Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 29.08.2020

Medij: Alo     Strana: 3

Rubrika: v.i.p.

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Lažni šef Uneska sada je savetnik Zorana Lutovca

Lažni šef Uneska sada je savetnik Zorana Lutovca

Vojin Rakić, koji se u proteklih mesec dana oglašavao u javnosti kao šef katedre za bioetiku Uneska, kritikujući sa te pozicije Srbiju kao jednu od četiri zemlje u kojima su restriktivne mere zloupotrebljene, zbog čega je dobio upozorenje Uneska da ne koristi ime, akronim i logotip te organizacije i lažno navodi javnost da veruje da je deo Uneska, danas je predstavljen kao savetnik predsednika DS Zorana Lutovca.

U pismu koje je Rakiću uputio Unesko, a mediji ga preneli pre dva dana, navodi se:

- Predstavljate se kao šef Une skove katedre za bioetiku za Evropu, što lažno navodi javnost da vc ruje da up ravljate

organizacijom koja je zvanično deo Uneska. Osim toga, izdavali ste saopštenja i davali izjave u vezi sa nacionalnom politikom u Srbiji koristeći logotip Uneska, što je u suprotnosti sa politikom ove organizacije.

Na pitanje novinara na jučerašnjoj konferenciji za štampu DS-a

da li se ispravno predstavlja, Rakić je odgovorio potvrdno i rekao da ne zna da li je pismo koje se autentično.

- Videćemo šta će pokazati istraživanje, ali će ga biti. Videćev mo da li je u pitanju ujdurma ili su to plasirali oni što su se osetili prozvanim - sugeriše Rakić i tvrdi da ima dokumenta da se protiv njega ne vodi nikakav

postupak i da ga svetska, kako kaže, Uneskova katedra za bioetiku u Haifi u potpunosti podržava.

Katedra za bioetiku postoji na Univerzitetu Haifa, u Izraelu, a iz Uneska je i ranije poručeno da ta katedra nije ni u kakvoj vezi s tom međunarodnom organizacijom UN. Na konferenciji za medije, DS je podelio Rakićevu biografiju, u kojoj stoji da je on redovni profesor i naučni savetnik, da je direktor Centra za bioetičke studije i šef Uneskove katedre za bioetičku edukaciju.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.08.2020

Medij: Alo     Strana: 1,2,3

Rubrika: Aktuelno

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: UNAKAZILI LICE PATRIJARHU PAVLU

Dodik: Očekujem da izhori proteknu mirno Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, izjavio je da očekuje da izbori u Crnoj Gori proteknu mirno i dataj dan bude dan demokratskog izražavanja volje građana Crne Gore, a ne dan podela i dodatnog raspirivanja napetosti koja je bila izražena u predizbornom vremenu. On je istakao da su odnosi RepublikeSrpske sa zvaničnom Crnom Gorom poslednjih meseci na određeni način poljuljani, upravozbogodnosa crnogorskih vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- Ali nadam se da će buduća vlasttu grešku, učinjenu usvajanjem spornogzakona, ispraviti odmah po okončanju izbora - rekao je on.

Dukannvić: Opuzicija je plaćena MiloĐukanovicje ostro kritikovao opoziciju, za koju je rekao da građanima nudi samo destrukciju države i potčinjavanje interesima drugih, da su im patroni Srpska pravoslavna crkva, crnogorski i srpski tabloidi... - Oni nude samo destrukciju svoje države i potčinjavanje interesima drugih, jersu ili svesni da nemajusposobnost da upravljaju državom ilito radejersu zato dobro plaćeni - rekao je Đukanović.

Hrabri u gomili, još hrabriji kad treba nešto da oskrnave.

Pristalice Mila Đukanovića iz mesta Radovanovići kod Kotora rešile su da se obračunaju sa slikom patrijarha Pavla, na koju su bacili crvenu boju u pokušaju, valjda, da još jednom pokažu da sve što ima veze sa SPC za režim nije oku ugodno u Montenegru.

Kada je reč o protivnicima aktuelnog predsednika, oni se odavno nalaze na meti režima, pa su tako Marku Milačiću iz partije Prava Crna Gora stigle jezive pretnje uz poruku: „Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji“.

- Sva mržnja vam je uzalud. Pobedićemo vas ljubavlju i za vas same - pomčio je Milačić.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane u poslednjoj analizi u vezi sa izborima u Crnoj Gori navodi da će DPS osvojiti maksimalno 25 mandata, a da bi sve preko toga predstavljalo krađu.

- Poređenje između Belomsije i Crne Gore nudi odličnu ilustraciju i analizu da li EU ima dvostruke standarde za belomskog predsednika Aleksandra Lukašenka i predsednika Crne Gore Mila Đukanovića (DPS), čiji je režim na vlasti u Cmoj Gori već 31 godinu. Osim toga, Đukanović kao glavni komandant jedne vojske NATO

direktno je povezan sa ratnim zločinima počinjenim od 1991. do 1 995,

kao i sa (međimarodnim zločinom i korupcijom. Njegov ministar odbrane povezan je sa paravojnom jedinicom „Beli orlovi“, koja je počinila brojne zločine tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Istovremeno, Crna Gora je postala punopravna članica NATO, koji je najjača vojno-politička alijansa i koji pridaje veliki značaj ispunjenju demokratskih standarda. Kao rezultat toga, Đukanović je „otvoreno pitanje“ za vođstvo NATO jer ozbiljno podriva imidž i kredibilitet NATO, posebno u jugoistočnoj Evropi. Istraživanja javnog mnjenja predviđaju visoku izlaznost na predstojećim izborima, koja će preći 70 odsto. Odnos snaga između vladajućeg bloka i opozicije trenutno ide u prilog opoziciji. lako DPS na raspolaganju ima neograničene fmansijske i druge resurse, mogao bi da pobedi samo u slučaju (pred)izbornih manipulacija i izbornih prevara. Prema anketama, Demokratska partija socijalista može osvojiti najviše 25 mandata, a sve iznad toga bilo bi rezultat prevare na izborima.

Analitičari postavljaju sledeće pitanje - da li će EU priznati rezultate parlamentamih izbora u Cmoj Gori, koji će se održati 30. avgusta 2020, a zatim sazvati vanredni samit EU, kao što je bio slučaj u slučaju predsedničkih izbora u Belomsiji, i ponašati se s tim u skladu zbog rigoroznih i neregulamih izbora, jer bi bilo šta preko 25 mandata pokazalo izbornu prevam. Još jedna paralela između belomskog lidera Lukašenka i predsednika Cme Gore Đukanovića povezana je sa njihovim dugim „služenjem“ na najvišim pozicijama u svojim zemljama. Međutim, Đukanovićevrežim traje pet godina više od Lukašenkovog i Lukašenko nije bio umešan u ratne zločine, za razliku od Đukanovića. E. A.

Bolesni glasaju pismom

Ministarstvo zdravlja Crne Gore izdaloje danas naredbu kojom je propisan način glasanja građana, pa ćetako oni u

samoizolaciji tu dužnost obaviti u posebnom terminu, dok će oni na bolničkom lečenju glasati pismom, uz poštovanje svih propisanih mera.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.08.2020

Medij: Danas     Strana: 8

Rubrika: Bez naslova

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Da li je kućni zatvor privilegija samo za „odabrane“?

Da li je kućni zatvor privilegija samo za „odabrane"? 99

Građani u Srbiji su sa dobrim razlogom uznemireni zbog kriminala. Mnogi od njih više nikom ne veruju i sumnjaju da će kaznu zatvora u kućnim uslovima izdržavati samo „odabrani", javne lićnosti, političari, pevači, sportisti, tajkuni. Zaštoje totako? Zašto su građani izgubili poverenje u pravosuđe? Kojeza to kriv? Zašto instituti kojima teži savremeno krivično pravo nisu odgovarajuće prihvaćeni u široj društvenoj zajednici u Srbiji? Odgovore na ova pitanja možemo pronaći samo ako budemo informisani. Zato ne dozvolite da budete manipulisani - tražite da budete informisani. Donosite samostalne zaključke. Pre nego što nađete odgovor na početno pitanje, saznajte šta bi sve trebalo da znate o kućnom zatvoru.

Kućni zatvor nije posebna vrsta kazne već samo jedan od zakonom predviđenih načina izvršenja kazne zatvora. Izriče je isključivo sud po sprovedenom zakonitom postupku. Osuđeni kaznu zatvora ne izdržava u zatvorskoj ćeliji, već u prostorijama u kojima stanuje i to sa ili bez elektronskog nadzora. Sud ne može ovakvu odluku da donese po svom nahođenju, kada mu se prohte, već samo kada su za to ispunjeni zakonom propisani uslovi.

Da bi kazna zatvora bila izvršena u kućnim uslovima, okrivljeni ne sme biti osuđen na kaznu zatvora u dužem trajanju od godinu dana. Ne sme biti osuđen za krivično delo protiv braka i porodice kojim je oštečeno lice sa kojim živi u porodičnom domaćinstvu, ali ni za neka druga krivična dela, kao što je neovlašćeno držanje opojnih droga u velikoj količini.

Sud, da bi odredio ovakav način izvršenja kazne, mora da utvrdi da s obzirom na ličnost, raniji život i držanje okrivljenog posle učinjenog krivičnog dela, stepen krivice kao i druge okolnosti, neće biti neophodno izdvajanje osuđenog u zatvor. Mora da utvrdi da će izricanje kućnog zatvora dovoljno uticati na okrivljenog, ali i druge da ne vrše krivična dela, kao i da će predstavljati društvenu osudu koja ćedoprinetijačanju morala i učvršćivanju obaveze poštovanja zakona te biti „pravedna odmazda" za učinjeno krivično delo.

Potrebno je da budu ispunjeni i tehnički uslovi koji omogućavaju ovakav vid izvršenja kazne tj. da je osuđeni vlasnik prostorija ili da ima prijavljeno prebivalište na toj adresi i dozvolu vlasnika za instaliranje opreme, struju i fiksni telefon bezdvojnika.

Zašto je to potrebno? Elektronski nadzor se vrši preko računarskog sistema koji se prekotelefonske linije povezuje sa odašiljačem, kolokvijalno „nanogicom" koju je osuđeni dužan neprestano da nosi. Aparatprijemnik uključuje se u utičnicu telefona i u strujni priključak. Pored toga postoji i „baza" koja se postavlja u stan i koja se ne sme pomerati. U upravi za izvršenje krivičnih sankcija postoji server preko koga se komunicira sa elektronskom opremom u stanu i na taj način beleži svako prekoračenje dozvoljenog kruga kretanja. Čak i kada nestane struja, baza baterije će narednih 48 sati beležiti svako kretanje. Nanogica se može koristiti više puta, neškodljiva je po zdravlje, gumirana i otporna na vodu i udarce. Svako neovlašćeno nasilno skidanje takođe se automatski registruje.

Izvršenje kućnog zatvora bez elektronskog nadzora prati poverenikza izvršenje krivičnih sankcija putem najavljenih i nenajavljenih poseta kao i telefonskih provera putem fiksnog telefona.

Staje zabranjeno

osuđenicima koji kaznu zatvora izdržavaju u kućnim uslovima?

Oni ne smeju samovoljno da napuštaju prostorije u kojima stanuju jer ako to učine jednom u trajanju od 12 časova ili 2 puta u trajanju od b časova, sud će odrediti da ostatak kazne izdržavaju u zatvoru.

Zašto je kućni zatvor dobar za osuđenike a i za sve nas? Kućni zatvor ima niz pogodnosti. Njime se izbegavaju negativni efekti zatvaranja Ijudi i to kako u fizičkom smislu - zbog nedostatka kretanja, vazduha, svetlosti, opasnosti od zaraznih bolesti, seksualnog zlostavljanja pa i većeg procenta smrtnosti, tako i u psihološkom i društvenom pogledu.

U psihološkom smislu izdržavanje kazne u zatvorima često dovodi do gubitka samopouzdanja, emocionalne napetosti, monotonije, degradacije intelektualne sfere ličnosti. Prekid veze sa spoljašnjim svetom, a naročito sa porodicom, često prouzrokuje težak šok i emocionalnu okamenjenost, dovodeći do slabljenja vere u budućnost i stvara strah od života na slobodi. Psihoze, depresije, povlačenje u sebe gotovo da su redovna stanja koja se na ovaj način izbegavaju.

Kućni zatvor je pozitivan i u društvenom pogledu, pa tako i u odnosu na samu porodicu osuđenika. Ovakav način izdržavanja kazne mnoge je spasio od razvoda braka. Statistički podaci govore da se 70 odsto brakova razvede prilikom odlaska na izdržavanje kazne u zatvor. Pogodnost su za porodicu i u ekonomskom smislu jer osuđenik može da nastavi, pod određenim uslovima, sa radom pa i izdržavanjem porodice, a i manji su problemi dece zbog reakcije sredine koja odlazak u zatvor tretira kao „Ijagu za ceoživot". Osuđeni u kućnom zatvoru može da nastavi da radi, da se školuje, da obavlja poljoprivredne radove, da se leči. Odlukom direktora uprave on može iz svih ovih, a i nekih drugih razloga napuštati prostorije u kojima stanuje. Pored toga ima i pravo na šetnju dva sata dnevno u periodu od 13 do 17 časova.

Osuđenici su svesni svih ovih pogodnosti zbog čega se samo manje od 10% ne pridržava propisanih zabrana i bude upućeno da ostatak kazne izdrži u zatvoru. Retki su slučajevi povrata, a troškovi izdržavanja kazne su višestruko smanjeni. Jedan osuđenik u zatvoru državu dnevno košta 15 do 20 evra, što na godišnjem nivou iznosi oko 7.300 evra. Budući da jedan uređaj za elektronski nadzor prosečno košta oko 3.000 evra i može se koristiti u više navrata, jasno je kolike su uštede za sve nas kao poreske obveznike.Ovakavvid izdržavanja kazne odvraća osuđene od ponovnog vršenja krivičnih dela, ali i višestruko rasterećuje

pravosuđe, jer se postupci češće okončavaju zaključivanjem sporazuma o priznanju krivice, te se izbegavaju visoki troškovi suđenja.

Stepen rizika i recidivizam (ponavljanje krivičnih dela) Statistički podaci istraživanja koje je sprovelo Ministarstvo pravde Republike Srbije 2008. godine u okviru projekta uvođenja alternativnih sankcija kao odgovor na probleme koji se javljaju u zatvorskom sistemu, upućuju na zaključakda su visoke stope recidivizma zabeležene naročito kod kratkotrajnih kazni zatvora. Razlozi za to vezuju se ne samo za upoznavanje sa Ijudima iz kriminalnog miljea, već i zbog nemogućnosti da se u kratkom vremenskom trajanju organizuje postupak rehabilitacije, zbog čega izostaje efekat i individualne i generalne prevencije. S druge strane, stepen rizika od recidivizma - ponovnog vršenja krivičnih dela, mnogojeveći kod osuđenih na kaznu zatvora od onih koji su osuđeni na kućni zatvor. Stepen rizika recidivizma IQR, prema ovom istraživanju, kod osuđenika na kaznu zatvora iznosi 17, a kod kućnog zatvora samo 7. Stepen rizika gotovo je identičan kod onih koji ovu kaznu izdržavaju uz primenu elektronskog nadzora i bez njega i kreće se u vrednostima IQR od približno 7. Samo prošle godine u Srbiji je oko 1.000 osuđenika čekalo na nanogicu U psihološkom smislu izdržavanje kazne u zatvorima često dovodi do gubitka samopouzdanja, emocionalne napetosti, monotonije, degradacije intelektualne sfere ličnosti Prekid veze sa spoljašnjim svetom, a naročito sa porodicom, često

prouzrokuje težak šok i emocionalnu okamenjenost Statistički podaci govore da se 70 odsto brakova razvede prilikom odlaska na

izdržavanje kazne u zatvor Navedeno upućuje na zaključakda kaznu zatvora treba izreći samo onda kada se nijednom drugom blažom kaznom ne može ostvariti efekat kažnjavanja.

Šta kažu statistički podaci? Odgovor na početno pitanje možda se može pronaći i u statistici. U decembru 2019. u kućnom zatvoru nalazile su se 1.802 osobe. Od toga 702 osuđenika je kućni zatvor izdržavalo sa elektronskim nadzorom, a 1.100 bez ovakvog nadzora. Koji su nedostaci? Samo prošlegodine u Srbijijeoko 1.000 osuđenika čekalo na nanogicu. Nedostatak elektronskih uređaja,ali i manjakzaposlenih poverenika doveo je do ozbiljnih kašnjenja u izvršenju kazne kućnog zatvora. Evropske države na 100.000 stanovnika imaju 5,8 poverenika dok Srbija ima 1,5. Ova situacija dovela je i do zastarevanja izvršenja određenog broja kazni, pri čemu Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, dakle izvršna vlast, određuje prioritet u izvršenju, a ne sudska vlast.

Posle svega, možda će vam napisi nedavnih novinskih članaka poput „Dinkićeva ministarka osuđena na kućni zatvor", „Skandal, sirotinja zbog dugova ide na robiju, a za ovo nasilje se dobija kućni zatvor", „Kućni zatvor spas za budžet, ali će samo odabranima biti odobren", delovati kao populistički, demagoški i neargumentovan napad na pravosuđe. Nosioci političke vlasti koji su izvorno odgovorni za stvaranjeambijenta u komeće pravosuđe delovati, neretko svojim neprimerenim izjavama preko nedovoljno slobodnih i neobučenih medija kompromituju i najpraktičnija rešenja i institute savremenog krivičnog prava. Zatoje sudska vlast u obavezi prema strankama u postupku, ali i svim građanima da svoje odluke što boljeobrazloži konkretnim razlozima i svoj rad učini u što većoj meri transparentnim.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.08.2020

Medij: Danas     Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: Mirjana R. Milenković

Teme: Korupcija

Naslov: Lečić: Lutovac fingira legalizam sa jednom potpredsednicom

Predsednik DS dao rok od dva dana frakciji u stranci da "prestane sa obmanama"

Lečić: Lutovac fingira legalizam sa jednom potpredsednicom

Beograd /// Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, zatražio je od funkcionera frakcije unutar DS koja je raspisala unutarstranačke izbore za 26. septembar da prestanu da se lažno predstavljaju i da u roku od dva dana obaveste javnost o svemu. U protivnom i protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak, kao što je to već slučaj sa šestoricom funkcionera DS.

Odgovarajući na prozivke Lutovca, Branislav Lečić, kandidat za predsednika stranke na septembarskim stranačkim izborima, kaže za Danas da je pitanje ko je zapravo legalan u DS, a da to svakako nije Zoran Lutovac, koji sa jednom potpredsednicom fingira legalizam. Predsednik DS je odgovarajući na pitanje šta je sa najavljenim disciplinskim postupcima protiv Lečića i još nekoliko članova stranke, kazao da će oni biti sprovedeni.

- Disciplinske mere protiv onih koje smo najavili biće sprovedene, a juče smo imali Predsedništvo gde je jednoglasno doneta odluka o tome i upućen je zahtev onima koji obmanjuju javnost i lažno se predstavljaju da sa time prestanu i da istinito obaveste javnost o svemu, kao i da to urade neodložno, a najkasnije u roku od dva dana - objasnio je Lutovac i dodao da ako to ne učine u pomenutom roku, Predsedništvo je, kako je rekao, predložilo da se sprovedu disciplinski postupci i protiv onih prema kojima do sada nije pokrenut postupak, a učestvuju u obmani građana Srbije.

Inače, na sednici Glavnog odbora održanoj u Šapcu, Etički odbor DS je pokrenuo disciplinski postupak protiv Balše Božovića, Radoslava Milojičića Kene, Slobodana Milosavljevića, Branislava Lečića i Gorana Jaića zbog, kako je navedeno, "pokušaja preotimanja stranke".

Reagujući na poziv predsednika DS da više ne obmanjuju javnost, Branislav Lečić za naš list kaže da je politička kriza u DS završena raspisivanjem izbora za 26. septembar.

- Organizacioni odbor je do izbora preuzeo upravljanje strankom. Lutovac je još predsednik stranke i on nažalost ne učestvuje na izborima. Predsednik Izvršnog odbora je smenjen odlukama većine na Glavnom odboru u Madlenianumu. Većina potpredsednika nije sa Lutovcem, većina članova Glavnog odbora takođe. Lutovac figurira legalizam sa jednom potpredsednicom i poverenicima, ljudima koje stranka ne prepoznaje ko su. Ko je onda ovde legalan - pita Lečić.

Poput predsednika DS i Lečić poziva drugu stranu, odnosno Lutovca, da objavi imena još pet osoba iz DS koja su poznata.

- Njegova pretorijanska garda poverenika koje je raspuštanjem 86 opštinskih odbora postavio kao glasačku mašinu u GO stranke je grubo kršenje statuta i potpuno je nelegalna, jer poverenici nemaju pravo odlučivanja. Većina u DS je prepoznala ovu nameru da se stranka otme i stavi u službu politike koja nema programske ciljeve i koju ne mogu da podrže, politički, proceduralno i etički. Na moju veliku žalost, Lutovac i pored konstantnih poziva da se trgne i priključi izvornim principima DS-a, već duže vreme kao da sam sebe otuđuje i od stranke i od njene politike. Ako pobedim na izborima, još jednom ću ga pozvati da se vrati u jato i, ako pobedim, nikoga neću izbaciti iz stranke - poručuje Lečić Lutovcu.

Mirjana R. Milenković

  • Kandidat za predsednika

DS tvrdi da je Organizacioni odbor preuzeo upravljanje strankom do stranačkih izbora

----------------------------------------------------------

Datum: 29.08.2020

Medij: Danas     Strana: 24

Rubrika: Poslednja

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: PITANJE & ODGOVOR

Kako komentarišete izjavu premijerke Ane Brnabić da su prošla vremena kada su javni resursi korišćeni za pravljenje privatnih kompanija?

Zoran Gavrilović sociolog

Toje izjava politikantkinje koja ranije nesankcionisane zloupotrebe koristi da opravda i zaštiti iste nezakonitosti koječine Ijudi izvlasti. Na taj način od Srbije pravi državu političkog kapitalizma, gde se kapital stiče uz pomoćvlasti.

Branko Pavlović privatizacioni savetnik Upravljanjejavnom preduzećima i javnim dobrima uopšte u Srbiji je katastrofalno.Takođe, pored neadekvatnog upravljanja državnom imovinom prisutni su i brojni slučajevi korupcije. Zbog takvog nakaradnog poslovnog ponašanja Srbija gubi godišnje dve milijarde evra. Stoga ne bih mogao da se složim sa izjavom premijerke Ane Brnabić sem u onom delu u kome ona kaže da to što se tako nešto dešavalo i ranije nije dobro. Željko Veselinović predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Tačno je da su se za vreme

prethodnevlasti koristili javni resursi za pravljenje privatnih firmi.To je u doba kada je državu vodila Demokratska stranka svakako bilo prisutno. Međutim, aktuelna vlast ne § samo da nije, kako tvrdi premijerka i Ana Brnabić, prekinula sa tom s praksom većje na tom planu gora od : prethodne i taj štetni proces sprovodi 5 otvorenije. Shodnotome,javni i resursi se koriste kako bi se novac - slivao u džepove Ijudi bliskih vlastima. Što je neko više u hijerarhiji vlasti, to je u većoj mogućnosti da unosne poslove obezbeđuje sebi bliskim Ijudima.

Jelisaveta Vasilić članica Saveta

za borbu proliv korupcije Premijerka je rekla daTelekom treba štititi jer je javno preduzeće.To do sada nismo imali, jer Telekom tvrdi da on nije javno preduzeće i da se na njega ne odnose zaštitne mere iz Zakona o javnoj svojini. Ona je priznala da je tojavna svojina i da je treba štititi. Savet će sigurno da zaštiti javnu svojinu, počeli smo da pišemo niz referata koji se odnose na to kako država štiti javnu svojinu. Rezultate ćemo videti na kraju, ali mislim da se ona ovde uopšte ne štiti.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.08.2020

Medij: Danas     Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Božidar Andrejić

Božidar Andrejić

Gledam

Lukašenka sa "kalašnjikovim". Kad li će

dizajneri da se dosete daprave luksuzne modele za samodršce i populiste? Išlo bi.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.08.2020

Medij: Danas     Strana: 12

Rubrika: Globus

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Navaljni se oporavlja

Navaljni se oporavlja

Berlin /// Zdravstveno stanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog pokazuje znake „određenog poboljšanja", saopštila je juče uprava berlinske bolnice gde se leči od posledica trovanja u Rusiji - kako navode nemačke vlasti. „Postoje određena poboljšanja simptoma uzrokovanih unošenjem supstance grupe inhibitora holinesteraze", saopštila je bolnica Šarite i dodala da je Navaljni i dalje u indukovanoj komi i na aparatu za veštačko disanje. Uprava bolnice je dodala da lekari za sada ne mogu još da se izjasne da li će Navaljni imati dugoročne posledice „teškog Irovanja". Navaljni, veliki kritičar Kremlja, koji je obelodanio korupciju u vrhu države, primljen je 20. avgusta na reanimaciju u bolnicu u Omsku, pošto mu je pozlilo. On je dva dana kasnije prebačen u Nemačku gde su lekari zaključili da ima „tragova I rovanja". Beta - AFP

----------------------------------------------------------

Datum: 29.08.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 6

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Lukašenko preti recipročnim merama

EVROPSKA UNIJA UVELA SANKCIJE BELORUSIJI

Lukašenko preti recipročnim merama

MINSK: Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko zapretio je recipročnim merama kao odgovor na uvođenje sankcija Evropske unije protiv te zemlje zbog rezultata predsedničkih izbora koje ne priznaje opozicija, ali ni EU i SAD. Lukašenko je pozvao evropske države da razmisle o svojoj budućnosti u slučaju da Belorusija bukne. „Neophodno je smiriti situaciju. I oni spolja to treba da urade. Trebalo bi da se fokusiraju na sebe, da zastanu i pomisle šta bi bi bilo sa Evropom ako bukne ovde”, rekao je Lukašenko na sastanku sa radnicima u regionu Vitebsk, prenosi Belta.

On je podsetio na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi TASS. „Ne žele zato Rusi da brane Belorusiju. Mi to možemo sami. Ali mi i ruski predsednik znamo šta može da se desi ako pogrešimo”, rekao je Lukašenko. „Dao sam instrukcije vladi da podnese predlog da se svi trgovinski tokovi iz luka u Litvaniji usmere na druge. Da vidimo kako će živeti s tim”, rekao je Lukašenko. Lukašenko je takođe naložio borbenu gotovost polovine vojske kao odgovor na “pretnje Zapada”, prenosi Rojters. Ministri spoljnih poslova EU na neformalnom sastanku u Berlinu zatražili su da se što pre sastavi i primeni lista za sankcionisanje osoba odgovornih za prevaru na izborima i nasilje na ulicama Belorusije.

Na ovoj listi će se, po svemu sudeći, u dogledno vreme naći i ime

[ef diplomatije EU Žozep Borel potvrdio je da će lista obuhvatiti i osobe na visokim političkim pozicijama. Borel je nakon predsedvanja Savetom EU ponovio punu podršku Unije beloruskoj nezavisnosti i suverenitetu. Ministri su još jednom osudili nasilje nad beloruskim narodom i pozvali vlasti da se angažuju na inkluzivnom dijalogu kako bi se izašlo iz krize.

Neke zemlje su se izjasnile za umereniji pristup u zavisnosti od toga hoće li predsednik Lukašenko prihvatiti da pregovara sa beloruskom opozicijom ili ne. „Beloruske vlasti bi trebalo da prihvate predlog OEBS o posredovanju u dijalogu. Kao EU mi ćemo to podržati na svaki mogući način”, poručio je Borel. ¦

----------------------------------------------------------

Datum: 29.08.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Ne mešamo se u izbore u Crnoj Gori

MINISTAR ODBRANE APEKSADAR VULIN

Ne mešamo se u izbore

u Crnoj Gori

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se Srbija ne meša u izborni proces Crne Gore, ali da ipak ne može da ne podrži srpski narod koji tamo živi. Naveo je da sa zabrinotušću prati dešavanja pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori raspisane za 30. avgust, ali da veliku sumnju izazivaju slučajevi objavljivanja falsifikovanih dokumenata.

- Nadam se da niko neće biti toliko lud da se igra voljom građana Crne Gore i pokuša da je promeni - istakao je Vulin.

Komentarišući pridruživanje Srbije Deklaraciji Evropske unije o predsedničkim izborima u Belorusiji, Vulin je rekao da Srbija treba da bude pragmatična jer je većina njenih građana i političkih stranaka za EU. - Nije tajna da nisam pristalica EU, i da naiđe na odbojnost kod mene sve što dođe iz EU. Ali, većina građana i partija u Srbiji su za EU i to mora da se poštuje. Srbija treba da bude pragmatična - naglasio je Vulin.

Govoreći o odnosima s BiH i Federacijom Bosne i Hercegovine, Vulin je ocenio da „svaki napad” na Republiku Srpsku i „pokušaj umanjenja” njenih ovlašćenja predstavlja napad na Dejtonski sporazum i položaj Srba u BiH.

- Poštujte RS, možda je ne volite, ali je poštujte. Mi volimo RS, ali, eto, poštujemo BiH. Nemojte stalno pretiti sukobom na Balkanu. Kad ste takve reči čuli od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ili mene? -upitao je Vulin. ¦

----------------------------------------------------------

Datum: 29.08.2020

Medij: Informer     Strana: 3

Rubrika: Udarne vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: ZELENOVIC ODLAŽE IZBORE DA SAKRIJE PLJAČKU U ŠAPCU

ZELENOVIC ODLAZE IZBORE DA SAKRIJE PUACKU U SAPCU

? dlazeći gradonačelnik

Šapca NebojšaZelenović na sve načine pokušava da odloži ponavljanje izbora u ovom gradu koje je izgubio 21. juna! On, tvrde upućeni, pokušava da kupi vreme kako bi prikrio tragove dvadeset godina duge vladavine funkcionera DS u ovom gradu.

Zbog toga Zelenović već nedeljama odbija da ukine vanrednu situaciju u ovom gradu, iako je epidemija koronavirusa pod apsolutnomkontrolom i poslednjih nedelju dana dnevno ima od nula do jednog zaraženog. Ukidanje vanredne situacije preporučio mu je iZavod za javno zdravlje Šapca na osnovu stručne procene epidemiologa, ali se Zelenović o njihovo mišljenje oglušio. On se sada dosetio da zatraži mišljenje republičkog Kriznog štaba, da bi kupio dodatno

vreme, iako ih nije pitao za mišije-, njekadaje proglasio I vanrednu situaciju. - Kada je

izgu b i o izboreušapcu 21. juna, osvojivši 11.000 glasova manje od SNS i liste Aleksandar Vučić, on je tražio način kako da sebi kupi vreme da se pripremi za ponavljanje izbora na 27 biračkih H mesta. Sve stanje da gubi ida naprednjaci imaju 14 odborničkih mesta više, a očekuju još ubedljiviju pobedu nakon ponavljanja izbora - kaže naš izvor iz Šapca.

Poverenik SNS i kandidat za gradonačelnika Šapca Aleksandar Pajić ističe da Zelenović odugovlačenjem hoće da prikrije tragove svog lopovluka.

- Bivši gradonačelnik kupuje vreme na vlasti, između ostalog i radi uništavanja dokaza o dvadesetogodišnjoj kriminalnoj vladavini u gradu. U tom pokušaju nije mu strano ni falsifikovanje izbornih rezultata u pokušaju da smanji razliku između svoje i liste ‘Aleksandar Vučić -Za našu decu’ - rekao je nedavno Pajić. M. DAKIĆ

ISPS i SRS uz naprednjake Predstavnici SPS, kao i SRS, u petak su najavili da će na ponovljenim izborima u Šapcu podržati listu naprednjaka. Uz njih će biti i tradicionalni partneri s republićke liste SNS - Rasim Ljajić, PUPS, Pokret socijalista.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.08.2020

Medij: Informer     Strana: 1,2,3

Rubrika: Udarne vesti

Autori: D. K.-M. D.

Teme: Korupcija

Naslov: ŠIPTAR ĆE BITI NOVI PREMIJER CRNE GORE!?

Svestan da posle nedeljnih izbora vlast možda može da sačuva samo uz pomoć Albanaca, Milo Đukanović obećao Ediju Rami i Hašimu Tačiju da će za novog predsednika vlade postaviti Šiptara

MILOS JOVANOVIC LIDER DSS

Dajemo podršku opoziciji u Crnoj Cori pred izbore koji se održavaju u nedelju. Režim Mila Đukanovića je antisrpski i kriminalni režim, koji je na vlasti već 30 godina. Vreme je da odu.

Zoran Zaev dao državu Albancima

Severnomakedonski premijer i lider SDMS Zoran Zaev posle parlamentarnih izbora postigao je dogovor o koaliciji sa liderom albanske manjinske stranke Demokratska unija za integracije (DUI) Alijem Ahmetijem.

Da bi ga Albanci podržali, Zaev je morao Ahmetiju da obeća i premijersku fotelju. Zaev će tako Ahmetiju funkciju prepustiti poslednjih 100 dana svog mandata. Možda će i Milo baš tako?

Crnogorski predsednik Milo Đukanović planira da za budućeg premijera te države postavi Šiptara, tvrde podgorički mediji! Svestan da posle nedeljnih izbora vlast možda može da sačuva samo uz pomoć Albanaca, Đukanović je obećao Ediju Rami i Hašimu Tačiju da će Albanac biti novi predsednik vlade Crne Gore!?

Upravo posle ovog političkog dila, albanski premijer Edi Rama je javno podržao Đukanovića, zahvalivši mu se na srpskom jeziku zato što je ‘najviše uradio za Albance’!?! Da je ovaj dogovorizvestanpotvrđuje i sam Rama, koji je juče pozvao Albance da glasaju za Albansku listu kako bi ‘pojačali zastupljenost u političkom životu Crne Gore’. Upućeni tvrde da Đukanović planira da prepusti Šiptarima premijersko mesto, slično kao što je to uradio i severnomakedonski premijer Zoran Zaev (vidite okvir). Prešao na 'plan B'

Rama je, inače, juče izjavio da bi svi Albanci trebalo da podrže Aibansku listu ‘što jejačemoguće’. Ai

- Verujem da je vaš izbor jasan i nadam se da će vaš glas biti ujedinjen u istom pravcu koji jača vašu zastupljenost u političkom životu Crne Gore i ide u skladu sa pravim izborom za tu zemlju, koja treba po svaku cenu da ide napred. Stoga vas molim da iskoristite svoje pravo glasa i da podržite Albansku listu što je moguće jače. Ta lista ne predstavlja samo ujedinjenje albanskih partija, već prvi put povezuje Malesiju i Ulcinj u jednoj grupi koja će da poveže Albance zajedno u tim oblastima da podržavaju jedni druge i evroatlantski pravac Crne Gore - gekao je Rama, aprenosi podgorička 'Borba’.

Komentarišući ove navode, portparol opozicionog NSD Marko Kovačević kaže da Milo Đukanović sigurno gubi podršku Srba, pa se sada okreće 'planu B’.

Došao mu je kraj

- Đukanović dramatično gubi podršku među pravoslavnim narodom u Cmoj Gori. Zato se i okreće Albancima. Ideja mu je da albanske glasove uzme za svoj DPS. Zauzvrat, Đukanovićim je obećao mesto premijera i mnogo veći stepennezavisnosti za regije u kojima Albanci žive - upozorava Kovačević.

Politikolog Vladislav Dajković, na drugoj strani, ocenjuje da je Đukanoviću došao politički kraj i da džabe daje bilo kakva obećanja.

Nimalo me ne čudi to što je ponudio Albancima mesto premijera.

Đukanović bi ponudio i svoju dušu cmomđavolu samo da ostane na vlasti i zadrži moći privilegije. Ipak, mislim da džabe nudi i obećava. Njemu je odavno došao političkikraj, aunedeljućemo taj njegov kraj samo da ozvaničimo i proslavimo - naglašava Dajković.

  1. K.-M. D.

ALEKSANDAR VULIN MINISTAR ODBRANE

Srbija se ne meša u izbore u Crnoj Cori, ali ne može da ne podrži srpski narod da ima elementarna prava. Nadam se da niko neće biti toliko lud da se igra voljom građana Crne Core i pokuša da je promeni i pokrade.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.08.2020

Medij: Kurir     Strana: 1,4,5

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija Kurira

Teme: Korupcija

Naslov: KRALJ KORUPCIJE

Najbliži saradnici lidera SSP Dragana Đilasa traže da Savet za borbu protiv korupcije ispita poslovanje „Telekoma Srbija“, a zaboravljaju šta je sve nekada taj isti savet, dok je na njegovom čelu bila pokojna Verica Barać, našao nezakonito u poslovanju upravo Đilasovih kompanija u vreme dok je bio gradonačelnik Beograda

Dobrašinm ić: Ako je ncšlo oslalo nedorečeno, Ircba sc vTalili na 10. popul ovoga šlojc pisano u izvcšlaju /a Dilasa i njegove lirinc. Trebalo bi sada da se lo ispita

Redakcija Kurira

ajbliži saradnici lidera Stranke slobodeipravde Dragana Đilasa traže da Savet za borbu protiv korupcije ispita poslovanje „Telekoma Srbija“ a zaboravljaju štaje sve nekada taj isti savet, dok je na njegovom čelu bila pokojna Verica Barać, našao nezakonito u poslovanju upravo Đilasovih kompanija u vreme dok je bio gradonačelnik Beograda. Istovremeno, današnji sastav Saveta nikada nije ispitivao poslovanje Junajted grupe, u čijem je vlasništvu završila jedna od Đilasovih kompanija, i to na veoma kontroverzan način.

Čuveni izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije iz 2011, koji je potpisala tadašnja predsednica Verica Barać, bio je posvećen istraživanju korupcije u medijima, a može se reći da je tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas bio zvezda tog izveštaja. U izveštaju su, između ostalog, analizirani tokovi novca u medijima i mehanizmi trgovine medijskimuticajem, na osnovu čegaje zaključeno dapostoji korupcija i klijentelizam u medijima, kao i da se kriju pravi vlasnici medija.

U izveštaju se navodi koja su sve tada preduzeća poslovala u okviru Đilasove „Multikom grupe“, a konstatuje se i da je tada najskuplje televizijske programe, poput „Velikog brata“, „48 sati svadba“, „Sve zaljubav", „Menjamženu", „Operacija Trijumf “, „Uzmi ili ostavi“, realizovala produkcijska kuća „Emoušn“, takođe u Đilasovom vlasništvu.

- Đilas je vlasnik četvrtine udela u „Multikom grupi“, koja se bavi poslovima oglašavanjaumedijima, zakupommedijskogprostora, finansiranjem produkcija, kupovinom i prodajom televizijskihprava... Poseduje udele u drugim agencijama, i to 93 odsto u „Dajrekt mediji", koja se takođe bavi prodajom reklamnog prostora. „Multikom“ i „Dajrekt medija“ godinama beleže rast neto dobitka, pa je tako „Dajrekt medija“ u 2008. ostvarila neto dobitak od 558.628.000 dinara, dokje uprethodnoj, 2007, onbio manji za gotovo 200 miliona. U 2009. neto dobitakje bio 619.679.000 dinara, a u 2010.758.994.000 dinara. Slično je i sa „Multikom grupom“, koja je zajedno sa povezanim preduzećima u 2008. ostvarila neto dobitak od 498.432.000 dinara, u 2009.563.130.000 dinara, dok je u 2010. on bio 790.216.000 dinara - navodi se u izveštaju.

U izveštaju je, između ostalog, istaknuto da tadašnji gradonačelnik Beograda preko svojih agencija kontroliše zakup najvećeg dela reklamnog prostora na nacionalnim i regionalnim televizijama u Srbiji. Kako je tada izjavljivala Verica Barać, najmanje četvrtina novca za reklame medijima dolazi iz budžeta Srbije, „a građonačelnik Beograda Đilas ima dve firme za medije preko kojih idu kanali za novac i kupovinu reklama i druge uticaje na medije".

- Kada smo probali o tome da razgovaramo, završilo se ignorisanjem, kao „kakve to veze ima“. Nema kod nas ništa veze - rekla j e tada Verica Barać. Kako je navedeno u izveštaju, državne institucije najčešće sarađuju s marketinškim agencijamaiprodukcijskim kućama koje imaju najvrednije poslove sa televizijama i u prilici su da utiču ne samo na oglašavanje već i na uređivačku politiku.

S druge strane, iako su u izveštaju iz 2011. godine istraživana i poslovanja tada najmoćnijih ljudi koji su se dovodili u vezu s medijima, poput Miroslava Miškovića i Milana Beka, vrlo je interesantno da se današnji Savet za borbu protiv korupcije, barem koliko je poznato, nikada nije pozabavio spomim poslovanjem Junajted grupe Dragana Šolaka, koja je na sumnjiv način kupila Đilasovu „Dajrekt mediju“, kao i zgradu „Multikom grupe“, o čemuje Kurir pisao prethodnih dana.

Druga pravila za UG

Zato se postavlj a logično pitanje važe li za Junajted grupu druga pravila. Da li je moguće da brojne sumnjive transakcije u kojima je učestvovala ova firma, čiji se posao često razvijao na poluzakonit način, uz učešće javnih funkcionera, sa sumnjom u postojanje koruptivnih mehanizama, nisu bile dovoljne da se nađu na dnevnom redu Saveta za korupciju?

Prema rečima stručnjaka, i te kako ima dovoljno razloga za tako nešto. Dragan Dobrašinović, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija, kaže za Kurir da je Savet za borbu protiv korupcije Vladino telo i da je njegova obaveza da se bavi istraživanjem koruptivnih radnji ukoliko postoji sumnja.

- Kako nekada, dokje na njegovom čelu bila Baraćeva, tako i sada. Ako je nešto i iz prethodnog perioda ostalo nedorečeno, treba se vratiti na to, poput ovoga što je pisano u izveštaju za Đilasa i njegove firme, trebalo bi sada da se to ispita. lako Savet ne treba da se bavi privatnim firmama, ontreba da se bavi javnim subjektima koji imaju veze i saradnju s privatnim kompanijama gde postoji sumnjanakorupciju - rekao je Dobrašinović.

„Majstor“ za trgovinu reklamnim sekundama

U izveštaju je čitavo poglavlje bilo posvećeno trgovanju sekundama Đilasovih kompanija i RTS, a navedeno je i da je tadašpje rukovodstvo RTS odbijalo da Savetu za borbu protiv korupcije dostavi dokumentaciju o tom poslovanju. Izmedu ostalog, navodi se i da deo ugovora RTS sa privatnim produkcijskim kućama predviđa isplatu ne u novcu, već u sekundama reklamnih termina.

- Predstavnici jedne od produkcjjskih kuća navode da su svoje reklamne sekunde na RTS morali da preprodaju velikoj marketinškoj agenciji po ceni čak deset puta nižoj od one koja je predvidena odgovarajućim cenovnikom RTS. S druge strane, ugovorom sa produkcijskom kućom „Emoušn“ predviđeno je da RTS za prava na emitovapje 104 epizode serijala „48 svadba“ isplati toj kući oko 13.000 evra po epizodi. Drugim rečima, iste osobe koje stoje iza marketinških agencija koje od malih produkcijskih kuća otkupljuju reklamne sekunde po nerealno niskim cenama za svoju TV produkciju su plaćeni u novcu, a ne u reklamnim sekundama - pisalo je u izveštaju.

----------------------------------------------------------

Datum: 29.08.2020

Medij: Politika     Strana: 18

Rubrika: Pogledi

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Šta je sa sanacijom štete u Donjem Milanovcu

Šta je sa sanacijom štete u Donjem Milanovcu

Od 24. februara ove godine, kada je olujni vetarurušiodonjomilanovački kej („Politika” je o tome uredno izveštavala), pa do današnjeg dana, evo kratke hronologije radova na sanaciji štete.

Prvo, za Dan pobede, 9. maja, grupa zabrinutih građana okupila se na gradskom keju sa jasnim zahtevom da se žitelji informišu o tome šta će lokalna samouprava i nadležne državne institucije, u prvom redu Hidroelektrana „đerdap”, Sekcija za priobalje, preduzeti na planu sanacije. Neposredno predjunske izbore pristigla je jedna barža sa dizalicom, koja je danima neuposleno stajala. Onda su počeli nekakvi radovi, a da se ne zna ko je izvođač, investitor, nadzorni organ, ovlašćeno lice. Ništa.jer ne postoji nikakva tabla sa bilo kakvim obaveštenjem o nekakvim radovima. Ako želite i šupu da izgradite, u obavezi ste da istaknete tablu na vidnom mestu

Šta se dalje dešava? Izbačena je gomila kamenja kojeje povezano malterskim slojem, što je vrlo problematično, jer ne uliva nadu da može iole jače talase da obuzda i zaštiti naseljeni plato. S druge strane ovakav kej, u estetskom smislu, znatno vizuelno odstupa od onog izgrađenog pre pola veka. Na kraju, da li neko ovakvim radovima želi naroduda baci prašinuu oči.tobože radilo se nešto. Za koje pare, sa kakvom garancijom, zašto nisu postavljene betonske table kao pre pola veka. Grad je naružen i, dalje, nezaštićen. Evropska unija je finansirala realizaciju projekta Golubački grad. Da li i Donjomilanovčani treba da se obrate evropskim institucijama da pomognu očuvanju i zaštiti Donjeg Milanovca, pitanje je svih pitanja za ovaj kraj i ovo naselje. Siniša Stojčić,

Beograd

----------------------------------------------------------

Datum: 29.08.2020

Medij: Politika     Strana: 1,6

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Mogu li novi pokreti da reše stare probleme

Moguli

novi pokreti da reše stare probleme

,S a razliku od većine raznih pokreta

osnovanih u prethodnom periodu, sa Jciljevima koji se tiču uglavnom uti-

caja na lokalnom nivou (poput „Ne davimo Beograd”, „Lokalni front”, „Odbranimo reke Stare planine”), nove organizacije koje nastaju posle junskih parlamentarnih izbora očigledno imaju veće ambicije. Pokret „Oslobođenje” Mlađana đorđevića, osnovan 9. jula, a upisan u registar udruženja 15. jula, kao oblast ostvarivanja ciljeva naveo je državu i društvo, dok pokret „Za sve moje ljude” doktora Dejana Žujovića, osnovan 22. avgusta, a registrovan 27. avgusta, za cilj ima „humanitarni rad i unapređenje zaštite ljudskih prava”. Pored tih formalnih naznaka, mediji već neko vreme Tjorđevića „sumnjiče” da se sprema za kandidovanje na predsedničkim izborima 2022, a Žujović sam kaže da bi mogao da bude kandidat opozicije na tim izborima.

Nešto, dakle, po uzoru na Emanuela Makro|la, iza koga je na izborima za predsednika Frakcuske stajala organizacija „Republika u pokrezu”. Kao primer uspešnih pokreta često se navodi i onaj koji je oformio Sebastijan Kurc uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017, tako što je Austrijsku narodnu partiju transformisao u pokret Lista Sebastijana Kurca-Nova narodna partija.

Pre đorđevića i Žujovića, kod nas je to pokušao Pokret slobodnih građana, organizujući se uoči predsedničkih izbora 2017. oko kandidata Saše Jankovića. PSG je, uz četiri godine parlamentarni pokret Dosta je bilo, jedan od malog broja organizacija koje u formi udruženja igraju, manje ili više uspešno, na velikoj političkoj sceni. Opet, jedna stara strankaje krenula u suprotnom pravcu - DSS je pred izbore izašao u okviru pokreta „Metla 2020” - ali nije prešao cenzus za Narodnu skupštinu.

Komentarišući pojavu novih pokreta, politički analitičar Dejan Vuk Stanković ukazuje da su manje-više sve opozicione partije propale na izborima 21. juna i sada mnogi koriste tu okolnost da krenu u osnivanje novih partija, očekujući da će biti neka vrsta magneta za nezadovoljne građane. „Tć novi pokreti su pokušaji da se pridobiju birači koji su nekada bili na strani partija nosilaca petooktobarskog prevrata i vlasti do 2012. godine. I zbog toga se pojavljuju kao neka vrsta pečurki posle kiše, u velikom broju. A opet, i one stranke koje jesu politički propale, ali nisu u potpunosti ugašene grčevito se bore da opstanu. Tako da to formiranje novih pokreta nosi u sebi jednu konfuznu dimenziju”, navodi Stanković i dodaje da svi ti ljudi kao da očekuju da se nepggo nepredviđeno desi i da se nađu u situaciji da se baš oni nekako dokopaju vlasti. „A pokušaji su dozvoljeni”, kaže on.

I Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, u ovoj pojavi vidi novu fragmentaciju političke scene, koja u suštini kontinuirano traje već skoro osam godina, budući da se posle svakih izbora, kada se sumiraju rezultati, nekako na kraju uvek dođe do toga da neki nezadovoljni ljudi formiraju svoje stranke ili pokrete. „A poruke birača su, zapravo, potpuno suprotne - traže ukrupnjavanja. I to ne ukrupnjavanja tako što bi se spajale neke stranke, nego ukrupnjavanje gde bi se jedan entitet pojavio i objedinio nekoliko fragmentisanih pokreta”, ocenjuje on.

Mlađan 'đorđević, koji se u poslednje vreme u medijskim istupima potpisuje kao „srpski opozicioni aktivista”, poznat je kao nekadašnji savetnik Borisa Tadića dok je ovaj stolovao na Andrićevom vencu, a bio je zadužen za odnose sa Srbima u regionu, osnivač je dve nevladine organizacije „Naša Srbija” i „Srpski kod”. Ono zbog čega ga deo medija najčešće proziva u poslednje vreme je - što je kum Dragana 'đilasa. Nezvanično, pokret „Oslobođenje” izaći će na javnu scenu tokom septembra, a ¦đorđević do tada ne želi da se oglašava. Naši izvori navode da on poslednjih dana intenzivno obilazi Srbiju, razgovarajući o ciljevima pokreta „Oslobođenje” sa ljudima različitih političkih orijentacija, u Jagodini, Loznici, Leskovcu, Nišu...

Prema nezvaničnim informacijama, „Oslobođenje” će biti „patriotska, apsolutno nadstranačka priča, koja neće da deli ljude i koja će da pokuša da okupi ljude koji vole Srbiju, bez obzira na njihovu političku orijentaciju i stranačku pripadnost”. Kako navodi izvor „Politike”, pripadnost ovom pokretu neće isključivati mogućnost članstva u strankama i drugim pokretima jer „Oslobođenje” neće imati odbore i organizaciju kakve imaju stranke. Biće to, navodno, specifična organizacija, koja će biti „izuzetno tvrdo nacionalna, patriotska” kada je reč o pitanju KiM i odnosima u regionu, koju će karakterisati, između ostalog, dobri odnosi sa Rusijom. A cilj je - oslobođenje Srbije, koja je, kako se navodi, „zarobljena od strane mafije, korupcije i kriminala, zbog čega su najodgovorniji Vučić i SNS”.

U martu je za portal „Kossev” rekao da nije razmišljao o predsedničkoj kandidaturi 2022, dodajući: „Ako ono što ja govorim o Kosovu i Metohiji neko smatra za predsedničku ambiciju, to je njegov problem.” Tom prilikom je naveo da nije član nijedne sgranke i da podržava političke aktivnosti T)ilasa i Saveza za Srbiju.

Nova ličnost na političkoj sceni pulmolog zaposlen u Gradskom zavodu za plućne bolesti u Beogradu Dejan Žujović otvoreno kaže da bi pristao da bude zajednički predsednički kandidat opozicije na izborima 2022, ali bi imao „veoma čvrste uslove”. Ono pggo povezuje predstavnike ova dva nova pokreta jeste opozicioni stav prema vlasti Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. U slučaju Žujovića, široj javnosti se predstavio tokom pandemije virusa korona, kritikujući najpre preko društvenih mreža, a onda i u medijima, poteze kriznog pggaba i vlasti u vezi sa suzbijanjem kovida 19.

Bojan Klačar ocenjuje da je na delu prestrojavanje za 2022, kada su redovni beogradski i predsednički izbori. Prema najavama u oba ova slučaja, posebno u slučaju Mlađana Tjorđevića, zaključuje i da je reč o pokretima koji su bliži desnici ili desnom centru. „Oba ta pokreta pokušavaju da nastanu na talasu jednog nezadovoljstva koje se rađa ili se može roditi. Izvesno je da je motiv okupljanja pokreta Mlađana TJorđevića neko potencijalno nezadovoljstvo birača zbog Kosova i odnosa sa Rusijom. I u slučaju Žujovića izvesno je da pokušava da iskoristi ovaj talas nezadovoljstva koji je povezan prevashodno sa virusom korona i sa odnosom ljudi prema zdravstvenom sistemu. I to treba da budu okidači neke njihove polctičke budućnosti”, kaže Klačar.

Ali, kako naglašava, koliko god oni imali takve ambicije, vrlo je teško zamisliti da pojedinačno mogu da računaju na neki ozbiljan politički uspeh. Veruje da će oni, bez obzira na njihove izjave, pokušavati da u narednim nedeljama naprave neku saradnju sa već postojećim pokretima i strankama. „Njihov politički uspeh će se deliti sa uspehom opozicije u širem smislu. Koliko opozicija bude umešnija da se strateški postavi za te izbore 2022, to će i ova dva pokreta moći da računaju na neki uspeh. Ako opozicija odabere neku lošu strategiju i ovi pokreti će vrlo verovatno na neki način trpeti neuspeh. U opoziciji stvari u poslednjih šest godina funkcionišu po sistemu spojenih sudova, jer je u pitanju relativno slično biračko telo. Vrlo su retke situacije u kojima neuspeh jedne stranke ne predstavlja neuspeh i šire opozicije. Uspeh se deli na više činilaca, neuspeh takođe”, ističe Klačar. f

Stanković: Odraz političke dekadencije

Činjenicu da se kod nas stalno priča o potrebi ukrupnjavanja političke scene, a stalno imamo osnivanje novih stranaka i pokreta, Dejan Vuk Stanković pripisuje „strašnoj iracionalnosti” koja počiva i na tome što ljudi veruju da su u politici nezamenljivi. Zato napuštaju postojeće stranke i formiraju nove. „To je odraz neke političke dekadencije koja vlada u jednom delu naše političke scene”, zaključuje on, primećujući da je osnivanje pokreta „neka vrsta prečice u političkom organizovanju i delovanju”. Osnivanje i registrovanje stranke je zahtevan i skup proces, a pokret se formira praktično pukom registracijom. Ukoliko budu iole uspešni, uvek mogu da prerastu u stranku.

----------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Još nema reakcije

Spiker:Još nema reakcije državnih organa na ugovor Telekoma i kompanije Mondo prema kojem će firma Igora Žeželja u narednih pet godina Telekomu prodavati druge sadržaje za 38 miliona evra. Dok se čeka da Savet za borbu protiv korupcije protumači ugovor predsednik Saveta Miroslav Milićević ne odgovara na naše pozive. Zbog toga smo sa nekadašnjim saradnikom Saveta probali da protumačimo šta je sve nelogično u ugovoru za koji opozicija tvrdi da je jedan od dokaza na koji način vlast u Srbiji kontroliše medije. Novinar:Frankeštajn, tom rečju advokat Ivan Ninić opisuje ugovor Telekoma Srbije i Vajles medie Igora Žeželja nakon što ga je analizirao. Osim što ima jedan naslov, a drugačiju sadržinu da bi bio jasan, nedostaje mu krovni ugovor koji dugoročno definiše celokupan poslovni odnos. Pored toga on je i restriktivan što je zabranjeno zakonom o zaštiti konkurencije, napominje Ninić. Objašnjava, restriktivno je svako ugovaranje kojim učesnici na tržištu stiču međusobnu kontrolu, suprotno tržišnim principima. Ivan Ninić, advokat: U ovom slučaju stiče se kontrola od strane Telekoma, pre svega finansijska i upravljačka nad svim poslovima i svim poslovnim aktivnostima Vajles medie. Dakle ruše se tržišni principi i da kažem stvara se jedan kartel u kome Zakoni tržišta više ne važe zato što su unapred određene transakcije dogovorene, a da to prethodno nije prošlo kontrolu, komisiju za zaštitu konkurencija. Novinar.Na ovaj način Telekom je postao posredni upravljač i Adria Media Grupe, kao i njenog tabloida Kurira ali i istoimene televizije , navodi advokat. Čudno je, kaže Ninić što je zbog ovog posla Igor Žeželj izgubio deo kontrole nad svojim preduzećima. Ivan Ninić, advokat: Netipična je situacija u kojoj vlasnik jednog privrednog društva koji je zaključio ugovor sa drugim privrednim društvom na tržištu ne može slobodno da raspolaže imovinog svog preduzeća, u svom slučaju udelima i da se takva restrikcija uvodi jednim komercijalnim ugovorom a da to nije posledica jedne sudske odluke, presude, rešenja o privremenoj meri, privremene zabrane raspolaganja. Novinar:Zbog učešća Telekoma i ograničavajućeg karaktera Vajles Media morala je ugovor da prijavi Komisiji za zaštitu konkurencije pre nego što je njen Mondo Ind zatražio dozvolu za koncentraciju učesnika na tržištu pri kupovini Adria Media Grupe. Međutim, Mondo je zahtev podneo 16. oktobra 2018. ali ne i sporni ugovor sklopljen sa Telekomom dan ranije. Iz obrazloženja komisije vidi se da ni Telekom nije prijavio postojanje ugovora iako je i on imao tu obavezu.Ivan Ninić, advokat: Postavlja se pitanje da li bi komisija dozvolila akviziciju, da li bi odobrila koncentraciju vlasništva i fuziju između Monda Ins i Adria Media Grupe da je znala za postojanje jednog ovakvog sporazuma. To povlači sa sobom posledice po Zakonu o opšteupravnom postupku, komisija kada sazna nove činjenice koje su od uticaja za rešenje upravne stvari može da ponovi postupak i komisija je dužna u ovom slučaju po službenoj dužnosti da ponovi postupak i preispita svoje rešenje. Novinar:Takođe Ninić kaže potpuno je netipično i zabrinjavajuće u privrednom poslovanju to što je tako velik posao osiguran samo sa tri blanko menice koje je Vajles Media dala Telekomu umesto sa bankarskom garancijom. Verovatno za garanciju nisu ispunjavali uslove, pretpostavalja Ninić. Inače, prema pisanju portala NovaS ovaj ugovor jesamo delić poslova Telekoma i Igora Žeželja. Kompanija Telekruzer koja je delom u Žeželjevom vlasništvu zadužena je za produkciju TV Prenosa za TV Arena sport odnoson firmu Arena Čenels Grup koja je u 100% u vlasništvu Telekoma Srbije. Na jednom od računa koji je Telekruzer ispostavio Areni sport vidi se da Arena treba da plati nešto više od pola miliona dinara za uslugu produkcije TV prenosa košarkaške utakmice Megabemaks Igokea, a da dodatna usluga tehničke podrške TV prenosa utakmica Crvena zvezda Cedevita košta oko 118.000 dinara. Kompanija Telekruzer je osnovana u oktobru 2019. godine i nalazi se na istoj adresi kao i Vajles Media. Mladen Savatović, N1 Beograd.              

----------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/vesti/politika/totalna-konfuzija-sns-kampanja-kostala-58-ili-15-miliona/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Totalna konfuzija: SNS kampanja koštala 5,8 ili 1,5 miliona

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs Izveštaji stranaka o troškovima predizborne kampanje, koje je objavila Agencija za borbu protiv korupcije, prilično su zbunjući i izazivaju sumnju da su obelodanjeni podaci tačni. Tako je na primer, kada je reč o Srpskoj naprednoj stranci, u izveštaju objavljeno da je utrošeno ukupno oko 5,8 miliona evra prihoda iz javnih izvora i sopstvenih sredstava, dok je na drugoj stranici navedeno da ukupni troškovi iznose oko 1,5 miliona evra. Slično je i sa izveštajem o troškovima kampanje SPS-a, kod kojih se cifre takođe ne poklapaju.Sudeći po izveštaju koji je objavila Agencija za borbu protiv korupcije, SNS je najvećim delom kampanju finansirala od državnog novca. Iz republičke kase naprednjaci su dobili ukupno 466.853.087 dinara ili oko četiri miliona evra, dok su iz sopstvenih sredstava prebacili na račun za kampanju 543.557.779 dinara, a od tog novca su potrošili 219.092.652. Kada se saberu i oduzmu te cifre, može se zaključiti da su naprednjaci u kampanji potrošili oko 686 miliona dinara ili 5,8 miliona evra.Međutim, u delu gde su pobrojani izdaci SNS po stavkama navodi se da ukupni troškovi izborne kampanje iznose 181.789.727 dinara ili oko 1,5 miliona evra. I ovaj podatak je nelogičan, jer je SNS prijavila da su ih samo "usluge oglašavanja - politički marketing" koštale 186.245.045, što je opet više od ukupnih troškova kampanje.Da se cifre u izveštaju političkih stranaka ne poklapaju primećuju i u organizaciji Transparentnost Srbija i podsećaju da je prema njihovim procenama samo na oglašavanje na TV stanicama SNS potrošila 2,4 miliona evra.Bez donacija građana SNS-uZa ovu kampanju Srpska napredna stranka nije dobila nijedan prilog građana ili članova stranke, iako je prethodnih godina ta partija imala na hiljade donacija uglavnom u iznosima od 40.000 dinara. U izveštaju objavljenom na sajtu Agencije navodi se da nije bilo donacija ni fizičkih ni pravnih lica."U izveštaju liste "Aleksandar Vučić - za našu decu" navedeno je da su zbirni troškovi oko 181 milion, a troškovi TV oglašavanja 15,5 miliona, koliko je koštao zakup termina na TV B92. U tom dokumentu, međutim, postoje pojedinačni troškovi emitovanja nekoliko spotova i oglasa, čiji je zbir veći od 350 miliona, ali to nije ušlo u konačno obračun troškova TV oglašavanja", navode u Transprentnosti Srbije.Podaci o troškovima izborne kampanje zbunjuju i kada je reč o SPS. Ta stranka je iz državne kase dobila 85.646.353 ili oko 730.000 evra, od priloga fizičkih lica još 26,4 miliona dinara i još 11 miliona prebacila je iz sopstvenih sredstava za redovan rad, od čega je utrošila 3,6 miliona.Kada se ove brojke saberu ispada da su socijalisti potrošili 115,7 miliona dinara ili oko 985.000 evra.Foto: Goran Srdanov/Nova.rsMeđutim, u delu izveštaja gde su pobrojani po stavkama izdaci SPS u kampanji, navodi se da ukupni troškovi iznose 62.922.499 dinara ili oko 535.000 evra.U Transparentnosti Srbije ukazuju da su pobrojani pojedinačni troškvi emitovanja spotova i oglasa u znatno većem iznosu - više od 150 miliona, a kao zbir troškova TV oglašavanja navodi se oko tri miliona.Ta organizacija je na ove nelogičnosti ukazala i Agenciji za borbu protiv korupcije.Foto: TANJUG/ ANDIJA VUKELICIznos utrošenih sredstava ne poklapa se ni kada je reč SPAS-u Aleksadra Šapića. Prema izveštaju, Šapićev pokret potrošio je 57.178.931 miliona dinara prihoda ili nešto manje oko 487.000 evra.Na drugoj stranici, međutim, piše da ukupni troškovi kampanje iznose 50.303.209 dinara ili oko 428.000 evra.Čeda nula dinara prihoda u kampanjiSudeći po izveštaju Koalicije za mir, koju je predvodio Čedomir Jovanović, taj savez nije imao ni dinar prihoda iz budžeta. Novac nije uzeo iz republičke kase, a nije mu uplaćen ni jedan prilog od fizičkih i pravnih lica. Međutim, Jovanovićeva koalicija prijavila je troškove u iznosu od 454.860 dinara ili oko 3.870 evra, a reč je novcu koji je potrošen na overu potpisa koalicionih sporazuma, dokumenata stranaka koalicionih partnera i druge dokumentacije neophodne za izborne radnje.              

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/politika/3521507/kriminal-firma-djilasovog-pajtosa-preko-koje-su-godinama-izvlacili-milione-iz-gradske-kase-zavrsila-kod-solaka

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: KRIMINAL: Firma Đilasovog pajtosa preko koje su godinama izvlačili milione iz gradske kase završila kod Šolaka!

Junajted grupa kupila je firmu Medija point od Dragana Ješića, koji je nesumnjivo jedan od glavnih igrača lidera SSP i koji je zahvaljujući njegovim javnim funkcijama redovno na tacni dobijao milionske poslove s gradom i državom - od javnih nabavki, prodaje ...Foto: Milan Obradović, Printscreen, ShutterstockPolitika 28.08.2020. 08:00h 27.08.2020. 21:22hJunajted grupa kupila je firmu Medija point od Dragana Ješića, koji je nesumnjivo jedan od glavnih igrača lidera SSP i koji je zahvaljujući njegovim javnim funkcijama redovno na tacni dobijao milionske poslove s gradom i državom - od javnih nabavki, prodaje oglasnog prostora do povlašćenih cena zakupa u Beogradu  Sve su vidljiviji tragovi lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa koji vode do Junajted grupe i njenog predsednika Dragana Šolaka. Dobar deo imetka koji je Đilas držao, tajno ili javno, provučen je kroz zamršenu šemu u ofšor zonama i na kraju završavao u rukama Šolaka i firmi s kojima je on povezan.Krucijalni dokazPosle Đilasove Dajrekt medije i poslovne zgrade njegove Multikom grupe, koje su na pomenut način prodate Junajted grupi, Kurir otkriva još jednu skrivenu transakciju između dvojice poslovnih ortaka i političkih saveznika. Slučaj prodaje Medija pointa još jedan je dokaz da su poslovne kombinacije Šolaka i Đilasa veoma razgranate i da čine bazu njihovog dila u politici.Za razliku od Dajrekt medije i zgrade Multikoma u Antifašističke borbe na Novom Beogradu, veza Šolaka i Đilasa u preuzimanju Medija pointa je Dragan Ješić, formalni vlasnik ove firme, ali, što je još važnije, dugogodišnji poslovni ortak Dragana Đilasa. Istraživanje Kurira pokazuje da je Junajted medija, deo Junajted grupe, 2018. kupila još jednu firmu povezanu s Đilasom. Vlasnik Medija pointa u trenutku prodaje je Dragan Ješić, koji je nesumnjivi Đilasov igrač. Kad se analizira poslovanje različitih Ješićevih firmi, više je nego očigledno da je on, zahvaljujući javnim funkcijama Đilasa, maltene na tacni dobijao poslove s državom, od javnih nabavki, prodaje oglasnog prostora do povlašćenih cena zakupa u Beogradu.Krucijalni dokaz da je Ješić sa svojim firmama bio samo paravan za Đilasove kombinacije je činjenica da je Ješićev potpis stajao na kupoprodajnom ugovoru kojim je tadašnji gradonačelnik Beograda kupio dupleks na Vračaru. Ješić je bio i direktor firme Šale (Chalet), koja je za Đilasa, odnosno njegove kompanije i agencije, nabavljala nekretnine po Beogradu. Jedna od njih je bila vila na Senjaku, koju je platio oko milion evra. Šale je 2013. postao vlasništvo Multikom grupe, u kojoj Đilas zvanično ima 25 odsto vlasništva. Ješića je na direktorskom mestu nasledila Đilasova desna ruka Jadranka Drinić. Firma je u međuvremenu promenila naziv u Komiti rijal estejt (Comity real estate) i direktor firme je Gojko Đilas, brat lidera SSP.Naduvavali cene ugovoraNajveću bahatost Đilas i Ješić pokazuju prilikom nabavke opreme za komunalnu policiju od 2010. do 2012. Iz dokumentacije se vidi da je tadašnji gradonačelnik prestonice bez javne nabavke nabacio svom ortaku, odnosno firmi Pampero, koja je u vlasništvu Ješića i Zorana Stojisavljevića, posao od 53,4 miliona dinara. Usitnjavanjem nabavke, Grad Beograd je namerno izbegao javni poziv, pa je direktnom pogodbom sa ovom firmom sklopio devet ugovora i šest narudžbenica. Cena opreme je najblaže rečeno prenaduvana, pa je Grad par rukavica plaćao skoro 4.000 dinara, majice s kratkim rukavima 3.000, letnje pantalone 4.300, dok je za par čizama dato više od 7.000, a za jakne skoro 18.000 dinara. Pampero je imao i druge povlastice tokom vlasti Đilasa, pa nije plaćao zakup za poslovni prostor dok je ovaj bio prvi čovek Beograda, a dok je bio ministar za NIP, ovoj firmi je obezbedio povoljan zakup.Zloupotreba političke funkcijeIstraživački novinar Marko Matić smatra da su se poslovi Đilasa i Šolaka širili zloupotrebom Đilasove političke funkcije.- Dokazi o poslovnim vezama Đilasa i Šolaka pokazuju da su njihovi poslovi nastajali i širili se zloupotrebom Đilasove političke funkcije. Danas, zahvaljujući ogromnom novcu koji poseduje, Šolak finansijski pomaže Đilasove političke ambicije sa isključivim ciljem da nastave da se bogate na račun građana Srbije, kao što su to radili do 2012. Takve nečasne i nezakonite namere ključan su razlog zbog čega svoje poslovne veze uporno skrivaju i negiraju - objašnjava Matić.Postavlja se pitanje da li će posle brojnih dokaza koje je Kurir u proteklih nekoliko dana izneo o sumnjivim poslovnim transakcijama između Dragana Đilasa i Dragana Šolaka tužilaštvo reagovati ili će država i dalje da ćuti.  Postavlja se pitanje da li će posle brojnih dokaza koje je Kurir u proteklih nekoliko dana izneo o sumnjivim poslovnim transakcijama između Đilasa i Šolaka tužilaštvo reagovati ili će država i dalje da ćuti.  ZA KOLIKO JE STVARNO PRODATA DAJREKT MEDIJAPLAĆENA 17,7 MILIONA, A VREDELA ZNATNO VIŠEPostavlja se pitanje i za koliko je zaista prodata Dajrekt medija, jer je, prema podacima do kojih je Kurir došao, vrednost kompanije u trenutku prodaje bila znatno veća.Zbog toga je i nejasno da li je suma od oko 17,7 miliona evra, koju je Đilas navodno dobio za Dajrekt mediju, sav novac koji je primio i da li je razlika između plaćene i stvarne tržišne cene nadomeštena na neki drugi način, ili je Đilas ostao u vlasničkoj strukturi Dajrekt medije kao prikriveni vlasnik. Kako smo već pisali, Dajrekt mediju je formalno kupio bugarski biznismen Krasimir Petrov Gergov, ali je novac za to dao zapravo Šolak, odnosno njegovi ljudi sakriveni iza čitave mreže ofšor firmi.PITANJA BEZ ODGOVORAĐILAS I ŠOLAK ĆUTE O JEŠIĆUJunajted grupa ni juče nije odgovarala na pitanja Kurira o povezanosti Đilasa s firmom koja je ušla u njen portfolio. Naša pitanja lideru SSP o njegovim vezama s Ješićem takođe su ostala bez odgovora. Kurir je pokušao da kontaktira i s Ješićem, ali bez uspeha.KOMISIJA ODOBRILA KONCENTRACIJUU ISTO VREME KUPILI I DAJREKT MEDIJUZanimljivo je da je Junajted medija kupila Medija point gotovo istovremeno kad je preuzela Dajrekt mediju. Ovo se navodi i u rešenju Komisije za zaštitu konkurencije, kojim se Junajted mediji 21. avgusta 2018. odobrava koncentracija nastala ovom kupovinom.- Pred Komisijom je u toku postupak po prijavi koncentracije kojom Junajted medija stiče kontrolu nad Dajrekt medijom... Iako društvo Dajrekt medija nije učesnik u koncentraciji Junajted medija / Medija point, Komisija je imala u vidu i njegovo prisustvo na utvrđenom relevantnom tržištu - navodi se u obrazloženju Komisije.Redakcija Kurira/ Foto: Printscreen, Milan Obradović,ShutterstockDragan Đilas, Dragan Šolak, Junajted grupa, Medija point, Dragan Ješić, prodaja, firma, foto: Kurir      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=08&dd=28&nav_id=1725357

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisan tender za groblje kućnih ljubimaca u Beogradu - Biz

Grad Beograd i Direkcija za građevinsko zemljište raspisali su tender za gradnju groblja kućnih ljubimaca u Bloku 51, na Bežanijskoj kosi.Krajnji rok za podnošenje ponuda je 2. oktobar.Kako je ranije najavljeno, ovaj projekat koštaće skoro 1,5 miliona evra, prenosi portal eKapija.Javnom nabavkom je predviđena izgradnja saobraćajnih i slobodnih površina i objekata u kompleksu groblja kućnih ljubimaca, a radovi će se izvoditi u dve faze. Rok za prvu fazu je 180, a za drugu 120 kalendarskih dana, a dobavljač je u obavezi da obezbedi i dvogodišnju garanciju.Groblje kućnih ljubimaca u Bloku 51 će u prvo vreme imati 730 kolumbarijuma, 839 grobnih parcela za male, srednje i velike kućne ljubimce, kao i 760 grobnih mesta za vlasnike koji žele da na poseban način obeleže grobno mesto kućnog ljubimca."Beograd je izdvojio oko 168 miliona dinara, odnosno skoro 1,5 miliona evra za izgradnju kompleksa koji će imati hektar i po, administrativnu zgradu od 300 kvadrata, parking sa 20 mesta, krematorijum, različita mesta za sahranjivanje kućnih ljubimaca", rekao je ranije zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: bankar.rs

Link: http://bankar.rs/2020/08/28/ary-naim-novi-regionalni-menadzer-ifc-a-za-centralnu-i-jugoistocnu-evropu/

Autori: @BankarstvoRs

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Ary Naim novi regionalni menadžer IFC-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, imenovala je Arija Naima (Ary Naim) na poziciju regionalnog menadžera za Centralnu i Jugoistočnu Evropu. On će raditi u B…31 mins ago1 minute readMeđunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, imenovala je Arija Naima (Ary Naim) na poziciju regionalnog menadžera za Centralnu i Jugoistočnu Evropu. On će raditi u Beogradu i nadgledati operacije u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Poljskoj, Rumuniji i Srbiji.Naim će zameniti Tomasa Lubeka (Thomas Lubeck), koji je nedavno imenovan za menadžera savetodavnih usluga iz oblasti javno-privatnog partnerstva za Aziju i Pacifik, sa sedištem u Singapuru.Ari Naim je francuski državljanin i bivši bankar. Za IFC je počeo da radi 2003. godine u Maroku, kao specijalista za pristup finansijama. Nakon toga, 2005. godine, prešao je u Vašington, D.C., u tim IFC Grupe finansijskih institucija gde je dao aktivan doprinos globalnom idejnom liderstvu IFC-a u oblasti bankarstva malih i srednjih preduzeća i lizinga. 2010. godine preuzeo je ulogu menadžera za Dominikansku Republiku i Haiti, gde je na čelu IFC-a predvodio napore za obnovu nakon zemljotresa 2010. godine, kroz uvođenje inovacija u investicije i savetodavne i finansijske projekte u obe zemlje. Poslednjih šest godina, Ari Naim na poziciji menadžera IFC-a u Meksiku prati sprovođenje aktivnosti IFC-a koje su u ekspanziji širom sektora i stara se za uspostavljanje snažne franšize u zemlji. Ari Naim je po struci inženjer računarstva i magistar u oblasti veštačke inteligencije.Povodom najave njegovog imenovanja, Vibke Šlemer (Wiebke Schloemer), direktorica IFC-a za Evropu i Centralnu Aziju, rekla je: "Ari donosi globalno iskustvo Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. Uz njegovo vođstvo, radujemo se novim uspesima u regionu, pružanju usluga našim klijentima i stvaranju novih tržišta tamo gde su najpotrebnija.""Dok lagano izlaze iz trenutne krize izazvane Covid-19 pandemijom, sa ozbiljno ograničenim javnim finansijama, države moraju da pokrenu privredu u zastoju i povrate izgubljena radna mesta. Nikada do sada nije bilo važnije i urgentnije da se privuče svež privatni kapital. Dobra vest je da su zemlje Centralne i Jugoistočne Evrope dobro pozicionirane da iskoriste prilike koje donosi digitalna ekonomija, predstojeća regionalizacija najvažnijih globalnih lanaca vrednosti i sve veća potreba za održivim i inkluzivnim rastom. Da bi to ostvarile, zemlje regiona moraju da poboljšaju svoje poslovno okruženje, formiraju nova javno-privatna partnerstva i stvore nova tržišta. IFC je institucija koja je rešena i jedinstveno pozicionirana da podrži vlade država i privatni sektor na tom putu", rekao je Ari Naim.U januaru 2020. godine, IFC-ov portfolio investicija u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi iznosio je 2,6 milijardi dolara uloženih u brojne sektore, uključujući finansijska tržišta, infrastrukturu, informacione i komunikacione tehnologije, proizvodnju, usluge i obrazovanje. Deo ovih investicija u iznosu od 575 miliona dolara čine sredstva partnerskih institucija.Tags          

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/politika/615195/konacno-je-raspleteno-klupko-ovako-je-teklo-muljanje-djilasa-i-solaka-najvaznija-je-skrivena-transakcija

Autori: @espresors

Teme: Javne nabavke

Naslov: KONAČNO JE RASPLETENO KLUPKO: Ovako je teklo MULJANJE Đilasa i Šolaka, najvažnija je SKRIVENA TRANSAKCIJA

Junajted grupa kupila je firmu Medija point od Dragana Ješića, koji je nesumnjivo jedan od glavnih igrača lidera SSP i koji je zahvaljujući njegovim javnim funkcijama redovno na tacni dobijao milionske poslove s gradom i državom - od javnih nabavki, prodaje oglasnog prostora do povlašćenih cena zakupa u BeograduSve su vidljiviji tragovi lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa koji vode do Junajted grupe i njenog predsednika Dragana Šolaka. Dobar deo imetka koji je Đilas držao, tajno ili javno, provučen je kroz zamršenu šemu u ofšor zonama i na kraju završavao u rukama Šolaka i firmi s kojima je on povezan.Krucijalni dokazPosle Đilasove Dajrekt medije i poslovne zgrade njegove Multikom grupe, koje su na pomenut način prodate Junajted grupi, Kurir otkriva još jednu skrivenu transakciju između dvojice poslovnih ortaka i političkih saveznika. Slučaj prodaje Medija pointa još jedan je dokaz da su poslovne kombinacije Šolaka i Đilasa veoma razgranate i da čine bazu njihovog dila u politici.Za razliku od Dajrekt medije i zgrade Multikoma u Antifašističke borbe na Novom Beogradu, veza Šolaka i Đilasa u preuzimanju Medija pointa je Dragan Ješić, formalni vlasnik ove firme, ali, što je još važnije, dugogodišnji poslovni ortak Dragana Đilasa. Istraživanje Kurira pokazuje da je Junajted medija, deo Junajted grupe, 2018. kupila još jednu firmu povezanu s Đilasom. Vlasnik Medija pointa u trenutku prodaje je Dragan Ješić, koji je nesumnjivi Đilasov igrač. Kad se analizira poslovanje različitih Ješićevih firmi, više je nego očigledno da je on, zahvaljujući javnim funkcijama Đilasa, maltene na tacni dobijao poslove s državom, od javnih nabavki, prodaje oglasnog prostora do povlašćenih cena zakupa u Beogradu.Krucijalni dokaz da je Ješić sa svojim firmama bio samo paravan za Đilasove kombinacije je činjenica da je Ješićev potpis stajao na kupoprodajnom ugovoru kojim je tadašnji gradonačelnik Beograda kupio dupleks na Vračaru. Ješić je bio i direktor firme Šale (Chalet), koja je za Đilasa, odnosno njegove kompanije i agencije, nabavljala nekretnine po Beogradu. Jedna od njih je bila vila na Senjaku, koju je platio oko milion evra. Šale je 2013. postao vlasništvo Multikom grupe, u kojoj Đilas zvanično ima 25 odsto vlasništva. Ješića je na direktorskom mestu nasledila Đilasova desna ruka Jadranka Drinić. Firma je u međuvremenu promenila naziv u Komiti rijal estejt (Comity real estate) i direktor firme je Gojko Đilas, brat lidera SSP.Naduvavali cene ugovoraNajveću bahatost Đilas i Ješić pokazuju prilikom nabavke opreme za komunalnu policiju od 2010. do 2012. Iz dokumentacije se vidi da je tadašnji gradonačelnik prestonice bez javne nabavke nabacio svom ortaku, odnosno firmi Pampero, koja je u vlasništvu Ješića i Zorana Stojisavljevića, posao od 53,4 miliona dinara. Usitnjavanjem nabavke, Grad Beograd je namerno izbegao javni poziv, pa je direktnom pogodbom sa ovom firmom sklopio devet ugovora i šest narudžbenica. Cena opreme je najblaže rečeno prenaduvana, pa je Grad par rukavica plaćao skoro 4.000 dinara, majice s kratkim rukavima 3.000, letnje pantalone 4.300, dok je za par čizama dato više od 7.000, a za jakne skoro 18.000 dinara. Pampero je imao i druge povlastice tokom vlasti Đilasa, pa nije plaćao zakup za poslovni prostor dok je ovaj bio prvi čovek Beograda, a dok je bio ministar za NIP, ovoj firmi je obezbedio povoljan zakup.Zloupotreba političke funkcijeIstraživački novinar Marko Matić smatra da su se poslovi Đilasa i Šolaka širili zloupotrebom Đilasove političke funkcije.- Dokazi o poslovnim vezama Đilasa i Šolaka pokazuju da su njihovi poslovi nastajali i širili se zloupotrebom Đilasove političke funkcije. Danas, zahvaljujući ogromnom novcu koji poseduje, Šolak finansijski pomaže Đilasove političke ambicije sa isključivim ciljem da nastave da se bogate na račun građana Srbije, kao što su to radili do 2012. Takve nečasne i nezakonite namere ključan su razlog zbog čega svoje poslovne veze uporno skrivaju i negiraju - objašnjava Matić.Postavlja se pitanje da li će posle brojnih dokaza koje je Kurir u proteklih nekoliko dana izneo o sumnjivim poslovnim transakcijama između Dragana Đilasa i Dragana Šolaka tužilaštvo reagovati ili će država i dalje da ćuti.ZA KOLIKO JE STVARNO PRODATA DAJREKT MEDIJAPLAĆENA 17,7 MILIONA, A VREDELA ZNATNO VIŠEPostavlja se pitanje i za koliko je zaista prodata Dajrekt medija, jer je, prema podacima do kojih je Kurir došao, vrednost kompanije u trenutku prodaje bila znatno veća.Zbog toga je i nejasno da li je suma od oko 17,7 miliona evra, koju je Đilas navodno dobio za Dajrekt mediju, sav novac koji je primio i da li je razlika između plaćene i stvarne tržišne cene nadomeštena na neki drugi način, ili je Đilas ostao u vlasničkoj strukturi Dajrekt medije kao prikriveni vlasnik. Kako smo već pisali, Dajrekt mediju je formalno kupio bugarski biznismen Krasimir Petrov Gergov, ali je novac za to dao zapravo Šolak, odnosno njegovi ljudi sakriveni iza čitave mreže ofšor firmi.PITANJA BEZ ODGOVORAĐILAS I ŠOLAK ĆUTE O JEŠIĆUJunajted grupa ni juče nije odgovarala na pitanja Kurira o povezanosti Đilasa s firmom koja je ušla u njen portfolio. Naša pitanja lideru SSP o njegovim vezama s Ješićem takođe su ostala bez odgovora. Kurir je pokušao da kontaktira i s Ješićem, ali bez uspeha.KOMISIJA ODOBRILA KONCENTRACIJUU ISTO VREME KUPILI I DAJREKT MEDIJUZanimljivo je da je Junajted medija kupila Medija point gotovo istovremeno kad je preuzela Dajrekt mediju. Ovo se navodi i u rešenju Komisije za zaštitu konkurencije, kojim se Junajted mediji 21. avgusta 2018. odobrava koncentracija nastala ovom kupovinom.- Pred Komisijom je u toku postupak po prijavi koncentracije kojom Junajted medija stiče kontrolu nad Dajrekt medijom... Iako društvo Dajrekt medija nije učesnik u koncentraciji Junajted medija / Medija point, Komisija je imala u vidu i njegovo prisustvo na utvrđenom relevantnom tržištu - navodi se u obrazloženju Komisije.Bonus video:(Espreso.rs/Kurir.rs)                      

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/vesti/politika/izvinjenje-agencije-netacno-prikazani-izvestaji-o-kampanji/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Izvinjenje Agencije: Netačno prikazani izveštaji o kampanji

Foto: N1 Agencija za borbu protiv korupcije uputila je danas javno izvinjenje političim strankama i pokretima, čiji su izveštaji o troškovima kampanje "netačno prikazani čime su dovedeni u fokus današnje medijske pažnje i analize".Portal Nova.rs danas je objavio da su izveštaji političkih stranaka i pokreta o troškovima predizborne kampanje, koje je objavila Agencija za borbu protiv korupcije, prilično zbunjući i da izazivaju sumnju da su obelodanjeni podaci tačni. Tako je na primer, kada je reč o Srpskoj naprednoj stranci, u izveštaju objavljeno da je utrošeno ukupno oko 5,8 miliona evra prihoda iz javnih izvora i sopstvenih sredstava, dok je na drugoj stranici navedeno da ukupni troškovi iznose oko 1,5 miliona evra. Slično je i sa izveštajem o troškovima kampanje SPS-a i SPAS-a.Agencija za borbu protiv korupcije danas je saopštila da je u više navrata obavestila javnost i političke subjekte da se izveštaji podnose putem novog aplikativnog softvera."S obzirom na to, da je u pitanju obiman registar i baza podataka sa arhivom od 2012. godine, njen prenos na novu softversku platformu teče paralelno sa podnošenjem aktuelnih izveštaja. Dizajner softvera je predvideo moguće rizike ovog poslovnog procesa i svakodnevno iznalazi rešenja koja omogućavaju upravljanje njima", navodi se u saopštenju. Politika 26. Maj. 2020 Kako se dodaje, tokom jučerašnjeg dana Agencija je upozorena na nelogičnosti u prikazivanju numeričkih podataka nakon čega je pristupila "temeljnoj kontroli prikaza svih izveštaja o troškovima izborne kampanje koje su politički subjekti podneli u vezi sa poslednjim republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima"."Uočeni problemi u aplikaciji se otklanjaju i u najkraćem roku svi izveštaji biće prikazani u ispravnom formatu", piše u saopštenju Agencije.Šta sve piše u izveštajima?Sudeći po izveštaju koji je objavila Agencija, SNS je najvećim delom kampanju finansirala od državnog novca. Iz republičke kase naprednjaci su dobili ukupno 466.853.087 dinara ili oko četiri miliona evra, dok su iz sopstvenih sredstava prebacili na račun za kampanju 543.557.779 dinara, a od tog novca su potrošili 219.092.652.Kada se saberu i oduzmu te cifre, može se zaključiti da su naprednjaci u kampanji potrošili oko 686 miliona dinara ili 5,8 miliona evra.Foto: Vesna Lalić/Nova.rsMeđutim, u delu gde su pobrojani izdaci SNS po stavkama navodi se da ukupni troškovi izborne kampanje iznose 181.789.727 dinara ili oko 1,5 miliona evra. I ovaj podatak je nelogičan, jer je SNS prijavila da su ih samo "usluge oglašavanja - politički marketing" koštale 186.245.045, što je opet više od ukupnih troškova kampanje.Podaci o troškovima izborne kampanje zbunjuju i kada je reč o SPS. Ta stranka je iz državne kase dobila 85.646.353 ili oko 730.000 evra, od priloga fizičkih lica još 26,4 miliona dinara i još 11 miliona prebacila je iz sopstvenih sredstava za redovan rad, od čega je utrošila 3,6 miliona.Foto: Goran Srdanov/Nova.rsKada se ove brojke saberu ispada da su socijalisti potrošili 115,7 miliona dinara ili oko 985.000 evra.Međutim, u delu izveštaja gde su pobrojani po stavkama izdaci SPS u kampanji, navodi se da ukupni troškovi iznose 62.922.499 dinara ili oko 535.000 evra.Na ove i još neke nelogičnosti juče je organizacija Transparentnost Srbija ukazala Agenciji za borbu protiv korupcije.            

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: online-news.rs

Link: https://online-news.rs/2020/08/28/raspisan-tender-za-groblje-kunih-ljubimaca-u-beogradu/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisan tender za groblje kunih ljubimaca u Beogradu

Krajnji rok za podnoenje ponuda je 2. oktobar.Kako je ranije najavljeno, ovaj projekat kotae skoro 1,5 miliona evra, prenosi portal eKapija.Javnom nabavkom je predviena izgradnja saobraajnih i slobodnih povrina i objekata u kompleksu groblja kunih ljubimaca, a radovi e se izvoditi u dve faze. Rok za prvu fazu je 180, a za drugu 120 kalendarskih dana, a dobavlja je u obavezi da obezbedi i dvogodinju garanciju.Groblje kunih ljubimaca u Bloku 51 e u prvo vreme imati 730 kolumbarijuma, 839 grobnih parcela za male, srednje i velike kune ljubimce, kao i 760 grobnih mesta za vlasnike koji ele da na poseban nain obelee grobno mesto kunog ljubimca."Beograd je izdvojio oko 168 miliona dinara, odnosno skoro 1,5 miliona evra za izgradnju kompleksa koji e imati hektar i po, administrativnu zgradu od 300 kvadrata, parking sa 20 mesta, krematorijum, razliita mesta za sahranjivanje kunih ljubimaca", rekao je ranije zamenik gradonaelnika Beograda Goran Vesi.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: objektivno1.rs

Link: http://objektivno1.rs/vesti-obj1/18812/nelogicnosti-u-izvestajima-o-finansiranju-kampanje-sns-kampanja-kostala-58-ili-15-miliona.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Nelogičnosti u izveštajima o finansiranju kampanje: SNS kampanja koštala 5,8 ili 1,5 miliona

  1. 08. 2020. Izvor: Nova.rs Izveštaji stranaka o troškovima predizborne kampanje, koje je objavila Agencija za borbu protiv korupcije, prilično su zbunjući i izazivaju sumnju da su obelodanjeni podaci tačni. Tako je na primer, kada je reč o Srpskoj naprednoj stranci, u izveštaju objavljeno da je utrošeno ukupno oko 5,8 miliona evra prihoda iz javnih izvora i sopstvenih sredstava, dok je na drugoj stranici navedeno da ukupni troškovi iznose oko 1,5 miliona evra. Slično je i sa izveštajem o troškovima kampanje SPS-a, kod kojih se cifre takođe ne poklapaju. Sudeći po izveštaju koji je objavila Agencija za borbu protiv korupcije, SNS je najvećim delom kampanju finansirala od državnog novca. Iz republičke kase naprednjaci su dobili ukupno 466.853.087 dinara ili oko četiri miliona evra, dok su iz sopstvenih sredstava prebacili na račun za kampanju 543.557.779 dinara, a od tog novca su potrošili 219.092.652. Kada se saberu i oduzmu te cifre, može se zaključiti da su naprednjaci u kampanji potrošili oko 686 miliona dinara ili 5,8 miliona evra. Međutim, u delu gde su pobrojani izdaci SNS po stavkama navodi se da ukupni troškovi izborne kampanje iznose 181.789.727 dinara ili oko 1,5 miliona evra. I ovaj podatak je nelogičan, jer je SNS prijavila da su ih samo "usluge oglašavanja - politički marketing" koštale 186.245.045, što je opet više od ukupnih troškova kampanje.Da se cifre u izveštaju političkih stranaka ne poklapaju primećuju i u organizaciji Transparentnost Srbija i podsećaju da je prema njihovim procenama samo na oglašavanje na TV stanicama SNS potrošila 2,4 miliona evra.Za ovu kampanju Srpska napredna stranka nije dobila nijedan prilog građana ili članova stranke, iako je prethodnih godina ta partija imala na hiljade donacija uglavnom u iznosima od 40.000 dinara. U izveštaju objavljenom na sajtu Agencije navodi se da nije bilo donacija ni fizičkih ni pravnih lica. "U izveštaju liste "Aleksandar Vučić - za našu decu" navedeno je da su zbirni troškovi oko 181 milion, a troškovi TV oglašavanja 15,5 miliona, koliko je koštao zakup termina na TV B92. U tom dokumentu, međutim, postoje pojedinačni troškovi emitovanja nekoliko spotova i oglasa, čiji je zbir veći od 350 miliona, ali to nije ušlo u konačno obračun troškova TV oglašavanja", navode u Transprentnosti Srbije. Podaci o troškovima izborne kampanje zbunjuju i kada je reč o SPS. Ta stranka je iz državne kase dobila 85.646.353 ili oko 730.000 evra, od priloga fizičkih lica još 26,4 miliona dinara i još 11 miliona prebacila je iz sopstvenih sredstava za redovan rad, od čega je utrošila 3,6 miliona.Kada se ove brojke saberu ispada da su socijalisti potrošili 115,7 miliona dinara ili oko 985.000 evra.Međutim, u delu izveštaja gde su pobrojani po stavkama izdaci SPS u kampanji, navodi se da ukupni troškovi iznose 62.922.499 dinara ili oko 535.000 evra.U Transparentnosti Srbije ukazuju da su pobrojani pojedinačni troškvi emitovanja spotova i oglasa u znatno većem iznosu - više od 150 miliona, a kao zbir troškova TV oglašavanja navodi se oko tri miliona. Ta organizacija je na ove nelogičnosti ukazala i Agenciji za borbu protiv korupcije.Foto: SNS    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2990469/raspisan-tender-za-izmene-prostornih-planova-cetiri-velika-infrastrukturna-koridora-u-srbiji

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisan tender za izmene prostornih planova četiri velika infrastrukturna koridora u Srbiji

Javno preduzeće Putevi Srbije oglasilo je tender za uslugu izrade izmena i dopčuna prostornih planova područja infrastrukrnih koridora.Predmet javne nabavke su izmena i dopuna planova: auto-puta E-75 Subotica-Beograd (Batajnica), Niš-granica Bugarske, Niš-granica Severne Javno preduzeće Putevi Srbije oglasilo je tender za uslugu izrade izmena i dopčuna prostornih planova područja infrastrukrnih koridora. Predmet javne nabavke su izmena i dopuna planova: auto-puta E-75 Subotica-Beograd (Batajnica), Niš-granica Bugarske, Niš-granica Severne Makedonije i izrada izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora Beograd-Južni Jadran, deonica Beograd-Požega.Procenjena vrednost javne nabavke je do 35 miliona dinara bez PDV-a. Nabavka je oblikovana u četiri partije i to: Partija 1 - Izmena i dopuna Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora autoputa E-75 Subotica - Beograd (Batajnica). Procenjena vrednost partije je 9.250.000,00 dinara bez PDV-a. Partija 2 - Izmena i dopuna Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora Niš - granica Bugarske. Procenjena vrednost partije je 7.250.000,00 dinara bez bez PDV-a. Partija 3 - Izmena i dopuna Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora Niš - granica Republike Severne Makedonije. Procenjena vrednost partije je 9.250.000,00 dinara bez bez PDV-a. Partija 4 - Izmena i dopuna Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora Beograd - Južni Jadran, deonica: Beograd - Požega. Procenjena vrednost partije je 9.250.000,00 dinara bez bez PDV-a.Kako se navodi u dokumentaciji, cilj izmena i dopuna prostornih planova je planiranje novih lokacija za baze za održavanje puteva na ovim koridorima.Rok za ponude je 28. septembar, do 09,30 sati. Javno otvaranje ponuda izvršiće komisija JP Putevi Srbije, istog dana, dana u 10 sati u prostorijama preduzeća.Više o tenderu pogledajte OVDE.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=08&dd=28&nav_id=1725357

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Beograd uskoro dobija groblje kućnih ljubimaca: Raspisan tender za gradnju - Biz

Grad Beograd i Direkcija za građevinsko zemljište raspisali su tender za gradnju groblja kućnih ljubimaca u Bloku 51, na Bežanijskoj kosi.Krajnji rok za podnošenje ponuda je 2. oktobar.Kako je ranije najavljeno, ovaj projekat koštaće skoro 1,5 miliona evra, prenosi portal eKapija.Javnom nabavkom je predviđena izgradnja saobraćajnih i slobodnih površina i objekata u kompleksu groblja kućnih ljubimaca, a radovi će se izvoditi u dve faze. Rok za prvu fazu je 180, a za drugu 120 kalendarskih dana, a dobavljač je u obavezi da obezbedi i dvogodišnju garanciju.Groblje kućnih ljubimaca u Bloku 51 će u prvo vreme imati 730 kolumbarijuma, 839 grobnih parcela za male, srednje i velike kućne ljubimce, kao i 760 grobnih mesta za vlasnike koji žele da na poseban način obeleže grobno mesto kućnog ljubimca."Beograd je izdvojio oko 168 miliona dinara, odnosno skoro 1,5 miliona evra za izgradnju kompleksa koji će imati hektar i po, administrativnu zgradu od 300 kvadrata, parking sa 20 mesta, krematorijum, različita mesta za sahranjivanje kućnih ljubimaca", rekao je ranije zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Agencija: Tehnički problem na prezentaciji izveštaja o troškovima izborne kampanje

Agencija: Tehnički problem na prezentaciji izveštaja o troškovima izborne kampanje

BEOGRAD, 28. avgusta 2020. (Beta) - Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je danas da je došlo do tehničkih problema u prikazivanju izveštaja o troškovima izborne kampanje, koji se nalaze na zvaničnoj internet prezentaciji te agencije.

Naveli su da se uočeni problemi u prikazivanju numeričkih podataka u aplikaciji otklanjaju i da će u najkraćem roku svi izveštaji biti prikazani u ispravnom formatu.

Agencija je u saopštenju uputila javno izvinjenje političkim subjektima čiji su izveštaji netačno prikazani, čime su dovedeni u fokus medijske pažnje i analize.

"U više navrata smo obavestili javnost i političke subjekte da se izveštaji podnose putem novog aplikativnog softvera. S obzirom na to da je u pitanju obiman registar, i baza podataka sa arhivom od 2012. godine, njen prenos na novu softversku platformu teče paralelno sa podnošenjem aktuelnih izveštaja. Dizajner softvera je predvideo moguće rizike ovog poslovnog procesa i svakodnevno iznalazi rešenja koja omogućavaju upravljanje njima", saopštili su iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Ostale fotografije uz tekst

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Izbori-2020/a634069/Agencija-se-izvinila-zbog-netacnih-izvestaja-o-finansiranju-kampanja.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Agencija se izvinila zbog netačnih izveštaja o finansiranju kampanja

Agencija za borbu protiv korupcije javno se izvinila i navela da je došlo do tehničkih problema u prikazivanju izveštaja o troškovima izborne kampanje koji se nalaze na zvaničnoj internet prezentaciji Agencije.Autor:N1 BeogradAgencija za borbu protiv korupcije javno se izvinila i navela da je došlo do tehničkih problema u prikazivanju izveštaja o troškovima izborne kampanje koji se nalaze na zvaničnoj internet prezentaciji Agencije."Tokom jučerašnjeg dana upozoreni smo na nelogičnosti u prikazivanju numeričkih podataka, nakon čega smo pristupili temeljnoj kontroli prikaza svih izveštaja o troškovima izborne kampanje, koje su politički subjekti podneli u vezi sa poslednjim republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima. Uočeni problemi u aplikaciji se otklanjaju i u najkraćem roku svi izveštaji biće prikazani u ispravnom formatu", navela je Agencija u saopštenju.    Organizacija Transparentnost Srbija ukazala je Agenciji na nelogičnosti u pojedinim objavljenim izvepštajima. U izveštajima se kao zbirni troškovi kampanje navode znatno manji iznosi nego što su iznosi utrošenih sredstava navedeni u stavci "Prihodi".Takođe, u zbiru pojedinih kategorija troškova, kao što su troškovi TV oglašavanja (što inače predstavlja i najveći deo troškova) izostavljeni su značajni iznosi, navela je Transparentnost.Kada je reč o Srpskoj naprednoj stranci, u izveštaju Agencije je objavljeno da je utrošeno ukupno oko 5,8 miliona evra prihoda iz javnih izvora i sopstvenih sredstava, dok je na drugoj stranici navedeno da ukupni troškovi iznose oko 1,5 miliona evra.Slično je i sa izveštajem o troškovima kampanje SPS-a i SPAS-a, naveo je portal nova.rs.        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/vesti/drustvo/vucic-da-objasni-koliko-ce-sta-da-kosta-u-parku-ispred-hrama/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: "Vučić da objasni šta koliko košta u parku ispred Hrama"

Foto: Grad Beograd Koalicija za nadzor javnih finansija zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da razloži na pojedinačne stavke i saopšti šta će tačno koliko koštati prilikom najavljene izgradnje parka ispred Hrama Svetog Save čija će cena, prema Vučićevoj najavi, biti 7,5 miliona evra, saopštila je ta koalicija. "Ako je predsedniku već poznata krajnja cena i pored toga što javna nabavka za uređenje parka, ako smo dobro razumeli, još nije raspisana, pretpostavljamo da mu je poznato kako se do te cene i došlo, kao i ko je, kako i na bazi čega ovu cenu formirao", navela je Koalicija u saopštenju.Koalicija za nadzor javnih finansija veruje da će, "uz ovaj mali dodatni napor", Vučić otkloniti "sopstvene nedorečenosti i sumnje prisutne u delu javnosti".

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/ekonomija/agencija-tehnicki-problem-na-prezentaciji-izvestaja-o-troskovima-izborne-kampanje/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Agencija: Tehnički problem na prezentaciji izveštaja o troškovima izborne kampanje

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je danas da je došlo do tehničkih problema u prikazivanju izveštaja o troškovima izborne kampanje, koji se nalaze na zvaničnoj internet prezentaciji te agencije.Foto: Danas Online Naveli su da se uočeni problemi u prikazivanju numeričkih podataka u aplikaciji otklanjaju i da će u najkraćem roku svi izveštaji biti prikazani u ispravnom formatu. Agencija je u saopštenju uputila javno izvinjenje političkim subjektima čiji su izveštaji netačno prikazani, čime su dovedeni u fokus medijske pažnje i analize. "U više navrata smo obavestili javnost i političke subjekte da se izveštaji podnose putem novog aplikativnog softvera. S obzirom na to da je u pitanju obiman registar, i baza podataka sa arhivom od 2012. godine, njen prenos na novu softversku platformu teče paralelno sa podnošenjem aktuelnih izveštaja. Dizajner softvera je predvideo moguće rizike ovog poslovnog procesa i svakodnevno iznalazi rešenja koja omogućavaju upravljanje njima", saopštili su iz Agencije za borbu protiv korupcije. Agencija za borbu protiv korupcije, izborna kampanja Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas. Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.   Učlani se

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=08&dd=28&nav_id=1725453

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Beograđani metro čekaju pet decenija: "Neće biti gužvi, 50 odsto mašina neće se videti" VIDEO - Biz

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da Beograđani metro čekaju još od 1971. godine.To čekanje traje još od 11. marta 1971. godine, kada je u skupštini grada doneta odluka da se gradi Prokop, kaže Vesić."Do oktobra meseca završavamo plan generalne regulacije šinskih sistema, izdaćemo građevinsku dozvolu, a do kraja sledeće godine krećemo da gradimo metro", kaže Vesić i napominje da će taj proces početi izgradnjom depoa u Makiškom polju."Obećavam građanima da će Beograd konačno imati metro", kaže Vesić i napominje da 50 odsto mašina građani neće ni videti jer su pod zemljom, te da gužvi neće biti, osim na mestima gde će se graditi stanice.Govoreći o kašnjenju na radovima u Karađorđevoj, kaže da će 1. septembra biti završeno šetalište uz reku, a da će mobilijar, uključujući klupe, biti postavljen do 15. septembra.Kaže da se kasnilo zbog pandemije koronavirusa i nemogućnosti da se nabavi mobilijar, ali napominje da je to kašnjenje od svega 15 dana.Vesić je govorio i o autobuskoj stanici na Novom Beogradu i objasnio kako će izgledati "selidba" autobusa na novu lokaciju."Polovina polazaka će do kraja godine biti prebačena na stanicu na Novom Beogradu", kaže Vesić i pojašnjava da grad ne gradi autobusku stanicu, već je to javno-privatno partnerstvo između kompanije BAS i grada.Kaže da će do sredine sledeće godine svi polasci biti sa ove autobuske stanice.Vesić je govorio i o Savskom trgu i rekao da će izgradnja biti završena 15. novembra.Opširnije u video-prilogu.        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: happytv.rs

Link: https://happytv.rs/vesti/dru%C5%A1tvo/247937/beogra%C4%91ani-metro-%C4%8Dekaju-pet-decenija-ne%C4%87e-biti-gu%C5%BEvi-50-odsto-ma%C5%A1ina-ne%C4%87e-se-videti

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: BEOGRAĐANI METRO ČEKAJU PET DECENIJA: "Neće biti gužvi, 50 odsto mašina neće se videti..."!

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da Beograđani metro čekaju još od 1971. godine.To čekanje traje još od 11. marta 1971. godine, kada je u skupštini grada doneta odluka da se gradi Prokop, kaže Vesić.- Do oktobra meseca završavamo plan generalne regulacije šinskih sistema, izdaćemo građevinsku dozvolu, a do kraja sledeće godine krećemo da gradimo metro - kaže Vesić i napominje da će taj proces početi izgradnjom depoa u Makiškom polju.- Obećavam građanima da će Beograd konačno imati metro - kaže Vesić i napominje da 50 odsto mašina građani neće ni videti jer su pod zemljom, te da gužvi neće biti, osim na mestima gde će se graditi stanice.Govoreći o kašnjenju na radovima u Karađorđevoj, kaže da će 1. septembra biti završeno šetalište uz reku, a da će mobilijar, uključujući klupe, biti postavljen do 15. septembra.Kaže da se kasnilo zbog pandemije koronavirusa i nemogućnosti da se nabavi mobilijar, ali napominje da je to kašnjenje od svega 15 dana.Vesić je govorio i o autobuskoj stanici na Novom Beogradu i objasnio kako će izgledati "selidba" autobusa na novu lokaciju.- Polovina polazaka će do kraja godine biti prebačena na stanicu na Novom Beogradu - kaže Vesić i pojašnjava da grad ne gradi autobusku stanicu, već je to javno-privatno partnerstvo između kompanije BAS i grada.Kaže da će do sredine sledeće godine svi polasci biti sa ove autobuske stanice.Vesić je govorio i o Savskom trgu i rekao da će izgradnja biti završena 15. novembra.Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.          

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: online-news.rs

Link: https://online-news.rs/2020/08/28/beograani-metro-ekaju-pet-decenija-nee-biti-guvi-50-odsto-maina-nee-se-videti-video/

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Beograani metro ekaju pet decenija: "Nee biti guvi, 50 odsto maina nee se videti" VIDEO

To ekanje traje jo od 11. marta 1971. godine, kada je u skuptini grada doneta odluka da se gradi Prokop, kae Vesi."Do oktobra meseca zavravamo plan generalne regulacije inskih sistema, izdaemo graevinsku dozvolu, a do kraja sledee godine kreemo da gradimo metro", kae Vesi i napominje da e taj proces poeti izgradnjom depoa u Makikom polju."Obeavam graanima da e Beograd konano imati metro", kae Vesi i napominje da 50 odsto maina graani nee ni videti jer su pod zemljom, te da guvi nee biti, osim na mestima gde e se graditi stanice.Govorei o kanjenju na radovima u Karaorevoj, kae da e 1. septembra biti zavreno etalite uz reku, a da e mobilijar, ukljuujui klupe, biti postavljen do 15. septembra.Kae da se kasnilo zbog pandemije koronavirusa i nemogunosti da se nabavi mobilijar, ali napominje da je to kanjenje od svega 15 dana.Vesi je govorio i o autobuskoj stanici na Novom Beogradu i objasnio kako e izgledati "selidba" autobusa na novu lokaciju."Polovina polazaka e do kraja godine biti prebaena na stanicu na Novom Beogradu", kae Vesi i pojanjava da grad ne gradi autobusku stanicu, ve je to javno-privatno partnerstvo izmeu kompanije BAS i grada.Kae da e do sredine sledee godine svi polasci biti sa ove autobuske stanice.Vesi je govorio i o Savskom trgu i rekao da e izgradnja biti zavrena 15. novembra.Opirnije u video-prilogu.        

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: Fonet

Link: http://www.fonet.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: GREŠKA NA SAJTU AGENCIJE

GREŠKA NA SAJTU AGENCIJE

Mesto:BEOGRAD

Datum:28.08.2020

Izvor:FoNet

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je danas da je bilo tehničkih problema u prikazivanju izveštaja o troškovima izborne kampanje koji se nalaze na zvaničnoj internet prezentaciji Agencije i uputila javno izvinjenje političkim subjektima čiji su izveštaji netačno prikazani, čime su dovedeni u fokus medijske pažnje i analize.

U više navrata smo obavestili javnost i političke subjekte da se izveštaji podnose putem novog aplikativnog softvera. S obzirom na to da je u pitanju obiman registar i baza podataka sa arhivom od 2012. godine, njen prenos na novu softversku platformu teče paralelno sa podnošenjem aktuelnih izveštaja. Dizajner softvera je predvideo moguće rizike ovog poslovnog procesa i svakodnevno iznalazi rešenja koja omogućavaju upravljanje njima, saopštila je Agencija.

U Agenciji ističu da su tokom jučerašnjeg dana upozoreni na nelogičnosti u prikazivanju numeričkih podataka nakon čega su pristupili temeljnoj kontroli prikaza svih izveštaja o troškovima izborne kampanje koje su politički subjekti podneli u vezi sa poslednjim republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima.

Uočeni problemi u aplikaciji se otklanjaju i u najkraćem roku svi izveštaji biće prikazani u ispravnom format, navodi se u saopštenju Agencije za borbu protiv korupcije.

I u saopštenju kompanije Prozone iz Novog Sada se ističe da je usled tehničkih problema u aplikaciji došlo do grešaka u prikazu podataka na javnom sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

Proverom podnetih izveštaja utvrđeno je da su svi podaci sačuvani u sistemu onako kako su ih politički subjekti i podneli, dok je problem u prikazu na javnom sajtu Agencije, navodi se u saopštenju.

Tim kompanije Prozone intenzivno radi na otklanjanju problema, koji bi trebalo u toku dana dana da budu otklonjeni. (kraj) vbr/zp

16:09

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Biznis/a634175/Izmene-i-dopune-prostornih-planova-podrucka-infrastrukturnih-koridora.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Izmene i dopune prostornih planova područka infrastrukturnih koridora

Autor:eKapijaJavno preduzeće Putevi Srbije oglasilo je tender za uslugu izrade izmena i dopuna prostornih planova područja infrastrukrnih koridora.Predmet javne nabavke su izmena i dopuna planova: auto-puta E-75 Subotica-Beograd (Batajnica), Niš-granica Bugarske, Niš-granica Severne Makedonije i izrada izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora Beograd-Južni Jadran, deonica Beograd-Požega. Kako se navodi u dokumentaciji, cilj izmena i dopuna prostornih planova je planiranje novih lokacija za baze za održavanje puteva na ovim koridorima. Rok za ponude je 28. septembar, do 09.30 sati. Javno otvaranje ponuda izvršiće komisija JP Putevi Srbije, istog dana, dana u 10 sati u prostorijama preduzeća. Opširnije o tenderu pogledajte na portalu eKapija.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: 013info.rs

Link: https://013info.rs/vesti/srbija/ts-nelogicnosti-u-izvestajima-o-finansiranju-kampanje-na-poslednjim-izborima

Autori: @pa013info

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TS: Nelogičnosti u izveštajima o finansiranju kampanje na poslednjim izborima

Transparentnost Srbija (TS) ukazala je danas Agenciji za borbu protiv korupcije na nelogičnosti u pojedinim objavljenim izveštajima o finansiranju kampanje za izbor narodnih poslanika, navodi se u saopštenju te organizac Foto: flickr Srbija Izvor: Transparentnos Srbija Pet, 28/08/2020 - 15:37 Viber Transparentnost Srbija (TS) ukazala je danas Agenciji za borbu protiv korupcije na nelogičnosti u pojedinim objavljenim izveštajima o finansiranju kampanje za izbor narodnih poslanika, navodi se u saopštenju te organizacije civilnog društva. TS navodi da se u izveštajima se kao zbirni troškovi kampanje navode znatno manji iznosi nego što su iznosi utrošenih sredstava navedeni u stavci "Prihodi". Takođe, u zbiru pojedinih kategorija troškova, kao što su troškovi TV oglašavanja, što inače predstavlja i najveći deo troškova, izostavljeni su značajni iznosi. "Tako je, na primer, za listu 'Aleksandar Vučić - za našu decu' navedeno da su zbirni troškovi oko 181 milion, a troškovi TV oglašavanja 15,5 miliona, koliko je košta zakup termina na TV B92. U izveštaju, međutim, postoje pojedinačni troškovi emitovanja nekoliko spotova i oglasa, čiji je zbir veći od 350 miliona, ali to nije ušlo u konačno obračun troškova TV oglašavanja", navodi se u saopštenju. Čak je jedan, pojedinačlni trošak, označen kao "1.2.1 Oglas 1 - Usluge oglašavanja - POLITIČKI MARKETING" veći od zbira i iznosi 186,24 miliona dinara S druge strane, pod stavkom prihodi vidi se da je utrošeno svih 460 miliona dobijeno iz javnih izvora i oko 220 miliona sopstvenih srdstava. "Slično je sa listom SPS-JS - ukupni troškovi su 62 miliona, iako su pobrojani pojedinačni troškvi emitovanja spotova i oglasa u znatno većem iznosu - preko 150 miliona, a kao zbir troškova TV oglašavanja navodi se oko 3 miliona. S druge strane, u stavci "Prihodi" vidi se da je utrošeno 85 miliona iz javnih izvora, 8,8 miliona iz donacija i 3,6 iz sopstvenih izvora.", navodi TS. Marketing Najnovije vesti

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: mondo.rs

Link: https://mondo.rs/Info/Srbija/a1367187/Dragan-Djilas-Dragan-Jesic-Direct-media-Multikom-grupa.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: RASKRINKAN JOŠ JEDAN TAJKUNSKI DIL: Đilasov ortak IZVLAČIO MILIONE iz gradske kase preko firme koju je prodao Šolaku

28.08.2020. / 16:44 0List "Kurir" objavio je novi deo analize transakcija između Dragana Đilasa i Dragana Šolaka. Izvor: MONDO/Stefan Stojanović, youtube/printscreen/N1 "Junajted grupa kupila je firmu Medija point od Dragana Ješića, koji je nesumnjivo jedan od glavnih igrača lidera SSP i koji je zahvaljujući njegovim javnim funkcijama redovno na tacni dobijao milionske poslove s gradom i državom - od javnih nabavki, prodaje oglasnog prostora do povlašćenih cena zakupa u Beogradu," piše "Kurir". "Sve su vidljiviji tragovi lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa koji vode do Junajted grupe i njenog predsednika Dragana Šolaka. Dobar deo imetka koji je Đilas držao, tajno ili javno, provučen je kroz zamršenu šemu u ofšor zonama i na kraju završavao u rukama Šolaka i firmi s kojima je on povezan," piše list. Krucijalni dokaz "Posle Đilasove Dajrekt medije i poslovne zgrade njegove Multikom grupe, koje su na pomenut način prodate Junajted grupi, Kurir otkriva još jednu skrivenu transakciju između dvojice poslovnih ortaka i političkih saveznika. Slučaj prodaje Medija pointa još jedan je dokaz da su poslovne kombinacije Šolaka i Đilasa veoma razgranate i da čine bazu njihovog dila u politici. Za razliku od Dajrekt medije i zgrade Multikoma u Antifašističke borbe na Novom Beogradu, veza Šolaka i Đilasa u preuzimanju Medija pointa je Dragan Ješić, formalni vlasnik ove firme, ali, što je još važnije, dugogodišnji poslovni ortak Dragana Đilasa. Istraživanje Kurira pokazuje da je Junajted medija, deo Junajted grupe, 2018. kupila još jednu firmu povezanu s Đilasom. Vlasnik Medija pointa u trenutku prodaje je Dragan Ješić, koji je nesumnjivi Đilasov igrač. Kad se analizira poslovanje različitih Ješićevih firmi, više je nego očigledno da je on, zahvaljujući javnim funkcijama Đilasa, maltene na tacni dobijao poslove s državom, od javnih nabavki, prodaje oglasnog prostora do povlašćenih cena zakupa u Beogradu," navodi "Kurir". "Krucijalni dokaz da je Ješić sa svojim firmama bio samo paravan za Đilasove kombinacije je činjenica da je Ješićev potpis stajao na kupoprodajnom ugovoru kojim je tadašnji gradonačelnik Beograda kupio dupleks na Vračaru. Ješić je bio i direktor firme Šale (Chalet), koja je za Đilasa, odnosno njegove kompanije i agencije, nabavljala nekretnine po Beogradu. Jedna od njih je bila vila na Senjaku, koju je platio oko milion evra. Šale je 2013. postao vlasništvo Multikom grupe, u kojoj Đilas zvanično ima 25 odsto vlasništva. Ješića je na direktorskom mestu nasledila Đilasova desna ruka Jadranka Drinić. Firma je u međuvremenu promenila naziv u Komiti rijal estejt (Comity real estate) i direktor firme je Gojko Đilas, brat lidera SSP. Najveću bahatost Đilas i Ješić pokazuju prilikom nabavke opreme za komunalnu policiju od 2010. do 2012. Iz dokumentacije se vidi da je tadašnji gradonačelnik prestonice bez javne nabavke nabacio svom ortaku, odnosno firmi Pampero, koja je u vlasništvu Ješića i Zorana Stojisavljevića, posao od 53,4 miliona dinara. Usitnjavanjem nabavke, Grad Beograd je namerno izbegao javni poziv, pa je direktnom pogodbom sa ovom firmom sklopio devet ugovora i šest narudžbenica. Cena opreme je najblaže rečeno prenaduvana, pa je Grad par rukavica plaćao skoro 4.000 dinara, majice s kratkim rukavima 3.000, letnje pantalone 4.300, dok je za par čizama dato više od 7.000, a za jakne skoro 18.000 dinara. Pampero je imao i druge povlastice tokom vlasti Đilasa, pa nije plaćao zakup za poslovni prostor dok je ovaj bio prvi čovek Beograda, a dok je bio ministar za NIP, ovoj firmi je obezbedio povoljan zakup," navodi list. Zloupotreba političke funkcije Istraživački novinar Marko Matić smatra da su se poslovi Đilasa i Šolaka širili zloupotrebom Đilasove političke funkcije. "Dokazi o poslovnim vezama Đilasa i Šolaka pokazuju da su njihovi poslovi nastajali i širili se zloupotrebom Đilasove političke funkcije. Danas, zahvaljujući ogromnom novcu koji poseduje, Šolak finansijski pomaže Đilasove političke ambicije sa isključivim ciljem da nastave da se bogate na račun građana Srbije, kao što su to radili do 2012. Takve nečasne i nezakonite namere ključan su razlog zbog čega svoje poslovne veze uporno skrivaju i negiraju," objašnjava Matić. Postavlja se pitanje da li će posle brojnih dokaza koje je Kurir u proteklih nekoliko dana izneo o sumnjivim poslovnim transakcijama između Dragana Đilasa i Dragana Šolaka tužilaštvo reagovati ili će država i dalje da ćuti. Postavlja se pitanje i za koliko je zaista prodata Dajrekt medija, jer je, prema podacima do kojih je list došao, vrednost kompanije u trenutku prodaje bila znatno veća. "Zbog toga je i nejasno da li je suma od oko 17,7 miliona evra, koju je Đilas navodno dobio za Dajrekt mediju, sav novac koji je primio i da li je razlika između plaćene i stvarne tržišne cene nadomeštena na neki drugi način, ili je Đilas ostao u vlasničkoj strukturi Dajrekt medije kao prikriveni vlasnik. Kako smo već pisali, Dajrekt mediju je formalno kupio bugarski biznismen Krasimir Petrov Gergov, ali je novac za to dao zapravo Šolak, odnosno njegovi ljudi sakriveni iza čitave mreže ofšor firmi." Junajted grupa ni u četvrtak nije odgovarala na pitanja "Kurira" o povezanosti Đilasa s firmom koja je ušla u njen portfolio. Pitanja lideru SSP o njegovim vezama s Ješićem takođe su ostala bez odgovora, a list je pokušao da kontaktira i s Ješićem, ali bez uspeha. "Zanimljivo je da je Junajted medija kupila Medija point gotovo istovremeno kad je preuzela Dajrekt mediju. Ovo se navodi i u rešenju Komisije za zaštitu konkurencije, kojim se Junajted mediji 21. avgusta 2018. odobrava koncentracija nastala ovom kupovinom." "Pred Komisijom je u toku postupak po prijavi koncentracije kojom Junajted medija stiče kontrolu nad Dajrekt medijom... Iako društvo Dajrekt medija nije učesnik u koncentraciji Junajted medija / Medija point, Komisija je imala u vidu i njegovo prisustvo na utvrđenom relevantnom tržištu," navodi se u obrazloženju Komisije.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/vesti/hronika/slucaj-jovanjica-pocetak-sudenja-7-oktobra/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Slučaj "Jovanjica": Početak suđenja 7. oktobra

Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs Početak suđenja Predragu Koluviji, većinskom vlasniku poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica", na kome je novembra prošle godine zaplenjeno gotovo četiri tone marihuane, i još devet osoba, zakazano je za 7., 8., i 9. oktobar 2020. godine, uvodnim izlaganjem.Tužilaštvo za organizovani kriminal optužnicu je podiglo protiv Predraga Koluvije, vlasnika poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica", i devetoro optuženih maja ove godine, a ona je potvrđena 10. juna. Koluvija i ostali optuženi su tokom saslušanja u tužilaštvu negirali krivično delo za koje se terete, a tužilac je na prvom pripremnom ročištu pročitao optužnicu od skoro 400 strana.Foto: Printscreen/Radio televizija VojvodineNakon toga, odbrana je krajem jula nastavila sa iznošenjem svojih dokaza, kao i sa izjašnjavanjem o onima koje je tužilaštvo predložilo, odnosno koje prihvata, a koje osporava. Pripremno ročište potom je nastavljeno 26. avgusta, gde su u izlaganjima branioci okrivljenih iznosili svoje dokazne predloge.Advokati petoro okrivljenih osporili su gotovo sve dokaze tužilaštva, dok su se sa malim brojem predloga postupajućeg tužioca složili. U vezi sa pisanim dokazima, osporili su sve one koji su pribavljeni na nezakonit način, a takva je, kako su rekli, velika većina u ovom postupku. Podsetimo, za ovu aferu srpska javnost saznala je krajem prošle godine kada je narodni poslanik Miroslav Aleksić, na konferenciji u Narodnoj skupštini, ukazao na to da se MUP Srbije nije oglasio povodom rekordne zaplene droge pronađene kod Stare Pazove."Jovanjica" je svetlost dana ugledala tek dve nedelja nakon hapšenja Koluvije, a ubrzo su isplivale i nove činjenice, ali i sumnje u ovom slučaju. Tako je Aleksić ukazao i na navodne veze predsednika države Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja sa vlasnikom "Jovanjice". On je tada istakao i da ima saznanja da je uhapšeni Koluvija nakon privođenje zvao brata predsednika Srbije. Ipak, ovaj informacija nije potvrđena.Staviše, navodno veštačenje Koluvijinog telefona naknadno je i potvrdilo da nije bilo bilo komunikacije između njih dvojice.U medijima se u više navrata govorilo i da bi zbog ovog trebalo saslušati braću Vučić, međutim, na spisku svedoka tužilaštva, na kome je više od 100 imena, ne nalaze se ni predsednik država, a ni njegov brat.Foto:Screenshot/Mup.rsInače, većinski vlasnik firme "Jovanjica" uhapšen je novembra prošle godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom. Tada je otkriveno da se u plastenicima na ovom imanju nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa.Ova afera od samog otkrivanja izaziva velike kontroverze u javnosti. Tako su pojedini mediji otkrili da je "Jovanjica" dobila najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza u ukupnom iznosu od 3,9 miliona evra. Nove sumnje u to da ova afera nije mogla da prođe bez znanja državnog vrha bacila je i činjenica da su imanje "Jovanjica" često posećivali pojedini politički funkcioneri, među kojima je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, zatim Dragomir Petronijević iz Gradskog veća Beograda, ali i Dragan Sikimić, koji danas vodi Agenciju za borbu protiv korupcije.Sumnje nisu utihnule ni u mesecima nakon otkrivanja afere, pa je tako, u nastavku istrage slučaja "Jovanjica", uhapšeno pet pripadnika BIA i MUP, A. T, B. R, R. B, Milan K. i Z. B. Uhapšeni Milan K. je, inače, bivši šef obezbeđenja nekadašnjeg direktora policije Milorada Veljovića.          

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: ziginfo.rs

Link: http://ziginfo.rs/drustvo/13308-izbori-2020-a634069-agencija-se-izvinila-zbog-netacnih-izvestaja-o-finansiranju-kampanja-html.html

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Agencija se izvinila zbog netačnih izveštaja o finansiranju kampanja

Ka cilju bolje informisanosti... Žig Info-4 28 avgust 2020 Agencija za borbu protiv korupcije javno se izvinila i navela da je došlo do tehničkih problema u prikazivanju izveštaja o troškovima izborne kampanje koji se nalaze na zvaničnoj internet prezentaciji Agencije. "Tokom jučerašnjeg dana upozoreni smo na nelogičnosti u prikazivanju numeričkih podataka, nakon čega smo pristupili temeljnoj kontroli prikaza svih izveštaja o troškovima izborne kampanje, koje su politički subjekti podneli u vezi sa poslednjim republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima. Uočeni problemi u aplikaciji se otklanjaju i u najkraćem roku svi izveštaji biće prikazani u ispravnom formatu", navela je Agencija u saopštenju.Organizacija Transparentnost Srbija ukazala je Agenciji na nelogičnosti u pojedinim objavljenim izvepštajima. U izveštajima se kao zbirni troškovi kampanje navode znatno manji iznosi nego što su iznosi utrošenih sredstava navedeni u stavci "Prihodi".Takođe, u zbiru pojedinih kategorija troškova, kao što su troškovi TV oglašavanja (što inače predstavlja i najveći deo troškova) izostavljeni su značajni iznosi, navela je Transparentnost.Kada je reč o Srpskoj naprednoj stranci, u izveštaju Agencije je objavljeno da je utrošeno ukupno oko 5,8 miliona evra prihoda iz javnih izvora i sopstvenih sredstava, dok je na drugoj stranici navedeno da ukupni troškovi iznose oko 1,5 miliona evra.Slično je i sa izveštajem o troškovima kampanje SPS-a i SPAS-a, naveo je portal nova.rs.N1 Rating Category Društvo Sledeća    

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: poslovnojutro.com

Link: http://www.poslovnojutro.com/tekst/poslovne%20vesti/raspisan-tender-za-groblje-kucnih-ljubimaca-u-beogradu-136399

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Raspisan tender za groblje kućnih ljubimaca u Beogradu - Poslovne vesti - Srbija

Grad Beograd i Direkcija za građevinsko zemljište raspisali su tender za gradnju groblja kućnih ljubimaca u Bloku 51, na Bežanijskoj kosi, a krajnji rok za p... Bez autora Aug 28 2020 Grad Beograd i Direkcija za građevinsko zemljište raspisali su tender za gradnju groblja kućnih ljubimaca u Bloku 51, na Bežanijskoj kosi, a krajnji rok za podnošenje ponuda je 2. oktobar. Kako je ranije najavljeno, ovaj projekat koštaće skoro 1,5 miliona evra, prenosi portal eKapija. Javnom nabavkom je predviđena izgradnja saobraćajnih i slobodnih površina i objekata u kompleksu groblja kućnih ljubimaca, a radovi će se izvoditi u dve faze. Rok za prvu fazu je 180, a za drugu 120 kalendarskih dana, a dobavljač je u obavezi da obezbedi i dvogodišnju garanciju. Groblje kućnih ljubimaca u Bloku 51 će u prvo vreme imati 730 kolumbarijuma, 839 grobnih parcela za male, srednje i velike kućne ljubimce, kao i 760 grobnih mesta za vlasnike koji žele da na poseban način obeleže grobno mesto kućnog ljubimca. "Beograd je izdvojio oko 168 miliona dinara, odnosno skoro 1,5 miliona evra za izgradnju kompleksa koji će imati hektar i po, administrativnu zgradu od 300 kvadrata, parking sa 20 mesta, krematorijum, različita mesta za sahranjivanje kućnih ljubimaca", rekao je ranije zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 28.08.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/vesti/politika/sarcevic-nemocan-clanstvo-u-sns-uslov-za-direktore-skola/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Šarčević nemoćan: Članstvo u SNS uslov za direktore škola

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs ; Juzne vesti; privatna arhiva Postavljanje direktora škola u Srbiji isključivo uz stranačku knjižicu SNS postao je, sad je već sasvim izvesno, manir ove vlasti. O tome svedoči i najnoviji slučaj u Nišu gde se ozbiljno razmatra da na čelo škole "Zoran Đinđić" bude postavljen profesor fizičkog i član SNS Miljan Milenković, čovek koji je pisao lascivne komentare svojim učenicama, a za vreme upravljanja niškim Pozorištem lutaka ostao upamćen po postavljanju kamera i u prostorijama gde se presvlače deca. Ovo je svakako najdegutantniji slučaj, ali nije jedini, pa da podsetimo. Ne tako davno, zapravo prošlog meseca, a neposredno nakon parlamentarnih izbora u Sremskoj Mitrovici smo imali dva slučaja gde su direktori škola ekspresno smenjeni uz neadekvatna objašnjenja i bez prava na prigovor, a na njihovo mesto postavljeni su stranački kadrovi SNS.Selektivni sukob interesaNaime, nakon što je na lokalnim izborima u Sremskoj Mitrovici grupa građana "Grad za sve nas" osvojila 11 mandata i tako ozbiljno poljuljala apsolutnu vlast SNS u ovoj opštini, dvoje odbornika ove grupe Nataša Zec i Aleksandar Umetić smenjeni su sa mesta direktora osnovnih škola "Triva Vitasović Lebarnik" u Laćarku i "Branko Radičević" u Kuzminu.Foto: Privatna arhivaU razgovoru za Nova.rs Zec je tada objasnila da je njihova smena bila bez osnova i da je reč o čistoj političkoj odmazdi, jer je u trenutku kada je predložena za odbornika, zajedno sa kolegom Aleksandrom Umetićem poslala zahtev Agenciji za borbu protiv korupcije da utvrdi da li se nalazi u sukobu interesa, jer su istovremeno na listi odbornika i na mestu direktora osnovnih škola. Odgovor Agencije nikada nisu dobili. Umesto toga na vrata njene škole zakucala je inspekcija Ministarstva prosvete i obavila vanredni inspekcijski nadzor. Inspekcija je ovom prilikom, dakle, utvrdila dve nepravilnosti: da u zapisnicima sa sednica Školskog odbora nije evidentirano prisustvo predstavnika Učeničkog parlamenta i sindikata i da je uvidom u elektronske dnevnike uočeno da u pojedinim odeljenjima nisu izabrani predstavnici roditelja za Savet roditelja, odnosno nema evidencije o izboru roditelja na roditeljskim sastancima.U svakom slučaju ni blizu dovoljno za smenu, ali smenjeni su.Ministar prosvete Mladen Šarčević za Nova. rs je rekao da je dvoje direktora smenjeno jer su bili u sukobu interesa.Foto: Zoran Lončarević"Ja se nikada nisam kandidovao za političku funkciju i bio istovremeno direktor državne škole. Razlozi inspekcije su veoma dovoljni. Ako poznajete zakon i struku… Nema "kraduckanja"", rekao je tada Šarčević i pozvao se na sukob interesa, iako to nigde u rešenju o razrešenju dvoje direktora nije napisano.Da zažmurimo Sukob interesa, međutim, ministru nije smetao kada je na mesto direktora škole "Jevrem Obrenović" u Šapcu u decembru prošle godine postavljena odbornica SNS iz Šapca Svetlana Stanković.Svetlana Stanković Foto: printscreen/TV KCNZPrethodna direktorka škole Jelena Jevrić smenjena je zbog izveštaja Republičke prosvetne inspekcije koja je utvrdila desetak neregularnosti u radu škole "Jevrem Obrenović". Jevrićeva je uložila prigovor na zapisnik, koji joj je odbijen, a zatim joj je naložen rok da sprovede mere inspekcije. Ona preduzima sve mere predviđene zapisnikom, o čemu izveštava inspektorku dva dana pred razrešenje. Ipak, razrešena je i na njeno mesto dolazi Stankovićeva, koja je u tom trenutku u sukobu interesa. Ona je i danas na mestu direktora ove škole, iako se na prethodnim izborima opet našla na listi odbornika SNS.Degutantna biografija I tako dolazimo do poslednjeg slučaja o čemu su javnost obavestile Južne vesti. Prema njihovom pisanju, Miljan Milenković je u prošlom mandatu bio odbornik naprednjaka u Opštini Medijana, a kao profesora fizičkog Srpska napredna stranka ga je krajem 2017. godine predložila za v.d. direktora Pozorišta lutaka. Dok je bio na toj funkciji glumački ansambl Lutkarskog je svedočio da su kao u Velikom bratu - iznenada su svuda postavljene kamere, pa čak i hodniku kod tuš-kabina, kroz koji glumice prolaze skoro nage, ali i tamo gde se devojčice presvlače. Ni to, ali ni njegovi lascivni komentari ispod fotografija maloletnica, poput onog "Lutka za moje pozorište", nisu smetali vladajućoj partiji koja je predložila da on dobije i ceo mandat u direktorskoj fotelji Pozorišta lutaka.Foto: izvor juznevesti.com/ facebook@Miljan MilenkovićSada, Miljković je jedan od dvoje kandidata za mesto direktora ove škole, a Ministarstvo prosvete odlučuje da li će ga imenovati. Tim povodom kontaktirali smo ministra prosvete Mladena Šarčevića, sa pitanjem da li će ministrastvo podržati izbor čoveka, koga prate ovakve afere."Istražiću vaše navode i odgovoriću vam od nedelje", odgovorio je Šarčević.Dakle, u toku sledeće nedelje imaćemo epilog i odgovor na pitanje da li je odlazeći ministar prosvete kadar da stane na kraj stranačkom zapošljavanju onih koji uče našu decu.              

-------------------------------------------------------------------------------------------------