Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji


Datum : 12.8.2010
Novina : Pregled
Strana : 2
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

EVROPA PROTIV DUPLIH FUNKCIJA
Predsednik GREKO-a, tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije, Drago Kos izjavio je juče da ne podržava zadržavanje dvostrukih funkcija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u prelaznom periodu od dve godine. Kos je rekao Beti da ne može da zamisli da bi bilo ko u Savetu Evrope ili Evropskoj komisiji podržao takav koncept. Malo je verovatno da bi sada neko u Briselu ili Strazburu razmatrao izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, ocenio je Kos i dodao da bi, ako bi se to i desilo, zaključak bio „da su rešenja u originalnom tekstu zakona mnogo bolja od onoga što je sada usvojeno“. Upitan o navodima da je i on sam izjavio da je moguće zadržavanje dvostrukih funkcija u prelaznom periodu, Kos je agenciji Beta rekao da prelazni period znači period od par meseci, kao što je predviđao i prvobitni zakon i prvobitni predlog izmena, „ali nikako ne može da bude godina, dve ili više jer onda ta zabrana kumuliranja funkcija gubi smisao“. Komentarišući kakve posledice su moguće ukoliko taj koncept ipak ostane na snazi, predsednik GREKO-a je naveo da su promene zakona „došle kao šok“ i „za sada su samo upozorile međunarodne organziacije da se nešto dešava u Srbiji“. „Sada će svaka radnja na polju borbe protiv korupcije u Srbiji biti pomno praćena kako bi se videlo da li su se promene desile nesrećnim slučajem, da li je to greška koja će se ispraviti ili je to početak vraćanja unatrag“, rekao je Kos. Ukoliko se proceni da se menja stav srpskih rukovodilaca u borbi protiv korupcije, moguće su ozbiljne posledice posle toga, upozorio je predsednik GREKO-a.
Antrfile :
============================


Datum : 12.8.2010
Novina : Alo!
Strana : 5
Autor : V. P.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

CANE: MIHAJLOVIĆU SAM DAO REKET OD 250.000 EVRA
Kontroverzni biznismen Stanko Subotić predao je preko advokata Tužilaštvu za organizovani kriminal izjavu u kojoj tvrdi da je bivšem ministru policije Dušanu Mihajloviću kao reket dao 250.000 evra. Od ove sume 50.000 evra, prema Subotićevim navodima, bilo je namenjeno Mihajlovićevoj partiji Nova demokratija. Subotić je dao novac ne da bi Mihajlović prikrio krivična dela, već da mu ne bi bilo napakovano ono što nije uradio - izjavio je Canetov advokat Radoslav Tadić, objašnjavajući da se to dogodilo tokom tajne akcije policije „Mreža“, u kojoj je Subotić označen kao jedan od glavnih švercera cigareta na Balkanu. Mihajlović je odgovorio da nikoga, pa ni Subotića nije ucenjivao i reketirao. Mafi ja me je uzela na zub još od hapšenja Dušana Spasojevića, ali se nadam da ne vlada i danas ovom zemljom kao u ta zla vremena - izjavio je Mihajlović, dodajući da će Subotić „svoje klevete morati da dokaže na sudu“.
Antrfile :
============================


Datum : 12.8.2010
Novina : Večernje Novosti
Strana : 3
Autor : M. B.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izjava
Ocena : Neutralna

EVROPA NE VRAĆA VIZE
NOVOSTI REČ PLUS
IVICA DAČIĆ O SANKCIJAMA ZBOG DUPLIH FOTELjA
Nikada nije bilo reči o ponovnom uvođenju viznog režima za Srbiju
O PONOVNOM uvođenju viza za građane Srbije zbog duplih funkcija nikada nije bilo reči u EU - izjavio je juče, za ”Novosti”, Ivica Dačić, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova. On odlučno odbacuje spekulacije koje su se pojavile u medijima, da bi naša zemlja ponovo mogla da bude okružena viznim bedemom zbog kontroverznog amandmana na nedavno usvojeni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. - Moji sagovornici iz EU nikada to nisu pomenuli - kategoričan je Dačić. - Naprotiv, na sastanku sa evropskim komesarom Sesilijom Malmstrem, koji sam nedavno imao u Briselu, izraženo je zadovoljstvo zbog svega što je Srbija uradila. Zamenik premijera napominje i da u samoj Evropskoj uniji ne postoji jasan standard po pitanju dupliranja funkcija. - To pitanje se ustavima pojedinih zemalja različito rešava. Tako da u nekim državama ministri i državni sekretari mogu da budu i poslanici, i niko od njih ne traži da to promene. Dačić smatra da je važno što se Srbija opredelila za borbu protiv korupcije i što je odredila svoj model koji će se primenjivati prilikom svakog daljeg konstituisanja vlasti na svim nivoima. - U tome je uloga Agencije za borbu protiv korupcije nezamenjiva i sa njom Ministarstvo unutrašnjih poslova dobro sarađuje - zaključio je šef policije.
Antrfile :
============================


Datum : 12.8.2010
Novina : Blic
Strana : 2
Autor : NN
Tema : Dostupnost informacija
Najava : NE Žanr : Izjava
Ocena : Neutralna

BLIC HIT
Rodoljub Šabić poverenik za informacije
Probleme ne bismo smeli da guramo pod tepih. Uostalom, naš tepih je već grbav, izgleda kao kamila.
Antrfile :
============================


Datum : 12.8.2010
Novina : Blic
Strana : 2
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Komentar
Ocena : Neutralna

ČITAOCI KOMENTARIŠU
SAD traže da Srbi sa Kosova prihvate vlast u Prištini
Moramo svi reći jasno i glasno da nam je stalo do EU. Tamo nas čeka perspektiva, tamo pripadamo, danas ili sutra mi ćemo biti tamo, ali se bojim to danas i sutra, da ne bude 2020. Generacije posle nas , smejaće nam se zato što smo ratovali za neke gluposti. Tamej
Nema volje za obračun sa korupcijom
Treba li uopšte postaviti pitanje: šta je važnije? Interes građana ili oni kojima je tesna jedna fotelja. Mislim da je predsednik Tadić, simboličnim odbijanjem da u pravom trenutku potpiše ovu štetnu izmenu Zakona, trebalo da pokaže građanima Srbije da je na njihovoj strani. Bata Niš
Antrfile :
============================


Datum : 12.8.2010
Novina : Blic
Strana : 3
Autor : M. MALEŠ
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

OEBS: KLJUČNA ODLUKA SUDA O DUPLIM FUNKCIJAMA
M. Maleš
Misija OEBS u Srbiji podržava rad Agencije za borbu protiv korupcije iz koje su najavili da će, nakon usvajanja spornog amandmana kojim su ozakonjene duple funkcije, tražiti od Ustavnog suda Srbije da po hitnom postupku da ocenu ustavnosti izmena Zakona o borbi protiv korupcije, izjavili su juče za „Blic“ u misiji OEBS u Srbiji.
- Podela vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku utemeljena je u Ustavu Srbije kao osnovni princip demokratske vladavine. Prema tome, naše je mišljenje da Ustavni sud Srbije treba da se bavi pitanjem ovog amandmana na Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. Što se tiče misije OEBS u Srbiji, mi ćemo nastaviti da podržavamo rad ove agencije kako bi se osiguralo poštovanje principa vladavine prava i dobre uprave - naveo je za „Blic“ Džaba Devdarijani, šef Odeljenja za politička pitanja i odnose sa javnošću misije OEBS u Srbiji. Drago Kos, predsednik GREKO, grupe zemalja Saveta Evrope za borbu protiv korupcije, izjavio je da je teško poverovati da bi bilo ko u Savetu Evrope ili Evropskoj komisiji podržao zadržavanje dvostrukih funkcija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u prelaznom periodu od dve godine. On je rekao agenciji Beta da je zadržavanje duplih funkcija moguće u prelaznom periodu od par meseci, ali „to nikako ne može da bude godina, dve ili više, jer onda zabrana gomilanja funkcija gubi smisao“. Predsednik Srbije Boris Tadić prekjuče je izjavio da je vlast u Srbiji protiv duplih funkcija, ali da one ne mogu odmah biti ukinute. Tadić je rekao i to da su evropske institucije podržale duple funkcije do kraja mandata. Komentarišući kakve posledice su moguće ukoliko taj koncept ostane na snazi, predsednik GREKO je naveo da su promene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije „došle kao šok“ i „za sada su samo upozorile međunarodne organizacije da se nešto dešava u Srbiji“. - Sada će svaka radnja na polju borbe protiv korupcije u Srbiji biti pomno praćena kako bi se videlo da li su se promene desile nesrećnim slučajem, da li je to greška koja će se ispraviti ili je to početak vraćanja unatrag - rekao je Kos. Ukoliko se proceni da se menja stav srpskih rukovodilaca u borbi protiv korupcije, moguće su ozbiljne posledice posle toga, upozorio je on. Funkcionerka Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković ocenila je juče da izjava predsednika Tadića, o tome da Evropa podržava da funkcioneri u Srbiji zadrže dvostruke funkcije do kraja mandata, dokazuje da iza tog koncepta stoji Vlada Srbije, a ne slučajno i slobodno izglasavanje amandmana nezavisnog poslanika. Ona smatra da je izjava Tadića kontradiktorna jer, kako je navela, „ne možemo imati podršku Evrope i braniti se podrškom Evrope za kršenje sopstvenog Ustava“.
Antrfile : Čupić: Ne priželjkujem nego upozoravam
Predsednik Odbora Agencije Čedomir Čupić osvrnuo se juče na demanti njegove izjave od strane predsednika Tadića koji je rekao da nam zbog duplih funkcija EU ne može ponovo uvesti vizni režim. - Nisam rekao da će se to dogoditi, nego da, između ostalog, možemo dobiti takvu vrsta sankcija, ali i druge kao što je ukidanje kredita, zaustavljanje investicija. Moja reakcija samo proizlazi iz zakonskih obaveza da ne dozvolimo kršenje Ustava i selektivnu primenu zakona. To jeste zakonska obaveza Agencije - podvlači Čupić.
============================


Datum : 12.8.2010
Novina : Blic
Strana : 14
Autor : V. Z. CVIJIĆ
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

NEKA SUBOTIĆ NA SUDU DOKAŽE TVRDNJE
Mihajlović odgovara na optužbe
Dušan Mihajlović najavljuje tužbu protiv Subotića i Bebe Popovića. Miodrag Vuković, koji je vodio akciju „Mreža“, navodi da je Subotićeva odbrana ostala bez argumenata suočena za dokazima za šverc cigareta
V. Z. Cvijić Beograd
Stanka Subotić, optuženi za šverc cigareta, u izjavi koju je njegov advokatski tim juče predao Tužilaštvu za organizovani kriminal tvrdi da mu je bivši ministar unutrašnjih poslova Srbije Dušan Mihajlović iznuđivao novac da ne bi protiv njega podneo krivičnu prijavu za krijumčarenje duvana.
Subotićev branilac Radoslav Tadić juče je na konferenciji za novinare predao izjavu svog klijenta u kojoj se navodi da je njegov štićenik dao Mihajloviću prvo 50.000 evra za stranku Nova demokratija pred izbore krajem 2003, a drugi put „maja 2004. 200.000 evra na u ruke Mihajloviću“, koji tada nije bio ministar. Prema Subotićevim tvrdnjama, prvom razgovoru posle kojeg je uplatio 50.000 evra za Mihajlovićevu stranku prisustvovao je i Vladimir - Beba Popović. Prema tvrdnjama Subotića, on je od Popovića tražio da proveri da li se protiv njega vodi istraga jer je dobijao takve informacije. Optuženi za šverc duvana tvrdi i da je tadašnji šef Odseka za privredni kriminal SBPOK Miodrag Vuković „pakovao dokaze“. Prema tvrdnjama avokata Tadića, „Subotić je dao novac ne da bi Mihajlović prikrio krivična dela, već da mu ne bi bilo napakovano ono što nije uradio“. On je naglasio da postoje audio snimci razgovora Subotića sa Mihajlovićem i da će ih naknadno priložiti kao dokaze. Dušan Mihajlović je u pisanoj izjavi za „Blic“ istakao da nikada nikog nije ucenjivao i reketirao, pa ni Subotića. - Takve tvrdnje su apsolutna i zlonamerna laž. Žalim što je moj zemljak u toliko velikoj nuždi i što mu ne može pomoći idiotska konstrukcija njegovog savetnika da sam odobrio akciju „Mreža“ da bih njega reketirao. Za istinu dovoljni su datumi. Akcija „Mreža“ je uvedena nekoliko meseci pre nego što me je Vladimir Popović upoznao sa Subotićem, a završena je tek po isteku mog mandata. Ali, ko sa decom spava, zna se kako ustaje. Priznajem da sam odgovoran za saradnju sa Popovićem. Sve ostalo moraće autori ovih tvrdnji da dokažu na sudu i da odgovaraju za klevetu i lažno prijavljivanje - napisao je „Blicu“ Mihajlović. On je još istakao da ga je mafija uzela na zub još od hapšenja Dušana Spasojevića, ali da se nada „da ne vlada i danas ovom zemljom kao u ta zla vremena“. Miodrag Vuković kaže da je tvrdnja o manipulisanju dokazima za šverc duvana besmislena jer nije samo on vodio istragu, već službe MUP-a, a da je sudski postupak pokrenut dve godine posle njegovog odlaska iz policije. - Mesto za odbranu je sud, a ne konferencija za štampu. Takva odbrana se primenjuje kada branioci više nemaju argumente da se suprotstave dokazima koje tužilaštvo iznosi pred sudom. To je pokušaj da se pažnja skrene sa sudskog postupka za šverc cigareta i jakih dokaza koji su izvedeni na neke periferne stvari - napomenuo je Vuković.
Antrfile :
============================


Datum : 12.8.2010
Novina : Blic
Strana : 14
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izjava
Ocena : Neutralna

RADISAVLJEVIĆ: DOKAZI ZA ŠVERC CIGARETA SU VALIDNI
Specijalni tužilac Miljko Radisavljević kaže za „Blic“ da se tužilaštvo već izjasnilo da su dokazi prikupljeni za šverc cigareta validni, a da će proveriti druge tvrdnje iz izjave Subotića.
U izjavi se osporavaju neki od dokaza koji su izvedeni, ili tek treba da budu izvedeni na glavnom pretresu koji se vodi protiv Subotića i većeg broja osoba optuženih za krijumčarenje cigareta. Dokazi čije je izvođenje predloženo na glavnom pretresu biće predmet ocene suda. Tužilaštvo se prema tim dokazima već odredilo predlažući ih, čime je jasno stavljeno do znanja da ih smatra validnim i kredibilnim. Kada je reč o mogućoj krivičnoj odgovornosti drugih lica koja pominje u izjavi Subotić, tužilaštvo će u tom delu izvršiti proveru navoda i nakon toga doneti odluku - rekao je juče tužilac Radisavljević.
Antrfile :
============================


Datum : 12.8.2010
Novina : Danas
Strana : 3
Autor : S. ČONGRADIN
Tema : Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija
Najava : NE Žanr : Intervju
Ocena : Neutralna

UCENE U OKVIRU VLASTI
Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija o posledicama promene zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije EU će konstatovati negativne posledice po Beograd u oktobru l Zabrinjava solidarnost i otpor nosilaca svih organa vlasti
Beograd -Kada je reč o mogućim reakcijama Evropske unije na usvajanje amandmana na član 82 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, ne verujem da ćemo išta zvanično čuti pre objavljivanja godišnjeg izveštaja o napretku, u oktobru. Siguran sam da će ovo pitanje biti pomenuto u tom izveštaju i verujem da će Evropska komisija konstatovati negativne posledice tog rešenja, a pre svega, činjenicu da su zakonska ograničenja za funkcionere smanjena ovim amandmanom, ocenjuje u razgovoru za Danas Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija. l Da li postoji opasnost od bilo kakve vrste sankcija EU zbog izmena ovog zakona? - Da li će biti nekih sankcija je krajnje nepredvidivo, jer kod odluka Evropske komisije politička procena ima najveći značaj. l Kako komentarišete izjavu predsednika Srbije da je dobio podršku iz EU za izmene zakona, a da pri tom nije naveo od koje institucije ili zvaničnika? - Nezahvalno je tumačiti izjavu predsednika Tadića o ovom pitanju, pošto se ona može naći samo u novinskim izveštajima, ne i u nekoj zvaničnoj verziji. Evropske institucije jesu podržale donošenje zakona 2008. i početak njegove primene, a koliko znam, nisu se ni na koji način izjašnjavale o izmenama zakona iz jula ove godine, a pogotovo ne o amandmanu uloženom u poslednji čas, niti vršile njihovu temeljnu analizu, jer se na tako nešto čeka obično nekoliko meseci. Moguće je da su predstavnici vlasti u Srbiji obavili neke nezvanične konsultacije sa ljudima iz EK. Šta god da se desi, mislim da ne treba licitirati sa tim da li Evropska komisija, Savet Evrope i drugi osuđuju ili podržavaju sporni amandman, već sačekati njihov zvaničan stav. l Zašto je amandman sporan, odnosno koje negativne posledice implicira? - Štetnost od usvajanja ovog amandmana nije toliko u samoj činjenici da će neki republički i pokrajinski poslanici ostati gradonačelnici ili što će npr. hiljadu opštinskih odbornika obavljati još neku javnu funkciju, mada ta pojava svakako loše deluje na obavljanje javnih poslova. Glavni problem je principijelne prirode. Naime, Zakon o Agenciji sadrži mnoga ograničenja, zabrane i obaveze za javne funkcionere. Sad, kada je došlo na red da se jedna od prvih i to lakših obaveza ispuni, pojavili su se otpori a verujem i ucene u okviru vladajuće koalicije i unutar samih stranaka. Na to je skupštinska većina reagovala zatupljivanjem oštrice zakona. l Kako komentarišete otpor i solidarnost nosilaca vlasti po ovom pitanju? - Ako se u ovom slučaju, gde funkcionerima nije pretilo ništa drugo osim gubitka jednog od položaja, pokazao takav otpor i solidarnost nosilaca vlasti, šta da očekujemo ako Agencija jednog dana bude podnela prekršajne ili krivične projave zbog zloupotrebe javnih resursa od strane funkcionera tokom izbornih kampanja, odlučivanja funkcionera u situaciji kada se morao izuzeti, davanja nepotpunih podataka o imovini ili nepodnošenja izveštaja o sprovođenju antikorupcijske strategije i finansiranja izborne kampanje. l Kakva se odluka može očekivati od Ustavnog suda? - Agencija za sada samo najavljuje pokretanje postupka za ocenu ustavnosti „Batićevog amandmana“ i bilo bi mnogo lakše govoriti na tu temu da je inicijativa podneta, a razlozi detaljno obrazloženi. I ja mislim da bi ovaj član mogao biti u koliziji sa Ustavom, mada ne uvek iz istih razloga zbog kojih su predstavnici Agencije isticali u javnosti protivustavnost. Na primer, jedan razlog bi mogao biti to što ovaj član privileguje neke funkcionere (poslanike i odbornike) koji su zatečeni 1. januara 2010. na više položaja u odnosu na druge funkcionere koji se nalaze u istoj situaciji, a drugi to što ovaj član omogućava da narodni poslanici ostanu gradonačelnici, dok Ustav propisuje da je „državna vlast ograničena pravom građana na teritorijalnu autonomiju i lokalnu samoupravu“, pa ne bi bilo logično da isti ljudi vrše i državnu vlast i vlast unutar lokalne samouprave.
Antrfile :
============================


Datum : 12.8.2010
Novina : Dnevnik
Strana : 2
Autor : D.M.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izjava
Ocena : Neutralna

ČUPIĆ: NISU VALJDA MESIJE
Predsednik UO Agencije za borbu protiv korupcije profesor Čedomir Čupić izjavio je za „Dnevnik“ da očekuje da se USS o usvojenim izmenama i dopunama Zakona za borbu protiv korupcije, odnosno „Batićevom amandmanu“, oglasi što pre, jer je Ustav Srbije nedvosmislen kada su u pitanju duple funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. – Ići ćemo na Ustavni sud, koji je dosta brzo reagovao kada su mu se obratila trojica vojvođanskih poslanika pa očekujemo da isto uradi i sada – kaže Čupić. On podseća na to da su se vojvođanski poslanici „našli u čudu, pozvali se na retroaktivnost, a zaboravili da je Ustav Srbije donet pre nego što su bili svi izbori u Srbiji, pa i oni na kojima su oni birani“. – Ako su neposredno birani za vojvođanski parlament, nisu na mesta gradonačelnika i predsednika opština nego ih je stranka tu postavljala. I tu je veoma čudno u koga nemaju poverenja da ih zameni: u svoje stranačke kolege. Šta je tu posredi? Ako misle da mu mesije, nezamenljivi, to nije primereno demokratiji nego nekom drugom režimu – kaže Čupić. On nije želeo da komentariše tvrdnje predsednika Srbije Borisa Tadića da postoji podrška Evrope za duple funkcije do kraja mandata ovih poslanika, ali je primetio da, “ukoliko su se želela rešenja, onda je Koalicija ’Za evropsku Srbiju’ trebalo da prvo pristupi promeni Ustava pa da onda glasa za takva rešenja u Skupštini Srbije“.
Antrfile :
============================


Datum : 12.8.2010
Novina : Dnevnik
Strana : 2
Autor : LJ.MALEŠEVIĆ
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

UDARIĆE FOTELJE NA VIZE?
DUPLE FUNKCIJE IZMEĐU EVROPSKE PODRŠKE I OSPORAVANjA
Pravo na duple funkcije, koje je Skupština Srbije ozakonila a čije osporavanje pred Ustavnim sudom Srbije već za naredni mesec najavljuje Agencija za borbu protiv korupcije, moglo bi skupo koštati građane Srbije ukoliko nadležni u Evropskoj uniji procene da nema istinske volje za obračun s korupcijom. Naime, vladajuća koalicija, posle usvajanje amadmana Vladana Batić a na izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, nastoji na sve moguće načine da odbrani postojeće duple fotelje, ne sporeći pri tom da bi tome valjalo stati na put, ali tek nakon isteka njihovih mandata. Dok predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić ovih dana poručuje da je moguće uvođenje viza građanima Srbije zbog duplih funkcija, predsednik Srbije Boris Tadić to demantuje i ističe da “ne treba plašiti građane”. – Gubitak prava na putovanje bez viza jedna je od mera kojima bi nas Evropa mogla kazniti zbog nepridrž avanja standarda na koje smo se ugovorno obavezali – napomenuo je Čupić. – Ako vlast ne primenjuje evropske standarde, kao što je vladavina prava, mogli bismo izgubiti i međunarodne kredite ili da nam budu zaustavljene investicije, kao što se, zbog korupcije, već dogodilo u susednoj Bugarskoj. Ustav Srbije zabranjuje obavljanje funkcija u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti. Međunarodne organizacije, kao što su Komisija SE za borbu protiv korupcije – GREKO, OEBS i Odeljenje UN za borbu protiv kriminala i korupcije, koje ćemo obavestiti o ponašanju vlasti u Srbiji, imaju mehanizme da je na to nateraju. Pogotovo što je borba protiv korupcije jedna od prioritetnih aktivnosti na koje smo se obavezali i prihvatili kao uslov za integracije s EU. Predsednik Srbije Boris Tadić je odgovorio da strah od toga da će nam zbog duplih funkcija EU ukinuti bezvizni režim nije realan i da građane ne treba time plašiti, dodajući da je njegov politič ki stav da treba ići ka ukidanju duplih funkcija. – Nema dileme o tome da treba da idemo ka tome da nema duplih funkcija, ali, s druge strane, ne možemo sve odluke doneti u ovom vremenu već je potrebno stvoriti realne mogućnosti za njihovo donoš enje – istakao je Tadić. – Naša država je dobila podršku evropskih institucija za ukidanje dvostrukih fotelja u najskorijem vremenu, odnosno do kraja mandata svih postojećih lokalnih administracija, pokrajinskog i republič kog parlamenta. Ka tom cilju treba ići i to je jedna od perpsektiva u borbi protiv korupcije. Ministarstvo pravde ocenjuje da su Čupićeve ocene da bi građani Srbije mogli skupo platiti “povratak” duplih fotelja prejake, ističući u prvi plan da je sve rađeno u skladu s međunarodnim standardima te da će srpske vlasti izvestiti o svemu GREKO prilikom redovnog zasedanja, gde će predstaviti i braniti ove zakonske odredbe na ekspertskom nivou. Zato samouvereno tvrde da nema bojazni od toga da će vizna liberalizacija biti ukinuta. Da će se vladajuća koalicija “držati” usvojenog Batićevog amadmana jer im on u ovom trenutku odgovara, ovih dana potvrdila je i Slavica Đukić-Dejanović, koja je istakla da će duple funkcije ostatiti do kraja mandata sadaš njih funkcionera, objašnjavajuć i da se “većini parlamentaraca u tom trenutku činilo da se radi o materiji koja u ovom prelaznom periodu, a to znači do kraja mandata ove parlamentarne većine, treba da bude rešena na taj način”. Predsednik GREKO-a Drago Kos podseća na to da je donošenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u međunarodnim organizacijama shvaćeno kao veliki korak Srbije u borbi protiv korupcije, ali da bi njegove nedavno usvojene izmene to mišljenje mogle promeniti. On kaže da učekuje da Ustavni sud Srbije “stavi stvar na svoje mesto”. – Očekujem da USS stvari stavi na svoje mesto – podvlači Kos. – Samo zbog promena Zakona o Agenciji teško može doći do ukidanja viza, ali ako se stvari brzo ne saniraju, sigurno će neko u EU doći i na tu ideju. Poučena lošim iskustvom Rumunije i Bugarske, EU više neće dozvoliti da je iko zavarava navodnom borbom protiv korupcije. Sama sumnja u to da Srbija uzmiče pred korupcijom otvara pitanje da je treba uveriti u to da mora da u toj borbi bude iskrenija, energičnija i efikasnija. To znači da će morati da se suoči s kritikama EU i da te kritike mogu povući posledice kao što je usporavanje evrointegracija. Jer, borba protiv korupcije jeste osnovni uslov za integracije s Evropom.
Antrfile : Jorgovanka Tabaković: Vladino šibicarenje
Izjava predsednika Tadića da je Evropa podržala da funkcioneri u Srbiji zadrže dvostruke funkcije do kraja mandata, po oceni Srpske napredne stranke, dokazuje da iza tog koncepta stoji Vlada Srbije a ne slučajno i slobodno izglasavanje amadmana nezavisnog poslanika. Članica Predsedništva SNS-a Jorgovanka Tabaković izjavila je juče i to da je Tadićeva izjava kontradiktorna jer, kako je navela, ne može imati podršku Evrope ili se braniti njenom podrškom za kršenje sopstvenog Ustava. Druga kontradiktornost, ukazala je ona, je u tome što je Vlada predlož ila izmene zakona koje nisu sadržavale zadržavanje duplih funkcija. – Onda se pojavio gospodin Palma, potom povukao predlog, da bi se onda, pretpostavljam, ponudio gospodin Batić da izađe s takvim amadmanom i da se svi iznenadimo što je u danu za glasanje takav predlog usvojen. To znači da je Vlada imala nameru da prođe koncept sa zadržavanjem duplih funkcija do kraja mandata, ali ga nije pošteno stavila u predlog zakona već ga je šibicarski provukla i tako se podsmeva svima u lice – istakla je Jorgovanka Tabaković.
============================


Datum : 12.8.2010
Novina : Dnevnik
Strana : 12
Autor : PRENETO
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

„MREŽA” PROBUŠENA S 250.000 EVRA
CANE SUBOTIĆ OPTUŽUJE DUŠANA MIHAJLOVIĆA ZA UCENU I IZNUDU
Kontroverzni biznismen Stanko Subotić Cane, protiv koga se u Srbiji vodi postupak zbog šverca cigareta, predao je juče Tužilaštvu za organizovani kriminal pisanu izjavu i dokaze kojima nekadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića optužuje za iznudu, ucenu i reketiranje, saopštio je Subotićev advokatski tim. Advokat Radoslav Tadić precizirao je na konferenciji za novinare da Subotić u toj izjavi navodi da je "Mihajlović tražio novac kako protiv njega (Subotića) ne bi pokrenuo postupak nakon akcije 'Mreža', za šta mu je Subotić dao ukupno 250.000 evra". Novac mu je dao da mu ne bi napakovali nešto što nije radio - rekao je Tadić i dodao da je namera Subotića da izjavom Tužilaštvu dokaže da su svi dokazi protiv njega prikupljeni na nelegalan način. Ako to dokaže, onda će i svi dokazi biti nelegalni i neće moći da budu korišćeni u postupku koji se protiv njega vodi - kazao je Tadić. U Subotićevoj izjavi, koju je dostavio tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljević u, navodi se koliko se puta sastajao sa Mihajlovićem u vreme dok je bio ministar, mesta gde se nalazio, kakvi su razgovori vođeni, koliko mu je novca bivši ministar tražio i koliko mu je dao, a sve u nameri da se postupak, koji je tada bio predkrivični, ne pokrene i da ostane samo na nivou akcije "Mreža", naveo je Tadić. U izjavi se navodi i broj telefona sa kojeg mu je Mihajlović slao poruke, broj na koji ih je Subotić primao, kao i podaci o postojanju audio-zapisa njihovih sastanaka, koje će, kako je najavio Tadić, Tužilaštvu biti dostavljeni ukoliko ih zatraži. Tadić je kazao da izjave Subotić a o motivima i metodama akcije "Mreža" moraju biti značajne za Tužilaštvo, jer se, kako je dodao, "na temelju tih nezakonitih akcija" bazira i "montirana optužnica o zloupotrebi službenog položaja, zbog koje se nalazi na poternici Interpola i na osnovu kojih se protiv njega vodi sudski postupak u Beogradu". Advokat je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da se, pored postupka u Beogradu, protiv Subotića vodi i postupak u Italiji, za koji očekuje da će biti okončan u oktobru i da će Subotić biti oslobođen optužbi. U policijskoj akciji "Mreža" Subotić je označen kao glavni organizator šverca cigareta u Srbiji, a trenutno se nalazi u Švajcarskoj. Novinarima je podeljena izjava koju je Subotić dostavio tužiocu za organizovani kriminal. (Tanjug)
Antrfile : Mihajlović negira optužbe
Bivši ministar policije Dušan Mihajlović negirao je danas da je ucenjivao Stanka Subotića Caneta i za takve tvrdnje ocenio da su "apsolutne i zlonamerne" laži. Akcija 'Mreža' je uvedena nekoliko meseci pre nego što me je Vladimir Popović upoznao sa Subotićem, a završena je tek po isteku mog mandata - naveo je Mihajlović u pisanoj izjavi agenciji Beta. Mihajlović je ocenio da ga je mafija "uzela na zub" još od hapšenja vođe zemunskog klana Dušana Spasojevića, ali je izrazio nadu da mafija danas ne vlada Srbijom "kao u ta zla vremena". Priznajem da sam odgovoran za saradnju sa Popovićem. Sve ostalo moraće autori tih tvrdnji da dokažu na sudu i da odgovaraju za klevetu i lažno prijavljivanje - naveo je on.
============================


Datum : 12.8.2010
Novina : Dnevnik
Strana : 12
Autor : PRENETO
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izjava
Ocena : Neutralna

FALSIFIKUJU, PODMIĆUJU...
OVA GODINA PRIJA KORUPCIJI
U ovoj godini povećan je broj krivičnih prijava iz oblasti korupcije, saopštio je juče šef odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta u novopazarskoj policijskoj upravi Vojkan Milosavljević. On istič e da je samo za prvih šest meseci ove godine policija podnela 22 krivične prijave iz oblasti korupcije dok je za 12 meseci prošle godije podneto ukupno 36 prijava. Milosavljević je podsetio da se pod korupcijom ne podrazumeva samo davanje i primanje mita već i zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje službene isprave, neosnovano dobijanje kredita… Povećanje broj otkrivenih krivičnih dela iz oblasti korpucije je zasluga Policijske uprave, ali je važno i sticanje poverenja građana u rad policije, jer su građani prijavljivali službena lica koja su od njih tražila razne poklone, ili novac, radi omogućavanja neke pogodnosti - izjavio je Milosavljević. Policija uprava i Odsek za suzbijanje privrednog kriminaliteta usmeriće sve svoje snage da otkriju što veći broj ovih krivičnih dela i da ih procesuiraju - poručio je on. Milosavljević je zaključio da je poverneje građana u policijske organe u uzlaznoj putanji što policiji olakšava rad. (Fonet)
Antrfile :
============================


Datum : 12.8.2010
Novina : Kurir
Strana : 7
Autor : E. K.
Tema : Javne nabavke
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

GUŽVA U TUNELU
„Koridor 10“ raspisao tender za izgradnju tunela na obilaznici oko Dimitrovgrada,čija je vrednost između 40 i 50 miliona evra
BEOGRAD - Ko će probiti tunel? Preduzeće „Koridor 10“ objavilo je pretkvalifikacioni tender za izgradnju tunela Padina i Progon na obilaznici oko Dimitrovgrada, a procenjuje se da vrednost radova iznosi od 40 do 50 miliona evra! Zbog velike vrednosti za taj posao su, kako je Kurir saznao, zainteresovane mnoge svetske i domaće firme, ali i pojedini domaći biznismeni poput Ljubiše Buhe Čumeta, za koga se priča da jedini ima mogućnost da nabavi mašinu za probijanje tunela, poznatiju kao krtica. - Jedino merilo će biti ko da bolju ponudu, a ne ko konkuriše. Na kraju Buha, ako ima tu mašinu, može da iznajmi nekom, pa to treće lice da se pojavi na tenderu. No, ponavljam da nama nije važno ko daje ponudu, već kakvu - rečeno nam je u preduzeću „Koridor 10“. Mnogi sumnjaju da iko kod nas ima krticu, jer putari kažu da ona košta oko 25 miliona dolara i da se to nikome ne isplati, pa čak ni Čumetu, jer je tunel dug svega jedan kilometar. Ratomir Todorović, generalni direktor „Planuma“, inače stručnjak za tunele, kaže da iznajmljivanje polovne mašine košta kao i kupovina nove, jer bi razliku u ceni pokrili troškovi transporta. - Ne verujem da ijedna strana firma koja radi kod nas ima takvu mašinu, jer se one odmah posle posla prodaju. Mnogo košta da stoje i ništa ne rade. Inače, to je skupa zabava za nas. Klasični metod je višestruko jeftiniji, pogotovo što je reč o veoma kratkim tunelima - kaže Todorović. Nevenka Sinđić, direktorka „Alpine Beograd“, kaže da je „Alpina“ više nego zainteresovana za probijanje tunela Progon, i da ima krtice. - Samo što smo završili najduži železnički tunel na svetu od 53 kilometra, koji prolazi kroz Alpe i spaja Švajcarsku i Italiju. Mislim da je to dovoljno da se zaključi da li imamo mašinu za taj posao - kaže Sinđić. Član Upravnog odbora „Koridora 10“ Nenad Ivanišević izjavio je juče za Tanjug da će radovi na izgradnji tunela početi najverovatnije u martu sledeće godine. Izgradnja tih tunela na istočnom kraku Koridora 10 biće finansirana iz kredita Svetske banke. Tunel Padina će biti dugačak oko 600 metara i za njega nije potrebna krtica kao za tunel Progon, koji će biti dug 1,1 kilometar.
Antrfile : Konkurišu i domaće firme
Milan Bojović, direktor „Puteva Užice“, kaže da će domaće firme sigurno konkurisati, ali ne zna na koji način će probijati tunel. - Najverovatnije ćemo učestvovati, i to u okviru konzorcijuma domaćih firmi u kojem se, osim našeg preduzeća, nalaze i PZP Beograd i „Planum“. Krticu nemamo niti je iko u Srbiji ima. Da li ćemo iznajmljivati tu mašinu ili ćemo raditi na neki drugi način, to mogu da kažem tek kad vidim tender - kaže Bojović.
Sa krticom brže
Glavni projektant Instituta za puteve Slobodan Savić objašnjava da je upotreba krtice dosta jeftinija i da bi se s njom završio posao devet meseci brže nego da se tunel probija klasičnim metodom. - Osim toga, nema dodatnih radova. Zato je izvođači radova ne vole - kaže on i smatra da nijedna firma u Srbiji nema tu mašinu, pa ni Čume.
Svađa Čumeta i Mrkonjića
Zbog posla oko izgradnje tunela na obilaznici oko Dimitrovgrada umalo je došlo do sukoba između Ljubiše Buhe Čumeta i Ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića, saznao je nezvanično Kurir. Tom prilikom Čume nije ošamario Mrkonjića, kako su preneli pojedini mediji, ali se ne isključuje mogućnost da ga je „blago pomilovao“. - Oni su se pre nekoliko meseci žestoko posvađali, psovke su letele na sve strane. Sumnja se da je razlog bio ovaj posao. Navodno je njemu Mrkonjić obećao da će kopati tunel. Nakon tog obećanja Čume je krenuo u nabavku krtice i za nju iskeširao oko 20 miliona evra. Međutim, ispalo je da od dogovora nema ništa, odnosno ga je Mrkonjić ispalio - kaže naš izvor.
============================