Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 05.08.2020

Medij: Alo     Strana: 9

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Bivši kralj napustio zemlju zbog korupcije

Bivši kralj napustio zemlju zbog korupcije

Huan Karlos Prvi L82), bivši kralj Spanije, obavestio je svog sina, kralja Felipa Šestog, da će napustiti zemlju nakon što su se proteklih nedelja protiv njega pojavile optužbe za korupciju. Ubrzo potom, Huan Karlos je otputovao u Dominikansku Republiku, objavio je ist „Vangvardija“. - Vođen željom da uradim ono što je najbolje kako bih služio narodu Španije, njenim institucijama i tebi kao kralju, obaveštavam te o svojoj odluci da napustim Španiju - navodi se u pismu koje je Huan Karlos uputio svom sinu, a koje je objavila kraljevska porodica na svom sajtu. Kralj Felipe Šesti zahvalio se ocu na toj odluci.

----------------------------------------------------------

Datum: 05.08.2020

Medij: Blic     Strana: 9

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: OD CENJENOG VLADARA DO SKANDAL - MAJSTORA

Bivši španski kralj Huan karlos napustio zemlju usred istrage

od ceNjeNog vladara do skaNdal-majstora

Bivši španski kralj Huan Karlos otišao je u Dominikansku Republiku nakon što je u nedelju napustio svoju rodnu zemlju zbog finansijskog skandala u čijem je središtu, objavio je list “La Vanguardija”.

Nekada popularNi, sada skandalozni bivši kralj, odlučio je da napusti zemlju kako bi omogućio da njegov sin Felipe vlada bez problema, navodi se u izjavi kraljevske palate. Do

samonametnutog izgnanstva došlo je nakon niza skandala monarha, koji je abdicirao u junu 2014, nakon četiri decenije na prestolu.

Huan Karlos (82) smatra se zaslužnim za obnavljanje demokratije u zemlji nakon dik-

tature Franciska Franka. Bio je i jedan od najcenjenijih vladara u modernoj istoriji. Njegova reputacija se, međutim, strmoglavila nakon abdiciranja usled raznih glasina o mnogobrojnim ljubavnicama, korupciji i

švajcarskim bankovnim računima. Abdikacijom je izgubio imunitet koji se Ustavom Španije garantuje šefu

države, pa se pretpostavlja da sada pokušava da izbegne moguće suđenje.

Bivši kralj je u pismu svom sinu, koje je javno objavljeno, saopštio svoju odluku da se odseli iz Španije.

Umartu je kralj Felipe oduzeo Huanu Karlosu njegov godišnji prihod i odrekao se svog ličnog nasleđa od oca nakon izveštaja da bivši kralj ima milione evra na tajnom ofšor računu povezanom sa Saudijskom Arabijom. Vrhovni sud Španije otvorio je u junu istragu o umešanosti Huana Karlosa u ugovor o železnici velike brzine u Saudijskoj Arabiji, nakon što je švajcarski list “La Tribune de Geneve” objavio da je španski kralj od pokojnog saudijskog kralja dobio 100 miliona dolara. Istraga je pokrenuta nakon što je jedna navodno bivša ljubavnica Huana Karlosa te optužbe iznela privatno. Huan Karlos je navodno tada prebacio veliku svotu jednom bivšem prijatelju, što istražitelji smatraju mogućim pokušajem da novac sakrije od vlasti. (I. Kešanski) n

----------------------------------------------------------

Datum: 05.08.2020

Medij: Danas     Strana: 1,9

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Mitropolit Porfirije me je sedam godina zlostavljao na poslu

Mitropolit Porfirije me je sedam godina

zlostavljao na poslu

Nekadašnji sveštenik Željko Lubarda tvrdi daje žrtva člana Sinoda SPC

Mitropolit Porfirije me je godinama zlostavljao na poslu

Beograd - Nakon što je sveštenik SPC Peran Bošković pravosnažno osuđen pred Višim sudom u Ljubljani na šest meseci zatvora, uslovno dve godine, zbog pronevere crkvene imovine u vrednosti od 33.689 evra, isplivali su novi detalji koji svedoče o tome da Srpska pravoslavna crkva ne samo da je štitila sada već osuđenog sveštenika, već su pojedinci iz SPC zastrašivali i kažnjavali one koji su u sudskom procesu bili svedoci.

Željko Lubarda je izgubio sveštenički čin a za to je, prema njegovim rečima, direktno odgovoran mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, „koji je nad njim vršio progon". U razgovoru za naš list, Lubarda ističe da je protiv Porfmja podneo i krivičnu prijavu, pored one zbog zlostavljanja na radu koja je presuđena u njegovu korist.

- Pravosnažnom presudom Radnog suda u Ljubljani donetoj u januaru ove godine potvrđeno je da sam od strane više službenika SPC, a pre svega mitropolita Porfirija, kao nekadašnji sveštenik SPC u Sloveniji bio izložen sistematskom i kontinuiranom zlostavljanju, koje je imalo za cilj zataškavanje kriminalnih dela sveštenika Perana Boškovića. Sinod SPC je 2012. godine doneo odluku da SPC povuče krivičnu prijavu protiv, sada već osuđenog, sveštenika i tako sakrije njegov kriminal, mada su bili upoznati sa svim činjenicama - ističe naš sagovornik.

Proces protiv sveštenika Perana Boškovića datira iz 2012, pokrenuo ga je upravo Željko Lubarda po nalogu i uz saglasnost tadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana. Međutim, Sinod SPC u septembru 2012. donosi odluku, koju je potpisao patrijarh Irinej, da se krivična prijava protiv Boškovića povuče „jeg nema elemenata krivičnog dela“.

- Sinod je pismeno potvrdio da je za njih SPC mesto gde se štiti kriminal i razvija korupcija, gde oni koji imaju novca mogu činiti šta god hoće. Za mene lično to je značilo da se stavljam pred izbor: ili se mogu prilagoditi takvim izopačenim pravilima, što nisam i neču nikada učiniti, ili moram da postanem svestan da ću biti zlostavljan i odstranjen kao nepodoban, priča Lubarda.

On kaže da je sedam godina trpeo zlostavljanja i šikaniranja od strane mitropolita Porfirija, koji mu je branio da svedoči u procesu protiv Boškovića. U slovenačkim medijima je pisano da su državni organi pre nekoliko godina pomenutom svešteniku pronašli oko 848.000 evra imovine nezakonitog porekla. lako je SPC povukla krivičnu prijavu, slovenačko tužilaštvo je po službenoj dužnosti nastavilo proces i pravosnažno osudilo Boškovića, koji i dalje obavlja svešteničku dužnost.

S druge strane, Željko Lubarda je ostao bez svešteničkog čina jer se nije povinovao odlukama nadležnih. Lubarda je za paroha i blagajnika u Ljubljani postavljen 1. janura 2012. sa zadatkom da izvrši finansijsku konsolidaciju Crkvene opštine, a nedugo zatim je uočio niz nepravilnosti i malverzacija sa novcem. Kada nije odustao od svedočenja pred sudom, počeo je progon.

- Mada sam se više puta pismeno obraćao Sinodu SPC, i molio za zaštitu i pomoć, nikada nisam dobio bilo kakav odgovor. Ceo vrh SPC, uključujuči i patrijarha, bili su upoznati sa onim što se dešava. Mitropolit Porfirije mi je uz pretnje zabranio svedočenje, pred vernicima tvrdio da sam kriv jer sam sudu predao dokumentaciju, naložio da se samo meni plata ne obračunava po važećem pravilniku, bez pismenih odluka me isključio iz svih crkvenih organa, vršio pritiske da postupam protivno zakonskim propisima Slovenije, uz pismene izjave da su njegove odluke iznad državnih zakona, naložio da mi se u službenim dopisima ne navodi, odnosno umanjuje, naučno zvanje, naložio drugim sveštenicima da me uhode... navodi Lubarda neke od vidova pritisaka.

Potom je počelo premeštanje iz parohije u parohiju, da bi na kraju od njega bilo zahtevano da iz Slovenije pređe da služi u Hrvatsku.

- Nisam izvršio nalog o poslednjem, četvrtom po redu premeštaju, jer moje četvoro maloletne dece idu u Sloveniji u školu. Ta odluka je bila protivna i mom ugovoru o radu, u kome je jasno navedeno da stalno vršim službu paroha na području Slovenije. Porfirije mi je potom zabranio vršenje bogosluženja i zbog te „neposlušnosti“ pokrenuo postupak protiv mene na Crkvenom sudu. U montiranom procesu mi je oduzeto zvanje sveštenika, jer je protivno Ustavu SPC i kanonima, sam Porfmje predsedavao crkvenom sudu - ukazuje naš sagovornik. On je na odluku o ukidanju svešteničkog čina uložio žalbu, ali nikakav odgovor nije dobio.

- Pored procesa na Radnom sudu, koji odštetno tretira mog direktnog poslodavca (CO Ljubljana) i koji je pravosnažno završen, podneo sam krivičnu prijavu protiv mitropolita Porfirija, zbog osnovane sumnje u činjenje krivičnog dela ometanja pravosudnih organa, lažnog svedočenja i zlostavljanja. Na taj način će se ustanoviti stepen krivične odgovornosti, sada i službeno ne osumnjičenog nego okrivljenog mitropolita Porfirija - zakjjučuje Željko Lubarda.

Mitropolit Porfirije nije odgovorio na pitanja Danasa koja se tiču optužbi izrečenih na njegov račun od nekadašnjeg sveštenika koji je služio na teritoriji Mitropolije zagrebačkoljubljanske.

- Sa ciljem prikrivanja kriminala, mitropolit Porfirije mi je uz pretnje izrekao zabranu svedočenja i ispunjavanja bilo kakvih drugih sudskih naloga. „Ne smeš ništa svedočiti na sudu" reči su episkopa SPC, a ne bi smele biti reči bilo koga. Pri tome, on ni na koji način nije pokazao spremnost da lično preuzme odgovornost, iako je svima jasno da su nalozi suda obavezujućeg karaktera, te da ja nemam zakonskog osnova da odbijem svedočenje jer bi u suprotnom snosio zakonom predviđene posledice - kaže Željko Lubarda.

----------------------------------------------------------

Datum: 05.08.2020

Medij: Danas     Strana: 12

Rubrika: Ekonomija

Autori: V. Matković

Teme: Korupcija

Naslov: „Ljubav i zahvalnost“ koštale Huana Karlosa

Počasni kralj Španije napustio zemlju zbogkorupcije

„Ljubav i zahvalnost“ koštale Huana Karlosa

Madrid, Beograd - Počasni kralj Španije Huan Karlos Prvi napustio je Španiju. Kraljevska kuća izdala je prekjuče u šest popodne saopštenje u kome se objavljuje integralni tekst pisma Huana Karlosa u kome obaveštava sina kralja Felipea Šestog o svojoj „odmerenoj i promišljenoj“ odluci da će napustiti zemlju, iako nije rekao gde odlazi. Advokat Huana Karlosa Havijer Sanćes Hunko je potvrdio da će njegov klijent u svakom trenutku biti na raspolaganju pravosudnim organima. Huan Karlos u pismu navodi i da je odluku o odlasku doneo kako bi svom sinu olakšao izvršavanje važne i odgovorne dužnosti šefa države.

Felipe Šesti se ocu zahvalio na odluci koju je doneo i napomenuo da ne treba zaboraviti istorijsku važnost njegove vladavine za Španiju. Ova odluka Huana Karlosa ne odnosi se ni na koji način na počasnu kraljicu Sofiju, majku Felipea Šestog koja će ostati da živi u palati Sarsuela gde živi kraljeva porodica. Ovako bi se ukratko moglo opisati preksinoćnje izveštavanje novina, portala, javne i komercijalnih televizija o događaju koji se

Još od abdikacije 2014. raskinut je prećutni dogovor medija i kraljevske kuće da se ne piše mnogo, ili gotovo ništa o privatnim životima članova kraljevske porodice na prvi pogled nije očekivao. Međutim, svakome ko iole prati zbivanja u španskom društvu i politici bilo j e jasno da se to moralo, pre ili kasnije, desiti.

Huan Karlos je, naime, osumnjičen za upletenost u niz korupcijskih skandala i pranje novca, a još od njegove abdikacije 2014. raskinut je prećutni dogovor medija i kraljevske kuće da se ne piše mnogo, ili gotovo ništa o privatnim životima članova kraljevske porodice. Mediji, pogotovo oni šareniji i zabavniji pišu sve što nisu prethodnih nekoliko decenija, pa se izvlači iz ormana i sećanja sve što se može. Tako je prošle srede kolumnistkinja veoma popularnog tračerskog magazina Lekturas Pilar Ejre u svojoj kolumni „Nije da sam z1a...“ objavila priču na četiri strane sa sve fotografijama kako je davne 1992. za vreme Olimpijade u Barseloni, kad su Huan Karlos i kraljica Sofija pred licem javnosti izgledali srečan par na čelu moderne, otvorene i demokratske države, Sofija jedne noći „potpuno poludela i uznemirila goste jednog hotela zbog kraljevih ljubavnica koje su ga opsedale sve vreme“.

Mnogo toga je tokom decenija braka Sofija morala da pretrpi, a naročito Huanov odlazak u Bocvanu 2012. gde je lovio slonove sa

ljubavnicom Korinom

Larsen, usred ekonomske krize koju je Španija tada preživljavala. Upravo se Nemica Korina Larsen pretvorila od „uvažene prijateljice u najcrnji košmar“ Huana Karlosa. Ona je pred švajcarskim pravosudnim vlastima tvrdila da Huan Karlos jeste prao novac, da je otvarao račune na ime svog sina Felipea i unuke Leonor, prestolonaslednice i buduće španske kraljice. Korina je tvrdila da je i na njen lični račun uplatio sumu od nekoliko miliona evra na ime „ljubavi i zahvalnosti“, budući da je novac pran u ofšor rajevima preko nekih njenih firmi. Reč je o privatnoj imovini Huana Karlosa. Kada je Felipe Šesti saznao za sve ovo ocu je ukinuo državnu godišnju apanažu od 198.000 evra i odrekao se svakog mogućeg nasledstva od oca njemu i njegovoj ćerki na računima.

Naime, Vrhovni sud Španije ove godine je otvorio istragu, na osnovu odvojene istrage u Švajcarskoj, koju je pokrenulo Korinino svedočenje o 65 miliona evra koje je Huanu Karlosu navodno dao pokojni kralj Saudijske Arabije Abdulah na ime provizije što će španske firme graditi prugu za Meku i kupiti španske brze vozove AVE. Huan Karlos je potom prebacio veliki deo tog novca nekadašnjem prijatelju, koji je trenuitno u zatvoru.

Sve ovo verovatno j e dovelo do velikog udaljavanja između oca i sina. Felipe Šesti se kad je od oca preuzeo vlast obavezao da će vladati „obnovljenom monarhijom za vreme koje dolazi“. Uradio je sve da se distancira od očeve vladavine. Sarsuela je postala mnogo transparentnija.

  1. Matković

Odluka se ni na koji način ne odnosi na počasnu kraljicu Sofiju: Huan Karlos 2017.

----------------------------------------------------------

Datum: 05.08.2020

Medij: Danas     Strana: 12

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Politički žongleri

Politički žongleri

Izraelska „vlada spasa" - sizifovski sastavljena posle tri puta ponovljenih parlamentarnih izbora - „liči na bračni par pred razvodom u svakom trenutku". Ovo nije otrovna dijagnoza opozicije, već uverenje jednog od najpouzdanijih saradnika premijera Benjamina Bibija Netanijahua u Knesetu. Makluf Miki Zohar je u intervjuu televiziji Kan opisao da je „ambis između Likuda (partije desnice) i Plavo-belog partnera (centra) Benjamina Bibija Ganca „beskrajno dubok, što znači i skori kolaps". Otud ne iznenađuje da se među upućenima, bez previše rezervi, pominju novi izbori, mogući već u novembru.

Kabinet dvojice Bibija (smena na mestu predsednika vladeje predviđena na polovini mandata)je„prohodao"u maju, a sada Zohar, kao dobro upućen u odnose „političkih supružnika" kaže da „stvarno ne funkcionišemo kao dobra koalicija", uz osećanje da „bez obzira šta radimo, idemo ka okončanju Likudove veze sa plavo-belima".

Stanje se vidljivo ne popravlja, mada - uz poznate izraelske veštine u domaćem političkom „žongliranju - ima i ponuda pojasa za spasavanje.

Među mnogim nesaglasnostima, trenutno odmeravanje je oko toga da li će parlament usvojiti budžet za 2020 (zapravo za samo preostala četiri meseca) na čemu nastoji Netanijahu ili dvogodišnji, što pokušava da postigne Ganc. Zasad niko ne odstupa,jerse zapravo u odluci o - samo na izgled „pe najvažnijem pitanju" - krije zamka, koju jedan drugom postavljaju nepoverljivi partneri.

Među mnogim nesaglasnostima, trenutno odmeravanje je oko toga da li ćeparlament usvojiti budžetza 2020, zapravo za samo preostala četiri meseca Netanijahu se poziva „pa neizvesnost, koja prati koronu" i nesigurnost u održivost budžeta na dužu stazu, pa je stoga - tvrdi neophodna računica na kraći rokza što brže novčane injekcije privredi, time i pristizanje novca do građana. Dodaje da „trenutakzahteva jedinstvo, ne izbore".

Analitičari, poput dobro upućenog saradnika platformeTajmsof Israel, veruju da vešti kombinator Benjamin Netanijahu ima na umu da bi, kad dođe vreme usvajanja budžeta za 2021, mogao da sruši vladu koji vodi i takvom političkom kockom - spreči Benjamina Ganca da preuzme dužnost. Naime, ako se do kraja marta ne izglasa budžet Kneset se automatski raspušta i slede letnji izbori, a Netanijahu dotle ostaje vršilac dužnosti. Ako vlada padne po bilo kom drugom scenariju v. d. fotelja pripada Gancu.

Rokza „mali budžet 2020“ je 25. avgust, stotinu dana od obrazovanja vlade, pa ako se do tog dana ne usvoji, automatski se poteže okidač za jesenje izbore. Ovakav lavirint mnogi

komentatorijednostavno vide kao skicu političkog haosa.

Kako piše telavivski dnevnik Haarec pred plavo-belim Bibijem Gancom pojavila se kompromisna ponuda da vlada usvoji dvogodišnji budžet, kao što on traži, ali da parlament glasa samo za deo o 2020, što je želja Bibija Netanijahua.

Ovoje samo jedna od „igara prestola". U toku je i spor oko kontroverznog zakona, koji predlaže opozicija, desnija od Likuda, Jamina partija, po kome bi parlament mogao da poništava odluke Vrhovnog suda. Revnosni Miki Zohar saopštava da će od šefa, Bibija Netanijahua zahtevati da podrži ovakav pravni akt. Bibi Ganc izjavljuje da se kategorično protivi „tako nečemu" i poziva Likud da se, slobodnije rečeno, „prizove pameti".

Sadašnji premijer„u punom kapacitetu" Benjamin Netanijahu, naime, strahuje od mogućnosti da Vrhovni sud konačno usvoji zahtevda Likud Bibi, kome je u toku suđenje za mito, korupciju i zloupotrebu položaja ne može istovremeno da sedi na čelu ministarskog kabineta i na optuženičkoj klupi.

Netanijahuu je, kažu, u slučaju izbora otud posebno važno kako bi osigurao za Likudovtabor kontrolu nad ministarstvom pravde, što znači sebi pouzdaniju „ličnu zaštitu". Nada se, znači, pobedi - kad dođe vreme. Televizijsko istraživanje raspoloženja, međutim, trenutno pokazuje da Likudu „izmiče tlo pod nogama", ali ne u korist Gancovog plavo-belog centra, nego izrazito desne Jamine Naftali Beneta (ranijeg Netanijahuovog ministra odbrane), koji svoje konce u ovom klupčetu povlači iz redova opozicije. Jedna anketa pitanjem ko da bude sledeći premijer Izraela, međutim, daje upravo Benetu skoro trećinu glasova (28 procenata), koji glasom jerihonske trube grmi da je ova vlada „jedna od najgorih u istoriji države".

Sigurno je da je i namera o aneksiji doline Jordana na Zapadnoj obali, za koju od početka jula, po koalicionom sporazumu, ima „nevezane ruke", ostaje jedna od krupnih prepreka između dvojice predvodnika dogovorenog nacionalnog jedinstva. Vatra je samo privremeno utihnula. Likud želi potpunu podršku plavo-belog bloka, a Gancovi ministri su izjavljivali da se neće automatski povinovati, ne sporeći poduhvat širenja suvereniteta na okupiranoj teritoriji, ali tražeći zaštitnu masku u „potrebi za koordinacijom sa Jordanom i „obradom" međunarodne zajednice.

Manje otpadničke ili osvetničke stranke u Knesetu, one koje su napustile izborne saveze ili su ostale praznih ruku, prete predvodničkom savezu oživljavanjem pogaženih obećanja ili uspavanih istraga.

Ganc i Netanijahu su se konačno ipak saglasili o onome što je u ovom času najbolje za dvojicu nesložnih: nastupajućih dana (određen je kratkoročni kalendar) neće u parlamentu biti stavljani na glasanje zakoni, sem u slučaju potrebe zbog korona krize.

Prethodno je zabeleženo da je više poslanika glasalo po ličnom uverenju, nego po uputstvu partija, kojima pripadaju.

----------------------------------------------------------

Datum: 05.08.2020

Medij: Danas     Strana: 1,18

Rubrika: Kultura

Autori: Marija Krtinić

Teme: Korupcija

Naslov: Medicinari su najveće žrtve ove pandemije

Medicinari su najveće žrtve ove pandemije

Medicinski radnici nisu heroji nego najveće žrtve ove pandemije

U prostorima ovog filma gubitnici su oni koji se ne ponašaju kao ološ. To ne zavisi od finansija, moći ili pozicije u društvu

Beograd - Na nedavno održanom konkursu Filmskog centra Srbije sredstva za svoj novi film dobio je i reditelj Nikola Ljuca. Reč je o projektu pod nazivom „Zvečarke", koji, kako se navodi u obrazloženju komisije, govori o nemilosrdnom svetu moćnih i pojedinaca koji taj svet ne doživljavaju kao prirodnu sredinu. Film prati aktivistkinju za ljudska prava, žrtvu nekažnjenog zločina, koja ulazi u turbulentan period svog života koji će je iz korporacije u kojoj radi dovesti do podruma zgrade u kome je skladišten njen prošli poslovni život. I Ljucin prvi dugometražni igrani film „Vlažnost", koji je imao svetsku premijeru na Berlinskom filmskom festivalu u programu Forum 2016. godine, nakon čega je osvojio većinu nacionalnih filmskih nagrada i učestvovao na još preko 20 međunarodnih festivala, bavio se korporacijskim krajolikom u uzbudljivom triler maniru. Reditelj u razgovoru za Danas govori o novom filmu, ali i o savremenom srpskom društvu koje gaje inspirisalo.

Tvoj fflm „Zvečarke" je ovih dana prošao na konkursu FCS-a, dok je pre toga dobio podršku iz Karlovih Vari, a uskoro te očekuje i CineLink na Sarajevo fflm festivalu. Da li se sa tim završava pretprodukcijski period? Kako izgledaju dalje pripreme za snimanje fflma i kakvi su tvoji planovi što se tiče samog početka snimanja? Da li je poznata glumačka ekipa?

- Film je dugo razvijan i pre sredstava od FCS-a tako da je scenario spreman, ostale su finansije i logistika. Plan nam je da za nekih godinu do godinu i po počnemo snimanje. Treba još para da prikupimo, tako da apliciramo po regiji i Evropi. Film je svakako zamišljen kao velika koprodukcija, ali najveći deo glumačke podele je svakako iz Srbije. U filmu će sasvim izvesno glumiti Milan Marić, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Tamara Krcunović, Miloš Timotijević i Slaven Došlo.

U jednoj od tih odluka o podršci fflmu navodi se da „Zvečarke" pokazuju koliko brzo idealizam i ljubav mogu biti korumpirani. Šta je tačno priča fflma i koja je bila početna ideja iza nje?

- Krenulo je od Vuka Boškovića i nekoliko scena iz njegove drame „Novo doba“. On i ja smo se našli oko toga da su teme korupcije i manipulacije centralne za savremeni život. AI ne samo ona sitna „ja tebi ti meni“, nego ona najdublja korupcija koja manipuliše našom suštinom. Naši junaci su svi bili mnogo drugačiji nego što su na početku filma. Nekada idealisti i borci za pravdu, sada funkcionišu u visokom biznisu i politici. A životi počinju da im se ukrštaju kada se i interesi dve strane sukobe - jedna korporacija pretvara fabriku oružja u obradivo zemljište, što ne odgovara moćnom biznismenu sa velikim političkim ambicijama. Film je napisan kao politički triler sa psihološki kompleksnim likovima. U poslednjim fazama pisanja se priključila i Staša Bajac i uspeli smo da sve emotivne uloge podignemo na najviši nivo.

Film govori o ljudima koji biraju da li da budu zločinci ili žrtve, pa na kraju postanu i jedno i drugo. Kakvo je to društvo u kome se ideali najlakše prodaju?

- Film je zamišljen kao aktuelan, ah nikad ne treba da citira stvarnost, već da je secira. Sve je u stanju haosa i nesigurnosti, i moji likovi, bez obzira na socijalni status, konstantno pokušavaju da dođu na sigurno tlo, ali uglavnom ne uspevaju. I svi baš puno lažu. U prostorima ovog filma gubitnici su oni koji se ne ponašaju kao ološ. To ne zavisi od finansija, moći ili pozicije u društvu. Ovo naše novo doba zahteva novo telo i nove emocije. Pitanje je ko to može da izdrži i kako čovek da reaguje kada shvati da je sloboda kao i sve drugo relativna. I da parafraziram Margaret Atvud - pacov u lavirintu je slobodan da se kreće kako god žeH, dokle god ostaje unutar tog lavirinta. Može se primetiti da se i ovaj fflm, kao i „Vlažnost“, bavi onim korporativnim delom našeg društva, koji nije česta tema ili pozadina ostvarenja domaće kinemalografije. Zašto su tebi interesantne priče iz ovog miljea? Šta korporativna Srbije znači za celokupno naše društvo?

- Mislim da korporativni kontekst i generalno viša klasa pripada onima koji donose odluke od kojih se sve dalje dešava. Sve u „Zvečarkama“ se dešava oko ljudi koji donose vrlo privatne odluke od kojih zavisi sudbina celog društva. Želja mi je da napravim jedan univerzalan film, lišen našeg geografskog ograničenja ali koji svoju inspiraciju vuče iz naših života. Likovi ovog scenarija su jednom nogom u prošlosti, jednom u budućnosti, a u suštini nigde. Svi se trude da nešto postignu i da nešto zaborave.

Ako pojedinci uspeju da istraju u svojim idealima, trpe brojne pritiske i mogu i da završe na nekakvom spisku nepodobnih, kao što vidimo ovih dana. Kako gledaš na to što Uprava za sprečavanja pranja novca istražuje bankovne račune pojedinih novinara, organizacija i udruženja?

- Ne dešava nam se to prvi put i, ako nas sećanje služi više nego do juče, znamo morbidnost koja nadolazi. Međutim, ja nekako mislim da je ovaj konkretan slučaj posledica nekog nadigravanja i zastrašivanja usled formiranja novih koalicija i nove vlade. Na tom spisku su i organizacije koje vrlo direktno sarađuju sa vlastima. Mislim da nismo još došli do stadijuma Rusije i Turske i da ipak postoji mogućnost nekakvog delovanja van vlasti. Samo da ljudi ponovo poveruju u to. Baš da PO-VERUJU i onda DA KRENU. Ako samo gledaju - sve deluje potpuno crno.

Poslednjih dana brojni umetnici su podržali lekare koji žele smenu

Marija Krtinić

Meni je smešna ideja o „spontanom građanskom protestu". U političkom delovanju nema spontanosti

Kriznog štaba. Šta misliš o tome? I kako generalno gledaš na sve ono što nam se dešava poslednjih meseci vezano za epidemiju i odnos države prema svojim građanima?

- Jedna jako bitna stvar - medicinski radnici nisu heroji nego najveće žrtve ove pandemije. I nikad nećemo uspeti da im se odužimo za to što su uprkos besmisleno malim platama odlučili da ostanu ovde. A mi drugi... Mislim da su ljudi ovde umorni. I da su u stvari poklekli pred političkom elitom. Samim tim su tu te peticije umesto ozbiljno političkog udruživanja i akcija. I dalje patimo od kulta ličnosti i prebacivanja odgovornosti na nekog drugog. Otuda su svi i upali u kolektivnu pshozu jednog čoveka. I samo je on tu, i on sve odlučuje i samo se na njega ljudi ljute. A to stvarno ne bi smelo tako. Bunt se danas iskazuje peticijama, dok su pre nekoliko nedelja građani svoje nezadovoljstvo iznosili na ulici, protestima. Kako ti se čini ova promena i sve ono što je pratilo proteste ispred Skupštine (batinaši, policija, ideja o nenasilnim protestima)?

- Meni je smešna ideja o „spontanom građanskom protestu“. U političkom delovanju nema spontanosti. Sve mora da se planira i promišlja sa jasnim ciljevima i načinima kako se do toga dolazi. Zato je sve i puklo kad su neonacistički ludaci iz srednjevekovnih bajki preuzeli protest, potpomognuti strukturama bezbednosti. Ljudi su stajali jer su ljuti i mislili su da je to dovoljno, bez ideje šta hoće da promene. I onda se to sve pretvorUo u jedan performans izdržljivosti. Kad se tako bezglavo uleti, naravno da popusti onaj koji nema silu na svojoj strani.

I dok većina privrednih delatnosti radi kako-tako i u vanrednim okolnostima, u kulturi nije tako. Snimanja fflmova i serija se doduše nastavilo uz posebne mere, ali i dalje ne rade bioskopi, pozorišta... Kako ti se čini ovakav odnos prema kulturi i umetnicima? Da li baš mora ovako?

- Ovako kako je kod nas svakako ne mora. Ne da ne mora, nego ne sme. Kad god je problem sa finansijama u ovim našim pseudodemokratijama uvek nastrada prvo kultura. EU je pomogla kulturu kao nikad do sad. Cak su i odvratni jadnici koji uzurpiraju vlast Mađarske i Poljske poJrrliH da uzmu svaki evro te pomoći a koliko juče su hteli da navodno izađu iz EU. Iz toga se najbolje vidi koliko ne možemo bez zajedništva i solidarnosti, koliko god retrogradne strukture pokušavale da nas ubede u to. A umetnost je pre svega ta koja ljude okuplja i zbližava. Šta smo naučili o društvu u kome živimo iz aktuelne zdravstvene krize i šta sada s tim?

- Promene nastale u svetu za poslednjh 20 godha, stvaraju jednu globahu sliku problema pojedinca. Svaka naša najmanja odluka utiče na jedan širi krug ljudi i događaja. Ono što činiš samo za sebe, hteo ne hteo, deo je lanca odluka i posledica. MisHm da aplauzi, lupanja, zviždanje i peticije ne rade ništa. Moraju da se formiraju nove zaista progresivne poHtičke stranke i da ljudi počnu tako da deluju. Od toga nam zavisi i zdravstveni sistem i šta gledamo na televiziji, kakvu hranu jedemo i kakav vazduh udišemo. Moramo da kanaHšemo bes u stvaranje, jer je svakako sve oko nas već razoreno.

----------------------------------------------------------

Datum: 05.08.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 6

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: LIČNOSTI

linnosti

DONALD TRAMP

Američki predsednik Donald Tramp nazvao je odluku Vašingtona na pošalje vojsku na Bliski istok, najvećom greškom u njenoj istoriji. „Odluka da pošaljemo snage na Bliski istok i umešamo se u konflikt na Bliskom istoku je bila najveća greška u istoriji naše zemlje. To je moje mišljenje”, rekao je Tramp u intervjuu portalu „Aksios“.

BENEDIKT XVI

Bivši papa Benedikt XVI ozbiljno se razboleo nakon posete bolesnom bratu u Nemačkoj u junu i „vrlo je slab”, javili su nemački mediji, prenosi „Gardijan”. Prema pisanju nemačkog lista Pašauer Noje Prese, Benedikt (93) pati od stanja koje karakterišu osip na licu i povremeni bolovi, navodi list pozivajući se na njegovog biografa Petera Zevalda.

HUAN KARLOS PRVI

Bivši kralj Španije Huan Karlos Prvi odlučio je da privremeno boravi u Dominikanskoj Republici, nakon što su se proteklih nedelja protiv njega pojavile optužbe za korupciju. Španska Vangvardija piše da će bivši kralj Huan Karlos nekoliko nedelja boraviti u rezidenciji u Dominikanskoj Republici. U tu zemlju on je otišao iz Porta, navode španski mediji.

----------------------------------------------------------

Datum: 05.08.2020

Medij: Informer     Strana: 14,15

Rubrika: Vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Španski kralj pobegao u Dominikansku Republiku

Španski kralj Dominikanst

Huan Karlos (82), koji je 2014. abdicirao, napustio zemlju usred istrage o korupciji koja se protiv njega vodi. Sumnja se da je proneverio 100 miliona dolara, koje je dobio od pokojnog saudijskog kralja Abdulaha

Hpanski kralj Huan Karlos

(82), kojije2ol4. abdicirao i tron prepustio sinu Felipeu VI, u ponedeljak je pobegao iz zemlje u Dominikansku Republiku. Monarh, inače poznat po raznim skandalima, napustio je Španiju usred istrage o korupciji koja se vodi protivnjega zbog sumnje da je proneverio 100 miliona dolara dobijenih od pokojnog saudijskog kralja Abdulaha2ooB. godine.

Prema navodima španskih medija, Huan Karlos je u nedelju napustio svoju palatu Zarzuela u Madridu i otišao u Sanšenšo na severozapadu zemlje. Tamo je prenoćio, a onda ujutru kolima otputovao u Porto u susednoj Portugaliji. Odatle je avionom odleteo u Dominikansku Republiku. Pretpostavlja se da osramoćeni monarh boravi u luksuznom kompleksu „Kaza de kampo“ u vlasništvu španskog biznismena, milionera Pepea Fanjula, koji je potomak jednog od osvajača Kube. U tom rizortu Huan Karlos je boravio više puta, na poziv porodiceFanjula.

Bivši kralj, pre nego što je pobegao, napisao je oproštajno pismo sinu, koje je objavljeno u ponedeljak.

- Vođen svojim ubeđenjima, mogu najbolje da služim Špancima, španskim insdtucijama i tebi kao kralju tako što ću odći iz Španije. To je odluka koju sam doneo sa dubokim emocijama, ali pri zdravom razu-

  1. Bio sam kralj Španije

skoro 40 godina i sve to vreme sam želeo najbolje za Španiju i kiunu - piše, između ostalog, u pismu ko-I je je Huan Karlos

potpisao sa: „S ljubavlju, tvoj otac.“

On je napustio Španiju nakon što mu je sin, kralj Felipe VI, u martu ukinuo godišnje izdržavanje i odrekao se nasledstva od oca. Tada je u medijima objavljeno da je Huan Karlos dobio milione evra i sakrio ih u tajnom ofsor fondu povezanom sa SaudijskomArabijom.

U junu ove godine vrhovni sud Španije naložio je istragu povodom toga. Kako se veruje, bivši kralj je posredovao da jedan španski konzorcijum firmi dobije posao vredan 6,7 milijardi evra za izgradnju brze pruge između sauđijskih gradova Medine i Meke. Od tog posla Huan Karlos je od pokojnog saudijskog kralja Abdulaha 2008. navodno dobio 100 miliona dolara, što je oko 85 miliona evra. Pare je, kako se vc-

, Mogu najbolje da služim Špancima, institucijama i kralju tako što ću otići li Španije Huan Karlos

PANSKU KRAUEVSKU PORODICU

šČetiri godine kasnije, 2012, kralj je 65 miliona dolara (57 miliona evra) iz tog fonda prebacio bivšoj ljubavnici Korini Larsen, nemačkoj poslovnoj ženi, koja živi u Monaku. Pare je prebacio na račun u Švajcarskoj, koji je otvoren na Korinino ime, ali za koji vlasti u Cirihu kažu da u stvari pripada španskom monarhu. Švajcarci, koji vode istragu o poreklu para sa tog Korininog računa, ustanovili su da su tim novcem najverovatnije kupljena dva Huan Karlosova apartmana u jednom luksuznom ski-rizortu u zemlji, kao i kuća u Londonu.

Inače, Huan Karlos smatra se zaslužnim za to što je Španija mimim putem obnovila demokratiju u zemlji nakon smrti diktatora Fransiska Franka 1975.

godine. Međutim, njegovih skoro 40 godina na tronu pratili su razni skandali. Imao je nebrojeno ljubavnica, a priča se da njegova supruga, kraljica Sofija (75), sa kojom ima troje dece, ne spava sa njim u istom krevetu već četiri decenije.

Ima vanbračnu ćerku?

Belgijanka Ingrid Sartijau tvrdi da je vanbračna ćerka španskog kralja Huana Karlosa. Ona kaže da je njena majka jednom imala seks sa Huanom Karlosom 1966. u Luksemburgu i da je to veče začeta. Ingrid je 2014. tražila da se na sudu dokaže očinstvo, ali su španske pravosudne vlasti, verovatno pod kraljevim uticajem njenu tužbu odbile u martu 2015.

I Sančes: Pravni sistem funkcioniše IVlada španskog premijera Pedra Sančesa, kao i kralj FelipeVl, distancirala se od Huana Karlosa.

- Sve Špance ovo vrlo zabrinjava. Međutim, i pravni sistem funkcioniše i vodi istragu o svemu - naveo je kratko Sančes.

----------------------------------------------------------

Datum: 05.08.2020

Medij: Kurir     Strana: 14,15

Rubrika: Planeta

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: BIVŠI VLADAR ŠPANIJE ZBRISAO IZ ZEMLJE ZBOG KORUPCIJE?

BIVŠI VLftDAR ŠPANIJfzB IZ ZEMLJE ZBOfi KOBUPCIJ Huan Karlos iznenada objavio da će I napustiti zemlju nakon istrage o 100 miliona dolara koje mu je 2008. godine dao saudijski kralj Abdulah | Bivši španski kralj Huan Karlos (82) napustio je španiju nekoliko nedelja nakon optužbi za korupciju.

Odlazak je najavio u pismu sinu, kralju Felipeu VI, bez pominjanja istrage, ali svi španski mediji pišu da su razlog tome navodi da je uzeo 100 miliona dolara od pokojnog saudijskog kralja Abdulaha.

- Odseliću se iz Spanije zbog posledica po javnost koje pojedini događaji iz mog privatnog života imaju. Odlučio sam da napustim kraljevsku palatu i zemlju kako bih pomogao Felipeu da obavlja svoje obaveze. Ovo je veoma emotivna odluka, ali je donosim spokojan. Bio samkralj Španije skoro 40 godina i sve vreme I luan karlos: Bio sam kralj skoro4ogodina i sve sam želeo saiiKi najbolje i a Španijn i a krunu

sam želeo samo najbolje i za Španiju i za krunu poručio je Huan Karlos u pismu, piše Gardijan.

Kraljevska palata u Madridu je objavila pismo i navela da je kralj Felipe VI zahvalio ocu na toj odluci i podvukao istorijski značaj koji vladavina Huana Karlosa predstavlja za demokratiju u Španiji posle fašističke diktature Franciska Franka. Ipak, odbili su da komentarišu spekulacije o tome gde će bivši monarh živeti. To nije sprečilo spekulacije, a mnogi veruju da je već napustio zemlju.

Dnevnik ABC piše da je Huan Karlos otišao u Dominikansku Republiku. Listovi Mundo i Vangardija to isto pišu navodeći da ima nameru da neko vreme odsedne kod prijatelja u toj karipskoj zemlji. Međutim, onlajn dnevnik Konfidensij al piše da bi bivši kralj mogao da bude u Portugalu, gde je bio kao dete, ali takođe i u Francuskoj ili Italiji, ili kod rođaka.

Više skandala bivšeg kralja uzdrmalo je zemlju

Dostupan je tužiocu

Advokat Huana Karlosa Havijer Sančez-Hunko rekao je da bivši kgaDž ostaje na raspolaganju tužiocima. - Biće dostupan kancelariji tužioca u svakom trenutku i za svaki proces ili akciju koji se smatraju odgovar?jućom - poručio je on, a prenosi Garduan.

i kralj evsku porodicu, zbog čega je Felipe VI, rešen da se distancira od oca, sredinom marta rešio da se odrekne ličnog nasledstva od njega.

Španski vrhovni sud u junu je otvorio istragu o l’oipreclseiliiik vlade Španije l'ablo Iglesijas: ()iiedoslojan bivšeg šclii držale umešanosti Huana Karlosa u postizanje ugovora o brzoj železnici u Saudijskoj Arabiji, nakon što je jedan švajcarski list objavio da je bivši španski kralj primio 100 miliona dolara od pokojnog saudijskog kralja Abdulaha. Karlos je potom navodno prebacio veliki deo tog novca nekadašnjem prijatelju, a istražitelji smatraju da je moguće da je reč o pokušaju skrivanja novca od nadležnih vlasti.

Levičarska partija Podemos, koja je tražila istragu protiv bivšeg monarha, kritikovala je potez Huana Karlosa.

- Huan Karlos od Burbona je odlaskom iz zemlje izveo čin nedostojan bivšeg šefa države. On ostavlja monarhiju u veoma lošem položaju - na Fejsbuku je poručio Pablo Iglesijas, lider Podemosa i potpredsednikvlade Španije. A.i. OVO NIBTE ZNALI

Ubio brata, krunu mu dao Franko

Huan Karlos od Burbona roden je 5. januara 1938. u Rimu

Unuk je kralja Alfonsa XIII, poslednjeg monarha Španije pre uspostavljanja republike 1931.

Kao dečak je živeo u Italiji, Švajcarskoj i Portugalu, a u Španiju je došao sa deset godina

Slučajnim pucnjem iz pištolja 1956. godine ubio je mlađeg brata Alfonsa

Diktator Francisko Franko proglasio ga je naslednikom kraljevske krune

Vlast u Španiji je preuzeo 30. oktobra 1975, tri nedelje pre Frankove smrti

Javnim nastupom uspeo je da spreči vojni udar 1981. godine

Često je hvaljen daje vodio tranziciju Španije u demokratiju

Na udaru javnosti se našao 2012, kada je otkriveno daje u jeku ekonomske krize išao da lovi slonove u Bocvani

Abdicirao je u korist sina Felipea V12014. godine

----------------------------------------------------------

Datum: 05.08.2020

Medij: Politika     Strana: 19

Rubrika: Sport

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Infantinu ne smeta istraga protiv njega

PREDSEDNIK FIFE OSTAJE NASVOJOJ FUNKCIJI

Infantinu ne smeta istraga protiv njega

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) đani Infantino može da ostane na čelu te organizacije i ne treba da bude smenjen uprkos istrazi koja se vodi, navela je svetska kuća fudbala za Asošiejted pres.

Švajcarsko specijalno tužilaštvo je prošlog četvrtka pokrenulo istragu protiv Infantina zbog njegovih sastanaka s švajcarskim državnim tužiocem koji vodi široku istragu o korupciji u fudbalu.

„Ništa ne sprečava predsednika da obavlja svoje dužnosti. On će nastaviti sa svojim funkcijama u FIFA”, navodi se u izjavi dostavljenoj AP-u.

Prethodni predsednik FIFA Sep Blater, koji je 2015. smenjen i zabranjeno mu je da na bilo koji način učestvuje u fudbalu do 2021, pezvao je Etički komitet FIFA da suspenduje I&fantina.

jiPredsednik FIFA je predmet kriminalistsčke istrage švajcarskih vlasti, ali nije sJJtužen niti kriv za bilo šta. FIFA i njen pjedsednik će i dalje u potpunosti sarađivati sjšvajcarskim sudskim vlastima, do završetk» istraga”, navela je FIFA.

JjCržavni tužilac Mihael Lauber je ponudio sjJtavku zbog slučaja koji se fokusira na tri sJstanka koja je imao s Infantinom u prethod--IDžH par godina, uključujući i jedan koji nije ojpsrio i tvrdi da ga se ne seća.

t t š

----------------------------------------------------------

Datum: 05.08.2020

Medij: Politika     Strana: 6

Rubrika: Politika

Autori: B.B.

Teme: Korupcija/Agencija za borbu protiv korupcije/Finansiranje političkih stranaka

Naslov: Istekao rok za izveštaje o troškovima izbornih kampanja

Istekao rok za izveštaje

o troškovima izbornih kampanja

Rok za dostavljanje izveštaja o troškovima kampanje za izbore za narodne poslanike istekao je juče, a politički subjekti koji su učestvovali na pokrajinskim izborima bili su dužni da Agenciji za borbu protiv korupcije podnesu svoj „troškovnik” do 1. avgusta. Istekao je rok i učesnicima lokalnih izbora, osim za one koji su učestvovali na izborima za Šabac, jer izborni proces u tom gradu još nije završen. Svi politički subjekti koji su imali svoje izborne liste na izborima 21. juna dužni su da antikorupcijskoj agenciji podnesu izveštaje o troškovima izborne kampanje u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata, a kako kažu u agenciji, u ovu instituciju do sada je stiglo oko 40 odsto od očekivanog broja izveštaja. B. B.

B.B.

----------------------------------------------------------

Datum: 05.08.2020

Medij: Politika     Strana: 1,2

Rubrika: Svet

Autori: Jelena Stevanović

Teme: Korupcija

Naslov: Bivši kralj napustio Španiju usred istrage

Bivši kralj

napustio Španiju usred istrage str. 2

Bivši kralj napustio Španiju

usred istrage

Domaće i švajcarsko tužilaštvo proveravaju tajne fondove monarha koji je zbog afera abdicirao 2014. godine

ekadašnji španski kralj napustio je svo.ju kraljevinu i otišao u Dominikansku Republiku usled skandala sa sumnjivim poslovima, tajnim fondo-

vima i pranjem novca, što je još jednom uzdrmalo monarhiju i podstaklo njene kritičare da traže da Španija postane republika.

Huap Karlos (82) je svoju odluku obelodanio u pismu einu i sadašnjem monarhu Felipeu Šestom. Kako je naveo, želi da odlaskom iz zemlje olakša vladavinu svom nasledniku umesto da ga opterećuje svojim „postupcima iz prošlosti i privatnog života", prenosi „Pais”: Višedecenijski šef države je napustio palatu u nedelju, pismo je objavljeno preksinoć, a dvor i premijer pozdravljaju odluku nekadašnjeg monarha.

Španski Vrhovni sud je ujunu otvorio istragu o mutnim posdovima Huana Karlosa, koji je izgupio imunitet šefa države, ali je zadržao neku vrstu zaštnte od sudskog gonjenja. Tri meseca pre toga, Felipe se javno ogradio od oca, saopštivši da se odriče svega što je prethodnik na prestolu nameravao da mu ostavi sa tajnih računa po svetu. Kralj je bio prinuđen na takav korakjer se otkrilo da je naslednik očevih fondova u poreskim rajevima, koji su pobudidi interesovange švajcarskih istražitelja i pre nego španskih.

Prema tvrdljcma cgvajcarskih tužilaca, Huan Karlos je u vreme dok je bio šef države uz pomoć švajcarskih banaka osnovao dva fonda u poreskim rajevnma i tamo pohranjivao sumnjiv no-

vac, uključujući sto miliona dolara „poklona” od Saudijske Arabije. U prebacivanje novca u fondove u Panami i Lihtenštajnu bila je uključena i tadašnja ljubavnica Huana Karlosa, nemačka preduzetnica Korina Larsen, koja je saslušana u švajcarskom tužilaštvu. Sada se španski tužioci bave ovim slučajevima, pokušavajući da utvrde da li je bilo pranja novca, poreske utaje i mita u vidu „donacije” iz Rijada. Ni u jednoj državi Huan Karlos nije zvanično optužen za malverzacije.

Njegov odlazak sa Iberijskog poluostrva još jedno je poglavlje u priči o njegovom padu. Došao je na vlast posle smrti diktatora Fransiska Franka 1975. i odigrao ključnu ulogu u demokratizaciji zemlje, zbog čega je decenijama bio uvažavan. Ugled mu se urušavao zbog seksualnih afera i sumnje da je korumpiran, pa je strana štampajoš 2012. pisala da je stekao imetak od 1,8 milijardi dolara, iako je zvanično živeo samo od dotacija dvoru od osam miliona dolara godišnje. Za imidž je bilo pogubno i njegovo putovanje u Bocvanu u lov na slonove, kako zbog toga što je lovio ugroženu vrstu, tako i zbog toga što je na put poveo pomenutu ljubavnicu i tamo potrošio 45.000 dolara, da bi uz sve to joih i polomio kuk. Ophrvan skan?zlima, 2014™ povukao sa prestola, da bi ga se u martu ove godine sin „odrekao” zbog tajnih fondova, z?kinuvši mu apanažu od 194.000 evra godišnje. » ‘ :

Advokati Huana Karlosa saoštavaju da će on i dalje sarađivati u istrazi a list ABC javlja da

se bivši monarh privremeno nalazi u Dominikanskoj Republici, na luksuznom imanju kubanske porodice koja je emigrirala u Majami i stekla milijarde na plantažama šećerne trske. U letovalištu porodice Fanhul u Dominikanskoj Republici boravili su i predsednici iz familije Buš, kao i Bil i Hilari Klinton.

Bekstvo bivšeg kralja unelo je razdor u vladajuću koaliciju i ponovo pokrenulo raspravu o tome da li Španija treba da postane republika. Jedna od dve stranke na vlasti, Unidas podemos, zalaže se za ukidanje monarhije, a njen lider i vicepremijer Pablo Iglesijas ocenjuje da je bekstvo „nedostojno nekadašeg šefa države”. Levičarski Podemos je tražio da parlament istraži poslove Huana Karlosa, ali je socijalistička partija premijera Pedra Sančeza bila protiv toga. Kad se u skupštini glasalo o ovoj inicijativi, socijalisti su glasali „protiv”, svrstavajući se u isti tabor s opozicionim desničarima. Podemos je sada javno prozvao koalicione partnere, žaleći se zbog toga što nije bio obavešten o „operaciji” i zahtevajući formiranje republike.

Republikanske su i vladajuće stranke u Katalo-”?l'n zalažU 33 samostalnost svoje pokrajinv. Regiokalni premijer Kim Tora zatražio je da F?lide abdicira jer je pomogao u „bekstvu privilvgovane osobe koja je pod istragom zbog velikog slučaja korupcije”, prenosi „Vangvardija”.

Jelena Stevanović

----------------------------------------------------------

Datum: 05.08.2020

Medij: Srpski telegraf     Strana: 10

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Bivši kralj zbog korupcije zbrisao

HUAN KARLOS SE SKLONIO U DOMINIKANSKU REPUBLIKU

Bivši kralj zbog korupcije zbrisao

MADRID - Bivši španski kralj Huan Karlos otišao je u Dominikansku Republiku nakon što je napustio zemlju usled istrage o korupciji, prenosi La Vanguardia.

- Pojačavao se pritisak na bivšeg kralja dok su španski i švajcarski tužitelji istraživali navode I o primanju mita zbog ugovora za izgradnju železnice. Zato je odlučio napustiti zemlju kako bi omogućio sinu Felipeu da spokojno vlada navodi se u saopštenju kraljevske palate.

----------------------------------------------------------

Datum: 05.08.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 5

Rubrika: Bez naslova

Autori: D.B.M.

Teme: Korupcija

Naslov: Teraju Srbe da slave progon

Teraju Srbe da slave progon

STANjE prava Srba u regionu je sve lošije i potrebna je institucionalna reakcija Srbije kako 5i se njihov položaj popravio - rečeno je juče na predstavljanju godišnjeg Izveštaja udruženja građana Napredni klub o položaju naših sunarodnika.

Ovaj dokument je objavljen, kako je rečeno, na dan kada je pre četvrt veka Hrvatska vojska, uz pomoć Severnoatlantskog saveza, izvršila najveći etnički progon u Evropi nakon 1945.

U izveštaju se navodi da srpske političke predstavnike ucenjuju i pokušavaju da korumpiraju kako bi slavili dane u kojima je ubijeno 1.800 njihovih sunarodnika, a proterano 250.00. Kako je navedeno, samo u prošloj godini u Hrvatskoj je zabeleženo više od 400 incidenata, počev od govora mržnje, grafita, pa do fizičkih napada, kojih je bilo 25, što je za pet puta više nego 2018.

- Zbog sve veće obespravljenosti srpskog naroda u regionu korice izveštaja su crne još od 2016. Ostaće takve i ako pritiscima i korupcijom hrvatske i druge šovinističke vlasti ycnejy da nateraju predstavnike srpskog naroda da slave dane kada su ih ubijali u hiljadama, a proterali u stotinama hiljada - ukazao je Čedomir Antić, predsednik Naprednog kluba, koji je odlazak člana SDSS Borisa Miloševića na proslavu "Oluje" ocenio kao "nesrećan događaj" i posledicu višegodišnjih pritisaka na Srbe.

U Izveštaju piše i da je tokom 2019. i 2020. došlo do "verskog i nacionalnog progona u Crnoj Gori, gdejedonesen

zakon o verskim zajednicama čijim slovom i pratećim ugovorima je obespravljena i u neravnopravan položaj dovedena SPC kojoj pripada sedamdeset odsto građana ove zemlje. Navodi se i da je u Republici Srpskoj pod međunarodnim pritiskom nametnuto dalje uključivanje u NATO. Istaknuto je i alarmantno stanje na KiM, gde 75 odsto Srba nema slobodu da izrazi svoj stav.

D.B.M.

PODACI u izveštaju ukazuju da u Severnoj Makedoniji srpski narod nema ista prava kao manjine drugih država i ne uživa slobodu veroispovesti, a da su u Albaniji i Sloveniji prava Srba znatno manja nego prava Albanaca i Slovenaca u Srbiji. Navodi se da je u Mađarskoj i Rumunijistanjedobro.

----------------------------------------------------------

Datum: 05.08.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 20

Rubrika: Srbija

Autori: D. NOVKOVIĆ

Teme: Javne nabavke

Naslov: STARI NADVOŽNjAK ZA RUŠENjE I SEKUNDARNE SIROVINE

NAJAVLjENO KONAČNO UREĐENjE SAOBRAĆAJNE INFRASTRUKTURE NA ULAZU U KOSTOLAC

STARI NADVOŽNjAK ZA RUŠENjE I SEKUNDARNE SIROVINE

  1. NOVKOVIĆ

STARI nadvožnjak na ulazu u Kostolac, iako predstavlja zaštitni znak ovog rudarskog mesta - zbog dotrajalosti i brojnih oštećenja - biće kompletno srušen i uklonjen.

Štaviše, ovaj auto-most, koji se nalazi iznad železničke pruge, u Prvomajskoj ulici, za saobraćaj je zatvoren još u septembru 2018, pa vozači od tada koriste alternativne pravce, a nadvožnjak je služio samo pešacima.

Kada je doneta odluka o trajnom uklanjanju, požarevačka Gradska opština Kostolac je pokrenula postupak javne nabavke za izradu projektne dokumentacije - najpre za planiranje bezbednog rušenja, a zatim i za realizaciju posla. Jer, radi se o čeličnom mostu dugom 150 metara, koji se sastoji od nosive čelične konstrukcije za dve kolovozne trake, pešačkog dela takođe od čelika, te prilaznih armirano-betonskih "rampi". U neposrednoj blizini se nalaze OŠ "Jovan Cvijić" i stambeni objekti, pa će to biti dodatan izazov za majstore koji budu prionuli na rušenje čija procenjena vrednost iznosi 12 miliona dinara. Po završetku tog posla, u planu je da se na istom mestu izgradi nova saobraćajnica.

----------------------------------------------------------

Datum: 05.08.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 11

Rubrika: Svet

Autori: V.Stanković

Teme: Korupcija

Naslov: IZGNANSTVO KAO SUDBINA

IZGNANSTVO KAO SUDBINA

BIVŠI ŠPANSKI KRALjHUAN KARLOS, NAPUSTIO ZEMLjU POSLE BROJNIH OPTUŽBI

Problemi sa korupcijom, novcem u Švajcarskoj i "donacijom" ljubavnici Korini Larson

ODAVNO uzdrmana

španska monarhija doživela je novi udarac. Doživotni kralj Huan Karlos (82), otac aktuelnog kralja Felipea VI, napustio je zemlju pred lavinom optužbi za korupciju, za tajne račune u Švajcarskoj i za ljubavnu aferu sa Korinom Larson, koja je švajcarskim istražiteljima priznala da je od Huana Karlosa primila "donaciju" od 65 miliona evra.

Pred narušenim ugledom krune i "nestašlucima" oca, kralj Felipe VI je u martu ukinuo ocu godišnju apanažu od 200.000 evra i odrekao se nasledstva, ali morao je da pretrpi još jedan udarac. Bivši kralj je u ponedeljak pismom obavestio sina kralja da "pred činjenicama iz privatnog života napušta zemlju".

Španski mediji nagađaju gde je Huan Karlos. Po jednoj, zastupljenijoj ali nepotvrđenoj verziji, otišao je u Dominikansku Republiku. Po drugoj je u obližnjem Estorilu u Portugaliji, tamo gde je boravio kao dete jer su mu roditelji bili u egzilu posle uspostavljanja Druge republike.

Proizilazi da je izgnanstvo sudbina Huana Karlosa jer se rodio u Rimu. Istina, između rođenja i sadašnjeg dobrovoljnog odlaska desilo se mnogo toga. Za razliku od oca Huana Burbonskog, koji je bio sin kralja i otac kralja, a sam nije bio kralj, Huan Karlos je bio na prestolu od 1975. do 2014. kada je abdicirao u korist sina Felipea.

PREMIJER UZDRŽANI

ŠPANSKI premijer Pedro Sančes obratio se medijima juče po podne, posle sastanka vlade, ali se na aktuelnu temu o odlasku bivšeg kralja osvrnuo tek na kraju, posle pitanja novinara. Rekao je da vlada poštuje stav kraljevske kuće koja se distancirala od mogućih "neregularnih akata" jednog svog člana. Takođe je rekao da se sudi pojedincima, a ne institucijama. Da li će biti zapamćen po ljubavnim aferama, korupciji i tajnim računima u švajcarskim bankama ili po doprinosu uspostavljanju i očuvanju demokratije u Španiji? Da li će zasluge "pokriti" gafovi?

Ono što je nesporno jeste uloga Huana Karlosa u španskoj tranziciji posle Franka. Ironijom sudbine, upravo je Franko osmislio da ga na čelu države nasledi Huan Karlos. Franko je 1969. ponudom krune sinu a ne ocu na koga je bio red, bacio "kosku" između oca i sina, ali je mladi Huan Karlos, posle početne ljutnje oca, uspeo da ga privoli tezi "bolje ja, nego ni ti ni ja". Mladi kralj je preuzeo rukovođenje državom 22. novembra 1975, dva dana posle Frankove smrti. Ubrzo je iznenadio odlukom da legalizuje političke partije, potom su 1977. usledili prvi demokratski izbori. Kralj se, suprotno očekivanju, pokazao kao prilični demokrata, a javnost je definitivo kupio u noći pokušaja vojnog puča 23. februara 1981. kada se, u uniformi, pojavio na TV-u i branio tekovine mlade demokratije.

Na njegovu popularnost uticao je i neformalni stil života. Bio je neposredan, znao je da ribarima na Palmi, gde je letovao, posle jedrenja plati turu pića, da ćaska sa običnim ljudima van protokola. Dobro je sarađivao sa premijerima. To je sve bilo vidljivo. Ono što nije bilo dostupno javnosti jeste njegov privatni život koji, evidentno, nije bio primeran. Pripisivane su mu razne afere. Sumnja se da je od saudijskog kralja dobio čak 100 miliona dolara. Javnost nije previše iznenađena, odavno je upoznata sa raznim "gafovima" bivšeg kralja, od ljubavnih afera do loma kuka prilikom lova na slonove u Bocvani. U komentarima se ističe da je odlazak iz zemlje "loš primer" iako advokat bivšeg kralja kaže da će on biti "dostupan vlastima". Procenjuje se da će mu biti oduzeta titula "doživotnog" kralja, ali ostaje da se vidi da li će to biti jedina posledica odluke o odlasku iz zemlje. Smatra se sigurnim da je odlazak dogovoren sa aktuelnom vladom socijaliste Pedra Sančesa, kojoj ne bi odgovaralo hapšenje Huana Karlosa.

Bivša kraljica Sofija nastaviće da živi u kraljevskoj palati Sarsuela, kao i poslednjih 59 godina.

  1. STANKOVIĆ

----------------------------------------------------------

Datum: 04.08.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/politika/otvoreno-pismo-mihajlovic-rgz-brutalno-krisi-prava-radnika/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Otvoreno pismo: Geodetski zavod brutalno krši prava radnika

Foto: N1 Sindikat zaposlenih Republičkog geodetskog zavoda u otvorenom pismu koje je uputio potpredsednici vlade Zorane Mihailović upozorio je na ozbiljno kršenje prava radnika u ovoj ustanovi."Iako je RGZ promoter rodne ravnopravnosti u oblasti vlasništva nad nepokretnostima sa žaljenjem konstatujemo da je istovremeno i lider u kršenju elementarnih ljudskih prava i sloboda među kojima i onih koja se tiču rodne ravnopravnosti i materinstva. Otpuštanje službenica koje su samohrane majke u vreme štrajka, premeštanje i šikaniranje samohranih majki, uskraćivanje novogodišnjih paketića deci radnika koji su učestvovali u štrajku su samo deo korpusa necivilizacijskih i nezakonitih odluka i mera koje se sprovode u RGZ-u od strane direktora Borka Draškovića i njegovih najbližih saradnika", stoji u otvorenom pismu. Društvo 01. Maj. 2020 "U vreme kada je u velikom broju lokalnh samouprava na snazi vanredna situacija zbog epidemije koronavirusa, zaposleni u službama za katastar su prinuđeni da se sami snalaze za sredstva i mere zaštite".U nekim katastrima ljudstvo je, navode - desetkovano."A, nekima su gotovo svi ili zaraženi ili u izolaciji. Veliki broj hroničnih bolesnika je prisiljen da dolazi na posao na kome ne postoje osnovni uslovi za bezbedan rad. Veliki broj zaposlenih koji su premešteni nalozima i privremenim rešenjima, među kojima je značajan broj samohranih majki sa malom decom, putuje da radi u susedne opštine najčešće sredstvima javnog prevoza čime se dodatno izlaže mogućnostima zaraze", navodi se u pismu.Dodaje se da RGZ kao budžetski korisnik koji ima budžet od pet milijardi dinara nije u mogućnosti da sprovede nabavku neophodnog materijala za zaštitu zaposlenih ( maski, vizira, rukavica, sredstava za dezinfekciju i dr). "Rad od kuće je bio organizovan u toku vanrednog stanja kada je opasnost od zaraze bila daleko manja. Istovremeno u sred vanrednog stanja se sprovode mnogi drugi postupci javnih nabavki a o nekima kao što je kolektivno osiguranje zaposlenih ne postoje nikakvi podaci na sajtu RGZ-a", stoji u pismu.O drugim odlivanjima budžetskih sredstava sindikati navode da su pisali u prethodnim obraćanjima ministarki Mihajlović."Verujemo da su vam dobro poznati naši navodi i sumnje koje su iznete. Nismo na žalost mogli da čujemo kakav je vaš stav povodom toga ali verujemo da kada bude pristiglo mišljenje Budžetske inspekcije, DRI i eksperata Svetske banke da će i vama biti jasno o kakvim se propustima radi", ukazuju sindikati.Takođe, ističu da veruju da će i godišnji izveštaj i rang lista Svetske banke biti nešto blaži zbog svetske krize."Pa se u tom smislu nadamo da neće biti i drastičnih posledica ovako nakaradnog rukovođenja Republičkog geodetskog zavoda. Osim načina rukovođenja smatramo da je i odnos predstavnika Vlade RS prema svemu što se dešava u ovoj instituciji jedan od uzroka ovako negativnih trendova, koji su u najvećoj meri na štetu građana RS i drugih korisnika usluga RGZ-a. Država mora da ima jasan i oročen plan reformi za ovako važnu oblast a ne da se rukovodi ad hok rešenjima", navodi se u pismu.Sindikati RGZ su se Zorani Mihajlović obratili povodom informacija o liderskoj poziciji Srbije u oblasti rodne ravnopravnosti i vlasništva nad nepokretnostima."Veoma se radujemo činjenici da je Republički geodetski zavod doprineo takvoj poziciji koju je prepoznala i Organizacija ujedinjenih nacija - UO FAO. Zadovoljstvo bi bilo i veće kada bi i ostali efekti započetih reformi bili na tom nivou. Na žalost, pre svega nas zaposlenih u RGZ-u i katastrima širom naše zemlje, efekti su sve nevidljiviji a ukupni rezultati ispod očekivanih. Imajući u vidu i sve nedaće koje nosi pandemija izazvana virusom kovid 19 u ovoj godini, ni jedan aspekt reformi nije dao pozitivan rezultat. Neki efekti kao uvođenja e-šaltera su samo propagandni a u praksi se sprovode sve komplikovanije i skuplje procedure", naveli su sindikati i dodali da su njihova brojna obraćanja i upozorenja ostala bez adekvatne reakcije nadležnih institucija, dok se broj nerešenih predmeta u RGZ dramatično uvećava."Ukoliko se nešto ne preduzme za kraj godine možemo očekivati i milion nerešenih zahteva . Odgovornost za ovakvim stanjem se umesto ka bahatom rukovodstvu preusmerava na zaposlene što je još jedan od oblika diskriminacije kojoj su zaposleni izloženi već duži vremenski period", navodi se u pismu.Sindikati ističu da veruju da će buduća Vlada imati više snage i kapaciteta da preuzme odgovornost za stanje u RGZ i "ovu instituciju povede putem stvarnog napretka i korenitih reformi koje će afirmisati vladavinu prava, pravnu sigurnost, digitalizaciju u punom kapacitetu i konačno rešiti status zavoda i materijalno socijalni položaj zaposlenih službenika".Pratite nas i na društvenim mrežama:FacebookTwitterInstagram              

----------------------------------------------------------

Datum: 04.08.2020

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://www.glaszapadnesrbije.rs/851911/Nova-Varos-sanacija-gradske-skole-u-zavrsnoj-fazi/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Sanacija gradske škole u završnoj fazi

Nova Varoš - Radovi na kompletnoj rekonstrukciji Osnovne škole ''Živko Ljujić'' u Novoj Varoši,04.08.2020 10:40 | 0 komentar(a)koji su započeti krajem maja prošle godine, privode se kraju. Sanaciju škole sa svim pratećim sadržajima finansira Kancelarija za javna ulaganja sa 490 miliona dinara.Rekonstrukcija gradske škole "Živko Ljujić'" sigurno je najveći projekat koji se realizuje u Novoj Varoši, posle 50 godina ta obrazovna ustanova biće po najsavremenijim standardima. Prema rečima predsednika opštine Radosava Vasiljevića, nova škola biće spremna za početak školske godine u septembru. Pored novca koji je obezbedila Kancelarija za javna ulaganja i lokalna samouprava izdvojila je sredstva za njeno opremanje."Opština je obezbedila novac za nove školske klupe i stolove. Imali smo nameru da kupimo pametne table i televizore za sve učinioce, raspisali smo javnu nabavku, međutim, niko se nije javio, tako da ćemo morati da je ponovimo", navodi prvi čovek opštine Radosav Vasiljević.Izvođač radova Vladimir Borisavljević i predsednik opštine Radosav Vasiljević, foto: ppmediaUprkos proglašenju vanrednog stanja i epidemiji korona virusa, kojoj su podlegli i mnogi neimari firme Standard invest group, radovi se odvijaju planiranom dinamikom."Trenutno izvodimo radove na ventilisanoj fasadi, kontaktna je zavrsena. Radimo epoksid podove i neke zavrsne radove u parteru. Dinamika radova je dobra. Imali smo manjih problema zbog epidemije, kako zbog nabavke materijala tako i zbog obolevanja nekih radnika, ali sve u svemu, skolu cemo zavrsiti do septembra",  kaže ispred izvođača radova Vladimir Borisavljević iz firme Standard Invest group. GZS / PP Media        

----------------------------------------------------------

Datum: 04.08.2020

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/uns-firmi-supruge-direktora-bia-skoro-40000-evra-za-medijske-projekte

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UNS: Firmi supruge direktora BIA skoro 40.000 evra za medijske projekte

UNS navodi da je imao uvid u dokumenta prema kojima je firmi supruge jednog od osnivača SNS više od 39.000 evra dodeljeno na dva konkursa Ministarstva kulture i informisanja, ali i na konkursima sedam lokalnih samouprava."I ove, kao i prethodnih godina, kruševačka firma 'ADD production' ubedljivo najviše novca inkasirala je u Kruševcu - 1,9 miliona dinara. Međutim, skoro dva miliona dinara iz budžeta Kruševca ovoj firmi je dodeljeno za sadržaje na portalu koji nije registrovan, kao i televiziji koja je u vlasništvu sina direktora BIA Vladana Gašića", navodi UNS.Pretragom na internetu nije moguće naći sajt 'ADD production', niti u Registru medija portal sa tim nazivom, dodaje UNS.To novinarsko udruženje je ukazalo da je ta firma i ranije dobijala milione na medijskim konkursima Ministarstva kulture, ali i kroz pojedinačna davanja."Kroz pojedinačna davanja, koje podrazumeva dodelu novca bez javnog konkursa i bez ocene komisije, a na osnovu odluke rukovodioca organa nadležnog za poslove javnog informisanja, 'ADD production' je 2018. i prošle godine dobio ukupno 1,5 miliona dinara", dodaje se.Osim kroz pojedinačna davanja, od Ministarstva kulture i informisanja ista firma je 2018. i 2019. godine dobila još 1,5 miliona dinara na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata. Ministarstvo kulture je 'ADD production' prošle godine dodelilo 1,1 milion, a u 2018. godini 400.000 dinara.Firma 'ADD production' je osim u Kruševcu i od Ministarstva kulture, novac dobila i u Vrnjačkoj Banji (250.000 dinara), Aleksandrovcu (350.000), Trsteniku (300.000), Raškoj (300.000), Ćićevcu (200.000) i Varvarinu (100.000)."Agencija za borbu protiv korupcije je 2015. utvrdila da je Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je kao gradonačelnik Kruševca 2013. i 2014. godine zaključio ugovore sa firmom 'ADD production' čija je vlasnica njegova supruga, kao i društvom BNZ Higijenic čiji je suvlasnik njegov sin", saopštio je UNS.      

----------------------------------------------------------

Datum: 04.08.2020

Medij: novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/beograd/vesti/906910/radovi-beogradskoj-tvrdjavi-sredjuju-staze-platoe-kalemegdanu

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: RADOVI NA BEOGRADSKOJ TVRĐAVI: Sređuju staze i platoe na Kalemegdanu

OŠTEĆENE pešačke staze širom Kalemegdana uskoro će biti obnovljene.JP "Beogradska tvrđava" raspisalo je javnu nabavku za izvođenje radova na sanaciji pešačkih staza na Gornjem gradu Beogradske tvrđave. Projektom je predviđena rekonstrukcija 28 staza površine 13.814 kvadrata, kao i tri platoa od 3.214 kvadrata. Zainteresovane firme mogu poslati svoje ponude do 31. avgusta, a kriterijum za dodelu ugovora je najniža ponuđena cena. Reč je o stazama na gotovo celoj teritoriji Gornjeg grada, oko košarkaških terena, Sahat-kule, kao i platoima kod Rimskog bunara, Vojnog muzeja i Carigradskog druma. Usled velikog opterećenja staze su se mnogo oštetile. Na nekim delovima asfaltiranih pojavile su se rupe, dok na popločanima nedostaju delovi kamena. Postojeći mobilijar, odnosno klupe i kante, biće izmešteni i spremljeni dok se radovi na stazama ne završe, kada će biti vraćeni na staro mesto. Pre radova, svi kalemegdanski putevi biće očišćeni od nečistoće i blata. Kamene kocke na kaldrmisanom putu biće pažljivo demontirane, selektovane, kako bi se one neoštećene mogle ponovo ugraditi na mesta gde nedostaju. DESPOTOVA KAPIJA MAJSTORI trenutno obnavljaju jugoistočni bedem i kompleks Sahatne i Barokne kapije, a sređuje se i produžetak Savskog šetališta ka Kralj kapiji. Počeli su i pripremni radovi na restauraciji Despotove kapije. Ovaj projekat označen je kao jedan od prioritetnih na Beogradskoj tvrđavi u ovoj godini.   Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

----------------------------------------------------------

Datum: 04.08.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a626369/UNS-Firmi-supruge-direktora-BIA-skoro-40.000-evra-za-medijske-projekte.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UNS: Firmi supruge direktora BIA skoro 40.000 evra za medijske projekte

Autor:BetaFirmi "ADD production" u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora BIA i funkcionera SNS-a Bratislava Gašića, na ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja dodeljeno je najmanje 4,6 miliona dinara, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).UNS navodi da je imao uvid u dokumenta prema kojima je firmi supruge jednog od osnivača SNS više od 39.000 evra dodeljeno na dva konkursa Ministarstva kulture i informisanja, ali i na konkursima sedam lokalnih samouprava."I ove, kao i prethodnih godina, kruševačka firma 'ADD production' ubedljivo najviše novca inkasirala je u Kruševcu - 1,9 miliona dinara. Međutim, skoro dva miliona dinara iz budžeta Kruševca ovoj firmi je dodeljeno za sadržaje na portalu koji nije registrovan, kao i televiziji koja je u vlasništvu sina direktora BIA Vladana Gašića", navodi UNS.Pretragom na internetu nije moguće naći sajt 'ADD production', niti u Registru medija portal sa tim nazivom, dodaje UNS.To novinarsko udruženje je ukazalo da je ta firma i ranije dobijala milione na medijskim konkursima Ministarstva kulture, ali i kroz pojedinačna davanja."Kroz pojedinačna davanja, koje podrazumeva dodelu novca bez javnog konkursa i bez ocene komisije, a na osnovu odluke rukovodioca organa nadležnog za poslove javnog informisanja, 'ADD production' je 2018. i prošle godine dobio ukupno 1,5 miliona dinara", dodaje se.Osim kroz pojedinačna davanja, od Ministarstva kulture i informisanja ista firma je 2018. i 2019. godine dobila još 1,5 miliona dinara na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata. Ministarstvo kulture je 'ADD production' prošle godine dodelilo 1,1 milion, a u 2018. godini 400.000 dinara.Firma 'ADD production' je osim u Kruševcu i od Ministarstva kulture, novac dobila i u Vrnjačkoj Banji (250.000 dinara), Aleksandrovcu (350.000), Trsteniku (300.000), Raškoj (300.000), Ćićevcu (200.000) i Varvarinu (100.000)."Agencija za borbu protiv korupcije je 2015. utvrdila da je Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je kao gradonačelnik Kruševca 2013. i 2014. godine zaključio ugovore sa firmom 'ADD production' čija je vlasnica njegova supruga, kao i društvom BNZ Higijenic čiji je suvlasnik njegov sin", saopštio je UNS.          

----------------------------------------------------------

Datum: 04.08.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/uns-firmi-supruge-direktora-bia-skoro-40-000-evra-za-medijske-projekte/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UNS: Firmi supruge direktora BIA skoro 40.000 evra za medijske projekte

Firmi "ADD production" u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora BIA i funkcionera SNS-a Bratislava Gašića, na ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja dodeljeno je najmanje 4,6 miliona dinara, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).Foto: Logo UNS navodi da je imao uvid u dokumenta prema kojima je firmi supruge jednog od osnivača SNS više od 39.000 evra dodeljeno na dva konkursa Ministarstva kulture i informisanja, ali i na konkursima sedam lokalnih samouprava. "I ove, kao i prethodnih godina, kruševačka firma 'ADD production' ubedljivo najviše novca inkasirala je u Kruševcu - 1,9 miliona dinara. Medjutim, skoro dva miliona dinara iz budžeta Kruševca ovoj firmi je dodeljeno za sadržaje na portalu koji nije registrovan, kao i televiziji koja je u vlasništvu sina direktora BIA Vladana Gašića", navodi UNS. Pretragom na internetu nije moguće naći sajt 'ADD production', niti u Registru medija portal sa tim nazivom, dodaje UNS. To novinarsko udruženje je ukazalo da je ta firma i ranije dobijala milione na medijskim konkursima Ministarstva kulture, ali i kroz pojedinačna davanja. "Kroz pojedinačna davanja, koje podrazumeva dodelu novca bez javnog konkursa i bez ocene komisije, a na osnovu odluke rukovodioca organa nadležnog za poslove javnog informisanja, 'ADD production' je 2018. i prošle godine dobio ukupno 1,5 miliona dinara", dodaje se. Osim kroz pojedinačna davanja, od Ministarstva kulture i informisanja ista firma je 2018. i 2019. godine dobila još 1,5 miliona dinara na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata. Ministarstvo kulture je 'ADD production' prošle godine dodelilo 1,1 milion, a u 2018. godini 400.000 dinara. Firma 'ADD production' je osim u Kruševcu i od Ministarstva kulture, novac dobila i u Vrnjačkoj Banji (250.000 dinara), Aleksandrovcu (350.000), Trsteniku (300.000), Raškoj (300.000), Ćićevcu (200.000) i Varvarinu (100.000). "Agencija za borbu protiv korupcije je 2015. utvrdila da je Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je kao gradonačelnik Kruševca 2013. i 2014. godine zaključio ugovore sa firmom 'ADD production' čija je vlasnica njegova supruga, kao i društvom BNZ Higijenic čiji je suvlasnik njegov sin", saopštio je UNS. BIA, Irena Gašić, medijski projekti, Ministarstvo kulture i informisanja, SNS, sufinasiranje, UNSBeograd Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas. Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.   Učlani se

----------------------------------------------------------

Datum: 04.08.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/drustvo/uns-firmi-gasiceve-supruge-40-000-evra-za-medijske-projekte/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UNS: Firmi Gašićeve supruge 40.000 evra za medijske projekte

Foto: N1 Firmi "ADD production" u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora BIA i funkcionera SNS-a Bratislava Gašića, na ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja dodeljeno je najmanje 4,6 miliona dinara, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).UNS navodi da je imao uvid u dokumenta prema kojima je firmi supruge jednog od osnivača SNS više od 39.000 evra dodeljeno na dva konkursa Ministarstva kulture i informisanja, ali i na konkursima sedam lokalnih samouprava."I ove, kao i prethodnih godina, kruševačka firma 'ADD production' ubedljivo najviše novca inkasirala je u Kruševcu - 1,9 miliona dinara. Međutim, skoro dva miliona dinara iz budžeta Kruševca ovoj firmi je dodeljeno za sadržaje na portalu koji nije registrovan, kao i televiziji koja je u vlasništvu sina direktora BIA Vladana Gašića", navodi UNS. Pretragom na internetu nije moguće naći sajt 'ADD production', niti u Registru medija portal sa tim nazivom, dodaje UNS.To novinarsko udruženje je ukazalo da je ta firma i ranije dobijala milione na medijskim konkursima Ministarstva kulture, ali i kroz pojedinačna davanja."Kroz pojedinačna davanja, koje podrazumeva dodelu novca bez javnog konkursa i bez ocene komisije, a na osnovu odluke rukovodioca organa nadležnog za poslove javnog informisanja, 'ADD production' je 2018. i prošle godine dobio ukupno 1,5 miliona dinara", dodaje se.Osim kroz pojedinačna davanja, od Ministarstva kulture i informisanja ista firma je 2018. i 2019. godine dobila još 1,5 miliona dinara na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata. Ministarstvo kulture je 'ADD production' prošle godine dodelilo 1,1 milion, a u 2018. godini 400.000 dinara. Pročitajte još: Firma 'ADD production' je osim u Kruševcu i od Ministarstva kulture, novac dobila i u Vrnjačkoj Banji (250.000 dinara), Aleksandrovcu (350.000), Trsteniku (300.000), Raškoj (300.000), Ćićevcu (200.000) i Varvarinu (100.000)."Agencija za borbu protiv korupcije je 2015. utvrdila da je Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je kao gradonačelnik Kruševca 2013. i 2014. godine zaključio ugovore sa firmom 'ADD production' čija je vlasnica njegova supruga, kao i društvom BNZ Higijenic čiji je suvlasnik njegov sin", saopštio je UNS.***Pratite nas i na društvenim mrežama:FacebookTwitterInstagram        

----------------------------------------------------------

Datum: 04.08.2020

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=08&dd=04&nav_category=78&nav_id=1714655

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ko je vanrednu situaciju pokušao da iskoristi za vanredno bogaćenje? - Info

Epidemiološka situacija u Italji je pod kontrolom, a vlasti se sada koncentrišu na one koji su vanrednu situaciju pokušali da iskoriste za bogaćenje.Među njima su i malverzacije u vezi sa izgradnjom kovid bolnica u Napulj, Salernu i Kaserti, na jugu zemlje.Istražuje se i podižu prve optužnice protiv osoba umešanih u malverzacije u vezi sa gradnjom bolnica i potrošnjom 18 miliona evra.Kako piše dnevni list "Il Fatto Quotidiano" u malverzacije u vanrednoj situaciji umešani su lokalni i regionali političari, među kojima i bliski saradnici predsednika regije Kampanja, Vinćenca De Luke, koji je poznat javnosti po svojim oštrim upozorenjima i pretnjama onima koji nisu poštovali mere zaštite u toku karantina.Tako sada italijansko tužilaštvo istražuje i na severu u Udinama nabavku medicinskih maski u vreme karantina gđe se, nakon vanredne situacije i prvih sabiranja troškova pokazalo da su nameštani tenderi za javnu nabavku, da su dostavljene maske sumnjivog kvaliteta, i da se spekulisalo sa cenama maski od 1, 5 do gotovo 4 evra po komadu, pomnoženo sa milionskim porudžbinama pokazuje prave razmere neovlašćene zarade. Vlasti takođe istražuju i troškove izgradnje kovid bolnice na milanskom sajmu gde je "slupano" 17 miliona evra, a lečeno tek 25 pacijenata.U samom vrhu skandala i istraga, ne po sumi novca, već pre svega po moralnoj odgovornosti, je umešanost predsednika regije Lombardija, Atilia Fontana sa porodicom u pokušaj zarade na maskama.Lombardija ja industrijski centar Italije i najbogatija pokrajina, a u toku pandemije kovida 19, razmere zaraze su ovu pokrajinu gotovo bacile na kolena.Fontana je do sada u svakom javnom nastupu davao različite verzije, pa je na kraju shvatio ili ga je neko savetovao da je najbolje da ćuti, pa se pod izgovorom bolesti, povukao iz javnog zivota.Ali tužilastvo nastavlja istragu, pa je otišlo i dalje od utvrđivanja činjenica oko pokušaja zarade od 250 hiljada evra na maskama, pa sada istražuje i bankovni račun Fontane u Švajcarskoj gde predsednik regije ima 5 miliona..      

----------------------------------------------------------

Datum: 04.08.2020

Medij: novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/obrazovanje-dokle-vise-eksperimenata--ulazimo-u-ljude

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Obrazovanje: Dokle više eksperimenata - ulažimo u ljude

Obrazovanje: Dokle više eksperimenata - ulažimo u ljudePiše: Aleksandar Kavčić   Obrazovni sistem nikad ranije nije bio podvrgnut ovolikim eksperimentima. Čak ni u vreme neuspelog usmerenog obrazovanja iz 1980-ih nije bilo ovolike neodgovornosti. Obrazovni sistem je poslednje mesto u društvu na kojem treba eksperimentisati! Neuspeli eksperimenti se osete tek za nekoliko decenija, a tada će generacije đaka već biti izgubljene. A naši ministri prosvete nikako to da shvate već svoje fiks-ideje pokušavaju da sprovedu u praksu čeznući za medijskom pažnjom.Možda je medijski pogodno slikati se pred novim tunelom, mostom ili budžetski subvencionisanom fabrikom "stranog investitora", ali obrazovni sistem nikako nije mesto na kojem treba juriti "photo-op".U proteklih osam godina ove vlasti svedoci smo nekoliko eksperimenata u obrazovnom sistemu. Ali da ne ostanem dužan, ni prethodna vlast nije bila ništa bolja. Prvo smo uveli liberalizaciju tržišta udžbenika. Zašto?PRIVATNI INTERESI: Evo slikovitog primera iz SAD-a, u njima tržište udžbenika nije liberalizovano. Doduše, fragmentirano je od države do države, pa u državi Teksas nema 10 firmi koje prave udžbenike već samo jedna. Država Teksas usvoji jedan komplet udžbenika i to koristi. Teksas ima 29 miliona stanovnika, više nego četiri puta više od Srbije, a samo jednog dostavljača udžbenika, koji su, uzgred, besplatni za svu decu. Dete koristi udžbenik, pa ga onda na kraju godine vrati školi.Zatim smo uveli dualno obrazovanje, pa programiranje od petog razreda osnovne škole, pa digitalnu maturu... Nigde kraja. Evo, sada nam ministar Mladen Šarčević uvodi međunarodnu maturu, tzv. "International Baccalaureate (IB)" sistem, sa ocenama od jedan do sedam.Hajde lepo da razotkrijemo šta se zapravo krije iza svakog ovog eksperimenta. Privatni, lični, partijski interes - punjenje privatnih džepova novcem građana i poreskih obveznika.Javno preduzeće Zavod za udžbenike postoji već šest decenija i ima gotove udžbenike za sve razrede osnovne i srednje škole. Pošto je Zavod javno preduzeće, izradu tih udžbenika poreski obveznik je već platio. Te udžbenike samo treba štampati i ponuditi građanima po pristojnim cenama. Ali to nije cilj.Cilj je liberalizovati tržište, te dovesti strane (mahom nemačke) izdavače koji će podmićivati direktore i nastavnike po školama da usvoje te "strane" udžbenike, koji su, uzgred, 50 odsto skuplji od Zavodovih jer moraju da pokriju korupcijski vrtlog i profit strancima. Dakle, treba zajašiti srpskog roditelja za nešto što je on već platio kroz decenije poreza, od kojeg je Zavod za udžbenike već napravio zavidnu zbirku. Možda je ideja uništiti Zavod, oterati ga u dugove, pa ga prodati budzašto, a onda sve naplatiti kroz nekretnine koje Zavod poseduje - stari dobri patentirani sistem srpske privatizacije.A šta da kažemo za dualno obrazovanje? Uvaljuje nam se kao rešenje koje primenjuju Nemačka i Švajcarska, te su "zbog toga njihove privrede razvijene". A činjenice? Prva činjenica je da postoje razvijene privrede i u zemljama koje nemaju dualno obrazovanje. Dakle, dualno obrazovanje nije korelisano s nivoom razvoja privrede. Sledeća činjenica je da po PISA rezultatima koji mere uspešnost obrazovnih sistema zemlje koje nemaju dualno obrazovanje prednjače.Dakle, dualno obrazovanje nije korelisano ni sa uspešnošću obrazovnog sistema. Pa čemu onda to dualno obrazovanje? Prvo, Srbija nema razvijenu industrijsku privredu i nije joj potrebno dualno obrazovanje. Ali, umesto da obrazovni sistem ove zemlje svakom detetu pomogne da dostigne svoj obrazovni potencijal, deci se unapred određuju zanimanja, i to baš ona u oblastima u kojima strani investitori imaju fabrike u Srbiji. Nekome u ovoj zemlji odgovara da na račun poreskog obveznika obučava radnu snagu za strane investitore, koje, uzgred, mi iz budžeta već subvencionišemo. Dakle, svojim novcem obučavamo kadar za potrebe nemačke privrede! Pa gde je tu logika? Neka ti strani investitori jednom bar investiraju svoje pare (a ne naše) za neke svoje potrebe u ovoj zemlji.KOMBINACIJE: I sad moja omiljena tema: programiranje kao predmet u osnovnoj školi, i to od petog razreda. Kao čovek koji je karijeru napravio u informatici, koji je programirao od svoje 14. godine i koji se ceo svoj život bavi obrazovanjem, odgovorno tvrdim da je ovo besmislica. Deca u tom uzrastu jedva da mogu da shvate matematičku logiku, pojam dokaza ili prostog algoritma (npr. sređivanje zagradnog računa s negativnim brojevima), a ovamo ih kaobajagi učimo programiranju, a za to ne postoji adekvatan kadar po školama. Pa to se ne radi ni u zemljama koje su izumele računare i programske jezike (Britanija i SAD).Bojim se da je i ovo, kao i sve drugo u Srbiji nečija "kombinacija": uvesti novi predmet, novi udžbenik, dodatni profit izdavačkim preduzećima… A onda na sva zvona objaviti kako zbog novog predmeta do škola u Srbiji treba dovesti optičke kablove, pa naći neku firmu blisku vlasti koja će se "žrtvovati" da tu javnu nabavku "odradi" (uz sasvim slučajno i lep profit). A potrebno je samo staviti po jedan-dva računara u učionicu, pa deci dati da naizmenično rade na njima - dok neko piše rukom, drugi na računaru, pa ukrug. I to se upravo tako radi u Americi, koja je izmislila programske jezike. Verujte, ima vremena... naučiće u srednjoj školi programiranje oni koji su za to zainteresovani. I ja sam tako.Digitalna matura? Opet smicalica kojom se nekoj privatnoj firmi omogućava da to "odradi" uz fin profit. Srbija je sa svojih sedam miliona stanovnika manja od nekih gradova u svetu. Treba li nama zaista digitalna matura (koja uzgred, pokazalo se, nije ni praktična)? Ne. Dovoljno je raditi na papiru jednom godišnje. A kako sprečiti da testovi cure u javnost? Zatvorskim kaznama onima koji se usude. Takođe i kaznama za pripadnike bezbednosnih i nadležnih službi koji to dozvole ili im "promakne pažnji" (suspenzije, degradacije, skidanje činova, otkazi). Međunarodna matura ili International Baccalaureate (IB)... zvuči "sexy", zar ne? A šta je to, zapravo? To je sistem po kojem rade internacionalne škole za decu diplomata ili privrednih predstavnika kako bi ta deca mogla da se prebacuju iz jedne u drugu zemlje kada njihovi roditelji menjaju mesto službe. Verujte, srpsko obrazovanje neće napraviti nikakav pomak uvođenjem IB sistema. Na PISA testovima ne prolaze najbolje deca iz IB sistema već iz Kine, dok elitni univerziteti i dalje neometano stipendiraju đake beogradske Matematičke gimnazije iako ona ne šljivi IB.JASNI CILJEVI: Pa ko to onda gura IB sistem u Srbiji i zašto? Dosadašnji ministar Šarčević je duboko u konfliktu interesa, ali njegov predlog se već primenjuje u nekim školama. Očekujete li zaista da vlasnik privatne škole radi u opštem interesu ili mu je pak interes da uruši državno obrazovanje kako bi na kraju svi morali kod njega po privatno?Ministar Šarčević promoviše IB sistem jer po njemu radi njegova privatna škola "Ruđer Bošković". A sada bi želeo da IB sistem usvoji i država, samo zato da bi nam Šarčević nametnuo svoj privatni sistem kao "elitno superioran". I još kada bi država mogla da plati obuku IB kadra koji će sutradan privatne škole da pokupe za dž... Čekajte! Šta? Ocene od jedan do sedam? Ma šalite se... Je li moguće? Plaća li država to zaista već našim parama?I dokle više ovakvi eksperimenti kojima je cilj samo privatni interes? Potrebno je shvatiti da postoji samo jedan način da se oporavi obrazovni sistem - vratiti prosvetnog radnika na društveni pijedestal. Niko ne ulazi u prosvetu s ciljem da se obogati. Prosvetni radnici su mahom idealisti koji se bave plemenitim poslom i za to im treba odati dužno poštovanje, i to ne isključivo platama. Shvataju oni sami da ne mogu biti plaćeni dvostruko više od lekara, ali mogu bar koliko i zdravstveni radnici. A nadasve, potrebno im je dozvoliti da ličnim angažovanjem sebi vrate dostojanstvo i ugled u društvu. Ne radi se to dekretom ministarstva niti tako što se dovedu stranci da naše prosvetne radnike nauče finskom sistemu kroz mnogobrojne skupe preobuke. Ne tako već dozvoliti im da budu kreativni.Ako postavimo jasne ciljeve (koji se mogu poklapati s finskim modelom), npr., manje bubanja, manje predmeta, više projektne nastave, više nastave preko interneta... onda možemo osloboditi kreativni potencijal naših prosvetnih radnika da sami nađu rešenja, direktno u svojoj nastavi, a uspešne u tim poduhvatima finansijski nagraditi povećanjem plata. Tako se dižu i ugled, i plata, i kvalitet... i sve to bez skupih stranih konsultanata i bez dekreta ministarstva. Ako je srpska škola košarke mogla da inventivnim radom u jednoj ovako maloj zemlji dostigne svetsku prepoznatljivost, onda to može i srpska škola znanja. Ali je potrebno okaniti se državnih eksperimenata, te imati poverenja u naše nastavnike da kreativnim i kvalitetnim radom obrazuju našu decu, a time i sebi obezbede zaslužen ugled u društvu.Ovaj projekat finansijski podržava Kraljevska norveška ambasada u Beogradu. Mišljenja izražena u ovoj publikaciji ne predstavljaju nužno mišljenje Kraljevske norveške ambasade, Balkanskog fonda za demokratiju, Nemačkog maršalovog fonda Sjedinjenih Država ili njenih partnera.                      

----------------------------------------------------------

Datum: 04.08.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/politika/nove-nade-od-afera-i-rijalitija-do-poslanickih-klupa/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Nove nade: Od afera i rijalitija do poslaničkih klupa

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs Izostanak opozicije sa birališta, ali i totalna dominacija koalicije na vlasti na junskim izborima, otvorili su prostor za niz novih lica u skupštinskim klupama. Neki od njih sa sobom nose prtljag i teži od kofera Vladana Zagrađanina. U moru novih lica, ali i onih starih koji su opterećeni i iskustvom i aferama, izdvajamo "miks" najzanimljivijih. PROČITAJTE JOŠ... Lav Pajkić - producent, komičar, ljubitelj Miše VacićaNajveći broj ovih poslanika, logično, u skupštinu je ušao na listi SNS. Među njima je i sin popularne književnice Isidore Bjelice i dramaturga Nebojše Pajkića, koji gradi svoje sopstveno ime u redovima naprednjaka.Pajkić, donedavno student produkcije, ime je najviše gradio na televiziji, nakon što je 2017. godine, bez preteranog iskustva, dobio udarni termin na TV Pink za svoju emisiju Kontravizija. Emisija, kako ju je autor opisao, ima "komični" karakter, a ocenjena je u javnosti - zbog sličnog formata i termina emitovanja - kao loša kopijom "24 minuta" Zorana Kesića. Kontravizija je, inače, za metu uzimala isključivo opozicione politčare i kritičke intelektualce.Lav Grigorije Pajkić Foto: E-Stock/Caslav VukojicicAko mu je cilj bila karijera komičara i voditelja - nije baš uspeo; ako je emisija za cilj imala podizanje njegovog profila u javnosti i političku karijeru - onda je ona pun pogodak.Osim ovoga, u biografiji Pajkića nema mnogo toga. Zanimljivo je, ipak, primetiti da je 2018. godine javno podržao formiranje stranke ekstremnog desničara Miše Vacića.Stefan Krkobabić - unuk, sin, najmlađi penzionerStefan Krkobabić, funkcioner Partije ujedinjenih penzionera, sin Milana i unuk pokojnog Jovana Krkobabića, takođe je po prvi put postao poslanik u Narodnoj skupštini. Iako relativno mlad (31 godina), iza sebe ima nekoliko kontroverznih odluka, mahom vezanih za postavljenja koja mu je "namestio" otac.Stefan Krkobabić Foto: E-Stock/Caslav VukojicicTako krajem prošle godine KRIK piše da je Agencija za borbu protiv korupcije zatražila smenu ministra Milana Krkobabića jer je kao član Vlade učestvovao u donošenju odluke da njegov sin Stefan bude postavljen za vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća "Stara planina". Milan se žalio na odluku Agencije, koja inače nije bila prva kojom se ukazivalo na njegovu sklonost nepotizmu, pa je priča prošla relativno nezapaženo."Blic", takođe, u februaru ove godine, piše da je direktorka "Pošte" Mira Petrović podigla platu Stefanovoj devojci, izvesnoj G. T, iako, navodno, za to nije imala osnova.Aleksandar Jovanović - novinar, PUPS-ovac, rijaliti zvezdaNa listi PUPS je još jedno interesantno ime, debitant u novoj skupštini. U pitanju je Aleksandar Sale Jovanović, bivši glavni urednik portala "Telegraf", novinar i bivši učesnik rijalitija "Farma", o kojem je napisao i knjigu "Sve tajne Farme". U rijalitiju se ponašao shodno okruženju, pa mu psovke, pretnje i verbalni sukobi nisu bili strani - naprotiv. Dva poslanika u novom sazivu Skupštine su učestvovala u rijalitiju Farma. Marijan Rističević i Aleksandar Jovanović. Hoćemo Kristijana u Skupštinu, da deli ruže damama ??- Mirko Poledica (@MikiP78) August 3, 2020 Jovanović je u javnosti poznat i po incidentu koji je izazvao na košarkaškoj utakmici, kada je na meču između Crvene Zvezde i Partizana 2013. godine košarkaškom loptom gađao trenera Partizana Duška Vujoševića. Takva vrsta incidenta bila je, zaista, retko viđena na košarkaškim terenima širom zemlje. Nije poznato da je Jovanović bio aktivan tokom kampanje niti koje su njegova zaduženja u PUPS, tako da je politički angažman došao kao iznenađenje za sve.Dragan Marković Markoni - funkcioner, obaveštajac, poslanik-debitantNakon dugogodišnje karijere u policiji i RDB, odnosno BIA Draganu Markoviću je kao kandidatu PUPS-a na listi SNS-a potvrđen mandat narodnog poslanika.Dragan Marković Markoni Foto: Rajko RistićKako piše Novi magazin, Marković je od osnivanja PUPS bio jako blizak rukovodstvu ove partije, premda nije član stranke. Od 2008. do 2012. bio je državni sekretar MUP, od februara 1992. započinje profesionalnu karijeru u tadašnjem RDB, a kasnije nastavlja u BIA gde je dočekao penziju. Tokom rada u BIA prošao je sve nivoe od operativca, šefa grupe do zamenika direktora BIA. Karijeru je završio kao savetnik direktora Agencije. PROČITAJTE JOŠ... Javnosti je, takođe, poznat i po slučaju koji je vodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal a u kom se biznismen Dragoljub Peruača sumnjičio da je od dve firme uzeo 65.000 evra. Peurača je inače bio Markovićev prijatelj, a u istrazi se pominje i ime Markovića, koji se slučajno ili ne zatekao na istom mestu kada je njegov blizak prijatelj Peurača uzeo "reket". Markoni je bio prinuđen da zbog skandala podnese ostavku.Vladan Zagrađanin - socijalista, koferaš, drugi put poslanikZagrađanin, jedan od istaknutih čelnika SPS, tek po drugi put je izabran u Skupštinu, uprkos činjenici da ima višedecenijsko iskustvo u politici i među socijalistima. U zvaničnoj biografiji na sajtu SPS navodi se da je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, obavljao je funkciju predsednika Omladinskog saveta Beograda, dužnost generalnog sekretara Beogradskog ekološkog centra, od 2004. do 2006. godine bio je član Upravnog odbora Državne lutrije Srbije.Vladan Zagrađanin Foto: Rajko RistićNjegove brojne funkcije, međutim, od 2006. godine zaseniće afera "Kofer", u kojoj je uhapšenu stanu tadašnjeg viceguvernera NBS Dejana Simića."Policija je upala 15 minuta nakon što je Dačić napustio stan i zatekla kofer sa 100.000 evra. Simić i Zagrađanin su u međuvremenu oslobođeni optužbi za primanje mita, a Dačić se u postupku pojavio kao svedok, rekavši da je stan napustio nakon poziva tadašnjeg generalnog sekretara vlade Dejana Mihajlova. Proteklih godina Zagrađanin je vešto izbegavao da se eksponira i o njegovom delovanju ima malo dostupnih podataka", ističe Danas.                    

----------------------------------------------------------

Datum: 04.08.2020

Medij: cenzolovka.rs

Link: https://www.cenzolovka.rs/drzava-i-mediji/firmi-supruge-direktora-bia-skoro-40-hiljada-evra-za-medijske-projekte-ove-godine/

Autori: @Cenzolovka

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Firmi supruge direktora BIA skoro 40 hiljada evra za medijske projekte ove godine

Firmi supruge jednog od osnivača Srpske napredne stranke, prema dokumentima u koje je UNS imao uvid, više od 39.000 evra dodeljeno je na dva konkursa Ministarstva kulture i informisanja, ali i na konkursima sedam lokalni Firmi supruge jednog od osnivača Srpske napredne stranke, prema dokumentima u koje je UNS imao uvid, više od 39.000 evra dodeljeno je na dva konkursa Ministarstva kulture i informisanja, ali i na konkursima sedam lokalnih samouprava.I ove, kao i prethodnih godina, kruševačka firma ADD production ubedljivo najviše novca inkasirala je u Kruševcu - 1,9 miliona dinara. Međutim, skoro dva miliona dinara iz budžeta Kruševca ovoj firmi je dodeljeno za sadržaje na portalu koji nije registrovan, kao i televiziji koja je u vlasništvu sina direktora BIA Vladana Gašića.U Kruševcu je projektu te firme pod nazivom "Korak ka novim izazovima - žene to mogu" dodeljeno 1.700.000 dinara, dok je projekat "Vek fudbala u rasinskom okrugu" dobio 200.000 dinara.Navedeni projekti firme ADD production dobili su novac za sadržaje koji će biti na istoimenom portalu, ali i kruševačkoj Televiziji Plus, stoji u rešenju o raspodeli novca projektima u Kruševcu.Ipak, pretragom na internetu nije moguće naći sajt ADD production, ali i u Registru medija portal sa tim nazivom.Na ovogodišnjim konkursima Ministarstva kulture i informisanja za televizije i internet medije firma ADD production za dva projekta dobila je ukupno 1,2 miliona dinara. Ta firma je i ranije dobijala milione na medijskim konkursima Ministarstva kulture, ali i kroz pojedinačna davanja.Kroz pojedinačna davanja, koje podrazumeva dodelu novca bez javnog konkursa i bez ocene komisije, a na osnovu odluke rukovodioca organa nadležnog za poslove javnog informisanja, ADD production je 2018. i prošle godine dobio ukupno 1,5 miliona dinara.Osim kroz pojedinačna davanja, od Ministarstva kulture i informisanja ista firma je 2018. i 2019. godine dobila još 1,5 miliona dinara na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata. Ministarstvo kulture je ADD production prošle godine dodelilo 1,1 milion, a u 2018. godini 400.000 dinara.Firma ADD production je osim u Kruševcu i od Ministarstva kulture, novac dobila i u Vrnjačkoj Banji (250.000 dinara), Aleksandrovcu (350.000), Trsteniku (300.000), Raškoj (300.000), Ćićevcu (200.000) i Varvarinu (100.000). U rešenjima većine lokalnih samouprava ne piše preko kog medija će projekti firme Irene Gašić biti realizovani.Podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije je 2015. utvrdila da je Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je kao gradonačelnik grada Kruševca 2013. i 2014. godine zaključio ugovore sa firmom ADD production čija je vlasnica njegova supruga, kao i društvom BNZ Higijenic čiji je suvlasnik njegov sin.To, međutim, nije smetalo firmama u vlasništvu porodice direktora BIA godinama da i dalje dobijaju novac poreskih obveznika, što pokazuju i ovogodišnji rezultati na medijskim konkursima u Srbiji.          

----------------------------------------------------------

Datum: 04.08.2020

Medij: bizlife.rs

Link: https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/uns-firmi-supruge-direktora-bia-najmanje-46-miliona-rsd-za-medijske-projekte/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UNS: Firmi supruge direktora BIA najmanje 4,6 miliona RSD za medijske projekte

Bizlife.rs - Firmi ADD production u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora BIA i funkcionera SNS Bratislava Gašića, na ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje - Vesti dana Firmi ADD production u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora BIA i funkcionera SNS Bratislava Gašića, na ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja dodeljeno je najmanje 4,6 miliona dinara, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). UNS navodi da je imao uvid u dokumenta prema kojima je firmi supruge jednog od osnivača SNS više od 39.000 evra dodeljeno na dva konkursa Ministarstva kulture i informisanja, ali i na konkursima sedam lokalnih samouprava. "I ove, kao i prethodnih godina, kruševačka firma 'ADD production' ubedljivo najviše novca inkasirala je u Kruševcu - 1,9 miliona dinara. Međutim, skoro dva miliona dinara iz budžeta Kruševca ovoj firmi je dodeljeno za sadržaje na portalu koji nije registrovan, kao i televiziji koja je u vlasništvu sina direktora BIA Vladana Gašića", navodi UNS. Pretragom na internetu nije moguće naći sajt ADD production, niti u Registru medija portal sa tim nazivom, dodaje UNS. To novinarsko udruženje je ukazalo da je ta firma i ranije dobijala milione na medijskim konkursima Ministarstva kulture, ali i kroz pojedinačna davanja. "Kroz pojedinačna davanja, koje podrazumeva dodelu novca bez javnog konkursa i bez ocene komisije, a na osnovu odluke rukovodioca organa nadležnog za poslove javnog informisanja, ADD production je 2018. i prošle godine dobio ukupno 1,5 miliona dinara", dodaje se. Osim kroz pojedinačna davanja, od Ministarstva kulture i informisanja ista firma je 2018. i 2019. godine dobila još 1,5 miliona dinara na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata. Ministarstvo kulture je ADD production prošle godine dodelilo 1,1 milion, a u 2018. godini 400.000 dinara. Firma ADD production je osim u Kruševcu i od Ministarstva kulture, novac dobila i u Vrnjačkoj Banji (250.000 dinara), Aleksandrovcu (350.000), Trsteniku (300.000), Raškoj (300.000), Ćićevcu (200.000) i Varvarinu (100.000). "Agencija za borbu protiv korupcije je 2015. utvrdila da je Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je kao gradonačelnik Kruševca 2013. i 2014. godine zaključio ugovore sa firmom ADD production čija je vlasnica njegova supruga, kao i društvom BNZ Higijenic čiji je suvlasnik njegov sin", saopštio je UNS. Izvor: BetaFoto: screenshot

----------------------------------------------------------

Datum: 04.08.2020

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: NOVAC SUPRUZI DIREKTORA BIA

NOVAC SUPRUZI DIREKTORA BIAMesto:BEOGRADDatum:04.08.2020Izvor:FoNetFirmi ADD prodakšn, u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora BIA i funkcionera SNS Bratislava Gašića, na ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja dodeljeno je najmanje 4,6 miliona dinara, objavilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).Firmi supruge jednog od osnivača Srpske napredne stranke, prema dokumentima u koje je UNS imao uvid, više od 39.000 evra dodeljeno je na dva konkursa Ministarstva kulture i informisanja, ali i na konkursima sedam lokalnih samouprava.Ove, kao i prošlih godina, kruševačka firma ADD prodakšn, ubedljivo najviše novca inkasirala je u Kruševcu – 1,9 miliona dinara i to za sadržaje na portalu koji nije registrovan, kao i televiziji koja je u vlasništvu sina direktora BIA Vladana Gašića.U Kruševcu je projektu te firme pod nazivom "Korak ka novim izazovima - žene to mogu“ dodeljeno 1.700.000 dinara, dok je projekat "Vek fudbala u rasinskom okrugu" dobio 200.000 dinara.Ti projekti firme ADD prodakšn dobili su novac za sadržaje koji će biti na istoimenom portalu, ali i kruševačkoj Televiziji Plus, navedeno je u rešenju o raspodeli novca projektima u Kruševcu.Pretragom na internetu, navodi UNS, nije moguće naći sajt ADD prodakšn (ADD production), ali i u Registru medija portal sa tim nazivom.Na ovogodišnjim konkursima Ministarstva kulture i informisanja za televizije i internet medije firma ADD prodakšn za dva projekta dobila je ukupno 1,2 miliona dinara.Ta firma je i ranije dobijala milione na medijskim konkursima Ministarstva kulture, ali i kroz pojedinačna davanja.Kroz pojedinačna davanja, koja podrazumevaju dodelu novca bez javnog konkursa i bez ocene komisije, a na osnovu odluke rukovodioca organa nadležnog za poslove javnog informisanja, firmi ADD prodakšn je 2018. godine i prošle godine dodeljeno ukupno 1,5 miliona dinara.Osim kroz pojedinačna davanja, od Ministarstva kulture i informisanja ista firma je 2018. i 2019. godine dobila još 1,5 miliona dinara na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata.Ministarstvo kulture je firmi ADD prodakšn prošle godine dodelilo 1,1 milion, a u 2018. godini 400.000 dinara.Firma ADD prodakšn je, osim u Kruševcu i od Ministarstva kulture, novac dobila i u Vrnjačkoj Banji 250.000 dinara, Aleksandrovcu 350.000, Trsteniku 300.000, Raškoj 300.000, Ćićevcu 200.000 i Varvarinu 100.000.U rešenjima većine lokalnih samouprava ne piše posredstvom kog medija će projekti firme Irene Gašić biti realizovani.Udruženje novinara Srbije podseća da je Agencija za borbu protiv korupcije je 2015. utvrdila kako je Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je, kao gradonačelnik grada Kruševca 2013. i 2014. godine, zaključio ugovore sa firmom ADD prodakšn, čija je vlasnica njegova supruga, kao i društvom BNZ Higijenic, čiji je suvlasnik njegov sin.To, međutim, nije smetalo firmama u vlasništvu porodice direktora BIA godinama da i dalje dobijaju novac poreskih obveznika, što pokazuju i ovogodišnji rezultati na medijskim konkursima u Srbiji, navodi UNS.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.08.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a626535/A-za-gospodju-Gasic-4-6-miliona-pare-na-konkursu-i-za-neregistrovani-portal.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: "A za gospođu" Gašić - 4,6 miliona, pare na konkursu i za neregistrovani portal

"A za gospođu" Gašić - 4,6 miliona na konkursima, pare i za neregistrovan portalAutor:Jelena ZorićFirmi "ADD production" u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora BIA i funkcionera SNS-a Bratislava Gašića, na ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja dodeljeno je najmanje 4,6 miliona dinara, saznaje Udruženje novinara Srbije.Skoro 40 hiljada evra supruga i sin direktora Bezbednosno informativne agencije dobili su na konkurskima od ministarstva kulture i informisanja, kao i na konkursima sedam lokalnih samouprava.Novinarka UNS-a koja je autorka ovog teksta kaže da je imala uvid u dokumenta koja dokazuju koliko je novca građana Srbije uplaćeno kruševačkoj firmi 'ADD production', u vlasništvu Irene Gašić."Ono što smo uočili je da je ta firma u Kruševcu dobila 1,9 miliona evra, za portal koji nije registrovan... To formalno ne sme da se dešava. Takođe, novac je dobila i Televizija Plus, koja je u vlasništvu sina Bratislava Gašića", kaže novinarka UNS-a Jovana Pešić.Firma ADD production je osim u Kruševcu i od Ministarstva kulture, novac za 2020. dobila i od lokalnih samouprava - u Vrnjačkoj Banji - 250.000 dinara, u Aleksandrovcu 350.000, u Trsteniku 300.000, u Raški 300.000, Ćićevcu 200.000 i u  Varvarinu 100.000.U rešenjima većine lokalnih samouprava ne piše preko kog medija će projekti firme Irene Gašić biti realizovani.Nije prvi put, u UNS-u kažu da firme porodice Gašić godinama dobijaju milione na brojnim medijskim konkursima, te je nejasno zašto umesto njih Uprava za pranje novca proverava nezavisne novinare i nevladine organizacije."Ako stavljamo jedan princip legitimnosti da se proverava finansiranje NVO i UNS-a, isto je legitimno da i mi proveravamo poslove supruge Bratislava Gašića. Mi smo rekli šta je naš cilj - to je javni interes, oni nisu rekli šta je njihova sumnja da proveravaju UNS", dodaje Pešić.U UNS-u podsećaju da je Agencija za borbu protiv korupcije 2015. utvrdila da je Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je,  kao gradonačelnik Kruševca 2013. i 2014. godine zaključio ugovore sa firmom 'ADD production' čija je vlasnica njegova supruga, kao i društvom BNZ Higijenic čiji je suvlasnik njegov sin.          

----------------------------------------------------------

Datum: 04.08.2020

Medij: nspm.rs

Link: http://www.nspm.rs/hronika/uns-firmi-supruge-direktora-bia-bratislava-gasica-dodeljeno-vise-od-40.000-evra-na-konkursima-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-javnog-informisanja.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: UNS: Firmi supruge direktora BIA Bratislava Gašića dodeljeno više od 40.000 evra na konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja

Firmi 'ADD production' u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora BIA i funkcionera SNS-a Bratislava Gašića, na ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja dodeljeno je najmanje 4,6 milionaHronika utorak, 04. avgust 2020. Firmi "ADD production" u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora BIA i funkcionera SNS-a Bratislava Gašića, na ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja dodeljeno je najmanje 4,6 miliona dinara, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). UNS navodi da je imao uvid u dokumenta prema kojima je firmi supruge jednog od osnivača SNS više od 39.000 evra dodeljeno na dva konkursa Ministarstva kulture i informisanja, ali i na konkursima sedam lokalnih samouprava. "I ove, kao i prethodnih godina, kruševačka firma 'ADD production' ubedljivo najviše novca inkasirala je u Kruševcu - 1,9 miliona dinara. Međutim, skoro dva miliona dinara iz budžeta Kruševca ovoj firmi je dodeljeno za sadržaje na portalu koji nije registrovan, kao i televiziji koja je u vlasništvu sina direktora BIA Vladana Gašića", navodi UNS. Pretragom na internetu nije moguće naći sajt 'ADD production', niti u Registru medija portal sa tim nazivom, dodaje UNS. To novinarsko udruženje je ukazalo da je ta firma i ranije dobijala milione na medijskim konkursima Ministarstva kulture, ali i kroz pojedinačna davanja. "Kroz pojedinačna davanja, koje podrazumeva dodelu novca bez javnog konkursa i bez ocene komisije, a na osnovu odluke rukovodioca organa nadležnog za poslove javnog informisanja, 'ADD production' je 2018. i prošle godine dobio ukupno 1,5 miliona dinara", dodaje se. Osim kroz pojedinačna davanja, od Ministarstva kulture i informisanja ista firma je 2018. i 2019. godine dobila još 1,5 miliona dinara na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata. Ministarstvo kulture je 'ADD production' prošle godine dodelilo 1,1 milion, a u 2018. godini 400.000 dinara. Firma 'ADD production' je osim u Kruševcu i od Ministarstva kulture, novac dobila i u Vrnjačkoj Banji (250.000 dinara), Aleksandrovcu (350.000), Trsteniku (300.000), Raškoj (300.000), Ćićevcu (200.000) i Varvarinu (100.000). "Agencija za borbu protiv korupcije je 2015. utvrdila da je Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je kao gradonačelnik Kruševca 2013. i 2014. godine zaključio ugovore sa firmom 'ADD production' čija je vlasnica njegova supruga, kao i društvom BNZ Higijenic čiji je suvlasnik njegov sin", saopštio je UNS. (Beta, N1)  

----------------------------------------------------------

Datum: 04.08.2020

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Irena Gašić dobila sredstva za medijske projekte

Spiker:Firmi ADD Production u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora BIA i funkcionera SNS Bratislava Gašića, na ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja dodeljeno je najmanje 4,6 miliona dinara, saznaje Udruženje novinara Srbije. Jelena Zorić, reporter:Skoro 40.000 evra supruga i sin direktora Bezbednosno-informativne agencije Bratislava Gašića dobili su na konkursima od Ministarstva kulture i informisanja, kao i na konkursima sedam lokalnih samouprava. Novinarka Udruženja novinara Srbije, koja je autorka ovog teksta, kaže da je imala uvid u dokumenta koja dokazuju koliko je novca građana Srbije uplaćeno kruševačkoj firmi ADD Production, u vasništvu Irene Gašić.Jovana Pešić, Udruženje novinara Srbije:Ono što smo uočili u Kruševcu, da je ova firma dobila 1,9 miliona dinara i to za portal koji nije registrovan i to formalno ne sme da se dešava, a takođe Televizija Plus dobila je novac, a njen vlasnik je sin Bratislava Gašića. Jelena Zorić, reporter:Firma ADD Production je osim u Kruševcu i od Ministarstva kulture novac za 2020. godinu dobila i od lokalnih samouprava: u Vrnjačkoj Banji 250.000 dinara, Aleksandrovcu 350.000 dinara, Trsteniku 300.000, Raškoj 300.000, Ćićevcu 200.000 i Varvarinu 100.000 dinara. U rešenjima većine lokalnih samouprava ne piše preko kog medija će projekti firme Irene Gašić biti realizovani. Nije prvi put. U UNS-u kažu da firme porodice Gašić godinama dobijaju milione na brojnim medijskim konkursima, te je nejasno zašto umeto njih Uprava za sprečavanje pranja novca proverava nezavisne novinare i nevladine organizacije. Jovana Pešić, Udruženje novinara Srbije:Jer, ako ostavimo jedan princip legitimnosti da se proverava finansiranje nevladinih organizacija i UNS-a, isto je legitimno je i da mi proveravamo tokove novca firme supruge Bratislava Gašića. Međutim, ono što naš cilj jeste javni interes, a oni nisu rekli upravo koje je njihova osnovana sumnja, zbog čega oni žele da stave pod kontrolu jednu od najstarijih i najvećih organizacija u Srbiji kao što je UNS. Jelena Zorić, reporter:U UNS-u podsećaju da je Agencija za borbu protiv korupcije 2015. godine utvrdila da je Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je kao gradonačelnik Kruševca 2013. godine i 2014. godine zaključio ugovore upravo sa firmom ADD Production, čija je vlasnica njegova supruga, kao i društvo BNZ Higijenik, čiji je suvlasnik njegov sin. Jelena Zorić, N1, Beograd.            

----------------------------------------------------------

Datum: 04.08.2020

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Prodaja Sava centra

Grad Beograd objavio je novu prodaju. Ovoga puta na listi se ponovo našao Sava centar, ali i Beograđanka. Kao glavne razloge za takav potez, gradski čelnici navode - dugovanja i poslovanja sa velikim minusom, koji u oba slučaja idu na teret gradske kase. Ipak, ostaje nejasno zbog čega se objekti nude po daleko nižim cenama od procenjenih?U čijim rukama će završiti čuveni beogradski simbol Sava centar? Sa prodajom se počelo još 2016, kada je Gradski zavod za veštačenje procenio da zdanje na Novom Beogradu vredi 108 miliona evra. Uprkos tome, gradski čelnici su za prodaju tražili upola manje. Slično je bilo i 2017. godine, kada je zabeležena još jedna neuspela prodaja. Ipak, zamenik gradonačelnika Goran Vesić izlazi s novom ponudom."Kupac će morati da plati najmanje 27,4 miliona evra koliko iznosi početna cena, ali će morati i da se obaveže da će u roku od pet godina, uloži najmanje 50 miliona evra u rekonstrukciju čuvenog kongresnog centra", rekao je Vesić.A da li je cena čuvenog kongresnog centra, ipak potcenjena? Jer iako je "Delta holding" biznismena Miroslava Miškovića, poslednjih godina nekoliko puta nudio i više novca nego što je Grad tražio, vlasnik Sava centra nije i postao. Iako, gradski čelnici kao razlog prodaje uglavnom navode dugovanja i poslovanje sa "debelim" minusom, pojedini stručnjaci kažu da je po sredi nešto drugo."Nikako mi nisu prihvatljivi razlozi da Beograd nema dovoljno novca da uloži u rekonstrukciju i mislim da je to priča za malu decu i da novca uvek ima, pošto vidim da ovih dana kipi na sve strane i meni to nekako izgleda da tu nisu baš do kraja čista posla... Zato što pratim Sava centar prilično dugo i znam kolika je bila ranije cena, kako se to nameštalo - spuštalo, niko nije bio zainteresovan, odnosno jeste, pa nije, bojim se da će i ovaj simbol Beograda završiti kao i mnoge druge fabrike Srbije u nekim tajkunskim rukama za male pare", ocenjuje Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta.Na spisku za prodaju ovoga puta našla se i Beograđanka. Zbog toga što, kako je rečeno, pravi velike gubitke, Grad Beograd je krajem jula na porodaju stavio deo objekta, po početnoj ceni od 20,6 miliona evra. Međutim, iako je procena da je cena niska, zaiteresovanih za sad nema."Mi smo imali taj dodatni paradoks da je sve pod velom neke netransparentnosti, tako da se i na javnom otvaranju ponuda nije pojavila ni komisija koja je te ponude trebalo da otvori. Oni prvo uništavaju te objekte, iz njih isisavaju svu vrednost koja je u njima postojala samom izgradnjom, samom lokacijom i kada su oni toliko uništeni onda oglašavaju da ih prodaju i ta cena bude mnogo manja nego što ti objekti zapravo vrede", tvrdi Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd.Prodaja Sava centara i Beograđanke ispod cene prema oceni stručnjaka je nedopustiva. Jer, kako kažu, državi bi bilo bolje da nađe strateškog partnera sa kojim bi ušla u javno-privatno vlasništvo, što bi zadržalo realnu cenu, ali i namenu objekata.

----------------------------------------------------------