Business Joomla Themes by Justhost Reviews

"Slučajni" zakupci

Datum kreiranja: ponedeljak, 09 novembar 2015

diposNovi zanimljivi izveštaj Vladinog Saveta za borbu protiv korupcije o davanju u zakup nepokretnosti u državnoj svojini http://goo.gl/lY05kC potvrdio je neke odavno poznate činjenice, ali doneo i nova saznanja. Odavno se zna da državni organi Srbije nemaju potpunu evidenciju o imovini u svom vlasništvu i načinu njenog korišćenja. O tome dobijamo potvrdu svake godine u izveštajima Državne revizorske institucije.

Izveštaj Saveta bavi se poslovanjem preduzeća DIPOS - načinom na koji ovo državno preduzeće daje u zakup kuće i stanove, vodi evidenciju o njima i stara se o poverenoj imovini. Savet preporučuje upotpunjavanje evidencije, preispitivanje ugovora, dopunu propisa. Između ostalog, traži se usklađivanje Uredbe o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda sa Zakonom o javnoj svojini.

Kako izgleda taj zakup sada, govori tekst objavljen u "Politici" na tragu ovog izveštaja: "... тврди да је сасвим случајно пролазила Улицом Симе Лозанића и видела да се кућа реновира. – Упутила сам званичан допис ДИПОС-у са питањем да ли се објекат издаје и добила потврдан одговор."

Pre 50 ili 30 godina možda je bilo moguće pravdati nizak nivo transparentnosti time što je oglašavanje u novinama skupo, ili specifičnostima poslovanja ovog preduzeća. Sada DIPOS-u i svim drugima koji raspolažu državnom imovinom stoji na raspolaganju mogućnost praktično besplatnog oglašavanja na internetu, uz postavljanje fotografija i detaljnog opisa objekta. Odsustvo želje da se takav oglas postavi, sve i da ne postoji zakonska obaveza, dovoljan je dokaz nedomaćinskog poslovanja i dovoljan razlog za sumnju da je razliog za to skrivanje zloupotrebe.