Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum: 17.11.2020 

Medij: 24 Sata      Strana: 1,5

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Opštinska mafija: ZINDOVIĆ OSTAJE IZA REŠETAKA

Opštinska mafija: ZINDOVIĆ OSTAJE IZA REŠETAKA

Opštinska mafija: 18 priznalo krivicu, iza rešetaka dvojica

 Od 28 uhapšenih prošle sedmice, osumnjičenih za korupciju u opštinama prijepolje, arilje i novom pazaru, njih 18 već je priznalo krivicu i zaključilo sporazume sa posebnim odeljenjem višeg javnog tužilaštva u kraljevu za suzbijanje korupcije.

 Osumnjičeni kOji nisu priznali krivicu, mahom će se braniti sa slobode, dok je pritvor određen za bivšeg predsednika opštine Prijepolje Dragoljub Zindović i prosvetni inspektor Mersid Mekić iz Prijepolja.

Zindović se tereti za krivična dela zloupotrebu službenog položaja i trgovina uticajem, a Mersid Mekić samo za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, navodi se u informaciji kraljevačkog tužilaštva dostavljenoj Tanjugu.

Što se tiče ostalih uhapšenih, u tužilaštvu ukazuju da je nakon ispitivanja svedoka isaslušanja osumnjičenih, njima ukinuto zadržavanje, imajući u vidu da više nisu postojali zakonski osnovi za pritvor.

Tužilaštvo nije navelo kazne na koje su pristali okrivljeni koji su priznali krivicu, ali svakako sporazume koje su zaključili sa tužilaštvom treba da potvrdi sud i izrekne im presude.

Kako “24 sata” nezvanično, saznaje oni su osuđeni uslovno na šest meseci zatvora.

Pod istragom ovog tužilaštva ostaje Ivana Krpović, direktorka Predškolske ustanove “Miša Cvijović”, zbog produženog Bivši predsednik Opštine prijepOlje dragOljuB zindOvić Ostaje u pritvOru krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i ona će se braniti sa slobode.

Svi članovi Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu iz Prijepolja B. N., B. D., D. C., M. N. i N. B., zaključili su sporazum o priznanju krivičnog dela nesavestan rad u službi sa tužilaštvom u Kraljevu.

Protiv N. S. iz Prijepolja, takođe člana pomenute Komisije i direktora Turističke organizacije podneta je krivična prijava (nije hapšen).

Devet od 10 osumnjičenih iz Arilja zaključilo je sporazume sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela, a među njima je i bivši predsednik Opštine Arilje Miloš Nedeljković. Protiv Zorana Todorovića, još jednog bivšeg predsednika opštine Arilje, podneta je krivična prijava (nije hapšen).

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2020 

Medij: 24 Sata      Strana: 1,2,3

Rubrika: U fokusu

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: STANIVUKOVIĆ GRADONAČELNIK BANJALUKE, ALI DODIK OBEZBEDIO VEĆINU U SKUPŠTINI

STANIVUKOVIĆ GRADONAČELNIK BANJALUKE, ALI DODIK OBEZBEDIO VEĆINU U SKUPŠTINI

Građani biH odlučili su se na lokalnim izborima, održanim u nedelju 15. novembra, za promene, bar u dva najveća grada. Posle 22 godine dodikov snsd u banjaluci odlazi u opoziciju, a stranka demokratske akcije izgubila je u sarajevu od koalicije četiri opozicione partije.

 iaKo je izGubio izbore u Banjaluci, pobednik lokalnih izbora u Republici Srpskoj je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Lider partije Milorad Dodik saopštio je da je u odnosu na prošle izbore ostvaren bolji rezultat i da ova stranka ima načelnika ili gradonačelnika u 41 lokalnoj zajednici.

Dodik je istakao da najveći gubitak za stranku predstavlja rezultat za gradonačelnika u Banjaluci. On je rekao da je tužan što je ta stranka izgubila ovu poziciju u Banjaluci, ističući da je Igor Radojičić jedan od najboljih gradonačelnika koje je taj grad imao.

- Poštujemo izbornu volju građana, ali mislimo da je to i njihova greška - istakao je Dodik u nedelju uveče.

Unajvećem gradu Republike Srpske, prema preliminarnim rezultatima, pobedu na izborima za gradonačelnika odneo je kandidat Partije demokratskog progresa (PDP) i Srpske demokratske stranke (SDS)

Draško Stanivuković (rođen 1993. godine), koji će postati najmlađi gradonačelnik Banjaluke.

- Ovo je šira poruka ne samo za Banjaluku, već za celu Republiku Srpsku.

Ovo je poruka za sve one

koji su otišli, da mogu da se vrate, da ovde žive - rekao je Stanivuković u pobedničkom govoru u nedelju uveče, i dodao da će Banjaluka biti “grad u kojem ćete

moći da napredujete bez članske karte”.

Međutim i pored pobede kandidata opozicije, u Banjaluci će glavnu reč i dalje voditi Milorad Dodik. On je juče na konferenciji za novinare saopštio da je potpisan koalicioni sporazum o formiranju većine u Skupštini grada Banjaluka.

Dodik je naveo da su sporazum potpisali SNSD, Ujedinjena Srpska, Demos, Gradski odbor DNS-a i Socijalistička partija, dok Socijalistička partija Srpske to nije učinila i, ukoliko ga ne prihvati, njihovi kadrovi će biti smenjeni sa funkcija.

- Ko nije deo skupštinske većine u gradu, neće biti ni u Vladi RS - rekao je Dodik.

I u Bijeljini je pobedio opozicionar Ljubiša Petrović iz SDS-a, ali skupštinsku većinu mogle bi da čine stranke koje su kandidovale Mića Mićića.

I u Derventi će doći do smene snaga u korist opozicije: prema preliminarnim rezultatima više glasova je osvojio Vlado Kovačević ispred SDS-a i PDP-a.

Kandidati Dodikove SNSD pobedili su u kantonu Istočno Sarajevo, Doboju, Gradiški, Zvorniku, Trebinju, Kupresu (pobeda Gojka Šabeza za jedan glas), Gacku.

Uopštinama sa većinski srpskim stanovništvom u Federaciji BiH, pobedu na izborima za načelnike odneli su takođe kandidati SNSD-a u tri od četiri opštine - Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu.

Situacija u Kantonu Sarajevo ne menja se mnogo. Kandidati koalicije četiri opozicione partije i dalje su u ubedljivoj prednosti, dok je SDA Bakira Izetbegovića doživela poraz. llll

“promene vode normalizaciji odnosa u BiH” Direktor Međunarodnog instituta IFIMES iz Ljubljane Zijad Bećirović ocenjuje da rezultati lokalnih izbora u BiH, pre svega promena gradskih vlasti u Banjaluci, pa i Sarajevu, vode normalizaciji odnosa u BiH, te pokazuju da su građani “kaznili” najuticajnije nacionalne stranke.

- Građani su kaznili kriminal i korupciju u Banjaluci i Sarajevu, bahatost i neodgovornost - kaže Bećirović, čiji Institut je, inače, prognozirao ovakav ishod izbora i “tektonske promene koje će to doneti”.

Bećirović kaže da je poraz SNSD u Banjaluci “početak Dodikovog političkog kraja”. Dodaje da je Dodik pokušao da “kopira predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića”, ali da takav nastup Dodika nema uporište u činjenicama. - Dodikova politika je porazna za građane Republike Srpske, dok Srbija beleži jedan od najboljih rezultata u Evropi u ekonomskom oporavku od Covida 19. Dodik je izolovan od međunarodne zajednice, dok je Vučić njen ključni partner u regionu i faktor mira i stabilnosti - ocenio je Bećirović.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2020 

Medij: Alo      Strana: 3

Rubrika: Aktuelno

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Veselin Milić novi načelnik beogradske policije

Veselin Milić novi načelnik beogradske policije

Veselin Milićje novi šef beogradske policije, a kako “Alo!” saznaje, na dužnost će stupiti danas. Milić na mesto načelnika PU grada Beograda dolazi sa pozicijesavetnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića za korupciju i kriminal. Podsetimo, Milićje bio načelnik beogradske policije do sredine 2018. godine, kada je prešao na novu dužnost.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2020 

Medij: Alo      Strana: 3

Rubrika: Aktuelno

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Mafijaši iz državnih službi voze automobile OD 400.000 EVRA!

Mafijaši iz državnih službi voze automobile OD 400.000 EVRA!

 Ne plašim se uopšte i pobedićemo mafiju, poručio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uveren da će do kraja godine biti „ogromnih rezultata“ u borbi protiv mafije.

- Mi ćemo taj problem da rešimo. Vidim po pretnjama da su pomislili da su bogovi - rekao je Vučić na TV Hepi i dodao da je u pitanju sukob dva klana, ali da je najveći problem što su uključili deo ljudi iz tzv. državnog sistema. Kaže da je za nekoga dobio informacije, za nekoga nije, ali da nadležni rade svoj posao.

- Kada se slikaju u vozililma od 400.000 evra, a rade u državnoj službi, morate da se zapitate odakle to, ko je to dao i za šta - ukazao je i dodao da mafijaši ne mogu da postoje bez podrške državnog šitema.

Dva nestanka i saznanja tajne službe bila su alarm po pitanju mafije, otkrio je Vučić, ali nije mogao detaljnije da govori o tome. Rekao je i da u borbi protiv kriminala nije sam i da država stoji iza njega, a državu, ističe, nije moguće pobediti. Napomenuo je i da se radi zajedno sa stranim službama i da je uveren da će do kraja godine biti „ogro mnih rezultata“ u borbi pro tiv mafije.

Vučić je rekao da su njegov stariji sin, ali i ostali članovi porodice, žrtve njegove predsedničke pozicije, zbog čega su meta napada i laži opozicije i njoj bliskih medija. Sina mu, kazao je, „pa silu“ dovode u vezu sa ljudima iz kriminalnog sveta, a brata napadaju za sve i svašta, iako nema nikakvu funkciju.

- Nađite da Andrej Vučić ima jedan ar, kafić, restoran, pekaru, i ja nisam više predsednik - poručio je Vučić, demantujući optužbe koje stižu na račun njegove porodice.

On je naveo da njegov brat živi normalno, radi u Zavodu za izradu novcanica,  i stranački je ak-I tivista, ali nema

funkciju.

- Je li to greh što hoće da pomogne. Pokažite da je dinar uzeo - rekao je Vučić. Predsednik je istakao da su i za njegovog oca, koji ima 80 godina, govorili da često odlazi u BIA, iako je možda jednom bio u sedištu agencije da bi čestitao Bratislavu Gašiću.

- Moj otac niti je tajkun, niti bilo šta drugo, a oni neka nastave da izmišljaju i govore laži. Ispalo je da su svi mafijaši, a sve slagali, ko se s kim čuo, sve su namerno slagali, kao i za Jovanjicu i druge slučajeve - rekao je predsednik.

Naveo je i da bi, ukoliko bi se krenulo u obračun, prva opomena bila ubiti mu nekog u porodici, a „onda idemo na njega „. Kaže i da se ne plaši, da to odavno ne sluša.

- Ne želim da slušam o pretnjama, nemam strah. Sve sam doživeo što sam želeo, ostvario reforome, bez rata, ubijenog građanina, uspeo da stavim državu na prvo mesto po stopi rasta - istakao je predsednik Srbije. E. A.

Dd kgaja godine do milion vakcina Vučić je rekao da će država dati sve od sebe da pokuša da, do kraja godine, nabavi ne 10.000 ili 30.000 vakcina, već pola miliona do milion.

- Ne mogu da garantujem još, ali obećavam da će biti značajna količina a ne samo neka manja količina. To je pitanje sata i dana. Time želimo da smanjimo pritisak na bolnice, da zdravstvene radnike obezbedimo. Nebitno je odakle je vakcina, samo da ih naše vlasti dozvole naglasioje Vučić.

Zamolio je zdravstvene vlasti da ceo svetobigraju i probaju da nađu vrlo dobru vakcinu, dodajući da koja god da se uzme, uveren je, da su sve vrhunske. - Za Srbiju vakcina nije politika, već život naših Ijudi i ekonimije - poručio je predsednik Srbije. PredsednikSrbijeje rekao da jejučerašnji dan najteži dan za Srbiju jerse trenutno 4.800 obolelih nalazi u bolnicama, i da su svi bolnički kapaciteti puni, iako su u kovid sistem ušle i dve banje, Selters i Koviljača.

Nađite da -Andrej Vučić ima jedan ar, kafić, restoran, pekaru, i ja nisam više predsednik

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2020 

Medij: Danas      Strana: 19

Rubrika: Globus

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Američko-mađarskim odnosima preti hibernacija

 Vlada u Budimpešti posle pobede Džozefa Bajdena  

 Američko-mađarskim odnosima preti hibernacija  

„Postoji mogućnost okretanja nove  

administracije prema mađarskoj opoziciji, koja se upravo ujedinjava za izbore 2022“, kaže za Danas novinar iz Budimpešte Gabor Bodiš  

 Beograd, Budimpešta - Zbog ishoda izbora u Sjedinjenim Državama u neprijatnoj situaciji nije se našao samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Postavlja se pitanje i kako će izgledati odnosi nekih članica Evropske unije čiji su lideri na izborima podržali Donalda Trampa i izgradili snažne veze sa njegovom administracijom u protekle četiri godine - sa Belom kućom Džozefa Bajdena.  

Mađarska je svakako među tim zemljama - premijer Viktor Orban na izborima je, kako je sam priznao, imao samo „plan A“, odnosno Trampovu pobedu. Izbor Bajdena je, smatra Slavomir Širakovski, saradnik Nemačkog centra za spoljne odnose, čiji je tekst Danas u prethodnom broju ekskluzivno preneo, za Mađarsku i još neke zemlje EU, „rgavakatastrofa“.  

U Mađarskoj je otkako je Orban došao na vlast 2010. uspostavljena „neliberalna demokratija" u kojoj su, osim migranata, nepoželjni i nezavisni mediji poput ugašenog Nepsabadšaga i sajta Index.hu, koji je dobio nove provladine vlasnike, kao i „strani agenti" kao što je to bio Centralnoevropski univerzitet čije je sedište premešteno u Beč, pošto je njen osnivač Džordž Soros bio proglašen za uzroke svih zala u Mađarskoj.  

Džozef Bajden je tokom predizborne kampanje vlast u Mađarskoj opisao kao „totalitamu“, kao i vlasti u Belomsiji i Poljskoj.  

Pobeda kandidata Demokratske stranke je „veoma loša za Orbana, ali još nije katastrofa", kaže za Danas novinar iz Budimpešte Gabor Bodiš. „Op je pre izbora iskalkulisao da sa američkim demokratama nema šta da traži - Obamina administracija ga nije pozvala za osam godina u Vašington, za to vreme je izbila kompcijska afera i kao posledica toga zabranjeno je putovanje nekoliko visokih mađarskih zvaničnika u SAD - pa je sve stavio na Trampa", objašnjava Bodiš.  

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, dodaje, „je čak odbrusio kandidatu Bajdenu da bolje da raščisti svoje korupcijske poslove u Ukrajini, nego da se bavi stanjem demokratije u Mađarskoj".  

„Američko-mađarski odnosi odlaze u hibernaciju“, smatra sagovornik Danasa. „Štaviše, postoji mogućnost okretanja nove administracije prema mađarskoj opoziciji, koja se upravo ujedinjava za izbore 2022. Ne bih isMjučio ni mogućnost da izvesni američM kmgovi počnu da pripremaju teren za Mađarsku posle Orbana“.  

Da „definitivno nema katastrofe“ za Mađarsku upućuje Levente ŠitM, urednik u listu Mađar nemzet. „ Viktor Orban vodi realpolitiku i otuda dobre ili loše veze sa liderima u svetu, istina, komunikaciju čine lakšom ili težom, ali krajnji ishod zavisi od interesa“, kaže Šitki za Danas. „Džo Bajden ne deli iste vrednosti kao gospodin Tramp, ali to ne treba da znači da njegova pobeda muči Mađarsku. Budimpešta nastoji da gradi odlične odnose sa svima na svetu, bez obzira na karakter ličnosti. Isto najverovatnije važi i za Bajdena, tako da američko-mađarsM odnosi mogu biti prijateljski i posle promene vlasti u SAD“.  

Kada je reč o Evropskoj uniji, sa čijim institucijama Mađarska godinama „ratuje“, Bodiš kaže da bi katastrofa za Orbana bila „kada bi se EU potpuno priMjučila pretpostavljenoj američkoj spoljnoj politici. Do sada je mađarsM premijer uspešno koristio neefikasnost načina odlučivanja u Uniji i stekao partnere - Poljsku i Janšinu Sloveniju. Ali, kao da se Meće nešto u Briselu: zbog neprikosnovenog stava ogromne većine u Evropskom parlamentu uzimaće se u obzir kriterijum pravne države prilikom raspodele sredstava, inače ogromnih. Mađarska može da stavi veto na početku, ali već je izgrađen mehanizam da se dvotrećinskom većinom nadglasaju Budimpešta i Varšava".  

Posle američkih izbora, kaže Šitki, teško je predviđati stvari u EU. Podseća  

Na izborimauSADimaoje samo „plan A": Viktor Orban  

saDonaldomTrampomu  

Beloj kući maja 2019.  

„Džo Bajden ne deli iste vrednosti kao gospodin Tramp, ali to ne treba da znači da njegova pobeda muči Mađarsku“, navodi Levente Šitki, urednik u listu Mađar nemzet  

da je za vreme Trampove administracije američM uticaj u Uniji u nekoj meri smanjen i da je Evropska unija počela mnogo više da se usredotočuje na sebe, „pe gledajući stalno preko Atlantika". Bajdenova pobeda, dodaje, ne znači automatsko snaženje „reformističMh“ ili liberalnih snaga u EU.  

„Primer je Emanuel Makron koji može biti doživljavan kao liberal, ali on je u isto vreme nastojao da ujedini Evropu u borbi protiv političkog islamizma i nelegalne migracije. I jedno i drugo su glavni ciljevi vlade Mađarske. Ponekad prilično uzburkani briselsM koridori mogu lako biti utišani kada je reč o pravim pitanjima, a ne jednostavnim političkim manevrima, kakvo je na primer usvajanje budžeta“, kaže ŠitM koji, ipak, očekuje da će „zajedljiv i nepravedan tretman Mađarske (u EU) biti nastavljen bez obzira na to ko je predsednik Sjedinjenih Država. Miloš Mitrović

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2020 

Medij: Danas      Strana: 19

Rubrika: Globus

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Poraz „Kremlja“ u Moldaviji, Vladimir Putin čestitao

 Poraz „Kremlja“ u Moldaviji, Vladimir Putin čestitao  

Moskva - Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je juče proevropskoj kandidatkinji Maji Sandu pobedu na predsedničkim izborima u Moldaviji gde je u drugom krugu pobedila odlazećeg proruskog predsednika Igora Dodona. „Nadam se da će vaša aktivnost na čelu države doprineti konstruktivnom razvoju odnosa između naših zemalja“, rekao je Putin, navodi se u saopštenju iz Kremlja. Sa 100 odsto prebrojanih glasova Sandu, koja obećava bespoštednu borbu protiv korupcije, osvojila je 57,75 odsto glasova predsedničkim izborima održanim u nedelju u odnosu na 42,25 odsto za Dodona, protiv koga su upućene optužbe za korupciju za vreme njegovog četvorogodišnjeg mandata. Beta - AFP

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2020 

Medij: Danas      Strana: 1,5

Rubrika: Tema

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Dodikov pad u Banjaluci ohrabrio srpsku opoziciju

 Dodikov pad u Banjaluci ohrabrio srpsku opoziciju

Dušan Spasojević: I u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini su opozicije izašle na izbore uprkos neravnopravnim uslovima i napravile dobar rezultat Tanja Topić: Ljudi žele nešto drugačije pa makar i lošije, ali je bilo važno razbiti mit o nepobedivosti i nesmenjivosti vlasti Dragan Đilas: Iz primera RS i Crne Gore možemo svi, a ne samo opozicija, nešto da naučimo - da je pobeda moguća ako postoje mediji na kojima možete da komunicirate sa građanima i ako je smanjen uticaj „medija“ koji vas svakodnevno satanizuju Sf(W)e4.s

U FOKUSU: Pobeda opozicionog kandidata u Banjaluci podgrejala optimizam i očekivanja dela javnosti u Srbiji

 Uslovi nisu isti, ali bez pokušaja nema uspeha

Dragan Đilas: Pobeda je moguća ako postoje mediji Zdravko Ponoš: Opozicija mora da nađe način da radi, ako ne zajedno, onda sinhronizovano

Dušan Spasojević: Uspeh opozicije u Republici Srpskoj i Crnoj Gori nije instant nego proizvod višegodišnjeg rada

 Beograd - Optimizam građana sa društvenih mreža da je pobeda opoziđje i u Beogradu moguća posle vesti da je opozicioni kandidat Draško Stanivuković pobedio u trci za gradonačelnika Banjaluke dele i protivnici režima uSrbiji.

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik je posle nedeljnih lokalnih izbora u BiH sa tugom i žaljenjem prihvatio poraz njegovog kandidata, Igora Radojičića, u najvećem gradu RS od Stanivukovića, zajedničkog kandidata opozicionih partija Partije demokratskog progresa i Srpske demokratske stranke.

Nakon poraza vladajućih režima u okolnim zemljama uvek se u Srbiji javlja nada u mogućnost promene i ovde. Posle izbora u Crnoj Gori u Srbiji je započeta tema o broju izbornih opozicionih kolona, a posle pada Dodikove Banjaluke govori se o padu srpskog režima u Beogradu.

Predsednik SSP Dragan Đilas za Danas kaže da je pobeda Draška Stanivukovića velika.

- Ne samo njegova već svih ljudi u Republici Srpskoj koji se bore protiv Milorada Dodika i svega što njegova vlast simbolizuje. I ja mu na tome iskreno čestitam. Svojom hrabrošću i spremnošću da se do kraja bori za sve u šta veruje je ovakav rezultat zaslužio - navodi on za naš list.

Kada je reč o poukama, Đilas smatra da iz primera RS i Crne Gore možemo svi, a ne samo opozicija, nešto da naučimo.

- Prvo, da se upornost, iskrenost, hrabrost uvekisplati. I drugo, daje pobeda moguća ako postoje mediji, na kojima možete da komunicirate sa građanima i ako ne postoje ili je smanjen uticaj „medija“, koji vas svakodnevno satanizuju bez mogućnosti da na sve laži koje objavljuju odgovorite. Tako je bilo u Crnoj Gori, tako je bilo u Republici Srpskoj. Tako će uskoro biti i u Srbiji - tvrdi on.

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš za Danas konstatuje da je osvežilo i u CG i u RS.

- Nema razloga da se taj talas zaustavi na granicama Srbije. Situacije su uporedive. Bahatost vlasti, korupcija, kriminalibesperspektivnostje zajednički imenilac. Izborni uslovi, aposebno medijska slika se u izvesnoj meri ZZS i GDF: Da bude nauk

Stranka Zajedno za Srbiju i udruženje Građanski demokratski forum naveli su da rezultati izbora u BiH treba da budu „nauk" opoziciji u Srbiji da vladajući režim može da se pobedi na gradskim izborima u Beogradu.

razlikuje. U Srbiji je stanje najgore. U Srbiji ima još poprilično da se poradi i na opozicionom frontu. Beogradski izbori mogli bi da budu prekretnica. Imamo šta da naučimo i iz CG i iz RS. A najvažnija pouka i iz RS i iz CG je da opozicija mora da nađe način da radi, ako ne zajedno, onda sinhronizovano. To podrazumeva i mudar odabir kandidata - smatra Ponoš.

Generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov nema dilemu da je Beograd tačka u kojoj opozicija ima najveću šansu protiv SNS.

- Uostalom, to su pokazali i rezultati koalicije Oslobodimo Vračar na lokalnim izborima, ali i vrlo niska izlaznost na parlamentarnim izborima u Beogradu. Ono što nije uporedivo je okolnost da je Vučić najveći autokrata u regionu koji je ujedno i najopasniji protivnik, ali i to da je opozicija u RS i u CG nastupala koordinisano, dok se u Srbiji za sada deli i uporno gloži oko kilograma mesa, namećući veštački liderstvo jedne ili druge opozicione opcije - ukazuje Samofalov.

Docent Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević kaže da svaka pobeda opozicije u regionu uzburka javnost u Srbiji i inicira analize.

- Ipakpočetnapretpostavkaje različita - i u CG i u BiH su opozicije izašle na izbore uprkos neravnopravnim uslovima i napravile dobar rezultat. I drugo, njihov uspeh nije instant nego je proizvod višegodišnjeg rada i pritiska na vlast, samim tim i mnogih neuspeha iz kojih su izvlačene pouke. Broj kolona ili formalni kvalitet kandidata nisu presudni. Konačno, novi gradonačelnik Banjaluke nema završen fakultet pa mu to nije smetalo - objašnjava Spasojević.

Da opozicija u Srbiji ne treba da se zaleće na primere iz RS i CG smatra i politikolog Cvijetin Milivojević. On je za agenciju Beta rekao da bi opozicija u Srbiji napravila veliku grešku ako bi se ponela uspesima opozicije u Crnoj Gori i Republici Srpskoj i izašla na izbore bez prethodnog ozbiljnog dijaloga s vlastima pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice. „Ne izlazite na izbore koje, nažalost, ne kontroliše neki ozbiljan i kredibilan subjekt iz međunarodne zajednice. To ne mora da bude samo EU, bilo bi najbolje da ceo izborni proces kontrolišu zajedno i Vašington i Moskva i Berlin“, rekao je Milivojević. Kako je dodao, u RS, zahvaljujući međunarodnoj zajednici, ne postoji linčovanje i targetovanje političkih neistomišljenika, kao što je to slučaj u Srbiji. Lidija Valtner

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2020 

Medij: Danas      Strana: 3

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: KOJI JE VAŠ SLEDEĆI POTEZ?

 KOJI JE VAŠ SLEDEĆI POTEZ?

 Govoriću na konferenciji za novinare Stranke slobode i pravde koja će se održati u utorak, 17. novembra, u 12.30 sati ispred zgrade Predsedništva (Andrićev venac br 1, Beograd). Tema izlaganja su novi koruptivni poslovi bratije Brnabić i ostalih...

MARINIKA TEPIĆ potpredsednica SSP

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2020 

Medij: Danas      Strana: 6

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Veselin Milić ponovo na mestu načelnika beogradske policije

Veselin Milić ponovo na mestu načelnika beogradske policije

 Beograd - Kako N1 saznaje, Veselin Milić ponovo dolazi na mesto načelnika beogradske policije. Tokom jučerašnjeg dana je u sedištu MUP-a izvršena primopredaja dužnosti, tako da je dosadašnji načelnik PU za Grad Beograd Milan Stanić prebačen u Jedinicu za zaštitu svedoka. Podsetimo, Milić je bio načelnik beogradske policije od 2013. godine do sredine 2018. godine, kada je prešao na novu dužnost i postao savetnik predsednika Republike za borbu protiv korupcije i kriminala.

Milić je rođen 1979. godine u Priboju. Završio je Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici i Policijsku akademiju u Beogradu. Primljen je u radni odnos 1998. godine u SUP u Užicu, na radno mesto policajca. Godine 2003. sa radnog mesta pomoćnika komandira Odeljenja policije Sekterarijata u Užicu premešten je na radno mesto pomoćnika komandira PS Savski venac u OUP Savski venac.

Od 2005. godine je bio zamenik komandira PS Savski venac u OUP Savski venac. Januara 2006. godine premešten je na radno mesto komandira PS Savski venac, a u novembru mesecu 2006. godine je imenovan na radno mesto načelnika Odeljenja za obezbeđenja u Upravi policije Policijske upravezagradßeograd.

Milić je više puta pohvaljivan i nagrađivan. Od 2011. godine je premešten u Direkciju policije na radno mesto zakonitost i bezbednost, a 2013. postao je i specijalni savetnik direktora policije. D. D.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2020 

Medij: Danas      Strana: 5

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Radnička bajka

Radnička bajka

Koja bi društvena grupa mogla da preokrene političko stanje u Srbiji i oslabi Srpsku naprednu stranku, odnosno oduzmejoj deo njene ogromne moći? Najpoznatiji nemački novinar 19. veka Karl Marks utvrdio je da se društvo menja kada snaga koja nosi ekonomiju dođe u sukob sa postojećim ekonomskim odnosima i mora da ih rastrgne, Da li je korupcija, da budemo iskreni kao glavni ekonomski odnos u Srbiji i ne samo u njoj, postala okov koji blokira dalji ekonomski razvoj ili bez nje nema više nikakvog zamislivog posla, odnosnohleba?

Naša liberalna elita, poznati društveni i kulturni uglednici, očekuju da će da se desi radnička bajka, Sve nade polažu u to da će se pojaviti pošteni i hrabri radnici koji će u svetlom oslobodilačkom pohodu, da raskinu korupciju i uvedu revolucionarnu pravdu, i sa njom da ukinu sav teško podnošljiv milje primitivnih kupoprodajnih odnosa. I to od Zadruge pa do Skupštine.

Naprotiv, jedan stari sindikalac setno ali praktično kaže da radnici kao takvi nisu više nikakva politička snaga,jer više nema velikih fabrika: kada mi nekad krenemo iz pogona u Novom Beogradu pred Vladu, na početku nas je pet hiljada i nosimo sindikalne zastave, a u stvari nosimo motke. Na mestu tog pogona sada je blistava poslovna zgrada, skupa nekretnina, navodno u suvlasništvu jedne miljenica liberalnejavnosti.

Ko su zaista sada radnici? Svi oni koji žive van „zone udobnosti" korupcije. Pogledajmo to ovako. Na početku svog prvog mandata u leto 2017. Ana Brnabić se suočila sa štrajkom u Fijatu ispoljavajući duboku konsternaciju time što su zaposleni u fabričkoj hali nezadovoljni platom od 350 evra i što od siromašne države Srbije traže pare.

Tri godine kasnije, u drugom sada već sigurnom mandatu, premijerka smatra da je za nekog ko obavlja važan postao kao što je njen, potpuno ispravno da se preseli u državnu vilu. Sasvim je u redu i da setaj rezidencijalni objekat u kome je nekad živela Jovanka Broz, ikona komunističkog vremena,

mora srediti i obnoviti od državnih para. Premijerka neprestano radi za opšte dobro, dokostalima niko nije kriv što nisu tako uspešni, pametni i vredni.

Ali, zamislimo premijerku da nekoliko meseci mora da živi i radi recimo kao njena supruga Milica Đurđić, da dežura u Kliničkom centru Srbije u kovid režimu, da leči Ijude i da radi za državnu platu srpskog lekara. Da od te plate izdržava suprugu na porodiljskom odsustvu i dete. Da, pretpostavimo i da ima svoj stan i da ne mora da plaća skupo održavanje Jovankine vile.

Isuvišeje nemoguće? Naravno,jer naša premijerka i neživi u Srbiji, ona u stvari obitava u Luksemburgu (odnosno Dedinju) i bori se za svoje prijatelje, na primerda luksemburški premijerdobijeodlikovanjeodVučića, peva sa Grenelom, večera sa Bm Zajedom... U svakom slučaju, bavi se toliko napornim i teškim stvarima koje u njenoj svesti u potpunosti opravdaju toliku različitost između nje i naroda čiji je izabrani, barem formalno, najviši predstavnik.

E, ta napetost će pre ili kasnije srušiti SNS, ali od strane samih naprednjaka. Ne postoje drugačiji radnici nego ti koji su uglavnom članska armija SNS-a, podređeni ili kao sakupljači glasova ili na drugi način.Ti koji kada Vučić obilazi gradilišta, moraju da stanu iza njega, kako bi ih kamere uslikale, da klimaju glavom i da se dive predsedniku, odobravajući mu sve, pa i Anu Brnabić. Nema drugih radnika, kao što nema ni bajke, na kraju će to biti priča sa ubrzanim raspletom.

 Nepostoje drugačiji radnici nego ti koji su uglavnom članska armija SNS-a, podređeni ili kao sakupljači glasova ili na drugi način

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2020 

Medij: Dnevnik      Strana: 2

Rubrika: Politika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Vulin: Policija pokazala uzdržanost prema demonstrantima

 ODBOR ZA ODBRANU I UNUTRAŠNjE POSLOVE PARLAMENTA

Vulin: Policija pokazala

uzdržanost prema demonstrantima

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin predočio je u parlamentu da je od jula do septembra ove godine zabeležen pad broja svih krivičnih dela, ali da je uočen značajan porast broja prekršaja u oblasti javnog reda

i mira, kao posledica rušilačkih demonstracija koje su u julu održane ispred Narodne skupštine. Podnoseći tromesečni izveštaj, koji je juče usvojio Odbor za odbranu i unutrašnje poslove, istakao je da je policija tokom tih nereda pokazala veliku uzdržanost.

U borbi protiv kriminala najveća pomoć policiji su nadzorne kamere po gradovima Srbije, iako je pokrenuta peticija da se one sklone, rekao je ministar policije

- Gledali ste Frankfurt, Barselonu, Berlin, Pariz, videli ste kako se tamo policija ponaša i reaguje na agresivne demonstrante naglasio je Vulin. - Pogledajte koliko se uzdržavala naša policija. Zato odajem ogromno priznanje tim ljudima i njihovim starešinama što su izdržali da se ne suprotstave odmah i trudili se, dali svu priliku i vreme, da se huligani povuku i da se izbegne sukob.

Ministar je istakao da policijski službenik Nebojša Apostolović, kome su u demonstracijama polomljene obe noge, sigurno nije bio ispred Skupštine jer je bio željan da se sa nekim bije. - Hoću da se zahvalim predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću što ga nije zaboravio i što ga je odlikovao. On je zaslužio orden i taj čin govori o odnosu države prema policiji poručio je ministar.

On je upozorio na to da se u javnosti često pravi ružna percepcija po kojoj je svako nasilje nad policajcem prihvatljivo i za koje ima neko opravdanje, što nije slučaj prilikom napada na druge profesije, kada čitava javnost ustane i takvo ponašanje osudi.

- Policajac mora da bude zaštićen. On je zaštićen zakonom i od Ministarstva unutrašnjih poslova, ali u javnosti moramo stvoriti percepciju da nije dozvoljeno napasti policajce i da ne postoji razlog koji to opravdava. Nije normalno i dozvoljeno baciti metalnu ogradu na policajce ispred Skupštine, nije normalno polomiti policajcu obe noge, i za to nema opravdanja - poručio je Vulin, napominjući da u osudi takvih postupaka ne bi smelo biti političkih podela.

Predstavljajući izveštaj, ministar je napomenuo da je u odnosu na isti period 2019. godine broj krivičnih dela smanjen 13,1 odsto, a da je procenat rasvetljavanja poboljšan s 54,2 na 55, 8 odsto, podsećajući na to da su rasvetljene dve likvidacije lica iz kriminogenih sredina koje su se dogodile na Novom Beogradu i u Kaluđerici.

- Obe likvidacije su u kratkom periodu rešene, i to govori o stručnosti i posvećenosti, da su ljudi u policiji ozbiljni profesionalci - rekao je Vulin. Naveo je i problem ogromnih količina droge, ističući da se policija s njim uspešno bori.

- U borbi protiv kriminala najveća pomoć su im nadzorne kamere po gradovima Srbije, iako je pokrenuta peticija da se one sklone - rekao je ministar.

Poslanik SNS-a Milovan Drecun pozdravio je hapšenja zbog zloupotreba u oblasti sporta, i poručio da tu ne sme biti zaštićenih, dok je njegov stranački kolega Uglješa Mrdić kazao da ministar Vulin neće imati lak zadatak, s obzirom na to da će jedan od glavnih zadataka biti borba protiv mafije. Vulin je odgovorio Drecunu da neće biti zaštićenihu borbi protiv mafije, pa ni u oblasti sporta, pozivajući se i na izjavu predsednika Aleksandra Vučića koji je svojim članovima poručio da neće biti zaštićenih.

- To je hrabro od njega jer glasovi se ne dobijaju na takav način, to jeste politički loše, ali je jedino ispravno - naglasio je Vulin, dodajući da je ponosan na to što je deo tima koji se bori protiv mafije i organizovanog kriminala jer ima takvu političku podršku. - Predsednik Srbije je taj koji ima hrabrost i sposobnost da se s tim zlom obračuna. Znate li kolika je to pomoć i podrška svima koji rade u bezbednosnom sektoru, kada od prvog čoveka države dobiju političku podršku, koja je najbolji mogući signal za svakog profesionalca u tim institucijama?

Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić upozorio je na to da su predsednik Vučić i njegova porodica na vetrometini i svakodnevnom udaru, ne samo pojedinih medija nego i određenih opozicionih krugova i klanova. Stoga je zahtevao viši nivo bezbednosti za predsednika, ministra policije, ali i svih državnih dužnosnika koji su angažovani u borbi protiv kriminala i korupcije.

Ogromno priznanje policajcima i njihovim starešinama što su izdržali da se ne suprotstave odmah i trudili se, dali svu priliku i vreme, da se huligani ispred Skupštine povuku i da se izbegne

sukob, naglasio je Aleksandar Vulin

Pritisak na Vučića i njegovu porodicu

Govoreći o bezbednosti predsednika Srbije, Vulin je istakao da je Vučić ključni čovek u borbi protiv organizovanog kriminala i mafije i da je samim tim izloženost predsednika Srbije i njegove porodice takva da je neprekidno na meti „onih protiv kojih država mora da se bori”. Napomenuo je i da Vučić ima politički autoritet, koji najbrže stavlja sve resurse države u borbu protiv kriminala i mafije. Kazao je da nije dobro, pa ni na Odboru, govoriti o svakoj pretnji i zaštiti. Uprkos tome, dodao je, deo javnosti nema razumevanje za to, što dovodi do „konstantnog i

 zlonamernog” pritiska na bezbednost Vučića i njegove porodice.

Vulin je ukazao i na to da Vučić ponekad potcenjuje pretnje koje dobija i da smatra da nije važno šta će se njemu desiti u tom smislu, a to, kako je Vulin naveo, nije dobro.

- To ne može da se desi. Ne može mafija da bude jača od države. Aleksandar Vučić je taj čovek koji ima tu hrabrost i tu sposobnost da se s tim zlom zaista obračuna - kategoričan je Vulin.

On lično i MUP će, kako je istakao, dati sve od sebe da Vučić i njegova porodica budu bezbedni ili najbezbedniji što mogu.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2020 

Medij: Informer      Strana: 1,4,5

Rubrika: Udarne vesti

Autori: D. Kljajić

Teme: Korupcija

Naslov: KRIVOKAPIĆ PREVARIO NAROD

KRIVOKAPIĆ PREVARIO NAROD

 Srbima iz DF u Krivokapićevoj vladi zabranjeno čak i da budu najobičniji službenici! • Knežević: Potpuno smo izopšteni iz procesa formiranja vlasti Carević: Srušili smo DPS i odbranili svetinje, povlaćim se nakon popisa!

Gradonačelnik Budve i funkcioner DF Marko Carević poručuje da su srušili DPS i odbranili svetinje, a da posle popisa stanovništva ide sa te funkcije.

- Pobedili smo u Budvi 2016, pa ponovo 2020. godine, smenili smo Đukanovića, odbranili svetinje,

ostao mi je još taj popis. Da vidim kada će on biti. Sada u svetlu svih ovih dešavanja, kada pogledam, nemam više nikakvu želju kada je u pitanju politika - poručuje Carević.

Kandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić definitivno otima pobedu narodu!

Ne samo što je Srbe iz pobedničkog Demokratskog fronta sprečio da dobiju bilo koje ministarsko mesto već je sada otišao i dalje - zabranio DF da imenuje i državne sekretare, zamenike i pomoćnike ministara!?! Izopšteni izvlasti

lako je DF u sklopu koalicije „Za budućnost Crne Gore“ osvojio najviše - 32,55 odsto glasova na izborima, niko od njih neće biti ni najmanji deo nove vlasti. Ovu podmuklu akciju Krivokapić je sproveo u delo tako što je novim, „podobnimministrima“, među kojima ima i kadrova DPS, dao odrešene ruke da samibiraju sve svoje saradnike.

„Ministri će moći sami da izaberu saradnike. Kandidatza novu vladu mora zadovoljiti nekoliko principa, da nije korumpiran, da nije ni na koji način povezan sa kriminalnim aktivnostima i da ima neophodne reference", objasnio je Krivokapić.

Komentarišući otimanje pobede srpskom narodu u Crnoj Gori, jedan od lidera DF Milan Knežević kaže da je neverovatno da je najjači član vladajuće koalicije potpuno izopšten iz procesa formiranja vlade.

- Istina je da smo potpuno isključeni iz procesa formiranja buduće vlade i to je svakom jasno, bio on za našu politiku ili protiv nje. Zašto je to tako, vreme će pokazati brže nego što očekujemo... Oni koji su sa nama prošli proteste, progone i diskrimmaciju treba da dobiju priliku da nešto i promene u ovoj državi. Verujem da svi zajedno imamo obavezu prema ljudimakoji su zajedno s nama nosili barjak otpora i pobune, jer oni predstavljaju jedino merilo naših dužnosti i opozicionarstva. Sve drugo bi bilabrutalna prevara onih koji su nam dali podršku, i ja to sigurno neću otćutati...

upozorava Knežević.

Lider

PZP Nebojša Medojević ističe da je ova vlada opasan eksperiment i da će njenu cenu, nažalost, platiti građani.

„Imaćemo vladu za kojuje glasalo 5,5 odsto građana, a ta via~ da imaće 100 odsto vlasti. Opasni eksperiment.

Nekontrolisana moć u rukama četiri vladara izsenke. Gojko Perović, Vlado Božović, Miško Perović i željko lvanović. Vladazazaštitu tajkuna Prve i Druge porodice! Cenu će platiti gradanl'.

Poslanik „Koalicije za budućnost Crne Gore“ Marko Kovačević smatra da su predstavnici ove koalicije odavno ucenjeni.

- Jasno je da neko želi da nas onemogući da po dubini razmontiramo DPS. Zašto je to tako, ne znam. Nama ostaje da glasamo za vladu. Odavno nam je jasno da smo ucenjeni i treba se tako i ponašati podvlači on.

 Cuvaju DPS

FunkcionerNSD Petar Drašković ističe da je više nego čudno ponašanje mandatara u odnosu na DF.

- Ispada da izbora nije ni bilo i da narod nije glasao za svoje predstavnike koji treba da ih zastupaju u struktura-

ma vlasti. Problem su bile ministarske pozicije, a za mesta „ro dubini“ želi se napraviti kontinuitet sa

DPS praksom. Odnosno da jedino Milovi kadrovi mogu da apliciraju za posao jer su jedini imali priliku da ispunjavaju uslove koje je vlast namenski pisala za njih. Ne postoji razumevanje od strane mandatara za ljude koji su ugnjetavani, progonjeni i diskrimimsani od bivšeg režima, pre svega pravoslavce i pripadnike srpskog naroda, a toga je bilo i previše. DF je za radikalne, suštinske promene, zato se i žrtvovao toliko da dođe do nove vlasti, ali je i za demontažu trulog DPS sistema, što je izgleda nekimaveliki problem - zaključuje Drašković.

  1. KLJAJIĆ

VLADISLAV DAJKOVIĆ POLITIKOLOC

Nadam se da će mandatar Krivokapić što pre naći zajednićki jezik sa predstavnicima pobedničkih koalicija i snažno krenuti u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2020 

Medij: Kurir      Strana: 4

Rubrika: Politika

Autori: S.Slamnig

Teme: Korupcija

Naslov: Bajatović Dukiću zabranio da dođe na sastanak jer mu plaća i ženu i njega!

Bajatović Dukiću zabranio da dođe na sastanak jer mu plaća i ženu i njega!

Dukić se ponovo nije pojavio na sastanku, ministarka smatra da je to maslo direktora „Srbijagasa“

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstvaienergetike Zorana Mihajlović juče j e žestoko iskritikovala Stevana Dukića, direktora „Transportgasa“, koji se ponovo nije pojavio na sastanku u Vladi Srbije.

Mihajlovićeva za Kurir kaže da veruje da je Dukić uplašen jer mu direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović „pe dozvoljava da dođe“, ali otkriva i da ne dobija samo on velike apanaže, već da korist ima i Dukićeva žena, koju je, kako tvrdi, Bajatović zaposlio u jednom preduzeću.

 Dokaz

Naime, ministarkaje na Instagramu postavila fotografiju na kojoj se vidi mesto namenjeno upravo za Dukića, ali je ono ostalo prazno.

- Žao mi je što se direktor„Transportgasa" nije pojavio ni na jed n o m sastanku na

koji je bio pozvan jer je to bila prilika da se razjasne mnoge stvari u vezi s poslovanjem ovog preduzeća. „Transportgas“, kao ćerka firma „Srbijagasa“, nije uskladio svoje poslovanje sa Zakonom o javnim preduzećima - napisala je Mihajlovićeva. Apanaža od 5.000 evra

Dodala je da nijedan direktor državnog preduzeća nije iznad države, koja ga je osnovala, i da građani treba da znaju da postoji cena njegovog ćutanja. Ona otkriva za Kurir da Bajatović ima grupu ljudi koje je dodatno zaposlio u svim povezanim preduzećima i daje im beneficije.

- Apanaže su im preko 5.000 evra i mnogo više. Zaposlio je u jednom od preduzeća i Dukićevu ženu. Ja sigurno neću prestati da govorim o „Srbijagasu“ jer ovo nije normalno. Da li možete da zamislite da u jednoj Nemačkoj, Rusiji, Albaniji direktor jednog preduzeća ne dođe na sastanak u ministarstvo? Šta će

nam takav direktor koji ćuti jer prima page?! Pa nijeto njegova koliba! - rekla je za Kurir Mihajlovićeva.

Dukić i Bajatović se juče nisu javljali na pozive Kurira. S. SLAMNIG

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2020 

Medij: Politika      Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Veselin Milić ponovo načelnik beogradske policije

 Veselin Milić ponovo načelnik beogradske policije  

 Veselin Milić novi je šef beogradske policije i na ovu dužnost će stupiti danas. Kako saznajemo, dosadašnji načelnik PU za Grad Beograd Milan Stanić radiće u Jedinici za zaštitu svedoka.  

Veselin Milić je bio načelnik beogradske policije od 2013. do sredine 2018. godine, kada je prešao na novu dužnost i postao savetnik predsednika Srbije za borbu protiv korupcije i kriminala.  

Milić je rođen 1979. u Priboju. Završio je Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici i Policijsku akademiju u Beogradu. Primljen je u radni odnos 1998. godine u SUP u Užicu, na radno mesto policajca. Godine 2003. sa radnog mesta pomoćnika komandira Odeljenja policije Sekretarijata u Užicu premešten je na radno mesto pomoćnika komandira PS Savski venac. Od 2005. je bio zamenik komandira PS Savski venac. Januara 2006. premešten je na radno mesto komandira PS Savski venac, a u novembru 2006. je imenovan na radno mesto načelnika Odeljenja za obezbeđenje u Upravi policije Beograd. A. B.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2020 

Medij: Politika      Strana: 9

Rubrika: Hronika

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Korupciju priznalo 18 osumnjičenih

 Kraljevo

ISTRAGA U SLUMAJU „OPŠTINSKA MAFIJA”

 Korupciju priznalo 18 osumnjičenih

 Od 28 uhapšenih prošle sedmice, osumnjičenih za korupciju u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, njih 18 već je priznalo krivicu i zaključilo sporazume sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije.

Osumnjičeni koji nisu priznali krivicu mahom će se braniti sa slobode, dok je pritvor određen za bivšeg predsednika opštine Prijepolje D. 3. i člana Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu M. M. iz Prijepolja.

  1. 3. se tereti za krivična dela zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem, a M. M. samo za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, navodi se u informaciji kraljevačkog tužilaštva dostavljenoj Tanjugu.

Tužilaštvo nije navelo kazne na koje su pristali okrivljeni koji su priznali krivicu. Pod istragom ovog tužilaštva ostaje direktor Predškolske ustanove „Miša Cvijović” I. K. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i ona će se braniti sa slobode. Svi članovi Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu iz Prijepolja B. N, B. D, D. C, M. N. i N. B, zaključili su sporazum o priznanju krivičnog dela nesavestan rad u službi sa tužilaštvom u Kraljevu.

Devet od 10 osumnjičenih iz Arilja zaključilo je sporazume sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela, a među njima je bivši predsednik opštine Arilje M. N. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

Zamenik predsednika opštine Arilje B. V. zaključio je sporazum o priznanju krivičnog dela sa tužilaštvom zbog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave, a vlasnik preduzetničke radnje iz Arilja Ž. R. zbog pranja novca. Direktor JKP „Gradska čistoća” Novi Pazar O. E. zaključio je sporazum sa tužilaštvom o priznanju zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a isto je učinio i E. D. iz Kragujevca zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2020 

Medij: Večernje novosti      Strana: 9

Rubrika: Svet

Autori: B.Vlahović

Teme: Korupcija

Naslov: Pobednik po ukusu Zapada

 MAJA SANDU JE IZABRANA ZA NOVOG PREDSEDNIKA MOLDAVIJE

Pobednik po ukusu Zapada

OD STALNOG DOPISNIKA

PREDSEDNICA Moldavije u naredne četiri godine biće bivša premijerka Maja Sandu (48), koja je u nedelju pobedila u drugom krugu predsedničkih izbora. Ona je osvojila 57,75 a dosadašnji predsednik Igor Dodon 42,25 odsto glasova. Maja Sandu namerava da traži raspuštanje parlamenta i raspisivanje vanrednih izbora jer u parlamentu većina podržava Dodona (45).

Dosadašnji predsednik je već najavio da će osporiti pob e d u Maje Sandu na sudu jer smatra

da izbori nisu bili regularni, ali u Centralnoj izbornoj komisiji tvrde da ozbiljnijih neregularnosti nije bilo.

Maja Sandu je za potpuno okretanje Evropskoj uniji, dok je Igor Dodon bio za saradnju i sa EU i sa Rusijom, jer voće i vino, koje je glavni izvoz Moldavije, može da se prodaje samo u Ruskoj Federaciji.

Dok je bila premijerka Maja Sandu je ukinula učenje ruskog u školama.

Ona smatra da je Dodon napravio vel i k i greh što je odlučio da Moldavija kupuje ruski gas i njena

kampanja je između ostalog bila bazirana i na kritici dosadašnjeg predsednika što se orijentisao na jačanje saradnje sa Rusijom, a ne sa EU. Još jedna stvar na kojoj je udružena opozicija insistirala na ovim izborima je borba protiv korupcije.

Igor Dodon i Maja Sandu su i 2016. bili suparnici, i tada je u drugom krugu pobedio Dodon.

Zanimljivo je da su istraživanja pre izbora pokazivala da 80 odsto građana smatra da veze sa Rusijom treba da budu još jače i da je tek 18 odsto protiv zbližavanja sa Moskvom, ali je i pored toga Maja Sandu pobedila sa znatnom razlikom. U Moskvi su bili svesni da poraz Dodona znači i da će njegov protivkandidat nastojati po svaku cenu da zemlju preorijentiše ka Zapadu.n B.VLAHOVIĆ

 B.VLAHOVIĆ

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2020 

Medij: Večernje novosti      Strana: 11

Rubrika: Hronika

Autori: siguran u E. V. N.

Teme: Korupcija

Naslov: KRIVICU PRIZNALO 18 ČINOVNIKA

KRIVICU PRIZNALO 18 ČINOVNIKA

OD 28 osoba koje su prošle nedelje uhapšene zbog sumnje da su u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, zloupotrebile svoje službene položaje, njih 18 već je priznalo krivicu i zaključilo sporazume sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije. Većina onih koji nisu priznali krivicu, braniće se sa slobode.

To, međutim, nije slučaj sa bivšim predsednikom opštine Prijepolje Dragoljubom Zindovićem, osumnjičenim za zloupotrebu položaja i trgovinu uticajem, kojem je posle saslušanja određen pritvor. U pritvoru se nalazi i M. M. iz Prijepolja, član Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu. Prema onome što je saopštilo kraljevačko tužilaštvo, svi ostali članovi Komisije, njih petoro su zaključili sporazume, koje treba da potvrdi nadležni sud. Protiv N. S., takođe člana pomenute Komisije i direktora Turističke organizacije, podneta je krivična prijava u redovnom postupku, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano. Pod istragom ovog tužilaštva ostaje direktor Predšk o l s k e ustanove "Miša Cvijović" I. K. i ona će se braniti sa slobode.

Svi uhapšeni funkcioneri lokalne samouprave Novog Pazara zbog sumnje da su činili mahinacije tokom javnih nabavki pušteni su da se brane sa slobode, a jedan od njih već se nagodio sa Tužilaštvom. Reč je o bivšem direktoru "Gradske čistoće" Eminu Omeroviću, koji je, priznao da je zloupotrebio položaj.

Bivši član Gradskog veća, a sada zaposleni u Gradskoj upravi, M. D. tereti se da je počinio četiri krivična dela trgovina uticajem, a pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Ensar Škrijelj dva. Nekadašnji direktor Zavoda za urbanizam S. Lj. osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja, a radnik Kulturnog centra A. I. za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom.

Hapšenje visokih funkcionera Gradske uprave Novog Pazara, članova Sandžačke demokratske partije, izazvalo je burno reagovanje lokalnih političara. Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac stao je u njihovu odbranu poručivši da je "uveren da privedeni radnici i funkcioneri Gradske uprave nisu zloupotrebili svoj položaj da bi dobili ličnu i materijalnu korist". Sandžačka demokratska partija ocenila je da je "reč o časnim, poštenim i porodičnim ljudima", oštro osudivši način na koji su uhapšeni. Osnivač te stranke i bivši ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić kazao je "da je siguran da će se potvrditi da su uhapšeni nevini, da nisu uzeli ni dinara i da je siguran u njih kao u sebe". E. V. N.

NEDELjKOVIĆ SKLOPIO SPORAZUM DEVET od 10 osumnjičenih iz Arilja zaključilo je sporazume, i to bivši predsednik Opštine Miloš Nedeljković (na slici), koga terete za zloupotrebu položaja. Izvršenje istog krivičnog dela priznali su i predsednik Mesne zajednice Kruščica, T. K., odgovorno lice u privrednom društvu iz Arilja J. M., načelnik Opštinske uprave G. P. i njegov zamenik R. N. V.

Predsednik FK Budućnost iz Arilja M. S. priznao je krivično delo pranje novca, a isto delo priznao je i vlasnik preduzetničke radnje Ž. R. Zamenik predsednika Opštine B. V. priznao je falsifikovanje službene isprave. Bivši predsednik opštine Arilje Z. T. osumnjičen je za zloupotrebu i trgovinu uticajem, ali je protiv njega prijava podneta u redovnom postupku i biće naknadno saslušan.

 siguran u

  1. V. N.

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2020 

Medij: Večernje novosti      Strana: 7

Rubrika: Ekonomija

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: DUKIĆ IZBEGAO ZORANINO “RIBANjE“

DIREKTOR PREDUZEĆA "TRANSPORTGAS" NI JUČE NIJE DOŠAO NA SASTANAK NA KOJI GA JE POZVALA MINISTARKA ENERGETIKE

DUKIĆ IZBEGAO ZORANINO "RIBANjE"

POSTOJI veliki  trud pojedinaca da se od Ministarstva energetike sakrije poslovanje "Transportgasa", budući da se direktor ovog preduzeća Stevan Dukić, nije juče pojavio na sastanku u Vladi Srbije na koji je bio javno pozvan.

Ovo je izjavila ministarka energetike Zorana Mihajlović, neposredno posle neodržanog sastanka u Vladi Srbije, sa javno pozvanim i prozvanim direktorom Dukićem.

Inače, na red za "rešetanje" i preslišavanje Dukić je došao odmah posle izbacivanja sa sastanka direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića. Naime, kada se Bajatović na razgovoru sa Mihajlovićevom pojavio bez svojih saradnika, vidno revoltirana ministarka mu je u "video-sačekuši" rekla da se udalji sa sastanka. Postrojavanje u državnm gasnim kompanijama počelo je odmah po dolasku nove-stare ministarke energetike. Da li je Dukić svesno izbegao ovakav način komunikacije sa ministarkom samo možemo da nagađamo. - Žao mi je što se direktor "Transportgasa" nije pojavio ni na jednom sastanku na koji je bio pozvan, jer je to bila prilika da se razjasne mnoge stvari u vezi s poslovanjem ovog preduzeća - istakla je Mihajlovićeva. -"Transportgas", kao ćerka firma "Srbijagasa", nije uskladio svoje poslovanje sa Zakonom o javnim preduzećima, niti je izabrao direktora u skladu sa tim zakonom. To znači i da direktor preduzeća Stevan Dukić potpisuje akte "Transportgasa", iako nije izabran u skladu sa zakonskom procedurom. Pitanje je, međutim, kako su nadleži do sada dozvoljavali da Dukić bude direktor, ukoliko njegov izbor nije bio u skladu sa procedurama i zakonima. Iko je to znao, a nije to sprečio i obelodanio. Pogotovo se nameće pitanje, kako to da su od nekoliko desetina javnih preduzeća, kojima rukovode vršioci dužnosti, problem samo energetski? Kako je ministarka Mihajlović rekla, možda Dukić misli da nedolaskom na sastanak može još neko vreme da sačuva svoju poziciju i da izbegne odgovore na pitanja o poslovanju ove firme.

- Bez obzira na nepoštovanje Vlade i Ministarstva koje je pokazao, nijedan direktor preduzeća nije iznad države koja ga je osnovala, pa ni direktor "Transportgasa" - rekla je Mihajlovićeva. - Građani treba da znaju da postoji cena njegovog ćutanja i neodazivanja na pozive iz Vlade i resornog ministarstva. Ono što najviše iznenađuje jeste tvrdnja ministarke Mihajlović, da uz platu koju prima kao direktor "Transportgasa", Dukiću na račun leže još jedan lični dohodak, viši od 5.000 evra, iz još jedne ćerke firme "Srbijagasa".

Ministarka Mihajlović je istakla da je reč o firmi "Gastrans", koja je investitor za izgradnju deonice gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju, a koju je osnovalo preduzeće "Saut strim Serbija", osnovano u Švajcarskoj, u kojem je 51 odsto kapitala vlasništvo ruskog "Gasproma", a 49 odsto "Srbijagasa".

Bez obzira na realnu situaciju u sektoru rudarstva i energetike, za građane Srbije je sigurno prihvatljivije da se ministarka i direktori važnih preduzeća u ovom sektoru ne preganjaju preko medija. Da se ne pravi rijaliti?! Poželjnije bi bilo da sednu, dogovore se, posvađaju se, ali da građanima obezbede - dovoljno energenata, smanjenje zagađenja, ugodan ambijent za život, a našoj državi, zaradu... n J. Su.

KASNE

"GASTRANS" je osnovan kako bi se realizovao strateški važan projekat, zajednički projekat Srbije i Rusije, izgradnja deonice "Turskog toka" kroz Srbiju, od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, rekla je Mihajlovićeva.

- Na tom projektu, nažalost, određeni radovi kasne u odnosu na dinamiku i to upravo na onim poslovima koji su obaveza "Srbijagasa" - naglasila je resorna ministarka.

SA KINEZIMA I U RUDARSTVU

MINISTARKA energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je juče sa generalnim direktorom kineske kompanije "Šandong" Džang Đančaom, o mogućnostima saradnje u oblasti infrastrukturnih projekata u ovoj oblasti.

- Verujem da ima prostora da sarađujemo i u energetici i rudarstvu - kazala je Mihajlovićeva. - Ministarstvo priprema knjigu projekata i voleli bismo da uspešne kompanije kakva je "Šandong" budu naši partneri i u ovom sektoru.

Direktor "Šandonga" poručio je Mihajlovićevoj da su oni spremni da se uključe u sektor energetike, kao i da tu mogu da ostvare uspešnu saradnju.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/vesti/srbija/241950/sokantni-detalji-aleksandru-stepanovicu-jedan-sudija-cetiri-plate-zaradjuje-pola-miliona-mesecno

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: ŠOKANTNI DETALJI O ALEKSANDRU STEPANOVIĆU! JEDAN SUDIJA, ČETIRI PLATE: Zarađuje POLA MILIONA MESEČNO

Predsednik Višeg suda sakrio svoje imovinske podatke, koji se u Agenciji za borbu protiv korupcije vode kao tajnaPredsednik Višeg suda u Beogradu zarađuje enormne sume po čak četiri osnova, ali svoja primanja krije kao zmija noge. Naime, iako je javni funkcioner, podaci o imovinskom stanju Aleksandra Stepanovića vode se kao tajni u Agenciji za borbu protiv korupcije. On to obrazlaže bezbednosnim razlozima (?!), ali je istina potpuno drugačija - ne želi da se vidi koliko inkasira svakog meseca. Stepanović, za početak, prima platu kao predsednik Višeg suda. Uz to, kako nam je potvrđeno, sebe je postavio u veće posebnog odeljenja koje se bavi organizovanim kriminalom, gde se plate množe sa dva iako u ratu tog odeljenja uopšte ne učestvuje. Dalje, Stepa, kako voli da ga zovu, predsednik je Upravnog odbora Pravosudne akademije i, konačno, zarađuje i kao sudija Vrhovnog kasacionog suda (za to mesečno dobija više od 200.000 dinara). Srpski telegraf poslao je preko Višeg suda Stepanoviću pitanje koliko ukupno iznose njegova mesečna primanja. Nikakav odgovor, međutim, nismo dobili iako nam je pre toga odgovarao (na ovaj ili onaj način, jednom i otvorenim pretnjama) na sva pitanja. Koliko mesečno Stepanović stavi u džep, teško je proceniti, kažu sagovornici iz pravosuđa. Ipak, slažu se da to ne može biti manje od 500.000-600.000 dinara, s obzirom na sve ove funkcije. - Simptomatično je da su podaci u Agenciji za borbu protiv korupcije u njegovom slučaju tajni, a za mnogo bitnije funkcionere javni. To što on priča da bi mu bila ugrožena bezbednost kad bi se znalo koliko zarađuje čista je besmislica. Razlozi što krije primanja očigledno su druge prirode - rekao nam je jedan od sudija iz Stepanovićevog Višeg suda. U isto vreme pak Stepanović celoj državi drži lekcije. U intervjuu za KRIK opleo je tako po tužilaštvu, policiji, vrhu države... Za stanje u pravosuđu krivi su svi, osim njega. Posebno je prozvao republičkog javnog Zagorku Dolovac. Ona mu je juče žestoko uzvratila: - Komentare sudije Stepanovića smatram neprimerenim, posebno one kojima se neutemeljeno i paušalno ocenjuje rad celokupnog tužilaštva. Sudski zvaničnici nisu ti kojima se na osnovu zakona podnosi izveštaj o našem radu, već je to Narodna skupština. Uz to, analize rada pravosuđa od strane domaćih i međunarodnih institucija pokazuju da su problemi, posebno s trajanjem postupaka i donošenjem odluka, pre vezani za sudove nego za tužilaštva, što je sudija Stepanović zaboravio da pomene - poklopila je Zagorka Dolovac, predsednika Višeg suda, u razgovoru za Večernje novosti. A da je upravo tako kako ona kaže, svedoče i zvanični podaci koje je naš list već objavljivao - gotovo 600 odluka Višeg suda u Beogradu za samo godinu dana ukinuo je Apelacioni sud. Iz zvaničnog izveštaja Vrhovnog kasacionog suda vidi se da je samo tokom prošle godine pala čak 591 odluka Višeg suda. Procentualno, svaka šesta. Statistika drugih sudova istog ranga neuporedivo je bolja. Tako je ukinuto 10,86 odsto presuda vranjskog suda, 11 odsto presuda zaječarskog, 5,47 odsto Višeg suda u Kraljevu, tri odsto niškog i tako dalje. 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/region/uskoro-sa-licnom-kartom-preko-granica-u-regionu_1179242.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uskoro sa ličnom kartom preko granica u regionu

Prema Akcionom planu za uspostavljanje regionalnog tržišta, već iduće godine na granicama zemalja u regionu trebalo bi da budu uspostavljeni "zeleni koridori" koji će u početku kvarljivoj robi kao...SARAJEVO - Prema Akcionom planu za uspostavljanje regionalnog tržišta, već iduće godine na granicama zemalja u regionu trebalo bi da budu uspostavljeni "zeleni koridori" koji će u početku kvarljivoj robi kao što su voće, povrće, meso i prerađevine omogućiti brži prolazak granice i carinjenje robe u bilo koje doba dana ili noći sedam dana sedmično.Kako prenosi portal Nezavisne BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija trebalo bi da dogovore i granične prelaze na kojima će znatno biti smanjene procedure, kao i da u periodu od 2021. do 2022. uredi sistem koji će građanima svih zemalja omogućiti da u druge zemlje putuju samo sa ličnom kartom. Od 2022. godine trebalo bi da bude uspostavljen i sistem koji će u početku omogućiti priznavanje diploma za medicinske sestre, doktore, stomatologe, farmaceute, arhitekte i veterinarske hiruge, a kasnije i sve ostale diplome. Između 2022. i 2024. godine trebalo bi da bude uspostavljen regulatorni okvir za jedinstven platni sistem, a 2023. godine trebalo bi da budu uspostavljena saradnja tela koja se bave javnim nabavkama te da se uspostavi sistem koji će omogućiti da se sertifikati, uključujući i one veterinarske, priznaju u svim zemljama kao i na granicama. Potpredsednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić kaže da će to najviše zavisiti od carina, koje su još u starom sistemu i ne pristaju na promene "Ranije je isto bilo pokušaja, ali uvek oni usporavaju i nešto za šta im treba 10 dana da urade i da se prilagode traže rok od godinu dana. Kod njih, što zbog korupcije, što zbog drugih stvari, nema spremnosti da se ubrzaju procedure", rekao je Vasić. Prema njegovim rečima, rokovi koji su postavljeni akcionim planom dosta su realni jer je iza tih rokova na određeni način stala Evropska unija, koja će verovatno insistirati na tome. Prema Akcionom planu, 2024. godine u regionu bi trebalo da bude jedinstveno tržište, a te godine zemlje bi trebalo da dođu do toga da 95 odsto domaćinstava u svim zemljama ima širokopojasni internet, a do kraja 2023. godine da se 5G mrežom pokriju glavni industrijski gradovi u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.   

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/region/putovanje-samo-sa-licnom-kartom-svi-detalji-novog-plana-za-zapadni-balkan-2020-11-16

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: PUTOVANJE SAMO SA LIČNOM KARTOM: Svi detalji novog PLANA za Zapadni Balkan!

Liberalizacija putovanja, prometa robe i uvođenje brzog interneta svima. Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.SrbijaDanas/KNezavisne  Sudeći po Akcionom planu za uspostavljanje regionalnog tržišta, već iduće godine na granicama BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i Kosova trebalo bi da budu uspostavljeni "zeleni koridori" koji će u početku kvarljivoj robi kao što su voće, povrće, meso i prerađevine omogućiti brži prolazak granice i carinjenje robe u bilo koje doba dana ili noći sedam dana sedmično. Takođe, šest zemalja regiona zapadnog Balkana trebalo bi da dogovori i granične prelaze na kojima će znatno biti smanjene procedure te u periodu od 2021. do 2022. uredi sistem koji će građanima svih zemalja omogućiti da u druge zemlje putuju samo sa ličnom kartom. Od 2022. godine trebalo bi da bude uspostavljen i sistem koji će u početku omogućiti priznavanje diploma za medicinske sestre, doktore, stomatologe, farmaceute, arhitekte i veterinarske hiruge, a kasnije i sve ostale diplome. Između 2022. i 2024. godine trebalo bi da bude uspostavljen regulatorni okvir za jedinstven platni sistem, a 2023. godine trebalo bi da budu uspostavljena saradnja tela koja se bave javnim nabavkama te da se uspostavi sistem koji će omogućiti da se sertifikati, uključujući i one veterinarske, priznaju u svim zemljama kao i na granicama. Prema Akcionom planu, 2024. godine u regionu bi trebalo da bude jedinstveno tržište, a te godine zemlje bi trebalo da dođu do toga da 95 odsto domaćinstava u svim zemljama ima širokopojasni internet, a do kraja 2023. godine da se 5G mrežom pokriju glavni industrijski gradovi u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji. Ukidanje radnih dozvola za unutarkompanijske transfere, prenosivost socijalnih prava, mobilnost studenata, istraživača i profesora te razvoj zajedničkih paketa turističke ponude i njeno reklamiranje samo su deo onoga što je navedeno u Akcionom planu.  - Da bi se integrisao zapadni Balkan u panevropski digitalni prostor, regija mora ukloniti prepreke e-trgovini i uvesti međusobno preznavanje elektronskih potpisa širom zapadnog Balkana te nadograditi digitalnu infrastrukturu - navodi se, između ostalog, u Akcionom planu koji je nedavno usvojen na samitu u Sofiji. Evropska investiciona banka (EIB) saopštila je da je u okviru svog finansijskog paketa vrednog 1,7 milijardi evra za podršku oporavku Zapadnog Balkana od posledica panedmije već mobilisala više od milijardu evra. EIB pozdravlja spremnost lidera zapadnog Balkana da pristupe realizaciji Ekonomsko-investicionog plana Evropske komisije, a u okviru ovog plana prioritet će biti investicije u oblastima infrastrukture, kao i projekti koji omogućavaju zelenu i digitalnu tranziciju regiona ka inkluzivnom i održivim modelima ekonomije zasnovanim na znanju. Verner Hojer, predsednik EIB-a, rekao je da je glavni cilj Berlinskog procesa da omogući više investicija u Zapadni Balkan, a EIB je spreman da doprinese kroz podršku Ekonomskom investicionom planu. - Inicijativa za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta koja je najavljena dobar je primer kako region može da ubrza reforme i poboljša ekonomski ambijent - rekao je Hojer. 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: blic.rs

Link: https://www.blic.rs/biznis/uskoro-sa-licnom-kartom-preko-granica-u-regionu/jhedk2g

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uskoro sa ličnom kartom preko granica u regionu

Prema Akcionom planu za uspostavljanje regionalnog tržišta, već iduće godine na granicama zemalja u regionu trebalo bi da budu uspostavljeni "zeleni koridori" . Oni će u početku kvarljivoj robi kao što su voće, povrće, meso i prerađevine omogućiti brži prolazak granice i carinjenje robe u bilo koje doba dana ili noći sedam dana sedmično. Kako prenosi portal Nezavisne BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija trebalo bi da dogovore i granične prelaze na kojima će znatno biti smanjene procedure, kao i da u periodu od 2021. do 2022. uredi sistem koji će građanima svih zemalja omogućiti da u druge zemlje putuju samo sa ličnom kartom. Od 2022. godine trebalo bi da bude uspostavljen i sistem koji će u početku omogućiti priznavanje diploma za medicinske sestre, doktore, stomatologe, farmaceute, arhitekte i veterinarske hiruge, a kasnije i sve ostale diplome. Između 2022. i 2024. godine trebalo bi da bude uspostavljen regulatorni okvir za jedinstven platni sistem, a 2023. godine trebalo bi da budu uspostavljena saradnja tela koja se bave javnim nabavkama te da se uspostavi sistem koji će omogućiti da se sertifikati, uključujući i one veterinarske, priznaju u svim zemljama kao i na granicama. Potpredsednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić kaže da će to najviše zavisiti od carina, koje su još u starom sistemu i ne pristaju na promene. "Ranije je isto bilo pokušaja, ali uvek oni usporavaju i nešto za šta im treba 10 dana da urade i da se prilagode traže rok od godinu dana. Kod njih, što zbog korupcije, što zbog drugih stvari, nema spremnosti da se ubrzaju procedure", rekao je Vasić. Prema njegovim rečima, rokovi koji su postavljeni akcionim planom dosta su realni jer je iza tih rokova na određeni način stala Evropska unija, koja će verovatno insistirati na tome. Prema Akcionom planu, 2024. godine u regionu bi trebalo da bude jedinstveno tržište, a te godine zemlje bi trebalo da dođu do toga da 95 odsto domaćinstava u svim zemljama ima širokopojasni internet, a do kraja 2023. godine da se 5G mrežom pokriju glavni industrijski gradovi u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/664875/zeleni-koridori-licna-karta-granica-akcioni-plan

Autori: @espresors

Teme: Javne nabavke

Naslov: SJAJNA VEST: Uskoro sa ličnom kartom preko granica u regionu

Prema Akcionom planu za uspostavljanje regionalnog tržišta, već iduće godine na granicama zemalja u regionu trebalo bi da budu uspostavljeni "zeleni koridori" . Oni će u početku kvarljivoj robi kao što su voće, povrće, meso i prerađevine omogućiti brži prolazak granice i carinjenje robe u bilo koje doba dana ili noći sedam dana sedmično. Kako prenosi portal Nezavisne BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija trebalo bi da dogovore i granične prelaze na kojima će znatno biti smanjene procedure, kao i da u periodu od 2021. do 2022. uredi sistem koji će građanima svih zemalja omogućiti da u druge zemlje putuju samo sa ličnom kartom. Od 2022. godine trebalo bi da bude uspostavljen i sistem koji će u početku omogućiti priznavanje diploma za medicinske sestre, doktore, stomatologe, farmaceute, arhitekte i veterinarske hiruge, a kasnije i sve ostale diplome. Između 2022. i 2024. godine trebalo bi da bude uspostavljen regulatorni okvir za jedinstven platni sistem, a 2023. godine trebalo bi da budu uspostavljena saradnja tela koja se bave javnim nabavkama te da se uspostavi sistem koji će omogućiti da se sertifikati, uključujući i one veterinarske, priznaju u svim zemljama kao i na granicama. Potpredsednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić kaže da će to najviše zavisiti od carina, koje su još u starom sistemu i ne pristaju na promene. "Ranije je isto bilo pokušaja, ali uvek oni usporavaju i nešto za šta im treba 10 dana da urade i da se prilagode traže rok od godinu dana. Kod njih, što zbog korupcije, što zbog drugih stvari, nema spremnosti da se ubrzaju procedure", rekao je Vasić. Prema njegovim rečima, rokovi koji su postavljeni akcionim planom dosta su realni jer je iza tih rokova na određeni način stala Evropska unija, koja će verovatno insistirati na tome. Prema Akcionom planu, 2024. godine u regionu bi trebalo da bude jedinstveno tržište, a te godine zemlje bi trebalo da dođu do toga da 95 odsto domaćinstava u svim zemljama ima širokopojasni internet, a do kraja 2023. godine da se 5G mrežom pokriju glavni industrijski gradovi u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji. Bonus video: (Espreso.rs / Agencije)

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: zelenaucionica.com

Link: https://zelenaucionica.com/n1-stanje-u-skolama-mnogo-gore-nego-sto-vlada-tvrdi/

Autori: @zelenaucionica

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Zelena učionica

Vodič kroz obrazovanje i vaspitanje - portal za decu, roditelje i učiteljeN1:  Stanje  u školama mnogo gore nego što Vlada tvrdi16 novembra, 2020Uprkos koroni, škole i nastava u njima i dalje opstaju. Nadležni poručuju da situacija ne zahteva njihovo zatvaranje i kompletni prelazak na online nastavu. Sa druge strane, nastavnici primećuju i upozoravaju da je sve više dece koja izostaju iz škole - zaraženih ima među đacima, ali i među zaposlenima.Foto: CanvaPremijerka Srbije Ana Brnabić tvrdi da je u školama situacija stabilna i dobra."Ja sam apsolutno za to da škole nastave da rade, da nema zatvaranja škola, da su deca najbezbednija u školama", kaže premijerka i navodi da trenutno u osnovnim školama ima 39 kovid pozitivnih učenika, od čega je u Beogradu 20. U srednjim školama su zaražana 52 učenika, od toga 22 u Beogradu.Nasuprot utiscima premijerke, a sudeći po utiscima nastavnika i roditelja, situacija u školama se vidno pogoršava."Broj inficiranih se povećava iz dana u dan i sve je manje dece na nastavi. Ima i nastavnika koji su inficirani, sve ih je više", kaže za naš portal Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.Ovaj nastavnik u Osmoj beogradskoj gimnaziji iznosi i primer koji ilustruje povećanje broja zaraženih. Cifre koje iznosi razlikuju se od onoga što smo čuli od premijerke."Početkom oktobra u svim beogradskim gimnazijama bilo je pet inficiranih, a sada je samo u mojoj, Osmoj beogradskoj gimnaziji, devet zaraženih. Prema našoj analizi, u beogradskim gimnazijama je sada oko pedesetak potvrđenih slučajeva korone", navodi Markov.Napominje da je to analiza o broju zaraženih napravljena prema njihovim saznanjima i da su obuhvaćeni podaci do petka. Smatra da su realne cifre verovato veće."Nemamo potvrdu za svakog učenika i činjenica je da se ne testiraju svi učenici", ukazuje naš sagovornik.On navodi i da deca tokom nastave nose make, ali da je nemoguće kontrolisati ono što se dešava na odmorima i mimo škole."Kada se čas završi, kada nisu pod nadzorom, oni skinu maske i grupišu se. To je prirodno za njihov uzrast. Koliko god je moguće, primenjuje se nošenje maske i distanca, ali je to veoma teško ispratiti kada nisu na času", kaže Markov.Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da o tome da se situacija u školama komplikuje, jasno govori i promena rokova u kojima se dostavljaju podaci."Do sada su se petkom do 10 sati podaci iz svake škole slali u školsku upravu. Ovoga petka stiglo je drugačije uputstvo, da se sada svakog dana do 13 sati školskim upravama šalju podaci", kaže Janković.Naša sagovornica sumnja u direktore škola i podatke koje oni dostavljaju školskim upravama."Situacija je sve ozbiljnija. Primećujemo trend da su i roditelji uplašeniji, pa ne šalju decu u školu. Kada dete ne dođe u školu mi ni ne znamo šta je sa tim detetom, pošto se deca uglavnom ne testiraju", kaže Janković.Ipak, nije za donošenje opštih mera i za to da sve škole pređu na online sistem. Problem vidi i u tome što, kakao tvrdi, ne postoje dovoljni kapaciteti za online nastavu, jer bar deset odsto đaka nema uslove za to.Nisu samo nastavnici i predstavnici sindikata ti koji iznose neke drugačije podatke kada je reč o broju zaraženih u školama, i nekim roditeljima se ta računica ne poklapa."Šta ti je baksuz, od svih zaraženih srednjoškolaca u Srbiji, 10 odsto u odeljenju mog sina", tvitnuo je Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija.Izvor: N1                       

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: bif.rs

Link: https://bif.rs/2020/11/uskoro-zeleni-koridori-u-regionu-u-najavi-jedinstven-platni-sistem/

Autori: @bifonline

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uskoro "zeleni koridori" u regionu, u najavi jedinstven platni sistem - Biznis i Finansije

Uskoro "zeleni koridori" u regionu, u najavi jedinstven platni sistem16. novembra 2020.16. novembra 2020.Akcioni plan dogovoren na samitu zapadnog Balkana u Sofiji predviđa uspostavljanje "zelenih koridora" za brži prelazak kvarljive robe i ulazak građana samo sa ličnom kartom već od naredne godine. U planu je uspostavljanje jedinstvenog platnog prometa i tržišta, kao i međusobno priznavanje digitalnog potpisa, ali i diploma.Sudeći po Akcionom planu za uspostavljanje regionalnog tržišta, već iduće godine na granicama BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i Kosova trebalo bi da budu uspostavljeni "zeleni koridori". Oni će u početku kvarljivoj robi kao što su voće, povrće, meso i prerađevine omogućiti brži prolazak granice i carinjenje robe u bilo koje doba dana ili noći sedam dana nedeljeno.Takođe, šest zemalja regiona zapadnog Balkana trebalo bi da dogovori i granične prelaze na kojima će znatno biti smanjene procedure, te u periodu od 2021. do 2022. uredi sistem koji će građanima svih zemalja omogućiti da u druge zemlje putuju samo sa ličnom kartom.Od 2022. godine trebalo bi da bude uspostavljen i sistem koji će u početku omogućiti priznavanje diploma za medicinske sestre, doktore, stomatologe, farmaceute, arhitekte i veterinarske hirurge, a kasnije i sve ostale diplome.Jeinstven platni sistem i tržišteIzmeđu 2022. i 2024. godine trebalo bi da bude uspostavljen regulatorni okvir za jedinstven platni sistem, a 2023. godine uspostavljena saradnja tela koja se bave javnim nabavkama te da se uspostavi sistem koji će omogućiti da se sertifikati, uključujući i one veterinarske, priznaju u svim zemljama kao i na granicama.Prema Akcionom planu, 2024. godine u regionu bi trebalo da funkcioniše jedinstveno tržište, kao i da 95 odsto domaćinstava u svim zemljama ima širokopojasni internet. Plan je da se do kraja 2023. godine pokriju 5G mrežom glavni industrijski gradovi u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.Međusobno priznavanje elektronskog potpisaUkidanje radnih dozvola za unutarkompanijske transfere, prenosivost socijalnih prava, mobilnost studenata, istraživača i profesora, te razvoj zajedničkih paketa turističke ponude i njeno reklamiranje samo su deo onoga što je navedeno u Akcionom planu."Da bi se integrisao zapadni Balkan u panevropski digitalni prostor, region mora da ukloni prepreke e-trgovini i da uvede međusobno preznavanje elektronskih potpisa širom zapadnog Balkana, te da nadogradi digitalnu infrastrukturu", navodi se, između ostalog, u Akcionom planu koji je nedavno usvojen na samitu u Sofiji.EIB već mobilisao milijardu evraEvropska investiciona banka (EIB) saopštila je da je u okviru svog finansijskog paketa vrednog 1,7 milijardi evra za podršku oporavku zapadnog Balkana od posledica panedmije već mobilisala više od milijardu evra.EIB pozdravlja spremnost lidera zapadnog Balkana da pristupe realizaciji Ekonomsko-investicionog plana Evropske komisije, a u okviru ovog plana prioritet će biti investicije u oblastima infrastrukture, kao i projekti koji omogućavaju zelenu i digitalnu tranziciju regiona ka održivim modelima ekonomije zasnovanim na znanju.Izvor: nezavisne.com                 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: euractiv.rs

Link: https://euractiv.rs/2-srbija-i-eu/147-agenda/15591-predstavljanje-novog-izvetaja-preugovor-alarm

Autori: Redakcija

Teme: KorupcijaSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Predstavljanje novog izveštaja prEUgovor Alarm

Koalicija prEUgovor predstaviće najnoviji izveštaj o stanju vladavine prava u Srbiji, u utorak, 17. novembra, u 11.00 na ZOOM platformi. Nalazi u izveštaju ukazuju da u većini oblasti nije bilo napretka u periodu od m16.11.2020. 10:04Read time : 1 m, 19 sKoalicija prEUgovor predstaviće najnoviji izveštaj o stanju vladavine prava u Srbiji, u utorak, 17. novembra, u 11.00 na ZOOM platformi.Nalazi u izveštaju ukazuju da u većini oblasti nije bilo napretka u periodu od maja do oktobra 2020."Zbog izostanka reformi u oblasti vladavine prava Srbija u 2020. godini nije otvorila nijedno novo pregovaračko poglavlje. Srbija još uvek nema šefa Pregovaračkog tima, niti je zvanično potvrđena odluka o prihvatanju nove metodologije pristupanja. Usvajanje revidiranih akcionih planova za poglavlja 23 i 24  u julu i formiranje Vlade krajem oktobra trebalo bi da odmrznu proces izmene Ustava i pokrenu dalje reformske zahvate", navodi se u saopštenju koalicije.Na konferenciji će govoriti:Jelena Pejić Nikić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, urednica izveštajaZlata Đorđević, Transparentnost SrbijaTanja Ignjatović, Autonomni ženski centarJasmina Krunić, ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudimaBojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politikuU saopštenju se navodi da su izveštajni period obeležili opšti izbori, u kojima je dominirala funkcionerska kampanja čiji je glavni akter bio predsednik Srbije, i policijska brutalnost tokom protesta protiv zvaničnog upravljanja epidemijom. Borba protiv organizovanog kriminala najavljena je kao jedan od prioriteta nove Vlade, te je pravi trenutak da se sagleda šta je do sada urađeno u ovoj oblasti. Na polju borbe protiv korupcije nastavljaju se problematične prakse. Zabrinjavajući trendovi uočeni su u oblasti trgovine ljudima i borbe protiv nasilja nad ženama, dok je odgovor nadležnih organa nezadovoljavajući.Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).                 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: detinjarije.com

Link: https://www.detinjarije.com/korona-u-skolama-stanje-mnogo-gore-nego-sto-se-tvrdi/

Autori: @Detinjarije

Teme: Zlatko MinićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Korona u školama: Stanje mnogo gore nego što se tvrdi

  1. 11. 2020|"Broj inficiranih se povećava iz dana u dan i sve je manje dece na nastavi. Ima i nastavnika koji su inficirani, sve ih je više"Ilustracija: FreepikAutor:Bojana MilovanovićUprkos koroni, škole i nastava u njima i dalje opstaju. Nadležni poručuju da situacija ne zahteva njihovo zatvaranje i kompletni prelazak na online nastavu. Sa druge strane, nastavnici primećuju i upozoravaju da je sve više dece koja izostaju iz škole - zaraženih ima među đacima, ali i među zaposlenima.Premijerka Srbije Ana Brnabić tvrdi da je u školama situacija stabilna i dobra."Ja sam apsolutno za to da škole nastave da rade, da nema zatvaranja škola, da su deca najbezbednija u školama", kaže premijerka i navodi da trenutno u osnovnim školama ima 39 kovid pozitivnih učenika, od čega je u Beogradu 20. U srednjim školama su zaražana 52 učenika, od toga 22 u Beogradu.Nasuprot utiscima premijerke, a sudeći po utiscima nastavnika i roditelja, situacija u školama se vidno pogoršava."Broj inficiranih se povećava iz dana u dan i sve je manje dece na nastavi. Ima i nastavnika koji su inficirani, sve ih je više", kaže za naš portal Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.Ovaj nastavnik u Osmoj beogradskoj gimnaziji iznosi i primer koji ilustruje povećanje broja zaraženih. Cifre koje iznosi razlikuju se od onoga što smo čuli od premijerke."Početkom oktobra u svim beogradskim gimnazijama bilo je pet inficiranih, a sada je samo u mojoj, Osmoj beogradskoj gimnaziji, devet zaraženih. Prema našoj analizi, u beogradskim gimnazijama je sada oko pedesetak potvrđenih slučajeva korone", navodi Markov.Napominje da je to analiza o broju zaraženih napravljena prema njihovim saznanjima i da su obuhvaćeni podaci do petka. Smatra da su realne cifre verovato veće."Nemamo potvrdu za svakog učenika i činjenica je da se ne testiraju svi učenici", ukazuje naš sagovornik.On navodi i da deca tokom nastave nose make, ali da je nemoguće kontrolisati ono što se dešava na odmorima i mimo škole."Kada se čas završi, kada nisu pod nadzorom, oni skinu maske i grupišu se. To je prirodno za njihov uzrast. Koliko god je moguće, primenjuje se nošenje maske i distanca, ali je to veoma teško ispratiti kada nisu na času", kaže Markov.Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da o tome da se situacija u školama komplikuje, jasno govori i promena rokova u kojima se dostavljaju podaci."Do sada su se petkom do 10 sati podaci iz svake škole slali u školsku upravu. Ovoga petka stiglo je drugačije uputstvo, da se sada svakog dana do 13 sati školskim upravama šalju podaci", kaže Janković.Naša sagovornica sumnja u direktore škola i podatke koje oni dostavljaju školskim upravama."Situacija je sve ozbiljnija. Primećujemo trend da su i roditelji uplašeniji, pa ne šalju decu u školu. Kada dete ne dođe u školu mi ni ne znamo šta je sa tim detetom, pošto se deca uglavnom ne testiraju", kaže Janković.Ipak, nije za donošenje opštih mera i za to da sve škole pređu na online sistem. Problem vidi i u tome što, kakao tvrdi, ne postoje dovoljni kapaciteti za online nastavu, jer bar deset odsto đaka nema uslove za to.Nisu samo nastavnici i predstavnici sindikata ti koji iznose neke drugačije podatke kada je reč o broju zaraženih u školama, i nekim roditeljima se ta računica ne poklapa."Šta ti je baksuz, od svih zaraženih srednjoškolaca u Srbiji, 10 odsto u odeljenju mog sina", tvitnuo je Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija.                        

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: autonomija.info

Link: https://www.autonomija.info/dinko-gruhonjic-srbija-i-bajden-dosledno-protiv-razuma-i-civilizacije.html

Autori: admin1

Teme: Korupcija

Naslov: DINKO GRUHONJIĆ: Srbija i Bajden - Dosledno protiv razuma i civilizacije

DINKO GRUHONJIĆ: Srbija i Bajden - Dosledno protiv razuma i civilizacije"Zadah kleronacionalizma i šovinizma se iz Beograda ponovo pokušava proširiti Balkanom. Taj smrad mora prestati""16. nov 2020"Bajden je iskrena osoba koja sledi put razuma", rekao je bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov u prvoj reakciji nakon pobede demokratskog dvojca Džo Bajden - Kamala Haris na izborima u Americi. I eto odgovora na pitanje zašto je Srbija jedna od onih šljiva-država čija je, neodoljiv je utisak, većina stanovništva potuljeno, kao ukakani golubovi, dočekala poraz svoje uzdanice, svoga uzora, mahnitog, pokvarenog, pohlepnog, populističkog, rasističkog, profašističkog i, uopšte, u svakom humanom i estetskom smislu - odvratnog Donalda Trampa.Neko je iznenađen zbog takve reakcije u Srbiji, zemlji koja stabilno i odvajkada, u milionskim iznosima, glasa za ove ili one radikale i ostala šovinistička, primitivna i usmrđela priključenija, a čemu nema premca ni na Balkanu? U zemlji u kojoj se "prava opozicija" takmiči ne bi li nekako zasmrdela više od slobodnih radikala i tako privukla "većinsko biračko telo"? U kojoj raznorazni "građanski pokreti i inicijative" brane onu i ovu šumu, ovu i onu reku i rukavac, ovaj i onaj čist vazduh a pritom nemaju elementarne ljudske petlje i građanske hrabrosti da kažu da se ništa - i slovima ništa - ne može odbraniti jer je militantnom kleronacionalizmu imanentno zagađenje svake vrste, a naročito ono mentalno. Ma hajte, molim vas, što da okolišamo kada je belodano da su ovde ubedljiva glasna većina oni koji su ili gomiletina oprobano korumpiranih političara ili gomila jajarskih, hipsterskih, dezorijentisanih "građanskih aktivista"!Svi oni su sigurni da će politikom "malih koraka", tako što će svako "počistiti ispred svoga praga", krenuti u promenu duboko kriminalizovanog  i korumpiranog sistema. Međutim, naravno da neće. To je jeftin izgovor, zavesa iza koje se skrivaju jer ne smeju ili ne žele da kažu i vide da se krv nedužnih žrtava iz devedesetih godina 20. veka ne može sprati "borbom protiv kriminala i korupcije". Jer taj kriminal i ta korupcija (srpski rečeno - pokvarenost), logična je posledica najtežeg od svih kriminala na kugli zemaljskoj - masovnih ratnih zločina, tog magnum crimena koji je dirigovan iz Beograda. Stoga je portparol ratnih zločina Aleksandar Vučić - valja to neprestano ponavljati bez posebne nade da će dopreti do tvrdih, ludih ili pokvarenih ušiju - filigranski precizna aritmetička sredina Srbije, a ne nekakav incident koji je pao s Marsa. On je "dva u jedan" - i uzrok i posledica. A između su oni koji se nisu obračunali sa uzrokom i legalizovali posledicu. I "građanski aktivisti" koji "malim koracima" prolaze pored grafita u svom komšiluku kojima se slavi genocid.Ne reformišu se duboko fašizovana društva poput srbijanskog politikama "malih koraka", nego veoma glasnim govorenjem istine, ma koliko ona bila - kako to s istinom uglavnom biva - užasavajuća u svojoj golotinji: Srbija je postgenocidno društvo. A takva društva se ne leče licemernim "malim koracima" nego beskompromisnom borbom protiv stoglave šovinističko-ratnozločinačke aždaje. Zato bi svaka politička ili društvena alternativa ovde već u preambuli svojih programa morala imati rečenicu da nikada i ni pod kojim uslovima neće praviti kompromise sa nacionalšovinistima. Međutim - ne, jer je i danas u toku borba za glasove sumasišavših velikosrpskih nacionalista, zbog čega se i do prekjuče uvereni borci i borkinje za ljudska prava preko noći pretvaraju iz "antifa" u "fa", u koalicione partnere kojekakvih zveri. Ukratko - pretvaraju se u čudovišta.Zato nikakvo iznenađenje nije što je takva Srbija većinski stala uz Trampa i što tako strastveno mrzi Bajdena. U odnosu na njega, parafrazirajući Gorbačova, Srbija je "neiskrena i nerazumna".A da li svet može imati nekakve koristi od te i takve Srbije? Može! Primera radi, velike koristi mogu imati politički analitičari i antropolozi. Oni se, naime, mogu osloniti ne samo na zvanični stav "Republike" Srbije, već i na stav "tihe većine", onih - svojim "svakodnevnim problemima" zauzetim -građanima Srbije, njihovoj intelektualnoj eliti, većini korifeja medijskih i inih sloboda. Kako se mogu osloniti? Stvar je prilično jednostavna: dovoljno je samo da oslušnu i da nakon toga donesu procenu koja će biti u milimetar suprotna od onoga što se u većinskoj Srbiji smatra "normalnim". I nema apsolutno nikakve sumnje da će biti u pravu. I zvanična i većinska Srbija je upravo obrnuto proporcionalna svakoj vrsti normalnosti i iskrenosti. Zvuči pesimistično? Molićemo lepo, onda neka se "tiha većina" konačno oglasi. To jest, da dokaže da postoji. Mada, valja strepiti od te vrste oglašavanja. U kladionicama bi bila niska kvota na njih.Zašto većinska Srbija iz dubine duše mrzi Bajdena? Poslušajmo delove njegovog obraćanja u Senatu SAD, iz decembra 1995. godine. Taman je i prigodno, jer se bliži i četvrt veka od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je rat u Bosni i Hercegovini zaustavljen, ali - ispostaviće se - samo zamrznut, jer je proglašen "nerešenim" i jer su dželat i žrtva izjednačeni."Bio sam jedan od svega nekoliko ljudi (iz američkog Senata) koji su otišli u Sarajevo, otišli blizu Srebrenice, otišli u Tuzlu, otišli u Beograd, otišli u Zagreb, sastali se s Karadžićem, sastali se s Miloševićem, sastali se s UNPROFOR-om, sastali se s hrvatskim rukovodstvom, vratili se, napisali izveštaj (…) Izveštaj je pozvao na ukidanje embarga i upotrebu vazdušnih snaga za napad na srpske genocidne poduhvate, koji su bili upravo to. U to vreme sam, i nisam bio usamljen u međunarodnoj zajednici, rekao da je ovo savršeni primer genocida! Govorio sam da su Srbi uspostavili logore za silovanje i bile su tu odluke koje su bile izričito planirane da se Muslimanke odvode pre svega u te logore, da se siluju i da se nateraju da nose decu do kraja trudnoće kako bi ih prestrašili i okaljali muslimanski narod u Bosni. Svi su govorili da se to ne dešava, da ovo nije 1937, 1938. ili 1940. godina, ali sada niko ne sumnja da se to desilo (…)  Sećam se, gledalo se na televiziji, senator iz Arizone i ja smo govorili u Senatu te noći kada su preuzeli Srebrenicu. I mogli ste videti UN-ove vojnike sa plavim šlemovima koji su sedeli tamo na tenkovima gledajući srpske osvajače koji su razdvajali razdvajali žene i decu na jednu stranu, a zdrave muškarce na drugu, za istrebljenje. To nije bilo zbog toga što su želeli da ih smeste u razdvojene zatvorske ćelije. Odveli su ih u šumu, iskopali rupe, ubili ih, bacili ih u rupe prelili ih otopinom i zatrpali bagerom. I nama su govorili: 'Ne, to se ne dešava'. A sada imamo satelitske slike koje ovo dokazuju (…)  Koliko nas je u ovom domu prisustvovalo događajima obeležavanja Holokausta i čulo frazu: 'Nikada više, nikada više'? Na istom kontinentu, na približno istoj udaljenosti, isti logori smrti, ponovo se dešava i ponovo se desilo! Ovoga puta to nisu bili Jevreji, bili su pre svega Muslimani. Da su 1935, 1937, 1939, 1941. ili 1943. katolici, poput mene, ili protestanti poput mnogih ovde, odvođeni u logore smrti, svet bi de podigao godinama ranije. Ali nisu, bili su Jevreji. I tada, kao i sada, svi smo zatvorili oči pred svetom (…)To što su Srbi učinili u Bosni, to se zove genocid. Genocid!… Ja sam ovde da zauzmem stranu. (Ratko) Mladić je ratni zločinac. Vođa bosanskih Srba. Nije ništa bolji od Himlera. Nije ništa bolji od Gebelsa. On je ratni zločinac. Karadžić je ratni zločinac. I Milošević je takođe ratni zločinac, iako je on jedini koji nije optužen do sada…"(integralni govor dostupan je ovde )Na pamet mi ne pada da se bavim dokazivanjem surove istinitosti ama baš svake reči koju je Bajden izgovorio, zato što jedna šaka ljudi na jednoj vrlo sitnoj tački zemaljskog šara smatra da je to "laž". Baš kao što nikome razumnom ne pada na pamet da neonacistima podastire argumente kako bi ih se uverilo da je Holokaust bio stvarnost. To su neprijatelji demokratije i ljudskih sloboda, s njima se "razgovara" samo na jedan način.U moru medijskih i društvenomreškastih kuknjava zbog pobede Bajdena, neko je "duhovito" napisao: "Samo da senilni Bajden ne zaboravi da nas je već bombardovao".  Mada, pametnije bi bilo da je neko napisao: "Samo da Srbija ne zaboravi zbog čega ju je NATO bombardovao 1999. godine". Utisak je da je zaboravila. Zadah kleronacionalizma i šovinizma se iz Beograda ponovo pokušava proširiti Balkanom.Jedna poznanica je to formulisala ovako: "Taj smrad mora prestati!"Pobeda Bajdena u Americi nije garancija da će se to desiti, ali jeste ohrabrenje za razumne i iskrene ljude.                     

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: euractiv.rs

Link: https://euractiv.rs/8-eu-prioriteti/137-vesti/15593-proevropska-kandidatkinja-pobednica-predsednikih-izbora-u-moldaviji

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Proevropska kandidatkinja pobednica predsedničkih izbora u Moldaviji

16.11.2020. 11:03Read time : 2 m, 33 sBivša moldavska premijerka, proevropska kandidatkinja Maja Sandu pobedila je u drugom krugu predsedničkih izbora u Moldaviji. Prema prvim zvaničnim podacima, ona je osvojila daleko veći broj glasova od svog protivkandidata, dosadašnjeg predsednika Igora Dodona.SA 99,07% prebrojanih glasova Sandu (48), koja je u kampanji obećala bespoštednu borbu protiv korupcije, osvojila je na izborima 15. novembra 57% glasova, a odlazeći, proruski predsednik Igor Dodon 43%, objavila je Centralna izborna komisija.Sandu, koja predvodi Partiju akcije i solidnosti, po zatvaranju birališta je izrazila uverenje da će se "čuti glas naroda" i poručila da narod sada "ima moć da kazni one koji su ga opljačkali, gurnuli u bedu i primorali da napušta svoje domove".Dodon (45) je na biralištu rekao da je glasao za "mir, socijalnu pravdu i hrišćanske vrednosti". "Moramo očuvati dobre odnose sa EU i sa Rusijom", rekao je aktuelni predsednik.On je prethodno, na jednom od poslednjih predizbornih skupova, pozvao svoje pristalice da posle izbora izađu na ulice i odbrane pobedu. "Ako pokažemo slabost, izgubićemo svoju zemlju", rekao je Dodon.Maja Sandu je bivša ekonomistkinja Svetske banke, a od juna do novembra 2019. je bila premijerka Moldavije, dok je Dodon nije potisnuo sa te funkcije pošto je bez uspeha pokušala da se odupre njegovim naporima da pod svoju kontrolu stavi Kancelariju glavnog tužioca.Igor Dodon je na izborima 2016. pobedio Sandu sa manje od pet odsto glasova razlike.Moldavija je najsiromašnija evropska zemlja, a od sticanja nezavisnosti od bivšeg Sovjetskog Saveza u avgustu 1991. godine, oštro je podeljena između pristalica tešnjih veza sa Rusijom i onih koji zagovaraju saradnju sa EU, i posebno susednom Rumunijom, sa kojom je većina Moldavaca jezički i istorijski povezana.Te dve strane smenjivale su se na vlasti poslednjih godina i zemlju su u prošlosti često potresali masovni politički protesti.Pored političkih kriza, životni standard građana je 2014. godine ozbiljno uzdrmala prevara iza koje su stajale tri vodeće moldavske banke, i koja je zemlju koštala više od milijardu dolara, odnosno gotovo 15% godišnjeg BDP.Predsednički izbori u Moldaviji viđeni su kao referendum o dve suprotne vizije budućnosti zemlje koja se nalazi između Rumunije i Ukrajine.Dok je toj u zemlji sa 3,5 miliona stanovnika na vlasti bila proevropska koalicija, Moldavija je 2014. godine potpisala sporazum o bližim političkim i ekonomskim vezama sa EU.Međutim, Brisel je od tada sve više kritičan prema napretku Moldavije u reformama.Maja Sandu je obećala da će, ako postane predsednica, obezbediti veću finansijsku podršku Brisela.Istovremeno, dosadašnji predsednik Igor Dodon uživa neskrivenu podršku Moskve.Ruska obaveštajna služba je krajem oktobra optužila SAD da u Moldaviji za vreme predsedničkih izbora u novembru žele da podstaknu revoluciju, po modelu Belorusije i Kirgizije, koje potresaju narodni protesti.Šef ruske Spoljnoobaveštajne službe  (SVR) Sergej Nariškin optužio je tada Stejt department da ohrabruje protivnike Igora Dodona da organizuju "masovne protestne akcije" posle izbora.Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ocenili su posle prvog kruga izbora, 1. novembra, da su izbori održani "profesionalno", uprkos propustima i navodima o kupovini glasova.Izvor: EURACTIV.rs, Beta                      

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3263541-gust-dim-iznad-prijepolja-tinja-pozar-na-deponiji-vatrogasci-dezurali-celu-noc

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gust dim iznad Prijepolja: Tinja požar na deponiji, vatrogasci dežurali celu noć

Ovakvi požari su posledica dugogodišnjeg odlaganja otpada na neprimeren način 16/11/20 |  12:08Foto: Rina.rsPožar na deponiji Stanjevine u Prijepolju koji tinja od sinoć trenutno je pod kontrolom, a na terenu se nalaze ekipe JKP "Lim" koje natapanjem vodom onemogućavaju da se razvije plamen.- Do požara je došlo samozapaljenjem, što je uobičajeno, s obzirom na količinu otpada i gasove koji se oslobađaju. Ekipa vatrogasaca je cele noći dežurala, danas su tu ljudi iz komunalnog preduzeća, s obzirom da nema otvorenog plamena najbolje rešenje je zatrpavanje šutom i zemljom. Sada se sa deponije razvija gust dim - rekao je za RINU komandir vatrogasno - spasilačke jedinice u Prijepolju Vujadin Kovačević.Prema rečima zamenika predsednika opštine Prijepolje Esada Hodzića, ovakvi požari su posledica dugogodišnjeg odlaganja otpada na neprimeren način i nažalost uvek nakon dužeg sušnog perioda dođe do ovakvih incidenata koji ugrožavaju zdravlje ljudi, ali utiču i na opšte zagađenje.Foto: Rina.rs- Ovo je ko zna koji požar po redu i zaista je krajnji čas da se tome stane u kraj. Odluka o najskorijem zatvaranju deponije, koliko već u petak, sigurno je jedna od najvažnijih za sve građane Prijepolja - kazao je Hodzić i dodao da bez podrške države ovako nešto ne bi bilo moguće sprovesti u delo.On je istakao da je prvi korak u rešavanju ovog problema izgradnja transfer stanice Banjica, koja će se graditi sredstvima opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, a da i država će imati svoj udeo.- Sada smo u fazi potpisivanja sporazuma o finansiranju izgradnje, a potom slede rapisivanja javnih nabavki - kazao je Hodzić.(Telegraf.rs)Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.           

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=11&dd=16&nav_category=12&nav_id=1764738

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Požar na deponiji: Vatrogasci dežurali celu noć FOTO - Info

Požar na deponiji Stanjevine koji tinja od sinoć trenutno je pod kontrolom.Na terenu se nalaze ekipe JKP "Lim" koje natapanjem vodom onemogućavaju da se razvije plamen. "Do požara je došlo samozapaljenjem, što je uobičajeno, s obzirom na količinu otpada i gasove koji se oslobađaju. Ekipa vatrogasaca je cele noći dežurala, danas su tu ljudi iz komunalnog preduzeća, s obzirom da nema otvorenog plamena najbolje rešenje je zatrpavanje šutom i zemljom. Sada se sa deponije razvija gust dim", rekao je za RINU komandir vatrogasno - spasilačke jedinice u Prijepolju Vujadin Kovačević. Prema rečima zamenika predsednika opštine Prijepolje Esada Hodzića, ovakvi požari su posledica dugogodišnjeg odlaganja otpada na neprimeren način i na žalost uvek nakon dužeg sušnog perioda dođe do ovakvih incidenata koji ugrožavaju zdravlje ljudi, ali utiču i na opšte zagađenje. "Ovo je ko zna koji požar po redu i zaista je krajnji čas da se tome stane u kraj. Odluka o najskorijem zatvaranju deponije, koliko već u petak, sigurno je jedna od najvažnijih za sve građane Prijepolja", kazao je Hodzić i dodao da bez podrške države ovako nešto ne bi bilo moguće sprovesti u delo. On je istakao da je prvi korak u rešavanju ovog problema izgradnja transfer stanice Banjica, koja će se graditi sredstvima opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, a da i država će imati svoj udeo. "Sada smo u fazi potpisivanja sporazuma o finansiranju izgradnje, a potom slede rapisivanja javnih nabavki", kazao je Hodzić. 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: Tanjug

Link: http://www.tanjug.rs

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Opštinska mafija:18 priznalo krivicu,svi na slobodi,osim dva

Od 28 uhapšenih prošle sedmice, osumnjičenih za korupciju u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, njih 18 već je priznalo krivicu i zaključilo sporazume sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije.Osumnjičeni, koji nisu priznali krivicu, mahom će se braniti sa slobode, dok je pritvor određen za bivšeg predsednika opštine Prijepolje D.Z. i člana Komisije za dodelu budzetskih sredstava u sportu M.M. iz Prijepolja.D. Z. se tereti za krivična dela zloupotrebu službenog položaja i trgovina uticajem, a M. M. samo za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, navodi se u informaciji kraljevačkog tužilaštva dostavljenoj Tanjugu.Što se tiče ostalih uhapšenih, u tužilaštvu ukazuju da je nakon ispitivanja svedoka i saslušanja osumnjičenih, njima ukinuto zadržavanje, imajući u vidu da više nisu postojali zakonski osnovi za pritvor.Tužilaštvo nije navelo kazne na koje su pristali okrivljeni koji su priznali krivicu, ali u svakom slučaju sporazume koje su yaključili sa tuyyilaštvom treba da potvrdi sud i izrekne im presude.Pod istragom ovog tužilaštva ostaje direktor Predškolske ustanove “Miša Cvijović” I.K. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i ona će se braniti sa slobode.Svi članovi Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu iz Prijepolja B. N, B. D, D. C, M. N. i N. B, zaključili su sporazum o priznanju krivičnog dela nesavestan rad u službi sa tužilaštvom u Kraljevu.Protiv N.S. iz Prijepolja, takođe člana pomenute Komisije i direktora Turističke organizacije podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navodi tužilaštvo.Devet od 10 osumnjičenih iz Arilja zaključilo je sporazume sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela, a to su bivši predsednik Opštine Arilje M.N, zbog produženog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja.Takođe, zbog istog krivičnog dela, krivicu su priznali i predsednik Mesne zajednice Kruščica, T. K, odgovorno lice u privrednom društvu iz Arilja J. M, načelnik Opštinske uprave Opštine Arilje G.P. i njegov zamenik R.N.V.Predsednik FK "Budućnost" iz Arilja M.S. priznao je krivicu i nagodio se sa tužilaštvom za produženo krivično dela pranje novca.Zamenik predsednika Opštine Arilje B. V. zaključio je sporazum o priznanju krivičnog dela sa tužilaštvom zbog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave, a vlasnik preduzetničke radnje iz Arilja Ž.R. zbog produženog krivičnog dela pranje novca.Zaposleni u Odeljenju za budžet i finansije opštine Arilje B.M, po inicijativi tužilaštva uveden je u predmet kao osumnjičeni zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i nakon što je saslušan, zaključio je sporazum o priznanju krivičnog, precizira se u informaciji kraljevačkog tužilaštva.Protiv bivšeg predsednika opštine Arilje Z.T. podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i produženog krivičnog dela trgovina uticajem, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano.Tužilaštvo je takođe ukazalo na osumjičene koji će se braniti sa slobode i nisu priznali krivicu.To su: zaposleni u Gradskoj upravi Grada Novog Pazara D. M. koji se tereti za četiri krivična dela trgovina uticajem, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara E. Š, osumnjičen za dva krivična dela trgovina uticajem, kao i direktor JP "Zavod za urbanizam" Novi Pazar S. LJ. osumnjičen za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja.Takođe, osumnjičeni su i Pazarci A. S, I.A. i V.E. zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, a za isto delo se tereti i P. N. iz Subotice.K. I. iz Novog Sada priznao je krivicu i zaključio sporazum sa tužilaštvom zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, kao i N. I. iz Kruševca.Direktor JKP ,,Gradska čistoca” Novi Pazar O.E. zaključio je sporazum sa tužilaštvom o priznanju zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a isto je učnio i E. D. iz Kragujevca zbog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju.Protiv M. D. iz Novog Sada podneta je krivicna prijava u redovnom postupku zbog krivicnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navelo je tužilaštvo..Od ukupnog broja okrivljenih, njih 28 je bilo uhpašeno krajem prošle sedmice zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela kojima su oštetili budžet Srbije za više miliona dinara.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://www.glaszapadnesrbije.rs/816765/Gori-deponija-Stanjevine-Hodzic-Zadnji-je-cas-da-se-jednom-zauvek-zatvori-i-sanira/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Gori deponija Stanjevine, Hodžić: Zadnji je čas da se jednom zauvek zatvori i sanira

Prijepolje - Požar na deponiji Stanjevine koji tinja od sinoć trenutno je pod kontrolom,16.11.2020 11:21 | 0 komentar(a)a na terenu se nalaze ekipe JKP "Lim" koje natapanjem vodom onemogućavaju da se razvije plamen. Do požara je došlo samozapaljenjem, što je uobičajeno, s obzirom na količinu otpada i gasove koji se oslobađaju, kazao je za Glas zapadne Srbije komandir vatrogasno - spasilačke jedinice u Prijepolju Vujadin Kovačević. "Ekipa vatrogasaca je cele noći dežurala, danas su tu ljudi iz kominalnog preduzeća, s obzirom da nema otvorenog plamena najbolje rešenje je zatrpavanje šutom i zemljom. Sada se sa deponije razvija gust dim", kazao je Kovačević. Prema rečima zamenika predsednika opštine Prijepolje Esada Hodžića, ovakvi požari su posledica dugogodišnjeg odlaganja otpada na neprimeren način i na žalost uvek nakon dužeg sušnog perioda dođe do ovakvih incidenata koji ugrožavaju zdravlje ljudi, ali utiču i na opšte zagađenje. foto: GZS "Ovo je ko zna koji požar po redu i zaista je krajnji čas da se tome stane u kraj. Odluka o najskorijem zatvaranju deponije, koliko već u petak, sigurno je jedna od najvažnijih za sve građane Prijepolja", kazao je Hodžić i dodao da bez podrške države ovako nešto ne bi bilo moguće sprovesti u delo. On je istakao da je prvi korak u rešavanju ovog problema izgradnja transfer stanice Banjica, koja će se graditi sredstvima opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, a da i država će imati svoj udeo. "Sada smo u fazi potpisivanja sporazuma o finansiranju izgradnje, a potom slede rapisivanja javnih nabavki", kazao je Hodžić.     Glas zapadne Srbije                  

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: glaszapadnesrbije.rs

Link: http://www.glaszapadnesrbije.rs/930015/SNS-Gornji-Milanovac---Pravda-je-spora,-ali-dostizna-i-svi-moraju-da-odgovaraju-za-svoj-rad/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: SNS Gornji Milanovac - Pravda je spora, ali dostižna i svi moraju da odgovaraju za svoj rad

Gornji Milanovac -  OO SNS U Gornjem Milanovcu izdao je saopštenje u kojem se pita zbog čega se Milisav Mirković nije oglasio povodom16.11.2020 11:35 | 0 komentar(a)hapšenja bivše načelnice OU Gornji Milanovac koja je druga na listi GG " Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac". Saopštenje prenosimo u celosti. " OO Srpske napredne stranke Gornji Milanovac pita zašto se Milisav Mirković nije oglasio povodom hapšenja bivše načelnice OU Gornji Milanovac i druge na listi GG " Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac"? Više puta smo ukazivali na nezakonitosti i nepravilnosti u radu koje je tadašnje rukovodstvo na čelu sa Milisavom Mirkovićem i pomenutom načelnicom vršilo tokom svog mandata. Pitamo se da li je to "poštenje" sa kojim su izašli pred glasače i pokušali da oslobode i spasu opštinu Gornji Milanovac ili obmana naših sugrađana kako bi se ponovo vratili na vlast i nastavili sa takvim radom. Ono što nas zanima da li ta optužnica obuhvata i nezakonite radove na Domu kulture, probijanje aproprijacija u budžetu opštine na osnovu privremenih situacija, davanje avansa za nepostojeće radove u Buljaricama, davanje 42 miliona dinara bez javnih nabavki, plaćanje višemilionskih izgubljenih sudskih postupaka, kršenje Uredbe o maksimalnom broju zaposlenih, dovođenje ustanova Doma zdravlja i Apoteke u blokadu, protivzakonito deljenje budžetskih sredstava na telefonskim sednicama Opštinskog veća, omogućavanje svojim partijskim drugovima da vrše više plaćenih funkcija, planiranje trase pristupne saobraćajnice preko imanja svojih saboraca sa liste "Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac", budžetiranje sredstava za udruženje građana na pozicijama namenjenim za ustanove, protivzakonito plaćanje za socijalne usluge bez licence, davanje sredstava namenjenih za socijalu iz opštinskih fioka u kešu kako bi se direktno uticalo na izbornu volju građana, prekrajanje izborne volje građana, mobing zaposlenih i još mnogih nepravilnosti na koje smo više puta ukazivali građanima i nadležnim državnim organima. Pravda je spora ali dostižna i svi moraju da odgovaraju za svoj rad. Podržavamo napore predsednika Aleksandra Vučića da se obračuna sa organizovanim kriminalom i da svako ko je kršio zakon bez obzira na partijsku pripadnost mora odgovarati pred nadležnim državnim organima", navodi se u saopštenju OO SNS u Gornjem Milanovcu.         GZS  

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/hronika/936156/osumnjiceni-korupciju-opstinama-18-priznalo-krivicu-svi-slobodi-osim-dvojice

Autori: @Novostionline

Teme: Javne nabavke

Naslov: OSUMNjIČENI ZA KORUPCIJU U OPŠTINAMA: 18 priznalo krivicu, svi na slobodi, osim dvojice

OD 28 uhapšenih prošle sedmice, osumnjičenih za korupciju u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, njih 18 već je priznalo krivicu i zaključilo sporazume sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije.Osumnjičeni, koji nisu priznali krivicu, mahom će se braniti sa slobode, dok je pritvor određen za bivšeg predsednika opštine Prijepolje D.Z. i člana Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu M.M. iz Prijepolja. D. Z. se tereti za krivična dela zloupotrebu službenog položaja i trgovina uticajem, a M. M. samo za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, navodi se u informaciji kraljevačkog tužilaštva. Što se tiče ostalih uhapšenih, u tužilaštvu ukazuju da je nakon ispitivanja svedoka i saslušanja osumnjičenih, njima ukinuto zadržavanje, imajući u vidu da više nisu postojali zakonski osnovi za pritvor. Tužilaštvo nije navelo kazne na koje su pristali okrivljeni koji su priznali krivicu, ali u svakom slučaju sporazume koje su yaključili sa tuyyilaštvom treba da potvrdi sud i izrekne im presude. Pod istragom ovog tužilaštva ostaje direktor Predškolske ustanove ?Miša Cvijović? I.K. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i ona će se braniti sa slobode. Svi članovi Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu iz Prijepolja B. N, B. D, D. C, M. N. i N. B, zaključili su sporazum o priznanju krivičnog dela nesavestan rad u službi sa tužilaštvom u Kraljevu. Protiv N.S. iz Prijepolja, takođe člana pomenute Komisije i direktora Turističke organizacije podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navodi tužilaštvo. Devet od 10 osumnjičenih iz Arilja zaključilo je sporazume sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela, a to su bivši predsednik Opštine Arilje M.N, zbog produženog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja. Takođe, zbog istog krivičnog dela, krivicu su priznali i predsednik Mesne zajednice Kruščica, T. K, odgovorno lice u privrednom društvu iz Arilja J. M, načelnik Opštinske uprave Opštine Arilje G.P. i njegov zamenik R.N.V. Predsednik FK "Budućnost" iz Arilja M.S. priznao je krivicu i nagodio se sa tužilaštvom za produženo krivično dela pranje novca. Zamenik predsednika Opštine Arilje B. V. zaključio je sporazum o priznanju krivičnog dela sa tužilaštvom zbog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave, a vlasnik preduzetničke radnje iz Arilja Ž.R. zbog produženog krivičnog dela pranje novca. Zaposleni u Odeljenju za budžet i finansije opštine Arilje B.M, po inicijativi tužilaštva uveden je u predmet kao osumnjičeni zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i nakon što je saslušan, zaključio je sporazum o priznanju krivičnog, precizira se u informaciji kraljevačkog tužilaštva. Protiv bivšeg predsednika opštine Arilje Z.T. podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i produženog krivičnog dela trgovina uticajem, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano. Tužilaštvo je takođe ukazalo na osumjičene koji će se braniti sa slobode i nisu priznali krivicu. To su: zaposleni u Gradskoj upravi Grada Novog Pazara D. M. koji se tereti za četiri krivična dela trgovina uticajem, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara E. Š, osumnjičen za dva krivična dela trgovina uticajem, kao i direktor JP "Zavod za urbanizam" Novi Pazar S. LJ. osumnjičen za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja. Takođe, osumnjičeni su i Pazarci A. S, I.A. i V.E. zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, a za isto delo se tereti i P. N. iz Subotice. K. I. iz Novog Sada priznao je krivicu i zaključio sporazum sa tužilaštvom zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, kao i N. I. iz Kruševca. Direktor JKP ,,Gradska čistoca? Novi Pazar O.E. zaključio je sporazum sa tužilaštvom o priznanju zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a isto je učnio i E. D. iz Kragujevca zbog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Protiv M. D. iz Novog Sada podneta je krivicna prijava u redovnom postupku zbog krivicnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navelo je tužilaštvo.. Od ukupnog broja okrivljenih, njih 28 je bilo uhpašeno krajem prošle sedmice zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela kojima su oštetili budžet Srbije za više miliona dinara. Pratite nas i putem iOS i android aplikacije 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=11&dd=16&nav_category=12&nav_id=1764783

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Opštinska mafija: 18 priznalo krivicu, svi na slobodi, osim dva - Info

Od 28 uhapšenih prošle sedmice, osumnjičenih za korupciju u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, njih 18 već je priznalo krivicu.Oni su i zaključili sporazume sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije. Osumnjičeni, koji nisu priznali krivicu, mahom će se braniti sa slobode, dok je pritvor određen za bivšeg predsednika opštine Prijepolje D.Z. i člana Komisije za dodelu budzetskih sredstava u sportu M.M. iz Prijepolja. D. Z. se tereti za krivična dela zloupotrebu službenog položaja i trgovina uticajem, a M. M. samo za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, navodi se u informaciji kraljevačkog tužilaštva dostavljenoj Tanjugu. Što se tiče ostalih uhapšenih, u tužilaštvu ukazuju da je nakon ispitivanja svedoka i saslušanja osumnjičenih, njima ukinuto zadržavanje, imajući u vidu da više nisu postojali zakonski osnovi za pritvor. Tužilaštvo nije navelo kazne na koje su pristali okrivljeni koji su priznali krivicu, ali u svakom slučaju sporazume koje su zaključili sa tužilaštvom treba da potvrdi sud i izrekne im presude. Pod istragom ovog tužilaštva ostaje direktor Predškolske ustanove "Miša Cvijović" I.K. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i ona će se braniti sa slobode. Svi članovi Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu iz Prijepolja B. N, B. D, D. C, M. N. i N. B, zaključili su sporazum o priznanju krivičnog dela nesavestan rad u službi sa tužilaštvom u Kraljevu. Protiv N.S. iz Prijepolja, takođe člana pomenute Komisije i direktora Turističke organizacije podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navodi tužilaštvo. Devet od 10 osumnjičenih iz Arilja zaključilo je sporazume sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela, a to su bivši predsednik Opštine Arilje M.N, zbog produženog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja. Takođe, zbog istog krivičnog dela, krivicu su priznali i predsednik Mesne zajednice Kruščica, T. K, odgovorno lice u privrednom društvu iz Arilja J. M, načelnik Opštinske uprave Opštine Arilje G.P. i njegov zamenik R.N.V. Predsednik FK "Budućnost" iz Arilja M.S. priznao je krivicu i nagodio se sa tužilaštvom za produženo krivično dela pranje novca. Zamenik predsednika Opštine Arilje B. V. zaključio je sporazum o priznanju krivičnog dela sa tužilaštvom zbog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave, a vlasnik preduzetničke radnje iz Arilja Ž.R. zbog produženog krivičnog dela pranje novca. Zaposleni u Odeljenju za budžet i finansije opštine Arilje B.M, po inicijativi tužilaštva uveden je u predmet kao osumnjičeni zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i nakon što je saslušan, zaključio je sporazum o priznanju krivičnog, precizira se u informaciji kraljevačkog tužilaštva. Protiv bivšeg predsednika opštine Arilje Z.T. podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i produženog krivičnog dela trgovina uticajem, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano. Tužilaštvo je takođe ukazalo na osumjičene koji će se braniti sa slobode i nisu priznali krivicu. To su: zaposleni u Gradskoj upravi Grada Novog Pazara D. M. koji se tereti za četiri krivična dela trgovina uticajem, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara E. Š, osumnjičen za dva krivična dela trgovina uticajem, kao i direktor JP "Zavod za urbanizam" Novi Pazar S. LJ. osumnjičen za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja. Takođe, osumnjičeni su i Pazarci A. S, I.A. i V.E. zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, a za isto delo se tereti i P. N. iz Subotice. K. I. iz Novog Sada priznao je krivicu i zaključio sporazum sa tužilaštvom zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, kao i N. I. iz Kruševca. Direktor JKP "Gradska čistoca" Novi Pazar O.E. zaključio je sporazum sa tužilaštvom o priznanju zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a isto je učnio i E. D. iz Kragujevca zbog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Protiv M. D. iz Novog Sada podneta je krivicna prijava u redovnom postupku zbog krivicnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navelo je tužilaštvo.. Od ukupnog broja okrivljenih, njih 28 je bilo uhpašeno krajem prošle sedmice zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela kojima su oštetili budžet Srbije za više miliona dinara. 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_lat/hronika/opstinska-mafija-18-priznalo-krivicu-svi-na-slobodi-osim-dvojice_1179379.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Opštinska mafija: 18 priznalo krivicu, svi na slobodi, osim dvojice

Od 28 uhapšenih prošle sedmice, osumnjičenih za korupciju u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, njih 18 već je priznalo krivicu i zaključilo sporazume sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog...KRALJEVO - Od 28 uhapšenih prošle sedmice, osumnjičenih za korupciju u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, njih 18 već je priznalo krivicu i zaključilo sporazume sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije.Osumnjičeni, koji nisu priznali krivicu, mahom će se braniti sa slobode, dok je pritvor određen za bivšeg predsednika opštine Prijepolje D.Z. i člana Komisije za dodelu budzetskih sredstava u sportu M.M. iz Prijepolja. D. Z. se tereti za krivična dela zloupotrebu službenog položaja i trgovina uticajem, a M. M. samo za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, navodi se u informaciji kraljevačkog tužilaštva dostavljenoj Tanjugu. Što se tiče ostalih uhapšenih, u tužilaštvu ukazuju da je nakon ispitivanja svedoka i saslušanja osumnjičenih, njima ukinuto zadržavanje, imajući u vidu da više nisu postojali zakonski osnovi za pritvor. Tužilaštvo nije navelo kazne na koje su pristali okrivljeni koji su priznali krivicu, ali u svakom slučaju sporazume koje su yaključili sa tuyyilaštvom treba da potvrdi sud i izrekne im presude. Pod istragom ovog tužilaštva ostaje direktor Predškolske ustanove "Miša Cvijović" I.K. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i ona će se braniti sa slobode. Svi članovi Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu iz Prijepolja B. N, B. D, D. C, M. N. i N. B, zaključili su sporazum o priznanju krivičnog dela nesavestan rad u službi sa tužilaštvom u Kraljevu. Protiv N.S. iz Prijepolja, takođe člana pomenute Komisije i direktora Turističke organizacije podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navodi tužilaštvo. Devet od 10 osumnjičenih iz Arilja zaključilo je sporazume sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela, a to su bivši predsednik Opštine Arilje M.N, zbog produženog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja. Takođe, zbog istog krivičnog dela, krivicu su priznali i predsednik Mesne zajednice Kruščica, T. K, odgovorno lice u privrednom društvu iz Arilja J. M, načelnik Opštinske uprave Opštine Arilje G.P. i njegov zamenik R.N.V. Predsednik FK "Budućnost" iz Arilja M.S. priznao je krivicu i nagodio se sa tužilaštvom za produženo krivično dela pranje novca. Zamenik predsednika Opštine Arilje B. V. zaključio je sporazum o priznanju krivičnog dela sa tužilaštvom zbog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave, a vlasnik preduzetničke radnje iz Arilja Ž.R. zbog produženog krivičnog dela pranje novca. Zaposleni u Odeljenju za budžet i finansije opštine Arilje B.M, po inicijativi tužilaštva uveden je u predmet kao osumnjičeni zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i nakon što je saslušan, zaključio je sporazum o priznanju krivičnog, precizira se u informaciji kraljevačkog tužilaštva. Protiv bivšeg predsednika opštine Arilje Z.T. podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i produženog krivičnog dela trgovina uticajem, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano. Tužilaštvo je takođe ukazalo na osumjičene koji će se braniti sa slobode i nisu priznali krivicu. To su: zaposleni u Gradskoj upravi Grada Novog Pazara D. M. koji se tereti za četiri krivična dela trgovina uticajem, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara E. Š, osumnjičen za dva krivična dela trgovina uticajem, kao i direktor JP "Zavod za urbanizam" Novi Pazar S. LJ. osumnjičen za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja. Takođe, osumnjičeni su i Pazarci A. S, I.A. i V.E. zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, a za isto delo se tereti i P. N. iz Subotice. K. I. iz Novog Sada priznao je krivicu i zaključio sporazum sa tužilaštvom zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, kao i N. I. iz Kruševca. Direktor JKP ,,Gradska čistoca" Novi Pazar O.E. zaključio je sporazum sa tužilaštvom o priznanju zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a isto je učnio i E. D. iz Kragujevca zbog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Protiv M. D. iz Novog Sada podneta je krivicna prijava u redovnom postupku zbog krivicnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navelo je tužilaštvo.. Od ukupnog broja okrivljenih, njih 28 je bilo uhpašeno krajem prošle sedmice zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela kojima su oštetili budžet Srbije za više miliona dinara.   

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/hronika/3263564-jedan-od-uhapsenih-bivsih-predsednika-opstina-priznao-krivicu-drugi-ne-progovorilo-18-privedenih

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Jedan od uhapšenih bivših predsednika opština priznao krivicu, drugi ne: Progovorilo 18 privedenih

Većina se brani sa slobode 16/11/20 |  12:58Uhapšeni presednici opština/ Printskrin: Youtube/Lokal Info, Televizija ForumOd 28 uhapšenih prošle sedmice, osumnjičenih za korupciju u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, njih 18 već je priznalo krivicu i zaključilo sporazume sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije.Osumnjičeni, koji nisu priznali krivicu, mahom će se braniti sa slobode, dok je pritvor određen za bivšeg predsednika opštine Prijepolje Dragoljub Zindovič. i člana Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu M.M. iz Prijepolja.D. Z. se tereti za krivična dela zloupotrebu službenog položaja i trgovina uticajem, a M. M. samo za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, navodi se u informaciji kraljevačkog tužilaštva dostavljenoj Tanjugu.Što se tiče ostalih uhapšenih, u tužilaštvu ukazuju da je nakon ispitivanja svedoka i saslušanja osumnjičenih, njima ukinuto zadržavanje, imajući u vidu da više nisu postojali zakonski osnovi za pritvor.Tužilaštvo nije navelo kazne na koje su pristali okrivljeni koji su priznali krivicu, ali u svakom slučaju sporazume koje su zaključili sa tužilaštvom treba da potvrdi sud i izrekne im presude.Pod istragom ovog tužilaštva ostaje direktor Predškolske ustanove "Miša Cvijović" I.K. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i ona će se braniti sa slobode.Svi članovi Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu iz Prijepolja B. N, B. D, D. C, M. N. i N. B, zaključili su sporazum o priznanju krivičnog dela nesavestan rad u službi sa tužilaštvom u Kraljevu.Protiv N.S. iz Prijepolja, takođe člana pomenute Komisije i direktora Turističke organizacije podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navodi tužilaštvo.Devet od 10 osumnjičenih iz Arilja zaključilo je sporazume sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela, a to su bivši predsednik Opštine Arilje Miloš Nedeljković, zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.Takođe, zbog istog krivičnog dela, krivicu su priznali i predsednik Mesne zajednice Kruščica, T. K, odgovorno lice u privrednom društvu iz Arilja J. M, načelnik Opštinske uprave Opštine Arilje G.P. i njegov zamenik R.N.V.Predsednik FK "Budućnost" iz Arilja M.S. priznao je krivicu i nagodio se sa tužilaštvom za produženo krivično dela pranje novca.Zamenik predsednika Opštine Arilje B. V. zaključio je sporazum o priznanju krivičnog dela sa tužilaštvom zbog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave, a vlasnik preduzetničke radnje iz Arilja Ž.R. zbog produženog krivičnog dela pranje novca.Zaposleni u Odeljenju za budžet i finansije opštine Arilje B.M, po inicijativi tužilaštva uveden je u predmet kao osumnjičeni zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i nakon što je saslušan, zaključio je sporazum o priznanju krivičnog, precizira se u informaciji kraljevačkog tužilaštva.Protiv bivšeg predsednika opštine Arilje Z.T. podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i produženog krivičnog dela trgovina uticajem, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano.Tužilaštvo je takođe ukazalo na osumjičene koji će se braniti sa slobode i nisu priznali krivicu.To su: zaposleni u Gradskoj upravi Grada Novog Pazara D. M. koji se tereti za četiri krivična dela trgovina uticajem, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara E. Š, osumnjičen za dva krivična dela trgovina uticajem, kao i direktor JP "Zavod za urbanizam" Novi Pazar S. LJ. osumnjičen za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja.Takođe, osumnjičeni su i Pazarci A. S, I.A. i V.E. zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, a za isto delo se tereti i P. N. iz Subotice.K. I. iz Novog Sada priznao je krivicu i zaključio sporazum sa tužilaštvom zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, kao i N. I. iz Kruševca.Direktor JKP ,,Gradska čistoca" Novi Pazar O.E. zaključio je sporazum sa tužilaštvom o priznanju zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a isto je učnio i E. D. iz Kragujevca zbog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju.Protiv M. D. iz Novog Sada podneta je krivicna prijava u redovnom postupku zbog krivicnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navelo je tužilaštvo..Od ukupnog broja okrivljenih, njih 28 je bilo uhpašeno krajem prošle sedmice zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela kojima su oštetili budžet Srbije za više miliona dinara.(Telegraf.rs)Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.                         

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/vesti/hronika/od-28-uhapsenih-za-korupciju-18-priznalo-krivicu/

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Od 28 uhapšenih za korupciju, 18 priznalo krivicu - NOVA portal

Od 28 uhapšenih prošle sedmice, osumnjičenih za korupciju u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, njih 18 već je priznalo krivicu i zaključilo sporazume sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije. Osumnjičeni, koji nisu priznali krivicu, mahom će se braniti sa slobode, dok je pritvor određen za bivšeg predsednika opštine Prijepolje D.Z. i člana Komisije za dodelu budzetskih sredstava u sportu M.M. iz Prijepolja. D. Z. se tereti za krivična dela zloupotrebu službenog položaja i trgovina uticajem, a M. M. samo za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, navodi se u informaciji kraljevačkog tužilaštva dostavljenoj Tanjugu. Što se tiče ostalih uhapšenih, u tužilaštvu ukazuju da je nakon ispitivanja svedoka i saslušanja osumnjičenih, njima ukinuto zadržavanje, imajući u vidu da više nisu postojali zakonski osnovi za pritvor. Tužilaštvo nije navelo kazne na koje su pristali okrivljeni koji su priznali krivicu, ali u svakom slučaju sporazume koje su yaključili sa tuyyilaštvom treba da potvrdi sud i izrekne im presude. Pod istragom ovog tužilaštva ostaje direktor Predškolske ustanove "Miša Cvijović" I.K. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i ona će se braniti sa slobode. Svi članovi Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu iz Prijepolja B. N, B. D, D. C, M. N. i N. B, zaključili su sporazum o priznanju krivičnog dela nesavestan rad u službi sa tužilaštvom u Kraljevu. Protiv N.S. iz Prijepolja, takođe člana pomenute Komisije i direktora Turističke organizacije podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navodi tužilaštvo. Devet od 10 osumnjičenih iz Arilja zaključilo je sporazume sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela, a to su bivši predsednik Opštine Arilje M.N, zbog produženog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja. Takođe, zbog istog krivičnog dela, krivicu su priznali i predsednik Mesne zajednice Kruščica, T. K, odgovorno lice u privrednom društvu iz Arilja J. M, načelnik Opštinske uprave Opštine Arilje G.P. i njegov zamenik R.N.V. Predsednik FK "Budućnost" iz Arilja M.S. priznao je krivicu i nagodio se sa tužilaštvom za produženo krivično dela pranje novca. Zamenik predsednika Opštine Arilje B. V. zaključio je sporazum o priznanju krivičnog dela sa tužilaštvom zbog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave, a vlasnik preduzetničke radnje iz Arilja Ž.R. zbog produženog krivičnog dela pranje novca. Zaposleni u Odeljenju za budžet i finansije opštine Arilje B.M, po inicijativi tužilaštva uveden je u predmet kao osumnjičeni zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i nakon što je saslušan, zaključio je sporazum o priznanju krivičnog, precizira se u informaciji kraljevačkog tužilaštva. Protiv bivšeg predsednika opštine Arilje Z.T. podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i produženog krivičnog dela trgovina uticajem, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano. Tužilaštvo je takođe ukazalo na osumjičene koji će se braniti sa slobode i nisu priznali krivicu. To su: zaposleni u Gradskoj upravi Grada Novog Pazara D. M. koji se tereti za četiri krivična dela trgovina uticajem, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara E. Š, osumnjičen za dva krivična dela trgovina uticajem, kao i direktor JP "Zavod za urbanizam" Novi Pazar S. LJ. osumnjičen za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja. Takođe, osumnjičeni su i Pazarci A. S, I.A. i V.E. zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, a za isto delo se tereti i P. N. iz Subotice. K. I. iz Novog Sada priznao je krivicu i zaključio sporazum sa tužilaštvom zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, kao i N. I. iz Kruševca. Direktor JKP ,,Gradska čistoca" Novi Pazar O.E. zaključio je sporazum sa tužilaštvom o priznanju zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a isto je učnio i E. D. iz Kragujevca zbog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Protiv M. D. iz Novog Sada podneta je krivicna prijava u redovnom postupku zbog krivicnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navelo je tužilaštvo. Od ukupnog broja okrivljenih, njih 28 je bilo uhpašeno krajem prošle sedmice zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela kojima su oštetili budžet Srbije za više miliona dinara. *** Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: informer.rs

Link: https://informer.rs/hronika/vesti/564036/pozar-vatrogasci-noc-dim-deponija

Autori: Rina

Teme: Javne nabavke

Naslov: POŽAR NA DEPONIJI STANJEVINE! Vatrogasci dežurali celu noć, gust dim širi se obalom Lima!

Rina 13:20 16. 11. 2020.Požar na deponiji Stanjevine koji tinja od sinoć trenutno je pod kontrolom, a na terenu se nalaze ekipe JKP "Lim" koje natapanjem vodom onemogućavaju da se razvije plamen- Do požara je došlo samozapaljenjem, što je uobičajeno, s obzirom na količinu otpada i gasove koji se oslobađaju. Ekipa vatrogasaca je cele noći dežurala, danas su tu ljudi iz komunalnog preduzeća, s obzirom da nema otvorenog plamena najbolje rešenje je zatrpavanje šutom i zemljom. Sada se sa deponije razvija gust dim - rekao je za RINU komandir vatrogasno - spasilačke jedinice u Prijepolju Vujadin Kovačević.Prema rečima zamenika predsednika opštine Prijepolje Esada Hodžića, ovakvi požari su posledica dugogodišnjeg odlaganja otpada na neprimeren način i na žalost uvek nakon dužeg sušnog perioda dođe do ovakvih incidenata koji ugrožavaju zdravlje ljudi, ali utiču i na opšte zagađenje.RINA- Ovo je ko zna koji požar po redu i zaista je krajnji čas da se tome stane u kraj. Odluka o najskorijem zatvaranju deponije, koliko već u petak, sigurno je jedna od najvažnijih za sve građane Prijepolja - kazao je Hodžić i dodao da bez podrške države ovako nešto ne bi bilo moguće sprovesti u delo.On je istakao da je prvi korak u rešavanju ovog problema izgradnja transfer stanice Banjica, koja će se graditi sredstvima opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, a da će i država imati svoj udeo.- Sada smo u fazi potpisivanja sporazuma o finansiranju izgradnje, a potom slede rapisivanja javnih nabavki - kazao je Hodžić.RINARINA          

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/crna-hronika/3568515/uhapseni-opstinari-priznali-mahinacije-18-osumnjicenih-se-vec-nagodilo-sa-tuzilastvom-jos-dvojica-u-pritvoru

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: UHAPŠENI OPŠTINARI PRIZNALI MAHINACIJE: 18 osumnjičenih se već nagodilo sa tužilaštvom, još dvojica u pritvoru

Od 28 uhapšenih prošle sedmice, osumnjičenih za korupciju u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, njih 18 već je priznalo krivicu i zaključilo sporazume sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije.Osumnjičeni, ...Od 28 uhapšenih prošle sedmice, osumnjičenih za korupciju u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, njih 18 već je priznalo krivicu i zaključilo sporazume sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije. Osumnjičeni, koji nisu priznali krivicu, mahom će se braniti sa slobode dok je pritvor određen za bivšeg predsednika opštine Prijepolje D.Z. i člana Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu M.M. iz Prijepolja. D.Z. se tereti za krivična dela zloupotrebu službenog položaja i trgovina uticajem, a M.M. samo za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju. Što se tiče ostalih uhapšenih, u tužilaštvu ukazuju da je nakon ispitivanja svedoka i saslušanja osumnjičenih, njima ukinuto zadržavanje, imajući u vidu da više nisu postojali zakonski osnovi za pritvor. Tužilaštvo nije navelo kazne na koje su pristali okrivljeni koji su priznali krivicu, ali u svakom slučaju sporazume koje su zaključili sa tužilaštvom treba da potvrdi sud i izrekne im presude. Pod istragom tužilaštva ostaje direktor Predškolske ustanove "Miša Cvijović" I.K. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i ona će se braniti sa slobode. Svi članovi Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu iz Prijepolja B.N, B.D, D.C, M.N. i N.B, zaključili su sporazum o priznanju krivičnog dela nesavestan rad u službi sa tužilaštvom u Kraljevu. Protiv N.S. iz Prijepolja, takođe člana pomenute Komisije i direktora Turističke organizacije podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navodi tužilaštvo. Devet od 10 osumnjičenih iz Arilja zaključilo je sporazume sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela, a među njima je i bivši predsednik opštine M.N zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja. Takođe, zbog istog krivičnog dela, krivicu su priznali i predsednik Mesne zajednice Kruščica T.K, zatim odgovorno lice u privrednom društvu iz Arilja J.M, načelnik Opštinske uprave G.P. i njegov zamenik R.N.V. Predsednik FK "Budućnost" iz Arilja M.S. priznao je krivicu i nagodio se sa tužilaštvom za produženo krivično dela pranje novca. Zamenik predsednika Opštine Arilje B.V. zaključio je sporazum o priznanju krivičnog dela sa tužilaštvom zbog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave, a vlasnik preduzetničke radnje iz Arilja Ž.R. zbog produženog krivičnog dela pranje novca. Zaposleni u Odeljenju za budžet i finansije opštine Arilje B.M po inicijativi tužilaštva uveden je u predmet kao osumnjičeni zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i nakon što je saslušan zaključio je sporazum o priznanju, precizira se u informaciji kraljevačkog tužilaštva. Protiv bivšeg predsednika opštine Arilje Z.T. podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i produženog krivičnog dela trgovina uticajem, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano. Tužilaštvo je takođe ukazalo na osumnjičene koji će se braniti sa slobode i nisu priznali krivicu. To su zaposleni u Gradskoj upravi Grada Novog Pazara D.M. koji se tereti za četiri krivična dela trgovina uticajem, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara E.Š, osumnjičen za dva krivična dela trgovina uticajem i direktor JP "Zavod za urbanizam" Novi Pazar S.LJ. koji je osumnjičen za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja. Takođe, osumnjičeni su i Pazarci A.S, I.A. i V.E. zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, a za isto delo se tereti i P. N. iz Subotice. K.I. iz Novog Sada priznao je krivicu i zaključio sporazum sa tužilaštvom zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, kao i N.I. iz Kruševca. Direktor JKP "Gradska čistoća" Novi Pazar O.E. zaključio je sporazum sa tužilaštvom o priznanju zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a isto je učnio i E.D. iz Kragujevca zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Protiv M.D. iz Novog Sada podneta je krivična prijava u redovnom postupku zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navelo je tužilaštvo.. Od ukupnog broja okrivljenih njih 28 je bilo uhapšeno krajem prošle sedmice zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela kojima su oštetili budžet Srbije za više miliona dinara. (Kurir.rs/Tanjug) 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: dnevnik.rs

Link: https://www.dnevnik.rs/index.php/hronika/opstinska-mafija-18-priznalo-krivicu-svi-na-slobodi-osim-dva-16-11-2020

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: OPŠTINSKA MAFIJA 18 priznalo krivicu, svi na slobodi osim dva

Naslovna strana Hronika 16.11.2020 • 13:21 13:22Izvor: TanjugKRALJEVO: Od 28 uhapšenih prošle sedmice, osumnjičenih za korupciju u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, njih 18 već je priznalo krivicu i zaključilo sporazume sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije.Foto: FreeimagesOsumnjičeni, koji nisu priznali krivicu, mahom će se braniti sa slobode, dok je pritvor određen za bivšeg predsednika opštine Prijepolje D.Z. i člana Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu M.M. iz Prijepolja.D. Z. se tereti za krivična dela zloupotrebu službenog položaja i trgovina uticajem, a M. M. samo za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, navodi se u informaciji kraljevačkog tužilaštva dostavljenoj Tanjugu.Što se tiče ostalih uhapšenih, u tužilaštvu ukazuju da je nakon ispitivanja svedoka i saslušanja osumnjičenih, njima ukinuto zadržavanje, imajući u vidu da više nisu postojali zakonski osnovi za pritvor.Tužilaštvo nije navelo kazne na koje su pristali okrivljeni koji su priznali krivicu, ali u svakom slučaju sporazume koje su yaključili sa tuyyilaštvom treba da potvrdi sud i izrekne im presude.Pod istragom ovog tužilaštva ostaje direktor Predškolske ustanove "Miša Cvijović" I.K. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i ona će se braniti sa slobode.Svi članovi Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu iz Prijepolja B. N, B. D, D. C, M. N. i N. B, zaključili su sporazum o priznanju krivičnog dela nesavestan rad u službi sa tužilaštvom u Kraljevu.Protiv N.S. iz Prijepolja, takođe člana pomenute Komisije i direktora Turističke organizacije podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navodi tužilaštvo.Devet od 10 osumnjičenih iz Arilja zaključilo je sporazume sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela, a to su bivši predsednik Opštine Arilje M.N, zbog produženog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja.Takođe, zbog istog krivičnog dela, krivicu su priznali i predsednik Mesne zajednice Kruščica, T. K, odgovorno lice u privrednom društvu iz Arilja J. M, načelnik Opštinske uprave Opštine Arilje G.P. i njegov zamenik R.N.V.Predsednik FK "Budućnost" iz Arilja M.S. priznao je krivicu i nagodio se sa tužilaštvom za produženo krivično dela pranje novca.Zamenik predsednika Opštine Arilje B. V. zaključio je sporazum o priznanju krivičnog dela sa tužilaštvom zbog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave, a vlasnik preduzetničke radnje iz Arilja Ž.R. zbog produženog krivičnog dela pranje novca.Zaposleni u Odeljenju za budžet i finansije opštine Arilje B.M, po inicijativi tužilaštva uveden je u predmet kao osumnjičeni zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i nakon što je saslušan, zaključio je sporazum o priznanju krivičnog, precizira se u informaciji kraljevačkog tužilaštva.Protiv bivšeg predsednika opštine Arilje Z.T. podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i produženog krivičnog dela trgovina uticajem, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano.Tužilaštvo je takođe ukazalo na osumjičene koji će se braniti sa slobode i nisu priznali krivicu.To su: zaposleni u Gradskoj upravi Grada Novog Pazara D. M. koji se tereti za četiri krivična dela trgovina uticajem, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara E. Š, osumnjičen za dva krivična dela trgovina uticajem, kao i direktor JP "Zavod za urbanizam" Novi Pazar S. LJ. osumnjičen za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja.Takođe, osumnjičeni su i Pazarci A. S, I.A. i V.E. zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, a za isto delo se tereti i P. N. iz Subotice.K. I. iz Novog Sada priznao je krivicu i zaključio sporazum sa tužilaštvom zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, kao i N. I. iz Kruševca.Direktor JKP ,,Gradska čistoca" Novi Pazar O.E. zaključio je sporazum sa tužilaštvom o priznanju zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a isto je učnio i E. D. iz Kragujevca zbog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju.Protiv M. D. iz Novog Sada podneta je krivicna prijava u redovnom postupku zbog krivicnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navelo je tužilaštvo..Od ukupnog broja okrivljenih, njih 28 je bilo uhpašeno krajem prošle sedmice zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela kojima su oštetili budžet Srbije za više miliona dinara.16.11.2020 • 13:21 13:22                           

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: republika.rs

Link: https://www.republika.rs/hronika/hronika/242088/nagodili-tuzilastvom-uhapseni-opstinari-priznali-krivicu-njih-oslobodjeno-dvoje-pritvoru

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: NAGODILI SE SA TUŽILAŠTVOM: Uhapšeni opštinari priznali krivicu, njih 18 oslobođeno, dvoje u pritvoru

Od 28 uhapšenih prošle sedmice, osumnjičenih za korupciju u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, njih 18 već je priznalo krivicu i zaključilo sporazume sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije.Osumnjičeni, koji nisu priznali krivicu, mahom će se braniti sa slobode dok je pritvor određen za bivšeg predsednika opštine Prijepolje D.Z. i člana Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu M.M. iz Prijepolja. D.Z. se tereti za krivična dela zloupotrebu službenog položaja i trgovina uticajem, a M.M. samo za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju. Što se tiče ostalih uhapšenih, u tužilaštvu ukazuju da je nakon ispitivanja svedoka i saslušanja osumnjičenih, njima ukinuto zadržavanje, imajući u vidu da više nisu postojali zakonski osnovi za pritvor. Tužilaštvo nije navelo kazne na koje su pristali okrivljeni koji su priznali krivicu, ali u svakom slučaju sporazume koje su zaključili sa tužilaštvom treba da potvrdi sud i izrekne im presude. Pod istragom tužilaštva ostaje direktor Predškolske ustanove "Miša Cvijović" I.K. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i ona će se braniti sa slobode. Svi članovi Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu iz Prijepolja B.N, B.D, D.C, M.N. i N.B, zaključili su sporazum o priznanju krivičnog dela nesavestan rad u službi sa tužilaštvom u Kraljevu. Protiv N.S. iz Prijepolja, takođe člana pomenute Komisije i direktora Turističke organizacije podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navodi tužilaštvo. Devet od 10 osumnjičenih iz Arilja zaključilo je sporazume sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela, a među njima je i bivši predsednik opštine M.N zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja. Takođe, zbog istog krivičnog dela, krivicu su priznali i predsednik Mesne zajednice Kruščica T.K, zatim odgovorno lice u privrednom društvu iz Arilja J.M, načelnik Opštinske uprave G.P. i njegov zamenik R.N.V. Predsednik FK "Budućnost" iz Arilja M.S. priznao je krivicu i nagodio se sa tužilaštvom za produženo krivično dela pranje novca. Zamenik predsednika Opštine Arilje B.V. zaključio je sporazum o priznanju krivičnog dela sa tužilaštvom zbog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave, a vlasnik preduzetničke radnje iz Arilja Ž.R. zbog produženog krivičnog dela pranje novca. Zaposleni u Odeljenju za budžet i finansije opštine Arilje B.M po inicijativi tužilaštva uveden je u predmet kao osumnjičeni zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i nakon što je saslušan zaključio je sporazum o priznanju, precizira se u informaciji kraljevačkog tužilaštva. Protiv bivšeg predsednika opštine Arilje Z.T. podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i produženog krivičnog dela trgovina uticajem, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano. Tužilaštvo je takođe ukazalo na osumnjičene koji će se braniti sa slobode i nisu priznali krivicu. To su zaposleni u Gradskoj upravi Grada Novog Pazara D.M. koji se tereti za četiri krivična dela trgovina uticajem, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara E.Š, osumnjičen za dva krivična dela trgovina uticajem i direktor JP "Zavod za urbanizam" Novi Pazar S.LJ. koji je osumnjičen za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja. Takođe, osumnjičeni su i Pazarci A.S, I.A. i V.E. zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, a za isto delo se tereti i P. N. iz Subotice. K.I. iz Novog Sada priznao je krivicu i zaključio sporazum sa tužilaštvom zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, kao i N.I. iz Kruševca. Direktor JKP "Gradska čistoća" Novi Pazar O.E. zaključio je sporazum sa tužilaštvom o priznanju zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a isto je učnio i E.D. iz Kragujevca zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Protiv M.D. iz Novog Sada podneta je krivična prijava u redovnom postupku zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navelo je tužilaštvo.. Od ukupnog broja okrivljenih njih 28 je bilo uhapšeno krajem prošle sedmice zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela kojima su oštetili budžet Srbije za više miliona dinara. 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hronika/4152382/korupcija-opstine-krivica.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Osumnjičeni za korupciju u opštinama: 18 priznalo krivicu

Od 28 uhapšenih prošle nedelje, osumnjičenih za korupciju u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, njih 18  je priznalo krivicu i zaključilo sporazume sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta.  Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovima Od 28 uhapšenih prošle nedelje, osumnjičenih za korupciju u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, njih 18 je priznalo krivicu i zaključilo sporazume sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije.Dvadeset osam osoba uhapšeno je četvrtak zbog sumnje da su počinile više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem i zloupotreba u vezi s javnim nabavkama. Osamnaest njih priznalo je krivicu. Osumnjičeni, koji nisu priznali krivicu, mahom će se braniti sa slobode, dok je pritvor određen za bivšeg predsednika opštine Prijepolje D. Z. i člana Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu M. M. iz Prijepolja. D. Z. se tereti za krivična dela zloupotrebu službenog položaja i trgovina uticajem, a M. M. samo za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, navodi se u informaciji kraljevačkog tužilaštva dostavljenoj Tanjugu. Što se tiče ostalih uhapšenih, u tužilaštvu ukazuju da je nakon ispitivanja svedoka i saslušanja osumnjičenih, njima ukinuto zadržavanje, imajući u vidu da više nisu postojali zakonski osnovi za pritvor. Tužilaštvo nije navelo kazne na koje su pristali okrivljeni koji su priznali krivicu, ali u svakom slučaju sporazume koje su yaključili sa tužilaštvom treba da potvrdi sud i izrekne im presude. Pod istragom ovog tužilaštva ostaje direktor Predškolske ustanove "Miša Cvijović" I. K. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i ona će se braniti sa slobode. Svi članovi Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu iz Prijepolja B. N., B. D, D. C., M. N. i N. B., zaključili su sporazum o priznanju krivičnog dela nesavestan rad u službi sa tužilaštvom u Kraljevu. Protiv N. S. iz Prijepolja, takođe člana pomenute Komisije i direktora Turističke organizacije podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navodi tužilaštvo. Devet od 10 osumnjičenih iz Arilja zaključilo je sporazume sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela, a to su bivši predsednik Opštine Arilje M. N., zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja. Takođe, zbog istog krivičnog dela, krivicu su priznali i predsednik Mesne zajednice Kruščica, T. K., odgovorno lice u privrednom društvu iz Arilja J. M., načelnik Opštinske uprave Opštine Arilje G. P. i njegov zamenik R. N. V. Predsednik FK "Budućnost" iz Arilja M. S. priznao je krivicu i nagodio se sa tužilaštvom za produženo krivično dela pranje novca. Zamenik predsednika Opštine Arilje B. V. zaključio je sporazum o priznanju krivičnog dela sa tužilaštvom zbog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave, a vlasnik preduzetničke radnje iz Arilja Ž. R. zbog produženog krivičnog dela pranje novca. Zaposleni u Odeljenju za budžet i finansije opštine Arilje B. M., po inicijativi tužilaštva uveden je u predmet kao osumnjičeni zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i nakon što je saslušan, zaključio je sporazum o priznanju krivičnog, precizira se u informaciji kraljevačkog tužilaštva. Protiv bivšeg predsednika opštine Arilje Z. T. podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i produženog krivičnog dela trgovina uticajem, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano. Tužilaštvo je takođe ukazalo na osumnjičene koji će se braniti sa slobode i nisu priznali krivicu. To su: zaposleni u Gradskoj upravi Grada Novog Pazara D. M. koji se tereti za četiri krivična dela trgovina uticajem, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara E. Š., osumnjičen za dva krivična dela trgovina uticajem, kao i direktor JP "Zavod za urbanizam" Novi Pazar S. Lj. osumnjičen za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja. Takođe, osumnjičeni su i Pazarci A. S., I. A. i V. E. zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, a za isto delo se tereti i P. N. iz Subotice. K. I. iz Novog Sada priznao je krivicu i zaključio sporazum sa tužilaštvom zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, kao i N. I. iz Kruševca. Direktor JKP "Gradska čistoća" Novi Pazar O.E. zaključio je sporazum sa tužilaštvom o priznanju zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a isto je učnio i E. D. iz Kragujevca zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Protiv M. D. iz Novog Sada podneta je krivična prijava u redovnom postupku zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navelo je tužilaštvo. Od ukupnog broja okrivljenih, njih 28 je bilo uhpašeno krajem prošle sedmice zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela kojima su oštetili budžet Srbije za više miliona dinara.  

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/hronika/665131/sudjenje-korupcija-hapsenje-srbija-arilje-opstina

Autori: @espresors

Teme: Javne nabavke

Naslov: KORUPCIJA U SRPSKIM OPŠTINAMA: Od 28 uhapšenih, evo koliko njih je PRIZNALO krivicu

Od 28 uhapšenih prošle sedmice, osumnjičenih za korupciju u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, njih 18 već je priznalo krivicu i zaključilo sporazume sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije. Osumnjičeni, koji nisu priznali krivicu, mahom će se braniti sa slobode, dok je pritvor određen za bivšeg predsednika opštine Prijepolje D.Z. i člana Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu M.M. iz Prijepolja. D. Z. se tereti za krivična dela zloupotrebu službenog položaja i trgovina uticajem, a M. M. samo za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, navodi se u informaciji kraljevačkog tužilaštva. Što se tiče ostalih uhapšenih, u tužilaštvu ukazuju da je nakon ispitivanja svedoka i saslušanja osumnjičenih, njima ukinuto zadržavanje, imajući u vidu da više nisu postojali zakonski osnovi za pritvor. Tužilaštvo nije navelo kazne na koje su pristali okrivljeni koji su priznali krivicu, ali u svakom slučaju sporazume koje su yaključili sa tuyyilaštvom treba da potvrdi sud i izrekne im presude. Pod istragom ovog tužilaštva ostaje direktor Predškolske ustanove ?Miša Cvijović? I.K. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i ona će se braniti sa slobode. Svi članovi Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu iz Prijepolja B. N, B. D, D. C, M. N. i N. B, zaključili su sporazum o priznanju krivičnog dela nesavestan rad u službi sa tužilaštvom u Kraljevu. Protiv N.S. iz Prijepolja, takođe člana pomenute Komisije i direktora Turističke organizacije podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navodi tužilaštvo. Devet od 10 osumnjičenih iz Arilja zaključilo je sporazume sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela, a to su bivši predsednik Opštine Arilje M.N, zbog produženog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja. Takođe, zbog istog krivičnog dela, krivicu su priznali i predsednik Mesne zajednice Kruščica, T. K, odgovorno lice u privrednom društvu iz Arilja J. M, načelnik Opštinske uprave Opštine Arilje G.P. i njegov zamenik R.N.V. Predsednik FK "Budućnost" iz Arilja M.S. priznao je krivicu i nagodio se sa tužilaštvom za produženo krivično dela pranje novca. Zamenik predsednika Opštine Arilje B. V. zaključio je sporazum o priznanju krivičnog dela sa tužilaštvom zbog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave, a vlasnik preduzetničke radnje iz Arilja Ž.R. zbog produženog krivičnog dela pranje novca. Zaposleni u Odeljenju za budžet i finansije opštine Arilje B.M, po inicijativi tužilaštva uveden je u predmet kao osumnjičeni zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i nakon što je saslušan, zaključio je sporazum o priznanju krivičnog, precizira se u informaciji kraljevačkog tužilaštva. Protiv bivšeg predsednika opštine Arilje Z.T. podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i produženog krivičnog dela trgovina uticajem, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano. Tužilaštvo je takođe ukazalo na osumjičene koji će se braniti sa slobode i nisu priznali krivicu. To su: zaposleni u Gradskoj upravi Grada Novog Pazara D. M. koji se tereti za četiri krivična dela trgovina uticajem, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara E. Š, osumnjičen za dva krivična dela trgovina uticajem, kao i direktor JP "Zavod za urbanizam" Novi Pazar S. LJ. osumnjičen za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja. Takođe, osumnjičeni su i Pazarci A. S, I.A. i V.E. zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, a za isto delo se tereti i P. N. iz Subotice. K. I. iz Novog Sada priznao je krivicu i zaključio sporazum sa tužilaštvom zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, kao i N. I. iz Kruševca. Direktor JKP ,,Gradska čistoca? Novi Pazar O.E. zaključio je sporazum sa tužilaštvom o priznanju zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a isto je učnio i E. D. iz Kragujevca zbog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Protiv M. D. iz Novog Sada podneta je krivicna prijava u redovnom postupku zbog krivicnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navelo je tužilaštvo.. Od ukupnog broja okrivljenih, njih 28 je bilo uhpašeno krajem prošle sedmice zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela kojima su oštetili budžet Srbije za više miliona dinara. Bonus video: (Espreso.rs/Tanjug)

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: bizlife.rs

Link: https://www.bizlife.rs/zavrsena-zamena-svetiljki-u-vrscu-procesom-javno-privatnog-partnerstva/

Autori: Redakcija

Teme: Javno privatno partnerstvo

Naslov: Završena zamena svetiljki u Vršcu procesom javno-privatnog partnerstva

BIZlife - U gradu Vršcu izvršena je zamena sistema javne rasvete u kome je bio veliki utrošak električne energije. Zamenjeno je 5.600 svetiljki i ugrađen je - Afterhour3U gradu Vršcu izvršena je zamena sistema javne rasvete u kome je bio veliki utrošak električne energije. Zamenjeno je 5.600 svetiljki i ugrađen je savremeni sistem upravljanja kojim se ostvaruje ušteda od 70,22% električne energije. Javnim privatnim-partnerstvom grad Vršac je dobio ekološki prihvatljiv sistem javne rasvete. On je mnogo povoljniji po životnu sredinu, bezbedniji za stanovništvo i saobraćaj sa 204% bolje osvetljenosti. Zamenjeni sistem LED javne rasvete takođe smanjuje emisiju CO2 koja se procenjuje za oko 6.200 tona svake godine odnosno više od 74.400 tona za 12 godina koliko traje ugovor. Vek trajanja Minel Schreder LED svetiljki je 25 godina, skoro duplo duže od ugovora.Grad Vršac se opredelio za javno privatno-partnerstvo, jer je prepoznao da za period od 12 godina može da uštedeti najmanje 379.000 eura. Obaveza privatnih partnera Smart Energy Investment Kft i AD Tehnika Vršac, je da pored obezbeđivanja finansiranja investicije u celosti, održava sistem javne rasvete i obavlja sve neophodne tehničko-tehnološke funkcije tokom ugovorenog perioda.Na osnovu utvrđenih činjenica, sistem javne rasvete grada Vršca i naseljenih mesta godinama unazad je tehnološki i funkcionalno zastareo. Ulagalo se 31.587 evra više na godišnjem nivou za električnu energije, plus troškovi održavanja kao i negativan uticaj na životnu sredinu koji je nemerljiv."Realizacijom ovog projekta Grad je smanjio rizike povećanja cena električne energije koji su izvesni u procesima evrointegracija i sprovođenja jedinstvenih politika cena u EU, i na taj način eliminisano je povećanje troškova za javnu rasvetu u budućnosti. Dobili smo ekološki prihvatljiv sistem. Ovako značajnu promenu i benefite nije bilo moguće realizovati bez JPP. Potrebe finansiranja širokog spektra nadležnosti, Gradu nije bilo omogućeno da iz sopstvenih sredstava uđe u realizaciju ovakvog projekta, a sa druge strane je bilo nefunkcionalno i neekonomično oformiti sve tehničke uslove i službe za sprovođenje ove funkcije u gradu veličine kakav je Vršac. JPP je u ovakvim situacijama najkvalitetnije rešenje sa funkcionalnog i ekonomskog stanovišta. Privatni partner je finansirao celokupnu investiciju, organizovao održavanje i funkcionisanje sistema i obavlja će sve tehničko tehnološke funkcije. Grad će upravljati sistemom i plaćaće znatno umanjene troškove utrošene električne energije i naknadu privatnom partneru za sprovedene mere energetske efikasnosti. Ukupni troškovi javnog partnera će trajno biti niži od nivoa postojećih troškova utroška električne energije i održavanja. Privatni partner je sproveo sve potrebne radnje od faze projektovanja, dobijanja dozvola, realizacije investicije do završetka projekta i preuzima svih finansijskih i tehničkih rizika. Na ovaj način Grad rešava jednu značajnu funkciju i građanima omogućava savremenu, ekonomičnu, bezbednu i ekološki prihvatljivu javnu rasvetu", potenciraju iz grada Vršca.Javno osvetljenje je postavljeno kao cilj koji je bio bitan da se realizuje. Grad nije bio u mogućnosti da iz sopstvenih budžetskih sredstava finansira ovaj projekat, pa je JPP bio dobar model za rešavanje ovog komunalnog izazova u lokalnoj zajednici.Obaveza privatnog partnera je da sprovodi sve potrebne radnje, a na ovaj način grad Vršac rešava jednu značajnu funkciju i građanima omogućava savremenu, ekonomičnu, bezbednu i ekološki prihvatljivu javnu rasvetu.Izvor: BIZLife          

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/crna-hronika/3568585/nagodio-se-s-tuzilastvom-direktor-gradske-cistoce-iz-novog-pazara-priznao-krivicu

Autori: @KurirVesti

Teme: Javne nabavke

Naslov: NAGODIO SE S TUŽILAŠTVOM: Direktor Gradske čistoće iz Novog Pazara priznao krivicu

Direktor JKP Gradska čistoća iz Novog Pazara E.O. zaključio je sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, objavio je danas novopazarski radio Sto plus.Tužilaštvo još uvek nije odgovorilo na pitanje radija o visini kazne, ...Direktor JKP "Gradska čistoća" iz Novog Pazara E.O. zaključio je sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, objavio je danas novopazarski radio Sto plus. Tužilaštvo još uvek nije odgovorilo na pitanje radija o visini kazne, koju treba da potvrdi sud i izrekne mu presudu. E.O. je uhapšen prošle nedelje u akciji u kojoj je uhapšeno još 27 osoba u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja i mahinacijama prilikom javnih nabavki oštetili budžet Srbije za više miliona dinara. Više privedenih iz Novog Pazara pušteno je u međuvremenu da se brane sa slobode, jer više nisu postojali zakonski osnovi za njihov pritvor. Krivicu nisu priznali i braniće se sa slobode pomoćnik gradonačelnika E.Š. koji je osumnjičen za dva krivična dela trgovina uticajem, direktor JP "Zavod za urbanizam" S.LJ. osumnjičen za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, kao i zaposleni u Gradskoj upravi D.M. koji se tereti za četiri krivična dela trgovina uticajem. Osumnjičeni su i A.S i I.A. zbog zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom, kao i V.E., odgovorno lice u ponuđaču. (Kurir.rs/Beta/Sto plus) 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a672613/Uhapseni-direktor-Gradske-cistoce-iz-Pazara-priznao-da-je-zloupotrebio-polozaj.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uhapšeni direktor Gradske čistoće iz Pazara priznao da je zloupotrebio položaj

Direktor JKP "Gradska čistoća" iz Novog Pazara E.O. zaključio je sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, objavio je novopazarski radio Sto plus. Tužilaštvo još uvek nije odgovorilo na pitanje radija o visini kazne, koju treba da potvrdi sud i izrekne mu presudu.E.O. je uhapšen prošle nedelje u akciji u kojoj je uhapšeno još 27 osoba u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja i mahinacijama prilikom javnih nabavki oštetili budžet Srbije za više miliona dinara.Više privedenih iz Novog Pazara pušteno je u međuvremenu da se brane sa slobode, jer više nisu postojali zakonski osnovi za njihov pritvor, navodi Radio Sto plus.Krivicu nisu priznali i braniće se sa slobode pomoćnik gradonačelnika E. Š. koji je osumnjičen za dva krivična dela trgovina uticajem, direktor JP "Zavod za urbanizam" S.LJ. osumnjičen za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, kao i zaposleni u Gradskoj upravi D.M. koji se tereti za četiri krivična dela trgovina uticajem.Osumnjičeni su i A.S i I.A. zbog zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom, kao i V.E., odgovorno lice u ponuđaču.      

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/drustvo/vatrogasci-dezurali-celu-noc-gust-dim-siri-se-obalom-lima-foto/357305/vest

Autori: Alo!

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vatrogasci dežurali celu noć, gust dim širi se obalom Lima (FOTO)

Požar na deponiji Stanjevine koji tinja od sinoć trenutno je pod kontrolom,a na terenu se nalaze ekipe JKP "Lim" koje natapanjem vodom onemogućavaju da se razvije plamen."Do požara je došlo samozapaljenjem, što je uobičajeno, s obzirom na količinu otpada i gasove koji se oslobađaju. Ekipa vatrogasaca je cele noći dežurala, danas su tu ljudi iz komunalnog preduzeća, s obzirom da nema otvorenog plamena najbolje rešenje je zatrpavanje šutom i zemljom. Sada se sa deponije razvija gust dim", rekao je za RINU komandir vatrogasno - spasilačke jedinice u Prijepolju Vujadin Kovačević. Prema rečima zamenika predsednika opštine Prijepolje Esada Hodzića, ovakvi požari su posledica dugogodišnjeg odlaganja otpada na neprimeren način i na žalost uvek nakon dužeg sušnog perioda dođe do ovakvih incidenata koji ugrožavaju zdravlje ljudi, ali utiču i na opšte zagađenje. "Ovo je ko zna koji požar po redu i zaista je krajnji čas da se tome stane u kraj. Odluka o najskorijem zatvaranju deponije, koliko već u petak, sigurno je jedna od najvažnijih za sve građane Prijepolja", kazao je Hodzić i dodao da bez podrške države ovako nešto ne bi bilo moguće sprovesti u delo. On je istakao da je prvi korak u rešavanju ovog problema izgradnja transfer stanice Banjica, koja će se graditi sredstvima opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, a da i država će imati svoj udeo. "Sada smo u fazi potpisivanja sporazuma o finansiranju izgradnje, a potom slede rapisivanja javnih nabavki", kazao je Hodzić. 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: poslovnojutro.com

Link: http://www.poslovnojutro.com/tekst/aktuelno/uskoro-s-osobnom-iskaznicom-preko-granica-u-regiji-138839

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Uskoro s osobnom iskaznicom preko granica u regiji - Aktuelno - Bosna i Hercegovina

Sudeći po Akcijskom planu za uspostavljanje regionalnog tržišta, već iduće godine na granicama BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova...Uskoro s osobnom iskaznicom preko granica u regijiBez autoraNov 16 2020Sudeći po Akcijskom planu za uspostavljanje regionalnog tržišta, već iduće godine na granicama BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova trebali bi biti uspostavljeni "zeleni koridori" koji će u početku kvarljivoj robi kao što su voće, povrće, meso i prerađevine omogućiti brži prolazak granice i carinjenje robe u bilo koje doba dana ili noći sedam dana tjedno.Također, šest zemalja regije zapadnog Balkana trebale bi dogovoriti i granične prelaze na kojima će znatno biti smanjene procedure te u razdoblju od 2021. do 2022. urediti sustav koji će građanima svih zemalja omogućiti da u druge zemlje putuju samo sa osobnom iskaznicom, pišu Nezavisne novine.Od 2022. godine trebalo bi uspostaviti i sustav koji će u početku omogućiti priznavanje diploma za medicinske sestre, doktore, stomatologe, farmaceute, arhitekte i veterinarske hiruge, a kasnije i sve ostale diplome.Između 2022. i 2024. godine trebalo bi uspostaviti regulatorni okvir za jedinstven platni sustav, a 2023. godine trebalo bi uspostaviti suradnja tijela koja se bave javnim nabavkama te uspostaviti sustav koji će omogućiti da se certifikati, uključujući i one veterinarske, priznaju u svim zemljama kao i na granicama."Sve je moguće, ali najviše će ovisiti od carina, koje su još u nekom starom sustavu i ne pristaju na promjene. Ranije je isto bilo pokušaja, ali uvijek oni usporavaju i nešto za što im treba deset dana da urade i da se prilagode traže rok od godinu dana. Kod njih, što zbog korupcije, što zbog drugih stvari, nema spremnosti da se ubrzaju procedure", rekao je Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.On naglašava da su rokovi koji su postavljeni akcijskim planom dosta realni jer je iza tih rokova na određeni način stala Europska unija, koja će vjerojatno inzistirati na tome, a s druge strane i sve politike u svim zemljama su za to da se uspostavi jedinstveno tržište.Prema Akcijskom planu, 2024. godine u regiji bi trebalo biti jedinstveno tržište, a te godine zemlje bi trebale doći do toga da 95 posto domaćinstava u svim zemljama ima širokopojasni internet, a do kraja 2023. godine da se 5G mrežom pokriju glavni industrijski gradovi u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji.Ukidanje radnih dozvola za unutarkompanijske transfere, prenosivost socijalnih prava, mobilnost studenata, istraživača i profesora te razvoj zajedničkih paketa turističke ponude i njeno reklamiranje samo su dio onoga što je navedeno u Akcijskom planu. Ipak, kako naglašavaju u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Bosna i Hercegovina svoju šansu treba tražiti u poljoprivredi, koja je i najrazvijenija u BiH iza Srbije."Da bi se integrirao zapadni Balkan u paneuropski digitalni prostor, regija mora ukloniti prepreke e-trgovini i uvesti međusobno preznavanje elektronskih potpisa širom zapadnog Balkana te nadograditi digitalnu infrastrukturu", navodi se, između ostalog, u Akcijskom planu koji je nedavno usvojen na summitu u Sofiji.Europska investicijska banka (EIB) priopćila je da je u okviru svog financijskog paketa vrijednog 1,7 milijardi eura za podršku oporavku zapadnog Balkana od posljedica panedmije već mobilizirala više od milijardu evra.EIB pozdravlja spremnost lidera zapadnog Balkana da pristupe realizaciji Ekonomsko-investicijskog plana Europske komisije, a u okviru ovog plana prioritet će biti investicije u oblastima infrastrukture, kao i projekti koji omogućavaju zelenu i digitalnu tranziciju regiona ka inkluzivnom i održivim modelima ekonomije zasnovanim na znanju.Ocenite tekst                

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: energyobserver.com

Link: http://energyobserver.com/sr/post/26537

Autori: Sijka Pistolova

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: PREDSTAVLJANJE NOVOG IZVEŠTAJA PREUGOVOR ALARM

Energyobserver.com je sajt sa informacijamo o energetici, sa posebnim akcentom na energetsku situaciju u jugoistočnoj Evropi.energyobserver16.11.2020Koalicija prEUgovor predstaviće najnoviji izveštaj o stanju vladavine prava u Srbiji, u utorak, 17. novembra, u 11.00 na ZOOM platformi. Nalazi u izveštaju ukazuju da u većini oblasti nije bilo napretka u periodu od maja do oktobra 2020."Zbog izostanka reformi u oblasti vladavine prava Srbija u 2020. godini nije otvorila nijedno novo pregovaračko poglavlje. Srbija još uvek nema šefa Pregovaračkog tima, niti je zvanično potvrđena odluka o prihvatanju nove metodologije pristupanja. Usvajanje revidiranih akcionih planova za poglavlja 23 i 24  u julu i formiranje Vlade krajem oktobra trebalo bi da odmrznu proces izmene Ustava i pokrenu dalje reformske zahvate", navodi se u saopštenju koalicije.Na konferenciji će govoriti:Jelena Pejić Nikić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, urednica izveštajaZlata Đorđević, Transparentnost SrbijaTanja Ignjatović, Autonomni ženski centarJasmina Krunić, ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudimaBojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politikuU saopštenju se navodi da su izveštajni period obeležili opšti izbori, u kojima je dominirala funkcionerska kampanja čiji je glavni akter bio predsednik Srbije, i policijska brutalnost tokom protesta protiv zvaničnog upravljanja epidemijom. Borba protiv organizovanog kriminala najavljena je kao jedan od prioriteta nove Vlade, te je pravi trenutak da se sagleda šta je do sada urađeno u ovoj oblasti. Na polju borbe protiv korupcije nastavljaju se problematične prakse. Zabrinjavajući trendovi uočeni su u oblasti trgovine ljudima i borbe protiv nasilja nad ženama, dok je odgovor nadležnih organa nezadovoljavajući.Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).                

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: 021.rs

Link: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/258627/Ukupno-18-uhapsenih-prosle-nedelje-priznalo-krivicu-za-razna-krivicna-dela.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ukupno 18 uhapšenih prošle nedelje priznalo krivicu za razna krivična dela

Od 28 uhapšenih prošle sedmice, osumnjičenih za korupciju u opštinama Prijepolje, Arilje i gradu Novom Pazaru, njih 18 već je priznalo krivicu i zaključilo sporazume sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije.Osumnjičeni koji nisu priznali krivicu mahom će se braniti sa slobode, dok je pritvor određen za bivšeg predsednika opštine Prijepolje D. Z. i člana Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu M. M. iz Prijepolja.   D. Z. se tereti za krivična dela zloupotrebu službenog položaja i trgovina uticajem, a M. M. samo za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, navodi se u informaciji kraljevačkog tužilaštva dostavljenoj Tanjugu.   Što se tiče ostalih uhapšenih, u tužilaštvu ukazuju da je nakon ispitivanja svedoka i saslušanja osumnjičenih, njima ukinuto zadržavanje, imajući u vidu da više nisu postojali zakonski osnovi za pritvor.   Tužilaštvo nije navelo kazne na koje su pristali okrivljeni koji su priznali krivicu, ali u svakom slučaju sporazume koje su zaključili sa tužilaštvom treba da potvrdi sud i izrekne im presude.   Pod istragom ovog tužilaštva ostaje direktor Predškolske ustanove Miša Cvijović I. K. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i ona će se braniti sa slobode.   Svi članovi Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu iz Prijepolja B. N, B. D, D. C, M. N. i N. B, zaključili su sporazum o priznanju krivičnog dela nesavestan rad u službi sa tužilaštvom u Kraljevu.   Protiv N. S. iz Prijepolja, takođe člana pomenute Komisije i direktora Turističke organizacije podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navodi tužilaštvo.   Devet od 10 osumnjičenih iz Arilja zaključilo je sporazume sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela, a to su bivši predsednik Opštine Arilje M.N, zbog produženog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja.   Takođe, zbog istog krivičnog dela, krivicu su priznali i predsednik Mesne zajednice Kruščica, T. K, odgovorno lice u privrednom društvu iz Arilja J. M, načelnik Opštinske uprave Opštine Arilje G.P. i njegov zamenik R.N.V.   Predsednik FK "Budućnost" iz Arilja M. S. priznao je krivicu i nagodio se sa tužilaštvom za produženo krivično dela pranje novca.   Zamenik predsednika Opštine Arilje B. V. zaključio je sporazum o priznanju krivičnog dela sa tužilaštvom zbog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave, a vlasnik preduzetničke radnje iz Arilja Ž. R. zbog produženog krivičnog dela pranje novca.   Zaposleni u Odeljenju za budžet i finansije opštine Arilje B. M, po inicijativi tužilaštva uveden je u predmet kao osumnjičeni zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i nakon što je saslušan, zaključio je sporazum o priznanju krivičnog, precizira se u informaciji kraljevačkog tužilaštva.   Protiv bivšeg predsednika opštine Arilje Z. T. podneta je krivična prijava (nije hapšen) zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i produženog krivičnog dela trgovina uticajem, a njegovo saslušanje biće naknadno zakazano.   Tužilaštvo je takođe ukazalo na osumjičene koji će se braniti sa slobode i nisu priznali krivicu.   To su: zaposleni u Gradskoj upravi Grada Novog Pazara D. M. koji se tereti za četiri krivična dela trgovina uticajem, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara E. Š, osumnjičen za dva krivična dela trgovina uticajem, kao i direktor JP "Zavod za urbanizam" Novi Pazar S. LJ. osumnjičen za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja.   Takođe, osumnjičeni su i Pazarci A. S, I. A. i V. E. zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, a za isto delo se tereti i P. N. iz Subotice.   K. I. iz Novog Sada priznao je krivicu i zaključio sporazum sa tužilaštvom zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, kao i N. I. iz Kruševca.   Direktor JKP Gradska čistoca Novi Pazar O. E. zaključio je sporazum sa tužilaštvom o priznanju zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a isto je učnio i E. D. iz Kragujevca zbog krivicnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju.   Protiv M. D. iz Novog Sada podneta je krivična prijava u redovnom postupku zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i njegovo saslušanje biće naknadno zakazano, navelo je tužilaštvo.   Od ukupnog broja okrivljenih, njih 28 je bilo uhpašeno krajem prošle sedmice zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela kojima su oštetili budžet Srbije za više miliona dinara. Autor: Tanjug Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.   

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a672723/Radovi-na-spomeniku-Nemanji-i-dalje-traju-cena-i-kupac-jos-pod-oznakom-tajno.html

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Radovi na spomeniku Nemanji i dalje traju, cena i kupac još "pod oznakom tajno"

Na beogradskom Savskom trgu, pre nekoliko dana, postavljen je spomenik Stefanu Nemanji. Međutim, iako su  gradski čelnici više puta pomerali rokove završetka, a kao poslednji pominjali sredinu novembra, radovi još uvek traju. A traje i insistiranje pojedinih medija da se objavi cena spomenika. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić za N1 tvrdi da Grad Beograd nije platio izradu spomenika.Na beogradskom Savskom trgu, pre nekoliko dana, postavljen je spomenik Stefanu Nemanji. Međutim, iako su gradski čelnici više puta pomerali rokove završetka, a kao poslednji pominjali sredinu novembra, radovi još uvek traju. A traje i insistiranje pojedinih medija da se objavi cena spomenika. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić za N1 tvrdi da Grad Beograd nije platio izradu spomenika.Da bi bio postavljen u Beogradu, spomenik Stefanu Nemanji završen je u Rusiji, jer je izbor onih koji su ga naručivali, ipak, pao na ruskog vajara. Novac se nije štedeo, pa ga umesto radnika iz Srbije, postavljaju Rusi. Međutim, građani se pitaju iz koje kase je to sve plaćeno?"Trebalo bi da se zna sve šta se troši, kuda se troši i koliko košta, to nije ništa sporno, u normalnoj državi to je normalno"."Nisam ni razmišljala o tome, prosto sam inpresionirana ovako nekim velikim ovde"."Za mnogo toga je u pitanju novac građana i ovo ovde je u pitanju novac građana, znači sve to treba da se zna koliko košta".A koliko spomenik Stefanu Nemanji košta - gradski vrh ne otkriva mesecima. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ne precizira ni kada bi takvi detalji mogli da budu poznati javnosti."Grad Beograd nije platio izradu spomenika i kada sve bude završeno, Vlada Srbije će objaviti i cenu, tako da ja nisam adresa za to, ja se bavim time da spomenik bude postavljen i da Trg bude urađen", kaže Vesić.Da li će na informaciju o tome koliko košta spomenik, građani sačekati još koji mesec, ili, možda, godinu? Jer dokument o javnoj nabavci, do kog su došli novinari nedeljnika NIN, pokazuje da je Vlada Srbije donela odluku da se do 2023. ne otkrije koliko je novca iz džepova građana uloženo u radove.Stručnjaci kažu da je takav potez predstavnika države nedopustiv, jer krši mnoge zakone."Svakako tajnost podataka o ceni ovog spomenika ili bilo čega drugog što se izvodi javnim novcem je uvek problematična i veliko je pitanje da li uopšte postoji bilo kakav pravni osnov da se te informacije sakriju", naglašava Nemanja Nenadić iz  Transparentnosti Srbija."U našem Zakonu o budžetskom sistemu izričito je naglašeno da su raspolaganja javnim novcem transparentna, jer to je pravo javnosti i da - samo izuzetno, kad to opravdavaju razlozi odbrane, nacionalne bezbednosti ili pozicija Srbije u međunarodnim odnosima - neki od tih podataka mogu da se uskrate... Stavljati u taj kontekst cenu spomenika je tragikomično", ističe pravnik Rodoljub Šabić, bivši poverenik za informacije od javnog značaja.Profesor Filozofskog fakulteta Nenad Makuljević kaže i da je od samog početka bilo mnogo problematike oko radova na Savskom trgu. Stručna javnost je, podseća, mesecima kritikovala izgled, ikonografiju, dimenzije i stilsko rešenje spomenika. Uprkos tome, gradska uprava je, kako kaže, odlučila da izuzme savete domaćih stručnjaka."Dolazi se do potpuno drugačijih zaključaka da je u stvari "Beograd na vodi" ovde glavni i sve mi se više čini, čitajući različite vesti, dobijajući parcijalne informacije kojima mi uopšte ne znamo ni ko je tu ko, ni koliko to košta, ni šta je šta, da mi u stvari sve više i više, i sve duže i duže, živimo ne u Beogradu, nego u 'Beogradu na vodi'", navodi Nenad Makuljević, profesor Filozofskog fakulteta.Spomenik velikom županu visok je 23 metra i najviši je u regionu. Težak je 68 tona i prikazuje Stefana Nemanju sa mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci. Delo je vajara Aleksandara Rukavišnjikova.                

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3568805/veselin-milic-novi-sef-beogradske-policije-nacelnik-vec-od-sutra-na-duznosti

Autori: @KurirVesti

Teme: Korupcija

Naslov: VESELIN MILIĆ NOVI ŠEF BEOGRADSKE POLICIJE: Načelnik već od sutra na dužnosti

Veselin Milić je novi šef beogradske policije, a kako Kurir saznaje, na dužnost će stupiti sutra.Milić na mesto načelnika PU grada Beograda dolazi sa pozicije savetnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića za korupciju i kriminal.Podsetimo, Milić je bio načelnik ...Veselin Milić je novi šef beogradske policije, a kako Kurir saznaje, na dužnost će stupiti sutra. Milić na mesto načelnika PU grada Beograda dolazi sa pozicije savetnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića za korupciju i kriminal. Podsetimo, Milić je bio načelnik beogradske policije do sredine 2018. godine, kada je prešao na novu dužnost. Veselin Milić je zaposlen u MUP-u od juna 1998. godine. Prethodno je završio sve škole neophodne za rad u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Prvo je bio kadet srednje škole u Sremskoj Kamenici, koju je završio sa odličnim uspehom. Zatim je na Policijskoj akademiji (sada Kriminalističko-policijski univerzitet) po studijskom programu specijalističkih studija imao prosečnu ocenu 10, a diplomski rad je odbranio na temu: "Morfološke karakteristike različitih profesionalnih nadležnosti". Time je stekao stručni naziv "specijalista kriminalista". Završio je i više različitih kurseva iz nadležnosti MUP-a i poslova bezbednosti, bio je učesnik međunarodnih konferencija kao načelnik Odeljenja, u ime direktora policije, konferencija šefova policije glavnih gradova Evrope, seminara, okruglih stolova iz oblasti kriminalističkog rada policije, rada na suzbijanju organizovanog kriminaliteta, suzbijanju korupcije i obaveštajnog rada. Predavač je i nastavnih predmeta kriminalističko-policijskih veština na više fakulteta. Učesnik je reformi MUP-a i Direkcije policije. U MUP je u radni odnos primljen 20. juna 1998. godine na radno mesto policajca. Kroz praksu u Ministarstvu prošao je sve lestvice napredovanja u karijeri - poslove policajca, vođe sektora, šefa smene, inspektora, operativnog radnika, pomoćnika direktora PS, zamenika komandira PS, komandira PS, načelnika, načelnika Odeljenja u Upravi policije, kordinatora u Direkciji policije, šefa za zakonitost i bezbednost Direkcije policije u vreme Milorada Veljovića, savetnika direktora Veljovića, zatim i pomoćnika direktora policije, načelnika PU za grad Beograd, gde je pet godina, od 2013. do 2018, uspešno vodio najveću organizacionu jedinicu MUP-a, u vreme kada je zabeležena najmanja stopa kriminala još od 1978. Za to ga je državno rukovodstvo javno pohvalilo. Milić je dobitnik brojnih nagrada. Ukazom Aleksandra Vučića imenovan je za savetnika predsednika za borbu protiv korupcije i kriminala. Veselin Milić je rođen u Priboju 1979. godine. Oženjen je i otac dvoje dece. (Kurir.rs) 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/info/veselin-milic-novi-sef-beogradske-policije-nacelnik-vec-od-sutra-na-duznosti-2020-11-16

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: VESELIN MILIĆ NOVI ŠEF BEOGRADSKE POLICIJE: Načelnik već od sutra na dužnosti

Ukazom Aleksandra Vučića bio je imenovan i za savetnika predsednika za borbu protiv korupcije i kriminala. Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti Srbija Danas.Srbija Danas/Kurir.rs  Veselin Milić je novi šef beogradske policije, a prema nezvaničnim saznanjima, na dužnost će stupiti sutra. Milić na mesto načelnika PU grada Beograda dolazi sa pozicije savetnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića za korupciju i kriminal. Podsetimo, Milić je bio načelnik beogradske policije do sredine 2018. godine, kada je prešao na novu dužnost. Veselin Milić je zaposlen u MUP od juna 1998. godine. Prethodno je završio sve škole neophodne za rad u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Prvo je bio kadet srednje škole u Sremskoj Kamenici, koju je završio sa odličnim uspehom. Zatim je na Policijskoj akademiji (sada Kriminalističko-policijski univerzitet) po studijskom programu specijalističkih studija imao prosečnu ocenu 10, a diplomski rad je odbranio na temu: "Morfološke karakteristike različitih profesionalnih nadležnosti". Time je stekao stručni naziv "specijalista kriminalista". Završio je i više različitih kurseva iz nadležnosti MUP i poslova bezbednosti, bio je učesnik međunarodnih konferencija kao načelnik Odeljenja, u ime direktora policije, konferencija šefova policije glavnih gradova Evrope, seminara, okruglih stolova iz oblasti kriminalističkog rada policije, rada na suzbijanju organizovanog kriminaliteta, suzbijanju korupcije i obaveštajnog rada. Predavač je i nastavnih predmeta kriminalističko-policijskih veština na više fakulteta. Učesnik je reformi MUP i Direkcije policije. U MUP je u radni odnos primljen 20. juna 1998. godine na radno mesto policajca.  Kroz praksu u Ministarstvu prošao je sve lestvice napredovanja u karijeri - poslove policajca, vođe sektora, šefa smene, inspektora, operativnog radnika, pomoćnika direktora PS, zamenika komandira PS, komandira PS, načelnika, načelnika Odeljenja u Upravi policije, kordinatora u Direkciji policije, šefa za zakonitost i bezbednost Direkcije policije u vreme Milorada Veljovića, savetnika direktora Veljovića, zatim i pomoćnik direktora policije, načelnika PU za grad Beograd, gde je pet godina, od 2013. do 2018, uspešno vodio najveću organizacionu jedinicu MUP, u vreme kada je zabeležena najmanja stopa kriminala još od 1978. Za to ga je državno rukovodstvo javno pohvalilo. Milić je dobitnik brojnih nagrada. Ukazom Aleksandra Vučića imenovan je za savetnika predsednika za borbu protiv korupcije i kriminala. Veselin Milić je rođen u Priboju 1979. godine. Oženjen je i otac dvoje dece. 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: alo.rs

Link: https://www.alo.rs/vesti/politika/novi-nacelnik-beogradske-policije-veselin-milic/357395/vest

Autori: Alo!

Teme: Korupcija

Naslov: Novi načelnik beogradske policije VESELIN MILIĆ

Veselin Milić je novi šef beogradske policije, a kako es saznaje, na dužnost će stupiti sutraVeselin Milić je novi šef beogradske policije, a kako se saznaje, na dužnost će stupiti sutraMilić na mesto načelnika PU grada Beograda dolazi sa pozicije savetnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića za korupciju i kriminal. Podsetimo, Milić je bio načelnik beogradske policije do sredine 2018. godine, kada je prešao na novu dužnost. Veselin Milić je zaposlen u MUP-u od juna 1998. godine. Prethodno je završio sve škole neophodne za rad u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Prvo je bio kadet srednje škole u Sremskoj Kamenici, koju je završio sa odličnim uspehom. Zatim je na Policijskoj akademiji (sada Kriminalističko-policijski univerzitet) po studijskom programu specijalističkih studija imao prosečnu ocenu 10, a diplomski rad je odbranio na temu: "Morfološke karakteristike različitih profesionalnih nadležnosti". Time je stekao stručni naziv "specijalista kriminalista". Završio je i više različitih kurseva iz nadležnosti MUP-a i poslova bezbednosti, bio je učesnik međunarodnih konferencija kao načelnik Odeljenja, u ime direktora policije, konferencija šefova policije glavnih gradova Evrope, seminara, okruglih stolova iz oblasti kriminalističkog rada policije, rada na suzbijanju organizovanog kriminaliteta, suzbijanju korupcije i obaveštajnog rada. Predavač je i nastavnih predmeta kriminalističko-policijskih veština na više fakulteta. Učesnik je reformi MUP-a i Direkcije policije. U MUP je u radni odnos primljen 20. juna 1998. godine na radno mesto policajca. Kroz praksu u Ministarstvu prošao je sve lestvice napredovanja u karijeri - poslove policajca, vođe sektora, šefa smene, inspektora, operativnog radnika, pomoćnika direktora PS, zamenika komandira PS, komandira PS, načelnika, načelnika Odeljenja u Upravi policije, kordinatora u Direkciji policije, šefa za zakonitost i bezbednost Direkcije policije u vreme Milorada Veljovića, savetnika direktora Veljovića, zatim i pomoćnika direktora policije, načelnika PU za grad Beograd, gde je pet godina, od 2013. do 2018, uspešno vodio najveću organizacionu jedinicu MUP-a, u vreme kada je zabeležena najmanja stopa kriminala još od 1978. Za to ga je državno rukovodstvo javno pohvalilo. Milić je dobitnik brojnih nagrada. Ukazom Aleksandra Vučića imenovan je za savetnika predsednika za borbu protiv korupcije i kriminala. Veselin Milić je rođen u Priboju 1979. godine. Oženjen je i otac dvoje dece.  

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: espreso.rs

Link: https://www.espreso.rs/vesti/politika/665361/veselin-milic-aleksandar-vucic-policija

Autori: @espresors

Teme: Korupcija

Naslov: BEOGRADSKA POLICIJA DOBILA NOVOG ŠEFA: Ovo je čovek koga je Vučić predodredio za veliki posao!

Načelnik već od sutra na dužnostiVeselin Milić je novi šef beogradske policije, a kako Kurir saznaje, na dužnost će stupiti sutra. Milić na mesto načelnika PU grada Beograda dolazi sa pozicije savetnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića za korupciju i kriminal. Podsetimo, Milić je bio načelnik beogradske policije do sredine 2018. godine, kada je prešao na novu dužnost. Veselin Milić je zaposlen u MUP-u od juna 1998. godine. Prethodno je završio sve škole neophodne za rad u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Prvo je bio kadet srednje škole u Sremskoj Kamenici, koju je završio sa odličnim uspehom. Zatim je na Policijskoj akademiji (sada Kriminalističko-policijski univerzitet) po studijskom programu specijalističkih studija imao prosečnu ocenu 10, a diplomski rad je odbranio na temu: "Morfološke karakteristike različitih profesionalnih nadležnosti". Time je stekao stručni naziv "specijalista kriminalista". Završio je i više različitih kurseva iz nadležnosti MUP-a i poslova bezbednosti, bio je učesnik međunarodnih konferencija kao načelnik Odeljenja, u ime direktora policije, konferencija šefova policije glavnih gradova Evrope, seminara, okruglih stolova iz oblasti kriminalističkog rada policije, rada na suzbijanju organizovanog kriminaliteta, suzbijanju korupcije i obaveštajnog rada. Predavač je i nastavnih predmeta kriminalističko-policijskih veština na više fakulteta. Učesnik je reformi MUP-a i Direkcije policije. U MUP je u radni odnos primljen 20. juna 1998. godine na radno mesto policajca. Kroz praksu u Ministarstvu prošao je sve lestvice napredovanja u karijeri - poslove policajca, vođe sektora, šefa smene, inspektora, operativnog radnika, pomoćnika direktora PS, zamenika komandira PS, komandira PS, načelnika, načelnika Odeljenja u Upravi policije, kordinatora u Direkciji policije, šefa za zakonitost i bezbednost Direkcije policije u vreme Milorada Veljovića, savetnika direktora Veljovića, zatim i pomoćnika direktora policije, načelnika PU za grad Beograd, gde je pet godina, od 2013. do 2018, uspešno vodio najveću organizacionu jedinicu MUP-a, u vreme kada je zabeležena najmanja stopa kriminala još od 1978. Za to ga je državno rukovodstvo javno pohvalilo. Milić je dobitnik brojnih nagrada. Ukazom Aleksandra Vučića imenovan je za savetnika predsednika za borbu protiv korupcije i kriminala. Veselin Milić je rođen u Priboju 1979. godine. Oženjen je i otac dvoje dece. Bonus video: (Espreso.rs/Kurir) 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/vesti/hronika/rokada-u-beogradskoj-policiji-veselin-milic-ponovo-nacelnik/

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Rokada u Beogradskoj policiji: Veselin Milić ponovo načelnik - NOVA portal

 Veselin Milić danas je ponovo došao na mesto načelnika beogradske policije. Kako javlja N1 tokom dana u sedištu MUP-a izvršena primopredaja dužnosti, tako da je dosadašnji načelnik PU za Grad Beograd Milan Stanić prebačen u Jedinicu za zaštitu svedoka. Podsetimo, Milić je bio načelnik beogradske policije od 2013. godine do sredine 2018. godine, kada je prešao na novu dužnost i postao savetnik predsednika Republike za borbu protiv korupcije i kriminala. Ko je novi-stari načelnik beogradske policije Milić je rođen 1979. godine u Priboju. Završio je Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici i Policijsku akademiju u Beogradu. Primljen je u radni odnos 1998. godine u SUP u Užicu, na radno mesto policajca. Godine 2003. sa radnog mesta pomoćnika komandira Odeljenja policije Sekterarijata u Užicu premešten je na radno mesto pomoćnika komandira PS Savski venac u OUP Savski venac. Od 2005. godine je bio zamenik komandira PS Savski venac u OUP Savski venac. Januara 2006. godine premešten je na radno mesto komandira PS Savski venac, a u novembru mesecu 2006. godine je imenovan na radno mesto načelnika Odeljenja za obezbeđenja u Upravi policije Policijske uprave za grad Beograd. Milić je više puta pohvaljivan i nagrađivan. Od 2011. godine je premešten u Direkciju policije na radno mesto zakonitost i bezbednost, a 2013. postao je i specijalni savetnik direktora policije.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: rs.n1info.com

Link: http://rs.n1info.com/Vesti/a672779/Veselin-Milic-ponovo-na-mestu-nacelnika-beogradske-policije.html

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Veselin Milić ponovo na mestu načelnika beogradske policije

Kako N1 saznaje, Veselin Milić ponovo dolazi na mesto načelnika beogradske policije.Tokom dana je u sedištu MUP-a izvršena primopredaja dužnosti, tako da je dosadašnji načelnik PU za Grad Beograd Milan Stanić prebačen u Jedinicu za zaštitu svedoka.Podsetimo, Milić je bio načelnik beogradske policije od 2013. godine do sredine 2018. godine, kada je prešao na novu dužnost i postao savetnik predsednika Republike za borbu protiv korupcije i kriminala.Milić je rođen 1979. godine u Priboju. Završio je Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici i Policijsku akademiju u Beogradu. Primljen je u radni odnos 1998. godine u SUP u Užicu, na radno mesto policajca. Godine 2003. sa radnog mesta pomoćnika komandira Odeljenja policije Sekterarijata u Užicu premešten je na radno mesto pomoćnika komandira PS Savski venac u OUP Savski venac.Od 2005. godine je bio zamenik komandira PS Savski venac u OUP Savski venac. Januara 2006. godine premešten je na radno mesto komandira PS Savski venac, a u novembru mesecu 2006. godine je imenovan na radno mesto načelnika Odeljenja za obezbeđenja u Upravi policije Policijske uprave za grad Beograd.Milić je više puta pohvaljivan i nagrađivan. Od 2011. godine je premešten u Direkciju policije na radno mesto zakonitost i bezbednost, a 2013. postao je i specijalni savetnik direktora policije.      

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: nova.rs

Link: https://nova.rs/vesti/drustvo/radovi-na-spomeniku-jos-traju-cena-i-dalje-pod-oznakom-tajno/

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)Nenadić

Naslov: Radovi na spomeniku još traju, cena i dalje "pod oznakom tajno" - NOVA portal

Na beogradskom Savskom trgu, pre nekoliko dana, postavljen je spomenik Stefanu Nemanji. Međutim, iako su gradski čelnici više puta pomerali rokove završetka, a kao poslednji pominjali sredinu novembra, radovi još uvek traju. A traje i insistiranje pojedinih medija da se objavi cena spomenika. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić za N1 tvrdi da Grad Beograd nije platio izradu spomenika. Da bi bio postavljen u Beogradu, spomenik Stefanu Nemanji završen je u Rusiji, jer je izbor onih koji su ga naručivali, ipak, pao na ruskog vajara. Novac se nije štedeo, pa ga umesto radnika iz Srbije, postavljaju Rusi. Međutim, građani se pitaju iz koje kase je to sve plaćeno? A koliko spomenik Stefanu Nemanji košta - gradski vrh ne otkriva mesecima. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ne precizira ni kada bi takvi detalji mogli da budu poznati javnosti. "Grad Beograd nije platio izradu spomenika i kada sve bude završeno, Vlada Srbije će objaviti i cenu, tako da ja nisam adresa za to, ja se bavim time da spomenik bude postavljen i da Trg bude urađen", kaže Vesić. Da li će na informaciju o tome koliko košta spomenik, građani sačekati još koji mesec, ili, možda, godinu? Jer dokument o javnoj nabavci, do kog su došli novinari nedeljnika NIN, pokazuje da je Vlada Srbije donela odluku da se do 2023. ne otkrije koliko je novca iz džepova građana uloženo u radove. Stručnjaci kažu da je takav potez predstavnika države nedopustiv, jer krši mnoge zakone. "Svakako tajnost podataka o ceni ovog spomenika ili bilo čega drugog što se izvodi javnim novcem je uvek problematična i veliko je pitanje da li uopšte postoji bilo kakav pravni osnov da se te informacije sakriju", naglašava Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija. "U našem Zakonu o budžetskom sistemu izričito je naglašeno da su raspolaganja javnim novcem transparentna, jer to je pravo javnosti i da - samo izuzetno, kad to opravdavaju razlozi odbrane, nacionalne bezbednosti ili pozicija Srbije u međunarodnim odnosima - neki od tih podataka mogu da se uskrate… Stavljati u taj kontekst cenu spomenika je tragikomično", ističe pravnik Rodoljub Šabić, bivši poverenik za informacije od javnog značaja. Profesor Filozofskog fakulteta Nenad Makuljević kaže i da je od samog početka bilo mnogo problematike oko radova na Savskom trgu. Stručna javnost je, podseća, mesecima kritikovala izgled, ikonografiju, dimenzije i stilsko rešenje spomenika. Uprkos tome, gradska uprava je, kako kaže, odlučila da izuzme savete domaćih stručnjaka. "Dolazi se do potpuno drugačijih zaključaka da je u stvari "Beograd na vodi" ovde glavni i sve mi se više čini, čitajući različite vesti, dobijajući parcijalne informacije kojima mi uopšte ne znamo ni ko je tu ko, ni koliko to košta, ni šta je šta, da mi u stvari sve više i više, i sve duže i duže, živimo ne u Beogradu, nego u 'Beogradu na vodi'", navodi Nenad Makuljević, profesor Filozofskog fakulteta. Spomenik velikom županu visok je 23 metra i najviši je u regionu. Težak je 68 tona i prikazuje Stefana Nemanju sa mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci. Delo je vajara Aleksandara Rukavišnjikova. BONUS VIDEO:

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: b92.net

Link: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=11&dd=16&nav_category=12&nav_id=1765130

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Veselin Milić od sutra načelnik Beogradske policije - Info

Veselin Milić od sutra će ponovo obavljati funkciju načelnika Policijske uprave za grad Beograd, javljaju beogradski mediji.Milić na mesto načelnika PU grada Beograda dolazi sa pozicije savetnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića za korupciju i kriminal. Milić je bio načelnik Beogradske policije do sredine 2018. godine, kada je prešao na novu dužnost. Rođen je 1979. godine iu Priboju, završio je Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici i Policijsku akademiju u Beogradu. Počeo je da radi 1998. kao policajac u Užicu, a potom je prešao u Beograd, gde je u opštini Savski venac bio pomoćnik komandira policijske stanice. Obavljao je i dužnost zamenika komandira i komandira te policijske stanice. Od 2006. radio je kao načelnik odeljenja u Upravi policije za Grad Beograd, a 2010. imenovan je za šefa Biroa za zakonitost i bezbednost Direkcije policije, a 2011. godine postao je savetnik direktora policije. U septembru 2013. godine postao je načelnik Beogradske policije i tu funkciju obavljao je do 2018. Na Policijskoj akademiji je sa uspehom položio sve ispite i odbranio diplomski rad na temu "Morfološke karakteristike različitih profesionalnih nadležnosti", po studijskom programu specijalističkih studija sa prosečnom ocenom 10. Time je stekao stručni naziv specijalista kriminalista. Završio je više različitih kurseva iz nadležnosti MUP, i poslova bezbednosti, bio je učesnik međunarodnih konferencija kao načelnik Odeljenja, u ime direktora policije, Konferencija šefova policije glavnih gradova Evrope, seminara, okruglih stolova iz oblasti Kriminalističkog rada policije, rada na suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i obaveštajnog rada. Predavač je na više fakulteta. Milić je više puta pohvaljivan i dobitnik je nekoliko nagrada ministra unutrašnjih poslova. Ukazom predsednika Srbije Aleksandra Vučića imenovan je za savetnika predsednika za borbu protiv korupcije i kriminala. Oženjen je i otac dvoje dece. 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: telegraf.rs

Link: https://www.telegraf.rs/vesti/hronika/3263785-veselin-milic-je-novi-nacelnik-beogradske-policije

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Veselin Milić je novi načelnik beogradske policije

Milić je bio i načelnik PU za grad Beograd, gde je uspešno vodio najveću organizacionu jedinicu MUP-a 16/11/20 |  20:16Veselin Milić, Foto: Telegraf.rsNovi načelnik beogradske policije biće Veselin Milić, dosadašnji savetnik predsednika Republike za borbu protiv korupcije i kriminala.Milić je rođen 1979. godine u Priboju. Završio je Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici i Policijsku akademiju u Beogradu. Na akademiji je sa uspehom položio sve ispite i odbranio diplomski rad: "Morfološke karakteristike različitih profesionalnih nadležnosti", po studijskom programu specijalističkih studija sa prosečnom ocenom 10. Time je stekao stručni naziv specijalista kriminalista.Primljen je u radni odnos 1998. godine u SUP u Užicu, na radno mesto policajca. Godine 2003. sa radnog mesta pomoćnika komandira Odeljenja policije Sekretarijata u Užicu premešten je na radno mesto pomoćnika komandira PS Savski venac u OUP Savski venac.Od 2005. godine je bio zamenik komandira PS Savski venac u OUP Savski venac. Januara 2006. godine premešten je na radno mesto komandira PS Savski venac, a u novembru mesecu 2006. godine je imenovan na radno mesto načelnika Odeljenja za obezbeđenja u Upravi policije Policijske uprave za grad Beograd.Milić je više puta pohvaljivan i nagrađivan. Od 2011. godine je premešten u Direkciju policije na radno mesto zakonitost i bezbednost, a zatim unapređenje, organizacija i funkcionisanje Direkcije policije, a 2013. godine rešenjem ministra unutrašnjih poslova imenovan je za načelnika Policijske uprave za grad Beograd, a bio je i specijalni savetnik direktora policije.Završio je više različitih kurseva iz nadležnosti MUP-a, i poslova bezbednosti, bio je učesnik međunarodnih konferencija kao načelnik Odeljenja, u ime direktora policije, Konferencija šefova policije glavnih gradova Evrope, seminara, okruglih stolova iz oblasti Kriminalističkog rada policije, rada na suzbijanju organizovanog kriminaliteta, suzbijanju korupcije i obaveštajnog rada.Predavač je i nastavnih predmeta kriminalističko-policijskih veština na više fakulteta. Učesnik je reformi MUP-a i Direkcije policije.Bio je i načelnik PU za grad Beograd, gde je i pre uspešno vodio najveću organizacionu jedinicu MUP-a, pet godina od 2013. godine do avgusta 2018. godine kada je i najmanja stopa kriminaliteta zabeležena od 1978. godine do 2016. godine.(Telegraf.rs)Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.            

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2020 

Medij: novostiplus.info

Link: https://novostiplus.info/radovi-na-spomeniku-jos-traju-cena-i-dalje-pod-oznakom/

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Radovi na spomeniku još traju, cena i dalje "pod oznakom

Na beogradskom Savskom trgu, pre nekoliko dana, postavljen je spomenik Stefanu Nemanji. Međutim, iako su gradski čelnici više puta pomerali rokove završetka, a kao poslednji pominjali sredinu novembra, radovi još uvek traju. A traje i insistiranje pojedinih medija da se objavi cena spomenika. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić za N1 tvrdi da Grad Beograd nije platio […]Podeli na Fejs-u Podeli na Twitter-u Podeli na Whatsup-uNa beogradskom Savskom trgu, pre nekoliko dana, postavljen je spomenik Stefanu Nemanji. Međutim, iako su gradski čelnici više puta pomerali rokove završetka, a kao poslednji pominjali sredinu novembra, radovi još uvek traju. A traje i insistiranje pojedinih medija da se objavi cena spomenika. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić za N1 tvrdi da Grad Beograd nije platio izradu spomenika.Da bi bio postavljen u Beogradu, spomenik Stefanu Nemanji završen je u Rusiji, jer je izbor onih koji su ga naručivali, ipak, pao na ruskog vajara. Novac se nije štedeo, pa ga umesto radnika iz Srbije, postavljaju Rusi. Međutim, građani se pitaju iz koje kase je to sve plaćeno?A koliko spomenik Stefanu Nemanji košta - gradski vrh ne otkriva mesecima. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ne precizira ni kada bi takvi detalji mogli da budu poznati javnosti."Grad Beograd nije platio izradu spomenika i kada sve bude završeno, Vlada Srbije će objaviti i cenu, tako da ja nisam adresa za to, ja se bavim time da spomenik bude postavljen i da Trg bude urađen", kaže Vesić.Da li će na informaciju o tome koliko košta spomenik, građani sačekati još koji mesec, ili, možda, godinu? Jer dokument o javnoj nabavci, do kog su došli novinari nedeljnika NIN, pokazuje da je Vlada Srbije donela odluku da se do 2023. ne otkrije koliko je novca iz džepova građana uloženo u radove.Stručnjaci kažu da je takav potez predstavnika države nedopustiv, jer krši mnoge zakone.PogledajteJošOd iduće godine studije na Građevinskom tri plus dve godine"Svakako tajnost podataka o ceni ovog spomenika ili bilo čega drugog što se izvodi javnim novcem je uvek problematična i veliko je pitanje da li uopšte postoji bilo kakav pravni osnov da se te informacije sakriju", naglašava Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija."U našem Zakonu o budžetskom sistemu izričito je naglašeno da su raspolaganja javnim novcem transparentna, jer to je pravo javnosti i da - samo izuzetno, kad to opravdavaju razlozi odbrane, nacionalne bezbednosti ili pozicija Srbije u međunarodnim odnosima - neki od tih podataka mogu da se uskrate… Stavljati u taj kontekst cenu spomenika je tragikomično", ističe pravnik Rodoljub Šabić, bivši poverenik za informacije od javnog značaja.Profesor Filozofskog fakulteta Nenad Makuljević kaže i da je od samog početka bilo mnogo problematike oko radova na Savskom trgu. Stručna javnost je, podseća, mesecima kritikovala izgled, ikonografiju, dimenzije i stilsko rešenje spomenika. Uprkos tome, gradska uprava je, kako kaže, odlučila da izuzme savete domaćih stručnjaka."Dolazi se do potpuno drugačijih zaključaka da je u stvari "Beograd na vodi" ovde glavni i sve mi se više čini, čitajući različite vesti, dobijajući parcijalne informacije kojima mi uopšte ne znamo ni ko je tu ko, ni koliko to košta, ni šta je šta, da mi u stvari sve više i više, i sve duže i duže, živimo ne u Beogradu, nego u 'Beogradu na vodi'", navodi Nenad Makuljević, profesor Filozofskog fakulteta.Spomenik velikom županu visok je 23 metra i najviši je u regionu. Težak je 68 tona i prikazuje Stefana Nemanju sa mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci. Delo je vajara Aleksandara Rukavišnjikova.BONUS VIDEO:                

----------------------------------------------------------

Datum: 17.11.2020 

Medij: novostiplus.info

Link: https://novostiplus.info/radovi-na-spomeniku-nemanji-i-dalje-traju-cena-i-kupac-jos-pod-oznakom-tajno/

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Radovi na spomeniku Nemanji i dalje traju, cena i kupac još "pod oznakom tajno"

PogledajteJoš Šta će Vučić i Dačić na sednicama Vlade, tamo im nije mesto Vučić: Irinej je danas potrebniji Srbiji više nego ikad I BAKIR PORAŽEN "Izgubili smo Sarajevo" Izvor: N1 Na beogradskom Savskom trgu, pre nekoliko dana, postavljen je spomenik Stefanu Nemanji. Međutim, iako su gradski čelnici više puta pomerali rokove završetka, a kao poslednji […]I BAKIR PORAŽEN "Izgubili smo Sarajevo"Izvor: N1Na beogradskom Savskom trgu, pre nekoliko dana, postavljen je spomenik Stefanu Nemanji. Međutim, iako su gradski čelnici više puta pomerali rokove završetka, a kao poslednji pominjali sredinu novembra, radovi još uvek traju. A traje i insistiranje pojedinih medija da se objavi cena spomenika. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić za N1 tvrdi da Grad Beograd nije platio izradu spomenika.Da bi bio postavljen u Beogradu, spomenik Stefanu Nemanji završen je u Rusiji, jer je izbor onih koji su ga naručivali, ipak, pao na ruskog vajara. Novac se nije štedeo, pa ga umesto radnika iz Srbije, postavljaju Rusi. Međutim, građani se pitaju iz koje kase je to sve plaćeno?"Trebalo bi da se zna sve šta se troši, kuda se troši i koliko košta, to nije ništa sporno, u normalnoj državi to je normalno"."Nisam ni razmišljala o tome, prosto sam inpresionirana ovako nekim velikim ovde"."Za mnogo toga je u pitanju novac građana i ovo ovde je u pitanju novac građana, znači sve to treba da se zna koliko košta".A koliko spomenik Stefanu Nemanji košta - gradski vrh ne otkriva mesecima. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ne precizira ni kada bi takvi detalji mogli da budu poznati javnosti."Grad Beograd nije platio izradu spomenika i kada sve bude završeno, Vlada Srbije će objaviti i cenu, tako da ja nisam adresa za to, ja se bavim time da spomenik bude postavljen i da Trg bude urađen", kaže Vesić.Da li će na informaciju o tome koliko košta spomenik, građani sačekati još koji mesec, ili, možda, godinu? Jer dokument o javnoj nabavci, do kog su došli novinari nedeljnika NIN, pokazuje da je Vlada Srbije donela odluku da se do 2023. ne otkrije koliko je novca iz džepova građana uloženo u radove.Stručnjaci kažu da je takav potez predstavnika države nedopustiv, jer krši mnoge zakone."Svakako tajnost podataka o ceni ovog spomenika ili bilo čega drugog što se izvodi javnim novcem je uvek problematična i veliko je pitanje da li uopšte postoji bilo kakav pravni osnov da se te informacije sakriju", naglašava Nemanja Nenadić iz  Transparentnosti Srbija."U našem Zakonu o budžetskom sistemu izričito je naglašeno da su raspolaganja javnim novcem transparentna, jer to je pravo javnosti i da - samo izuzetno, kad to opravdavaju razlozi odbrane, nacionalne bezbednosti ili pozicija Srbije u međunarodnim odnosima - neki od tih podataka mogu da se uskrate… Stavljati u taj kontekst cenu spomenika je tragikomično", ističe pravnik Rodoljub Šabić, bivši poverenik za informacije od javnog značaja.Profesor Filozofskog fakulteta Nenad Makuljević kaže i da je od samog početka bilo mnogo problematike oko radova na Savskom trgu. Stručna javnost je, podseća, mesecima kritikovala izgled, ikonografiju, dimenzije i stilsko rešenje spomenika. Uprkos tome, gradska uprava je, kako kaže, odlučila da izuzme savete domaćih stručnjaka."Dolazi se do potpuno drugačijih zaključaka da je u stvari "Beograd na vodi" ovde glavni i sve mi se više čini, čitajući različite vesti, dobijajući parcijalne informacije kojima mi uopšte ne znamo ni ko je tu ko, ni koliko to košta, ni šta je šta, da mi u stvari sve više i više, i sve duže i duže, živimo ne u Beogradu, nego u 'Beogradu na vodi'", navodi Nenad Makuljević, profesor Filozofskog fakulteta.Spomenik velikom županu visok je 23 metra i najviši je u regionu. Težak je 68 tona i prikazuje Stefana Nemanju sa mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci. Delo je vajara Aleksandara Rukavišnjikova.                 

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: N1

Rubrika: Studio live/N1

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: GREKO izveštaj

Spiker:Šta piše u izveštaju država za borbu protiv korupcije koja nam je poznata kao Greko. Ne znamo, dok Vlada Srbije ne dozvoli da taj izveštaj postane javan. Znamo samo da je globalno nezadovoljavajući, ali ne i detalje.O ovom,a li i o prethodnim izveštajima razgovaram sa Zlatom Đorđević iz Transparentnosti Srbija. Gospođo Đorđević hvala vam što govorite za N1, da li za početak znate kada možemo očekivati da vidimo ovaj pomenuti izveštaj?Zlata Đorđević, iz Transparentnosti Srbija:Dobar dan svima, dakle na poslednjoj na poslednjem zasedanju Greka grupe zemalja Saveta Evrope za borbu protiv korupcije dobili smo ocenu koja se odnosi na Srbiju da je globalno nezadovoljavajuća. Naime, radi se o preporukama koje je greko dao Srbiji još 2015. god. Sa rokom da ih ispuni do kraja 2016. god, to nije urađeno, zatim je Greko 2017. god doneo takođe ocenu istu kao i danas da je globalno nezadovaljujeće ispunjavanje preporuka, od strane Srbije, međutim taj izveštaj je objavljen tek 2018. god, što znači da je nekoliko meseci prošlo pre nego što je Vlada odobrila objavljivanje ovog izveštaja. Mi smo prošle godine takođe imali jedan prelazni izveštaj, koji je bio objavljen, no sada teško je predvideti kada će Vlada Srbije da da se saglasi da ovaj poslednji izveštaj gde je Srbija  dobila tako lošu ocenu biti i objavljen i da li će ga Vlada iskoristili kao podsticaj da krene u njihovo ispunjavanje jer evo već petu godinu se borimo sa istim preporukama, to nije ništa novo nažalost.Spiker:Koliko sam vas razumela sasvim je moguće da sledeće godine pročitamo izveštaj za ovu godinu?Zlata Đorđević, iz Transparentnosti Srbija:Mi ovom prilikom ponovo pozivamo Vladu Srbije da se što pre saglasi da ovaj izveštaj bude objavljen i ne samo da ovaj izveštaj bude objavljen, već pozivamo Vladu Srbije i da objavi nama građanima na koji način i kojom dinamikom će raditi na ispunjavanju ovih preporuka, i ne samo kada je reč o donošenju propisa, već i da će da prati rezultate, primene preporuka i da ćemo na kraju moći da imamo neki merljiv rezultat.Spiker:Što se tiče tih preporuka i zamerki iz prethodnih godina, šta bi ste izdvojili i da li vi kao neko ko prati ovu temu možete da primetiti da je u bilo kom obliku došlo do nekog poboljšanja?Zlata Đorđević, iz Transparentnosti Srbija:Nažalost mi moramo da konstatuje da ni jedna od odnosno rećiće nešto kasnije gde bi mogli da kažemo da nešto jeste ispunjeno, znači imali smo 13 preporuka još iz 2015. god i to je 4. krug evaluacije Greka koji se odnosi na uređenje pitanja poslanika, sudija i tužioca. Kada je reč o Narodnoj skupštini tu je glavna preporuka da među glavnim preporuka jeste da se učini rad Parlamenta transparentijim, da se da dovoljno vremena za dostavljanje amandmana, da se oni obrazlažu, da se smanji na minimum princip donošenja zakona po hitnom postupku, da se nacrti zakona spremaju za ozbiljnu javnu raspravu, da u njoj učestvuju sve zainteresovane strane i da se organizuju javna slušanja. Bitna preporuka, takođe jeste i da se donese kodeks ponašanja narodnih poslanika. Kada je reč o javnim raspravama i zakonima o hitnom postupku poslednjih 4-5 godina je primetno da taj broj je pao ispod 50%, imali smo i jedno vreme da je išao i do 60-70% zakona da se donosilo po hitnom postupku, sada je negde taj taj broj pao, tu je negde ispod 50% što je i dalje ogroman broj zakona koji se-donosi po hitnom postupku, bez uključenja zainteresovane javnosti, takođe kada je reč o amandmanima, umesto da unapredimo njihovo objavljivanje da se svaki amandman obrazlaže, pogotovo odbijanje amandmana, mi smo poslednjih godina imali potpuno besmislenu situaciju u Skupštini Srbije kada su poslanici vladajuće koalicije podnosile na stotine i stotine besmislenih amandmana upravo da bi sprečile kvalitetnu raspravu.Spiker:Ali samo da vas prekinem, evo ovaj saziv, nekoliko sednica je bilo do sada, Ivica Dačić, kao novi predsednik skupštine, posle jednog kolegijuma, pre čini mi se 2 nedelje, rekao da će hitni postupak biti manjine na minimum, tačnije da ga neće biti, a da tačke neće biti  objedinjene, dakle da će se o važnim stvarima raspravljati u jednoj dakle sednici Skupštini Srbije, da će eventualno stvari koje imaju veze jedne sa drugima biti zajedno, videli smo na raspravi koja se ticala i rebalansa budžeta i zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti da je bio jedan amandman čini mi se na budžet, na ovaj drugi zakon, ni jedan amandman, da li su sve to donekle dobre stvari koje će ući možda  u neki sledeći izveštaj i da li se gleda da tu zapravo u skupštini prave opozicije ni nema ili je samo bitno kako funkcionišu stvari, kako teče rasprava?Zlata Đorđević, iz Transparentnosti Srbija:Nažalost, mislim to što ste i rekli da taj jedan amandman je rezultat upravo toga da opozicije nema u parlamentu, jer podnošenje onih besmislenih amandmana o kojima sam malopre govorila jeste i bio u cilju da se oduzme vreme opoziciji da obrazlaže svoje amandmane, znači prosto sprečavanje, sada nema opozicije, nama koga da sprečavamo.Spiker:Da li to onda može biti od starne Greka da li  može to biti protumačeno kao pozitivno, dakle što nema više besmislenih amandmana vlasti, što nema hitnog postupka, a da li oni uzimaju u obzir i tu činjenicu da jedan deo opozicije uopšte nije učestvovao na izborima i da u skupštini imamo svega 6 opozicionih poslanika, pre svega 5 manjinskih?Zlata Đorđević, iz Transparentnosti Srbija:Pa to nije deo, to je, to su već neki uslovi koje će, koje će razmatrati Evropska komisija kad bude davala izveštaj o napretku Srbije. Ovde se Greko koncentriše na određeni broj preporuka, pomenuli ste najavu Ivica Dačića i ona jeste sigurno za podršku, međutim nekako je to na rečima. činjenica  je da u 2020 godini od februara nismo imali ni jedan nacrt zakona na portalu euprava koji je dat na javnu raspravu, činjenica je da parlament nije ni predlagao, odnosno nije ni razmatrao neke nove nacrte zakona, i prosto nadam se da će to što  je najavio gospodin Dačić biti praksa i u nekim sledećim parlamentima, ali opet teško je to breme, i teško je to za ocenjivati upravo zbog toga što opozicija nema u parlamentu. Takođe, ono što je jako važno i na šta Greko posebno obraća pažnju jeste upravo kodeks poslanika, koliko se ja sećam od 2018. god postoje  najave i svaki parlament je formirao svoju radnu grupu da se radi na na tom tekstu, kodeksa ponašanja i mislim 2013. ili 2014., čal pojavio se neki radni nacrt kako bi to trebalo da izgleda, međutim evo do danas najmanje 12 godina od kako je počela ta priča taj dokument nije donet, međutim Greko ako posmatramo preporuke koje su date drugim državama ne insistira nije mu dovoljno da bi preporuka bila ispunjena da se donese kodeks ponašanja znači to mođe da bude urađeno za nedelju dana ukoliko se zaista pristupi da se donese dokument, međutim tu Greko insistira upravo na primeni da se sprovode kontinuirana konsultovanja poslanika kako treba sprovoditi, da se daju tačne smernice , da se prate rezultati, da kazne za kršenje budu adekvatne, i naravno da se formira visoko, visoki etički savet u parlamentu koji bi odlučivao o povredama etičkog kodeksa, odnosno kodeksa ponašanja. Tako da, da bi se sve to ostvarilo kada je reč o parlamentu potrebna je zaista volja, ali nažalost situacija kakva je dans gde se parlament uglavnom koristi za obračun sa političkim neistomišljenicima, gde se najmanje govori o zakonima, i gde parlament radi svoj osnovni posao, a to je da kontorliše izvršnu vlast jako je teško očekivati da će ovako monolitan parlament sam sebe kažnjavati za reči koje su izgovorene, a koje nikako nisu primerene.Spiker:Gospođo Đorđević hvala vam na analizi dokumenta koji još uvek doduše nismo videli i nećemo ga videti sve dok drugačije ne odluči Vlada RS.                       

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: N1

Rubrika: Dan uživo/N1

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Gost tužilac Goran Ilić

Tužilac Goran Ilić ne vidi ništa sporno u tome što se republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali smatra da je "čudno i neobjašnjivo njeno ponašanje" kada je sakrila lice izlazeći iz Predsedništva. Nije hteo da komentariše navode iz intervjua koji je dala nedavno, ali je istakao da je "dobra vest da je pod uticajem kritike javnosti uopšte dala intervju". Takođe navodi da kada se radi o borbi protiv korupcije, Ustav Srbije iz 2006. ne stvara pretpostavke za nju."Nije sporno da se povremeno republički javni tužilac sretne sa predsednikom zemlje, jedino što je čudno i neobjašnjivo je ponašanje Zagorke Dolovac koja je sakrila svoje lice. Čudno je da se javni tužilac krije od javnosti kada okončava posetu predsedništvu Srbije", kazao je Ilić u Danu uživo na TV N1.On ističe da borbu protiv korupcije mogu da sprovode samo nezavisni organi i da su tri osnovna razloga zašto je ta borba kod nas neuspešna."Prvi problem je institucionalne naravi: naš Ustav iz 2006. ne stvara pretpostavke da organi budu nezavisni. Ako tužioce bira parlament vladinom većinom, složićete se da to nije postupak koji obezbeđuje nezavisnost u izboru tužilaca. Drugi problem je što nemamo efektivnu kontrolu nad policijom. Kad imate visoko profilisane političke predmete, dešavalo se da policija ne postupi po nalogu Tužilaštva, već sledi direktive nadređenih, jer oni zavise od tih nadređenih. Često se kaže da je Tužilaštvo glava i telo, bez ruku i nogu. Ima neka ovlašćenja, ali nema oruđa da ih sprovede. Treći problem su političke elite koje nemaju volju za borbu protiv korupcije", ocenjuje Ilić.Međutim, dodaje on, "imam utisak da jedan nemali broj građana u Srbiji istinski ne podržava borbu protiv korupcije"."Kada sve to dodate i oduzmete, onda su šanse za borbu protiv korupcije veoma male. Moramo sistemski da se borimo protiv korupcije, a ne da sve svodimo na jednu ili drugu ličnost. Ako hoćemo efikasan sistem, čak i kad bi politička volja bila protiv toga, to ne bi bilo prepreka, jer je borba protiv korupcije primena zakona. Ali mi ni taj ustavni i zakonski okvir nemamo takav da omogućava efikasnu borbu protiv korupcije", kaže tužilac.Ističe da "političari ključno odlučuju o sudbini tužilaca, a kada to imate u vidu, onda je malo verovatno da će tužilaštvo istrajati u borbi protiv korupcije, jer su i tužioci živi ljudi".O završenom procesu za izbor za Državno veće tužilaca kaže da u samom izbornom danu nisu uočene nepravilnosti, ali da su "postupak i period koji je prethodio glasanju pratile nepravilnosti"."Često sam mogao da čujem od kolega da su izloženi pritisku nadređenih, a ti pritisci navodno potiču od republičke javne tužiteljke, koja je preporučivala da se glasa za ove ili one kandidate. To je nešto što je meni više kolega potvrdilo, to je problem koji je posebno naglašen kada je u pitanju Javno tužilaštvo. Jer ono je jedan hijerarhijski sistem u kome republički javni tužilac ima izvanredna ovlašćenja nad javnim tužiocima i njihovim zamenicima, kao što i javni tužioci imaju post-ovlašćenja nad zamenicima, i mogu uticati na njihovu karijeru, status i ocenjivanje. Ukoliko vas starešina u Javnom tužilaštvu oceni negativnom ocenom, to je uvod u vaše razrešenje", navodi Ilić."Ako se u takvoj situaciji nadređeni angažuju u glasanju, tj. preporučuju za koga treba glasati, to svakako ima preteći karakter. Takve informacije su dolazile do mene", ističe on.Na pitanje da komentariše intervju koji je nedavno dao predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović, u kojem je tvrdio da se u Srbiji ne sudi za visoku korupciju, Ilić kaže da je to "krajnje pojednostavljeno i donekle netačno"."Kao kada bih ja izneo tvrdnju da je za neuspeh u borbi protiv korupcije odgovoran Stepanović jer je on predsednik suda, odnosno odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala, gde su donesene oslobađajuće presude, pa to šalje poruku da nemamo efektnu borbu protiv korupcije", navodi Ilić i ponavlja da ne treba sve svoditi na ličnost.On dodaje da se Tužilaštvo "neretko suočava sa kritikama javnosti, jer nismo spremni da javnosti iznesemo argumentaciju za naše odluke"."To je ostatak bivših vremena kada su tužioci doživljavali javnost kao neprijatelja. Ali, vremena su se promenila i moramo da promenimo odnos prema javnosti i da obrazlažemo svoje odluke", ocenjuje Ilić.Na pitanje kako tumači činjenicu da neretko predsednik države izlazi u javnost sa optužbama da su pojedini tajkuni ukrali stotine miliona evra "a ništa se ne dešava", Ilić smatra da Vučić time govori da je naš sistem loš, jer kada sudije tj. Tužilaštvo ne bi birala skupština, već neko profesionalno telo, ta tema ne bi bila na dnevnom redu. Ona je na dnevnom redu naše javnosti jer sudije i tužioce bira skupština"."Pogrešno postavljen sistem daje povoda za takvu argumentaciju u javnosti. Ali ja bih to više razumeo kao verbalni politički rat. Neretko sudije i tužioci koji su zauzimali visoka mesta u prethodnom sistemu dobili su podršku i od nove vlasti. To govori da ljudi koji nisu spremni da naprave u politici iznenađenja, dobri su za svaki politički sistem", zaključuje Ilić.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: N1

Rubrika: Dnevnik/N1

Autori: Redakcija

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)Nenadić

Naslov: Radovi na spomeniku Nemanji i dalje traju, cena i kupac još "pod oznakom tajno"

Na beogradskom Savskom trgu, pre nekoliko dana, postavljen je spomenik Stefanu Nemanji. Međutim, iako su gradski čelnici više puta pomerali rokove završetka, a kao poslednji pominjali sredinu novembra, radovi još uvek traju. A traje i insistiranje pojedinih medija da se objavi cena spomenika. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić za N1 tvrdi da Grad Beograd nije platio izradu spomenika.Da bi bio postavljen u Beogradu, spomenik Stefanu Nemanji završen je u Rusiji, jer je izbor onih koji su ga naručivali, ipak, pao na ruskog vajara. Novac se nije štedeo, pa ga umesto radnika iz Srbije, postavljaju Rusi. Međutim, građani se pitaju iz koje kase je to sve plaćeno?"Trebalo bi da se zna sve šta se troši, kuda se troši i koliko košta, to nije ništa sporno, u normalnoj državi to je normalno"."Nisam ni razmišljala o tome, prosto sam inpresionirana ovako nekim velikim ovde"."Za mnogo toga je u pitanju novac građana i ovo ovde je u pitanju novac građana, znači sve to treba da se zna koliko košta".A koliko spomenik Stefanu Nemanji košta - gradski vrh ne otkriva mesecima. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ne precizira ni kada bi takvi detalji mogli da budu poznati javnosti."Grad Beograd nije platio izradu spomenika i kada sve bude završeno, Vlada Srbije će objaviti i cenu, tako da ja nisam adresa za to, ja se bavim time da spomenik bude postavljen i da Trg bude urađen", kaže Vesić.Da li će na informaciju o tome koliko košta spomenik, građani sačekati još koji mesec, ili, možda, godinu? Jer dokument o javnoj nabavci, do kog su došli novinari nedeljnika NIN, pokazuje da je Vlada Srbije donela odluku da se do 2023. ne otkrije koliko je novca iz džepova građana uloženo u radove.Stručnjaci kažu da je takav potez predstavnika države nedopustiv, jer krši mnoge zakone."Svakako tajnost podataka o ceni ovog spomenika ili bilo čega drugog što se izvodi javnim novcem je uvek problematična i veliko je pitanje da li uopšte postoji bilo kakav pravni osnov da se te informacije sakriju", naglašava Nemanja Nenadić iz  Transparentnosti Srbija."U našem Zakonu o budžetskom sistemu izričito je naglašeno da su raspolaganja javnim novcem transparentna, jer to je pravo javnosti i da - samo izuzetno, kad to opravdavaju razlozi odbrane, nacionalne bezbednosti ili pozicija Srbije u međunarodnim odnosima - neki od tih podataka mogu da se uskrate... Stavljati u taj kontekst cenu spomenika je tragikomično", ističe pravnik Rodoljub Šabić, bivši poverenik za informacije od javnog značaja.Profesor Filozofskog fakulteta Nenad Makuljević kaže i da je od samog početka bilo mnogo problematike oko radova na Savskom trgu. Stručna javnost je, podseća, mesecima kritikovala izgled, ikonografiju, dimenzije i stilsko rešenje spomenika. Uprkos tome, gradska uprava je, kako kaže, odlučila da izuzme savete domaćih stručnjaka."Dolazi se do potpuno drugačijih zaključaka da je u stvari "Beograd na vodi" ovde glavni i sve mi se više čini, čitajući različite vesti, dobijajući parcijalne informacije kojima mi uopšte ne znamo ni ko je tu ko, ni koliko to košta, ni šta je šta, da mi u stvari sve više i više, i sve duže i duže, živimo ne u Beogradu, nego u 'Beogradu na vodi'", navodi Nenad Makuljević, profesor Filozofskog fakulteta.Spomenik velikom županu visok je 23 metra i najviši je u regionu. Težak je 68 tona i prikazuje Stefana Nemanju sa mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci. Delo je vajara Aleksandara Rukavišnjikova.

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: Nova S

Rubrika: Pregled dana/Nova S

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Odbrana pravosuđa od pritisaka

Spiker: Odbrana pravosuđa od pritisaka je u toku, samo što se, kao i uvek, razlikuju razmišljanja o tome ko pritiska. Za nedelju dana, dva intervjua i jedni izbori u struci rekli su nam više o stanju u pravosuđu od izveštaja Evropske komisije. Predsednik Višeg suda u Beogradu, Aleksandar Stepanović, u intervjuu KRIK-u tvrdio je da se državna tužiteljka ponaša kao da živimo u zemlji blagostanja i idile, te da nema postupaka za visoku korupciju. Onda je ona, koja gotovo deceniju ćuti, sada odgovorila: „U nekoj od tih skandinavskih zemalja jedan čovek ubio je 77 ljudi. Takvo blagostanje nam nije potrebno“. Kakav incidentan pogled na skandinavski sistem. No, promene moraju početi sa lokala, za to će se zalagati novoizabrani član Državnog veća tužilaca. Šta se dešava u pravosuđu i šta o tome misle na lokalu, Nikola Jovanović. Reporter: Na lokal se preslikava republičko stanje, pritisci su jasniji i lako opipljivi. Tužilac Predrag Milovanović, koji je izabran za člana Državnog veća tužilaca na proteklim izborima, a čiji izbor bi trebalo da potvrdi Skupština Srbije, navodi da na njega nisu vršeni pritisci ali da to ne znači da oni ne postoje. Predrag Milovanović, izabrani član DVT: Dakle, da li kanali za pritisak postoje? Oni postoje obzirom na hijerarhiju koja je ustrojena u tužilaštvu. Vi znate da smo mi organizovani po jednom … po jednoj strukturi gde možete od republičkog tužioca pa nadole, uvek intervenisati jer prosto je takav … je sistem, znači, strukture. Malo mi to kolokvijalno zovemo kao neku vrstu sovjetskog ustrojstva i to jeste sistem koji mora da se menja i mi moramo odgovoriti izazovu novog, modernog adverzivnog postupka i to je ono što građani očekuju od nas. Reporter: Milovanović je tužilac u procesu u kojem je bivši predsednik opštine Grocka i visoki funkcioner SNS-a, Dragoljub Simonović, optužen da je naručio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića iz Vrčina. Simonović je tužiocu na jednom od ročišta poručio da možda posle ovog procesa više ne bude tužilac. Reagovali su mnogi, ne i republička tužiteljka, a Milovanović je tokom svoje kampanje za izbor u Državno veće tužilaca insistirao i na bezbednosti tužilaca. Predrag Milovanović, izabrani član DVT: Negde sam od mojih kolega u manjim mestima, dobio odgovore na moje pitanje da li se osećaju bezbedno. Oni su mi odgovarali da bukvalno mogu da se očešu o okrivljenog, mislim upotrebili su to kao jednu metaforu da bi mi dočarali kako to izgleda vršiti krivični progon nekoga u malim mestima. Niko od nas ne očekuje da ga štite Kobre, da ga štite posebne jedinice MUP-a. Ne. Znači, očekujemo da će neka patrola policije proći ulicom u kojoj neko živi sa svojom porodicom, proveriti da li se skuplja tu neka ekipa ljudi koja je sumnjiva, koju treba legitimisati, videti ko su, šta su, zašto su tu. Reporter: Kako se brani nezavisnost pravosuđa u manjim sredinama gde se svi znaju? Zoran Marković, bivši predsednik suda u Zaječaru, kaže da su politički pritisci potpuno blokirali pravosuđe. Zoran Marković, bivši predsednik suda u Zaječaru: Stanje pravosuđa na lokalu prati  sistem pravosuđa u celoj zemlji. Paušalno se može reći da je on možda još i gori, ovde je očigledniji taj politički uticaj, vidljiviji, jer prosto, u malom gradu svi se znaju, sve znamo. Reporter: A na republici, poslednjih nekoliko dana svedoci smo bitke za pravosuđe. S jedne strane od predsednika Višeg suda, Aleksandra Stepanovića, stigla je tvrdnja da se ne bave slučajevima visoke korupcije i da je za to odgovorno tužilaštvo. Republička javna tužiteljka, Zagorka Dolovac, tvrdi da su kritike zapravo lični interes da se potkopa pravosuđe. Zagorka Dolovac, republička javna tužiteljka: „Nikada nisam idealizovala stanje u našem društvu, niti je to moguće pošto se već decenijama bavim teškim oblicima protivpravnog ponašanja pojedinaca. Ne smatram ni da postoje idealni državni sistemi i društva današnjice. Upravo u nekoj od tih skandinavskih zemalja, ne tako davno, njihov državljanin, zbog političkih ubeđenja, ubio je 77 mladih ljudi i dece, od kojih su neki imali samo 14 godina. Ako je to blagostanje, onda ga na takav način ne želim u Srbiji.“ Reporter: Direktor Centra za istraživačko novinarstvo CINS, Branko Čečen, ističe da je republička javna tužiteljka uhvaćena u tajnoj poseti predsedniku države i da je ta poseta morala da bude javna, kao i tema razgovora, jer u svim drugim okolnostima to je očigledno neprimeren uticaj na pravosuđe. Kada je reč o poređenju sa Norveškom, Čečen navodi da je 2018. godine Norveška imala 0,47 ubistava na 100.000 stanovnika, a Srbija gotovo jedno i po ubistvo. U isto vreme, indeks percepcije korupcije u Norveškoj je bio takav da su oni bili na sedmom mestu, a mi na 91, a kod nas se korupcija ne vidi u medijima, navodi Čečen. Branko Čečen, CINS: Što znači da javna tužiteljka vodi izuzetno korumpirano društvo, koje je takođe teško kriminalizovano, ali nalazi za shodno da, uprkos tome što ona svojim postupcima podriva tužilaštvo, spočitava medijima da namerno, za neke interese, podrivaju tužilaštvo. To je jako zabrinjavajuće za prvo obraćanje javne … republičke tužiteljke javnosti posle mnogo, mnogo vremena. Reporter: U bici za nezavisnost pravosuđa značajno mesto imaju i ustavne promene koje trenutno, po svemu sudeći, neće izbrisati politički uticaj na ovu granu. Borba u pravosuđu, koja se svodi na odbranu političkih i ličnih ineresa, umesto interesa građana, ukazuje samo na jedno – daleko smo od Norveške. Nikola Jovanović, NewsMax Adria.                         

----------------------------------------------------------

Datum: 16.11.2020 

Medij: Al Jazeera Balkans

Rubrika: Dnevnik/Al Jazeera

Autori: Redakcija

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Saradnja Vlade Srbije i Transportgasa

Spiker:Nakon više poziva na sastanak u Vladu Srbije direktor JP Transportgas Stevan Dukić to nije učinio.Na sastanak ga je pozvala ministrica energetike Zorana Mihajlović, ali se on nije odazvao.Ranije je Dušan Bajatović, dugogodišnji direktor JP Srbijagas izbačen sa sastanka sa ministricom.Oba direktora bliska su socijalistima i ruskim energetskim gigantima.Reporter:Prve varnice i incidenti između ministarke energetike sa direktorima Srbijagasa i Transgasa, preduzeća čiji direktori imaju bliske kontakte sa ruskim energetskim gigantima.Jedan je izbačen sa sastanka, a drugi se nije ni pojavio.Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike:Nismo našli čoveka, dakle direktor se ne odaziva na pozive, sekretarica čas zna, čas ne zna gde je on, čas zna da ima sastanak, čas nema sastanak.Ne odazivaju se na naše pozive, ne odgovaraju na naše dopise.Reporter:Tema od koje građani nemaju nikakvu korist, ocenjuje premijerka.Kaže da sa Srbijagasom i Bajatovićem ima dobru saradnju.Ana Brnabić, premijerka Srbije:Taj incident je nešto što se desilo, opet kažem, takve stvari se dešavaju, šta da radite?Mislim, vlada i javne institucije, državna uprava, to je kolektiv kao i bilo koji drugi, imate nesporazuma, rešiće se.Reporter:Srbijagas je javno preduzeće.Njime od 2008. godine upravlja Dušan Bajatović. 2008. godine učestvovao je u prodaji 51 posto kapitala srpskog NIS-a ruskom Gaspromu. 2009.  godine učestvovao je u osnivanju zajedničkog preduzeća Južni tok, gasovoda koji je propao. 2014. godine anonimni izvor iz vlade govori o tome da je Bajatovića nemoguće smeniti sa mesta direktora Srbijagasa jer ga čuvaju Rusi. 2015. godine Agencija za borbu protiv korupcije utvrđuje Bajatovićev sukob interesa, savetuje njegovu smenu, to se do danas nije dogodilo.Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike:Velika Rusija ne stoji iza bahatih direktora.Dakle, velika Rusija i Ruska Federacija je naš veoma važan politički partner, ekonomski partner, veliki broj ruskih kompanija radi u ovom sektoru, rade u drugim sektorima.Reporter:Ekonomisti dugo čekaju analizu rada JP Srbijagas.Ljubodrag Savić, ekonomista:Ali ja apsolutno podržavam rasčišćavanje odnosa i dovođenje da kažemo tih preduzeća u jednu poziciju da rade na najefikasniji način i rekao bih u korist građana Srbije.Reporter:Preduzeće koje je u nekoliko navrata označeno kao gubitaš na šta su ukazivali Fiskalni savet Srbije i Svetska banka.Ljubodrag Savić, ekonomista:Uvek sam se pitao, da li je Srbijagas kada je beležio velike gubitke u problemu zato što Dušan Bajatović i njegova ekipa ne zna da radi ili zato što država Srbija ima telefon pa okrene pa kaže nemoj ovome da naplatiš gas ovog meseca, nemoj ovoj toplani, nemoj ovom obdaništu, nemoj ovom preduzeću.Reporter:A ta preduzeća i gotovo ceo sektor energetike uvek je bio određen za socijaliste Ivice Dačića.Njihov uticaj je opao nakon poslednjih parlamentarnih izbora, zbog čega se njihov ministar Aleksandar Antić smenjuje i postavlja Zorana Mihajlović, ministarka na čije pozive za sastanak se za sada direktori javnih preduzeća ne obaziru.Đorđe Kostić, Al Džazira Beograd.

----------------------------------------------------------