Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 27.06.2020

Medij: Danas     Strana: 1,2

Rubrika: Nedelja

Autori: Jasmina Lukač

Teme: Korupcija

Naslov: U BRISEL PREKO MOSKVE

U BRISEL PREKO MOSKVE

Vučić je nastupio na svetskoj pozornici tri dana posle junskih izbora onako kako ne bi sebi dopustio još koliko 2016. a kamoli ranije. Ne samo što je ponosno stajao pored Vladimira Putina u VIP loži, prilikom vojne parade na Crvenom trgu, nego je iza njega stajao u nepoznatom svojstvu, sa kako se tvrdi akreditacijom za telohranitelja, njegov kontroverzni brat J Andrej Vučić -¦

A

Vučićev let u Brisel preko Moskve

Pribavljanje međunarodnog legitimiteta

JASMINA LUKAC

Ni odziv glasača, ni prisustvo pro-

tivnika u Narodnoj i lokalnim skupštinama, a ni odlike demokratskog društva nisu više glavna potvrda legitimiteta Aleksandra Vučića. Vučićev legitimitet, odnosno pristanak na njegovu vladavinu, zasnovan je na tome što je on glavni međunarodni pregovarač u ime Srbije.To možda nije organski već izvedeni legitimitet, ali Vučić je na tome pažljivo radio još od Briselskog sporazuma 2013. godine.

Izbori 2014. godine za koje se lakonski tvrdi da su raspisani samo da bi SNS kapitalizovala takozvanu antikorupcijku akciju, ostvarile su viši cilj od partijskog sticanja poslanika i ministara. Tada je naime Vučić, prvi put izašao sam na međunarodnu scenu. Bitnoje biloto koliko je osvojio glasova, isto koliko i čistka u bezbednosnom vrhu države, kao i što se zakonu predao dotadašnji šef balkanskog narko-kartela Darko Šarić. Pardana posle izbora Vučić je inkonginito otišao u Rusiju, što ipak nije moglo da prođe nezabeleženo. Procureli su ruski izvori, pa je objavljeno da je Vučić, tada još uvek u svojstvu prvog potpredsednika Vlade, boravio u Moskvi privatno na pregledu srca.

Od tada do izbora 2020.Vučićje napravio veliki skok - na beogradskim izborima 2018. izvršioje prenos legitimiteta na spoljni plan.Ti za njega i krug oko njega, sudbinski izbori zbog ogromnog biznis projekta Beogradna vodi, dobijeni su u Berlinu uoči glasanja, kao i prethodnom velelepnom zvaničnom posetom Zagrebu. U Berlinu je kancelarka Angela Merkel ćaskala sa Vučićem na terasi sa čašama u ruci, dok mu je hrvatska vladajuća partija HDZ organizovala pravu rijaliti turneju.

Za potrebe potvrde legitimiteta ovih izbora 21. juna Vučićeva završnica je pomerena na sedmicu posle glasanja. I tu nema slučajnosti, on je tu agendu svesno namestio, kao što se sada očekuje, da će u skladu sa njom, i izvršiti određene promene u vrhu vlasti. Videće se da li će ostati pri pripremi za vladu takozvanog narodnog jedinstva, u koju će ući sve stranke koje su u parlamentu, dakle i stranka Aleksandra Šapića, ali i pojedinici sa lista ipsod cenzusa. Pod maskom vlade narodnog jedinstva inače, najlakšeje moguće isterati iz prvog kruga pojedine optrerećene aferama i prevelikim znanjem o tome šta se sve poslednih godina dešavalo. Prvi kandidat za izbacivanje je Nebojša Stefanović, ministar policije i treći čovek koji je osnovao SNS iza Vučića iTomislava Nikolića. Pokazatelj da će se sa Stefanovićem nešto desiti je svaljivanje odgovornosti na njega kao šefa beogradskog odbora SNS zbog niskog odziva glasača u Beogradu, a ne na neomiljenog i mrskog zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji je u SNS dotrčao kad je stranka uveliko imala vlast i moć. Sa Stefanovićem može biti problem što navodno uživa podršku određenih krugova na Zapadu, ali to je upitno.

Jer, uz Vučića su sa druge strane, nesumnjivo stali zapadni saveznici time što je američki ambasador Entoni Godfri objavio da prati izbore i pokazao na Tviteru svoju posmatračku dozvolu. I time što je Donald Tusk, predsednik ENP, uputio jasnu poruku sa dobrim željama za pobedu lično preko video sastanka, kao i preko društvenih mreža.

Bojkot opozicija sa druge strane, pozvala se na pojedina javna pisma grupica evroposlanika na temu Vučićeve diktature.Ta pisma jesu imala izvesnu težinu, čak iako su ih potpisivala po 20-ak opozicionih poslanika u EP. Jer, čak i ta mala senka neprijatno je podsećala naprednjake na to šta im birači ne bi oprostili nikad. A to su međunarodne sankcije i izolovanje zemlje, koje su se desile SR Jugoslaviji i Miloševiću pre 30-ak godina.

Međutim, u situaciji svetske korona pandemije, savladati takve slutnje, kad je izolacija postala poželjna, nije bilo teško. Vučić je nastupio na svetskoj pozornici tri dana posle junskih izbora onako kako ne bi sebi dopustiojoš koliko 2016. a kamoli ranije. Ne samo što je ponosno stajao pored Vladimira Putina u VlPloži, prilikom vojne parade na Crvenom trgu, negoje iza njega stajao u nepoznatom svojstvu, sa kako se tvrdi akreditacijom za telohranite-Ija, njegov kontroverzni brat Andrej Vučić.

To je bila slika namerno prvo prenošena kroz kanale društvenih mreža i ostale neformalne načine uticaja, kojom je trebalo više stvari da se nadomesti. Prvo, moguće rukovanje 27. juna u Vašingtonu sa HašimomTačijem nad papirom o namerama da Srbija i Kosovo uvedu ekonomsku - šenžen zonu, po ugledu na, kako se tvrdi, slobodna industrijska područja u NR Kini. Međutim, taj čin ne bi bilo činjenično priznanje Kosova kao posebne države. Kako ističe mladi Marko Jakšić iz Severne Mitrovice, Kosovo nikad nije bilo suverenije i priznatije nego u vreme korone, kad je Srbija zatvorila administrativne prelaze Brnjak i Jarinje isto kao i svoje spoljne granice.

Drugo, slika braće Vučić odaslata sa Crvenog trga, trebalo je da pokupi, upije i ublaži rastuće nezadovoljstvo zbog situacije na ivici građanskog rata u Crnoj Gori, u kojoj se, prema doživljaju biračkog jezgra SNS, vlast u Beogradu drži previše mlako i slabićki.

Treće, na tu sliku su izgleda u Evropi ostali potpuno smireni. Ko god da je u danu kada je nastala, izvršio sudsku političku diverziju, uspeoje u tome, šta god da ga je pokrenulo. Naime, još doksu koraci ruskih vojnika odjekivali ispred Krem-Ija, objavljeno je da je podneta optužnica za ratne zločine protiv HašimaTačija i Kadrija Veseljija. lako to ne znači da će biti potvrđena, a još manje da će biti suđenja, politički rezultat je postignut. Susret Tačija i Vučića u Vašingtonu je otkazan kao i jošjedna pomiriteljska misijaTrampovog bliskog saradnika Ričarda Grenela. Umesto toga Vučić je završio u Briselu, gdeje pre njega primljen i kosovski premijer Avdulah Hoti. Jošjedan istovremeni čin u tome je značajan - a to je obaranje izbora u Šapcu. Šabac je grad čiji gradonačelnik Nebojša Zelenović ima odlične veze sa dipolomatama Evropske unije. Činjenica da je izborni postupak padao baš u Šapcu, nije naivna, jer pokazuje kako bi se mogli oboriti i izbori u Srbiji. Čak i da se dogodilo potpuno slučajno, zbog nekontrolisanog viška revnosti tamošnjih naprednjaka, opet pokazuje Vučiću koliko može biti ranjiv.

I zato je on u Briselu uradio ono što se od njega očekuje - nagovestio da će Srbija verovatno prva prihvatiti ponuđenu novu metodologiju proširenja EU i novi rok za ulazak u EU - od 2026. pa nadalje.

VUCIC JE NASTUPIO NA SVETSKOJ POZORNICI TRI DANA POSLE JUNSKIH IZBORA ONAKO KAKO NE Bl SEBI DOPUSTIO JOŠ KOLIKO 2016. A KAMOLI RANIJE. NE SAMO ŠTO JE PONOSNO STAJAO PORED VLADIMIRA PUTINA U VIP LOŽI, PRILIKOM VOJN PARADE NA CRVENOM TRGU, NEGO JE IZA NJEGA STAJAO U NEPOZNATOM SVOJSTVU, SA KAKO SE TVRDI AKREDITACIJOM 1 TELOHRANITELJA, NJEGOV KONTROVERZNI BRAT ANDREJ VUČ

----------------------------------------------------------

Datum: 27.06.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 4

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: „NOVARTIS“ KAŽNjEN ZA KORUPCIJU I MITO

„NOVARTIS" KAŽNjEN ZA KORUPCIJU I MITO

Svetski farmaceutski gigant, kompanija „Novartis", kažnjena je za korupciju i podmićivanje lekara, bolnica i klinika u Grčkoj i Vijetnamu, gde je tražila da pacijentima propisuju njene lekove i koriste njenu hiruršku opremu, izvestio je Rojters. Američko ministarstvo pravde juče je saopštilo da je kompanija „Novartis Grčka" pristala na nagodbu koja predviđa kaznu od 225 miliona dolara.

----------------------------------------------------------

Datum: 27.06.2020

Medij: Politika     Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: P.X.

Teme: Korupcija

Naslov: U „Pobedniku” zloupotrebe „teške” milion dinara

U „Pobedniku” zloupotrebe „teške” milion dinara

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP-a, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višegjavnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su N. C. (1985), rukovodioca Sportskog udruženja „Pobednik” u Pirotu, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj.

Kako je saopšteno iz MUP-a Srbije, on se tereti da je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 1.126.879 dinara i za isti iznos oštetio budžet Srbije. Osumnjičeni je, kako se pretpostavlja, od 23. novembra 2016. do 22. februara 2018. godine, dok je radio na jednom projektu, u finansijskim izveštajima prikazivao fiktivne troškove za transport, smeštaj i keteringučesnika, kao i zakup restorana, angažovanje predavača i prevodilaca za realizaciju projekta, koje je potom predavao na refundiranje Ministarstvu finansija. Određeno mu je zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

P.X.

----------------------------------------------------------

Datum: 27.06.2020

Medij: Politika     Strana: 1,5

Rubrika: Događaji dana

Autori: Mirjana Čekerevac

Teme: Korupcija

Naslov: Srbija može u EU 2026.

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ U BRISELU

Srbija može u EU 2026.

Ursula fon der Lajen podržala je ponovno uspostavljanje dijaloga

između Prištine i Beograda pod pokroviteljstvom Brisela,

što je ključno za napredak ka Evropskoj uniji

Mirjana Čekerevac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio

je juče, posle razgovora u Briselu, uverenje da će se na kraju mandata nove vlade, 2024. godine, završiti pristupni pregovori Srbije i EU, i

da je realno da Srbija postane članica Evropske unije do 2026. Istakao je: „Neću da pričam detalje, ali zadovoljan sam kroz koje smo sve detalje prošli u razgovoru sa Ursulom fon der Lajen, uveren da sa optimizmom ulazimo u novu fazu odnosa EU i Srbije.” Naglasio je, kako je preneo Tanjut, da je posle razgovora sa funkcioneri-

ma EU primetio da se u Briselu za sva ta pitanja stvara pozitivna klima.

Vučić je u izjavi novinarima istakao da je to njegova

nada i verovanje, podsetivši da je on pragmatičan, realističan, pesimističan, a optimističan veoma retko. Kazao je: „Mislim da postoji dobra klima u EU da se razmatra ubrzani napredak Srbije, a istovremeno veća želja kod nas i promenjena situacija da se ubrza naš evropski put.” Naveo je da se razgovaralo o infrastrukturnom povezivanju unutar regiona, kao i o novcu koji bi Srbiji pripadao u narednom periodu iz takozvana dva džepa Evropske unije. strana 5

Srbija može u EU 2026. godine

Predsednik Srbije Alek-

sandar Vučić je dodao: ,Jedno su IPA fondovi, i to ne mali novac. Drugo

su garantne šeme, to jest garancije, što je takođe veliki novac, a treće su projekti za ceo region, pošto je ideja Evropske unije da se svi glavni gradovi Balkana spoje auto-putem, prugom.”

Vučić je rekao da su „razgovori s Prištinom od ključnog značaja da bismo mogli da očekujemo taj si dodao da očekuje nastavak sis Prištinom za dve do tri nedelje. Naveo je da je razgovarao is izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom o svim važnim temama i da sada, nakon posete Beogradu, postoji komunikacija na dnevnom nivou. Rekao je da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen bila veoma pripremljena i da joj je zahvalan na pažnji koju je posvetila Srbiji. Kazao jedajujepozvaoda poseti Srbiju i izrazio uverenje da će to učiniti pre kraja godine, kada prođe korona kriza.

Evropska komisija oglasila se saopštenjem, navodeći da je predsednica komisije Ursula fon der Lajen na sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razmotrila evropsku perspektivu Srbije, reforme na putu ka članstvu u EU, ali i nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Navedeno je: „Predsednica je izrazila podršku ponovnom uspostavljanju dijaloga između Prištine i Beograda pod pokroviteljstvom , EU, što je ključno za njihov napredakuEU.” |

Kako se dodaje u saopštenju, dvoje i predsednika složili su se o važnosti napredovanja u neophodnim reformama za napredak na putu ka EU, naročito vladavini zakona i borbi protiv korupcije. Ursula fon der Lajen ohrabrila je, kaže se, srpsko rukovodstvo i na nastavak dijaloga sa svim političkim snagama u zemlji kako bi se pokrenule reforme u iszis pristupanjem EU, ali i rešili &zborni nedostaci. Na sastanku je ‘razgovarano i o posledicama pandemije virusa korona i pomoći koju je ;EU mobilisala da podrži region, a ¦predsednica Fon der Lajen potvrdi-»la je da tek na jesen predstaviti ekogmomski i investicioni paket koji će #10moći u dugoročnom oporavku regi-Jbna i približiti ga EU. f| I

He isključuje se uvođenje mera zbog korone

Građani Srbije morajubiti odgovorniji i disciplinovaniji kadje reč o zaštiti od virusa korona, poručioje predsednik Vučić juče iz Brisela, istakavši da, ako to ne bude tako, ne isključuje mogućnostuvođenja mera. Dodao je da će sačekati još neki dan. Verujem da je „Njujork tajms” slučajno pogrešio Povodom naslova teksta u „Njujork tajmsa” u kome se pominje kao ratni zločinac, predsednik Srbije rekao je da veruje da je u pitanju nenamerna greška. Istakao je: „Naučio sam da me za svašta optužuju, pevaju, svašta izgovaraju, a da sam počinio ratne zločine, to još nisam čuo. Što se tiče ’Njujork tajmsa’, verujem da je to greška, nisu l>udi namerno, želim da verujem. Sad da li je greška ili ne, koće ga znati...”

Makatirova pozvala

„Njujork tajms” da se izvini Američka novinarka srpskog porekla Ksenija Pavlović Makatir poručila je juče da glavni urednik „Njujork tajmsa” Din Baket mora da se izvini Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću zbog, kako je navela, klevetničke objave i dezinformisanja javnosti, nakon što je taj list na „Tviteru” objavio da je sastanak u Vašingtonu otkazan Jer je lider Srbije optužen za ratne zločine. „Vi možete da prikačite ’ratne zločine’ uz nečije ime i ponašate se kao da to nije ništa... Izvinite se”, napisala je Makatirova na „Tviteru”, prenosi Tanjug. Podsetila je da je „Njujork tajms” reagovao u slučaju senatora Toma Kotona, ogradivši se od njegovog poziva na vojnu intervenciju zbog protesta u SAD i pozvala list da bude dosledan. P. R.

Za Fajonovu dovoljno i 28 odsto, za Srpsku naprednu stranku nije ni 50 Odbacujući kritike pojedinih evroparlamektaraca, među kojima je i Tanja Fajon, na račun izlaznosti na našim izborima, predsednik Vučić je rekao: „Tanja Fajon je svoj mandat u EP dobila na izborima na kojima je izlaznost bila 28 odsto. Kako je izlaznost od 28 odsto u redu kada je reč o Tanji Fajon, a nije dovoljna ni od 50 ako dobija SNS?” Vučić je kazao da Tanja fajon nikada nije dobila 28 odsto glasova, već da je tolika bipa izlaznost kada je izabrana - „ovo su za nju snovi da dođe do tih brojki”. Istakao je: „Smeju im se svi, samo neće da im kažu u lice svima koji govore da je mala izlaznost 50 odsto, i to u doba korone.” Naveo je i da bi, po poslednjim istraživanjima, kada bi izbori bili održani sad u nedelju, izlaznost bila za dva odsto sadi dodao: „A, uskoro će i izbori u Sloveniji, pa ćemo da vidimo kakva će da bude izlaznost, a i imaćemo mnogo pitanja po pitanju statusa Srba u Sloveniji.” Rekao je i da je kampanja bila otvorenija od svih do sada, osim što, kako kaže, za SNS neki mediji nisu bili otvoreni, ali za neke druge -jesu i dodao: „Ali, to je i bio problem, ljudi su ih mistifikovali, mislili da imaju nešto pametno da kažu, a sada vide da nemaju program, već je jedini program da su protiv Vučića. Svi koji su bojkotovali izbore, imali bi na izborima manje od četiri odsto glasova - manje od jednog Šapića. Svaku laž i neistinu koju su iznosili, temeljno sam ovde objasnio na svakom mestu, kao i prazne priče o funkcionerskoj kampanji. Pogledajte kako izgleda kampanja za lokalne izbore u Francuskoj i svakoj drugoj zemlji. Ali, kada neko traži izgovore, njih je uvek najlakše pronaći, a najteže je raditi i boriti se.”

----------------------------------------------------------

Datum: 27.06.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 26

Rubrika: Srbija

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo/Javne nabavke

Naslov: UKRATKO

UKRATKO

GRAD Niš zatražio je ponude za javno-privatno partnerstvo za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja. Javna nabavka je bez elemenata koncesije, a najbolja ponuda biće izabrana po kriterijumu ekonomski najpovoljnije ponude. Ponude se mogu podneti do 10. avgusta, kada će biti i otvorene.

----------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: Nova S

Rubrika: Među nama/Nova S

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Redovi preduzetnika ispred Višeg suda u Beogradu

Spiker:A za to vreme život je ovo, redovi, čekanje, gužve i danas. Ovoga puta ispred Višeg i Prvog osnovnog suda u Beogradu. Privrednici koji do 1. jula ne podnesu dokumentaciju kojom dokazuju nepostojanje osnova za isključenje iz postupka javnih nabavki, odnosno da nisu osuđivani za razna krivična dela biće izbrisani iz registra ponuđača. Iz APR poručuju da razloga za brigu nema. Novinar Nemanja Vidić:Ili čekaš više sati u redu ili budeš izbačen iz registra APR. srpski privrednici u ni malo prijatnoj situaciji. Koliko čekate ovde. Sagovornik:60 godina čekam da bude bolje u ovoj zemlji. I nikada ne biti bolje, ovo je strašno. Sagovornik:Prvi put sam bila u sredu pa sam čekala pet sati i sada dva sata. Sagovornik:Dolazimo kada svane i onda potom kada nas prime, znači to je čekanje do besvesti. Novinar:Jeste prvi put danas ili …Sagovornik:Dolazio sam u sredu da predam, danas da podignem. Sagovornik:Čekam već satima od ponedeljka čekam po redovima,tako da ne mogu više da stojim. Sagovornik:Za najbanalnije stvari čekaš po tri dana.Novinar:Ispred Prvog osnovnog suda u Beogradu zatekli smo istu situaciju. Čekanje, nervoza, birokratija. Sagovornik:Šest sati smo čekali da mora tako da se rukovodi zbog postojeće situacije korone, ja ih razumem u potpunosti, ali opet je problem. Sagovornik:Redovi su zato što je neorganizovano. Da može sve preko sajta da se uzme, sva rešenja da se dobiju bilo bi super, ovako idemo, čekamo od jednog do drugog, od Uprave prihoda do Suda do APR i šetamo se ceo dan. Sagovornik:Ja sam ovde treći dan. Čekala sam u ponedeljak, umesto do pola 4 kao što piše na sajtu oni rade do pola 3. bilo je četvoro ljudi ispred mene i zatvorili su mi vrata. Sutra dan sam ponovo bila, bilo je sedmoro ljudi ispred mene i sve su nas vratili. Ovo mi je treći dan, nadam se da je treća sreća. Novinar:Posle 1. jula steći će se zakonski uslovi da registrator za sve ponuđače koji nisu dostavili odgovarajuću dokumentaciju obriše iz registra po službenoj dužnosti. Iz APR napominju da to ne povlači nikakve obziljne pravne posledice. Ružica Mačukat Agencija za privredne registre: Svi koji žele biti registrovani ponuđači imaju i nakon tog roka mogućnost da kada pribave potrebnu dokumentaciju ponovo podnesu zahtev za upis u registar ponuđača i biće registrovani. I ono što je najvažnije za sve ponuđače koji učestvuju u već započetim postupcima javnih nabavki, nema nikakvih problema što se tiče tog brisanja, jer Zakon propisuje da će se svi započeti postupci javnih nabavki i okončati po starim zakonima. Dakle po propisima po kojima su i započeti. Novinar:Naša sagovornica kaže da je naknada za ponovni upis hiljadu i po dinara a rok za ovakvo postupanje registratora propisan je zakonom i ni jedna institucija pa ni APR nema ovlašćenja da ga produži. Nemanja Vidić TV Nova.                              

----------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/pitomina-medu-jezerima-i-guskama-u-satrinackom-raju-26-06-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Pitomina među jezerima i guskama u šatrinačkom raju

ŠATRINCI: Oko 400 žitelja ima Mesna zaednica Šatrinci u iriškoj opštini, koja obuhvata dva mala naselja Šatrince i Dobrodol, gde su Mađari u većini.U Šatrincima je nešto više od 300, a u Dobrodolu nepunih stotinu žitelja. Na ulazu u selo je jezero Međeš ili Šatrinačko jezero koje se prostire na 44 hektara, bogato ribom i uređenom plažom i restoranom, dok je na drugoj strani Dobrodolsko jezero. Šatrinci su od sedišta opštine Irig udaljeni 12 kilometara, a do Rume prečicom ima 10 kilometara, međutim, od Dobrodola do Malih Radinaca nema asfaltnog puta, a pored turističkih ambicija na dva jezera i budućim spa centrom, adut meštana je i razvoj guščarstva.- Mešovita smo višenacionalna sredina, u kojoj su stanovnici pretežno Mađari 60 do 70 posto, koji dobro žive sa komšijama Srbima, Romima i Hrvatima. Ljudi su ovde pitomi, gostoprimljivi i druželjubivi, dobro se međusobno slažemo i nema nekih trzavica, uvek smo spremni jedni drugima da priteknemo u pomoć. Većina domaćinstava živi od poljoprivrede, najviše ratarstvom i u manjoj meri stočarstvom, povrtarstvom i voćarstvom. Poslednjih godina imamo i dosta zaposlenih koji putuju na posao u fabrike u Inđiji i Rumi, za šta imaju obezbeđen prevoz, pa je zahvaljujući tome dosta mladih ostalo u selu. Čak se zaposlio i jedan broj žena, što je, takođe, bitno za obezbeđenje egzistencije - kaže predsednik Saveta MZ Šatrinci Janika Takač. Foto: Od krtine nema dobrog paprikaša - Robert i Janoš Varga Takač naglašava da se već duže vreme svi trude da se mladim ljudima omoguće bolji uslovi za život, pa je infrastruktura relativno dobra, na osnovu saradnje sa Opštinom Irig.- Posle dugo godina uspeli smo da obezbedimo da se adaptira javna zgrada izgrađena još 1957. godine, za šta je lokalna samouprava izašla u susret. Radi se kompletna rekonstrukcija te zgrade u kojoj su škola, zabavište, mesna kancelarija, dom omladine, prodavnica, a rok za završetak posla je 1. septembar. Vrednost radova je preko 12 miliona dinara i to nam je prioritetno ulaganje od velikog značaja - naglašava Takač, napominjući da je u selu aktivno i KUD "Šandor Petefi" gde se trude da neguju mađarske pesme, igre i običaje. Šatrinci su se pročuli po najposećenijoj manifestaciji "Guščijadi" koja se održava u prvoj nedelji oktobra, a koju su uspeli da obogate sadržajnim programom i omasove sve brojnijom posetom, te da animiraju meštane koji su poznati po uzgoju gusaka, da se još intenzivnije bave guščarstvom.- Gotovo svako domaćinstvo kod nas ima 20, 30 ili 50 gusaka, tako da se guske na velika vrata vraćaju u selo i po tome smo prepoznatljivi. I sam se time malo bavim, pa vidim zajedno sa meštanima da tu ima neke zarade i perspektive, tako da se nadam da ćemo uspeti da što više omasovimo i uzgoj gusaka - kaže Takač. Foto: Guske na sokaku u Šatrincima Jata gusaka su na prostranom glavnom seoskom sokaku sasvim uobičajena pojava. Domaćicu Maju Sekereš smo predveče zatekli kako jato od 20 gusaka sačekuje da uđu u dvorište.- Ovo je prva godina da držim guske iako sam se još pre osam godina udala u Šatrince. Deca su malo porasla pa mogu da se posvetim i guščarstvu, jer ima lepe zarade od guščije masti i mesa pa nameravam da povećam jato i sa suprugom Tiborom pravim i suhomesnate proizvode - planira Maja Sekereš.Čim neko negde prozbori da je iz Šatrinaca, odmah se prisete da Šatrinčani imaju gusaka i guščije masti. Marija Sabo neguje jato četrdesetak gusaka, što kako kaže treba i othraniti ispašom na livadi, na glavnoj ulici.- Ponekad malo zaustavljaju saobraćaj, ali šta da radimo, mirno smo mesto i vozači moraju imati razumevanja, kad već nemamo ležeće policajce ili semafor. Par godina, takoreći početnik sam u guščartsvu, da vidimo kako ide guščija mast koja je tražena za lek, a guščije meso pojedemo kod kuće. Uvek se kolje desetak gusaka radi mesa i masti, da bude sveže i kada se proda mast idemo dalje. Dok je bilo vanredno stanje zbog korone niko nam nije dolazio ni u selo, a sada je opet živnulo. Guske se najviše kolju posle "Guščijade", vredi ih držati. Pakovanje guščije masti od 200 grama prodaje se za 500 dinara. Od jedne guske ima i do kilogram sveže masnoće, pa bude i do 600 grama masti, a ukusni su i čvarci. Zavisi da li je od guske i gusana, jer gusan zna da teži osam do devet kilograma, a guska oko pet kilograma - objašnjava Marija Sabo, dodajući da su mušterije za mast sa svih strana, zna se za "Guščijadu" i pomaže internet pa ljudi lako saznaju gde ima gusaka. Foto: Đura Urban iz Iriga i zetovi Norbert Hajnal i Tomislav Varga Najveće jato od 120 gusaka do skoro je imala porodica Janoša Varge, a od druge "Guščijade" iz tog najvećeg jata ostao mu je gusan Gaša koji je nedavno preminuo.- Poživeo je naš gusan Gaša 14 godina dva meseca i dva dana, dostojanstveno smo ga sahranili po lovačkim običajima, jer smo sinovi Robert, Tomislav i ja lovci. Dobro je da se selu obnavljaju jata, a ja ih pošto sam bio povređen držim manje, svega dvadesetak komada. Sa guskama nema nikakvih problema, ujutro ih pustiš na pašnjak na ulicu, idu do potoka na jezerce , a uveče se same vrate kući. Mi smo uvek guske držali radi sebe, a to što se malo proda u jesen i za "Guščijadu" dobro dođe. Očišćeno guščije meso prodaje se za 500 dinara, a žive vage 400 dinara kilogram. Naše stare majke i babe su čerupale guske i perjem punile jastuke i jorgane, a mlađe i ne znaju da ih čerupaju - priča Janoš Varga.U Šatrincima se još uvek kada neko nešto radi poslovi obavljaju na mobu, pa je tako u dvorištu sina Tomislava, u vreme naše posete, družina kopala septičku jamu, dok su drugi sin Robert i otac Janoš Varga nadgledali kuvanje svinjskog paprikaša u bograču.- Paprikaš je od domaće sremačke svinjetine, što se kaže lepe i masne, a povod je radna akcija, pomoć bratu, jer se porodica proširila. Onaj ko voli najviše da jede, taj mora i da kuva, otac je glavni kuvar i degustator, a je mlađi pomoćnik. Svinjetina za paprikaš mora biti prošarana, malo masna, jer od krtog mesa nema dobrog paprikaša. U gradu obično vole da sve to bude čisto meso, ali mi znamo da nema kvaliteta bez masnoće od paufleka, a kada se doda aleva paprika, odgore u kotliću mora da se crveni - uverava Robert Varga.Robert Vagra se oženio Sanjom iz Čortanovaca, ostali su u Šatrincima, starija ćerka upravo završila osmoljetku, mlađa je još u petom razredu.- Ko god dođe kod nas misli da se ovde na selu živi lako, zato što se kod nas uvek jede i pije, ali ipak se teško živi. Do Rume idemo naokolo preko Iriga. Đaka je sve manje, od četvrtog razreda putuju u školu u Irig. U nižim razredima u našoj školi je petnaestak đaka koje uče u kombinovanim odeljenjima dve učiteljice, u zabavištu o četvoro-petoro mališana brine vaspitačica Tamara Varga. U Šatrincima rade dve prodavnice, imamo ambulantu koja je do epidemije korone radila dva puta nedeljno, zadrugu drži privatnik, imamo malo sportsko igralište, aktivan je fudbalski klub i Lovačko društvo "Fazan", a kafanu nemamo. - veli Robert Varga.Đura Urban iz Iriga često dolazi u Šatrince, jer su ovde obe njegove ćerke Tamara i Ivana našle životne saputnike Tomislava Vargu i Norberta Hajnala. Spa centar i bungaloviU Šatrincima je započet etno kompleks od čijeg završetka meštani mnogo očekuju, jer će obogatiti turističku ponudu. Usvojeni projekat zahteva znatna ulaganja, a sprovedena je javna nabavka da se uredi spa centar sa bungalovima kod etno kuće. Prema rečima Janike Takača do zastoja je došlo zbog epidemije koronavirusa, pa će se rokovi pomeriti pet-šest meseci.- Projekat je odobren i svi se nadamo da će se realizovati do kraja. Malo smo selo, u kome se autobus okreće, ali uz dva jezera u našem ataru, imamo mogućnost da se za nas čuje i da nam ljudi dolaze u goste - očekuje Janika Takač. - Supruga Dušanka i ja živimo u Irigu, ali stalno posećujemo decu, tri unuke i prijatelje. Ne znam baš tačno, jer nisam nikada istraživao, ali tri ili četiri generacije naše mađarske familije Urban su ovde u Sremu. Jako slabo govorim mađarski, jer smo u takvom okruženju i mešovitim brakovima, ali kao mali smo učili i govorili mađarski. Moj mlađi brat Karčika u Irigu, bolje se služi mađarskim, znaju ga uglavnom stariji, tako i moja mama Evica koja ima 80 godina perfektno govori i piše maternji jezik mađarski, održava kondiciju u razgovoru sa tetkama i komšijama, jer u ulici gde živimo ima još Mađara. Najvažnije je da se svi dobro slažemo - naglašava Đura Urban.Milorad MitrovićFoto: M. MitrovićProjekat "Svakodnevica u Irigu" realizuje Dunav produkcija, a sufinansira Opština Irig. Stavovi izneti u okviru podržanog projekta ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.                  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Ekonomija/a1341263/Grad-Nis-trazi-privatnog-partnera-za-javno-osvetljenje.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke\Javno privatno partnerstvo

Naslov: Ko će OSVETLJAVATI NIŠ?

Autor Georgi Mitev Šantek Izvor Tanjug 26.06.2020. / 10:47 10:51 0Grad Niš zatražio je ponude za javno-privatno partnerstvo za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja na teritoriji tog grada, objavljeno je danas. Izvor: MONDO/Stefan Stojanović Javna nabavka je bez elemenata koncesije, a najbolja ponuda biće izabrana po kriterijumu ekonomski najpovoljnije ponude. Elementi kriterijuma su neto sadašnja vrednost ukupnih troškova ugovora i ušteda godišnje potrošnje električne energije. Ponude za javno privatno partnerstvo se mogu podneti do 10. avgusta kada će biti i otvorene. Kako je rečeno na sednici Gradskog veća koja se bavila ovime u septembru, očekuje se da će Grad smanjiti troškove za uličnu rasvetu oko 80 odsto. Ovaj posao do sada je obavljalo JKP Parking servis. Kao vrednost projekta tada se baratalo cifrom između 4 i 5 miliona evra, a privatni partner će imati obavezu da održava javnu rasvetu u narednih 10 do 15 godina.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/ekonomija/grad-nis-trazi-privatnog-partnera-za-javno-osvetljenje/

Autori: @krstarica

Teme: Javne nabavke\Javno privatno partnerstvo

Naslov: Grad Niš traži privatnog partnera za javno osvetljenje

NIŠ - Grad Niš zatražio je ponude za javno-privatno partnerstvo za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja na teritoriji togNIŠ - Grad Niš zatražio je ponude za javno-privatno partnerstvo za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja na teritoriji tog grada, objavljeno je danas. Javna nabavka je bez elemenata koncesije, a najbolja ponuda biće izabrana po kriterijumu ekonomski najpovoljnije ponude. Tanjug/T.Valić, ilustracija (Tanjug) Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Šapić: Spreman sam da udjem u vladu

Šapić: Spreman sam da udjem u vladu

BEOGRAD, 26. juna 2020. (Beta) - Predsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić izjavio je da neće odbiti eventualni predlog da SPAS postane deo nove vlade, ukoliko to ne bi bilo odstupanje od programskih ciljeva te organizacije i njegovih ljudskih načela.

Šapić je u intervjuu Beti rekao da je Srbija u nedelju izabrala "manje-više ono što je do sada bilo, a to je politika koju je aktuelna vlast plasirala u prethodnom periodu".

On je izbegao da preciznije odgovori na pitanje šta su izabrali i dobili oni koji su bojkotovali izbore.

"To morate njih da pitate. Ja sam jedini koji nije ni osudjivao ni podržavao bojkot, osim što sam rekao da mislim da to nije najsvrsishodnije i najefikasnije rešenje, jer da jeste i sam bi mu pribegao", rekao je Šapić.

On je rekao da u izbornom danu nije bilo većih nepravilnosti na glasačkim mestima.

"Naravno da sitnih nepravilnosti uvek ima, ali nisu bile vredne pažnje u odnosu na neke druge izbore održane u poslednjih 20-30 godina. Čak mi se čini da je sada atmosfera bila značajnije mirnija, nego u protekla dva tri izborna ciklusa", ocenio je on.

Šapić je rekao da "zaista ne zna" da li je vlast uvećala izlaznost na izbore, s obzirom da je u poslednja dva sata glasalo više od 700.000 ljudi.

"Kad bih imao dokaze za to otišao bih i prijavio nadležnim organima, zato što je to krivično delo", rekao je Šapić, čija je izborna lista "Pobeda za Srbiju" osvojila skoro četri odsto glasova.

Komentarišući odluku OIK-a da se na Novom Beogradu ponovo prebroje glasovi, Šapić je rekao da će prihvatiti svaku odluku izborne komisije.

Na pitanje da li će u Skupštini Srbije biti opozicija ili je spreman da bude deo republičke vlasti, Šapić je kazao da u politiku nije ušao da bi bio opozicija.

"Pokretanje tog pitanja ne zavisi od mene. Ukoliko me SNS, koji ima dve trećine mandata, pozove da razgovaramo na tu temu, ja ću se svakako odazvati pozivu. E sad, da li će iz toga izaći nešto, to sada zaista ne mogu da vam odgovorim", rekao je Šapić i naglasio da od programskih ciljeva svoje stranke sigurno neće odstupiti.

"Ukoliko bi se naš politički pravac poklopio s pravcem kojim SNS vidi Srbiju, a budu smatrali da tome mi možemo da doprinesemo, spreman sam da napravimo dogovor. Ukoliko nam se ciljevi ne poklope, neće biti ni dogovora", objasnio je predsednik SPAS-a.

Šapić kaže da je siguran da u novoj vladi neće biti predstavnici i Socijalističke partije Srbije i SPAS-a.

"Potpuno sam siguran da nećemo svi biti u vlasti. Kome će ponuditi saradnju, a kome ne, odlučiće SNS. Taj proces razgovora još nije započet", rekao je Šapić.

On tvdi da parlament neće ličiti na jednopartijski.

"Ko bude bio u opoziciji boriće se u skladu sa svojim uverenjima i načinom političke borbe za koju on bude smatrao da je svrsishodan. Mislim da je način na koji se ja borim u politici daleko svrsishodniji nego način na koji se bore neke druge političke organizacije, iako one prave veću buku, ali im je rezultat daleko manji", objasnio je Šapić.

Odgovarajući na pitanje kako ocenjuje učinak ove vlasti kad je u pitanju vladavina prava, sloboda medija i borba protiv korupcije, Šapić je rekao da je to "jedna nedorečena tema o kojoj uvek može da se priča".

"Što se tiče slobode medija, mislim da u Srbiji ne postoji nijedan nezavisni medij. Svi mediji od nekog zavise i neko ih plaća. Glavni problem je što postoji malo neutralnih i objektivnih medija. Imamo jedan veći broj medija koji podržava aktuelnu vlast, i jedan manji, koji je protiv vlasti. I jedni i drugi to rade neobjektivno i tendenciozno. Objektivnost medija može da se reši samo ako se jasno definiše njihovo finansiranje. Dok se to ne reši, većina medija će uvek biti sila u rukama vlasti sa jedne, i onih koji imaju kapital, sa druge strane", ocenio je Šapić.

Govoreći o borbi protiv korupcije, Šapić je rekao da nije siguran da u ovom trenutku ima više korupcije nego pre deset godina, ali da nije siguran ni da je ima značajnije manje.

"Možda nije toliko kapilarno rasprostranjena koliko je nekad bila. Sada mi se čini da je stavljena u ruke manjeg broja ljudi, ali ne znači da je manja zbog toga. Borba protiv korupcije je rak rana svake države i svake vlasti, ne samo kod nas, i s njom se treba stalno obračunavati, jer će uvek postojati", smatra on.

Objašnjavajući na koji način se mogu stvoriti uslovi za nezavistan i samostalan rad sudstva i tužilaštva, Šapić je ocenio da se mora ustanoviti korektivni faktor, neko ko će da preuzme odgovornost za rad pravosudja.

"Ako političarima izbacite odgovornost za rad pravosudja, onda će tu odgovornost, a samim tim i kontrolu, preuzeti neke druge interesne grupe, koje nećete moći menjati na izborima. Znači, ili jasna odgovornost ili direktni izbor najviših sudskih organa", rekao je Šapić.

Na pitanje koje su po njemu najbitnije odluke aktuelne vlasti koje su donele boljitak Srbiji i njenim gradjanima kada su u pitanju životni standard i funkcionisanje pravne države, Šapić je istakao da je u poslednjih par godina "finansijski sistem u boljem stanju nego što je bio".

"Naši kreditni rejtinzi su daleko veći i snažniji nego što su bili ranije. Po povoljnijim uslovima država može da se zadužuje što joj apsolutno daje prostora za jačanje ekonomije. Činjenica je da je prosečna zarada porasla, da se u zemlji investira znatno više nego ranije i da se više ulaže u infrastrukturu", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje koje je najveće greške napravila aktuelna vlast u vodjenju države, Šapić ističe da je bilo dosta kadrovskih grešaka, ali nije želeo da navede primere.

"Zbog loših kadrovskih rešenja u odredjenim oblastima je bilo dosta problema, a nisam siguran ni da li je državu oporavio baš taj novac uzet od penzionera. Osim toga malo se radilo na relaksaciji unutrašnjih odnosa, šta više na početku se podizala tenzija unutar društva, ali imam utisak da su neke stvari shvatili i da su počeli da menjaju na bolje".

Na pitanje da li će u parlamentu insisirati da se razreše afere kao što su "Krušik", "Jovanjica", "Savamala" i druge, Šapić je potvrdno odgovorio, rekavši da je to u interesu svake vlasti.

"Svaka vlast, ukoliko ne raščišćava afere bez obzira ko ih je pokrenuo, ne može sebe da smatra odgovornom i uspešnom", istakao je Šapić.

Na pitanje kakav je njegov stav po pitanju Kosova i kakav stav očekuje od Aleksandra Vučića, Šapić je rekao da "svako ko vodi razgovore o Kosovu i Metohiji može da razgovara o svemu, samo ne o statusu jer bi time direktno prekršili Ustav Srbije".

Ako se na dnevnom redu u parlamentu nadje izbacivanje Kosova i Metohije iz Ustava Srbije, Šapić kaže da će glasati protiv, ali ostavlja i drugu mogućnost.

"Mogu jedino da glasam za, ako se to pitanje postavi narodu, pa ako naš narod odluči da se dobrovoljno odrekne dela svoje teritorije. Ja onda tu ne mogu ništa i nemam pravo da odlučujem u ime naroda. Ukoliko bi se to pitanje i postavilo narodu, mora da se navede razlog zašto smo ga postavili", precizirao je Šapić.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo\Javne nabavke

Naslov: Grad Niš traži privatnog partnera za javno osvetljenje

Grad Niš traži privatnog partnera za javno osvetljenje

NIŠ, 26. juna (Tanjug) - Grad Niš zatražio je ponude za javno-privatno partnerstvo za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja na teritoriji tog grada, objavljeno je danas.

Javna nabavka je bez elemenata koncesije, a najbolja ponuda biće izabrana po kriterijumu ekonomski najpovoljnije ponude.

Elementi kriterijuma su neto sadašnja vrednost ukupnih troškova ugovora i ušteda godišnje potrošnje električne energije.

Ponude za javno privatno partnerstvo se mogu podneti do 10. avgusta kada će biti i otvorene.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: MUP: Uhapšeno odgovorno lice SU Pobednik u Pirotu

MUP: Uhapšeno odgovorno lice SU Pobednik u Pirotu

BEOGRAD, 26. juna (Tanjug) - Pripadnici Odeljnja za borbu protiv korupcije MUP-a, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su N. C. (1985), odgovorno lice Sportskog udruženja "Pobednik“ u Pirotu, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Kako je saopštio MUP, osumnjičeni se tereti da je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 1.126.879 dinara i za isti iznos oštetio budžet Republike Srbije.

On je, kako se sumnja, u periodu od 23. novembra 2016. do 22. februara 2018. godine, dok je radio na jednom projektu, u finansijskim izveštajima prikazivao fiktivne troškove za transport, smeštaj i ketering učesnika, kao i zakup restorana, angažovanje predavača i prevodilaca za realizaciju projekta, koje je potom predavao na realizaciju i refundiranje Ministarstvu finansija.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/politika/lajen-i-vucic-o-dijalogu-reformama-i-pandemiji-26-06-2020

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Lajen i Vučić o dijalogu, reformama i pandemiji

BRISEL: Evropska komisija saopštila je da je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razmotrila evropsku perspektivu Srbije, reforme na putu ka članstvu u EU, ali i nastavak diajaloga Beograda i Prištine.Dodaje se da je sastanku Aleksandra Vučića i Ursule fon der Lajen prisustvovao i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak."Predsednica je izrazila podršku ponovnom uspostavljanju dijaloga između Prištine i Beograda pod pokroviteljstvom EU, što je ključno za njihov napredak u EU", navode u Komisiji.U Evropskoj komisiji naglašvaju da su dvoje prdsednika razgovarali o programu reformi koje Srbija sprovodi na putu ka EU. "Oboje su se složili o važnosti napredovanja u neophodnim reformama za napredak na putu ka EU, naročito vladavini zakona i borbi protiv korupcije", navedeno je u saopštenju Komisije.Predsednica Evropske komisje Ursula fon der Lajen ohrabrila je srpsko rukovodstvo i na nastavak dijaloga sa svim političkim snagama u zemlji kako bi se pokrenule reforme u vezi sa pritupanjem EU, ali i rešili izborni nedostaci.Na sastanku je razgovarano i o posledicama pandemije koronavirusa i pomoći koju je EU mobilisala da podrži region, a predsednica fon der Lajen je potvrdila da će Komisija na jesen predstaviti ekonomski i investicioni paket koji će pomoći u dugoročnom oporavku regiona i približiti ga EU, naglašavaju u Komisiji.U Komisiji zaključuju da je sastanak Aleksandra Vućiča i Ursule fon der Lajen bio i prilika da se podseti na nedavni video samit EU i Zapadnog Balkana na kome su lideri EU ponovo potvrdili evropsku perspektivu celog regiona i svoju odlučnost da zajednički reše pandemiju koronavirusa.Fon der Lajen: Dobar razgovor s Vučićem, ključan dijalog sa PrištinomPredsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je danas na svom Tviter nalogu da je imala dobar razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu i poručila da je dijalog Beograda i Prištine ključan za približavanje Srbije EU.Ona je navela da je nakon izbora u Srbiji potreban širok dijalog sa svim političkim snagama kako bi se postigao napredak u vezi s reformama koje su, kako je naglasila, potrebne da bi se Srbija približila EU."Dijalog sa Kosovom je ključan", poručila je predsednica EK.Ona je dodala da će EK podržati oporavak Srbije nakon pandemije korona virusa.Ona je uz fotografiju sa sastanka zahvalila predsedniku Vučiću na "dobrom razgovoru".            

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/19151/

Autori: Insajder

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Sud odbio da Jeličiću odredi pritvor, nastavak suđenja 10. jula

Objavljeno: 26.06.2020 Tweet Osnovni sud u Kruševcu odbio je predlog tužilaštva da se Milutinu Jeličiću Jutki odredi pritvor, prenosi N1. Pritvor je zatražen nakon što se ni Jeličić, ali ni njegov advokatski tim, nisu pojavili na pretresu koji je trebalo da se održi 19. juna. Milutin Jeličić Glavni pretres na kojem su trebale da se iznesu završne reči, a onda i presuda, već tri puta je odlogan od 24. marta. Naredni je zakazan za 10. jul sa početkom u 12 sati. "Osnovni sud u Kruševcu je rešenjem od 22. juna odbio predlog tužilaštva za određivanje pritvora protiv okrivljenog Milutina Jeličića, iz razloga što još uvek nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi za određivanje pritvora", navodi Sud. Osnovno javno tužilatvo zatražilo je 19. juna da Sud Jeličiću odredi pritvor zbog njegovog izbegavanja da se pojavi na poslednja dva glavna pretresa. Zbog toga se odlaže izričanje završih reči u postupku koji se protiv bivšeg predsednika opštine Brus vodi zbog krivičnih dela polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje prema bivšoj saradnici Mariji Lukić. Inače, uz ovaj postupak za seksualno uznemiravanje koji se vodi protiv Milutina Jeličića, istražuje se i trgovina uticajem, a Insajder je objavio da je bivši predsednik opštine Brus prekršio uslovnu kaznu na koju je već osuđen zbog neprijavljivanja imovine. On je naime devet godina krio da je vlasnik stana u centru Beograda. Ovu nekretninu je kupio još 2011. godine, ali je, uprkos zakonskoj obavezi, do početka 2020. nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. Osnovno javno tužilaštvo u Kruševcu zatim je pokrenulo predistražni postupak protiv Jeličića. Protiv Jeličića se vodi i postupak po krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva zbog sumnje da je koristeći svoj položaj i uticaj koji je imao kao predsednik Opštine prekršio zakon u slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu. Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa investitorkom Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave. Milutin Jeličić se u ovom slučaju sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu. Insajder je u emisiji "Vrh bezakonja" objavio na koje je sve načine pokušano da se spreči rušenje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu kao i kako su pojedine institucije u tome pomagale investitorki Snežani Mitković. Izvor: N1, Insajder Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.393.html:872669-%D0%92%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%9B-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BE-%

Autori: @Novostionline

Teme: Korupcija

Naslov: Vučić se sastao sa Ursulom fon der Lajen: Ovo su bile TEME sastanka (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je zvaničnu posetu Briselu sastankom sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der LajenEvropska komisija saopštila je da je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razmotrila evropsku perspektivu Srbije, reforme na putu ka članstvu u EU, ali i nastavak diajaloga Beograda i Prištine. Dodaje se da je sastanku Aleksandra Vučića i Ursule fon der Lajen prisustvovao i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak. "Predsednica je izrazila podršku ponovnom uspostavljanju dijaloga između Prištine i Beograda pod pokroviteljstvom EU, što je ključno za njihov napredak u EU", navode u Komisiji. U Evropskoj komisiji naglašavajuda su dvoje prdsednika razgovarali o programu reformi koje Srbija sprovodi na putu ka EU. "Oboje su se složili o važnosti napredovanja u neophodnim reformama za napredak na putu ka EU, naročito vladavini zakona i borbi protiv korupcije", navedeno je u saopštenju Komisije. Predsednica Evropske komisje Ursula fon der Lajen ohrabrila je srpsko rukovodstvo i na nastavak dijaloga sa svim političkim snagama u zemlji kako bi se pokrenule reforme u vezi sa pritupanjem EU, ali i rešili izborni nedostaci. Na sastanku je razgovarano i o posledicama pandemije korona virusa i pomoći koju je EU mobilisala da podrži region, a predsednica fon der Lajen je potvrdila da će Komisija na jesen predstaviti ekonomski i investicioni paket koji će pomoći u dugoročnom oporavku regiona i približiti ga EU, naglašavaju u Komisiji. U Komisiji zaključuju da je sastanak Aleksandra Vućiča i Ursule fon der Lajen bio i prilika da se podseti na nedavni video samit EU i Zapadnog Balkana na kome su lideri EU ponovo potvrdili evropsku perspektivu celog regiona i svoju odlučnost da zajednički reše pandemiju koronavirusa. A post shared by (@buducnostsrbijeav) on Jun 26, 2020 at 1:30am PDT

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2020-06-26/insajder/ts-iako-nisu-odrzani-predsednicki-izbori-tokom-kampanje-dominirao-predsednik-srbije/25668860

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Iako nisu održani predsednički izbori, tokom kampanje dominirao predsednik Srbije

Insajder pre 11 minutaTokom izborne kampanje članovi Vlade imali su čak 229 promotivnih aktivnosti, što je 90 odsto više nego u istom periodu u neizbornoj 2019. godini, podaci su iz istraživanja koje je sprovela organizacija Transparentnost Srbija tokom praćenja kampanje za parlamentarne izbore. "Iako su 21. juna održani izbori na svim nivoima, izuzev predsedničkih, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dominirao je izbornom kampanjom i zasenio je ne samo ostale aktere iz Srpske napredne stranke i drugih partija sa liste koja je nosila njegovo ime, nego i sve druge učesnike izbora", jedan je od nalaza Transparentnosti. Od republičkih funkcionera, prema njihovom istraživanju, najviše promotivnih aktivnosti imali su Aleksandar Vulin (36), Ana Brnabić (34),

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/246885/FOTO-Balsa-Bozovic-prijavio-Pravnom-fakultetu-u-Novom-Sadu-plagijate-Aleksandra-Martinovica.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: FOTO: Balša Božović prijavio Pravnom fakultetu u Novom Sadu plagijate Aleksandra Martinovića

Republički poslanik iz Demokratske stranke Balša Božović predao je Pravnom fakultetu u Novom Sadu inicijativu za pokretanje postupka protiv poslanika iz Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića zbog, kako navodi, više plagijata.Reč je o šest radova koji su, sumnja Božović, autoplagijati, identični radovi u kojima su samo izmenjeni naslovi, dok je sadržaj isti, uključujući i gramatičke i pravopisne greške.     Zahvaljujući tim radovima je, kaže Božović za 021, profesor Aleksandar Martinović stekao sva zvanja u visokom obrazovanju, na štetu studenata i kvalitetnog kadra koji predaje na državnim fakultetima.   "Doneo sam ovde njegovih šest naučnih radova koji su plagirani, odnosno radi se o autoplagijatima. S obzirom na to da je u tim tekstovima čak prepisivao i slovne i gramatičke greške, očito te radove nije ni pročitao. Ovo je bio uslov da doktorira, a doktorat je uslov da kasnije bude izabran u zvanje docenta. Na prevarama i lažima je stekao akademsku karijeru, a predaje nekim studentima koji su nam se javljali i pitali zašto oni odgovaraju nekome ko je nedostojan. On se predstavlja za jednu od vodećih figura u visokom obrazovanju u Srbiji, s obzirom na to da predaje na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, na master studijama u Kragujevcu, da je član Saveta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, predaje u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, da su na mesto osam profesorki došli upravo Martinović, njegove kolege Orlić, Laketić i državni sekretar Bošnjak", kaže Božović za 021.     On se nada da će Pravni fakultet u Novom Sadu koji, kako kaže, izuzetno ceni i poštuje, u najkraćem vremenskom periodu odgovoriti na njegovu zvaničnu pisanu inicijativu.    "Siguran sam da ni Univerzitet u Novom Sadu neće ostati nem i da će se akademska zajednica Beograda, Kragujevca i Niša pridružiti mojoj inicijativi kako ovakvi slučajevi više ne bi postojali ni na jednom državnom univerzitetu u Srbiji, kako bismo pre svega zaštitili studente, a potom i kvalitetan kadar u visokom obrazovanju", kaže Božović.     Na pitanje 021 da li ima saznanja da je fakultet do sada pokretao neke postupke, s obzirom na to da se o ovim autoplagijatima priča od 2011. godine, Božović kaže da do sada "apsolutno nije bilo političke volje da se nešto uradi".   "U tome je razlika između moje inicijative i nekog drugog ko je pokušao da nešto uradi, ali je usled različitih pritisaka bio sprečen da nastavi do kraja. Postoji politička volja da se ovo završi do kraja i, kao što znate, ja neću odustati. Ovi dokazi do sada nisu bili u javnosti i mi ćemo ih predstaviti kako bi svaki građanin mogao da pročita šta je tačno prepisao i kopirao Martinović, kako se služio lažima i falsifikatima i na osnovu čega je došao do pozicije u kojoj jeste u visokom obrazovanju u Srbiji", rekao je on.   Božović je i sam bio predmet provere zvanja nakon što je u Skupštini poslanica SNS Sandra Božić rekla da nema dokaza da je poslanik iz redova DS diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ubrzo je na fakultet poslata inspekcija, a utvrđeno je da s diplomom Božovića nema problema.   "Ono što je meni smešno jeste što su oni pokušali da ospore moju diplomu i od četiri prosvetna inspektora u Srbiji, dva su se našla na mom fakultetu. Oni su time više uvredili Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu nego mene. Ja znam da sam pošteno stekao svoje znanje i nemam šta da krijem. Utvrđeno je da je kod mene sve u redu, a sada tražim da se utvrdi za gospodina Martinovića. Pošto smo nas dvojica ljudi koji predstavljaju građane u javnom životu, bilo bi u redu da se onda isto tako prosvetna inspekcija bavi i ovakvim stvarima", naveo je on.   Podsetimo, o autoplagijatima Aleksandra Martinovića prvi put se pisalo 2011. godine. Martinović je, kako je otkrio Press, u naučnom časopisu Pravnog fakulteta "Zbornik radova", od 2005. do 2009. godine, objavljivao naučni rad iste sadržine pod drugačijim naslovima i za to dobijao autorski honorar.   Božović je danas ukazao na tačne pasuse koji su kopirani, kao i pravopisne i gramatičke greške koje se poklapaju u svakom od radova.   O Martinoviću se pisalo i zbog zvaničnih primanja - prema evidenciji Agencije za borbu protiv korupcije, poslanik SNS ima primanja na Pravnom fakultetu u Novom Sadu po tri osnova, poslanički dodatak, odbornički dodatak u Skupštini opštine Ruma i mesečnu platu na Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji. Autor: Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Nemanja Nenadić

Naslov: DOMINACIJA LISTE SNS

DOMINACIJA LISTE SNS

BEOGRAD, 26. jun 2020. (FoNet) - Aleksandar Vučić i lista

SNS bili su četiri puta više zastupljeni u tv programima u

odnosu na ostale liste na izborima, objavila je danas

Transparentnost Srbija u medijskoj analizi izborne

kampanje.

Transparentnost Srbija analizirala je naslovne stranice 11

dnevnih listova, u periodu od 4. marta do 21. juna, a

posmatrano je 996 naslovnih stranica.

Kako se ističe, Vučić je imao više pojavljivanja u

pozitivnom kontekstu nego svi ostali zajedno, uključujući i

predstavnike SNS.

Za 99 dana ukupno se 337 puta pojavio na naslovnim

stranicama, od toga 286 u pozitivnom kontekstu, 21 u

neutralnom i 30 u negativnom.

Drugi zvaničnici sa liste SNS imali su 150 pojavljivanja na

naslovnicama, od toga 121 u pozitivnom kontekstu.

Interesantno je da je drugi po broju pojedinačnih

pojavljivanja Dragan Đilas sa ukupno 102 objave, ali od toga

je čak 90 bilo u negativnom kontekstu.

U monitoringu su posmatrane i večernje informativne emisije

na pet TV stanica, i to tri dana tokom izborne kampanje I

jedan dan tokom vanrednog stanja.

Prilozi o aktivnostima predsednika Srbije trajali su oko 3

sata i 50 minuta. Ako se na to dodaju i prilozi o

aktivnostima članova Vlade i lokalnih funkcionera SNS,

dobija se zbir od blizu 19,5 hiljada sekundi.

To je četiri puta više od vremena koje su sve ostale liste

dobile zajedno. Sam Vučić dobio je više vremena od svih

drugih funkcionera i lista zajedno.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić

naglasio je da je kampanja ove godine bila specifična, jer

je bila prekinuta vanrednim stanjem zbog epidemije korona

virusa, pa je potom nastavljena.

U troškove kampanje nisu mogli da se uračunaju troškovi

kampanje stranaka koje su bojkotovale izbore.

Obeležje ove kampanje je da su izostali troškovi za pojedine

aktivnosti, kao što su bili promotivni skupovi.

Sa druge strane, bilo je pojačano korišćenje društvenih

mereža i onlajn oglašavanja, čije troškove je teško pratiti,

ukazao je Nenadić.

Zbog toga se očekuje da će ukupni troškovi kampanje biti

manji nego prethodnih godina.

Oglašavanje na TV trajalo samo tri nedelje, upola kraće nego

prethodnih godina.

Procena troškova ukupnog tv oglašavanja ove godine iznosi

oko četiri miliona evra, ne računajući regionalne i lokalne

medije).

Od toga je SNS utrošio 59 odsto budžeta, a SPS oko 23 odsto.

Na prošlim izborima SNS je potrošio oko četiri miliona evra,

a ove godine 2,4 miliona, dok je SPS sa oko 1,5 miliona pao

na manje od million evra, rekao je Nenadić.

Više od polovine budžeta za tv oglašavanje je realizovano na

Pinku i RTS.

Transparentnost Srbija još nema podatak koliko je lista

zatražilo novac iz budžeta. Prema procenama, svaka lista je

mogla da računa na oko 60.000 evra iz budžeta pre izbora.

Posle izbora, svaka lista koja osvoji mandate, dobiće oko

20.000 evra po jednom poslaniku. To znači da svaka lista

koja je prešla cenzus dobija najmanje 160 hiljada evra

dobija svaka.

S druge strane, SNS će, na osnovu izbornog rezultata, moći

da računa na oko 3,8 miliona evra iz budžeta, rekao je

Nenadić.

U Transparentnosti napominju da postoji izrazita neravnoteža

u finansijskim mogućnostima učesnika na izborima, što se

odrazilo i na izdatke za pojedinačne tv kampanje političkih

stranaka.

Nenadić se pozvao na primer sela Kukujevci, u vezi sa

asfaltiranjem puteva u izbornoj kampanji, koji je prijavljen

Agenciji za borbu protiv korupcije.

Agencija je slučaj odbacila, jer je smatra da je direktor

Puteva Srbije nastupao u okviru svog posla i da je više puta

je istakao da nije član vladajuće stranke.

Nenadić je podsetio da je Agencija, u nekoliko slučajeva

kada su državni funkcioneri zloupotrebljavali javne resurse

za političku kampanju, izricala samo upozorenja i da je

nejasno jesu li su te mere imale željeni efekat u praksi.

(kraj) zvs/zp 14:42

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: cins.rs

Link: https://www.cins.rs/author/jovana-tomic/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Jovana Tomić

od početka 2020. godine za CINS prati aktuelna dešavanja. Pre dolaska u CINS, dve godine je sticala iskustvo u internet redakciji dnevnog lista Danas. Bila je polaznica CINS-ove škole za istraživačko novinarstvo 2018. godine, nakon koje je učestvovala u izradi baze podataka o gotovo 2.800 postupaka koje je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula protiv javnih funkcionera u Srbiji. Ova baza je 2018. godine bila u užem krugu za GEN Data Journalism nagradu u kategoriji otvorenih podataka.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/transparentnost-srbija-apsolutna-dominacija-vucica-u-izbornoj-kampanji

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja Nenadić\Zlatko Minić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Apsolutna dominacija Vučića u izbornoj kampanji

Programski direktor TS Nemanja Nenadić istakao je na video konferenciji za novinare da je reč o procenama TS za troškove televizijskog oglašavanja i ukazao da je tokom ove kampanje ukupno potrošeno nešto više od četiri miliona evra, kao i da više od polovine vrednosti TV oglasa čine oni koji su emitovani na dve televizije - Pink i RTS."Troškovi TV oglašavanja su mnogo manji u odnosu na izbore koji su održani 2014. i 2016. godine. Iako je intenzitet TV kampanje bio sličan, plaćeni oglasi su sada emitovani svega tri nedelje. SNS je ove godine, prema tim procenama, potrošila 2,4 miliona evra, dok je 2016. potrošila 4,2 miliona evra, a 2014. godine četiri miliona evra", naveo je Nenadić.Ta stranka će, na osnovu ostvarenog izbornog uspeha, dobiti iz republičkog budžeta oko 3,8 miliona evra, SPS - JS oko 650.000, dok lista SPAS može da računa na 240.000 evra.Nenadić je rekao da je TS pratila i druge aspekte finansiranja izborne kampanje i da je primećeno da je ove godine pojačano koriščenje društvenih mreža i oglašavanje na internetu, dok su masovna organizovana okupljanja, koja su ranije činila blizu 10 odsto troškova kampanje, gotovo sasvim izostala.Kada je reč o praćenju "funkcionerske kampanje", analiza TS je pokazala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić apsolutno dominirao izbornom kampanjom iako nije imao najviše promotivnih događaja.Izveštaji sa 16 promotivnih aktivnosti na kojima se pojavio dobili su ogroman prostor u medijima, a na tim događajima govorio je o nizu drugih tema i aktuelnosti, što mu je dalo dodatni prostor. Uz to je redovno gostovao u TV emisijama, organizovao "obraćanja naciji", a sve to je bio samo okvir za dominantno prisustvo liste Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić za našu decu", uz plaćeno oglašavanje."Vučić je zasenio ne samo ostale aktere iz Srpske napredne stranke i drugih partija sa liste koja je nosila njegovo ime, nego i sve druge učesnike izbora", izjavio je saradnik TS Zlatko Minić.Navodeći da je TS posmatrala 26 funkcionera tokom 54 dana kampanje i izborne tišine iz dva dela - pre i posle vanrednog stanja odnosno prekida izbornih radnji, Minić je saopštio da je 13 članova Vlade imalo 229 promotivnih aktivnosti tokom izborne kampanje, što je 90 odsto više nego u istom periodu u neizbornoj 2019. godini.Od republičkih funkcionera najviše promotivnih aktivnosti imali su Aleksandar Vulin (36), Ana Brnabić (34), Mladen Šarčević (28), Zoran Đorđević (27) i Zorana Mihajlović (24). Među lokalnim funkcionerima, a i u apsolutnoj kategoriji, tradicionalno je prvo mesto pripalo Goranu Vesiću, sa 46 promotivnih aktivnosti."Analiza naslovnih strana 11 dnevnih novina, u periodu od 4. marta do 21. juna, takođe je pokazala dominaciju Vučića. On se za 99 dana 337 puta pojavio na naslovnim stranicama, od toga 286 u pozitivnom kontekstu, 21 u neutralnom i 30 u negativnom. U pozitivnom kontekstu, glavna tema je bio 121 put", naveo je Minić.Dragan Đilas pojavio se 102 puta, od toga 90 puta u negativnom kontekstu, pokazala je analiza.        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: naslovi.net

Link: https://naslovi.net/2020-06-26/danas/transparentnost-srbija-apsolutna-dominacija-vucica-u-izbornoj-kampanji/25669394

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Apsolutna dominacija Vučića u izbornoj kampanji

Danas pre 3 minuta  |  Piše: BetaLista Srpske napredne stranke "Za našu decu - Aleksandar Vučić" potrošila je nešto više od 2,4 miliona evra za oglašavanje na televizijama, što je 59 odsto od ukupnih troškova svih izbornih lista za ovakav vid političkog marketinga, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje finansiranja izborne kampanje koje je sprovela Transparentnost Srbija (TS). Programski direktor TS Nemanja Nenadić istakao je na video konferenciji za novinare da je reč o procenama TS za troškove televizijskog oglašavanja i ukazao da je tokom ove kampanje ukupno potrošeno nešto više od četiri miliona evra, kao i da više od polovine vrednosti TV oglasa čine oni koji su emitovani na dve televizije - Pink i RTS. "Troškovi TV oglašavanja su mnogo manji u odnosu na izbore koji su održani 2014. i 2016. godine. Iako je intenzitet TV kampanje bio

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/129431-transparentnost-srbija-apsolutna-dominacija-vucica-u-izbornoj-kampanji

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja Nenadić\Zlatko Minić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Apsolutna dominacija Vučića u izbornoj kampanji

Lista Srpske napredne stranke Za našu decu Aleksandar Vučić potrošila je nešto više od 2,4 miliona evra za oglašavanje na televizijama, što je 59 odsto od ukupnih troškova svih izbornih lista za ovakav vid političkog mar Lista Srpske napredne stranke "Za našu decu Aleksandar Vučić" potrošila je nešto više od 2,4 miliona evra za oglašavanje na televizijama, što je 59 odsto od ukupnih troškova svih izbornih lista za ovakav vid političkog marketinga, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje finansiranja izborne kampanje koje je sprovela Transparentnost Srbija (TS). Programski direktor TS Nemanja Nenadić istakao je na video konferenciji za novinare da je reč o procenama TS za troškove televizijskog oglašavanja i ukazao da je tokom ove kampanje ukupno potrošeno nešto više od četiri miliona evra, kao i da više od polovine vrednosti TV oglasa čine oni koji su emitovani na dve televizije Pink i RTS. "Troškovi TV oglašavanja su mnogo manji u odnosu na izbore koji su održani 2014. i 2016. godine. Iako je intenzitet TV kampanje bio sličan, plaćeni oglasi su sada emitovani svega tri nedelje. SNS je ove godine, prema tim procenama, potrošila 2,4 miliona evra, dok je 2016. potrošila 4,2 miliona evra, a 2014. godine četiri miliona evra", naveo je Nenadić. Ta stranka će, na osnovu ostvarenog izbornog uspeha, dobiti iz republičkog budžeta oko 3,8 miliona evra, SPS JS oko 650.000, dok lista SPAS može da računa na 240.000 evra. Nenadić je rekao da je TS pratila i druge aspekte finansiranja izborne kampanje i da je primećeno da je ove godine pojačano koriščenje društvenih mreža i oglašavanje na internetu, dok su masovna organizovana okupljanja, koja su ranije činila blizu 10 odsto troškova kampanje, gotovo sasvim izostala. Kada je reč o praćenju "funkcionerske kampanje", analiza TS je pokazala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić apsolutno dominirao izbornom kampanjom iako nije imao najviše promotivnih dogadjaja. Izveštaji sa 16 promotivnih aktivnosti na kojima se pojavio dobili su ogroman prostor u medijima, a na tim dogadjajima govorio je o nizu drugih tema i aktuelnosti, što mu je dalo dodatni prostor. Uz to je redovno gostovao u TV emisijama, organizovao "obraćanja naciji", a sve to je bio samo okvir za dominantno prisustvo liste Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić za našu decu", uz plaćeno oglašavanje. "Vučić je zasenio ne samo ostale aktere iz Srpske napredne stranke i drugih partija sa liste koja je nosila njegovo ime, nego i sve druge učesnike izbora", izjavio je saradnik TS Zlatko Minić.Navodeći da je TS posmatrala 26 funkcionera tokom 54 dana kampanje i izborne tišine iz dva dela pre i posle vanrednog stanja odnosno prekida izbornih radnji, Minić je saopštio da je 13 članova Vlade imalo 229 promotivnih aktivnosti tokom izborne kampanje, što je 90 odsto više nego u istom periodu u neizbornoj 2019. godini. Od republičkih funkcionera najviše promotivnih aktivnosti imali su Aleksandar Vulin (36), Ana Brnabić (34), Mladen Šarčević (28), Zoran Djordjević (27) i Zorana Mihajlović (24). Medju lokalnim funkcionerima, a i u apsolutnoj kategoriji, tradicionalno je prvo mesto pripalo Goranu Vesiću, sa 46 promotivnih aktivnosti. "Analiza naslovnih strana 11 dnevnih novina, u periodu od 4. marta do 21. juna, takodje je pokazala dominaciju Vučića. On se za 99 dana 337 puta pojavio na naslovnim stranicama, od toga 286 u pozitivnom kontekstu, 21 u neutralnom i 30 u negativnom. U pozitivnom kontekstu, glavna tema je bio 121 put", naveo je Minić. Dragan Djilas pojavio se 102 puta, od toga 90 puta u negativnom kontekstu, pokazala je analiza.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/izbori-2020/transparentnost-srbija-apsolutna-dominacija-vucica-u-izbornoj-kampanji/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Nemanja Nenadić\Zlatko Minić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Apsolutna dominacija Vučića u izbornoj kampanji

Lista Srpske napredne stranke "Za našu decu - Aleksandar Vučić" potrošila je nešto više od 2,4 miliona evra za oglašavanje na televizijama, što je 59 odsto od ukupnih troškova svih izbornih lista za ovakav vid političkog marketinga, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje finansiranja izborne kampanje koje je sprovela Transparentnost Srbija (TS).Foto: Beta/Miloš Miškov Programski direktor TS Nemanja Nenadić istakao je na video konferenciji za novinare da je reč o procenama TS za troškove televizijskog oglašavanja i ukazao da je tokom ove kampanje ukupno potrošeno nešto više od četiri miliona evra, kao i da više od polovine vrednosti TV oglasa čine oni koji su emitovani na dve televizije - Pink i RTS. "Troškovi TV oglašavanja su mnogo manji u odnosu na izbore koji su održani 2014. i 2016. godine. Iako je intenzitet TV kampanje bio sličan, plaćeni oglasi su sada emitovani svega tri nedelje. SNS je ove godine, prema tim procenama, potrošila 2,4 miliona evra, dok je 2016. potrošila 4,2 miliona evra, a 2014. godine četiri miliona evra", naveo je Nenadić. Ta stranka će, na osnovu ostvarenog izbornog uspeha, dobiti iz republičkog budžeta oko 3,8 miliona evra, SPS - JS oko 650.000, dok lista SPAS može da računa na 240.000 evra. Nenadić je rekao da je TS pratila i druge aspekte finansiranja izborne kampanje i da je primećeno da je ove godine pojačano koriščenje društvenih mreža i oglašavanje na internetu, dok su masovna organizovana okupljanja, koja su ranije činila blizu 10 odsto troškova kampanje, gotovo sasvim izostala. Kada je reč o praćenju "funkcionerske kampanje", analiza TS je pokazala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić apsolutno dominirao izbornom kampanjom iako nije imao najviše promotivnih događaja. Izveštaji sa 16 promotivnih aktivnosti na kojima se pojavio dobili su ogroman prostor u medijima, a na tim događajima govorio je o nizu drugih tema i aktuelnosti, što mu je dalo dodatni prostor. Uz to je redovno gostovao u TV emisijama, organizovao "obraćanja naciji", a sve to je bio samo okvir za dominantno prisustvo liste Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić za našu decu", uz plaćeno oglašavanje. "Vučić je zasenio ne samo ostale aktere iz Srpske napredne stranke i drugih partija sa liste koja je nosila njegovo ime, nego i sve druge učesnike izbora", izjavio je saradnik TS Zlatko Minić. Navodeći da je TS posmatrala 26 funkcionera tokom 54 dana kampanje i izborne tišine iz dva dela - pre i posle vanrednog stanja odnosno prekida izbornih radnji, Minić je saopštio da je 13 članova Vlade imalo 229 promotivnih aktivnosti tokom izborne kampanje, što je 90 odsto više nego u istom periodu u neizbornoj 2019. godini. Od republičkih funkcionera najviše promotivnih aktivnosti imali su Aleksandar Vulin (36), Ana Brnabić (34), Mladen Šarčević (28), Zoran đorđević (27) i Zorana Mihajlović (24). Među lokalnim funkcionerima, a i u apsolutnoj kategoriji, tradicionalno je prvo mesto pripalo Goranu Vesiću, sa 46 promotivnih aktivnosti. "Analiza naslovnih strana 11 dnevnih novina, u periodu od 4. marta do 21. juna, takođe je pokazala dominaciju Vučića. On se za 99 dana 337 puta pojavio na naslovnim stranicama, od toga 286 u pozitivnom kontekstu, 21 u neutralnom i 30 u negativnom. U pozitivnom kontekstu, glavna tema je bio 121 put", naveo je Minić. Dragan đilas pojavio se 102 puta, od toga 90 puta u negativnom kontekstu, pokazala je analiza. Aleksandar Vučić, Izbori 2020, Transparentnost Srbija Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas. Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.   Učlani se

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: ekspres.net

Link: https://www.ekspres.net/vesti/blitzkrieg

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Blitzkrieg!

Verovatno se Hašim Tači tome nije nadao. Umesto da se u subotu nađe u Beloj kući u Vašingtonu gde bi u društvu Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika američkog predsednika za Kosovo, Avdulaha Hotija, predsednika vlade u Prištini, razgovarao o nastavku dijaloga Beograda i Prištine koji je u potpunom zastoju još od novembra 2018. godine, sudbina je htela drugačije, ovoga puta.Specijalno tužilaštvo u Hagu za zločine počinjene na Kosovu podnelo je optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, objavljeno je na sajtu Tribunala.Kako se navodi u saopštenju, rešenje je doneto 24. aprila ove godine, kada je Specijalizovano tužilaštvo podnelo na ispitivanje optužnicu u deset tačaka kojom se Hašim Tači, aktuelni predsednik tzv. države Kosovo, i Kadri Veselji, predsednik prištinskog parlamenta, kao i druga lica, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje."Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje Tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi. Specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća", navodi se u saopštenju.Povezane vesti - "NE BIH BIO IZNENAĐEN" Bilt: Optužnica jer Tači pokušava da zatvori Specijalni sudTači je skoro istog momenta obavestio specijalnog izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela da usled novonastalih okolnosti neće biti u mogućnosti da doputuje na sastanak u Vašington. Grenel je obavestio javnost putem svog Tviter naloga naglašavajući da poštuje njegovu odluku da ne prisustvuje sastanku sve dok se "sva pravna pitanja ne reše". Grenel je dodao da se raduje subotnjim razgovorima sa predsednikom Vučićem i Avdulahom Hotijem. Zašto baš sada, pitanje je koje prolazi kroz glavu ne samo Tačiju i Veseljiju, nego i mnogima u Beogradu, Prištini pa i Vašingtonu. Poslednjih nekoliko meseci ovaj diplomatski diskurs po pitanju Kosova je bio predmet svojevrsne borbe za prestiž između SAD i vodećih zemalja Evropske unije, pre svega Nemačke i Francuske. U poslednji nekoliko meseci činilo se da američka administracija odnosi prevagu u ovoj borbi za globalni renome, iako je EU imenovala svog predstavnika Miroslava Lajčaka koji je, mora se priznati, u poslednje vreme vrlo aktivan. Ipak, izostanak podrške kabinetu Aljbina Kurtija i izbor nove vlade, kao i ukidanje taksa na uvoz robe iz centralne Srbije, događaji su koji su u velikoj meri indukovani upravo naporima Ričarda Grenela. To su upravo bile tačke koje su na neki način otkočile pregovarački proces i scenografija je bila postavljena za sledeći uspešan korak u organizaciji SAD, a to je ekonomsko približavanje Beograda i Prištine. Neki od naših diplomatskih izvora čak su naglašavali realnu mogućnost da ukoliko razgovori srpske i albanske strane budu okončani nekom vrstom napretka, dođe čak i do susreta Hašima Tačija i Aleksandra Vučića sa Donaldom Trampom. Iako je "Njujork tajms", koji je prvobitno objavio ovu informaciju, istu potom demantovao, naši sagovornici kažu da je pomenuti susret bio sasvim izvestan. U novonastalim okolnostima to je skoro nemoguće.Povezane vesti - Hoti otkazao put u Vašington zbog optužnice protiv TačijaPolitički krugovi u Prištini spekulišu da je podizanje optužnice neka vrsta slatke osvete evropske diplomatije i pokušaj zaustavljanja američke inicijative. Ako je verovati zvaničnim podacima koje je saopštilo Tužilaštvo, optužni predlog protiv Tačija i Veseljija je donet još 24. aprila ove godine, ali javnost nije obaveštena. Teško je poverovati da svi relevantni iz međunarodne zajednice nisu bili svesni postojanja ovih činjenica, za razliku od javnosti. Tako da je sasvim razložno pretpostaviti da su u ovom vremenskom periodu delovale, zasad se čini podjednako važne sile. Jedna zbog koje od 24. aprila do danas optužnica nije bila objavljena i druga čije je dejstvo nastupilo pre par dana kada je ista obnarodovana. Sa ovim stavom se slaže i profesor sa Fakulteta političkih nauka u Prištini i bivši Tačijev savetnik Beljulj Bećaj."Verujem da je dosadašnje odlaganje bilo uzrokovano američkim uticajem i uslovljavanjem, dok je podizanje optužnice uslovljeno zahtevom Evropljana, posebno Nemaca. Ne isključujem mogućnost da podizanje optužnica nije ubrzano od strane Evropljana. Ali ja ne mislim da je to osveta, naprotiv, mislim da je zadnji momenat da svi oni koji su označeni kao mogući zločinci suoče se sa pravdom", kaže Bećaj.Povezane vesti - Avdulah Hoti - Naslednik ili marioneta?U Prištini su takođe, možda i s razlogom zabrinuti da li ova optužnica slabi njihovu pregovaračku poziciju u razgovorima sa Srbijom, odnosno da li može doći do izvese identifikacije njihove strane sa počinjenim ratnim zločinima, a naročito s obzirom na medijsku pažnju koju će pregovori predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu izazvati kod tamošnje javnosti. Naš sagovornik iz Prištine ističe da se inferiroran položaj Prištine uopšte ne može isključiti kao mogućnost."Mislim da je Kosovo u apsolutno inferiornoj poziciji u odnosu na Miloševićeve naslednike: Aleksandra Vučića, Ivicu Dačića… kako zbog imena apostrofiranih u optužnicama, još više zbog njihove identifikacije sa kosovskom državom", tvrdi Bećaj, ali odbacuje spekulacije da je moguće da u Vašingtonu i tema optužnica i ukidanja Tribunala bude na pregovaračkom stolu."Takve tendencije su bile prisutne, ali podizanjem ovih optužnica mislim da bi to bio kraj poverenja u međunarodno pravo", izričit je Bećaj.EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJAli kada ostavimo sve po strani, zakulisne igre i igrice, diplomatsko nadgornjavanje, merenje snage velikih sila, sama tema koja je bila najavljena kao ono oko čega će pregovarati predstavnici Beograda i Prištine ostala je u senci. Ričard Grenel je pre nekoliko dana najavio da će se u centru njihovih napora naći ekonomija i životni standard ljudi. On je najavio da će Srbiji i Kosovu predložiti model ekonomske zone, neku vrstu mini Šenžena. Iako su svi u prvom momentu pomislili da je Grenel pogrešio i da se zapravo radi o Šengenu, greške ipak nije bilo.Narodna Republika Kina je 1983. godine donela odluku i osnovala četiri slobodne ekonomske zone u delti Biserne reke. Ideja je bila da se naprave neke vrste slobodnih ekonomskih zona u okviru, u to vreme rigidne Kine u kojima bi pod specifičnim uslovima bili suspendovani unutrašnji zakoni, dozvoljen ulazak stranog kapitala i investicije, stvaranje mešovitih preduzeća i ono što je tada bilo potpuno novo joint venturi kineskih državnih kompanija i stranih kompanija. Model Šenžena je bio jako uspešan i bio je jedna od inicijalnih kapisli kineskog privrednog čuda koje je usledilo u decenijama koje su došle.Povezane vesti - Čović o optužnici protiv Tačija: Samo da nije neki manevar…Kako je tačno zamišljeno da izgleda mini Šenžen Srbije i Kosova zasad nije poznato."Mislim da ni gospodin Grenel nije do kraja izneo šta podrazumeva pod Šenžen zonom, ali ću vam reći onako kako ja to vidim da bi moglo da izgleda. Kina je još osamdesetih godina otvorila tu zonu sa ciljem da otvori mesto gde će doći strani investitori, gde će se lakše sklapati roba i gde će postojati javno-privatno partnerstvo. Dakle, sa jedne strane Kina i njena državna preduzeća, a sa druge strane privatna svojina. Ideja je bila da olabave njihov kruti administrativni socijalistički sistem i da stvore prostor gde ljudi iz sveta, koji imaju novac i interes, tehnologiju i znanje, mogu zajedno sa kineskim radnicima, njihovom jeftinom radnom snagom, da proizvode masovne proizvode koje će plasirati na kinesko tržište ali i ostala tržišta u svetu. Tako da se meni ova ideja gospodina Grenela dopada. Ne ulazeći u detalje, da li je Grenel ovu ideju razumeo kao i ja, ili na neki drugi način, važno da je razumeo da treba napraviti područje u kojem će situacija biti takva da vlast imaju, odnosno nemaju i jedna i druga strana. Važno je da se tamo napravi jedinstven ekonomski prostor u kome će kompanije i sa jedne i sa druge strane administrativne granice, ali i sveta moći zajednički da organizuju proizvodnju i da izvoze te proizvode i na jednu i na drugu stranu, ali bez oznake da je ta roba proizvedena u Srbiji ili na Kosovu. Dakle, očigledno je ideja da se najpre ti zategnuti odnosi između jedne i druge strane olabave pre svega u ekonomskom smislu, što je i najlakše. Jer svi ljudi koji bi došli tu da rade došli bi zbog profita. Pretpostavljam da je plan da se stvori prostor u kom neće biti važno da li je neko sa albanske ili srpske strane. Mislim da je ta ideja dobra jer bi smanjila tenzije i ogromne razlike koje postoje jer bi se isključivo razgovaralo o ekonomiji. Naravno, to je i dalje samo ideja, za njeno sprovođenje je potrebno interesovanje obe strane.EPA-EFE/ANDREJ CUKICSa druge strane, Francuska i Nemačka su bile krvni neprijatelji u dva svetska rata, pa su pedesetih godina počele da razgovaraju o onome što danas poznajemo kao Evropsku uniju. Najpre je napravljen sporazum o slobodnom prometu uglja i čelika, kasnije evropska ekonomska zajednica, pa sada postoji Evropska unija", smatra ekonomista Ljubodrag Savić.Iako su ekonomski aspekti negde sasvim jasni, ne treba sasvim zanemariti ni politički aspekt. Pored jasne prednosti da otvaranje ove teme ne nosi teret nužnosti političkih a samim tim ni teških pitanja, postoje još neke prednosti koje se na prvi pogled ne daju uočiti. Iako je izvorni projekat Šengen imao pre svega u prvom planu ekonomski projekat, politički značaj je bio takođe veliki. Geografski gledano, slobodna zona je bila smeštena u zaleđu velike luke i ekonomskog centra Hongkonga, koji je u vreme formiranja Šenžena

bio još dominion Velike Britanije, a integralni deo Kine postao je nekih petnaestak godina kasnije. Nema malo teoretičara koji smatraju da je upravo Šenžen bio neka vrsta integrativnog faktora koji je omogućio ovu tranziciju.                    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/politika/transparentnost-srbija-apsolutna-dominacija-vucica-u-izbornoj-kampanji/

Autori: @krstarica

Teme: Nemanja Nenadić\Zlatko Minić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Apsolutna dominacija Vučića u izbornoj kampanji

Lista Srpske napredne stranke "Za našu decu - Aleksandar Vučić" potrošila je nešto više od 2,4 miliona evra za oglašavanje na televizijama, što je 59Lista Srpske napredne stranke "Za našu decu - Aleksandar Vučić" potrošila je nešto više od 2,4 miliona evra za oglašavanje na televizijama, što je 59 odsto od ukupnih troškova svih izbornih lista za ovakav vid političkog marketinga, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje finansiranja izborne kampanje koje je sprovela Transparentnost Srbija (TS). Programski direktor TS Nemanja Nenadić istakao je na video konferenciji za novinare da je reč o procenama TS za troškove televizijskog oglašavanja i ukazao da je tokom ove kampanje ukupno potrošeno nešto više od četiri miliona evra, kao i da više od polovine vrednosti TV oglasa čine oni koji su emitovani na dve televizije - Pink i RTS. "Troškovi TV oglašavanja su mnogo manji u odnosu na izbore koji su održani 2014. i 2016. godine. Iako je intenzitet TV kampanje bio sličan, plaćeni oglasi su sada emitovani svega tri nedelje. SNS je ove godine, prema tim procenama, potrošila 2,4 miliona evra, dok je 2016. potrošila 4,2 miliona evra, a 2014. godine četiri miliona evra", naveo je Nenadić. Ta stranka će, na osnovu ostvarenog izbornog uspeha, dobiti iz republičkog budžeta oko 3,8 miliona evra, SPS - JS oko 650.000, dok lista SPAS može da računa na 240.000 evra. Nenadić je rekao da je TS pratila i druge aspekte finansiranja izborne kampanje i da je primećeno da je ove godine pojačano koriščenje društvenih mreža i oglašavanje na internetu, dok su masovna organizovana okupljanja, koja su ranije činila blizu 10 odsto troškova kampanje, gotovo sasvim izostala. Kada je reč o praćenju "funkcionerske kampanje", analiza TS je pokazala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić apsolutno dominirao izbornom kampanjom iako nije imao najviše promotivnih dogadjaja. Izveštaji sa 16 promotivnih aktivnosti na kojima se pojavio dobili su ogroman prostor u medijima, a na tim dogadjajima govorio je o nizu drugih tema i aktuelnosti, što mu je dalo dodatni prostor. Uz to je redovno gostovao u TV emisijama, organizovao "obraćanja naciji", a sve to je bio samo okvir za dominantno prisustvo liste Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić za našu decu", uz plaćeno oglašavanje. "Vučić je zasenio ne samo ostale aktere iz Srpske napredne stranke i drugih partija sa liste koja je nosila njegovo ime, nego i sve druge učesnike izbora", izjavio je saradnik TS Zlatko Minić.Navodeći da je TS posmatrala 26 funkcionera tokom 54 dana kampanje i izborne tišine iz dva dela - pre i posle vanrednog stanja odnosno prekida izbornih radnji, Minić je saopštio da je 13 članova Vlade imalo 229 promotivnih aktivnosti tokom izborne kampanje, što je 90 odsto više nego u istom periodu u neizbornoj 2019. godini. Od republičkih funkcionera najviše promotivnih aktivnosti imali su Aleksandar Vulin (36), Ana Brnabić (34), Mladen Šarčević (28), Zoran Djordjević (27) i Zorana Mihajlović (24). Medju lokalnim funkcionerima, a i u apsolutnoj kategoriji, tradicionalno je prvo mesto pripalo Goranu Vesiću, sa 46 promotivnih aktivnosti. "Analiza naslovnih strana 11 dnevnih novina, u periodu od 4. marta do 21. juna, takodje je pokazala dominaciju Vučića. On se za 99 dana 337 puta pojavio na naslovnim stranicama, od toga 286 u pozitivnom kontekstu, 21 u neutralnom i 30 u negativnom. U pozitivnom kontekstu, glavna tema je bio 121 put", naveo je Minić. Dragan Djilas pojavio se 102 puta, od toga 90 puta u negativnom kontekstu, pokazala je analiza. (Beta) Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Apsolutna dominacija Vučića u izbornoj kampanji

Transparentnost Srbija: Apsolutna dominacija Vučića u izbornoj kampanji

BEOGRAD, 26. juna 2020. (Beta) - Lista Srpske napredne stranke "Za našu decu - Aleksandar Vučić" potrošila je nešto više od 2,4 miliona evra za oglašavanje na televizijama, što je 59 odsto od ukupnih troškova svih izbornih lista za ovakav vid političkog marketinga, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje finansiranja izborne kampanje koje je sprovela Transparentnost Srbija (TS).

Programski direktor TS Nemanja Nenadić istakao je na video konferenciji za novinare da je reč o procenama TS za troškove televizijskog oglašavanja i ukazao da je tokom ove kampanje ukupno potrošeno nešto više od četiri miliona evra, kao i da više od polovine vrednosti TV oglasa čine oni koji su emitovani na dve televizije - Pink i RTS.

"Troškovi TV oglašavanja su mnogo manji u odnosu na izbore koji su održani 2014. i 2016. godine. Iako je intenzitet TV kampanje bio sličan, plaćeni oglasi su sada emitovani svega tri nedelje. SNS je ove godine, prema tim procenama, potrošila 2,4 miliona evra, dok je 2016. potrošila 4,2 miliona evra, a 2014. godine četiri miliona evra", naveo je Nenadić.

Ta stranka će, na osnovu ostvarenog izbornog uspeha, dobiti iz republičkog budžeta oko 3,8 miliona evra, SPS - JS oko 650.000, dok lista SPAS može da računa na 240.000 evra.

Nenadić je rekao da je TS pratila i druge aspekte finansiranja izborne kampanje i da je primećeno da je ove godine pojačano koriščenje društvenih mreža i oglašavanje na internetu, dok su masovna organizovana okupljanja, koja su ranije činila blizu 10 odsto troškova kampanje, gotovo sasvim izostala.

Kada je reč o praćenju "funkcionerske kampanje", analiza TS je pokazala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić apsolutno dominirao izbornom kampanjom iako nije imao najviše promotivnih dogadjaja.

Izveštaji sa 16 promotivnih aktivnosti na kojima se pojavio dobili su ogroman prostor u medijima, a na tim dogadjajima govorio je o nizu drugih tema i aktuelnosti, što mu je dalo dodatni prostor. Uz to je redovno gostovao u TV emisijama, organizovao "obraćanja naciji", a sve to je bio samo okvir za dominantno prisustvo liste Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić za našu decu", uz plaćeno oglašavanje.

"Vučić je zasenio ne samo ostale aktere iz Srpske napredne stranke i drugih partija sa liste koja je nosila njegovo ime, nego i sve druge učesnike izbora", izjavio je saradnik TS Zlatko Minić.

Navodeći da je TS posmatrala 26 funkcionera tokom 54 dana kampanje i izborne tišine iz dva dela - pre i posle vanrednog stanja odnosno prekida izbornih radnji, Minić je saopštio da je 13 članova Vlade imalo 229 promotivnih aktivnosti tokom izborne kampanje, što je 90 odsto više nego u istom periodu u neizbornoj 2019. godini.

Od republičkih funkcionera najviše promotivnih aktivnosti imali su Aleksandar Vulin (36), Ana Brnabić (34), Mladen Šarčević (28), Zoran Djordjević (27) i Zorana Mihajlović (24). Medju lokalnim funkcionerima, a i u apsolutnoj kategoriji, tradicionalno je prvo mesto pripalo Goranu Vesiću, sa 46 promotivnih aktivnosti.

"Analiza naslovnih strana 11 dnevnih novina, u periodu od 4. marta do 21. juna, takodje je pokazala dominaciju Vučića. On se za 99 dana 337 puta pojavio na naslovnim stranicama, od toga 286 u pozitivnom kontekstu, 21 u neutralnom i 30 u negativnom. U pozitivnom kontekstu, glavna tema je bio 121 put", naveo je Minić.

Dragan Djilas pojavio se 102 puta, od toga 90 puta u negativnom kontekstu, pokazala je analiza.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Srpska-Napredna-Stranka/Transparentnost-Srbija-Apsolutna-dominacija-Vucica-u-izbornoj-kampanji-2.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TRANSPARENTNOST SRBIJA: APSOLUTNA DOMINACIJA VUČIĆA U IZBORNOJ KAMPANJI

Lista Srpske napredne stranke 'Za našu decu - Aleksandar Vučić' potrošila je nešto više od 2,4 miliona evra za oglašavanje na televizijama, što je 59 odsto od ukupnih troškova svih izbornih lista za ovakav vid političkogLista Srpske napredne stranke "Za našu decu - Aleksandar Vučić" potrošila je nešto više od 2,4 miliona evra za oglašavanje na televizijama, što je 59 odsto od ukupnih troškova svih izbornih lista za ovakav vid političkog marketinga, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje finansiranja izborne kampanje koje je sprovela Transparentnost Srbija (TS).Programski direktor TS Nemanja Nenadić istakao je na video konferenciji za novinare da je reč o procenama TS za troškove televizijskog oglašavanja i ukazao da je tokom ove kampanje ukupno potrošeno nešto više od četiri miliona evra, kao i da više od polovine vrednosti TV oglasa čine oni koji su emitovani na dve televizije - Pink i RTS."Troškovi TV oglašavanja su mnogo manji u odnosu na izbore koji su održani 2014. i 2016. godine. Iako je intenzitet TV kampanje bio sličan, plaćeni oglasi su sada emitovani svega tri nedelje. SNS je ove godine, prema tim procenama, potrošila 2,4 miliona evra, dok je 2016. potrošila 4,2 miliona evra, a 2014. godine četiri miliona evra", naveo je Nenadić.Ta stranka će, na osnovu ostvarenog izbornog uspeha, dobiti iz republičkog budžeta oko 3,8 miliona evra, SPS - JS oko 650.000, dok lista SPAS može da računa na 240.000 evra.Nenadić je rekao da je TS ...

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: boom93.com

Link: https://boom93.com/info/politika/izbori-2020/transparentnost-srbija-apsolutna-dominacija-vucica-u-izbornoj-kampanji/

Autori: @RadioBoom93

Teme: Nemanja Nenadić\Zlatko Minić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Apsolutna dominacija Vučića u izbornoj kampanji

Lista Srpske napredne stranke 'Za našu decu - Aleksandar Vučić' potrošila je nešto više od 2,4 miliona evra za oglašavanje na televizijama, što je 59 odsto od ukupnih troškova svih izbornih lista za ovakav vid političkog marketinga, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje finansiranja izborne kampanje koje je sprovela Transparentnost Srbija (TS).Lista Srpske napredne stranke "Za našu decu - Aleksandar Vučić" potrošila je nešto više od 2,4 miliona evra za oglašavanje na televizijama, što je 59 odsto od ukupnih troškova svih izbornih lista za ovakav vid političkog marketinga, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje finansiranja izborne kampanje koje je sprovela Transparentnost Srbija (TS).Programski direktor TS Nemanja Nenadić istakao je na video konferenciji za novinare da je reč o procenama TS za troškove televizijskog oglašavanja i ukazao da je tokom ove kampanje ukupno potrošeno nešto više od četiri miliona evra, kao i da više od polovine vrednosti TV oglasa čine oni koji su emitovani na dve televizije - Pink i RTS."Troškovi TV oglašavanja su mnogo manji u odnosu na izbore koji su održani 2014. i 2016. godine. Iako je intenzitet TV kampanje bio sličan, plaćeni oglasi su sada emitovani svega tri nedelje. SNS je ove godine, prema tim procenama, potrošila 2,4 miliona evra, dok je 2016. potrošila 4,2 miliona evra, a 2014. godine četiri miliona evra", naveo je Nenadić.Ta stranka će, na osnovu ostvarenog izbornog uspeha, dobiti iz republičkog budžeta oko 3,8 miliona evra, SPS - JS oko 650.000, dok lista SPAS može da računa na 240.000 evra.Nenadić je rekao da je TS pratila i druge aspekte finansiranja izborne kampanje i da je primećeno da je ove godine pojačano koriščenje društvenih mreža i oglašavanje na internetu, dok su masovna organizovana okupljanja, koja su ranije činila blizu 10 odsto troškova kampanje, gotovo sasvim izostala.Kada je reč o praćenju "funkcionerske kampanje", analiza TS je pokazala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić apsolutno dominirao izbornom kampanjom iako nije imao najviše promotivnih dogadjaja.Izveštaji sa 16 promotivnih aktivnosti na kojima se pojavio dobili su ogroman prostor u medijima, a na tim dogadjajima govorio je o nizu drugih tema i aktuelnosti, što mu je dalo dodatni prostor. Uz to je redovno gostovao u TV emisijama, organizovao "obraćanja naciji", a sve to je bio samo okvir za dominantno prisustvo liste Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić za našu decu", uz plaćeno oglašavanje."Vučić je zasenio ne samo ostale aktere iz Srpske napredne stranke i drugih partija sa liste koja je nosila njegovo ime, nego i sve druge učesnike izbora", izjavio je saradnik TS Zlatko Minić.Navodeći da je TS posmatrala 26 funkcionera tokom 54 dana kampanje i izborne tišine iz dva dela - pre i posle vanrednog stanja odnosno prekida izbornih radnji, Minić je saopštio da je 13 članova Vlade imalo 229 promotivnih aktivnosti tokom izborne kampanje, što je 90 odsto više nego u istom periodu u neizbornoj 2019. godini.Od republičkih funkcionera najviše promotivnih aktivnosti imali su Aleksandar Vulin (36), Ana Brnabić (34), Mladen Šarčević (28), Zoran Djordjević (27) i Zorana Mihajlović (24). Medju lokalnim funkcionerima, a i u apsolutnoj kategoriji, tradicionalno je prvo mesto pripalo Goranu Vesiću, sa 46 promotivnih aktivnosti."Analiza naslovnih strana 11 dnevnih novina, u periodu od 4. marta do 21. juna, takodje je pokazala dominaciju Vučića. On se za 99 dana 337 puta pojavio na naslovnim stranicama, od toga 286 u pozitivnom kontekstu, 21 u neutralnom i 30 u negativnom. U pozitivnom kontekstu, glavna tema je bio 121 put", naveo je Minić.Dragan Djilas pojavio se 102 puta, od toga 90 puta u negativnom kontekstu, pokazala je analiza.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: blok-vesti.com

Link: https://blok-vesti.com/ts-iako-nisu-odrzani-predsednicki-izbori-tokom-kampanje-dominirao-predsednik-srbije/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Iako nisu održani predsednički izbori, tokom kampanje dominirao predsednik Srbije

Objavljeno: 26.06.2020Tokom izborne kampanje članovi Vlade imali su čak 229 promotivnih aktivnosti, što je 90 odsto više nego u istom periodu u neizbornoj 2019. godini, podaci su iz istraživanja koje je sprovela organizacija Transparentnost Srbija tokom praćenja kampanje za parlamentarne izbore.Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO / Transparentnost Srbija"Iako su 21. juna održani izbori na svim nivoima, izuzev predsedničkih, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dominirao je izbornom kampanjom i zasenio je ne samo ostale aktere iz Srpske napredne stranke i drugih partija sa liste koja je nosila njegovo ime, nego i sve druge učesnike izbora", jedan je od nalaza Transparentnosti.Od republičkih funkcionera, prema njihovom istraživanju, najviše promotivnih aktivnosti imali su Aleksandar Vulin (36), Ana Brnabić (34), Mladen Šarečvić (28), Zoran Đorđević (27) i Zorana Mihajlović (24)."Najveći procentu..          

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Izbori-2020/a613870/Transparentnost-Srbija-analiza-predizborne-kampanje.html

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja Nenadić\Zlatko Minić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost: SNS potrošila 2,4 miliona evra za predizborne TV reklame

Autor:BetaLista Srpske napredne stranke "Za našu decu - Aleksandar Vučić" potrošila je nešto više od 2,4 miliona evra za oglašavanje na televizijama, što je 59 odsto od ukupnih troškova svih izbornih lista za ovakav vid političkog marketinga, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje finansiranja izborne kampanje koje je sprovela Transparentnost Srbija (TS).Programski direktor TS Nemanja Nenadić istakao je na video konferenciji za novinare da je reč o procenama TS za troškove televizijskog oglašavanja i ukazao da je tokom ove kampanje ukupno potrošeno nešto više od četiri miliona evra, kao i da više od polovine vrednosti TV oglasa čine oni koji su emitovani na dve televizije - Pink i RTS."Troškovi TV oglašavanja su mnogo manji u odnosu na izbore koji su održani 2014. i 2016. godine. Iako je intenzitet TV kampanje bio sličan, plaćeni oglasi su sada emitovani svega tri nedelje. SNS je ove godine, prema tim procenama, potrošila 2,4 miliona evra, dok je 2016. potrošila 4,2 miliona evra, a 2014. godine četiri miliona evra", naveo je Nenadić.Ta stranka će, na osnovu ostvarenog izbornog uspeha, dobiti iz republičkog budžeta oko 3,8 miliona evra, SPS - JS oko 650.000, dok lista SPAS može da računa na 240.000 evra.Nenadić je rekao da je TS pratila i druge aspekte finansiranja izborne kampanje i da je primećeno da je ove godine pojačano koriščenje društvenih mreža i oglašavanje na internetu, dok su masovna organizovana okupljanja, koja su ranije činila blizu 10 odsto troškova kampanje, gotovo sasvim izostala.Kada je reč o praćenju "funkcionerske kampanje", analiza TS je pokazala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić apsolutno dominirao izbornom kampanjom, iako nije imao najviše promotivnih događaja.Izveštaji sa 16 promotivnih aktivnosti na kojima se pojavio dobili su ogroman prostor u medijima, a na tim događajima govorio je o nizu drugih tema i aktuelnosti, što mu je dalo dodatni prostor.Uz to je redovno gostovao u TV emisijama, organizovao "obraćanja naciji"."Vučić je zasenio ne samo ostale aktere iz Srpske napredne stranke i drugih partija sa liste koja je nosila njegovo ime, nego i sve druge učesnike izbora", izjavio je saradnik TS Zlatko Minić.Navodeći da je TS posmatrala 26 funkcionera tokom 54 dana kampanje i izborne tišine iz dva dela - pre i posle vanrednog stanja odnosno prekida izbornih radnji,Minić je saopštio da je 13 članova Vlade imalo 229 promotivnih aktivnosti tokom izborne kampanje, što je 90 odsto više nego u istom periodu u neizbornoj 2019. godini.Od republičkih funkcionera najviše promotivnih aktivnosti imali su Aleksandar Vulin (36), Ana Brnabić (34), Mladen Šarčević (28), Zoran Đordjević (27) i Zorana Mihajlović (24).Među lokalnim funkcionerima, a i u apsolutnoj kategoriji, tradicionalno je prvo mesto pripalo Goranu Vesiću, sa 46 promotivnih aktivnosti."Analiza naslovnih strana 11 dnevnih novina, u periodu od 4. marta do 21. juna, takođe je pokazala dominaciju Vučića. On se za 99 dana 337 puta pojavio na naslovnim stranicama, od toga 286 u pozitivnom kontekstu, 21 u neutralnom i 30 u negativnom. U pozitivnom kontekstu, glavna tema je bio 121 put", naveo je Minić.Dragan Đilas pojavio se 102 puta, od toga 90 puta u negativnom kontekstu, pokazala je analiza.Sve o izborima čitajte na stranici Izbori 2020.                

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Agencija ulaže prigovor na ENEMO izveštaj u delu o njenim aktivnostima

Agencija ulaže prigovor na ENEMO izveštaj u delu o njenim aktivnostima

BEOGRAD, 26. juna 2020. (Beta) - Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je danas da će uložiti prigovor na izveštaj o preliminarnim nalazima i zaključcima parlamentarnih izbora medjunarodne posmatračke misije ENEMO i insistirati da se koriguju zapažanja i zaključci o pitanjima koja su iz nadležnosti Agencije.

"Tražićemo da se u konačnoj verziji izveštaja tačno navedu aktivnosti i rezultati koje je Agencija tokom izborne kampanje, postupajući u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije, sprovela", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju Agencija je odgovorila na "tvrdnju iz preliminarnog izveštaja da je Agencija tokom izborne kampanje donela 'samo' pet mera upozorenja".

"Agencija je postupila u zakonskom roku od pet dana, po sve 43 prijave zloupotrebe javne funkcije pristigle do dana izbora. Postupci na osnovu šest prijava pristiglih tokom ove nedelje, su u toku", navedeno je u saopštenju.

Takodje je navela da je utvrdila povredu Zakona o Agenciji u deset slučajeva, i zbog zloupotrebe javnih resursa preporučila razrešenje sa javne funkcije jednog gradonačelnika, predsednika opštine i dva direktora javnih preduzeća.

Izrekla je i šest mera upozorenja, gradonačelniku, zameniku gradonačelnika, predsedniku opštine i trojici direktora javnih ustanova.

Takodje, "primili smo i 37 prijava protiv političkih subjekata (od čega se pet prijava ne odnosi na izbornu kampanju) i doneli 20 rešenja kojim smo utvrdili nepostojanje osnova za odlučivanje o povredi zakona dok smo povredu zakona utvrdili na osnovu pet prijava".

Postupci po sedam prijava još uvek su u toku.

Tokom trajanja izborne kampanje, Agencija je i "putem medija upozoravala učesnike izbornog procesa na nedozvoljene vidove kampanja i s tim u vezi oglasila se po pitanju vodjenja kampanje na internetu, podeli paketa humanitarne pomoći kao nedozvoljenog oblika političke promocije, visini dozvoljenih priloga političkim subjektima i drugim temama za koje ENEMO navodi kao sporne".

"Na kraju podsećamo, da je 120 posmatrača Agencije za borbu protiv korupcije i dalje aktivno, i da oni svakodnevno izveštavaju Agenciju o svim promotivnim aktivnostima, do proglašenja konačnih rezultata izbora. Izveštaj o finansiranju izborne kampanje Agencija će javno publikovati u zakonskom roku", navedeno je u saopštenju.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/19158/

Autori: Insajder

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Iako nisu održani predsednički izbori, tokom kampanje dominirao predsednik Srbije

Objavljeno: 26.06.2020 Tweet Tokom izborne kampanje članovi Vlade imali su čak 229 promotivnih aktivnosti, što je 90 odsto više nego u istom periodu u neizbornoj 2019. godini, podaci su iz istraživanja koje je sprovela organizacija Transparentnost Srbija tokom praćenja kampanje za parlamentarne izbore. Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO / Transparentnost Srbija "Iako su 21. juna održani izbori na svim nivoima, izuzev predsedničkih, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dominirao je izbornom kampanjom i zasenio je ne samo ostale aktere iz Srpske napredne stranke i drugih partija sa liste koja je nosila njegovo ime, nego i sve druge učesnike izbora", jedan je od nalaza Transparentnosti. Od republičkih funkcionera, prema njihovom istraživanju, najviše promotivnih aktivnosti imali su Aleksandar Vulin (36), Ana Brnabić (34), Mladen Šarečvić (28), Zoran Đorđević (27) i Zorana Mihajlović (24). "Najveći procentualni rast u odnosu na 2019. imao je Ivica Dačić, koji je utrostručio broj promotivnih aktivnosti (sa 6 na 18)", nalazi su Transparentnosti. Među lokalnim funkcionerima dominirao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je imao čak 46 promotivnih aktivnosti. Transparentnost ističe i da su pojavu funkcionerske kampanje konstatovali i posmatrači iz misije OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) kao i predstavnici Evropske mreže posmatrača izbora (ENEMO). Aleksandar Vučić se za skoro 100 dana na naslovicama pojavio 337 puta Tokom 99 dana posmatranja naslovnih strana listova Alo, Blic, Danas, Dnevnik, Informer, Kurir, Narodne novine, Novosti, Politika, Srpski telegraf i Vesti, Transparentnost je primetila da je Aleksandar Vučić imao više pojavljivanja u pozitivnom kontekstu nego svi ostali zajedno. "Ukupno se za 99 dana 337 puta pojavio na naslovnim stranicama, od toga 286 u pozitivnom kontekstu, 21 u neutralnom i 30 u negativnom. Glavna tema, u pozitivnom kontekstu, bio je 121 put", podaci su koje je prikupila TS. Drugi zvaničnici SNS i partija sa lista čije je nosilac Vučić, kako dodaju, imali su 150 pojavljivanja na naslovicama, od toga 121 u pozitivnom kontekstu. "U negativnom kontekstu Vučić I SNS su se našli samo na naslovnim stranicama lista Danas", dodaje TS. Drugi po broju pojedinačnih pojavljivanja u ovim listovima je, prema monitoring TS, Dragan Đilas sa ukupno 102, od čega 90 u negativnom kontekstu, od toga 34 puta kao glavna tema. Promotivne aktivnosti Zorana Đorđevića i Marka Bastaća u izbornoj tišini Tokom izborne tišine, Transparentnost je uočila nekoliko aktivnosti funkcionera, promotivnih, ali i iz drugih kategorija, koje su, međutim, imale promotivni efekat. "Najteži slučaj svakako je ono što je organizovao ministar za rad Zoran Đorđević, kao vrhunac sopstvene promotivne kampanje tokom koje je imao 27 promotivnih aktivnosti u izbornoj kampanji i 28 tokom vanrednog stanja. Reč je o konferenciji za novinare 19. juna na kojoj je saopšteno da je ministar doneo odluku da trogodišnja devojčica, koja je oduzeta od usvojitelja nakon šest meseci zbog proceduralne greške, bude vraćena usvojiteljima. Ministar je na konferenciji za novinare, u prisustvu bračnog para Savić saopštio tu odluku", podsetila je Transparentnost i navela da je ministar tada "režirao" svojevrstan rijaliti organizujući ponovni susret devojčice i usvojitelja pred kamerama. Kako dodaju, osim Đorđevićevih promotivnih aktivnosti, još jedna prava takva aktivnost primećena je 19. juna. Naime, tada je tadašnji predsednik opštine Stari grad Marko Bastać najboljim učenicima škola na ovoj opštini podelio knjige. Što se tiče naslovnih strana novina u vreme izborne tišine, prvog dana, 19. juna, dominirao je Aleksandar Vučić i to nakon susreta sa Sergejem Lavrovom, dok su se drugog dana, u subotu, 20. juna, na naslovnim stranicama našli Siniša Mali, Mladen Šarčević, dok je, kako dodaju, lik Aleksandra Vučića dominirao naslovnom Srpskog telegrafa Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)\Nemanja Nenadić

Naslov: TS:Stranke na TV oglašavanje potrošile oko 4 miliona evra

TS:Stranke na TV oglašavanje potrošile oko 4 miliona evra

BEOGRAD, 26. juna (Tanjug) - Tokom izborne kampanje političke stranke koje su učestvovale na izborima su za televizijsko oglašavanje potrošile ukupno više od četiri miliona evra, rezultat je istraživanja koje je sprovela Transparentnost Srbija (TS).

Programski direktor TS Nemanja Nenadić naveo je da više od polovine vrednosti TV oglasa čine oni koji su su emitovani na dve televizije - Pink i RTS

Nenadić je i kako je preneto u saopštenju Transparentnosti,istakao da su troškovi TV oglašavanja za ove izbore mnogo manji u odnosu na izbore koji su održani 2014. i 2016. godine.

Istraživanje TS-a pokazalo je da je lista Srpske napredne stranke potrošila nešto više od 2,4 miliona evra za TV oglašavanje, što je, kako se navodi u saopštenju, 59 odsto od ukupnih troškova svih izbornih lista za takav vid političkog marketinga.

Nenadić je naveo da je osim liste SNS, još sedam izbornih lista imalo oglase na glavnim TV stanicama - SPS je za to potrošila više od 900.000 evra, a na trećem mestu je POKS sa 240.600 evra.

Istraživanje je pokazalo i da je ove godine pojačano korišćenje društvenih mreža i oglašavanje na internetu, dok su troškovi oko masovnih okupljanja gotovo izostali.

Kada je reč o, kako su naveli iz TS-a, praćenju "funkcionerske kampanje", analiza TS je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "apsolutno dominirao" izbornom kampanjom, kako na televiziji, tako i u štampanim medijima, iako nije imao najviše promotivnih događaja.

Od republičkih funkcionera najviše promotivnih aktivnosti imali su Aleksandar Vulin (36), Ana Brnabić (34), Mladen Šarečvić (28), Zoran ?orđević (27) i Zorana Mihajlović (24), dok je među lokalnim funkcionerima najviše promotivnih aktivnosti imao Goran Vesić (46).

Rezultat istraživanja je i da je SNS dobio četiri puta više vremena u informativnim emisijama, nego sve ostale liste zajedno.

Na osnovu izbornog rezultata, TS navodi da će SNS iz republičkog budžeta dobiti oko 3,8 miliona evra, SPS - JS oko 650.000, dok lista SPAS može da računa na 240.000 evra.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Agencija: Prigovor na izveštaj Posmatračke misije ENEMO

Agencija: Prigovor na izveštaj Posmatračke misije ENEMO

BEOGRAD, 26. juna (Tanjug) - Agencija za borbu protiv korupcije uložiće prigovor na izveštaj Međunarodne posmatračke misije ENEMO o preliminarnim nalazima i zaključima parlamentarnih izbora i insistiraće da se koriguju zapažanja i zaključci o pitanjima koja su iz nadležnosti Agencije.

Kako je saopšteno, Agencija za bobu protiv korupcije insistiraće da se u konačnoj verziji izveštaja tačno navedu aktivnosti i rezultati koje je sprovela Agencija tokom izborne kampanje, postupajući u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije.

Na tvrdnju iz preliminarnog izveštaja da je Agencija tokom izborne kampanje donela "samo" pet mera upozorenja, Agencija za borbu protiv korupcije saopštava da je u zakonskom roku od pet dana postupila po sve 43 prijave zloupotrebe javne funkcije pristigle do dana izbora.

Postupci na osnovu šest prijava pristiglih tokom ove nedelje su u toku, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Agencija utvrdila povredu Zakona o Agenciji u deset slučajeva, i zbog zloupotrebe javnih resursa preporučila razrešenje sa javne funkcije jednog gradonačelnika, predsednika opštine i dva direktora javnih preduzeća.

Izrekla je, kaže, i šest mera upozorenja, gradonačelniku, zameniku gradonačelnika, predsedniku opštine i trojici direktora javnih ustanova.

"Takođe, primili smo i 37 prijava protiv političkih subjekata (od čega se pet prijava ne odnosi na izbornu kampanju) i doneli 20 rešenja kojim smo utvrdili nepostojanje osnova za odlučivanje o povredi zakona dok smo povredu zakona utvrdili na osnovu pet prijava. Postupci po sedam prijava još uvek su u toku", piše u saopštenju Agencije.

Navodi se da je Agencija tokom trajanja izborne kampanje i putem medija upozoravala učesnike izbornog procesa na nedozvoljene vidove kampanja i s tim u vezi oglasila se po pitanju vođenja kampanje na internetu, podeli paketa humanitarne pomoći kao nedozvoljenog oblika političke promocije, visini dozvoljenih priloga političkim subjektima i drugim temama za koje ENEMO navodi kao sporne.

Podseća da je 120 posmatrača Agencije za borbu protiv korupcije i dalje aktivno, i da svakodnevno izveštavaju Agenciju o svim promotivnim aktivnostima, do proglašenja konačnih rezultata izbora.

Najavljeno je da će Izveštaj o finansiranju izborne kampanje Agencija javno publikovati u zakonskom roku.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Biznis/a613908/Zamena-i-racionalizacija-javnog-osvetljenja-u-Nisu.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Zamena i racionalizacija javnog osvetljenja u Nišu

Autor:eKapijaU toku je tender za izbor privatnog partnera za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja na teritoriji Niša, koji je raspisao Grad.Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji, cilj javne nabavke je ušteda energije primenom LED tehnologije, smanjenje emisije CO2 i smanjenje troškova funkcionisanja i održavanja dela sistema javne rasvete u Nišu.Javna nabavka se vrši u otvorenom postupku, putem prikupljanja ponuda, a kriterijum za izbor partnera je ekonomski najpovoljnija ponuda.Rok za podnošenje ponuda je 10. avgust do 12 sati, a javno otvaranje ponuda zakazano je za isti dan, sat kasnije.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/transparentnost-srbija-apsolutna-dominacija-vucica-u-izbornoj-kampanji.html

Autori: admin1

Teme: Nemanja Nenadić\Zlatko Minić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Apsolutna dominacija Vučića u izbornoj kampanji

"Troškovi TV oglašavanja su mnogo manji u odnosu na izbore koji su održani 2014. i 2016. godine" 26. jun 2020 Lista Srpske napredne stranke "Za našu decu - Aleksandar Vučić" potrošila je nešto više od 2,4 miliona evra za oglašavanje na televizijama, što je 59 odsto od ukupnih troškova svih izbornih lista za ovakav vid političkog marketinga, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje finansiranja izborne kampanje koje je sprovela Transparentnost Srbija (TS). Programski direktor TS Nemanja Nenadić rekao je na video konferenciji za novinare da je reč o procenama TS za troškove televizijskog oglašavanja i ukazao da je tokom ove kampanje ukupno potrošeno nešto više od četiri miliona evra, kao i da više od polovine vrednosti TV oglasa čine oni koji su emitovani na dve televizije - Pink i RTS. "Troškovi TV oglašavanja su mnogo manji u odnosu na izbore koji su održani 2014. i 2016. godine. Iako je intenzitet TV kampanje bio sličan, plaćeni oglasi su sada emitovani svega tri nedelje. SNS je ove godine, prema tim procenama, potrošila 2,4 miliona evra, dok je 2016. potrošila 4,2 miliona evra, a 2014. godine četiri miliona evra", naveo je Nenadić. Ta stranka će, na osnovu ostvarenog izbornog uspeha, dobiti iz republičkog budžeta oko 3,8 miliona evra, SPS - JS oko 650.000, dok lista SPAS može da računa na 240.000 evra. Nenadić je rekao da je TS pratila i druge aspekte finansiranja izborne kampanje i da je primećeno da je ove godine pojačano koriščenje društvenih mreža i oglašavanje na internetu, dok su masovna organizovana okupljanja, koja su ranije činila blizu 10 odsto troškova kampanje, gotovo sasvim izostala. Kada je reč o praćenju "funkcionerske kampanje", analiza TS je pokazala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić apsolutno dominirao izbornom kampanjom iako nije imao najviše promotivnih događaja. Izveštaji sa 16 promotivnih aktivnosti na kojima se pojavio dobili su ogroman prostor u medijima, a na tim događajima govorio je o nizu drugih tema i aktuelnosti, što mu je dalo dodatni prostor. Uz to je redovno gostovao u TV emisijama, organizovao "obraćanja naciji", a sve to je bio samo okvir za dominantno prisustvo liste Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić za našu decu", uz plaćeno oglašavanje. "Vučić je zasenio ne samo ostale aktere iz Srpske napredne stranke i drugih partija sa liste koja je nosila njegovo ime, nego i sve druge učesnike izbora", izjavio je saradnik TS Zlatko Minić. Navodeći da je TS posmatrala 26 funkcionera tokom 54 dana kampanje i izborne tišine iz dva dela - pre i posle vanrednog stanja odnosno prekida izbornih radnji, Minić je saopštio da je 13 članova Vlade imalo 229 promotivnih aktivnosti tokom izborne kampanje, što je 90 odsto više nego u istom periodu u neizbornoj 2019. godini. Od republičkih funkcionera najviše promotivnih aktivnosti imali su Aleksandar Vulin (36), Ana Brnabić (34), Mladen Šarčević (28), Zoran Đorđević (27) i Zorana Mihajlović (24). Među lokalnim funkcionerima, a i u apsolutnoj kategoriji, tradicionalno je prvo mesto pripalo Goranu Vesiću, sa 46 promotivnih aktivnosti. "Analiza naslovnih strana 11 dnevnih novina, u periodu od 4. marta do 21. juna, takođe je pokazala dominaciju Vučića. On se za 99 dana 337 puta pojavio na naslovnim stranicama, od toga 286 u pozitivnom kontekstu, 21 u neutralnom i 30 u negativnom. U pozitivnom kontekstu, glavna tema je bio 121 put", naveo je Minić. Dragan Đilas pojavio se 102 puta, od toga 90 puta u negativnom kontekstu, pokazala je analiza. (Beta) Podelite ovu stranicu!

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/English/NEWS/a613888/Transparency-Serbia-Vucic-s-SNS-spent-2.4-million-on-TV-ads-in-election-campaign.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparency Serbia: Vucic's SNS spent € 2.4 million on TV ads in campa

Author:BetaThe ruling Serbian Progressive Party (SNS) electoral list 'For Our Children - Aleksandar Vucic spent slightly more than 2.4 million Euro in TV advertising during the 21 June general elections' campaign, or 59 percent of total spending by all other parties, the Transparency Serbia (TS) said on Friday, the Beta news agency reported.TS added that the more than half of the amount was spent on ads broadcast by the state RTS and pro-regime Pink TVs."In the previous campaign in 2016 and 2014, SNS spent 4.2 and four million Euro respectively," Nemanja Nenadic, Transerancy Programme Director said.Based on its 2020 election results, SNS will receive 3.8 million Euro from the state budget.TS analysis showed that Vucic was absolutely dominant in the campaign by the officials, while 13 members of the Government had 229 promotional activities, or 90 percent more than at the same period last year when there was no election campaign.          

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: maglocistac.rs

Link: https://maglocistac.rs/transparentnost-srbija-apsolutna-dominacija-aleksandra-vucica-u-izbornoj-kampanji/

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja Nenadić\Zlatko Minić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Transparentnost Srbija: Apsolutna dominacija Aleksandra Vučića u izbornoj kampanji

Lista Srpske napredne stranke "Za našu decu Aleksandar Vučić" potrošila je nešto više od 2,4 miliona evra za oglašavanje na televizijama, što je 59 odstoPočetna U fokusu Lista Srpske napredne stranke "Za našu decu Aleksandar Vučić" potrošila je nešto više od 2,4 miliona evra za oglašavanje na televizijama, što je 59 odsto od ukupnih troškova svih izbornih lista za ovakav vid političkog marketinga, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje finansiranja izborne kampanje koje je sprovela Transparentnost Srbija (TS).Programski direktor TS Nemanja Nenadić istakao je na video-konferenciji za novinare da je reč o procenama TS za troškove televizijskog oglašavanja i ukazao da je tokom ove kampanje ukupno potrošeno nešto više od četiri miliona evra, kao i da više od polovine vrednosti TV oglasa čine oni koji su emitovani na dve televizije Pink i RTS."Troškovi TV oglašavanja su mnogo manji u odnosu na izbore koji su održani 2014. i 2016. godine. Iako je intenzitet TV kampanje bio sličan, plaćeni oglasi su sada emitovani svega tri nedelje. SNS je ove godine, prema tim procenama, potrošila 2,4 miliona evra, dok je 2016. potrošila 4,2 miliona evra, a 2014. godine četiri miliona evra", naveo je Nenadić.Ta stranka će, na osnovu ostvarenog izbornog uspeha, dobiti iz republičkog budžeta oko 3,8 miliona evra, SPS JS oko 650.000, dok lista SPAS može da računa na 240.000 evra.Nenadić je rekao da je TS pratila i druge aspekte finansiranja izborne kampanje i da je primećeno da je ove godine pojačano korišćenje društvenih mreža i oglašavanje na internetu, dok su masovna organizovana okupljanja, koja su ranije činila blizu 10 odsto troškova kampanje, gotovo sasvim izostala.Kada je reč o praćenju "funkcionerske kampanje", analiza TS je pokazala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić apsolutno dominirao izbornom kampanjom iako nije imao najviše promotivnih događaja.Izveštaji sa 16 promotivnih aktivnosti na kojima se pojavio dobili su ogroman prostor u medijima, a na tim događajima govorio je o nizu drugih tema i aktuelnosti, što mu je dalo dodatni prostor. Uz to je redovno gostovao u TV emisijama, organizovao "obraćanja naciji", a sve to je bio samo okvir za dominantno prisustvo liste Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić za našu decu", uz plaćeno oglašavanje."Vučić je zasenio ne samo ostale aktere iz Srpske napredne stranke i drugih partija sa liste koja je nosila njegovo ime, nego i sve druge učesnike izbora", izjavio je saradnik TS Zlatko Minić. Navodeći da je TS posmatrala 26 funkcionera tokom 54 dana kampanje i izborne tišine iz dva dela pre i posle vanrednog stanja odnosno prekida izbornih radnji, Minić je saopštio da je 13 članova Vlade imalo 229 promotivnih aktivnosti tokom izborne kampanje, što je 90 odsto više nego u istom periodu u neizbornoj 2019. godini.Od republičkih funkcionera najviše promotivnih aktivnosti imali su Aleksandar Vulin (36), Ana Brnabić (34), Mladen Šarčević (28), Zoran Đorđević (27) i Zorana Mihajlović (24). Među lokalnim funkcionerima, a i u apsolutnoj kategoriji, tradicionalno je prvo mesto pripalo Goranu Vesiću, sa 46 promotivnih aktivnosti."Analiza naslovnih strana 11 dnevnih novina, u periodu od 4. marta do 21. juna, takođe je pokazala dominaciju Vučića. On se za 99 dana 337 puta pojavio na naslovnim stranicama, od toga 286 u pozitivnom kontekstu, 21 u neutralnom i 30 u negativnom. U pozitivnom kontekstu, glavna tema je bio 121 put", naveo je Minić.Dragan Đilas pojavio se 102 puta, od toga 90 puta u negativnom kontekstu, pokazala je analiza.Izvor: Beta              

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/izbori-2020/parlamentarni-izbori/stranke-na-tv-oglasavanje-potrosile-vise-4-miliona-evra_1139353.html

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja Nenadić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Stranke na TV oglašavanje potrošile više 4 miliona evra

Tokom izborne kampanje političke stranke koje su učestvovale na izborima su za televizijsko oglašavanje potrošile ukupno više od četiri miliona evra, rezultat je istraživanja koje je sprovela Transparentnost...BEOGRAD - Tokom izborne kampanje političke stranke koje su učestvovale na izborima su za televizijsko oglašavanje potrošile ukupno više od četiri miliona evra, rezultat je istraživanja koje je sprovela Transparentnost Srbija (TS).Programski direktor TS Nemanja Nenadić naveo je da više od polovine vrednosti TV oglasa čine oni koji su emitovani na dve televizije - Pink i RTS Nenadić je i kako je preneto u saopštenju Transparentnosti,istakao da su troškovi TV oglašavanja za ove izbore mnogo manji u odnosu na izbore koji su održani 2014. i 2016. godine. Istraživanje TS-a pokazalo je da je lista Srpske napredne stranke potrošila nešto više od 2,4 miliona evra za TV oglašavanje, što je, kako se navodi u saopštenju, 59 odsto od ukupnih troškova svih izbornih lista za takav vid političkog marketinga. Nenadić je naveo da je osim liste SNS, još sedam izbornih lista imalo oglase na glavnim TV stanicama - SPS je za to potrošila više od 900.000 evra, a na trećem mestu je POKS sa 240.600 evra. Istraživanje je pokazalo i da je ove godine pojačano korišćenje društvenih mreža i oglašavanje na internetu, dok su troškovi oko masovnih okupljanja gotovo izostali. Kada je reč o, kako su naveli iz TS-a, praćenju "funkcionerske kampanje", analiza TS je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "apsolutno dominirao" izbornom kampanjom, kako na televiziji, tako i u štampanim medijima, iako nije imao najviše promotivnih događaja. Od republičkih funkcionera najviše promotivnih aktivnosti imali su Aleksandar Vulin (36), Ana Brnabić (34), Mladen Šarečvić (28), Zoran Đorđević (27) i Zorana Mihajlović (24), dok je među lokalnim funkcionerima najviše promotivnih aktivnosti imao Goran Vesić (46). Rezultat istraživanja je i da je SNS dobio četiri puta više vremena u informativnim emisijama, nego sve ostale liste zajedno. Na osnovu izbornog rezultata, TS navodi da će SNS iz republičkog budžeta dobiti oko 3,8 miliona evra, SPS - JS oko 650.000, dok lista SPAS može da računa na 240.000 evra.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: vesti.rs

Link: https://www.vesti.rs/Izbori/Stranke-na-TV-oglasavanje-potrosile-vise-4-miliona-evra.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: STRANKE NA TV OGLAŠAVANJE POTROŠILE VIŠE 4 MILIONA EVRA

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2020, 16:53 Tokom izborne kampanje političke stranke koje su učestvovale na izborima su za televizijsko oglašavanje potrošile ukupno više od četiri miliona evra, rezultat je istraživanja koje je sprovela Transparentnost Srbija (TS).Programski direktor TS Nemanja Nenadić naveo je da više od polovine vrednosti TV oglasa čine oni koji su emitovani na dve televizije - Pink i RTSNenadić je i kako je preneto u saopštenju Transparentnosti,istakao da su troškovi TV oglašavanja za ove izbore mnogo manji u odnosu na izbore koji su održani 2014. i 2016. godine.Istraživanje TS-a pokazalo je da je lista Srpske napredne stranke potrošila nešto više od 2,4 miliona evra za TV oglašavanje, što je, kako...Pogledaj vesti o: Izbori  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Izbori-2020/a613906/Agencija-ulaze-prigovor-na-ENEMO-izvestaj-u-delu-o-svojim-aktivnostima.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Agencija ulaže prigovor na ENEMO izveštaj u delu o svojim aktivnostima

Autor:BetaAgencija za borbu protiv korupcije saopštila je da će uložiti prigovor na izveštaj o preliminarnim nalazima i zaključcima parlamentarnih izbora međunarodne posmatračke misije ENEMO i insistirati da se koriguju zapažanja i zaključci o pitanjima koja su iz nadležnosti Agencije."Tražićemo da se u konačnoj verziji izveštaja tačno navedu aktivnosti i rezultati koje je Agencija tokom izborne kampanje, postupajući u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije, sprovela", navedeno je u saopštenju.U saopštenju Agencija je odgovorila na "tvrdnju iz preliminarnog izveštaja da je Agencija tokom izborne kampanje donela 'samo' pet mera upozorenja". "Agencija je postupila u zakonskom roku od pet dana, po sve 43 prijave zloupotrebe javne funkcije pristigle do dana izbora. Postupci na osnovu šest prijava pristiglih tokom ove nedelje, su u toku", navedeno je u saopštenju.Takođe je navela da je utvrdila povredu Zakona o Agenciji u deset slučajeva, i zbog zloupotrebe javnih resursa preporučila razrešenje sa javne funkcije jednog gradonačelnika, predsednika opštine i dva direktora javnih preduzeća. Izrekla je i šest mera upozorenja, gradonačelniku, zameniku gradonačelnika, predsedniku opštine i trojici direktora javnih ustanova.Takođe, "primili smo i 37 prijava protiv političkih subjekata (od čega se pet prijava ne odnosi na izbornu kampanju) i doneli 20 rešenja kojim smo utvrdili nepostojanje osnova za odlučivanje o povredi zakona dok smo povredu zakona utvrdili na osnovu pet prijava".Postupci po sedam prijava još uvek su u toku. Tokom trajanja izborne kampanje, Agencija je i "putem medija upozoravala učesnike izbornog procesa na nedozvoljene vidove kampanja i s tim u vezi oglasila se po pitanju vođenja kampanje na internetu, podeli paketa humanitarne pomoći kao nedozvoljenog oblika političke promocije, visini dozvoljenih priloga političkim subjektima i drugim temama za koje ENEMO navodi kao sporne", stoji u saopštenju."Na kraju podsećamo, da je 120 posmatrača Agencije za borbu protiv korupcije i dalje aktivno, i da oni svakodnevno izveštavaju Agenciju o svim promotivnim aktivnostima, do proglašenja konačnih rezultata izbora. Izveštaj o finansiranju izborne kampanje Agencija će javno publikovati u zakonskom roku", navedeno je u saopštenju.          

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/svet/pdp-krivicna-prijava-protiv-dodikove-cerke-zbog-krsenja-mera-u-vreme-epidemije-korona-virusa/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Javne nabavke

Naslov: PDP: Krivična prijava protiv Dodikove ćerke zbog kršenja mera u vreme epidemije korona virusa

Poslanik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) u Skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković i predsednik mladih te stranke Ivan Begić predali su danas Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka krivične prijave protiv više osoba zbog kršenja mera zaštite uvedenih tokom epidemije korona virusa, kao i zbog spornih javnih nabavki u tom periodu.Foto: Beta/Miloš Miškov Zbog krivičnog dela "Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme pandemije" predsednik Mladih PDP-a je podneo krivičnu prijavu protiv vlasnice restorana "Agape" u Banjaluci i ćerke člana Predsedništva BiH Milorada Dodika Gorice Dodik i drugih NN osoba. Povod za krivičnu prijavu bio je to što je restoran "Agape" radio mnogo duže od dozvoljenog radnog vremena, do 23 časa, o čemu svedoči video snimak koji je Begić objavio 21. juna trideset minuta iza ponoći, u kome se vidi da u lokalu traje zabava i da je unutra veliki broj ljudi. "Videli ste da smo objavili video snimak u kome restoran u vlasništvu ćerke Milorada Dodika, Gorice Dodik, radi kad hoće i koliko hoće. Kad smo zvali komunalnu policiju na 122, rekli su nam da će izaći na teren. Nisu izašli na teren. Mi smo ih čekali satima. Kad smo ih opet zvali, rekli su nam da ne mogu stići", rekao je Begić novinarima. Stanivuković je potvrdio da poseduju sve dokaze o tome da je restoran radio van dozvoljenog radnog vremena, osudivši izjavu gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića da komunalna policija "ne može da obiđe sve". "Inspekcija ne može da obiđe lokal, koji je jedan od najvećih u gradu i koji je u centru grada. Ili ne može da ga obiđe, jer je to od sinova i kćeri člana Predsedništva BiH Milorada Dodika", kazao je Stanivuković. Stanivuković je predao banjalučkom Okružnom tužilaštvu još dve krivične prijave. Jednu protiv direktora Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci Dragoslava Topića zbog spornih javnih nabavki za potrebe Studentskog centra za vreme trajanja epidemije izazvane virusom korona. Krivičnu prijavu podneo je i protiv bivšeg vršioca dužnosti direktora FZO RS Darka Tomaša i više NN lica u slučaju dijaliza. "Dijaliza je provereni kriminal, dijaliza je po jednom pacijentu skuplja za 60 maraka (oko 30 evra). Svaki dan se uzme 120 hiljada maraka (oko 60 hiljada evra) na 1.800 dijaliznih pacijenata, mesečno više od milion maraka, godišnje od 12-18 miliona maraka", kazao je Stanivuković. On je podsetio da se u slučaju dijalize radi o firmi "Frezenijus", sa kojom je Srbija već raskinula ugovore, dodavši da to treba da uradi i RS. Sa današnje tri krivične prijave, Stanivuković je podneo ukupno 15 krivičnih prijava od početka godine zbog, kako je rekao, kriminalnih radnji, nadležnih u Republici Srpskoj. pdp, Skupština republike srpske Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas. Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.   Učlani se

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: insajder.net

Link: https://insajder.net/sr/sajt/tema/19166/

Autori: Insajder

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Predizborna slikanja, izborne nepravilnosti i sumnje u postizborna "štelovanja"

Objavljeno: 26.06.2020 Tweet Parlamentarni izbori će biti ponovljeni na 234 biračka mesta, a na samo jednom se ponavljaju zbog prigovora birača. Na ostalim mestima birači će ponovi glasati zbog neurednih zapisnika i činjenice da se broj listića u kutijama ne poklapa s brojem upisanim u zapisnike biračkih odbora. Neregularosti u kampanji pred izbore i ako se utvrde ne menjaju ništa. Izbori u Srbiji 21. jun 2020. / Foto. Srđan Ilić "Koliko će ponovljeno glasanje uticati na ishod izbora odnosno može li se tako još neka politička grupacija naći u parlamentu", teško je procenjivati kaže Pavle Dimitrijević iz organizacije Crta. Pravo da ponovo glasa dobilo je nešto više od 203.000 birača. "Za sada znamo da je to oko tri odsto ukupnog broja birača, ali tek sada predstoji računanje i procena da li bi to i koliko moglo zaista da utiče na konačne izborne rezultate", objašnjava Dimitrijević. Izbori se na 117 biračkih mesta, kako objašnjava, ponavljaju jer se broj listića u kutiji koji je naveden u zapisnicima o radu biračkih odbora ne poklapa s navedenim brojem glasalih (zaokruženih i potpisanih u izvodima iz biračkog spiska). "Na 110 mesta na osnovu zapisnika nije moguće otkloniti računska neslaganja koja mogu uticati na rezultate izbora, a sa šest biračkih mesta zapisnici nisu ni stigli u RIK. U samo jednom slučaju prihvaćen je prigovor birača koji nije mogao da glasa", pojašnjava Dimitrijević. Crta je nakon samih izbora podnela 34 prigovora zbog neregularnosti na biračkim mestima alii h RIK nije ni razmatrao, niti ih je čitao, već ih je sve zajedno odbacio. Kako je izgledalo odlučivanje o tim amandmanima, možete videti u sledećem videu. Zanimljivo je da ni u jednom zapisniku s biračkih mesta neregularnosti nisu zabeležene, barem prema podacima koje ima posmatračka misija Crta. Postoje slučajevi u kojima se na određenom broju biračkih mesta ne mogu tačno utvrditi rezultati iako u svakom biračkom odboru ima i više desetina članova. "To je ono o čemu smo godinama govorili. Da je neophodno da veliki broj ljudi bude obučen za rad u biračkim odborima i da znaju da razlikuju crno od belog", kaže Dimitrijević. Insajderu se javio jedan od birača iz Leskovca koji tvrdi da je glasao za jednu listu na parlamentarnim izborima i da su isto učinili i članovi njegove porodice, ali da, prema zapisniku sa biračkog mesta, ta lista nije dobila nijedan glas.   Pavle Dimitrijević Iz Crte navodi da je to sada nemoguće proveriti i da postoje tri scenarija za tako nešto. "Prvo mora se utvrditi da li se to dogodilo, ako jeste postoji mogućnpost da su ti listići završili na nekoj drugoj gomili ili su svrstani u nevažeće. Ali to je pitanje za birački odbor i za 20 ljudi koji su tamo. Da li je moguće da niko nije primetio da su listići stavljeni na pogrešnu gomilu? To je ono na čemu godinama insistiramo da postoje posmatrači i da članovi biračkih odbora budu obučeni", kaže Dimitrijević. U vranjanskom selu Savez vojvođanskih Mađara treći: Inženjering ili zabuna Mediji iz Vranja javili su da su birači na parlamentarnim izborima u vranjanskom selu Neradovac kao i delom u Osnovnoj školi "Dositej Obradović" glasili za Savez vojvođanskih Mađara koji je tamo osvojio 1.265 glasova i treće mesto na tim biračkim mestima. Istovremeno, prema popisu stanovništva iz 2011. u Vranju živi svega šest osoba koje su se izjasnile kao Mađari. Stoga je glasanje za SVM objašnjeno time da su na lokalnim izborima ti glasači glasali za broj četiri na listi za lokalne izbore, a na tom mestu je bila Srpska desnica, pa su po automatizmu i na listiću za parlamentarne izbore isto zaokružili broj 4, ali na toj listi na toj poziciji bio je SVM. Ovako neobičnu situaciju objašnjava i nosilac liste Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor. On kaže da je SVM izbornu kampanju vodio isključivo na teritoriji Vojvodine i u Beogradu i da nije učestvovao na lokalnim izborima u Vranju, niti bilo gde drugde u južnoj Srbiji.  "To što je izborna lista Grupa građana 'Srpska desnica' na lokalnim izborima u Vranju učestvovala pod rednim brojem četiri, što je bio broj pod kojim je SVM učestvovao na parlamentarnim izborima, velika je slučajnost. Pretpostavljamo da su birači koji su za njih glasali, najverovatnije na oba glasačka listića zaokružili broj četiri, što je razlog čudnog rezultata", naveo je Pastor u pisanoj izjavi. Pastor je dodao da je SVM postigao istorijski uspeh na izborima 21. juna zahvaljujući velikoj podršci Vojvođana i najavio da će kao regionalna stranka i stranka mađarske nacionalne zajednice nastaviti da i u budućnosti u prvi plan stavlja interese svojih birača. Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSiD) Bojan Klačar smatra da se radi o nekoj vrsti inženjeringa. On je za portal slobodnarec.eu rekao da je nemoguće da se prilikom glasanja za SVM u Vranju "radi o ljudima koji su nezadovoljni ponudom i iz bunta glasaju bez ikakvog smisla". Kako objašnjava, dešava se da manjinske stranke dobiju glasove u sredinama u kojima ih nema, ali nikada u ovakvom obimu. "Ovde se radi o nekoj vrsti inženjeringa, bila je neka ideja da svi ti ljudi zapravo glasaju isti broj 4 koji je bio na lokalnim izborima. Ljudi su hteli da glasaju za Srpsku desnicu, ali nisu vodili računa o tome da to nije identičan nivo izbora", rekao je Klačar. Dodaje da je "nemoguće da je greška u pitanju" i da jedino na ovaj način može da objasni ovaj fenomen. Krivične prijave zbog "asistencije" pri glasanju Na društvenim mrežama pojavio snimak biračkog mesta na kome se vidi žena koja se na jednom biračkom mestu zadržala i "asistirala" iza paravana prilikom glasanja nekoliko birača, instruirala i proveravala glasačke listiće. Snimak se brzo proširio mrežama, pa i rezultirao potpisivanjem onlajn peticije za ponavljanje izbora.     U međuvremenu, ovim povodom podnete su dve krivične prijave iz kojih se saznalo da je moguće da je ova zloupotreba bila na biračkom mestu na Ubu. Naime, organizacija Crta navela je juče na svom Tviter nalogu da je podnela krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog povrede tajnosti glasanja i davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem, na osnovu sa snimka sa biračkog mesta 49 na Ubu. Nešto ranije, i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) je saopštilo da poseduju podatke o snimku i da su dobili informacije da je reč o kolektivnom glasanju jednog romskog naselja, da znaju koji ih je autobuski prevoznik dovozio, kao i imena aktera sa snimka. "Dobili smo informacije da je reč o kolektivnom glasanju jednog romskog naselja, a imamo informacije koji ih je autobuski prevoznik dovozio, kao i imena aktera sa snimka. Za glas je dobijano 1.000 dinara i paket. Tužilaštvo je već do sada moralo da preduzme određene istražne radnje koje bi vodile pokretanju krivičnog postupka, jer se očigledno radi o krivičnim delima koji se tiču povrede izbornog prava. Tužilaštvo mora da ispita tačnost informacija koje imamo", ocenila je ta organizacija i dodala da će sve informacije proslediti nadležnom tužilaštvu. Slučaj "Kukulovce" i v.d. nefunkcioner Selo Kukulovce, na sedam kilometara od Leskovca, postalo je poznato u javnosti po visokoj izlaznosti na predsedničkim izborima 2017, koji su u ovom selu ponovljeni zbog niza nepravilnosti, a nakon ponavljanja Aleksandar Vučić osvojio je 95,67 odsto glasova. Meštani ovog sela su početkom juna ove godine najavili bojkot izbora jer obećanja data pre tri godine, da će biti izgrađena kanalizacija i asfaltiran put, nisu ispunjena. U jeku predizborne kampanje, a nakon pisanja medija o odluci meštana, ovo selo posetio je gradonačelnik Goran Cvetanović sa direktorom JP "Putevi Srbije" Zoranom Drobnjakom i obećao da će asfalt stići narednih dana, pre održavanja izbora. Upravo ova aktivnost, prema mišljenju Transparentnosti Srbije, bila je sporna pa su zato uputili dopis Višem javnom Tužilaštvu u Nišu - posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije i Agenciji za borbu protiv korupcije. "Krivični zakonik Republike Srbije u članu 156. propisuje krivično delo 'Davanja i primanje mita u vezi sa glasanjem', a delo može izvršiti svako ko drugome nudi, daje ili obeća poklon ili kakvu drugu korist da na izborima glasa", naveo je TS u svojim dopisima. Agencija za borbu protiv korupcije ovu prijavu je odbacila jer, kako je obrazloženo na konferenciji, Drobnjak nije javni funkcioner jer je u statusu vršioca dužnosti. TS: Iako nisu održani predsednički izbori, tokom kampanje dominirao predsednik Srbije Neregularnosti je bilo i tokom predizborne kampanje i one su uglavnom konstatovane i pre izbora, ali to nije sprečilo funkcionere i članove vladajuće stranke da ne samo nastave već i pojačaju promotivne aktivnosti. Članovi Vlade imali su čak 229 promotivnih aktivnosti, što je 90 odsto više nego u istom periodu u neizbornoj 2019. godini, podaci su iz istraživanja koje je sprovela organizacija Transparentnost tokom praćenja kampanje za parlamentarne izbore. "Iako su 21. juna održani izbori na svim nivoima, izuzev predsedničkih, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dominirao je izbornom kampanjom i zasenio je ne samo ostale aktere iz Srpske napredne stranke i drugih partija sa liste koja je nosila njegovo ime, nego i sve druge učesnike izbora", jedan je od nalaza Transparentnosti. Od republičkih funkcionera, prema njihovom istraživanju, najviše promotivnih aktivnosti imali su Aleksandar Vulin (36), Ana Brnabić (34), Mladen Šarčević (28), Zoran Đorđević (27) i Zorana Mihajlović (24). "Najveći procentualni rast u odnosu na 2019. imao je Ivica Dačić, koji je utrostručio broj promotivnih aktivnosti (sa šest na 18)", nalazi su Transparentnosti. Među lokalnim funkcionerima dominirao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je imao čak 46 promotivnih aktivnosti. Transparentnost ističe i da su pojavu funkcionerske kampanje konstatovali i posmatrači iz misije OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) kao i predstavnici Evropske mreže posmatrača izbora (ENEMO).

Agenciji u izbornoj kampanji podnete 43 prijave: Četiri mere razrešenja i šest upozorenja Do dana izbora Agencija za borbu protiv korupcije primila je 43 prijave zbog sumnje da su javni funkcioneri prekršili zakon u izbornoj kampanji, navela je pomoćnica direktora Agencije za sukob interesa i pitanja lobiranja Verka Atanasković. Ona je na onlajn konferenciji za novinare Transparentnosti Srbije saopštila da je Agencija donela 10 mera od kojih su četiri mere razrešenja - jednom gradonačelniku, predsedniku opštine i dvojice direktora javnog preduzeća. U poslednjih sedam dana na adresu Agencije stiglo je još šest prijava o kojima, kako je navela Atanasković, Agencija odlučuje. O kojim se funkcionerima radi međutim još nije poznato jer, kako je obrazložila Atanasković, mere Agencije će biti objavljene na sajtu nakon što se sa njima upoznaju i sami kažnjeni funkcioneri. Za sada se zna samo ko su dvojica direktora javnih preduzeća kojima su izrečene mere razrešenja - Đorđe Milanović, direktor JKP Vodovod Valjevo i Zoran Stepanović, direktor JP Toplana Valjevo. Naime, kako je početkom juna saopštila Agencija, utvrđeno je da su oni u svrhu izborne kampanje i pozivanja birača da glasaju za izbornu listu SPS i JS za odbornike Skupštine Valjeva, u predizbornom spotu nedozvoljeno koristili javne resurse, čime su postupili suprotno odrebi čl. 29 Zakona o Agenciji. U oba slučaja zaključeno je da je došlo do nedozvoljenog korišćenja javnih resursa u svrhu političke promocije, a kako je tada navela Agencija, rešenja nisu konačna i Milanović i Stepanović mogu podneti žalbu Odboru Agencije. Prema navodima Agencije, primli su ukupno 37 prijava protiv političkih subjekata, a pet se ne odnosi na izbornu kampanju. U ovim slučajevima doneli su 20 rešenja kojim je utvrđeno nepostojanje osnova za odlučivanje o povredi zakona, dok su povredu zakona utvrdili na osnovu pet prijava. Postupci po sedam prijava još su u toku. Promotivne aktivnosti Zorana Đorđevića i u predizbornoj tišini Tokom izborne tišine, Transparentnost je uočila je nekoliko aktivnosti funkcionera, promotivnih, ali i iz drugih kategorija, koje su, međutim, imale promotivni efekat. "Najteži slučaj svakako je ono što je organizovao ministar za rad Zoran Đorđević, kao vrhunac sopstvene promotivne kampanje tokom koje je imao 27 promotivnih aktivnosti u izbornoj kampanji i 28 tokom vanrednog stanja. Reč je o konferenciji za novinare 19. juna na kojoj je saopšteno da je ministar doneo odluku da trogodišnja devojčica, koja je oduzeta od usvojitelja nakon šest meseci zbog proceduralne greške, bude vraćena usvojiteljima. Ministar je tu odluku saopštio na konferenciji za novinare", podsetila je Transparentnost i navela da je ministar tada "režirao" svojevrstan rijaliti organizujući ponovni susret devojčice i usvojitelja pred kamerama. Što se tiče naslovnih strana novina u vreme izborne tišine, prvog dana, 19. juna, dominirao je Aleksandar Vučić i to nakon susreta sa Sergejem Lavrovom, dok su se drugog dana, u subotu, 20. juna, na naslovnim stranicama našli Siniša Mali, Mladen Šarčević, dok je, kako dodaju, lik Aleksandra Vučića dominirao naslovnom Srpskog telegrafa.   Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/politika/ts-stranke-na-tv-reklame-potrosile-4-miliona-najvise-sns/

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja Nenadić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Stranke na TV reklame potrošile 4 miliona, najviše SNS

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs Tokom izborne kampanje političke stranke koje su učestvovale na izborima su za televizijsko oglašavanje potrošile ukupno više od četiri miliona evra, rezultat je istraživanja koje je sprovela Transparentnost Srbija (TS).Programski direktor TS Nemanja Nenadić naveo je da više od polovine vrednosti TV oglasa čine oni koji su su emitovani na dve televizije - Pink i RTS. On je istakao da su troškovi TV oglašavanja za ove izbore mnogo manji u odnosu na izbore koji su održani 2014. i 2016. godine. Istraživanje TS-a pokazalo je da je lista Srpske napredne stranke potrošila nešto više od 2,4 miliona evra za TV oglašavanje, što je, kako se navodi u saopštenju, 59 odsto od ukupnih troškova svih izbornih lista za takav vid političkog marketinga.Nenadić je naveo da je osim liste SNS, još sedam izbornih lista imalo oglase na glavnim TV stanicama - SPS je za to potrošila više od 900.000 evra, a na trećem mestu je POKS sa 240.600 evra.Istraživanje je pokazalo i da je ove godine pojačano korišćenje društvenih mreža i oglašavanje na internetu, dok su troškovi oko masovnih okupljanja gotovo izostali.Kada je reč o, kako su naveli iz TS-a, praćenju "funkcionerske kampanje", analiza TS je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "apsolutno dominirao" izbornom kampanjom, kako na televiziji, tako i u štampanim medijima, iako nije imao najviše promotivnih događaja. Od republičkih funkcionera najviše promotivnih aktivnosti imali su Aleksandar Vulin (36), Ana Brnabić (34), Mladen Šarečvić (28), Zoran ?orđević (27) i Zorana Mihajlović (24), dok je među lokalnim funkcionerima najviše promotivnih aktivnosti imao Goran Vesić (46).Rezultat istraživanja je i da je SNS dobio četiri puta više vremena u informativnim emisijama, nego sve ostale liste zajedno.Na osnovu izbornog rezultata, TS navodi da će SNS iz republičkog budžeta dobiti oko 3,8 miliona evra, SPS - JS oko 650.000, dok lista SPAS može da računa na 240.000 evra.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 26.06.2020

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: PRIGOVOR NA IZVEŠTAJ ENEMO

PRIGOVOR NA IZVEŠTAJ ENEMO

BEOGRAD, 26. jun 2020. (FoNet) - Agencija za borbu protiv

korupcije uložiće prigovor na izveštaj o preliminarnim

nalazima i zaključcima parlamentarnih izbora međunarodne

posmatračke misije ENEMO, i insistirati da se koriguju

zapažanja i zaključci o pitanjima koja su iz nadležnosti

Agencije.

Agencija će tražiti da se u konačnoj verziji izveštaja tačno

navedu aktivnosti i rezultati koje je sprovela tokom izborne

kampanje, postupajući u skladu sa Ustavom i zakonima

Republike Srbije, saopšteno je danas.

Na tvrdnju iz preliminarnog izveštaja da je Agencija tokom

izborne kampanje donela "samo" pet mera upozorenja, u

saopštenju se navodi da je Agencija postupila u zakonskom

roku od pet dana, po sve 43 prijave zloupotrebe javne

funkcije pristigle do dana izbora.

Postupci na osnovu šest prijava pristiglih tokom ove

nedelje, su u toku.

Agencija je utvrdila povredu Zakona o Agenciji u deset

slučajeva, i zbog zloupotrebe javnih resursa preporučila

razrešenje sa javne funkcije jednog gradonačelnika,

predsednika opštine i dva direktora javnih preduzeća.

Izrekla je i šest mera upozorenja, gradonačelniku, zameniku

gradonačelnika, predsedniku opštine i trojici direktora

javnih ustanova, navodi se u saopštenju.

Takođe, primili smo i 37 prijava protiv političkih subjekata

(od čega se pet prijava ne odnosi na izbornu kampanju) i

doneli 20 rešenja kojim smo utvrdili nepostojanje osnova za

odlučivanje o povredi zakona dok smo povredu zakona utvrdili

na osnovu pet prijava. Postupci po sedam prijava još uvek su

u toku.

Tokom trajanja izborne kampanje Agencija je i putem medija

upozoravala učesnike izbornog procesa na nedozvoljene vidove

kampanja i s tim u vezi oglasila se po pitanju vođenja

kampanje na internetu, podeli paketa humanitarne pomoći kao

nedozvoljenog oblika političke promocije, visini dozvoljenih

priloga političkim subjektima i drugim temama za koje ENEMO

navodi kao sporne, ističe se u saopštenju Agencije.

Na kraju se navodi da su 120 posmatrača Agencije za borbu

protiv korupcije i dalje aktivni, i da svakodnevno

izveštavaju Agenciju o svim promotivnim aktivnostima, do

proglašenja konačnih rezultata izbora.

Izveštaj o finansiranju izborne kampanje, dodaje se,

Agencija će javno publikovati u zakonskom roku. (kraj lj

18:10

-------------------------------------------------------------------------------------------------