Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji


Datum : 14.8.2010
Novina : Alo!
Strana : 5
Autor : B.M.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije, Sukob javnog i privatnog interesa
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

DRŽAVNA FIRMA U SUKOBU INTERESA?
„Koridor 10“ I GRADI I NADZIRE
Preduzeće „Koridor 10“ je istovremeno i investitor izgradnje autoputa Horgoš - Novi Sad i nadzorni organ na istom projektu?! Prosto rečeno, pomenuto preduzeće bi u slučaju nepoštovanja ugovornih obaveza samo sebi moralo da lupa packe. Kako je za „Alo!“ potvrđeno iz „Koridora 10“, stručni nadzor nad projektom vrednim oko 10 milijardi dinara Ministarstvo za infrastrukturu poverilo je upravo korisniku ugovora o gradnji te deonice. Verica Barać iz Saveta za borbu protiv korupcije upozorava da nadzorni organ i investitor radova moraju biti dva odvojena organa kako bi i korisnik mogao da podleže objektivnoj proveri. Mora da se formira stručni nadzor koji je nezavisan od ugovornih strana. Kao što stručni nadzor kontroliše rad izvođača, tako i obaveze investitora moraju da budu kontrolisane. Zato bi te dve stvari morale da budu odvojene - kaže za „Alo!“ Baraćeva. Podsetimo, prvi tender za posao stručnog nadzora je propao, dok će drugi biti okončan tek 20. avgusta. Za to vreme, već više od četiri meseca, radove na severnom kraku Koridora 10 kontrolisalo je preduzeće koje je i dodelilo posao izvođačima. U kabinetu ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića pokušali smo da saznamo kako je moguće da investitor ujedno bude i nadzorni organ, ali nam je rečeno da su svi njegovi saradnici zaduženi za medije „na službenom putu“. U međuvremenu smo saznali da je ministar sa svitom „službeno“ na saboru trubača u Guči, koji je juče i otvorio. Iz „Koridora 10“ kažu da je sve po zakonu, te da ovakva situacija nije presedan. Investitor određuje nadzornog organa radi kontrole izvršavanja ugovora. Investitor može, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, da vrši poslove nadzornog organa ukoliko raspolaže odgovarajućim stručnim kadrovima. U ovom slučaju, dok ne bude bio završen postupak izbora stručnog nadzora, za ovaj posao „Koridor 10“ imenovao je svoje stručne kadrove, licencirane inženjere za nadzorne organe - kažu u pres službi tog preduzeća i dodaju da nadzorni organ ne kontroliše investitora, vec kvalitet i kvantitet izvođenja radova.
Antrfile : CPV: Čume nije vlasnik
Povodom našeg jučerašnjeg teksta, oglasio se Nenad Miljević, generalni direktor preduzeća „Centar za puteve Vojvodine“. On je demantovao naše navode da je pomenuta firma vlasništvo svedoka saradnika Ljubiše Buhe Čumeta, ali je „zaboravio“ da navede ime pravog vlasnika. U toku jučerašnjeg dana nismo uspeli da dođemo do gospodina Miljevića.
============================


Datum : 14.8.2010
Novina : Večernje Novosti
Strana : 3
Autor : S. S. R. - D. M. S.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Rubrika – tema
Ocena : Neutralna

”ŠKODOM” DO BIRAČA
KAKVI SU VOZNI PARKOVI STRANAKA I ČIME SE VOZE NjIHOVI LIDERI
Šefovima jače mašine, službenicima preostane ”jugo”
U VOZNIM parkovima stranaka počasno mesto zauzima ”škoda”. Prepoznatljivim češkim automobilom sa nemačkim pečatom voze se njihovi funkcioneri kada obavljaju stranačke zadatke i gostuju po medijima. Ali, većina partija ima i jače ”mašine” namenjene liderima. Ispred centrala u Beogradu, u proseku, parkirana su po četiri vozila za potrebe partije, mada nisu svi vlasnici tih automobila, jer su ih pojedini uzeli na lizing. I u DS su nam rekli da i dalje otplaćuju svoja vozila, ali niko iz stranke nije želeo da ”poveri” javnosti šta im se nalazi u voznom parku. Od direktora SPS Dejana Backovića saznali smo da se ispred zgrade na Studentskom trgu mogu videti dva ”ševroleta epika” i tri ”opel astre klasik”. Njima se, dok nije izabran za ministra policije, vozio i lider partije Ivica Dačić, ali sada, iz bezbednosnih razloga, putuje isključivo službenim kolima uz pratnju. Ostali ministri iz redova SPS poveremo ”pozajme” kola iz partijskog voznog parka. Naprednjaci imaju dve ”škode fabije”, a u SNS objašnjavaju da se u tim automobilima najviše voze stranački operativci. Tomislav Nikolić ima svoj automobil, dok Aleksandar Vučić kola posuđuje od brata. Predsednik DSS Vojislav Koštunica nema auto otkad je pre nekoliko godina ”jugo” poklonio kumu u Belanovici. Zato se ponekad može videti u ”škodi oktaviji”, vlasništvu stranke. DSS ima još četiri takva automobila. Ni Mlađan Dinkić, predsednik G 17 plus, nema svoj auto, pa za stranačke poslove koristi jednu od tri ”škode”, koliko ih ima ova partija. Kombi se koristi kada na put krene više članova partije, što je najčešće uoči izbora. - Imamo novu ”škodu oktaviju”, koju koristi i predsednik stranke Velimir Ilić, i još jedan automobil iste marke starijeg modela, kao i jedan ”jugo” - navodi Dubravka Filipovski, potpredsednik NS. Kod liberala važi pravilo: najviši funkcioneri ne smeju da koriste partijska vozila, već se od njih očekuje da se sami snađu za prevoz. U voznom parku ove stranke nalaze se tri ”škode fabije” i jedna ”opel astra”. - O prevozu Čede Jovanovića brine se policija, pod čijom je zaštitom - rečeno nam je u Informativnoj službi LDP. Ispred zemunskog Magistrata, parkirane su dve ”škode”, džip marke ”honda” i jedan ”jugo”. Kako su nam rekli u SRS, najluksuzniji auto koristi potpredsednik Dragan Todorović. Reč je o džipu koji je, pre otcepljenja sa Tomislavom Nikolićem, uzeo na kredit. Radikali su vratili dugove i zadržali auto. ”Škode” su namenjene članovima generalnog sekretarijata i gradskog odbora, a ”jugo” je za sve.
Antrfile : ČEDA NA MOTORU
PREMA podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, svoje automobile nemaju Boris Tadić, Mlađan Dinkić, Vojislav Koštunica i Ivica Dačić. Dragan Todorović ima ”mercedes 300 TD” iz 1984. godine, Tomislav Nikolić ”ladu nivu” iz 1998. godine, Čedomir Jovanović ”tojotu” i motor ”honda”, a Velimir Ilić ”mercedesov” džip.
============================


Datum : 14.8.2010
Novina : Kurir
Strana : 4
Autor : M. D.
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Vest
Ocena : Neutralna

SRBIJI OSTAJE BELI ŠENGEN
Evropska komisija
BEOGRAD - Evropska komisija ne namerava da ukine Srbiji beli šengen zbog duplih funkcija pojedinih srpskih funkcionera. Kako za Kurir kažu u kabinetu Sesilije Malstrom, komesara EK za pravosuđe i unutrašnje poslove, o tome se ne razmišlja. - Što se tiče navodnog ukidanja vizne liberalizacije Srbiji, Komisija nema informacije o pitanju duplih funkcija za srpske zvaničnike i njihove veze s mogućim ukidanjem vizne liberalizacije, kao što tvrdi predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Komisija će pažljivo pratiti efikasnost sprovođenja antikorupcijske strategije Srbije u okviru procesa evropskih integracija - rečeno nam je u kabinetu Malstromove.
Antrfile :
============================


Datum : 14.8.2010
Novina : Press
Strana : 6
Autor : NN
Tema : Slučajevi korupcije i borbe protiv korupcije
Najava : NE Žanr : Izjava
Ocena : Neutralna

OLIVER DULIĆ, MINISTAR PROSTORNOG PLANIRANJA I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
„Oni koji kritikuju novi zakon o pomoći građevini treba prvo da ga pročitaju. Tu nema mesta za korupciju“
Oliver Dulić ministar prostornog planiranja i zaštite životne sredine
Antrfile :
============================


Datum : 14.8.2010
Novina : Večernje Novosti
Strana : 6
Autor : NN
Tema : Javne nabavke
Najava : NE Žanr : Izveštaj
Ocena : Neutralna

REZERVISANI STANOVI
Izgradnja oko 4.700 stanova na lokaciji bivše kasarne “4. jul” na Voždovcu počeće 30. avgusta, u okviru državnog programa masovne stanogradnje u Srbiji, najavio je Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje. Stanove je već rezervisalo 2.000 potencijalnih kupaca što, kako smatra ministar, dovoljno govori o ozbiljnosti ovog projekta. Neopravdane su kritike na račun novog zakona o pomoći građevinskoj industriji u ulovima ekonomske krize, jer kako kaže Dulić, taj leks specijalis nije u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama i obuhvata sve aspekte, od izbora ponuđača, transparentnosti postupka, mogućnosti žalbe pred komisijom, do sudske zaštite.
Antrfile :
============================


Datum : 14.8.2010
Novina : Politika
Strana : KD2
Autor : ZLATKO PAKOVIĆ
Tema : Sukob javnog i privatnog interesa
Najava : NE Žanr : Rubrika – tema
Ocena : Neutralna

SKUPŠTINA U RUŽIČASTOM
INTELEKTUALAC U TRANZICIJI
Zlatko Paković
Još se nije osušilo mastilo predsednikovog potpisa sa parlamentarno usvojenog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, a mediji su javnost spektakularno zaglušili vešću da se „Grand produkcija“ iz legla televizije Pink premešta u okrilje televizije Foks. Vest o petparačkom događaju, koja je odavala utisak stabilnosti poput petnaest miliona evra u gotovini, pokazala se i sama petparačkom. Posle samo jednog dana uznemirujuće neizvesnosti, objavljeno je da „Grand produkcija“ ostaje tamo gde je i bila, u svom prirodnom ambijentu, u orbiti televizije Pink, da toj medijskoj kući i nadalje daje onaj koloritni smisao matičnog žanra iz kojeg se roje i ostale emisije. Posle jedne bludne noći, o kojoj su, gotovo sa lica mesta, sladostrasno izveštavali svi mediji, razmetna se kći, zaslepljena raskalašnom, rizičnom i lisičji lukavom ponudom, vratila svome skromnom i čestitom, ružičastom domu, „kao uporištu za visoke rezultate na svim nivoima biznisa u okviru snage sistema“, kako je zvanično saopšteno. Petnaest miliona evra, koliko je trebalo da bude plaćen njen odlazak od kuće, samo je jednokratna suma, a dom je dom – njegove su svote, ako i nešto manje, ipak permanentne i, summa summarum, neiscrpne. Na kraju, ali ne i na poslednjem mestu, ovaj nastavak rodbinskog suživota podrazumeva „podizanje kvaliteta i kulturnog nivoa“, kako je Saši Popoviću i Lepoj Breni, nestašnim glavama „Granda“, naložio Željko Mitrović, mudra glava Pinka. Sudeći prema već dostignutom „kulturnom nivou“, potencijal daljeg usavršavanja je grandiozan. Pink „Grand“ i grand „Pink“ – to nije tek poslovna saradnja, nego atrakcija po srodnosti duše; to nije tek „lova“, nego kulturna misija bez premca na Balkanskom poluostrvu. Mnogo prostora u medijima poklonjeno je, dakle, onome što se nije dogodilo, a i da se dogodilo – nebitno je, i uzeto je puno vremena kako bi se manje sudilo o onome što se dogodilo, a što je bitno. „Nacija mora da ima pravo na izbor, da gleda nešto što je zabavno, a ne ratove i krv. Zašto da stalno gledamo leševe? Da bismo probudili mirotvorce? Ne, nećete tako probuditi mirotvorce, probudićete krvoločnost“, govorio je Mitrović o programu svoje televizije, emitovanom tokom naših nedavnih ratova. Kao što tada pitanje nije bilo da li prikazivati leševe, nego zašto proizvodimo leševe, tako i danas nije pitanje da li „Grand” napušta Pink, nego zašto o tome uopšte govorimo u vreme kad bismo morali da govorimo o kršenju Ustava u samom parlamentu. Oni koji su dužni da donose opštevažeće antikorupcijske zakone i da podstrekavaju akcije izvršne vlasti za borbu protiv privrednog kriminala – sami proizvode korupciju!
Pitanje, naime, nije da li će ljubitelji kiča i nekulture gledati „Grandove parade” na Pinku ili na Foksu, nego da li će nam svima ponovo biti uvedene vize za putovanja u zemlje Evropsku unije, koje tek što su nam ukinute – a do čega može dovesti nedavno obavljeno korumpiranje antikorupcijskog zakona u Narodnoj skupštini! Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji je donet po hitnom postupku upravo zato da bi bile ukinute vize, obavezivao je sve javne funkcionere koji obavljaju više od jedne javne funkcije da se do 1. aprila za jednu odluče, a drugu ili ostale da prepuste drugima. Kako političari nisu hteli da postupe po zakonu koji su sami doneli, sada su ga izmenili! To je eklatantan primer kako čuvari zakona krše zakon, najpre se oglušujući o obavezu koju im on propisuje, potom ga protivustavno krojeći po meri svojih interesa. Izlazi da je država Srbija privatna stvar vladajućih političara. Izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije političari su sebi naložili da do 10. septembra Agenciji tek dostave spisak svojih funkcija, a da sama Agencija potom pojedinačno utvrdi gde je posredi sukob interesa. Parlament je ovakve promene usvojio, predsednik ih je potpisao. Članovi Agencije za borbu protiv korupcije podneli su tužbu Ustavnom sudu i najavili tužbe nadležnim međunarodnim institucijama pravde. Ustav je prekršen prema članu 6. i članu 102. koji određuju šta je sukob interesa i kakav je položaj narodnog poslanika. Drago Kos, predsednik Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije, rekao je da bi vize mogle biti nametnute građanima Srbije ukoliko „uslede takvi koraci koji bi pokazali da to što se sad desilo nije trenutno, već trajno stanje i da postoji namera da se situacija vrati u vreme pre donošenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije“. Izmenjen i dopunjen, pomenuti zakon nije više na snazi, a naš parlament i naša vlada i dalje su krcati poslanicima i ministrima koji su uzurpirali po nekoliko javnih funkcija – treba li reći, unosnih. Ustavni sud, ta poslednja instanca odbrane zakonitosti, reći će šta ima. Predsednik Srbije je već rekao. I sam za ukidanje dupliranih funkcija, on tvrdi da se to ukidanje ne može učiniti odmah. Stvar je, međutim, upravo u tome da se to odmah učini, i da predstavnici ustavnog poretka pokažu spremnost na odricanje od protivustavnih privilegija. Zašto im to nije bilo izvodljivo do 1. aprila, kako su sami u Skupštini najpre to odredili? U pitanju nije objektivnost te promene, u pitanju su njeni subjekti. Promene u državi, naime, kreću se onom brzinom kojom političari menjaju svoje navike. Ova izjava predsednika republike o tempu odricanja od viška funkcija umnogome podseća na nekadašnju izjavu predsednika „Pink medija grupe“: „Ne može Pink za četiri godine da promeni nasleđe onih 500 godina pod Turcima.“
Antrfile :
============================


Datum : 14.8.2010
Novina : Blic
Strana : 2
Autor : GORDANA SUŠA
Tema : Dostupnost informacija
Najava : NE Žanr : Rubrika – tema
Ocena : Neutralna

KRIVA DRINA NA DUNAVU
Sećam se, u vreme one druge, velike, Jugoslavije, delegatkinja iz Slovenije Vika Potočnik prva je javno govorila u tadašnjoj Saveznoj skupštini o postojanju tajnog, crvenog glasnika, koji je bio namenjen samo političkoj klasi na vlasti. Tu su bile notirane odluke, tajni pregovori i dogovori saveznih vlasti koje su federalne jedinice mogle oblaporno da kontrolišu i na osnovu njih ucenjuju, ako je trebalo! Pokazalo se da je trebalo! Danas, kada „Službeni glasnik“ slavi tolike godine postojanja, uključujući i ove sa crvenim slovima, pitam se da li isti, crveni glasnik, postoji?! Ako postoji, to nije dobro, jer znači da smo transparentno društvo taman toliko koliko je bila bivša SFRJ, ako ne postoji, to je još gore jer nema nikakvog traga i nikakve kontrole vlasti u tajnim dilovima, osim onog što su pabirčili pojedinci, radila nezavisna regulatorna tela, instituti kao što je, poverenik za informacije, zaštitnik građana i mediji ili tek kada, zavađeni na vlasti, sami otkriju! Tako, na primer, ono što su pre dve i po godine koalicione partije na vlasti krile kao zmija noge, danas je predmet njihovog javnog međusobnog sporenja ili bar pojedinaca u njima!? I ono što je najgore mogu i de fakto i de jure da se prepucavaju, bez ikakvih posledica po njih, oko nekadašnjih tajni! G. Škundrić, koga neki krste ministrom ruske vlade u Srbiji, upozorio je DS i otkrio javnosti, slatku tajnu malih kuvara velike politike, da krše potpisani, kontroverzni, naftnogasni sporazum sa Rusima i monopol koji im je dat X godina, a bliski saradnici DS pravdali su se da je monopol vremenski oročen i da će isteći baš kada rafinerija bude izgrađena i spremna za rad! To je suština! A to što je vlast, pod pritiskom opozicije, raspisala referendum u Smederevu i potom ga bojkotovala, jer zna da odluku o gradnji nove rafinerije, posle toga, može da izglasa samo opštinska skupština u kojoj ima većinu, samo je legalan i legitiman, proceduralni demokratski korak. Četiri miliona dinara gubitka na referendumu naspram 250 miliona evra investicija je zbilja neznatno! Pogotovo ako se budu pridržavali eko-propisa! Ko će, doista, imati koristi, a ko će platiti, znaćemo kad-tad, kao što smo saznali o ruskom ili mlečnom monopolu na koji je Agencija za zaštitu konkurencije ukazivala pre četiri godine ili kao što znamo da je kriva Drina i na Dunavu!
Antrfile :
============================