Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 27.11.2019

Medij: Alo     Strana: 6,7

Rubrika: Politika

Autori: J.Đ.

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Rektorko, a da proverite i Anin doktorat

Stevanovićevoj je mentor bila profesorka Tijana Mandić koja je zajedno sa njom u vrhu opozicione koalicije sa Đilasom na čelu

To mogu samo Đilasovi puleni - vlasnica u najmanju ruku sumnjivog doktorata proziva druge da su plagijatori! Ana Stevanović, članica Predsedništva SPP-a Dragana Đilasa, koja ovih dana bez prestanka optužuje pojedine članove Vlade da su plagijatori i poziva ih da hitno podnesu ostavku, i sama, prema rečima naših sagovornika, ali i izvora iz akademskih kmgova, ima spornu doktorsku disertaciju.

U tom radu, sudeći po delu u koji su naši sagovornici imali uvid, postoje pasusi koji su bukvalno prepisani iz nekih drugih naučnih dela, a da izvor nije naveden... Stevanovićeva je, inače, doktorirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2015. godine, a doktorska disertacija nosi naziv „Kreativnost menadžera i uticaj na organizacione inovacije ustanova kulture“. Mentor joj je bila profesorka Tijana Mandić.

Stevanovićeva, koja se skupštinske klupe dočepala zahvaljujući tome što je bila na listi Saše Radulovića, kod Đilasa je preletela kada je on formirao stranku i odmah dobila veoma bitnu stranačku funkciju. Zanimljivo je da je fotelju u istoj stranci tada dobila i profesorka Tijana Mandić, koja takođe ovih dana optužuje pojedine ministre da su plagijatori...

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“, naglašava da je veoma važno da principi akademske čestitosti važe baš za svakog, pa tako i za Đilasove sledbenike, a u doktoratu Ane Stevanović, tvrdi, ima elemenata plagijata...

- Ja sam imao tu čast da tokom jednog perioda budem član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Republike Srbije, gde smo tada zaključivali da sporan doktorat jeste onaj koji ima elemente prepisivanja tuđe intelektualne svojine. Uvidom u doktorat Ane Stevanović najpre smo videli da joj je mentor bila politička koleginica, članica Predsedništva Đilasove partije Tijana Man-

„Ma terajte se svi u ku*ac“

Ana Stevanović, tada kao poslanica DJB-a, šokirala je građane 2017. godine, kada je u Skupštini i to nakon što je održala predavanje 0 lepom ponašanju, najstrašnije opsovala. Samoštoje završila izlaganje 0 nepristojnom ponašanju pojedinih poslanika, Stevanovićeva je u prenosu progovorila uličarskim jezikom.

- Ma terajte sesvi u ku*ac-poluglasnoje rekla poslanica, ali su je ipaksvi čuli.

dić. Dalje, utvrdili smo da su neki delovi prepisani iz nekih drugih originalnih naučnih dela, što predstavlja plagiranje. Imajući u vidu da se BU svrstao na jednu stranu i da se odluke donose tako što se nekolicina nezadovoljnih okupi ispred Rektorata, u Aninom slučaju ima potrebe da se isti preispita i da se nezadovoljni građani okupe ispred Rektorata. Rektorka Popović pokazala je opasnu stvar, a to je da se odluke o akademskoj ne čestitosti donose pod pritiskom i otvorila je Pandorinu kutiju. Potpuno je opravdan i s aspekta akademskog integriteta odličan predlog da se digitalizuju svi doktorati i da onda budu dostupni za plagijata nalizu. Vi-

dećemo da li će rektorka Popović prihvatiti ovaj Vučićev predlog i time pokazati da ne radi za Đilasa i društvo kaže Spasić za „Alo!“.

Poslanik vladajuće većine Marijan Rističević takođe smatra da je doktorat Stevanovićeve veoma sumnjiv, te da mora biti ispitan...

- Još davno sam predlagao da svaki magistar i doktor nauka dokaže svoje akademsko zvanje tako što će polagati prijemni za svoj fakultet. Po onome što sam video i čuo o njenom doktoratu, imam pravo da ozbiljno sumnjam u taj radu. Vrlo je sve to tanušno, pa bi i te kako trebalo proveriti, mada sam uveren da rektorki BU ne pada na pamet da to radi - navodi Rističević, podsećajući da je „o gospođici Ani Stevanović više puta govorio u Skupštini i zbog nekih drugih stvari“.

- Dokazao sam da je do poslaničkog mesta došla zahvaljujuči tome što joj majka radi u Agenciji za borbu protiv korupcije. Ona je pomogla da njen tadašnji lider Saša Radulović ne bude predmet pažnje Agencije. Zahvaljujući njoj i njenoj mami, Radulović je vrlo lako mogao da pristupa svim našim podacima kojima raspolaže agencija, a koji nisu iavni. Sada Đilas kao tada Radulović zbog Stevanoviće ima na tacni sve naše podatke - tvrdi Rističević.

Đilasova uzdanica Ana Stevanović prepisala je čak i uvodni deo svog doktorskog rada

----------------------------------------------------------

Datum: 27.11.2019

Medij: Alo     Strana: 8

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Ojadili Lajkovac za 11 miliona dinara

Ojadili Lajkovac za 11 miliona dinara

Korupcija! Cetiri osobe iz Lajkovca i Lazarevca, među kojima je i radnik opštine Lajkovac, uhapšene su zbog sumnjedasu ojadile budžetza 18,2 miliona dinara. Uhapšeni su Dragan V., direktor jednog privrednog društva iz Lazarevca, Marina P., bivša direktorka Direkcije za izgradnju Lajkovca i bivša službenica opštinske uprave

Lajkovca. Lisice na ruke stavljenesu i Predragu M., službeniku opštinske uprave Lajkovca, i Goranu 8., vlasniku građevinskog preduzeća iz Lajkovca.

----------------------------------------------------------

Datum: 27.11.2019

Medij: Blic     Strana: 16

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Oštetili budžet za 11 miliona dinara

Oštetili budžet za 11 miliona dinara

ČETIRI OSOBE SA područja Lajkovca i Lazarevca uhapšene su juče u organizovanoj akciji policije i pripadnika BIA, a među njima je i jedan radnik Opštine Lajkovac zbog sumnje da su izvršili više koruptivnih krivičnih dela.

Kako “Blic” saznaje, uhapšeni su Predrag M., koji je zaposlen u Opštinskoj upravi u odeljenju koje je preuzelo poslove ugašene Direkcije za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac, kao i bivša radnica tog odeljenja Marina P . Lisice su stavljene i Goranu B., vlasniku građevinskog preduzeća iz Lajkovca, kao i Draganu V., direktoru privrednog društva “Cevas ko” iz Lazarevca. Kako saznajemo, uhapšeni se sumnjiče za izvršenje koruptivnih krivičnih dela, kojima je stečena protivpravna korist od 18.243.000 dinara, dok je budžetu Opštine Lajkovac naneta šteta od skoro 11 miliona dinara.

Kako saznajemo, Dragan V., odgovorno lice firme “Ceves ko”, sumnjiči se da je tokom 2015. godine Direkciji za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac kao investitoru dostavio ponude sa falsifikovanim sadržajem, na osnovu kojih je izabran kao najpovoljniji ponuđač. Na taj način on je oštetio Direkciju, a svom privrednom društvu pribavio korist u vrednosti od oko osam miliona dinara. I. M. J., M. B. ?

----------------------------------------------------------

Datum: 27.11.2019

Medij: Danas     Strana: 11

Rubrika: Dijalog

Autori: Snežana Čongradin

Teme: Korupcija

Naslov: Blic intervju

Blic intervju

Intervju koji je Jelena Anasonović, jedna od glavnih organizatorki protesta „1 od 5 miliona“ dala proteklog vikenda Blicu, prenet je na svim režimskim medijima kao svojevrsna pobeda režima Aleksandra Vučića nad opozicijom. Njene kritike, kao insajdera, upućene opozicionim liderima i svim njihovim „satelitima" koji se predstavljaju, di zaistajesu nezavisne javne ličnosti, u vezi sa tim da su radili na preuzimanju čistog građanskog bunta, privatizaciji javnog interesa pobune protiv korumpiranog režima Aleksandra Vučića, u skladu sa sopstvenim političkim i ličnim interesima, izazvale su ogroman odjek u javnosti. Vučićevi mediji su brže-bolje krenuli da „jašu“ na izjavama Anasonovićke kako bi blatili lidere Saveza za Srbiju, pre svih, Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Boška Obradovića.

S druge, objektivniji mediji pitali su se zbog čega je ova studentkinja, inače jedna od organizatorki protesta Protiv diktature iz 2017. godine, dala ovakavintervju listu Blic, koji u njihovoj, reklo bi se, i u objektivnoj interpretaciji - vrlo jasno podržava aktuelni režim protiv kojih se studentkinja navodno borila. Kako god bilo, Jelena Anasonović, dvadesetpetogodišnja studentkinja iz Zaječara, vrlo jasno je targetirala opozicione lidere iz SzS kao osione i gorde političare koji su hteli da profitiraju i preuzmu navodno izvorno građanski bunt. Međutim, to što je Anasonović izjavila nije, zapravo, nikakva novost. 0 tome da su se SzS, odnosno ljudi bliski Draganu Đilasu, Bošku Obradoviću i Vuku Jeremiću okoristili o jednu, recimo, istinsku građansku pobunu, da su je ubrzo preuzeli u svakom - od ideološkog do finansijskog smisla, u Danasu je uveliko i na samom početku već napisano. Otpor prema toj „otimačini" prepoznat je odmah i opisan u gomili tekstova. Trenutak u kojem je Anasonovićka odlučila da istupi u javnost, ali u režimskom mediju, autorki ovih redova čini se, zapravo, uverena je, iz ličnog iskustva i razgovora sa ovom mladom aktivistkinjom - nije nameran, odnosno nije joj, kako se to sada tumači iz opozicionih redova - naloženo od strane režima Aleksandra Vučiča. Htela je, verovatno, veću čitanost i dostupnost ličnoj priči. Koliko je to bilo pametno, ostaje da sama proceni. Isti mediji koji su je obilato citirali prećutali su njeni izjavu dana kasnije da „Neprijatelj broj jedan ostaje Vučić koji uništava državu“.

Jelena Anasonović rođena je 1994. u Zaječaru. Studentkinja je FPN. Od 2013. živi u Beogradu. Više od deset godina je aktivistkinja, volonterka, a kako za sebe kaže, veliki je filmofil i ljubitelj pozorišta.

Snežana Čongradin

il — I O g?-J

' s

----------------------------------------------------------

Datum: 27.11.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 13

Rubrika: Vojvodina

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Radovi u centru do sredine decembra

Radovi u centru

do sredine decembra

KANjIŽA: Odbornici Skupštine opštine Kanjiža usvojili su rebalans budžeta opštine za 2019. godinu pri čemu je sa prvobitno utvrđenog iznosa od 1,222 milijarde dinara umanjen na 1,044 milijardu dinara, pa će u kasi biti manje 178 miliona dinara. Prema obrazloženju rukovodioca Odeljenja za budžet i finansije Tamaša Pakaija osnovni razlozi za rebalans su što će transferi sa viših nivoa vlasti iz Pokrajine i Repu-

Vudžet zo ovu godinu umanjen za 178 miliona dinara zbog toga što će transferi sa viših nivoa vlasti stići tek naredne godine, ali radovi teku prema planu blike stići tek naredne godine, pa će se finansiranje pojedinih projekata naći u budžetu za iduću godinu.

Odbornici opozicije postavljali su pitanja o realizaciji planiranih investicija od tih sredstava, odnosno kako će to uticati na završetak uređenja centra Kanjiže i obnove ambulante u Trešnjevcu. Zamenik predsednika opštine Nebojša Rakić odgovorio je da se opština trudi da se što više investira i da svi radovi na započetim ulaganjima idu svojim tokom, te da će uređenje centra Kanjiže biti završeno polovinom decembra, a da će se realizovati i radovi na ambulanti u Trešnjevcu.

Ostvarenje budžeta opštine za prvih devet meseci ove godine je oko 53 odsto u odnosu na plan, pri čemu su ostvareni prihodi od 579, a rashodi su bili 572 miliona dinara. Najznačajniji udeo u prihodima je od poreza na zarade 150 i na imovinu 108 miliona dinara.

Pred odbornicima je bio i izveštaj o radu Opštinskog veća za treće tromesečje ove godine. Predsednik opštine Robert Fejstamer je konstatovao da je urađeno dosta, pre svega u domenu sporta u pripremi za izgradnju Vojvođanske rvačke akademije, započeti su radovi na izgradnji prečistača otpadnih voda, a dat je doprinos u kulturi za održavanje više od 30 manifestacija, radilo se u oblasti turizma, komunalija, socijalne zaštite, obrazovanja i drugim poljima. Skupština je odlučila o prosečnim cenama kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2020. godinu. Vrednost kuća i nekretnina će biti manja, jer na osnovu prometa u prethodnom periodu se prosečna cena na području opštine Kanjiža smanjila, a stope zahvatanja su ostale iste.

Doneta je i odluka o razvrstavanju neizgrađenog građevinskog zemljišta koje se isključivo koristi za poljoprivrednu proizvodnju. U raspravi je bilo prigovora nautvrđenu cenu poljoprivrednog zemljišta, koja služi kao osnovica za oporezivanje, sa zahtevom da se ona utvrdi prema klasama zemljišta, a ne za sve isto. Rečeno je da je Odeljenje za lokalnu poresku administraciju predloge odluka pripremilo u skladu sa važećim zakonom, a da će se inicijativa za izmene uputiti nadležnim državnim organima.

Usvojene su odluke o pristupanju izmeni Statuta opštine Kanjiža, o postavljanju manjih montažnih objekata privremenog karaktera na javnim i drugim površinama, o pogrebnoj delatnosti na teritoriji opštine, kao i dopuna odluke o boravišnoj taksi. Razmatrane su i usvojene izmene posebnog programa poslovanja Regionalne deponije Subotica, data je saglasnost na cene usluga zimskog održavanja opštinskih, nekategorisanih puteva na teritoriji opštine Kanjiža od strane „Potiskih vodovoda” za sezonu 2019/2020, a usvojeno je rešenje o obrazovanju privremenog radnog tela za prećanje primene Lokalnog antikorupcijskog plana.

Tekst i foto: M. Mitrović

Uređenje centra grada u Kanjiži

----------------------------------------------------------

Datum: 27.11.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 4

Rubrika: Ekonomija

Autori: Lj. Malešević

Teme: Korupcija

Naslov: Uknjižba nepokretnosti elektronskim putem

Uknjižba

nepokretnosti

elektronskim putem

U Srbiji trenutno postoji 440 licenciranih geodetskih organizacija koje nemaju ograničenja u vezi s pružanjem geodetskih usluga - ni u pogledu teritorije, niti radnog vremena ili nešto drugo, osim da rade u skladu sa zakonom i budu na usluzi građanima. Republički geodetski zavod izradio je mapu licenciranih geodetskih organizacija i obezbedio uvid u sve neophodne poslovne podatke da bi se mogao sprovoditi novi e-servis te službe. Novim e-servisom smanjeno je opterećenje za građane, a istovremeno je omogućeno da administracija nepokretnosti funkcioniše lakše, jednostavnije, efikasnije i pouzdanije.

Reč je o elektronskom šalteru, jedinstvenom informacionom servisu, koji povezuje nekoliko procedura u različitim organima državne uprave, profesionalnim geodetskim organizacijama i različitim nivoima vlasti. On, zapravo, omogućava licenciranim geodetskim organizacijama da komuniciraju s Republičkim geodetskim zavodom isključivo elektronskim putem, bez obzira na to gde su, što smanjuje ogromne probleme koji imaju građani Srbije, unapređuje efikasnost u radu i smanjuje korupciju.

Konkretno, tom novom uslugom građanima je omogućeno digitalno podnošenje zahteva Katastru putem licenciranih geodetskih organizacija. Sada građani sve svoje poslove iz oblasti rada geodetskih organizacija mogu obaviti u svom gradu bez obzira na to gde je nepokretnost koju kupuju ili uknjižavaju, što je velika ušteda i u vremenu i u novcu, imajući u vidu da je do sada bilo nepohodno ići u mesto u kojem je nepokretnost i podnositi zahtev tamošnjoj službi za katastar nepokretnosti.

Lj. Malešević

----------------------------------------------------------

Datum: 27.11.2019

Medij: Dnevnik     Strana: 9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke/Korupcija

Naslov: Opština oštećena za deset miliona dinara

ČETVORICA UHAPŠENA U LAJKOVCU ZBOG ZLOUPOTREBA

U JAVNIM NABAVKAMA

Opština oštećena za deset miliona dinara

Pripadnici MUP-a - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za suzbijanje korupcije, uhapsili su četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavki, čime je opština Lajkovac oštećena za više od 10.000.000 dinara.

Uhapšeni su odgovorno lice firme „Cevas ko” d. o. o. iz Lazarevca D. V. (47), koji se tereti da je izvšio krivična dela zloupotrebe u vezi s javnom nabavkom i falsifikovanja službene isprave, bivše odgovorno lice Javnog preduzeća „Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac” M. P. (37), koja se sumnjiči da je počinila krivično delo zloupotrebe službenog položaja, dok su član komisije za javnu nabavku P. M. (44), i predstavnik ponuđača firme „Dragan Marković” iz Lajkovca G. B. (44) uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja u pomaganju.

----------------------------------------------------------

Datum: 27.11.2019

Medij: Politika     Strana: 3

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Ostavka u kabinetu premijera Malte zbog ubijene novinarke

Ostavka u kabinetu premijera Malte zbog ubijene novinarke

Valeta - Šef kabineta premijera Malte Kit Šembri podneo je ostavku pod pritiskom zbog navodnih finansijskih veza s biznismenom Jorgenom Fenehom, uhapšenim u okviru istrage o ubistvu novinarke iz 2017. Policijski izvori naveli su da im Šembri pomaže u tom slučaju, prenose Rojters i Tanjug. Navodni posrednik u ubistvu Melvin Teuma dobio je predsedničko pomilovanje u zamenu za informacije koje je pružio o tom slučaju. Trojica muškaraca čekaju suđenje zbog postavljanja bombe. Dafne Karuana Galicija, jedna od najpoznatijih istraživačkih novinarki na Malti, poginula je u eksploziji bombedokje 16. oktobra2ol7. napuštala svoj dom. Ona je redovno objavljivala optužbe za korupciju i u različitim prilikama ciljala članove Muskatove vlade, uključujući Šembrija.

----------------------------------------------------------

Datum: 27.11.2019

Medij: Politika     Strana: 2

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Štrahe radi na povratku u politiku

Štrahe radi na povratku u politiku

Beč - Nekadašnji lider Slobodarske partije Austrije (FPO) i doskorašnji vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe, koji je bio prinuđen da, zbog korupcionaške afere „Ibica”, podnese ostavku na sve političke funkcije, radi na svom političkom povratku, javlja Tanjug. Štrahe se sastao sa austrijsko-kanadskim milijarderom Frankom Stronahom. Nakon sastanka, pozvao je stranku da omogući da članovi stranke odluče o njegovom povratku na čelo FPO. Spekuliše se da bi milijarder mogao da finansijski održi stranku koju bi Štrahe u protivnom mogao osnovati. Štrahe se sastao i sa nizom funkcionera FPO. U FPO, zbog „opasnosti” od povratka Štrahea, sve su glasniji zahtevi funkcionera za njegovo isključenje iz stranke.

----------------------------------------------------------

Datum: 27.11.2019

Medij: Politika     Strana: 11

Rubrika: Ekonomija

Autori: M.A.

Teme: Korupcija

Naslov: RGZ pustio u rad novi servis e-šalter

RGZ pustio u rad novi servis e-šalter

M.A.

Republički geodetski zavodje razvio, testirao i pustio u rad elektronski šalter - e-šalter. To je jedinstven informacioni servis koji povezuje nekoliko procedura u različitim organima državne uprave, profesionalnim geodetskim organizacijama i različitim nivoima uprave, navodi se u saopštenju RGZ-a.

Najnoviji e-servis u okviru e-šaltera RGZ-a omogućava licenciranim geodetskim organizacijama da komuniciraju sa RGZ-om isključivo elektronskim putem bez obzira na to gde se oni nalaze, što će, kako se očekuje, smanjiti ogromne probleme građanima Srbije, unaprediti efikasnost u radu i smanjiti korupciju.

- U praksi, ovim unapređenjem građanima je omogućeno digitalno podnošenje zahteva katastru putem licenciranih geodetskih organizacija - kaže direktor RGZ-a Borko Drašković, navodi se u saopštenju.

----------------------------------------------------------

Datum: 27.11.2019

Medij: Srpski telegraf     Strana: 4

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Sukob interesa

Naslov: DOBAR - LOŠ

DOBAR LOŠ

Ivica Dačić ŠEF DIPLOMATIJE Marko Bastać LIDER SZS

Kampanja za povlačenja priznanja Kosova se nastavlja, cilj da se Priština urazumi

Na osnovu nalaza budžetske inspekcije stigla mu prijava od grada Beograda zbog sukoba interesa

----------------------------------------------------------

Datum: 27.11.2019

Medij: Večernje novosti     Strana: 13

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: LAŽIRALI PONUDU ZA FUDBALSKI TEREN, OŠTETILI OPŠTINU LAJKOVAC

U AKCIJI BIA I POLICIJE UHAPŠENE ČETIRI OSOBE OSUMNjIČENE ZA MALVERZACIJE PRILIKOM JAVNIH NABAVKI

ČETIRI osobe iz Lajkovca i Lazarevca uhapšene su u akciji BIA i policije zbog sumnje da su navodnim malverzacijama prilikom javnih nabavki oštetili Opštinu Lajkovac za više od 10 miliona dinara.

Uhapšeni su P. M. (44), zaposlen u Opštinskoj upravi Lajkovac, u službi koja je preuzela poslove nekadašnje Direkcije za izgradnju, i M. P. (36), svojevremeno direktor Direkcije za izgradnju Lajkovca. Lisice su stavljene i G. B. (44), vlasniku građevinskog preduzeća "Dragan Marković" iz Lajkovca i D. V. (46), direktoru firme "Cevas" iz Lazarevca.

Sumnja se da je D. V., prilikom konkurs za četiri javne nabavke 2015. godine, vredne oko osam miliona dinara, Direkciji za uređenje i izgradnju Opštine Lajkovac dostavio ponude sa falsifikovanim sadržajem, na osnovu kojih je izabran kao najpovoljniji ponuđač. Osumnjičeni M. P. i P. M., terete se da su u maju 2016. godine u postupku javne nabavke neosnovano doneli odluku da se lazarevačkoj firmi "Cevas" dodele pripremni radovi na izgradnji fudbalskog terena u Lajkovcu. Sumnja se da su njih dvoje uvažili zahtev za zaštitu prava, koji je podnela firma "Cevas", iako ta ponuda nije ispunjavala tražene tehničke kapacitete, čime su Opštinu Lajkovac oštetili za oko 7,3 miliona dinara.

Takođe, M. P. se tereti da je prošle godine, u postupku javne nabavke u vezi gradnje trotoara u Lajkovcu neovlašćeno obaveštavala G. B. o drugim ponudama, na osnovu čega je prilagođavanjem konkursne dokumentacije omogućeno da posao dobije firma "Dragan Marković" iz ovog mesta. Sumnja se da je Opština Lajkovac na taj način oštećena za oko 2,8 miliona dinara, saopštio je MUP Srbije. ? B. P.

----------------------------------------------------------

Datum: 27.11.2019

Medij: Večernje novosti     Strana: 10

Rubrika: Svet / Susedi

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Kandidat sa dva imena

TRKA ZA HRVATSKOG PREDSEDNIKA DOBILA NEOBIČNOG UČESNIKA

Kandidat sa dva imena

ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“ KORUPCIJA svima, a ne samo njima, slogan je hrvatskog reditelja Darija Juričana koji još prikuplja potpise za učešće u trci za sledećeg hrvatskog predsednika. Ništa neobično, osim da se u ovom trenutku ne zna da li se kandidat zove Dario Juričan ili Milan Bandić! Naime, ovaj autor koji je snimio film "Gazda" o usponu Ivice Todorića, a sada priprema i film "Kumek" o zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, u međuvremenu je zatražio FENIKS JURIČAN-Bandić kaže da je ušao u bitku za predsednika lišen stranačkih okvira, slobodan kao feniks.

- Nije budućnost Hrvatske kopanje po ideološkim rovovima i ja ću se zalagati za korupciju kao zajedništvo svih - poručuje svojim simpatizerima.

promenu imena u Milan Bandić, izvadio ličnu kartu na to ime, ali i dobio zabranu od Ministarstva uprave da ga koristi. Onda je Upravni sud vratio Juričanu novo ime i omogućio mu da u izbore ide kao Milan Bandić. Ali, tek sada bi trebao da uskladi lične podatke sa novim imenom, pa je pitanje hoće li to Dario Juričan, sada Milan Bandić da uspe ili će na izbore sa dva imena i dva prezimena. Zagrebački gradonačelnik, originalni Milan Bandić, je pokušao da spreči promenu imena mladog reditelja. A upravo Bandića, Juričan nije štedeo ni do sada, optužijući ga kao "šibicara".

- U ovom gradu nema mesta za jednog od nas - napisao je u otvorenom pismu gradonačelniku Juričan. - Mislite da ste nedodirljivi, a ja vas gulim lako kao bananu. Juričan za sebe kaže da je "rođen u Zagrebu, Jugoslaviji, danas Hrvatskoj". Diplomirao je na Londonskoj filmskoj akademiji, a filmovi su mu prikazani i na mnogim inostranim festivalima.

POMETNjA Dario Juričan

Uz starlet Avu Karabatić koja potpise za predsedničku kandidaturu skuplja u seksi-šopovima, Juričan je tačno u ponoć počeo sa prikupljanjem potrebnih 10.000 potpisa za predsedničku trku na glavnom zagrebačkom trgu. n J. KERBLER

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: N1

Rubrika: Novi dan,N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Trgovina oružjem tema i u Skupštini

Spikerka:Trgovina i izvoz oružja iz Srbije, ponovo su bili tema i u Skupštini Srbije. Iz vladajuće Srpske napredne stranke stižu optužbe da su dokazi opozicije o poslovima sa stranim partnerima zapravo stari tekstovi magazina Tabloid, a iz opozicije odgovor da sve imaju crno na belo i najavljuju nove dokaze.Reporterka Vanja Đurić, N1:Bajatim brojevima Tabloida opozicija napada predsednika Aleksandra Vučića, tako poslednje dokaze o načinu na koji je srpsko oružje završilo u Ukrajini, vidi član glavnog odbora Srpske napredne stranke. Kaže da opozicija nema nikakve argumente protiv predsednika države i namenske industrije, pa su se setili da vide šta su Tabloid i njegov glavni urednik Milovan Brkić pisali pre nekoliko godina. Aleksandar Martinović, Srpska napredna stranka:Da je to tačno o čemu govori Marinika Tepić, o čemu govore prestolonaslednik Boško Obradović, o čemu govori Milovan Brkić, pa mi bi bili pod najtežim mogućim sankcijama svih mogućih sila ovoga sveta. Niko sa nama ne bi hteo da održava bilo kakve vojne vežbe, potpuno bi bio blokiran izvoz, ne samo naoružanja.Reporterka Vanja Đurić, N1:A potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić odgovara da nema nikakve dileme da je država znala da se prodaja mina iz Krušika dogovara sa inostranim partnerom iz Ukrajine. Dokumente koji to pokazuju objavila je pre dva dana na svom Tviter nalogu. Marinika Tepić, stranka Slobode i pravde:Nema interpretacije, dokazi su crno na belo i meni je potpuno jasno da su ovi Vučićevi glasnogovornici, pa i on sam, zatečeni ovom situacijom i da je za njih izuzetno neočekivana okolnost da su se ljudi ohrabrili, kao i Aleksandar Obradović između ostalog, koji je učinio taj veliki iskorak zato što nam dojavljuje informacije.Reporterka Vanja Đurić, N1:Međutim, u te informacije ne veruje predsednik države. Sve vreme negira da je ijedan lot mina otišao za Ukrajinu. Čak i da jeste svaka mina do sada prodata legalno i dozvolejnim krajnjim korisnicima, za opoziciju je problem je što u poslovima trgovine oružjem učestvuju srodnici - ministar policije Nebojša Stefanović i njegov otac Branko. Boško Obradović, Dveri:Da li bilo ko od vas veruje da Nebojša i Branko Stefanović trguju oružjem bez saglasnosti Aleksandra Vučića? Da li bilo ko od vas veruje da Slobodan Tešić, sponzor i donator SNS-a, koji je garantovao za bankarski kredit SNS-a Univerzal banci 2012. godine, trguje oružjem, bez saradnje i odobrenja Aleksandra Vučića?Zoran Živković, Nova stranka:Cena po kojoj je to oružje prodato našem posredniku i način kako je to sve dalje rađeno i sve laži koje su izrečene u poslednjih par meseci govore o tome da zbog toga neko treba da bude minilano smenjen, a siguran sam da ima uslova i za krivični postupak.Reporterka Vanja Đurić, N1:A pre krivičnog postupka, zvaničnog stava Agencije za borbu protiv korupcije da li je u slučaju Stefanović bilo sukoba ineresa, i dalje nema. Vanja Đurić, N1, Beograd.Spikerka:Srbija nije izvozila naoružanje u Ukrajinu...                  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Pink

Rubrika: Nacionalni dnevnik 16

Autori:

Teme: Korupcija

Naslov: Hapšenje zbog korupcije u Lajkovcu i Lazarevcu

Spikerka:U nastavku borbe protiv korupcije policija je u velikoj akciji u Lazarevcu i Lajkovcu uhapsila više osoba zbog sumnje da su oštetili budžet za 11 miliona dinara. Novinar:Pripadnici Bezbednosne informativne agencije u saradnji sa posebnim Odeljenjem za borbu protiv korupcije Uprave Kriminalističke policije MUP-a Srbije na području Lajkovca i Lazarevca uhapsili su više osoba zbog sumnje da su te osobe izvršile više koruptivnih krivičnih dela kojima je stečena protivpravna korist u iznosu od preko 18 miliona i 200.000 dinara, dok je budžetu opštine Lajkovac naneta šteta u iznosu od oko 11 miliona dinara. Kako ekskluzivno saznajemo uhapšeni su Dragan Vasić privatni preduzetnik iz Lazarevca, Marina Petrović bivša direktorka Direkcije za izgradnju Lajkovca i bivša službenica Opštinske uprave Lajkovca, zatim Predrag Mirković službenik Opštinske uprave Lajkovca i Goran Blažić privatni preduzetnik iz Lajkovca. Nakon privođenja, dve osobe su predate u dalju nadležnost posebnom Odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.    

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=11&dd=26&nav_id=1622907

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novi Mercedesi u Novom Sadu: Obnovljen vozni park JGSP-a - Biz

U centralnu garažu JGSP "Novi Sad" u utorak je stiglo 13 novih Mercedes autobusa.Ovi autobusi, modela konekto NGT, imaju pogon na komprimovani prirodni gas CNG. Ugovor za kupovinu vozila potpisan je 7. juna s kompanijom Star import, generalnim distributerom Mercedesovih vozila za Srbiju, na osnovu sprovedenog otvorenog postupka javne nabavke."U toku je najveća obnova voznog parka u istoriji gradskog prevoznika u jednoj godini. U preduzeće je nedavno stiglo osam midbuseva, danas 13 Mercedes-Benc solo autobusa, a uspešno su završene javne nabavke na osnovu kojih očekujemo da u 2020. godini stigne još 50 vozila. Sve ovo ne bi bilo urađeno da nismo naišli na razumevanje nadležnih u gradu, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, koji su iz gradske kase u 2019. godini izdvojili dve milijarde dinara za 71 autobus", rekao je direktor JGSP Novi Sad Milovan Amidžić.Amidžić dodaje i kako je sklopljen aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, i raspisan tender za kupovinu još 30 vozila.Nova vozila su solo, niskopodna, imaju ugrađene klima-uređaje i mehaničke rampe. U odnosu na prethodne nabavke, imaju nešto viši nivo opreme, tako da poseduju vaj-faj 4G ruter i video-nadzor. Ukupan broj mesta za sedenje je 30, a ukupan kapacitet autobusa iznosi 90 mesta plus mesto za vozača, piše Dnevnik."Obnovom voznog parka naše usluge biće podignute na zavidan nivo, a putnici će na naše, a verujem i njihovo, zadovoljstvo, dobiti značajno veći kvalitet prevoza", ocenio je Amidžić.    

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=11&dd=26&nav_category=640&nav_id=1622784

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Saradnja Kosova i Albanije u 16 tačaka - Info

Kosovski pokret Samoopredeljenje podneo je zvaničnicima u Tirani platformu za saradnju Kosova i Albanije u 16 tačaka.Platforma u 16 tačaka, kako je preneo albanski dnevnik Dita, otkriva razlike između budućeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija i aktuelnog albanskog premijera Edija Rame.Samoopredeljenje je u platformi najavilo da će 28. novembra u Tirani organizovati marš kojim će obeležiti albanski Dan nezavisnosti, dok neke tačke platforme imaju za cilj da ojačaju saradnju između dve države jednog naroda i mogle bi se protumačiti kao uslovi za buduću saradnju sa Raminom vladom, piše Dita.Najava Samoopredeljenja o maršu u Tirani nije se dopala Ediju Rami koji je u jednom TV intervjuu rekao da bi to bilo kao da njegova Socijalistička partija organizuje marš u Prištini na dan nezavisnosti Kosova, navodi se u tekstu.Jedna od prvih tačaka platforme odnosi se na odbacivanje inicijative za otklanjanje necarinskih barijera između Srbije, Makedonije i Albanije, nazvane "mini-Šengen"."Proizvodnja donosi posao i razvoj. Naši proizvođači suočavaju se sa velikim izazovima. Carinska unija Albanije i Kosova obezbeđuje tržišta i zaštitu. Mini-Šengen i njegovo širenje na druge zemlje izložio bi lokalne proizvođače nefer konkurenciji i nelegalnoj damping praksi", navodi se.Sem toga, dodaje se, "na političkom nivou mini-Šengen podriva napore Kosova da ostvari reciprocitet sa Srbijom koja i dalje ispoljava agresivnost prema Albancima, deli spoljne politike dve albanske republike i jača uticaj Beograda na zvaničnu Tiranu", navodi se u platformi.Kosovo je odbilo da učestvuje na samitu u Ohridu na kome je bilo reči o balkanskom Šengenu, inicijativi koju ocenjuje štetnom i smatra da bi doprinela širenju ruskog uticaja na Balkanu. Uprkos činjenici da nova kosovska vlada još nije formirana, Kurti se protivi toj inicijtativi i zalaže se za snažniju saradnju Kosova i Albanije pre toga.Samoopredeljenje, kako se navodi u platformi, zahteva i ukidanje putarine za nacionalni autoput koju je uvela Ramina vlada, što se vidi kao prilika da se onemogući bogaćenje oligarha i sa čim se slaže i albanska opozicija, prenosi Dita.U platformi se navodi da bi "propali model beskrupulozne privatizacije kroz sistem javno-privatnog partnerstva trebalo zameniti modelom zasnovanim na proizvodnji i zapošljavanju, što bi takođe sprečilo dalju depopulaciju albanskih teritorija".Jedna od tačaka odnosi se na prava etničkih Albanaca."Nacionalna i građanska prava Albanaca u Severnoj Makedoniji, Preševu, Medveđi i Bujanovcu (Srbija) i Crnoj Gori i prava Albanaca proteranih iz Grčke treba da budu prioritetno pitanje za Albaniju i za Kosovo u bilateralnim i multilateralnim odnosima s drugim državama regiona. Koordinacija napora dve zemlje s tim u vezi je imperativ. Dve vlade trebalo bi da uključe političke predstavnike Albanaca s drugih teritorija u rešavanje pitanja koja ih brinu", navodi se u platformi u delu koji se odnosi na zaštitu etnički albanskih područja.U platformi se kao zasebne tačke navode i zajednički kulturni događaji i obrazovanje, uključujući očuvanje zgrade Narodnog pozorište, budžet za bisokope i filmsku produkciju, objedinjavanje nastavnih programa bez prepreka za priznavanje stučnih diploma i licenci.Platforma predlaže i zajedničku sportsku ligu Kosova i Albanije.Platforma takođe poziva na "objedinjavanje pravnog okvira, koordinaciju institucija koje se bave istraživanjem, dokumentacijom kao i i zajedničko finansiranje očuvanja nacionalne baštine, zajedničko predstavljanje u međunarodnim institucijama i organizacijama i zaštitu baštine od otuđenja i privatizacije".Navodi se takođe da dve albanske države treba da "sva mesta baštine unesu u zajednički digitalni i javni registar i da ih učine delom školskih programa".Kako je prenela Dita, Platforma o saradnji Kosova i Albanije u 16 tačaka predviđa i zajedničko tržište ekonomičnog snabdevanja električnom energijom, ukidanje troškova rominga, zajedničku borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, ukidanje dozvola boravka za građane dve zemlje, zaštitu prava žena, zaštituživotne sredine, prava i uključivanje dijaspore.              

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=11&dd=26&nav_id=1622907

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novi mercedesi u Novom Sadu: Obnovljen vozni park JGSP-a - Biz

U centralnu garažu JGSP "Novi Sad" u utorak je stiglo 13 novih Mercedesovih autobusa.Ovi autobusi, modela konekto NGT, imaju pogon na komprimovani prirodni gas CNG. Ugovor za kupovinu vozila potpisan je 7. juna s kompanijom Star import, generalnim distributerom Mercedesovih vozila za Srbiju, na osnovu sprovedenog otvorenog postupka javne nabavke."U toku je najveća obnova voznog parka u istoriji gradskog prevoznika u jednoj godini. U preduzeće je nedavno stiglo osam midbuseva, danas 13 Mercedes-Benc solo autobusa, a uspešno su završene javne nabavke na osnovu kojih očekujemo da u 2020. godini stigne još 50 vozila. Sve ovo ne bi bilo urađeno da nismo naišli na razumevanje nadležnih u gradu, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, koji su iz gradske kase u 2019. godini izdvojili dve milijarde dinara za 71 autobus", rekao je direktor JGSP Novi Sad Milovan Amidžić.Amidžić dodaje i kako je sklopljen aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, i raspisan tender za kupovinu još 30 vozila.Nova vozila su solo, niskopodna, imaju ugrađene klima-uređaje i mehaničke rampe. U odnosu na prethodne nabavke, imaju nešto viši nivo opreme, tako da poseduju vaj-faj 4G ruter i video-nadzor. Ukupan broj mesta za sedenje je 30, a ukupan kapacitet autobusa iznosi 90 mesta plus mesto za vozača, piše Dnevnik."Obnovom voznog parka naše usluge biće podignute na zavidan nivo, a putnici će na naše, a verujem i njihovo, zadovoljstvo, dobiti značajno veći kvalitet prevoza", ocenio je Amidžić.    

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Niš dve i po godine kasni s donošenjem Lokalnog antikorupcijskog plana

Niš dve i po godine kasni s donošenjem Lokalnog antikorupcijskog planaNIŠ, 26. novembra 2019. (Beta) - Centar za integritet Niš je danas podsetio da Grad Niš već dve i po godine kasni sa usvajanjem novog Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) i formiranjem novog Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF).Koordinator nekadašnjeg niškog LAF-a Zorica Miladinović je na forumu o tome rekla da je Niš nekada prednjačio u borbi protiv korupcije i bio medju prva četiri grada u Srbiji koji su doneli lokalne antikorupcijske planove.Medjutim, rekla je Zorica Miladinović, aktivnost LAF-a je zamrla jer "nismo naišli na adekvatan odgovor predstavnika lokalne vlasti" koji su predlagali "selektivnu primenu" preporuka Agencije Srbije za borbu protiv korupcije, što znači da će se "iz modela uzeti ono što odgovara lokalnoj vlasti".Članovi LAF-a su zbog takvog stava predstavnika Grada marta prošle godine podneli kolektivnu ostavku i potom je prestala aktivnost na izradi novog LAP-a i formiranja LAF-a.Advokat Centra za integritet, Milan Jovanović, podsetio je da Akcioni plan za pristupanje Srbije Evropskoj uniji koji je Vlada Srbije donela 2016. godine, predvidja jačanje preventivnih antikorupcijskih mehanizama u lokalnim samoupravama, te su one dužne da usvoje LAP-ove po modelu Agencije za borbu protiv korupcije.Članica projektnog tima Centra za integritet, Vesna Crnogorac, rekla je da rezultati istraživanja portala "Medijska kutija" iz Niša govore da je do decembra prošle godine 113 od ukupno 145 lokalnih samouprava, usvojilo lokalne antikorupcijske planove, ali je samo 15 opština i gradova formiralo LAF-ove.Novinar "Južnih vesti" Aleksandar Stankov je ocenio na skupu da Centar za integritet radi "Sizifov posao" sve "dok je ova vlast aktuelna"."Borba protiv korupcije aktuelne vlasti je samo verbalna. Radna grupa je pre dve godine podnela ostavke, a ništa se ne dešava. Radna grupa bi trebalo da se ponovo aktivira, ali se bojim da bi trebalo razmišljati i o nekom 'gerilskom' LAF-u koji bi formirao Centar za integritet", izjavio je Stankov.Sociolog Djokica Jovanović je ukazao na korupciju kao kulturološki problem u 200 godina srpske istorije."Naša javnost ne zna da su istraživanja da su zemlje u kojima je niži nivo korupcije, bogatije i imaju mnogo bolji lični standard. U zemljama u kojima je korupcija izražena, i društveni i lični standard su niski", rekao je Jovanović.Procenio je da bi se "običan čovek" borio protiv korupcije kada bi znao da mu bez korupcije plata ne bi bila 150 evra, koliko, kako je rekao, realno sada iznosi najniža plata u Srbiji.Predstavnici Centra integritet najavili su da će organizovati još dva dijaloga u okviru projekta "Gradjani Niša u borbi protiv korupcije" koji sprovode uz podršku beogradskog Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-kosovo/119820-samoopredeljenje-predstavilo-platformu-u-16-tacaka-o-saradnji-kosova-i-albanije

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Samoopredeljenje predstavilo platformu u 16 tačaka o saradnji Kosova i Albanije

Kosovski pokret Samoopredeljenje podneo je zvaničnicima u Tirani platformu za saradnju Kosova i Albanije u 16 tačaka koje, kako je preneo albanski dnevnik Dita, otkrivaju razlike izmedju budućeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija i aktuelnog albanskog premijera Edija Rame. Samoopredeljenje je u platformi najavilo da će 28. novembra u Tirani organizovati marš kojim će obeležiti albanski Dan nezavisnosti, dok neke tačke platforme imaju za cilj da ojačaju saradnju izmedju dve države jednog naroda i mogle bi se protumačiti kao uslovi za buduću saradnju sa Raminom vladom, piše Dita.Najava Samoopredeljenja o maršu u Tirani nije se dopala Ediju Rami koji je u jednom TV intervjuu rekao da bi to bilo kao da njegova Socijalistička partija organizuje marš u Prištini na dan nezavisnosti Kosova, navodi se u tekstu. Jedna od prvih tačaka platforme odnosi se na odbacivanje inicijative za otklanjanje necarinskih barijera izmedju Srbije, Makedonije i Albanije, nazvane "mini Šengen". "Proizvodnja donosi posao i razvoj. Naši proizvodjači suočavaju se sa velikim izazovima. Carinska unija Albanije i Kosova obezbedjuje tržišta i zaštitu. Mini Šengen i njegovo širenje na druge zemlje izložio bi lokalne proizvodjače nefer konkurenciji i nelegalnoj damping praksi", navodi se. Sem toga, dodaje se, "na političkom nivou mini Šengen podriva napore Kosova da ostvari reciprocitet sa Srbijom koja i dalje ispoljava agresivnost prema Albancima, deli spoljne politike dve albanske republike i jača uticaj Beograda na zvaničnu Tiranu", navodi se u platformi. Kosovo je odbilo da učestvuje na samitu u Ohridu gde je bilo reči o balkanskom Šengenu, inicijativi koju ocenjuje štetnom i smatra da bi doprinela širenju ruskog uticaja na Balkanu. Uprkos činjenici da je nova kosovska vlada još nije formirana Kurti se protivi toj inicijativi i zalaže se za snažniju saradnju Kosova i Albanije pre toga. Samoopredeljenje, kako se navodi u platformi, zahteva i ukidanje putarine za nacionalni autoput koju je uvela Ramina vlada, što se vidi kao prilika da se onemogući bogaćenje oligarha i sa čim se slaže i albanska opozicija, prenosi Dita. U platformi se navodi da bi "propali model beskrupulozne privatizacije kroz sistem javno-privatnog partnerstva trebalo zameniti modelom zasnovanim na proizvodnji i zapošljavanju, što bi takodje sprečilo dalju depopulaciju albanskih teritorija". Jedna od tačaka odnosi se na prava etničkih Albanaca. "Nacionalna i gradjanska prava Albanaca u Severnoj Makedoniji, Preševu, Medvedji i Bujanovcu (Srbija) i Crnoj Gori i prava Albanaca proteranih iz Grčke treba da budu prioritetno pitanje za Albaniju i za Kosovo u bilateralnim i multilateralnim odnosima s drugim državama regiona. Koordinacija napora dve zemlje s tim u vezi je imperativ. Dve vlade trebalo bi da uključe političke predstavnike Albanaca s drugih teritorija u rešavanje pitanja koja ih brinu", navodi se u platformi u delu koji se odnosi na zaštitu etnički albanskih područja. U platformi se kao zasebne tačke navode i zajednički kulturni dogadjaji i obrazovanje, uključujući očuvanje zgrade Narodnog pozorište, budžet za bisokope i filmsku produkciju, objedinjavanje nastavnih programa bez prepreka za priznavanje stučnih diploma i licenci. Platforma predlaže i zajedničku sportsku ligu Kosova i Albanije. Platforma takodje poziva na "objedinjavanje pravnog okvira, koordinaciju institucija koje se bave istraživanjem, dokumentacijom kao i i zajedničko finansiranje očuvanja nacionalne baštine, zajedničko predstavljanje u medjunarodnim institucijama i organizacijama i zaštitu baštine od otudjenja i privatizacije". Navodi se takodje da dve albanske države treba da "sva mesta baštine unesu u zajednički digitalni i javni registar i da ih učine delom školskih programa". Kako je prenela Dita, Platforma o saradnji Kosova i Albanije u 16 tačaka predvidja i zajedničko tržište ekonomičnog snabdevanja električnom energijom, ukidanje troškova rominga, zajedničku borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, ukidanje dozvola boravka za gradjane dve zemlje, zaštitu prava žena, zaštita životne sredine, prava i uključivanje dijaspore.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: biznis.telegraf.rs

Link: https://biznis.telegraf.rs/vesti/hronika/3126134-opstina-lajkovac-ostecena-za-vise-od-10-miliona-dinara-zbog-korupcije-uhapsene-4-osobe

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Opština Lajkovac oštećena za više od 10 miliona dinara zbog korupcije: Uhapšene 4 osobe

Uhapšeni su D. V. (47), iz firme "Cevas ko" doo iz Lazarevca, M. P. (37), bivše odgovorno lice JP "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac", P. M. (44), član komisije za javnu nabavku i G. B. (44), predstavnik ponuđača firme "Dragan Marković" iz Lajkovca26/11/19 |  17:01Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP-a uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavki, čime je opština Lajkovac oštećena za više od 10 miliona dinara, saopštio je danas MUP.Uhapšeni su D. V. (47), odgovorno lice firme "Cevas ko" doo iz Lazarevca, koji se tereti da je izvršio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i krivično delo falsifikovanje službene isprave, M. P. (37), bivše odgovorno lice javnog preduzeća "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac", koja se sumnjiči da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja, kaže se u saopštenju.P. M. (44), član komisije za javnu nabavku i G. B. (44), predstavnik ponuđača firme "Dragan Marković" iz Lajkovca, uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju, naveo je MUP.Foto-ilustracija: Profimedia/AlamySumnja se da je D. V, 2015. godine, prilikom konkursa za četiri javne nabavke vredne 8.087.540 dinara, investitoru "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac" dostavio ponude sa falsifikovanim sadržajem, na osnovu kojih je izabran kao najpovoljniji ponuđač.Osumnjičeni M. P. i P. M. terete se da su maja 2016. godine u postupku javne nabavke neosnovano doneli odluku o dodeli ugovora za izvođenje pripremnih radnji na izgradnji fudbalskog terena u opštini Lajkovac firmi "Cevas ko".Sumnja se da su M. P. i P. M, uvažili zahtev za zaštitu prava koju je podnela firma "Cevas ko", iako ta ponuda nije ispunjavala tražene uslove u pogledu tehničkih kapaciteta, čime su opštinu Lajkovac oštetili za 7.296.449 dinara.Takođe M. P. se tereti da je 2018. godine, u postupku javne nabavke izgradnje trotoara u Lajkovcu, neovlašćeno obaveštavala osumnjičenog G. B. o drugim ponudama, na osnovu čega je prilagođavanjem konkursne dokumentacije omogućeno da firma "Dragan Marković" iz Lajkovca dobije posao.Sumnja se da je opština Lajkovac, na ovaj način oštećena za 2.859.780 dinara.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, akciju su izveli u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.(Telegraf.rs)            

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: cins.rs

Link: https://www.cins.rs/mup-usporava-postupak-o-pranju-novca-sns-a-sps-a-i-urs-a/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: MUP usporava postupak o pranju novca SNS-a, SPS -a i URS -a

MUP usporava postupak o pranju novca SNS-a, SPS-a i URS-a26. nov 2019.Nikolija ČodanovićPredsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić; foto: Predsedništvo Srbije / predsednik.rsI pored dve urgencije, MUP ne odgovara na zahtev Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u vezi sa mogućim pranjem novca prilikom finansiranja predizbornih kampanja SNS-a, SPS-a i URS-a 2014. godine.Total: 1Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije se sumnjiče da su svoje kampanje za parlamentarne izbore 2014. godine finansirale nelegalno, tako što su lažnim donatorima prikrili prave izvore finansiranja. Zbog ovoga kao i sumnje na pranje novca, Agencija za borbu protiv korupcije je još 2017. godine podnela izveštaj Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Međutim, od tada ovaj slučaj nije mnogo odmakao.U pisanom odgovoru Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) koji je potpisala tužiteljka Nataša Krivokapić, tužilaštvo je potvrdilo da su provere još uvek u toku. Zahtev za prikupljanje dodatnih dokaza poslat je policiji u novembru prošle godine.S obzirom da tužilaštvo može da pošalje policiji urgenciju kako bi ubrzalo rad na svojim predmetima, CINS je pitao tužilaštvo da li je iskoristilo tu mogućnost. Prema odgovoru koji smo dobili, to je učinjeno dva puta, ali ni nakon toga traženi izveštaj im nije dostavljen.Tužilaštvo nam nije odgovorilo da li je ispitalo donatore - fizička lica koja su uplaćivala novac Srpskoj naprednoj stranci.Podsetimo da je izveštaj koji je Agencija poslala tužilaštvu još pre dve godine otkrio BIRN u svom istraživanju i da je u njemu navedeno kako je Uprava za sprečavanje pranja novca pronašla 135 bankovnih transakcija u kojima su ljudi na svoje račune uplaćivali 40 hiljada dinara i odmah zatim prenosili isti iznos SNS-u kao donaciju. Izveštaj je takođe ukazao na sumnjive transakcije SPS-u u vrednosti od 650 hiljada dinara kao i URS-u u vrednosti od 80 hiljada dinara.Finansiranje Srpske napredne stranke putem donacije se našlo i 2017. godine pod lupom Agencije. Tada je skoro sedam hiljada ljudi dalo po 40 hiljada dinara za predsedničku kampanju Aleksandra Vučića pa je Agencija ponovo tražila od Uprave za sprečavanje pranja novca da izvrši proveru ovih transakcija. Uprava po tom zahtevu ovoga puta nije postupila jer, kako su tada rekli BIRN-u , "u dopisu Agencije nije bilo opisano o kojim nelegalnim aktivnostima se radi, a Uprava nije iz dostavljenog dopisa mogla da izvede taj zaključak".Gostujući u Insajderu pre dve godine, Aleksandar Vučić je donacije SNS-u pokušao da opiše hipotetičkim primerom."Sedimo nas dvoje i bude tu i neki treći čovek. I ja kažem, 'evo ja hoću da dam 800 evra, ali ne mogu da dam 800 evra, dozvoljeno je manje. Evo ti, izvoli novac, molim te, plati za našu stranku" - pravdao je tada finansiranje svoje stranke Vučić.Povezana istraživanja              

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/samoopredeljenje-predstavilo-platformu-o-saradnji-kosova-i-albanije/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Samoopredeljenje predstavilo platformu o saradnji Kosova i Albanije

Kosovski pokret Samoopredeljenje podneo je zvaničnicima u Tirani platformu za saradnju Kosova i Albanije u 16 tačaka koje, kako je preneo albanski dnevnik Dita, otkrivaju razlike između budućeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija i aktuelnog albanskog premijera Edija Rame.Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu Samoopredeljenje je u platformi najavilo da će 28. novembra u Tirani organizovati marš kojim će obeležiti albanski Dan nezavisnosti, dok neke tačke platforme imaju za cilj da ojačaju saradnju između dve države jednog naroda i mogle bi se protumačiti kao uslovi za buduću saradnju sa Raminom vladom, piše Dita. Najava Samoopredeljenja o maršu u Tirani nije se dopala Ediju Rami koji je u jednom TV intervjuu rekao da bi to bilo kao da njegova Socijalistička partija organizuje marš u Prištini na dan nezavisnosti Kosova, navodi se u tekstu. Jedna od prvih tačaka platforme odnosi se na odbacivanje inicijative za otklanjanje necarinskih barijera između Srbije, Makedonije i Albanije, nazvane "mini Šengen". "Proizvodnja donosi posao i razvoj. Naši proizvođači suočavaju se sa velikim izazovima. Carinska unija Albanije i Kosova obezbeđuje tržišta i zaštitu. Mini Šengen i njegovo širenje na druge zemlje izložio bi lokalne proizvođače nefer konkurenciji i nelegalnoj damping praksi", navodi se. Sem toga, dodaje se, "na političkom nivou mini Šengen podriva napore Kosova da ostvari reciprocitet sa Srbijom koja i dalje ispoljava agresivnost prema Albancima, deli spoljne politike dve albanske republike i jača uticaj Beograda na zvaničnu Tiranu", navodi se u platformi. Kosovo je odbilo da učestvuje na samitu u Ohridu gde je bilo reči o balkanskom Šengenu, inicijativi koju ocenjuje štetnom i smatra da bi doprinela širenju ruskog uticaja na Balkanu. Uprkos činjenici da je nova kosovska vlada još nije formirana Kurti se protivi toj inicijtativi i zalaže se za snažniju sradnju Kosova i Albanije pre toga. Samoopredeljenje, kako se navodi u platformi,  zahteva i ukidanje putarine za nacionalni autoput koju je uvela Ramina vlada, što se vidi kao prilika da se onemogući bogaćenje oligarha i sa čim se slaže i albanska opozicija, prenosi Dita. U platformi se navodi da bi "propali model beskrupulozne privatizacije kroz sistem javno-privatnog partnerstva trebalo zameniti modelom zasnovanim na proizvodnji i zapošljavanju, što bi takođe sprečilo dalju depopulaciju albanskih teritorija". Jedna od tačaka odnosi se na prava etničkih Albanaca. "Nacionalna i građanska prava Albanaca u Severnoj Makedoniji, Preševu, Medveđi i Bujanovcu (Srbija) i Crnoj Gori i prava Albanaca proteranih iz Grčke treba da budu prioritetno pitanje za Albaniju i za Kosovo u bilateralnim i multilateralnim odnosima s drugim državama regiona. Koordinacija napora dve zemlje s tim u vezi je imperativ. Dve vlade trebalo bi da uključe političke predstavnike Albanaca s drugih teritorija u rešavanje pitanja koja ih brinu", navodi se u platformi u delu koji se odnosi na zaštitu etnički albanskih područja. U platformi se kao zasebne tačke navode i zajednički kulturni događaji i obrazovanje, uključujući očuvanje zgrade Narodnog pozorište, budžet za bisokope i filmsku produkciju, objedinjavanje nastavnih programa bez prepreka za priznavanje stučnih diploma i licenci. Platforma predlaže i zajedničku sportsku ligu Kosova i Albanije. Platforma takođe poziva na "objedinjavanje pravnog okvira, koordinaciju institucija koje se bave istraživanjem, dokumentacijom kao i i zajedničko finansiranje očuvanja nacionalne baštine, zajedničko predstavljanje u međunarodnim institucijama i organizacijama i zaštitu baštine od otuđenja i privatizacije". Navodi se takođe da dve albanske države treba da "sva mesta baštine unesu u zajednički digitalni i javni registar i da ih učine delom školskih programa". Kako je prenela Dita, Platforma o saradnji Kosova i Albanije u 16 tačaka predviđa i zajedničko tržište ekonomičnog snabdevanja električnom energijom, ukidanje troškova rominga, zajedničku borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, ukidanje dozvola boravka za građane dve zemlje, zaštitu prava žena, zaštita životne sredine, prava i uključivanje dijaspore.   Albanija, Kosovo, Pokret Samoopredeljenje

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/suknjaic-opstina-rakovica-opljackala-ukrala-25-miliona-dinara-od-gradjana-policija-da-ispita-kradju/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Suknjaić: Opština Rakovica opljačkala ukrala 2,5 miliona dinara od građana, policija da ispita krađu

Predsednik Opštinskog odbora Narodne stranke Rakovica Nikola Suknjaić pozvao je danas budžetsku inspekciju, državnog revizora i Upravu kriminalističke policije da hitno ispitaju zašto je iz opštinskog budžeta Rakovice izdvojeno više od 2,5 miliona dinara za navodnu javnu nabavku "uniformi za zaposlene u opštini".Foto: Narodna stranka info služba "Od kada radnici bilo koje opštine imaju uniforme i kako se uniformom mogu smatrati majica, dukserica, prsluk, jakna i kačket? U ovom slučaju nije reč o nenamenskom trošenju budžetskih sredstava, nego o čistoj krađi novca građana Rakovice i Beograda za uniformisanje stranačkih aktivista SNS-a", upitao je Suknjaić, navodi se saopštenju Narodne stranke. Suknjaić je naveo da zbog te krađe opštinsko rukovodstvo hitno mora da podnese ostavke, a državni organi da ispitaju tu navodnu nabavku Narodna stranka, opstina rakovica, uniforme

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/uhapsene-cetiri-osobe-zbog-sumnje-da-su-ostetile-budzet-lajkovca-za-10-miliona-dinara/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšene četiri osobe zbog sumnje da su oštetile budžet Lajkovca za 10 miliona dinara

Uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavki, čime su oštetile opštinu Lajkovac za više od 10 miliona dinara, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Foto: Dejana Majstorović (arhiva) Policija ih je uhapsila u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA) i Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za suzbijanje korupcije. Uhapšeni su D.V. (47), odgovorno lice firme "Cevas ko" doo iz Lazarevca koji je osumnjičen za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom i falsifikovanje službene isprave i bivše odgovorno lice javnog preduzeća "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac" M.P. (37), osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja. Uhapšeni su i P.M. (44), član komisije za javnu nabavku, i G.B. (44), predstavnik ponuđača firme "Dragan Marković" iz Lajkovca, koji su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju. "Sumnja se da je D.V., 2015. godine, prilikom konkursa za četiri javne nabavke vredne 8.087.540 dinara, investitoru 'Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac' dostavio ponude sa falsifikovanim sadržajem, na osnovu kojih je izabran kao najpovoljniji ponuđač", stoji u saopštenju. Navodi se da su M.P. i P.M. osumnjičeni da su maja 2016. godine u postupku javne nabavke neosnovano doneli odluku o dodeli ugovora za izvođenje pripremnih radnji na izgradnji fudbalskog terena u opštini Lajkovac firmi "Cevas ko". "Sumnja se da su M.P. i P.M., uvažili zahtev za zaštitu prava koju je podnela firma 'Cevas ko' iako ta ponuda nije ispunjavala tražene uslove u pogledu tehničkih kapaciteta, čime su opštinu Lajkovac oštetili za 7.296.449 dinara", piše u saopštenju MUP-a. M.P. je osumnjičena da je 2018. godine, u postupku javne nabavke izgradnje trotoara u Lajkovcu, neovlašćeno obaveštavala osumnjičenog G.B. o drugim ponudama, na osnovu čega je prilagođavanjem konkursne dokumentacije omogućeno da firma "Dragan Marković" iz Lajkovca dobije posao. "Sumnja se da je opština Lajkovac, na ovaj način oštećena za 2.859.780 dinara", stoji u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.   hapšenje, Javne nabavke, Korupcija

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/novi-sad/u-gsp-stiglo-13-novih-mercedesovih-autobusa-26-11-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: U GSP stiglo 13 novih mercedesovih autobusa

U centralnu garažu JGSP "Novi Sad" danas je stiglo 13 novih, "Mercedes-Benc" KONEKTO NGT  autobusa sa pogonom na komprimovani prirodni gas CNG."U toku je najveća obnova voznog parka u istoriji gradskog prevoznika u jednoj godini. U preduzeće je nedavno stiglo osam midbuseva, danas 13 "Mercedes-Benc" solo autobusa, a uspešno su završene javne nabavke na osnovu kojih očekujemo da u 2020. godini stigne još 50 vozila. Sve ovo ne bi bilo urađeno da nismo naišli na razumevanje nadležnih u Gradu na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, koji su iz gradske kase u 2019. godini izdvojili dve milijarde dinara za 71 autobus. Uz to, sklopljen je aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i raspisan tender za kupovinu još 30 vozila", rekao je povodom isporuke novih autobusa direktor JGSP "Novi Sad" Milovan Amidžić.Ugovor za kupovinu novoisporučenih vozila potpisan je 7. juna sa kompanijom "Star import d.o.o", generalnim distributerom "Mercedes-Benc" vozila za Srbiju, na osnovu sprovedenog otvorenog postupka javne nabavke. Nova vozila su solo, niskopodna, imaju ugrađene klima-uređaje i mehaničke rampe. U odnosu na prethodne nabavke, imaju nešto viši nivo opreme, tako da poseduju vajfaj 4G ruter i video nadzor. Ukupan broj mesta za sedenje je 30, a ukupan kapacitet autobusa iznosi 90 mesta plus mesto za vozača. "Obnovom voznog parka naše usluge biće podignute na zavidan nivo, a putnici će na naše, a verujem i njihovo, zadovoljstvo, dobiti značajno veći kvalitet prevoza", ocenio je direktor JGSP "Novi Sad" Milovan Amidžić.  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/index.php/novi-sad/novi-parking-u-fruskogorskoj-ulici-26-11-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novi parking u Fruškogorskoj ulici

Danas je pušteno u rad parkiralište u Fruškogorskoj ulici kapaciteta 100 parking mesta.  Izgrađene su i biciklističke i pešačke staze u dužini od 500 metara, a kupna vrednost radova je 29.086.738,40 dinara, saopšteno je iz JKP "Parking servis".Puštanju u rad ovog parkirališta prisustvovali su Aleksandar Kravić, član Gradskog veća za saobraćaj i puteve i Stevan Lugonja, direktor JKP "Parking servis"."Završetkom radova u Fruškogorskoj ulici, dobili smo 100 novih parking mesta, kao i 500 metara biciklističke staze i staze za pešake. Novoizgrađeni deo staza i parkirališta nastavlja se na već uređeni deo Bulevara despota Stefana i Kineske četvrti", rekao je Stevan Lugonja. "Parking servis" je započeo radove i na parkiralištu kod glavnog ulaza na "Štrand", koji će na neki način objediniti radove u Fruškogorskoj ulici. Ovaj posao ćemo raditi u dve faze , prva je već počela i biće urađeni ivičnjaci i asfaltiranje same saobraćajnice, a na proleće ćemo raditi i parking mesta. Takođe, sledeću godinu obeležiće i radovi na izgradnji parkirališta u Radničkoj ulici, kod vrtića "Vilenjak", dodao je direktor JKP "Parking servis". Foto: Pušteno u rad parkiralište u Fruškogorskoj ulici Foto: parkingns.rs Aleksandar Kravić je naglasio da se broj automobila u Novom Sadu enormno povećao i da je to infrastrukturno veoma teško ispratiti, ali da su ovakvi radovi potez da se ovaj problem ublaži. Po njegovim rečima, radovi u Fruškogorskoj su veoma važni jer je u pitanju izgradnja cele saobraćajnice, ne samo parkirališta. Kravić je najavio raspisivanje javne nabavke na nivou grada za izgradnju novih parkirališta i javne garaže.  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/novi-sad/tekuci-prihodi-grada-i-potrosna-po-planu-26-11-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Tekući prihodi Grada i potrošnja po planu

Devetomesečni izveštaj o izvršenju novosadskog budžeta naći će se pred gradskom skupštinom u sredu, nakon što ga je juče, većinom glasova, podržao skupštinski Savet za budžet i finansije.Taj dokument pokazao je da je tokom prvih devet meseci ove godine ukupan prihod gradske kase gotovo 15,8 milijardi dinara, što sa 6,163 milijardi prenetih iz ranijih godina, čini blizu 22 milijarde, koliko se do septembra slilo u gradski buyet.Prihodi i primanja ostvareni su s 90,8 odsto u odnosu na devetomesečni plan. Tekući prihodi ostvareni su u istom procentu, dok su u odnosu na isti period prošle godine veći 8,5 odsto. U okviru tekućih prihoda, porezi su naplaćeni s 95,3 odsto planiranog, stiglo je i 76,8 odsto novca od donacija, pomoći i transfera, a drugi prihodi su ostvareni s 85 odsto od devetomesečne projekcije.Rashodi buyeta u tom periodu iznosili su oko 14,1 milijardi dinara, što je 48,1 odsto planiranih troškova za celu godinu. Tekući rashodi učestvuju s gotovo 80 odsto u ukupnim troškovima novosadskog buyeta, odnosno s oko 11,3 milijardi dinara, dok su kapitalni rashodi s 2,7 milijarde na 18,9 odsto. Ostatak rashoda čine izdaci za otplatu glavnice i nabavku finansijske imovine. U obraloženju Izveštaja navodi se da se odnos između tekućih i kapitalnih rashoda menja, ako se, da bi se realno prikazala kapitalna potrošnja, kapitalnim troškovima doda i novac utrošen za kapitalne subvencije, za kapitalne transfere ostalim nivoima vlasti, za kapitalne dotacije organizacijama za obavezno socijalno osiguranje i za ostale kapitalne dotacije i transfere. Tako gledano, kapitalna potrošnja čini 26,6 odsto ukupno utrošenih para, a tekuća potrošnja 72,2 odsto.Iz Gradske uprave za finansije naveli su da je i dalje primetan trend da Grad bolje i brže troši na tekuće rashode, te je, ukupno gledano, ta potrošnja do septembra ostvarena s 51 odsto od godišnjeg plana. Za nabavku zemljišta, zgrada i slične investicije iz gradskog buyeta pak tokom prvih devet meseci ove godine izdvojeno 39,2 odsto planiranog novca. Ukupna potrošnja do septembra bila je 2,3 odsto veća nego u istom periodu lane, dok su tekući rashodi bili 7,2 odsto veći, a ulaganja u nefinansijsku imovinu (zemljište) 14,4 odsto manja. Značajno je i povećanje rashoda za socijalno osiguranje i socijalnu zaštitu od 61,1 odsto u ovom periodu.Kako obrazlažu iz Uprave, raskorak između planiranog i ostvarenog nastao je uglavnom iz proceduralnih razloga jer se pojedine javne nabavke nisu završile do zaključenja Izveštaja, plate nisu obračunate i slično. Takođe, navode i da se do kraja godine očekuje bolja realizacija buyeta, pogotovu po pitanju kapitalnih rashoda.S. Kr.      

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/hronika/uhapseno-cetvoro-zbog-korupcije-u-javnim-nabavkama-26-11-2019

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšeno četvoro zbog korupcije u javnim nabavkama

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP-a uhapsili su četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavki, čime je opština Lajkovac oštećena za više od 10 miliona dinara, saopštio je danas MUP.Uhapšeni su D.V. (47), odgovorno lice firme "Cevas ko" doo iz Lazarevca, koji se tereti da je izvšio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i krivično delo falsifikovanje službene isprave, M.P. (37), bivše odgovorno lice javnog preduzeća "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac", koja se sumnjiči da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja, kaže se u saopštenju.P. M. (44), član komisije za javnu nabavku, i G.B. (44), predstavnik ponuđača firme "Dragan Marković" iz Lajkovca, uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju, naveo je MUP.Sumnja se da je D.V, 2015. godine, prilikom konkursa za četiri javne nabavke vredne 8.087.540 dinara, investitoru "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac" dostavio ponude sa falsifikovanim sadržajem, na osnovu kojih je izabran kao najpovoljniji ponuđač.Osumnjičeni M.P. i P.M. terete se da su maja 2016. godine u postupku javne nabavke neosnovano doneli odluku o dodeli ugovora za izvođenje pripremnih radnji na izgradnji fudbalskog terena u opštini Lajkovac firmi "Cevas ko".Sumnja se da su M.P. i P.M., uvažili zahtev za zaštitu prava koju je podnela firma "Cevas ko", iako ta ponuda nije ispunjavala tražene uslove u pogledu tehničkih kapaciteta, čime su opštinu Lajkovac oštetili za 7.296.449 dinara.Takođe M. P. se tereti da je 2018. godine, u postupku javne nabavke izgradnje trotoara u Lajkovcu, neovlašćeno obaveštavala osumnjičenog G.B. o drugim ponudama, na osnovu čega je prilagođavanjem konkursne dokumentacije omogućeno da firma "Dragan Marković" iz Lajkovca dobije posao.Sumnja se da je opština Lajkovac, na ovaj način oštećena za 2.859.780 dinara.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, akciju su izveli u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.        

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2702507/trazi-se-izvodjac-za-izgradnju-doma-zdravlja-na-adicama

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Traži se izvođač za izgradnju Doma zdravlja na Adicama

Traži se izvođač za izgradnju Doma zdravlja na AdicamaIlustracija (Foto: By serato / shutterstock.com)Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove Novog Sada raspisala je javnu nabavku za izgradnju Doma zdravlja na Adicama.Izbor najpovoljnije ponude će se izvršiti primenom kriterijuma najniža ponuđena cena.- Ukoliko Naručilac dobije dve ili više ponuda sa jednakim, najnižim cenama, Naručilac će, između najpovoljnijih ponuda izabrati ponudu ponuđača koji je ponudio kraći rok za izvođenje radova, a ukoliko je i to isto, biće izabrana ponuda ponuđača koji je ponudio najduži garantni rok na izvedene radove (osim radova na krovu), a ukoliko je čak i to isto, biće izabrana ponuda onog ponuđača koji ima veći kadrovski kapacitet, odnosnoviše zaposlenih na dan podnošenja ponude - navodi se u konkursnoj dokumentaciji.Rok za podnošenje ponuda je 11. decembar 2019, kada će biti održano i javno otvaranje ponuda.Odluka o dodeli ugovora biće doneta u roku od 25 dana od dana otvaranja ponuda, a opširnije o tenderu pogledajte OVDE.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2702911/na-ulicama-novog-sada-13-novih-autobusa-u-toku-tender-za-kupovinu

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Na ulicama Novog Sada 13 novih autobusa - U toku tender za kupovinu još 30 niskopodnih vozila

Na ulicama Novog Sada 13 novih autobusa - U toku tender za kupovinu još 30 niskopodnih vozilaIlustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)U garažu JGSP Novi Sad stiglo je 13 novih, "mercedes-benc" Konekto NGT autobusa sa pogonom na komprimovani prirodni gas CNG.- U toku je najveća obnova voznog parka u istoriji gradskog prevoznika u jednoj godini. U preduzeće je nedavno stiglo osam midbuseva, danas 13 ‘mercedes-benc’ solo autobusa, a uspešno su završene javne nabavke na osnovu kojih očekujemo da u 2020. godini stigne još 50 vozila - rekao je povodom isporuke novih autobusa direktor JGSP Novi Sad Milovan Amidžić.On je dodao da je iz gradske kase u 2019. godini izdvojili dve milijarde dinara za 71 autobus. Uz to, sklopljen je aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i raspisan tender za kupovinu još 30 vozila.Ugovor za kupovinu novoisporučenih vozila potpisan je 7. juna sa kompanijom Star import d.o.o, generalnim distributerom "Mercedes-Benc" vozila za Srbiju, na osnovu sprovedenog otvorenog postupka javne nabavke.Nova vozila su solo, niskopodna, imaju ugrađene klima-uređaje i mehaničke rampe. U odnosu na prethodne nabavke, imaju nešto viši nivo opreme, tako da poseduju vajfaj 4G ruter i video nadzor. Ukupan broj mesta za sedenje je 30, a ukupan kapacitet autobusa iznosi 90 mesta plus mesto za vozača, prenosi portal nsuzivo.rs.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/hronika/472801/srpska-policija-otkrila-opasnu-prevaru-ovako-nesto-jos-nismo-videli

Autori: @espresors

Teme: Javne nabavke

Naslov: SRPSKA POLICIJA OTKRILA OPASNU PREVARU: Ovako nešto još nismo videli!

Uhapšene su četiri osobe zbog postojanja sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavkiPripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavki, čime je opština Lajkovac oštećena za više od 10.000.000 dinara.Uhapšeni su D.V. (1972), odgovorno lice firme "Cevas ko" doo iz Lazarevca, koji se tereti da je izvšio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i krivično delo falsifikovanje službene isprave, M.P. (1982), bivše odgovorno lice javnog preduzeća "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac", koja se sumnjiči da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok su P.M. (1975), član komisije za javnu nabavku, i G.B. (1975), predstavnik ponuđača firme "Dragan Marković" iz Lajkovca, uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju.Sumnja se da je D.V., 2015. godine, prilikom konkursa za četiri javne nabavke vredne 8.087.540 dinara, investitoru "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac" dostavio ponude sa falsifikovanim sadržajem, na osnovu kojih je izabran kao najpovoljniji ponuđač.Osumnjičeni M.P. i P.M., se terete da su maja 2016. godine u postupku javne nabavke neosnovano doneli odluku o dodeli ugovora za izvođenje pripremnih radnji na izgradnji fudbalskog terena u opštini Lajkovac firmi "Cevas ko".Sumnja se da su M.P. i P.M., uvažili zahtev za zaštitu prava koju je podnela firma "Cevas ko" iako ta ponuda nije ispunjavala tražene uslove u pogledu tehničkih kapaciteta, čime su opštinu Lajkovac oštetili za 7.296.449 dinara.Takođe M.P. se tereti da je 2018. godine, u postupku javne nabavke izgradnje trotoara u Lajkovcu, neovlašćeno obaveštavala osumnjičenog G.B. o drugim ponudama, na osnovu čega je prilagođavanjem konkursne dokumentacije omogućeno da firma "Dragan Marković" iz Lajkovca dobije posao. Sumnja se da je opština Lajkovac, na ovaj način oštećena za 2.859.780 dinara.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.(Espreso.rs)      

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijanabavke

Naslov: HAPŠENJA ZBOG KORUPCIJE U LAJKOVCU

HAPŠENJA ZBOG KORUPCIJE U LAJKOVCUBEOGRAD, 26. novembar 2019. (FoNet) - Policija u Lajkovcuuhapsila je cetiri osobe zbog sumnje da su umešani ukorupciju u postupcima javnih nabavki, cime je ta opštinaoštecena za više od 10 miliona dinara, saopštilo je danasMinistarstvo unutrašnjih poslova.Uhapšeni su odgovorno lice firme Cevas ko D.V. (1972), bivšeodgovorno lice javnog preduzeca Direkcija za uredenje iizgradnju opštine Lajkovac M.P. (1982),clan komisije zajavnu nabavku P.M. (1975) i predstavnik ponudaca firmeDragan Markovic G.B. (1975).Sumnja se da je D.V., 2015. godine, prilikom konkursa zacetiri javne nabavke vredne 8.087.540 dinara, investitoruDirekcija za uredenje i izgradnju opštine Lajkovac dostavioponude sa falsifikovanim sadržajem, na osnovu kojih jeizabran kao najpovoljniji ponudac.Osumnjiceni M.P. i P.M. se terete da su maja 2016. godine upostupku javne nabavke neosnovano doneli odluku o dodeliugovora za izvodenje pripremnih radnji na izgradnjifudbalskog terena u opštini Lajkovac firmi Cevas ko.Sumnja se da su M.P. i P.M. uvažili zahtev za zaštitu pravakoju je podnela firma Cevas iako ta ponuda nije ispunjavalatražene uslove u pogledu tehnickih kapaciteta, cime suopštinu Lajkovac oštetili za 7.296.449 dinara.Takode M.P. se tereti da je 2018. godine, u postupku javnenabavke izgradnje trotoara u Lajkovcu, neovlašcenoobaveštavala osumnjicenog G.B. o drugim ponudama, na osnovucega je prilagodavanjem konkursne dokumentacije omoguceno dafirma Dragan Markovic iz Lajkovca dobije posao.Sumnja se da je opština Lajkovac, na taj nacin oštecena za2.859.780 dinara.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: SPORNE NABAVKE U OPŠTINI RAKOVICA

SPORNE NABAVKE U OPŠTINI RAKOVICABEOGRAD, 26. novembar 2019. (FoNet) - Predsednik Opštinskogodbora Narodne stranke Rakovica Nikola Suknjaic pozvao jedanas budžetsku inspekciju, državnog revizora i Upravukriminalisticke policije da hitno ispitaju zašto je izopštinskog budžeta Rakovice izdvojeno više od 2,5 milionadinara za navodnu javnu nabavku "uniformi za zaposlene uopštini", saopštila je Narodna stranka."Od kada radnici bilo koje opštine imaju uniforme i kako seuniformom mogu smatrati majica, dukserica, prsluk, jakna ikacket?", pitao je u pisanoj izjavi Suknjaic.On je ocenio da "u ovom slucaju nije rec o nenamenskomtrošenju budžetskih sredstava, nego o cistoj kradi novcagradana Rakovice i Beograda za uniformisanje stranackihaktivista SNS".Suknjaic je naveo da zbog te krade opštinsko rukovodstvohitno mora da podnese ostavke, a državni organi da ispitajutu navodnu nabavku.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: infobrif.rs

Link: https://infobrif.rs/2019/11/26/hapsenje-u-lajkovcu-i-lazarevcu-privedeni-radnici-opstine-i-nekoliko-preduzeca/izdvajamo/naslovna/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Hapšenje u Lajkovcu i Lazarevcu: Privedeni radnici opštine i nekoliko preduzeća

Četiri osobe sa područja Lajkovca i Lazarevca uhapšene su jutros u organizovanoj akciji policije i pripadnika BIA, a među njima je i jedan radnik Opštine Lajkovac. Kako se saznaje, uhapšeni su Predrag M, koji je zaposlen u Opštinskoj upravi u odeljenju koje je preuzelo poslove ugašene Direkcije za izgradnju Lajkovca, kao i bivša radnica tog odeljenja Marina P. Lisice su stavljene i Goranu B, vlasniku građevinskog preduzeća iz Lajkovca, kao i Draganu V, direktoru privrednog društva "Cevas" iz Lazarevca. MUP u toku dana treba da izda zvanično saopštenje o ovom hapšenju. Kako "Blic" saznaje uhapšeni se sumnjiče za izvršenje koruptivnih krivičnih dela, kojima je stečena protivpravna korist u iznosu od 18.243.000 dinara, dok je budžetu Opštine Lajkovac naneta šteta u iznosu od skoro 11 miliona dinara. Pogledaj i ove vesti... Dragan V. se, kako saznajemo, sumnjiči za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom i falsifikovanje službene isprave, i sebi je pripavio imovinsku korist u vidu neosnovanog dobijanja poslova u vrednosti od osam miliona dinara. Marina P., bivša direktorka Direkcije za izgradnju Lajkovca i bivša službenica Opštinske uprave Lajkovca, sumnjiči se za zloupotrebu službenog položaja, kojom je Direkciji za izgradnju Lajkovca naneta šteta u iznosu od 7.296.000 dinara, kao i za isto krivično delo počinjeno tokom 2018. godine, kojim je Opštinskoj upravi Lajkovca naneta šteta u iznosu od skoro tri miliona dinara. Predrag M., službenik Opštinske uprave Lajkovca, koji se sumnjici za pomaganje Marini P. u izvršenju krivičnog dela zloupotreba službenog položaja kojom je Direkciji za izgradnju Lajkovca naneta šteta u iznosu od više od sedam miliona dinara. Goran B. privatni preduzetnik iz Lajkovca, koji se sumnjici za pomaganje pomenutoj Marini P. u izvršenju krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja kojim je Opštinskoj upravi Lajkovca naneta šteta u iznosu od 2.854.000 dinara. Nakon privođenja, navedena lica su predata u dalju nadleznost Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: informer.rs

Link: http://informer.rs/hronika/vesti/474464/uhapseni-cetvoro-zbog-korupcije-ostetili-budzet-opstine-lajkovac-11-miliona-dinara

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: UHAPŠENI ČETVORO ZBOG KORUPCIJE! Oštetili budžet opštine Lajkovac za 11 miliona dinara!

Informer/Tanjug 16:07 26. 11. 2019.Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP-a uhapsili su četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavki, čime je opština Lajkovac oštećena za više od 10 miliona dinara, saopštio je danas MUPUhapšeni su D.V. (47), odgovorno lice firme "Cevas ko" doo iz Lazarevca, koji se tereti da je izvšio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i krivično delo falsifikovanje službene isprave, M.P. (37), bivše odgovorno lice javnog preduzeća "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac", koja se sumnjiči da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja, kaže se u saopštenju. P.M. (44), član komisije za javnu nabavku, i G.B. (44), predstavnik ponuđača firme "Dragan Marković" iz Lajkovca, uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju, naveo je MUP. Sumnja se da je D.V, 2015. godine, prilikom konkursa za četiri javne nabavke vredne 8.087.540 dinara, investitoru "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac" dostavio ponude sa falsifikovanim sadržajem, na osnovu kojih je izabran kao najpovoljniji ponuđač. Osumnjičeni M.P. i P.M. terete se da su maja 2016. godine u postupku javne nabavke neosnovano doneli odluku o dodeli ugovora za izvođenje pripremnih radnji na izgradnji fudbalskog terena u opštini Lajkovac firmi "Cevas ko".ShutterstockSumnja se da su M.P. i P.M., uvažili zahtev za zaštitu prava koju je podnela firma "Cevas ko", iako ta ponuda nije ispunjavala tražene uslove u pogledu tehničkih kapaciteta, čime su opštinu Lajkovac oštetili za 7.296.449 dinara. Takođe M.P. se tereti da je 2018. godine, u postupku javne nabavke izgradnje trotoara u Lajkovcu, neovlašćeno obaveštavala osumnjičenog G.B. o drugim ponudama, na osnovu čega je prilagođavanjem konkursne dokumentacije omogućeno da firma "Dragan Marković" iz Lajkovca dobije posao. Sumnja se da je opština Lajkovac, na ovaj način oštećena za 2.859.780 dinara. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, akciju su izveli u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.ShutterstockShutterstock      

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/crna-hronika/3364895/ostetili-opstinu-lajkovac-za-vise-od-10-miliona-dinara-novi-detalji-hapsenja-opstinara-i-radnika-ova-dva-preduzeca

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: OŠTETILI OPŠTINU LAJKOVAC ZA VIŠE OD 10 MILIONA DINARA: Novi detalji hapšenja opštinara i radnika ova dva preduzeća!

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP-a uhapsili su četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavki, čime je opština Lajkovac oštećena za više od 10 miliona dinara, saopštio ...Foto: T. IlićODREĐENO ZADRŽAVANJE DO 48 SATICrna Hronika 26.11.2019. 15:21h 26.11.2019. 15:37hPripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP-a uhapsili su četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavki, čime je opština Lajkovac oštećena za više od 10 miliona dinara, saopštio je danas MUP.Uhapšeni su D.V. (47), odgovorno lice firme "Cevas ko" doo iz Lazarevca, koji se tereti da je izvršio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i krivično delo falsifikovanje službene isprave, M.P. (37), bivše odgovorno lice javnog preduzeća "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac", koja se sumnjiči da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja, kaže se u saopštenju.P.M. (44), član komisije za javnu nabavku, i G.B. (44), predstavnik ponuđača firme "Dragan Marković" iz Lajkovca, uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju, naveo je MUP.Sumnja se da je D.V, 2015. godine, prilikom konkursa za četiri javne nabavke vredne 8.087.540 dinara, investitoru "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac" dostavio ponude sa falsifikovanim sadržajem, na osnovu kojih je izabran kao najpovoljniji ponuđač.Osumnjičeni M.P. i P.M. terete se da su maja 2016. godine u postupku javne nabavke neosnovano doneli odluku o dodeli ugovora za izvođenje pripremnih radnji na izgradnji fudbalskog terena u opštini Lajkovac firmi "Cevas ko".Sumnja se da su M.P. i P.M., uvažili zahtev za zaštitu prava koju je podnela firma "Cevas ko", iako ta ponuda nije ispunjavala tražene uslove u pogledu tehničkih kapaciteta, čime su opštinu Lajkovac oštetili za 7.296.449 dinara.Takođe M.P. se tereti da je 2018. godine, u postupku javne nabavke izgradnje trotoara u Lajkovcu, neovlašćeno obaveštavala osumnjičenog G.B. o drugim ponudama, na osnovu čega je prilagođavanjem konkursne dokumentacije omogućeno da firma "Dragan Marković" iz Lajkovca dobije posao.Sumnja se da je opština Lajkovac, na ovaj način oštećena za 2.859.780 dinara.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, akciju su izveli u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.(Kurir.rs)hapšenje, korupcija, javne nabavke,      

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: novimagazin.rs

Link: http://www.novimagazin.rs/vesti/samoopredeljenje-predstavilo-platformu-u-16-tacaka-o-saradnji-kosova-i-albanije

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Samoopredeljenje predstavilo platformu u 16 tačaka o saradnji Kosova i Albanije

Samoopredeljenje je u platformi najavilo da će 28. novembra u Tirani organizovati marš kojim će obeležiti albanski Dan nezavisnosti, dok neke tačke platforme imaju za cilj da ojačaju saradnju između dve države jednog naroda i mogle bi se protumačiti kao uslovi za buduću saradnju sa Raminom vladom, piše Dita.Najava Samoopredeljenja o maršu u Tirani nije se dopala Ediju Rami koji je u jednom TV intervjuu rekao da bi to bilo kao da njegova Socijalistička partija organizuje marš u Prištini na dan nezavisnosti Kosova, navodi se u tekstu.Jedna od prvih tačaka platforme odnosi se na odbacivanje inicijative za otklanjanje necarinskih barijera između Srbije, Makedonije i Albanije, nazvane "mini Šengen"."Proizvodnja donosi posao i razvoj. Naši proizvođači suočavaju se sa velikim izazovima. Carinska unija Albanije i Kosova obezbeđuje tržišta i zaštitu. Mini Šengen i njegovo širenje na druge zemlje izložio bi lokalne proizvođače nefer konkurenciji i nelegalnoj damping praksi", navodi se.Sem toga, dodaje se, "na političkom nivou mini Šengen podriva napore Kosova da ostvari reciprocitet sa Srbijom koja i dalje ispoljava agresivnost prema Albancima, deli spoljne politike dve albanske republike i jača uticaj Beograda na zvaničnu Tiranu", navodi se u platformi.Kosovo je odbilo da učestvuje na samitu u Ohridu gde je bilo reči o balkanskom Šengenu, inicijativi koju ocenjuje štetnom i smatra da bi doprinela širenju ruskog uticaja na Balkanu. Uprkos činjenici da je nova kosovska vlada još nije formirana Kurti se protivi toj inicijtativi i zalaže se za snažniju sradnju Kosova i Albanije pre toga.Samoopredeljenje, kako se navodi u platformi, zahteva i ukidanje putarine za nacionalni autoput koju je uvela Ramina vlada, što se vidi kao prilika da se onemogući bogaćenje oligarha i sa čim se slaže i albanska opozicija, prenosi Dita.U platformi se navodi da bi "propali model beskrupulozne privatizacije ;kroz sistem javno-privatnog partnerstva trebalo zameniti modelom zasnovanim na proizvodnji i zapošljavanju, što bi takođe sprečilo dalju depopulaciju albanskih teritorija".Jedna od tačaka odnosi se na prava etničkih Albanaca."Nacionalna i građanska prava Albanaca u Severnoj Makedoniji, Preševu, Medveđi i Bujanovcu (Srbija) i Crnoj Gori i prava Albanaca proteranih iz Grčke treba da budu prioritetno pitanje za Albaniju i za Kosovo u bilateralnim i multilateralnim odnosima s drugim državama regiona. Koordinacija napora dve zemlje s tim u vezi je imperativ. Dve vlade trebalo bi da uključe političke predstavnike Albanaca s drugih teritorija u rešavanje pitanja koja ih brinu", navodi se u platformi u delu koji se odnosi na zaštitu etnički albanskih područja.U platformi se kao zasebne tačke navode i zajednički kulturni događaji i obrazovanje, uključujući očuvanje zgrade Narodnog pozorište, budžet za bisokope i filmsku produkciju, objedinjavanje nastavnih programa bez prepreka za priznavanje stučnih diploma i licenci.Platforma predlaže i zajedničku sportsku ligu Kosova i Albanije.Platforma takođe poziva na "objedinjavanje pravnog okvira, koordinaciju institucija koje se bave istraživanjem, dokumentacijom kao i i zajedničko finansiranje očuvanja nacionalne baštine, zajedničko predstavljanje u međunarodnim institucijama i organizacijama i zaštitu baštine od otuđenja i privatizacije".Navodi se takođe da dve albanske države treba da "sva mesta baštine unesu u zajednički digitalni i javni registar i da ih učine delom školskih programa".Kako je prenela Dita, Platforma o saradnji Kosova i Albanije u 16 tačaka predviđa i zajedničko tržište ekonomičnog snabdevanja električnom energijom, ukidanje troškova rominga, zajedničku borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, ukidanje dozvola boravka za građane dve zemlje, zaštitu prava žena, zaštita životne sredine, prava i uključivanje dijaspore.            

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/nis-dve-i-po-godine-kasni-s-donoenjem-lokalnog-antikorupcijskog-plana

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Niš dve i po godine kasni s donošenjem Lokalnog antikorupcijskog plana

Koordinator nekadašnjeg niškog LAF-a Zorica Miladinović je na forumu o tome rekla da je Niš nekada prednjačio u borbi protiv korupcije i bio među prva četiri grada u Srbiji koji su doneli lokalne antikorupcijske planove.Međutim, rekla je Zorica Miladinović, aktivnost LAF-a je zamrla jer "nismo naišli na adekvatan odgovor predstavnika lokalne vlasti" koji su predlagali "selektivnu primenu" preporuka Agencije Srbije za borbu protiv korupcije, što znači da će se "iz modela uzeti ono što odgovara lokalnoj vlasti".Članovi LAF-a su zbog takvog stava predstavnika Grada marta prošle godine podneli kolektivnu ostavku i potom je prestala aktivnost na izradi novog LAP-a i formiranja LAF-a.Advokat Centra za integritet, Milan Jovanović, podsetio je da Akcioni plan za pristupanje Srbije Evropskoj uniji koji je Vlada Srbije donela 2016. godine, predviđa jačanje preventivnih antikorupcijskih mehanizama u lokalnim samoupravama, te su one dužne da usvoje LAP-ove po modelu Agencije za borbu protiv korupcije.Članica projektnog tima Centra za integritet, Vesna Crnogorac, rekla je da rezultati istraživanja portala "Medijska kutija" iz Niša govore da je do decembra prošle godine 113 od ukupno 145 lokalnih samouprava, usvojilo lokalne antikorupcijske planove, ali je samo 15 opština i gradova formiralo LAF-ove.Novinar "Južnih vesti" Aleksandar Stankov je ocenio na skupu da Centar za integritet radi "Sizifov posao" sve "dok je ova vlast aktuelna"."Borba protiv korupcije aktuelne vlasti je samo verbalna. Radna grupa je pre dve godine podnela ostavke, a ništa se ne dešava. Radna grupa bi trebalo da se ponovo aktivira, ali se bojim da bi trebalo razmišljati i o nekom 'gerilskom' LAF-u koji bi formirao Centar za integritet", izjavio je Stankov.Sociolog Đokica Jovanović je ukazao na korupciju kao kulturološki problem u 200 godina srpske istorije."Naša javnost ne zna da su istraživanja da su zemlje u kojima je niži nivo korupcije, bogatije i imaju mnogo bolji lični standard. U zemljama u kojima je korupcija izražena, i društveni i lični standard su niski", rekao je Jovanović.Procenio je da bi se "običan čovek" borio protiv korupcije kada bi znao da mu bez korupcije plata ne bi bila 150 evra, koliko, kako je rekao, realno sada iznosi najniža plata u Srbiji.Predstavnici Centra integritet najavili su da će organizovati još dva dijaloga u okviru projekta "Građani Niša u borbi protiv korupcije" koji sprovode uz podršku beogradskog Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).          

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:832505-Zloupotrebama-tokom-javnih-nabavki-ostetili-opstinu-Lajkovac-za-10-miliona-evra

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zloupotrebama tokom javnih nabavki oštetili opštinu Lajkovac za 10 miliona evra

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavki, čime je opština Lajkovac oštećena za više od 10.000.000 dinara. Uhapšeni su D.V. (47), odgovorno lice firme "Cevas ko" doo iz Lazarevca, koji se tereti da je počinio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i krivično delo falsifikovanje službene isprave, M.P. (37), bivše odgovorno lice javnog preduzeća "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac", koja se sumnjiči da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok su P.M. (44), član komisije za javnu nabavku, i G.B. (44), predstavnik ponuđača firme "Dragan Marković" iz Lajkovca, uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju. PROČITAJTE JOŠ - Sumnja se da je D.V., 2015. godine, prilikom konkursa za četiri javne nabavke vredne 8.087.540 dinara, investitoru "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac" dostavio ponude sa falsifikovanim sadržajem, na osnovu kojih je izabran kao najpovoljniji ponuđač. Osumnjičeni M.P. i P.M., se terete da su maja 2016. godine u postupku javne nabavke neosnovano doneli odluku o dodeli ugovora za izvođenje pripremnih radnji na izgradnji fudbalskog terena u opštini Lajkovac firmi "Cevas ko". Sumnja se da su M.P. i P.M., uvažili zahtev za zaštitu prava koju je podnela firma "Cevas ko" iako ta ponuda nije ispunjavala tražene uslove u pogledu tehničkih kapaciteta, čime su opštinu Lajkovac oštetili za 7.296.449 dinara. Takođe M.P. se tereti da je 2018. godine, u postupku javne nabavke izgradnje trotoara u Lajkovcu, neovlašćeno obaveštavala osumnjičenog G.B. o drugim ponudama, na osnovu čega je prilagođavanjem konkursne dokumentacije omogućeno da firma "Dragan Marković" iz Lajkovca dobije posao. Sumnja se da je opština Lajkovac, na ovaj način oštećena za 2.859.780 dinara. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:832351-Sa-Morave-do-Beca-i-Soluna-Er-Srbijom-do-Austrije-i-Grcke

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Sa "Morave" do Beča i Soluna: "Er Srbijom" do Austrije i Grčke

Nakon uspostavljanja civilne vazdušne plovidbe, sa aerodromaSA "Morave", leteće se do Beča i Soluna, i to nacionalnom avio-kompanijom. Nakon sprovedene javne nabavke za obavljanje redovnih vazdušnih letova sa civilnog aerodroma "Morava" u Lađevcima kod Kraljeva, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ugovor je dodelilo avio-kompaniji "Er Srbija", kao najpovoljnijem, ujedno i jedinom ponuđaču na tenderu. Na osnovu ugovora, "Er Srbija" će u naredne tri godine obaviti ukupno 300 povratnih letova do Beča, tokom cele godine, kao i 184 povratna leta do Soluna tokom letnje turističke sezone. Nacionalna avio-kompanija će na ime subvencija od države za civilni avio-saobraćaj ka prestonici Austrije dobiti 3,32 miliona evra, dok će za vazdušnu plovidbu ka grčkoj luci u Egejskom moru dobiti 2,25 miliona evra. Redovne avio-linije za Beč, i to tri puta nedeljno, funkcionisaće tokom cele godine, i to počevši od 1. decembra 2019, dok bi sezonska linija za Solun, planirana takođe tri puta nedeljno, trebalo da bude uspostavljena od sredine marta naredne godine, a obavljaće se do 15. oktobra, a potom ponovo u istom periodu i 2021. godine. Pročitajte još - - Već od početka decembra stanovnici Kraljeva i oklonih gradova moći da po pristupačnim cenama brzo, komforno i bezbedno putuju najpre za Beč, a potom i za Solun. Radi se i na uspostavljanju redovnih linija prema još nekim destinacijama, ali o tome više reči kada se stvari konkretizuju - kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva. Posle Beograda i Niša, Kraljevo je tako i zvanično postalo treći grad u Srbiji sa čije će međunarodne vazdušne luke, na sredokraći između grada na Ibru, Čačka i Kragujevca, svoje letove, avionima ATR-72, obavljati srpski avio-prevoznik. IZGRAĐEN ZA VOJSKU 1967. VOJNI aerodrom u Lađevcima u dolini Zapadne Morave izgrađen je 1967, a zvanična inicijativa za promenu njegovog statusa u mešoviti, odnosno vojno-civilni, pokrenuta je još 2001. Radovi na konverziji započeti su 2008, a za civilne letove otvoren je na Vidovdan 28. juna ove godine. Aerodrom "Morava" je bez ikakve sumnje od izuzetnog značaja za Raški i Moravički okrug i centralnu Srbiju. Uspostavaljanjem civilnog vazdušnog saobraćaja turisti iz celog sveta lakše će moći da posećuju Vrnjačku Banju, Goč, Kopaonik, Zlatibor, da vide obližnje manastire Žiču i Studenicu i srednjovekovnu tvrđavu Maglič, ali i da stanovnici centralne Srbije i poslovno i privatno lakše putuju u inostranstvo.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:832524-Najveca-obnova-voznog-parka-u-istoriji-gradskog-prevoznika-u-jednoj-godini-Stiglo-13-novih-autobusa-u-Novi-Sad

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Najveća obnova voznog parka u istoriji gradskog prevoznika u jednoj godini: Stiglo 13 novih autobusa u Novi Sad

U CENTRALNU garažu JGSP "Novi Sad" danas je stiglo 13 novih "mercedes-benc" autobusa sa pogonom na komprimovani prirodni gas (CNG). - U toku je najveća obnova voznog parka u istoriji gradskog prevoznika u jednoj godini. U preduzeće je nedavno stiglo osam midbuseva, danas 13 "mercedes-benc" solo autobusa a uspešno su završene javne nabavke na osnovu kojih očekujemo da u 2020. godini stigne još 50 vozila - navode u tom javnom gradskom preduzeću. PROČITAJTE JOŠ - U JGSP napominju da to ne bi bilo urađeno da nisu naišli na razumevanje nadležnih u Gradu, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem. - Iz gradske kase je u 2019. godini izdvojeno dve milijarde dinara za 71 autobus. Uz to, sklopljen je aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i raspisan tender za kupovinu još 30 vozila - rekao je direktor JGSP "Novi Sad" Milovan Amidžić. Ugovor za kupovinu novoisporučenih vozila potpisan je 7. juna sa kompanijom "Star import d.o.o", generalnim distributerom "Mercedes-Benc" vozila za Srbiju, na osnovu sprovedenog otvorenog postupka javne nabavke. Nova vozila su solo, niskopodna, imaju ugrađene klima-uređaje i mehaničke rampe. U odnosu na prethodne nabavke, imaju nešto viši nivo opreme, tako da poseduju vaj-faj 4G ruter i video nadzor. Ukupan broj mesta za sedenje je 30, a ukupan kapacitet autobusa iznosi 90 mesta plus mesto za vozača. - Obnovom voznog parka naše usluge biće podignute na zavidan nivo, a putnici će na naše, a verujem i njihovo, zadovoljstvo, dobiti značajno veći kvalitet prevoza - naglasio je Amidžić.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/hronika/hronika/171350/uhapsena-krimi-cetvorka-lajkovcu-muljali-javnim-nabavkama-falsifikovali-dokumenta-ojadili-opstinu-miliona

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšena krimi četvorka u Lajkovcu: Muljali na javnim nabavkama, falsifikovali dokumenta i ojadili opštinu za 10 miliona!

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupciju u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavki, čime je opština Lajkovac oštećena za više od 10.000.000 dinara.IZVOR: Republika utorak, 26. 11. 2019.| 15:07 0Uhapšeni su D.V. (1972), odgovorno lice firme "Cevas ko" doo iz Lazarevca, koji se tereti da je izvšio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i krivično delo falsifikovanje službene isprave, M.P. (1982), bivše odgovorno lice javnog preduzeća "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac", koja se sumnjiči da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok su P.M. (1975), član komisije za javnu nabavku, i G.B. (1975), predstavnik ponuđača firme "Dragan Marković" iz Lajkovca, uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju.Sumnja se da je D.V., 2015. godine, prilikom konkursa za četiri javne nabavke vredne 8.087.540 dinara, investitoru "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac" dostavio ponude sa falsifikovanim sadržajem, na osnovu kojih je izabran kao najpovoljniji ponuđač.Osumnjičeni M.P. i P.M., se terete da su maja 2016. godine u postupku javne nabavke neosnovano doneli odluku o dodeli ugovora za izvođenje pripremnih radnji na izgradnji fudbalskog terena u opštini Lajkovac firmi "Cevas ko".Sumnja se da su M.P. i P.M., uvažili zahtev za zaštitu prava koju je podnela firma "Cevas ko" iako ta ponuda nije ispunjavala tražene uslove u pogledu tehničkih kapaciteta, čime su opštinu Lajkovac oštetili za 7.296.449 dinara.Takođe M.P. se tereti da je 2018. godine, u postupku javne nabavke izgradnje trotoara u Lajkovcu, neovlašćeno obaveštavala osumnjičenog G.B. o drugim ponudama, na osnovu čega je prilagođavanjem konkursne dokumentacije omogućeno da firma "Dragan Marković" iz Lajkovca dobije posao.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.      

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Biznis/a547182/Tender-dana.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Javna nabavka za izgradnju Doma zdravlja na Adicama

Autor:eKapijaGradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove Novog Sada raspisala je javnu nabavku za izgradnju Doma zdravlja na Adicama.Izbor najpovoljnije ponude će se izvršiti primenom kriterijuma najniža ponuđena cena.Rok za podnošenje ponuda je 11. decembar 2019. godine, kada će biti održano i javno otvaranje ponuda, a odluka o dodeli ugovora biće doneta u roku od 25 dana.Za više informacija posetite portal eKapija.    

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a547166/Uhapsene-cetiri-osobe-u-Lajkovcu-zbog-sumnje-da-su-umesane-u-korupciju.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšene četiri osobe u Lajkovcu zbog sumnje da su umešane u korupciju

Autor:FoNetPolicija u Lajkovcu uhapsila je četiri osobe zbog sumnje da su umešane u korupciju u postupcima javnih nabavki, čime je ta opština oštećena za više od 10 miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.Uhapšeni su odgovorno lice firme Cevas ko D.V. (47), bivše odgovorno lice javnog preduzeća Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac M.P. (37), član komisije za javnu nabavku P.M. (44) i predstavnik ponuđača firme Dragan Marković G.B. (44).Sumnja se da je D.V. 2015. godine, prilikom konkursa za četiri javne nabavke vredne 8.087.540 dinara, investitoru Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac dostavio ponude sa falsifikovanim sadržajem, na osnovu kojih je izabran kao najpovoljniji ponuđač. Osumnjičeni M.P. i P.M. se terete da su maja 2016. godine u postupku javne nabavke neosnovano doneli odluku o dodeli ugovora za izvođenje pripremnih radnji na izgradnji fudbalskog terena u opštini Lajkovac firmi Cevas ko. Sumnja se da su M.P. i P.M. uvažili zahtev za zaštitu prava koju je podnela firma Cevas iako ta ponuda nije ispunjavala tražene uslove u pogledu tehničkih kapaciteta, čime su opštinu Lajkovac oštetili za 7.296.449 dinara. Takođe M.P. se tereti da je 2018. godine, u postupku javne nabavke izgradnje trotoara u Lajkovcu, neovlašćeno obaveštavala osumnjičenog G.B. o drugim ponudama, na osnovu čega je prilagođavanjem konkursne dokumentacije omogućeno da firma Dragan Marković iz Lajkovca dobije posao. Sumnja se da je opština Lajkovac, na taj način oštećena za 2.859.780 dinara.        

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hronika/3751171/uhapsene-cetiri-osobe-sumnja-se-da-su-ostetile-opstinu-lajkovac-za-vise-od-10-miliona-dinara.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšene četiri osobe, sumnja se da su oštetile opštinu Lajkovac za više od 10 miliona dinara

Policija je uhapsila četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavki, čime je opština Lajkovac oštećena za više od 10.000.000 dinara. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaPolicija je uhapsila četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavki, čime je opština Lajkovac oštećena za više od 10.000.000 dinara.Uhapšeni su D. V. (1972), odgovorno lice firme "Cevas ko" iz Lazarevca, koji se tereti da je izvršio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i krivično delo falsifikovanje službene isprave, kao i M. P. (1982), bivše odgovorno lice javnog preduzeća "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac", koja se sumnjiči da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja. P. M. (1975), član komisije za javnu nabavku, i G. B. (1975) predstavnik ponuđača firme "Dragan Marković" iz Lajkovca uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Sumnja se da je D. V. 2015. godine prilikom konkursa za četiri javne nabavke vredne 8.087.540 dinara investitoru "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac" dostavio ponude sa falsifikovanim sadržajem na osnovu kojih je izabran kao najpovoljniji ponuđač, saopštio je MUP. Osumnjičeni M. P. i P. M. se terete da su maja 2016. godine u postupku javne nabavke neosnovano doneli odluku o dodeli ugovora za izvođenje pripremnih radnji na izgradnji fudbalskog terena u opštini Lajkovac firmi "Cevas ko". Sumnja se da su M. P. i P. M. uvažili zahtev za zaštitu prava koju je podnela firma "Cevas ko" iako ta ponuda nije ispunjavala tražene uslove u pogledu tehničkih kapaciteta, čime su opštinu Lajkovac oštetili za 7.296.449 dinara. Takođe M. P. se tereti da je 2018. godine u postupku javne nabavke izgradnje trotoara u Lajkovcu neovlašćeno obaveštavala osumnjičenog G. B. o drugim ponudama, na osnovu čega je prilagođavanjem konkursne dokumentacije omogućeno da firma "Dragan Marković" iz Lajkovca dobije posao. Sumnja se da je opština Lajkovac na ovaj način oštećena za 2.859.780 dinara. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hronika/3751171/uhapsene-cetiri-osobe-sumnja-se-da-su-ostetile-opstinu-lajkovac-za-vise-od-10-miliona-dinara.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšene četiri osobe, sumnja se da su oštetile opštinu Lajkovac za više od deset miliona dinara

Policija je uhapsila četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavki, čime je opština Lajkovac oštećena za više od 10.000.000 dinara. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovimaPolicija je uhapsila četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavki, čime je opština Lajkovac oštećena za više od 10.000.000 dinara.Uhapšeni su D. V. (1972), odgovorno lice firme "Cevas ko." iz Lazarevca, koji se tereti za krivična dela "zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom" i falsifikovanje službene isprave, kao i M. P. (1982), bivše odgovorno lice JP Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac, koja se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja. P. M. (1975), član komisije za javnu nabavku, i G. B. (1975) predstavnik ponuđača firme "Dragan Marković" iz Lajkovca uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo "zloupotreba službenog položaja u pomaganju". Sumnja se da je D. V. 2015. godine, prilikom konkursa za četiri javne nabavke vredne 8.087.540 dinara, investitoru - Direkciji za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac - dostavio ponude sa falsifikovanim sadržajem na osnovu kojih je izabran kao najpovoljniji ponuđač, saopštio je MUP. Osumnjičeni M. P. i P. M.  terete se da su u maju 2016. godine,  u postupku javne nabavke, neosnovano doneli odluku o dodeli ugovora za izvođenje pripremnih radnji na izgradnji fudbalskog terena u opštini Lajkovac firmi "Cevas ko". Sumnja se da su M. P. i P. M. uvažili zahtev za zaštitu prava koju je podnela firma "Cevas ko" iako ta ponuda nije ispunjavala tražene uslove u pogledu tehničkih kapaciteta, čime su opštinu Lajkovac oštetili za 7.296.449 dinara. Takođe M. P. se tereti da je 2018. godine u postupku javne nabavke izgradnje trotoara u Lajkovcu neovlašćeno obaveštavala osumnjičenog G. B. o drugim ponudama, na osnovu čega je prilagođavanjem konkursne dokumentacije omogućeno da firma "Dragan Marković" iz Lajkovca dobije posao. Sumnja se da je opština Lajkovac na ovaj način oštećena za 2.859.780 dinara. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.  

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/hronika/uhapsene-cetiri-osobe-zbog-korupcije-opstina-lajkovac-ostecena-za-vise-od-10-miliona-dinara-2019-11-26

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: UHAPŠENE ČETIRI OSOBE ZBOG KORUPCIJE: Opština Lajkovac oštećena za više od 10 miliona dinara!

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP-a uhapsili su četiri osobe. . Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.Srbija Danas/TelegrafUhapšeni su D. V. (47), iz firme "Cevas ko" doo iz Lazarevca, M. P. (37), bivše odgovorno lice JP "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac", P. M. (44), član komisije za javnu nabavku i G. B. (44), predstavnik ponuđača firme "Dragan Marković" iz LajkovcaPripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP-a uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavki, čime je opština Lajkovac oštećena za više od 10 miliona dinara, saopštio je danas MUP.Uhapšeni su D. V. (47), odgovorno lice firme "Cevas ko" doo iz Lazarevca, koji se tereti da je izvršio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i krivično delo falsifikovanje službene isprave, M. P. (37), bivše odgovorno lice javnog preduzeća "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac", koja se sumnjiči da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja, kaže se u saopštenju.P. M. (44), član komisije za javnu nabavku i G. B. (44), predstavnik ponuđača firme "Dragan Marković" iz Lajkovca, uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju, naveo je MUP.Sumnja se da je D. V, 2015. godine, prilikom konkursa za četiri javne nabavke vredne 8.087.540 dinara, investitoru "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac" dostavio ponude sa falsifikovanim sadržajem, na osnovu kojih je izabran kao najpovoljniji ponuđač.Osumnjičeni M. P. i P. M. terete se da su maja 2016. godine u postupku javne nabavke neosnovano doneli odluku o dodeli ugovora za izvođenje pripremnih radnji na izgradnji fudbalskog terena u opštini Lajkovac firmi "Cevas ko".Sumnja se da su M. P. i P. M, uvažili zahtev za zaštitu prava koju je podnela firma "Cevas ko", iako ta ponuda nije ispunjavala tražene uslove u pogledu tehničkih kapaciteta, čime su opštinu Lajkovac oštetili za 7.296.449 dinara.Takođe M. P. se tereti da je 2018. godine, u postupku javne nabavke izgradnje trotoara u Lajkovcu, neovlašćeno obaveštavala osumnjičenog G. B. o drugim ponudama, na osnovu čega je prilagođavanjem konkursne dokumentacije omogućeno da firma "Dragan Marković" iz Lajkovca dobije posao.Sumnja se da je opština Lajkovac, na ovaj način oštećena za 2.859.780 dinara.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, akciju su izveli u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.             

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijanabavke

Naslov: Uhapšeno četvoro zbog korupcije u javnim nabavkama

BEOGRAD, 26. novembra (Tanjug) - Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP-a uhapsili su četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavki, čime je opština Lajkovac oštećena za više od 10 miliona dinara, saopštio je danas MUP.Uhapšeni su D.V. (47), odgovorno lice firme „Cevas ko“ doo iz Lazarevca, koji se tereti da je izvšio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i krivično delo falsifikovanje službene isprave, M.P. (37), bivše odgovorno lice javnog preduzeća „Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac“, koja se sumnjiči da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja, kaže se u saopštenju.P.M. (44), član komisije za javnu nabavku, i G.B. (44), predstavnik ponuđača firme „Dragan Marković“ iz Lajkovca, uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju, naveo je MUP.Sumnja se da je D.V, 2015. godine, prilikom konkursa za četiri javne nabavke vredne 8.087.540 dinara, investitoru „Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac“ dostavio ponude sa falsifikovanim sadržajem, na osnovu kojih je izabran kao najpovoljniji ponuđač.Osumnjičeni M.P. i P.M. terete se da su maja 2016. godine u postupku javne nabavke neosnovano doneli odluku o dodeli ugovora za izvođenje pripremnih radnji na izgradnji fudbalskog terena u opštini Lajkovac firmi "Cevas ko“.Sumnja se da su M.P. i P.M., uvažili zahtev za zaštitu prava koju je podnela firma "Cevas ko", iako ta ponuda nije ispunjavala tražene uslove u pogledu tehničkih kapaciteta, čime su opštinu Lajkovac oštetili za 7.296.449 dinara.Takođe M.P. se tereti da je 2018. godine, u postupku javne nabavke izgradnje trotoara u Lajkovcu, neovlašćeno obaveštavala osumnjičenog G.B. o drugim ponudama, na osnovu čega je prilagođavanjem konkursne dokumentacije omogućeno da firma „Dragan Marković“ iz Lajkovca dobije posao.Sumnja se da je opština Lajkovac, na ovaj način oštećena za 2.859.780 dinara.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, akciju su izveli u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.11.2019

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/hronika/3126134-opstina-lajkovac-ostecena-za-vise-od-10-miliona-dinara-zbog-korupcije-uhapsene-4-osobe

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Opština Lajkovac oštećena za više od 10 miliona dinara zbog korupcije: Uhapšene 4 osobe

Uhapšeni su D. V. (47), iz firme "Cevas ko" doo iz Lazarevca, M. P. (37), bivše odgovorno lice JP "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac", P. M. (44), član komisije za javnu nabavku i G. B. (44), predstavnik ponuđača firme "Dragan Marković" iz Lajkovca26/11/19 |  17:01Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP-a uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavki, čime je opština Lajkovac oštećena za više od 10 miliona dinara, saopštio je danas MUP.Uhapšeni su D. V. (47), odgovorno lice firme "Cevas ko" doo iz Lazarevca, koji se tereti da je izvršio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i krivično delo falsifikovanje službene isprave, M. P. (37), bivše odgovorno lice javnog preduzeća "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac", koja se sumnjiči da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja, kaže se u saopštenju.P. M. (44), član komisije za javnu nabavku i G. B. (44), predstavnik ponuđača firme "Dragan Marković" iz Lajkovca, uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju, naveo je MUP.Foto-ilustracija: Profimedia/AlamySumnja se da je D. V, 2015. godine, prilikom konkursa za četiri javne nabavke vredne 8.087.540 dinara, investitoru "Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac" dostavio ponude sa falsifikovanim sadržajem, na osnovu kojih je izabran kao najpovoljniji ponuđač.Osumnjičeni M. P. i P. M. terete se da su maja 2016. godine u postupku javne nabavke neosnovano doneli odluku o dodeli ugovora za izvođenje pripremnih radnji na izgradnji fudbalskog terena u opštini Lajkovac firmi "Cevas ko".Sumnja se da su M. P. i P. M, uvažili zahtev za zaštitu prava koju je podnela firma "Cevas ko", iako ta ponuda nije ispunjavala tražene uslove u pogledu tehničkih kapaciteta, čime su opštinu Lajkovac oštetili za 7.296.449 dinara.Takođe M. P. se tereti da je 2018. godine, u postupku javne nabavke izgradnje trotoara u Lajkovcu, neovlašćeno obaveštavala osumnjičenog G. B. o drugim ponudama, na osnovu čega je prilagođavanjem konkursne dokumentacije omogućeno da firma "Dragan Marković" iz Lajkovca dobije posao.Sumnja se da je opština Lajkovac, na ovaj način oštećena za 2.859.780 dinara.Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, akciju su izveli u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.(Telegraf.rs)            

----------------------------------------------------------