Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 20.05.2020

Medij: 24 Sata     Strana: 5

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: BIH: UHAPŠEN PRIPADNIK GRANIČNE POLICIJE

BIH: UHAPŠEN PRIPADNIK GRANIČNE POLICIJE

PoliCijski služBeNiCi Centralne istražne kancelarije Granične policije BiH uhapsili su pripadnika te policijske agencije čiji su inicijali P. V. i lice R. M. zbog sumnje da je počinjeno krivično delo krijumčarenje ljudi.

Naime, u kombiju kojim je upravljao P. V., a u kojem zatečeni su državljanin BiH i državljanin Crne Gore.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić je naglasio da će za ovakve pojedince biti preduzete sve mere i sankcije, u skladu sa zakonom, kako se slični slučajevi ne bi ponovili. Protiv uhapšenih lica biće podnet izveštaj o počinjenom krivičnom delu, a državljanin Crne Gore je, uz predlog za proterivanje, predat službenicima Službe za poslove sa strancima.

----------------------------------------------------------

Datum: 20.05.2020

Medij: Blic     Strana: 16,17

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: PRAVNICA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD PRIMALA MITO I OD DRUGIH

SAZNAJEMO Slučaj dečaka koji je usvojen u zamenu za telefon od 1.000 evra vrh brega

PRAVNICA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD PRIMALA MITO I OD DRUGIH

Slučaj nezakonitog usvajanja

desetogodišnjeg dečaka otkriven je kada su istražitelji proveravali rad Dušanke M., pravnice u vranjskom Centru za socijalni rad, jer navodno ovo nije jedina zloupotreba za koju se sumnjiči, a za koju je dobila poklon ili novčanu naknadu! Istovremeno sa hapše-

njem Dušanke, priveden je i Dušan T., socijalni radnik iz bujanovačkog Centra za socijalni rad, a istraga će utvrditi da li je pravnici pomogao svesno da Ramizu S. omogući usvajanje dečaka.

Prema nezvaničnim informacijama, istražiteljima je ukazano na njenu neprofesionalnost u pojedinim predmetima u njenoj nadležnosti. Policija je počela da češlja sve slučajave za koje su postojale indicije da je bilo nepravilnosti. Između ostalog, proveravano je da li su ispoštovane sve zakonske regulative kada je Ramiz S. usvojio dečaka M. M.

Ramiz S. je, kako je utvrđeno do sada, pravnici Dušanki M. dao telefon od 1.000 evra, a on je zauzvrat dobio instrukcije kako da se pokaže kao pogodan usvojitelj. Do detalja mu je predočeno kako da razvije plan da bi prikrio svoje odsustvo i neispunjavanje uslova da bude usvojitelj.

Kako saznaje “Blic”, jedan od koraka nadležnih službi koje utvrđuju da li su osobe koje podnose zahtev za usvajanje deteta jeste i provera na društvenim mrežama. Da bi prikazao da je “porodičan čovek” i da se on i njegova supruga slažu sa dečakom koji je trebalo da provede tri meseca na privikavanju u njihovoj porodici kako bi im bilo odobreno usvajanje, osumnjičeni da je dao mito otvorio je Fejsbuk nalog. Svoj nalog on je otvorio baš u septembru 2019. godine u periodu kada je bio u procesu provere Centra za socijalni rad. Na gotovo svakoj fotografiji Ramiz S. pozira sa dečakom kog je želeo da usvoji.

- Ta naizgled idilična slika o odnosu potencijalnog usvojitelja i dečaka trebalo je da ide u prilog Ramizu S. Na njoj je bilo da overi rešenje, ali ono nije validno bez potpisa socijalnog radnika iz nadležnog centra koji je trebalo da potvrdi da potencijalni usvojitelj ispunjava uslove. Kako je Ramiz S. bio van Srbije, Dušanka M. je pozvala Dušana T. i zamolila ga za tu uslugu, a on joj je pomogao. Da li iz čiste kolegijalnosti ili je posredi nešto drugo, utvrdiće istraga - saznaje “Blic” od izvora upoznatog sa slučajem.

Uistrazi je takođe proverom ulazaka i izlazaka iz države utvrđeno da u vreme kada je navodno doneto rešenje o usvajanju, on uopšte nije bio u Srbiji.

- Ovo je vrh ledenog brega. Proveriće se svi slučajevi i osumnjičenih da li je u njima bilo nekih nepravilnosti, zloupotreba i da li je neko od njih zbog (ne)činjenja finansijski profitirao - kaže naš izvor i dodaje da će pod lupom biti i drugi predmeti u nadležnosti vranjskog Centra za socijalni rad.

Povodom ovog slučaja „Blic“ se obratio i nadležnom ministarstvu sa pitanjima gde se sada nalazi dete M. M., da li će zbog novonastale situacije ako se dokaže da su potencijalni usvojitelji ipak lažirali izveštaj, biti onemogućeno da usvoje dete, kao i to da li je u Vranju bilo sličnih situacija, objasnili su da nisu ovlašćeni da daju odgovore u vezi sa događajem, kako ne bi ugrozili istragu.

- S obzirom na to da se pitanja odnose na lica protiv kojih su preduzete određene radnje na osnovu zakonika o krivičnom postupku, nismo ovlašćeni da damo odgovore jer bi se time moglo ugroziti ili otežati vođenje postupaka pred drugim nadležnim organima. Ministarstvo će izvršiti kontrolu stručnosti u radu Centra za socijalni rad. Svako ko je prekršio zakon treba da snosi odgovornost i da bude kažnjen u skladu sa zakonom - navodi se u odgovoru “Blicu” Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Isti odgovor dobili smo i iz Centra. n

ZAVRŠAVALA “POSLOVE” PO VRANJU Pravnica Centra za socijalni rad u Vranju Dušan M. u gradu važi za “drčnu na pare” i navodno je uz finansijsku nadoknadu završavala neke poslove koje inače nije smela po zakonu. S druge strane, socijalni radnik Dušan T., koji je svojevremeno bio i direktor bujanovačkog Centra za socijalni rad, važi za poštenog čoveka. Upravo zbog toga poznanike još više čudi njegova uloga u tom nezakonitom usvajanju i veruju da je sve uradio da bi učinio koleginici. Pravnica Centra za socijalni rad otkrivena je kada je policija počela da češlja sve slučajeve na kojima je ona radila

----------------------------------------------------------

Datum: 20.05.2020

Medij: Blic     Strana: 2

Rubrika: Tema dana

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Sudbina od hiljadu evra

Sudbina

od hiljadu evra

Najosetljiviji deo društva ujedno je i onaj, poka-

zalo se, iz koga najčešće idemo na popravni. Ima li popravnog za dete koje ne može da bira svoj put, za dete oslonjeno na procenu svog mentora iz Centra za socijalni rad, a koji je njegovu sudbinu procenio na jedan mobilni telefon?

Jedna radnica centra za socijalni rad u Vranju primila je mito u vidu mobilnog telefona vrednog hiljadu evra da bi porodica koja nije ispunila sve kriterijume za usvajanje, ipak, usvojila desetogodišnje dete. To im je prošlo i posle godinu dana slučaj je dospeo u medije. Svi su nastavili svoj put i nema garancije da je to izolovan slučaj. Dvoje ljudi je zbog spomenutog mita i žmurenja na jedno oko privedeno, ali šta je kazna za poljuljano poverenje u instituciju od ovolikog značaja za kompletno društvo, počev od najra-

nijivijih članova dece bez roditelja.

Sam po sebi proces usvajanja je težak, zna svako ko je i jednom razmislio o tome. Ipak, neuporedivo je teži život deteta koje

je iz bilo kog razloga ostalo bez roditelja. Izabrati staratelja koje će voditi jedno biće kroz život i dati mu novu šansu odgovoran je posao koji ne trpi greške ni previde. U to vas može uveriti svaki socijalni radnik koji se savesno svakodnevno bori za bolju budućnost dece kojima je dom sinonim za neizvesnost.

Zato je priča iz Vranja bolna opomena koliko lako možemo da skliznemo u pohlepu. Zato je radnica koja život deteta procenjuje na hiljadu evra šamar društvu i to iz ustanove koja treba da bude najcenjenija i najsigurnija luka deci bez staratelja.

Ne sme i ne može nijedno dete da ispašta zbog tuđe gramzivosti. Odgovornost u ovom slučaju nije na toj jednoj osobi koja je bogatija za jedan mobilni telefon. Ni da je htela, u tako velikom sistemu nije mogla da dela sama. Zato je rešavanje ovog i svih drugih (zaturenih) slučajeva bilo kakve malverzacije u koju su uključena i deca, prioritet zdravog društva. Na ovom ispitu ne smemo da padnemo. Ako izdamo decu koja nemaju nikoga drugog do nas samih, do društva u kojem su rođena i žive, izdali smo nas same. E, tu nema nazad. Priča iz Vranja je bolna opomena koliko

lako možemo da skliznemo u pohlepu

----------------------------------------------------------

Datum: 20.05.2020

Medij: Danas     Strana: 5

Rubrika: Društvo

Autori: Safeta Biševac

Teme: Korupcija

Naslov: Virus Milo

SAFETA Biševac

Virus Milo

Od ukidanja vanrednog stanja u Srbiji prošlojetekdesetakdana. Najuguzemljezabeležen blagi rastzaraženih kovidom 19, ali po naslovnim stranama i izveštajima pojedinih medija u Srbiji, teško bi se zaključilo da li je opasniji virus ili predsednik susedne Crne Gore Milo Đukanović. Razlogje njegovoobraćanje nekoliko dana nakon novog sukoba Podgorice i SPC, hapšenja i puštanja vladike Joanikija i osam sveštenika, koji su, prekršivši mere protiv epidemije, organizovali litiju.

Oštro odgovorio Đukanović. Optužio SPC da bi htela da upravlja Crnom Gorom i određuje njen pravac i karakter. „Obnovili smo državu, pa moramo obnoviti i crkvu. Oni za sada tu ponudu odbijaju i neće im biti prvi put ako propuste jednu šansu", poručiojeĐukanović, naglašavajući opredeljenost svoje zemlje za evropski put. „Ne nudite nam te izanđale i okrvavljene formule za budućnost Balkana. Nećemo ih prihvatiti", dodaoje Đukanović. Glavni opozicioni Demokratski front promptno mu odgovorio da je vreme da ode sa vlasti i da „za to ne treba birati način jer ga ne bira ni on u svom zločinačkom djelovanju". Uporedili Crnu Goru sa NDH, što je ubeđena sam više nego uvredljivo, netačno i neumesno. Zašto srpski nacionalisti po pravilu svoje političke protivnike nazivaju ili porede sa ustašama? Razumem, žele da ih uvrede, ali zar ne shvataju da time najpre vređaju desetine hiljada Srba stradalih u NDH?

Đukanović je davno trebalo da ode sa vlasti. Za ovih 30-ak godina koliko vlada Crnom Gorom, mogao je bar tri puta da ode s vlasti i vrati se. Ali, nije, a da li će ne zna se. Izbori u Crnoj Gori planirani na jesen. Verujem da će Đukanović i njegov DPS ipak ostati na vlasti. Građani Crne Gore suočeni su sa tipično balkanskim usudom - izbor između dva zla. Autokratske vlasti, ogrezle u korupciji i prosrpske opozicije, kojoj takođe ruke nisu „čiste" i za

koju nisu sigurni šta bi im donela, sem verovatnog gubitka nezavisnosti. Težak izbor? Pred sličnom dilemom je i Srbija. Imamo Vučića na vlasti, a na opozicionoj sceni sve se uočljivije nameće Boško Obradović, predsednik„Dveri". Vučić ili „Boškić"? SNS ili „Dveri"? Kakva dilema.

Vratimo se Crnoj Gori. Lakše se podnose sopstvene nedaće kad pogledaš u komšijsko dvorište. Do novog zaoštravanja je došlo nakon štoje SPC organizovala litije iako su još na snazi mere protiv širenja virusa. Navodno, nisu oni hteli, ali vernici se okupili. Srbija šokirana zbog hapšenja sveštenika i vladike, koji je nedavno u Beogradu bio u društvu sumnjivog biznismena u vreme kad je na njega pucano. Na biznismena, ne vladiku. Šta li traži vladika u takvom društvu? Ako su u Srbiji mogli da odgovaraju poljoprivrednici koji su prekršili policijski sat i kasnili u povratku sa njiva, zašto ne bi sveštenici u Crnoj Gori koji su prekršili mere protiv kovida? Ako je teokratska Saudijska Arabija zbog pandemije zabranila verska okupljanja, zatvorila čak i džamije u Meki i Medini, zašto SPC ne može slične mere da poštuje? Ako se neko eventualno zarazi na litiji, da li će se lečiti u nekom manastiru ili bolnici?

Bila aktivna i katolička crkva koja je u Sarajevu, pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora i Hrvatskog narodnog sabora u BiH, organizovala misu za blajburške žrtve. Kardinal Vinko Puljić objašnjavao da ne veličaju ustaštvo već se mole za „sve nevine žrtve". Hiljade Sarajlija ga nisu tako razumeli. Okupili se u protestnoj šetnji, iako su i tamo na snazi merezaštite. Pevali „Bela ćao" i „Vratiće se Valter". Nažalost, neće. Moraćemo sami da se borimo protiv ugnjetača i njihovih pomagača. Tamo i ovde.

Ako se peko

eventualno zarazi na litiji, da li će se lečiti u nekom

manastiru ili bolnici

----------------------------------------------------------

Datum: 20.05.2020

Medij: Danas     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: M. D. Miljković

Teme: Korupcija

Naslov: „Bojkot je pobuna protiv nasilja nad istinom”

Naplatou ispred. Skupštine sinoć održana tribina na kojoj su učesnici govorili o razlozima zbogkojih ne treba izaći na predstojeće izbore

„Bojkot je pobuna protiv nasilia nad istinom”

Beograd - Zašto bojkotovati izbore i šta posle bojkota - dva su ključna pitanja na koja su odgovore davali učesnici tribine “Podrška akademske zajednice bojkotu izbora”, sinoć na platou ispred Narodne skupštine.

Aktivisti Građanskog otpora, koji je organizovao tribinu, postarali su se da stolice za publiku budu postavljene u razmaku od dva metra, a u pozivu su naveli i da je nošenje zaštitnih maski obavezno. Tribinu su sa stepenica posmatrali i lider Dveri Boško Obradović i poslanik tog pokreta Ivan Kostić, koji štrajkuju glađu.

Rediteljka Milica Kralj poručila je da bojkot za nju predstavlja pobunu protiv gaženje ustava i zakona, kao i činjenice da obični građani nisu isti pred zakonom u poređenju sa predstavnicima vlasti.

- Bojkot je pobuna protiv „bugarskih vozova” i džipova bez tablica koji preteći obilaze biračka mesta. Bojkot je pobuna protiv „stanara” koji se pojave na našim adresama u vreme izbora. Bojkot je pobuna protiv huligana koji vršljaju po našim krovovima, dok mi, poštujući propise o zabrani kretanja sedimo u kući. Bojkot je pobuna protiv nasilja nad istinom, medijskog silovanja naše stvarnosti, linčovanja neistomišljenika, cenzure i besomučnog laganja. Bojkotujem izbore zato što me je sramota pred porodicom Olivera Ivanovića, Omera Mehića, Stanike Gligorijević i porodicom Milivojević iz Lučana - poručila je Kralj.

Profesorka Biološkog fakulteta i članica Građanskog otpora Biljana Stojković, istakla je da odgovor na pitanje „zašto bojkotuje ove izbore” potiče „iz stomaka”, jer ne može da učestvuje u još jednoj laži.

- Već osam godina opozicija učestvuje na izborima. Ušla je u parlament i za tih osam godina je samo propadala. Procenti podrške su iz godine u godinu padali. Šta je tome razlog? Možda i sama opozicija treba da se zapita. To očigledno nije način borbe protiv ove vlasti. Uđete u Skupštinu i ne uradite ništa. Hajde da probate nešto drugo - predložila je Stojković.

Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti, ocenio je da Srbija ima ustavni sistem koji je narušenog zdravlja, jer ga je zahvatio „partijski kancer” i da bi se izlečio neophodna je teška terapija, koju predstavlja bojkot izbora.

Profesor Vojin Rakić, iako je prema sopstvenim rečima protivnik bojkota, izdvojio je dva ključna razloga zbog kojih bi trebalo bojkotovati ove izbore.

- Prvi razlog je javno zdravlje. Organizovati izbore u vreme pandemije je neprimereno. Drugi razlog su neravnopravni izborni uslovi. Ako se jedan vođa stranke pojavljuje u medijima 50 puta više nego svi opozicioni lideri zajedno, mi nemamo ravnopravnu borbu. To je kao da u fudbalu ne igraš sa jedanaest, neko sa četiri igrača - uporedio je Rakić.

Profesorka Vesna Rakić-Vodinelić naglasila je da bojkot jeste protest protiv nepoštenog političkog sistema. Ona je objasnila da takav sistem ima dva pojavna oblika: jedan je dokazana izborna prevara, a drugi nesloboda u izborima.

Tribini su od opozicionih političara prisustvovali predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, potpredsednica te partije Marinika Tepić, prvi čovek DS-a Zoran Lutovac, predsedavajući Saveza za Srbiju Janko Veselinović i predsednik Državotvornog pokreta Slobodan Samardžić.

  1. D. Miljković

----------------------------------------------------------

Datum: 20.05.2020

Medij: Danas     Strana: 12

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Tajni ugovor s Kinezima o gradnji pruge Budimpešta-Beograd

Mađarski parlament o najvećoj infrastrukturnoj investiciji

Tajni ugovor s Kinezima o gradnji pruge Budimpešta-Beograd

Budimpešta - Mađarski parlament izjasnio se sinoć za čuvanje tajnosti detalja fmansijskog ugovora sa Kinom o gradnji železničke veze Budimpešta-Beograd, jer se taj ugovor smatra najvećom infrastrukturnom investicijom u zemlji. Detalji ugovora moraju da ostanu tajni deset godinajerbi njihovo „objavljivanje moglo da ugrozi Mađarsku u sprovodjenju svoje spoljne politike i svojih trgovinskih interesa“, navodi se u nacrtu zakona. Dodaje se da Mađarska na taj način želi da se „zaštiti od nepotrebnog spoljnog uticaja" jer je u pitanju „veći nacionalni interes“. Železnička linija za brze vozove omogućiće modernizaciju postojeće pruge koja postoji između Budimpešte i Beograda.

Prema dogovoru, kineska državna banka Eksim (Exim) finansiraće 85 odsto troškova investicije, procenjene na oko dve milijarde evra. Ostatak od 15 odsto Mađarska će fmansirati sopstvenim sredstvima. Mađarska vlada je ranije navela da je stavljanje oznake tajnosti detalja ugovora neophodno kako bi se dobio zahtevni zajam od Eksima. Prema zakonu, Mađarska može da otkrije detalje dokumenta o projektovanju ali prethodno treba da se konsultuje s kineskim vlastima. Ta investicija je izazvala kritike pošto neki smatraju da Kina na taj način ima mogućnost da se meša u mađarske poslove i da predstavlja ogroman trošak poreskim obveznicima. Postoje i sumnje u profitabilnost projekta i rizika od korupcije povezane sa gradnjom mađarskog dela pruge duge 350 kilometara. Beta-AFP

----------------------------------------------------------

Datum: 20.05.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 12

Rubrika: Vojvodina

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Pančevci će imati savremeniji prevoz

Pančevci će imati savremeniji prevoz

PANČEVO: Novoosnovano preduzeće „Pantransport”, koje uskoro zamenjuje gradskog prevoznika ATP, počelo je s nabavkom novog voznog parka, te je tako prekjuče stiglo prvih deset minibuseva „Iveko” (Iveco). Tokom sledeće nedelje stići će još 16 od preostalih 50 standardnih autobusa. To je jedna od obaveza novog prevoznika, nastalog kao deo javno-privatnog partnerstva konzorcijuma nekoliko domaćih preduzeća i Grada Pančeva, dok je druga obaveza izgradnja nove autobuske stanice na periferiji grada, kako smo već najavljivali.

- Nabavka novih autobusa je deo našeg investicionog plana, kao i ugovorena obaveza koju imamo sa Gradom Pančevom, a koja će ukupno vredeti oko deset miliona evra - kaže za „Dnevnik” direktor novoosnovanog „Pantransporta” Radomir Vidojević, dodajući da će u startu nadmašiti vrednost celokupnog investicionog plana, budući da su u obavezi da izgrade i novu autobusku stanicu s kojom sve treba da dostigne vrednost od osam miliona evra. - Trebalo je da u roku od godinu dana nabavimo svih 60 autobusa, ali mi ćemo to sve uraditi u prvih 30 dana, odnosno do kraja juna.

Svi autobusi će biti zelene boje, koju su napravili vrhunski stručnjaci, mimo postojećih u katalozima, a u znaku ekologije i vojvođanske ravnice, čime novi prevoznik želi da podigne svest o ekologiji, kao i činjenicom da će vozila imati najveći ste-

Izgradnja nove stanice zavisi od igradnje planiranih puteva pen ekološke zaštite i euro 6 dizel motore. Mini busevi su stigli iz Novog Sada, dok će preostalih 50 dovesti iz Turske.

* -Od deset mini buseva, osam imaju <0, pogon na prirodni gas, a preostala dva

će takođe zadovoljavati euro 6 standarde - pojašnjava Vidojević.

Gradnja nove autobuske stanice je odložena do daljnjeg, jer Grad Pančevo treba da obezbedi uslove koji zavise i od izgradnje određenih puteva koji su, pak, u nadležnosti države.

- Dok ne izgradimo novu stanicu, koristićemo postojeću u Pančevu, a vozila su nam parkirana na bivšem depou ATP-a - kaže direktor „Pantransporta”.

Pančevci će, osim najmodernijeg javnog prevoza u Srbiji, od sredine juna, ako sve bude teklo po novom planu, koji je pandemija poprilično poremetila, . imati i najsavremeni sistem naplate

karata koji podrazumeva naručivanje i kupovinu preko interneta.

Kako bi novi prevoznik mogao nesmetano da funkcioniše, potrebno je pronaći neophodan kadar, na čemu se ¦ radi od kraja februara kada je < raspisan konkurs na koji se javilo

oko 500 zainteresovanih. Među njima su i radnici još uvek aktuelnog ATPa, ali se očekuje da će se neki, naročito oni koji su pred penzijom, pre odlučiti za otpremninu, kaže za naš list direktor ATP-a Bojan Bojanić.

- Naši radnici su upoznati sa novim uslovima rada u „Pantransportu”, ali još uvek se ne zna koliko će ih pristati - navodi Bojanić i objašnjava da ATP najpre čeka izmirenje svih obaveza kako bi se pokrenuo postupak likvidacije kompanije. - Gašenje ATPa je velika prednost i rasterećenje za Grad Pančevo, budući da je on stoprocentni osnivač i da se iz njegovoh budžeta finansiramo. Struktura naših radnika je takva da je više od polovine pred penzijom, te će se mnogi, verovatno odlučiti za otpremninu, tako da niko neće ni osetiti sve ove izmene.

Direktor „Pantransporta” Radomir Vidojević kaže da su iz isključivo moralne obaveze posao najpre ponudili radnicima ATPa, kao i da očekuju da će oko 70 odsto vozača odlučiti da pređe u novu firmu.

- Želja nam je da povećamo konkurentnost i dovedemo najbolje kadrove, ali finalni dogovori o svemu tome čekaju nas sledeće nedelje - zaključuje Vidojević. L. Radlovački

----------------------------------------------------------

Datum: 20.05.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 1,3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Školica u dvorcu otvara se na jesen

Školica u dvorcu otvara se na jesen

Školica u dvorcu otvara se na jesen

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je juče radove na obnovi dvorca Hertelendi u Bočaru, koji će na jesen biti školica u prirodi za decu. Radove, vredne 360 miliona dinara, finansirane iz pokrajinske kase, malo je usporio koronavirus, ali ipak vidno napreduju, radnici su na terenu, grade se i dodatni tereni, te objekti.

Mirović kaže da se polako naziru konture budućeg dečjeg kompleksa

Noziru se konture

budućeg dečjeg

kompleksa u Bočoru,

u dvorcu

Hertelendi

u Bočaru, u dvorcu Hertelendi, gde ćemo već od jeseni imati sjajne uslove za smeštaj dece predškolskog i ranog osnovnoškolskog uzrasta.

lokalna samouprava u Novom Bečeju organizovati kulturne događaje, ali i posete ovdašnjim muzejima, i na taj način deca će upoznati ovaj deo Vojvodine - istakao je Mirović. -Deca iz cele naše zemlje imaće svoj kutak u kojem će moći da upoznaju način života na selu, susretnu se sa znamenitostima ovog kraja, a vredni izvođači uspevaju da jedan po jedan objekat, koji će biti deo ovog kompleksa, rekonstruišu, ili grade kao nov.

On je dodao da je bilo problema minulih meseci jer nije sve moglo da funkcioniše zbog pojave virusa.

- Očekujem da ćemo u jednom korigovanom roku, do kasne jeseni, imati objekat po svim standardima. Vrednost radova iznosi više od 360 miliona dinara, Opština Novi Bečej će uraditi i odgovarajući parking i rekonstrukciju dela ulice koja vodi prema tom kompleksu, a mi ćemo pomoći za nabavku opreme. Biće to sjajno mesto koje će deca, osim dela objekata na Fruškoj gori, imati i u ravnom delu Vojvodine, u ravnici, mesto za susrete, kulturne programe i učenje- kazao je Mirović.

On je podsetio na to da je ranije bilo problema s dvorcem Hertelendi, gde su se desile velike pronevere, ali is drugim objektima, kao što je Dom učenika u Bačkoj Topoli, koji je rekonstruisan i počinje rad od 1. septembra.

Važna vest za Bočar, napomenuo je Mirović, ali i celu

novobečejsku opštinu je da će za desetak dana početi izgradnja sportske sale u Bočaru.

- Prilikom poslednje posete ovom mestu, u razgovoru s građanima i rukovodstvom novobečejske opštine, uspeli smo da za kratko vreme pripremimo projekat, obezbedimo novac, sprovedemo neophodnu javnu nabavku i u narednih desetak-petnest dana ćemo moći da otvorimo radove - kazao je Mirović. - Bočar ima razloga za zadovoljstvo, kao i građani, a u školi prirode će raditi najmanje 15 ljudi, a očekujem i od mojih saradnika i lokalne samouprave, kao i svih koji mogu da pomognu, da se naprave programi za taj objekat jer je važno da on bude popunjen tokom cele godine, a to znači i Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa, koje je na pet kilometara, i ljudi iz Kikinde, Novog Bečeja, svi treba da se angažuju da se osmisle programi za ovaj objekat, koji će biti od ogromne važnosti.

Radove na dvorcu s Igorom Mirovićem obišli su i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine Mihalj Njilaš, kao i direktor Uprave za kapitalna ulaganja

APV Nedeljko Kovačević, predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović i drugi.

Njilaš smatra da je srce Banata odgovarajuće mesto upravo za programe za decu.

- Nakon uspešno organizovanog učenja na daljinu, uvideli smo da je od jeseni, kada će početi nastava, kao i rad u vrtićima, vrlo bitno da deca borave što više napolju, u prirodi, upravo u sredinama kakva će biti ovaj kompleks - istakao je Njilaš. - U Vojvodini je to prvo takvo mesto i organizovanje izleta, boravka, vanškolske nastave i programa krenuće od 1. septembra s novom vešću da u Vojvodini postoji nova destinacija takvog tipa, ali, naravno, dobrodošla su deca iz cele Srbije, ne samo Vojvodine.

Njilaš je dodao da će programi, osim prirode i sporta i rekreacije, biti i IT teme, ali i druge.

- Deca koja budu ovde boravila dan ili više dana moraju imati kvalitetne programe, a naš sekreterijat, u saradnji s ustanovama i Opštinom, potrudiće se da to bude organizovano adekvatno. Saradnja Pokrajine, lokalne samouprave i mesnih zajednica biće uspešno nastavljena.

Tekst i foto: Maša Stakić

Rešavanje nasleđenih poroblema - Biće u funkciji i mnogi drugi objeti u kojima je bilo problema, gde je novac proneveren, išli smo unazad, jer smo morali da rešavamo i nasleđene probleme iz prethodnog mandata, ali smo uspeli i ovde i u Bačkoj Topoli, kao i na primeru Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu, gde se takođe izvode radovi, i na mnogim drugim mestima - istakao je Mirović. - Imali smo otvorene probleme, ali smo uspeli da jedan po jedan objekat rekonstruišemo ili gradimo novi, i mislim da građani mogu biti zadovoljni.

Biće to sjajno mesto koje će deco, osim delo objekoto no Fruškoj gori, imoti i u rovnom delu Vojvodine, u rovnici, mesto

zo susrete, kulturne progrome i učenje

(Igor Mirović)

Maksimović: Bočar će se razvijati

Predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović kaže da je izuzetno zadovoljan, a da je Pokrajina imala veliko razumevanje za njihovu opštinu.

- Izgradnja ovakvog kompleksa, koliko god da je esencijalna za opštinu Novi Bečej, zapravo je životno pitanje za naseljeno mesto Bočar. Tom selu ne preti gašenje već razvitak, i to je ono što će se odvijati u narednom periodu- kaže Maksimović. - Lokalna samouprava mora kompleks da održava, ali i razvija i dalje nego što se do sada uradilo. Kompleks sadrži glavni i pomoćne objekte, još jedan objekat za stanovanje u kojem će moći da boravi stotinak dece, sportske terene, kao i malu salu, koja je trenutno u izgradnji.

On dodaje da je Novi Bečej morao da vraća nasleđene dugove od 2016. godine, ostao je još dug Doma zdravlja, koji je preuzela Opština, i od 30. juna, kada dospeva prva rata, počeće da plaća i sve ostale.

- Verujem da, iako je Novi Bečej tavorio i nije se razvijao proteklih dvadeset-trideset godina, nije imao normalne investicije, sada, uz razumevanje i Republičke i Pokrajinske vlade, ima perspektivu i biće jedna lepa mala opština za život, u koju sve pozivam da se preselite iz velikih gradova i uživate - kaže Maksimović.

----------------------------------------------------------

Datum: 20.05.2020

Medij: Informer     Strana: 2

Rubrika: Udarne vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: PREVARA

PREVARA

31 godina je prošla otkako je doneta odluka o raspisivanju Zajma za privredni preporod Srbije

----------------------------------------------------------

Datum: 20.05.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 7

Rubrika: Ekonomija

Autori: Z.R.

Teme: Korupcija

Naslov: “Veliki brat“ u “Putevima Srbije“

“Veliki brat“ u “Putevima Srbije“  

HOĆE da znaju gde radnici idu, kojom brzinom voze i da li automobile koriste i u privatne svrhe. Javno preduzeće "Putevi Srbije" raspisalo je tender za nabavku sistema za praćenje službenih vozila. Za GPS uređaje za 226 putničkih i 23 teretna vozila platiće 2,9 miliona dinara, odnosno oko 24.000 evra. Ukonkursnoj dokumentaciji je navedeno da je neophodno da sistem omogući pozicioniranje vozila, prikaz putanje, praćenje vozila u realnom vremenu, kao i izveštaj o parkiranjima i zaustavljanjima. Važna stavka je i izveštaj o dinamici korišćenja automobila van radnog vremena, kao i o prekoračenju brzine. Traže i da im se omoguće pregledi fotografija kroz izveštaje.

  1. d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak za "Novosti" kaže da ovo nije prvi put da ovo preduzeće nabavlja ovaj tip opreme, ali da se ona do sada dobro pokazala i da je dala rezultate: - Već četiri ili pet godina pratimo korišćenje službenih automobila u firmi i za to vreme je znatno smanjena potrošnja goriva. Pratimo ih gde idu i kada vraćaju vozila. Od kada tako radimo, uveli smo red i nema zloupotreba vozila.

STIL VOŽNjE U "PUtevima" traže da sistem podržava izveštaje za bilo koji željeni period, tako da mogu da sprovedu dnevnu, nedeljnu ili mesečnu kontrolu korišćenja službenog vozila. Navode da im je važna i mogućnost kreiranja izveštaja na nivou vozila, korisnika, grupe vozila ili grupe korisnika, kako bi mogli da ih uporede i analiziraju. Navedeno je čak da je potrebno i da sistem omogućava analizu stila vožnje.

  1. R .

----------------------------------------------------------

Datum: 20.05.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: IZBORNI SISTEM TREBA PROMENITI

IZBORNI SISTEM TREBA PROMENITI

ČLAN Predsedništva pokreta "Metla 2020" Miloš Jovanović založio se za promenu izbornog sistema, prema kom bi se umesto stranačkih lista, ubuduće ljudi birali po imenu i prezimenu. - Partokratska pošast mora da se ubije, snaga stranaka mora da se ubije, jer stranke ne smeju da služe da zapošljavaju, da se ljudi bogate sa stranačkom knjižicom, da neko stiče lažnu diplomu - kazao je Jovanović.

On je naveo da u Srbiji vlada "patološka situacija" po pitanju stranačke moći i dodao da se "stranačke vojske ubijaju tako što se menja izborni sistem": - Mi iz pokreta "Metla" ćemo omogućiti građanima ove zemlje da konačno biraju ljude ne samo po njihovoj ideologiji ili stranačkoj opredeljenosti, već da biraju ljude po imenu i prezimenu.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: N1

Rubrika: Dan uživo/N1

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Menjanje zakona u toku izbornog procesa protivno izbornoj praksi

"Menjanje zakona u toku izbornog procesa i na neki način uticanja na pravila izborne igre usred izbornog procesa je potpuno protivno izbornoj praksi koja postoji godinama unazad, i koja se poštuje u demokratskim sistemima", izjavila je Emilija Orestijević, iz CESID-a u Danu uživo."Nadamo se da će posmatračke misije biti prisutne na predstojećim izborima, prvenstveno ODIR, odnosno OEBS-ova misija u saradnji sa Evropskim parlamentom. Država je uputila poziv još ranije misijama, međutim, ono što je vrlo upitno u ovom trenutku je obim takve misije koja bi mogla da dođe u Srbiju. Govorim pre svega iz ugla da imamo okolnosti koje onemogućavaju slobodni ulazak u zemlju. Međutim, verujem da će se pronaći način i mehanizam da se u interesu javnosti i celokupnog izbornog procesa omogući dolazak nekoj vrsti misije u manjem ili većem obimu, koja bi dala svoju nezavisnu procenu kvaliteta izbornog dana i samog izbornog procesa", navela je Orestijević.Dodaje da će CESID, kao i do sada, u poslednjih dvadeset godina, posmatrati izborni dan, na reprezentativnom uzorku biračkih mesta."Pored toga, od samog početka izborne kampanje i izborne godine počeli smo praćenje rada nezavisnih institucija prvenstveno, povezanih sa izbornim procesom na ovaj ili onaj način. Tu prvenstveno mislim na REM, Agenciju za borbu protiv korupcije, Ministarstvo državne uprave i Republičku izbornu komisiju. Radimo i praćenje medijskih sadržaja koji su povezani sa izborima i koji se plasiraju u medijima sa nacionalnom frekvencijom u državi", napomenula je Oresković.Prema njenim rečima, o samom načinu praćenja izbornog dana, čekaju se uputstva i odluke Republičke izborne komisije koja mora da propiše kako će izgledati izborni dan u novim okolnostima."Vrlo je upitno kako će se održavati procedura nanošenja spreja, proveranje UV lampom, s obzirom da je preporuka da se nose maske i zaštitne rukavice, tako da čekamo da vidimo kakva će biti odluka RIK-a, da bi smo i mi sami znali kako ćemo postupati mi kako ćemo se ponašati. Bez obzira na sve to, svakako ćemo pratiti celokupan izborni dan, od samog otvaranja biračkih mesta do prebrojavanja rezultata", objašnjava Orestijević.Prema njenim rečima, i domaći posmatrači, kao i do sada imaju pravo da akredituju istovremeno po jednog posmatrača na biračkom mestu.Govoreći o menjanju izbornog zakona u godini održavanja izbora, ona kaže da su "ovo prvi izbori u kojima u toku izbornog ciklusa imamo promenu izbornih zakona"."To je protivno dobroj praksi. Formalno pravno posmatrano, nigde ne piše da je to zabranjeno i da to ne sme da se radi, ali dobra praksa i međunarodna praksa i sve ono što je poticalo od civilnog sektora, ne može ni na jedan način da opravda ovakvu izmenu zakona usred izbornog ciklusa... Menjanje zakona u toku izbornog procesa i na neki način uticanja na pravila izborne igre usred izbornog procesa je potpuno protivna izbornoj praksi koja postoji godinama unazad, i koja se poštuje u demokratskim sistemima", naglasila je ona.Kako je kazala, ukoliko govorimo o ovim poslednjim izmenama zakona, oni mogu da idu na ruku onima koji su tek u procesu prikupljanja potpisa."Dakle, govorim o izbornim učesnicima, ne govorim o bezbednosti građana. Jedan od razloga za uvođenje ovakve promene je zapravo zaštita javnog zdravlja i bezbednosti. Činjenica je da devet, odnosno deset lista koje su prikupile i predale potpise su imale mogućnost da overe svoje potpise kod notara ili u sudovima. Sada se ta mogućnost daje i opštinskim administracijama, čime se olakšava proces prikupljanja potpisa za overu lista", kaže ona i dodaje da je to učinjeno bez javne rasprave kao i da takvu promenu niko nije mogao da predvidi.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/banat/pancevo-skupstina-o-javnom-prevozu_1125837.html

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Pančevo: Skupština o javnom prevozu

Skupština grada Pančeva održaće sednicu danas, a od 17 tema o kojima će se odlučivati, osam je u vezi s poslovanjem gradskog prevoznika Autotransporta (ATP) i dalje realizacije javno privatnog partnerstva oko...PANČEVO - Skupština grada Pančeva održaće sednicu danas, a od 17 tema o kojima će se odlučivati, osam je u vezi s poslovanjem gradskog prevoznika Autotransporta (ATP) i dalje realizacije javno privatnog partnerstva oko javnog prevoza, navodi se u sazivu ove sednice koji je objavljen juče.Odbornicima Skupštine grada Pančeva mandati ističu danas, na dan održavanja sednice. Skupština će odlučivati o programu poslovanja ATP-a do kraja juna i izmenama finansijskog plana, biće potvrđene odluke Nadzornog odbora tog preduzeća, a na dnevnom redu su i izmene statuta i organizacije ATP-a. Odlučivaće se i o izmenama ugovora o osnivanju "Pantransporta", nove većinski privatne firme koja će preko javno-privatnog partnerstva preuzima obavljanje gradskog saobraćaja, kao i o odluci o povećanju osnovnog kapitala tog preduzeća.  

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3466507/predsednik-opstine-stara-pazova-nezaposlenost-smosveli-ispod-4-odsto

Autori: @KurirVesti

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: PREDSEDNIK OPŠTINE STARA PAZOVA: Nezaposlenost smo sveli ispod 4 odsto!

Veliki planovi... Đorđe Radinović, Foto: privatna arhivaIntervjuSrbija 19.05.2020. 05:57h 18.05.2020. 21:40hRadno I pre kampanje i sada, kada je kampanja, u fokusu našeg zalaganja su građani i njihove potrebe, kaže Đorđe RadinovićĐorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova, kaže u razgovoru za Kurir da to što se Srbija vratila izbornim aktivnostima (za lokalne i parlamentarne izbore), za njih nema mnogo veze jer oni sve vreme rade predano za dobrobit građana. U ovoj opštini se, dodaje, gradi i radi na velikim infrastrukturnim projektima.- Mi smo, sledeći primer predsednika Aleksandra Vučića, u kontinuitetu radili predano, ne čekajući predizbornu kampanju, jer su kampanja i izbori samo prilika da se pokaže koliko je urađeno. I pre kampanje, a i sada kada je kampanja, u fokusu našeg rada i zalaganja su građani i njihove potrebe, u toku je više kapitalnih infrastrukturnih investicija od vitalnog značaja za naše Staropazovčane, a paralelno sa investicijama koje smo sprovodili, pripremali smo još složenije projekte i administrativne uslove za kapitalna ulaganja u narednom periodu. Čeka nas veliki posao i mi smo spremni da ostvarenjem svih preduslova na terenu nastavimo ka ostvarenju važne vizije da naša Pazova postane grad sa nekoliko gradskih opština.Šta je okosnica vaše kampanje?- Akcenat je pre svega na daljem infrastrukturnom i urbanističkom uređenju prema našem strateškom planu ravnomernog razvoja svih mesta, odnosno daljem poboljšanju kvaliteta života građana. Upravo smo pomenuli i status grada, prema kome će Pazova dobiti mnogo više mogućnosti i povoljnosti za svoje građane. Zatim, u tom istom cilju je i dosad sprovođeno infrastrukturno povezivanje svih naselja u jednu celinu kroz bolju putnu komunikaciju, dovođenje velikih domaćih i stranih investitora, u čemu smo imali puno uspeha, zabeleženo smanjenje nezaposlenosti na istorijski nivo itd. Po redu prioriteta, u proteklom periodu, rekonstruisali smo i uredili centre svih naših naselja, obnovili i opremili sve ambulante staropazovačkog Doma zdravlja, znatno ulagali u objekte predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, obnovili sve sportske objekte i terene po svim mestima, isto tako rekonstruisali i opremali crkveno-verske objekte...Koji su dalji planovi za razvoj opštine?- Želimo da nastavimo posao sa kojim smo uveliko u toku. Dosad smo uradili više od 76 km novoasfaltiranih puteva, ulica i pešačko-biciklističkih staza, nastavljamo s tim, i sada nam predstoji veliki projekat povezivanja dva auto-puta E75 i E70 s putem van naseljenih mesta, od nove petlje Nova Pazova do petlje u Krnješevcima. Nastavljamo da uređujemo komunalnu infrastrukturu, naročito kada je izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u pitanju. Po modelu javno-privatnog partnerstva predstoji nam izgradnja nedostajućih delova kanalizacione mreže u naseljima Stara i Nova Pazova i Starim i Novim Banovcima. Uskoro završavamo izgradnju sportske hale Bair u Starim Banovcima sa kapacitetom za sportiste iz celog Podunavlja. Za osam godina za naše građane omogućili smo više od 13.000 novih radnih mesta, i sada, kada je nezaposlenost ispod četiri odsto, akcenat je na tome da nastavimo sa dobrim rezultatima.Kako ste se borili s epidemijom koronavirusa?- Učinili smo sve da olakšamo nesmetani rad naših zdravstvenih radnika, brinući o prevozu, pribavljajući neophodnu opremu, sredstva za dezinfekciju... U više navrata pribavljali smo i donirali opremu kako našim lokalnim zdravstvenim, socijalnim i drugim institucijama, tako i bolnicama na KiM. Isporučili smo 11.000 paketa sa hranom i sredstvima za ličnu higijenu starijim sugrađanima sa skromnijim primanjima.Kurir.rs/ K. M.  Foto: privatna arhivaĐorđe Radinović, Stara Pazova, predsednik opštine, Aleksandar Vučić, investicije, građani, kampanja, razvoj, foto: Privatna Arhiva      

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/243721/Pancevo-Odbornici-danas-o-poslovanju-gradskog-prevoznika.html

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Pančevo: Odbornici danas o poslovanju gradskog prevoznika

Skupština grada Pančeva održaće sednicu danas, a od 17 tema o kojima će se odlučivati, osam je u vezi s poslovanjem gradskog prevoznika Autotransporta (ATP) i dalje realizacije javno privatnog partnerstva oko javnog prevoza.Odbornicima Skupštine grada Pančeva mandati ističu danas, na dan održavanja sednice.   Skupština će odlučivati o programu poslovanja ATP-a do kraja juna i izmenama finansijskog plana, biće potvrđene odluke Nadzornog odbora tog preduzeća, a na dnevnom redu su i izmene statuta i organizacije ATP-a.   Odlučivaće se i o izmenama ugovora o osnivanju "Pantransporta", nove većinski privatne firme koja će preko javno-privatnog partnerstva preuzeti obavljanje gradskog saobraćaja, kao i o odluci o povećanju osnovnog kapitala tog preduzeća. Autor: Tanjug Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: bif.rs

Link: https://bif.rs/2020/05/kako-se-finansiranje-szo-koristi-u-geopolitickim-razmiricama/

Autori: @bifonline

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Kako se finansiranje SZO koristi u geopolitičkim razmiricama - Biznis i Finansije

Kako se finansiranje SZO koristi u geopolitičkim razmiricama19. maja 2020.19. maja 2020.Uporedo sa borbom protiv korone, ovaj virus je sve vreme i poligon za nadmetanje u globalnoj preraspodeli moći, pre svega između SAD i Kine. Jedna od posledica ovog takmičenja je odluka Amerike da zamrzne finansiranje Svetske zdravstvene organizacije . Imajući u vidu da su SAD do sada bile ubedljivo najveći donator ove organizacije i da su ta sredstva činila skoro 15 odsto njenog budžeta, dovodi se u pitanje dalje finansiranje programa za borbu protiv Kovida-19, ali i ostale planirane aktivnosti, kao što je borba protiv dečje paralize i drugih oboljenja u najsiromašnijim zemljama.Kada su Sjedinjene Američke Države, usred vrhunca pandemije koronavirusa, objavile da će privremeno obustaviti finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO), usledile su burne rekacije iz sveta, ali i mnoštvo podmešljivih poruka na račun američkog predsednika. Međutim, ima li u ovakvoj situaciji ijednog razloga za smeh?Svetska zdravstvena organizacija je osnovana 1948. godine s ciljem da usklađuje napore za poboljšanje globalnog zdravstva, ali i da učestvuje u donošenje važnih preporuka i pravila, organizuje naučna istraživanja i edukativne kampanje i pokreće hitne akcije u vanrednim situacijama kao što je sadašnja borba ptotiv Kovida-19.Ova organizacija se ranije finansirala iz članarina 194. zemalja članica, u skladu sa mogućnostima i veličinom ekonomija tih država. Međutim, početkom ovog veka udeo od članarina u njenom budžetu je pao za 50 odsto. Danas on iznosi samo 20 odsto, pa SZO najviše zavisi od dobrovoljnih priloga. Oni čine i većinu trenutnog dvogodišnjeg budžeta od 4,8 milijardi dolara, a najveći donator je upravo - Amerika.Dve strane istog novčićaU prošloj godini najveću donaciju Svetskoj zdravstvenoj organizaciji uplatile su Sjedinjene Američke Države - 400 miliona dolara, što je činilo skoro 15 odsto njenog ukupnog budžeta. Imajući u vidu ovu brojku i informaciju koja je naknadno otkrivena - da Kina zaista na početku epidemije nije ažurno izveštavala o broju zaraženih i preminulih - ne čudi bes američke administracije zbog posledica koje je korona izazvala u SAD. Zaista, kineski izveštaji u početku epidemije nisu signalizirali koliku opasnost Kovid-19 može predstavljati po ceo svet, počev od toga da je tek naknadno revidiran broj preminulih u Vuhanu i to čak za 50 odsto naviše.Donald Tramp se zato nije nimalo suzdržavao u optužbama na račun kineskih vlasti, prozivajući ujedno i SZO da nije na vreme proverila izveštaje koji su stizali iz Kine. No, ne treba zaboraviti ni da dobar deo odgovornosti za teške posledice pandemije u SAD snosi i američka vlast . To potvrđuje i studija Oksford univerziteta o državnim reakcijama na širenje zaraze u SAD, Velikoj Britaniji, Kini, Južnoj Koreji, Francuskoj i Italiji. Pokazalo se da je Amerika najsporije reagovala među navedenim zemljama. Isto misli i većina američkih građana. Prema anketi Pju istraživačkog centra, dve trećine Amerikanaca smatra da je Tramp previše odugovlačio u preduzimanju mera za suzbijanje zaraze.Epilog ove priče je već svima poznat. Američka administracija je privremeno zamrzla finansiranje SZO i pokrenula istragu o načinu na koji je ova organizacija upravljala krizom. Tramp takođe traži i odgovor na pitanje da li je i koliko Kina uticala na odluke SZO. Pri tome se služi istim sredstvima za koja optužuje Kinu - vrši pritisak na Svetsku zdravstvenu organizaciju, koristeći moć koju Amerika ima kao njen najveći donator.Sumnje u kinesku darežljivostS druge strane, Kina jeste povećala finansiranje Svetske zdravstvene organizacije, ali ti iznosi nisu ni približni sumi koju su izdvajale SAD. Drugi najveći donator posle Amerike je Fondacija Bila i Melinde Gejts, koja budžetu SZO doprinosi sa 9,8 odsto. Slede je Velika Britanija, Nemačka, GAVI (javno-privatno partnerstvo za širenje imunizacije), UNOCHA i drugi. Kina je na listi donatora na 16. mestu. Prošle godine je donirala 86 miliona dolara Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, što je za 52 odsto više od sume koju je izdvojila 2014. godine.Kritičari smatraju da je upravo zbog ovako velikodušnog povećanja donatorskih sredstava, SZO gledala Kini "kroz prste" od samog početka širenja epidemije. Kao jedan od ključnih dokaza navodi se i to što je SZO ignorisala upozorenja koja su stizala iz Tajvana. Tajvanske vlasti su naime još 31. decembra prošle godine izvestile ovu organizaciju šta se dešava u Vuhanu i nagovestile mogućnost da se virus prenosi sa čoveka na čoveka.Ostavši bez odgovora iz Svetske zdravstvene organizacije, Tajvan je bio prepušten sebi, ali tamošnje vlasti su odmah reagovale, uvele pravovremeno preventivne mere i efikasno suzbile zarazu. Naime, od 23,6 miliona stanovnika, do početka maja bilo je samo 438 zaraženih i ukupno šest preminulih.Kada se razmatraju sve ove optužbe, treba imati u vidu i to da Kina ne priznaje Tajvan kao suverenu državu, zbog čega mu je uskraćeno članstvo u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Ni mnoge druge međunarodne organizacije ne priznaju Tajvan, između ostalih i Ujedinjene nacije pod čijim okriljem radi i SZO, Olimpijski komitet, Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo…Nema vakcine protiv korupcijeSvetska zdravstvena organizacija, i pre nego što je Amerika otkazala njeno finansiranje, nije imala dovoljno sredstava za borbu protiv Kovida-19. Zato je u martu objavila poziv da prikupljanje još 675 miliona dolara za te namene. U međuvremenu, Kina je najavila da će Organizaciji, pored 20 miliona koje je donirala u martu, dati i dodatnih 30 miliona dolara. Istovremeno, Evropska investiciona banka i SZO su sklopile partnerstvo kako bi pomogle afričkim zemljama koje su najranjivije u borbi sa pandemijom i koje će, kako se procenjuje, najviše pogoditi odluka SAD da zamrzne finanisranje SZO. Dogovor sa Evropskom investicionom bankom podrazumeva paket pomoći za podizanje kapaciteta javnog zdravlja u tim državama, snabdevanje medicinskom opremom, unapređenje higijenskih uslova i edukaciju zdravstvenih radnika za borbu sa virusom.Trenutni manjak sredstava nije jedini problem sa kojim se SZO suočava. Teškoće već godinama stvaraju složene birokratske procedure ali i jedna, čini se neizlečiva boljka - korupcija . Agencija The Associated Press iznela je dokaze kako su funkcioneri SZO u prethodnim godinama veoma galantno trošili budžetska sredstva, na putovanja u biznis klasi, luksuzne hotele i večere. Prema njenim navodima, SZO godišnje troši više na putovanja nego na suzbijanje AIDS-a. Primera radi, samo pretprošle godine je potrošila 192 miliona dolara na ime putnih troškova. Godinu dana kasnije, njeni čelnici su se žalili da nemaju dovoljno novca za borbu protiv ebole - bilo im je potrebno više od 88 miliona dolara, a imali su samo 34 miliona.Šta je sada preče?Ipak, uprkos svim manjkavostima Svetske zdravstvene organizacije, jasno je da u ovako teškoj situaciji svet mora da se udruži i da je potrebno telo koje će koordinisati napore da se što pre pronađe vakcina za Kovid-19, kao i da na terenu budu odgovarajuće edukovani i zaštićeni medicinski radnici. A smanjenje budžeta SZO usred pandemije svakako neće pomoći ni u njenom obuzdavanju, ali ni u lečenju drugih bolesti. Jer, ona veliki deo američke donacije troši na programe kao što su iskorenjivanje dečje paralize, razvoj vakcina i omogućavanje šireg pristupa lečenju u nerazvijeniim zemljama. Lorens O. Gostin, direktor O'Nil instituta za nacionalno i svetsko zdravstveno pravo, kaže da se 70 odsto američkih sredstava namenski troši na programe usmerene protiv opasnih oboljenja kao što su sida, mentalni problemi, rak i prevencija srčanih bolesti.I zaista, sa budžetom za 2020. i 2021. godinu, SZO je planirala da učini dostupnjim lečenje za još milijardu ljudi na planeti i da dodatnih milijardu zaštiti od nepredviđenih zdravstvenih rizika. Organizacija je nameravala i da pruži podršku siromašnim zemljama da poboljšaju svoje zdravstvene sisteme, ali i da uloži još novca u iskorenjivanje dečje paralize i u razvoj drugih specijalnih medicinskih programa.Marija Dukić                      

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: direktno.rs

Link: https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/274855/zloupotreba-funkcije-prvog-coveka-golupca.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: "Zloupotreba funkcije prvog čoveka Golupca"

Lj. Stanković19. 05. 2020.06:551"Zloupotreba funkcije prvog čoveka Golupca"Predsednik opštine Golubac, doktor Nebojša Mijović, funkciju obavlja protivzakonito, jer je od Agencije za borbu protiv korupcije dobio rešenje o razrešenju koje ignoriše, rekao je za Direktno.rs Nikola Ćirković, jedan od žitelja ovog grada.- Njemu je na početku dozvoljeno da se nakon isteka radnog vremena u opštini bavi privatnim poslom, ali tek nakon 15 sati svakog radnog dana. Kako Mijović nije poštovao odluku, već je od sedam do 11 sati svakog radnog dana radio u svojoj ordinaciji, Agencija mu je naložila niz zakonskih mera. Pošto nijednu od njih nije ispunio, došlo je Rešenje o razrešenju - priča Ćirković.Nebojša Mijović FOTO: PrintscreenNebojša Mijović FOTO: PrintscreenU međuvremenu je odjavio svoju ordinaciju, te je njom upravljao dr Petar Stević.- Mijovića nigde u evidenciji nema među zaposlenima. Međutim, dotični dr Stević se nikada ne pojavljuje u njoj. Posao i dalje obavlja Mijović. To znaju i lekari iz golubačkog Doma zdravlja, ali se sve zataškava, jer je on predsednik opštine i niko ne sme da mu se zameri. Nezakonito prima pacijente, obavlja vizite, a taj položaj koristi da ljude ucenjuje kako bi na izborima glasali za njega - priča i dodaje da pacijenti i dalje dolaze kod njega jer su ucenjeni, misle da će im nauditi ako prestanu da se leče u njegovoj ordinaciji.Mijović je putem Fejsbuka SNS Golubac falsifikovao dokument Agencije, napravivši lažni dokument kojim mu se navodno dozvoljava da obavlja posao u ordinaciji istovremeno sa poslom u opštini, kaže naš sagovornik.O falsifikovanju rešenja oglasio se i pravni tim PSG-a, koji je kao dokaz za to izneo datum predmeta (na Mijovićevom stoji 2018, a pravi datum je 2014), i potpis direktorke agencije (Mijović je naveo Tanju Babić, ali ona je prestala da obavlja tu funkciju još 20. decembra 2016. godine, a na njeno mesto je u januaru 2018, postavljen novi direktor, Dragan Sikimić).- Agencija je stavila njega na spisak ljudi protiv kojih se vodi krivični postupak. Taj postupak se nalazi na sudu u Kragujevcu. Kada smo ih zvali, nezvanično su nam rekli da imaju previše prijava za političare koji krše zakon i koji su ogrezli u korupciji, da ne znaju kada će šta stići na red, a naravno, politički je stopiran bilo koji bitni proces. Takođe, iz nezvaničnih izvora u policiji znamo da je njihova fioka puta njegovih krivičnih prijava, ali da je sve stopirano, jer on im veliku zaštitu iz vrha stranke.Da predsednik ove opštine koristi svoju funkciju i da se još od početka mandata nalazi u sukobu interesa, govori i to da preduzetnike koji se legitimno prijavljuju na raspisane tendere obara bez ikakvog razloga i po svom nahođenju dodeljuje ljudima poslove, tvrdi Ćirković.- Znate, ovo je ruralna sredina, ljudi imaju decu, svoje domaćinstvo, plaše se da ne navuku bedu na sebe, a oni (iz vladajuće stranke) ne biraju sredstvo, jako su zli i u stanju su da čitave porodice unište samo zbog političke borbe - kaže Ćirković.Povodom ovih optužbi, Direktno je pokušao da kontaktira prvog čoveka Golupca, međutim, njegova sekretarica je rekla da je on na sastanku i da će nas pozvati kasnije. Do objavljivanja ovog teksta to se nije dogodilo.Naime, Mijović je bio predsednik opštine Golubac od 2008. do 2010. kao grupa građana, ali 2010. je postao član SNS. Smenjen je u Skupštini od strane njegovih odbornika. Lokalni DSS je 2014. odlučio da pređe u kolektivni SNS, te su prekomponovali vlast i tako je te godine u novembru Mijović ponovo postao predsednik ove opštine. Izbore je dobio 2016, a meštani ovog grada se nadaju da će se ove godine nešto promeniti.Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2882227/radovi-u-kineskoj-cetvrti-u-novom-sadu-mogli-bi-da-pocnu-sredinom

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Radovi u Kineskoj četvrti u Novom Sadu mogli bi da počnu sredinom juna

(Kineska četvrt) Nakon što je u februaru obustavljena javna nabavka za uređenje javnih površina s pratećom infrastrukturom i javnim osvetljenjem u Kineskoj četvrti, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije donela je odluku da na ponovljenom tenderu ugovor dodeli grupi Nakon što je u februaru obustavljena javna nabavka za uređenje javnih površina s pratećom infrastrukturom i javnim osvetljenjem u Kineskoj četvrti, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije donela je odluku da na ponovljenom tenderu ugovor dodeli grupi ponuđača, odnosno firmama Put-invest, Energotehnika - Južna Bačka, s podizvođačima AB&CO Geosystems za geodetske radove, i MN za postavljanje betonske galanterije. Izvođač će sve predviđene radove morati da završi za najviše 150 kalendarskih dana, dok je na prethodnom tenderu taj rok bio četiri meseca duži. Imajući u vidu sve predviđene rokove, radovi bi mogli početi sredinom juna.Osim rokova za završetak, dva tendera razlikuju se i u procenjenoj vrednosti radova. Prethodna javna nabavka obustavljena je, jer je jedina pristigla ponuda 22,6 miliona dinara premašila tada procenjenu vrednost radova od 47.019.290 dinara, a novosadski Put-invest tom prilikom je ponudio da, s istim preduzećima, završi posao za 69,7 miliona dinara. Reč je, inače, o završetku prve faze radova i drugoj fazi, za koje je projekat uradio Šidprojekt, a u ponovljenom postupku javne nabavke procenjena vrednost posla iznosila je 58,8 miliona dinara, bez PDV-a.U prvoj fazi je planirana nabavka i ugradnja urbanog mobilijara i prateće opreme, odnosno 72 klupe, 64 korpe za otpatke, kao i 32 nosača za bicikle. Kako se iz konkursne dokumentacije može primetiti, u drugog fazi uređivanja Kineske četvrti i okoline predviđeno je najpre rušenje starih kolovoza, ivičnjaka, pešačkih i biciklističkih staza, šahtova, kao i izmeštanje instalacija.Nakon raščišćavanja terena, sledi izgradnja novih saobraćajnica, staza i parkinga od odgovarajućih montažno-betonskih elemenata, a kada je reč o infrastrukturi, planirano je izmeštanje instalacija, kao i izgradnja nove vodovodne i kanalizacione mreže. Osim toga, tenderom je obuhvaćena i nabavka i ugradnja nove javne rasvete, te je planirano postavljanje ukupno 64 svetiljke na 58 stubova.  

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/kultura/scena/u-zrenaninskom-pozoristu-pocinu-probe-19-05-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: U Zrenjaninskom pozorištu počinju probe

Deleći sudbinu svih pozorišta u Srbiji, ali i onih širom Evrope, zrenjaninsko Narodno pozorište "Toša Jovanović" moralo je do daljeg da obustavi sva igranja na obe svoje scene.Zbog pandemije i vanrednog stanja, i zaposleni u ovom pozorištu su morali da se prilagode i da na nov način osmisle svoju delatnost, pridržavajući se svih propisanih mera.- Iako hronično ograničeni u novčanim sredstvima da svoju pozorišnu produkciju održimo i proširimo koliko je to u datim okvirima moguće, ipak smo bili svesni da se jedino oslanjanjem na sebe i na svoju kreativnost može prevazići ovaj težak period i to tako što ćemo iz njega da izađemo sa nečim lepim pred svoju publiku kada se za to steknu povoljne okolnosti. Zrenjaninski glumci, tehnika i uprava rešili su da urade ono u čemu su najbolji - da prave predstave - najavljuju u ovom teatru.Prema rečima Tatjane Paskaš, rukovoditeljke Lutkarske scene NP "Toša Jovanović", zrenjaninski lutkari započeće rad na novoj predstavi u ponedeljak, 18. maja. Komad pod nazivom "Ježeva kućica", autora Branka Ćopića, režiraće Lilijana Ivanović, dok je za dramatizaciju bio zadužen Predrag Bjelošević. Muzika je poverena Danilu Mihnjeviću, a kostim i lutke će kreirati Blagovesta Vasileva. U predstavi igraju: Tanja Barać, Snežana Popov, Olgica Trbojević Kostić, Andrija Poša i Kristian Kardoš.Premijera je predviđena za drugu polovinu juna, ali će predstava svoj puni pozorišni život započeti tek na jesen, kada se očekuje normalizacija rada pozorišta u Srbiji.Kada je u pitanju Dramska scena NP "Toša Jovanović", zbog novonastale situacije napravljeni su novi planovi.- Naime, rad na novoj predstavi, ovog puta sa potpuno ženskom podelom, pod nazivom "8 žena" u režiji Tare Manić, praktično je već bio dogovoren za sredinu marta, a posle uspešno izvedene audicije koja je raspisana samo za ovu priliku izabrane su i dve glumice (Milena Božić i Isidora Vlček) koje će prvi put zaigrati pred zrenjaninskom pozorišnom publikom. Međutim, za dugo očekivano glumačko osveženje i pozorišni impuls koji zrenjaninska kulturna scena odavno priželjkuje, ljubitelji pozorišne umetnosti moraće da se strpe još malo - napominju u zrenjaninskom pozorištu.Prema rečima Vere Đeković, rukovoditeljke, i Stefana Juanina, glumca i umetničkog savetnika Dramske scene, inicijalni sastanak glumaca i umetničke ekipe koja će raditi na predstavi, predviđen je za 21. maj, kada će se napraviti radni raspored proba do premijernog izvođenja komada za dan NP "Toša Jovanović" 15. oktobra.- To nas zapravo upućuje na zaključak da će zrenjaninski pozorišni ljudi ovaj nepovoljni period, kada je u pitanju izvođenje predstava pred svojom publikom, iskoristiti za pripremu novih predstava i na taj način, prevazilazeći organizacione poteškoće u nametnutim im uslovima, uspeti da održe radnu atmosferu u svojoj kući - navode u ovom teatru.Letnji period predviđen je i za rekonstrukciju krova zgrade zrenjaninskog pozorišta. Na osnovu zahteva Grada Zrenjanina, Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo je četiri miliona dinara za ovu preko potrebnu investiciju koja će sprečiti dalje propadanje najstarijeg pozorišnog zdanja u Srbiji. Prema rečima direktora NP "Toša Jovanović" Ivana Francuskog, Grad Zrenjanin je dobio sredstva i radove na rekonstrukciji krova stavio u svoje operativne planove, a sledeće nedelje će raspisati i javnu nabavku za izbor izvođača radova. Ovom će se investicijom na temeljan način rešiti dugogodišnji problem Narodnog pozorišta "Toša Jovanović", kako ističu, a njegovim će se zaposlenima omogućiti kvalitetniji radni uslovi.N. Pejčić          

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/banat/mirovic-dvorac-hertelendi-u-funkciji-do-jeseni_1126032.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mirović: Dvorac Hertelendi u funkciji do jeseni

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas radove na rekonstrukciji, dogradnji postojećih i izgradnji novih objekata u okviru kompleksa dvorca Hertelendi u Bočaru, u opštini Novi Bečej, za šta...NOVI BEČEJ - Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas radove na rekonstrukciji, dogradnji postojećih i izgradnji novih objekata u okviru kompleksa dvorca Hertelendi u Bočaru, u opštini Novi Bečej, za šta je Pokrajinska vlada, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, izdvojila 360 miliona dinara."Naziru se konture budućeg dečjeg kompleksa Hertelendi, gde ćemo od jeseni imati uslove za boravak dece predškolskog i ranog osnovnoškolskog uzrasta, jer želimo da deca iz cele naše zemlje imaju svoj kutak u prirodi, gde se mogu upoznati sa ovim delom Vojvodine", izjavio je predsednik Mirović. On je istakao da je na ovom mestu, ali i ne samo tu, za vreme prethodne vlasti bilo velikih pronevera. "Išli smo unazad jer smo morali da rešavamo probleme koji su nam ostavljeni. Privodimo kraju taj posao i otvaraćemo jedan po jedan objekat. Stavićemo u funkciju i objekat u Bačkoj Topoli - Dom za učenike srednjih škola, kao i Kliniku za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu", rekao je predsednik Pokrajinske vlade. Tom prilikom najavio je da će za 10 dana početi izgradnja sportske hale u Bočaru, što je, kako je naveo, važna vest za sve meštane. "Za veoma kratko vreme pripremili smo projekat, obezbedili sredstva i sproveli javnu nabavku. Građani Bočara imaju razloga da budu zadovoljni", naveo je Mirović. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Mihalj Njilaš rekao je da će resorni sekretarijat, zajedno sa Opštinom Novi Bečej, organizovati različite sadržaje u okviru kompleksa Hertelendi. "U srcu Banata imamo adekvatno mesto na našu decu, koje će im od nove školske godine ponuditi različite sadržaje", rekao je Njilaš. Opština Novi Bečej finansiraće izgradnju parkinga i rekonstrukciju saobraćajnica u okviru kompleksa dvorca Hertelendi. "Bočaru ne preti gašenje, Bočar se razvija. Završetak ovog kompleksa je životno pitanje za ovo naselje i mi ćemo ga razvijati za dobrobit sve naše dece", kazao je predsednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimović. Novi višenamenski kompleks će obuhvatiti različite sadržaje za decu predškolskog i nižeg školskog uzrasta, kako bi se stvorili uslovi za realizaciju programa edukacije, odmora i rekreacije, socijalizacije i boravka u prirodi. Obilasku radova prisustvovao je i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nedeljko Kovačević.  

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/politika/mirovic-hertelendi-u-funkciji-do-jeseni-19-05-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mirović: Hertelendi u funkciji do jeseni

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas radove na rekonstrukciji, dogradnji postojećih i izgradnji novih objekata u okviru kompleksa dvorca Hertelendi u Bočaru, u opštini Novi Bečej, za šta je Pokrajinska vlada, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, izdvojila 360 miliona dinara."Naziru se konture budućeg dečjeg kompleksa Hertelendi, gde ćemo od jeseni imati uslove za boravak dece predškolskog i ranog osnovnoškolskog uzrasta, jer želimo da deca iz cele naše zemlje imaju svoj kutak u prirodi, gde se mogu upoznati sa ovim delom Vojvodine", izjavio je predsednik Mirović.On je istakao da je na ovom mestu, ali i ne samo tu, za vreme prethodne vlasti bilo velikih pronevera."Išli smo unazad jer smo morali da rešavamo probleme koji su nam ostavljeni. Privodimo kraju taj posao i otvaraćemo jedan po jedan objekat. Stavićemo u funkciju i objekat u Bačkoj Topoli - Dom za učenike srednjih škola, kao i Kliniku za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu", rekao je predsednik Pokrajinske vlade.Tom prilikom najavio je da će za 10 dana početi izgradnja sportske hale u Bočaru, što je, kako je naveo, važna vest za sve meštane."Za veoma kratko vreme pripremili smo projekat, obezbedili sredstva i sproveli javnu nabavku. Građani Bočara imaju razloga da budu zadovoljni", naveo je Mirović.Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Mihalj Njilaš rekao je da će resorni sekretarijat, zajedno sa Opštinom Novi Bečej, organizovati različite sadržaje u okviru kompleksa Hertelendi."U srcu Banata imamo adekvatno mesto na našu decu, koje će im od nove školske godine ponuditi različite sadržaje", rekao je Njilaš. Opština Novi Bečej finansiraće izgradnju parkinga i rekonstrukciju saobraćajnica u okviru kompleksa dvorca Hertelendi."Bočaru ne preti gašenje, Bočar se razvija. Završetak ovog kompleksa je životno pitanje za ovo naselje i mi ćemo ga razvijati za dobrobit sve naše dece", kazao je predsednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimović.Novi višenamenski kompleks će obuhvatiti različite sadržaje za decu predškolskog i nižeg školskog uzrasta, kako bi se stvorili uslovi za realizaciju programa edukacije, odmora i rekreacije, socijalizacije i boravka u prirodi.Obilasku radova prisustvovao je i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nedeljko Kovačević.          

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/vojvodina/mirovic-hertelendi-u-funkciji-do-jeseni/qdl7twk

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mirović: Hertelendi u funkciji do jeseni

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas radove na rekonstrukciji, dogradnji postojećih i izgradnji novih objekata u okviru kompleksa dvorca Hertelendi u Bočaru, u opštini Novi Bečej, za šta je Pokrajinska vlada, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, izdvojila 360 miliona dinara.- Naziru se konture budućeg dečjeg kompleksa Hertelendi, gde ćemo od jeseni imati uslove za boravak dece predškolskog i ranog osnovnoškolskog uzrasta, jer želimo da deca iz cele naše zemlje imaju svoj kutak u prirodi, gde se mogu upoznati sa ovim delom Vojvodine - izjavio je predsednik Mirović.On je istakao da je na ovom mestu, ali i ne samo tu, za vreme prethodne vlasti bilo velikih pronevera.- Išli smo unazad jer smo morali da rešavamo probleme koji su nam ostavljeni. Privodimo kraju taj posao i otvaraćemo jedan po jedan objekat. Stavićemo u funkciju i objekat u Bačkoj Topoli - Dom za učenike srednjih škola, kao i Kliniku za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu - rekao je predsednik Pokrajinske vlade.Tom prilikom najavio je da će za deset dana početi izgradnja sportske hale u Bočaru, što je, kako je naveo, važna vest za sve meštane.- Za veoma kratko vreme pripremili smo projekat, obezbedili sredstva i sproveli javnu nabavku. Građani Bočara imaju razloga da budu zadovoljni - naveo je Mirović.Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Mihalj Njilaš rekao je da će resorni sekretarijat, zajedno sa Opštinom Novi Bečej, organizovati različite sadržaje u okviru kompleksa Hertelendi.- U srcu Banata imamo adekvatno mesto na našu decu, koje će im od nove školske godine ponuditi različite sadržaje - rekao je Njilaš.Opština Novi Bečej finansiraće izgradnju parkinga i rekonstrukciju saobraćajnica u okviru kompleksa dvorca Hertelendi.- Bočaru ne preti gašenje, Bočar se razvija. Završetak ovog kompleksa je životno pitanje za ovo naselje i mi ćemo ga razvijati za dobrobit sve naše dece - kazao je predsednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimović.Novi višenamenski kompleks će obuhvatiti različite sadržaje za decu predškolskog i nižeg školskog uzrasta, kako bi se stvorili uslovi za realizaciju programa edukacije, odmora i rekreacije, socijalizacije i boravka u prirodi.Obilasku radova prisustvovao je i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nedeljko Kovačević.          

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: slobodnaevropa.org

Link: https://www.slobodnaevropa.org/a/budu%C4%87nost-er-srbije-nacionalna-avio-kompanija-na-respiratoru-/30620394.html

Autori: Svetlana Božić Krainčanić

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Posledice krize na poslovanje Er Srbije

Dok Air Serbia najavljuje obnavljanje letova, otvara se pitanje koliki je gubitak kompanije čije poslovanje i do pandemije su pratile kritike i upozorenja na nedovoljnu rentabilnost.Nacionalna avio-kompanija Er Srbija (Air Serbia) najavila je postepeno obnavljanje pojedinih letova u narednom periodu. Od četvrtka 21. maja organizovaće letove ka Londonu, Frankfurtu, Cirihu i Beču, a kasnije, u prve dve nedelje juna, i za Podgoricu, Tivat, Sarajevo, Banjaluku i Skoplje. Na nekadašnji redovan saobraćaj, ipak, moraće da sačeka 15. jun, do kada je Evropska komisija produžila odluku o ograničenju letova usled pandemije. Avio-industrija i kompanije širom sveta pretrpele su ogromne gubitke tokom pandemije i nacionalna avio-kompanija iz Srbije nije u tome izuzetak. Međutim, u ovom trenutku nepoznanica je koliko tačno iznose gubici Er Srbije usled globalne, gotovo potpune, blokade avio-saobraćaja. Radio Slobodna Evropa (RSE) na ovo pitanje nije dobila odgovor ni iz nacionalne avio kompanije niti iz resornog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, do kraja rada na ovom članku. BLOG UŽIVO: Tramp zapretio da će trajno zamrznuti američko finansiranje SZO Sama ministarka saobraćaja, Zorana Mihajlović iznela je do sada u medijima tri različita iznosa o finansijskim gubicima. Pre gotovo dva meseca, 24. marta izjavila je za Tanjug da je do tog trenutka direktna šteta bila 40 miliona evra. Mesec dana kasnije, 22. aprila, iznela procenu od 35 miliona evra i na kraju treću 30. aprila od oko 30 miliona. Ono što je poznato, prema dosadašnjim najavama resornog ministarstva, jeste da država ima nameru da te gubitke pokrije. U ranijem odgovoru koji je RSE dobio iz Ministarstva saobraćaja, 30. aprila, saopšteno je da će država pomoći Er Srbiji pokrićem gubitaka i oslobađanjem poreskih obaveza. Ministarka Zorana Mihajlović sa ambasdorom Frnacuske u Srbiji Žan-Lui Falkoni (Jean-Louis Falconi), 12. maja 2020. u Beogradu. Vučić: Er Srbija ima sigurnu budućnost Uprkos globalnoj krizi, uveravanja da nacionalna avio-kompanija ima sigurnu budućnost, više puta iznosio je, tokom pandemijske krize, predsednik Srbije Aleksandar Vučić. "Znam koliko ste gubitaka pretrpeli, nemojte da brinete, vaša budućnost je zagarantovana. Plate i posao su vam takođe zagarantovani, budućnost Er Srbije je zagarantovana. Ulagaćemo još više i mnogo više u Er Srbiju. Sada više nema tehničkih smetnji jer Evropska unija dozvoljava državnu pomoć i dokapitalizaciju", poručio je Vučić zaposlenima Er Srbije kada su se sa aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, 25. aprila, pripremali da polete ka Italiji kako bi odneli humanitarnu pomoć. Er Srbija je bila bolesna i pre pandemije Er Srbija nije izuzetak u opštoj krizi koja je zbog korona virusa zatekla avio prevoznike ali ona ima dodatni problem, smatra ekonomski novinar Miša Brkić. "Dodatna loša okolnost je da Er Srbija ni pre ove pandemije nije imala imunitet u poslovnom smislu. Dakle, ona je bila bolesna i pre epidemije korona virusa, toliko bolesna da je svakog meseca i svake godine morala da prima, posebne vakcine, državne vakcine, finansijske injekcije kako bi preživela", objašnjava Brkić. Od privatizacije nekadašnjeg Jat Ervejza 2013. godine, kada je osnovana kompanija Er Srbija, država neprestano ulaže u nacionalnu avio-kompaniju. Kompanija posluje s dobitkom samo zahvaljujući redovnim subvencijama države, odnosno novcu poreskih obveznika iz budžeta. Pročitajte i ovo: Zašto građani moraju da plaćaju gubitaško poslovanje 'Er Srbije'? Finansijski izveštaj Er Srbije za 2019. još nije objavljen. Nakon poslednjeg za 2018. godinu, Er Srbija izdala je saopštenje u kojem se pohvalila poslovnim dobitkom ostvarenim u toj godini. Navela je da je ostvarila neto dobit od 12,2 miliona evra te da je prevezla 2,48 miliona putnika. Ono što je, međutim doprinelo takvom bilansu uspeha jeste državna infuzija od gotovo 21 million evra u 2018. Opravdanje da svaki uloženi dinar u Er Srbiju ima smisla, predsednik Srbije više puta je isticao, naročito u protekla dva meseca, tokom pandemije. "Koliko bismo čekali na letove, kako bismo mogli da vratimo ljude? Mi to radimo za džabe. Plaćamo mi, kao država", rekao je Vučić 12. aprila nakon što je u više navrata Er Srbija angažovana da preveze svoje državljane koji su, usled pandemije, ostali zaglavljeni u gradovima i na aerodromima širom sveta. Loši argumenti Ipak, Miša Brkić smatra da je to opravdanje upućeno, kako je rekao, "neznalicama". Navodi primere Mađarske i Bugarske, koje nemaju nacionalne avio-kompanije a uspele su, kaže, i bez njih uspešno da prebrode krizu. "Računica je jednostavna i tom logikom su se koristile mnoge države u svetu: iznajmite avion i, s obzirom na to da sada niko ne leti, cene su pale. Voleo bih kada bi naša država, nadležna ministarka (Zorana Mihajlović, prim. red.) izvela računicu koliko bi koštalo da je Srbija iznajmila avion od neke avio kompanije i koliko je to koštalo državu kada je to radila Er Srbija", kaže Brkić. Pročitajte i ovo: Visoka cena male zarade Air Serbie Odgovor na pitanje koliko je Er Srbiju koštao transport građana iz inostranstva i prevoz medicinske opreme, RSE zatražio je od Ministarstva saobraćaja. Međutim, u dopisu redakciji 30. aprila navedeno je da "takvu cenu u ovom trenutku nije jednostavno izračunati jer se letelo u specifičnim okolnostima". Ipak, dodato je i, vremenski neodređeno, obećanje da će "Er Srbija prikazati sve troškove i prevoza i nastalih šteta". Programski direktor organizacije "Transparentnost Srbija" Nemanja Nenadić smatra da nema nikakvog pravnog osnova da se podaci o troškovima tih letova uskrate javnosti. "Nije sporno da je država učinila dobru stvar time što je pokušala svoje građane iz inostranstva da vrati u zemlju u situaciji kada nisu imali uslove za boravak u inostranstvu. Međutim, normalno je da takvi podaci budu javno dostupni", objašnjava Nenadić. Planovi za izlazak iz krize Kao jednu od mera pomoći Er Srbiji o kojima Vlada razmišlja jeste i da poveća vlasnički udeo u kompaniji. Na osnovu Ugovora o strateškom partnerstvu koje je pre sedam godina država, kao vlasnik Jat Ervejza, potpisala sa kompanijom iz Ujedinjenih Arapski Emirata, Etihad ervejzom, Srbija je većinski vlasnik sa 51 odsto. Eventualna mogućnost da poveća vlasnički udeo u nacionalnoj avio-kompaniji zavisiće, kako je ranije saopštilo Ministarstvo saobraćaja, "od uslova i finansijskih mogućnosti po završetku vanrednog stanja". Međutim, ni sada, nakon ukidanja vanrednog stanja, RSE na ovo pitanje nije dobio odgovor. Ako država ne daje javnosti potpune informacije o vidovima poslovanja i ne nudi ubedljivu argumentaciju da se posluje na najbolji mogući način i u vreme pre pandemije, onda je, tim pre, rizik da će nešto proći neprimećeno i ispod radara, još i veći u ovakvim periodima krize. Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija "Ja bih voleo da država, kao odgovoran vlasnik, izađe sa jasnim planom šta bi značilo da preuzme i ovaj manjinski paket od Etihada i postane 100 odsto vlasnik avio kompanije. Pri tom, u toj analizi bi moralo da se kaže da li država pomaže tako što daje kredit Er Srbiji koji onda mora da se vrati, ili ide na dokapitalizaciju, sa koliko novca ide u dokapitalizaciju i da li će tu dokapitalizaciju da prati manjinski vlasnik Etihad ili neće", objašnjava Miša Brkić. Situacija u kojoj država direktno ili posredno pomaže avio-kompanijama nije koncept koji se primenjuje samo u Srbiji, takvih primera ima i u svetu, kaže Nemanja Nenadić. Međutim, objašnjava on, ono što je u slučaju Srbije problematično jeste što, još od privatizacije kompanije, nije bilo prilike da se argumentovano razmotre alternativna rešenja i utvrdi da li se dugogodišnje investiranje isplati. Nenadić podseća i na to da su se do sada, naknadno utvrdile i, kako kaže, "vrlo argumentovane sumnje da su pojedini ugovori koji su zaključivani sa Etihadom bili izrazito nepovoljni za Er Srbiju". "Ako država ne daje javnosti potpune informacije o vidovima poslovanja i ne nudi ubedljivu argumentaciju da se posluje na najbolji mogući način i u vreme pre pandemije, onda je, tim pre, rizik da će nešto proći neprimećeno i ispod radara, još i veći u ovakvim periodima krize", upozorava Nenadić. Kako je u svetu? Prema podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA), čija je članica i Er Srbija, procena je da su avio-kompanije u svetu na gubitku 314 milijardi dolara usled pandemije. U niskom startu kompanije širom sveta čekaju zeleno svetlo za poletanje kako bi počele da nadoknađuju izgubljen novac. Pomoć za izlazak iz krize zatražili su mnogi svetski avio giganti. Lufthanza pregovara sa Vladom Nemačke za finansijsku pomoć u iznosu od 9,7 milijardi evra. Slično je učinila i kompanija Delta erlajns iz Sjedinjenih Američkih Država koja je početkom aprila konkurisala za federalne donacije u ukupnom iznosu od 25 milijardi dolara. Pročitajte i ovo: Korona virus teško pogodio putovanja i turizam Možda donekle najsličniji primer Er Srbiji dolazi iz Italije. Tamošnji ministar industrije Stefano Patuaneli najavio je krajem aprila da će italijanska vlada preuzeti vlasništvo nad kompanijom Al Italija uz objašnjenje da će ona u suprotnom - nestati. Kompanija Al Italija i pre krize izazvane korona virusom bila je u ogromnim finansijskim problemima. Već gotovo 15 godina posluje uz gubitke i, u nastojanjima da ih reši, prošla je kroz tri neuspela pokušaja restrukturiranja. Italijanska vlada, slično kao i Vlada Srbije, do sada je na razne načine pokušala da pomogne Al Italiji. Međutim, zbog svega se krajem februara ove godine našla i pod lupom Evropske komisije (EK). Naime, EK je, otvorila istragu o državnom zajmu od 400 miliona evra koji je italijanska Vlada opredelila ovoj avio-kompaniji, nakon žalbe da krši evropska pravila o državnoj pomoći. Aerodrom u Rimu u vreme vrhunca krize izazvane širenjem korona virusa u Italji. 14. mart 2020. Globalno, Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj u svojoj analizi objavljenoj 15. maja, procenjuje da povratka na nivo prihoda iz 2019. godine, neće biti sve do 2023. godine. Sa 4,5 miliona otkazanih letova u svetu, prihodi avio-kompanija opali su za 55 procenata. "Poverenje putnika u avio-saobraćaj ključan je u daljem razvoju situacije i može potrajati i neko vreme nakon što vlade započnu proces otvaranja granica i ukidanje ograničenja putovanja", procenuju u Međunarodnoj asocijaciji za vazdušni saobraćaj. Svetlana Božić Krainčanić Novinarka u digitalnoj jedinici Radija Slobodna Evropa u beogradskom birou.  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Pratite autora Facebook Forum

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3466813/obilazak-radova-mirovic-hertelendi-u-funkciji-do-jeseni

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: OBILAZAK RADOVA! MIROVIĆ: Hertelendi u funkciji do jeseni

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas radove na rekonstrukciji, dogradnji postojećih i izgradnji novih objekata u okviru kompleksa dvorca Hertelendi u Bočaru, u opštini Novi Bečej, za šta je Pokrajinska vlada, preko Uprave za kapitalna ...Foto: Pokrajinska vladaSrbija 19.05.2020. 13:14h 19.05.2020. 13:35hPredsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas radove na rekonstrukciji, dogradnji postojećih i izgradnji novih objekata u okviru kompleksa dvorca Hertelendi u Bočaru, u opštini Novi Bečej, za šta je Pokrajinska vlada, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, izdvojila 360 miliona dinara."Naziru se konture budućeg dečjeg kompleksa Hertelendi, gde ćemo od jeseni imati uslove za boravak dece predškolskog i ranog osnovnoškolskog uzrasta, jer želimo da deca iz cele naše zemlje imaju svoj kutak u prirodi, gde se mogu upoznati sa ovim delom Vojvodine", izjavio je predsednik Mirović.On je istakao da je na ovom mestu, ali i ne samo tu, za vreme prethodne vlasti bilo velikih pronevera."Išli smo unazad jer smo morali da rešavamo probleme koji su nam ostavljeni. Privodimo kraju taj posao i otvaraćemo jedan po jedan objekat. Stavićemo u funkciju i objekat u Bačkoj Topoli - Dom za učenike srednjih škola, kao i Kliniku za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu", rekao je predsednik Pokrajinske vlade.Tom prilikom najavio je da će za 10 dana početi izgradnja sportske hale u Bočaru, što je, kako je naveo, važna vest za sve meštane."Za veoma kratko vreme pripremili smo projekat, obezbedili sredstva i sproveli javnu nabavku. Građani Bočara imaju razloga da budu zadovoljni", naveo je Mirović.Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Mihalj Njilaš rekao je da će resorni sekretarijat, zajedno sa Opštinom Novi Bečej, organizovati različite sadržaje u okviru kompleksa Hertelendi."U srcu Banata imamo adekvatno mesto na našu decu, koje će im od nove školske godine ponuditi različite sadržaje", rekao je Njilaš.Opština Novi Bečej finansiraće izgradnju parkinga i rekonstrukciju saobraćajnica u okviru kompleksa dvorca Hertelendi."Bočaru ne preti gašenje, Bočar se razvija. Završetak ovog kompleksa je životno pitanje za ovo naselje i mi ćemo ga razvijati za dobrobit sve naše dece", kazao je predsednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimović.Novi višenamenski kompleks će obuhvatiti različite sadržaje za decu predškolskog i nižeg školskog uzrasta, kako bi se stvorili uslovi za realizaciju programa edukacije, odmora i rekreacije, socijalizacije i boravka u prirodi.Obilasku radova prisustvovao je i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nedeljko Kovačević.(Pokrajinska vlada)Pokrajinska vlada, Igor Mirović, Novi Bečej, foto: Pokrajinska vladafoto: Pokrajinska vladafoto: Pokrajinska vlada        

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/243761/Kompleks-dvorca-Hertelendi-u-funkciji-od-jeseni.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Kompleks dvorca Hertelendi u funkciji od jeseni

Kompleks dvorca Hertelendi u Novom Bečeju trebalo bi da bude otvoren od jeseni, kad se okonča rekonstrukcija.Kako je najavio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, za celokupnu rekonstrukciju izdvojeno je 360 miliona dinara.   "Naziru se konture budućeg dečjeg kompleksa Hertelendi, gde ćemo od jeseni imati uslove za boravak dece predškolskog i ranog osnovnoškolskog uzrasta, jer želimo da deca iz cele naše zemlje imaju svoj kutak u prirodi, gde se mogu upoznati sa ovim delom Vojvodine", poručio je Mirović.   On je najavio da će za 10 dana početi izgradnja sportske hale u Bočaru, a s obzirom na to da je javna nabavka završena.   Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš rekao je da će resorni sekretarijat, zajedno sa Opštinom Novi Bečej, organizovati različite sadržaje u okviru kompleksa Hertelendi. Opština Novi Bečej finansiraće izgradnju parkinga i rekonstrukciju saobraćajnica u okviru kompleksa.   Šta će se sve nalaziti u kompleksu saznajte u našem tekstu OVDE. Autor: 021.rs Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2882807/i-ponudjaci-srbije-traze-odlaganje-primene-novog-zakona-o-javnim-nabavkama

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: I Ponuđači Srbije traže odlaganje primene novog Zakona o javnim nabavkama

Ilustracija (Foto: sabthai/shutterstock.com) Udruženje Ponuđači Srbije podržalo je inicijativu za odlaganje početka primene novog Zakona o javnim nabavkama do početka 2021. dosine, ili najmanje onoliko koliko je trajalo vanredno stanje, a koju je nadležnima uputila radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 5. U zahtevu koji su dostavili nadležnima kao razlog za odlaganje roka navodi se da su zbog vanrednog stanja obustavljene sve aktivnosti koje su neophodne da se svi akteri u postupcima javnih nabavki pripreme da u praksi primene novine koje donose nove zakonske odredbe, a da prateći alati i uputstva nisu javno dostupni.- Ponuđačima kao pravnim licima je neophodno dodatno vreme za upoznavanje sa pravima i obavezama, registracijom i korišćenjem alata tehnologije, pa su samim tim potpuno nepripremljeni za primenu novog zakona i učešće u javnim nabavkama, što se može odraziti na pad konkurentnosti, koja je već u Republici Srbiji niska - navodi se u zahtevu.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3466901/pancevo-kroz-javno-privatno-partnerstvo-organizuje-javni-prevoz-stigli-novi-ekoloski-autobusi-video

Autori: @KurirVesti

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: PANČEVO KROZ JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO ORGANIZUJE JAVNI PREVOZ: stigli novi ekološki autobusi (VIDEO)

U Pančevo su stigli novi autobusi koji će građanima omogućiti sigurniji i udobniji prevoz. Prvih osam od deset mini buseva su ekološka vozila, a u planu je da veći deo voznog parka bude takav. Pančevo će biti prvi grad u Srbiji opremljen potpuno novim autobusima ...Foto: Pančevu trebaSrbija 19.05.2020. 14:50h 19.05.2020. 14:51hU Pančevo su stigli novi autobusi koji će građanima omogućiti sigurniji i udobniji prevoz. Prvih osam od deset mini buseva su ekološka vozila, a u planu je da veći deo voznog parka bude takav. Pančevo će biti prvi grad u Srbiji opremljen potpuno novim autobusima sa najsavremenijim sistemom naplate karata, najavljuju iz "Pantransporta" - novog preduzeća za prevoz putnika koje je osnovano na osnovu javno-privatnog partnerstva konzorcijuma domaćih firmi sa Gradom Pančevom.Dosadašnji prevoznik JKP "Autotransport" Pančevo prestaće da postoji, a uslugu javnog prevoza u gradskom i međumesnom prevozu preuzeće novoosnovano preduzeće "Pantransport".Nakon završenog vanrednog stanja stekli su se uslovi da se privede kraju osnivanje novog preduzeća za javni prevoz putnika "Pantransport" kao deo javno-privatnog partnerstva konzorcijuma nekoliko domaćih preduzeća i Grada Pančeva. Dosadašnji prevoznik JKP "Autotransport" Pančevo prestaje da postoji, a uslugu javnog prevoza u gradskom i međumesnom prevozu preuzeće novoosnovano preduzeće "Pantransport". Među obavezama "Pantransporta" je nabavka 60 novih autobusa i izgradnja nove autobuske stanice. Prvih deset novih mini buseva stiglo je u Pančevo, a preostalih 50 autobusa stići će naredne nedelje i do sredine juna Pančevci će imati najmoderniji javni prevoz i savremeni sistem naplate karata. Da podsetimo, na sednici Skupštine grada Pančeva 25. novembra 2019. godine odbornici su usvojili Odluku o davanju saglasnosti za javnu uslugu poveravanja obavljanja delatnosti domaćeg linijskog prevoza putnika na teritoriji Grada Pančeva i izgradnju nove autobuske stanice. Dva dana kasnije, 27. novembra 2019. godine, Grad Pančevo i grupa ponuđača koju čine Privredno društvo "Saga trans" d.o.o. Beograd, preduzeće za unutrašnju i spoljnu trgovine "Dumeco" d.o.o. Beograd, Društvo za saobaćaj, turizam i trgovinu "Trans-jug" d.o.o. Obrenovac, sa podizvođačem "Apex solution technology" d.o.o. Beograd, zaključili su Javni ugovor za dodelu koncesije. #pančevo #juznibanat #vojvodina #srbija #pancevutreba #noviautobusi #autobusi #jkpautotransport #atp #javnoprivatnopartnerstvo #pantransport #novaautobuskastanica #autobuskastanica #moderno #modernizacija #savremeno #pantransport #sagatrans #dumeco #drustvozasaobracajturizamitrgovinutansjug #apexsolutiontechnology #transjug #beograd #obrenovacA post shared by PANČEVU TREBA (@pancevutreba) on May 19, 2020 at 4:31am PDTRadomir Vidojević, direktor Kompanije "Pantransport" kaže da je dolazak prvih deset autobusa početak realizacije javno-privatnog partnerstva i ispunjenja njihove investicione obaveze.- Kao što znate, iz ugovora, naša investiciona obaveza je otprilike nekih milijardu i 200 miliona dinara i uključuje izgradnju nove autobuske stanice na lokaciji koju je lokalna samouprava Grada Pančeva opredelila, kao i nabavku, investiciju, 60 novih autobusa čime ćemo sistem javnog prevoza na teritoriji grada Pančeva podići na jedan nivo, kakav do sada, a slobodno mogu da kažem, u našoj zemlji nije viđen - kaže Vidojević.Prema rečima Vidojevića, Pančevo će biti prvi grad u Srbiji koji će imati apsolutno, stopostotno novi vozni park sa najsavremenijim tehnološkim rešenjima i sistemom naplate karata.Već naredne nedelje stići će i novi veliki autobusi za prevoz putnika.- Mogu da najavim sa zadovoljstvom da će već naredne nedelje, u ponedeljak, novi lot od ukupno 16 autobusa doći u Pančevo, a zatim i preostala vozila do broja od 60, tako da ćemo do sredine juna imati kompletan, kompletnu flotu formiranu i sva vozila će biti u Pančevu čime bismo mi u rekordnom roku ispunili našu investicionu obavezu. Mi smo po ugovoru imali godinu dana vremena da to uradimo. Mi smo to uspeli bukvalno u roku od mesec dana - izjavio je Radomir Vidojević.Da podsetimo, na sednici Skupštine grada Pančeva 25. novembra 2019. godine odbornici su usvojili Odluku o davanju saglasnosti za javnu uslugu poveravanja obavljanja delatnosti domaćeg linijskog prevoza putnika na teritoriji Grada Pančeva i izgradnju nove autobuske stanice. Dva dana kasnije, 27. novembra 2019. godine, Grad Pančevo i grupa ponuđača koju čine Privredno društvo "Saga trans" d.o.o. Beograd, preduzeće za unutrašnju i spoljnu trgovine "Dumeco" d.o.o. Beograd, Društvo za saobaćaj, turizam i trgovinu "Trans-jug" d.o.o. Obrenovac, sa podizvođačem "Apex solution technology" d.o.o. Beograd, zaključili su Javni ugovor za dodelu koncesije.(Kurir.rs/@pancevutreba) Foto: Pančevu trebapančevo, grad pančevo, javni prevoz, novi autobusi, pantransport, jkp atp pančevo, radomir vidojević, ekološki autobusi, javno-privatno partnerstvo, foto: Pančevu trebafoto: Pančevu trebafoto: Pančevu trebafoto: Pančevu treba          

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1325798/Autobusi-u-Pancevu-novi-autobusi-u-Pancevu.html

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: U Pančevo stigli novi, ekološki autobusi (VIDEO)

Autor mondo.rs 19.05.2020. / 14:44 14:48 0U Pančevo su stigli novi autobusi koji će građanima omogućiti sigurniji i udobniji prevoz. Prvih osam od deset mini buseva su ekološka vozila, a u planu je da veći deo voznog parka bude takav. Izvor: Mondo Pančevo će biti prvi grad u Srbiji opremljen potpuno novim autobusima sa najsavremenijim sistemom naplate karata, najavljuju iz "Pantransporta" - novog preduzeća za prevoz putnika koje je osnovano na osnovu javno-privatnog partnerstva konzorcijuma domaćih firmi sa Gradom Pančevom. Dosadašnji prevoznik JKP "Autotransport" Pančevo prestaće da postoji, a uslugu javnog prevoza u gradskom i međumesnom prevozu preuzeće novoosnovano preduzeće "Pantransport". View this post on Instagram Nakon završenog vanrednog stanja stekli su se uslovi da se privede kraju osnivanje novog preduzeća za javni prevoz putnika "Pantransport" kao deo javno-privatnog partnerstva konzorcijuma nekoliko domaćih preduzeća i Grada Pančeva. Dosadašnji prevoznik JKP "Autotransport" Pančevo prestaje da postoji, a uslugu javnog prevoza u gradskom i međumesnom prevozu preuzeće novoosnovano preduzeće "Pantransport". Među obavezama "Pantransporta" je nabavka 60 novih autobusa i izgradnja nove autobuske stanice. Prvih deset novih mini buseva stiglo je u Pančevo, a preostalih 50 autobusa stići će naredne nedelje i do sredine juna Pančevci će imati najmoderniji javni prevoz i savremeni sistem naplate karata. Da podsetimo, na sednici Skupštine grada Pančeva 25. novembra 2019. godine odbornici su usvojili Odluku o davanju saglasnosti za javnu uslugu poveravanja obavljanja delatnosti domaćeg linijskog prevoza putnika na teritoriji Grada Pančeva i izgradnju nove autobuske stanice. Dva dana kasnije, 27. novembra 2019. godine, Grad Pančevo i grupa ponuđača koju čine Privredno društvo "Saga trans" d.o.o. Beograd, preduzeće za unutrašnju i spoljnu trgovine "Dumeco" d.o.o. Beograd, Društvo za saobaćaj, turizam i trgovinu "Trans-jug" d.o.o. Obrenovac, sa podizvođačem "Apex solution technology" d.o.o. Beograd, zaključili su Javni ugovor za dodelu koncesije. #pančevo #juznibanat #vojvodina #srbija #pancevutreba #noviautobusi #autobusi #jkpautotransport #atp #javnoprivatnopartnerstvo #pantransport #novaautobuskastanica #autobuskastanica #moderno #modernizacija #savremeno #pantransport #sagatrans #dumeco #drustvozasaobracajturizamitrgovinutansjug #apexsolutiontechnology #transjug #beograd #obrenovac A post shared byPANČEVU TREBA(@pancevutreba) onMay 19, 2020 at 4:31am PDT Direktor Kompanije "Pantransport" Radomir Vidojević kaže da je dolazak prvih deset autobusa početak realizacije javno-privatnog partnerstva i ispunjenja njihove investicione obaveze. "Kao što znate, iz ugovora, naša investiciona obaveza je otprilike nekih milijardu i 200 miliona dinara i uključuje izgradnju nove autobuske stanice na lokaciji koju je lokalna samouprava Grada Pančeva opredelila, kao i nabavku, investiciju, 60 novih autobusa čime ćemo sistem javnog prevoza na teritoriji grada Pančeva podići na nivo, kakav do sada, a slobodno mogu da kažem, u našoj zemlji nije viđen", kaže Vidojević. Prema rečima Vidojevića, Pančevo će biti prvi grad u Srbiji koji će imati apsolutno, stopostotno novi vozni park sa najsavremenijim tehnološkim rešenjima i sistemom naplate karata. Već naredne nedelje stići će i novi veliki autobusi za prevoz putnika. "Mogu da najavim sa zadovoljstvom da će već naredne nedelje, u ponedeljak, novi lot od ukupno 16 autobusa doći u Pančevo, a zatim i preostala vozila do broja od 60, tako da ćemo do sredine juna imati kompletan, kompletnu flotu formiranu i sva vozila će biti u Pančevu čime bismo mi u rekordnom roku ispunili našu investicionu obavezu. Mi smo po ugovoru imali godinu dana vremena da to uradimo. Mi smo to uspeli bukvalno u roku od mesec dana", izjavio je Radomir Vidojević. Na sednici Skupštine grada Pančeva 25. novembra 2019. godine odbornici su usvojili Odluku o davanju saglasnosti za javnu uslugu poveravanja obavljanja delatnosti domaćeg linijskog prevoza putnika na teritoriji Grada Pančeva i izgradnju nove autobuske stanice. Dva dana kasnije, 27. novembra 2019. godine, Grad Pančevo i grupa ponuđača koju čine Privredno društvo "Saga trans" d.o.o. Beograd, preduzeće za unutrašnju i spoljnu trgovine "Dumeco" d.o.o. Beograd, Društvo za saobraćaj, turizam i trgovinu "Trans-jug" d.o.o. Obrenovac, sa podizvođačem "Apex solution technology" d.o.o. Beograd, zaključili su Javni ugovor za dodelu koncesije.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/mirovic-hertelendi-u-funkciji-do-jeseni/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: Mirović: Hertelendi u funkciji do jeseni

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je danas da će dvorac Hertelendi biti u funkciji do jeseni.Foto: Pokrajinska vlada On je obišao radove na rekonstrukciji, dogradnji postojećih i izgradnji novih objekata u okviru kompleksa dvorca Hertelendi u Bočaru, u opštini Novi Bečej, za šta je Pokrajinska vlada, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, izdvojila 360 miliona dinara. "Naziru se konture budućeg dečjeg kompleksa Hertelendi, gde ćemo od jeseni imati uslove za boravak dece predškolskog i ranog osnovnoškolskog uzrasta, jer želimo da deca iz cele naše zemlje imaju svoj kutak u prirodi, gde se mogu upoznati sa ovim delom Vojvodine", izjavio je predsednik Mirović, a prenosi pres služba Pokrajinske valde. On je istakao da je na ovom mestu, ali i ne samo tu, za vreme prethodne vlasti bilo velikih pronevera. "Išli smo unazad jer smo morali da rešavamo probleme koji su nam ostavljeni. Privodimo kraju taj posao i otvaraćemo jedan po jedan objekat. Stavićemo u funkciju i objekat u Bačkoj Topoli - Dom za učenike srednjih škola, kao i Kliniku za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu", rekao je predsednik Pokrajinske vlade. Tom prilikom najavio je da će za 10 dana početi izgradnja sportske hale u Bočaru, što je, kako je naveo, važna vest za sve meštane. "Za veoma kratko vreme pripremili smo projekat, obezbedili sredstva i sproveli javnu nabavku. Građani Bočara imaju razloga da budu zadovoljni", naveo je Mirović. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Mihalj Njilaš rekao je da će resorni sekretarijat, zajedno sa Opštinom Novi Bečej, organizovati različite sadržaje u okviru kompleksa Hertelendi. "U srcu Banata imamo adekvatno mesto na našu decu, koje će im od nove školske godine ponuditi različite sadržaje", rekao je Njilaš. Opština Novi Bečej finansiraće izgradnju parkinga i rekonstrukciju saobraćajnica u okviru kompleksa dvorca Hertelendi. "Bočaru ne preti gašenje, Bočar se razvija. Završetak ovog kompleksa je životno pitanje za ovo naselje i mi ćemo ga razvijati za dobrobit sve naše dece", kazao je predsednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimović. Novi višenamenski kompleks će obuhvatiti različite sadržaje za decu predškolskog i nižeg školskog uzrasta, kako bi se stvorili uslovi za realizaciju programa edukacije, odmora i rekreacije, socijalizacije i boravka u prirodi. Obilasku radova prisustvovao je i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nedeljko Kovačević. Dvorac Hertelendi, Igor Mirović, novi becejNovi Sad Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas. Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.   Učlani se

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/562331/pancevo-kroz-javno-privatno-partnerstvo-organizuje-javni-prevoz-stigli-novi-ekoloski-autobusi-video

Autori: @espresors

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: PANČEVO KROZ JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO ORGANIZUJE JAVNI PREVOZ: Stigli novi ekološki autobusi (VIDEO)

Novi ekološki busevi su stigli u PančevoU Pančevo su stigli novi autobusi koji će građanima omogućiti sigurniji i udobniji prevoz. Prvih osam od deset mini buseva su ekološka vozila, a u planu je da veći deo voznog parka bude takav. Pančevo će biti prvi grad u Srbiji opremljen potpuno novim autobusima sa najsavremenijim sistemom naplate karata, najavljuju iz "Pantransporta" - novog preduzeća za prevoz putnika koje je osnovano na osnovu javno-privatnog partnerstva konzorcijuma domaćih firmi sa Gradom Pančevom.Dosadašnji prevoznik JKP "Autotransport" Pančevo prestaće da postoji, a uslugu javnog prevoza u gradskom i međumesnom prevozu preuzeće novoosnovano preduzeće "Pantransport".Radomir Vidojević, direktor Kompanije "Pantransport" kaže da je dolazak prvih deset autobusa početak realizacije javno-privatnog partnerstva i ispunjenja njihove investicione obaveze.- Kao što znate, iz ugovora, naša investiciona obaveza je otprilike nekih milijardu i 200 miliona dinara i uključuje izgradnju nove autobuske stanice na lokaciji koju je lokalna samouprava Grada Pančeva opredelila, kao i nabavku, investiciju, 60 novih autobusa čime ćemo sistem javnog prevoza na teritoriji grada Pančeva podići na jedan nivo, kakav do sada, a slobodno mogu da kažem, u našoj zemlji nije viđen - kaže Vidojević.Prema rečima Vidojevića, Pančevo će biti prvi grad u Srbiji koji će imati apsolutno, stopostotno novi vozni park sa najsavremenijim tehnološkim rešenjima i sistemom naplate karata.Već naredne nedelje stići će i novi veliki autobusi za prevoz putnika.- Mogu da najavim sa zadovoljstvom da će već naredne nedelje, u ponedeljak, novi lot od ukupno 16 autobusa doći u Pančevo, a zatim i preostala vozila do broja od 60, tako da ćemo do sredine juna imati kompletan, kompletnu flotu formiranu i sva vozila će biti u Pančevu čime bismo mi u rekordnom roku ispunili našu investicionu obavezu. Mi smo po ugovoru imali godinu dana vremena da to uradimo. Mi smo to uspeli bukvalno u roku od mesec dana - izjavio je Radomir Vidojević.Da podsetimo, na sednici Skupštine grada Pančeva 25. novembra 2019. godine odbornici su usvojili Odluku o davanju saglasnosti za javnu uslugu poveravanja obavljanja delatnosti domaćeg linijskog prevoza putnika na teritoriji Grada Pančeva i izgradnju nove autobuske stanice. Dva dana kasnije, 27. novembra 2019. godine, Grad Pančevo i grupa ponuđača koju čine Privredno društvo "Saga trans" d.o.o. Beograd, preduzeće za unutrašnju i spoljnu trgovine "Dumeco" d.o.o. Beograd, Društvo za saobaćaj, turizam i trgovinu "Trans-jug" d.o.o. Obrenovac, sa podizvođačem "Apex solution technology" d.o.o. Beograd, zaključili su Javni ugovor za dodelu koncesije.Bonus video:(Espreso.rs/@pancevutreba)        

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://www.glaszapadnesrbije.rs/948892/prijepolje-na-novom-pocetku-babic-ko-je-krsio-zakon-morace-da-odgovara/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Prijepolje na novom početku, Babić: ko je kršio zakon moraće da odgovara, Prijepolje mora uhvatiti korak sa ostalim delom zemlje

Prijepolje - Dugo je naprednjačka vlast kuburila sa kadrovima u Prijepolju. Na čelu odbora duži niz godina nalazio se Dragoljub Zindović19.05.2020 14:47 | 0 komentar(a)koji je nošen na krilima te stranke uživao u nekoliko čelnih funkcija, počevši od načelnika okruga pa do predsednika opštine. Ipak, reklo bi se da se nije nimalo proslavio, a prijepoljski naprednjaci već godinama su ogorčeni na sopstvenu vlast dok su čelnici opterećeni brojnim aferama, počevši od hapšenja direktora javnih ustanova, javnim nabavkama a dokusurila su ih, reklo bi se, lažna obećanja koja su ostala mrtvo slovo na papiru. Dugo vremena trebalo je da vrh stranke preseče agoniju ali ipak se to dogodilo. Zindović je smenjen sa čela partije a na njegovo mesto postavljen je mlad i, kako mnogi tvrde, izuzetan čovek, koji nije čak ni u sopstvenoj stranci trpeo manipulacije i to je javno pokazao. Ima i onih koji mu ne proriču dug vek jer smatraju da je njegovo poštenje osnovna mana. Ali šta je tu je. Ovo je prvi intervju čoveka koji je bio proteran, a onda došao na čelo stranke kojoj pripada od osnivanja.Našli ste se na odgovornom mestu, gotovo je jasno da ćete biti jedan od čelnih ljudi u ovom gradu. Mnogi vas podržavaju, ali tu su i oni koji su vas proterali. Koliko dugo ste u politici i da li posle svega što ste doživeli verujete da će te uspeti sa vašim idejama ?Neprekidno radim na kreiranju jakog tima, a uslov za ulazak u taj tim je beskrajna ljubav prema Prijepolju i spremnost da mnogo radimo za opšte dobro, dobro svih Prijepoljaca. Član sam Srpske napredne stranke od osnivanja, stranke koja je iznedrila neverovatnu energiju i snagu promena u Srbiji. Danas je Srbija, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, ekonomski lider na Balkanu, a na međunarodnom polju nikada uvaženija i poštovanija.Ogromna ljubav prema Prijepolju i jasna vizija kako da popravimo uslove za život građana na svim poljima u našoj opštini pobeđuju svaku prepreku.SNS u Prijepolju je već duže vreme kuburio sa aferama rukovodstva opštine. Među njima su ljudi iz vaše stranke, ali i iz SPS-a i SPP-a ?Uvek sam za to da nadležni organi ispitaju sve pritužbe o nenamenskom trošenju novca građana. Srpska napredna stranka je delovala veoma konkretno, uradila jasnu analizu i dala priliku novim ljudima. Onaj ko stavi lični interes ispred interesa građana sigurno neće biti moj saradnik i boriću se političkim sredstvima da takvi dodatno ne guše Prijepolje.Pitam Vas ko će odgovarati za te afere, za fotelje, nezakonite odluke, novac od poplava, tetkina preduzeća, prozore od 2.000 evra? Možete li preseći i stati na put takvim pojavama?Okupili smo nove ljude, domaćine, sjajan spoj mladosti i iskustva, Stručnjake iz svih oblasti, koji su usmereni na kreiranju atmosfere koja će doneti mnogo projekata za opšte dobro, dakle za dobro svih građana Prijepolja, bez ikakvih podela. Prijepolje je mesto sjajnih, preduzimljivih ljudi, punih sjajnih ideja i ljubavi prema svom gradu. Želim ih sve u zajedničkom timu koji će Prijepolje vratiti na mesto lidera u investicijama u Zlatiborskom okrugu. Što se tiče odgovornosti, svi koji su učestvovali u nečasnim radnjama treba da odgovaraju u skladu sa zakonom i delima koja su počinili, ako jesu. To treba da bude posao nadležnih organa.Prijepolje se ne može pohvaliti infrastrukturnim radovima. Bolna tačka je deponija, ona je ruglo i Prijepolja i Srbije. Taj problem je višedecenijski i mnogi su se kleli da će ga rešiti?Rešenje problema deponije će mi biti jedan od prioriteta. Ona može biti rešena uz dobru lokalnu inicijativu i predloge, sinhronizovano sa podrškom države u koju ne sumnjam. Ne prihvatam izgovore da je država kriva. Definitivno je moralo biti više lokalne inicijative, više fleksibilnosti i ideja. Ne želim ono ruglo na ulasku u našu prelepu opštinu, ne želim da se naruši ičije zdravlje, niti da više ijedan prolaznik kroz Prijepolje pita svoje poznanike koji žive ovde, zašto ste dozvolili ono ruglo na ulasku u grad? Čuo sam previše objašnjenja zašto nije moglo ili zašto nešto ne može, a ja želim da sa svojim timom dajem odgovore kako je nešto korisno za naše građanje moguće i izvodljivo. Tamo gde se trošilo nemilice i bez potrebe, trošićemo za stvarne potrebe građana. Napravićemo vidljivim sve ciljeve i realizovati planove javnih preduzeća, tako da će građani moći da prate njihov rad.Nemate velikih investicija. Nema projekata? Zašto, gde zapinje, pretekle su Vas okolne opštine?I to je tačno. Nismo u proteklom periodu imali spremne projekte za velike investicije. A projektna dokumentacija je polazna tačka dobre investicije. Zamislite koliko toga nije došlo u Prijepolje i to u vreme snažnog ekonomskog rasta Srbije, u vreme kada svaki dobar projekat može biti finansiran od strane ekonomski oporavljene Srbije. Do uspeha i velikih investicija ne postoje prečice, već samo naporan rad, istrajnost, upornost i pravilo da odustajanje od borbe za napredak nije opcija. Mnogo je nerešenih pravno - imovinskih odnosa, koji su kamen spoticanja u ralizaciji i najmanjih projekata, a ključ za pripremu i realizaciju projekata je dobar, stručan i vredan tim. I naravno, rešeni imovinsko - pravni odnosi. Lokalna samouprava mora biti stalno otvoren servis i podrška privredi, obrazovanju, kulturi, sportu… svakoj dobroj ideji. Mi smo tu zbog građana a ne oni zbog nas a bojim se da su neki u lokalnoj vlasti pomislili da građani postoje zbog njih.Kakav vam je koalicioni potencijal, koga vidite kao saveznike uoči ovih izbora?Napravili smo široku koaliciju sa ogromnim koalicionim potencijalom. Međutim to nije dovoljno, moramo mnogo raditi, stići do svih birača i saslušati njihove probleme, i upoznati ih sa našim ciljevima. Potrebna nam je ubedljiva pobeda kako bismo mogli da realizujemo svoje ciljeve. Za postizbornog koalicionog partnera vidimo sve stranke koje su spremne da svojim radom podrže naše ideje. Očekujemo fer i korektan odnos svih stranka koje učestvuju na izborima. Želim da se borimo idejama i radom. Prijepolje moramo učiniti boljim mestom za život i rad svih građana. Ovo je multi - nacionalna sredina i od uvek smo složno živeli i radili. Smatram da ćemo napraviti koaliciju koja će podjednako dobro zastupati interese svih naših građana.SPS je Vaš koalicioni partner. Moram da Vas pitam koliko možete da se oslonite na jednog Kijanovića, oni imaju problem u svojim redovima, samovolju, njihovi odbornici su predloženi bez saglasnosti članova stranke u Prijepolju, to tvrde njihovi članovi?Ne mešamo se u kadrovsku strukturu i funkcionisanje drugih stranaka pa ni koalicionih partnera. Za sada je saradnja sa svim koalicionim partnerima korektna.A na koga sigurno računate kao stabilne saradnike i partnere sutra u vlasti ?Koalicioni partner nam može biti onaj ko je spreman da vredno i naporno radi kako bi se Prijepolje podiglo na svim poljima. Mnogo posla nas čeka. Snagu i optimizam mi daje snažni ekonomski napredak Srbije, isključivo zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, a mi moramo uhvatiti priključak tog razvoja i napretka. Imamo ogroman potencijal i opet ću naglasiti, sjajne, preduzimljive ljude koje želimo da saslušamo i koji imaju sjajne ideje za napredak naše opštine koje moraju biti uvažene. Lista Srpske napredne stranke u Prijepolju uz pomoć Vlade Republike Srbije svim građanima može garantovati sigurniji, lepši i kvalitetniji život.Vladimir Babić (1974) rođen je u prijepoljskom naselju Ivanje, po zanimanju je diplomirani pravnik. Oženjen je i otac troje dece.GZS                      

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/srbija/206833/vucevic-novom-sadu-treba-moderna-veletrznica-koju-cemo-sagraditi-modelu-javno-privatnog-partnerstva

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Vučević: Novom Sadu treba moderna veletržnica koju ćemo sagraditi po modelu javno-privatnog partnerstva

"Novom Sadu je neophodna veletržnica, odnosno veliki distributivni centar za voće i povrće", izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.IZVOR: Republika utorak, 19. 5. 2020.| 15:39 0Postojeća Kvantaška pijaca nije na dobrom mestu i nije dovoljno dobra i zaslužuje bolju lokaciju i bolji prostor - rekao je Vučević odgovarajući na pitanje građana tokom onlajn konferencije u organizaciji Novosadskog sajma, uz podršku kompanije Color Media Communications.Vučević je rekao da se postojeća Kvantaška pijaca nalazi na oko tri hektara površine, a da Grad ima nekoliko opcionih lokacija za veletržnicu, od koji su neke čak i na 20 hektara.Grad bi, objasnio je on, pronašao privatne partnere, kako bi kroz javno-privatno partnerstvo izgradili veletržnicu.Na pitanje koliko će im to omogućiti postojeći Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama i ima li u tom smislu pravnih prepreka, Vučević je rekao da je postojeći zakon dobar, te da se nada da ne bi trebalo da bude problema, "ukoliko postoji javni interes".- A, javni interes svakako postoji, jer je gradu neophodna veletržnica, u kojoj bi bili smešteni svi sadržaji koji su neophodni za tu funkciju, a na jednom mestu - rekao je on.Podsetio je i da je Novi Sad realizovao uspešnu koncesiju kada su u pitanju apoteke u gradu, te da je uveren da bi isto tako bili uspešni i kada je veletržnica u pitanju.      

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: rtk.co.rs

Link: http://rtk.co.rs/300-kragujevcana-nulta-tolerancija-na-korupciju-u-vrsenju-javnih-funkcija/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: 300 Kragujevčana: Nulta tolerancija na korupciju u vršenju javnih funkcija

Izborna lista ''300 Kragujevčana i Pokret Volim selo svoje - Dušan Zeka Aleksić'' na izbore neće ići ni sa jednom strankom u koaliciji, ali ni sa političkim akterom.RTKIzborna lista "300 Kragujevčana i Pokret Volim selo svoje - Dušan Zeka Aleksić" na izbore neće ići ni sa jednom strankom u koaliciji, ali ni sa političkim akterom.Dodaju da su Gradskoj izbornoj komisiji predali validne potpise građana za svih 87 kandidata za odbornike u Skupštini grada Kragujevca.Izborna lista "300 Kragujevčana i Pokret Volim selo svoje - Dušan Zeka Aleksić" predstavila je svoj program sa kojim će izaći na predstojeće lokalne izbore.Zalagaće se, kažu, za borbu protiv korupcije prilikom vršenja javnih funkcija i potpunu transparentnost u radu i trošenju budžetskih sredstava.Prema rečima Dušana Aleksića, nosioca izborne liste "300 Kragujevčana i Pokret Volim selo svoje - Dušan Zeka Aleksić", prioritet u njihovom predizbornom programu je i izgradnja putne i komunalne infrastrukture, što je preduslov za dolazak investitora u Kragujevac, kao i za oživljavanje mesnih zajednica i njihov ravnomeran razvoj.Aleksić naglašava da je protivnik grupisanja aktuelnih lokalnih političara u bilo kakve predizborne koalicije, posebno one koje su već postojale i neslavno se završile a na, kako tvrdi, štetu Kragujevčana, dodavši da su Gradu potrebi novi lideri i nova energija.Do izlaska na birališta, 21. juna najavljuju modernu i savremenu predizbornu kampanju.Izveštava novinarka RTK Zorica Savić Ranković            

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: VOA: Fridom haus stoji iza zaključaka o Srbiji

VOA: Fridom haus stoji iza zaključaka o SrbijiVAŠINGTON, 19. maja 2020. (Beta) - Američka nevladina organizacija Fridom haus stoji iza zaključaka iznetih o Srbiji u izveštaju "Zemlje u tranziciji", objavljenom početkom maja, navodi se u pisanom odgovoru njenog predsednika Majka Abramovica Glasu Amerike."Od 1995. godine izveštajem 'Zemlje u tranziciji' vršene su procene stanja demokratije u 29 država Evrope i Evroazije. Identična metodologija i postupci analize koriste se od 2005. Svake godine Fridom haus saradjuje sa lokalnim analitičarima koji rade na izveštaju i predlažu učinak svake zemlje", navedeno je u izjavi Majka Abramovica Glasu Amerike.Ukazano je da se potom nacrt izveštaja dostavlja anonimnim recenzentima (kojih je od tri do pet) i oni pružaju povratne informacije o zaključcima nacrta koji im je dostavljen. Takodje, izjašnjavaju se o učinku zemlje koji je predložio autor izveštaja."Na kraju, zaključke i učinke o svih 29 država razmatra stručni nadzorni odbor zadužen za izveštaj 'Zemlje u tranziciji', proverava se tačnost iznesenih ocena u dokumentu - koji pre konačne objave rediguje Fridom haus. Deo izveštaja koji se odnosi na Srbiju prošao je kroz ovaj rigorozan proces", ističe se u izjavi Majka Abramovica.Nevladina organizacija Fridom haus objavila je u izveštaju "Zemlje u tranziciji 2020" da su Srbija i Crna Gora napustile kategoriju delimično konsolidovanih demokratija i prešle medju države označene kao vlade u tranziciji ili hibridne režime - odnosno da prvi put od 2003. godine nisu kategorisane kao demokratske države.Nakon toga je autor izveštaja za Srbiju Miloš Damnjanović izjavio je za Glas Amerike da prethodnih godina postoji kontinuirano nazadovanje demokratije u državi, a da je padu ovaj put najviše doprinela korupcija.Sa druge strane, u odgovoru Vlade Srbije koji je u njeno ime organizaciji Fridom haus poslala premijerka Ana Brnabić, osporava se tvrdnja da Srbija prednjači u slabljenju demokratije na Balkanu i navodi da je, prema brojkama, Srbija ocenjena bolje od Crne Gore i BiH.Izveštaj "Zemlje u tranziciji" Fridom hausa je godišnji pregled o demokratskim reformama koje je sprovelo 29 zemalja, nekada komunističkih država Centralne i Istočne Evrope. Ta nevladina organizacija sastavlja ga i objavljuje od 1995, a kriterijume koje koristi nije menjala od 2003. godine.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: vranjenews.rs

Link: https://www.vranjenews.rs/komentar/2020-05-19/ko-ne-%C5%BEeli-dobro-svojoj-dr%C5%BEavi

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Ko to (ne) želi dobro svojoj državi?

Tekst je izvorno objavljen na Peščaniku.&#13; &#13; "Strahotno je i pomisliti da smo mi možda želeli da ukrademo neki novac preko respiratora.&#13; Ljudi koji to misle ili insinuiraju ne žele dobro svojoj državi jer se mTekst je izvorno objavljen na Peščaniku."Strahotno je i pomisliti da smo mi možda želeli da ukrademo neki novac preko respiratora. Ljudi koji to misle ili insinuiraju ne žele dobro svojoj državi jer se mi nalazimo u situaciji u kojoj druge zemlje koriste svoje bezbednosne službe da dođu do respiratora. Ako želite danas da birate između potpuno regularnog procesa javne nabavke ili sačuvati ljudske živote, mi smo izabrali da sačuvamo ljudske živote."Ovo je izgovorila predsednica Vlade Srbije za TV Pink, povodom nekih otvorenih pitanja u vezi sa kupovinom respiratora za potrebe našeg zdravstva. I dodala "odmah posle vanrednog stanja položićemo potpun račun građanima o tim nabavkama i o tome koliko novca smo potrošili".Evidentna je, naprosto "bode oči", spremnost da se maliciozno diskvalifikuju ("ne žele dobro svojoj državi") ljudi čije interesovanje za određene stvari ne prija. I, naravno, neprihvatljiva, pogotovo što u pitanjima NVO Transparentnost Srbija i novinara istraživača koja su bila predmet ovakve reakcije nije bilo nikakvih optužbi ili insinuacija. Štaviše, izraženo je razumevanje prema mogućnosti da u aktuelnoj situaciji bude privremeno opravdana i tajnost nekih podataka o načinu nabavki. Samo je, s pravom, naglašeno da je teško zamisliti bilo kakav valjani razlog da se ne objavljuje šta je tačno kupljeno i koliko je za to plaćeno.Inače, "priču" o odsustvu pouzdanih informacija o ovoj važnoj stvari započela je sama Brnabić onom famoznom izjavom sa početka epidemije - "broj respiratora je državna tajna". Nastavio je Aleksandar Vučić odajući tajnu izjavom da imamo 1.008 respiratora, da je kupljeno 573, koji su stigli i raspoređeni su, a kupljeno je i 2.200, koji treba da stignu. Kasnije je od predsednika poslaničke grupe SNS Martinovića javnost čula - "ukupno naručeno 3.967 komada", a u Srbiju "dostavljeno 585 novih aparata". A još malo kasnije od drugog visokog funkcionera SNS i vlasti, Marije Obradović i sledeće: "Mi smo zatečeni sa negde 1.000 respiratora, oko toga 700 je bilo zauzeto redovnim bolesnicima, kardiovaskularnim, onkološkim. Dakle vrlo mali broj respiratora je bio na raspolaganju i to je značilo sigurnu smrt za mnoge od nas koji su bili zaraženi, ili bi imali potrebu za respiratorima. Zaista nadljudskom borbom i i predsednika Vučića i Vlade Srbije uspeli smo da platimo 4.000 respiratora. Naravno, zbog situacije u celom svetu, zbog roka dostavljanja, mi ćemo dobiti oko 1.500 respiratora još do kraja. Razliku do 4.000 respiratora dobićemo novac nazad."Teško je oteti se utisku da je ovo mnogo više izazivanje konfuzije nego informisanje. Zar, čak i uz najbenevolentniji odnos prema akterima ovakvog "informisanja" nije očigledno da javnost Srbije o ovoj važnoj stvari ne zna praktično ništa?Koliko smo imali respiratora pre epidemije COVID 19? Koliko ih sad imamo? Koliko smo ih kupili u toku epidemije? Koliko ih je isporučeno? Koliko javnog novca je potrošeno za to? Koliko znamo o ceni, drugim uslovima nabavke, posebno o kvalitetu respiratora? Koliko o tome da li je nabavka očito velikog, ogromnog broja respiratora (za šta je potrošeno više desetina, možda i stotina miliona evra) bila opravdana "spasavanjem ljudskih života"? Ili, za tu premijerkinu tvrdnju, zapravo nema nikakvog osnova? Kako ta tvrdnja izgleda u svetlu izjave još jednog u nizu, ali formalno najpozvanijeg visokog funkcionera vlasti i vladajuće stranke, ministra zdravlja Zlatibora Lončara - "mi smo najveći broj ljudi na respiratoru zbog korone imali 147 a na dan kada je došlo do proglašenja epidemije imali smo 408 slobodnih respiratora"!Šta je onda razlog koji objašnjava nabavku još nekoliko hiljada novih?Nedostaju pouzdani odgovori na mnogo važnih pitanja. A javnost, građani Srbije imaju pravo na njih, reč je o njihovom novcu. Nema ničeg neobičnog u tome da očekuju čist račun. A to, u svakoj prilici normalno očekivanje dodatno je pojačano tragičnim okolnostima pandemije. I kad računa nema ili kad postoji nešto dubiozno, odnosno sporno to normalno dovodi do reakcija kakve imamo i u neposrednom okruženju.U Sloveniji npr. zbog sumnji da su respiratori nabavljani po višestruko uvećanoj ceni, uz stoprocentni avans i izbor firme uvoznika pod političkim pritiskom u toku su demonstracije građana u više gradova, opozicija najavljuje interpelaciju nadležnog ministra ili cele Vlade a Državna antikorupcijska komisija i policija vode postupke provere. I u BiH iz manje-više istih razloga, sa nešto više tragi(komič)nih elemenata (za nabavku respiratora angažovana je firma koja se bavi preradom malina) u toku je akcija tužilaštva koja je obuhvatila i kabinet premijera.I kod nas su, bez obzira na ćutanje nadležnih, do javnosti doprle kakve takve, makar fragmentarne ali vrlo slične informacije. Npr. o tome da će se sudbina velikog iznosa novca iz Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja namenjenog kupovini respiratora rešavati pred sudom u Podgorici! Reč je o novcu iz posla u kom je uz kompletan avans direktno angažovan dobavljač koji je opet angažovao još jednog posrednika, i to prilično neobičnog (ne baš malinara, pre kozmetičara) a koji je opet u posao uveo još neke posrednike, i sve to uz predviđenu milionsku posredničku naknadu.Ističe i druga sedmica od prestanka vanrednog stanja. Za svaku, a pogotovo za Vladu koja je za par dana pripremila i (mimo Ustava, bez Skupštine) utvrdila kompletan rebalans državnog budžeta ili realizovala famoznu akciju "helikopter novca" pozajmivši i podelivši građanima po 100 evra, to bi moralo biti više nego dovoljno da pripremi i položi "potpun račun", koji je, u svojoj teatralnoj, egzaltiranoj reakciji, premijerka najavila za - "odmah".Ali računa, ne samo potpunog nego nikakvog, nema a premijerka i Vlada ćute.Ako je to njihov način da se priča o respiratorima "apsolvira" (što bi, imajući u vidu odnos prema dosadašnjim obećanjima, moglo biti vrlo verovatno) onda bi se ono premijerkino "strahotno", a pogotovo ono "ne žele dobro svojoj državi" moralo odnositi upravo na njih. (Autor je advokat i bivši Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti)Foto MC Beograd              

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: vranjenews.rs

Link: https://www.vranjenews.rs/komentar/2020-05-19/dekonsolidacija-demokratije

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Dekonsolidacija demokratije

Tekst je izvorno objavljen na Peščaniku.Sama činjenica da je Vlada Srbije (odnosno kabinet predsednice) analizirala sadržaj jednog izveštaja koji se odnosi na stanje u Srbiji je napredak u odnosu na uobičajene paušalne ocene ili ignorisanje, bez obzira na nepotpunost same analize, o čemu će dalje biti reči. Kamo sreće da Vlada Srbije priprema i objavljuje pisane reakcije na sve izveštaje relevantnih međunarodnih i domaćih organizacija, ili, za početak, na izveštaje sopstvenog Saveta za borbu protiv korupcije.Razlozi za brzu reakciju baš u ovom slučaju gotovo sigurno su u vezi sa opštim ocenama iz globalnog izveštaja Freedom House "Nacije u tranziciji 2020", gde se Srbija imenuje, zajedno sa Poljskom, Mađarskom i Crnom Gorom, među "liderima u opadanju demokratije", kao i činjenici da se usled slabijeg skora Srbija sada posmatra kao "prelazni/hibridni režim" umesto kao "polukonsolidovana demokratija". Ljudski je razumljivo da je na ovdašnju vlast frustrirajuće delovala činjenica da je ova promena kategorije uzrokovana gubitkom svega jednog poena u odnosu na prethodnu godinu (pad sa 50 na 49 od 100 mogućih). Međutim, to samo znači da je stanje i godinu dana ranije bilo gotovo jednako loše.Zato je značajan deo analize i odgovora Fridom hausu posvećen upravo pokušajima da se ospori opravdanost istraživačkih zaključaka koji su doveli do gubitka tog jednog poena. Taj pad je uzrokovan jedino slabijom ocenom za kategoriju korupcija, gde FH ocenjuje "percepciju korupcije u javnosti, poslovne interese donosilaca političkih odluka, zakone o objavljivanju finansijskih interesa i sukobu interesa i efikasnost inicijativa za borbu protiv korupcije".Od 4.879 reči u sažetku "NIT 2020" za Srbiju (koji je izgleda tendenciozno ilustrovan prizorima nedavno popločanog beogradskog Trga Republike) korupcija se pominje 27 puta. FH u prvi plan ističe da je ocena u ovoj kategoriji smanjena zbog "kumulativnog porasta korupcije na visokom nivou, uz odsustvo, a u nekim slučajevima i urušavanje (u originalu actual dismantlement) politika i institucija koje bi se uspešno suprotstavile korupciji".FH govori o obećanjima SNS za borbu protiv korupcije iz 2012, o tome kako se do 2019. korupcija na visokom nivou "ukorenila" (entrenched), i kako su dodatno podrivene antikorupcijske institucije i politike i institucije, koje su i inače bile krhke. U oceni o stanju pominje se manji napredak u broju gonjenih i presuđenih slučajeva, dok se utisak o porastu problema korupcije na visokom nivou ilustruje ignorisanjem skandala od strane tužilaštva, diskreditacijom istraživačkih novinara, kao i izričito navedenim propuštanjem državnih organa da istraže podatke koje je u javnost izneo Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz Krušika.Tu dolazimo do prvog problema sa analizom i reagovanjem Vlade Srbije - ni na jednu od ovih tvrdnji nema odgovora. To se možda može razumeti kada je reč o opštim ocenama situacije, koje nisu elaborirane, ali ne i kada je reč o konkretnom pomenutom slučaju Krušik. Suštinsko osporavanje nalaza bi zato moralo da sadrži informaciju o merama koje je preduzelo tužilaštvo da istraži navode uzbunjivača Aleksandra Obradovića (ako se takva istraga uopšte vodi) ili u najmanju ruku o merama koje su preduzete na rešavanju onih nepravilnosti u poslovanju na koje je ukazala Državna revizorska institucija.Drugi slučajevi koji se izričito navode u izveštaju FH, a gde "nije bilo ozbiljne istrage i gonjenja" odnose se na medijske napise o stanu koji je izvođač radova u "Beogradu na vodi" poklonio bratu bivšeg gradonačelnika Beograda Siniši Malom, gasifikaciji u opštinama i o mađarskim i srpskim kompanijama, navodno bliskima vlastima u dve zemlje, koje su dobile poslove u vezi sa javnom rasvetom. U Analizi (stranica 13) se u vezi sa ovim kaže samo to da su izveštaji (pojedinih organizacija i institucija koje je FH koristio kao izvor) "dalje dopunjeni sa samo 3 pojedinačna slučaja koje je autor proizvoljno označio kao slučajeve navodne korupcije". Vlada zatim navodi podatke iz drugih istraživanja i izveštaja gde nije konstatovan nazadak u borbi protiv korupcije (Evropska komisija, Bertelsman fondacija, WJP).Jedan od izvora informacija za stanje u borbi protiv korupcije koji FH koristi su ALARM izveštaji koalicije prEUgovor. Ova grupa nevladinih organizacija koje prate stanje u vezi sa poglavljima 23 i 24 EU integracija (među kojima je i Transparentnost Srbija) već sedam godina objavljuje šestomesečne izveštaje. FH koristi nalaze prEUgovora iz septembra 2019, gde se konstatuje određeni napredak po pitanju izmena zakona za borbu protiv korupcije, ali takođe i da nije ostvaren napredak u primeni postojećih propisa. To je bio osnov da kabinet predsednice Vlade zaključi kako se u izveštaju prEUgovora "ne pominje zaostajanje ili nazadovanje u vezi sa korupcijom u Srbiji".U reagovanju Vlade se, s druge strane, ne komentariše preostali deo izveštaja FH koji se poziva na ALARM: "Nasuprot tome (misli se na odsustvo napretka u primeni zakona) postojeća Nacionalna antikorupcijska strategija je istekla 2018, a činjenica da nova nije doneta ni devet meseci potom, jasan je dokaz da borba protiv korupcije nije prioritet Vlade… Izveštaj (misli se na septembarski ALARM) takođe beleži brojne propuste da se usvoje propisi u vezi sa borbom protiv korupcije i da se preduzmu druge mere, što sve ukazuje na odsustvo političke volje da se ovaj problem reši". Vlada se nije osvrtala ni na navode i ocene iz samog ALARM izveštaja, na koje se FH sumarno pozvao - na primer o neizvršenim odlukama Poverenika za informacije, o propustima Agencije za borbu protiv korupcije, o nezakonitom održavanju v.d. stanja u javnim preduzećima i javnoj upravi, o realizaciji najvećih infrastrukturnih projekata kroz posebne zakone i međudržavne sporazume umesto kroz javne nabavke i drugo.Najzad, u odbrani stava da ocena nije trebalo da se pogorša, Vlada se poziva i na podatke iz rangiranja u okviru Indeksa percepcije korupcije, koji svake godine objavljuje Transparency International, tvrdeći da istraživači FH greše kada kažu da su ocene lošije. Ovde zaista ima mesta kritici, jer su u samom izveštaju FH pomešani podaci iz različitih godina, a o tome istraživači nisu stavili odgovarajuću napomenu. Naime, FH konstatuje nesumnjiv trend nazadovanja u odnosu na CPI 2016, kada je skor bio 42 (od poželjnih 100) u odnosu na sadašnji koji iznosi 39. Tu ocenu Srbija ima, kako u CPI 2018 (koji je objavljen u januaru 2019) tako i u CPI 2019 (koji je objavljen u januaru 2020). Međutim, dok se u fusnoti FH poziva na CPI 2018, u tekstu navodi i neke podatke iz CPI 2019 (mesto na listi). Usled toga, tačan je argument Vlade da se skor na TI CPI nije pogoršao između poslednja dva kruga istraživanja. Suštinski, ako je skor na CPI zaista bio razlog da zemlja dobije lošiju ocenu u okviru istraživanja Nations in transit, to znači da su istraživači FH pogrešili na drugi način od onog na koji ukazuje Vlada - time što su Srbiju rangirali lošije tek sada, umesto prošle godine.Ne ulazeći u ispravnost same metodologije FH za ocenu i njene primene u konkretnom izveštaju, pa samim tim ni u ocenu Vlade o tome da FH nije izveo ispravne zaključke, jedno je jasno - u Vladi postoje službe koje se mogu uposliti da analiziraju izveštaje posmatrača o stanju demokratije i vladavine prava u Srbiji. Još samo da se ti kapaciteti iskoriste za drugu vrstu analize - šta Vlada treba da učini da bi stanje zaista bilo bolje. (autor je programski direktor Transparentnosti Srbija)Foto Vranje News            

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Izbori-2020/a601222/Orestijevic-Menjanje-zakona-u-toku-izbornog-procesa-protivno-izbornoj-praksi.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Orestijević: Menjanje zakona u toku izbornog procesa protivno izbornoj praksi

Autor:N1 Beograd"Menjanje zakona u toku izbornog procesa i na neki način uticanja na pravila izborne igre usred izbornog procesa je potpuno protivno izbornoj praksi koja postoji godinama unazad, i koja se poštuje u demokratskim sistemima", izjavila je Emilija Orestijević, iz CESID-a u Danu uživo."Nadamo se da će posmatračke misije biti prisutne na predstojećim izborima, prvenstveno ODIR, odnosno OEBS-ova misija u saradnji sa Evropskim parlamentom. Država je uputila poziv još ranije misijama, međutim, ono što je vrlo upitno u ovom trenutku je obim takve misije koja bi mogla da dođe u Srbiju. Govorim pre svega iz ugla da imamo okolnosti koje onemogućavaju slobodni ulazak u zemlju. Međutim, verujem da će se pronaći način i mehanizam da se u interesu javnosti i celokupnog izbornog procesa omogući dolazak nekoj vrsti misije u manjem ili većem obimu, koja bi dala svoju nezavisnu procenu kvaliteta izbornog dana i samog izbornog procesa", navela je Orestijević.Dodaje da će CESID, kao i do sada, u poslednjih dvadeset godina, posmatrati izborni dan, na reprezentativnom uzorku biračkih mesta."Pored toga, od samog početka izborne kampanje i izborne godine počeli smo praćenje rada nezavisnih institucija prvenstveno, povezanih sa izbornim procesom na ovaj ili onaj način. Tu prvenstveno mislim na REM, Agenciju za borbu protiv korupcije, Ministarstvo državne uprave i Republičku izbornu komisiju. Radimo i praćenje medijskih sadržaja koji su povezani sa izborima i koji se plasiraju u medijima sa nacionalnom frekvencijom u državi", napomenula je Oresković.Prema njenim rečima, o samom načinu praćenja izbornog dana, čekaju se uputstva i odluke Republičke izborne komisije koja mora da propiše kako će izgledati izborni dan u novim okolnostima."Vrlo je upitno kako će se održavati procedura nanošenja spreja, proveranje UV lampom, s obzirom da je preporuka da se nose maske i zaštitne rukavice, tako da čekamo da vidimo kakva će biti odluka RIK-a, da bi smo i mi sami znali kako ćemo postupati mi kako ćemo se ponašati. Bez obzira na sve to, svakako ćemo pratiti celokupan izborni dan, od samog otvaranja biračkih mesta do prebrojavanja rezultata", objašnjava Orestijević.Prema njenim rečima, i domaći posmatrači, kao i do sada imaju pravo da akredituju istovremeno po jednog posmatrača na biračkom mestu.Govoreći o menjanju izbornog zakona u godini održavanja izbora, ona kaže da su "ovo prvi izbori u kojima u toku izbornog ciklusa imamo promenu izbornih zakona"."To je protivno dobroj praksi. Formalno pravno posmatrano, nigde ne piše da je to zabranjeno i da to ne sme da se radi, ali dobra praksa i međunarodna praksa i sve ono što je poticalo od civilnog sektora, ne može ni na jedan način da opravda ovakvu izmenu zakona usred izbornog ciklusa... Menjanje zakona u toku izbornog procesa i na neki način uticanja na pravila izborne igre usred izbornog procesa je potpuno protivna izbornoj praksi koja postoji godinama unazad, i koja se poštuje u demokratskim sistemima", naglasila je ona.Kako je kazala, ukoliko govorimo o ovim poslednjim izmenama zakona, oni mogu da idu na ruku onima koji su tek u procesu prikupljanja potpisa."Dakle, govorim o izbornim učesnicima, ne govorim o bezbednosti građana. Jedan od razloga za uvođenje ovakve promene je zapravo zaštita javnog zdravlja i bezbednosti. Činjenica je da devet, odnosno deset lista koje su prikupile i predale potpise su imale mogućnost da overe svoje potpise kod notara ili u sudovima. Sada se ta mogućnost daje i opštinskim administracijama, čime se olakšava proces prikupljanja potpisa za overu lista", kaže ona i dodaje da je to učinjeno bez javne rasprave kao i da takvu promenu niko nije mogao da predvidi.            

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/politika/dragoljub-zindovic-izbori-prijepolje-sns/312851/vest

Autori: Alo!

Teme: Javne nabavke

Naslov: Čovek koji je bio smenjen i proteran iz stranke, a onda se vratio na velika vrata

NOVI POČETAK ZA PRIJEPOLJE AUTOR: Alo.rs/Glas zapadne Srbije/I.L. DATUM I VREME: 19.05.2020. 18:50Neki mu ne proriču dug vek jer smatraju da je njegovo poštenje osnovna mana.Dugo je  kuburila sa kadrovima u Prijepolju. Na čelu odbora duži niz godina nalazio se Dragoljub Zindović koji je nošen na krilima te stranke uživao u nekoliko čelnih funkcija, počevši od načelnika okruga pa do predsednika opštine. Ipak, reklo bi se da se nije nimalo proslavio, a prijepoljski naprednjaci već godinama su ogorčeni na sopstvenu vlast dok su čelnici opterećeni brojnim aferama, počevši od hapšenja direktora javnih ustanova, javnim nabavkama a dokusurila su ih, reklo bi se, lažna obećanja koja su ostala mrtvo slovo na papiru. Dugo vremena trebalo je da vrh stranke preseče agoniju ali ipak se to dogodilo. Zindović je smenjen sa čela partije a na njegovo mesto postavljen je mlad i, kako mnogi tvrde, izuzetan čovek, koji nije čak ni u sopstvenoj stranci trpeo manipulacije i to je javno pokazao. Ima i onih koji mu ne proriču dug vek jer smatraju da je njegovo poštenje osnovna mana. Ali šta je tu je. Ovo je prvi intervju čoveka koji je bio proteran, a onda došao na čelo stranke kojoj pripada od osnivanja. Našli ste se na odgovornom mestu, gotovo je jasno da ćete biti jedan od čelnih ljudi u ovom gradu. Mnogi vas podržavaju, ali tu su i oni koji su vas proterali. Koliko dugo ste u politici i da li posle svega što ste doživeli verujete da će te uspeti sa vašim idejama ? Neprekidno radim na kreiranju jakog tima, a uslov za ulazak u taj tim je beskrajna ljubav prema Prijepolju i spremnost da mnogo radimo za opšte dobro, dobro svih Prijepoljaca. Član sam Srpske napredne stranke od osnivanja, stranke koja je iznedrila neverovatnu energiju i snagu promena u Srbiji. Danas je Srbija, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, ekonomski lider na Balkanu, a na međunarodnom polju nikada uvaženija i poštovanija. Ogromna ljubav prema Prijepolju i jasna vizija kako da popravimo uslove za život građana na svim poljima u našoj opštini pobeđuju svaku prepreku. SNS u Prijepolju je već duže vreme kuburio sa aferama rukovodstva opštine. Među njima su ljudi iz vaše stranke, ali i iz SPS-a i SPP-a ? Uvek sam za to da nadležni organi ispitaju sve pritužbe o nenamenskom trošenju novca građana. Srpska napredna stranka je delovala veoma konkretno, uradila jasnu analizu i dala priliku novim ljudima. Onaj ko stavi lični interes ispred interesa građana sigurno neće biti moj saradnik i boriću se političkim sredstvima da takvi dodatno ne guše Prijepolje. Pitam Vas ko će odgovarati za te afere, za fotelje, nezakonite odluke, novac od poplava, tetkina preduzeća, prozore od 2.000 evra? Možete li preseći i stati na put takvim pojavama? Okupili smo nove ljude, domaćine, sjajan spoj mladosti i iskustva, Stručnjake iz svih oblasti, koji su usmereni na kreiranju atmosfere koja će doneti mnogo projekata za opšte dobro, dakle za dobro svih građana Prijepolja, bez ikakvih podela. Prijepolje je mesto sjajnih, preduzimljivih ljudi, punih sjajnih ideja i ljubavi prema svom gradu. Želim ih sve u zajedničkom timu koji će Prijepolje vratiti na mesto lidera u investicijama u Zlatiborskom okrugu. Što se tiče odgovornosti, svi koji su učestvovali u nečasnim radnjama treba da odgovaraju u skladu sa zakonom i delima koja su počinili, ako jesu. To treba da bude posao nadležnih organa. Prijepolje se ne može pohvaliti infrastrukturnim radovima. Bolna tačka je deponija, ona je ruglo i Prijepolja i Srbije. Taj problem je višedecenijski i mnogi su se kleli da će ga rešiti? Rešenje problema deponije će mi biti jedan od prioriteta. Ona može biti rešena uz dobru lokalnu inicijativu i predloge, sinhronizovano sa podrškom države u koju ne sumnjam. Ne prihvatam izgovore da je država kriva. Definitivno je moralo biti više lokalne inicijative, više fleksibilnosti i ideja. Ne želim ono ruglo na ulasku u našu prelepu opštinu, ne želim da se naruši ičije zdravlje, niti da više ijedan prolaznik kroz Prijepolje pita svoje poznanike koji žive ovde, zašto ste dozvolili ono ruglo na ulasku u grad? Čuo sam previše objašnjenja zašto nije moglo ili zašto nešto ne može, a ja želim da sa svojim timom dajem odgovore kako je nešto korisno za naše građanje moguće i izvodljivo. Tamo gde se trošilo nemilice i bez potrebe, trošićemo za stvarne potrebe građana. Napravićemo vidljivim sve ciljeve i realizovati planove javnih preduzeća, tako da će građani moći da prate njihov rad. Nemate velikih investicija. Nema projekata? Zašto, gde zapinje, pretekle su Vas okolne opštine? I to je tačno. Nismo u proteklom periodu imali spremne projekte za velike investicije. A projektna dokumentacija je polazna tačka dobre investicije. Zamislite koliko toga nije došlo u Prijepolje i to u vreme snažnog ekonomskog rasta Srbije, u vreme kada svaki dobar projekat može biti finansiran od strane ekonomski oporavljene Srbije. Do uspeha i velikih investicija ne postoje prečice, već samo naporan rad, istrajnost, upornost i pravilo da odustajanje od borbe za napredak nije opcija. Mnogo je nerešenih pravno - imovinskih odnosa, koji su kamen spoticanja u ralizaciji i najmanjih projekata, a ključ za pripremu i realizaciju projekata je dobar, stručan i vredan tim. I naravno, rešeni imovinsko - pravni odnosi. Lokalna samouprava mora biti stalno otvoren servis i podrška privredi, obrazovanju, kulturi, sportu… svakoj dobroj ideji. Mi smo tu zbog građana a ne oni zbog nas a bojim se da su neki u lokalnoj vlasti pomislili da građani postoje zbog njih. Kakav vam je koalicioni potencijal, koga vidite kao saveznike uoči ovih izbora? Napravili smo široku koaliciju sa ogromnim koalicionim potencijalom. Međutim to nije dovoljno, moramo mnogo raditi, stići do svih birača i saslušati njihove probleme, i upoznati ih sa našim ciljevima. Potrebna nam je ubedljiva pobeda kako bismo mogli da realizujemo svoje ciljeve. Za postizbornog koalicionog partnera vidimo sve stranke koje su spremne da svojim radom podrže naše ideje. Očekujemo fer i korektan odnos svih stranka koje učestvuju na izborima. Želim da se borimo idejama i radom. Prijepolje moramo učiniti boljim mestom za život i rad svih građana. Ovo je multi - nacionalna sredina i od uvek smo složno živeli i radili. Smatram da ćemo napraviti koaliciju koja će podjednako dobro zastupati interese svih naših građana. SPS je Vaš koalicioni partner. Moram da Vas pitam koliko možete da se oslonite na jednog Kijanovića, oni imaju problem u svojim redovima, samovolju, njihovi odbornici su predloženi bez saglasnosti članova stranke u Prijepolju, to tvrde njihovi članovi? Ne mešamo se u kadrovsku strukturu i funkcionisanje drugih stranaka pa ni koalicionih partnera. Za sada je saradnja sa svim koalicionim partnerima korektna. A na koga sigurno računate kao stabilne saradnike i partnere sutra u vlasti ? Koalicioni partner nam može biti onaj ko je spreman da vredno i naporno radi kako bi se Prijepolje podiglo na svim poljima. Mnogo posla nas čeka. Snagu i optimizam mi daje snažni ekonomski napredak Srbije, isključivo zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, a mi moramo uhvatiti priključak tog razvoja i napretka. Imamo ogroman potencijal i opet ću naglasiti, sjajne, preduzimljive ljude koje želimo da saslušamo i koji imaju sjajne ideje za napredak naše opštine koje moraju biti uvažene. Lista Srpske napredne stranke u Prijepolju uz pomoć Vlade Republike Srbije svim građanima može garantovati sigurniji, lepši i kvalitetniji život. Vladimir Babić (1974) rođen je u prijepoljskom naselju Ivanje, po zanimanju je diplomirani pravnik. Oženjen je i otac troje dece.  

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: informer.rs

Link: http://informer.rs/vesti/politika/519563/prijepolje-novom-pocetku-babic-krsio-zakon-morace-odgovara-grad-mora-uhvatiti-korak-ostalim-delom-zemlje

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: PRIJEPOLJE NA NOVOM POČETKU! Babić: Ko je kršio zakon moraće da odgovara,grad mora uhvatiti korak sa ostalim delom zemlje!

Glas zapadne Srbije 19:33 19. 05. 2020.Dugo je naprednjačka vlast kuburila sa kadrovima u Prijepolju. Na čelu odbora duži niz godina nalazio se Dragoljub Zindović koji je nošen na krilima te stranke uživao u nekoliko čelnih funkcija, počevši od načelnika okruga pa do predsednika opštineIpak, reklo bi se da se nije nimalo proslavio, a prijepoljski naprednjaci već godinama su ogorčeni na sopstvenu vlast dok su čelnici opterećeni brojnim aferama, počevši od hapšenja direktora javnih ustanova, javnim nabavkama a dokusurila su ih, reklo bi se, lažna obećanja koja su ostala mrtvo slovo na papiru.Dugo vremena trebalo je da vrh stranke preseče agoniju ali ipak se to dogodilo. Zindović je smenjen sa čela partije a na njegovo mesto postavljen je mlad i, kako mnogi tvrde, izuzetan čovek, koji nije čak ni u sopstvenoj stranci trpeo manipulacije i to je javno pokazao. Ima i onih koji mu ne proriču dug vek jer smatraju da je njegovo poštenje osnovna mana. Ali šta je tu je. Ovo je prvi intervju čoveka koji je bio proteran, a onda došao na čelo stranke kojoj pripada od osnivanja.Našli ste se na odgovornom mestu, gotovo je jasno da ćete biti jedan od čelnih ljudi u ovom gradu. Mnogi vas podržavaju, ali tu su i oni koji su vas proterali. Koliko dugo ste u politici i da li posle svega što ste doživeli verujete da će te uspeti sa vašim idejama ?Neprekidno radim na kreiranju jakog tima, a uslov za ulazak u taj tim je beskrajna ljubav prema Prijepolju i spremnost da mnogo radimo za opšte dobro, dobro svih Prijepoljaca. Član sam Srpske napredne stranke od osnivanja, stranke koja je iznedrila neverovatnu energiju i snagu promena u Srbiji. Danas je Srbija, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, ekonomski lider na Balkanu, a na međunarodnom polju nikada uvaženija i poštovanija.Ogromna ljubav prema Prijepolju i jasna vizija kako da popravimo uslove za život građana na svim poljima u našoj opštini pobeđuju svaku prepreku.SNS u Prijepolju je već duže vreme kuburio sa aferama rukovodstva opštine. Među njima su ljudi iz vaše stranke, ali i iz SPS-a i SPP-a ?GZSUvek sam za to da nadležni organi ispitaju sve pritužbe o nenamenskom trošenju novca građana. Srpska napredna stranka je delovala veoma konkretno, uradila jasnu analizu i dala priliku novim ljudima. Onaj ko stavi lični interes ispred interesa građana sigurno neće biti moj saradnik i boriću se političkim sredstvima da takvi dodatno ne guše Prijepolje.Pitam Vas ko će odgovarati za te afere, za fotelje, nezakonite odluke, novac od poplava, tetkina preduzeća, prozore od 2.000 evra? Možete li preseći i stati na put takvim pojavama?Okupili smo nove ljude, domaćine, sjajan spoj mladosti i iskustva, Stručnjake iz svih oblasti, koji su usmereni na kreiranju atmosfere koja će doneti mnogo projekata za opšte dobro, dakle za dobro svih građana Prijepolja, bez ikakvih podela. Prijepolje je mesto sjajnih, preduzimljivih ljudi, punih sjajnih ideja i ljubavi prema svom gradu. Želim ih sve u zajedničkom timu koji će Prijepolje vratiti na mesto lidera u investicijama u Zlatiborskom okrugu.Što se tiče odgovornosti, svi koji su učestvovali u nečasnim radnjama treba da odgovaraju u skladu sa zakonom i delima koja su počinili, ako jesu. To treba da bude posao nadležnih organa.Prijepolje se ne može pohvaliti infrastrukturnim radovima. Bolna tačka je deponija, ona je ruglo i Prijepolja i Srbije. Taj problem je višedecenijski i mnogi su se kleli da će ga rešiti?Rešenje problema deponije će mi biti jedan od prioriteta. Ona može biti rešena uz dobru lokalnu inicijativu i predloge, sinhronizovano sa podrškom države u koju ne sumnjam. Ne prihvatam izgovore da je država kriva. Definitivno je moralo biti više lokalne inicijative, više fleksibilnosti i ideja. Ne želim ono ruglo na ulasku u našu prelepu opštinu, ne želim da se naruši ičije zdravlje, niti da više ijedan prolaznik kroz Prijepolje pita svoje poznanike koji žive ovde, zašto ste dozvolili ono ruglo na ulasku u grad?Čuo sam previše objašnjenja zašto nije moglo ili zašto nešto ne može, a ja želim da sa svojim timom dajem odgovore kako je nešto korisno za naše građanje moguće i izvodljivo.Tamo gde se trošilo nemilice i bez potrebe, trošićemo za stvarne potrebe građana. Napravićemo vidljivim sve ciljeve i realizovati planove javnih preduzeća, tako da će građani moći da prate njihov rad.Nemate velikih investicija. Nema projekata? Zašto, gde zapinje, pretekle su Vas okolne opštine?I to je tačno. Nismo u proteklom periodu imali spremne projekte za velike investicije. A projektna dokumentacija je polazna tačka dobre investicije. Zamislite koliko toga nije došlo u Prijepolje i to u vreme snažnog ekonomskog rasta Srbije, u vreme kada svaki dobar projekat može biti finansiran od strane ekonomski oporavljene Srbije.Do uspeha i velikih investicija ne postoje prečice, već samo naporan rad, istrajnost, upornost i pravilo da odustajanje od borbe za napredak nije opcija.Mnogo je nerešenih pravno - imovinskih odnosa, koji su kamen spoticanja u ralizaciji i najmanjih projekata, a ključ za pripremu i realizaciju projekata je dobar, stručan i vredan tim. I naravno, rešeni imovinsko - pravni odnosi. Lokalna samouprava mora biti stalno otvoren servis i podrška privredi, obrazovanju, kulturi, sportu… svakoj dobroj ideji. Mi smo tu zbog građana a ne oni zbog nas a bojim se da su neki u lokalnoj vlasti pomislili da građani postoje zbog njih.Kakav vam je koalicioni potencijal, koga vidite kao saveznike uoči ovih izbora?Napravili smo široku koaliciju sa ogromnim koalicionim potencijalom. Međutim to nije dovoljno, moramo mnogo raditi, stići do svih birača i saslušati njihove probleme, i upoznati ih sa našim ciljevima. Potrebna nam je ubedljiva pobeda kako bismo mogli da realizujemo svoje ciljeve. Za postizbornog koalicionog partnera vidimo sve stranke koje su spremne da svojim radom podrže naše ideje. Očekujemo fer i korektan odnos svih stranka koje učestvuju na izborima. Želim da se borimo idejama i radom. Prijepolje moramo učiniti boljim mestom za život i rad svih građana. Ovo je multi - nacionalna sredina i od uvek smo složno živeli i radili. Smatram da ćemo napraviti koaliciju koja će podjednako dobro zastupati interese svih naših građana.SPS je Vaš koalicioni partner. Moram da Vas pitam koliko možete da se oslonite na jednog Kijanovića, oni imaju problem u svojim redovima, samovolju, njihovi odbornici su predloženi bez saglasnosti članova stranke u Prijepolju, to tvrde njihovi članovi?Ne mešamo se u kadrovsku strukturu i funkcionisanje drugih stranaka pa ni koalicionih partnera. Za sada je saradnja sa svim koalicionim partnerima korektna.A na koga sigurno računate kao stabilne saradnike i partnere sutra u vlasti ?Koalicioni partner nam može biti onaj ko je spreman da vredno i naporno radi kako bi se Prijepolje podiglo na svim poljima. Mnogo posla nas čeka. Snagu i optimizam mi daje snažni ekonomski napredak Srbije, isključivo zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, a mi moramo uhvatiti priključak tog razvoja i napretka. Imamo ogroman potencijal i opet ću naglasiti, sjajne, preduzimljive ljude koje želimo da saslušamo i koji imaju sjajne ideje za napredak naše opštine koje moraju biti uvažene.Lista Srpske napredne stranke u Prijepolju uz pomoć Vlade Republike Srbije svim građanima može garantovati sigurniji, lepši i kvalitetniji život.Vladimir Babić (1974) rođen je u prijepoljskom naselju Ivanje, po zanimanju je diplomirani pravnik. Oženjen je i otac troje dece.GZSGZS                              

----------------------------------------------------------

Datum: 19.05.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Biznis/a601237/Umesto-drzave-tender-za-izgradnju-autoputa-raspisala-kineska-kompanija-Sandong.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Umesto države, tender za izgradnju autoputa raspisala kineska kompanija Šandong

Autor:Miodrag SoviljNajavljena izgradnja autoputa koji će povezati Beograd, Zrenjanin i Novi Sad, za pedalj je bliža realizaciji, budući da je raspisan tender za idejni projekat buduće saobraćajnice. Međutim, stručnjaci u izgradnji autoputa na toj trasi ne vide nikakvo ekonomsko opravdanje i smatraju da je u pitanju isplata političkih interesa saradnje Srbije i Kine.Kako će izgledati takozvano "vojvođansko P", odnosno projekat povezivanja Bačke, Banata i Beograda brzom saobraćajnicom? Tender za taj projekat nije raspisala država, već privatna kineska kompanija Šandong. Srpski propisi o javnim nabavkama zaobiđeni su zahvaljujući rupi u zakonu, koja to omogućava ukoliko je po sredi međudržavni ugovor. Ili, kako tumači profesor saobraćaja, kupovina politike novcem građana."Do sada se pokazalo da su tako ugovoreni projekti za 30-40 odsto skuplji nego da se išlo preko otvorenog postupka javne nabavke. Svi mi to plaćamo, i sada bih ja voleo da neko napravi kalkulaciju koliko košta ta politika. Ovde je reč o politici, ne o struci. Ovo veze nema sa ekonomijom i građevinarstvom", smatra profesor Građevinskog fakulteta u penziji Aleksandar Cvetanović.U ministarstvu saobraćaja kažu da su otvoreni za kritike, ali da konačna cena izgradnje autoputa nije poznata. Iako se procenjuje na oko 600 miliona evra, jasno je, kažu, da na konačni ceh utiču brojni faktori."Uvek može da se napravi analiza koliko košta jedinična cena linijskog objekta, i to zavisi od projekta do projekta, konkretne situacije na samom terenu, da li će se pojaviti neka ograničenja. Ali to su vrlo složeni projekti koji, kada se konačno realizuju, možemo da pravimo neku analizu", rekao je pomoćnik ministra saobraćaja Đorđe Milić.Stručnjaci se pitaju i da li je pravljena analiza opravdanosti takve investicije, budući da pomenutu deonicu dnevno koristi između četiri i osam hiljada vozača, a da je minimum koji se smatra opravdanim za izgradnju autoputa iznosi 15.000. Nadležni kažu, gradimo za budućnost i ekonomski razvoj zapostavljenog Banata."Sa tog stanovišta očekujemo pozitivne trendove, i važno je shvatiti to da mi ne planiramo u odnosu na sadašnje stanje, već radimo projekcije i prognoze saobraćaja u odnosu na pretpostavljeno buduće stanje razvoja", naveo je Milić. Sve kompanije koje u Srbiji rade na osnovu međunarodnih ugovora trude se da što manje angažuju domaće firme, a da one koje i dobiju posao, što manje plate, poručuje profesor Cvetanović. Kako kaže, zbog takve razvojne politike trpe srpske građevinske firme - nekadašnji giganti, primorani su da jedu mrvice sa stola, dok strane kompanije uz državni blagoslov kupe kajmak."Šta ćemo mi u Srbiji raditi? Sastavljati žicu sa žicom i biti podizvođač podizvođača. Ove naše firme koje dobiju te poslove, one su na granici rentabiliteta, čak i gubitka", rekao je Cvetanović.Poseban problem mogla bi da predstavlja trasa planiranog autoputa, koja delom preseca parcele nekadašnjeg PKB-a, koji je država pre dve godine prodala arapskoj Al-Dahri. U tom slučaju, država će morati da po tržišnoj ceni otkupi zemljište koje je prodala ispod realne cene.          

----------------------------------------------------------