Podržati, a ne napadati rad nezavisnih medija

Datum kreiranja: nedelja, 28 april 2019

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU), Radna grupa za pregovaračko Poglavlje 35 i Međusektorska podgrupa za slobodu izražavanja i slobodu medija izražavaju zabrinutost zbog izjave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića tokom posete Pekingu u kojoj se na najgrublji način napadaju i etiketiraju nezavisni mediji sa Kosova i Metohije koji izveštavaju na srpskom jeziku.

U svojoj izjavi predsednik Srbije između ostalog tvrdi da su “stranci” stvorili “agenturnu mrežu” medija na Kosovu i Metohiji kako bi se “uništio ugled Srpske liste” i “vodila kampanja za kriminalizaciju severa Kosova i Srba na Kosovu”. Ove proizvoljne ocene negativno utiču na rad nezavisnih medija i narušavaju njihovu bezbednost u kompleksnim okolnostima u kojim oni i inače deluju. Od predsednika Republike Srbije očekujemo da šalje poruke ohrabrenja i podrške nezavisnim medijima, naročito onima koji deluju u sredinama gde su građanska prava i bezbednost svakodnevno ugroženi.

Ovom prilikom takođe podsećamo predsednika Republike Srbije na izjavu datu tokom Unutrašnjeg dijaloga sa predstavnicima Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 da “nikada nije delio Srbe na dobre i loše” kao i da “od 2012. godine nikoga nije nazivao domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima”. Očekujemo da predsednik Republike Srbije deluje u skladu sa svojim izjavama datim na toj sednici.

NKEU takođe izražava zabrinutost i zbog napada na druge nezavisne novinare i medije u Srbiji, kao i zbog otkazivanja prostora za organizovanje tribine "Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti" koja je trebaloda budeodržana u Nišu u organizaciji Instituta za evropske poslove.

Na kraju, podsećamo da je Srbija zabeležila pad za 14 mesta na listi medijskih sloboda Reportera bez granica, što je jasna ilustracija pogoršanog stanja slobode medija i slobode govora, kao i ukupnog imidža naše zemlje u Evropi i svetu.