TS podržala Kragujevac u izradi nacrta LAP-a

Od 145 opština i gradova u Srbiji, 112 ih je usvojilo lokalne antikorupcijske planove (LAP), a 38 formiralo tela za praćenje sprovođenja LAP-a, saopštili su predstavnici Transparentnosti Srbija na konferenciji za novinare u Kragujevcu.

Kragujevac je, uz pomoć Transparentnosti i uz podršku Agencije za sprečavanje korupcije završio nacrt novog LAP-a, koji će izneti na javnu raspravu. To je prilika da građani ukažu na pitanja koja oni prepoznaju kao najznačajnija i da se nacrt dopuni dodatnim merama koje eventualno nedostaju.

lap kzn kg 1Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ukazao je da je dobro što je tri četvrtine jedinica lokalne samouprave ispunilo obavezu predviđenu još 2017. godine Akcionim planom za poglavlje 23, ali da je zabrinjavajuće što to nisu učinili neki od najvećih gradova, poput Beograda i Niša.

Posebno brine i što su u  mnnogim sredinama LAP-ovi ostali mrtvo slovo na papiru, rekao je Nenadić i naglasio da za  pomak u suzbijanju odnosno sprečavanju korupcije nije dovoljno samo usvojiti LAP, već je neophodno sprovesti propisane mere iz 16 oblasti koje obuhvata plan. Među oblastima su javne nabavke, javna preduzeća i ustanove, sukob interesa, medijski projekti i projekti za organizacije ciivlnog društva.

To najčešće podrazumeva usvajanje odgovarajućih akata, što otvara novo pitanje – njihovo sprovođenje. U toj fazi važna je uloga tela za praćenje sprovođenja LAP-a, ali i medija, organizacija civilnog društva, političkih partija, predstavnika biznisa, svih onih kojima je u interesu da se smanji prostor za korupciju.

Zlata Đorđević iz Transparentnosti Srbija rekla je da je TS od 2018. godine angažovana na podršci jedinicama lokalne samouprave u izradi LAP-ova. Te godine izrađen je LAP za grad Novi Pazar, u okviru projekta koji je podržala tadašnja Agencija za borbu protiv korupcije. Do danas je TS učestvovala u izradi ukupno 13 LAP-ova i podržala je formiranje ili rad 11 tela za praćenje sprovođenja LAP-a.

U okviru aktuelnog projekta, koji je podržala Agencija za sprečavanje korupcije, TS je pomogla radnim grupama za izradu LAP-a u Kragujevcu, Sokobanji i Golupcu i formiranje tela u Velikom Gradištu, Varvarinu i Sremskim Karlovcima, kao i izradu akata predviđenih LAP-ovima u Raški i Novom Pazaru.

Zlata Đorđević je pohvalila radnu grupu za izradu novog LAP-a i ukazala i na dobar rad dosadašnjeg Lokalnog antikorupcijskog foruma.

Pomoćnica gradonačelnika Kragujevca za kulturu i informisanje Ana Petrović, rekla je da je ponosna  na tim koji je izradio nacrt I koji je dobio pohvale TS.

Kragujevac će činiti sve da bude što otvoreniji I transparentniji, rekla je Ana Petrović.

Predstavnica Radne grupe za izradu LAP-a Grada Kragujevca Marija Đoković rekla je da Grad Kragujevac već primenje neke mere predviđene Modelom LAP-a I izrazila uverenje da će nastaviti sprovođenje I novog LAP-a.

Transparentnost Srbija,

8. februara 2023.

Ovaj projekat se finansira preko Agencije za sprečavanje korupcije, a sredstvima iz budžeta Republike Srbije. Svi stavovi i mišljenja izneti tokom trajanja ovog projekta ne predstavljaju nužno i stavove Agencije za sprečavanje korupcije.

LOGO ASK