Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 23.06.2020

Medij: 24 Sata     Strana: 6

Rubrika: Beograd

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: POKRENUT POSTUPAK ZA POPRAVKU LIFTA NA MOSTU NA ADI

Pokrenut postupak za popravku lifta na mostu na adi

lIft u sklopu Mosta na Adi i petlje Radnička napokon će biti osposobljen. Sekretarijat za komunalne i stambene poslove i Direkcija za građevinsko zemljište raspisale su tender za izbor firme koja će detektovati kvar, zatim ga otkloniti i ubuduće biti nadležna da održava kabinu. U ove svrhe biće izdvojeno ukupno 21 milion dinara.

Kako se navodi u javnoj nabavci, izabrana firma biće u obavezi da sačini izveštaj o obavljenoj detekciji kvara, koji treba da sadrži spisak svih delova koje treba popraviti kako bi se lift doveo u ispravno stanje. Nakon toga, biciklisti i pešaci kojima je neophodno, napokon će moći da se prevezu ovim liftom.

“Procenjena vrednost posla otkrića kvara na liftovima iznosi milion dinara. Popravka sa izdavanjem sertifikata i redovno održavanje liftova procenjeno je na 20 miliona dinara. Uz servisiranje i popravku svih neispravnih delova mora se pribaviti pozitivan stručni nalaz o pregledu i ispitivanju lifta izdatog od imenovanog tela”, navodi se u nabavci.

Sekretarijat za javni prevoz formalno je preuzeo gazdovanje nad javnim liftovima u avgustu prošle godine. llll

----------------------------------------------------------

Datum: 23.06.2020

Medij: Danas     Strana: 13

Rubrika: Dijalog

Autori: Mikloš Biro

Teme: Korupcija

Naslov: Zaštoje lideru SNS baš toliko stalo da uništi DS?

Zašto je lideru SNS baš toliko stalo da uništi DS?

LICNI STAV

Prošlonedeljni upad i nasilni prekid Glavnog odbora DS, uz upadljivo učešće nabildovanih pripadnika nekakvog „obezbeđenja“, nameće pitanje - zašto je vladajućem režimu toliko stalo da ubije tu stranku? Stranku koju Vučić naziva „žutim lopovima“ i ne propušta da podseti da je ona osvojda samo dva odsto glasova na beogradskim izborima, ali birala predsednika na demokratskim izborima, za razliku od svih ostalih stranaka koje se sastoje od lidera i njegovih satelita i gde je lider personifikacija stranke. To je za nedemokratski režim opasan presedan koji treba uništiti.

  1. Gradonačelnici iz DS su demonstrirali da se lokalna uprava može voditi transparentno, bez korupcije i u interesu naroda. To je opasan presedan koji pokazuje da se može vladati drugačije od načina kako vladaju režimske kabadahije. Presedan koji govori o prednostima demokratije i stoga ga treba satrti.
  2. DS je okupio grupu uvaženih intelektualaca u Građanski demokratski klub i oslanja se na savete kompetentnih i časnih ljudi. To je opasan presedan koji može da,

? Demokratska stranka je jedina stranka u Srbiji koja

ima ozbiljno demokratsko ustrojstvo. To je jedina stranka koja je (čak sedam puta) birala predsednika na

demokratskim izborima, za razliku od svih ostalih stranaka koje se sastoje od lidera i njegovih satelita i gde je lider personifikacija stranke. To je za nedemokratski režim opasan presedan koji treba uništiti istovremeno, ne propušta da, usred proglašenja trijumfa na izborima, seiri nad sukobima na Glavnom odboru DS?

Zašto bi ta, po njegovim rečima, „marginalna stranka“ bila toliko važna?

Evo odgovora:

  1. Demokratska stranka je jedina stranka u Srbiji koja ima ozbiljno demokratsko ustrojstvo. To je jedina stranka koja je (čak sedam puta) kao antipod, ukaže na pogubnost aktuelne nekompetentne i korumpirane vlasti.
  2. DS je u nacrtu svog Statuta predvidela da predsednik može biti biran najviše dva puta. To može biti nezgodan presedan za autoritarnog vladaoca koji, poput Erdogana, ima ambicija da bude doživotni predsednik Srbije.

Autorjepenzionisaniprofesor

univerziteta u Novom Sadu

Mikloš

Biro

----------------------------------------------------------

Datum: 23.06.2020

Medij: Danas     Strana: 9

Rubrika: Društvo

Autori: V. Jeremić

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jutkina predizborna kocka se nije isplatila

TRAGOM: Milutin Jeličić, bivšipredsednik opštine Brus, iakoje dvaputa izbegao privođenje u sud, urednoglasao na izborima

Jutkina predizborna kocka se nije isplatila

Lukić: Pretpostavljam da Jeličić još uvek ima svoje ljude u policiji Beograd - lako je policija u dva navrata bezuspešno pokušavala da privede Milutina Jeličića Jutku na glavni pretres u postupku koji se protiv njega vodi zbog polnog uznemiravanja i nedozvoljenih polnih radnji, bivši predsednik opštine Brus je pre dva dana uredno glasao na lokalnim i parlamentarnim izborima.

Marija Lukić, oštećena u postupku koji se vodi protiv Jeličića, komentarišući ovu činjenicu ističe da je sada još evidentnije da lokalna policija u Brusu učestvuje u opstrukciji sudskog postupka.

- U danu kada se prvi put nije pojavio na suđenju, javljali su mi se ljudi koji su videli Jeličića kako u gradu sprovodi predizborne aktivnosti. Ja sam nakon toga pozvala načelnika policije u Brusu, ali ništa se nije dogodilo. Pretpostavljam da on još uvek ima svoje Ijude u policiji i da niko nije želeo da mu se zamera, navodi Lukić.

Jeličić je u dva navrata 10. i 19. juna, bez validnog opravdanja, propustio da se pojavi u Osnovnom sudu u Kruševcu gde se protiv njega vodi postupak zbog polnog uznemiravanja Marije Lukić. U oba navrata, postupajući sudija je naložio da ga policija privede na pretres, ali je oba puta došao odgovor da policija nije mogla da ga pronade na kućnoj adresi.

U međuvremenu, zajedno sa parlamentarnim održani su i lokalni izbori u opštini Brus. lako je uveliko najavljivano da će Jeličić nastupiti na listi Srpske radikalne stranke za parlamentarne izbore, od toga se odustalo. Umesto toga, Jeličić je predvodio lokalnu grupu građana „Za moderan Brus“ koja je, prema poslednjim podacima, osvojila sedam od 29 mandata u lokalnoj skupštini. Apsolutnu većinu od 16 mandata, osvojila je Jeličićeva bivša partija Srpska napredna stranka.

- Moj utisak je da je Jeličić izbegavao suđenje do izbora, nadajući se da će ostvariti znatno bolji rezultat, kako bi onda mogao da trguje mandatima. Evidentno je da to nije uspelo, navodi Marija Lukić. Ona naglašava da bi sudsko veće u najskorijem periodu trebalo da, po zahtevu tužilaštva, raspiše nalog za određivanje pritvora Jeličiću, dodajući da bi naredni glavni pretres trebalo da bude zakazan u ekspresnom roku.

Jeličić je u toku jučerašnjeg dana bio nedostupan na broj koji ima redakcija Danasa.

  1. Jeremić

Prikrivanje imovine Suđenje za seksualno uznemiravanje, međutim, nije jedini pravni postupak koji se vodi protiv bivšeg predsednika opštine Brus. Kako su pisali mediji, Osnovno javno tužilaštvo u Kruševcu nedavno je pokrenulo istragu protiv Jeličića, zbog prikrivanja stana u Beogradu od Agencije za borbu protiv korupcije. Kako je prvi objavio Insajder, Jeličić je vlasnik stana u ulici Svetozara Markovića koji nije prijavio. U trenutku kada seta informacija pojavila, Jeličiću je tekao rok provere od dve godine, zbog osmomesečne uslovne kazne na koju je osuđen upravo zbog prikrivanja imovine.

----------------------------------------------------------

Datum: 23.06.2020

Medij: Kurir     Strana: 8

Rubrika: Vesti

Autori: Katarina Blagović

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: BALŠA OSNOVAO AKADEMIJU, ŠEŠELJ IMA PENZIJU ČANAK IDE U POKRAJINSKI, PARLAMENT

KATARINA BLAGOVIĆ

Politički zemljotres izazvan parlamentarnim izborima na kojima su cenzus prešle samo tri liste, mimo manjinskih stranaka, izbacio je iz skupštinskih klupa dugogodišnje poslanike. Gordana Čomić, Vojislav Šešelj, Vjerica Radeta, Nataša Jovanović, Milorad Mirčić, Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, Drago-Ijub Mićunović, Balša Božović i Radoslav Milojičić Kena važili su za najprepoznatljivije parlamentarce, a posle ovih izbora ostali su van Skupštine.

Većinanjih će, kažu, nastaviti političku borbu u okviru svojih stranaka, a kad je reč o izvoru prihoda, odgovori su šarenoliki - od prelaska u privatni sektor do životarenja od penzije.   Rotacije Za Nenada Čanka, lidera LSV, nema neke velike razlike - on će parlamentarnu klupu zameniti pokrajinskom - biće poslanik u vojvođanskom parlamentu. Na penziju će moći da računaju, bar dok ne dođu do nekog drugog izvora prihoda, skupštinski veterani - Dragoljub Mićunović, Vojislav Šešelj i Vjericaßadeta. Šešeljeva penzija, premapodacimaAgencije za borbu protiv korupcije, iznosi 43.000 dinara, dok je Radetina nešto veća i iznosi 59.000 dinara. Milorad Mirčić, višegodišnji poslanik SRS, kaže u razgovoru za Kurir da će se sada baviti strankom. Na pitanje šta će mu biti izvor prihoda, on navodi:

- Predstoji da čovek to rešava sada, shodno znanju i iskustvu. Ja sam inženjer tehnologije. Ima posla, pitanje da li će baš vas da prime. Mene je najveći strah za Srbiju, ne da li ćujapreživeti zamesec-dva...

Snašlise

Radoslav Milojičić Kena, koji je bio poslanik DS, kaže da će nastaviti svoju političku borbu u dva pravca - smena „nesposobnog rukovodstva" DS jerbez jakogDS, kako navodi, nema smenevlasti. - Ja sam dete sa sela i nisam kao ostale pokondirene tikve odlazio za Beograd, bavimo se porodično poljoprivredom ekonomista sam, imam 36 godina, a poslanik sam četiri tako da, kako sam živeo bez poslaničke plate 32 godine, živeću i dalje - kaže Milojičić. Njegov saborac Balša Božović ističe da će se sada okrenuti privatnom sektoru. Prvo, nastaviću da se borim za obespravljene građane, i to nastavljam kao član DS. Drugo, idem u privatni sektor. Jedan sam od osnivača jedne regionalne akademije za razvoj demokratije koja će se baviti reformama, problemimakojeimaju države zapadnog Balkana i koja će raditi na približavanju Srbije i zapadnog Balkana sa EU, zajedno sa naja-

ktivnijim mladim političa- . rima iz regiona. To je počelo da radi, sad ću imati više vremena da se posvetim tome. Tu je i Aleksandra Jerkov, Maja Videnović, naše kolege iz regiona... - navodi ßožović.

Gordana Čomić

GOTOVP JE S MOJOM POLITICKOM BORBOM

Gordana Comić, dugogodišnja poslanica DS, koja je na izborima bila na listi UDS, kaže da je zbog loših izbornih rezultata rešila da okonča svoju političku borbu. - Zaslužen neuspeh, samo je naša odgovornost što nismo rečima o evropskoj Srbiji umeli dopreti do Ijudi, a istraživanja su ukazivala na ovakav ishod. Prestaje mojajavna, institucionalna i politička odgovornost i ostaje samo privatna i Lična za podršku evropskoj Srbiji i demokratiji - rekla je Čomićeva za Espreso.

----------------------------------------------------------

Datum: 23.06.2020

Medij: Politika     Strana: 1,4

Rubrika: Bez naslova

Autori: Novica Đurić

Teme: Korupcija

Naslov: Nove litije i nova hapšenja

Nove litije i nova hapšenja

Od naiuei sšalnsl doiisnika Novica Đurić

Podgorica - Crnogorska policija odbila je da obezbeđuje litije, ali je zato bila veoma efikasna u privođenju sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve. Samo je u Beranama privedeno šest sveštenika, a policijsko ispitivanje od nekoliko sati prošli su sveštenici iz Žabljaka, Bara, Bijelog Polja, Budve... U Centar bezbednosti Podgorica na informativni razgovor juče je bio pozvan i mitropolit crnogorsko-primorski AmfiLohije. Poziv je usledio zbog toga što je mitropolit bio organizator nedeljne podgoričke litije.

Očekivalo se da će policija mitropolita pozvati da daje izjave zbog najnovijih okupljanja naroda, ali se pokazalo da su imena potpisnika prijava za održavanje litija bila samo policijski izgovor za hapšenja sveštenstva.

Nakon održane litije ulidama Pljevalja, policija je preksinoć u gluvo doba noći pozvala na informativni razgovor Velu Mićković, potpredsednicu Crkvenog odbora pri Crkvi Svete Petke i direktorku „Pljevaljskih novina”. strana 4

Mitropolit Amfilohije jučeje

pozvan na

informativni razgovor u podgorički Centar

bezbednosti

Nove litije i nova hapšenja

Juče ujutru poziv za saslušanje

dobilo je svih osam preostalih potpisnika zahteva za javno okupljanje u Pljevljima, koje je policija odobrila: Milovan Gogić, Milinko Gazdić, Predrag Cvijović, dr Milorad Unković, Miomir Lončar, Dragiša Spajić, Gorčilo Bujišić i Miško Gogić. Stavlja im se na teret kršenje člana 287 Krivičnog zakonika Crne Gore, koji se odnosi na nepoštovanje mera za suzbijanje zarazne bolesti.

Ispred opštinskih policijskih stanica narod je čekao da policija oslobodi sveštenike pevajući molitvene pesme, a posebno dirljiv trenutak desio se kada su pred Centar bezbednosti Nikšića stigle monahinje manastira Svetog apostola Luke u Župi nikšićkoj.

Sveštenik Miodrag Todorović pušten je oko ponoći, nakon skoro dvočasovnog saslušanja u zgradi Centra bezbednosti u Nikšiću, a pušten je i sveštenik Miodrag Todorović koji je u policiju bio pozvan „radi prikupljanja obaveštenja, nakon završenog molebana i litije u Nikšiću”. Njegov advokat Sava Kostić kazao je da je Todorović policiji objasnio da su tokom organizovanja molebana i litija poštovane sve mere Nacionalnog koordinacionog tela, jer su redari vodili računa da „u grupi bude manje od 200 ljudi kada je krenula litija, a da je tokom puta bio razmak u odnosu na ostale građane”.

Sveštenik iz Bijelog Polja Milosav Jovanović pušten je nakon zahteva mitropolita Amfilohija, dok je iguman manastira Zlateš u Tomaševu Nikolaj Stamatović pred progonom iz Crne Gore, jer je granična policija utvrdila da kao državljanin Srbije nije imao dozvolu boravka u Crnoj Gori, a prilikom kontrole nije imao lična dokumenta.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je nakon litije koju je predvodio ulicama Podgorice da je „glas naroda koji se čuje na litijama Božji glas, jer narod koji se na njima sabira je čekao dugo vremena da oseti da je slobodan”.

On se osvrnuo na optužbe koje se čuju od najuticajnijih ljudi iz vlasti na račun Crkve, među kojima je izdvojio predsednika Crne Gore Mila T)ukanovića i direktora Uprave policije Veselina Veljovića, ocenjujući da oni „govore besmislice tvrdeći da je narod u litijama izmanipulisan od Crkve”.

O represiji policije nad sveštenstvom i narodom, mitropolit je kazao da izražava poštovanje i ljubav prema policajcima „koji dobijaju naredbe koje moraju zbog parčeta hleba da izvršavaju”. II

U Beranama je privedeno šest sveštenika, a

policijsko ispitivanje od nekoliko sati prošli su sveštenici iz Žabljaka, Bara, Bijelog Polja, Budve...

Front poziva policajce pravoslavne vere da skinu uniforme Podgorica - Demokratski front (DF) juče je pozvao pravoslavce da napuste „privatnu miliciju đukanovića” koja progoni Crkvu i hapsi sveštenike. „DF najoštrije osuđuje protivustavno i nezakonito postupanje direktora UP Veselina Veljovića, koji je po direktnoj instrukciji predsednika DPS-a Mila Bukanovića i njegovog zamenika Duška Markovića doneo odluku da ne obezbeđuje i reguliše saobraćaj tokom litija, koje organizuje Crkva sa vernim narodom”, navedeno je u saopštenju DF-a.

Demokratski pokretjoš jednom poziva „sve pravoslavce u policiji koji nisu uprljali ruke korupcijom i kriminalom” da napuste „privatnu miliciju kojom upravlja potrčko švercera i mafijaša” i pređu na stranu svog naroda, koji odlučno i hrabro brani svoje svetinje, svoj dom, porodicu, veru, tradiciju. „Draga braćo i sestre u uniformama, vi ste zakletvu položili narodu i državi, a ne lopovima, kriminalcima, švercerima, koji sada žele da iz Crne Gore eliminišu pravoslavno hrišćanstvo, da nas pounijate i pokatoliče. Zato pređite na stranu naroda is narodom nastavite krsni hod”, piše u poruci DF-a.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.06.2020

Medij: Nova S

Rubrika: Među nama/Nova S

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Gost Zoran Gavrilović - Birodi

Gost emisije je sociolog Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja ,on je komentarisao rezultate jučerašnjih izbora.Zoran Gavrilović smatra da je Aleksandar Vučić tokom izbornog procesa a nasuprot zakonima,Ustavnom sudu i Agenciji za borbu protiv korupcije predstavljen kao predsednik Srbije i kao predsednik SNS-a.Tokom poslednjih deset dana izborne kampanje u centralnim dnevnicima na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću i kablovskom kanalu N1, Aleksandar Vučić dominantno je bio zastupljen kao predsednik Republike, a stranke bojkota cenzurasane su i negativno predstavljene na nacionalnim TV.To je jedan od zaključaka media monitoring tima Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) koji je poslednjih deset dana predizborne kampanje analizirao izveštavanje centralnih dnevnika na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću i kabloskom kanal N1.Pomnju se i Paraćin i Šabac na kojim je SNS-a takođe uzeo vladajuću većinu.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.06.2020

Medij: Nova S

Rubrika: Među nama/Nova S

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Gosti Marinika Tepić i Dušan Spasojević

Sumiraju se utisci a i rezultati,jedno je sigurno u parlament će ući tri partije : SNS, SPS i SPAS. U parlament ulaze i stranke nacionalnih manjina za koje važi poseban cenzus.Šta je bilo sa opozicijom tj. onim delom koji je bojkotovao izbore ali i onima koji su pregovarali sa vlasti su samo neka od pitanja za Mariniku Tepić iz SZS i Dušana Spasojevića sa Fakulteta političkih nauka.Gosti govore o korupciji tokom izbora ,izbornim rezultatima u Beogradskim opštinama Stari grad i Vračar ali i rezultatima izbora u gradovima Paraćinu i Šapcu.Dušan Spasojević govori o izjavi Aleksandra Vučića koji je povodom incidenata u Demokratskoj stranci izjavio:"Pustili smo ih u medije a videli smo šta se desilo".Marinika Tepić.Takođe pominju se i ocene Evropske unije povodom izbora u Srbiji.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.06.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/novi-zakon-o-javnim-nabavkama-ublazava-primenu-instituta-negativne-reference/wygdzkg

Autori: T.K.

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novi Zakon o javnim nabavkama od 1. jula

Novi Zakon o javnim nabavkama, čiji početak primene je zakazan za 1. jul, za razliku od trenutno važećeg ne sadrži posebno naslovljenu odredbu negativnih referenci.Suštinski, ovo znači da više nema posebnog člana naslovljenog kao "negativne reference" koji je do sada postojao, već da ona postoji kao jedna od zakonskih mogućnosti za isključenje privrednog subjekta iz postupka javne nabavke, navodi Institut za javne nabavke, prenosi eKapija."Naime, ono što sada poznajemo kao negativnu referencu regulisano je članom 112. Zakona o javnim nabavkama i predviđa situaciju kada naručilac u konkursnoj dokumentaciji predvidi da će isključiti privrednog subjekta ako utvrdi da privredni subjekt u periodu od prethodne tri godine od dana isteka roka za podnošenje ponuda nije ispunjavao obaveze iz ranije zaključenih ugovora o javnoj nabavci ili ranije zaključenog koncesionog ugovora, čija je posledica bila raskid tog ugovora, naplata sredstva obezbeđenja, naknada štete ili dr.", podseća Institut.Po novom zakonu, ova mogućnost će i dalje postojati i dalje kao mogućnost, ali, samo ukoliko je naručilac tako predvideo konkursnom dokumentacijom, a ukoliko ove odredbe u konkursnoj dokumentaciji nema, naručilac neće moći naknadno da je primenjuje.Prema poslednjem objavljenom biltenu Republičke komisije za zaštitu prava, i dalje nema mnogo odluka kojima je komisija razmatrala nepravilnost postupanja naručilaca prilikom primene odredbi zakona o negativnim referencama.Kako u samoj komisiji kažu, ovaj institut se ne primenjuje mnogo među naručiocima, pa ponuđači i nemaju prilike da osporavaju ovakvo postupanje.Komisija je u neku ruku zauzela stav da su razlozi neprimenjivanja ovih odredbi od strane naručilaca psihološke prirode, odnosno, da kod naručilaca postoje određene neprijatnosti i odsustvo želje da se "zameraju ponuđačima"."Iz iskustva Instituta za javne nabavke navedeno možemo potvrditi uz dopunu da službenici za javne nabavke kod naručilaca jako često ističu da je prikupljanje dokaza u ovu svrhu još jedan posao koji moraju dodatno uraditi, da im stvara administrativno opterećenje, te da globalno neće postići ništa, upravo iz razloga što je postojanje negativne reference mogućnost naručioca da odbije ponudu, ne i njegova obaveza", navodi Institut za javne nabavke.Međutim, pred komisijom se sporadično javljaju primeri kada je naručilac dodelio negativnu referencu, na osnovu dokaza drugih naručilaca i tako odbio ponudu.Institut podseća naručioce da se dokazima drugih naručilaca mogu služiti samo pod sledećim uslovima:- ako je reč o razlogu koji je nastao u prethodne tri godine pre objavljivanja poziva za podnošenje ponuda,- kada je dokaz za tu okolnost pravosnažna sudska odluka ili konačna odluka drugog nadležnog organa,- kada je reč o istovrsnom predmetu javne nabavke.U relativno skorijoj praksi, Republička komisija je donela par odluka kojima je potvrdila odluku naručioca o odbijanju ponude zbog negativne reference. Tako je potvrđena odluka naručioca koji je sprovodio javnu nabavku hrane - pilećeg mesa, kada je utvrđeno da naručilac poseduje drugi odgovarajući dokaz primeren predmetu javne nabavke, u vidu faktura i računa iz kojih se nesumnjivo može utvrditi kašnjenje u isporuci iz prethodno zaključenog ugovora o javnoj nabavci, navodi Institut za javne nabavke.            

----------------------------------------------------------

Datum: 22.06.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/novi-zakon-o-javnim-nabavkama-ublazava-primenu-instituta-negativne-reference/wygdzkg

Autori: T.K.

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novi Zakon o javnim nabavkama od 1. jula

Novi Zakon o javnim nabavkama, čiji početak primene je zakazan za 1. jul, za razliku od trenutno važećeg ne sadrži posebno naslovljenu odredbu negativnih referenci.Suštinski, ovo znači da više nema posebnog člana naslovljenog kao "negativne reference" koji je do sada postojao, već da ona postoji kao jedna od zakonskih mogućnosti za isključenje privrednog subjekta iz postupka javne nabavke, navodi Institut za javne nabavke, prenosi eKapija."Naime, ono što sada poznajemo kao negativnu referencu regulisano je članom 112. Zakona o javnim nabavkama i predviđa situaciju kada naručilac u konkursnoj dokumentaciji predvidi da će isključiti privrednog subjekta ako utvrdi da privredni subjekt u periodu od prethodne tri godine od dana isteka roka za podnošenje ponuda nije ispunjavao obaveze iz ranije zaključenih ugovora o javnoj nabavci ili ranije zaključenog koncesionog ugovora, čija je posledica bila raskid tog ugovora, naplata sredstva obezbeđenja, naknada štete ili dr.", podseća Institut.Po novom zakonu, ova mogućnost će i dalje postojati i dalje kao mogućnost, ali, samo ukoliko je naručilac tako predvideo konkursnom dokumentacijom, a ukoliko ove odredbe u konkursnoj dokumentaciji nema, naručilac neće moći naknadno da je primenjuje.Prema poslednjem objavljenom biltenu Republičke komisije za zaštitu prava, i dalje nema mnogo odluka kojima je komisija razmatrala nepravilnost postupanja naručilaca prilikom primene odredbi zakona o negativnim referencama.Kako u samoj komisiji kažu, ovaj institut se ne primenjuje mnogo među naručiocima, pa ponuđači i nemaju prilike da osporavaju ovakvo postupanje.Komisija je u neku ruku zauzela stav da su razlozi neprimenjivanja ovih odredbi od strane naručilaca psihološke prirode, odnosno, da kod naručilaca postoje određene neprijatnosti i odsustvo želje da se "zameraju ponuđačima"."Iz iskustva Instituta za javne nabavke navedeno možemo potvrditi uz dopunu da službenici za javne nabavke kod naručilaca jako često ističu da je prikupljanje dokaza u ovu svrhu još jedan posao koji moraju dodatno uraditi, da im stvara administrativno opterećenje, te da globalno neće postići ništa, upravo iz razloga što je postojanje negativne reference mogućnost naručioca da odbije ponudu, ne i njegova obaveza", navodi Institut za javne nabavke.Međutim, pred komisijom se sporadično javljaju primeri kada je naručilac dodelio negativnu referencu, na osnovu dokaza drugih naručilaca i tako odbio ponudu.Institut podseća naručioce da se dokazima drugih naručilaca mogu služiti samo pod sledećim uslovima:- ako je reč o razlogu koji je nastao u prethodne tri godine pre objavljivanja poziva za podnošenje ponuda,- kada je dokaz za tu okolnost pravosnažna sudska odluka ili konačna odluka drugog nadležnog organa,- kada je reč o istovrsnom predmetu javne nabavke.U relativno skorijoj praksi, Republička komisija je donela par odluka kojima je potvrdila odluku naručioca o odbijanju ponude zbog negativne reference. Tako je potvrđena odluka naručioca koji je sprovodio javnu nabavku hrane - pilećeg mesa, kada je utvrđeno da naručilac poseduje drugi odgovarajući dokaz primeren predmetu javne nabavke, u vidu faktura i računa iz kojih se nesumnjivo može utvrditi kašnjenje u isporuci iz prethodno zaključenog ugovora o javnoj nabavci, navodi Institut za javne nabavke.            

----------------------------------------------------------

Datum: 22.06.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/novi-zakon-o-javnim-nabavkama-ublazava-primenu-instituta-negativne-reference/wygdzkg

Autori: T.K.

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novi Zakon o javnim nabavkama UBLAŽAVA primenu instituta NEGATIVNE REFERENCE

Novi Zakon o javnim nabavkama, čiji početak primene je zakazan za 1. jul, za razliku od trenutno važećeg ne sadrži posebno naslovljenu odredbu negativnih referenci.Suštinski, ovo znači da više nema posebnog člana naslovljenog kao "negativne reference" koji je do sada postojao, već da ona postoji kao jedna od zakonskih mogućnosti za isključenje privrednog subjekta iz postupka javne nabavke, navodi Institut za javne nabavke, prenosi eKapija."Naime, ono što sada poznajemo kao negativnu referencu regulisano je članom 112. Zakona o javnim nabavkama i predviđa situaciju kada naručilac u konkursnoj dokumentaciji predvidi da će isključiti privrednog subjekta ako utvrdi da privredni subjekt u periodu od prethodne tri godine od dana isteka roka za podnošenje ponuda nije ispunjavao obaveze iz ranije zaključenih ugovora o javnoj nabavci ili ranije zaključenog koncesionog ugovora, čija je posledica bila raskid tog ugovora, naplata sredstva obezbeđenja, naknada štete ili dr.", podseća Institut.Po novom zakonu, ova mogućnost će i dalje postojati i dalje kao mogućnost, ali, samo ukoliko je naručilac tako predvideo konkursnom dokumentacijom, a ukoliko ove odredbe u konkursnoj dokumentaciji nema, naručilac neće moći naknadno da je primenjuje.Prema poslednjem objavljenom biltenu Republičke komisije za zaštitu prava, i dalje nema mnogo odluka kojima je komisija razmatrala nepravilnost postupanja naručilaca prilikom primene odredbi zakona o negativnim referencama.Kako u samoj komisiji kažu, ovaj institut se ne primenjuje mnogo među naručiocima, pa ponuđači i nemaju prilike da osporavaju ovakvo postupanje.Komisija je u neku ruku zauzela stav da su razlozi neprimenjivanja ovih odredbi od strane naručilaca psihološke prirode, odnosno, da kod naručilaca postoje određene neprijatnosti i odsustvo želje da se "zameraju ponuđačima"."Iz iskustva Instituta za javne nabavke navedeno možemo potvrditi uz dopunu da službenici za javne nabavke kod naručilaca jako često ističu da je prikupljanje dokaza u ovu svrhu još jedan posao koji moraju dodatno uraditi, da im stvara administrativno opterećenje, te da globalno neće postići ništa, upravo iz razloga što je postojanje negativne reference mogućnost naručioca da odbije ponudu, ne i njegova obaveza", navodi Institut za javne nabavke.Međutim, pred komisijom se sporadično javljaju primeri kada je naručilac dodelio negativnu referencu, na osnovu dokaza drugih naručilaca i tako odbio ponudu.Institut podseća naručioce da se dokazima drugih naručilaca mogu služiti samo pod sledećim uslovima:- ako je reč o razlogu koji je nastao u prethodne tri godine pre objavljivanja poziva za podnošenje ponuda,- kada je dokaz za tu okolnost pravosnažna sudska odluka ili konačna odluka drugog nadležnog organa,- kada je reč o istovrsnom predmetu javne nabavke.U relativno skorijoj praksi, Republička komisija je donela par odluka kojima je potvrdila odluku naručioca o odbijanju ponude zbog negativne reference. Tako je potvrđena odluka naručioca koji je sprovodio javnu nabavku hrane - pilećeg mesa, kada je utvrđeno da naručilac poseduje drugi odgovarajući dokaz primeren predmetu javne nabavke, u vidu faktura i računa iz kojih se nesumnjivo može utvrditi kašnjenje u isporuci iz prethodno zaključenog ugovora o javnoj nabavci, navodi Institut za javne nabavke.            

----------------------------------------------------------

Datum: 22.06.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/novi-zakon-o-javnim-nabavkama-ublazava-primenu-instituta-negativne-reference/wygdzkg

Autori: T.K.

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novi Zakon o javnim nabavkama UBLAŽAVA primenu instituta NEGATIVNE REFERENCE

Novi Zakon o javnim nabavkama, čiji početak primene je zakazan za 1. jul, za razliku od trenutno važećeg ne sadrži posebno naslovljenu odredbu negativnih referenci.Suštinski, ovo znači da više nema posebnog člana naslovljenog kao "negativne reference" koji je do sada postojao, već da ona postoji kao jedna od zakonskih mogućnosti za isključenje privrednog subjekta iz postupka javne nabavke, navodi Institut za javne nabavke, prenosi eKapija."Naime, ono što sada poznajemo kao negativnu referencu regulisano je članom 112. Zakona o javnim nabavkama i predviđa situaciju kada naručilac u konkursnoj dokumentaciji predvidi da će isključiti privrednog subjekta ako utvrdi da privredni subjekt u periodu od prethodne tri godine od dana isteka roka za podnošenje ponuda nije ispunjavao obaveze iz ranije zaključenih ugovora o javnoj nabavci ili ranije zaključenog koncesionog ugovora, čija je posledica bila raskid tog ugovora, naplata sredstva obezbeđenja, naknada štete ili dr.", podseća Institut.Po novom zakonu, ova mogućnost će i dalje postojati i dalje kao mogućnost, ali, samo ukoliko je naručilac tako predvideo konkursnom dokumentacijom, a ukoliko ove odredbe u konkursnoj dokumentaciji nema, naručilac neće moći naknadno da je primenjuje.Prema poslednjem objavljenom biltenu Republičke komisije za zaštitu prava, i dalje nema mnogo odluka kojima je komisija razmatrala nepravilnost postupanja naručilaca prilikom primene odredbi zakona o negativnim referencama.Kako u samoj komisiji kažu, ovaj institut se ne primenjuje mnogo među naručiocima, pa ponuđači i nemaju prilike da osporavaju ovakvo postupanje.Komisija je u neku ruku zauzela stav da su razlozi neprimenjivanja ovih odredbi od strane naručilaca psihološke prirode, odnosno, da kod naručilaca postoje određene neprijatnosti i odsustvo želje da se "zameraju ponuđačima"."Iz iskustva Instituta za javne nabavke navedeno možemo potvrditi uz dopunu da službenici za javne nabavke kod naručilaca jako često ističu da je prikupljanje dokaza u ovu svrhu još jedan posao koji moraju dodatno uraditi, da im stvara administrativno opterećenje, te da globalno neće postići ništa, upravo iz razloga što je postojanje negativne reference mogućnost naručioca da odbije ponudu, ne i njegova obaveza", navodi Institut za javne nabavke.Međutim, pred komisijom se sporadično javljaju primeri kada je naručilac dodelio negativnu referencu, na osnovu dokaza drugih naručilaca i tako odbio ponudu.Institut podseća naručioce da se dokazima drugih naručilaca mogu služiti samo pod sledećim uslovima:- ako je reč o razlogu koji je nastao u prethodne tri godine pre objavljivanja poziva za podnošenje ponuda,- kada je dokaz za tu okolnost pravosnažna sudska odluka ili konačna odluka drugog nadležnog organa,- kada je reč o istovrsnom predmetu javne nabavke.U relativno skorijoj praksi, Republička komisija je donela par odluka kojima je potvrdila odluku naručioca o odbijanju ponude zbog negativne reference. Tako je potvrđena odluka naručioca koji je sprovodio javnu nabavku hrane - pilećeg mesa, kada je utvrđeno da naručilac poseduje drugi odgovarajući dokaz primeren predmetu javne nabavke, u vidu faktura i računa iz kojih se nesumnjivo može utvrditi kašnjenje u isporuci iz prethodno zaključenog ugovora o javnoj nabavci, navodi Institut za javne nabavke.            

----------------------------------------------------------

Datum: 22.06.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/novi-zakon-o-javnim-nabavkama-od-1-jula/wygdzkg

Autori: T.K.

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novi Zakon o javnim nabavkama od 1. jula

Novi Zakon o javnim nabavkama, čiji početak primene je zakazan za 1. jul, za razliku od trenutno važećeg ne sadrži posebno naslovljenu odredbu negativnih referenci.Suštinski, ovo znači da više nema posebnog člana naslovljenog kao "negativne reference" koji je do sada postojao, već da ona postoji kao jedna od zakonskih mogućnosti za isključenje privrednog subjekta iz postupka javne nabavke, navodi Institut za javne nabavke, prenosi eKapija."Naime, ono što sada poznajemo kao negativnu referencu regulisano je članom 112. Zakona o javnim nabavkama i predviđa situaciju kada naručilac u konkursnoj dokumentaciji predvidi da će isključiti privrednog subjekta ako utvrdi da privredni subjekt u periodu od prethodne tri godine od dana isteka roka za podnošenje ponuda nije ispunjavao obaveze iz ranije zaključenih ugovora o javnoj nabavci ili ranije zaključenog koncesionog ugovora, čija je posledica bila raskid tog ugovora, naplata sredstva obezbeđenja, naknada štete ili dr.", podseća Institut.Po novom zakonu, ova mogućnost će i dalje postojati i dalje kao mogućnost, ali, samo ukoliko je naručilac tako predvideo konkursnom dokumentacijom, a ukoliko ove odredbe u konkursnoj dokumentaciji nema, naručilac neće moći naknadno da je primenjuje.Prema poslednjem objavljenom biltenu Republičke komisije za zaštitu prava, i dalje nema mnogo odluka kojima je komisija razmatrala nepravilnost postupanja naručilaca prilikom primene odredbi zakona o negativnim referencama.Kako u samoj komisiji kažu, ovaj institut se ne primenjuje mnogo među naručiocima, pa ponuđači i nemaju prilike da osporavaju ovakvo postupanje.Komisija je u neku ruku zauzela stav da su razlozi neprimenjivanja ovih odredbi od strane naručilaca psihološke prirode, odnosno, da kod naručilaca postoje određene neprijatnosti i odsustvo želje da se "zameraju ponuđačima"."Iz iskustva Instituta za javne nabavke navedeno možemo potvrditi uz dopunu da službenici za javne nabavke kod naručilaca jako često ističu da je prikupljanje dokaza u ovu svrhu još jedan posao koji moraju dodatno uraditi, da im stvara administrativno opterećenje, te da globalno neće postići ništa, upravo iz razloga što je postojanje negativne reference mogućnost naručioca da odbije ponudu, ne i njegova obaveza", navodi Institut za javne nabavke.Međutim, pred komisijom se sporadično javljaju primeri kada je naručilac dodelio negativnu referencu, na osnovu dokaza drugih naručilaca i tako odbio ponudu.Institut podseća naručioce da se dokazima drugih naručilaca mogu služiti samo pod sledećim uslovima:- ako je reč o razlogu koji je nastao u prethodne tri godine pre objavljivanja poziva za podnošenje ponuda,- kada je dokaz za tu okolnost pravosnažna sudska odluka ili konačna odluka drugog nadležnog organa,- kada je reč o istovrsnom predmetu javne nabavke.U relativno skorijoj praksi, Republička komisija je donela par odluka kojima je potvrdila odluku naručioca o odbijanju ponude zbog negativne reference. Tako je potvrđena odluka naručioca koji je sprovodio javnu nabavku hrane - pilećeg mesa, kada je utvrđeno da naručilac poseduje drugi odgovarajući dokaz primeren predmetu javne nabavke, u vidu faktura i računa iz kojih se nesumnjivo može utvrditi kašnjenje u isporuci iz prethodno zaključenog ugovora o javnoj nabavci, navodi Institut za javne nabavke.            

----------------------------------------------------------

Datum: 22.06.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/strana-hrana-pojela-domacu-spas-u-zastitnim-taksama-i-sezonskoj-zabrani-uvoza/txg5tgm

Autori: Maja Radoja

Teme: Javne nabavke

Naslov: STRANA HRANA "POJELA" DOMAĆU Spas u zaštitnim taksama i sezonskoj zabrani uvoza

Činjenicu da je građanima RS i BiH hrana iz uvoza draža od one proizvedene u domaćim pogonomi potvrđuje i podatak da od ukupne količine prehrambenih proizvoda koje godišnje pojedemo, najmanje 90 odsto dolazi iz stranih fabrika.Tako smo, za samo četiri meseca ove godine, uvezli 1,02 milijarde KM proizvoda iz agroindustrijskog sektora, dok smo izvezli tek 273,16 miliona KM ili skoro četiri puta manje, piše Srpskainfo.Stručnjaci upozoravaju da ovakav odnos snaga uništava domaću prerađivačku industriju, te da je pet do 12 da se, s ciljem jačanja domaćih prerađivačkih kapaciteta, preduzmu zaštitne mere.Jedna je sezonska zabrana uvoza hrane koje imamo na našem tržištu, a druga uvođenje prelevmana, odnosno, zaštitinih taksi kojima se nadoknađuje razlika između niže cene uvezenog i više cene domaćeg proizvoda.U Spoljnotrgovinskoj komori BiH naglašavaju da je za jednu državu veoma važno da ima stabilnu proizvodnju hrane, pogotovo ako ima sve pretpostavke kad je u pitanju sirovinska baza, kao što je slučaj sa nama.Nemanja Vasić, potpredsednik STK i vlasnik mesne industrije "Trivas" iz Prnjavora, naglašava da je šteta što to ne koristimo na pravi način.- A da bismo to mogli, moramo imati jake prerađivačke kapacitete koje, međutim, ne možemo razviti zato što imamo sporazume - CEFTA i SSP, koji su prilično nepovoljni po nas. Imamo enormno velik uvoz iz Hrvatske i Srbije, čije kompanije imaju brendove koje naši građani kupuju - objašnjava Vasić za Srpskainfo.Naglašava da, ako želimo da imamo neku stabilnost u proizvodnji hrane, moramo da posežemo za merama koje će stimulisati domaću proizvodnju.- Jedna od mera koja je donesena je da se, na primer, na tenderima za javne nabavke na godinu dana uvodi 30 odsto dodatnih dadžbina na uvozne proizvode. Sad je prilika da se iskoristi situacija u vezi sa koronom, pa da se na godinu dana uvedu određeni prelevmani na robe iz inostranstva. Naime, svi sporazumi imaju klauzulu koja kaže da se, ukoliko je ugrožena domaća proizvodnja, mogu uvesti zaštitne mere. Tu je i sezonska zabrana uvoza određenih proizvoda. Sada je idealna prilika da to uradimo - naglašava Vasić.Prema njegovim rečima, to se prvenstveno odnosi na mlekarsku i mesnu industriju, te industriju voća i povrća.Podsetimo, za četiri meseca ove godine u BiH je uvezeno 78,2 miliona KM mesa i mesnih prerađevina, a izvezeno šet puta manje. Uvezli smo 56,66 miliona KM mleka i mlečnih proizvoda, a izvezli 36,6 miliona KM. U ovom periodu, uvoz povrća je bio veći za pet puta od izvoza, dok smo uvezli voća u vrednosti 80,7 miliona KM, u izvezli 36,4 miliona KM.- Ovo su grane koje, praktično, čine našu prerađivačku industriju. Međutim, trgovački lanci odlučuju čiju će robu da prodaju. Oni ničim nisu ograničeni i oni su ti koji nam diktiraju sve uslove. S druge strane, proizvođači iz vana imaju jake podsticaje i jeftiniji su, pa trgovački centri prodajom njihovih proizvoda ostvaruju veće marže. A potrošač gleda samo cenu, jer ima male prihode. Mali je broj građana koji gledaju brendove i da im nije bitno koliko šta košta - ističe Vasić.U kompaniji Sava "Semberija" takođe naglašavaju da sve fabrike iz EU i zemalja kandidata za ovu uniju imaju ogromne podsticaje, kako od svojih država, tako i od Evropske komisije.- To je neravnopravna utakmica za nas, pa možemo da se borimo jedino kvalitetom. Naime, oni dok svoju robu nisu ni izvezli iz kruga fabrike, već su skoro ostvarili određeni prihod, od podsticaja. Za koliko god da je prodaju, njima se isplati - kaže za Srpskainfo direktor ove kompanije Stevo Filipović.Objašnjava da je, bilo da kompanija izvozi ili prodaje na domaćem tržištu, krajnja potrošnja u RS, odnosno, BiH.- U ovakvoj situaciji, najviše treba motivisati domaće poljoprivrednike, da više seju i proizvode - poručuje Filipović."Kupujmo domaće" bez očekivanih rezultataNemanja Vasić, potpredsednik STK, kaže da priča oko kupovine domaćih proizvoda u RS i BiH nije urodila nekim plodom.- Ova kampanja, naime, nije propraćena drugim merama - da li podsticajima ili određenim zabranama uvoza roba koje imamo. Naše komšije se hvale enormnim uvozom u BiH i trgovinskim suficitom. U Srbiji, na primer, kampanju o značaju kupovine domaćih proizvoda rade uz podršku vlasti, da li podsticajima, da li zabranama, jedini mi to slabo radimo, a to je jedino rešenje da se nešto uspe - objašnjava Vasić.Naglašava da nisu tačne priče da mi nemamo dovoljno proizvoda koji mogu parirarti onima iz uvoza.- Za vreme zabrane uvoza iz Srbije, sve njihove proizvode od svinjskog mesa proizvodili smo mi. I niko nije ni primetio da oni nisu prisutni na našem tržištu. Imamo i sirovinsku bazu i proizvodni kapacitet. Takođe, pogrešna je priča o sukobu naših primarnih proizvođača i prerađivača. Tu ne postoji sukob, nego je problem u tome što veliki trgovački lanci imaju slobodu da uzmu proizvode koje hoće, a oni su u principu pod kontrolom susednih država. Naša vlada uvela je da se kontroliše da u tržnom centru mora da bude najmanje 50 odsto domaćih proizvoda, što se ne poštuje - kaže Vasić.                    

----------------------------------------------------------

Datum: 22.06.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/kolumna/gojko-vlaovic/manekeni/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Manekeni

U petak oko 23 sata nestalo je vode u ulazu zgrade u kojoj živim. Zbog kvara na instalacijama voda sa viših spratova umesto u kanalizaciju izbijala je iz sudopere stanarke na prvom spratu.Gojko Vlaović Foto: Miroslav Dragojević Videvši šta se dešava ona je odmah obavestila nadležne u kućnom savetu koji su pozvali službu hitne intervencije Javnog preduzeća "Gradsko stambeno". Dežurna ekipa je stigla ali je posle intervencije saopštila da ne može da otkloni kvar "jer nema adekvatnu opremu" te da jedino mogu da zatvore vodu u ulazu kako komšinici ne bi bio poplavljen stan i da napišu nalog da sutradan na teren izađe preduzeće koje ima potrebnu opremu za otklanjanje kvara a sa kojim "Gradsko stambeno" ima potpisan ugovor. Epilog je bio taj da su stanari bez vode bili čitavu noć i da se ekipa tog drugog preduzeća pojavila tek oko 12 i 30 sati sutradan. Odmah se moglo videti da su kvar došli da otklone majstori prekaljeni u svom poslu. Vrlo brzo su rešili problem i zgrada je ponovo dobila vodu. Kada su čuli da radnici "Gradskog stambenog" nisu mogli da otklone kvar navodno zbog nedostatka potrebne opreme majstori su se ironično nasmejali i rekli da to nije tačno. - Naša firma ima električnu mlaznicu koju oni u "Gradskom stambenom" nemaju. Sa njom je znatno lakše otkloniti ovakvu vrstu kvara međutim to ne znači da se posao ne može završiti bez nje. Kako se radilo u vreme dok električne mlaznice nisu postojale? Kvarovi su se i tada otklanjali. Ali mora se malo pomučiti. Ovi što rade u "Gradskom stambenom" to ne žele i zato se u majstorskim krugovima nazivaju "manekenima" - rekao je jedan od majstora. Razmišljajući kasnije o njegovim rečima shvatio sam da je majstor apsolutno u pravu. Partijsko rukovođenje javnim preduzećima je dovelo do toga da se razvije birokratski pristup u rešavanju svakodnevnih problema građana. "Gradsko stambeno" da bi smanjilo troškove zapošljava manje ljudi nego što je potrebno, ne nabavlja adekvatnu opremu, zaposleni nisu motivisani za savestan rad, verovatno zbog niskih plata a većina poslova se realizuje na osnovu javno-privatnog partnerstva. Iako je kada je uvođeno reklamirano kao efikasan oblik rešavanja komunalnih problema javno-privatno partnerstvo se pokazalo kao znatno lošiji i skuplji model po građane. Jedini cilj tog obmanjujućeg modela je da vlasnik privatne firme koju nadležni u gradskoj upravi angažuju za rešavanje komunalnog problema ostvari profit dok je to kako će posao biti obavljen i što je skuplji nego da ga otklanja odovarajuća služba gradskih komunalnih preduzeća u drugom planu. Gradska uprava ne samo da ne rukovodi komunalnim preduzećima na adekvatan način već ni preventivno ne održava instalacije u zgradama zbog čega i dolazi do čestih kvarova. Potpuno je jasno da će se ovakvi problemi širom Beograda nastaviti i dalje a jedini način da se otklone je momentalno ukidanje javno-privatnog partnerstva kao i dolazak profesionalnih a ne parijskih kadrova na rukovodeća mesta u komunalnim preduzećima.

----------------------------------------------------------

Datum: 22.06.2020

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3485319/kurir-istrazuje-cime-ce-se-baviti-dugogodisnji-poslanici-balsa-ima-akademiju-seselj-prima-penziju-canak-ostaje-u-klupi

Autori: @KurirVesti

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: ISTRAŽUJE ČIME ĆE SE BAVITI DUGOGODIŠNJI POSLANICI Balša ima akademiju, Šešelj prima penziju, Čanak ostaje u klupi

Foto: Beta/Dragan Gojić, Marina Lopičić, Dado ĐilasNIJE IM SVEJEDNOKURIR Politika 22.06.2020. 19:50h 22.06.2020. 19:51hNije im svejedno! Brojni političari čije liste nisu prešle cenzus sada su primorani da traže nove izvore prihoda. Neki idu u privatni sektor, dok su pojedini sigurni jer imaju penzijuPolitički zemljotres izazvan parlamentarnim izborima na kojima su cenzus prešle samo tri liste, mimo manjinskih stranaka, izbacio je iz skupštinskih klupa dugogodišnje poslanike. Gordana Čomić, Vojislav Šešelj, Vjerica Radeta, Nataša Jovanović, Milorad Mirčić, Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, Dragoljub Mićunović, Balša Božović i Radoslav Milojičić Kena važili su za najprepoznatljivije parlamentarce, a posle ovih izbora ostali su van Skupštine.Većina njih će, kažu, nastaviti političku borbu u okviru svojih stranaka, a kad je reč o izvoru prihoda, odgovori su šarenoliki - od prelaska u privatni sektor do životarenja od penzije.RotacijeZa Nenada Čanka, lidera LSV, nema neke velike razlike - on će parlamentarnu klupu zameniti pokrajinskom - biće poslanik u vojvođanskom parlamentu. Na penziju će moći da računaju, bar dok ne dođu do nekog drugog izvora prihoda, skupštinski veterani - Dragoljub Mićunović, Vojislav Šešelj i Vjerica Radeta. Šešeljeva penzija, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, iznosi 43.000 dinara, dok je Radetina nešto veća i iznosi 59.000 dinara.Milorad Mirčić, višegodišnji poslanik SRS, kaže u razgovoru za Kurir da će se sada baviti strankom. Na pitanje šta će mu biti izvor prihoda, on navodi:- Predstoji da čovek to rešava sada, shodno znanju i iskustvu. Ja sam inženjer tehnologije. Ima posla, pitanje da li će baš vas da prime. Mene je najveći strah za Srbiju, ne da li ću ja preživeti za mesec-dva...Snašli seRadoslav Milojičić Kena, koji je bio poslanik DS, kaže da će nastaviti svoju političku borbu u dva pravca - smena "nesposobnog rukovodstva" DS, jer bez jakog DS, kako navodi, nema smene vlasti.- Ja sam dete sa sela i nisam kao ostale pokondirene tikve odlazio za Beograd, bavimo se porodično poljoprivredom, ekonomista sam, imam 36 godina, a poslanik sam četiri, tako da, kako sam živeo bez poslaničke plate 32 godine, živeću i dalje - kaže Milojičić.Njegov saborac Balša Božović ističe da će se sada okrenuti privatnom sektoru.- Prvo, nastaviću da se borim za obespravljene građane, i to nastavljam kao član DS. Drugo, idem u privatni sektor. Jedan sam od osnivača jedne regionalne akademije za razvoj demokratije koja će se baviti reformama, problemima koje imaju države zapadnog Balkana i koja će raditi na približavanju Srbije i zapadnog Balkana sa EU, zajedno sa najaktivnijim mladim političarima iz regiona. To je počelo da radi, sad ću imati više vremena da se posvetim tome. Tu je i Aleksandra Jerkov, Maja Videnović, naše kolege iz regiona... - navodi Božović.Gordana Čomić: Gotovo je s mojom političkom borbomGordana Čomić, dugogodišnja poslanica DS, koja je na izborima bila na listi UDS, kaže da je zbog loših izbornih rezultata rešila da okonča svoju političku borbu.- Zaslužen neuspeh, samo je naša odgovornost što nismo rečima o evropskoj Srbiji umeli dopreti do ljudi, a istraživanja su ukazivala na ovakav ishod. Prestaje moja javna, institucionalna i politička odgovornost i ostaje samo privatna i lična za podršku evropskoj Srbiji i demokratiji - rekla je Čomićeva za Espreso.Katarina Blagovićpolitičari, Balša Božović, Vojislav Šešelj, Nenad Čanak, foto: Marina Lopičićfoto: Tanjug / Tanja Valićfoto: Stefan Jokićfoto: Zorana Jevtićfoto: Beta          

----------------------------------------------------------

Datum: 22.06.2020

Medij: pravda.rs

Link: https://pravda.rs/2020/6/22/probijen-kordon-specijalci-u-budvi-demokrate-porucile-milu-presao-si-crvenu-zonu-branicemo-se-niko-ne-sme-vise-prstom-da-takne-gradjane/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: PROBIJEN KORDON! SPECIJALCI U BUDVI! Demokrate poručile Milu: Prešao si crvenu zonu, branićemo se! Niko ne sme više prstom da takne građane!

Poslanici i odbornici Demokrata probili su kordon privatnog obezbeđenja u SO Budva.Aleksa Bečić i poslanici Demokrata nalaze se u kancelariji predsednika SO Budva. Dragan Krapović je poručio da neće izlaziti, i "da ih policijska hunta sve pohapsi". U zgradu su ušli u predsednik Opštine Budva Marko Carević, kao i menadžer grada Milo Božović. Carević je ušao je u svoj kabinet i seo u svoju fotelju. Vladimir Bulatović koga je nedavno nova opštinska većina izabrala za vršioca dužnosti predsednika Opštine Budva je Careviću rekao da napusti kabinet što je ovaj odbio. Carević je otvorio kolegijum na kome je kazao da treba da se dogovore oko skidanja blokade računa i zakazivanja sednice. Rečeno je da je sekretarima zabranjen ulazak u zgradu. Odbornica DPS-a, Snežana Kuč napustila je zgradu SO Budva. Predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je danas u Budvi da se sprovodi represija. "Mračna ličnost Zoran Lazović upravlja specijalnim policijskim timom", istakao je Bečić u kabinetu predsednika Skupštine opštine (SO) Budva Krsta Radovića (Demokratska Crna Gora). On je poručio pomoćniku Sektora za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Zoranu Lazoviću, dirtektoru Uprave policije Veselinu Veljoviću i predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da se ne igraju sa budućnošću Crne Gore. "Prešla se crvena zona branićemo se, niko ne sme više prstom da takne građane Crne Gore", rekao je Bečić u kabinetu Radovića. Pročitajte OVDE zašto je mitropolit Amfilohije pozvan u policiju. Izvor: Vijesti

----------------------------------------------------------

Datum: 22.06.2020

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/beograd/gradske-pijace-objavile-poziv-za-podnosenje-ponuda-u-postupku-jnmv-0820-2020-06-22

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gradske pijace objavile POZIV ZA PODNOŠENJE PONUDA u postupku JNMV 08/20

Konkurs traje do 26.06.2020.. Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.Promo1. Naziv naručioca: Javno komunalno preduzeće "Gradske pijace" Beograd2. Adresa naručioca: Živka Karabiberovića br. 3, Beograd3. Internet stranica naručioca: www.bgpijace.rs4. Vrsta naručioca: Javno preduzeće - lokalna samouprava.5. Vrsta postupka javne nabavke: javna nabavka male vrednosti.6. Vrsta predmeta: usluga.7. Opis predmeta nabavke: Montaža, demontaža i održavanje sistema za orošavanje pijaca -  ORN 45259000 .8. Kriterijum za dodelu ugovora je najniža ponuđena cena.9. Način preuzimanja konkursne dokumentacije, odnosno internet adresa gde je konkursna dokumentacija dostupna: Konkursna dokumentacija se može preuzeti u elektronskom obliku sa internet stranice naručioca www.bgpijace.rs, kao i sa Portala javnih nabavki internet adresa www.portal.ujn.gov.rs.10. Podaci o nazivu, adresi i internet adresi državnog organa ili organizacije gde se mogu blagovremeno dobiti ispravni podaci:Ponuđači mogu blagovremeno dobiti ispravne podatke o poreskim obavezama, zaštiti životne sredine, zaštiti pri zapošljavanju i uslovima rada, na sledećim adresama: 11. Način podnošenja ponude i rok za podnošenje ponude: Ponuđači su dužni da ponudu sačine prema uputstvu naručioca i da je dostave na adresu:JKP "Gradske pijace" Beograd, Živka Karabiberovića 3, Beograd, zaključno sa 26.06.2020.  godine do 12:00 sati po lokalnom vremenu.Ponuđači podnose ponudu u zatvorenoj koverti, zatvorenoj na način da se prilikom otvaranja ponuda može sa sigurnošću utvrditi da se prvi put otvara, overenoj pečatom ponuđača, lično ili putem pošte na navedenu adresu. Koverat sa ponudom mora imati oznaku "Ponuda za javnu nabavku dobara broj JNMV 08/20: "Montaža, demontaža i održavanje sistema za orošavanje pijaca -  ORN 45259000"- NE OTVARATI. Na poleđini koverte naznačiti naziv ponuđača, adresu, telefon i osobu za kontakt.12. Mesto, vreme i način otvaranja ponuda: Ponude će se otvarati u prostorijama naručioca JKP "Gradske pijace" Beograd, Živka Karabiberovića 3, Beograd, po isteku roka za podnošenje ponuda, dana 26.06.2020.  godine sa početkom u 12:30 sati. Otvaranje ponuda je javno i može prisustvovati svako zainteresovano lice.13. Uslovi pod kojima predstavnici ponuđača mogu učestvovati u postupku otvaranja ponuda: Predstavnici ponuđača koji žele da pored prisustva na otvaranju ponuda imaju pravo aktivnog učešća u istom, dužni su da svojstvo predstavnika ponuđača dokažu na osnovu overenog i potpisanog punomoćja od strane ovlašćenog lica ponuđača, na memorandumu ponuđača, sa preciznim navođenjem obima ovlašćenja punomoćnika za preduzimanje određenih pravnih poslova ili pravnih radnji. Navedena punomoć se predaje Komisiji za javnu nabavku pre početka otvaranja ponuda. Ukoliko predstavnik ponuđača ne dostavi navedeno punomoćje/ovlašćenje, predstavnik će biti tretiran kao opšta javnost i neće moći da aktivno učestvuje u postupku otvaranja. Ukoliko otvaranju ponuda prisustvuje zakonski zastupnik ponuđača, neophodno je da se kao takav legitimiše putem izvoda iz APR-a i ličnog dokumenta (lična karta, pasoš, vozačka dozvola i dr.). Ukoliko ponuđač ne dostavi navedeni izvod iz APR-a, Komisija će pre početka otvaranja ponuda, izvršiti proveru podatka na sajtu Agencije za privredne registre.14. Rok za donošenje odluke: Odluka u vezi sa ovom javnom nabavkom će biti doneta u roku od 10 (deset) dana od dana javnog otvaranja ponuda.15. Lice za kontakt: Lazar Cvijović, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.; faks: 011/6401-92816. Ostale informacije: Pravo učešća u postupku predmetne javne nabavke imaju svi ponuđači koji ispunjavaju obavezne uslove iz čl. Iz člana 75. Zakona o javnim nabavkama  ("Službeni glasnik RS" br. 124/12; br. 14/2015 i br. 68/15) i dodatne uslove iz člana 76. Zakona o javnim nabavkama  ("Službeni glasnik RS" br. 124/12; br. 14/2015 i br. 68/15) predviđene konkursnom dokumentacijom.Ponuđači su obavezni da uz ponudu dostave dokaze o ispunjenosti uslova za učešće u skladu sa članom 77. Zakona o javnim nabavkama i uslovima iz konkursne dokumentacije.Ponudu može podneti ponuđač koji nastupa samostalno, ponuđač koji nastupa sa podizvođačem/podizvođačima, kao grupa ponuđača koja podnosi zajedničku ponudu. Ponuđač koji je samostalno podneo ponudu ne može istovremeno da učestvuje u zajedničkoj ponudi ili kao podizvođač, niti isto lice može učestvovati u više zajedničkih ponuda.Način preuzimanja konkursne dokumentacije, odnosno internet adresa gde je konkursna dokumentacija dostupna:Konkursna dokumentacija se može preuzeti u elektronskom obliku sa internet stranice naručioca www.bgpijace.rs kao i sa Portala javnih nabavki internet adresa www.portal.ujn.gov.rs                            

----------------------------------------------------------