Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Hitna obnova toaleta i krečenje

Datum kreiranja: ponedeljak, 07 decembar 2015

Vlada Srbije je odlučila da uredi toalete u zdravstvenim ustanovama i nabavku radova za te namene sprovodi pregovaračkim postupkom bez objavljivanja javnog poziva. Naime, pre mesec dana (četvrtak, 5. novembra 2015.) Vlada je donela zaključak kojim je deo sredstava budžetske rezerve prenet Ministarstvu zdravlja, radi krečenja i obnove mokrih čvorova i vodovodne i kanalizacione mreže u nekoliko desetina zdravstvenih ustanova.

Vlada nije objavila ovaj zaključak, kao što to ni inače ne čini. Istog dana je na ovu temu govorio i premijer, nagoveštavajući da će se takvi radovi vršiti i u obrazovnim ustanovama. Već u ponedeljak, 9. novembra iz Ministarstva stiže u Upravu za javne nabavke zahtev za mišljenje o osnovanosti primene pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva. I Uprava brzo reaguje, daje pozitivno mišljenje u četvrtak 12. novembra a Ministarstvo već sledećeg dana započinje javnu nabavku objavljivanjem obaveštenja i konkursne dokumentacije na Portalu javnih nabavki. Ta je nabavka i dalje u toku.

Vladin Savet za borbu protiv korupcije 26. novembra protestuje protiv toga, i ukazuje da „ni Vlada niti Uprava za javne nabavke ne mogu menjati odredbe Zakona o javnim nabavkama tako što će unapred iz primene otvorenog i restriktivnog pregovaračkog postupka izuzimati nabavku za investiciono održavanje zdravstvenih ustanova (krečenje objekata, poboljšanje higenskih uslova i adaptacija mokrih čvorova, što je inače redovna obaveza ustanova), a da se pri tome ne oceni koje su to vanredne okolnosti ili nepredviđeni događaji u svakom pojeidnačnom slučaju doveli do neophodnosti hitnog otvorenog pregovaračkog postupka.“

S druge strane, Uprava u svom mišljenju kao ključan činilac ističe da Ministarstvo (do dobijanja novca iz budžetske rezerve) nije moglo da planira ovu javnu nabavku, drugim rečima, da Ministarstvo nije skrivilo hitnost, te da su zato ispunjeni uslovi za primenu pregovaračkog postupka. http://goo.gl/EqjZ38

Pregovarački postupak bez objavljivanja, zbog navodne hitnosti, dugo je služio za nameštanje nabavki. Od 2012 stvar se promenila – u situaciji kada se i za ovu vrstu postupka objavljuje dokumentacija na Portalu, suštinska razlika je u rokovima. Da li će konkurencije u postupku biti zavisi uglavnom od faktora koji bi bili isti i da je reč o otvorenom tenderu – da li su uslovi i kriterijumi neopravdano diskriminatorni i slično. Naravno, ne treba zanemariti ni faktor kratkih rokova koji može da privileguje onog ko je imao unapred informacije da se sprema velika nabavka ove vrste, pogotovo zato što se ni krečenje ni obnova infrastrukture obično ne obavljaju u sred zime. Da li je reč o šteti znaće se uskoro – kad bude poznato koliko se firmi javilo i kakve su cene postignute.

Transparentnost Srbija je uputila Ministarstvu zdravlja i Vladi Srbije zaheve za pristup informacijama sa ciljem da utvrdimo da li je Ministarstvo pravovremeno (još prilikom pravljenja budžeta za 2015) iskazalo potrebe za ovim investicijama i zbog čega te nabavke nisu bile planirane ranije. Drugim rečima, ko je prouzrokovao da se ovaj problem rešava vanrednim merama – finansiranjem iz budžetske rezerve i sprovođenjem pregovaračkog postupka – umesto po redovnom toku stvari. Takođe smo zatražili informacije o tome na koji način je Ministarstvo izvršilo odabir lica koja će biti pozvana da učestvuju u pregovaračkom postupku i na koji način će utvrđivati da li su cene koje oni nude u skladu sa „uporedivim tržišnim cenama“, kao što je naloženo u pozitivnom mišljenju Uprave za javne nabavke.