Predstavljanje CPI 2021: Srbija na najnižem nivou u poslednjih 10 godina

TS KZN CPI 01Srbija je na globalnom rangiranju CPI 2021 najlošije ocenjena i rangirana u poslednjih 10 godina. Transparentnost Srbija predstavila na online konferenciji najnovije globalno istraživanje Transparency International - Indeks percepcije korupcije CPI.

Od idealnih 100 poena, Srbija ima 38, isto kao i prethodne godine, a to je istovremeno najlošiji rezultat u proteklih 10 godina, iako je borba protiv korupcije sve to vreme slovila kao jedan od državnih prioriteta.

Treću godinu za redom, Srbija zauzima mesto u donjoj polovini svetske liste - jer je 96. od 180 zemalja, dve pozicije lošije rangirana nego godinu dana ranije i ima čak pet poena manje od svetskog proseka (43).

O istraživanju, rezultatima, onome što se radilo i što se niej radilo, te je uticalo na ovakav rezultat, kao i onome što bi trebalo učiniti da bi se stanje popravilo, govorili su prof. Radmila Vasić, članica Upravnog odbora TS, Bojana Medenica, izvršna direktorka TS i Nemanja Nenadić, programski direktor TS.

U diskusiji su učestvovali prof Zoran Stojiljković sa FPN, prof Miroslav Milićević iz Saveta za borbu protiv korupcije i Siniša Janković iz NVO Kareja.

Ceo snimak konferencije možete pogledati na našem Youtube kanaluhttps://www.youtube.com/watch?v=sCuQnGxzubc

Kompletan materijal u vezi sa predstavljanjem CPI 2021 možete preuzeti sa sajta TS

TS KZN CPI 02

 

TS KZN CPI 07a

 

TS KZN CPI 04