Hoće li Agencija ispitati navode da su državni uposlenici botovali za SNS

Datum kreiranja: petak, 24 februar 2023
meta snsNajvažniji deo saopštenja kompanije Meta, u vezi sa gašenjem naloga na društvenim mrežama koji su služili „stvaranju utiska o širokoj i autentičnoj podršci predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i SNS“, nije do sada istaknut u domaćim medijima.
Naime, aktivnostima „koordinisanog neautentičnog ponašanja“, koje ova kompanija zabranjuje nisu se bavili samo članovi „mreže zaposlenih u Srpskoj naprednoj stranci, poznate kao Internet tim“, već, kako se navodi i „državni uposlenici širom Srbije“.
meta_sns_2.jpgSa stanovišta domaćih propisa „botovanje“ može biti moralno sporna praksa, ali nije ni zabranjena ni jednim propisom. Ipak, ovakve troškove su stranke dužne da prijave u finansijskim izveštajima, što možda i čine ali ne na jasno prepoznatljiv način (već, na primer, kroz zarade zaposlenih). Međutim, angažovanje državnih ili opštinskih službenika, zaposlenih u javnim preduzećima i javnim ustanovama da obavljaju bilo kakve poslove za stranku predstavlja ozbiljno kršenje zakona. Zbog toga je nužno da Agencija za sprečavanje korupcije zatraži dodatne podatke od SNS i kompanije Meta i da o svojim nalazima obavesti javnost i tužilaštvo.
Ranije, u sličnim prilikama (gašenje velikog broja naloga na Tviteru), Agencija slučaj nije ispitala ili makar o tome nije objavila nikakve podatke.
Inače, prema saopštenju kompanije META, u Srbiji je ugašeno 5,374 Facebook naloga, 12 grupa i 1,060 naloga na Instagramu. Dalje se kaže da se najmawe 350 naloga pridružilo nekoj od tih grupa, a da je najmanje 26,000 naloga sledilo neki od naloga na Instagramu.
Pored toga, META procenjuje da je najmanje 150,000 američkih dolara potrošeno na reklame na Fejsbuku i Instagramu preko ovih naloga.