Business Joomla Themes by Justhost Reviews

I SPS najavljuje ostavke funkcionera sa više funkcija

Datum kreiranja: subota, 09 avgust 2014
sps_logoI SPS, posle SNS-a, najavljuje da će svi funkcioneri koji obavljaju dve i više plaćenih funkcija podneti ostavke(http://goo.gl/AVaYtq). Na prvi pogled dobra vest i treba je pozdraviti. Šta je, međutim, sporno? Ponovo se govori samo o plaćenim funkcijama, a pitanje novčane nadoknade jeste važno, ali nije primarno u celoj priči. Ima funkcija kod kojih su moć i uticaj daleko bitniji od formalne novčane nadoknade, pa dekumulacija predstavlja način da se ograniči preterani uticaj pojedinca.

S druge strane, ako su za neku funkciju ili posao predviđena primanja koja su znatno veća od odgovornosti, onda ih treba smanjiti, bez obzira na to da li je reč o 'duplom' ili 'običnom' funkcioneru.

Takođe, s obzirom da nije poznato šta je i ko je obuhvaćen ovim najavama deakumulacije, bilo bi dobro da stranke nakon ovih inicijalnih saopštenja navedu i sve konkretne primere i na taj način
pokažu kako su ove odluke sproveli u delo.

Treba podsetiti da mi već imamo Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji propisuje jednu funkciju kao pravilo, ali dopušta i neke izuzetke, tako da se stranačka dobra volja može odnositi samo na te slučajeve u kojima su izuzeci dopušteni (npr. kod narodnih poslanika). I s druge strane, ako vladajuće stranke smatraju da režim "duplih funkcija" treba da bude restriktivniji, onda to treba da institucionalizuju - da predlože ili podrže izmene zakona (Agencija za borbu protiv korupcije je poslala Ministarstvu pravde inicijativu koja sadrži vrlo restriktivnu odredbu).

Na taj način bismo bili sigurni da je reč o istinskoj volji a ne o takmičenju u populizmu. A prostor za sumnju ostaje s obzirom da su prvo naprednjaci za svoju deakumulaciju dobili rok od 5 nedelja, da bi socijalistima predsednik poručio da to učine odmah, ali je na pitanje da li se to odnosi i na Bajatovića odgovorio da će se "o svemu tome razgovarati na Predsedništvu stranke krajem meseca".