Razgovor sa kandidatima za direktora ASK

Datum kreiranja: sreda, 28 decembar 2022

pars askPravosudna akademija je danas organizovala razgovor sa trojicom kandidata za direktora Agencije za sprečavanje korupcije. Razgovori o programu su trajali po 30 minuta i mogli su se pratiti uživo između 10.30 i 12.00. Sa kandidatima su razgovarali Marko Jocić, sudija Apelacionog suda u Beogradu, Dr Dobrosav Milovanović, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Ljubivoje Đorđević, javni tužilac u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Sa stanovišta transparentnosti procesa izbora, vrlo je bitno to što je Pravosudna akademija omogućila da se predstavljanje programa može pogledati na sajtu te institucije, budući da je propuštena prilika da se propiše takva obaveza u Zakonu o sprečavanju korupcije i pratećim podzakonskim aktima.

Na linku se pored razgovora sa kandidatima mogu pogledati i biografije kandidata, među kojima su aktuelni direktor i zamenik direktora (Dragan Sikimić i Dejan Damnjanović), kako i Kosta Sandić, sa radnim iskustvom iz bankarskog sektora i državnih organa.

TS će se osvrnuti na kvalitet predstavljanja pisanih programa kada i oni budu javno dostupni, a naknadno će dati ocenu i u pogledu kvaliteta procesa ispitivanja kandidata.  

Podsećamo da se u vezi sa ovim izborom TS ranije obratila Pravosudnoj akademiji 4.11.2022, sa ponudom da pomogne konkursnoj komisiji u izradi upitnika za kandidate (što nije prihvaćeno) i pozvalo Pravosudnu akademiju da obezbedi javnost procesa testiranja i razgovora sa kandidatima (što je učinjeno).