Okrugli sto - Finansiranje i kontrola finansiranja političkih aktivnosti – iskustva Češke i Srbije

okrugli sto 2Transparentnost Srbija organizovala je okrugli sto "Finansiranje i kontrola finansiranja političkih aktivnosti – iskustva Češke i Srbije".  Okrugli sto je organizovan u saradnji sa kolegama iz Transparency International Češke, sa kojima TS sprovodi projekat FATRA - poboljšanje pravila finansiranja političkih aktivnosti, podržan od Ministarstva spoljnih poslova Češke. Bila je to prilika da se uporede iskustva Srbije i Češke, aktuelno stanje u propisiam i praksi, ali i dalje perspektive u četiri oblasti povezane sa finansiranjem političkih aktivnosti:  transparentnosti podataka o finansiranju kampanje dok ona traje, kontrola finansiranja izborne kampanje, ograničenje ukupnih troškova kampanje i pojedinih prihoda i neposredno finansiranje izborne kampanje od strane trećih lica.

Skup je otvorio amnasador Češke u Srbiji g. Tomaš Kuhta. On je rekao da Srbija ima priliku da napravi odličan zakon i da ga potom primenjuje. "U Češkoj imamo i imali smo pozitivna i negativna iskustva i zato bismo želeli da učite iz naših grešaka", rekao je Kuhta.

U uvodnom delu, o transparentnosti podataka o finansiranju kampanje dok ona traje govorili su predstavnici TI Češke Jana Stehnova i TS Zlatko Minić. O kontroli finansiranja izborne kampanje uvodna izlaganja dali su predstavnik TI Češke Tomaš Hideček i predstavnica Agencije za sprečavanje korupcije Almira Medunjanin. Na temu ograničenja ukupnih troškova kampanje i pojedinih prihoda govorio je predstavnik TI Češke Jan Dupak i profesor FPN Zoran Stojiljković, dok su o neposrednom finansiranju izborne kampanje od strane trećih lica uvodna izlaganja dali Ondrej Cakl i Nemanja Nenadić.

Predložak za diskusiju sa pregledom stanja u Srbiji i Češkoj možete preuzeti sa sajta TS: Predložak za panel diskusiju o Zakonu o finansiranju politickih aktivnosti

Ceo snimak konferencije možete pogledati na Youtube kanalu TS https://www.youtube.com/watch?v=8pBWOmqjm0o

:  okrugli sto 1