Saopštenje Poverenika povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna

Datum kreiranja: ponedeljak, 28 septembar 2020

Međunarodni dan prava javnosti da zna, obeležen je 15. put u Srbiji, skupom u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Misije OEBS u Srbiji, Koalicije za slobodu pristupa informacijama, Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Skup je organizovan u skladu sa protivpandemijskim merama, pa su samo dobitnici nagrada i govornici bili u svečanoj sali Kluba poslanika, dok su svi ostali zainteresovani mogli da prate događaj uživo.

Govornici su bili poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio, zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk i direktor Misije  USAID u Srbiji Majk de la Rosa.

Poverenik je izjavio da se ove godine Međunarodni dan prava javnosti da zna obeležava u neuobičajenim okolnostima usled pandemije SARS-CoV-2, ali da pravo na pristup informacijama od javnog značaja nije bilo ograničeno ni u jednom trenutku čak ni u vanrednom stanju.

Takođe, naglasio je da se već duže vreme odvija proces izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja te da se očekuje da će se ovaj proces intenzivirati nakon izbora nove Vlade RS, da će rezultirati učvršćivanjem i unapređivanjem načela transparentnosti u radu organa vlasti, kao i podizanjem stepena odgovornosti za nesprovođenje Zakona ili za povredu prava i obaveza  uređenih zakonom.

Komisija koju čine predsednici novinarskih udruženja UNS-a i NUNS-a, predstavnik akademske zajednice, predstavnik organizacije Koalicije za slobodu pristupa informacijama i poverenik, odlučila je da priznanja dodeli u nekim od posebnih kategorija organa vlasti, a priznanja je uručio poverenik Milan Marinović.

Priznanja su dodeljena:

Komisija za dodelu priznanja odlučila je da i ove godine ne dodeli posebno priznanje za najveći doprinos afirmisanju prava javnosti da zna (statueta).

Pomoćnica generalnog sekretara Slavoljupka Pavlović predstavila je Publikaciju IX –  „Stavovi i mišljenja Poverenika“, koja je od danas dostupna na sajtu Poverenika u delu Publikacije.

Snimak događaja može se pogledati na zvaničnom Youtube kanalu Poverenika: https://www.youtube.com/watch?v=VegM6pxOoaU&feature=emb_logo