priče bilo o korupciji. Pa pogledajte sada, toliko isto pričeGordana Suša: Pljačkaške privatizacije su nastale u vreme MiloševićaProf. Vladimir Vuletić: Vi kada pogledate sve te silne priče o korupciji o kojoj smo toliko pričali pa iz ovog prethodnog režima ja ne znam da li je iko procesuiran i nemojte misliti da uz sve ove bombastične najave će nekoga dana a uvek se sve menja pa će se promeniti i ovo, da će iko biti na bilo koji način procesuiran. Gordana Suša: Ali ja hoću da vas pitam pa zar to koruptivno društvo se ne održava i u drugim sferama, pa evo vi dolazite sa univerziteta Prof. Vladimir Vuletić: Korupcije koliko hoćeš Gordana Suša: Da li je normalno da ministar finansija pet godina i sad priča tu priču i dozvoljava da se ta priča vrti ovako a nema morala da kaže pa to je nemoralno ili da da ostavku ili da jednostavno prihvati zaključak. Prof. Vladimir Vuletić: Ono što je meni tu važno, univerzitet je koruptivan na jedan specifičan način a to je način kako vi obezbeđujete napredak kolega koji su u procesu napredovanja i kako im onemogućujete. Tu imate različite modele u kojima nije baš sve transparentno sve se svodi na komisije koje su opet komisije prijatelji i neprijatelji i to je ono što imamo kao jedan od problema o kojima se ne govori zato što je univerzitet jedan relativno zatvoren sistem, i onda ovaj slučaj Siniše Malog jeste politizovan slučaj, što ne znači da to nije problem. Ja bih voleo da taj slučaj Siniše Malog sada otvori da se ispitaju mnogi drugi doktorati onih ljudi koji su direktno u nastavi. Gordana Suša: Apsolutni plagijat nema veze sa politizacijom ali da može politika da zloupotrebi, na kraju krajeva i Vučić je predsednik rekao da će morati politički da odgovara. Prof. Vladimir Vuletić: To što je slučaj politizovan ne znači da nije dobro što je politizovan, ja mislim da je politizovan i ne može niko da me ubedi da nije ali mislim da je dobro što jedan takav slučaj je politizovan, što je skrenuta pažnja javnosti na neštro što su problemi na univerzitetu. Jer ono što jeste činjenica i što bi trebalo da bude na neki način u fokusu javnosti to je da li se iza tog slučaja i kako je uopšte moguće da se na univerzitetu takve stvari dešavaju da li je to jedini slučaj. Na kraju krajeva Siniša Mali, pretpostavljam, mada ko zna sada više verovatno nikada neće moći da bude u nastavi ali koliko ljudi ima u nastavi koji su na sličan način došli do diploma. To je ono što mi se čini da je jako važno. Gordana Suša: Između ostalog i zato se odlazi iz ove zemlje, naročito mladi.                                                            

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: Radio Beograd 1

Rubrika: Novosti dana

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Izvoz i uvoz naoružanja

Spiker:Srbija je u poslednjih pet godina među prvih pet zemalja u svetu po trasparetnosti davanju dozvola za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme.Saopštava ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija i odbacuje optužbe opozicione poslanice Marinike Tepić da neko u ministarstvu prima mito kako bi izdao dozvole.U ministarstvu ističu da svaka kompanija može da dobije dozvolu pod usloviom da podnese uredan zahtev sa originalnim sertifikatom .Originalnim ugovorom o kuoporpodaji i da zemlja u koju se izvozi oružije nije pod sankcijama UN,EU i OEBSa.Ministarstvo trgovine izdaje dozvolu u roku od 24 sata od trenutka dobijanja poslednje saglasnosti nadležnih institucija.Na otvorenim pologodišnjim radnim sastancima kompanije registrovane za ovu delatnost nisu ministarstvu iznele ni jednu primedbu ,navodi se u saopštenju.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: N1

Rubrika: Dan uživo/N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Tema dana: trgovina oružjem

Vladimir Gajić, advokat uzbunjivača iz vojne fabrike "Krušik" Aleksandra Obradovića, podsetio je da je njegov klijent već 67 dana u pritvoru bez ijednog dokaza. Odbrana je internacionalizovala slučaj Obradovića, rekao je Gajić za N1 i dodao da će vlast zbog toga imati problema.Gajić je u Danu uživo TV N1 izjavio da je Aleksandar Obradović uhapšen pre 67 dana, a da se do dan danas u istražnom spisu Odeljenja za visokotehnološki kriminal ne nalazi nijedan jedini dokaz protiv njega."Naši standardi ljudskih prava veoma su niski, ali ovo je daleko ispod naših nacionalnih standarda. To su tužioci i sudije koji krše osnovna ljudska prava", ocenio je.Podsetio je i da je već dva puta podneo predlog da se Obradoviću ukine mera kućnog pritovora, ali sudija to ignoriše. Ta mera, istakao je Gajić, može da traje do pravosnažnog okončanja postupka."Kako kod nas traju suđenja po tri do pet godina, mogao bi da ostane toliko dugo", upozorio je Gajić ističući da njegov klijent "nije osumnjičeni nego zarobljenik ovog režima".Komentare predstavnika izvršne vlasti o Obradoviću, među kojima su i oni da je špijun, Gajić vidi kao flagrantno kršenje pretpostavke nevinosti i pritisak na pravosuđe."Upućuje se poruka pravosuđu u kom pravcu treba da ide, i sudije i tužioci reaguju kao Pavlovljev pas. Ne mora niko da im javi, samo treba da gledaju televiziju i čitaju tabloide, i biće im jasno", uveren je Gajić.Stefanoviću i Tešiću je svaki dan u "Krušiku" Black FridayPodsetio je i da je odbrana svaku izjavu vlasti o Obradoviću demantovali, i da poseduju desetine dokumenata o tome kako se nanosi šteta "Krušiku" i SDPR-u."Nekoliko privatnih firmi kao ova sa kojom je povezan Branko Stefanović, ili firma Slobodana Tešića, imaju privilegovane cene. Za njih je u 'Krušiku' svaki dan Black Friday (Crni petak), tako što im 'Krušik' prodaje robu po minimalnim cenama, sa 10 centi razlike. Niko ne zna za koliki novac oružje prodaju navodnom 'end useru' (krajnjem korisniku)", naveo je.Dodao je i da će dokumentaciju o tome dostaviti tužilaštvu tek kada Srbija bude imala nezavisnog tužioca.Komentarišući to što predstavnici Vlade krive majku Aleksandra Obradovića da je oštetila "Krušik", Gajić je rekao da je "u karakteru radikala da napadaju žene, majke, slabe i bolesne".Obradovićeva majka, kako je istakao, nema nikakve veze sa firmom koja je izvozila oružje u Ukrajinu, danas radi u jednoj drugoj kompaniji, kao penzionerka, na radnom mestu knjigovođe, što znači da ne donosi bilo kakve poslovne odluke.Gajić je primetio i da je Obradovićev položaj automatski popravljen od kada je javnost upoznata sa činjenicom da je uhapšen. Odbrana je, kako je rekao, internacionalizovala njegov slučaj - počeo je da daje intervjue za čuvene evropske medije, stavljen je pod zaštitu Evropskog Centar za slobodu medija (ECPMF) iz Lajpciga, a Savet Evrope postavio je "alert" o njemu na svom sajtu."Imaće problema vlast zbog toga. Služimo se svim sredstvima da poboljšamo njegov položaj", poručio je Gajić.Kazao je i da je sukob interesa "efemeran" u slučaju "Krušika", te da se tu ne radi o trgovini uticajem, već o organizovanoj kriminalnoj grupi u vezi sa trgovinom oružjem.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: RTS1

Rubrika: Šta radite bre/RTS1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijainteresa

Naslov: Grad Beograd podneo prijavu protiv Marka Bastaća zbog sukoba intertesa

Spiker: Grad Beograd podneo je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavu za sukob ineresa protiv predsednika opštine Stari grad, Marka Bastaća, na osnovu nalaza budžetske inspekcije grada. U prijavi stoji da je uzbunjivač D.U. tokom postupka uzbunjivanja, izneo između ostalog navode da je prilikom sklapanja ugovora i angažovanja pojedinih lica, od kojih su neki i odbornici Skupštine opštine Stari grad, oštećen budžet Grada Beograda , rekla je načelnica Gradske uprave, Sandra Pantelić.    

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: Kanal 9

Rubrika: Info 19/Kanal 9

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Korupcija u korenu zagađenja

Ekološki problemi u našoj zemlji su svakog dana sve veći, smatraju u Vojvođanskoj zelenoj inicijativi, bez obzira na potrebu skorog otvaranja poglavlja 27 u razgovorima o pridruživanju Evropskoj uniji.Do kraja godine treba da bude spremna pregovaračka pozicija Srbije za jedno od najkomplikovanijih i najskupljih poglavlja na putu ka EU, poglavlja 27.Decenijama zanemarivana oblast zaštite životne sredine mogla bi Srbiju skupo da košta, ali bez obzira na zahteve Brisela, postoje stvari koje moraju da budu urađene zarad samog kvaliteta života građana naše zemlje.Među pojedincima koji su poslednjih godina itekako angažovani na ovom polju su i članovi Zelene patrole sa svojim istraživačkim pričama koje alarmiraju javnost o zagađivačima i onima koji neplanski ili nezakonito iskorišćavaju iskorišćavaju prirodne resurse.“Srbija je najzagađenija država u Evropi i ono što je najkritičnije u svemu tome jeste što se iz dana u dan ništa ne dešava po tom pitanju. Evo sada imamo ovaj novi budžet za 2020. godinu, gde je zaštita životne sredine izgleda najmanje bitna našoj Vladi , najmanje sredstava se odvojilo za to. I onda kako mi možemo da rešimo naše probleme, ako ne odvajamo značajna sredstva za njihovo rešavanje”, rekla je Milica Alavanja, novinarka Zelene patrole u emisiji “Otvoreni ekran”.Korupcija je, smatraju u Vojvođanskoj zelenoj inicijativi, u korenu svih problema.“Kad god vidite neki problem o životnoj sredini, zbajte da iza toga stoji korupcija. Svaka vrsta proizvodnje, svaka vrsta delovanja ima ima svoje standarde, principe, koji bi omogućili održiv razvoj, dakle, da se ipak ne zagađuje životna sredina. međutim, kada stupi na delo korupcija, ako vi pustite nekog zagađivača da zagađuje, ako ne držite pod kontrolom, ne rade inspekcije, to je korupcija”, navela je Ruža Helać ispred Vojvođanske zelene inicijative.Korupcija bilo primanjem mita ili dobijanjem povlastica za uslugu raširena je u našem sistemu upavljanja, a njene posledica svih njenih vidova je, zaključila je Helać, udar na zaštitu životne sredine i kvalitet života građana.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Protest ispred Ministarstva finansija

Spiker: A ispred Ministarstva finansija posle 18 časova počeo je protest organizacije Ne davimo Beograd. Demonstranti su se kasnije uputili do Vlade Srbije. Ispred Vlade Srbije je i naša Ksenija Pavkov. Ksenija šta su okupljeni poručili, koji su zahtevi? Reporter: Inicijativa Ne davimo Beograd je večeras imala samo jedan zahtev a to je hitna smena ministra finansija Siniše Malog. Oni zahtevaju dakle smenu a ne ostavku, to znači da je njihov zahtev upućen predsednici Vlade Ani Brnabić i oni očekuju da će ministar Mali biti razrešen dužnosti već na sledećoj sednice Vlade a to je u četvrtak 28.novembra. Što se poruka koje su poslate tiče ispred Ministarstva finansija okupljenima su se obratili profesori Beogradskog Univerziteta Đorđe Pavićević i Biljana Stojković. Oni su rekli da je odluka Etičkog odbora velika pobeda za Univerzitet ali i da Univerzitet treba da bude spreman na odmazdu koja je počela odlukom da budžet za Univerzitet za 2020 godinu bude umanjen, ali da će se sigurno i nastaviti ali i da je to cena koju je Univerzitet spreman da plati. Evo šta su poručili aktivisti Lokalnog fronta i Inicijative Ne davimo Beograd.Radomir Lazović, Inicijativa "Ne davimo Beograd": Došao je kraj ove utakmice, jedini sudija koji se danas pita su građani ove zemlje a oni su za tebe spremili jednaku stvar kao i za tvoju korumpiranu listu, a to je crveni karton. Građani kažu Siniša odlazi. Okupljeni:Odlazi, odlazi, odlazi, odlazi. Predrag Voštinić, Lokalni front: Nemojte da nam cvilite i cmizdrite sada da će novinar da vas ubije pitanjem, a Tviteraš tvitom. Nemoj da nas krivite jer nismo došli da streljamo nego da vam obezbedimo fer makar i kolektivno služenje. I nemojte da nas virite, a nemojte ni da pomerate ove katance i lance koje ste jutros dobili. Neka ih, nek ih bar malo, da se naviknete.Reporter: Iz inicijativa Ne davimo Beograd insistiraju na tome da je plagirani doktorat tek poslednja u nizu afera u kojoj je bio uključen ministar Mali. Oni podsećaju na neke prethodne, između ostalog, na kupovinu 24 apartmana u Bugarskoj, na neprijavljivanje imovine Agenciji za borbu protiv korupcije a vidi ga i kao glavnog i odgovornog za organizovanje rušenja u Hercegovoj ulici, u Hercegovačkoj ulici. Oni najavljuju i da će ukoliko ono ostane na funkciji nastaviti sa protestima i različitim akcijama. Naredni protest su najavili za četvrtak 28.novembra ispred zgrade Vlade Srbije. Inače, oni su večeras prozore grad u Nemanjinoj 11 oblepili crvenim kartonima jer je ceo događaj organizovan pod nazivom "Crveni karton za Sinišu Malog". Spiker: Videli ste izveštaj Ksenije Pavkov.            

----------------------------------------------------------

Datum: 25.11.2019

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Trgovina oružjem tema i u Skupštini

Spikerka:Trgovina i izvoz oružja iz Srbije, ponovo su bili tema i u Skupštini Srbije. Iz vladajuće Srpske napredne stranke stižu optužbe da su dokazi opozicije o poslovima sa stranim partnerima zapravo stari tekstovi magazina Tabloid, a iz opozicije odgovor da sve imaju crno na belo i najavljuju nove dokaze.Reporterka Vanja Đurić, N1:Bajatim brojevima Tabloida opozicija napada predsednika Aleksandra Vučića, tako poslednje dokaze o načinu na koji je srpsko oružje završilo u Ukrajini, vidi član glavnog odbora Srpske napredne stranke. Kaže da opozicija nema nikakve argumente protiv predsednika države i namenske industrije, pa su se setili da vide šta su Tabloid i njegov glavni urednik Milovan Brkić pisali pre nekoliko godina. Aleksandar Martinović, Srpska napredna stranka:Da je to tačno o čemu govori Marinika Tepić, o čemu govore prestolonaslednik Boško Obradović, o čemu govori Milovan Brkić, pa mi bi bili pod najtežim mogućim sankcijama svih mogućih sila ovoga sveta. Niko sa nama ne bi hteo da održava bilo kakve vojne vežbe, potpuno bi bio blokiran izvoz, ne samo naoružanja.Reporterka Vanja Đurić, N1:A potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić odgovara da nema nikakve dileme da je država znala da se prodaja mina iz Krušika dogovara sa inostranim partnerom iz Ukrajine. Dokumente koji to pokazuju objavila je pre dva dana na svom Tviter nalogu. Marinika Tepić, stranka Slobode i pravde:Nema interpretacije, dokazi su crno na belo i meni je potpuno jasno da su ovi Vučićevi glasnogovornici, pa i on sam, zatečeni ovom situacijom i da je za njih izuzetno neočekivana okolnost da su se ljudi ohrabrili, kao i Aleksandar Obradović između ostalog, koji je učinio taj veliki iskorak zato što nam dojavljuje informacije.Reporterka Vanja Đurić, N1:Međutim, u te informacije ne veruje predsednik države. Sve vreme negira da je ijedan lot mina otišao za Ukrajinu. Čak i da jeste svaka mina do sada prodata legalno i dozvolejnim krajnjim korisnicima, za opoziciju je problem je što u poslovima trgovine oružjem učestvuju srodnici - ministar policije Nebojša Stefanović i njegov otac Branko. Boško Obradović, Dveri:Da li bilo ko od vas veruje da Nebojša i Branko Stefanović trguju oružjem bez saglasnosti Aleksandra Vučića? Da li bilo ko od vas veruje da Slobodan Tešić, sponzor i donator SNS-a, koji je garantovao za bankarski kredit SNS-a Univerzal banci 2012. godine, trguje oružjem, bez saradnje i odobrenja Aleksandra Vučića?Zoran Živković, Nova stranka:Cena po kojoj je to oružje prodato našem posredniku i način kako je to sve dalje rađeno i sve laži koje su izrečene u poslednjih par meseci govore o tome da zbog toga neko treba da bude minilano smenjen, a siguran sam da ima uslova i za krivični postupak.Reporterka Vanja Đurić, N1:A pre krivičnog postupka, zvaničnog stava Agencije za borbu protiv korupcije da li je u slučaju Stefanović bilo sukoba ineresa, i dalje nema. Vanja Đurić, N1, Beograd.Spikerka:Srbija nije izvozila naoružanje u Ukrajinu...                  

----------------------------------------------------------