Borba protiv transparentnosti i konkurencije umesto borbe protiv korupcije

Datum kreiranja: petak, 09 decembar 2022

Međunarodni dan borbe protiv korupcije, 9. decembar, zatekao je Srbiju u stagnaciji ili nazadovanju u gotovo svim oblastima od značaja za borbu protiv korupcije, a među prioritetima za rad nove vlade ne pominju se planovi za suzbijanje korupcije.

Moglo bi se čak reći da se rasplamsala borba protiv transparentnosti i konkurencije, glavnih antikorupcijskih mehanizama.

Vlada ugovara najvrednije infrastrukturne radove direktno, bez tendera i krije studije opravdanosti za te poslove. Održava se nezakonito vd stanje u javnim preduzećima i državnoj upravi, a da se za to više ne traže ni izgovori. Nestručnost i odsustvo odgovornosti prema bilo kome osim političkim mentorima rezultiralo je katastrofalnim gubicima u pojedinim javnim preduzećima.

Javno iznete sumnje o slučajevima korupcije na visokom nivou ostale su neispitane čak i kada su bile snažno potkrepljene u tekstovima novinara istraživača.  Statistika krivičnog gonjenja lako navodi na pogrešan trag jer podaci, zbog zakonskih definicija, obuhvataju i krivična dela koja ni sa korupcijom ni sa javnim sektorom nemaju veze. Broj konačnih osuda za koruptivna dela još nije dosegao neambiciozne ciljeve postavljene Strategijom za borbu protiv korupcije iz 2013. godine. Od 2018. Srbija nema Strategiju, a rad na novoj još nije počeo.

Takođe, nisu preduzete nikakve aktivnosti da bi se ispunile važne preporuke koje je Srbija dobila u petom krugu evaluacije GRECO kao i od ODIHR misije OEBS-a u izveštaju o izborima iz aprila 2022. godine.

Podsećamo, Međunarodni dan borbe protiv korupcije ustanovila je Generalna skupština UN jer je 9. decembra 2003. godine počelo potpisivanje Konvencije UN protiv korupcije.