Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 04.09.2020

Medij: Alo     Strana: 5

Rubrika: Aktuelno

Autori: Igor Damnjanović Analitičar iz Crne Gore

Teme: Korupcija

Naslov: Mržnja prema Srbiji spržila Mila

Mržnja prema Srbiji spržila Mila

Prvi put u svojoj istoriji stvoreni su uslovi da Crna Gora promijeni vlast na izborima. Međutim, Milo Đukanković nije prvi tiranin koji je vlast izgubio glasovima. Baš negdje u vrijeme kada je mladi zajapureni komunistički omladinac Milc osvajao vlast na crnogorskim ulicamama, narod Čilea je 1988. godine na izborima smijenio svog diktatora generala Augusta Pinočea. Izbori koje je organizovala

Pinočeova vojna hunta bili su po mnogo čemu slični izborima u organizaciji Milove mafijaške hunte. Ipak, narodna volja tada u Čileu i sada u Crnoj Gori bila je jača od kupaca ličnih karata, desetina hiljada fantomskih birača i desetina hiljada režimu podobnih iseljenika koji su glasali protivzakonito, koristeći izbore kao mogućnost da besplatno posjete zavičaj, pošto im se Milo za glas revanširao plaćanjem putnih troškova.

Postoje osnovane sum-

nje da na Milovim izborima nisu glasali samo iseljenici i fantomi. Kilometarske kolone na graničnim prelazima sa Albanijom i takozvanom državom Kosovo na dan izbora impliciraju da je među glasačima DPS-a bilo i onih koji nisu rođeni, niti su ikada živjeli u Crnoj Gori. Takvih glasača bilo je i iz Srbije. Recimo, Nenad Stevović, predsjednik Crnogorske partije iz Lovćenca javno je priznao da je, iako nije rođen, niti ikada imao prebivalište u Crnoj Gori, glasao na referendumu 2006. godine. Bilo bi interesatno da nam prizna da lijeglasaoiunedelju.

Interakcija niza faktora pre-

sudila je da tiranija Mila Đukanovića padne. Mnogima se s pravom činilo da na izborima to nije moguće, jer su za pobjedu opozicije, imajući u vidu skandalozan birački spisak, bili neophodni glasovi najmanje 2/3 realnih birača. Pored nezadovoljstva građana katastrofalnom ekonomskom situacijom, korupcijom, kriminalom, takozvanim Zakonom o slobodi vjeroispovjesti, izdvojio bih i mržnju prema Srbiji kao jedan od ključnih faktora nedjeljnog izbornog čuda u Crnoj Gori. Ta mržnja koju je sijao vrh države i vladajuće partije, kakvu danas ne možete čuti ni od političara u takozvanoj državi Kosovo, ne samo da je bila neprihvatljiva Srbima, već kako su ankete pokazale, i svim ostalim građanima Crne Gore. Na svim ispitivanjima javnog mnjenja građani Crne Gore su Srbiju i Rusiju smatrali za najbliže države i, na našu sreću, Milo Đukanović je ovu sociološku kategoriju potpuno ignorisao. Nela Savković Vukčević,

poslanica DPS-a u prethodnom sazivu parlamenta, sa skupštinske govornice pred izbore bestidno je lagala da su „srpski okupatori 1918. htjeli da spale mošti crnogorskih svetitelja Svetog Vaslija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, ali da su ih u tome spriječile strane sile“. Tanja Spičanović, zamjenik gradonačelnika Bara itakođe DPS-ov kandidat na prethodnim izborima, Srbiju i Rusiju je nazvala „dželatima Crne Gore koji hoće da stvore guberniju na Mediteranu", a premijer i nosilac liste Duško Marković, plagirajući govor Franje Tuđmana, poručio je svima kojima se ne dopada država Montenegrodasesele.

Fašistička mržnja prema

Srbiji i Rusiji, neprihvat-Ijiva svim normalnim građanima Crne Gore bez obzira na vjeru i naciju, bila je šibica koja je zapalila izborni oganj u kome izgorela tiranija Mila Đukanovića. Na zgarištu DPS-a ostaloje, istina, još nekoliko žiški, koje će neprikosnovenitrodecenijski gospodar Montenegra u očaju pokušati da iskoristi ne bi li zapalio novu vladu prije njenog konstituisanja. Jedna od najsnažnijih žiški je ANB, čiji operativci prethodnih dana siju mržnju po sjeveru, gdje se pišu grafiti, napadaju crkve i lome stakla na prostorijama Islamske vjerske zajednice. Izazivaju se takođe i sukobi u Podgorici, danas se sprema Milov protest pred Cetinjskim manastirom, a u nedjelju veliki DPS-ov miting u Podgorici, sa vjerovatnim ciljem da se napadne Hram Hristovogvaskrsenja.

Narodna volja pokazala

je snagu. Sada nam je potrebna odlučnost i mudrostsvih opozicionih političkih lidera. Nije lako, jer su čak i sprženi DPSi Milo Đukanović opasni i otrovni protivnici, koji neće prezati od insceniranja krvoprolića ne bi li sačuvali vlast.

Igor Damnjanović Analitičar iz Crne Gore

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2020

Medij: Alo     Strana: 11

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Haos u Bugarskoj!

Najmanje 55 ljudi je povređeno, a više od 100 uhapšeno u sredu uveče u Sofiji, kada su se protivnici premijera Bojka Borisova sukobili sa policijom nakon što je parlament odobrio predlog Borisova za sporni plan ustavnih promena. To je prvo ozbiljno nasilje na ulicama od kako su početkom jula počeli protesti građana, koji, kako se navodi, bez obzira na političko opredeljenje traže ostavku vlade u Sofiji zbog korupcije u vrhu vlasti.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2020

Medij: Blic     Strana: 7

Rubrika: Svet

Autori: Jovana Radovanović

Teme: Korupcija

Naslov: „Naša deca su u grobu, a on se smeje“

biznismen oslobođen, roditelji novinara očajni

„NAšA DecA SU U grobU, A oN Se Smeje“

Slovački sud oslobodio je kontroverznog biznismena Marijana Kočnera optužbi da je nalogodavac ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove devojke Martine Kušnirove u februaru 2018. godine. Pored Kočnera, nevinom je proglašena i njegova saradnica Alena Žužova.

Jovana Radovanović

Sud je utvrdio da

nema dovoljno dokaza o umešanosti Kočnera i Žužove. Juče je samo bivši

policajac Tomaš Sabo proglašen krivim za umešanost u ubistva i osuđen na 25 godina zatvora. Ubica Miroslav Marček priznao svoju krivicu u aprilu ove godine i osuđen je na 23 godine zatvora u odvojenom postupku. Zoltan Andruško, koji je posredovao u ubistvu, od početka je sarađivao sa policijom i zaključio je sporazum o krivici i kazni pre početka glavnog pretresa u januaru 2020. godine.

Žužova je u procesu blia imenovana kao posrednica između naručioca ubistva (Kočnera) i ugovarača Andruška i Saba, zaduženog da odveze ubicu Marčeka u Veljku Maču.

Epilog “procesa veka“ za zločin koji je protresao Slovačku iz korena bio je šok za mnoge u zemlji, mada presuda još nije konačna jer su obe porodice rekle su da će se žaliti Vrhovnom sudu.

- U početku sam ostao paralizovan. Ali ne gubimo nadu i nastavićemo da se borimo - poručio je Janov otac Jozef Kucijak.

Martina majka Zlatica Kušnirova rekla je da je očigledno da “vladavina prava u Slovačkoj još nije počela”.

- Naša deca su u grobu, a Kočner se smeje - kazala je.

Povodom oslobađajuće presude za dvoje osumnjičenih oglasila se i predsednica Slovačke Zuzana Čaputova.

- Bila sam šokirana presudom suda i moram da razumem njeno obrazloženje. Poštujem je, ali očekujem da se potraga za pravdom ne završava, već da se nastavi na Vrhovnom sudu - rekla je ona.

Uprkos oslobađajućoj optužbi, Kočner ostaje u zatvoru jer je već osuđen na 19 godina zbog falsifikovanja menica u vrednosti od 69 miliona evra. Ni Žužova možda neće ostati na slobodi. Vrlo je verovatno da će, čim bude puštena iz zatvora, ponovo biti zadržana zbog pripreme ubistava tužilaca Maroša Žiline i Petera Šuflijarskog i advokata Danijela Lipšića. Takođe je optužena za naručivanje ubistva bivšeg gradonačelnika grada Hurbanovo Lasla Basternaka.

Podsetimo, ubistvo slovačkog novinara i njegove verenice desilo se 2018. u njihovoj kući u Veljkoj Mači. Povod za ubistva je Kucijakov istraživački rad na najposećenijem slovačkom sajtu za vesti Aktuality.sk. Kucijak je pisao o korupciji, nepotizmu i pranju novca. Njegovo ubistvo izazvalo je najveće ulične proteste u Slovačkoj od pada komunizma. U vreme kada je ubijen, Kucijak je istraživao veze italijanske mafije sa osobama iz slovačke vlade, a bavio se i aferama u čijem je centru bio upravo biznismen Kočner. n

SumnJa i na SudStvu Inezavisni posmatrači kažu da je na sudu bio ogroman pritisak. Posebno jer je, u eri Roberta Fica i njegovih socijaldemokrata, i pravosuđe bilo upleteno u mrežu korupcije. Fico i dalje vodi stranku u opoziciji i, osim političkog poraza, za njega do sada nije bilo posledica. Novi premijer Igor Matovič želi da to promeni. Njegov najvažniji poduhvat je reforma Državnog tužilaštva. U martu je u raciji uhapšeno više sudija i advokata. Navodno su pronađeni dokazi da je Kočner uticao na ishode ili odugovlačenje drugih sudskih postupaka. Novinari koji su nastavili rad Jana Kucijaka su do sada objavili takozvanu “Kočnerovu biblioteku“ – 57 terabajta podataka, prepiski i dokumenata o biznismenu. U avgustu je tako otkriven i skandal sa pranjem novca u koji je umešana i moćna finansijska grupa Penta. ko Je onda

nalogodavac? Oslobađajuća presuda kontroverznom biznismenu nametnula je pitanje ko je onda naručio ubistvo novinara. Policija je istragu od početka vodila u tom pravcu.

Marček, čovek koji je povukao obarač, tvrdi da je nalog dobio od jednog posrednika, a da je Kočnera video samo na televiziji i da ne zna da li ima veze sa ubistvom. Taj posrednik je bio Andruško, koji je optužio upravo Kočnera i Žužovu. To dvoje je ostavilo tragove i u međusobnom dopisivanju, podseća “Dojče vele”. Žužova je, prema tužilaštvu, godinama obavljala prljave poslove za Kočnera, uključujući iznude. Kočner je sve vreme tvrdio da je nevin i da Kucijak nije o njemu otkrio ništa što već nije pisalo u drugim medijima. Biznismen je rekao da ga je slovačka štampa već unapred osudila.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2020

Medij: Danas     Strana: 13

Rubrika: Bez naslova

Autori: Sonja Gočanin

Teme: Korupcija

Naslov: Srpska odbrana Kine preko leđa Danasa

Srpska odbrana Kine preko leđa Danasa

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP) izdalo je saopštenje nakon što je Danas 1. septembra objavio autorski tekst koji potpisuje Džozef Vu (Jaushieh Joseph Wu), kako je navedeno, „ministar spoljnih poslova Republike Kine (Tajvan)“. U saopštenju MSP se ocenjuje da „objavljivanje ovakvih tekstova narušava ugled i spoljnopolitičku poziciju Republike Srbije“

Piše: Sonja Gočanin

Kada su objavili autorski tekst ministra spoljnih poslova Tajvana Džozefa Vua, poslednje što su očekivali u nezavisnom beogradskom dnevniku Danas jeste oštra reakcija sa državnog vrha u Srbiji. Miloš Mitrović, urednik spoljnopolitičke u Danasu, podvlači da je isti tekst objavljen i u svetskim medijima.

„Reč je o njegovom ličnom stavu (Džozefa Vua, prim. aut.), a ne o tome da list Danas kreira spoljnu politiku zemlje. Mi smo slobodna novina i imamo pravo da prenosimo izjave različitih aktera na međunarodnoj scem‘, navodi Mitrović u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP) izdalo je saopštenje nakon što je Danas 1. septembra objavio autorski tekst koji potpisuje Džozef Vu (Jaushieh Joseph Wu), kako je navedeno, „ministar spoljnih poslova Republike Kine (Tajvan)“.

U saopštenju MSP se ocenjuje da „objavljivanje ovakvih tekstova narušava ugled i spoljnopolitičku poziciju Republike Srbije“.

Miloš Mitrović reakciju Ministarstva tumači kao, kako kaže, već viđenu „preporuku“ vlasti da se mediji ne bave temama koje mogu zasmetati vladajućim strukturama.

„To je isti stav kao - nemojte pisati o aferama, o korupciji, skandalima, o namenskoj industriji jer time ćete da uništite industriju, naš ugled“, ističe Mitrović.

On kaže da se ne seća slične reakcije Ministarstva na neJd od tekstova u listu Danas.

„Kada su neka osetljiva pitanja, oko nekih spornih teritorija, oglašavaju se nekada ambasade, ali ne Ministarstvo spoljnih poslova', kaže on.

MN Šta piše u tekstu?

U tekstu lista „Danas“ pod naslovom „Tajvan može pomoći svetu da se oporavi od virusa“ Džozef Vu ističe uspeh Tajvana u borbi sa korona virusom.

U tekstu se takođe ističe i nemogućnost Tajvana da u uslovima Jcrize „ragticipira i razmenjuje iskustva u okviru sistema UN“ zbog protivljenja Kine koja, kao i većina država članica Ujedinjenih nacija (UN), Tajvan smatra jednom od provincija Kine.

Promptna reakcija MSP

Za MSP, kako se ističe u saopštenju, tekst lista Danas je „u potpunoj suprotnosti sa državnom politikom Srbije koja dosledno i principijelno podržava politiku jedne Kine i teritorijalni integritet Kine“.

Republika Srbija, prema navodima iz saopštenja, ne priznaje državnost Tajvana i smatra ga, kako se ističe, neodvojivim delom Kine.

U saopštenju se takođe ističu i „izvanredni politički odnosi i ukupna saradnja sa Narodnom Republikom Kinom“, a odnosi sa tom državom se nazivaju „strateškim partnerstvom“.

MSP je saopštenje podelio i na društvenim mrežama, a u objavi na Tviteru ministarstvo je obuhvatilo (mentioned) i zvanični Tviter nalog ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo

RSE je pitanja o reakciji na tekst u Danasu uputio i Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, ali odgovor nije stigao do zaključenja ovog teksta.? Medijsko udruženje o potezu Ministarstva

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić reakciju MSP-a vidi kao birokratski potez države koja „pe priznaje Tajvan", ali, prema njegovom mišljenju, ne sme da se meša u uređivačku politiku nezavisnihmedija.

„List Danas nije prekršio ništa od novinarskih postulata i ne treba da se osvrće na naredbu, ili kako to da shvatim, Ministarstva spoljnih poslova. Danas je preneo nešto što je jako značajno u kontekstu pandemije“, tvrdi Bodrožić.

On navodi da je uloga medija da prenese informacije koje su značajne za javnost bez obzira na to da li one dolaze iz „nepriznatih entiteta".

„To je kao što intervjuišemo i pozivamo za izjave skoro svakog dana političare sa Kosova bez obzira na to što Srbija nije priznala Kosovo“, kaže Bodrožić. Odnosi Srbije i Kine

Vuk Vuksanović, doktorand međunarodnih odnosa na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, smatra ovu reakciju Ministarstva na pisanje, kako ističe, privatnog lista u Srbiji izuzetno neuobičajenom i neprimerenom.

„Zvaničnici Tajvana, iako to nije priznat enhtet, komuniciraju sa medijima širom sveta i daju izjave najvećim medijskim kućama nezavisno od toga da li vlade tih država priznaju ili ne nezavisnost Tajvana“, Jcaže on.

Vuksanović ovakvu reakciju vidi, pre svega, kao još jedan oblik „podizanja partnerstva Srbije sa Kinom na viši nivo“. Srbija, kako tvrdi, umesto suzdržanosti koja je bila princip u prošlosti, pruža otvorenu podršku Kini po pitanjima koja su često sporna na međunarodnom planu.

„Pruža se otvorena podrška Kini po pitanju položaja Ujgura, zatim po pitanju politike prema Eiongkongu", ističe on.

Zvanični Beograd je, inače, početkom jula 2020. podržao deklaraciju kojom se kršenje ljudskih i manjinskih prava muslimanske manjine Ujguri u kineskoj pokrajini Sinđijang (Xinjiang) definiše kao „borba protiv terorizma i ekstremizma". U reakciji koju je RSE objavio 24. jula po ovom pitanju, EU je navela da očekuje da će se Srbija ponašati u skladu sa obavezom usklađivanja spoljne i bezbednosne politike sa politikomtogbloka.

Takođe, mediji u Srbiji pisali su u junu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio pismo zvaničnom Pekingu u kom se navodi da Srbija „odlučno podržava Kinu u zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nacionalne bezbednosti, a povodom odluke u vezi sa Hongkongom".

Kineski parlament je, inače, u maju usvojio odluku o primenjivanju kontroverznog zakona o nacionalnoj bezbednosti na Hongkong kojim se zabranjuje secesija, strano mešanje, terorizam i sve druge separatističke aktivnosti usmerene na rušenje centralne vlasti.

Aktivisti u Hongkongu smatraju da će ovaj zakon potkopati građanske slobode i da bi mogao biti iskorišćen za suzbijanje političkih aktivnosh.

0 odnosima Tajvarta i lime

Vlasti i stanovništvo ostrva Tajvan decenijama raspravljaju o svom statusu 1 odnosima prema Kini, između ostalog, i o imenu, jer Tajvan zvanično zovu „Republika Kina“. Tajvan ima demokratsko uređenje, a tajvanske vlasti ne prihvataju koncept „jedna zemlja, dva sistema“, koji omogućava veliku autonomiju, a što vlasti u Pekingu vide kao najbolje rešenje za ovo ostrvo. NR Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije.

Pandemija korona virusa je to pitanje ponovno aktualizovala.

Kako je RSE pisao u maju, Tajvan je uložio velike lobističke napore kako bi kao posmatrač bio uključen u rad dvodnevnog virtuelnog sastanka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i dobio je snažnu podršku Sjedinjenih Američ-Jcih Država, Japana i nekoliko drugih zemalja, među kojima su Haih i Paragvaj.

Naime, Tajvan želi da promoviše svoje uspešno iskustvo u borbi protiv korona virusa, budući da je to ostrvo od 22 miliona stanovnika zabeležilo oko 440 obolelih i sedam smrtnih slučajeva zahvaljujući ranom otkrivanju i prevencijivirusa.

Međutim, taj napor Tajvana da bude uključen u rad SZO nije bio uspešan jer su iz SZO ponovili svoj raniji stav da se drže UN-ovog protokola prema kom predstavnik Tajvana može učestvovati na sastancima samo ukoliko zemlje članice donesu takvu odluku.

Toj inicijahvi Tajvana odlučno se usprohvio zvaničan Peking nudeći tajvanskim vlastima da na sastancima SZO budu prisutni po principu „jedne Kine“, odnosno da tajvanske vlasti prihvate da su deo Kine, što je Tajvan odbio. Šta Peldng

zamera Tajvanu

NR Kina se, inače, aktivno suprotstavlja i osuđuje kontakte zvaničnika na ostrvu i stranih zvaničnika.

Tako je zvanični Peking 5. avgusta ove godine optužio SAD da „ugrožavaju mir“ posle najavljene posete američke delegacije Tajvanu.

„Kina se oštro protivi razmeni zvaničnih poseta između SAD i Tajvana", izjavio je tada portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin, preneojeAP.

SAD su tada saopštile da će sekretar za zdravstvo Aleks Azar uskoro otputovati u Tajpej, glavni grad Tajvana.

Azar je na Tajvan stigao pet dana kasnije, a neposredno pred posetu Kina je na kratko poslala borbene avione J-11 i J-10 na tajvansku stranu tesnaca.

Ovo je bila prva poseta jednog američkog ministra Tajvanu od 1979, otkako su formalno prekinuti diplomatski odnosi Vašingtona i Tajpeja, podsetio je AP. Od tada SAD i Tajvan održavaju samo nezvanične odnose, ali je Vašington najvažnijih saveznik Tajpeju i snabdevač oružjem.

Tajvan je bio član Ujedinjenih nacija do 1971. godine, ali je zbog zaokreta SAD prema Pekingu sa čuvenom posetom tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona Pekingu, Narodan Republika Kina zauzela to mesto u svetskoj organizaciji.

Prkoseći gnevu Kine, i predsednik gornjeg doma Parlamenta Češke, Senata održao je 1. septembra 2020. govor poslanicima Parlamenta Tajvana, uz oštar ukor autoritame politike Pekinga i njegove sve agresivnije spoljne politike.

Miloš Vistrčil je govor ukojem je naglasio zajedničke demokratske vrednosti Češke i Tajvana zaključio proglasivši na mandarinskom jeziku: „Ja sam Tajvanacf', što je bila referenca na čuveni antikomunističJci govor nekadašnjeg američkog predsednika Džona F. Kenedija u tada podeljenom Berlinu u kom je izjavio da je on Berlinac.

Peking je gnevan zbog posete češke delegacije Tajvanu, te je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo ambasadora Češke da bi mu strogo ukazalo da ta poseta predstavlja „flagrantnu podršku nezavisnosti Tajvana“, prenelajetadaßeta.

Predstavnica kineskog Ministarstva spoljnih poslova za štampu Hua Chunjing osudila je posetu Vistrčila, rekavši da „op otvoreno podržava separatističke snage i separatističke aktivnosti na Tajvanukoje ozbiljno krše suverenitet Kine i njene unutrašnje stvarf.

Ponovila je upozorenje ministra spoljnih poslova Vang Jia koji je rekao da „kineska vlada i narod neće sedeti skrštenih ruku i pustiti da to prođe, već će ih definitivno naterati da plate visoku cenu za svoje kratkovido ponašanje i politički oportunizam".

Vistrčilova poseta usledila je posle prepirke prošle 2019. godine Pekinga i Praga koji su raskinuli sporazum o bratskim gradovimajer je Peking želeo daPragpristane naprincip „jedne Kine“, odnosno da je Tajvan deo njene teritorije.

Tajvan je jedna od ključnih tački neslaganja u sve turbulentnijim odnosima dve najveće svetske ekonomije, koje se spore oko trgovine, teJmologije, teritorijalnih pretenzija u Južno Kineskom moru, Tibeta, tretmana Ujgura i drugim muslimanskih manjina u Kini i načina na koji je Peking reagovao na izbijanjekoronavirusa. A

Gradovi u Srbiji bratski sa kineskim Mnogi gradovi u Srbiji imaju status „pobratima" sa gradovima u Kini.Tako je Novi Sad, grad na 90 kilometara od Beograda, pobratim sa kineskim gradom Čangčun. Grad Užice na zapadu Srbije pobratim je sa Harbinom, prestonicom kineske provincije Mandžurija. Grad Beograd i Peking pobratimili su se 1980. godine, kada je Beograd bio treći grad pobratim Pekingu posle Njujorka iTokija.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2020

Medij: Danas     Strana: 12

Rubrika: Dijalog

Autori: Alisa Kockar

Teme: Informacije od javnog značaja/javne rasprave

Naslov: Zrenjanin i bez vode i bez čistog vazduha

Zrenjanin i bez vode i bez čistog vazduha

Alisa

Kockar

Ako bi prethodne četiri i po godine trebalo da opišem u jednoj rečenici, to bi onda zvučalo ovako: sve institucije Republike Srbije izneverile su građane Zrenjanina.

Ni jedna jedina institucija, na bilo kom nivou vlasti, nije zaista stala u odbranu našeg grada i njegovih stanovnika koji se već godinama, ako ne i decenijama, bore sa istim problemima: zabranjenom vodom za piče i zagađenim vazduhom. Svaki uspeh u borbi da informacije od javnog značaja postanu dostupne i da javnost zna kako Srpska napredna stranka troši novac građana, meri se brojem krivičnih prijava i održanih protesta, a pre svega upornošću pojedinaca, udruženja građana i pojedinih opozicionih političkih partija.

Ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu sklopljen je davne 2015. godine. Kako je bio napisan u suprotnosti sa tadašnjim Zakonom o komunalnim delatnostima, vlast je učinila sve kako bi ga sakrila i skoro dve godine trajala je borba dok konačno nisam dobila primerak ugovora, zahvaljujući upornim intervencijama tadašnjeg Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja gospodina Šabića. Zakon je tadapromenjen, što je skandalozno samo po sebi, ali sramota je ostala i skoro da ne postoji odredba ugovora koja nije prekršena. Izgradnja je kasnila četiri godine, a ni onda postrojenje nije radilo. Niti je postrojenje moglo da ispuni zadate parametre i isporuči vodu dogovorenog kvaliteta, u šta smo se više puta lično uverili radeći nezavisne analize vode, niti može da radi duže vreme u kontinuitetu - havarije se često dešavaju, pa smo tako više puta bili bez vode čak i u toku vanrednog stanja. Grad Zrenjanin ne samo da nije iskoristio sredstvo obezbeđenja iz ugovora i nadoknadio štetu, nego je konstantno finansijski pomagao investitora i postrojenje, suprotno ugovoru i zdravom razumu. Zbog svega toga, podneli smo dve krivične prijave koje već dve godine stoje u nečijoj fioci. Krivične prijave su u fioci, novac potrošen, Zrenjanin bez pijaće vode.

Nedavno se Zrenjanin našao u svim medijima i zbog protesta „Stop kafileriji" jer stanovnici našeg grada više ne mogu i neće da trpe neprijatne mirise koji dolaze iz postrojenja za preradu životinjskih ostataka Prekon. lako se slučaj već dugo nalazi pred sudom, iako su donesene i oborene dve presude i izrečena privremena zabrana rada, Prekon i dalje radi bez problema. Umesto da se postrojenje prilagodi evropskim standardima, zbog pritiska građana najavljeno je izmeštanje postrojenja, ali je svima jasno da je to obećanje dato radi „kupovine vremena“ i da bez velike borbe nikada nećemo videti pomake i u praksi. Sa sličnim problemom susreli su se i stanovnici Lukićeva, u kom se nalazi Vinex Etil, preduzeće koje se bavi proizvodnjom žitnog etil alkohola. Kada ova destilerija radi, u Lukićevu ne može da se diše ni pored zatvorenih prozora, a pravu štetu videćemo tek za nekoliko godina, kada budemo osetili posledice ne samo direktno po zdravlje ljudi, nego i na zemlju uzrokovane otpadnimvodama.

I kao da Zrenjaninci ne brinu već dovoljno, Aleksandar Vučić doveo je u Zrenjanin i najprljaviju tehnologiju, proizvodnju automobilskih guma. Sasvim očekivano, i ovu takozvanu veliku investiciju prate mnogi, u najmanju ruku, sumnjivi potezi vlasti. Vlast je u početku tvrdila da nam Studija o uticaju na životnu sredinu nije potrebna, jer je proizvodnja guma čista tehnologija, a potom da će nam biti potrebna tekkasnije, kad objekti već budu sagrađeni na poklonjenom zemljištu. Nakon sumnjivog izdavanja građevinske dozvole i velikog pritiska građana koji je usledio, Zrenjaninri će 4. septembra konačno imati priliku da učestvuju u javnoj raspravi o nedavno urađenoj studiji.

Zrenjaninci nisu zaslužili takav odnos vlasti prema njima. Mi smo ponosni Banaćani, dobri domaćini i donedavno se u Zrenjaninu lepo živelo i umesto da nam bude bolje, mi danas brinemo i hodamo pognute glave, pitamo se da li ćemo imati pijaću vodu i da li ćemo moći da dišemo. To moramo da promenimo. Mibranimo svoju zemlju, vodu i vazduh, a pre svega branimo ljude. To nam je dužnost i od toga nećemo odustati.

Autorkajeportparolka

Gradskogodbora

DS Zrenjanin

? I kao da Zrenjaninci ne brinu već dovoljno,

Aleksandar Vučić doveo je u Zrenjanin i najprljaviju tehnologiju, proizvodnju

automobilskih guma. Sasvim očekivano, i ovu takozvanu veliku investiciju prate mnogi, u najmanju ruku, sumnjivi potezi vlasti

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2020

Medij: Danas     Strana: 9

Rubrika: Društvo

Autori: Nikola Samardžić

Teme: Korupcija

Naslov: Sovjetski svet

DRUGI HLADNI RAT

NIKOLA Samardžić

Putinom strateški cilj je obnova Sovjetskog Saveza povratkom na carističke osnove imperijalne Rusije, povratkom na meru uticaja, moći i dostojanstva iz vremena Hladnog rata. Zahvaljujući slabosti Evropske unije, naročito koruptivnim delovanjem energetske politike, počeo je da pridobija sve države bivšeg sovjetskog lagera, bez baltičkih republika. Nemačka se ponovo deli na DDR ostatak. Prostor bivše Jugoslavije, od nedavno sve sa Slovenijom, Putin je premestio na Kavkaz. Model nove Evrope pod ruskom komandom podseća na žalosnu sudbinu Gruzije koju je EU prepustila istim nemarom kojim se danas povlači iz bivše Jugoslavije. Ishod izbora u Crnoj Gori, ali i procesi koji su prethodili, naredni je veliki poraz EU nakon aneksije Krima i komadanja Ukrajine. Evropska ideja plaća preskupu cenu jeftinog ruskog gasa, energenta fascinantnog ekonomskog rasta iz protekle tri decenije. Ali materijalno blagostanje nije dovoljna osnova slobodama i kulturi u stanju kojeje ratno. Evropa je u drugom Hladnom ratu lišena one hrabrosti, vizija ijedinstva kojima nije raspolagala ni kad jetrebalo da se suprotstavi fašizmu, nacizmu i boljševizmu. Na njenim periferijama te tri zlokobne ideje ponovo su oživele, i u ovom trenutku ih ništa ne zaustavlja.

Civilizacija slobodnog sveta je u tragičnom raskoraku poslednje etape Trampove administracije. EU se nije dovoljno

emancipovala od ruske i američke politike.

Deklarisanim i zacrtanim evropski interesi, vrednosti, vizije, moraju ostati u

domenu evropskog liderstva

i institucija, van domašaja bilo kojeg imperijalnog klatna. Suočavamo se sa zabrinjavajućim perspektivama. Ako nas EU bude prepustila našim sopstvenim odlukama, koje kreiraju agenture Beograda i Moskve upravljajući klijentelama u Banjaluci i Podgorici, prepustiće nas, time, i odgovornosti za destabilizaciju susedstva kojajezapravo već dugo u toku. Drugi put u trideset godina vlast u Beogradu pokušava da sprovede memorandumski projekat, i ponovo tako, da ga ili ostvare, ili osujete, strane sile. NATO je intervenisao 1995. i 1999. u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, ali su se zatim nametale odluke koje su u svojoj nedovršenosti nosile klice postupnog raspadanja. Svaka isključiva i agresivna srpska politika iz proteklih trideset godina vodila je tuđim, i nametnutim rešenjima. Ako će, u narednom vremenu, Crna Gora biti privremena kompenzacija za Kosovo, ni takav obrt neće voditi smirivanju i pomirenju.

Potrošili smo ogromno vreme u nastojanjima da pripadnemo evropskom svetu. Od tog sveta nikad nismo bili dalje. U EU ulaze uređene i slobodne države. U Srbiji političke manjine evropsku ideju nisu uspele da približe političkoj većini jer je elita srpskog naroda ostala čvrsto i odlučno uz ideju, i sopstveni interes, da pripadnemo sovjetskom svetu. Ali sovjetski svet neće biti „srpski". Nismo se vratili u devedesete, vratili smo se u izbor između Tita i Staljina.Taj izbor jeste bio nikakav, ali su Srbija i Crna Gora, i tada, birale veće umesto manjeg zla.

Potrošili smo

ogromno vreme u nastojanjima da pripadnemo

evropskom svetu. Od togsveta nikad nismo bili dalje. U EU ulaze uređene i slobodne države

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2020

Medij: Danas     Strana: 29

Rubrika: Braničevo

Autori: B.R.

Teme: Korupcija

Naslov: Bastać: Raste naprednjački aparat sile u Beogradu - Komunalna milicija

Bastać: Raste naprednjački aparat sile u Beogradu - Komunalna milicija

B.R.

Nove najave zamenika gradonačelnika Gorana Vesića o angažovanju još 150 komunalnih milicionera, svedoče o tome da gradska vlast, umesto da se bavi životom i problemima Beograđana, ima nameru samo da jača svoj privatni represivni odred koji radi isključivo u interesu Srpske napredne stranke, saopštio je juče Marko Bastać.

„Dok građani svih delova Beograda muku muče sa bukom, komunalnim neredom, dok su ulice raskopane i prljave, a smeće se gomila, Vesić uhlebljuje stranačku armiju botova i batinaša. Kao i do sada, Komunalna milicija se neće mešati u posao koji joj je poveren, već će nastaviti da maltretira ljude u gradskom prevozu i ignoriše prijave građana“, rekao je Bastać. Prema njegovim rečima, Komunalna milicija ne radi posao zbog kog je isprva osnovana, nego služi kao aparat sile, koji čuva stan Gorana Vesića i prostorije Srpske napredne stranke pod čijom je direktnom kontrolom, a sve će to platiti građani Beograda.

,Sve i da gradska vlast zaposli 10.000 komunalnih policajaca, Beograd neće dobiti ono što mu je potrebno, jer oni ne razumeju ni Beograd ni potrebe Beograđana. Lažni trik, koji je država izvela dodelivši svim građanima po ŠOe nakon vanrednog stanja, sada naplaćuje uvođenjem komunalnih milicajaca, „oka sokolovog“, zatvaranjem ugostiteljskih objekata, pekara, mesara... Na kraju ćemo svi vratiti državi ne 100 evra, nego desetostruko više“, istakao je Bastać.

On je zaključio da ako već postoji, Komunalna milicija u svim gradskim i prigradskim opštinama treba da bude institucija od poveranja koja će odgovarati na pozive i prijave građana.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2020

Medij: Danas     Strana: 8

Rubrika: Društvo

Autori: D.Eraković

Teme: Korupcija

Naslov: Kovači lažnih diploma u sprezi sa vlašću

Cetvrto večeZonenovogoptimizmauŠapai:Znanjese (ne)kupuje

Kovači lažnih diploma u sprezi sa vlašću

D.Eraković

Šabac- Obrazovanje u Srbiji za razliku od razvijenih zemalja ne shvata se kao osnovni resurs i zaloga za budućnost, a njegovim urušavanjem urušava se čitavo društvo. Posebno pogubna je kupovina diploma i poplava plagijata. Ovo jezaključak tribine „Znanje se (ne)kupuje" koju je sinoć organizovao Novi optimizam u Sapcu.

Jelena Vasiljević, iz Instituta za filozofiju, podsteila je na dugu borbu koju je ovaj prestižni Institut vodio sa vlastima, i izborio seza promenu Upravnog odbora. Međutim, u širojjavnostitoje potcenjeno. „To je i paradigma odnosa društva prema prosveti i obrazovanju, koje je u Srbiji oduvek bilo potcenjeno. Upečatljiv primer je i borba akademske zajednice da se doktorat Siniše Malog proglasi za plagijat", rekla je ona.

Rodoljub Kubat, saTeološkog fakulteta, posebno je ukazao na etički aspekt obrazovanja. Po njegom mišljenju, Srbija doživljava moralnu katarzu. Vremenom će se pokazati prave vrednosti, i zašto neko pristajeda bude potkupljen i ponižen. Profesorka Biljana Stojković, sa Biološkog fakulteta iz Beograda, kao osnovni problem navela je čenjicu da Univerzitet ćuti. „Postoji tiha korupcija, kupovina ispita i diploma. Neki profesori su potkupljeni zvanjima navodnog rada za državu, ali najveća i najopasnija korumpiranost je pristajanje na postojeću lagodnost", kazala je Stojković. Profesor Ognjen Radonjić, sa Filozofsicog fakulteta, ukazao je da posao učitelja, nastavnika, profesora nije samo da prenosi znanje već i da vaspitava, razgovara i utiče na đake i studente da usvajaju prave vrednosti. „0d 90-tih godina imamo pravi sunovrat vrednosti, i sada barem jedna trećina visokoobrazovanih želi da napusti Srbiju, i ne očekuje da će se ovde bilo šta promeniti na bolje. Na žalost, školovanesu čitave generacije sa nedovoljnim znanjem". On je pomenuo primer da su čak devet privatnih fakulteta godinama izdavali diploma, omogućavali sticanje doktorata i kasnije sticanjetitule profesora, a da nisu imali akreditaciju.

Tokom diskusije pomenuti su kao „bezvredni fakultetidoktorat ministra policije Stefanovića, diplomiranje bivšeg predsednika države Tomislava Nikolića u nedelju, i da ne zna koji je smer završio". Kao najnoviji primer naveden je privatni Fakultet društvenih nauka, koji su oformili prebezi sa Megatrenda.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2020

Medij: Dnevnik     Strana: 6

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Kočner nije kriv za smrt Kucjaka

PRESUDA SLOVAČKOG SUDA

Kočner nije kriv za smrt Kucjaka

BRATISLAVA: Slovački sud presudio je juče da uticajni biznismen Marjan Kočner nije kriv u slučaju ubistva novinara Jana Kucjaka, saopštio je predsedavajući sudija. Sud je drugog optuženog proglasio krivim za učešće u ubistvu, ali je ustanovio da nema dokaza da je Kočner naručio ubistvo, prenosi Rojters.

Ubistvo Kucjaka i njegove verenice u februaru 2018. godine dovelo je do masovnih protesta u Slovačkoj, nakon čega su ostavke podneli premijer, nekoliko ministara, šef policije i direktor antikorupcijskog odeljenja Nacionalne agencije za kriminal. U vreme kada je ubijen, Kucijak je istraživao veze italijanske mafije sa osobama iz slovačke vlade.

Tužioci su naveli da je Kocner naredio ubistvo reportera, dok je on to negirao. Sud je osudio drugog optuženog, Tomaša Saboa, na 25 godina zatvora zbog pomaganja u izvršenju ubistva. Dve osobe već su osuđene nakon što su priznale krivicu. Jedan od njih je bivši vojnik, koji je dobio 23 godina zatvora za ubistvo Kucjaka i njegove verenice, dok je peti osumnjičeni priznao da je pomagao u izvršenju ubistva i dobio kaznu od 15 godina. ¦

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2020

Medij: Politika     Strana: 21

Rubrika: Među nama

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Zašto „Železnice Srbije” stalno prave gubitke

Zašto „Železnice Srbije” stalno prave gubitke

U „Politici” od 25. avgusta 2020. objavljen je članak o gubicima koje su napravila transformisana novoosnovana tri preduzeća po predlogu Svetske banke. Novinarka Marijana Avakumović.za svaku pohvapu, analitički dokumentovano iz finansijskih izveštaja APR-a i izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije, upoznala je širu javnost sa ozbiljnim problemima u upravljanju poslovanjem „Srbijavoza”, „Srbije Kargo” i „Infrastruktura Žepeznica Srbije”, o novoj neracionalnoj organizaciji, lošem operativnom poslovanju, pogrešnoj saobraćanoj politici, naročito neadekvatnom korišćenju ogromnih inostranih kredita i sredstava budžeta Srbije s ciljem bržeg osposobljavanja godinama zapuštene železničke mreže za normalno funkcionisanje i zadovoljenja potreba zatransportnimuslugama privrede, građana Srbije i međunarodnog tranzitnog železničkog saobraćaja na Koridoru 10.

Četvoromesečno izbegavanje nadpežnih državnih organa da odgovore novinarima i pruže informacije o razlozima nastalog stanja, koji nisu odjuče, zabrinjava javnost, posebno poreske obveznike. Prema Zakonu o ministarstvima, precizirano je koje je ministarstvo odgovorno za stanje na srpskim železnicama i treba da vodi brigu o utrošenim inostranim kreditima i sredstvima budžeta za nezavršene planirane poslove nužne za neophodno održavanje i razvoj železničkog saobraćaja.

Prvo, sprovedena je reorganizacija „Železnica Srbije” na neadekvatan način, koji su nekritički prihvatili eksperti Svetske banke (uglavnom iz Indije i Australije). Njihova iskustva nisu uporediva sa potrebama male i nerazvijene železničke mreže Srbije. Umesto jednog dobro organizovanog preduzeća sa proverenim profesionalnim menadžmentom, formirana su tri preduzeća sa nedovoljno osposobljenim menadžmentom čimesuneminovnotriplirani fiksni troškovi administracije i stvarani veliki gubici.

Drugo, početkom izgradnje deonice brze pruge Beograd - Novi Sad nerazumno i pogrešno je prekinug svaki saobraćaj na Koridoru 10. Nigde u svetu se ne prekida saobraćaj na pet godina na najfrekventnijem pravcu, čime se gube ogromni prihodi od prevoza preko pet miliona tona domaćeg i tranzitnog robnog transporta, kao i 500.000 pugnika. Ne samo što su izgubljeni ogromni prihodi u redovnom poslovanju, već su i nepotrebno povećani izdaci za investicije brze pruge na neadekvatnoj postojećoj trasi, koja ne obezbeđuje uslove za brzinu od 200 kilometara na sat. Zbog velikog broja kratkih međustanica sa brojnim skretnicama na trasi, tu se iz bezbednosnih razloga brzine moraju smanjiti na 100 kilometara na sat, a ugrađuje se skuplja oprema za veće brzine. Treće, zašto „Železnice Srbije” nisu ažurno pratile povećane potrebe transporta proistekle iz novih velikih projekata - od nove fabrike sumporne kiseline u RTB „Bor” kapaciteta 600.000 tona godišnje do fabrike NPK veštačkog đubriva u Prahovu ili transporta preko 100.000 tona bakarnog koncentrata iz Majdanpeka do topionice bakra u Boru.

Sa velikim zakašnjenjem pristupilo se remontu pruga Niš-Prahovo i Požarevac-Zaječar i trajno su izgubljeni ogromni prihodi od robnogtransporta. U putničkom saobraćaju zatvoreni su pravci Beograd-Zrenjanin-Kikinda, zatim veza sa Belom Crkvom. Najžalosniji je prekid putničkog saobraćaja sa Skopljem, Sofijom, Istanbulom, Zagrebom, Ljubljanom i Temišvarom. Da ne navodimo druge slične primere, ovakvo stanje je neodrživo i zahteva hitno uvođenje novog sposobnijeg profesionalnog menadžmenta. Srbiji je hitno potreban bolji, racionalniji i uredniji železnički saobraćaj.

Dragutin Dragojević,

Beograd

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2020

Medij: Politika     Strana: 2

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Kočner oslobođen optužbi za ubistvo novinara Kucijaka

Kočner oslobođen optužbi za ubistvo novinara Kucijaka

Bratislava - Slovački sud presudio je juče da uticajni biznismen Marijan Kočner nije kriv u slučaju ubistva novinara Jana Kucijaka, saopštio je predsedavajući sudija.

Sud je drugog optuženog proglasio krivim za učešće u ubistvu, ali je ustanovio da nema dokaza da je Kočner naručio ubistvo, prenosi Rojters.

Ubistvo Kucijaka i njegove verenice u februaru 2018. godine dovelo je do masovnih protesta u Slovačkoj, nakon čega su ostavke podneli premijer, nekoliko ministara, šef policije i direktor antikorupcijskog odeljenja Nacionalne agencije za kriminal.

U vreme kad je ubijen, Kucijak je istraživao veze italijanske mafije sa osobama iz slovačke vlade. Privođenje Kucijakovih ubica pred lice pravde predstavlja test za slovački pravosudni i politički sistem, na koji se dugo gledalo kao na podložan korupciji. Tužioci su naveli da je Kočner naredio ubistvo reportera, dok je on to negirao.

Sud je osudio drugog optuženog, Tomaša Saboa, na 25 godina zatvora zbog pomaganja u izvršenju ubistva. Dve osobe već su osuđene nakon što su priznale krivicu. Jedan od njih je bivši vojnik, koji je dobio 23 godina zatvora za ubistvo Kucijaka i njegovererenice, dok je peti osumnjičeni priznao da je pomagao u izvršenju ubistva i dobio kaznu od 15 godina.

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2020

Medij: Politika     Strana: 1,4

Rubrika: Region

Autori: Novica Đurić

Teme: Korupcija

Naslov: Tužilaštvo će imati pune ruke posla

INTERVJU: ALEKSA BEČIĆ, „Mir je naša nacija”

Tužilaštvo će imati pune ruke posla

Novica Đurić

Podgorica - Da li je pobeda opozicije donela mir Crnoj Gori u intervjuu za „Politiku” lider koalicije „Mir je naša nacija” Aleksa Bečić odgovorioje:

„Mir je najveća vrednost koju imamo. U kampanji sam jednu rečenicu stalno ponavljao: Ako imamo mir, možemo sve, ako nemamo mir - ne treba nam ništa. Najveći protivnik mira u Crnoj Gori je odlazeća struktura DPS-a Mila Bukanovića, koja nezadovoljna izbornim porazom poziva ovih dana na kontramitinge protiv svog naroda, podstiče tenzije i fabrikuje incidente. Poručujem im da bi bilo čojski i crnogorski da priznaju poraz, da nama čestitaju ovu veliku, istorijsku pobedu i da nova demokratska i reformska vlada donese i mir i napredak i pravdu.”

Čemu neće biti mesta u budućoj vlasti u kojoj ćete i vi značajno participirati?

Neće biti mesta za kriminal, korupciju i javašluk. Neće biti mesta za nameštene tendere, koruptivne ugovore i anekse ugovora, bogaćenje koncesione mafije, opraštanje dugova tajkunima i mnogo čega drugog, što je unipggavalo i ekonomsko, i moralno, i ekološko biće Crne Gore.

INTERVJU: ALEKSA BEČIĆ, „Mirje naša nacija”

Tužilaštvo će imati pune ruke posla

Sa prve strane

Na mestima odlučivanja biće

stručni i moralno nesporni ljudi, koji su spremni da rade za platu i ništa mimo plate. To je osnov oporavka našeg društva.

Narod veruje da ćete sve nosioce bezakonja i kriminala izvesti pred sud javnosti. Da li se narod pogrešnonada?

Nema sumnje da će tužilaštvo imati pune ruke posla. Režim Mila TJukanovića se prepoznaje po kriminalu i korupciji. Zamislite kakvo su nam stanje ostavili kada američka ambasadorka u Crnoj Gori kaže da je korupcija u Crnoj Gori endemska i da to usporava evroatlantske integracije države. Što se nas tiče, pravda mora da bude temelj savremene i demokratske Crne Gore, ali nikakvog revanšizma neće i ne sme biti. Obezbedićemo da veliko načelo vladavine prava postane jedan od ključnih integrativnih faktora naše države i društva, da se institucijama veruje i da po poštovanju ideja i ideala slobode, jednakosti i ravnopravnosti Crna Gora bude uzor drugima.

Od vas se očekuje da u obolelo tkivo CrneGoreubrizgatesvežeideje,dovedete mlade ljude, ali da ne gonite sa radnih mesta sirotinju koja je bila adminisgracija vlasti Mila Đukanovića. Da li sam vas loše razumeo?

Promena vlasti danas u Crnoj Gori brine samo kriminalce. Svi ostali su bezbrižni. Znate li koliko je ljudi u samom DPS-u priželjkivalo ove promene? To je ogroman broj ljudi, mnogi članovi DPS-a su i glasali za našu listu ili za druge opozicione liste. Još jednom, nikakvog revanšizma ne sme biti, Crnoj Gori su potrebni mir i pomirenje. Potrebne su nam zajedničke pobede, a ne podele. Upravo ovako kako sam ovde sada rekao, tako ćemo i da radimo.

Koje će pozicije u budućoj vladi, skupštini i najvažnijim polugama sistema zauzeti vaši kadrovi? A vi, gde ste projekgovali sebe? Idemo korak po korak. To znači da smo krenuli od dogovora oko principa funkcionisanja nove demokratske i reformske vlasti u Crnoj Gori. Sledi konstituisanje novog skupštinskog saziva, dogovor o strukturi i formiranju nove vlade, i tako dalje. Prioritet je da najsposobniji i najstručniji, odnosno ljudi koji imaju poverenje naroda, dobiju priliku da rade ono što najbolje znaju. To je naš put. Upravo takav put podržali su građani na izborima. f

U Crnoj Gori više neće biti mesta za nameštene tendere, koruptivne ugovore, bogaćenje koncesione mafije i opraštanje dugova tajkunima

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2020

Medij: Srpski telegraf     Strana: 3

Rubrika: Tema dana

Autori: Dragana Petrović

Teme: Korupcija

Naslov: Milo ruskim parama platio samostalnost

Milo ruskim parama platio samostalnost

Marko Bato Carević PRVI ČOVEK BUDVE

DRAGANA PETROVIĆ

Ono što je Kosovska bitka bila za Srbe za nas je pobeda i konačno rušenje mita o nepobedivosti MilaĐukanovića, čijavlast se srušila kao kula od karata. Napad na SPC bio je njegova pogubna greška, na svetinjamaje slomio zube jer su mu vernici iz DPS okrenuli leđa. S druge strane, nas je sabrao i ujedinio, kroz litije smo očvrsnuli i konačno uspeli da, zahvaljujući bogu i volji naroda, dočekamo kraj njegove vladavine. Ovako u intervjuu za Srpski telegraf govori Marko Bato Carević, bivši i budući gradonačelnik Budve iz koalicije „Zabudućnost Crne Gore“, kojaje u najpopularnijem crnogorskom letovalištu demolirala DPS. Carević neće da se priseća kako su ga uoči samih izbora mučki smenili zahvaljujući glasu jednog prebega i obećava da neće biti revanšizma. Da li ste spremni na žestok otpor i provokacije Đukanovića, posebno 6. septembra, za kada je zakazan skup njegovih pristalica? - Spremni smo, znamo mi s kim imamo posla. Dobro znamo kako fimkcioniše policija i na šta su spremni, alinaprovokacije nećemo nasesti. Sve što Đukanović sada radi jeste čin očajnika, pre ili kasnije će morati da shvati da je njegovo vreme prošlo i da mora da se povinuje izbornoj volji gradana. Đukanovie optužuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se mešao u izbore? - Optužbe da radimo po diktatu Vučićajesu gnusna laž i još jedan pokušaj njegove manipulacije. O čemu priča Milo? On je šetao za jedno sa Ramom i Pacolijem po Crnoj Gori, oni sujavno pozivali da se glasa za Đukanovića i sad ima obraza da nas optužuje za nešto što je on sam radio. Njegova velika greška

jeste to što je pokušao danas posvađa sa braćora Srbima i to mu se žestoko obilo o glavu. Ne može na širenju mržnje među braćom da se profitira i zasniva politika. ¦ Da li će se i šta sada promeniti u odnosima Cme Gore i Srbije? - Crna Gora ostaje nezavisna država, elanicaNATO, a cilj namjeste da se što pre poboljšaju odnosi sa Srbijom, Republikom Srpskom i Rusijom. Apsurdno je to što je Đukanović radio, to što je pokušao da nas posvađa i to ćemo ispraviti. Važan nam je i dobar odnos sa Rusijom. Da se ne lažemo, Đukanović je novcem iz Rusije koji je ulagan u Crnu Goru finansirao nezavisnost države, a kada mu više nisu trebali, Rusima je okrenuo leđa.

Šta najviše zamerate Đukanoviću? - To što je potpuno uništio zemlju i pretvorio je u privatnu svojinu, uništio nam je jezik, pismo, prepravio istoriju. Zatvaranjem granica za srpske turiste doveo je 80 odsto stanovništva koje živi od turizmanaivicuprosjačkog štapa. Namerno nas je ostavio bez hleba, sa ciljem da ljudi zavise isključivo

od njega i da on odlučuje o nji-

hovoj sudbirn. Da sada mje pao, iduće godine na popisu pod njegovim ucenama Srbi u Crnoj Gori bi bili svedeni na nivo nacionalne manjine, kao Romi ili Egipćani, i praktično bi nestali. Hvala bogu, pa smo to sprečili.

O SUDBINI ĐUKANOVIĆA

Neće biti političkog revanšizma, ali će Đukanović, kao i svi građani Crne Gore, kao i ja, odgovarati pred zakonom ove države za sve što je radio proteklih 30 godina. Pre toga, treba srediti i promeniti zakone jersu godinama donošeni pravni akti kako bi se legalizovali kriminal i korupcija.

O ZDRAVKU KRIVOKAPIĆU

Zdravka Krivokapića upoznao sam tek nedavno i moram priznati da je na mene ostavio veoma lep utisak. To je jedan izuzetno obrazovan i pametan čovek, predstavnik tradicionalne Crne Gore, otac petoro dece. To je jedna nova, zdrava ličnost, neukaljana u svakom smislu. Jedina zamerka, ako se to tako može reći, jeste njegovo političko neiskustvo, ali verujem da će i to vrlo brzo steći. On je u ovom trenutku ono što treba Crnoj Gori.

rođen 1966. godine u Kotoru, tamo je završio osnovnu i srednju školu, diplomirao ekonomijuußiH

tri i po decenije bio u privatnom preduzetništvu, najviše u građevinarstvu, spada u red najuspešnijih crnogorskih biznismena u januaru 2019. postaje prvi opozicioni gradonačelnik Budve, zahvaljujući pobedi na lokalnim izborima

veliki protivnik spornog Zakona o slobodi veroispovesti izjavom da između fotelje i crkve bira svoju veru izazvao bes DPS koji je posle višemesečnih pokušaja uspeo da ga smeni na izborima 30. avgusta DPS demoliranu Budvi.Carević će ponovo biti na čelu grada

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2020

Medij: Srpski telegraf     Strana: 1,2,3

Rubrika: Tema dana

Autori: V. KAŠANSKI - S. AĆIMOVIĆ

Teme: Korupcija

Naslov: POČELO HAPŠENJE MILOVIH LJUDI

ĐUKANOVIC: CRNA GORA KOMPENZACIJA ZA KOSOVO

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović oštro je u intervjuu austrijskoj državnoj televiziji ORF okrivio za rezultate izbora i aktuelnu situaciju u Crnoj Gori Rusiju i Srbiju. On je ocenio da je protivljenje Moskve širenju NA-TO i EU kroz uticaj na određene zapadnobalkanske zemlje ohrabrio retrogradne politike u regionu i da je oživljen velikosrpski projekat. - Taj projekat pretenduje da obezbedi neku kompenzaciju Srbiji za izgubljeno Kosovo i naravno da je tu Crna Gora prva željena meta velikosrpskog nacionalizma. To, valjda, svi jednako dobro čitamo, nije niko neobavešten - tvrdi Đukanović.

  1. KAŠANSKI - S. AĆIMOVIĆ

Krenulo je sa hapšenjima Milovih ljudi u Crnoj Gori, policija i tužilaštvo otkazuju mu poslušnost, a njegovi tajkuni pokušavaju da spasu glave i milione, nudeći se za svedoke i obećavajući da će biti na usluzi novim vlastima.

Situacija u Crnoj Gori, kako saznaje Srpski telegraf, ovako izgleda nekoliko dana nakon istorijskih izbora, na kojima je teško poražen DPS Mila Đukanovića. Da ništa više nije i neće biti isto, pokazuju i događajikojibukvalno sustižu jedni druge, a doskora su bili nezamislivi u zemlji u kojoj je isti čovek već tri decenije navlasti.

Zbog pokušaja izborne krađe preksinoć je uhapšena članica DPS Milena Orlandić, za koju kažu da je žena od poverenja Mila Đukanovića. Ona se sumnjiči daje pokušala da lažira rezultate izbora, sklanjajući kontrolne kupone sa biračkih mesta kako se ne bi slagali sa brojem glasačkih listića. Kako se može čuti u Podgorici, to je tek početak...

- Policija i tužilaštvo odbili su poslušnost i ne žele više slepo da slede naloge Đukanovića i

njemu bliskih ljudi. Videli smo svi snimak na kojem policajci pevaju: „Milo, 10p0ve...“, ali mnogo važnije od toga jeste što su im predstavnici buduće vlasti poslali direktan i nedvosmislen signal da mogu da povade iz fioka sve namerno zaturene slučajeve najtežih oblika kriminala i korupcije, kao i da pokrenu nove istrage.

Roška je jasna i glasi: „Više nema zaštićenih“. Oni suje dobro razumeli i prionuli na posao. Većje napravljeni spisak sa nekoliko desetina imena koja će biti pročešljana i istražena - otkriva izvor Srpskog telegrafa iz bezbednosnih struktura u Crnoj Gori.

Takođe, to što je pre nekoliko dana Đukanovićev tajkun Vesko Barović prodao strancima svoju osiguravajuću kuću, bio je jasan znak ostalim biznismenima koji su godinama bili bliski s Đukanovićem i za njega i DPS odrađivali razne poslove na ivici i preko ivice zakona, daje vreme da spasavaju žive glave i milione.

- Neki od biznismena koji su se obogatili pod Milovom vlašću već su kontaktiraU sa pobednicima izbora i ponudili da budu svedoci u budućim postupcima, pod uslovom da njih niko ne dira i da im se omogući, ako ne da nastave da rade u Crnoj Gori, ono da je nesmetano napuste i iznesu bar deo kapitala - objašnjava izvor našeg lista iz Podgorice. Milovan Drecun, poslanik i predsednik Odbora za KiM u prethodnom sazivu Skupštine Srbije, potvrđuje da je policija okrenula leđa Đukanoviću. - Pre nekoliko dana u kampu specijalnih snaga crnogorske policije naZlatici održanje sastanak koji su zakazali čelnici uprave pohcije, sa temom da se pripadnici specijalnih jedinica izjasne da li će podržati Mila Đukanovića i DPS da bi navodno odbranih sve državne institucije i povratiU vlast od opozicije. Velikibroj specijalacaje to odbio. Videli ste onaj snimak gde grupa policajaca skandira: „Milo, lopove“, to pokazuje ogromno talasanje unutar policije i specijalnih snaga vojske - rekao je juče Drecun. Hapšenja i procese protiv pojedinih pripadnika Milove klike najavio je i Dritan Abazović, lider jedne od tri pobedničke grupacije na izborima. On je poručio da za DPS nema mesta u novoj vladi, ali da će deo njihovih kadrova

svakako ostati deo državne administracije, dok će, kako je rekao, za neke biti mesta i pred pravosudnim organima.

Ljuban Karan, bivši oficir KOS, kaže za Srpski telegraf da dolaskom nove vlasti u Podgorici nastupa period čišćenja dvorišta, koje je Đukanović svojim delima zaprljao. - Na red će vrlo brzo doći formiranje organa i tela koji će sprovoditi nezavisne istrage o Milu Đukanoviću i njegovom kriminalu - uverenje Karan. Uticajni italijanski medij II fato kvotidijano (II fatto quotidiano) objavio je opširan tekst o 30-godišnjoj vladavini Đukanovića, označivši Crnu Goru u tom periodu kao leglo mafije i pominjući razneposlovekoje sukriminalne grupe radile pod zaštitom države. Pominju se i nerazjašnjeno ubistvo glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića 2004. godine, kao i mnogi drugi zločini.

Dritan Abazović predsednika Crne Gore Mila Đukanovića vidi kao političku prošLost, uz poruku daje

evropski Lukašenko propao i da bi bilo korektno da podnese ostavku. Time je Abazović, čija je koalicija osvojila četiri mandata i presudno će uticati na formiranje nove vlade od predstavnika dosadašnje opozicije, poslao jasan odgovor na pozive DPS da se prikLoni njima i da ne dozvoli, kako su poručili, da bude deo „četničkog i velikosrpskog projekta".

----------------------------------------------------------

Datum: 04.09.2020

Medij: Večernje novosti     Strana: 8

Rubrika: Svet

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: BORISOV OSTAJE

BORISOV OSTAJE

BUGARSKI premijer Bojko Borisov namerava da ostane na funkciji iako je u noći između četvrtka i petka prvi put došlo do nasilja na antikorupcijskim protestima koji traju već dva meseca. - Nećemo podneti ostavku, jer bi to značilo popuštanje pod pritiskom siledžija - rekao je Toma Bikov, zvaničnik vladajuće stranke GERB. Uhapšeno je 126 osoba, najmanje 80 policajaca je povređeno, a snage reda su upotrebile biber-sprej da rasteraju demonstrante. Evropska komisija podržala je mirne demonstracije u Bugarskoj.

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: RTS1

Rubrika: Šta radite bre/RTS1

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Registar lobista

Reporter:U registar lobista nakon godinu dana primene zakona o lobiranju upisano je 19 lobista i jedno pravno lice. Među njima je najviše advokata i privrednika, za sada nema upisanih stranih pravnih lica koja se bave lobiranjem. Registar lobista vodi Agencija za sprečavanje korupcije, sledeća obuka zainteresovanih kandidata za lobiste zakazana je za 1. i 2. oktobar i košta 44.270 dinara. Srbija je među retkim državama u svetu koja ima zakon o lobiranju.

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)Nenadić

Naslov: Usvajanje izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o Telekomu

Iako je prošle nedelje televiziji N1 u Savetu za borbu protiv korupcije rečeno da će njegovi članovi za sedam dana doneti odluku da li je ugovor između Vajrles medije Igora Žeželja i državnog Telekoma - koruptivan ili ne, to se nije dogodilo. U tom telu kažu - dat je okviran rok. Savet takođe još uvek nije usvojio niti odbacio izveštaj njegove članice Jelisavete Vasilić o poslovanju Telekoma, pa se postavlja pitanje - da li je reč o opravdanom odlaganju ili namernom odugovlačenju? Iz Saveta stiže odgovor - o svemu ćemo se sigurno izjasniti.Savetu za borbu protiv korupcije prošlog utorka stigla je pošiljka - ugovor sklopljen između Telekoma i Igora Žeželja "težak" 38 miliona evra. Prema napomeni pošiljaoca, Stranke slobode i pravde, to je dokaz o korupciji.Ugovor, međutim, nije razmatran, jer ga je Savet dobio neposredno pred sastanak, pa je dat rok od nedelju dana da se članovi izjasne da li je koruptivan. Ali, za sad ipak ništa od toga."Savet će obaviti sve što je najavio. Savet radi na analizi Ugovora između gospodina Žeželja i Telekoma i o mišljenu Saveta će mediji biti blagovremeno obavešteni", izjavio je Miroslav Milićević, predsednik Saveta za borbu protiv korupcije.Član Saveta Dušan Slijepćević kaže - za dobru analizu ugovora treba nam više vremena, bar od sedam do deset dana.N1: To je bio samo okviran rok, ukoliko Vas dobro razumem?"Jeste, apsolutno, samo okviran rok, nije ništa precizirano, nije precizirano, biće sastanak 5. ili 3. septembra, ne. Jedina stvar koja nas je zakočila u tom momentu je bio upravo taj ugovor koji nam je dostavljen, a koji ima pitajte Boga koliko strana i on mora ozbiljno da se prouči, znate. To nije tako lako dati neko mišljenje pravno o stvarima na brzinu. Taj ugovor ima negde oko 20-ak strana, znate", navodi Slijepčević.A još duže, tačnije od početka juna, čekaju se članovi Saveta da se izjasne o izveštaju njihove koleginice Jelisavete Vasilić, u kom konstatuje da Telekom posluje netransparentno i da je na putu ka predstečajnim postupkom.Član odbora za ekonomiju Pokreta slobodnih građana Miroslav Šarčanski je stava da odluke o izveštaju još nema jer su članovi saveta "između dve vatre"."Savet za borbu protiv korupcije namerno odugovlači sa usvajanjem ili odbacivanjem izveštaja, kako se usvajanjem ne bi zamerio ljudima iz vladajuće stranke, koji formalno i neformalno upravljaju 'Telekomom', a u slučaju odbacivanja bi se zamerio javnosti. Verovatno procenjuju da će vremenom pritisak i interesovanje javnosti oslabiti, pa će ih manje podsećati na ovaj predmet", kaže Šarčanski.Podsetimo, prema saznanjima N1, za usvajanje izveštaja pored Vasilićke su još dva člana Saveta, dva člana koje je postavila Vlada izričito su protiv, dok se na ocenu dvojice još uvek čeka.Pored Saveta postoje i drugi organi koji su pozvani da obezbede ostvarivanje javnog interesa u preduzećima koja su u vlasništvu države, objašnjava Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentnost Srbija"."Pitanje poslovanja Telekoma jeste nešto što treba da bude predmet razmatranja pre svega same Vlade koja nominuje predstavnike države u tom preduzeću, Državne revizorske institucije i drugih organa", kaže Nenadić.Kada je reč o izveštaju, potpredsednik Saveta Miroslav Milićević objašnjava - on je lični stav Vasilić, a Savet ne glasa i ne utiče na lične stavove.Dodaje, niko u Savetu ne opstruira rad na Izveštaju, na kom se još uvek radi i očekuje da će biti završen u najkraćem mogućem roku. Inače, prvu verziju Vasilić je dostavila još u februaru.

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/252283/Uvid-u-bankovne-racune-funkcionera-i-bez-njihove-saglasnosti-na-proveri-i-imovina-rodjaka.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Uvid u bankovne račune funkcionera i bez njihove saglasnosti, na proveri i imovina rođaka

Agencija za sprečavanje korupcije od ponedeljka može da vrši neposredan uvid u sva dokumenta neophodna za njen rad, kao i da u slučaju nepodudaranja podataka, proverava i imovinu rodbine javnog funkcionera.Ove i druge brojne novine predviđene su Zakonom o sprečavanju korupcije, koji je počeo da se primenjuje u ponedeljak i menja raniji Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.   "Zaposleni u Agenciji sada mogu da kod svih organa javne vlasti i svih drugih pravnih lica neposredno izvrše uvid u sva potrebna dokumenta, a još značajnije je da imamo pravo da od banaka tražimo podatke o računima i finansijskim sredstvima javnih funkcionera bez njihove saglasnosti", rekla je za Tanjug Verka Atanasković, pomoćnica direktora Agencije za sprečavanje korupcije, Sektora za sukob interesa i pitanja lobiranja.   Ova nova nadležnost je jako bitna za efikasnu proveru prihoda javnih funkcionera, istakla je Atanasković i dodala da je zakonom proširen i krug lica od kojih Agencija može da traži podatke u vezi sa imovinom funkcionera.   "Kada Agencija utvrdi nesaglasnost podataka koji su u imovinskom izveštaju javnog i stvarnog stanja u imovini, ona može da traži podatke i od povezanih lica, odnosno rodbine javnog funkcionera, poput braće, sestara, roditelja...", ukazala je pomoćnica direktora Agencije.   Ukoliko ova lica ne daju svoje podatke o imovini u roku od 30 dana i oni, kako je napomenula, podležu prekršajnoj odgovornosti, tako da i protiv njih Agencija može da podnese nadležnom sudu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.   Predviđene kazne za javne funkcionere i za povezana lica su od 50.000 do 150.000 dinara.   Novim zakonom Agencija je takođe, prema rečima Atanasković, dobila nezavisnost i finansijsku samostalnost, jer Zakon reguliše drugačiji način ostvarivanja sredstava za nesmetan i efikasan rad Agencije.   "Sada Vlada Srbije ne može bez saglasnosti direktora Agencije da spreči samo dobijanje budžetskih sredstava koja su predviđena", ukazala je ona.     Istakla je da su sve zakonske odredbe u vezi sa sukobom interesa sada precizirane, napominjući da je sada lična obaveza svakog funkcionera da uz prijavljivanje imovine i prihoda prijavi i sukob interesa.   Kumulacija funkcija je zakonski odvojena od sukoba interesa, pa je tako propisano da ukoliko funkcioneri treba da vrše ili su imenovani na još neku javnu funkciju, za to moraju da traže saglasnost Agencije u roku od osam dana (ranije je bilo tri dana).   Atanasković je ukazala da ukoliko tim povodom dobiju odbijajuće rešenje direktora Agencije, javni funkcioneri imaju mogućnost da biraju koju će funkciju obavljati - odnosno moraju da se oslobode jedne javne funkcije. Ukoliko to ne urade, onda im po sili zakona prestaje druga funkcija, naglasila je Atanasković.   Ako se utvrdi da postoji sumnja u neke koruptivne radnje nekog organa - Agencija može da predloži nadzornom organu, koji vrši nadzor nad tim organom u kojem su koruptivni elementi na izvestan način utvrđeni, kao i da mu da svoje preporuke za otklanjanje tih elementa. Ako to ne uradi, Agencija ima pravo da podnese krivičnu prijavu, eventualno da inicira prekršajni postupak ili disciplinski postupak.   Anonimne predstavke se, kako je ukazala Atanasković, odnose na sumnju na koruptivne elemente u organima javne vlasti, a zakonom je regulisano šta sve treba da sadrži predstavka, pa i anonimna predstavka da bi se po njoj postupalo.   "Mora da sadrži sumnju na koruptivne elemente i dokaze da bi Agencija uzela u rad i razmatranje takvu anonimnu predstavku", navela je pomoćnica direktora Agencije.   Ona je ukazala da je Agencija nakon 10 godina postojanja, konačno dobila pravi naziv - Agencija za sprečavanje korupcije, jer se bavi preventivnim mehanizmima u sprečavanju korupcije. Autor: Tanjug Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/252337/Srbija-do-kraja-2020-od-EU-treba-da-dobije-vise-od-osam-miliona-evra-za-drzavnu-upravu.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Srbija do kraja 2020. od EU treba da dobije više od osam miliona evra za državnu upravu

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović uputila je zahtev za isplatu treće varijabilne tranše podrške u okviru sprovođenja Sektorske budžetske podrške za sektor reforma javne uprave na osnovu kojeg se očekuje uplata u budžet Srbije u iznosu od 8,25 miliona evra do kraja ove godine."Za sve nas koji radimo na približavanju naše zemlje Evropskoj uniji, cilj je da postignemo modernu, transparentnu, odgovornu, profesionalnu i efikasnu javnu upravu", rekla je Joksimović, navodi se u saopštenju.   Ona je dodala da su 2015. godine odlučili da prvi program direktne budžetske podrške, u iznosu od 80 miliona evra, podrži ciljeve ove reforme s obzirom na to da oni imaju veoma pozitivan širok efekat ne samo na proces integracija Srbije, već i na unapređenje kvaliteta života naših građana kao i veoma pozitivan podsticaj poslovnoj zajednici.   "Dosadašnje sprovođenje ovog programa podrške doprinelo je napretku u uspostavljanju sistema javnih usluga koji se bazira na promociji upravljanja ljudskim resursima, unapređenju upravljanja javnim finansijama i javnim nabavkama, u procesu kreiranja uslova za unapređenje pravne sigurnosti i povoljnijeg poslovnog okruženja, ali i u procesu učešća građana, transparentnosti, unapređenju etičkih standarda i odgovornosti u obavljanju poslova javne uprave", dodala je Joksimović.   Treća varijabilna tranša podrške za koju je u četvrtak upućen zahtev, poslednja je predviđena tranša na osnovu Sporazuma koji uređuje njenu implementaciju.   Na inicijativu ministarke Joksimović otvoreni su pregovori sa Evropskom komisijom o uvođenju još jedne dodatne tranše podrške kroz koju bi se u toku naredne godine povukla i sva preostala sredstva.   "S obzirom na pozitivan ishod ove inicijative, možemo da konstatujemo da smo obezbedili apsolutnu iskorišćenost podrške u iznosu od 80 miliona evra u formi direktne budžetske podrške od 2015. godine do danas", naglasila je Joksimović.  Autor: FoNet Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.  

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/otvoreni-parlament-odlaganje-konacnog-formiranja-skupstine-koci-rad-nezavisnih-institucija.html

Autori: admin

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Otvoreni parlament: Odlaganje konačnog formiranja Skupštine koči rad nezavisnih institucija

Nastavlja se trend urušavanja funkcionisanja parlamenta 03. sep 2020 Koalicija organizacija civilnog društva "Otvoreni parlament", koja realizuje istoimeni projekat čiji je cilj povećanje stepena javnosti rada Narodne skupštine, saopštila je danas da je prošlo tačno mesec dana od kada su potvrđeni mandati narodnih poslanika novog saziva Narodne skupštine, a da se Skupština od tada nije sastala ni jednom niti je izabrano skupštinsko rukovodstvo. Otvoreni Parlament navodi i da su u prethodna dva saziva predsednici Skupštine izabrani za manje od nedelju dana od dana potvrđivanja mandata narodnih poslanika. "Odugovlačenje sa nastavkom konstitutivne sednice Skupštine nastavlja se trend urušavanja funkcionisanja parlamenta kao najvišeg predstavničkog tela. Ujedno, to dovodi i do niza ozbiljnih problema u funkcionisanju državnog sistema, posebno u pogledu rada nezavisnih institucija", navodi se u saopštenju. Kako navodi Otvoreni parlament "usled odugovlačenja kasni se i sa izborom funkcionera nezavisnih institucija, čime se koči njihov efikasan i delotvoran rad". "Time Skupština javnosti šalje lošu poruku o svom odnosu prema nezavisnim institucijama i njihovom doprinosu u sprovođenju efikasnog parlamentarnog nadzora nad radom izvršne vlasti", navodi se u saopštenju. Otvoreni parlament podseća da je, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, Skupština bila dužna da izabere novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti do kraja avgusta 2020. godine. Takođe, novi Zakon o sprečavanju korupcije koji je usvojen pre godinu i po dana, a čija je primena počela 1. septembra 2020. godine, obavezao je Skupštinu da u istom roku izabere članove Veća Agencije za borbu protiv korupcije, koje je zamenilo dosadašnji Odbor ove nezavisne institucije. "Kašnjenjem sa izborom članova Veća, odredbe novog zakona uz Skupštinu nije poštovalo i Ministarstvo pravde, koje je bilo dužno da raspiše javni konkurs za izbor članova Veća i Skupštini dostavi predlog kandidata, kako bi se postupak izbora članova Veća okončao do početka primene novog zakona", navodi se u saopštenju. Projekat "Otvoreni Parlament" na nacionalnom i lokalnom nivou sprovodi koalicija organizacija civilnog društva koju čine Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), YUCOM - Komitet pravnika za ljudska prava i SeConS - Grupa za razvojnu inicijativu iz Beograda, kao i Nacionalna koalicija za decentralizaciju sa sedištem u Nišu i Zaječarska inicijativa iz Zaječara. (Beta)Podelite ovu stranicu!

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=09&dd=03&nav_category=11&nav_id=1728051

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Srbija dobija lobiste, zvanično - Info

U Registar lobista nakon godinu dana primene zakona o lobiranju upisano je 19 lobista, kao i jedno pravno lice koje se bavi lobiranjem.Među upisanim lobistima, najviše je advokata i privrednika, a pomenuto pravno lice, bavi se konsultantskim aktivnostima u vezi s poslovanjem i upravljanjem.Za sada u Registru, koji vodi Agencija za sprečavanje korupcije, nema upisanih stranih pravnih lica koja se bave lobiranjem.Registar lobista vodi Agencija za sprečavanje korupcije (ranije Agencija za borbu protiv korupcije), koja takođe sprovodi obuke kandidata i odlučuje o njihovom upisu.Verka Atanasković, pomoćnik direktora Agencije za sprečavanje korupcije, sektora za sukob interesa i pitanja lobiranja, u izjavi za Tanjug navodi da je lobiranje važno sredstvo u jačanju demokratije, koje se zasniva na vladavini prava, većoj odgovornost i transparetnosti, pogovoto transparetnosti donošenja odluka.Ona je ukazala da se očekuju novi upisi u registar lobista, i pojasnila da tome prethodi rešenje o upisu, koje donosi direktor Agencije."Imamo još nekoliko rešenja koja nisu konačna i očekjemo veći broj upisa", rekla je Atanasković ukazujući da je kompletna nadležnost u vezi sa lobiranjem data Agenciji.Pre registracije, svi kandidati za lobiste moraju da prođu obuku. Do sada je 56 kandidata obuku prošlo sa uspehom.Prema rečima Atanasković, lobisti rade tako što pronalaze klijenta - korisnika lobiranja i sa njim zaključuju ugovor o lobiranju kojim se utvrđuje za koji zakon, propis ili opšti akt se vrši lobiranje, odosno korisnik ima interes da se taj akt donese, a lobista za njega lobira kod lobiranih lica."Ovo je vrsta određenog uticaja na donošenje odluka u određenom interesu", ukazala je pomoćnik direktora Agencije.Posle ugovora o lobiranju, lobista kreće u potragu lobiranog lica, a to mogu da budu svi javni funkcioneri na svim nivoima vlasti, ali i sva zaposlena i radno angažovana lica u organima javne vlasti, jer, napominje Atanasković, svako može imati neki uticaj prilikom donošenja odluke.Lobisti su, kako je dodala, dužni da se lobiranom licu obrate pismeno, i od tada kreće lobiranje.Sledeća obuka zainteresovanih kandidata za lobiste zakazana za 1. i 2. oktobar i košta 44.270 dinara. Do sada je prijavljeno troje kandidata.Država Srbija je među retkim državama u svetu koja je donela Zakon o lobiranju, koji je počeo da se primenjuje u avgustu prošle godine.            

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: Beta

Link: http://www.beta.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Otvoreni parlament: Odlaganje konačnog formiranja Skupštine koči rad nezavisnih institucija

Otvoreni parlament: Odlaganje konačnog formiranja Skupštine koči rad nezavisnih institucijaBEOGRAD, 3. septembra 2020. (Beta) - Koalicija organizacija civilnog društva "Otvoreni parlament", koja realizuje istoimeni projekat čiji je cilj povećanje stepena javnosti rada Narodne skupštine, saopštila je danas da je prošlo tačno mesec dana od kada su potvrdjeni mandati narodnih poslanika novog saziva Narodne skupštine, a da se Skupština od tada nije sastala nijednom niti je izabrano skupštinsko rukovodstvo.Otvoreni Parlament navodi i da su u prethodna dva saziva predsednici Skupštine izabrani za manje od nedelju dana od dana potvrdjivanja mandata narodnih poslanika."Odugovlačenje sa nastavkom konstitutivne sednice Skupštine nastavlja se trend urušavanja funkcionisanja Parlamenta kao najvišeg predstavničkog tela. Ujedno, to dovodi i do niza ozbiljnih problema u funkcionisanju državnog sistema, posebno u pogledu rada nezavisnih institucija", navodi se u saopštenju.Kako navodi Otvoreni parlament "usled odugovlačenja kasni se i sa izborom funkcionera nezavisnih institucija, čime se koči njihov efikasan i delotvoran rad"."Time Skupština javnosti šalje lošu poruku o svom odnosu prema nezavisnim institucijama i njihovom doprinosu u sprovodjenju efikasnog parlamentarnog nadzora nad radom izvršne vlasti", navodi se u saopštenju.Otvoreni parlament podseća da je, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, Skupština bila dužna da izabere novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti do kraja avgusta 2020. godine.Takodje, novi Zakon o sprečavanju korupcije koji je usvojen pre godinu i po dana, a čija jeprimena počela 1. septembra 2020. godine, obavezao je Skupštinu da u istom roku izabere članove Veća Agencije za borbu protiv korupcije, koje je zamenilo dosadašnji Odbor ove nezavisne institucije."Kašnjenjem sa izborom članova Veća, odredbe novog zakona uz Skupštinu nije poštovalo i Ministarstvo pravde, koje je bilo dužno da raspiše javni konkurs za izbor članova Veća i Skupštini dostavi predlog kandidata, kako bi se postupak izbora članova Veća okončao do početka primene novog zakona", navodi se u saopštenju.Projekat "Otvoreni Parlament" na nacionalnom i lokalnom nivou sprovodi koalicija organizacija civilnog društva koju čine Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), YUCOM - Komitet pravnika za ljudska prava i SeConS - Grupa za razvojnu inicijativu iz Beograda, kao i Nacionalna koalicija za decentralizaciju sa sedištem u Nišu i Zaječarska inicijativa iz Zaječara.

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: beta.rs

Link: https://beta.rs/vesti/drustvo-vesti-srbija/133006-otvoreni-parlament-odlaganje-konacnog-formiranja-skupstine-koci-rad-nezavisnih-institucija

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Otvoreni parlament: Odlaganje konačnog formiranja Skupštine koči rad nezavisnih institucija

Koalicija organizacija civilnog društva Otvoreni parlament, koja realizuje istoimeni projekat čiji je cilj povećanje stepena javnosti rada Narodne skupštine, saopštila je danas da je prošlo tačno mesec dana od kada su po Koalicija organizacija civilnog društva "Otvoreni parlament", koja realizuje istoimeni projekat čiji je cilj povećanje stepena javnosti rada Narodne skupštine, saopštila je danas da je prošlo tačno mesec dana od kada su potvrdjeni mandati narodnih poslanika novog saziva Narodne skupštine, a da se Skupština od tada nije sastala nijednom niti je izabrano skupštinsko rukovodstvo. Otvoreni Parlament navodi i da su u prethodna dva saziva predsednici Skupštine izabrani za manje od nedelju dana od dana potvrdjivanja mandata narodnih poslanika. "Odugovlačenje sa nastavkom konstitutivne sednice Skupštine nastavlja se trend urušavanja funkcionisanja Parlamenta kao najvišeg predstavničkog tela. Ujedno, to dovodi i do niza ozbiljnih problema u funkcionisanju državnog sistema, posebno u pogledu rada nezavisnih institucija", navodi se u saopštenju. Kako navodi Otvoreni parlament "usled odugovlačenja kasni se i sa izborom funkcionera nezavisnih institucija, čime se koči njihov efikasan i delotvoran rad". "Time Skupština javnosti šalje lošu poruku o svom odnosu prema nezavisnim institucijama i njihovom doprinosu u sprovodjenju efikasnog parlamentarnog nadzora nad radom izvršne vlasti", navodi se u saopštenju. Otvoreni parlament podseća da je, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, Skupština bila dužna da izabere novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti do kraja avgusta 2020. godine. Takodje, novi Zakon o sprečavanju korupcije koji je usvojen pre godinu i po dana, a čija je primena počela 1. septembra 2020. godine, obavezao je Skupštinu da u istom roku izabere članove Veća Agencije za borbu protiv korupcije, koje je zamenilo dosadašnji Odbor ove nezavisne institucije. "Kašnjenjem sa izborom članova Veća, odredbe novog zakona uz Skupštinu nije poštovalo i Ministarstvo pravde, koje je bilo dužno da raspiše javni konkurs za izbor članova Veća i Skupštini dostavi predlog kandidata, kako bi se postupak izbora članova Veća okončao do početka primene novog zakona", navodi se u saopštenju. Projekat "Otvoreni Parlament" na nacionalnom i lokalnom nivou sprovodi koalicija organizacija civilnog društva koju čine Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), YUCOM Komitet pravnika za ljudska prava i SeConS Grupa za razvojnu inicijativu iz Beograda, kao i Nacionalna koalicija za decentralizaciju sa sedištem u Nišu i Zaječarska inicijativa iz Zaječara.

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/otvoreni-parlament-odlaganje-formiranja-skupstine-koci-rad-nezavisnih-institucija/

Autori: @OnlineDanas

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Otvoreni parlament: Odlaganje formiranja Skupštine koči rad nezavisnih institucija

Odugovlačenje sa nastavkom konstitutivne sednice Skupštine nastavlja se trend urušavanja funkcionisanja Parlamenta kao najvišeg predstavničkog tela.Foto: FoNet/ Zoran Mrđa Ujedno, to dovodi i do niza ozbiljnih problema u funkcionisanju državnog sistema, posebno u pogledu rada nezavisnih institucija, navodi se u saopštenju Otvorenog parlamenta koji podseća da je prošlo tačno mesec dana od kada su potvrđeni mandati narodnih poslanika novog saziva Narodne skupštine Odugovlačenjem kasni se i sa izborom funkcionera nezavisnih institucija, čime se koči njihov efikasan i delotvoran rad. Time Skupština javnosti šalje lošu poruku o svom odnosu prema nezavisnim institucijama i njihovom doprinosu u sprovođenju efikasnog parlamentarnog nadzora nad radom izvršne vlasti, precizira se u saopštenju. Otvoreni parlament podseća da je u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, Skupština bila dužna da izabere novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti do kraja avgusta. Takođe, novi Zakon o sprečavanju korupcije koji je usvojen pre godinu i po dana, a čija čija je primena počela 1. septembra, obavezao je Skupštinu da u istom roku izabere članove Veća Agencije za borbu protiv korupcije, koje je zamenilo dosadašnji Odbor ove nezavisne institucije. Kašnjenjem sa izborom članova Veća, odredbe novog zakona uz Skupštinu nije poštovalo i Ministarstvo pravde, koje je bilo dužno da raspiše javni konkurs za izbor članova Veća i Skupštini dostavi predlog kandidata, kako bi se postupak izbora članova Veća okončao do početka primene novog zakona. Istekom oba ova roka, Skupština Srbije prekršila je odredbe zakona koje je sama usvojila, te propustila da spreči kašnjenje sprovođenjem delotvornog nadzora nad organima izvršne vlasti koji učestvuju u procesu izbora Veća Agencije za borbu protiv korupcije, zaključuje se u saopštenju. Otvoreni parlament, Skupština Srbije Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas. Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.   Učlani se

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: direktno.rs

Link: https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/298989/sudija-vojtehovski-sinisa-mali-oduzimanje-dece.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: SUDIJA ODRADILA ZADATAK Dodelila decu moćnom ocu pa NAPREDOVALA

SUDIJA ODRADILA ZADATAK Dodelila decu moćnom ocu pa NAPREDOVALASudija Lidija Alagić, koju je više žena optužilo da je u brakorazvodnim parnicama u kojima je sudila starateljstvo nad decom na nezakonit način dodeljivala očevima, napredovala je i postavljena je za sudiju Višeg suda u Beogradu. Upravo njeno delovanje i mehanizme u dodeli starateljstva moćnim očevima prikazala je Tatjana Vojtehovski, autorka emisije "Život priča", pa joj sada tri godine kasnije preti poternica!Podetimo, u emisiji "Život priča" na TV Prva otkriveni su detalji sprege između sudije Lidije Alagić, istih veštaka i istog advokata suprotne strane, koji su se ponavljali u nekoliko različitih slučajeva, kod nekoliko majki koje su ostajale bez dece, od kojih je svakako najpoznatiji slučaj oduzimanja dece Mariji Mali od strane tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog.Marija Mali, od 2015. bivša supruga sadašnjeg ministra finansija, na sve načine pokušala je da skrene pažnju na njen i slučajeve drugih žena, ali neuspešno. Nakon što su joj vrata institucija i medija bila zatvorena, kao poslednji vapaj bila su pisma 2016. Aleksandru Vučiću, tada premijeru. Ova majka troje dece u dva pisma predsedniku Vlade moli za zaštitu, govorila je da trpi pravno i stvarno nasilje Vučićevog bliskog saradnika, da se bori sa dirigovanim sudskim postupkom i da veruje da je sve namešteno, pisao je BIRN.Tačno pre godinu dana ukinuta emisijaTačno pre godinu dana ukinuta emisija "Život priča". Foto: PrintscreenMeđutim, umesto odgovora, iz Kabineta premijera Vučića, upućen je dopis kojim je obaveštena da je njeno pismo prosleđeno Ministarstvu pravde i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao nadležnima za taj predmet uz potpis generalnog sekretara Novaka Nedića.Ko je sudija Lidija Alagić?Za Lidiju Alagić je javnost prvi put čula pre tri godine kada ju je više žena, među njima i Marija Mali, supruga tadašnjeg gradonačelnika Beograda, a sadašnjeg ministra finansija Siniše Malog, optužilo da je na nezakonit način u brakorazvodnim parnicama starateljstvo nad decom dodelila očevima.Očeve je, kako su isticale, zastupao isti advokat, veštačenja su obavljali isti veštaci, a odluke donosile iste sudije - u tri od sedam slučajeva upravo Lidija Alagić.Prema njihovim rečima, Alagić prilikom odlučivanja nije uvažavala mišljenja centara za socijalni rad, niti njihove tvrdnje da su trpele nasilje od muževa. Obraćale su se brojnim institucijama i medijima, podnele su i pritužbu Agenciji za borbu protiv korupcije u kojoj su tražile da se ispitaju sumnje na korupciju u pravosuđu, o čemu je pisao BIRN.Marija Mali uspela je u međuvremenu da izdejstvuje zajedničko starateljstvo nad decom i to posle jakog pritiska koji je izvršila u javnosti.Siniša Mali FOTO: Beta/Milan ObradovićSiniša Mali FOTO: Beta/Milan ObradovićOna je u intervjuu za KRIK u februaru 2017. rekla da je starateljstvo nad decom jedini razlog zbog kog je odlučila da javno govori o bivšem suprugu i njegovim poslovima.- Izgubila sam starateljstvo nad troje dece na najbrutalniji način. Obraćala sam se mnogima. Nigde nisam naišla ni na kakvu pomoć, zaštitu, savet - rekla je tada Marija Mali.Kako je govorila, suprug joj je upućivao brojne pretnje, tvrdeći da nema šanse da dobije starateljstvo uz reči: "Sudija je moja".Tokom brakorazvodne parnice, Siniša Mali rekao je da školovanje za njihovo troje koje iznosi 60.000 evra plaćaju njegovi prijatelji iz inostranstva. Sudija Alagić sprečila je advokata da pita ko su ti prijatelji ocenjujući to kao "irelevantno".Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je zbog toga postupak protiv Malog.

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2997041/bela-palanka-dobija-kulturno-turisticki-edukativni-centar-vrelo-uskoro-potpisivanje-ugovora-sa

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Bela Palanka dobija Kulturno-turistički -edukativni centar Vrelo - Uskoro potpisivanje ugovora sa izvođačima

Opština Bela Palanka će zajedno sa Ministarstvom privrede, realizovati projekat rekonstrukcije i dogradnje Kulturno-turističko-edukativnog centra Vrelo. Vrednost projekta je oko 44 miliona dinara, gde je učešće opštine Bela Palanka 14 miliona dinara.- Lokalna samouprava je svesna Opština Bela Palanka će zajedno sa Ministarstvom privrede, realizovati projekat rekonstrukcije i dogradnje Kulturno-turističko-edukativnog centra Vrelo. Vrednost projekta je oko 44 miliona dinara, gde je učešće opštine Bela Palanka 14 miliona dinara.- Lokalna samouprava je svesna potencijala koji turizam ima kao privredna grana i zbog toga kontinuirano radimo na izgradnji turističke infrastrukture Bele Palanke. U narednom periodu radićemo na rekonstrukcijii i dogradnji Kulturno-turističko-edukativnog centra Vrelo. Ovo je veoma značajan projekat koji će unaprediti turističku ponudu Bele Palanke i uticati na razvoj manifestacionog turizma. Projekat predviđa celokupnu rekonstrukciju restorana i letnje pozornice. U restoranskom delu biće uređena velika sala za održavanje seminara, kongresa i raznih vidova obuke. Biće izvršena rekonstrukcija letnje pozornice a prostorije koje su u njenom sklopu imaće funkciju manjih konferencijskih sala. Rekonstruisani objekat pružaće brojne mogućnosti a letnje manifestacije održavaće se po savremenim standardima. Ovaj objekat će na pravi način upotpuniti prelep ambijent parka Vrelo, koji je prava atrakcija za domaće i strane turiste - rekao je Goran Miljković, predsednik opšine Bela Palanka, a navodi se na zvaničnoj Facebook stranici opštine.Ministarstvo privrede je za ovaj projekat sprovelo javnu nabavku i uskoro se očekuje potpisivanje trojnog ugovora između ministarstva, opštine Bela Palanka i izvođača radova. Rok za završetak radova je 120 dana i ako vremenski uslove dozvole Kulturno-turističko-edukativni centar Vrelo biće završen do kraja ove godine.  

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2997241/za-reformu-javne-uprave-825-miliona-evra-iz-eu-upucen-zahtev-za

Autori: @ekapija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Za reformu javne uprave 8,25 miliona evra iz EU - Upućen zahtev za isplatu treće varijabilne tranše podrške

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović uputila je zahtev za isplatu treće varijabilne tranše podrške u iznosu od 8,25 mil EUR za reformu javne uprave, a uplata se očekuje do kraja godine, navedeno je na sajtu Ministartsva.Joksimovićeva, koja je i Nacionalni IPA Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović uputila je zahtev za isplatu treće varijabilne tranše podrške u iznosu od 8,25 mil EUR za reformu javne uprave, a uplata se očekuje do kraja godine, navedeno je na sajtu Ministartsva.Joksimovićeva, koja je i Nacionalni IPA koordinator, kaže da reforma javne uprave predstavlja osnovu sveobuhvatnog razvoja Srbije i prepoznata je kao jedan od osnovnih stubova procesa evropskih integracija.- Ona je važna jer predstavlja dodirnu tačku između građana i vlasti i od nje zavisi kvalitet usluga koje Vlada pruža građanima. U skladu s tim, za sve nas koji radimo na približavanju naše zemlje Evropskoj uniji, cilj je da postignemo modernu, transparentnu, odgovornu, profesionalnu i efikasnu javnu upravu - naglasila je Joksimovićeva. Kako je navela, u skladu sa tim, 2015. godine je doneta odluka da prvi program direktne budžetske podrške, u iznosu od 80 mil EUR, upravo podrži ciljeve te reforme s obzirom da imaju veoma pozitivan širok efekat, ne samo na proces integracija Srbije, već i na unapređenje kvaliteta života građana i pozitivan podsticaj poslovnoj zajednici. Prema njenim rečima, dosadašnje sprovođenje tog programa podrške doprinelo je napretku u uspostavljanju sistema javnih usluga koji se bazira na promociji upravljanja ljudskim resursima, unapređenju upravljanja javnim finansijama i javnim nabavkama, u procesu kreiranja uslova za unapređenje pravne sigurnosti i povoljnijeg poslovnog okruženja.Istovremeno je postignut napredak i u procesu učešća građana, transparentnosti, unapređenju etičkih standarda i odgovornosti u obavljanju poslova javne uprave.Treća varijabilna tranša podrške za koju je danas upućen zahtev, poslednja je predviđena tranša na osnovu Sporazuma koji uređuje njenu implementaciju, međutim, na inicijativu Jadranke Joksimović otvoreni su pregovori sa Evropskom komisijom o uvođenju još jedne dodatne tranše podrške kroz koju bi se u toku naredne godine povukla i sva preostala sredstva. - S obzirom na pozitivan ishod ove inicijative, možemo da konstatujemo da smo obezbedili apsolutnu iskorišćenost podrške u iznosu od 80 mil EUR u formi direktne budžetske podrške od 2015. godine do danas - istakla je Joksimović.    

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://www.glaszapadnesrbije.rs/183909/Gorni-MIlanovac-na-sve-izmislotine-argumentovano-cemo-reagovati/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: SNS Gornji Milanovac: na sve izmišljotine argumentovano ćemo reagovati

OO SNS u Gornjem Milanovcu demantovao je navode koji su stigli od GG Milisava Mirkovića.03.09.2020 16:08 | 0 komentar(a)Saopštenje prenosimo u celosti:"Stara izreka koje se očigledno drže ovi perspektivni, mladi, neokaljani spasioci Gornjeg Milanovca je da sto puta izgovorena laž, postaje istina. Neko ko je izbačen iz partije na čijim krilima je došao na mesto predsednika Opštine, ko je posle prvog mandata izgubio poverenje naših sugrađana, ko je iza sebe ostavio dosta toga nerazjašnjenog, o čemu javnost Gornjeg Milanovca do sada nije obaveštena, želi na neki volšeban način da se vrati u fotelju za kojom očigledno mnogo tuguje i da nastavi tamo gde je stao 2016. godine, kako on to sam neprekidno ponavlja. Žal za predhodnim, njemu i njegovim saborcima lepim vremenima, je više nego očigledna.Želeli bi da ponovo troše budžetska sredstva protivzakonito, bez javnih nabavki, da iz fioke ponovo dele pare prijateljima i rođacima, da iz budžetskih sredstava po nekoliko osnova imaju primanja, da sa rukovodećih mesta ponovo dovode ustanove u blokade, da sa pozicije vlasti ponovo tuže Opštinu i dobiju milionske iznose i da stanu na put razvitka Gornjeg Milanovca pošto rade samo i isključivo za svoje interese. A o onima koji su Dom zdravlja i Apoteku zadužili više od 200 miliona detaljno ćemo podsetiti naše sugrađane u narednom periodu.Mirkovićev napad na vredne privrednike naše opštine, koji i u uslovima pandemije beleže značajne rezultate, koji svoje obaveze prema lokalnoj samoupravi revnosno izvršavaju puneći tako budžet opštine sredstvima koja se dalje koriste za poboljšanje života naših sugrađana je nedopustiv i krajnje neodgovoran. Privrednici opštine Gornji Milanovac imaju odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom i iz te dobre saradnje rađaju se zajednički projekti i zajednička ulaganja. Neko ko kritikuje privredu Gornjeg Milanovca a pri tom od te privrede je živeo čitav svoj radni vek, šetajući se po raznim opštinskim kancelarijama, od referenta za mesne zajednice do sticajem nesrećne okolnosti predsednika opštine je najblaže rečeno neozbiljan i neodgovoran čovek.O neozbiljnosti članova GG govori i nedolično ponašanje na Skupštinskom zasedanju koji se isključivo zasniva na vređanju, i iznošenju ličnih frustracija sa glavnom temom od najveće važnosti za sve naše sugrađane gde će ko da sedi i sa kime u kojoj klupi.Predstavnici Srpske napredne stranke će i dalje odgovorno i marljivo raditi u interesu naših sugrađana kako bi se stvorili najbolji mogući uslovi za život u našem prelepom Gornjem Milanovcu uz ogromnu podršku našeg predsednika Aleksandra Vučića što je i volja naših sugrađana izrečena na nedavno održanim izborima", navodi se u saopštenju.GZS        

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: istinomer.rs

Link: https://www.istinomer.rs/analize/op-odlaganje-formiranja-skupstine-koci-rad-nezavisnih-institucija/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: OP: Odlaganje formiranja Skupštine koči rad nezavisnih institucija

Skupština se od 3. avgusta, kada je bila konstitutivna sednica nije sastala nijednom niti je izabrano skupštinsko rukovodstvo.Analize Tim Istinomera 3. 9. 2020. Prošlo je tačno mesec dana od kada su potvrđeni mandati narodnih poslanika novog saziva Narodne skupštine pri samom isteku zakonskog roka, a da se Skupština od tada nije sastala nijednom niti je izabrano skupštinsko rukovodstvo. Otvoreni parlament podseća da su u prethodna dva saziva predsednici Skupštine izabrani za manje od nedelju dana od dana potvrđivanja mandata narodnih poslanika.  "Odugovlačenjem sa nastavkom konstitutivne sednice Skupštine nastavlja se trend urušavanja funkcionisanja Parlamenta kao najvišeg predstavničkog tela. Ujedno, to dovodi i do niza ozbiljnih problema u funkcionisanju državnog sistema, posebno u pogledu rada nezavisnih institucija", ističu iz Otvorenog parlamenta. Usled odugovlačenja kasni se i sa izborom funkcionera nezavisnih institucija, čime se koči njihov efikasan i delotvoran rad. Time Skupština javnosti šalje lošu poruku o svom odnosu prema nezavisnim institucijama i njihovom doprinosu u sprovođenju efikasnog parlamentarnog nadzora nad radom izvršne vlasti. Zašto se odugovlači sa izborom predsednika Skupštine? U skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, Skupština je bila dužna da izabere novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti do kraja avgusta 2020. godine, podseća Otvoreni parlament. Takođe, novi Zakon o sprečavanju korupcije koji je usvojen pre godinu i po dana, a čija je primena počela 1. septembra 2020. godine, obavezao je Skupštinu da u istom roku izabere članove Veća Agencije za borbu protiv korupcije, koje je zamenilo dosadašnji Odbor ove nezavisne institucije. Kašnjenjem sa izborom članova Veća, odredbe novog zakona uz Skupštinu nije poštovalo i Ministarstvo pravde, koje je bilo dužno da raspiše javni konkurs za izbor članova Veća i Skupštini dostavi predlog kandidata, kako bi se postupak izbora članova Veća okončao do početka primene novog zakona. "Istekom oba ova roka, Skupština Srbije prekršila je odredbe zakona koje je sama usvojila, te propustila da spreči kašnjenje sprovođenjem delotvornog nadzora nad organima izvršne vlasti koji učestvuju u procesu izbora Veća Agencije za borbu protiv korupcije", zaključuju iz Otvorenog parlamenta.   Naslovna fotografija: Zoran Drekalović Narodna skupština Otvoreni parlament rukovodstvo skupstina

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: krstarica.com

Link: https://www.krstarica.com/vesti/srbija/otvoreni-parlament-odlaganje-konacnog-formiranja-skupstine-koci-rad-nezavisnih-institucija/

Autori: @krstarica

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Otvoreni parlament: Odlaganje konačnog formiranja Skupštine koči rad nezavisnih institucija

Koalicija organizacija civilnog društva "Otvoreni parlament", koja realizuje istoimeni projekat čiji je cilj povećanje stepena javnosti rada NarodneKoalicija organizacija civilnog društva "Otvoreni parlament", koja realizuje istoimeni projekat čiji je cilj povećanje stepena javnosti rada Narodne skupštine, saopštila je danas da je prošlo tačno mesec dana od kada su potvrdjeni mandati narodnih poslanika novog saziva Narodne skupštine, a da se Skupština od tada nije sastala nijednom niti je izabrano skupštinsko rukovodstvo.Otvoreni Parlament navodi i da su u prethodna dva saziva predsednici Skupštine izabrani za manje od nedelju dana od dana potvrdjivanja mandata narodnih poslanika."Odugovlačenje sa nastavkom konstitutivne sednice Skupštine nastavlja se trend urušavanja funkcionisanja Parlamenta kao najvišeg predstavničkog tela. Ujedno, to dovodi i do niza ozbiljnih problema u funkcionisanju državnog sistema, posebno u pogledu rada nezavisnih institucija", navodi se u saopštenju.Kako navodi Otvoreni parlament "usled odugovlačenja kasni se i sa izborom funkcionera nezavisnih institucija, čime se koči njihov efikasan i delotvoran rad"."Time Skupština javnosti šalje lošu poruku o svom odnosu prema nezavisnim institucijama i njihovom doprinosu u sprovodjenju efikasnog parlamentarnog nadzora nad radom izvršne vlasti", navodi se u saopštenju.Otvoreni parlament podseća da je, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, Skupština bila dužna da izabere novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti do kraja avgusta 2020. godine.Takodje, novi Zakon o sprečavanju korupcije koji je usvojen pre godinu i po dana, a čija je primena počela 1. septembra 2020. godine, obavezao je Skupštinu da u istom roku izabere članove Veća Agencije za borbu protiv korupcije, koje je zamenilo dosadašnji Odbor ove nezavisne institucije."Kašnjenjem sa izborom članova Veća, odredbe novog zakona uz Skupštinu nije poštovalo i Ministarstvo pravde, koje je bilo dužno da raspiše javni konkurs za izbor članova Veća i Skupštini dostavi predlog kandidata, kako bi se postupak izbora članova Veća okončao do početka primene novog zakona", navodi se u saopštenju.Projekat "Otvoreni Parlament" na nacionalnom i lokalnom nivou sprovodi koalicija organizacija civilnog društva koju čine Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), YUCOM - Komitet pravnika za ljudska prava i SeConS - Grupa za razvojnu inicijativu iz Beograda, kao i Nacionalna koalicija za decentralizaciju sa sedištem u Nišu i Zaječarska inicijativa iz Zaječara.(Beta)          

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3524815/srbija-dobila-19-lobista-a-evo-ko-su-najcesce-lobisti-u-nasoj-zemlji

Autori: @KurirVesti

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: SRBIJA DOBILA 19 LOBISTA: A evo ko su najčešće lobisti u našoj zemlji

U Registar lobista nakon godinu dana primene zakona o lobiranju upisano je 19 lobista, kao i jedno pravno lice koje se bavi lobiranjem. Među upisanim lobistima, najviše je advokata i privrednika, a pomenuto pravno lice, bavi se konsultantskim aktivnostima ...Foto: ProfimedialobiranjeDruštvo 03.09.2020. 13:59h 03.09.2020. 13:59hU Registar lobista nakon godinu dana primene zakona o lobiranju upisano je 19 lobista, kao i jedno pravno lice koje se bavi lobiranjem. Među upisanim lobistima, najviše je advokata i privrednika, a pomenuto pravno lice, bavi se konsultantskim aktivnostima u vezi s poslovanjem i upravljanjem.Za sada u Registru, koji vodi Agencija za sprečavanje korupcije, nema upisanih stranih pravnih lica koja se bave lobiranjem. Registar lobista vodi Agencija za sprečavanje korupcije (ranije Agencija za borbu protiv korupcije), koja takođe sprovodi obuke kandidata i odlučuje o njihovom upisu.Verka Atanasković, pomoćnik direktora Agencije za sprečavanje korupcije, sektora za sukob interesa i pitanja lobiranja, u izjavi za Tanjug navodi da je lobiranje važno sredstvo u jačanju demokratije, koje se zasniva na vladavini prava, većoj odgovornost i transparetnosti, pogovoto transparetnosti donošenja odluka.Ona je ukazala da se očekuju novi upisi u registar lobista, i pojasnila da tome prethodi rešenje o upisu, koje donosi direktor Agencije."Imamo još nekoliko rešenja koja nisu konačna i očekjemo veći broj upisa", rekla je Atanasković ukazujući da je kompletna nadležnost u vezi sa lobiranjem data Agenciji.Pre registracije, svi kandidati za lobiste moraju da prođu obuku. Do sada je 56 kandidata obuku prošlo sa uspehom.Prema rečima Atanasković, lobisti rade tako što pronalaze klijenta - korisnika lobiranja i sa njim zaključuju ugovor o lobiranju kojim se utvrđuje za koji zakon, propis ili opšti akt se vrši lobiranje, odosno korisnik ima interes da se taj akt donese, a lobista za njega lobira kod lobiranih lica."Ovo je vrsta određenog uticaja na donošenje odluka u određenom interesu", ukazala je pomoćnik direktora Agencije.Posle ugovora o lobiranju, lobista kreće u potragu lobiranog lica, a to mogu da budu svi javni funkcioneri na svim nivoima vlasti, ali i sva zaposlena i radno angažovana lica u organima javne vlasti, jer, napominje Atanasković, svako može imati neki uticaj prilikom donošenja odluke.Lobisti su, kako je dodala, dužni da se lobiranom licu obrate pismeno, i od tada kreće lobiranje. Sledeća obuka zainteresovanih kandidata za lobiste zakazana za 1. i 2. oktobar i košta 44.270 dinara. Do sada je prijavljeno troje kandidata.Država Srbija je među retkim državama u svetu koja je donela Zakon o lobiranju, koji je počeo da se primenjuje u avgustu prošle godine.(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)lobisti, lobiranje, licence, Srbija, lobisti u Srbiji,      

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/vesti/drustvo/leskovcani-negoduju-zbog-sece-drvoreda-u-centru-grada/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Leskovčani negoduju zbog seče drvoreda u centru grada

Foto: Južne vesti/M.S. Duž Bulevara oslobođenja u centru Leskovca, u sklopu radova na rekonstrukciji trga, juče je posečeno 9 stabala lipe koje se tu nalaze preko 30 godina. Dok su građani nezadovoljni i kažu da se trend uništavanja zelenila na jugu Srbije nastavlja, nadležni objašnjavaju da se drveće seče zbog lošeg stanja i da će na istom prostoru zasaditi 15 novih sadnica platana.Radovi na uređenju trga, nakon više odlaganja, krenuli su sredinom novembra prošle godine, a do sada drvored nije bio na udaru graditelja. Sve do juče.Od 20 stabala tridesetogodišnjih lipa koje su ukrašavale centar Leskovca i pravile hladovinu, posečeno je 9, što je izazvalo negodovanje građana.Sudeći prema komentarima, građani su iznenađeni jer su očekivali da drvored ostane i ne bude deo rekonstrukcije. Ipak, prevarili su se.Da je seča drveća postala trend, smatra ovaj Leskovčanin, koji navodi primere seče i u Grdelici, Aleksincu i Vranju. Pročitajte još: "Oni to rade sistemski, prvo je otkopano i naravno da se isušilo i sada imaju razlog za seču. Ništa im nije sveto", smatra stanovnik Leskovca.Nadležni, međutim, imaju drugačije mišljenje.Novica Nikolić, direktor Javnog preduzeća Urbanizam i izgradnja, kaže da je seča predviđena projektom uređenja trga i da je tek sada došla na red."To su suva stabla koja se ne razvijaju godinama. Možda smo trebali i na početku da ih isečemo, ali smo ostavili da stoji sve dok može. Sada je počela ugradnja sistema za zalivanje, njih ćemo ukloniti i posadićemo nova.Sve što je zdravo ostaje, ono što nije zdravo se uklanja. Ono bi se seklo i da se ne izvode radovi na sređivanju trga. Nama nije cilj da nemamo zelenilo. Taj trg i nosi naziv Zeleni trg", kaže Nikolić.Pejzažni arhitekta Ivana Momić, koja je i nadzorni organ za zelenu površinu na budućem trgu, seču opravdava takođe lošim stanjem stabala i kaže da ostale lipe ostaju jer to drveće nije bolesno."Umesto posečenih lipa, posadiće se platani", objašnjava."Utvrđeno je da je za seču 9 stabala projektom. Te lipe su stare 30 godina. Lipa ne voli direktnu sunčanost i zasađena je u podlozi koja nije odgovarajuća. Ono se mučilo i nikada nije dostiglo rast kakvu treba da ima. Umesto njih sadimo platane, 15 stabala. Platani podnose osunčanost i uticaj saobraćaja", kaže Momićeva. Uz preostale lipe i novozasađene platane formiraće se travnata traka koja će ih prihranjivati, a koja do sada nije postojala."Ide biciklistička traka, zelenilo sa drvoredom i trotoar koji će biti suženiji. Na budućem trgu imaćemo 66 stabala jer će pored ovih u drvoredu i 4 koja ostaju na trgu uz ugostiteljske objekte, biti zasađeno još 37 sadnica. Na trgu će biti crveni javor, tulipovac, magnolija, smrča i kuglasti jasen", objašnjava Momićeva.Podsetimo, pozornicu, pešačke staze, fontanu, klupe za sedenje i javne česme konačno bi trebalo da dobije gradski trg u Leskovcu, za šta će, prema podacima javne nabavke, biti utrošeno oko 2 miliona evra.          

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/vesti/politika/uhapsena-drzava-vucic-koci-skupstinu-vladu-zakone/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Uhapšena država: Vučić koči skupštinu, vladu, zakone

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs Srbija nema skupštinu punih šest meseci, zbog čega nemamo vladu, nove zakone, nemamo ministre, šefa pregovaračkog tima za pregovore sa Evropskom unijom, ne znamo ko će biti na čelu Regulatornog tela za elektronske medije (REM), niti ko nam je novi poverenik za zaštitu ravnopravnosti. Sve je na čekanju, a jedina legitimna funkcija koju u Srbiji imamo trenutno je predsednička. Osim konstitutivne sednice na kojoj su potvrđeni poslanički mandati, ništa nije ni započeto iako je od izbora prošlo gotovo tri meseca. Srbija još nema ni predsednika skupštine. Koliki je ovo problem za srpsko društvo u celini, podseća i Otvoreni parlament, gde kažu da je prošlo tačno mesec dana od kada su potvrđeni mandati narodnih poslanika novog saziva Narodne skupštine pri samom isteku zakonskog roka, a da se Skupština od tada nije sastala nijednom niti je izabrano skupštinsko rukovodstvo."Podsećamo da su u prethodna dva saziva predsednici Skupštine izabrani za manje od nedelju dana od dana potvrđivanja mandata narodnih poslanika. Odugovlačenje sa nastavkom konstitutivne sednice skupštine nastavlja se trend urušavanja funkcionisanja parlamenta kao najvišeg predstavničkog tela. Ujedno, to dovodi i do niza ozbiljnih problema u funkcionisanju državnog sistema, posebno u pogledu rada nezavisnih institucija. Usled odugovlačenja kasni se i sa izborom funkcionera nezavisnih institucija, čime se koči njihov efikasan i delotvoran rad. Time Skupština javnosti šalje lošu poruku o svom odnosu prema nezavisnim institucijama i njihovom doprinosu u sprovođenju efikasnog parlamentarnog nadzora nad radom izvršne vlasti", kažu u Otvorenom parlamentu.Foto: Filip Krainčanić/Nova.rsU skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije Skupština Srbije je bila dužna da izabere novog poverenika za zaštitu ravnopravnosti do kraja avgusta 2020. godine. Takođe, novi Zakon o sprečavanju korupcije koji je usvojen pre godinu i po dana, a čija je primena počela 1. septembra 2020.godine, obavezao je Skupštinu da u istom roku izabere članove Veća Agencije za borbu protiv korupcije, koje je zamenilo dosadašnji Odbor ove nezavisne institucije."Kašnjenjem sa izborom članova Veća, odredbe novog zakona uz Skupštinu nije poštovalo i Ministarstvo pravde, koje je bilo dužno da raspiše javni konkurs za izbor članova Veća i Skupštini dostavi predlog kandidata, kako bi se postupak izbora članova Veća okončao do početka primene novog zakona. Istekom oba ova roka, Skupština Srbije prekršila je odredbe zakona koje je sama usvojila, te propustila da spreči kašnjenje sprovođenjem delotvornog nadzora nad organima izvršne vlasti koji učestvuju u procesu izbora Veća Agencije za borbu protiv korupcije", dodaju u Otvorenom parlamentu.Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) kaže da mi punih pola godine zapravo živimo u suspendovanoj državi.Foto: Medija centar Beograd"Zato što nemamo skupštinu, nemamo vladu, ministre koji rade svoj posao, pogotovu tu mislim na Ministrastvo za evropske integracije, ako smo već angažovani n aulasku u Evropsku uniju. Nemamo šefa pregovaračkog tima za pregovore sa EU, Oliveri Zekić je istekao ugovor u REM, Brankici Janković takođe na mestu poverenice za rodnu ravnopravnost. Mi imamo suspendovanu skupštinu, jer predsednik suspenduje skupštinu. Samoo zato što mu se tako hoće", kaže Gavrilovi za Nova.rs i dodaje da skupština pod hitno mora da počne da radi."Skupština ima dve ključne funkcije - izradu zakona i kontrolu izvršne vlasti, Vlade i predsednika Srbije. Ko to radi svo ovo vreme? Aleksandar Vučić koristi svoju polovinu izvršne vlasti i tera svoje stranačje kolege da ćute i čekaju kad će im on reći: ajde sad možete u Skupštinu. To nije demokratsko društvo ni izbliza", zaključuje Gavrilović za Nova.rs.Osim usvajanja zakona, kasni se i sa izborom funkcionera nezavisnih institucija, trenutno nemamo ni Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, ni novo Veće Agencije za borbu protiv korupcije koje je Skupština trebalo da izabere do kraja avgusta, kaže za naš portal Tara Tepavac, koordinatorka otvorenog poarlamenta."Skupština nije razmatrala ni izveštaje nezavisnih institucija za 2019. godinu, tek treba da usvoji zaključke tim povodom. U skupštinskoj proceduri na usvajanje čekaju i drugi važni akti poput odluke o usvajanju Izveštaja Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Poslanici u plenumu itekako imaju o čemu da raspravljaju, od načina na koji de Vlada nosi da pandemijom, rezultata koje nam preduzete mere donose, slučajeva koji su nedavno uzdrmali javnost poput reakcije policije na protestima početkom jula i prekomerne upotrebe sile protiv gradjana na protestima. Sve ove teme su na čekanju već mesecima, a u medjuvremenu stiče se utisak da smo svi zaboravili na Skupštinu, pa i ona sama na sebe", objašnjava ona.        

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/vesti/drustvo/srbija-dobila-19-lobista-i-jedno-pravno-lice-za-lobiranje/

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Srbija dobila 19 lobista i jedno pravno lice za lobiranje

Foto: N1 U Registar lobista nakon godinu dana primene zakona o lobiranju upisano je 19 lobista, kao i jedno pravno lice koje se bavi lobiranjem.Među upisanim lobistima najviše je advokata i privrednika, a pomenuto pravno lice bavi se konsultantskim aktivnostima u vezi s poslovanjem i upravljanjem.Za sada u Registru, koji vodi Agencija za sprečavanje korupcije, nema upisanih stranih pravnih lica koja se bave lobiranjem.Registar lobista vodi Agencija za sprečavanje korupcije (ranije Agencija za borbu protiv korupcije), koja takođe sprovodi obuke kandidata i odlučuje o njihovom upisu.Verka Atanasković, pomoćnik direktora Agencije za sprečavanje korupcije, sektora za sukob interesa i pitanja lobiranja, u izjavi za Tanjug navodi da je lobiranje važno sredstvo u jačanju demokratije, koje se zasniva na vladavini prava, većoj odgovornost i transparentnosti, pogovoto transparetnosti donošenja odluka.Foto: N1Ona je ukazala da se očekuju novi upisi u registar lobista, i pojasnila da tome prethodi rešenje o upisu, koje donosi direktor Agencije."Imamo još nekoliko rešenja koja nisu konačna i očekjemo veći broj upisa", rekla je Atanasković ukazujući da je kompletna nadležnost u vezi sa lobiranjem data Agenciji.Pre registracije, svi kandidati za lobiste moraju da prođu obuku. Do sada je 56 kandidata obuku prošlo sa uspehom.Prema rečima Atanasković, lobisti rade tako što pronalaze klijenta - korisnika lobiranja i sa njim zaključuju ugovor o lobiranju kojim se utvrđuje za koji zakon, propis ili opšti akt se vrši lobiranje, odosno korisnik ima interes da se taj akt donese, a lobista za njega lobira kod lobiranih lica. "Ovo je vrsta određenog uticaja na donošenje odluka u određenom interesu", ukazala je pomoćnik direktora Agencije.Posle ugovora o lobiranju, lobista kreće u potragu lobiranog lica, a to mogu da budu svi javni funkcioneri na svim nivoima vlasti, ali i sva zaposlena i radno angažovana lica u organima javne vlasti, jer, napominje Atanasković, svako može imati neki uticaj prilikom donošenja odluke.Lobisti su, kako je dodala, dužni da se lobiranom licu obrate pismeno, i od tada kreće lobiranje.Sledeća obuka zainteresovanih kandidata za lobiste zakazana za 1. i 2. oktobar i košta 44.270 dinara. Do sada je prijavljeno troje kandidata.Država Srbija je među retkim državama u svetu koja je donela Zakon o lobiranju, koji je počeo da se primenjuje u avgustu prošle godine.          

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Video/N1-Studio-Live/a636033/N1-Studio-Live-3.9.2020.html

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: N1 Studio Live (3.9.2020)

Emisija N1 Studio Live o sastanku delegacija Beograd i Prištine u Beloj kući, predsednik DS Zoran Lutovac je govorio o situaciji u stranci, programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić o analizi troškova u kampanju, dok je doktorka Suada Gicić Skenderi pričala o pismu delu lekara specijalista novopazarske bolnice najvišim državnim funkcionerima, a lider Demosa Miodrag Lekić o nedavnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a636075/Srbija-do-kraja-2020.-od-EU-treba-da-dobije-8-25-miliona-evra-za-drzavnu-upravu.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Srbija do kraja 2020. od EU treba da dobije 8,25 miliona evra za državnu upravu

Autor:FoNetMinistarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović uputila je zahtev za isplatu treće varijabilne tranše podrške u okviru sprovođenja Sektorske budžetske podrške za sektor reforma javne uprave na osnovu kojeg se očekuje uplata u budžet Srbije u iznosu od 8,25 miliona evra do kraja ove godine. Za sve nas koji radimo na približavanju naše zemlje Evropskoj uniji, cilj je da postignemo modernu, transparentnu, odgovornu, profesionalnu i efikasnu javnu upravu, rekla je Joksimović, navodi se u saopštenju.Ona je dodala da su 2015. godine odlučili da prvi program direktne budžetske podrške, u iznosu od 80 miliona evra, podrži ciljeve ove reforme s obzirom na to da oni imaju veoma pozitivan širok efekat ne samo na proces integracija Srbije, već i na unapređenje kvaliteta života naših građana kao i veoma pozitivan podsticaj poslovnoj zajednici."Dosadašnje sprovođenje ovog programa podrške doprinelo je napretku u uspostavljanju sistema javnih usluga koji se bazira na promociji upravljanja ljudskim resursima, unapređenju upravljanja javnim finansijama i javnim nabavkama, u procesu kreiranja uslova za unapređenje pravne sigurnosti i povoljnijeg poslovnog okruženja, ali i u procesu učešća građana, transparentnosti, unapređenju etičkih standarda i odgovornosti u obavljanju poslova javne uprave", dodala je Joksimović.Treća varijabilna tranša podrške za koju je u četvrtak upućen zahtev, poslednja je predviđena tranša na osnovu Sporazuma koji uređuje njenu implementaciju.Na inicijativu ministarke Joksimović otvoreni su pregovori sa Evropskom komisijom o uvođenju još jedne dodatne tranše podrške kroz koju bi se u toku naredne godine povukla i sva preostala sredstva."S obzirom na pozitivan ishod ove inicijative, možemo da konstatujemo da smo obezbedili apsolutnu iskorišćenost podrške u iznosu od 80 miliona evra u formi direktne budžetske podrške od 2015. godine do danas", naglasila je Joksimović.       

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a636043/Otvoreni-parlament-Odlaganje-izbora-organa-Skupstine-koci-nezavisne-institucije.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Otvoreni parlament: Odlaganje izbora organa Skupštine koči nezavisne institucije

Autor:BetaKoalicija organizacija civilnog društva "Otvoreni parlament", koja realizuje istoimeni projekat, čiji je cilj povećanje stepena javnosti rada Narodne skupštine, saopštila je da je prošlo tačno mesec dana od kada su potvrđeni mandati narodnih poslanika novog saziva Narodne skupštine, a da se Skupština od tada nije sastala nijednom, niti je izabrano skupštinsko rukovodstvo.Otvoreni Parlament navodi i da su u prethodna dva saziva predsednici Skupštine izabrani za manje od nedelju dana od dana potvrđivanja mandata narodnih poslanika."Odugovlačenje sa nastavkom konstitutivne sednice Skupštine nastavlja se trend urušavanja funkcionisanja Parlamenta kao najvišeg predstavničkog tela. Ujedno, to dovodi i do niza ozbiljnih problema u funkcionisanju državnog sistema, posebno u pogledu rada nezavisnih institucija", navodi se u saopštenju.Kako navodi Otvoreni parlament, "usled odugovlačenja kasni se i sa izborom funkcionera nezavisnih institucija, čime se koči njihov efikasan i delotvoran rad"."Time Skupština javnosti šalje lošu poruku o svom odnosu prema nezavisnim institucijama i njihovom doprinosu u sprovođenju efikasnog parlamentarnog nadzora nad radom izvršne vlasti", navodi se u saopštenju.Otvoreni parlament podseća da je, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, Skupština bila dužna da izabere novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti do kraja avgusta 2020. godine.Takođe, novi Zakon o sprečavanju korupcije koji je usvojen pre godinu i po dana, a čija je primena počela 1. septembra 2020. godine, obavezao je Skupštinu da u istom roku izabere članove Veća Agencije za borbu protiv korupcije, koje je zamenilo dosadašnji Odbor ove nezavisne institucije."Kašnjenjem sa izborom članova Veća, odredbe novog zakona uz Skupštinu nije poštovalo i Ministarstvo pravde, koje je bilo dužno da raspiše javni konkurs za izbor članova Veća i Skupštini dostavi predlog kandidata, kako bi se postupak izbora članova Veća okončao do početka primene novog zakona", navodi se u saopštenju.Projekat "Otvoreni Parlament" na nacionalnom i lokalnom nivou sprovodi koalicija organizacija civilnog društva, koju čine Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), YUCOM - Komitet pravnika za ljudska prava i SeConS - Grupa za razvojnu inicijativu iz Beograda, kao i Nacionalna koalicija za decentralizaciju sa sedištem u Nišu i Zaječarska inicijativa iz Zaječara.          

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Biznis/a636146/Savet-se-ne-izjasnjava-o-ugovoru-Zezelja-i-Telekoma-okviran-rok-ili-otezanje.html

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Savet se ne izjašnjava o ugovoru Žeželja i Telekoma, okviran rok ili otezanje?

Autor:Mladen SavatovićIako je prošle nedelje televiziji N1 u Savetu za borbu protiv korupcije rečeno da će njegovi članovi za sedam dana doneti odluku da li je ugovor između Vajrles medije Igora Žeželja i državnog Telekoma - koruptivan ili ne, to se nije dogodilo. U tom telu kažu - dat je okviran rok. Savet takođe još uvek nije usvojio niti odbacio izveštaj njegove članice Jelisavete Vasilić o poslovanju Telekoma, pa se postavlja pitanje - da li je reč o opravdanom odlaganju ili namernom odugovlačenju? Iz Saveta stiže odgovor - o svemu ćemo se sigurno izjasniti.Savetu za borbu protiv korupcije prošlog utorka stigla je pošiljka - ugovor sklopljen između Telekoma i Igora Žeželja "težak" 38 miliona evra. Prema napomeni pošiljaoca, Stranke slobode i pravde, to je dokaz o korupciji.Ugovor, međutim, nije razmatran, jer ga je Savet dobio neposredno pred sastanak, pa je dat rok od nedelju dana da se članovi izjasne da li je koruptivan. Ali, za sad ipak ništa od toga."Savet će obaviti sve što je najavio. Savet radi na analizi Ugovora između gospodina Žeželja i Telekoma i o mišljenu Saveta će mediji biti blagovremeno obavešteni", izjavio je Miroslav Milićević, predsednik Saveta za borbu protiv korupcije.Član Saveta Dušan Slijepćević kaže - za dobru analizu ugovora treba nam više vremena, bar od sedam do deset dana.N1: To je bio samo okviran rok, ukoliko Vas dobro razumem?"Jeste, apsolutno, samo okviran rok, nije ništa precizirano, nije precizirano, biće sastanak 5. ili 3. septembra, ne. Jedina stvar koja nas je zakočila u tom momentu je bio upravo taj ugovor koji nam je dostavljen, a koji ima pitajte Boga koliko strana i on mora ozbiljno da se prouči, znate. To nije tako lako dati neko mišljenje pravno o stvarima na brzinu. Taj ugovor ima negde oko 20-ak strana, znate", navodi Slijepčević.A još duže, tačnije od početka juna, čekaju se članovi Saveta da se izjasne o izveštaju njihove koleginice Jelisavete Vasilić, u kom konstatuje da Telekom posluje netransparentno i da je na putu ka predstečajnim postupkom.Član odbora za ekonomiju Pokreta slobodnih građana Miroslav Šarčanski je stava da odluke o izveštaju još nema jer su članovi saveta "između dve vatre"."Savet za borbu protiv korupcije namerno odugovlači sa usvajanjem ili odbacivanjem izveštaja, kako se usvajanjem ne bi zamerio ljudima iz vladajuće stranke, koji formalno i neformalno upravljaju 'Telekomom', a u slučaju odbacivanja bi se zamerio javnosti. Verovatno procenjuju da će vremenom pritisak i interesovanje javnosti oslabiti, pa će ih manje podsećati na ovaj predmet", kaže Šarčanski.Podsetimo, prema saznanjima N1, za usvajanje izveštaja pored Vasilićke su još dva člana Saveta, dva člana koje je postavila Vlada izričito su protiv, dok se na ocenu dvojice još uvek čeka.Pored Saveta postoje i drugi organi koji su pozvani da obezbede ostvarivanje javnog interesa u preduzećima koja su u vlasništvu države, objašnjava Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentnost Srbija"."Pitanje poslovanja Telekoma jeste nešto što treba da bude predmet razmatranja pre svega same Vlade koja nominuje predstavnike države u tom preduzeću, Državne revizorske institucije i drugih organa", kaže Nenadić.Kada je reč o izveštaju, potpredsednik Saveta Miroslav Milićević objašnjava - on je lični stav Vasilić, a Savet ne glasa i ne utiče na lične stavove.Dodaje, niko u Savetu ne opstruira rad na Izveštaju, na kom se još uvek radi i očekuje da će biti završen u najkraćem mogućem roku. Inače, prvu verziju Vasilić je dostavila još u februaru.                

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/srbija-dobila-19-lobista-i-jedno-pravno-lice-za-lobiranje_1158034.html

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Srbija dobila 19 lobista i jedno pravno lice za lobiranje

U Registar lobista nakon godinu dana primene zakona o lobiranju upisano je 19 lobista, kao i jedno pravno lice koje se bavi lobiranjem.Među upisanim lobistima, najviše je advokata i privrednika, a pomenuto...BEOGRAD - U Registar lobista nakon godinu dana primene zakona o lobiranju upisano je 19 lobista, kao i jedno pravno lice koje se bavi lobiranjem. Među upisanim lobistima, najviše je advokata i privrednika, a pomenuto pravno lice, bavi se konsultantskim aktivnostima u vezi s poslovanjem i upravljanjem.Za sada u Registru, koji vodi Agencija za sprečavanje korupcije, nema upisanih stranih pravnih lica koja se bave lobiranjem. Registar lobista vodi Agencija za sprečavanje korupcije (ranije Agencija za borbu protiv korupcije), koja takođe sprovodi obuke kandidata i odlučuje o njihovom upisu. Verka Atanasković, pomoćnik direktora Agencije za sprečavanje korupcije, sektora za sukob interesa i pitanja lobiranja, u izjavi za Tanjug navodi da je lobiranje važno sredstvo u jačanju demokratije, koje se zasniva na vladavini prava, većoj odgovornost i transparentnosti, pogotovo transparentnosti donošenja odluka. Ona je ukazala da se očekuju novi upisi u registar lobista, i pojasnila da tome prethodi rešenje o upisu, koje donosi direktor Agencije. "Imamo još nekoliko rešenja koja nisu konačna i očekujemo veći broj upisa", rekla je Atanasković ukazujući da je kompletna nadležnost u vezi sa lobiranjem data Agenciji. Pre registracije, svi kandidati za lobiste moraju da prođu obuku. Do sada je 56 kandidata obuku prošlo sa uspehom. Prema rečima Atanasković, lobisti rade tako što pronalaze klijenta - korisnika lobiranja i sa njim zaključuju ugovor o lobiranju kojim se utvrđuje za koji zakon, propis ili opšti akt se vrši lobiranje, odosno korisnik ima interes da se taj akt donese, a lobista za njega lobira kod lobiranih lica. "Ovo je vrsta određenog uticaja na donošenje odluka u određenom interesu", ukazala je pomoćnik direktora Agencije. Posle ugovora o lobiranju, lobista kreće u potragu lobiranog lica, a to mogu da budu svi javni funkcioneri na svim nivoima vlasti, ali i sva zaposlena i radno angažovana lica u organima javne vlasti, jer, napominje Atanasković, svako može imati neki uticaj prilikom donošenja odluke. Lobisti su, kako je dodala, dužni da se lobiranom licu obrate pismeno, i od tada kreće lobiranje. Sledeća obuka zainteresovanih kandidata za lobiste zakazana za 1. i 2. oktobar i košta 44.270 dinara. Do sada je prijavljeno troje kandidata. Država Srbija je među retkim državama u svetu koja je donela Zakon o lobiranju, koji je počeo da se primenjuje u avgustu prošle godine.    

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/za-reformu-javne-uprave-8-25-miliona-evra-iz-eu_1158090.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Za reformu javne uprave 8,25 miliona evra iz EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović uputila je danas zahtev za isplatu treće varijabilne tranše podrške u iznosu od 8,25 miliona evra za reformu javne uprave, a uplata se očekuje do kraja...BEOGRAD - Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović uputila je danas zahtev za isplatu treće varijabilne tranše podrške u iznosu od 8,25 miliona evra za reformu javne uprave, a uplata se očekuje do kraja godine, saopšteno je iz njenog kabineta.Joksimović, koja je i Nacionalni IPA koordinator, kaže da reforma javne uprave predstavlja osnovu sveobuhvatnog razvoja Srbije i prepoznata je kao jedan od osnovnih stubova procesa evropskih integracija. "Ona je važna jer predstavlja dodirnu tačku između građana i vlasti i od nje zavisi kvalitet usluga koje Vlada pruža građanima. U skladu s tim, za sve nas koji radimo na približavanju naše zemlje Evropskoj uniji, cilj je da postignemo modernu, transparentnu, odgovornu, profesionalnu i efikasnu javnu upravu", naglasila je Joksimović. Kako je navela, u skladu sa tim, 2015. godine je doneta odluka da prvi program direktne budžetske podrške, u iznosu od 80 miliona evra, upravo podrži ciljeve te reforme s obzirom da imaju veoma pozitivan širok efekat, ne samo na proces integracija Srbije, već i na unapređenje kvaliteta života građana i pozitivan podsticaj poslovnoj zajednici. Prema njenim rečima, dosadašnje sprovođenje tog programa podrške doprinelo je napretku u uspostavljanju sistema javnih usluga koji se bazira na promociji upravljanja ljudskim resursima, unapređenju upravljanja javnim finansijama i javnim nabavkama, u procesu kreiranja uslova za unapređenje pravne sigurnosti i povoljnijeg poslovnog okruženja. Istovremeno je postignut napredak i u procesu učešća građana, transparentnosti, unapređenju etičkih standarda i odgovornosti u obavljanju poslova javne uprave. Treća varijabilna tranša podrške za koju je danas upućen zahtev, poslednja je predviđena tranša na osnovu Sporazuma koji uređuje njenu implementaciju, međutim, na inicijativu Jadranke Joksimović otvoreni su pregovori sa EK o uvođenju još jedne dodatne tranše podrške kroz koju bi se u toku naredne godine povukla i sva preostala sredstva. "S obzirom na pozitivan ishod ove inicijative, možemo da konstatujemo da smo obezbedili apsolutnu iskorišćenost podrške u iznosu od 80 miliona evra u formi direktne budžetske podrške od 2015. godine do danas" , istakla je Joksimović.  

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: startit.rs

Link: https://startit.rs/uprkos-digitalizaciji-jos-3-345-javnih-nabavki-do-kraja-godine-bice-u-papiru/

Autori: @startitrs

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Uprkos digitalizaciji još 3.345 javnih nabavki do kraja godine biće u papiru

PosloviJoš 3.345 javnih nabavki biće obavljeno po staroj proceduri do kraja godine, uprkos novom Zakon o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 1 jula. Njime je propisano da čitava procedura mora da se obavlja elektronski, na novom portalu. Petar Paunović03/09/2020Vidljivost čitave procedure nije glavni problem javnih nabavki, smatra Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije. Zato on ne vidi da je povećanje transaprentnosti koje donosi novi Zakon nešto bitno za građane."Problem je što se neke od najvećih nabavki u zemlji nisu sprovodile po zakonskoj proceduri o javnim nabavkama, nego nekim posebnim kanalima. Na taj način nije postojala konkurencija na tržištu i bilo je mnogo skrivenih informacija. Poslednji primer vidimo u nabavci medicinske opreme tokom pandemije, koja se obavljala potpuno netransparentno", rekao je Nenadić za Startit Dnevnik.Nenadić smatra da je novi Zakon uneo dosta novina, ali s njima i brojne nejasnoće, ta da zbog pandemije službenici nisu imali dovoljno vremena da se obuče za novi sistem. Tako iz NALED-a stiže podatak, da je za prvih mesec dana primene Zakona oglašeno tek 127 eNabavki, što je znatno manje od uobičajenog. "Mnogi naručioci su požurili da odluke o pokretanju donesu pre 1. jula kako se na njih ne bi primenjivale nove odredbe te će tokom ove godine još 3.345 nabavki biti obavljeno po staroj proceduri, na papiru", navode iz NALED-a za Tanjug. Vrednost javnih nabavki u Srbiji premašila je prošle godine 440 milijardi dinara. Na to, prema proceni udruženja Ponuđača Srbije, treba dodati još 150 milijardi dinara za nabavke javnih organa, koje nisu išle po proceduri za javne nabavke. Ono šti su uvideli u NALED-u, Transparentnosti i Ponuđačima Srbije jeste nizak nivo konkurencije u javnim nabavkama, jer u proseku učestvuje oko 2,5 ponuđača. Podsetimo i na redove ispred Palate pravde krajem juna, kada su privrednici u redovima čekali da preuzmu uverenje potrebno za učešće u javnim nabavkama. Međutim, samo nekoliko dana kasnije nakon reakcije javnosti, Agencija za privredne registre je saopštila da će ona taj dokument pribavljati po službenoj dužnosti.  Startit poslovi            

----------------------------------------------------------

Datum: 03.09.2020

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Srbija dobila 19 lobista i jedno pravno lice za lobiranje

Srbija dobila 19 lobista i jedno pravno lice za lobiranjeBEOGRAD, 3. septembra (Tanjug) - U Registar lobista nakon godinu dana primene zakona o lobiranju upisano je 19 lobista, kao i jedno pravno lice koje se bavi lobiranjem.Među upisanim lobistima, najviše je advokata i privrednika, a pomenuto pravno lice, bavi se konsultantskim aktivnostima u vezi s poslovanjem i upravljanjem.Za sada u Registru, koji vodi Agencija za sprečavanje korupcije, nema upisanih stranih pravnih lica koja se bave lobiranjem.Registar lobista vodi Agencija za sprečavanje korupcije (ranije Agencija za borbu protiv korupcije), koja takođe sprovodi obuke kandidata i odlučuje o njihovom upisu.Verka Atanasković, pomoćnik direktora Agencije za sprečavanje korupcije, sektora za sukob interesa i pitanja lobiranja, u izjavi za Tanjug navodi da je lobiranje važno sredstvo u jačanju demokratije, koje se zasniva na vladavini prava, većoj odgovornost i transparetnosti, pogovoto transparetnosti donošenja odluka.Ona je ukazala da se očekuju novi upisi u registar lobista, i pojasnila da tomeprethodi rešenje o upisu, koje donosi direktor Agencije."Imamo još nekoliko rešenja koja nisu konačna i očekjemo veći broj upisa", rekla je Atanasković ukazujući da je kompletna nadležnost u vezi sa lobiranjem data Agenciji.Pre registracije, svi kandidati za lobiste moraju da prođu obuku. Do sada je 56 kandidata obuku prošlo sa uspehom.Prema rečima Atanasković, lobisti rade tako što pronalaze klijenta - korisnika lobiranja i sa njim zaključuju ugovor o lobiranju kojim se utvrđuje za koji zakon, propis ili opšti akt se vrši lobiranje, odosno korisnik ima interes da se taj akt donese, a lobista za njega lobira kod lobiranih lica."Ovo je vrsta određenog uticaja na donošenje odluka u određenom interesu", ukazala je pomoćnik direktora Agencije.Posle ugovora o lobiranju, lobista kreće u potragu lobiranog lica, a to mogu da budu svi javni funkcioneri na svim nivoima vlasti, ali i sva zaposlena i radno angažovana lica u organima javne vlasti, jer, napominje Atanasković, svako može imati neki uticaj prilikom donošenja odluke.Lobisti su, kako je dodala, dužni da se lobiranom licu obrate pismeno, i od tada kreće lobiranje.Sledeća obuka zainteresovanih kandidata za lobiste zakazana za 1. i 2. oktobar i košta 44.270 dinara. Do sada je prijavljeno troje kandidata.Država Srbija je među retkim državama u svetu koja je donela Zakon o lobiranju, koji je počeo da se primenjuje u avgustu prošle godine.

----------------------------------------------------------