Transparentnost Srbija: Antikorupcijsko savetovalište

Sigurni smo da ste mnogo puta čuli za nas. Mi smo domaća antikorupcijska organizacija, Transparentnost – Srbija i deo najpoznatije globalne antikorupcijske organizacije Transparency International. Zajedno sa medijima, koji razumeju da vlast treba da bude odgovorna, tokom više od 20 godina koliko radimo, prošli smo kroz periode nade i razočaranja, kroz cikluse mukotrpne izgradnje institucija i pravnog sistema za borbu protiv korupcije i njihove razgradnje.

Na ovom sajtu ste čitali o našoj borbi da se izgrade pravednije društvo i pravna država. Čitali ste naše izjave i saopštenja u kojima smo objašnjavali šta su problemi sa (ne)postupanjem državnih organa i šta mora da se ispita u slučajevima javno iznetih sumnji na korupciju, čitali ste o našim predlozima za izmene propisa, o nalazima naših istraživanja o finansiranju izbornih kampanja i o funkcionerskim kampanjama, o javnim preduzećima, javnim nabavkama, o rasipanju javnih sredstava.

Videli ste da se veoma često obraćamo domaćim i međunarodnim institucijama sa inicijativama koje imaju za cilj da poprave okruženje za borbu protiv korupcije i da se reše konkretni problemi.

Želimo da vas podsetimo i da Transparentnost Srbija radi neposredno sa građanima i privrednicima u okviru Antikorupcijskog savetovališta (ALAC).

Kada nam se građani i privrednici obrate sa informacijama o konkretnom slučaju u kome sumnjaju na korupciju, naši pravnici, na poverljiv način i besplatno, razmatraju problem i zajedno sa građanima rade na rešavanju.

Kada prepoznamo da je u pitanju sistemski problem, na osnovu ovih obraćanja formulišemo i podnosimo inicijative onim državnim organima koji bi trebalo da ga reše.

Zašto ovo radimo?

Jedan od razloga zbog kojeg borba protiv korupcije ne daje dobre rezultate jeste činjenica da mnogi građani i privrednici ne poznaju u dovoljnoj meri pravne mogućnosti koje im stoje na raspolaganju, ili da nemaju dovoljno poverenja u rad institucija koje bi te probleme trebalo da reše. Kroz rad Savetovališta pokušavamo, u dobroj meri i uspevamo, da povećamo broj prijavljenih i uspešno rešenih slučajeva korupcije. Kroz inicijative koje podnosimo državnim organima utičemo da se problemi reše u korenu.

Kako radimo?

Najsigurnije je da nam se obratite elektronskom poštom na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., da izložite spornu situaciju i dostavite prateću dokumentaciju. Možete nam pisati i na adresu Palmotićeva br. 31, 11000 Beograd. Sami birate hoćete li ostati anonimni ili ostaviti svoje podatke. Nakon toga se komunikacija nastavlja mejlom ili telefonski.

Transparentnost – Srbija nema pravne mogućnosti da građane ili privrednike zastupa u postupcima pred državnim organima. Međutim, možemo da vam pomognemo da sami ili zajedno sa nama pripremite sve što je neophodno za pokretanje postupka. Potom zajedno sa vama pratimo njegov ishod, i kroz neposredno obraćanje, proveravamo da li su državni organi postupali blagovremeno i da li su učinili sve šta je trebalo. Takođe, one građane i privrednike koji žele da sa svojim slučajem upoznaju širu javnost povezujemo sa medijima koji su voljni da izveštavaju o korupciji. 

S druge strane, vaša obraćanja Savetovalištu nam pomažu da steknemo bolji uvid u rasprostranjenost korupcije u pojedinim oblastima i probleme u sprovođenju antikorupcijskih zakona i planova. Tako nam pružate priliku da se posvetimo rešavanju problema koji su najurgentniji i dajete nam šansu da dodatno argumentujemo inicijative koje podnosimo državnim organima.

www.transparentnost.org.rs

www.facebook.com/Transparentnost.Srbija 

twitter.com/TransparencySer