Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 19.05.2020

Medij: Alo     Strana: 2

Rubrika: Aktuelno

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Đerić: Čišćenje korupcije zbog koje mladi odlaze

Đerić: Čišćenje korupcije zbog koje mladi odlaze

Zlata Đerić, članica Predsedništva Pokreta „Metla 2020“, izjavilaje da je cilj ovog pokreta čišćenje korupcije,

koja mlade tera iz Srbije. Počistiti lažne diplome i devalvirano obrazovanje koje ih takođe

tera iz ove zemlje. Naša deca treba da ostanu ovde i da urede ovu zemlju“, rekla je Đerićeva. Kakoje saopštiotaj pokret, ona je navela da mladi, gde god da odu u svet, tamo neće pronaći svoju očevinu i dedovinu.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: Alo     Strana: 3

Rubrika: Aktuelno

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Šešelj dao podršku Lutovcu!

Šešelj dao podršku Lutovcu!

Zoran Lutovac nije korumpiran, zato i pokušavaju da ga smene sa čela Demokratske stranke, kaže predsednik SRS-a Vojislav Šešelj.

- Demokratska stranka je već osam godina u teškoj krizi i ne žalim ja mnogo zbog toga. Mi bismo voleli kad bi tu krizu savladali i izašli na izbore jer osim nas ne postoji opoziciona stranka koja je sposobna da kontroliše biračka mesta - kaže Šešelj. Lutovac, kaže Šešelj, nije lično korumpiran, niti se, koliko on zna, vezuje neka afera za

njega, za razliku od drugih predsednika ili visokih funkcionera DS-a, koji se pojavljuju u javnosti.

- Za razliku od drugih predsednika i visokih funkcionera, on jedini nije lično korumpiran. Ne znam da li se može vezati za neku aferu i zbog toga ga pokušava-

ju srušiti oni koji bi da

se vrate na čelo DS-a, poput Borisa Tadića i onih koji su u poslednje vreme sa režimom, tu mislim na

Aleksandru

Jerkov kaže.

- Režim bi najviše voleo da na čelo dođe Balša “¦ Božović jer nije mnogo pametan i sklon je kriminalu smatra Šešelj i dodaje:

- Od starih kadrova, rukama i nogama kopa Boris Tadić, a neke ambicije ima i Dragan Šutanovac. Nemam šta dobro da kažem o Lutovcu, ali između Lutovca i Borisa Tadića, Aleksandre Jerkov, Šutanovca i Balše Božovića, ja bih se opredelio za Lutovca. On neće da bude čovek naprednjačkog režima, a pokušava i u ovom savezu da sačuva autonomiju.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: Alo     Strana: 10

Rubrika: Hronika

Autori: E. A.

Teme: Korupcija

Naslov: Službenica uzela mobilni od 1.000 € da sredi usvajanje deteta

Službenica uzela mobilni od 1.000 € da sredi usvajanje deteta

Dva socijalna radnika iz Vranja D. M. i D. T. uhapšena su juče po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Nišu zbog sumnje da su u junu 2019. godine primili mito od porodice koja je želela da usvoji dete!

Radnici Centra za socijalni rad u Vranju D. M. i D. T. vodili su slučaj za usvajanje deteta M. M. Veruje se da je D. M. primila na poklon mobilni telefon u vrednosti 1.000 evra od S. R. iz Bujanovca samo da bi donela rešenje na osnovu kojeg on i njegova supruga mogu da usvoje dete. Međutim, gastarbajter u to vreme nije bio u Srbiji već u Švajcarskoj, zbog čega po zakonu nije ni mogao da postane otac nezbrinutog deteta.

Službenici je pomogao osumnjičeni D. T. tako što je napisao izveštaj u kome je lažno prikazao da se S. R. nalazi u Srbiji i da može da usvoji dete.

 1. A.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: Blic     Strana: 1,16,25

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: ODOBRILI USVAJANJE DETETA ZA MOBILNI OD 1.000 EVRA

ODOBRILI USVAJANJE DETETA ZA MOBILNI OD 1.000 EVRA

Uhapšeni radnici Centra za socijalni rad u Vranju koji su lažirali izveštaj

ODOBRILI USVAJANJE DETETA ZA MOBILNI OD 1.000 EVRA

10 godina ima dečak koji je usvojen 3

meseca dečak je proveo u porodici

usvojitelja

Radnici Centra za socijalni rad iz Vranja Dušanka M. i Dušan T. uhapšeni su juče zbog sumnje da su dozvolili usvajanje dečaka (10) iako za to nisu ispunjeni uslovi. Zauzvrat, Dušanka M. primila je mito telefon od 1.000 evra! Kako saznaje “Blic”,

malverzacija oko usvajanja desetogodišnjeg dečaka dešavala se prošle

godine. U junu 2019. osumnjičeni radnici Centra za socijalni rad doneli su rešenje

kojim su dozvolili po-

rodici iz Bujanovca

da usvoji dečaka

iako za to nisu

ispu n i l i

nikakve uslove.

- Sulejmani R. i njegova supruga podneli su zahtev da usvoje dečaka i ušli u proces usvajanja. Kako bi se ispunili svi uslovi, dete je trebalo da prvo provede tri meseca na privikavanju, da se upozna sa članovima buduće porodice i vidi kako se usvojitelji ponašaju, da li mogu sa detetom. Međutim, čim je dečak došao u njihovu kuću, Sulejmani R. otišao je na privremeni rad u Švajcarsku - kaže izvor “Blica” upoznat sa slučajem.

Dečak je tako u porodici Sulejmanija R. proveo puna tri meseca, a da budućeg usvojitelja ne vidi nijednom!?

- Uslov da se odobri usvajanje jeste da dete provede vreme sa oba usvojitelja, a ne sa jednim - ukazuje naš sagovornik.

Iako nisu ispoštovali proceduru, Sulejmani i njegova žena na sve načine su pokušali da ostvare ono što su naumili. Tako su, kako saznajemo, sklopili dogovor sa voditeljem njihovog slučaja Dušankom M., inače radnicom Centra za socijalni rad u Vranju i članom tima za zaštitu dece i omladine da se njihov slučaj reši.

- Oni su njoj dali mito - mobilni telefon vredan 1.000 evra da im uprkos neispunjenim uslovima pomogne oko usvajanja. Njoj je u tome pomogao Dušan T. koji je napisao izveštaj u kojem je lažno napisao da je Sulejmani R. sve vreme bio sa detetom u Srbiji i da se dete priviklo na njega. Takođe, on je napisao da postoje uslovi da se usvoji dete, iako to nije bilo tačno. Švajcarsku ni na koji način nije pominjao - kaže naš sagovornik upoznat sa slučajem.

Jedan od uslova za usvajanje jeste da dečak provede tri meseca na privikavanju sa usvojiteljima, međutim, jedan od njih otišao je u Švajcarsku

Da je došlo do hapšenja potvrđeno je “Blicu” u Višem javnom tužilaštvu u Nišu, čiji je portparol Borislav Radonjić kazao za “Blic” da su po nalogu VJT socijalni radnici privedeni.

- D. M. i D. T. lišeni su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo primanja mita i zloupotrebe službenog položaja. Sumnja se da su mimo predviđene procedure, zloupotrebom službenog položaja, omogućili zasnivanje usvojenja jednog maleoletnog lica. Njima je određeno zadržavanje i u zakonski predviđenom roku biće saslušani u posebnom Odeljenju za suzbijanje korupcije pri Višem javnom tužilaštvu u Nišu. Zakonski rok za saslušanje je 48 sati - rekao je Radonjić. ?

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD ĆUTI

„Blic“ je uputio zvaničnim putem Centru za socijalni rad u Vranju pitanja u vezi sa ovim slučajem, a do zaključenja broja stigao je odgovor da će direktorka Centra za socijalni rad dati zvaničnu izjavu za medije nakon dobijene saglasnosti od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: Danas     Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: P.D.

Teme: Korupcija

Naslov: Paunović: Korupcija umesto pridobijanja

Rasprava bivših demokrata na Tviteru

Paunović: Korupcija umesto pridobijanja

 • Samofalov: Zašto ste izdali bojkot

Beograd - Predsednik opštine Paraćin i nekadašnji funkcioner Demokratske stranke Saša Paunović i portparol Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov ušli su u polemiku na Tviteru oko aktuelnih previranja u DS-u.

Paunović je na svom profflu podelio tekst Dejana Ilića sa Peščanika, koji se bavi bavi pomenutom temom, izdvojivši iz njega deo za koji mu se činilo da dobro opisuje trenutnu situaciju kod „demokrata".

- Umesto da pridobijate članstvo i pristalice za svoju politiku, dovoljno je da kupite, korumpirate, ucenite par članova statutarne komisije i da preko njih svoju volju namećete članovima i pristalicama stranke bez obzira na činjenice, ustav i zakon - citirao je Paunović deo iz teksta.

Samofalov je podelio njegov tvit i odgovorio na njega.

- Umesto da se lojalno pridržavaš odluke opozicije o bojkotu, ti odlučiš da izdaš bojkot. I sve to samo da bi i posle 20 godina ostao vlast u Paraćinu, a pritom držiš lekcije o kupovini i korupciji. Ukratko, kad paraćinski Palma drži predavanje o čestitosti i poštenju u politici - napisao je Samofalov. Paunović mu je odgovorio da je reč o citatu iz Peščanika i dodao „kome se ne dopada, do njega je, nije do mene“.

- Do tebe je izdaja bojkota, definitivno - uzvratio je Samofalov.

Još jedan korisnik pomenute društvene mreže uključio se u raspravu, upitavši Samofalova „u čemu je motiv vas iz SDS-a, da ovako emotivno učestvujete u ovim raspravama između dve strane“?

- Saša Paunović nije druga strana. On je nije više član DS, kao ni ja. Razgovaram sa njim kao eh član sa eh članom. Verujem da je to poštenije od onoga što on radi - napisao je Samofalov.

Korisnik Tvitera je zatim prokomentarisao da mu se čini da je fimkcioner SDS-a polemisao i sa drugima iz DS-a, uz ocenu da „valja sačuvati ideološkojedinstvo".

- Nisam. Osim sa Dušanom Kostadinovićem, zato što smo obojica članovi Ujedinjene DS. A on kao predsednik 10 te Ujedinjene DS, čiji sam ja član 10, opstruiše punih godinu dana njegovo formiranje. Tako da moja je obaveza da se bavim ovim pitanjem - poručio je Samofalov i dodao da „nema zle krvi“.

P.D.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: Danas     Strana: 11

Rubrika: Dijalog

Autori: Saša Uzelac

Teme: Korupcija

Naslov: Zašto izaći na izbore

Zašto izaći na izbore

Saša

Uzelac

MISLJENJE

Jedini način da se suprotstavimo ovom zlu oličenom u režimu Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučićaje stvaranjejednake političke snage na suprotnoj strani.To neznači da budemo jednaki u nasilju, zločinu, zloupotrebama i korupciji, već izgradnju dovoljnih kapaciteta da u svakodnevnoj političkoj borbi zaštitimo građane koji trpe nasilje i nepravdu, naše članove i aktiviste koji su progonjeni zbog javnog delovanja, kao i demokratiju i Ijudska prava u Srbiji u celini.

Dakle, izovoga nas neće izvući nikakav novi proglašeni mesija „građanske Srbije", niti građani koji lupaju u šerpe i lonce, već - politička organizacija. I to ona koja je sposobna da odbrani i oslobodi građane, i za koju istovremeno dovoljan broj Ijudi smatra da ih njeni kandidati predstavljaju i promovišu njihove interese i vrednosti.llito, iliništa.

Oni koji odbacuju izlazak na izbore, sanjaju o „nezadovoljnim građanima" koji će se uskoro neminovno pojaviti na ulicama u poslednjem činu, kao deus ex-machina, i rešiti nas svih problema. Aktivnim, samoorganizovanim građanima, kojima je „svega dosta". Međutim, zadovoljstvo i nezadovoljstvo građana su relativna stvar u kontekstu političkih promena. Ako u društvu u jednom istorijskom trenutku postoje dobro organizovane opozicione političke formacije, koje vešto artikulišu nezadovoljstvo naroda, sa infrastrukturom i liderima doraslim zadatku, čak i mala zloupotreba vlasti dovoljna je da upali vatru. U Srbiji je zloupotreba u poslednjih osam godina bilo na stotine. Ako takve organizacije ne postoje, narod može trpeti najužasniju vlast, poput ove koja postoji kod nas, nepravde i teror i narednih 50 godina, a da se ništa ne promeni.

Mi, nažalost, na opozicionoj sceni takvu organizaciju još nemamo, i moramo da je napravimo. Stoga je pitanje svih pitanja - kako se ona gradi?

Ona se ne stvara povlačenjem sa frontova. Sa terena među krug istomišljenika naTviteru i Fejsbuku, iz gradova i sela na proteste u strogi

? „Bojkot kampanja“ plasira pogrešan stav da se izlaskom na izbore

prihvata da su izborni uslovi regularni i da je vlast legitimna. Da li to znači da je Zoran Đinđić prihvatao izborne uslove pred lokalne izbore 1996. ili

predsedničke izbore 2000, da je prihvatao Miloševićev režim, da se „prodao“? centar Beograda. Pa ni povlačenjem sa najvažnijeg fronta, a to su izbori.

„Bojkot kampanja" zasniva se na pogrešnom uverenju da su izbori „državna stvar", da je to nešto što prirodno pripada vlasti, i da se izlaskom na izbore pokazuje pozitivan stav prema vlasti. Međutim, izbori su „javna stvar", oni jednako pripadaju svim građanima i političkim akterima. Izbori su društveni mehanizam za rešavanje sukoba. Izbori pripadaju nama! Parlament pripada nama! Ako ih je neko uzurpirao i monopolisao.jedini način je da ih preotmemo i vratimo u zakonite okvire. Ako ne odmah u potpunosti, onda postupno, korak po korak.

Povlačenje sa položaja koji su povezani sa vlašću, i donose velike privilegije, jeste legitiman čin borbe i nepristajanja, pokazuje da se ne slažete sa onim što vlast radi. S druge strane, povlačenje iz skupštine i izbora, kakvi god oni bili, jeste povlačenje iz društva. Iz života.

„Bojkot kampanja" plasira pogrešan stav da se izlaskom na izbore prihvata da su izborni uslovi regularni i da je vlast legitimna. Da li to znači da je Zoran Đinđić prihvatao izborne uslove pred lokalne izbore 1996. godine ili predsedničke izbore 2000. godine, da je prihvatao Miloševićev režim, da se „prodao"? Ne, većje koalicija „Zajedno" izašla na izbore 1996. kao autsajder, i u izbornim uslovima jednakim ili čak i gorim od današnjih, osvojila vlast u najvećim gradovima i preko4oopština u Srbiji. Toje otvorilo vrata za 5. oktobar. Nasuprottome, bojkotom izbora 1997. godine nije učinjeno ništa, već je napravljen korak unazad u opozicionoj borbi.

Kao alternativa glasanju navodi se pritisak na ulici. Međutim, ulične demonstracije su postigle cilj samo 1997. i 2000. godine, kada je demokratska opozicija već prethodno izašla na izbore i pobedila, pa su mitinzi bili samo odbrana očigledne izborne pobede i sprečavanje naknadne krađe. U svim drugim situacijama, protesti i ulični „performansi" nisu uspeli.

Dakle, pobeda se ne ostvaruje povlačenjem, već postepenim osvajanjem prostora u izbornom procesu, kroz izgradnju organizacije i zadobijanje poverenja birača širom Srbije. U tome će se sastojati buduća strategija Pokreta slobodnih građana.

Autor je poverenikza opštinu Stari grad

Pokreta slobodnih građana

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: Danas     Strana: 18

Rubrika: Globus

Autori: Mirko Dautović

Teme: Korupcija

Naslov: Bojimo se gladi, a ne korone

Ekonomsko-društvene posledice pandemije u Libanu

Bojimo se gladi, a ne korone

I ANALIZA |

Posle decenija korupcije i osam meseci protesta, atrofirana libanska država je preslaba da bi zaustavila virus i ublažila ekonomsko-društvene posledice po ovu liberalnu ekonomiju.

Liban je poznat po svom građanskom ratu kojije trajao petnaest godina i koji se 1989. godinezavršioTaifskim sporazumom. Slično Dejtonskom sporazumu u slučaju Bosne i Hercegovine.Taifski sporazumjezaustavio rat između različitih konfesionalnih grupa prevodeći ga u političku arenu. Nekadašnje oružane grupe (milicije) su se razoružale i postale političke partije, sa izuzetkom Hezbolaha koji je još uvek i jedno i drugo.

Politički sistem kojijetime uspostavljen nikada nije bio efikasan ni administrativno ni ekonomski. Libanska ekonomija je uspevala da opstane zahvaljujući svom sektoru usluga, doznakama svoje dijaspore iz bogatih zemalja arapskog poluostrva, i kreditima čije je vraćanje odlagano dok su se gomilali. U oktobru 2019. su izbili protesti protiv višedecenijskog kursa niza vlada koje su Liban dovele do neodrživog nacionalnog duga od oko 170 odsto BDP-a.

Epidemija korone je oduvala ovu slabu ekonomsku konstrukciju i gurnulazemlju u hiperinflaciju. Dvadeset godina je libanska funta imala fiksni kurs prema američkom dolaru: 1.500 funti za jedan dolar. Obe valute su zvanično sredstvo plaćanja u Libanu.Od martajefunta rapidno počela da gubi vrednost - na crnom tržištu deviza dolar danas vredi 4.000 funti.

Inflacija napreduje: pre mesec danaje kilojagnjetine koštalo 30.000, a danas 65.000 lira. Zbog manjka deviza, Liban je morao da ograniči uvoz nekih namirnica, štoje uzrokovalo nestašicu i realan rast cena, čak i u stranoj valuti. Plate se isplaćuju pozvaničnom kursu i više ne postoji mogućnost podizanja novca u dolarima. Banke su odlučile da uskrate tu mogućnost svojim klijentima zbog čega su se našle na udaru protesta. A zatim su donele odluku da nove uplate iz inostranstva mogu biti podignute u dolarima. Ovo je nazvano „sveži novac". Stara devizna štednja može biti podignuta u funtama po nepovoljnom kursu od 3.000 lira za dolar. Deviznih kurseva u Libanu ima nekoliko, u zavisnosti od toga ko menja valutu i u kom smeru.

Gladan i prevaren usred svetog meseca ramazana, narod Libana je ujedinjen u svom gnevu koji je usmerio ne ka džamijama i crkvama, već ka filijalama banaka. Režim političkih partija je izveo snage bezbednosti na ulice da uguše proteste suzavcem i gumenom municijom,štoje dovelo do smrti jednog mladića u drugom gradu zemlje,Tripoliju.

U prestonici se sukobi odvijaju u centru grada koji je uništen delimično u ratu, a još više u „gekopstrukciji" koju je obavila firma Rafika Haririja, premijera ubijenog 2004. u atentatu. Gde su pre rata stajali orijentalni bazari, sukovi, podignut je šoping-distrikt, grad arhitektonskih imitacija po ukusu emiratskih investitora gde Libanac prosečnih primanja nije mogao da priušti ručak Danas se tu uzdiže zid od visokih betonskih pregrada sa kojih snage reda sprečavaju demonstrante da se približe zgradi parlamenta. Butici i restorani četvrti su vandalizovani i spaljeni.

Ova kriza se prelama najjače na plećima najsiromašnijih. U uslovima pre krize, trećina Libanaca je živela u siromaštvu. Taj broj sada čini polovina stanovništva. Na to treba dodati i 1,5 miliona sirijskih izbeglica, koji čine jednu četvrtinu populacije Libana. Otkakoje Vlada uvela zabranu izlaska i ulaska iz izbegličkih logora, oni su izgubili poslove i sva primanja. Slobodni su da se vrate u Siriju, ali za sada malo njihse usuđuje nato.

No, u visokostratifikovanom libanskom društvu postoje Ijudi ispod najsiromašnijih Libanaca emigranti iz podsaharske Afrike i zemalja indijskog potkontinenta. Ovi gastarbajteri su zaposleni na crno i gotovo da nemaju nikakva prava. Muškarci rade kao đubretari i nosači, žene kao sluškinje i kućne pomoćnice. Pristaju na užasne uslove života i rada kako bi poslali koji dolar mesečno svojim porodicama u Etiopiji ili Bangladešu za kojejeto veliki prihod. Povlačenjem dolara iz platnog prometa Libana, ovo je postalo nemoguće. Kada su neki od njih, zaposleni u firmi za odnošenje smeča, ustali i zahtevali plate u dolarima, poslate su snage reda da ih silom umire.

Premijer Hasan Diab se obratio međunarodnim poveriocima i MMF-u, tražeći zajam i restruktuiranje duga. Dobio je pozitivan odgovor, uslovljen sprovođenjem reformi kojeje Liban obećao još 2018, a koje su izostale upravo zbog interesa vođa političkih partija. Prioritet među reformama se odnosi na energetski sektor, tj. snabdevanje strujom. A gotovo je nemoguće rešiti to izuzetno komplikovano i skupo pitanje bez da se oštete interesi svih lokalnih moćnika.

Ministar finansija Gazi Uazni je objavio da će kao prvu od mera Vlada uvesti plutajući kursfunte, kao i da će broj banaka sa dozvolom za rad biti smanjen za pola. Ove mere su zakasnele i mogu imati efekte tek na duge staze, ukoliko ih budu pratile odlučnije akcije. Posle decenija laži i sejanja razdora,građani na ulicama ne veruju političarima, a tamo ih tera beznađe uprkos epidemiji i policijskom času. Parola „Bojimo se gladi, a ne korone" jasno pokazuje da su besmislene bilo kakve mere koje ne budu smesta dale Libancima ono osnovno: kalorije. Baš kao štoje besmisleno držati u životu partokratski sistem koji je doveojedno obrazovano i bogato društvo poput libanskog do gladi.

Mirko Dautović

 • U uslovima pre krize, trećina

Libanaca je živela u siromaštvu. Taj broj sada čini polovina stanovništva. Na to treba dodati i 1,5 miliona sirijskih izbeglica, koji čine jednu četvrtinu populacije Libana

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: Danas     Strana: 15

Rubrika: Suočavanje

Autori: S.Č.

Teme: Korupcija

Naslov: Srpski narod najveća žrtva devedesetih

Srpski narod najveća žrtva devedesetih

Beograd Ne verujem da će ratni zločini biti tema predizborne kampanje niti mislim da treba da budu, ocenjuje za Danas Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, u okviru serijala našeg lista o tome da li ratni zločini treba da budu tema. DSS na izbore 21 .juna, izlazi na listi pokreta „Metla 2020". Prema rečima Jovanovića, prošlo je već četvrt veka od tih tragičnih događaja i zaključuje da Ijude danas mnogo više zanima kako da „uredimo Srbiju, povećamo životni standard, kako da se izborimo sa korupcijom, stranačkim zapošljavanjem i svim ostalim izrazito negativnim pojavama koje kod nas postoje".

- Naravno, istorija se ne sme zaboraviti. Naprotiv, istorijsko pamćenje se mora negovati jer je srpski narod najveća žrtva devedesetih. Dva najveća zločina upravo su izvršena protiv nas. Prvi 1995. godine kada je Hrvatska sprovela najveće etničko čišćenje i proterala Srbe iz Krajine. Drugi 1999. kada je NATO izvršio agresiju protiv naše zemlje i počinio najteži zločin - zločin protiv mira - smatra Miloš Jovanović. Upitan da li osuđeni ratni zločinci treba da budu poslanici u Skupštini, sagovornik Danasa je to pitanje ocenio „pomalo tendencioznim".

- Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, koji je određivao koje ratni zločinac a ko nije, u biti je predstavljao produženu ruku zapadnih sila i njihove politike prema jugoslovenskoj krizi štoje najjasnije izašlo na videlo tokom NATO agresije. Utoliko nisam siguran da se on uopšte može nazvati sudom niti njegov rad okarakterisati kao potraga za pravdom. Kada se tome doda činjenica da jejedini potencijalni poslaniku budućem skupštinskom sazivu predsednik SRS Vojislav Šešelj od tog tela osuđen zbog izgovorenih reči, onda mi se pitanje zaista čini bespredmetnim - kaže predsednik DSS. Na pitanje kako pomoći civilnim žrtvama ratova devedesetih, odgovara: „Na prvom mestu tako što se nikada neće zaboraviti istina".

- Postoji kod nas ponekad čudan refleks, ilije možda rečo nekakvom kompleksu inferiornosti, da se zapadno čitanje događaja iliti viđenje situacije naših tadašnjih protivnika i neprijatelja uzima kao objektivno i istinito sagledavanje stvari. A stvari stoje priličnojasno. Raspad Jugoslavije je uzrokovan hrvatskim, slovenačkim i albanskim separatizmom i to nema apsolutno nikakve veze sa Srbijom niti sa tadašnjim srpskim rukovodstvom. Jugoslavija nikada nije bila istinski željena od Hrvata. Od demonstracija u Zagrebu 5. decembra 1918. godine, preko pitanja Banovine, NDH, maspoka pa do devedesetih, linija kontinuiteta sejasno ocrtava. Isto važi i kada je reč o albanskom neprihvatanju srpske države. Za sve srpske žrtve je važno da se ta istorija ne zaboravi kao što je važno da se nikada više ne ponovi. Pominjem ovom prilikom samo srpske žrtve, ne zato što sam neosetljiv na žrtve drugih naroda, bilo ih je naravno i na žalost, već zato što se o srpskim najmanje u svetu govorilo i brinulo -zaključuje Miloš Jovanović za Danas. S. Č.

Pitanje da li osuđeni ratni zločinci treba da budu poslanici u Skupštini, sagovornik Danasa je

ocenio „pomalo tendencioznim"

s.č.

Urednica: Safeta Biševac; Obrada fotografija: Stanislav Milojković; Korektura: Marjana Stevanović; Pielom: Zoran Spahić Oraj dodatak objavljen je uz finansijsku rotoe Evropske unije i Ambasade Kmljevine Holandije. la sadržinu ovog dodatka isključivo je odgovoran list Danas i ta sadržina nipošto ne iiražava zvaniene stavove Evropske unije ili Ambasade Kraljevine Holandije.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: Danas     Strana: 12

Rubrika: Dijalog

Autori: Rade Marković

Teme: Korupcija

Naslov: Šta rade ovi ljudi?

Šta rade ovi Ijudi?

Rade

Marković

Političke ideje i interese društva predstavlja i zastupa parlament, a predstavnici građana u parlamentu (poslanici) izvršioci su prvog stava ove rečenice. Jednostavno pitanje koje sebi gotovo uvek postavim gledajući prenos parlamentarnog zasedanja ili izveštaj sa zasedanja je: Ko su ovi Ijudi, koga oni predstavljaju i kakve ozbiljne poslove oni obavljaju u ime građana koji su ih birali? Mogu navesti i eksponirane predstavnike građana, Martinovića, Rističevića, Atlagića, Gojkovićku, Orlića itd, koji glasaju o zakonima ove zemlje „pa zvonce" a sve ostalo vreme koriste za neumerenu političku propagandu i nasilje nad političkim protivnicima i inteligencijom, mislim na zdrav razum toliko nedostajući „pa ovim prostorima". Otuda moram ponoviti pitanje iz naslova. Ko su ovi Ijudi? Šta rade ovi Ijudi? Kome su ovi Ijudi potrebni? Sledeći istu logiku iz prve rečenice ovog teksta isto pitanje sam sebi postavio pročitavši članak Jelisavete Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije. Suprug Nele Kuburović, ministarke pravde, po navodima iz ovog članka prošle godine sa javnim preduzećima i ministarstvima (drugim rečima državom) sklopio je poslove vredne 29 miliona evra, a isti trend je nastavljen i ove godine. Očigledan sukob interesa na koji je ministarka samo odmahnula rukom. Ne mogu a da ne ponovim naslov. Ko su ovi Ijudi, šta to rade, kome su oni potrebni? Ako krenem dalje i pokušam da razumem vest da je predsednik republike pomogao Henkel sa 14,4 miliona evra za proširenje proizvodnje i 100 novih radnih mesta, dakle 144.000 evra po radniku, ne mogu a da se ne zapitam: Kako je i kada imao prelaznu ocenu iz matematike na elementarnom nivou, a da ne ulazim u izlaženje iz ustavnih nadležnosti. Pa onda, koliko sutra vest o propagandi Srbije kao turističke destinacije u Kini plakatima sa likom predsednika ali i direktorke turističkog saveza Srbije na par plakata. Ko su ovi Ijudi, šta rade ovi Ijudi, kome su oni potrebni?To što su potrebni sami sebi ne računa se. Krah proste matematike u Srbiji (na ovim prostorima) prisutan je gotovo u svakom segmentu i ne samo u segmentu privrede. Na primer Jat, koji postaje Er Srbija da ne bi više pravio gubitke, a onda država raznim marifetlucima pokriva gubitke koje pravi Er Srbija i pravi budale od svojih građana. Ko su ti Ijudi po tim ministarstvima, šta bre oni rade, kome su oni potrebni? Razumem,a mislim i mnogi,daje sistem nakaradan i da su ovi Ijudi proizvod nakaradnog sistem u kome kolektivne mentalne mane bujaju do očigledno neslućenih razmera. Ali ipak: Ko su ovi Ijudi? Ko ih je vaspitao? Kako ? Ako krenem dalje i pokušam

da razumem vest da je predsednik republike

pomogao Henkel sa 14,4 miliona evra za proširenje prizvodnje i 100 novih radnih mesta, dakle 144.000 evra po radniku, ne mogu da se ne zapitam: Kako je i kada imao prelaznu ocenu iz matematike na elementarnom nivou nemaju ni trunke srama? Sa kim su išli u školu? Kakva je to škola koja je proizvela Ovo? Gde je domaće vaspitanje u njihovim postupcima? I završavam: Šta rade ovi Ijudi? Kome su ovi Ijudi potrebni? Autorje vajarizßeograda

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: Informer     Strana: 12

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Gastamajter dao mito DA USVOJI DEVOJČICU

Gastamajter dao mito DA USVOJI DEVOJČICU

 • Bujanovčanin S. R., koji živi u Švajcarskoj, dao telefon vredan I.ooo€ radnici Centra za socijalni rad D. M. da bi mu omogućila da usvoji dete • 'Pao' i njen kolega koji je lagao da S. R. živi u Srbiji

Policija je juče uhapsila D. M., radnicu Centra za socijalni rad u Vranju, zbog sumnje da je primila mito kako bi omogućila gastarbajteru iz Bujanovca S. R. da nezakonito usvoji jednu devojčicu!

Gastarbajter joj je poklonio mobilni telefon vredan 1.000 evra kako bi D. M. završila celu procedumusvajanja, uprkos tome što se potencijalni usvojitelj sve vreme nalazio u Švajcarskoj i nije ni dolazio u Srbiju, što je bio dužan da učini. Pored D. M., uhapšen je i njen kolega D. T. iz Centra za socijalni rad, koji je sačinio lažni izveštaj da je usvojitelj bio u Srbiji dok se završavala procedura oko usvajanja. Nije mogao da dođe

Kako je naveo naš izvor iz istrage, okrivljeni su uzeli mito ujunu2ol9. godine, ali jepolicija, u saradnji sa niškim Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije, uspela tek sad da prikupi dovoljno dokaza i da uhapsi D. M. i D. T.

- OsumnjičenaD. M., kojajevodilapredmet usvojenja deteta, prošle godine je tražila no v i skupocen i mobilni telefon od S. R. iz Bujanovca, koji živi u Švajcarskoj, kako bi njemu i njego-

voj supruzi izdejstvovala rešenje o usvojenju deteta. Gastarbajter joj je poslao taj telefon, ali uopšte nije dolazio u Srbiju dok se vodila čitava procedura.

Mislio je da će iz Švajcarske sve završiti ako ovde podmiti radnike Centra za socijalni rad. Zato je D. M. zamolilakolegu D. T. da sačini lažni izveštaj u kome je stajalo da je usvojitelj na svaki poziv redovno dolazio u Srbiju i aktivno učestvovao u proceduri usvajanja - objasnio je naš sagovornik.

Na osnovu tog falsifikovanog izveštaja, kaže on, stekao se uslov da S. R. usvoji dete, ali je to u poslednjem trenutku sprečeno.

Određeno zadržavanje

Uhapšenim radnicima Centra za socijalni rad određeno je zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti saslušani u tu

Što se tiče daljeg toka postupka, tužilaštvo će saslušati sve svedoke, a biće pozvani i S. R. i njegova supruga, koji su dali mito. Ukoliko se oni ne budu odazivali pozivu tužilaštva, budući da se nalaze u Švajcarskoj, biće preko međunarodne pravne pomoći zatraženo da ih ta zemlja izmči Srbiji - naveo je naš izvor.

Novinari Informera juče su u više navrata pokušavali da dobiju komentar od Dragane Arsić, direktorke Centra za socijalni rad u Vranju, ali ona se nije odazivala na poruke i pozive.

Umislio da će sve proći glatko »Gastarbajter je mislio da će iz Švajcarske

sve završiti oko usvojenja ako ovde podmiti radnike Centra za socijalni rad Izvor iz istrage

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: Kurir     Strana: 6

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: NEZAPOSLENOST SMO SVELI ISPOD 4 ODSTO!

NEZAPOSLENOST SMO SVELI ISPOD 4 ODSTO!

Radno I pre kampanje i sada, kada je kampanja, u fokusu našeg zalaganja su građani i njihove potrebe, kaže Đorđe Radinović

Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova, kaže u razgovoru za Kurir da to što se Srbija vratila izbornim aktivnostima (za lokalne i parlamentarne izbore), za njih nema mnogo veze jer oni sve vreme rade predano za dobrobit građana. U ovoj opštini se, dodaje, gradi i radi na velikim infrastrukturnim projektima.

- Mi smo, sledeći primer predsednika Aleksandra Vučića, u kontinuitetu radili predano, ne čekajući predizbornu kampanju, jer su kampanja i izbori samo prilika da se pokaže koliko je urađeno. I pre kampanje, a i sada kada je kampanja, u fokusu našeg rada i zalaganja su građani i njihove potrebe, u toku je više kapitalnih infrastrukturnih investicija od vitalnog značaja za naše Staropazovčane, a paralelno sa investicijama koje smo sprovodili, pripremali smo još složenije projekte i administrativne uslove za kapitalna ulaganja u narednom periodu. Čeka nas veliki posao i mi smo spremni da ostvarenjem svih preduslova na terenu nastavimo ka ostvarenju važne vizije da naša Pazova postane grad sa nekoliko gradskih opština. ¦ Štaje okosnicavaše kampanje?

- Akcenat je pre svega na daljem infrastrukturnom i urbanističkom uređenju prema našem strateškom planu ravnomemog razvoja svih mesta, odnosno daljem poboljšanju kvaliteta života građana. Upravo smo pomenuli i status grada, prema kome će Pazova dobiti mnogo više mogućnosti i povoljnosti za svoje građane. Zatim, u tom istom cilju je i dosad sprovođeno infrastrukturno povezivanje svih naselja u jednu celinu kroz bolju putnu komunikaciju, dovođenje velikih domaćih i stranih investitora, u čemu smo imali puno uspeha, zabeleženo smanjenje nezaposlenosti na istorijski nivo itd. Po redu prioriteta, u proteklom periodu, rekonstruisali smo i uredili centre svih naših naselja, obnovili i opremili sve ambulante staropazovačkog Doma zdravlja, znatno ulagali u objekte predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, obnovili sve sportske objekte i terene po svim mestima, isto tako rekonstruisali i opremali crkveno-verske objekte...

¦ Koji su dalji planovi za razvoj opštine?

- Zelimo da nastavimo posao sa kojim smo uveliko u toku. Dosad smo uradili više od 76 km novoasfaltiranih puteva, ulica i pešačko-biciklističkih staza, nastavljamo s tim, i sada nam predstoji veliki projekat povezivanja dva auto-puta E 75 i E7O s putem van naseljenih mesta, od nove petlje Nova Pazova do petlje u Krnješevcima. Nastavljamo da uređujemo komunalnu infrastrukturu, naročito kada je izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u pitanju. Po modelu javno-privatnog partnerstva predstoji nam izgradnja nedostajućih delova kanalizacione mreže u naseljima Stara i Nova Pazova i Starim i Novim Banovcima. Uskoro završavamo izgradnju sportske hale Bair u Starim Banovcima sa kapacitetom za sportiste iz celog Podunavlja. Za osam godina za naše građane omogućili smo više od 13.000 novih radnih mesta, i sada, kada je nezaposlenost ispod četiri odsto, akcenat je na tome da nastavimo sa dobrim rezultatima. ¦ Kako ste se borili s epidemijom koronavirusa?

- Učinili smo sve da olakšamo nesmetani rad naših zdravstvenih radnika, brinući o prevozu, pribavljajući neophodnu opremu, sredstva za dezinfekciju... U više navrata pribavljali smo i donirali opremu kako našim lokalnim zdravstvenim, socijalnim i drugim institucijama, tako i bolnicama na KiM. Isporučili smo 11.000 paketa sa hranom i sredstvima za ličnu higijenu starijim sugrađanima sa skromnijimprimanjima. K.M.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: Kurir     Strana: 14

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: SOCIJALNI RADNICI MULJALI OKO USVAJANJA DETETA

SOCIJALNI RADNICI MULJALI OKO USVAJANJA DETETA

Zloupotreba Vranjanka D. M. i njen kolega iz Bujanovca D. T. sumnjiče se da su uzeli mobilni

telefon od S. R. kako bi mu omogućilij?e da mimo zakona postane roditelj mališana | Policija je uhapsila dvoje radnika Centra za socijalni rad, jednog iz Vranja, drugog iz Bujanovca, zbog sumnje da su od BujanovčaninaS. R.uzeli mito i omogućili mu da usvoji dete mimo zakonom propisanih pravila!

Kako saznajemo, lisice su, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva iz Niša, stavljene D. M., socijalnoj radnici iz Vranja, i njenom kolegi iz BujanovcaD. T.

- Oni se sumnjiče za zloupotrebu položaja i primanje mita. Krivično delo su počinili u junu prošle godine - rekli su za Kurir iz niškog tužilaštva.

Kako dalje navode, sumnja se da su socijalni radnici zloupotrebili svoja ovlašćenja i da

su mimo zakonom predviđene procedure sačinili dokumentaciju, kojom su omogućili S. R. iz Bujanovca da usvojijedno dete. - Sumnja se da je D. M. od potencijalnog

usvojitelja uzela na poklon mobilni telefon, vredan oko 1.000 evra. U zamenu za taj poklon ona je u dokumentima prikazala da je ispoštovana neophodna procedura za usvajanje, iako to zapravo nije bio slučaj - objašnjava izvor i dodaje:

- Njen kolega D. T. je, s druge strane, sačinio izveštaj da je procedura prilikom usvajanja mališana bila zadovoljena i stavio je svoj potpis na netačan izveštaj.

Izvor objašnjava da su socijalni radnici zapravo i te kako prekršili obavezne i stroga pravila.

- Naime, dete pre usvajanja mora da prođe period adaptacije sa porodicom koja želi da mu pruži dom. Međutim, u ovom slučaju, S. R. iz Bujanovca nije bio u Srbiji kada je period prilagođavanja trebalo da se obavi, več je bio u Švajcarskoj. Dakle, D. M. je netačno prikazala u papirima da je prilagođavanje deteta porodici uspešno obavljeno, a njen kolega D. T. je sačinio izveštaj i potpisao ga je, čime su prekršili zakon - kaže sagovornik iz istrage.

Uhapšenim radnicima Centra za socijalni rad određeno je zadržavanje do 48 sati.

OSTRAOSUDA

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najoštrije su osudili to što se dogodilo u Vranju.

- Smatramo da svako ko je prekršio zakon mora da bude adekvatno kažnjen - rekli su iz ministarstva i objasnili da direktore centara za socijalni rad postavlja lokalna samouprava. UTVRĐUJU PODOBNOST

Proces usvajanja u Srbiji je utvrđen zakonom i sprovodi se institucionalizovano, uz pomoć i podršku stručnih službi. Centar za socijalni rad prima zahteve, sprovodi stručne procedure i utvrđuje opštu podobnost svakog para ili pojedinca koji aplicira za usvojenje deteta. Građani zainteresovani za usvajanje deteta trebalo bi da se obrate Centru za socijalni rad opštine na čijoj teritoriji imaju prebivalište. Kada se obavi kompletna stručna procedura, podaci se dostavljaju Ministarstvu rada i socijalne politike, koje vodi jedinstveni registar usvojenja.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: Politika     Strana: 4

Rubrika: Region

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Joanikije: Zatvorili su Svetog Vasilija

Joanikije: Zatvorili su Svetog Vasilija

Po izlasku iz pritvora, vladiku su u 'đurđevim stupovima dočekale hiljade ljudi

Okupljeni su uzvikivali „Hoćemo litije!’ Od namei sšalnoG doiisnika

Podgorica - U beranskom Osnovnom sudu juče je saslušano pet beranskih sveštenika zbog đurđevdanske litije u tom gradu, tokom koje nije držano rastojanje od dva metra između učesnika, propisano merama protiv širenja virusa korona. Sveštenike je ispred zgrade suda čekalo mnoštvo građana, koji su dovikivali da se neće razići dok se optužbe ne odbace, uz poklič „Ne damo svetinje, ne damo sveštenike!”

Apreksinoć se vladikaJoanikije vratioumanastir u kojem stoluje, ’đurđeve stupove, sedište Eparhije budimljansko-nikšićke, nakon što je, zajedno s osmoricom sveštenika, 72 sata bio pritvoren zbog litije na dan Svetog Vasilija Ostroškog, kojom su, kako im se stavlja na teret, takođe prekršeni propisi za zaustavljanje pandemije .Joanikije je preksinoć dočekan uz trobojku dugu oko 50 metara i poruku ispisanu telima vernika „Dobro nam došao, vladiko”. Na vratima hrama sveštenstvo i nekoliko hiljada građana pevali su: „Vera vječna, vjera slavna, naša vjera pravoslavna”.

„Vi dajete podršku vladici, hvala vam, ali ja je razumem kao podršku crkvi, podršku veri, svetinji. To je vaša odanost, naročito ovoj svetinji nemanjićkoj, drevnom manastiru 'đurđevi stupovi, kojeg hoće da prepišu, ali neće moći”, rekao je okupljenima Joanikije, aludirajući na Zakon o slobodi veroispovesti, za koji Srpska pravoslavna crkva smatra da mu je cilj prenos vlasništva nad hramovima kojima raspolaže na nekanonsku crnogorsku pravoslavnu crkvu.

„Nisu nam dali da proslavimo Vaskrs kako valja, iako smo bili spremni da poštujemo sve mere. Povredili su narod, nisu mu dali da proslavi svoj najveći praznik - Vaskrsenje Hristovo. Mislili su da će time da oslabe našu veru. He! Snaga naše vere je u krstu Hristovom i mi smo, vrlo često, na Golgoti, ali posle Golgote sledi vaskrsenje”, dodao je vladika.

On je ocenio da je vlast pokušala da Svetom Vasiliju „nametne pravila korone”, da ga „zatvori, ponizi”, da ratuje s njim kao što „ratuje decenijama s sinjegovsim grobom”.

„Sram simi stid bilo za ono prebijanje dece i omladine u Nikšiću, Pljevljima, Andrijevici”, dodao je Joanikije.

Episkop je istakao da je „lako ispovedati veru kad nam je dobro i lepo, ali treba potvrditi svoju veru i odanost kad nam je teško”, na šta se narod, kako je rekao, navikao i „sačuvaoje veru, svoj 06--pas i čast kroz najteža vremena i iskušenja”.

„Došla su ta vremena i ta iskušenja opet i opbT smo na velikom zadatku i treba zajedno da se zavetujemo da ćemo taj zadatak pred Bogom i pred narodom i pred svojim potomcima časno i čestito izvršiti”, poručio je vladika Joanikije.

Dok je on govorio, okupljeni su klicali: „Život damo, svetinje ne damo!”, „Vladiko, sokole, branićemo svetinje!” i „Hoćemo litije!”.

 1. Hjurić

Optužbe na Malti zbog korupcije u Crnoj Gori Bivši malteški ministar Konrad Mici je pobegao u Veliku Britaniju da bi izbegao hapšenje zbog korupcije i pranja novca, tvrdi malteški opozicioni poslanik Džejson Azopardi, prenose podgoričke „Vijesti”.

Azopardi, iz Nacionalističke stranke (PN), rekao je u parlamentu da premijer Robert Abela kuje plan s Micijem kako bi ga zaštitio od istrage. Azopardi je kazao daje Mici počinio koruptivne radnje „ne samo na Malti, nego i u Crnoj Gori”, navodi list „Malta tudej”.

Mici je dao ostavku prošlog novembra nakon skandala oko ubistva istraživačke novinarke Dafne Karuana Galicije, koji je uzdrmao vladu Malte. Azopardi tvrdi da je Mici, sa još tri osobe, počinio koruptivne radnje u vrednosti od nekoliko miliona evra u Crnoj Gori, koju je Azopardi opisao kao „najkorumpiraniju državu u Evropi”, piše „Tajms ov Malta”.

Mici je 2014. i 2015. godine šest puta zvanično posetio Crnu Goru, a u tri posete je sa sobom vodio i ličnog advokata, navodi Azopardi. U to vreme je Mici bio ministar energetike i nadgledao je tender za elektranu na gas i investiranje kineske firme „Šangaj elektrik” u maltešku državnu kompaniju „Enemalta”. Kasnije, „Enemalta” je 2015. sklopila ugovor sa Crnom Gorom za izgradnju vetroelektrane, za šta je ta kompanija dala garanciju od 1,5 miliona evra.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: Srpski telegraf     Strana: 5

Rubrika: Vesti

Autori: V. BOJIĆ

Teme: Korupcija

Naslov: Lutovac je tetkica koja sedi u Đilasovom krilu

DEMOKRATE BEZ UVIJAN JAISPROZIVALE PARTIJSKOG ŠEFA

Lutovac je tetkica koja sedi u Đilasovom krilu

U Demokratskoj stranci strasti se ne smiruju. Dok predsednik DS Zoran Lutovac podnosi krivične prijave protiv neposlušnih stranačkih kolega, grupa „ nezadovoljnih demokrata ne odustaje od namere da ga smeni na sednici Glavnog odbora3l. maja, op- . tužujući ga da je tetkica F kojaje zasela u krilo li- f dera Saveza za Srbiju [ Dragana Đilasa, odakle m ; uništava tu partiju. Ž1 - Podjedan, postaneš Bp predsednik stranke. Pod ' dva, sedneš Đilasu u krilo. POd tri, ugasiš sve poslanike i odbornike. Pod četiri, raspustiš sve što nije za tebe. Pod pet, ko se buni, proglasiš ga Vučićevim saradnikom. Pod šest, ko se mnogo buni, tužiš ga. Sve to sa imidžom dobronamerne tetkice #lutovac - napisao je na društvenoj mreži Tviter Goran Paunović, šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine, komentarišući poslednji ispad Lutovca, koji je presavio tabak i tužio svoje partijske kolege. Lutovac je, naime, podneo krivičnu prijavu protiv poslanice i potpredsednice DS Aleksandre Jerkov, Predraga Spasojevića i Dejana Babarogića, optužujući ih za falsifikovanje potpisa za sazivanje sednice GODS zal7. maj.

Jerkovljeva ne vidi razlog zbog čega je Lutovac podneo krivičnu prijavu i priznaje da je šokirana tim činom:

- Ako je to krivično delo i razlog zbog čega nas predsednik stranke naziva kriminalcima, onda je problem mnogo dublji. Dodala je da članovi DS koji su sa njom predali zahtev da se sednica GO održi 14 dana pre nego što je zakazao Lutovac nisu njeni rušitelji, ne žele da preispituju stav o bojkotu, već da razgovaraju o politici te partije.

I poslanik DS Balša Božović osudio je potez Lutovca i stao u podršku koleginice: - Posle toliko napada od Sešelja i Aleksandra Vučića, doživela je da protiv nje krivičnu prijavu podnosi i predsednik njene stranke. Koliko je ST-RAH od drugačijeg mišljenja moćan. Drži se. B. BOJIĆ

Šešelj hvali Lutovca

©Lider SRS Vojislav Šešelj imao je osvrt na sukobe u DS u

kojima je otvoreno podržao Lutovca:

- On jedini nije lično korumpiran. Ne znam da li se može vezati za neku aferu i zbog toga ga pokušavaju srušiti oni koji bi da se vrate na čelo DS poput Borisa Tadića i onih koji su u poslednje vreme sa režimom, tu mislim na Aleksandru Jerkov. Režim bi najviše voleo da na čelo dođe Balša Božović jer nije mnogo pametan i sklon je kriminalu.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: Srpski telegraf     Strana: 1,2,3

Rubrika: Tema dana

Autori: Goran Mitrović

Teme: Korupcija

Naslov: TRAMP ISTRAŽUJE PRLJAVE MILIONE KOJI SU ZAVRŠILI U SRBIJI

TRAMP ISTRAŽUJE PRLJAVE MILIONE KOJI SU ZAVRŠILI U SRBIJI

Predsednik Amerike sprema osvetu za sve koji su sumnjivim novcem f inansirali sukobe i rušenja vlasti širom sveta

USKORO KREĆE ČISTKAIMEĐU SENATORIMA Tramp je pokrenuo i čistku u Senatu, gde je Ričard Bur, republikanski senator koji je na čelu moćnog Komiteta za obaveštajne poslove, podneo ostavku nakon što mu je FBI zaplenio mobilni telefon u okviru istrage o insajderskoj trgovini. Bur jepočetkomgodine, pre nego što se koronavirus raširio Amerikom, okupio grupu senatora na tajnom brifi-

ngu na kojem im je rekao da stiže nešto nalik na špansku groznicu, nakon čega je većina učesnika sastanka prodala berzanske akcije pre nego što im je opala vrednost. Prošle godine Bur je došao u sukob sapredsednikom SAD, kada je zahtevao sudski nalog za svedočenje Donalda Trampa Mlađeg, što je razbesnelo šefa Bele kuće.

GORAN MITROVIĆ

Američki predsednik Donald Tramp ima nameru da uđe u trag tokovima prljavog novca koji je završio na raznim stranama širom sveta, a tako će na red za detaljan pretres investiranja američkih para u mutne poslove doći i Srbija. Ta istraga će otkriti i ko je iz naše zemlje napunio džepove milionima. U kampanji koju za drugi mandat u Beloj kući aktivno vodi još od junaprošle godine Tramp je rešio da se žestoko obračuna sanekoliko političkih neprijatelja kako bi sva njihova nedela konačno ugledala svetlo dana.

Prvi na tapetu za konačni politički odstrel biće nekadašnji stanovnici Bele kuće Bil Klinton i Barak Obama. Odmah za njima u vrhu liste je i srbomrzac Džordž Soroš, kao i Džozef Bajden, ali i mUijarder Bil Gejts.

FINANSIRAN JE RATOVA Optužbe koje idu na teret dvojice bivših američkih predsednika tiču se flnansiranjaratovapo svetu, što je, prema procenama Trampa, za vreme njihove vlasti dovelo SAD u položaj najomraženije države sveta. Dok je bio američki predsednik, Klintonje milione državnog novcapotrošiozaprljavuantisrpsku I propagandu kojaje kulminirala ¦ NATO agresijom 1999. na vojne i civilne ciljeve tadašnje Jugoslavije. Trampov prethodnik i prvi afroamerički predsednik SAD Barak Obama došao je na vlast lašnim obećanjima da Amerika u ime mira neće pokretati nove ratove u svetu, ali za vreme svog dvostrukog mandata nije uspeo da smiri žarišta na Bliskom istoku iz perioda Džordža Bu--1 ša, besprizorno trošeći milione dolara u pogubne vojne intervencije u Libiji, Iraku, Avganistanu...

Velika smetnja Trampu na putu do obnavljanja liderske dužnosti nalazi se bivši potpredsednik Džo Bajden, kao mogući kanđidat demokrata za mesto šefa SAD. Bajdenova finansijska zaleđinajejošjedan od zakletih Trampovih neprijatelja miiijarderDžordž Soroš, kojije pre samo mesec dana donirao 28,3 miliona dolara

za kampanju Trampovih protivmka iz tamošnje Demokratske stranke. Kako su preneli američki mediji, novac je doniran u trenutku kada su mnogi u stranci upozorili da u kampanji može ponestati novca zbog posrnule ekonomije usledkoronavimsa. Soroš je preko svojih fondacija vec decenijama prisutan u Srbiji, gde je jedan od glavnih finansijskih ideologa opozicionih stranaka i organizacija(pogledaj okvir). Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije tvrdi za Srpski telegraf da će Tramp iskoristiti kampanju da politički neutrališe sve ove ljude koji su dovoljno zla naneli i Americi i čovečanstvu, pa i Srbiji. - Nezasita pohlepa za vlašću i moći ljudi koje prate razne afere i iza kojih stoje samo prljav novac i ratovi jeste meta kojom će se Tramp ciljano baviti u ovoj predizbornoj kampanji. On je njihova potpima kontrateža jer se ne bavi nijednom od tih nečasnih stvari, svoj novac je stekao radom. On nema krvave ruke, nije započeo nijedan rat niti izmišljao povode za sukobe. Shvatiojedaimamisijuda SAD više ne budu najomraženija nacij a i sigurno će sve učiniti da to sprovede u delo, pa se nemilosrdno razračunati sa svojim neprijateljima i svim njihovim nedelima - smatra Miletić.

OBRAČUN BEZ MILOSTI Bivši diplomata Vladislav Jovanović veruje da će se obračun sa svima, pre svega sa Sorošem, voditi i preko leđa organizacija koje mUijarder vodi u Srbiji.

- Kao biznismenu, Trampu se ratovanje ne isplati jer predstavlja trošenje velikog i najčešće sumnjivog novca. On je svesno ušao u rat jedino sa domaćim političkim lobijem, paje sasvimizvesno da

neće imati milosti u otkrivanju njihovih prljavih poslova koji su potpuno srozali ugled Amerike

u godinama pre njegove vla-

davine. U tom smislu može da nam otkrije na koje je sve načine ulazio nelegalni novac kod nas - poručuje Jovanović.

I Gejtsovi milioni pod istragom ©Tokom pandemije koronavirusa Tramp je dobiojos

jednog neprijatelja - osnivača „Majkrosofta" Bila Gejtsa. Gotovo pola miliona Amerikanaca već je potpisaLo peticiju za istragu protiv njega zbog kampanje o pravljenju vakcine i uvođenja biometrijskog praćenja Ljudi.

-Tramp prezire Gejtsa jer je stekao ogroman kapitaL u vreme kada su SAD bile na vrhuncu omraženosti u svetu - objašnjava MiLetić. MOJSTAV

VLADIMIR MARINKOVIĆ POTPREDSEDNIK PARLAMENTA Borba Trampa i „duboke države“ nikad nije ni prestajala. U interesu je tajkuna da nametnu svoju agendu, ali među njima nema toga koji se može pohvaliti čistim obrazom i Legalnim novcem. Verujem u kapacitet Trampa da se pozabavi pitanjem sumnjivih para koje su završile na Balkanu KOGASVESOROŠ DONIRAUSRBIJI

 • Centar za kuLturnu dekontaminaciju 2.242.776 dinara
 • Helsinški odbor za Ljudska prava 2.228.400
 • Fond za humanitarno pravo 1.466.100
 • Medija centar NUNS 5.689.125
 • Fond 892 2.001.250
 • ANEM 3.956.225
 • Peščanik 1.297.400
 • Centar za evroatlantske studije CEAS 2.508.400
 • Društvo sudija Srbije 5.152.000
 • Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije 7.294.500

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: Srpski telegraf     Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Dali dete za mobilni

Dali dete za mobilni

NIŠ - Socijalni radnici iz Vranja D. M. i D. T. uhapšeni su i zadržani u pritvoru zbog sumnje da su u junu prošle godine primili mito od porodice koja je želela da usvoji dete. Veruje se da je D. M. dobila na poklon mobilni telefon vredan 1.000 evra od S. R. iz Bujanovca da bi donela rešenje kojim se zasniva usvojenje deteta iako u to vreme S. R. nije bio u Srbiji, već u Švajcarskoj, zbog čega nisu postojali uslovi da se donese takvo rešenje. D. T. napisao je izveštaj u kome je lažno prikazao da se S. R. nalazi u Srbiji.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 1,13

Rubrika: Aktuelno

Autori: J.Ć.-J.S

Teme: Korupcija

Naslov: Telefon kao mito za usvojenje

Telefon kao mito za usvojenje

RADNICI CENTARA ZA SOCIJALNI RAD U VRANjU I BUJANOVCU PRIVEDENI ZBOG MITA I ZLOUPOTREBE POLOŽAJA

 1. R. iz Švajcarske dao "poklon" u vrednosti od oko 1.000 evra pravnici D. M. za usvojenje M. M.

Mobilni telefon za lažnu dokumentaciju

PRAVNICA Centra za socijalni rad u Vranju D. M. i socijalni radnik iz Centra u Bujanovcu D. T. uhapšeni su i određeno im je policijsko zadržavanje do 48 sati, potvrdio je za "Novosti" Borislav Radonjić, portparol Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Istraga je vođena po nalogu niškog tužilaštva, konkretno Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije. Oni su zadržani zbog sumnje da su izvršili krivično delo primanje mita i zloupotreba službenog položaja.

- Sumnja se je D. M. primila poklon kako bi sačinila

rešenje kojim se zasniva usvojenje maloletnog lica, iako za to nisu bili ispunjeni uslovi, čemu je prethodilo i sačinjavanje izveštaja neistinite sadržine od strane D. T. U pogledu navedenih okolnosti, osum-

njičene će u zakonskom roku saslušati postupajući zamenik Posebnog odeljenja u Nišu - kaže Radonjić.

Iako u tužilaštvu nisu precizirali o čemu se radi, iz više izvora nam je potvrđeno da je radnica iz Vranja primila mito u vidu mobilnog telefona čija je vrednost oko 1.000 evra. D. M. i D. T., kao radnici Centara za socijalni rad, bili su voditelji slučaja u predmetu usvojenja deteta M. M. Veruje se da je D. M. primila na poklon mobilni telefon u vrednosti 1.000 evra od S. R. iz Bujanovca da donese rešenje kojim se zasniva usvojenje deteta, iako u to vreme S. R. nije bio u Srbiji već u Švajcarskoj, zbog čega nisu postojali uslovi da se donese takvo rešenje. Njoj je u ovome pomogao i kolega iz Bujanovca koji je sačinio izveštaj u kome stoji da se S. R. nalazi u Srbiji čime su stvoreni uslovi za usvajanje deteta. Dragana Arsić direktorka Centra za socijalni rad u Vranju nije odgovarala juče na pozive naših novinara. Kolege uhapšene radnice nisu želele da komentarišu slučaj.? J. Ć. - J. S.

NEDOPUSTIVO PONAŠANjE

NEDOPUSTIVO je ponašanje radnice Centra za socijalni rad u Vranju i zato apelujemo na nadležene organe da sankcionišu sve učesnike ovog nemilog događaja, rečeno je "Novostima" u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. - Osuđujemo svaki postupak zaposlenih u socijalnim ustanovama koji se kosi sa zakonom i nadamo se da će se ovaj slučaj rešiti u najkraćem mogućem roku - navode nadležni. - Centri su, podsećamo, u nadležnosti lokalnih samouprava, ami imamo nadzor nad njihovim stručnim radom. J. Ž. S.

 1. Ć. - J. S.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: MLADI TREBA DA OSTANU OVDE

POKRET "METLA 2020" O ČIŠĆENjU KORUPCIJE

MLADI TREBA DA OSTANU OVDE

ČLANICA Predsedništva Pokreta "Metla 2020" Zlata Đerić izjavila je juče da je cilj tog pokreta čišćenje korupcije, koja tera mlade iz Srbije. - Treba počistiti lažne diplome i devalvirano obrazovanje, koje ih takođe tera iz ove zemlje. Naša deca treba da ostanu ovde i urede ovu zemlju - navela je Đerićeva. Ona je ocenila da mladi, gde god da odu u svet, neće pronaći svoju očevinu i dedovinu:

- Ovde u Srbiji je mesto koje treba da im bude prihvatljivo i dobro za život. Ovo je prvi korak na tom putu uređenja Srbije, gde će oni dobiti šansu da je naprave prema svojoj meri.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 1,2

Rubrika: Politika

Autori: Ivana Stanojević

Teme: Korupcija

Naslov: Kosovo je mafijaška tvorevina

Kosovo je mafijaška tvorevina

Dr ANTON FRIZEN poslanik u Bundestagu

KOSOVO JE MAFIJAŠKA TVOREVINA TO JE PSEUDODRŽAVA KOJOM VLADAJU RATNI ZLOČINCI UTICAJNI KLANOVI TRGOVINE ORGANIMA I NARKOTICIMA

KOSOVSKA tragedija počela je lansiranjem lažne genocidne i ludačke teorije tadašnjeg nemačkog ministra odbrane Rudolfa Šarpinga o navodnim srpskim koncentracionim logorima, krcatim iznemoglim Albancima. Osnova za međunarodnu intervenciju na Kosovu, takozvana Operacija potkovica - tokom koje je sa Kosova, odlukom Srba, navodno trebalo da budu proterani svi Albanci puka je manipulacija sa pogubnim posledicama. Na spisku fatalnih ishoda svakako je mafijaška pseudodržava, kojom, iz Prištine, vladaju ratni zločinci, pod uticajem klanova trgovine ljudima, organima i narkoticima. Ovo, za "Novosti", ocenjuje dr Anton Frizen, poslanik parlamentarne frakcije stranke Alternativa za Nemačku (AfD). Ovaj mladi političar desničarske orijentacije, sredinom prošle sedmice, oštro je u nemačkom Bundestagu govorio protiv nastavka misije Kfora na Kosovu i angažmana vojnika Bundesvera. Vaš oštar ton prema Šarpingu ne odgovara mnogima u Nemačkoj? - Šarping je u Nemačkoj odavno zaboravljen. Želeo sam samo da podsetim da je on u svet lansirao laž zvanu "Operacija potkovica", a koja je poslužila kao osnov za agresiju NATO na SRJ, bez mandata UN. Na čemu bazirate tvrdnju da je ta

operacija bila laž? - Ima mnogo validne dokumentacije i dobrih knjiga o ratu na Kosovu, obj a vljenih i na nemačkom. Profesor Univerziteta u Beču Hanes Hofbauer napisao je "Balkanski rat" - deset godina uništavanja Jugoslavije". Pored toga, Vili Vimer nekadašnji portparol za resor odbrane demohrišćanske CDU/CSU frakcije u Bundestagu, kritički se razračunao sa "Operacijom potkovica". Nemačka državna televiziji ARD emitovala je odličan dokumentarni film "Počelo je jednom laži".

Koji su vaši argumenti za tvrdnju da trupe Kfora nemaju više šta da traže na Kosovu?

Više od dve decenije ova misija traje bez ikakvog pozitivnog učinka, tako da za nju nema nikakvog opravdanja, kao što ga ni prilikom njenog otpočinjanja nije bilo. Prisustvo Bundesvera na Kosovu najduža je nemačka misija u inostranstvu ikada, traje, evo, 21 godinu. Efekti su ovakvi: Kosovo danas nije multikulturalna država, kako je Priština najavljivala, nego sve više albansko-nacionalistička. U prisustvu Kfora, pred očima angažovanih vojnika i starešina, odvijali su se višestruki pogromi srpskog stanovništva, uništavani su manastiri i crkve. Stanovništvo Kosova danas je drugo po siromaštvu u Evropi, cvetaju korupcija i trgovina ljudima i organima. Misija Kfora, dakle, ničim nije doprinela stabilnosti na Kosovu. Ne plašite li se da tako otvoreno i kritički, kao malo ko na Zapadu danas, govorite o vladi u Prištini?

- Mi, "Alternativa za Nemačku" (AfD), želimo da kažemo istinu. Zato se ne obaziremo na političku korektnost i međunarodne odnose moći. Dobijam poruke mržnje od

albanskih nacionalista u Nemačkoj. Oni kažu: "Spalićemo te na lomači!" Ali ne plašim se i nastaviću da se zalažem za slobodu misli.

Zašto ne delite mišljenje nemačke vlade, koja se protivi razmeni teritorija na Kosovu?

- Suprotno vladinom mišljenju, podelu vidim kao jedini prohodan, pragmatičan put, jer Srbija, nažalost, realno gledano, u dogledno vreme neće dobiti čitavo Kosovo. S druge strane, razmenom bi se mogle zadržati teritorije na severu ko j e naseljavaju Srbi, dok bi istovremeno južnosrpski regioni sa visokim procentom albanskog stanovništva pripali Kosovu. Istorija je pokazala da veštački povučene granice, koje se ne obaziru na etnokulturološku situaciju, nisu opstale. Ovakvom razmenom teritorija bila bi omogućena sigurnost.

Smetaju li javnosti kritike koje upućujete vladi Merkelove? - Kancelarka Merkel u Nemačkoj nije omražena, uprkos promašajima u migracionoj i energetskoj politici, kao i politici prema EU i u okviru nje, a i svojim orijentacijama u mnogim oblastima. To je i zasluga uticajnih provladinih medija. Mislim da će mnogi građani otvoriti oči najkasnije kada budu osetili ekonomske posledice mera kojima se vlada borila protiv virusa korona. Ovako ili onako, ovo je poslednji kancelarski mandat Angele Merkel. Ivana STANOJEVIĆ

Ivana STANOJEVIĆ

SPREČITI PROGON HRIŠĆANA A O UNIŠTAVANjU srpskih crkava i svetinja na KiM govorite kao da ste Srbin. Gde nalazite motive za podršku SPC u, kako kažete, njenom pružanju pravednog otpora mafijaškoj državi? - Hrišćanin sam, moja majka je Ruskinja, pravoslavka. Naravno da me pogađa kada stradaju pravoslavne crkve, manastiri i ikone. Naša stranka AfD podnela je Bundestagu zahtev, koji sam inicirao, da se zaustavi progon hrišćana. Tražiću i da se prekine sa diskriminacijom hrišćana i uništavanjem srpskih svetinja na Kosovu. S nestrpljenjem ću čekati i taj odgovor.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: N1

Rubrika: Novi dan,N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcijaza borbu protiv korupcije

Naslov: Dekanku Filološkog optužuju za malverzacije

Filološki fakultet u Beogradu već duže vreme u centru je pažnje javnosti, ali ne po rezultatima njegovih studenata već po međusobnim optužbama dekanke i jedne grupe profesora. Pljušte optužbe za finansijske malverzacije, ukidanje i zloupotrebu različitih komisija na tom fakultetu, dok dekanka Ljiljana Marković odgovara da sve to radi grupa nezadovoljnih koji žele da preuzmu fakultet.Filološki fakultet nalazi se u stanju moralnog i pravnog rasula, tvrdi grupa profesora tog fakulteta nezadovoljna radom v.d. dekanke Ljiljane Marković."Nemamo više gotovo nijedno legalno telo na fakultetu. Savet nam nije legalan, nemamo statut usklađen sa statutom Univerziteta još od 2013. godine. Nemamo potrebne komisije. Statutarnoj je istekao mandat, a etička nije ni formirana iako smo u obavezi bili da je formiramo. Na kraju nemamo više ni pravog dekana, već dekana u v.d. statusu i isti takav dekanski kolegijum", kaže profesorka Filološkog fakulteta Adrijana Marčetić.Dekanka odgovara da rasulo na Filološkom postoji samo u glavama manje grupe profesora."Mi prvo ne držimo nastavno-naučno veće u blokadi. Držali smo ga 29. januara, kao i svakog meseca, a onda u februaru je bila pauza zbog ispitnog roka i raspusta. Trebalo je da se sastanemo 12. marta, ali je Vlada Srbije samo dan ranije uvela zabranu okupljanja. To veće će biti sledeće nedelje. Imajte na umu da naše nastavno-naučno veće ima 307 ljudi. Ja sam u v.d. stanju jer izbori koji su raspisani nisu završeni. Ja sam jedini kandidat, na žalost drugih nema, i naravno da želim da se v.d. stanje što pre okonča", kaže Marković.Nezadovoljnim kolegama Ljiljana Marković poručuje da istaknu svog kandidata za dekana, ako misle da može dobiti većinu u nastavno-naučnom veću. Oni, pak, odgovaraju da posle opomene etičkog odbora Univerziteta u Beogradu profesorka Marković ni ne može biti kandidat."Ona je neposredno pred pandemiju dobila opomenu etičkog odbora Univerziteta zbog kršenja etičkog kodeksa, finansijskih i pravnih malverzacija, falsifikovanja odluka nastavno-naučnog veća i još čitavog niza drugih nepravilnosti", kaže Marčetić.Dekanku je još ranije opomenula i rektorka zbog spajanja funkcija jer je profesorka Marković bila i odbornica Srpske napredne stranke u Skupštini grada."Čim je naša uvažena rektorka meni skrenula pažnju na to da, iako ja imam odobrenje Agencije za borbu protiv korupcije, kao i našeg Saveta, da to nije u skladu sa pravilima Univerziteta, ja sam podnela ostavku", rekla je Marković.Drugi problem ustanovila je državna revizorska institucija - Filološki fakultet je nekim profesorima 2017. godine isplatio izuzetno visoke zarade, čak i do 492 hiljade dinara."Naime, ona je dobila opomenu od Državne revizorske institucije da je u 2017. proneverila negde oko milion i po evra državnih para i da je delila astronomske honorare njenim saradnicima. Mi smo je na jednom veću prozvali da nam položi račune kome je podelila te honorare i po kom osnovu. Međutim, ona to odbija da učini", kaže Marčetić.Dekanka pak tvrdi da su greške bile knjigovodstvene, da ništa nije pronevereno."DRI je dala jedan izveštaj sa greškama našeg načina obračuna, što smo mi u roku od 90 dana kako je DRI i naložila - ispravili. Tu se radi o tehničkim greškama akod jednog broja naših kolega, to je spinovano kao da su to velike nepravilnosti. One jesu, ali smo mi bili u stanju da ih ispravimo. Posle toga smo dobili zadovoljavajuću ocenu od državnog revizora", rekla je Marković.Često pojavljivanje na različitim televizijama grupa profesora takođe zamera dekanki, posebno objavljivanje njenih gostovanja na sajtu Fakulteta sve sa ružičastim i drugim logoima televizija. Profesorka Marković odgovara da je njen posao da predstavlja fakultet, ali je posle peticije protiv nje, logoe televizija ipak uklonila.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/biznis/auto-put-vozd-karadorde-pravila-se-namestaju-za-jednu-firmu/

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićnabavkeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Auto-put Vožd Karađorđe: Pravila se nameštaju za jednu firmu

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs Međudržavni sporazum, strateško partnerstvo ili, što je malo verovatno - finansiranje iz budžeta Srbije, tri su modela po kojem će biti moguće izgraditi auto-put "Vožd Karađorđe", koji je upravo dobio status projekta od posebnog značaja za državu. U sva tri slučaja, neće biti sprovedena uobičajena procedura javnih nabavki. Proglašenje gradnje državnog puta prvog reda "Vožd Karađorđe" za projekat od posebnog značaja za državu, kako su to upravo saopštili Koridori Srbije, podrazumeva da za ovaj auto-put neće važiti Zakon o javnim nabavkama, nego nedavno doneti Zakon o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju.Kako za Nova.rs objašnjava programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić, u praksi taj zakon predviđa da će se od uobičajene procedure javnih nabavki odstupiti na tri načina."Ako Vlada planira da izgradnju ovog auto-puta finansira kroz neki međudržavni sporazum, kakvi su za neke druge delove autoputa zaključivani sa Kinom, Azerbejdžanom, Turskom, onda se neće primenjivati niz odredbi Zakona o javnim nabavkama", navodi Nenadić za Nova.rs. Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija / Foto: Medija centar BeogradDruga opcija jeste da Vlada reši da za ovaj projekat potraži strateškog partnera, koji bi učestvovao ne samo u izgradnji, već i u drugim poslovima oko auto-puta."U tom slučaju će odabir tog partnera biti izvršen na osnovu ad-hoc pravila koja će Vlada doneti samo za taj projekat. Slično iskustvo imamo za izgradnju Moravskog koridora. I u jednoj i u drugoj varijanti posledica primene takvih pravila je odsustvo konkurencije, koje je u prvom slučaju sasvim izvesno kod međudržavnih sporazuma, jer se tu direktno dogovara i koja firma će da radi put. A, prethodno iskustvo kod Moravskog koridora pokazuje da se ta ad-hoc pravila definišu tako da daju prednost samo jednoj firmi", ističe Nenadić.Treća, i kako kaže, najmanje verovatna mogućnost jeste da se nabavka finansira iz budžeta Srbije, a bez međudržavnih sporazuma i strateškog partnerstva. "Za takve situacije je ovim posebnim zakonom predviđeno da će se primenjivati Zakon o javnim nabavkama, ali ne i sva njegova pravila. Pa tako ne bi bilo obaveze da se nabavka predvidi planom, zatim, bili bi kraći rokovi predviđeni za pojedine radnje. Takođe, zahtev za zaštitu prava ponuđača ne bi zakočio aktivnosti na sprovođenju nabavke…", objašnjava Nenadić.Ta pravila su, ističe, očigledno apsurdna, baš zato što je reč o projektu od nacionalnog značaja, gde bi trebalo da bude interes da nabavka bude takva da obezbedi što veću konkurenciju i da bude što manje prilika za neke zloupotrebe ili nepravilnosti."S obzirom na okolnost da je budžet ozbiljno pogođen posledicama pandemije koronavirusa, malo je verovatno da bi Srbija mogla sada da uđe u sprovođenje ovih radova, tako da saopštavanje te vesti u ovom trenutku može da se posmatra i u kontekstu činjenice da se uskoro održavaju izbori, a da je tema izgradnja putne infrastrukture veoma atraktivno obećanje za birače iz dela zemlje gde prolazi put", navodi naš sagovornik.Kuda ide "Vožd Karađorđe"Podsetimo, Vlada Srbije je, kako su saopštili Koridori Srbije, donela zaključak kojim se potvrđuje da se izgradnja državnog puta prvog reda "Vožd Karađorđe", dužine 220 kilometara, prepoznaje kao projekat od posebnog značaja za državu.Kako je objašnjeno, realizacija tog projekta je od izuzetnog značaja i uticaja na razvoj i unapređenje infrastrukturnih, ekonomskih, privrednih i drugih interesa Srbije.Projekat obuhvata teritorije opština Sopot, Mladenovac, Lazarevac, Aranđelovac, Topola, Rača, Lapovo, Velika Plana, Svilajnac, Despotovac i Bor.Petljom "Županjac" kod Lazarevca spojiće se dva autoputa,"Miloš Veliki" i "Vožd Karađorđe", što će omogućiti najkraću vezu sa Crnom Gorom, a preko luke Bar i sa južnom Italijom, kao i veze sa pomorskim lukama Jadrana i Sredozemlja.Spoj autoputa "Vožd Karađorđe" sa Koridorom 10 će se ostvariti kod Malog Požarevca i Markovca."Posebni interesi" zbog kojih su izbegnute javne nabavkeOvo, inače, neće biti prvi put da veliki poslovi počivaju na međudržavnim sporazumima i dogovorima umesto na jasno definisanim zakonskim procedurama Srbije.Tu spada i ugovor o kupoprodaji Naftne industrije Srbije iz 2008, koji je, kao deo strateškog sporazuma o energetici sa Rusijom, potpisan istovremeno sa dokumentima o izgradnji gasnog skladišta Banatski Dvor i gasovoda Južni tok.Projekat "Beograd na vodi" podrazumevao je prethodne izmene celog niza propisa, a posebnim zakonom je predviđeno da će Srbija, ako zatreba, promeniti regulativu kako bi ugovor o tom projektu bio ispunjen.Takođe, kineske kompanije koje su izvodile radove na deonicama autoputa "Miloš Veliki" posao su dobile mimo Zakona o javnim nabavkama, odnosno putem direktnih pregovora a na osnovu međudržavnog sporazuma između Srbije i Kine iz 2009. godine…Pratite nas i na društvenim mrežama:FacebookTwitterInstagram                    

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/243630/Grupa-od-tri-beogradske-firme-dobila-posao-izrade-katastra-zelenih-povrsina-u-Novom-Sadu.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Grupa od tri beogradske firme dobila posao izrade katastra zelenih površina u Novom Sadu

Tri beogradske firme, od kojih se dve nalaze na istoj adresi i imaju iste vlasnike, izradiće katastar zelenih površina za Novi Sad, odluka je komisije koja je sprovela javnu nabavku.Najpovoljniju ponudu dale su firme MapSoft, Mobile solutions (ista vlasnička struktura i sedište u Beogradu) i Aba professional i to u vrednosti od 17,7 miliona dinara bez PDV, čime su bile oko dva miliona dinara jeftinije od ponude koju je dala grupa takođe beogradskih firmi - Technoline, Amnitech i Oblak tehnologije.   Ovaj posao procenjeno je da vredi 20 miliona dinara bez PDV.   Odluka o Dodeli Posla by Gorica Nikolin on Scribd   Sve tri firme, kako se vidi iz pretrage poslova kojima se bave, poslednjih godina rade softvere, implementacione i druge sisteme za državne i privatne kompanije. Za potrebe Grada Novog Sada i resorne Gradske uprave za zaštitu životne sredine izradiće geografski informacioni sistem zelenih površina, to jest katastar zelenih površina.   Posao ovog konzorcijuma je da prikupi podatke kroz terenski rad i snimanje površine od ukupno 16.361 hektara, što uključuje postojeće zelene površine, a osim informacionog sistema koji će koristiti zaposleni u upravi, traži se izrada mobilne aplikacije (android, IOS) za terenski rad.   Rok za izradu katastra zelenih površina je šest meseci.   Cilj izrade katastra zelenih površina je, osim evidencije postojećeg stanja, planiranje budućih ulaganja u zelenilo u gradu i praćenje trendova, poručuje se u konkursnoj dokumentaciji. Autor: Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2880732/pocinju-pripreme-za-dogradnju-niskog-aerodroma-raspisan-tender-za-ciscenje-3500-m2

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Počinju pripreme za dogradnju niškog aerodroma - Raspisan tender za čišćenje 3.500 m2 terena

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu trebalo bi da bude proširen za još 5.000 m2, a kako je najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, projektna dokumentacija trebalo bi da bude završena u toku ove godine. Pripreme za dogradnju trebalo bi uskoro da krenu, a Aerodromi Srbije raspisali su javnu nabavku za raščišćavanje terena od oko 3.500 m2.Kako se navodi u dokumentaciji, na tom prostoru ne postoji staza za kretanje niti pristupni put. Na terenu se nalazi zemljani nasip sa niskim i visokim rastinjem.- U više navrata do sada vršeno je deminiranje područija aerodroma. Investitor poseduje dokumentaciju sa zapisnikom o razminiravanju površina na kompleksu aerodroma - piše u dokumentaciji.Izabrani izvođač radova će izvoditi radove na terenu koji se prostire tik uz ogradu koja predstavlja liniju razgraničenja između javne zone i restriktivne zone aerodroma Konstantin Veliki u Nišu.Prilikom izvođenja radova potreban je obavezan pirotehnički nadzor. - Prilikom rušenja postojećeg armirano betonskog kaponira potrebno je vršiti mašinske radove pažljivo i delove armiranog betona utovariti u kamion i odvesti na gradsku deponiju - navedeno je.Rok za izvođenje radova je 20 dana, a rok za predaju ponuda 25. maj 2020.Detaljnije o tenderu pogledajte OVDE.    

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Izbori-2020/243635/U-Novom-Sadu-8300-glasaca-vise-nego-2016-godine.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: U Novom Sadu 8.300 glasača više nego 2016. godine

Više od 330 hiljada Novosađana, tačnije njih 332.407, imaće pravo glasa na predstojećim izborima 21. juna, pokazuju podaci iz biračkog spiska koji je objavljen 15. maja.Ovo je broj glasačkih listića koji je Gradska izborna komisija preko javne nabavke naručila za štampanje. U konkursnoj dokumentaciji se navodi da će tačan broj biti utvrđen kad bude zaključen birački spisak. Iako će se ukupan broj neznatno promeniti zbog upisa ili brisanja glasača, ipak je sasvim vidiljno da će u odnosu na lokalne izbore iz 2016. godine biti oko 8.300 glasača više. Ovim se nastavlja trend rasta broja birača u Novom Sadu jer je ovo oko 20.000 birača više nego na lokalnim izborima 2012. godine, za oko 12.000 više u odnosu na vanredne parlamentarne izbore 2014. godine i oko 6.000 više u odnosu na predsedničke izbore 2017. godine. Povećanje broja birača u Novom Sadu nije iznenađenje, jer vojvođanska prestonica već godinama unazad beleži rast broja stanovnika iako Srbija ima sve manje stanovnika. Broj ljudi u Novom Sadu raste zbog priliva radno sposobnog stanovništva iz drugih delova zemlje. Tako je Novi Sad prema procenama Republičkog zavoda za statistiku 2012. godine imao oko 343.647 stanovnika, a prema poslednjim zvaničnim procenama iz 2018. godine, u Novom Sadu živi 358.572 stanovnika, od čega se broj maloletnika godinama kreće na nivou od oko 45.000. Ovome dodajmo i da podaci sa sajta Informatike govore da Novi Sad ima 408.809 stanovnika, od kojih je oko 65.000 maloletnih. Glasački listić na lokalnim izborima 21. juna biće rezedo bolje, dok će kontrolni list narandžast. Autor: Žarko Bogosavljević - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: pescanik.net

Link: https://pescanik.net/ko-to-ne-zeli-dobro-svojoj-drzavi/

Autori: @pescanik

Teme: Javne nabavkeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Ko to (ne) želi dobro svojoj državi? - Rodoljub Šabić

Foto: Zoran Trklja"Strahotno je i pomisliti da smo mi možda želeli da ukrademo neki novac preko respiratora.Ljudi koji to misle ili insinuiraju ne žele dobro svojoj državi jer se mi nalazimo u situaciji u kojoj druge zemlje koriste svoje bezbednosne službe da dođu do respiratora. Ako želite danas da birate između potpuno regularnog procesa javne nabavke ili sačuvati ljudske živote, mi smo izabrali da sačuvamo ljudske živote."Ovo je izgovorila predsednica Vlade Srbije za TV Pink, povodom nekih otvorenih pitanja u vezi sa kupovinom respiratora za potrebe našeg zdravstva. I dodala "odmah posle vanrednog stanja položićemo potpun račun građanima o tim nabavkama i o tome koliko novca smo potrošili".Evidentna je, naprosto "bode oči", spremnost da se maliciozno diskvalifikuju ("ne žele dobro svojoj državi") ljudi čije interesovanje za određene stvari ne prija. I, naravno, neprihvatljiva, pogotovo što u pitanjima NVO Transparentnost Srbija i novinara istraživača koja su bila predmet ovakve reakcije nije bilo nikakvih optužbi ili insinuacija. Štaviše, izraženo je razumevanje prema mogućnosti da u aktuelnoj situaciji bude privremeno opravdana i tajnost nekih podataka o načinu nabavki. Samo je, s pravom, naglašeno da je teško zamisliti bilo kakav valjani razlog da se ne objavljuje šta je tačno kupljeno i koliko je za to plaćeno.Inače, "priču" o odsustvu pouzdanih informacija o ovoj važnoj stvari započela je sama Brnabić onom famoznom izjavom sa početka epidemije - "broj respiratora je državna tajna". Nastavio je Aleksandar Vučić odajući tajnu izjavom da imamo 1.008 respiratora, da je kupljeno 573, koji su stigli i raspoređeni su, a kupljeno je i 2.200, koji treba da stignu. Kasnije je od predsednika poslaničke grupe SNS Martinovića javnost čula - "ukupno naručeno 3.967 komada", a u Srbiju "dostavljeno 585 novih aparata". A još malo kasnije od drugog visokog funkcionera SNS i vlasti, Marije Obradović i sledeće: "Mi smo zatečeni sa negde 1.000 respiratora, oko toga 700 je bilo zauzeto redovnim bolesnicima, kardiovaskularnim, onkološkim. Dakle vrlo mali broj respiratora je bio na raspolaganju i to je značilo sigurnu smrt za mnoge od nas koji su bili zaraženi, ili bi imali potrebu za respiratorima. Zaista nadljudskom borbom i i predsednika Vučića i Vlade Srbije uspeli smo da platimo 4.000 respiratora. Naravno, zbog situacije u celom svetu, zbog roka dostavljanja, mi ćemo dobiti oko 1.500 respiratora još do kraja. Razliku do 4.000 respiratora dobićemo novac nazad."Teško je oteti se utisku da je ovo mnogo više izazivanje konfuzije nego informisanje. Zar, čak i uz najbenevolentniji odnos prema akterima ovakvog "informisanja" nije očigledno da javnost Srbije o ovoj važnoj stvari ne zna praktično ništa?Koliko smo imali respiratora pre epidemije COVID 19? Koliko ih sad imamo? Koliko smo ih kupili u toku epidemije? Koliko ih je isporučeno? Koliko javnog novca je potrošeno za to? Koliko znamo o ceni, drugim uslovima nabavke, posebno o kvalitetu respiratora? Koliko o tome da li je nabavka očito velikog, ogromnog broja respiratora (za šta je potrošeno više desetina, možda i stotina miliona evra) bila opravdana "spasavanjem ljudskih života"? Ili, za tu premijerkinu tvrdnju, zapravo nema nikakvog osnova? Kako ta tvrdnja izgleda u svetlu izjave još jednog u nizu, ali formalno najpozvanijeg visokog funkcionera vlasti i vladajuće stranke, ministra zdravlja Zlatibora Lončara - "mi smo najveći broj ljudi na respiratoru zbog korone imali 147 a na dan kada je došlo do proglašenja epidemije imali smo 408 slobodnih respiratora"!Šta je onda razlog koji objašnjava nabavku još nekoliko hiljada novih?Nedostaju pouzdani odgovori na mnogo važnih pitanja. A javnost, građani Srbije imaju pravo na njih, reč je o njihovom novcu. Nema ničeg neobičnog u tome da očekuju čist račun. A to, u svakoj prilici normalno očekivanje dodatno je pojačano tragičnim okolnostima pandemije. I kad računa nema ili kad postoji nešto dubiozno, odnosno sporno to normalno dovodi do reakcija kakve imamo i u neposrednom okruženju.U Sloveniji npr. zbog sumnji da su respiratori nabavljani po višestruko uvećanoj ceni, uz stoprocentni avans i izbor firme uvoznika pod političkim pritiskom u toku su demonstracije građana u više gradova, opozicija najavljuje interpelaciju nadležnog ministra ili cele Vlade a Državna antikorupcijska komisija i policija vode postupke provere. I u BiH iz manje-više istih razloga, sa nešto više tragi(komič)nih elemenata (za nabavku respiratora angažovana je firma koja se bavi preradom malina) u toku je akcija tužilaštva koja je obuhvatila i kabinet premijera.I kod nas su, bez obzira na ćutanje nadležnih, do javnosti doprle kakve takve, makar fragmentarne ali vrlo slične informacije. Npr. o tome da će se sudbina velikog iznosa novca iz Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja namenjenog kupovini respiratora rešavati pred sudom u Podgorici! Reč je o novcu iz posla u kom je uz kompletan avans direktno angažovan dobavljač koji je opet angažovao još jednog posrednika, i to prilično neobičnog (ne baš malinara, pre kozmetičara) a koji je opet u posao uveo još neke posrednike, i sve to uz predviđenu milionsku posredničku naknadu.Ističe i druga sedmica od prestanka vanrednog stanja. Za svaku, a pogotovo za Vladu koja je za par dana pripremila i (mimo Ustava, bez Skupštine) utvrdila kompletan rebalans državnog budžeta ili realizovala famoznu akciju "helikopter novca" pozajmivši i podelivši građanima po 100 evra, to bi moralo biti više nego dovoljno da pripremi i položi "potpun račun", koji je, u svojoj teatralnoj, egzaltiranoj reakciji, premijerka najavila za - "odmah".Ali računa, ne samo potpunog nego nikakvog, nema a premijerka i Vlada ćute.Ako je to njihov način da se priča o respiratorima "apsolvira" (što bi, imajući u vidu odnos prema dosadašnjim obećanjima, moglo biti vrlo verovatno) onda bi se ono premijerkino "strahotno", a pogotovo ono "ne žele dobro svojoj državi" moralo odnositi upravo na njih.Peščanik.net, 18.05.2020. KORONA VIRUS PODRŽITE PEŠČANIK

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/banat/pancevo-skupstina-zakazana-na-dan-isticanja-mandata-brojne-odluke_1125613.html

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Pančevo: Skupština zakazana na dan isticanja mandata - brojne odluke

Skupština grada Pančeva održaće sednicu sutra a od 17 tema o kojima će se odlučivati, osam je u vezi s poslovanje gradskog prevoznika Autotransporta (ATP) i dalje realizacije javno privatnog partnerstva oko...PANČEVO - Skupština grada Pančeva održaće sednicu sutra a od 17 tema o kojima će se odlučivati, osam je u vezi s poslovanje gradskog prevoznika Autotransporta (ATP) i dalje realizacije javno privatnog partnerstva oko javnog prevoza, navodi se u sazivu ove sednice koji je objavljen danas.Odbornicima Skupštine grada Pančeva mandati ističu 19. maja, na dan održavanja sednice. Skupština će odlučivati o programu poslovanja ATP-a do kraja juna i izmenama finansijskog plana, biće potvrđene odluke Nadzornog odbora tog preduzeća, a na dnevnom redu su i izmene statuta i organizacije ATP-a. Odlučivaće se i o izmenama ugovora o osnivanju "Pantransporta", nove većinski privatne firme koja će preko javno-privatnog partnerstva preuzima obavljenje gradskog saobraćaja, kao i o odluci o povećanju osnovog kapitala tog preduzeća.    

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: informer.rs

Link: https://informer.rs/vesti/drustvo/519130/mapa-srbija-dobija-novi-autoput-vozd-karadjordje-gradice-pod-specijalnim-uslovima-evo-kuda-prolaziti

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: (MAPA) SRBIJA DOBIJA NOVI AUTOPUT! Vožd Karađorđe gradiće se pod SPECIJALNIM USLOVIMA, A EVO KUDA ĆE PROLAZITI

Blic 12:26 18. 05. 2020.Vlada Srbije donela je zaključak kojim je projekat izgradnje državnog puta I reda Vožd Karađorđe proglašen za projekat od posebnog značaja za Srbiju, što znači da će se prilikom njegove realizacije primenjivati i poseban zakon, leks specijalis koji je Skupšina usvojila u februaru.Zakonom o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju previđeno je da se za sve projekte koji budu proglašeni projektima od posebnog značaja, skrati vreme za eksproprijaciju zemljišta i rešavanje imovinko-pravnih odnosa, ali i da se neće primenjivati odredbe o rokovima Zakona o javnim nabavkama, piše eKapija.Takođe, prema ovom zakonu, procedura koja se tiče javnih nabavki neće se primenjivati ni u slučajevima kada je međunarodnim ugovorima drugačije određeno.Koridori Srbije su saopštili da je realizacija projekta izgradnje državnog puta I reda Vožd Karađorđe, dužine oko 220 km od izuzetnog je značaja i uticaja na razvoj i unapređenje infrastrukturnih, ekonomskih, privrednih i drugih interesa Srbije."Značaj se uviđa prevashodno kroz sagledavanje uticaja na putnu mrežu u Republici Srbiji, ali i šire, s obzirom da će predmetni auto-put predstavljati saobraćajnicu koja povezuje Istočnu Srbiju sa Centralnom i Zapadnom Srbijom i auto-putevima E-7, koji predstavlja deo međunarodne trase E-75, odnosno deo drumskog Koridora 10 i E-763", navedeno je u saopštenju Koridora.Projekat izgradnje ovog Šumadijskog koridora obuhvata teritorije Sopota, Mladenovca, Lazarevca, Aranđelovca, Topole, Rače, Lapova, Velike Plane, Svilajnca, Despotovca i Bora.Koridori Srbije"Na ovaj način ostvariće se veza Istočne, Zapadne i Centralne Srbije sa Beogradom i Vojvodinom na severu, odnosno centralnom i zapadnom Evropom, kao i sa južnim delovima Republike, odnosno Makedonijom, Bugarskom i dalje sa Bliskim istokom i Azijom", saopštili su Koridori.Petljom Županjac kod Lazarevca spojiće se dva auto-puta, Miloš Veliki i Vožd Karađorđe, a konekcije auto-puta Vožd Karađorđe sa Koridorom 10 će se ostvariti kod Malog Požarevca i Markovca.- Realizacija predmetnog projekta doprineće socijalnom i ekonomskom razvoju, stvaranjem uslova za otvaranje novih radnih mesta, odnosno za smanjenje nezaposlenosti i razvoj nerazvijenih opština u Srbiji kroz koje će prolaziti, kao i poboljšanju opštih uslova života građana. Uz uzimanje u obzir i indirektnih koristi i efekata od ulaganja u projekat, ubrzani društveno-ekonomski razvoj područja uticaće dalje na razvoj privrede u svim segmentima. Izgradnja ove trase omogućiće ubrzani razvoj turizma u Šumadiji, gde postoji ogroman istorijski potencijal, olakšaće se pristup brojnim verskim i kulturnim objektima", navode iz Koridora i dodaju da se očekivana finansijska korist od realizacije projekta odnosi na prihode od naplate putarine i na komercijalne prihode.Kako je ranije izjavio Zoran Drobnjak, v.d. direktora Puteva Srbije, gradnja ove saobraćajnice bi trebalo da bude završena u naredne četiri godine.Informer DNKoridori Srbije            

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: pink.rs

Link: https://pink.rs/drustvo/208750/srbija-dobija-jos-jedan-auto-put-vozd-karadjordje-gradice-se-po-leks-specijalisu-bice-gotov-za-4-godine-a-ovo-mu-je-trasa-mapa

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: SRBIJA DOBIJA JOŠ JEDAN AUTO-PUT! Vožd Karađorđe gradiće se po leks specijalisu, biće gotov za 4 godine, a OVO MU JE TRASA (MAPA)

Vlada Srbije donela je zaključak kojim je projekat izgradnje državnog puta I reda Vožd Karađorđe proglašen za projekat od posebnog značaja za Srbiju, što znači da će se prilikom njegove realizacije primenjivati i poseban zakon, leks specijalis koji je Skupšina usvojila u februaru. Zakonom o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju previđeno je da se za sve projekte koji budu proglašeni projektima od posebnog značaja, skrati vreme za eksproprijaciju zemljišta i rešavanje imovinko-pravnih odnosa, ali i da se neće primenjivati odredbe o rokovima Zakona o javnim nabavkama. Takođe, prema ovom zakonu, procedura koja se tiče javnih nabavki neće se primenjivati ni u slučajevima kada je međunarodnim ugovorima drugačije određeno. Koridori Srbije su saopštili da je realizacija projekta izgradnje državnog puta I reda Vožd Karađorđe, dužine oko 220 km od izuzetnog je značaja i uticaja na razvoj i unapređenje infrastrukturnih, ekonomskih, privrednih i drugih interesa Srbije. "Značaj se uviđa prevashodno kroz sagledavanje uticaja na putnu mrežu u Republici Srbiji, ali i šire, s obzirom da će predmetni auto-put predstavljati saobraćajnicu koja povezuje Istočnu Srbiju sa Centralnom i Zapadnom Srbijom i auto-putevima E-7, koji predstavlja deo međunarodne trase E-75, odnosno deo drumskog Koridora 10 i E-763", navedeno je u saopštenju Koridora. Projekat izgradnje ovog Šumadijskog koridora obuhvata teritorije Sopota, Mladenovca, Lazarevca, Aranđelovca, Topole, Rače, Lapova, Velike Plane, Svilajnca, Despotovca i Bora. Foto: Foto/Koridori Srbije "Na ovaj način ostvariće se veza Istočne, Zapadne i Centralne Srbije sa Beogradom i Vojvodinom na severu, odnosno centralnom i zapadnom Evropom, kao i sa južnim delovima Republike, odnosno Makedonijom, Bugarskom i dalje sa Bliskim istokom i Azijom", saopštili su Koridori. Petljom Županjac kod Lazarevca spojiće se dva auto-puta, Miloš Veliki i Vožd Karađorđe, a konekcije auto-puta Vožd Karađorđe sa Koridorom 10 će se ostvariti kod Malog Požarevca i Markovca. - Realizacija predmetnog projekta doprineće socijalnom i ekonomskom razvoju, stvaranjem uslova za otvaranje novih radnih mesta, odnosno za smanjenje nezaposlenosti i razvoj nerazvijenih opština u Srbiji kroz koje će prolaziti, kao i poboljšanju opštih uslova života građana. Uz uzimanje u obzir i indirektnih koristi i efekata od ulaganja u projekat, ubrzani društveno-ekonomski razvoj područja uticaće dalje na razvoj privrede u svim segmentima. Izgradnja ove trase omogućiće ubrzani razvoj turizma u Šumadiji, gde postoji ogroman istorijski potencijal, olakšaće se pristup brojnim verskim i kulturnim objektima", navode iz Koridora i dodaju da se očekivana finansijska korist od realizacije projekta odnosi na prihode od naplate putarine i na komercijalne prihode. Kako je ranije izjavio Zoran Drobnjak, v.d. direktora Puteva Srbije, gradnja ove saobraćajnice bi trebalo da bude završena u naredne četiri godine. #Auto-put #Vožd Karađorđe <

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/vucevic-novom-sadu-neophodna-veletrznica_1125650.html

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vučević: Novom Sadu neophodna veletržnica

NOVI SAD - Novom Sadu je neophodna veletržnica, odnosno veliki distributivni centar za voće i povrće, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević."Postojeća Kvantaška pijaca nije na dobrom mestu i nije dovoljno dobra i zaslužuje bolju lokaciju i bolji prostor", rekao je Vučević odgovarajući na pitanje građana tokom onlajn konferencije u organizaciji Novosadskog sajma, uz podršku kompanije Color Media Communications. Vučević je rekao da se postojeća Kvantaška pijaca nalazi na oko tri hektara površine, a da Grad ima nekoliko opcionih lokacija za veletržnicu, od koji su neke čak i na 20 hektara. Grad bi, objasnio je on, pronašao privatne partnere, kako bi kroz javno-privatno partnerstvo izgradili veletržnicu. Na pitanje voditelja koliko će im to omogućiti postojeći Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama i ima li u tom smislu pravnih prepreka, Vučević je rekao da je postojeći zakon dobar, te da se nada da ne bi trebalo da bude problema, "ukoliko postoji javni interes". "A, javni interes svakako postoji, jer je gradu neophodna veletržnica, u kojoj bi bili smešteni svi sadržaji koji su neophodni za tu funkciju, a na jednom mestu", rekao je on. Podsetio je i da je Novi Sad realizovao uspešnu koncesiju kada su u pitanju apoteke u gradu, te da je uveren da bi isto tako bili uspešni i kada je veletržnica u pitanju.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/novi-sad/vucevic-novom-sadu-neophodna-veletrznica-18-05-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vučević: Novom Sadu neophodna veletržnica

NOVI SAD: Novom Sadu je neophodna veletržnica, odnosno veliki distributivni centar za voće i povrće, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević."Postojeća Kvantaška pijaca nije na dobrom mestu i nije dovoljno dobra i zaslužuje bolju lokaciju i bolji prostor", rekao je Vučević odgovarajući na pitanje građana tokom onlajn konferencije u organizaciji Novosadskog sajma, uz podršku kompanije Kolor medija komunikejšns.Vučević je rekao da se postojeća Kvantaška pijaca nalazi na oko tri hektara površine, a da Grad ima nekoliko opcionih lokacija za veletržnicu, od koji su neke čak i na 20 hektara.Grad bi, objasnio je on, pronašao privatne partnere, kako bi kroz javno-privatno partnerstvo izgradili veletržnicu.Na pitanje voditelja koliko će im to omogućiti postojeći Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama i ima li u tom smislu pravnih prepreka, Vučević je rekao da je postojeći zakon dobar, te da se nada da ne bi trebalo da bude problema, "ukoliko postoji javni interes"."A, javni interes svakako postoji, jer je gradu neophodna veletržnica, u kojoj bi bili smešteni svi sadržaji koji su neophodni za tu funkciju, a na jednom mestu", rekao je on.Podsetio je i da je Novi Sad realizovao uspešnu koncesiju kada su u pitanju apoteke u gradu, te da je uveren da bi isto tako bili uspešni i kada je veletržnica u pitanju.    

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/banat/pancevo-skupstina-zakazana-na-dan-isticanja-mandata-brojne-odluke_1125613.html

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Pančevo: Skupština zakazana na dan isticanja mandata - brojne odluke

Skupština grada Pančeva održaće sednicu sutra a od 17 tema o kojima će se odlučivati, osam je u vezi s poslovanje gradskog prevoznika Autotransporta (ATP) i dalje realizacije javno privatnog partnerstva oko...PANČEVO - Skupština grada Pančeva održaće sednicu sutra a od 17 tema o kojima će se odlučivati, osam je u vezi s poslovanje gradskog prevoznika Autotransporta (ATP) i dalje realizacije javno privatnog partnerstva oko javnog prevoza, navodi se u sazivu ove sednice koji je objavljen danas.Odbornicima Skupštine grada Pančeva mandati ističu 19. maja, na dan održavanja sednice. Skupština će odlučivati o programu poslovanja ATP-a do kraja juna i izmenama finansijskog plana, biće potvrđene odluke Nadzornog odbora tog preduzeća, a na dnevnom redu su i izmene statuta i organizacije ATP-a. Odlučivaće se i o izmenama ugovora o osnivanju "Pantransporta", nove većinski privatne firme koja će preko javno-privatnog partnerstva preuzima obavljenje gradskog saobraćaja, kao i o odluci o povećanju osnovog kapitala tog preduzeća. Pančevo prodaje 23 hektara - sledi nemačka investicija Gradska vlast Pančeva predložila je skupštini grada da više od 23 hektara severne industrijske zone proda kompaniji Naval Box-Cal za 178,1 milion dinara, navodi se u materijalu za sutrašnje zasedanje skupštine Pančeva. Naval, filijala nemačke kompanije MK-Klinike AG, planira da na lokaciji u Pančevu bez dobijanja ikakvih podsticaja i grantova otvori liniju za završne radove na montaži specijalizovanih kontejnera. Ovo ulaganje Vlada Srbije ocenila je kao investiciju od značaja za Republiku Srbiju, pa će Naval zemljište kupiti neposrednom pogodbom na osnovu procene Poreske uprave da kvadratni metar vredi 786,7 dinara. Za sada Naval planira da izgradi fabriku od 10.000 kvadratnih metara i da u prve dve godine zaposli 50 radnika s punim radnim vremenom. Ukupna investicija, u zemljište, objekte, opremu i delove, iznosi 10 miliona evra, navodi se u pismu o namerama. Za narednih 10 godina na prostoru Pančeva planiraju ukupno 60 miliona evra ulaganja, sa 100.000 m2 fabričkog i kancelarijskog prostora, i do 1000 zaposlenih radnika, piše u istom dokumentu. Matična MK-Klinike AG razvija program dizajniranje specijalzovanih transportnih kontejnera koji se brzo mogu montirati i spajati radi formiranja životnog i radnog prostora prema potrebama klijenata, a filijala Naval završne radovi na kontejnerima obavljaće u Pančevu. U Severnoj zoni već posluje nemački ZF koji ulaže u dalji razvoj, a svoj objekat gradi i nemačka kompanija Brose.    

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2881302/nadleznima-upucena-inicijativa-za-odlaganje-pocetka-primene-zakona-o-javnim-nabavkama

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavkeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Nadležnima upućena inicijativa za odlaganje početka primene Zakona o javnim nabavkama

Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 5, uputila je 15. maja inicijativu za odlaganje početka primene Zakona o javnim nabavkama do 1. januara 2021, odnosno najranije 1. septembra 2020, saopštila je Transparentnost Srbija.Ta Radna grupa smatra da je Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 5, uputila je 15. maja inicijativu za odlaganje početka primene Zakona o javnim nabavkama do 1. januara 2021, odnosno najranije 1. septembra 2020, saopštila je Transparentnost Srbija. Ta Radna grupa smatra da je neophodno da se odloži početak primene Zakona, kako bi se to vreme iskoristilo za izgradnju, testiranje funkcionalnosti i puštanje u rad novog Portala javnih nabavki, donošenje niza podzakonskih akata i za temeljnu pripremu i obuku ponuđača i naručioca, ali i nadležnih institucija. - Odlaganje je neophodno da se temeljno pripremi primena Zakona koji donosi niz novina, pravila i tehnika. Te izmene su predviđene zbog potpunog usaglašavanja sa relevantnim direktivama Evropske unije - navedeno je u saopštenju Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 5 - javne nabavke. Kako je istaknuto, Zakon o javnim nabavkama donosi suštinske novine, u vezi sa čijom primenom ne postoje prethodna uporedna iskustva iskustva ni kod jednog od ključnih aktera - ponuđača, naručilaca i nadležnih institucija. Primena Zakona o javnim nabavkama trebalo bi da počne 1. jula 2020, a najbitnija novina je uspostavljanje potpuno novog Portala javnih nabavki, na kojem će se zasnivati gotovo celokupan sistem javnih nabavki, od podnošenja i otvaranja ponuda, pa sve do zahteva za zaštitu prava i osporavanja radnji i odluka naručioca, odnosno preko kojeg će se sprovoditi postupci javnih nabavki i postupci zaštite prava, a koji će koristiti svi naručioci, svi ponuđači i zainteresovana lica, nadležni organi i institucije. Potrebno je doneti i niz podzakonskih akata iz nadležnosti Vlade, ministarstava, Uprave Kancelarije za javne nabavke, kojim će se urediti veliki broj pitanja neophodnih za primenu zakona poput sadržine konkursne dokumentacije, standardnih obrazaca za oglase o javnim nabavkama, opšteg rečnika nabavki, standardnih obrazaca izjave o ispunjenosti kriterijuma za izbor privrednih subjekata, načina otvaranja ponuda, sadržine zapisnika o otvaranju ponuda, načina sprovođenja monitoringa, postupaka i uslova za sticanje sertifikata službenika za javne nabavke, spiska naručilaca na republičkom nivou, sprovodjenja javnih nabavki u oblasti odbrane i bezbednosti, organizacije i načina obavljanja centralizovanih javnih nabavki. Nužna je i temeljna priprema i obuka ponuđača, naručioca i nadležnih institucija za sprovođenje novog Zakona i podzakonskih akata, što je posebno važno za uspešnost primene, kada se uzmu u obzir stepen i značaj promena i novina koje se uvode. U dopisu poslatom nadležnima je navedeno da je sprovođenje tih pripremnih radnji, na svim nivoima, bitno omela okolnost koja se nije mogla predvideti u vreme donošenja novog zakona, a to je pandemija korona virusa i vanredno stanje koje je proglašeno radi njenog suzbijanja. To se, dodaje se, negativno odrazilo na mogućnost državnih organa da izvrše pripremne radnje za početak primene novog zakona, kao i na sve naručioce i veliku većinu ponuđača. Od brojnih podzakonskih akata, do sada je donet jedino Pravilnik o sadržini registra ponuđača i dokumentaciji koja se podnosi uz prijavu za registraciju ponuđača. Zbog toga u Radnoj grupi Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 5 smatraju da "nema dovoljno vremena da se ovaj posao kvalitetno obavi do 1. jula". - Verujemo da će državni organi koji su za to nadležni uložiti maksimalni napor da preostale podzakonske akte donesu pre 1. jula 2020. Međutim, poremećaj uzrokovan pandemijom će se nesumnjivo štetno odraziti na mogućnost da sadržaj tih podzakonskih akata bude adekvatno raspravljen sa onima koji bi trebalo da primenjuju njegove odredbe, kao i na zainteresovanim privrednim subjektima, njihovim udruženjima i udruženjima građana - navedeno je u saopštenju. Ukazano je da bi organizovanje takve rasprave bilo u skladu sa propisima Srbije, a naročito sa odredbama Zakona o državnoj upravi i Zakona o planskom sistemu, kao i sa relevantnim strateškim dokumentima u oblasti javnosti rada uprave, borbi protiv korupcije i reformi u oblasti javnih finansija. Daleko veći problem, kako se dodaje, predstavlja to što su naručioci i ponuđači trenutno apsolutno nepripremljeni za sprovođenje novog zakona, da nisu imali mogućnost da prodju odgovarajuće obuke, predavanja, stručne skupove, da nisu imali uvid niti su mogli da testiraju funkcionalnosti budućeg Portala za javne nabavke. - Nije realno očekivati da bi taj nedostatak mogao da se prevazidje u dovoljnoj meri do početka primene novog zakona. Pored nedostatka vremena, ali i kapaciteta državnih organa da organizuju takve obuke, činilac koji dodatno ometa ostvarivanje preduslova za početak primene Zakona jeste činjenica da je epidemija i dalje u toku, da postoje restrikivne mere za javna okupljanja, bez obzira na ukidanje vanrednog stanja, kao i drugi rizici koji smanjuju mogućnost efikasnog organizovanja potrebnih obuka - navodi se u inicijativi upućenoj nadležnima. Inicijativa je upućena Upravi za javne nabavke, Ministarstvu finansija, Vladi Srbije i Skupštini Srbije. Osim članica Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 5, inicijativu su podržale i druge organizacje civilnog društva, kao i profesionalci u oblasti javnih nabavki. Nevladine organizacije okupljene u okviru radne grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 5 - javne nabavke su: Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, Bečejsko udruženje mladih, Biro za društvena istraživanja, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Društvo protiv korupcije, Koalicija za nadzor javnih finansija, Moj tender d.o.o, Protekta, Radna grupa NKEU za Poglavlja 17 i 29, Savez računovođa i revizora Srbije, Slovo d.o.o, Sretenje, Transparentnost Srbija, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava i Udruženje profesionalaca u javnim nabavkama RS.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/pantransport-uskoro-preuzima-prevoz-u-pancevu-18-05-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Pantransport uskoro preuzima prevoz u Pančevu

Naslovna strana Vojvodina 18.05.2020 • 13:46 13:48Izvor: Dnevnik.rsPANČEVO: Do nedavno održanog sastanka radnika ATP-a, odnosno predstavnika sindikata "Nezavisnost", sa gradonačelnikom Pančeva Sašom Pavlovim, došlo je zbog nesporazuma.Foto: 013.infoKako za "Dnevnik" kaže gradonačelnik Pavlov, radnici su se žalili zbog neisplaćenih plata koje su im, zapravo, legle na račun u petak u toku dana, neposredno pred sastanak, te su iskoristili priliku da na susretu razgovaraju o onome što očekaje to preduzeće.- Novac iz budžeta za prvi kvartal njihovih plata bio je obezbeđen, ali niko nije očekivao da će doći do pandemije - pojašnjava gradonačelnik Pavlov zbog čega je došlo do kašnjenja plata radnicima ATP-a, javnog saobraćajnog preduzeća čiji je stoprocentni osnivač Grad Pančevo. - Za mesec i po dana, novo preduzeće "Pantransport", koje je nastalo kao javno-privatno partnerstvo sa Gradom, treba da dobije licencu i krene sa obavljanjem javnih delatnosti, tako da je trenutno ugovor sa njima u procesu realizacije.Na sastanku je rečeno i da će Skupština grada tokom ove nedelje rebalansom budžeta obezbediti neophodna sredstva za isplatu zarada zaposlenima u ATP-u, te da će drugi deo aprilske plate leći na račune oko 25. maja.Foto: Dnevnik/V. FifaNa sastanku je rečeno i da će Skupština grada tokom ove nedelje rebalansom budžeta obezbediti neophodna sredstva za isplatu zarada zaposlenima u ATP-u, te da će drugi deo aprilske plate leći na račune oko 25. maja- Gradonačelnik je obećao da će rebalansom biti obezbeđena majska i deo junske plate, jer se očekuje da u junu prevoz putnika od ATP-a preuzme nova privatna firma - rekao je potpredsednik sindikata "Nezavisnost" Tomislav Karin, prenose lokalni mediji.Grad Pančevo i konzorcijum privatnih kompanija sklopili su pre vanrednog stanja ugovor o javno-privatnom partnerstvu kojim će ATP prestati sa radom, a sa novim autobusima proradiće "Pantrasport". Takođe, deo ugovora nalaže i da se glavna stanica iseli iz centra grada na periferiju.Inače, dok je trajao policijski čas, ATP je ograničeno vozio uglavnom medicinske radnike i pacijente za dijalizu. Nakon ukidanja vanrednog stanja nastavilo se sa saobraćanjem svih kategorija po redu vožnje koji važi tokom zimskog perioda kada, kao i sada, nema nastave zbog čega je i manje đaka. Naravno, sve to uz predviđene mere zaštite.- Sada smo na do 30 procenata prometa uobičajenog za ovo doba godine, u saobraćaju je manje vozila a, zbog smanjenog obima posla, insistira se da koriste godišnje odmori za 2020. godinu - kaže Karin.L. Radlovački              

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/561745/srbija-dobija-jos-jedan-auto-put-vozd-karadjordje-ce-biti-gotov-za-4-godine-evo-kuda-ce-ici

Autori: @espresors

Teme: Javne nabavke

Naslov: SRBIJA DOBIJA JOŠ JEDAN AUTO-PUT! Vožd Karađorđe će biti gotov za 4 godine, EVO KUDA ĆE IĆI

Vlada Srbije donela je zaključak kojim je projekat izgradnje državnog puta I reda Vožd Karađorđe proglašen za projekat od posebnog značaja za Srbiju, što znači da će se prilikom njegove realizacije primenjivati i poseban zakon, leks specijalis koji je Skupšina usvojila u februaru.Zakonom o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju previđeno je da se za sve projekte koji budu proglašeni projektima od posebnog značaja, skrati vreme za eksproprijaciju zemljišta i rešavanje imovinko-pravnih odnosa, ali i da se neće primenjivati odredbe o rokovima Zakona o javnim nabavkama.Takođe, prema ovom zakonu, procedura koja se tiče javnih nabavki neće se primenjivati ni u slučajevima kada je međunarodnim ugovorima drugačije određeno.Koridori Srbije su saopštili da je realizacija projekta izgradnje državnog puta I reda Vožd Karađorđe, dužine oko 220 km od izuzetnog je značaja i uticaja na razvoj i unapređenje infrastrukturnih, ekonomskih, privrednih i drugih interesa Srbije."Značaj se uviđa prevashodno kroz sagledavanje uticaja na putnu mrežu u Republici Srbiji, ali i šire, s obzirom da će predmetni auto-put predstavljati saobraćajnicu koja povezuje Istočnu Srbiju sa Centralnom i Zapadnom Srbijom i auto-putevima E-7, koji predstavlja deo međunarodne trase E-75, odnosno deo drumskog Koridora 10 i E-763", navedeno je u saopštenju Koridora.Projekat izgradnje ovog Šumadijskog koridora obuhvata teritorije Sopota, Mladenovca, Lazarevca, Aranđelovca, Topole, Rače, Lapova, Velike Plane, Svilajnca, Despotovca i Bora."Na ovaj način ostvariće se veza Istočne, Zapadne i Centralne Srbije sa Beogradom i Vojvodinom na severu, odnosno centralnom i zapadnom Evropom, kao i sa južnim delovima Republike, odnosno Makedonijom, Bugarskom i dalje sa Bliskim istokom i Azijom", saopštili su Koridori.Petljom Županjac kod Lazarevca spojiće se dva auto-puta, Miloš Veliki i Vožd Karađorđe, a konekcije auto-puta Vožd Karađorđe sa Koridorom 10 će se ostvariti kod Malog Požarevca i Markovca.- Realizacija predmetnog projekta doprineće socijalnom i ekonomskom razvoju, stvaranjem uslova za otvaranje novih radnih mesta, odnosno za smanjenje nezaposlenosti i razvoj nerazvijenih opština u Srbiji kroz koje će prolaziti, kao i poboljšanju opštih uslova života građana. Uz uzimanje u obzir i indirektnih koristi i efekata od ulaganja u projekat, ubrzani društveno-ekonomski razvoj područja uticaće dalje na razvoj privrede u svim segmentima. Izgradnja ove trase omogućiće ubrzani razvoj turizma u Šumadiji, gde postoji ogroman istorijski potencijal, olakšaće se pristup brojnim verskim i kulturnim objektima", navode iz Koridora i dodaju da se očekivana finansijska korist od realizacije projekta odnosi na prihode od naplate putarine i na komercijalne prihode.Kako je ranije izjavio Zoran Drobnjak, v.d. direktora Puteva Srbije, gradnja ove saobraćajnice bi trebalo da bude završena u naredne četiri godine.Bonus video:(Espreso.rs/eKapija/Blic)          

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vučević: Novom Sadu neophodna veletržnica

Vučević: Novom Sadu neophodna veletržnicaNOVI SAD, 18. maja (Tanjug) - Novom Sadu je neophodna veletržnica, odnosno veliki distributivni centar za voće i povrće, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević."Postojeća Kvantaška pijaca nije na dobrom mestu i nije dovoljno dobra i zaslužuje bolju lokaciju i bolji prostor", rekao je Vučević odgovarajući na pitanje građana tokom onlajn konferencije u organizaciji Novosadskog sajma, uz podršku kompanije Color Media Communications.Vučević je rekao da se postojeća Kvantaška pijaca nalazi na oko tri hektara površine, a da Grad ima nekoliko opcionih lokacija za veletržnicu, od koji su neke čak i na 20 hektara.Grad bi, objasnio je on, pronašao privatne partnere, kako bi kroz javno-privatno partnerstvo izgradili veletržnicu.Na pitanje voditelja koliko će im to omogućiti postojeći Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama i ima li u tom smislu pravnih prepreka, Vučević je rekao da je postojeći zakon dobar, te da se nada da ne bi trebalo da bude problema, "ukoliko postoji javni interes"."A, javni interes svakako postoji, jer je gradu neophodna veletržnica, u kojoj bi bili smešteni svi sadržaji koji su neophodni za tu funkciju, a na jednom mestu", rekao je on.Podsetio je i da je Novi Sad realizovao uspešnu koncesiju kada su u pitanju apoteke u gradu, te da je uveren da bi isto tako bili uspešni i kada je veletržnica u pitanju.(Kraj) se/jm

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/3466261/gradonacelnik-vucevic-novom-sadu-treba-moderna-veletrznica-koju-cemo-sagraditi-po-modelu-javno-privatnog-partnerstva

Autori: @KurirVesti

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Gradonačelnik Vučević: Novom Sadu treba moderna veletržnica koju ćemo sagraditi po modelu javno-privatnog partnerstva

Novom Sadu je neophodna veletržnica, odnosno veliki distributivni centar za voće i povrće, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.Postojeća Kvantaška pijaca nije na dobrom mestu i nije dovoljno dobra i zaslužuje bolju lokaciju i bolji prostor - ...Foto: Grad Novi SadInvesticioni projekat u najaviVesti 18.05.2020. 14:23h 18.05.2020. 14:23h"Novom Sadu je neophodna veletržnica, odnosno veliki distributivni centar za voće i povrće", izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.Vučević je rekao da se postojeća Kvantaška pijaca nalazi na oko tri hektara površine, a da Grad ima nekoliko opcionih lokacija za veletržnicu, od koji su neke čak i na 20 hektara.Grad bi, objasnio je on, pronašao privatne partnere, kako bi kroz javno-privatno partnerstvo izgradili veletržnicu.Na pitanje koliko će im to omogućiti postojeći Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama i ima li u tom smislu pravnih prepreka, Vučević je rekao da je postojeći zakon dobar, te da se nada da ne bi trebalo da bude problema, "ukoliko postoji javni interes".Podsetio je i da je Novi Sad realizovao uspešnu koncesiju kada su u pitanju apoteke u gradu, te da je uveren da bi isto tako bili uspešni i kada je veletržnica u pitanju.Grad Novi SadGrad Novi Sad, Miloš Vučević,      

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/politika/gradonacelnik-vucevic-novom-sadu-treba-moderna-pijaca-koju-cemo-sagraditi-po-modelu-javno-privatnog-partnerstva/312548/vest

Autori: Alo!

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Gradonačelnik Vučević: Novom Sadu treba moderna pijaca koju ćemo sagraditi po modelu javno-privatnog partnerstva

VELIKI INVESTICIONI PROJEKAT U NAJAVI AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 18.05.2020. 14:47Grad bi, objasnio je on, pronašao privatne partnere, kako bi kroz javno-privatno partnerstvo izgradili veletržnicu"Novom Sadu je neophodna veletržnica, odnosno veliki distributivni centar za voće i povrće", izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Postojeća Kvantaška pijaca nije na dobrom mestu i nije dovoljno dobra i zaslužuje bolju lokaciju i bolji prostor - rekao je Vučević odgovarajući na pitanje građana tokom onlajn konferencije u organizaciji Novosadskog sajma, uz podršku kompanije Color Media Communications. Vučević je rekao da se postojeća Kvantaška pijaca nalazi na oko tri hektara površine, a da Grad ima nekoliko opcionih lokacija za veletržnicu, od koji su neke čak i na 20 hektara. Grad bi, objasnio je on, pronašao privatne partnere, kako bi kroz javno-privatno partnerstvo izgradili veletržnicu. Na pitanje koliko će im to omogućiti postojeći Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama i ima li u tom smislu pravnih prepreka, Vučević je rekao da je postojeći zakon dobar, te da se nada da ne bi trebalo da bude problema, "ukoliko postoji javni interes". A, javni interes svakako postoji, jer je gradu neophodna veletržnica, u kojoj bi bili smešteni svi sadržaji koji su neophodni za tu funkciju, a na jednom mestu - rekao je on. Podsetio je i da je Novi Sad realizovao uspešnu koncesiju kada su u pitanju apoteke u gradu, te da je uveren da bi isto tako bili uspešni i kada je veletržnica u pitanju.  

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://www.glaszapadnesrbije.rs/170038/Ministarstvo-privrede-raspisalo-tender-za-rekonstrukciju-skole-u-prirodi-u-Bucju/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ministarstvo privrede raspisalo tender za rekonstrukciju škole u prirodi u Bučju

Priboj - Za projekat rekonstrukcije i prenamene objekta škole u Bučju, raspisana je javna nabavka,18.05.2020 14:38 | 0 komentar(a)koja će trajati do 25. juna, nakon čega bi trebalo da se otpočnu radovi, pošto se izabere izvođač, navodi se na sajtu opštine Priboj.Radi se o projektu koji finansiraju Ministarstvo privrede Republike Srbije i Opština Priboj, a čijim završetkom će Priboj dobiti još jedan turistički lokalitet. U pitanju je svojevrsna školu u prirodi, koja će svakako doprineti promovisanju turističkih potencijala i netaknute prirode u opštini Priboj.Javna nabavka traje do 25. juna, tenderska dokumentacija je dostupna na sajtu javnih nabavki i resornog ministarstva.GZS       

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/vojvodina/vucevic-novom-sadu-potrebna-moderna-veletrznica-gradice-se-po-modelu-javno-privatnog-partnerstva-2020-05-18

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: VUČEVIĆ: Novom Sadu potrebna moderna veletržnica - gradiće se po modelu javno -privatnog partnerstva

Postojeća Kvantaška pijaca nije na dobrom mestu i nije dovoljno dobra i zaslužuje bolju lokaciju i bolji prostor.. Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.Srbija DanasVUČEVIĆ: Novom Sadu potrebna moderna veletržnica - gradiće se po modelu javno-privatnog partnerstva- Novom Sadu je neophodna veletržnica, odnosno veliki distributivni centar za voće i povrće - izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.Postojeća Kvantaška pijaca nije na dobrom mestu i nije dovoljno dobra i zaslužuje bolju lokaciju i bolji prostor - rekao je Vučević odgovarajući na pitanje građana tokom onlajn konferencije u organizaciji Novosadskog sajma, uz podršku kompanije Color Media Communications.Vučević je rekao da se postojeća Kvantaška pijaca nalazi na oko tri hektara površine, a da Grad ima nekoliko opcionih lokacija za veletržnicu, od koji su neke čak i na 20 hektara.Grad bi, objasnio je on, pronašao privatne partnere, kako bi kroz javno-privatno partnerstvo izgradili veletržnicu.Na pitanje koliko će im to omogućiti postojeći Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama i ima li u tom smislu pravnih prepreka, Vučević je rekao da je postojeći zakon dobar, te da se nada da ne bi trebalo da bude problema, "ukoliko postoji javni interes".A, javni interes svakako postoji, jer je gradu neophodna veletržnica, u kojoj bi bili smešteni svi sadržaji koji su neophodni za tu funkciju, a na jednom mestu - rekao je on.Podsetio je i da je Novi Sad realizovao uspešnu koncesiju kada su u pitanju apoteke u gradu, te da je uveren da bi isto tako bili uspešni i kada je veletržnica u pitanju.         

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/politika/561795/vucevic-novom-sadu-treba-moderna-veletrznica-koju-cemo-sagraditi-po-modelu-javno-privatnog-partnerstva

Autori: @espresors

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vučević: Novom Sadu treba moderna veletržnica koju ćemo sagraditi po modelu javno-privatnog partnerstva

"Novom Sadu je neophodna veletržnica, odnosno veliki distributivni centar za voće i povrće", izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.Postojeća Kvantaška pijaca nije na dobrom mestu i nije dovoljno dobra i zaslužuje bolju lokaciju i bolji prostor - rekao je Vučević odgovarajući na pitanje građana tokom onlajn konferencije u organizaciji Novosadskog sajma, uz podršku kompanije Color Media Communications.Vučević je rekao da se postojeća Kvantaška pijaca nalazi na oko tri hektara površine, a da Grad ima nekoliko opcionih lokacija za veletržnicu, od koji su neke čak i na 20 hektara.Grad bi, objasnio je on, pronašao privatne partnere, kako bi kroz javno-privatno partnerstvo izgradili veletržnicu.Na pitanje koliko će im to omogućiti postojeći Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama i ima li u tom smislu pravnih prepreka, Vučević je rekao da je postojeći zakon dobar, te da se nada da ne bi trebalo da bude problema, "ukoliko postoji javni interes".A, javni interes svakako postoji, jer je gradu neophodna veletržnica, u kojoj bi bili smešteni svi sadržaji koji su neophodni za tu funkciju, a na jednom mestu - rekao je on.Podsetio je i da je Novi Sad realizovao uspešnu koncesiju kada su u pitanju apoteke u gradu, te da je uveren da bi isto tako bili uspešni i kada je veletržnica u pitanju.Bonus video:(Espreso.rs / Kurir)      

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/vucevic-novom-sadu-je-neophodan-veliki-distributivni-centar-za-voce-i-povrce/psrsnnd

Autori: I.G.Ž.

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vučević: Novom Sadu je neophodan veliki distributivni centar za voće i povrće

"Novom Sadu je neophodna veletržnica, odnosno veliki distributivni centar za voće i povrće", izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.- Postojeća Kvantaška pijaca nije na dobrom mestu i nije dovoljno dobra i zaslužuje bolju lokaciju i bolji prostor - rekao je Vučević odgovarajući na pitanje građana tokom onlajn konferencije u organizaciji Novosadskog sajma, uz podršku kompanije Color Media Communications, prenosi "Kurir".Vučević je rekao da se postojeća Kvantaška pijaca nalazi na oko tri hektara površine, a da Grad ima nekoliko opcionih lokacija za veletržnicu, od koji su neke čak i na 20 hektara.Grad bi, objasnio je on, pronašao privatne partnere, kako bi kroz javno-privatno partnerstvo izgradili veletržnicu.Na pitanje koliko će im to omogućiti postojeći Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama i ima li u tom smislu pravnih prepreka, Vučević je rekao da je postojeći zakon dobar, te da se nada da ne bi trebalo da bude problema, "ukoliko postoji javni interes".- A, javni interes svakako postoji, jer je gradu neophodna veletržnica, u kojoj bi bili smešteni svi sadržaji koji su neophodni za tu funkciju, a na jednom mestu - rekao je on.Podsetio je i da je Novi Sad realizovao uspešnu koncesiju kada su u pitanju apoteke u gradu, te da je uveren da bi isto tako bili uspešni i kada je veletržnica u pitanju.      

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Đerić: Čišćenje korupcije zbog koje mladi odlaze

Đerić: Čišćenje korupcije zbog koje mladi odlazeBEOGRAD, 18. maja (Tanjug) - Članica Predsedništva Pokreta "Metla 2020“ Zlata ?erić izjavila je da je cilj ovog pokreta čišćenje korupcije, koja mlade tera iz Srbije.“Počistiti lažne diplome i devalvirano obrazovanje koje ih takođe tera iz ove zemlje. Naša deca treba da ostanu ovde i da urede ovu zemlju”, rekla je ?erićeva.Kako je saopštio taj pokret, ona je navela da mladi, gde god da odu u svet, tamo neće pronaći svoju očevinu i dedovinu.“Ovde u Srbiji je mesto koje treba da im bude prihvatljivo i dobro za život. Ovo je prvi korak na tom putu uređenja Srbije, gde će oni dobiti šansu da je naprave prema svojoj meri”, zaključila je Zlata ?erić.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: pink.rs

Link: https://pink.rs/drustvo/208790/vucevic-novom-sadu-treba-moderna-veletrznica-koju-cemo-sagraditi-po-modelu-javno-privatnog-partnerstva

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vučević: Novom Sadu treba moderna veletržnica koju ćemo sagraditi po modelu javno-privatnog partnerstva

Novom Sadu je neophodna veletržnica, odnosno veliki distributivni centar za voće i povrće, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. - Postojeća Kvantaška pijaca nije na dobrom mestu i nije dovoljno dobra i zaslužuje bolju lokaciju i bolji prostor - rekao je Vučević odgovarajući na pitanje građana tokom onlajn konferencije u organizaciji Novosadskog sajma, uz podršku kompanije Color Media Communications. Vučević je rekao da se postojeća Kvantaška pijaca nalazi na oko tri hektara površine, a da Grad ima nekoliko opcionih lokacija za veletržnicu, od koji su neke čak i na 20 hektara. Grad bi, objasnio je on, pronašao privatne partnere, kako bi kroz javno-privatno partnerstvo izgradili veletržnicu. Na pitanje koliko će im to omogućiti postojeći Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama i ima li u tom smislu pravnih prepreka, Vučević je rekao da je postojeći zakon dobar, te da se nada da ne bi trebalo da bude problema, "ukoliko postoji javni interes". - Javni interes svakako postoji, jer je gradu neophodna veletržnica, u kojoj bi bili smešteni svi sadržaji koji su neophodni za tu funkciju, a na jednom mestu - rekao je on. Podsetio je i da je Novi Sad realizovao uspešnu koncesiju kada su u pitanju apoteke u gradu, te da je uveren da bi isto tako bili uspešni i kada je veletržnica u pitanju. #Miloš Vučevič #Novi Sad <

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/drustvo/206637/vucevic-novom-sadu-treba-veletrznica-koju-cemo-sagraditi-modelu-javno-privatnog-partnerstva

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vučević: Novom Sadu treba veletržnica koju ćemo sagraditi po modelu javno-privatnog partnerstva

"Novom Sadu je neophodna veletržnica, odnosno veliki distributivni centar za voće i povrće", izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.IZVOR: Alo, Republika ponedeljak, 18. 5. 2020.| 16:25 0- Postojeća Kvantaška pijaca nije na dobrom mestu i nije dovoljno dobra i zaslužuje bolju lokaciju i bolji prostor - rekao je Vučević odgovarajući na pitanje građana tokom onlajn konferencije u organizaciji Novosadskog sajma, uz podršku kompanije Color Media Communications.Vučević je rekao da se postojeća Kvantaška pijaca nalazi na oko tri hektara površine, a da Grad ima nekoliko opcionih lokacija za veletržnicu, od koji su neke čak i na 20 hektara.Grad bi, objasnio je on, pronašao privatne partnere, kako bi kroz javno-privatno partnerstvo izgradili veletržnicu.Na pitanje koliko će im to omogućiti postojeći Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama i ima li u tom smislu pravnih prepreka, Vučević je rekao da je postojeći zakon dobar, te da se nada da ne bi trebalo da bude problema, "ukoliko postoji javni interes".A, javni interes svakako postoji, jer je gradu neophodna veletržnica, u kojoj bi bili smešteni svi sadržaji koji su neophodni za tu funkciju, a na jednom mestu - rekao je on.Podsetio je i da je Novi Sad realizovao uspešnu koncesiju kada su u pitanju apoteke u gradu, te da je uveren da bi isto tako bili uspešni i kada je veletržnica u pitanju.      

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=05&dd=18&nav_id=1685177

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Širi se za još 5000 m2: Kreću pripreme za dogradnju niškog aerodroma - Biz

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu trebalo bi da bude proširen za još 5.000 m2,.Kako je najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, projektna dokumentacija trebalo bi da bude završenau toku ove godine.Pripreme za dogradnju trebalo bi uskoro da krenu, a Aerodromi Srbije raspisali su javnu nabavku za raščišćavanje terena od oko 3.500 m2.Kako se navodi u dokumentaciji, na tom prostoru ne postoji staza za kretanje niti pristupni put. Na terenu se nalazi zemljani nasip sa niskim i visokim rastinjem."U više navrata do sada vršeno je deminiranje područija aerodroma. Investitor poseduje dokumentaciju sa zapisnikom o razminiravanju površina na kompleksu aerodroma", piše u dokumentaciji.Izabrani izvođač radova će izvoditi radove na terenu koji se prostire tik uz ogradu koja predstavlja liniju razgraničenja između javne zone i restriktivne zone aerodroma Konstantin Veliki u Nišu.Prilikom izvođenja radova potreban je obavezan pirotehnički nadzor."Prilikom rušenja postojećeg armirano betonskog kaponira potrebno je vršiti mašinske radove pažljivo i delove armiranog betona utovariti u kamion i odvesti na gradsku deponiju", navedeno je.Rok za izvođenje radova je 20 dana, a rok za predaju ponuda 25. maj 2020.      

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=05&dd=18&nav_id=1685177

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Širi se za još 5000 m2: Počinju pripreme dogradnje niškog aerodroma - Biz

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu trebalo bi da bude proširen za još 5.000 m2.Kako je najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, projektna dokumentacija trebalo bi da bude završena ove godine.Pripreme za dogradnju trebalo bi uskoro da počnu, a Aerodromi Srbije raspisali su javnu nabavku za raščišćavanje terena od oko 3.500 m2.Kako se navodi u dokumentaciji, na tom prostoru ne postoji staza za kretanje, niti pristupni put. Na terenu se nalazi zemljani nasip sa niskim i visokim rastinjem."U više navrata do sada vršeno je deminiranje područija aerodroma. Investitor poseduje dokumentaciju sa zapisnikom o razminiravanju površina na kompleksu aerodroma", piše u dokumentaciji.Izabrani izvođač radova će izvoditi radove na terenu koji se prostire tik uz ogradu koja predstavlja liniju razgraničenja između javne zone i restriktivne zone aerodroma Konstantin Veliki u Nišu.Prilikom izvođenja radova potreban je obavezan pirotehnički nadzor."Prilikom rušenja postojećeg armirano betonskog kaponira potrebno je vršiti mašinske radove pažljivo i delove armiranog betona utovariti u kamion i odvesti na gradsku deponiju", navedeno je.Rok za izvođenje radova je 20 dana, a rok za predaju ponuda 25. maj 2020.      

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: nsreporter.rs

Link: https://www.nsreporter.rs/2020/05/vucevic-novom-sadu-neophodna-veletrznica/

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vučević: Novom Sadu neophodna veletržnica

NOVI SAD -Novom Sadu je neophodna veletržnica, odnosno veliki distributivni centar za voće i povrće, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. NOVI SAD -Novom Sadu je neophodna veletržnica, odnosno veliki distributivni centar za voće i povrće, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. "Postojeća Kvantaška pijaca nije na dobrom mestu i nije dovoljno dobra i zaslužuje bolju lokaciju i bolji prostor", rekao je Vučević odgovarajući na pitanje građana tokom onlajn konferencije u organizaciji Novosadskog sajma, uz podršku kompanije Color Media Communications.Vučević je rekao da se postojeća Kvantaška pijaca nalazi na oko tri hektara površine, a da Grad ima nekoliko opcionih lokacija za veletržnicu, od koji su neke čak i na 20 hektara.Grad bi, objasnio je on, pronašao privatne partnere, kako bi kroz javno-privatno partnerstvo izgradili veletržnicu.Tanjug  

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: pravda.rs

Link: https://pravda.rs/2020/5/18/bivsi-guverner-nbs-ogolio-vlast-soskic-ocekujem-ozbiljnu-recesiju-a-i-socijalne-nemire-moguce-ponovo-smanjivanje-plata-i-penzija/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: BIVŠI GUVERNER NBS OGOLIO VLAST! Šoškić: Očekujem ozbiljnu recesiju, a i socijalne nemire! Moguće ponovo smanjivanje plata i penzija

"Zbog epidemije Kovida 19 privredni gubici su veći nego što se zvanično ocenjuje. Drugi deo godine će biti jako težak. Očekujem i ubrzano pogoršavanje odnosa duga prema BDP-u, i, ako izostane adekvatna socijalna politika, možda i sindikalne aktivnosti i socijalne nemire", kaže Dejan Šoškić, profesor na Ekonomskom fakultetu i bivši guverner NBS.Profesor Šoškić naglašava da fiskalna situacija Srbije nikada nije bila odlična, kako su to predstavnici vlasti bezbroj puta slavljenički saopštavali, da su te ocene bile nestručne, neutemeljene ili deo političke propagande. Šoškić upozorava da javni radovi u Srbiji koštaju izuzetno mnogo u poređenju sa drugim zemljama, i da korupcija predstavlja kočnicu bržem privrednom rastu. Bivši guverner NBS ističe i da su ogromne subvencije koje država daje stranim investitorima za buduća, tj. još neotvorena, radna mesta - pogrešna politika. Srbija se, prodajući državne obveznice, zadužila na međunarodnom tržištu kapitala za još dve milijarde evra po kamatnoj stopi od preko tri odsto. Da li je to zaduživanje bilo neophodno? Do pre neki dan državni čelnici su nas ubeđivali da imamo višak novca u budžetu. - Zaduživanje je neophodno jer treba otplaćivati dugove koji dospevaju ove godine, ali je potrebno i zadužiti se dodatno zbog pada ekonomske aktivnosti, sledstveno, pada budžetskih prihoda i dodatnih troškova države izazvanih pandemijom. Donedavnom "slavljeničkom" raspoloženju kako je "fiskalna situacija Srbije odlična" nikada realno nije bilo mesta. Takve ocene su, po mom mišljenju, uvek bile neutemeljene, nestručne ili deo političke propagande. To postaje sasvim jasno kada se pogledaju rezultati prodaje Euroobveznica Srbije početkom maja. Kamatna stopa (tj. stopa prinosa) koju je Srbija prihvatila da plaća je 3,375% za obveznicu koja dospeva za sedam godina. To je više od obećane kuponske kamatne stope za tu obveznicu od 3,125%, što govori o tome da je obveznica morala da se proda uz diskont i uz prihvatanje dodatne kamatne stope - kaže Šoškić. Rečeno je da je tražnja bila velika i da je oborena kamatna stopa. - Zvanična informacija o tome da je tražnja bila velika je možda tačna, ali nedovoljna. Da bi informacija bila potpuna, bilo je potrebno da se kaže i koliko su investitori bili spremni da plate za našu obveznicu. Činjenica da je prihvaćena konačna kamatna stopa od 3,375%, koja je viša od kuponske stope od 3,125%, govori da su investitori bili spremni da plate manje od 100% za 100% nominalne vrednosti. U krajnjoj liniji važno je kolika je prihvaćena kamatna stopa (tj. stopa prinosa), ali informacija o tome da je zbog velikog interesovanja oborena kamatna stopa je netačna, jer bi u tom slučaju kamatna stopa (tj. stopa prinosa) bila iznad kuponske kamatne stope, tj. investitori bi bili spremni da plate više od 100% za 100% nominale, što se inače često dešava kod obveznica koje se zaista dobro prodaju.  Dodatni problem je sam iznos kamatne stope od 3,375%.  - To je ne samo više od kamatne stope koju smo postigli prošlog novembra od 1,25% i prošlog juna od 1,62% već je ova danas viša stopa od 3,375% prihvaćena za obveznicu koja dospeva za sedam godina, a prošlogodišnje niže kamatne stope su bile za obveznice koje dospevaju za 10 godina, što dodatno govori o smanjivanju poverenja investicione javnosti prema Srbiji. Ono što posebno treba da nas brine je kako to da se mi zadužujemo po 3,375% na sedam godina, kad istovremeno Bugarska obveznica plaća stopu prinosa od 0,596% na rok od sedam godina, a Hrvatska na 10. godišnju obveznicu 1,336%. Istovremeno, jedna Nemačka na 10. godišnju obveznicu ima kamatu od - 0,55%.  Otuda zvanične ocene o "velikom uspehu" pri emitovanju Srpskih Euroobveznica početkom meseca, po mom mišljenju, su neutemeljene, nestručne ili deo političke propagande. Kada će početi plaćanje ovog duga? - Plaćanje kupona (kuponske kamatne stope) od 3,125% na nominalni iznos plaćaće se svake godine. Za sedam godina treba platiti glavnicu, tj. nominalni iznos obveznice. Zašto je vlast odbila da se zaduži kod MMF po znatno nižim kamatnim stopama, kao što su to uradile pojedine zemlje u okruženju? - Zaduživanje kod MMF-a u ovom trenutku nije opravdano, jer MMF, po pravilu, daje kredite za popunjavanje deviznih rezervi zemlje, a one su u ovom trenutku kod nas dovoljne.  Koliko u ovom trenutku iznose spoljni i javni dug Srbije, a kolika će biti vrednost BDP u 2020? - Nas treba, pre svega, da interesuje javni dug Srbije koji može biti i spoljni i unutrašnji i može biti u dinarima ili u devizama. Spoljni dug je takođe bitan paremetar ali, ne smemo zaboraviti, da on uključuje i privatni dug, u slučaju Srbije, dug preduzeća i banaka prema inostranstvu. Spoljni dug Srbije (uključujući i dug privatnog sektora) je oko 28 milijardi evra ili oko 62% BDPa. Javni dug je bio oko 52% BDP, ali u narednom periodu treba očekivati ubrzano pogoršanje ovog parametra jer se očekuje istovremeno i rast javnog duga (u brojiocu) i pad BDP-a (u imeniocu).   Da li Srbija srlja ka dužničkom ropstvu? - Nismo mi u još u situaciji da treba da koristimo drastične ocene naše fiskalne situacije, ali svakako da predstojeći trendovi nisu povoljni i da je potrebne ne samo da budemo oprezni već i da planiramo uštede u javnoj potrošnji gde god je to moguće, a da se ne ugrozi oporavak privrede nakon pandemije.  Da li se sećate koliko je Srbija bila dužna na dan 6. avgusta 2012. godine, kada ste napustili poziciju guvernera NBS? - Naravno da se sećam. U tom trenutku Srbija je bila zadužena oko 48% BDP-a što je tada bilo oko 15 milijardi evra. Nakon toga, javni dug je izuzetno porastao i do 2015. godine došao na nivo oko 75% tj. na oko 24 milijarde evra.   Dakle, ova vlast nas je samo za prve tri godine zadužila za još devet milijardi evra. Gde su potrošene te pare? Da li se domaćinski trošilo? - Izuzetan prirast javnog duga dogodio se tokom 2012, 2013, 2014 i 2015. godine uz istovremeno dve recesije (2012 i 2014) što je bitno pogoršalo parametar javnog duga u odnosu na BDP. Gde su pare potrošene treba pitati Ministarstvo finansija i tadašnje ministre. Ono što je opšte poznato, i moguće povezano, je da javni radovi u Srbiji koštaju izuzetno mnogo u poređenju sa drugim zemljama, da je OEBS još 2014 godine objavio "mapu korupcije" u javnim nabavkama u Srbiji i da je početkom prošle godine objavljeno da je Srbija pala na listi percepcije korupcije koju publikuje Transparensi internešnel za 10 mesta. Prošle godine je i Fiskalni savet objavio radni papir (naučni rad) u kome je zaključio da je percepcija korupcije u Srbiji viša nego u regionu i da korupcija predstavlja kočnicu bržem privrednom rastu.  Epidemija kovida 19 u protekla dva i po meseca zaustavila je mnoge privredne grane. Da li možete da iznesete grubu procenu koliku je, do ovog trenutka, štetu pretrpela Srbija zbog epidemije? - To je teško reći u ovom trentku, ali mislim da su privredni gubici veći nego što se zvanično ocenjuje i da će drugi deo godine biti jako težak. Ono što je sigurno je da ovaj ekonomski šok remeti ne samo srpsku ekonomiju kao interni šok na strani i ponude i tražnje, već i kao eksterni šok koji smanjuje izvoz i investicije iz inostranstva. Mnogo ljudi je ostalo bez posla. Pojedina istraživanja govore da je u periodu za nama čak 200.000 izgubilo posao, bez obzira da li su bili prijavljeni ili su radili na crno. Vratilo se i na desetine hiljada gastarbajtera. Kako tim ljudima sada pomoći? - Inicijalna ideja da se bespovratno da novčana pomoć svim građanima bila je delimično opravdana činjenicom da je pomoć bila potrebna što pre i posebno onim kategorijama stanovnika koji zvanično nisu bili zaposleni na stalno i koje je teško evidentirati i ciljano njima pomoći. Ta mera je, međutim, posle dva meseca od izbijanja krize i uvođenja vanrednog stanja, postala zakasnela, nepotrebna i neefikasna, sa značajnim negativnim fiskalnim posledicama. Mogući veliki gubitak realnih radnih mesta i prihoda bio bi očigledno posledica neadekvante i/ili zakasnele pomoći države. Sada je potrebno pojačati socijalnu funkciju države i učiniti socijalnu pomoć lako dostupnom. To je mnogo važnije od linearnog davanja 100 evra svim građanima od kojih su mnogi zadržali redovne prihode od posla ili penzija.  Mnoge Vaše kolege predviđaju da će se teške ekonomske posledice epidemije osetiti početkom jeseni. Već imamo nisku stopu rasta i izuzetno nizak dohodak. Čemu da se nadamo, šta vi očekujete?  - Očekujem ozbiljnu recesiju ove godine, ubrzano pogoršavanje odnosa duga prema BDP-u, i, ako izostane adekvatna socijalna politika, možda i sindikalne aktivnosti i socijalne nemire. Država je svakom punoletnom građaninu obećala po svega 100 evra, a onda je u javnim preduzećima i institucijama pokrenula kampanju da se što manji broj ljudi prijavi. Kako to objašnjavate? Da li će tih 500-600 miliona evra biti nenadoknadiv minus u budžetu? - Mislim da je takva mera mogla da ima smisla samo ako se odmah želelo da se ljudima pomogne, a da je teško bilo u kratkom roku proceniti kome bi konkretno tu pomoć trebalo dati. S obzirom da je od najave do sprovođenja mere prošlo skoro dva meseca, mislim da je to u velikoj meri obesmislilo njenu svrhu i verujem da njen trošak, uz ovakvu implementaciju nije opravdan. Taj novi deficit, ponovo ćemo plaćati svi kao poreski obveznici.  Šta to znači kada predsednik i premijerka i ministar finansija kažu da ćemo na kraju godine imati najveći rast BDP u Evropi? Ispada da mi imamo tako dobru privredu, bolju i od Nemačke, i istovremeno najniži dohodak po stanovniku u Evropi. Da li je to moguće? - To su sa stručne strane sasvim neutemeljene izjave i treba ih tretirati kao deo političke kampanje. Zbog epidemije kovida 19 za očekivati je da će biti smanjene i direktne strane investicije, koje i do sada nisu bile na nekom značajnom nivou. To bi moglo da ovu vlast natera da podigne subvenicije i na preko 40-50 hiljada evra po random mestu. Da li bi to bilo ispravno? Kakav je, inače, Vaš stav o ogromnim subvencijama za strane investitore?  - Subvencije ("živ novac iz budžeta") davati stranim investitorima za buduća, tj. još neotvorena, radna mesta je pogrešna politika. Investitori se privalače dobro uređenim sistemom u kome funkcionišu institucije i u kome postoji kvalitetno obrazovana radna snaga. U kome funkcioniše slobodno tržište i sposobnost zaštite svojine, ugovora i slobodne konkurencije. Nikakve subvenicije ne mogu nadoknaditi odsustvo funkcionalnog pravnog sistema i drugih institucija bitnih za privredni sistem. Da li će doći do promene kursa dinara? - Kod nas je kurs de fakto fiksiran. Mislim da u kratkom periodu pred nama tu neće biti izmena.  Da li je moguće da ponovo dođe do smanjenja penzija? - Kada prođe predizborna kampanja i kada se realno sagledaju javni prihodi, rashodi i prirast duga, mislim da će neizbežno biti da se ponovno uvede racionalizacija u javne rashode.  Rečeno je da zaposlenima u državnom sektoru neće biti smanjivane plate, ali u opštinama, od kojih država ubira znatan deo poreza, najavljuje se drastično smanjenje zarada zbog smanjene produktivnosti. Da li je to u redu? - Mislim da je potrebno uraditi korenite racionalizacije na svim nivoima ukupnog javnog sektora u Srbiji. Pravosudni sistem, obrazovanje, nauka i zdravstvo uz racionalizaciju moraju srazmerno dobiti više. Ključne uštede treba ostvariti borbom protiv korupcije, radikalnom racionalizacijom javnih nabavki na svim nivoima javnog sektora i ukidanjem prekomernog (uglavnom) partijskog zapošljavanja. Penzije su ionako vrlo skromne.  Svetski epidemiolozi upozoravaju da će pandemija trajati sve dok se ne proizvede vakcina protiv koronavirusa. Kako do tada konslolidovati finansije i ekonomiju, kojim putem bi Srbija trebala da krene? - Srbija treba da suštinski racionalizuje svoj ukupni javni sektor tj. da uradi strukturne reforme, i korona može biti dobar razlog da se taj odavno odlagani posao konačno uradi. Uz to, moraju se jasno, kao razvojni prioriteti, promovisati i finansijski podržati kvalitetno obrazovanje, pravosudni i zdravstveni sistem, ali i nauka i kultura kao bitni faktori podizanja ugleda naše zemlje - zaključio je Šoškić. Pročitajte OVDE kako je italijanska poslanica branila Srbe. Izvor: Direktno.rs

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/biznis/niski-aerodrom-se-siri-na-jos-5-000-m2/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Niški aerodrom se širi na još 5.000 m2

Foto: Shutterstock/Nixy Jungle Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu trebalo bi da bude proširen za još 5.000 m2.Kako je najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, projektna dokumentacija trebalo bi da bude završena ove godine.Pripreme za dogradnju trebalo bi uskoro da počnu, a Aerodromi Srbije raspisali su javnu nabavku za raščišćavanje terena od oko 3.500 m2.Kako se navodi u dokumentaciji, na tom prostoru ne postoji staza za kretanje, niti pristupni put. Na terenu se nalazi zemljani nasip sa niskim i visokim rastinjem."U više navrata do sada vršeno je deminiranje područija aerodroma. Investitor poseduje dokumentaciju sa zapisnikom o razminiravanju površina na kompleksu aerodroma", piše u dokumentaciji.Izabrani izvođač radova će izvoditi radove na terenu koji se prostire tik uz ogradu koja predstavlja liniju razgraničenja između javne zone i restriktivne zone aerodroma Konstantin Veliki u Nišu.Prilikom izvođenja radova potreban je obavezan pirotehnički nadzor."Prilikom rušenja postojećeg armirano betonskog kaponira potrebno je vršiti mašinske radove pažljivo i delove armiranog betona utovariti u kamion i odvesti na gradsku deponiju", navedeno je.Rok za izvođenje radova je 20 dana, a rok za predaju ponuda 25. maj 2020.Izvor: B92      

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: brif.rs

Link: https://brif.rs/vesti/novi-sad/vucevic-novom-sadu-neophodna-veletrznica

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vučević: Novom Sadu neophodna veletržnica

Foto: brif Novom Sadu je neophodna veletržnica, odnosno veliki distributivni centar za voće i povrće, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.Potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Foto: "Postojeća Kvantaška pijaca nije na dobrom mestu i nije dovoljno dobra i zaslužuje bolju lokaciju i bolji prostor", rekao je Vučević odgovarajući na pitanje građana tokom onlajn konferencije u organizaciji Novosadskog sajma, uz podršku kompanije Kolor medija komunikejšns.Vučević je rekao da se postojeća Kvantaška pijaca nalazi na oko tri hektara površine, a da Grad ima nekoliko opcionih lokacija za veletržnicu, od koji su neke čak i na 20 hektara.Grad bi, objasnio je on, pronašao privatne partnere, kako bi kroz javno-privatno partnerstvo izgradili veletržnicu.Na pitanje voditelja koliko će im to omogućiti postojeći Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama i ima li u tom smislu pravnih prepreka, Vučević je rekao da je postojeći zakon dobar, te da se nada da ne bi trebalo da bude problema, "ukoliko postoji javni interes"."A, javni interes svakako postoji, jer je gradu neophodna veletržnica, u kojoj bi bili smešteni svi sadržaji koji su neophodni za tu funkciju, a na jednom mestu", rekao je on.Podsetio je i da je Novi Sad realizovao uspešnu koncesiju kada su u pitanju apoteke u gradu, te da je uveren da bi isto tako bili uspešni i kada je veletržnica u pitanju.Izvor: dnevnik      

----------------------------------------------------------

Datum: 18.05.2020

Medij: istinomer.rs

Link: https://www.istinomer.rs/analize/vladu-zabolela-ocena-da-srbija-nije-demokratska-zemlja/

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićnabavkeSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vladu zabolela ocena da Srbija nije demokratska zemlja

Analize Nikolija Čodanović 18. 5. 2020. Odgovor Vlade Srbije na izveštaj "Fridom hausa" nije celovit, Vlada Srbije bavila se posmatranjem stvari iz drugog ugla, dok na određene podatke iz izveštaja namerno nije odgovoreno, smatraju sagovornici Istinomera. Nakon izveštaja "Fridom hausa", po kome je Srbija dobila nižu ocenu i umesto statusa "polukonsolidovane demokratije" ušla u kategoriju "hibridnih režima", usledio je odgovor Vlade kojim se "odbacuju tvrdnje o demokratskom nazadovanju Srbije". Taj odgovor Istinomer je već analizirao i utvrdio nelogičnosti, neistine, kao i iznošenje nepotpunih informacija. Ipak, neki od sagovornika Istinomera, i takav odgovor vide kao napredak. Programski direktor "Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić smatra da odgovor nije celovit i da se Vlada nije bavila svim relevantnim pitanjima iz izveštaja, već je samo koristila delove u kojima je imala snažnije argumente za opovrgavanje. "Vlada jeste iznela argumente koji imaju svoju težinu, međutim problem je u tome što se nisu u toj reakciji bavili svim argumentima koje je izneo 'Fridom haus'. Nisu se uopšte bavili ispitivanjem ili opovrgavanjem navedenih neistraženih slučajeva u kojima su mediji iznosili sumnje o korupciji", objašnjava Nenadić. Dodaje da je odgovaranjem "Fridom hausu" Vlada pokazala da raspolaže resursima, te da bi bilo bolje da se taj kapacitet preusmeri na rešavanje pojedinačnih problema i na analiziranje izveštaja i preporuka nevladinih organizacija u Srbiji. "Bez obzira na to kako je Vlada sastavila izveštaj, dobro je da se on pojavio, jer to ipak otvara mogućnost da se o toj temi priča", napominje Nenadić., Govoreći o detaljima koji je trebalo da se nađu u izveštaju "Fridom hausa", Nenadić nabraja i nameštanje javnih nabavki, njihovo sprovođenje bez tendera, neizvršavanje zahteva Poverenika…. "Ocena bi tada bila slabija od prošlogodišnje, jer mislim da je stanje u vezi sa borbom protiv korupcije sada gore nego pre godinu dana", zaključuje Nenadić.   Vlada trebalo da reaguje i prethodnih godina   Politikolog Vujo Ilić smatra da je odgovor Vlade gledanje činjenica iz drugog ugla, dodajući da je taj ugao jednako validan, kao i onaj na koji se reaguje. Prema njegovim rečima, Vlada je odlučila da uputi odgovor zato što se u medijima izveštaj "Fridom hausa" interpretirao kao dokaz da je Srbija nedemokratska zemlja, što je, ističe Ilić, "ozbiljno pojednostavljivanje". On kaže da je Vlada Srbije trebao da upućuje odgovore i prethodnih godina, kada je takođe u izveštajima beležen pad. "Nije bilo za očekivanje da Vlada javno saopšti svoj stav. Takođe, neobičan je i odgovor u istom obimu u kome je sastavljen izveštaj. Inače, Vlada u svom odgovoru insistira na tome da je neopravdano da zbog malih padova u određenim oblastima Srbija izgubi trenutni status i bude svrstana u kategoriju nižerangiranih zemalja. Međutim, u pitanju je više činilaca koji su se nagomilali", kazao je Ilić, dodajući da prema njegovom mišljenju Srbija po opisu zaista pripada kategoriji hibridnih režima, ali da je to slučaj već nekoliko godina. Šta sve nije tačno u odgovoru Vlade Srbije Fridom hausu? Kako je Istinomer već pisao, Vlada Srbije nije na argumentovan način opovrgla delove izveštaja koji se odnose na korupciju i indeks demokratije, a stanju u medijima posvetila je svega jedan pasus. Iako je pojam "medij" u izveštaju "Fridom hausa" pomenut čak 24 puta, što je Vlada istakla u svom odgovoru, u vezi sa medijima Vlada Srbije napisala je svega tri rečenice i to odgovarajući na to da se proces usvajanja medijske strategije odužio. Tamara Filipović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), koja je učestvovala u izradi medijske strategije, kaže da bi ona dala još nižu ocenu medijske situacije u Srbiji nego što je to učinio "Fridom haus". "Od parametara koji su navedeni, na primer, treba podsetiti da Javni servis u informativnom delu programa ne ispunjava svoju ulogu. Dalje, naša baza pokazuje da broj pritisaka na novinare i dalje raste. Od početka godine do danas zabeleženo je 75 novih pritisaka, a 2019. imali smo 109 za celu godinu. I broj fizičkih napada porastao je prošle godine. Imali smo tri godine zaredom jednocifren broj, a 2019. godine dvocifren. Verbalnih pretnji i pretnji smrću - tridesetak godišnje", podseća Filipović. Prema njenim rečima, stanje medijskih sloboda u Srbiji je vrlo dobro objašnjeno u analizi medijske strategije i napominje da zakonski okvir nije loš, ali je zato implementacija zakona "užasna, odnosno zakon se ne primenjuje". "Kada bi se radilo na poboljšanju Javnog medijskog servisa i regulatornog tela, medijska slika bila bi znatno bolja", zaključuje Tamara Filipović.   Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović fridom haus nuns Transparentnost Srbija Vlada Republike Srbije

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/banat/pancevo-skupstina-o-javnom-prevozu_1125837.html

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Pančevo: Skupština o javnom prevozu

Skupština grada Pančeva održaće sednicu danas, a od 17 tema o kojima će se odlučivati, osam je u vezi s poslovanjem gradskog prevoznika Autotransporta (ATP) i dalje realizacije javno privatnog partnerstva oko...PANČEVO - Skupština grada Pančeva održaće sednicu danas, a od 17 tema o kojima će se odlučivati, osam je u vezi s poslovanjem gradskog prevoznika Autotransporta (ATP) i dalje realizacije javno privatnog partnerstva oko javnog prevoza, navodi se u sazivu ove sednice koji je objavljen juče.Odbornicima Skupštine grada Pančeva mandati ističu danas, na dan održavanja sednice. Skupština će odlučivati o programu poslovanja ATP-a do kraja juna i izmenama finansijskog plana, biće potvrđene odluke Nadzornog odbora tog preduzeća, a na dnevnom redu su i izmene statuta i organizacije ATP-a. Odlučivaće se i o izmenama ugovora o osnivanju "Pantransporta", nove većinski privatne firme koja će preko javno-privatnog partnerstva preuzima obavljanje gradskog saobraćaja, kao i o odluci o povećanju osnovnog kapitala tog preduzeća.  

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3466507/predsednik-opstine-stara-pazova-nezaposlenost-smosveli-ispod-4-odsto

Autori: @KurirVesti

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: PREDSEDNIK OPŠTINE STARA PAZOVA: Nezaposlenost smo sveli ispod 4 odsto!

Veliki planovi... Đorđe Radinović, Foto: privatna arhivaIntervjuSrbija 19.05.2020. 05:57h 18.05.2020. 21:40hRadno I pre kampanje i sada, kada je kampanja, u fokusu našeg zalaganja su građani i njihove potrebe, kaže Đorđe RadinovićĐorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova, kaže u razgovoru za Kurir da to što se Srbija vratila izbornim aktivnostima (za lokalne i parlamentarne izbore), za njih nema mnogo veze jer oni sve vreme rade predano za dobrobit građana. U ovoj opštini se, dodaje, gradi i radi na velikim infrastrukturnim projektima.- Mi smo, sledeći primer predsednika Aleksandra Vučića, u kontinuitetu radili predano, ne čekajući predizbornu kampanju, jer su kampanja i izbori samo prilika da se pokaže koliko je urađeno. I pre kampanje, a i sada kada je kampanja, u fokusu našeg rada i zalaganja su građani i njihove potrebe, u toku je više kapitalnih infrastrukturnih investicija od vitalnog značaja za naše Staropazovčane, a paralelno sa investicijama koje smo sprovodili, pripremali smo još složenije projekte i administrativne uslove za kapitalna ulaganja u narednom periodu. Čeka nas veliki posao i mi smo spremni da ostvarenjem svih preduslova na terenu nastavimo ka ostvarenju važne vizije da naša Pazova postane grad sa nekoliko gradskih opština.Šta je okosnica vaše kampanje?- Akcenat je pre svega na daljem infrastrukturnom i urbanističkom uređenju prema našem strateškom planu ravnomernog razvoja svih mesta, odnosno daljem poboljšanju kvaliteta života građana. Upravo smo pomenuli i status grada, prema kome će Pazova dobiti mnogo više mogućnosti i povoljnosti za svoje građane. Zatim, u tom istom cilju je i dosad sprovođeno infrastrukturno povezivanje svih naselja u jednu celinu kroz bolju putnu komunikaciju, dovođenje velikih domaćih i stranih investitora, u čemu smo imali puno uspeha, zabeleženo smanjenje nezaposlenosti na istorijski nivo itd. Po redu prioriteta, u proteklom periodu, rekonstruisali smo i uredili centre svih naših naselja, obnovili i opremili sve ambulante staropazovačkog Doma zdravlja, znatno ulagali u objekte predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, obnovili sve sportske objekte i terene po svim mestima, isto tako rekonstruisali i opremali crkveno-verske objekte...Koji su dalji planovi za razvoj opštine?- Želimo da nastavimo posao sa kojim smo uveliko u toku. Dosad smo uradili više od 76 km novoasfaltiranih puteva, ulica i pešačko-biciklističkih staza, nastavljamo s tim, i sada nam predstoji veliki projekat povezivanja dva auto-puta E75 i E70 s putem van naseljenih mesta, od nove petlje Nova Pazova do petlje u Krnješevcima. Nastavljamo da uređujemo komunalnu infrastrukturu, naročito kada je izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u pitanju. Po modelu javno-privatnog partnerstva predstoji nam izgradnja nedostajućih delova kanalizacione mreže u naseljima Stara i Nova Pazova i Starim i Novim Banovcima. Uskoro završavamo izgradnju sportske hale Bair u Starim Banovcima sa kapacitetom za sportiste iz celog Podunavlja. Za osam godina za naše građane omogućili smo više od 13.000 novih radnih mesta, i sada, kada je nezaposlenost ispod četiri odsto, akcenat je na tome da nastavimo sa dobrim rezultatima.Kako ste se borili s epidemijom koronavirusa?- Učinili smo sve da olakšamo nesmetani rad naših zdravstvenih radnika, brinući o prevozu, pribavljajući neophodnu opremu, sredstva za dezinfekciju... U više navrata pribavljali smo i donirali opremu kako našim lokalnim zdravstvenim, socijalnim i drugim institucijama, tako i bolnicama na KiM. Isporučili smo 11.000 paketa sa hranom i sredstvima za ličnu higijenu starijim sugrađanima sa skromnijim primanjima.Kurir.rs/ K. M.  Foto: privatna arhivaĐorđe Radinović, Stara Pazova, predsednik opštine, Aleksandar Vučić, investicije, građani, kampanja, razvoj, foto: Privatna Arhiva      

----------------------------------------------------------