Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Agencija: "Ministarstvo pravde pokušava da uspostavi kontrolu nad Agencijom za borbu protiv korupcije"

Datum kreiranja: petak, 31 oktobar 2014
acasAgencija je izrazila zabrinutost povodom određenih delova Nacrta Akcionog plana za poglavlje 23, koji je postavljen na internet stranici Ministarstva pravde.

Iako je Agencija blagovremeno dostavila komentare na ovaj dokument, kao odgovor na preporuke iz skrining Izveštaja Evropske komisije, a na osnovu ekspertize i iskustva u četvorogodišnjoj primeni važećeg Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, komentari i prilozi koji su od suštinskog značaja za rad Agencije i njenu nezavisnost su izmenjeni ili izostavljeni. Ovako koncipiran Akcioni plan podriva nezavisnost Agencije i pokazuje nerazumevanje njene uloge i značaja, a naročito kada je reč o njenim kontrolnim i nadzornim ovlašćenjima.

Postojeći predlog Akcionog plana, kroz niz mera veštački uspostavlja nadzornu funkciju Ministarstva pravde u odnosu na Agenciju, počev od analize njenih nadležnosti, preko procene organizacione strukture Agencije, broja zaposlenih i nivoa njihove obučenosti, do praćenja primene Zakona o Agenciji, navodi se u saopštenju Agencije.