Antikorupcijski čas niškim đacima

Datum kreiranja: sreda, 11 decembar 2019

juzne vesti serpikoNajpoznatiji srpski uzbunjivač Aleksandar Obradović nije bio formalna tema antikorupcijskog časa u Nišu, ali se provlačilo pitanje - kako se država bori protiv korupcije, a uzbunjivač je pritvoren. Đaci kažu da ima korupcije u zdravstvu i obrazovanju, a iz "Transparentnosti Srbije" zaključuju da mlade najviše zanima zašto nema konkretnih rezultata, a ima mnogo priče o borbi protiv korupcije.

Šta je korupcija, ko se i kako bori protiv ove društvene pošasti, bila je tema časa održanog u sali Ekonomske škole u Nišu pred oko stotinak učenika i šest institucija i organizacija koje se bore protiv korupcije, prenose Južne vesti..

“Jel to onaj sa vesti? Čuli smo nešto” - tako su učenici komentarisali slučaj trenutno najpoznatijeg srpskog uzbunjivača, radnika Krušika Aleksandra Obradovića. Neki drugi znali su da je uhapšen, ali ne i zbog čega. Naveli su da znaju gde ima korupcije, ali veruju u policiji.

Postoji korupcija kod lekara, neki doktori i hirurzi traže novac za operaciju, za neko lečenje. Na fakultetima neki profesori traže novac za ocene. Sve to može da se reši, samo prijavite policiji i ona će to da reši - navode učenice Trgovinske i Medicinske škole.

Učenici najčešće korupciju definišu kao podmićivanje nekog da bi ćutao ili da bi vam učinio uslugu.

Aleksandar Obradović je jedan od onih koji nije ćutao o mogućoj korupciji i zloupotrebama u Fabrici oružja Krušik, pa je zaradio kućni pritvor. Ipak, najpoznatiji srpski uzbunjivač nije bio zvanična tema ovog antikorupcijskog časa, ali su na štandu Agencije za borbu protiv korupcije deci pričali o Serpiku, najpoznatijem uzbunjivaču iz sveta filma kojeg je glumio Al Paćino.

O tome kako deci objašnjavaju slučaj Krušik nisu želeli da govore predstavnici Agencije i MUP-a, čiji je ministar Nebojša Stefanović, odnosno njegov otac Branko, u središtu ove afere.

Međutim, đake je ovaj slučaj interesovao, navodi Miša Bojović iz Transparentnosti, jedne od organizacija koje su učestvovale u ovoj akciji.

Oni su bili zabrinuti, mi ovde njima pričamo o borbi protiv korupcije, a oni vide da se u praksi baš ne dešava sve idealno kako mi pričamo. Upravo je to bila njihova zabrinutost, ako vidimo te prominentne slučajeve u javnosti gde nema nikakvog rezultata. To je bilo njihovo pitanje - kako da se borimo protiv korupcije kad se ništa ne dešava, šta je onda poenta - kaže Bojovićeva.

Svako u različitom uglu sale, u akciji su učestvovali predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, Transparentnosti Srbije, Pištaljke, Višeg javnog tužilaštva, Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg suda u Nišu, kao i MUP-a Srbije.

Ovaj, treći po redu, edukativni čas organizovan je u okviru aktivnosti projekta Prevencija i borba protiv korupcije koji finansira Evropska unija, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom pravde Republike Srbije i Republičkim javnim tužilaštvom i deo je kampanje za podizanje javne svesti o važnosti prevencije i borbe protiv korupcije.

Roman Prah, vođa projekta Prevencija i borba protiv korupcije obratio se učesnicima kratkom porukom da je važno da se prekine lanac korupcije i da svako od nas kaže “Reci NE korupciji” što je slogan kampanje.

Sledeća akcija je u Beogradu.