LTI 2021: Bečej opet šampion transparentnosti, slede Sombor i Kanjiža

Najtransparentnije lokalne samouprave u 2021.godini su Bečej, Sombor i Kanjiža, pokazuju rezultati ovogodišnjeg istraživanja Lokalnog indeksa transparentnosti (LTI 2021) koje je na današnjoj konferenciji za medije predstavila Transparentnost Srbija.

 LTI 2021 1Prosečni indeks transparentnosti gradova i opština u Srbiji u 2021. iznosi 48 poena – dva više u odnosu na prethodnu godinu, i osam poena više nego u 2019, mada je prosek ipak i dalje nizak, ocenio je Nemanja Nenadić, programski direktor TS. Tri petine opština (59%) je poboljšalo svoj rezultat i pored toga što je pandemija negativno uticala na transparentnost u pojedinim oblastima rada lokalne samouprave. Istovremeno, 37% je ostvarilo lošiji učinak u odnosu na prethodnu godinu.

“Transparentnost je ključ demokratije, jedini način na koji lokalne samouprave mogu da pridobiju poverenje građana”, rekla je Šenli Pinčoti, v.d. direktorka misije američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID), uz čiju podršku je TS treću godinu za redom sprovela ovo istraživanje.

“Videli smo koliko je bitna transparentnost, naročito tokom protekle godine kada je, zbog pandemije, bilo potrebno vlro brzo obaviti javne nabavke. Zahvaljujući ovom istraživanju znamo gde je potrebno uložiti napore, a gde su ti napori u proteklom period doneli rezultate”, dodala je Pinčoti, naglašavajući značaj ovog istraživanja, koje je inače sprovedeno peti put (prvo je bilo 2015, a zatim i 2017.godine).

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović rekao je da istraživanje utiče na povećanje transparentnosti i najavio da se posle izmena zakona može očekivati veća transparentnost u oblastima koje su povezane sa informatorima o radu.

Učinak se ove godine kreće između 21 i 90 (od mogućih maksimalnih 100), što je takođe poboljšanje u odnosu na 2020 (raspon od 18 do 83). Jednak ili od proseka viši učinak ima 69 JLS, dok je 9 ostvarilo 70 ili više poena, sažeo je ukupan rezultat istraživanja Zlatko Minić iz TS. 

Bečej je odbranio titulu najtransparentnije lokalne samouprave, stigavši ove godine do čak 90 od 100 mogućih poena. Po rečima člana opštinskog veća Bečeja Dragana Kovačeva, to im je pošlo za rukom zahvaljujući tome što su uveli već i predano sprovodili neke mehanizme i akcije koji su sistematski uticali na transparentnost, počev od “budžeta po meri građana” i “građanske stolice” do unapređenog portala JLS na kome objavljuje sve informacije i dokumente bitne građanima.

“I Nadal može da izgubi tron, ali mi svoj ne damo”, zaključio je Kovačev.

Uspeh drugoplasiranog Sombora (88 poena ove godine i 36 poena više nego u LTI 2019), Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika, objašnjava odlukom gradske uprave da budu istinski servis građana. Kontinuiran rad na reformama, brzo izdavajanje građevinskih dozvola, digitalizacija i uvođenje javnih rasprava kao prethodnice svim odlukama Skupštine grada, između ostalog su, po njenim rečima, doveli do ovakvog rezultata. Posebno ponosni Somborci su na 22 participativna projekta.

Robert Fejstamer, predsenik opštine Kanjiža, trećeplasirane u LTI 2021 (83 poena), uz sve što su njegovi prethodnici pomenuli, posebno je kao bitan element uspeha naveo ljudski faktor. “U statistici se ne vidi koliko ljudskog rada stoji iza ovih rezultata, pogotovo kada nemamo mogućnosti da zapošljavamo ljude a obim poslova raste”, rekao je on i dodao da je situacija sa pandemijom u Kanjiži, upravo omogućila zaposlenima  da obave mnogo toga.

Novi Pazar je i ove godine pri vrhu (78 poena), dok peto mesto dele Leskovac, Vranje i Sokobanja (sa po 75). Na dnu lestvice su Bujanovac i Preševo (po 21 bod), a Svilajnac i Jagodina (po 23 poena) ostale su među najmanje transparentnim JLS treću godinu zaredom.

Među gradskim opštinama, koje se zbog manjih nadležnosti ne mogu u potpunosti porediti sa drugim lokalnim samoupravama, najbolji rezultat ima Surčin (62).

Najveća usklađenost sa merilima transparentnosti je zabeležena u oblasti javnih nabavki, što je isključivo posledica činjenice da su opštine uglavnom objavljivale informacije koji su zakonom obavezni. S druge strane, i dalje je najmanja transparentnost u oblasti „Skupština i veće”, što ukazuje da proces donošenja odluka na lokalnom nivou i dalje nije adekvatno zaštićen od koruptivnih rizika.

***

Kompletan izveštaj LTI 2021, tabele i PPT prezentacija nalazi se na stranici Transparenost Srbija  -  https://www.transparentnost.org.rs/index.php/sr/istraivanja-o-korupciji/lti

Pinčoti USAID

Kovačev Bečej