Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 26.06.2020

Medij: Blic     Strana: 10,11

Rubrika: Društvo

Autori: Željka Jevtić

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Zatvorio pekaru, sad fabrici prodaje meso

Zatvorio pekaru,

sad fabrici prodaje meso

Radošu

Milovanoviću, direktoru MB „Namenske“ iz Lučana, nikad nije dosta. Posle peciva pravljenih u njegovoj pekari koje je plaćala fabrika, preorijentisao se na gajenje svinja, koje završavaju u toplim obrocima.

Željka jevtić

direktor sa najdužim

stažom na ovoj poziciji u Srbiji - ukupno 36 godina, po svemu sudeći uvek uspe da

zatvori krug u kojem zarađuju on i njegova porodica na račun države i fabrike.

Usamo jednom od poslova ovog direktora koji je preko 15 godina zapravo penzioner je i prehrana radnika. Zloupotrebljavajući direktorku poziciju, Milovanović je namestio posao samom sebi. Prvo je otvorio pekaru “Timi” nadomak fabrike isprva na direktorovog sina Nenada, a potom je “upravljanje” preuzela snaja Bojana Milovanović. Iznad ulaza u pekaru je stajalo - “samostalna zanatsko-trgovinska radnja - Timi - Milovanović Bojana, preduzetnik”. Iz porodične pekare lokalnog tajkuna izlazio je burek za oko 1.350 radnika i oko 3.000 đevreka. Svaki radnik je imao pravo na burek, dva đevreka i dve pekmezare. Ova izuzetno unosna pekara u koju nikada nije ušao nijedan žitelj Lučana zasigurno je oborila sve rekorde u broju prodatih bureka i đevreka dnevno. I sve to u trošnoj, bukvalno raspadnutoj i prljavoj kućici.

Pre početka suđenja Milovanoviću i još dvojici šefova „Namenske“ pod sumnjom da su izvršili krivično delo protiv opšte sigurnosti kada su nakon eksplozije baruta poginuli radnici, mladi Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55), direktor zatvara snajinu pekaru - septembra prošle godine.

Međutim, snašao se i obreo u novoj razrađenoj „ugostiteljskoj“ šemi - gaji svinje i ovce koje prodaje R. T. iz Guče (ime poznato redakciji „Blica“), a koji potom obrađeno meso dovozi u fabriku i lokalni hotel u Lučanima, takođe u vlasništvu „Namenske“.

- Direktor Radoš Milovanović ima veliki ranč u selu Lučani nadomak Lučana. Ne drži krupnu stoku, samo svinje i ovce. Najmanje jednom nedeljno u fabriku mesar iz Guče lično, ili njegov vozač, dovoze meso. Oni dovoze meso i u hotel, gde spavaju i jedu igrači fudbalskog kluba isto u vlasništvu „Namenske“ - kaže za „Blic“ izvor koji je direktno upoznat sa ovim delom Milovanovićevog posla.

Prema svedočenju radnika „Namenske“, nekoliko njih povremeno ima obavezu i da odlazi na direktorov ranč i hrani stoku.

- To je javna tajna. Direktor čak ide dotle da se ono što ostane iza našeg obroka odvozi kod njega na ranč. Uzima pomije i time hrani svinje. Nadam se da nije smešno ako kažem da i radnici neki imaju stoku da se prehrane, ali sve u gram odvozi se za direktora za džabe - priča jedan od radnika fabrike.

„Blic“ je razgovarao sa nekoliko radnika fabrike koji svedoče da topli obrok za koji se sumnja da u njega ide Radoševo meso, nije baš najukusniji, zbog čega ga i ne jedu.

- To se sprema ovde u kuhinji u fabrici. Ima nas koji smo rekli da nećemo to da jedemo, ali nam se svejedno skida od plate 7.500 dinara. Jeo, ne jeo - pričaju radnici.

Topli obrok se služi u fabričkoj trpezariji, gde se hrane radnici iz težih postrojenja - raketno, C i B rejon, i to je oko 800 radnika. Prostom računicom cene obroka i broja radnika dobija se šest miliona dinara ili nešto preko 50.000 evra mesečno. „Blic“ juče nije uspeo da dobije precizne informacije koliko je direktor Milovanović „dobar“ samo od ove šeme.

Međutim, isti Milovanovi-

Nadam se da nije smešno ako kažem da i neki radnici imaju stoku da se prehrane, ali sve u gram pomija odvozi se za direktora za džabe - priča jedan od radnika fabrike

imovina malo prijavljena malo zaboravljena Milovanović je od 2012. do 2017. godine, kada je poslednji put prijavio šta poseduje, znatno uvećao svoju imovinu. Pre sedam godina prijavio je svega dve stavke imovine - trosoban stan od 90 kvadrata koji je dobio od fabrike i prizemnu kuću od 60 kvadrata koju je, kaže, nasledio. Upitan u sudu o imovini, prijavio je kuću i hektar zemlje. Iako se u sudu zaričeš da ćeš govoriti istinu i samo istinu, imovinsko stanje direktora-penzionera se drastično razlikuje od dostupnih podataka. Nije jasno gde direktor nije govorio istinu - u sudnici ili Agenciji za borbu protiv korupcije. Tako lokalni moćnik u sudu nije prijavio bazen, ali ni 6.238 kvadrata njive, 4.520 kvadrata zemlje pod voćem, 3.882 kvadrata zemlje za koju je Agenciji za borbu protiv korupcije naveo da je neplodna. Sve to nije imao ni 2012, a u međuvremenu direktor je prijavio stan i garažu koje je kupio, ali i 207 kvadrata pomoćnih zgrada koje je, kako kaže, “nasledio”. U Lučanima je javna tajna da direktor i njegova deca imaju imovinu i “tamo gde je kvadrat skuplji... u Beogradu”.

ćev mesar snabdeva i lokalni hotel u vlasništvu fabrike.

- Hotel je na „Namensku“, ali i to je Radoš privatizovao. Radnici ulaze u svoj hotel samo kada je proslava fabrike. A hotel služi za fudbalere i veselja - pričaju radnici.

Kako „Blic“ saznaje, i tu su Milovanovićevi rasporedili poslove. Direktorova žena Zorica, kažu, “aranžira za slavlja”, a ćerka Jelena ima radnju za venčanice.

Bazen fabričkog hotela napravljen je prošle godine i za izgradnju je direktor odobrio 214 miliona dinara - u prevodu skoro dva miliona evra fabričkih para. Kako je najavljeno s kraja prošle godine, biće dostupan za građane u ovoj sezoni - kada se steknu svi zakonski uslovi i pridobiju sve dozvole za ovakav objekat. n

UpeNziji od 2004. godiNe Odirektoru lučanske fabri­ ke u kojoj je za vreme gaz­ dovanja Radoša Milova­ novića prema navodima roditelja nastradalog mla­ dića, poginuo 21 radnik, najbezazlenija informacija jeste ­ da je penzioner. Ovaj lokalni moćnik rođen je davne 1944. godine i prima penziju od 1. januara 2004. godine. Ipak, već 15 godina, i to od onog što prijavljuje, u džep stavlja penziju ­ 65.000 i direk­ torsku platu od 269.590 dinara.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: Danas     Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: PITANJE ODGOVOR

PITANJE

ODGOVOR  

Kako komentarišete rezultate ispitivanja da svaki četvrti stanovnik Evropske unije smatra da je u redu podmititi javnog službenika? Ljubodrag Savić profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Rezultati ovog ispitivanja pokazuju da ni u Evropskoj uniji po tom pitanju situacija nije naročito bolja nego kod nas. Jedini razlog zašto je taj broj tamo niži nego u Srbiji je što su na snazi veoma strogi antikoruptivni zakoni koje su te države spremne da primenjuju u praksi. Ja spadam u one koji žele da žive u uređenoj državi u kojoj sve funkcioniše shodno propisanim procedurama. Činjenica je da se neki u Srbiji opredeljuje za korupciju kako bi pokazali svoju moća drugi jerim je to potrebno kako bizavršili stvarkoja imje potrebna. Sa tim problemom ćemo se suočavati sve dok se ne razvije svest da je korupcija štetna i da je stoga treba odbaciti i suzbiti.

Zoran Stojiljković

predsednik UGS Nezavisnost Način funkcionisanja društva koje nameću interesi multinacionalnih kompanija dovode do situacija u kojima su zaposleni prosto primorani da razmišljaju o metodima potkupljivanja kako bi ostvarili neko svoje pravo, kao što je ono na bolovanje ili slobodne dane a da istovremeno zbog toga ne ostanu bez posla.Treba razlikovati dva oblika koruptivnih radnji. Prvi je onaj u kojem se potkupljuje administracija kako bi se ostvarila korist dok je drugi onaj koji sistemskim rešenjima omogućava određenim interesnim krugovima da dođu do koristi i privilegija. Branko Pavlović

privatizacioni savetnik Nema sumnje da bi u Srbiji procenat onih koji tako misle bio veći. S druge strane ovi podaci pokazuju da kod nas postoji zabluda da u Evropskoj uniji nema podmićivanja i protekcije. Naime, na našim prostorima se misli da je EU izuzetak i da se do važnih poslova tamo ne dolazi privatnim vezama. Međutim, u praksi želja da se ostvari lična korist u pojedinim krugovima administracije u Briselu predstavlja veoma pogodno tlo za razvijanje raznih oblika korupcije.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: Danas     Strana: 19

Rubrika: Region

Autori: Ivana Šundić Mihovilović

Teme: Korupcija

Naslov: Vučić i Đukanović idu putem Nikole Gruevskog

General upenziji i analitičar Blagoje Grahovac

Vučić i Đukanović idu putem Nikole Gruevskog

Beograd, Podgorica - Srbija i Crna Gora suočavaju se sa fašizmom, smatra general u penziji i analitičar Blagoje Grahovac. Istovremeno, kako kaže, šansa za Zapadni Balkan postoji, jer će on „postati štit Evrope, a Srbija medijator Istoka i Zapada - posle 50 godina imaće onu ulogu koju je imao Josip Broz Tito“.

lako se Crna Gora smatra predvodnikom integracija u EU u regionu, čemu u prilog govori ovonedeljno otvaranje poslednjeg poglavlja u pristupnimpregovorima, „ključeve evrointegracija na Zapadnom Balkanu ipak u najvećoj meri drži Srbija“, navodi Grahovac. „Ali sve će to biti do jednog momenta. Zato upozoravam vlast Srbije da taj momenat ne ispusti", kaže Grahovac za Danas.

U Srbiji je, međutim, tvrdi Grahovac, „već četiri decenije otvoren proces fašizacije i društva i države“. Već toliko decenija Srbija je poligon ruske mitomanije i crnogorske mafije. Izbori koji su sprovedeni u Srbiji pokazuju koliko je Srbija fašistoidna i koliko je autokratska ili bolje rečeno totalitarna. Fašistoidna je taman koliko su bile fašistoidne neke države u Evropi u prvoj polovini 20 veka, s tim što Srbija nema tu snagu da udari na nekog izvan, pa će zato ta negativna energija skupo koštati građane Srbije koji će platiti cenu“, smatra naš sagovornik.

„Ukoliko Vučić ima i političke mudrosti i demokratskog kapaciteta, onda je on morao biti najzabrinutiji čovek u večeri izbora, jer onaj ko iole gaji ambiciju da napravi demokratsko društvo mora se pobrinuti da bar 40 odsto svih političkih subjekata i građanskih udruženja budu na opozicionoj sceni. A u Srbiji imamo da je napravljena prava najezda i ofanziva na one poslednje tri opštine koje nisu u posedu vladajuće partije od svih 169. A to pokazuje jedan totalitarizam“, navodi Grahovac.

U Crnoj Gori, kaže on, „imamo dva vrlo opasna fašizma, iako ga kroz istorijunijebilo. Generikaprvogfašizmaje u srpskom nacionalizmu i šovimzmu i izrodila je klerofašizam. On ima formu i to će se moći rešiti promenom politike. Na drugoj strani je fašizam crnogorski, a generika mu je u kriminalu i korupciji. On je kapilaran i dosta teže će se rešavati. Imamo problem SPC koja u suštini nema ni filozofiju ni učenje nego je klasičan udbaški komesarijat i prava je Meka za nacionaliste i šoviniste". Naš sagovornik takođe kaže da je u Crnoj Gori formirana privatna država, na šta će, po njegovom mišljenju, reagovati EU.

Kosovo je, kaže Grahovac, „opsednuto svojim problemima" - kriminalom i korupcijom. „Kosovo živi život u nekom vremenu pre mnogo decenija, možda čak i vekova. Ali, pošto Kosovari shvataju da je odnos između Srbije i Kosova rešen, a jeste rešen, Kosovari će vrlo brzo pojačati tempo rešavanja i funkcionisanja pravne države i demokratije u svojoj državi, i oni će uspeti“. Severna Makedonija je, po njegovom mišljenju, nadobrom putu iako je zadesila nevolja i zbog virusa korona i ostavkevlade. „AlijeipakpartijaZoranaZaeva dala putokaz da se više ne može ići putem Nikole Gruevskog, a to je put kojim ide rukovodstvo Srbije i Cme Gore“.

Šansa za region je u tome što je „Evropa svesna u potpunosti da će Zapadni Balkan u budućnosti biti njen štit od mnogih izazova koji idu sa juga i koje ona ne može rešiti. Prvi štit Evrope je Balkan, a u tom štitu noseća greda biće srpsko-hrvatsko prijateljsko i srpsko-albansko prijateljstvo... Taj će Balkan postati štit Evrope, a Srbija medijator Istoka i Zapada, posle 50 godina imaće onu ulogu koju je imao Josip Broz Tito“, smatra Grahovac. Srbi i Albanci su kroz istoriju, dodaje, probali sve i ništa nije dalo valjane rezultate. „Jedino nisu probali proces građenja prijateljstva, što sugerišem Srbiji jer će jedino tako imati zaista izuzetnog suseda".

Ivana Šundić Mihovilović

Građane politika neće posvađati Politika Vučića i Đukanovića međusobno se hrane zavadama običnih građana, kaže Blagoje Grahovac. „Ali im ta politika neće uspeti jer građane Srbije i Crne Gore nikada neće posvađati nijedna politika... Uskoro će se reflektovati da vlastodršci u Srbiji i Crnoj Gori prave ambijent svađa i dižu borbeni duh svojih navijača i glasača".

----------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: Danas     Strana: 17

Rubrika: Bez naslova

Autori: Savo Đurđić

Teme: Korupcija

Naslov: Zašto VSS nema primedbi na nacrt Akcionog plana za Poglavlje 23?

Zašto VSS nema primedbi na nacrt Akcionog plana za Poglavlje 23?

SavoĐurđić

Pandemija virusa kovid 19 zbog koje je u našoj zemlji bilo uvedeno vanredno stanje je, uz opšte pozitivnu stručnu interakciju i solidarnost sa ugroženima, mnoge od nas dovela u priliku da iz različitih uglova sagledavamo lične, profesionalne, pa i širedruštvene i političke prilike.Taj mali virus, povodom koga još uvek trajediskusija naučnika da lije nastao na prirodan ili veštački način, još više je ogolio, učinio vidljivim i transparentnim problematiku u mnogim oblastima i institucijama.Čini se najviše u onima koje su krhke, bez dovoljno podrške, nedovoljno izgrađene.

I tako, dok sam koristeći dane starog godišnjeg odmora, pripremao članak na temu: „Zašto ustavne institucije ne koriste ili opstruišu deo svojih nadležnosti?", događaji u instituciji u kojoj obavljam funkciju izbornog člana iz reda sudija - Visoki savet sudstva (VSS), samo u periodu posle ukidanja vanrednog stanja, dali su mi više materijala za potvrdu gore iznetih hipoteza, nego sva građa koju sam prikupio za pisanje članka. Kako i zašto?

Kako je doneto mišljenje VSS-a o najvažnijem strateškom i operativnom dokumentu za budućnost srpskog pravosuđa?

Za sednicu koja je bila zakazana za 1 b. b. 2020. godine, VSSje prema tački 2. dnevnog reda trebalo da donese mišljenje na tekst nacrta Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23: pravosuđe i osnovna prava. lako koristim stari godišnji odmor-zbog važnosti teme, prijavio sam da ću prisustvovati sednici. 15.6. pred kraj radnog dana sam dobio poruku od Administrativne kancelarije VSS-a (AK) da se sednica odlaže „jeg jedna zaposlena ima koronu."

Na dan kada je sednica trebala da bude održana, u prepodnevnim satima obavešten sam da je organizovano testiranje članova VSS-a i zaposlenih na antitela korona virusa. Istog dana, oko 14:30 h sam na službeni mobilni telefon primio poruku: „Imamo telefonsku sednicu u vezi Akcionog plana za Poglavlje 23. Da li ste saglasni? Dokumenttreba da ide na sednicu Vlade."

Odmah sam odgovorio porukom: „Apsolutno nisam saglasan da se revidirani Akcioni plan za Poglavlje 23, tako važan - najfundamentalniji strateški dokumentza status i razvoj pravosuđa u Srbiji, koji je ujedno i Akcioni plan za Strategiju razvoja pravosuđa u Srbiji 2019-24. koja nije usvojena u Narodnoj skupštini - i da nema brojne slabosti, činjeničke greške i subjektivna tumačenja - usvoji na ovaj način.To bi predstavljalo novo odricanje od naših zvaničnih stavova i ocena, uloge koja nam je poverena Ustavom i zakonima i o čemu smo se izjasnili povodom Nacrta amandmana Ministarstva pravde o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa. Zbog toga insistiram da se sa ovom mojom diskusijom upoznaju svi članovi VSS-a i da se unesu u zapisnik sa telefonske sednice."

U toku istog dana mi je od strane sekretara AKVSS stigaoodgovor:„Poruku sam prosledila

predsedniku i članovima. Doneta je odluka da nema primedbi."

Odgovor na pitanje kako i zašto smo došli u situaciju da Visoki savet sudstva, prema Ustavu i zakonima nezavisan i samostalan organ koji garantuje i obezbeđuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija, odlučuje na napred iznet način i bez ikakvog sadržaja - bilo kakvih ocena, primedbi ili sugestija, možda pohvala (!?), o najvažnijem strateškom i operativnom dokumentu kakavje novi (revidirani) Akcioni plan za Poglavlje 23: pravosuđe i opšta prava, i nije ijeste jednostavan.

Šta predstavlja i kako je ocenjen nacrt Akcionog plana za Poglavlje 23: pravosuđe i osnovna prava? Akcioni plan za Poglavlje 23, usvojila je Vlada Republike Srbije 27. aprila 201 b. godine, sa ciljem da Republika Srbija svoje pravne akte i njihovu implementaciju u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i zaštiti osnovnih prava uskladi sa pravnom tekovinom EU.I U nacrtu novog dokumenta stoji da je „neophodna" revizija i da su „Ministarstvo pravde i Pregovaračka grupa za Poglavlje 23 revidirali

akcioni plan tako da se planirane aktivnosti mogu podeliti u nekoliko grupa: - normativno regulisanje i usaglašavanje (izmene Ustava, izmene zakonodavnog i podzakonskog okvira, usvajanje strateških dokumenata - drugih strategija i akcionih planova, smernica, uputstava) na različitim nivoima i od različitih organa; - jačanje institucionalnih i administrativnih kapaciteta svih institucija i unapređenje veština i kompetencija kroz primenu odgovarajućih programa obuke."

Međutim, nigde se ne navode konkretni razlozi i odgovornostzbog čega značajan deo planiranih promena u periodu važnosti prethodnog Akcionog plana nisu sprovedene u rokovima i šta će se bitno menjati u budućoj organizaciji, načinu rada i u personalnom sastavu timova.Takođe, nema konkretnih naznaka kako su utvrđeni i da lije postignuta puna saglasnost sa pojedinim oblastima u pogledu prioriteta i rokova za izvedbu određenih kompleksnih aktivnosti, i posebno operativni planovi, realizacija i praćenje ostvarenja zacrtanog. Većina predloga i sugestija VSS-a iz ranije faze učešća u pripremi ovog dokumenta nije uvažena, a da za to nisu data bilo kakva objašnjenja ili obrazloženja.

U delu 1. Pravosuđe - trenutni presek stanja, izlaže se institucionalni okvir i dokumenta. Pri tome se ne pominje nijedan dokument Visokog saveta sudstva, Vrhovnog kasacionog suda ili Državnog veća tužilaca, koji su doneti povodom diskusije o Nacrtu amandmana Ministarstva pravde na Ustav 2018. godine, pre i posle objavljivanja Mišljenja Venecijanske komisije. Pominje se dokument Strategija razvoja pravosuđa za period 2019-2024. i da je „blagovremeno" (januara 2019.?) počeo rad na njegovoj izradi i isti koristi, te pravi uporedni pregled aktivnosti sa Nacrtom novopredloženog Akcionog plana za Poglavlje 23, kao da je Strategija usvojena, a zna se da Narodna skupština nije usvojila ovaj dokument. Potpuno odricanje od suverenosti vlastitog prava na kreiranje razvoja pravosuđa je predlog da Akcioni plan za Poglavlje 23 bude ujedno i Akcioni plan za navedenu Strategiju. Uzopasku, možda bi i mogao biti u slučaju da je zaista usaglašen sa svim relevantnim i nadležnim akterima.

Posebna je tema interpretacija Ministarstva pravde o dosadašnjim rezultatima u pogledu ostvarenih rezultata i planova, kada je u pitanju nezavisnost pravosuđa. Ne navodi se da najviši funkcioneri, kao ijedan broj poslanika, nastavljaju da javno komentarišu istrage ili sudske postupke koji su u toku i pokušavaju diskreditaciju pojedinih sudija i tužilaca. Ističe se da je izuzetno malo predsednika sudova koji su vršioci funkcije, a u stvarnosti ih je mnogo zahvaljujući spornim odlukama Odbora za pravosuđe Narodne skupštine.

Generalno, komentari struke, nevladinog sektora i najviših pravosudnih tela koji se tiču izmena Ustava u oblasti pravosuđa, a i drugih tema, u većini ili u bitnom nisu prihvaćeni od strane Ministarstva pravde. Svi su, na ovaj ili onaj način, imali primedbe na poslednju verziju Nacrta amandmana, i smatraju da, ukoliko ona posluži kaoosnovni dokumentza izmenu Ustava, kada se ovaj proces nađe pred skupštinskim odborom, treba otvoriti debatu, u koju bi bili uključeni i stručnjaci, kako bi se ponudila najbolja rešenja.Takođe, nacrt Akcionog plana izostavlja i predlog struke da bi konačnu verziju ustavnih amandmana trebalo poslati Venecijanskoj komisiji na konačnu ocenu.

Naveli smo, ukratko, samo osnovne argumenteza predlog daVladi, kojoj uskoro ističe mandat, neposredno pred izbore, netreba uputiti na usvajanje novi Akcioni plan za pregovaračko Poglavlje 23 za oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije, kao štojezvanično Ministarstvu pravde i predložio Nacionalni konvent za poglavlje 23 (okuplja najrelevantnije

organizacije izoblasti), stim da se pojedini delovi nacrta iznova razmotre. Mnogo bi bilo bolje da ovaj strateški dokument, uz maksimalno uvažavanje svih predloga nadležnih izpojedinih oblasti i nevladinog sektora, razmotri i usvoji nova Vlada, kao štoje pomenuti Konvent i predložio.

Beleška sa sednice VSS-a od 25. tzja

Na prvoj sednici VSS-a posle ukidanja vanrednog stanja (25.5.) kojoj sam prisustvovao, predložio sam da se pripremi i razmotri analiza na temu: „Rad sudova u vreme i posle vanrednog stanja" i tražio da se o tome VSS izjasni. Moj predlog je odbijen, uz komentar - da li želim da se izjašnjavamo i otome da li su bila zakonita skajp suđenja i pitanje:čiji samja toeksponent? Odgovorio sam da nije problem da raspravljamo i 0 skajp-suđenjima jer sam o tome pisao za sajt Otvorena vrata pravosuđa, ali da je to nadležnost sudova i Ustavnog suda, da sam izabran od sudija 1 da sam jedino eksponent sudova i sudija, a ako se misli na nešto drugo da je to za mene uvredljivo. Postavio sam i pitanje predsedavajućem, a čijije on u tom slučaju eksponet? Dobio sam neočekivan odgovon Države!

Nisam nikad posumnjao da sam bio u pravu sa svojim predlogom, ali sam se dugo nakon ove sednice u sebi pitao na šta je moj sagovornik pod tim „Države", mislio ili podrazumevao? Ustavnu ili faktičku državu tj. izvršno-političku i zakonodavnu vlast, trenutno u rukama vladajuće stranačke koalicije koja ima apsolutnu većinu u svim organima ili na sudsku vlast (državu?) u ustavnom sistemu vladavine pra va i podele vlasti u kojoj je sudstvo ravnopravno i nezavisno u okviru svojih nadležnosti sa drugim granama vlasti izvršnom i zakonodavnom?

Nisam insistirao da se i ovaj deo diskusije unese u zvanični zapisnik koji smo usvojili na narednoj sednici (2.6.), jer se diskusije sa sednica koji se obavezno audio snimaju ponekad skraćeno unose u zapisnik, iako naknadno shvatam da sam pogrešio. S druge strane, benefit je bio u tome što je na toj sednici došlo do određenog pomaka jer se razgovaralo - makar neformalno- o predlozima kojeje uputilo Društvo sudija Srbije: korišćenje preostalog dela godišnjeg odmora iz 2019. i da li će se i kako vrednovati rad sudija za 2020. godinu.

Umesto zaključka

Zaključke iz opisanih situacija će izvući svako za sebe. Posebno kolege - pravnici, sudije, tužioci i advokati. Što se tiče autora ovog teksta, više svedočenja nego članka, s obzirom na sudijsku i višegodišnju visoku funkciju u pravosudnoj upravi, nije sporan deo odgovornosti, uz više otežavajućih nego olakšavajućih okolnosti. Trebalo je da odmah po okončanju vanrednog stanja, a i mnogo ranije, insistira(mo) i istraje(mo) na punom uvažavanju slova i duha Ustava i prava na slobodnu kritičku reč.

Autor je sudija Apelacionog suda u Novom Sadu i član Visokog saveta sudstva

1 U nacrtu za Poglavlje 23, između ostalog, stoji: „Nakon četiri godine implementacije doneta je odluka o njegovoj re-

viziji da bi se radi definisanja sledećih koraka napravio pregled svega onoga što je postignuto do sada", kako bi se „Napravio pregled aktivnosti koje jasno ukazuju na budući pravac (uz postavljanje novih realnih rokova)...", pri čemu izostaju reči koje treba da objasne „pravac" - čega? Valjda bi trebalo da stoji: razvoja ili reforme ovih oblasti?!

----------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: Pečat     Strana: 8,9

Rubrika: Srbija

Autori: Filip Rodić

Teme: Korupcija

Naslov: BOJKOT U PRAZNO

DA LI ODBIJANjE UČEŠĆA NA IZBORIMA VODI DO KONAČNE POBEDE?

BOJKOT U PRAZNO

Najveća nepoznanica upravo održanih izbora nije bilo to, kao što obično biva, ko će pobediti i ko će koliko glasova osvojiti. Zbog toga se najozbiljnija borba vodila oko toga koliko će građana izaći na izbore i hoće li bojkot

naneti udarac legitimitetu vlasti, ili ne

Opozicione snage, ve-

rujući da ne postoje uslovi za održavanje „fer i poštenih“ izbora, odlučuju da ne učestvuju u izbor-

noj trci nazivajući je farsom. Izbori se održavaju i rezultat je takav da vladajuće strukture zadržavaju vlast i, usled neučešća velikog dela opozicije, samo je još više učvršćuju. Opozicija saopštava da „predsednik može sebe proglasiti pobednikom, ali da njegova vlada neće imati kredibilitet i legitimitet“. Sve ovo vam zvuči vrlo poznato i verujete da se radi o početku teksta o upravo održanim izborima u Srbiji, ali ne. Ovo je (malo parafrazirani) početak teksta stručnjaka sa čuvenog američkog Brukings instituta Metjua Frenkela „Bojkot izbora nije delotvoran“, napisanog još 2009. godine povodom odluke opozicionog kandidata na predsedničkim izborima

Iiše FILIP RODIĆ

u Avganistanu Abdulaha Abdulaha da se povuče iz izborne trke i prepusti pobedu Hamidu Karzaiju.

Frenkel navodi da se Abdulah u svojoj odluci mogao povesti za primerom peruanskog opozicionog lidera Alehandra Toleda, koji je 2000. odlučio da mu je pametnije da ne.učestvuje na predsedničkim izborima spram Alberta Fudžimorija i tako mu omogući glatku pobedu, ali da mu naknadno zagorčavaživot vaninstitucionalnim sredstvima političke borbe. Poveo je masovni pokret protesta koji je u roku od šest meseci doveo do Fudžimorijeve ostavke i obezbedio mu pobedu na izborima 2001. godine.

BOJKOTAŠKA AUTODE STRUKTIVNOST

Abdulah

Abdulah, međutim, nije ni u sličnoj situaciji kao što je to bio Toledo, ukazuje Frenkel, i zbog toga ne može očekivati ni sličan rezultat. A u poziciji u

kojoj je bio Toledo ne nalazi se ni domaća opozicija koja je zagovarala i predvodila bojkot. „Slučaj Perua je izuzetak, a ne pravilo. Moja nezavisna istraživanja i analize više o stotinu značajnijih bojkota izbora od 1990. godine ukazuju da dok pretnja bojkotom gotovo uvek dovodi do ustupaka vlasti, sam bojkot uglavnom biva katastrofičan za onog ko ga sprovodi. Ličnosti i stranke koje bojkotuju izbore kako bi izrazile protest spram politike režima nadaju se da će birači odlučiti da ne izađu na glasanje i tako izbore učiniti nelegitimnim u očima sveta. Poslednjih 20 godina pokazalo je, međutim, da se takav rezultat postiže samo u retkim slučajevima i da zagovornici bojkota najčešće bivaju potpuno odsečeni od organa vlasti i otvaraju crostor za buduće sopstvene neuspehe", naveo je Frenkel u tekstu od pre 11 godina koji je, očigledno, trebalo da pročitaju i naši opozicionari pre nego što su doneli odluku kakvu su doneli.

Ključna razlika između Toleda 2000, s jedne strane, i Abdulaha 2009. i Saveza za Srbiju 2020, s druge strane, jeste u tome što je prvi imao značajnu podršku i na domaćem, i na međunarodnom terenu, a potonji nemaju ni jedno, ni drugo. Možete li da zamislite organizovanje masovnih opozicionih protesta u ovom trenutku u Srbiji ? Protesta koji bi ugrozili funkcionisanje države na mnogo višem nivou od pukog stvaranja saobraćajne gužve subotom između 18 i 20 časova? Teško. Ni protest „1 od 5 miliona" u svom zenitu nije uspeo da na ulice izvede masu ni blizu onoj kritičnoj, a sada su izgledi za tako nešto samo još manji. Međunarodna podrška? Ni ona ne postoji ni u naznakama. To što se nekolicina poslanika Evropskog parlamenta buni nema nikakav značaj spram saopštenja najviših funkcionera Evropske komisije koji se „raduju saradnji sa budućom U Srbiji trenutno

nisu ispunjena dva osnovna preduslova (podrška

narodnih masa i međunarodnog faktora)za uspeh uspešnog bojkota, a ni sam bojkot se, po svemu sudeći, ne može smatrati

uspešnim

vladom“ Srbije. O Vašingtonu, Moskvi, ili Pekingu da i ne govorimo. U Srbiji, dakle, trenutno nisu ispunjena dva osnovna preduslova za uspeh uspešnog bojkota, a ni sam bojkot se, po svemu sudeći, ne može smatrati uspešnim. ISPUNjENjE SERGEJEVOG PROROČANSTVA Igraćete se sami, napisao je opozicioni lider Sergej Trifunović u jednom tvitu dok se još zalagao za beskompromisni bojkot izbora. Ispostavilo se da je bio potpuno u pravu i da će se vladajuće stranke (SNS i SPS) zaista u najvećoj meri igrati same uz asistenciju Aleksandra Šapića, čiji je pokret uspeo da pređe cenzus. To da se vladajuće partije „igraju same“ možda bi i bila neka sramota ili, u najmanju ruku, nelagodnost da je bojkot uspeo, ali nije. Kako se uspehom bojkota može smatrati gotovo kozmetičko smanjenje izlaznosti u odnosu na prosek u Srbiji? S obzirom na to da je prosečna izlaznost na parlamentarne i predsedničke izbore u poslednjih deset godina u Srbiji po zvaničnim rezultatima iznosila 53,51 posto, smanjivanje na 50,32 odsto, kolika je izlaznost bila po Republičkoj izbornoj komisiji, pa čak i na između 48 i 49 odsto, što je procena opoziciji naklonjene Crte, ili 47,7 posto, na koliko je izlaznost procenio CeSID, ne može se smatrati nekakvim uspehom, a posebno onim koji bi osporio legitimitet budućih vlasti. Podsećanja radi, na drugom krugu predsedničkih izbora 2012, kada je Tomislav Nikolić pobedio Borisa Tadića, izlaznost je bila 46,28 odsto, što je manje i od najstrože procene ovogodišnje izlaznosti, a niko mu legitimitet osporavao nije. Ni na međunarodnoj, ni na domaćoj sceni.

Ovakav „rezultat“ bojkota ne može se nikako smatrati uspehom ni ako sveukupno smanjenje izlaznosti pripišemo isključivo i samo pristalicama „bojkotaških“ partija i pokreta. Neka bude da sva razlika od proseka do najpesimističnije procene izlaska bude njihova, radi se o 5,81 posto biračkog tela, što je, imajući u vidu polovičnu izlaznost,unajboljuruku 11,62 posto glasova, a to se za „glavnu opozicionu snagu“ ne može smatrati nikakvim izbornim uspehom. Interesantno je što „bojkotaši“ u najboljem maniru ljubavi prema komšijskim kravama najveću pažnju posvećuju seirenju nad neuspehom opozicionara koji su izašli na izbore, a nisu prešli cenzus, umesto da se zamisle nad neverovatnim uspehom SNSa koji može da se „igra sam“ do mile volje i da mu niko ne nedostaje.

Po logiku „bojkotaša“ još je gora činjenica da sve i da im je bojkot uspeo i da je izlaznost smanjena na 40, pa čak i na 30 odsto, to opet teško da bi imalo bilo kakvog efekta na međunarodni legitimitet izbora (onaj domaći bi bio smanjen činjenicom da se toliko građana odazvalo pozivu na neizlazak na izbore). Više nego jasan primer za to su sada već legendarni prošlogodišnji lokalni izbori u Albaniji koje je čitav svet priznao (uključujući i EU) iako je na njih izašlo svega oko 20 posto birača.

Svi analitičari slažu se oko činjenice da se uspeh bojkota mora meriti pomoću dva aršina - kratkoročnog i dugoročnog. Što se kratkoročnog tiče, već vidimo ozbiljan neuspeh. Pored toga što izlaznost nije značajnije smanjena, bojkot je opoziciji omogućio da izgubi i ono malo bastiona što ih je imala na lokalnom nivou - u Šapcu, Starom gradu i u Paraćinu, a prethodno iskustvo nas je naučilo da je upravo „lokal“ polazna tačka za rušenje vladajućeg režima. Kratkoročno, dakle, opozicije nema na lokalu, nema je u parlamentu, a neće je biti ni na ulici, makar ne u većem broju i makar ne u neko dogledno vreme. Što se dužeg roka tiče, tu se naši „bojkotaši“ najčešće pozivaju na bojkot iz 1997. godine koji je, kako tvrde, bio ključna tačka za obaranje Slobodana Miloševića sa vlasti tri godine kasnije. Ni tu se uslovi, međutim, ne podudaraju i zaista je nategnuto tvrditi da je Miloševićevom krahu najviše doprineo bojkot, a ne, na primer, složnost opozicije, jak lider, ili snažna spoljna pomoć opoziciji ravnomerna pritisku vršenom na režim. Ničega od ovoga sada nema, a malo je verovatno da će ga biti i na duže staze. Pa simbol opozicionog delovanja u Srbiji, Demokratska stranka, odavno se već više ne bori ni za cenzus, nego za potpuno bezvredne unutarstranačke pozicije. S obzirom na samoizolaciju spram bilo kakvih državnih institucija, slično rasipanje i razjedinjavanje moglo bi se očekivati i u ostalim strankama i pokretima.

Astrani faktor?Još jednom ćemo se vratiti na Frenkelovu procenu budućnosti Abdulaha Abdulaha koja se pokazala kao tačna: „Da li Abdulaha odluka da predsedništvo prepusti Karzaiju bez suprotstavljanja stavlja u odličnu poziciju? Ni blizu. Pre svega, Abdulah nema taj nivo narodne podrške za izazivanje postojeće vlasti koji je Toledo imao, a prisustvo više od 80.000 NATO vojnika koji za cilj imaju podršku vladi i promovisanje stabilnosti na terenu stvara mnogo nepovoljnije okruženje za građansku neposlušnost. Korumpiran, ili ne, Karzai je i dalje naš momak“ P

----------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: Srpski telegraf     Strana: 8

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Dušan Davidović KRIMINOLOG

Dušan Davidović KRIMINOLOG

Korupcija je postala prilično transparentna Za 20 evra možete da prođete bez kazne za nevezivanje pojasa, neupaljeno svetlo i slično

----------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 25

Rubrika: Regioni

Autori: naručena objava

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: City of Niš - Office for Local Economic Development and Project

Citv of Niš - Office for Local Economic

Development and Project

CALLFORTENDER

PUBLIC PROCUREMENT FOR SELECTION

OF PRIVATE PARTNER AND AWARD OF CONTRACT ON PUBLIC-PRIVATE PARTNERSHIP FOR REPLACEMENT, RATIONALIZATION AND MAINTENANCE OF THE PART

OFTHE PUBLIC LIGHTING SYSTEM ON THE TERRITORY OF THE CITY OF NIŠ

Contracting authority: City of Niš - Office for Local Economic Development and Project

Address: 39, Generala Milojka Lešjanina str. 18000 Niš VVebsite: www.ni.rs and www.investnis.rs

Ture of contracting authority: State Administration Body - Local Self-Government

Ture of public procurement procedure: Open procedure Subject of public procurement No. 404-2/28U-2020-28 is the award of a public contract on public-private partnership without the elements of a concession for replacement, rationalization and maintenance of the part of the public lighting system in the territory of the City of Niš.

Subiect tvpe: Services

Number of lots, if the purchase subject matter is divided into more lots: Procurement is not formed in lots.

The criterion - the elements of the award criteria:

Selection of the best tender will be made by applying the criterion "Economically most favorable tender" The contract award criteria elements are:

  1. Net current value of total contract costs 90 weights and 2. Saving in annual electricity consumption 10 weights. Downloading of the tender documentation, that is, the Internet address where the tender documentation is available: www.ni.rs and www.investnis.rs and http://portal.ujn.gov.rs/and on the websiteof Tenders Electronic Daily.

Guarantee

The bank guarantee of the seriousness of tender shall amount at least RSD 15,000,000.00 - valid 30 days longer than the period of thetendervalidity.

Tender submission method and tender submission deadline: Tenderer submits the tender directly or by mail in a sealed envelope or bodž, sealed in such a way that on opening the tender it can be definitely determined that it is opened for the first time, on which theTenderer enters the following information: name, address of the headljuarters, telephone number and contact person of the Tenderer, the name and address of the recipient of the tender - City of Niš - Office for Local Economic Development and Projects, 39, Generala Milojka Lešjanina str. 18105 Niš, (reception office on the second floor), number and name of the public procurement, with the indication "DO NOT OPEN".

The tender shall be considered due if received at the address above, no later than 10,08.2020. bv 12:00. CET, on that verv dav.

Place, time and manner of opening tenders: Public opening of tenders will take place on the same day, after the deadline for submission of tenders, at 1:00 pm, central European Time- CET, at the City of Niš premises, 39, Generala Milojka Lešjanina str. (first floor).

Conditions under which Tenderer's representatives may participate in the tender opening procedure: Tendereržs representatives participating in the tender opening procedure are reljuired to submit an authorization to take all actions in the public tender opening procedure and it is also advisable to submit it to the Commission immediately before opening of tenders.

Decision deadline: Based on the Report on the Edžpert Evaluation ofTenders, decision on the selection of a private partner, that is, on the suspension of the public procurement procedure, will be made by the Contracting authority within a period of 30 (thirty) days from the tender opening date.

Contact persons:

Dejan Blagojević, Office for Local Economic Development and Projects, every working day (Monday to Friday), from 8 am to 3 pm, e-mail address: iDD.aradsko.osvetlienie.nisiagu.ni.rs.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 25

Rubrika: Regioni

Autori: naručena objava

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Grad Niš - Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte

POZIV ZA PODNOŠENjE PONUDA JAVNA NABAVKA ZA IZBOR PRIVATNOG PARTNERA

I DODELU UGOVORA O JAVNO-PRIVATNOM PARTNERSTVU ZA ZAMENU, RACIONALIZACIJU I ODRŽAVANjE DELA SISTEMA JAVNOG OSVETLjENjA

NA TERITORIJI GRADA NIŠA

Naručilac: Grad Niš - Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte

Adresa: Ienerala pliloJka leš Janina cu, 18UUU niš Internet stranica: www.ni.rs i www.investnis.rs Vrsta naručioca: Organi državne uprave - Lokalna samouprava

Vrsta postupka javne nabavke: Otvoreni postupak Predmetjavne nabavke br 404-2/28U-2020-28 je dodela javnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu bez elemenata koncesije za vršenje usluga zamene, racionalizacije i održavanja dela sistema javnog osvetljenja na teritoriji Grada Niša.

Vrsta predmeta: Usluge

Broj paotija, ukoliko se se predmet nabavke oblikuje u više partija: Nabavka nije oblikovana po partijama.

Kriterijum, elementi kriterijuma za dodeluugovora: Izbor najbolje ponude biće izvršen primenom kriterijuma "Ekonomski najpovoljnija ponuda"

Elementi kriterijuma za dodelu ugovora su:

  1. Neto sadašnja vrednost ukupnih troškova ugovora 90

pondera i

  1. Ušteda godišnje potrošnje električne energije 10

pondera.

Način preuzimanja konkursne dokumentacije, odnosno internet adresa gde je konkursna dokumentacija dostupna: www.ni.rs i www.investnis.rs i http://portal.ujn.gov.rs/ i na internet straniciTepeJegs Electronic Daily.

Garancija

Bankarska garancijaza ozbiljnost ponude iznosi minimalno 15.000.000,00 dinara sa rokom važnosti od 30 dana dužim od perioda važenja ponude.

Način podnošenja ponude i rok za podnošenje ponude: Ponuđač ponudu podnosi neposredno ili putem pošte u zatvorenoj koverti ili kutiji, zatvorenoj na način da se prilikom otvaranja ponuda može sa sigurnošću utvrditi da se prvi put otvara, na koju ponuđač upisuje sledeće podatke: naziv, adresu sedišta, telefon i kontakt osobu podnosioca ponude - ponuđača, naziv i adresu primaoca ponude - Grad Niš - Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte, ul. Generala Milojka Lešjanina br. 39, 18105 Niš, (prijemna kancelarija na drugom spratu), broj i naziv javne nabavke, sa naznakom„NE OTVARATI". Ponuda se smatra blagovremenom ako je primljena na napred navedenu adresu, najkasnije do 10.08.2020. godine do 12.00 časova, po srednjeevropskom vremenu, tog istog dana, neposredno ili putem pošte.

Mesto, vreme i način otvaranja ponuda: Javno otvaranje ponuda će se obaviti istog dana, po isteku roka za podnošenje ponuda, s početkom u 13.00 sati, po srednjeevropskom vremenu, u objektu Grada Niša uul. Generala Milojka Lešjanina 39, (prvi sprat).

Uslovi pod kojima predstavnici ponuđača mogu učestvovati u postupku otvaranja ponuda: Predstavnici ponuđača koji učestvuju u postupku otvaranja ponuda dužni su da podnesu ovlašćenje da mogu da preduzimaju sve radnjeu postupkujavnog otvaranja ponuda i isto je poželjno predati Komisiji neposredno pre otvaranja ponuda.

Rok za donošenje odluke: Na osnovu Izveštaja o stručnoj oceni ponuda, Odluku o izboru privatnog partnera, odnosno o obustavi postupka predmetne javne nabavke, naručilac će doneti u okvirnom roku od 30 (trideset) dana od dana otvaranja ponuda.

Lica za kontakt:

Dejan Blagojević, iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projektesvakog radnog dana (od ponedeljka do petka)u periodu od 08:00 do 15:00 časova na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .

----------------------------------------------------------

Datum: 25.06.2020

Medij: N1

Rubrika: Novi dan,N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Istinomer - Radomir Nikolić o nepotizmu

Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca: „Mnogo je teško kada nosite kompletnu odgovornost i kada od vas sve zavisi. Oslanjate se na ljude u koje imate poverenja. Ja sam se oslonio na ljude u koje imam poverenje. Imao sam pravo na to. Narod me je za to izabrao. Ja, sa sve svojom svastikom, odgovaram narodu. S obzirom na to da ona vodi preduzeće u kome su gradske pare, pare građana Kragujevca, morao sam nekog svog tamo da stavim jer sam u nju imao najviše poverenja. Ona je stari bankar. E, tako sam ja doneo odluku.“

----------------------------------------------------------

Datum: 25.06.2020

Medij: biznis.telegraf.rs

Link: https://biznis.telegraf.rs/info-biz/3205885-guzve-ispred-palate-traze-potvrdu-da-nisu-osudjivani-rok-za-ponudjace-da-se-jave-apr-je-1-jul

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gužve ispred Palate, traže potvrdu da nisu osuđivani: Rok za ponuđače da se jave APR je 1. jul

"Izdati dokazi mogu da se dostave APR ili u cilju usklađivanja sa odredbama novog zakona do 1. jula ili u cilju ponovnog upisa u Registar ponuđača nakon 1. jula"25/06/20 |  06:15  »  24/06/20 |  17:29Foto: ShutterstockNovi Zakon o javnim nabavkama stupiće na snagu 1. jula, do kada je rok da se pravna lica i preduzetnici usklade sa novim propisom i dostave dokumentaciju o upisu u Registar ponuđača, a pred istek tog roka stvorile su se gužve ispred Palate pravde za dobijanje uverenja da nisu osuđivani.Ukoliko ne dostave dokumentaciju biće brisani iz Registra ponuđača po službenoj dužnosti.Na pitanje da li će eventualno biti produžen rok za dostavljanje uverenja Agenciji za privredne registre (APR), kao i kako će se rešiti problem dugog čekanja na uverenje, s obzirom da je veliko interesovanje, a rok ističe 1. jula, u Ministarstvu finansija kažu da se traženo uverenje može dostaviti APR-u i nakon 1. jula.Napominju da pravna lica mogu ili da se do 1. jula usklade sa odredbama novog zakona u cilju zadržavanja statusa registrovanog ponuđača, ili da se nakon 1. jula i brisanja iz Registra ponuđača ponovo u njega upišu.- Izdati dokazi mogu da se dostave APR ili u cilju usklađivanja sa odredbama novog zakona do 1. jula ili u cilju ponovnog upisa u Registar ponuđača nakon 1. jula - preciziraju u Ministarstvu.U APR objašnjavaju da će svi zahtevi koji stignu do 1. jula biti uzeti u rad i po njima će APR postupiti, a ukoliko je dokumentacija u konkretnom slučaju nepotpuna, ponuđači će dobiti obaveštenje o tome i propisan rok za postupanje po tom zahtevu koji iznosi osam dana u kojem treba da dopune dokumentaciju.- Nakon toga, s obzirom da se radi o zakonskoj proceduri, ponuđači koji se ne usklade biće brisani iz Registra po službenoj dužnosti. Međutim, odmah nakon toga mogu podneti zahtev, odnosno registracionu prijavu za ponovni upis u Registar ponuđača u skladu sa propisima koji važe za upis pravnih lica i preduzetnika u Registar - kaže Aleksandar Jovanović iz APR-a.Napomenuo je da su pravna lica i preduzetnici u postupku upisa u Registar ponuđača u obavezi da APR-u dostave uverenje nadležnih sudova kojim dokazuju da su neosuđivani, kao i uverenje nadležnih poreskih organa o nepostojanju dospelih, a neizmirenih poreskih obaveza.Jovanović kaže da u pogledu produženja roka za usklađivanje sa novim Zakonom o javnim nabavkama APR nema ingerencije.Naveo je i da je postupak usklađivanja pravnih lica i preduzetnika sa novim Zakonom o javnim nabavkama APR je pokrenula od 1. marta.(Telegraf Biznis/Tanjug)Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.              

----------------------------------------------------------

Datum: 25.06.2020

Medij: biznis.telegraf.rs

Link: https://biznis.telegraf.rs/info-biz/3206114-ricard-grenel-predlog-za-ekonomsku-zonu-mini-senzen-mini-sengen

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Mini "šenžen" zona ili mini "šengen" zona? Kako se kaže tačno i šta koja znači?

25/06/20 |  11:31Foto: Shutterstock"... Da se koncentrišemo na ekonomske odnose i da se kreira "mini Šenžen zona", izjavio je specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.Mini šenžen zona ili mini šengen, šta je tačno izgovorio Grenel kada je govorio o novim ekonomskim planovima i ekonomskih odnosa tzv. Kosova i Srbije?Za "mini šengen" smo svi čuli i ideja je poznata, međutim, termin "šenžen" stvorio je zbrku u javnosti, ali i među strukom sa kojima je Telegraf Biznis razgovarao. Najkraće rečeno, prva se odnosi na zonu slobodne trgovine, a druga na zonu koja bi spojila Srbiju i tzv. Kosovo.Specijalne ekonomske zone (SEZ) označavaju različite oblike privrednih zona. Ono što im je zajedničko jeste da predstavljaju geografski ograničene oblasti u kojima se regulativa koja se odnosi na poslovanje i trgovinu razlikuje u odnosu na ostatak zemlje. Po pravilu, poslovno okruženje u SEZ je liberalnije, dok su administrativne procedure efikasnije. U njima postoji jedinstvena uprava ili administracija, i uglavnom se primenjuju zajednička carinska pravila.Ideja SEZ je unapređivanje poslovnog okruženja kako bi se, u okviru zona, pokrenuo i ubrzao rast privrede. Upravo zbog toga, brojne države širom sveta otvaraju SEZ kako bi privukle strane investicije, povećale zaposlenost i podstakle izvoz. Kako bi privukle strane kompanije i investicije, u okviru ovih zona najčešće postoje različiti fiskalni podsticaji, kao i olakšano registrovanje i poslovanje kompanija.Privredna Komora Srbije već duže vreme se zalaže za istu i apeluje na vlade regiona da se napravi jednistveni ekonomski prostor koji bi "pogurao" procedure kako bi se obezbedilo da ovaj region bude što atraktivniji za poslovanje, ne samo za investiranje spolja, već i poslovanje u samoj zoni.Mini Šengen predstavlja zapadnobalkansku verziju jedinstvenog tržišta i trebalo bi da omogući slobodno kretanje robe, ljudi, usluga i kapitala. Samim tim, građani Zapadnog Balkana imali bi pravo da se presele i zaposle u bilo koju od država članica ovog sporazuma.Pored značaja koji bi Mini Šengen imao za ekonomiju i zapošljavanje, mladima bi omogućio da olakšano putuju i da u regionu koji karakterišu nacionalizmi, rade na razbijanju stereotipa i predrasuda.Stvaranje Mini Šengena trebalo bi da ubrza rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja, ali i u unapređivanje saradnje.Treba napomenuti i da su zapadnobalkanske regionalne integracije i podrška "Mini Šengenu", kao i spremnost za pomoć daljem jačanju srpske ekonomije i bilateralnih trgovinskih i investicionih veza sa SAD, obeležili su razgovor Marka Čadeža sa Dejvidom DeFalkom, zamenikom pomoćnika sekretara za trgovinu tokom boravka u Vašingtonu. Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty ImagesSpecijalna ekonomska zona Šenžen osnovana je u maju 1980. godine i prva je posebna ekonomska zona u Kini, nakon koje je uspostavljeno još pet posebnih ekonomskih zona.Mnogi proizvođači orijentisani prema izvoznim tržištima proizvode i sastavljaju robu u toj zoni.Svetska banka u jednom izveštaju navodi da su karakteristike te zone široka politička i institucionalna autonomija, javno -privatno partnerstvo i velike strane direktne investicije, kao i veliko ulaganje kineske dijaspore.Reč o specijalnoj ekonomskoj zoni, prvoj od četiri specijalne ekonomske zone formirane krajem sedamdesetih godina sa specifičnim ciljevima.Zone su izgrađivane na četiri osnovna principa - da se izgrađuju oslanjajući se na privlačenje i korišćenje stranog kapitala; da prvenstvene ekonomske forme budu zajednička kinesko-strana ulaganja, ali dovođenje firmi koje su u potpunosti u stranom vlasništvu; da se iz zona što više izvoze i da se ekonomske zone zasnivaju na tržišnim zakonitostima.Još uvek nije poznato šta bi tačno podrazumevala Grenelova zona u našem slučaju, jer nije bilo dodatnih detalja, ali postoji širok dijapazon mogućnosti za olakšavanje i podsticanje poslovanja, ulaganja i zapošljavanja ukoliko zaista dođe do njenog otvaranja. Imajući u vidu da je Grenel pomenuo "mini Šenžen", jasna je referenca na SEZ koje postoje i funkcionišu u Kini.Ovako je otpilike Grenel govorio:- Smatramo da je to veoma dobra ideja, da kreiramo nova radna mesta u regionu, i da pokušamo da spojimo strane ekonomski, trgovinski -  rekao je Grenel. On je dodao da tek posle toga mogu da dođu na dnevni red politička pitanja, kao drugi korak.Grenel nije objasnio svoju paralelu, odnosno šta bi takva zona značila u slučaju ekonomskih odnosa tzv. Kosova i Srbije, da li je reč o nekakvoj ekonomskoj uniji ili samo tesnim ekonomskim odnosima.(Telegraf Biznis)Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.                      

----------------------------------------------------------

Datum: 25.06.2020

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/saniranje-posledice-korona-virusa-viskovic-finansijska-sredstva-moraju-biti/8jlv6y7

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: SANIRANJE POSLEDICE KORONA VIRUSA Višković: Finansijska sredstva moraju biti obezbeđena

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Banjaluci da zbog situcije prozrokovane pandemijom virusa korona moraju biti obezbeđena finansijska sredstva kako bi bila sačuvana javna potrošnja i zastavljen pad bruto domaćeg proizvoda.- Republika Srpska je pet, šest godina funkcionisala bez aranžmana sa Međunarodnim monetarnim Fondom (MMF) i tako bi bilo i dalje da nije bilo pandemije virua korona. Nismo ni mislili ući u aranžman, jer u ovogodišnjem budžetu Srpske planirano je bilo da otplata kredita bude veća od zaduživanja - rekao je Višković u Narodnoj skupštini Republike Srpske, piše Srpskainfo.On je podsetio da je budžet Srpske na kraju prošle godine bio u suficitu višem od 70 miliona KM i da javni dug bio na nivo 38 do 48 odsto bruto domaćeg proizvoda.- Da nije bilo virusa korona budžet Srpske u ovoj godini bi bio jedan od najboljih od postojanja Republike. Nisam valjda kriv što nas je zadesila pandemija i što je pad prihoda u budžetu 250 miliona KM. Nisam valjda kriv što za zdravstveni i realni sektor za mart, april i maj izdvajamo 250 miliona KM - navodi Višković. On je istakao da Srpska i sa planiranim zaduženjima neće preći zakonsku granicu od 60 odsto bruto domaćeg prizvoda.- U Republici Srpskoj do sada imamo 6.500 ljudi koji su ostali bez posla u vreme pandemije. Od ovog broja 3.350 su bli zaposleni na određeno vreme i žao mi je svakog čoveka koji je ostao bez posla. U ovom vremenu imamo i više od 4.000 novozaposlenih, dok je u FBiH više od 20.000 ljudi ostalo bez posla - kaže Višković. On je pozvao nadležne pravosudne institucije u Srpskoj i BiH da rade posao ako je bilo kriminala u vreme pandemije.- Apsolutno nemam za šta da se brinem i da se stidim! Sve što sam radio bilo je časno i pošteno kako bi bilo zaštićeno zdravlje ljudi i naš zdravstveni sistem. I u tome smo uspeli - poručio je predsednik Vlade Srpske. On je naveo da nabavka radara u Srpskoj nikada nije realizovana onako kako tvrdi poslanik PDP Draško Stanivuković.- Morao bi se Stanivuković obratiti starijim kolegama u Narodnoj skupštini pa da mu kažu ko je i kako zaustavio projekat nabavke radara u sklopu javno-privatnog partnerstva. Zato je Vlada Srpske donela odluku da projekat realizuje sama i da obezbedi 12 miliona KM. Projekat će biti realizovan u tri godine i kompletan prihod od radara ići će u budžet Srpske - rekao je Višković.Osvrćući se na to što su pojedini mediji plasirali laž da su članovi njegove porodice oboleli od virusa korona, Višković je najavio da će zbog toga podneti tužbe.- Radi toga ću ih tužiti i to će biti najslađa presuda. Zar tako jedan medij u Srpskoj treba da izveštava građane, da laže i bavi se životima moje porodice? Svestan sam i razumem da sam meta kao politička ličnost, ali ću zaštiti svoju porodicu na zakonit način - rekao je Višković.        

----------------------------------------------------------

Datum: 25.06.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/suspendovani-student-tuzio-studenta-prodekana-za-neovlasceno-prisluskivanje/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Suspendovani student tužio studenta prodekana za neovlašćeno prisluškivanje

Studentu-prodekanu Pravnog fakulteta u Novom Sadu Stefanu Ivetiću sutra će se suditi po tužbi suspendovanog studenta tog fakulteta Stefana Karanovića zbog neovlašćenog snimanja i prisluškivanja.Foto: BETA/DRAGAN GOJIC/MO) Stefan Ivetić je, prema navodima krivične tužbe, neovlašćeno snimao i prisluškivao Karanovića, a snimke je potom slao i drugim studentima. Ivetić je prethodno podnosio disciplinske prijave protiv Karanovića i svedočio u procesima protiv njega. Apsolvent Karanović je suspendovan i izbačen sa fakulteta na 36 meseci, a fakultet je u više navrata odbio da mu izda potvrdu o položenim ispitima. Karanović je zbog toga upisao Pravni fakultet u Bosni i Hercegovini, gde je morao da započne studije od početka. "Stefan Ivetić se pojavljuje kao lažni svedok u apsolutno svakoj tužbi protiv mene. Bili smo prijatelji, a onda kada je shvatio da može da ima nekakvu korist, počeo je da radi za političke interese pojedinaca koji mi se svete zbog objavljenih novinskih tekstova koji su ukazivali na kriminal na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, a targetirajući mene kao izvora informacija o kriminalu. Živimo u svetu špijuna, profi svedoka i cinkaroša po službenoj dužnosti", rekao je Karanović novinarima. Sudija Vesna Eremin đorđevic oduzela je Stefanu Ivetiću neovlašćeno pribavljene snimke i zakazala glavni pretres na koji su pozvani svedoci, studenti Srđana Jovanić i Jovan Žugić, kao i profesor Dragan Milkov. U privatnoj tužbi Karanovićevi zastupnici predlažu da se Ivetić osudi na ne manje od deset meseci zatvora. Karanović je ranije uputio pritužbu i otvoreno pismo ministarki pravde Srbije Neli Kuburović na rad Osnovnog suda u Novom Sadu, Upravnog suda i Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu i naveo da se protiv njega vodi "hajka zbog političke osvete". Karanović je u pismu naveo da ga je Pravni fakultet suspendovao zbog sumnje da je pisao tekstove koji su doveli taj fakultet u vezi sa kriminalom, a da su potom doneli i odluku da mu ne izdaju uverenje i ispisnicu. Karanović je ranije saopštio da je podneo krivičnu prijavu protiv "istaknutog funkcionera DSS-a", dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislava Ristivojevića i protiv Stanisava Masalovića, sekretara tog fakulteta, zbog produženog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, ali je dodao da tužilaštvo nije ništa uradilo povodom toga. "Dok se protiv predsednika saveta Pravnog fakulteta u Novom Sadu Dragana Milkova vodi postupak pred Agencijom za borbu protiv korupcije po mojoj prijavi, novosadsko pravosuđe je odlučno krenulo u borbu protiv kriminala - osudili su mene, prvostepeno na uslovnu kaznu zatvora i to po prijavi profesora Milkova za navodno ugrožavanje sigurnosti, bez bilo kakvih dokaza", naveo je Karanović. Dodao je da pre "ove hajke" nikada nije odgovarao "ni prekršajno, a kamoli krivično". Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko uputila je krajem prošle godine pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem od njega tražila da pomogne suspendovanom Karanoviću da dobije ispisnicu i uverenje o ispitima koje je položio i ocenila da je ponašanje fakulteta "neprimereno". "O postupku Pravnog fakulteta u Novom Sadu obaveštene su prosvetne inspekcije, kako u Vojvodini, tako i na republičkom nivou. Obavešten je zaštitnik građana u Beogradu, ali još niko nije ništa preduzeo. Smatramo neprimerenim ponašanje jedne obrazovne institucije prema mladom čoveku kome se ne dozvoljava da završi obrazovni proces i počne svoj profesionalni život", navela je Sonja Biserko u pismu Vučiću. Dodala je da se Pravni fakultet u Novom Sadu oglušio o pravosnažnu odluku Prvog osnovnog suda u Beogradu koji je poništio kaznene mere, te su i dalje na snazi disciplinske mere Fakulteta protiv studenta. Isto pismo Sonja Biserko je uputila i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću. Stefan Karanović je u decembru 2019. godine osuđen na kaznu od sedam meseci zatvora uslovno na tri godine, po tužbi predsednika Saveta Pravnog fakulteta Dragana Milkova da je pretio njemu i njegovoj porodici. Pravni fakultet, prisluskivanje, SuđenjeNovi Sad Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas. Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.   Učlani se

----------------------------------------------------------

Datum: 25.06.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2924912/raspisan-tender-za-uredjenje-platoa-i-staza-u-parku-devet-jugovica-u

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisan tender za uređenje platoa i staza u Parku devet Jugovića u Leskovcu - Vrednost radova 3 miliona dinara

JP Urbanizam i izgradnja Leskovac raspisalo je javnu nabavku za uređenje platoa i staza u parku 9. Jugovića u Leskovcu. Procenjena vrednost javne nabavke bez obračunatog PDV-a je 3 miliona dinara.Predviđa se uređenje parka sa sanacijom postojećih pešačkih staza i JP Urbanizam i izgradnja Leskovac raspisalo je javnu nabavku za uređenje platoa i staza u parku 9. Jugovića u Leskovcu. Procenjena vrednost javne nabavke bez obračunatog PDV-a je 3 miliona dinara.Predviđa se uređenje parka sa sanacijom postojećih pešačkih staza i definisanjem sportske staze za trčanje, koja bi se najvećim delom nalazila na trasi postojeće staze, a tek malim delom formirala na delu gde se sada nalaze zelene površine. Pešački i sportski deo staze podjedanko mogu koristiti i sportisti i posetioci parka.Rekonstrukcija dela parka biće izvršena uz ulaganja u revitalizaciju postojećeg asfalta, ugradnjom betonskih ivičnjaka i postavljanjem sportske podloge za atletske staze - tartan sistema, na delu asfalta namenjenog za trkačku stazu (kao i obeležavanjem staze).Rok za dostavljanje ponuda je 06. jul 2020. godine, a više o tenderu pogledajte OVDE.  

----------------------------------------------------------

Datum: 25.06.2020

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/ekonomija/vise-od-1-500-zahteva-dnevno-za-uverenje-da-nisu-osudjivani/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke

Naslov: Više od 1.500 zahteva dnevno za uverenje da nisu osuđivani

BEOGRAD - Pravna lica i preduzetnici dnevno podnesu Višem sudu u Beogradu više od 1.500 zahteva za dobijanje uverenja da nisu osuđivani, a da bi se ubrzaoBEOGRAD - Pravna lica i preduzetnici dnevno podnesu Višem sudu u Beogradu više od 1.500 zahteva za dobijanje uverenja da nisu osuđivani, a da bi se ubrzao rad, sud je zbog gužvi, između ostalog, produžio radno vreme prijemnog šaltera, tako da se zahtevi za dobijanje uverenja primaju od osam do 15.30. Pravna lica i preduzetnici treba do 1. jula da se usklade sa novim Zakonom o javnim nabavkama i da Agenciji za privredne registre dostave dokumentaciju o upisu u Registar ponuđača, pa tako i uverenje da nisu osuđivani. Foto:Tanjug/R.Prelić (Tanjug) Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.06.2020

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Ekonomija/a1340873/Zahtevi-za-upis-u-Registar-ponudjaca-po-sluzbenoj-duznosti.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ko hoće da radi s državom MORA U RED PRED ŠALTER

Autor Georgi Mitev Šantek Izvor Tanjug 25.06.2020. / 11:45 11:56 0U vreme sveopšte vike o digitalizaciji ovih dana ogromne su gužve ispred Višeg suda u Beogradu, gde predstavnici firmi satima čekaju u redu da bi - mogli da rade sa dražvom. Izvor: Mondo/ Goran Sivački Pravna lica i preduzetnici, naime, treba do 1. jula da se usklade sa novim Zakonom o javnim nabavkama i da Agenciji za privredne registre dostave dokumentaciju o upisu u Registar ponuđača, pa tako i uverenje da nisu osuđivani. Ukoliko ne dostave dokumentaciju, biće brisani iz Registra ponuđača po službenoj dužnosti. Zbog toga firme sada dnevno podnesu Višem sudu u Beogradu više od 1.500 zahteva za dobijanje uverenja da nisu osuđivani. Zatrpani sud je morao da zbog gužvi, između ostalog, produži radno vreme prijemnog šaltera, tako da se zahtevi za dobijanje uverenja primaju od 8:00 do 15:30, a uverenja se mogu preuzeti od 12:00 do 15:30. U tom sudu navode da su na sajtu pružili detaljno uputstvo građanima da "zahtev mogu podneti i poštom", dok telefonskim i elektronskim putem svakodnevno daju informacije građanima o postupku podnošenja zahteva i izdavanja uverenja. O potpunom završavanju posla "onlajn" nema uputstava, iako je navodno za usluga, bar kod Prvog osnovnog suda u Beogradu, ta usluga moguća od 2011. godine. Pred istek roka stvorile su se gužve ispred Palate pravde, a u Višem sudu u Beogradu navode za Tanjug da je tome doprinela i primena mera zadravstvene zaštite zbog virusa korona. Viši sud u Beogradu je, kažu, preduzeo sve potrebne mere kako bi organizovao nesmetano funkcionisanje i obezbedio je sve potrebne kadrovske i tehničke uslove kako bi se ubrzao rad. Na pitanje da li će eventualno biti produžen rok za dostavljanje uverenja APR-u, u Ministarstvu finansija su juče za Tanjug rekli da se traženo uverenje može dostaviti APR-u i nakon 1. jula. Napominju da pravna lica mogu ili da se do 1. jula usklade sa odredbama novog zakona u cilju zadržavanja statusa registrovanog ponuđača, ili da se nakon 1. jula i brisanja iz Registra ponuđača ponovo u njega upišu. U APR za Tanjug su juče objasnili da će svi zahtevi koji stignu do 1. jula biti uzeti u rad i po njima će APR postupiti, a ukoliko je dokumentacija u konkretnom slučaju nepotpuna, ponuđači će dobiti obaveštenje o tome i propisan rok za postupanje po tom zahtevu koji iznosi osam dana u kojem treba da dopune dokumentaciju. Ponuđači koji se ne usklade sa novim zakonom, kažu u APR-u, biće brisani iz Registra po službenoj dužnosti, ali oni odmah nakon toga mogu podneti zahtev, odnosno registracionu prijavu za ponovni upis u Registar ponuđača u skladu sa propisima koji važe za upis pravnih lica i preduzetnika u Registar. Pravna lica i preduzetnici u postupku upisa u Registar ponuđača u obavezi da APR-u dostave uverenje nadležnih sudova kojim dokazuju da su neosuđivani, kao i uverenje nadležnih poreskih organa o nepostojanju dospelih, a neizmirenih poreskih obaveza. Postupak usklađivanja pravnih lica i preduzetnika sa novim Zakonom o javnim nabavkama APR je pokrenula od 1. marta.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.06.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/drustvo/i-dalje-guzve-firme-podnose-sudu-1-500-zahteva-dnevno/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: I dalje gužve: Firme podnose sudu 1.500 zahteva dnevno

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs Od osam do 15.30 rade šalteri Višeg suda u Beogradu gde firme mogu da predaju zahteve za dobijanje uverenja da nisu osuđivani. Ovaj sud dnevno primi oko 1.500 ovakvih zahteva, a razlog gužvi je što se preduzećima i preduzetnicima približio rok za predaju potvrda Agenciji za privredne registre. Pravna lica i preduzetnici, kao što je Nova.rs već pisala, moraju do 1. jula da se usklade sa novim Zakonom o javnim nabavkama i da Agenciji za privredne registre dostave dokumentaciju za Registar ponuđača. Jedan od neophodnih dokaza je i uverenje da firme nisu osuđivane za krivična dela iz oblasti privrede.Redovima doprinose i mere zaštite zbog koronavirusa, jer se u sud u Palati pravde pušta po dvoje, najviše troje građana. Biznis 23. Jun. 2020 10 "Pravna lica i preduzetnici dnevno podnesu Višem sudu u Beogradu više od 1.500 zahteva za dobijanje uverenja da nisu osuđivani, a da bi se ubrzao rad, sud je zbog gužvi, između ostalog, produžio radno vreme prijemnog šaltera, tako da se zahtevi za dobijanje uverenja primaju od osam do 15.30", rečeno je Tanjugu u ovom sudu.Da bi neka firma učestvovala u postupcima javnih nabavki, mora da bude upisana u Registar ponuđača pri APR. Ali, po novom Zakonu o javnim nabavkama potvrde koje se prilažu prilikom upisa u ovaj registar, moraju da se obnove i da se uz njih prilože uverenja da firma nije osuđivana krivična dela iz oblasti privrede - prvenstveno za organizovani kriminal i primanje mita. Takođe, da direktor preduzeća nije osuđivan za krivična dela u postupcima javnih nabavki.Tačno 12.875 firmi iz Registra ponuđača APR mora da dostavi ove potvrde Agenciji za privredne registre. Do sada je to učinilo i sa novim Zakonom o javnim nabavkama se uskladilo tek oko 2.000 firmi.Pratite nas i na društvenim mrežama:FacebookTwitterInstagram      

----------------------------------------------------------

Datum: 25.06.2020

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/suspendovani-student-tuzio-studenta-prodekana-za-neovlasceno-prislukivanje

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Suspendovani student tužio studenta prodekana za neovlašćeno prisluškivanje

Stefan Ivetić je, prema navodima krivične tužbe, neovlašćeno snimao i prisluškivao Karanovića, a snimke je potom slao i drugim studentima. Ivetić je prethodno podnosio disciplinske prijave protiv Karanovića i svedočio u procesima protiv njega. Apsolvent Karanović je suspendovan i izbačen sa fakulteta na 36 meseci, a fakultet je u više navrata odbio da mu izda potvrdu o položenim ispitima. Karanović je zbog toga upisao Pravni fakultet u Bosni i Hercegovini, gde je morao da započne studije od početka. "Stefan Ivetić se pojavljuje kao lažni svedok u apsolutno svakoj tužbi protiv mene. Bili smo prijatelji, a onda kada je shvatio da može da ima nekakvu korist, počeo je da radi za političke interese pojedinaca koji mi se svete zbog objavljenih novinskih tekstova koji su ukazivali na kriminal na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, a targetirajući mene kao izvora informacija o kriminalu. Živimo u svetu špijuna, profi svedoka i cinkaroša po službenoj dužnosti", rekao je Karanović novinarima. Sudija Vesna Eremin Đorđevic oduzela je Stefanu Ivetiću neovlašćeno pribavljene snimke i zakazala glavni pretres na koji su pozvani svedoci, studenti Srđana Jovanić i Jovan Žugić, kao i profesor Dragan Milkov. U privatnoj tužbi Karanovićevi zastupnici predlažu da se Ivetić osudi na ne manje od deset meseci zatvora. Karanović je ranije uputio pritužbu i otvoreno pismo ministarki pravde Srbije Neli Kuburović na rad Osnovnog suda u Novom Sadu, Upravnog suda i Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu i naveo da se protiv njega vodi "hajka zbog političke osvete". Karanović je u pismu naveo da ga je Pravni fakultet suspendovao zbog sumnje da je pisao tekstove koji su doveli taj fakultet u vezi sa kriminalom, a da su potom doneli i odluku da mu ne izdaju uverenje i ispisnicu. Karanović je ranije saopštio da je podneo krivičnu prijavu protiv "istaknutog funkcionera DŠ-a", dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislava Ristivojevića i protiv Stanisava Masalovića, sekretara tog fakulteta, zbog produženog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, ali je dodao da tužilaštvo nije ništa uradilo povodom toga. "Dok se protiv predsednika saveta Pravnog fakulteta u Novom Sadu Dragana Milkova vodi postupak pred Agencijom za borbu protiv korupcije po mojoj prijavi, novosadsko pravosuđe je odlučno krenulo u borbu protiv kriminala - osudili su mene, prvostepeno na uslovnu kaznu zatvora i to po prijavi profesora Milkova za navodno ugrožavanje sigurnosti, bez bilo kakvih dokaza", naveo je Karanović. Dodao je da pre "ove hajke" nikada nije odgovarao "ni prekršajno, a kamoli krivično". Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko uputila je krajem prošle godine pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem od njega tražila da pomogne suspendovanom Karanoviću da dobije ispisnicu i uverenje o ispitima koje je položio i ocenila da je ponašanje fakulteta "neprimereno". "O postupku Pravnog fakulteta u Novom Sadu obaveštene su prosvetne inspekcije, kako u Vojvodini, tako i na republičkom nivou. Obavešten je zaštitnik građana u Beogradu, ali još niko nije ništa preduzeo. Smatramo neprimerenim ponašanje jedne obrazovne institucije prema mladom čoveku kome se ne dozvoljava da završi obrazovni proces i počne svoj profesionalni život", navela je Sonja Biserko u pismu Vučiću. Dodala je da se Pravni fakultet u Novom Sadu oglušio o pravosnažnu odluku Prvog osnovnog suda u Beogradu koji je poništio kaznene mere, te su i dalje na snazi disciplinske mere Fakulteta protiv studenta. Isto pismo Sonja Biserko je uputila i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću. Stefan Karanović je u decembru 2019. godine osuđen na kaznu od sedam meseci zatvora uslovno na tri godine, po tužbi predsednika Saveta Pravnog fakulteta Dragana Milkova da je pretio njemu i njegovoj porodici.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.06.2020

Medij: novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:872449-Neophodna-uverenja-da-nisu-osudjivani-Redovi-pred-sudovima-evo-sta-ce-biti-ako-vlasnici-firmi-ne-nabave-potreban-dokument

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Neophodna uverenja da nisu osuđivani: Redovi pred sudovima, evo šta će biti ako vlasnici firmi ne nabave potreban dokument

Ko do 1. jula ne dostavi dokumentaciju biće izbrisan iz registraDA bi firme mogle da učestvuju na tenderima i posle 1. jula, vlasnici i direktori moraju do tog datuma da dostave čak pet uverenja da nisu osuđivani za razna krivična dela. Ovu dokumentaciju, na osnovu zakona o javnim nabavkama, koji je usvojen u decembru, traži Agencija za privredne registre, a izdaju je sudovi i Poreska uprava. Zbog prikupljanja rešenja ovih dana su se ispred Prvog suda u Katanićevoj ulici i Palate pravde u Savskoj formirali redovi u kojima privrednici čekaju satima. S obzirom na to da je do isteka roka ostalo još svega pet radnih dana, mogu se očekivati još veće gužve. Oni koji ne dostave dokumentaciju biće ispisani iz Registra ponuđača APR-a. Od 12.878 registrovanih ponuđača, dokumentaciju je sa novim propisom uskladilo samo 1.817! Ispred Palate pravde se red formirao rano ujuru, a iako rade do 14.30, službenici su u 13 časova rekli građanima da će primiti samo one koji su do tog trenutka stali u red. Bilo ih je više od hiljadu. BRISANjE, PA UPIS PRIVREDNICI koji ne stignu da prikupe svu dokumentaciju do 1. jula, ne treba da brinu. U Agenciji za privredne registre kažu da je važno da predaju papire koje sakupe. - Ukoliko je dokumentacija nepotpuna, ponuđači će dobiti novi rok od osam dana za postupanje po tom zahtevu u kojem treba da dopune dokumentaciju - objašnjavaju u APR-u. - Ponuđači koji se ne usklade će biti brisani iz Registra po službenoj dužnosti. Međutim, odmah nakon toga mogu podneti zahtev, odnosno registracionu prijavu za ponovni upis u Registar ponuđača. Naknada za registraciju ponovnog upisa je 1.500 dinara. - Došla sam u osam sati, a u ovom trenutku je ispred mene još 15 ljudi - žali se Bojana Dikić iz Beograda. - U petak smo dobili obaveštenje da treba da predamo dokumentaciju do 1. jula. Zakon o javnim nabavkama je izmenjen u martu, ali nas niko nije obavestio da moramo da dostavimo te papire. Imamo sedam dana da odradimo to ili će nas izbrisati. Trčimo svakog dana po šalterima i gubimo vreme umesto da radimo. Ispred Palate pravde su formirana dva reda - u jednom su oni koji tek predaju zahteve, a u drugom oni koji dolaze po uverenja. Od jednog do drugog reda dele ih tri dana. Toliko se čeka na izdavanje dokumenta. - Zbog birokratije gubimo dragoceno vreme. Ovo je ponižavajuće za privrednike - smatra Ivana S. - Svi smo u cajtnotu, jer se rešenje čeka tri dana, a poslednji dan za predaju u APR je utorak. Tri šaltera u Prvom sudu, na Vračaru, otvorena su od osam do 14.30, a ispred njih je svakodnevno i više od hiljadu ljudi. Gužve su od početka juna. - Juče sam čekala satima i na kraju sam se vratila kući bez obavljenog posla, kada su šalteri zatvoreni - priča S. V. iz Beograda. - Danas sam došla u 10 sati i ne znam kada ću stići na red. Ovde moram da uzmem uverenje da nisam krivično gonjena, pa u Savsku u Palatu pravde za korpuciju, pa u Poresku upravu i u APR. Prvi sud u Katanićevoj Privrednici se nadaju da će rok biti produžen, ali u Agenciji za privredne registre ističu da oni ne odlučuju o produžetku roka, jer nisu nadležni za izmene zakona.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.06.2020

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/457055/Vise-od-1-500-zahteva-dnevno-za-uverenje-da-nisu-osudivani

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Više od 1.500 zahteva dnevno za uverenje da nisu osuđivani

Pravna lica i preduzetnici dnevno podnesu Višem sudu u Beogradu više od 1.500 zahteva za dobijanje uverenja da nisu osuđivani, a da bi se ubrzao rad, sud je zbog gužvi, između ostalog, produžio radno vreme prijemnog šaltera, tako da se zahtevi za dobijanje uverenja primaju od osam do 15.30. Pravna lica i preduzetnici treba do 1. jula da se usklade sa novim Zakonom o javnim nabavkama i da Agenciji za privredne registre dostave dokumentaciju o upisu u Registar ponuđača, pa tako i uverenje da nisu osuđivani. Ukoliko ne dostave dokumentaciju, biće brisani iz Registra ponuđača po službenoj dužnosti. Pred istek roka stvorile su se gužve ispred Palate pravde, a u Višem sudu u Beogradu navode za Tanjug da je tome doprinela i primena mera zdravstvene zaštite zbog virusa korona. Viši sud u Beogradu je, kažu, preduzeo sve potrebne mere kako bi organizovao nesmetano funkcionisanje i obezbedio je sve potrebne kadrovske i tehničke uslove kako bi se ubrzao rad. Uverenja se mogu preuzeti od 12 do 15.30, a u tom sudu navode da su na sajtu pružili detaljno uputstvo građanima da zahtev mogu podneti i poštom, dok telefonskim i elektronskim putem svakodnevno daju informacije građanima o postupku podnošenja zahteva i izdavanja uverenja. Na pitanje da li će eventualno biti produžen rok za dostavljanje uverenja APR-u, u Ministarstvu finansija su juče za Tanjug rekli da se traženo uverenje može dostaviti APR-u i nakon 1. jula. Napominju da pravna lica mogu ili da se do 1. jula usklade sa odredbama novog zakona u cilju zadržavanja statusa registrovanog ponuđača, ili da se nakon 1. jula i brisanja iz Registra ponuđača ponovo u njega upišu. U APR za Tanjug su juče objasnili da će svi zahtevi koji stignu do 1. jula biti uzeti u rad i po njima će APR postupiti, a ukoliko je dokumentacija u konkretnom slučaju nepotpuna, ponuđači će dobiti obaveštenje o tome i propisan rok za postupanje po tom zahtevu koji iznosi osam dana u kojem treba da dopune dokumentaciju. Ponuđači koji se ne usklade sa novim zakonom, kažu u APR-u, biće brisani iz Registra po službenoj dužnosti, ali oni odmah nakon toga mogu podneti zahtev, odnosno registracionu prijavu za ponovni upis u Registar ponuđača u skladu sa propisima koji važe za upis pravnih lica i preduzetnika u Registar. Pravna lica i preduzetnici u postupku upisa u Registar ponuđača u obavezi da APR-u dostave uverenje nadležnih sudova kojim dokazuju da su neosuđivani, kao i uverenje nadležnih poreskih organa o nepostojanju dospelih, a neizmirenih poreskih obaveza. Postupak usklađivanja pravnih lica i preduzetnika sa novim Zakonom o javnim nabavkama APR je pokrenula od 1. marta.  

----------------------------------------------------------

Datum: 25.06.2020

Medij: politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/457083/Buducnost-onlajn-obrazovanja

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Budućnost onlajn obrazovanja

Kao aktuelna ovih dana u vašem cenjenom listu se pojavila vest o nastavi na daljinu putem televizije. Pitanje je interesantno i za nastavni proces, a posebno je značajno za upotrebu ovog medija i tehnologije i za tu oblast. Zbog toga smatram da bi trebalo da vas obavestim o sledećim činjenicama: Svojevremeno je u Novom Sadu radila Industrijska škola u Šumadijskoj ulici gde se obrazovalo oko 2.500 učenika raznih profila i godišta i bilo zaposleno oko 260 nastavnika. U razvojnom programu uočili smo mogućnost i opravdanu potrebu da se uvede televizija zatvorenog tipa - kruga. Sačinjen je, sedamdesetih godina prošlog veka, i projekat, nabavljena je oprema i formiran je TV studio pri školi. Ubrzo potom počeo je aktivan rad TV studija, a uvođenje ove inovacije u nastavne procese dalo je dobre rezultata. Unapređena je nastava u učionicama sa praćenjem praktičnog prikaza rada na alatnim mašinama u radionicama škole. Treba istaknuti da je finansijska podrška nabavci opreme obezbeđena radom i plasmanom proizvoda iz sopstvenih radionica. Uspeh je bio nesporan i postao je podrška razvoju nastave, a od šire društvene zajednice ocenjen je kao izuzetan doprinos osavremenjavanju nastave. Nažalost, zbog nerazumevanja i nesposobnosti nadležnih, izostala je podrška za šire uvođenje ovakvog oblika nastave, a tokom vremena postala je i tehnološki prevaziđena. Sadašnji pokušaji uvođenja nastave na daljinu i njena šira afirmacija suočavaju se sa brojnim problemima (površnost izvedbe u pedagoškom, metodskom i didaktičkom smislu, parcijalnost, neizučenost nastavne jedinice do kraja, itd.). Suština je da postoji sve veća potreba za odgovarajućom podrškom za ovakvom vrstom obrazovanja a današnje tehnologije to omogućavaju. Napisani su brojni stručni i naučni radovi na temu "učenje na daljinu", "e-edukacija", "onlajn obrazovanje", ali se čini da u ovom momentu još nije osmišljena nacionalna strategija posvćena afirmaciji ovakve nastave u sklopu globalnog projekta digitalizacije društva. Ulaganja u razvoj infrastrukture nisu mala ali se javno-privatnim partnerstvom mnoga područja mogu obogatiti kako bi odgovorila na izazove budućnosti obrazovanja mladih. Spreman sam da tome doprinesem svojim iskustvima u oblasti tehničke kulture i tehničkog stvaralaštva. Akademik prof. Bogdan Stanić, Novi Sad  

----------------------------------------------------------

Datum: 25.06.2020

Medij: poslovnojutro.com

Link: http://www.poslovnojutro.com/tekst/aktuelno/vise-od-1500-zahteva-dnevno-za-uverenje-da-nisu-osudivani-134436

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Više od 1.500 zahteva dnevno za uverenje da nisu osuđivani - Aktuelno - Srbija

Pravna lica i preduzetnici dnevno podnesu Višem sudu u Beogradu više od 1.500 zahteva za dobijanje uverenja da nisu osuđivani, a da bi se ubrzao rad, sud je ...Pravna lica i preduzetnici treba do 1. jula da se usklade sa novim Zakonom o javnim nabavkama i da Agenciji za privredne registre dostave dokumentaciju o upisu u Registar ponuđača, pa tako i uverenje da nisu osuđivani. Ukoliko ne dostave dokumentaciju, biće brisani iz Registra ponuđača po službenoj dužnosti. Pred istek roka stvorile su se gužve ispred Palate pravde, a u Višem sudu u Beogradu navode za Tanjug da je tome doprinela i primena mera zdravstvene zaštite zbog virusa korona. Viši sud u Beogradu je, kažu, preduzeo sve potrebne mere kako bi organizovao nesmetano funkcionisanje i obezbedio je sve potrebne kadrovske i tehničke uslove kako bi se ubrzao rad. Uverenja se mogu preuzeti od 12 do 15.30, a u tom sudu navode da su na sajtu pružili detaljno uputstvo građanima da zahtev mogu podneti i poštom, dok telefonskim i elektronskim putem svakodnevno daju informacije građanima o postupku podnošenja zahteva i izdavanja uverenja. Na pitanje da li će eventualno biti produžen rok za dostavljanje uverenja APR-u, u Ministarstvu finansija su juče za Tanjug rekli da se traženo uverenje može dostaviti APR-u i nakon 1. jula. Napominju da pravna lica mogu ili da se do 1. jula usklade sa odredbama novog zakona u cilju zadržavanja statusa registrovanog ponuđača, ili da se nakon 1. jula i brisanja iz Registra ponuđača ponovo u njega upišu. U APR za Tanjug su juče objasnili da će svi zahtevi koji stignu do 1. jula biti uzeti u rad i po njima će APR postupiti, a ukoliko je dokumentacija u konkretnom slučaju nepotpuna, ponuđači će dobiti obaveštenje o tome i propisan rok za postupanje po tom zahtevu koji iznosi osam dana u kojem treba da dopune dokumentaciju. Ponuđači koji se ne usklade sa novim zakonom, kažu u APR-u, biće brisani iz Registra po službenoj dužnosti, ali oni odmah nakon toga mogu podneti zahtev, odnosno registracionu prijavu za ponovni upis u Registar ponuđača u skladu sa propisima koji važe za upis pravnih lica i preduzetnika u Registar. Pravna lica i preduzetnici u postupku upisa u Registar ponuđača u obavezi da APR-u dostave uverenje nadležnih sudova kojim dokazuju da su neosuđivani, kao i uverenje nadležnih poreskih organa o nepostojanju dospelih, a neizmirenih poreskih obaveza. Postupak usklađivanja pravnih lica i preduzetnika sa novim Zakonom o javnim nabavkama APR je pokrenula od 1. marta.

----------------------------------------------------------

Datum: 25.06.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a613408/Odlozeno-sudjenje-predsedniku-sindikata-Sloga-u-Ministarstvu-odbrane-i-Vojsci.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Odloženo suđenje predsedniku sindikata Sloga u Ministarstvu odbrane i Vojsci

Autor:Vanja ĐurićPrvo ročište u slučaju predsednika sindikata Sloga zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije Dejanu Pavloviću odloženo je jer je predsednik suda odlučio da takav predmet ne može da vodi zamenik tužioca. Tužilac kojem je ovaj slucaj dodeljen, nedavno je preminuo. Slučaj će, kako je Pavlović rekao za N1, sačekati imenovanje novog tužioca što zbog procedura može da se desi tek kroz dva, tri meseca.Kako je još ranije najavio, Pavlović će za svedoka pozvati i odlazećeg ministra odbrane Aleksandra Vulina. Prvi razlog je, kako kaže, to što ga terete da je odao vojnu tajnu. Pavlović tvrdi da takav institut više ne postoji u našem zakonodavstvu. Postupak je protiv predsednika sindikata Sloga zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci pokrenut nakon što je u intervjuu za list Svedok u martu ove godine pored ostalog ispričao kako Vojsku Srbije godišnje napusti i do hiljadu pripadnika i da su glavni razlog za to male plate. Naveo je da postoje sumnjive javne nabavke i da vojska vozila ne popravlja u svojim radionicama već u privatnim servisima kojima se daju ogromne sume za sitne popravke. U aprilu je pokrenut postupak protiv njega, a početkom maja u vojnom bungalovu u kojem je ziveo desio se požar. On sumnja da je podmetnut. Zbog požara je bio i na poligrafu i kako kaže novih informacija o toj istrazi iz MUP-a nema. Vojna ustanova Dedinje dodelila mu je novi bungalov koji je, kako priča, bio potpuno prazan. Pavlović najavljuje da će jedan postupak pokrenuti i on. Podneće krivične prijave protiv Ministarstva i Vojske jer ometaju sindikalni rad.  

----------------------------------------------------------

Datum: 25.06.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a613564/Odlozeno-sudjenje-Pavlovicu-najavio-da-ce-pozvati-ministra-Vulina-za-svedoka.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Odloženo suđenje predsedniku sindikata, najavio da će pozvati Vulina za svedoka

Prvo ročište u slučaju Dejana Pavlovića, predsednika sindikata Sloga zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije je odloženo u Vojnom disciplinskom sudu. Kako je Pavlović rekao za N1, predsednik suda procenio je da premet ne može da vodi zamenik tužioca, pošto je tužilac kojem je određen taj slučaj nedavno preminuo.Autor:Vanja ĐurićPrvo ročište u slučaju Dejana Pavlovića, predsednika sindikata Sloga zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije je odloženo u Vojnom disciplinskom sudu. Kako je Pavlović rekao za N1, predsednik suda procenio je da premet ne može da vodi zamenik tužioca, pošto je tužilac kojem je određen taj slučaj nedavno preminuo.Prvo ročište u slučaju Dejana Pavlovića predsednika Sindikata "Sloga" zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije sačekaće ipak imenovanje novog tužioca. Zbog procedura, Pavlović ne očekuje da će to uskoro da se dogodi."Ja sam juče bio da vršim uvid u predmet, tamo je stajao poziv i za zamenika tužioca, da će on danas prisustvovati ročištu, međutim, sada me predsednik suda obavestio da je on odlučio da zamenik tužioca ne može voditi ovakav predmet, dakle čekaćemo postavljenje novog tužioca. Pošto to ne ide baš brzo, ja očekujem da se to neće desiti u naredna dva, tri meseca", rekao je Pavlović.Kako je još ranije najavio, Pavlović će za svedoka pozvati i odlazećeg ministra odbrane Aleksandra Vulina. Prvi razlog je, kako kaže, to što ga terete da je odao vojnu tajnu, za koju on tvrdi da više u našem zakonodavstvu ne postoji. On je u intervjuu za list Svedok, u martu ove godine, pored ostalog, ispričao kako Vojsku Srbije godišnje napusti i do hiljadu pripadnika i da je glavni razlog za to mala plata."To sam sve predočio i ministru odbrane. Dakle, o odlivu kadra koji je nenadoknadiv, o plati profesionalnog vojnika koja je sada jednaka plati radnika na trafici, dakle 40 i dve, tri hiljade", istakao je on.Naveo je da postoje sumnjjive javne nabavke i da vojska vozila ne popravlja u svojim radionicama, već u privatnim servisima, kojima se daju ogromne sume za sitne popravke. U aprilu je pokrenut postupak protiv njega, a početkom maja u vojnom bungalovu u kojem je živeo desio se požar."Tog istog jutra kad mi je izgorela kuća ekipa iz Vojne ustanove Dedinje je izašla na teren i dodelila mi novi bungalov. Naravno, prazan totalno, bez igde ičega u njemu, čak nije imao ni bojler, ni šolja, ništa. Snašao sam se uz pomoć prijatelja i uz pomoć članova Sindikata Sloga. Istraga stoji u mestu, dakle ništa se nije saznalo, osim onih prvih dana. Prvo su tvrdili da je kuća zapaljena od sijalice koja je bila pod nekakvom nadstrešnicom. To je nemoguće jer se ta nadstrešnica zapalila kada je pao na nju zapaljen krov od kuće. Dalje su tvrdili da je neki komšija smatrao da sam ja možda sam sebi zapalio kuću da bi izazvao pažnju javnosti, prošao sam poligraf posle toga", objasnio je Pavlović.Pavlović najavljuje da neće stajati u mestu, nego će jedan postupak pokrenuti i on. Podneće krivične prijave protiv ministarstva i Vojske, jer ometaju sindikalni rad.          

----------------------------------------------------------

Datum: 25.06.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/novi-zakon-o-javnim-nabavkama-ogromne-guzve-za-uverenja-o-neosudjivanosti_1138764.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Novi Zakon o javnim nabavkama: Ogromne gužve za uverenja o neosuđivanosti

Pravna lica i preduzetnici dnevno podnesu Višem sudu u Beogradu više od 1.500 zahteva za dobijanje uverenja da nisu osuđivani, a da bi se ubrzao rad, sud je zbog gužvi, između ostalog, produžio radno vreme...BEOGRAD - Pravna lica i preduzetnici dnevno podnesu Višem sudu u Beogradu više od 1.500 zahteva za dobijanje uverenja da nisu osuđivani, a da bi se ubrzao rad, sud je zbog gužvi, između ostalog, produžio radno vreme prijemnog šaltera, tako da se zahtevi za dobijanje uverenja primaju od osam do 15.30.Pravna lica i preduzetnici treba do 1. jula da se usklade sa novim Zakonom o javnim nabavkama i da Agenciji za privredne registre dostave dokumentaciju o upisu u Registar ponuđača, pa tako i uverenje da nisu osuđivani. Ukoliko ne dostave dokumentaciju, biće brisani iz Registra ponuđača po službenoj dužnosti. Pred istek roka stvorile su se gužve ispred Palate pravde, a u Višem sudu u Beogradu navode za Tanjug da je tome doprinela i primena mera zadravstvene zaštite zbog virusa korona. Viši sud u Beogradu je, kažu, preduzeo sve potrebne mere kako bi organizovao nesmetano funkcionisanje i obezbedio je sve potrebne kadrovske i tehničke uslove kako bi se ubrzao rad. Uverenja se mogu preuzeti od 12 do 15.30, a u tom sudu navode da su na sajtu pružili detaljno uputstvo građanima da zahtev mogu podneti i poštom, dok telefonskim i elektronskim putem svakodnevno daju informacije građanima o postupku podnošenja zahteva i izdavanja uverenja. Na pitanje da li će eventualno biti produžen rok za dostavljanje uverenja APR-u, u Ministarstvu finansija su juče za Tanjug rekli da se traženo uverenje može dostaviti APR-u i nakon 1. jula. Napominju da pravna lica mogu ili da se do 1. jula usklade sa odredbama novog zakona u cilju zadržavanja statusa registrovanog ponuđača, ili da se nakon 1. jula i brisanja iz Registra ponuđača ponovo u njega upišu. U APR za Tanjug su juče objasnili da će svi zahtevi koji stignu do 1. jula biti uzeti u rad i po njima će APR postupiti, a ukoliko je dokumentacija u konkretnom slučaju nepotpuna, ponuđači će dobiti obaveštenje o tome i propisan rok za postupanje po tom zahtevu koji iznosi osam dana u kojem treba da dopune dokumentaciju. Ponuđači koji se ne usklade sa novim zakonom, kažu u APR-u, biće brisani iz Registra po službenoj dužnosti, ali oni odmah nakon toga mogu podneti zahtev, odnosno registracionu prijavu za ponovni upis u Registar ponuđača u skladu sa propisima koji važe za upis pravnih lica i preduzetnika u Registar. Pravna lica i preduzetnici u postupku upisa u Registar ponuđača u obavezi da APR-u dostave uverenje nadležnih sudova kojim dokazuju da su neosuđivani, kao i uverenje nadležnih poreskih organa o nepostojanju dospelih, a neizmirenih poreskih obaveza. Postupak usklađivanja pravnih lica i preduzetnika sa novim Zakonom o javnim nabavkama APR je pokrenula od 1. marta.  

----------------------------------------------------------

Datum: 25.06.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/zivot/porodica/zrenjanin-zeli-vise-beba_1138874.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zrenjanin želi više beba

U cilju povećanja nataliteta grad Zrenjanin sprovodi brojne mere populacione politike. Mere podrške podrazumevaju podršku za svaku novorođenu bebu, otvaranje novih vrtića u okviru projekta usklađivanja rada i...ZRENJANIN - U cilju povećanja nataliteta grad Zrenjanin sprovodi brojne mere populacione politike. Mere podrške podrazumevaju podršku za svaku novorođenu bebu, otvaranje novih vrtića u okviru projekta usklađivanja rada i roditeljstva, finansiranje vantelesne oplodnje.U cilju smanjenja problema neplodnosti grad Zrenjanin je kroz svoj projekat obezbedio sredstva za kupovinu neophodne tehničke i medicinske opreme, kako bi Zrenjaninska bolnica mogla da uđe u proces inseminacije. "Sproveli smo već javnu nabavku i sve to ulazi u završnu fazu očekujemo da sva potrebna i neophodna tehnička i medicinksa sredstva uskoro i stignu, a onda će se pristupiti edukaciji zaposlenih u okviru bolnice. Tako da naše sugrađanke i sugrađani nakon sprovođenja svega ovoga negde očekujemo da će realno moći da počne da se obavlja negde sa početkom 2021", kaže Jelena Dragić načelnik odeljenja društvenih delatnosti, Gradska uprava Zrenjanin. Za buduće roditelje, parove sa problemom začeća, mlade roditelje, kao i decu i omladinu obezbeđene su i besplatne psihološke radionice pri Centru za pružanje usluga socijalne zaštite grada Zrenjanina. Trenutno je u toku i anketiranje Zrenjaninaca, a na osnovu dobijenih rezultata izradiće se akcioni plan za populacionu politiku. "Zaista mi imamo ozbiljnu nameru da napravimo akcioni plan kojeg emo se pridržavati I negde korak po korak doći do onog željenog rezultata da zaista sve veći broj porodica u gradu Zrenjaninu odluči se na drugo dete gde mi pričamo o prostoj reprodukciji nego I na treće I na četrvto I da stvorimo takve uslove da zaista demografsku sliku promenimo na bolje", napominje Dragić. Grad Zrenjanin kao podršku za svako prvorođeno dete izdvaja 50 hiljada dinara, dok se za svako naredno dete isplaćuje 35 hiljada dinara.  

----------------------------------------------------------

Datum: 25.06.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Više od 1.500 zahteva dnevno za uverenje da nisu osuđivani

Više od 1.500 zahteva dnevno za uverenje da nisu osuđivaniBEOGRAD, 25. juna (Tanjug) - Pravna lica i preduzetnici dnevno podnesu Višem sudu u Beogradu više od 1.500 zahteva za dobijanje uverenja da nisu osuđivani, a da bi se ubrzao rad, sud je zbog gužvi, između ostalog, produžio radno vreme prijemnog šaltera, tako da se zahtevi za dobijanje uverenja primaju od osam do 15.30.Pravna lica i preduzetnici treba do 1. jula da se usklade sa novim Zakonom o javnim nabavkama i da Agenciji za privredne registre dostave dokumentaciju o upisu u Registar ponuđača, pa tako i uverenje da nisu osuđivani.Ukoliko ne dostave dokumentaciju, biće brisani iz Registra ponuđača po službenoj dužnosti.Pred istek roka stvorile su se gužve ispred Palate pravde, a u Višem sudu u Beogradu navode za Tanjug da je tome doprinela i primena mera zadravstvene zaštite zbog virusa korona.Viši sud u Beogradu je, kažu, preduzeo sve potrebne mere kako bi organizovao nesmetano funkcionisanje i obezbedio je sve potrebne kadrovske i tehničke uslove kako bi se ubrzao rad.Uverenja se mogu preuzeti od 12 do 15.30, a u tom sudu navode da su na sajtu pružili detaljno uputstvo građanima da zahtev mogu podneti i poštom, dok telefonskim i elektronskim putem svakodnevno daju informacije građanima o postupku podnošenja zahteva i izdavanja uverenja.Na pitanje da li će eventualno biti produžen rok za dostavljanje uverenja APR-u, u Ministarstvu finansija su juče za Tanjug rekli da se traženo uverenje može dostaviti APR-u i nakon 1. jula.Napominju da pravna lica mogu ili da se do 1. jula usklade sa odredbama novog zakona u cilju zadržavanja statusa registrovanog ponuđača, ili da se nakon 1. jula i brisanja iz Registra ponuđača ponovo u njega upišu.U APR za Tanjug su juče objasnili da će svi zahtevi koji stignu do 1. jula biti uzeti u rad i po njima će APR postupiti, a ukoliko je dokumentacija u konkretnom slučaju nepotpuna, ponuđači će dobiti obaveštenje o tome i propisan rok za postupanje po tom zahtevu koji iznosi osam dana u kojem treba da dopune dokumentaciju.Ponuđači koji se ne usklade sa novim zakonom, kažu u APR-u, biće brisani iz Registra po službenoj dužnosti, ali oni odmah nakon toga mogu podneti zahtev, odnosno registracionu prijavu za ponovni upis u Registar ponuđača u skladu sa propisima koji važe za upis pravnih lica i preduzetnika u Registar.Pravna lica i preduzetnici u postupku upisa u Registar ponuđača u obavezi da APR-u dostave uverenje nadležnih sudova kojim dokazuju da su neosuđivani, kao i uverenje nadležnih poreskih organa o nepostojanju dospelih, a neizmirenih poreskih obaveza.Postupak usklađivanja pravnih lica i preduzetnika sa novim Zakonom o javnim nabavkama APR je pokrenula od 1. marta.

----------------------------------------------------------