Ne zna se koliko košta doček u Novom Sadu

Datum kreiranja: sreda, 11 decembar 2019

n1 ns docekNovosađani će 2020. godinu dočekati na centralnom gradskom trgu uz Bajagu i sastav Artan Lili, dok će 7528. čekati 13. januara uz, kako je najavljeno, više od 20 izvođača na većem broju lokacija u gradu. Informacija koju, međutim, ni ove godine nisu saopštili čelnici Grada i Fondacije "Novi Sad 2021" jeste koliko će dva dočeka koštati i ko su donatori i sponzori koji će ih finansirati. Od 2013. godine za organizaciju dočeka ne izdvaja se novac iz gradskog budžeta, nego ga pokrivaju kompanije koje posluju u Novom Sadu.

Koliko je koštao prošlogodišnji spektakl, ni godinu dana kasnije ne znamo. Tako smo prošlog decembra počeli priču o organizaciji dočeka Nove godine, a budući da se situacija nije značajno promenila, ta je rečenica i dalje aktuelna.

Novi Sad treći put zaredom slavi svoju identitetsku interkulturalnost kroz dva računanja vremena, kaže direktor Fondacije 2021.

"Doček je već evo posle treće godine postavio jedan održiv model upravljanja kulturom. Ono što su donatori, sponzori, ustanove kulture, ali ove godine moram reći i sami izvođači i promoteri, ali i građani kupovinom karata, svesno uložili je zapravo pomoglo da se jača kulturna scena grada", kaže Nemanja Milenković.

To je, kaže, novi koncept - samoodrživi kulturni događaji. Tako će svi prihodi od prošlogodišnjeg dočeka biti uloženi u novosadske umetnike koji će ove godine nastupati. Gradonačelnik dodaje - ni ovog puta za organizaciju nije izdvojen novac iz gradskog budžeta.

"Da vam kažem da opet imamo jak sponzorski pul koji su se uključili, koji finansiraju", rekao je gradonačelnik Novog Sada.

Međutim, kao ni proteklih godina, njihova imena nismo čuli. Gradonačelnik kaže – neki sponzori biće vidljivi na reklamama, dok deo njih ne želi da se oglašava.

Reč je, dodaje, o velikim bankarskim, građevinskim, osiguravajućim, energetskim kompanijama koje potpisuju tripartitne ugovore i novac uplaćuju preko računa.

N1: Znamo li koliko košta sve ukupno?

Vučević: To će vam Nemanja reći.

Odgovor, međutim, nismo dobili ni od direktora Fondacije.

Milenković: Prosto ćete me razumeti, u pitanju su pregovori sa izvođačima.

Vučević: To su njihove pare, sponzorske pare. To nisu budžetske pare. Vi ne možete da kažete da je to javni interes da morate da znate kako se troše pare iz budžeta.

A da javni interes ipak postoji, više da se saopšti ime sponzora nego iznos koji je uplatio, kaže programski direktor Transparentnosti Srbije. Ukoliko donatori traže anonimnost, to, dodaje, može biti sporno.

"Informacija o tome da je neka firma sponzorisala takav događaj može da bude značajna zbog sagledavanja eventualnih kontraustupaka od strane lokalne samouprave, javnih preduzeća, ustanova, toj firmi", izjavio je Nemanja Nenadić.

Da li su oni povlašćeni time što sponzorišu?

"Moj odgovor je – nisu povlašćeni", kaže Vučević.

Budući da već šest godina javnost ne zna ko su oni, ostaje samo da u duhu praznika veruje na reč.