Nadzor pri izvršenju javnih nabavki

Datum kreiranja: četvrtak, 09 novembar 2017
zorranahVeć i samo podnošenje krivične prijave protiv nekoliko ljudi za koje se sumnja da su krivi za nekvalitetnu izgradnju dela autoputa, nedovoljan nadzor ili prikrivanje tih propusta, veoma je značajan događaj.
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv 14 odgovornih lica na čelu sa bivšim ministrom Milutinom Mrkonjićem, kao i protiv direktora građevinskih preduzeća - PzP "Beograd" Bore Jelića, AS "Putevi Užice" Milana Bojovića i Ratomira Todorovića, direktora AD "Planum".
Na spisku osumnjičenih su i inženjeri iz Instituta za puteve, "Koridora Srbije" i Saobraćajnog instituta CIP koji su bili angažovani kao nadzorni organ i trebalo je da ukažu na propuste i korišćenje neadekvatnog materijala.
 
Transparentnost Srbija inače godinama ukazuje da kod javnih nabavki više problema nastaje usled nedovoljno kvalitetnog nadzora procesa planiranja nabavki i izvršenja ugovora, nego u onoj fazi koja je najizloženija pogledu javnosti – tender i ocena ponuda.
Zbog toga ćemo se založiti da se i pri izmenama Zakona o javnim nabavkama koje se očekuju do kraja godine vodi računa o tome i da se naručioci obavežu da objave veći broj podataka koji se odnose na ove dve faze.