Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Medijsko-opštinsko-političko-istražna konfuzija

Datum kreiranja: nedelja, 06 decembar 2015

zajecar bilbordNepotvrđena vest o tome da policija (SBPOK) pregleda ugovore gradske uprave Zaječara sa medijima u vlasništvu AMG (Kurir i drugi), do sada je komentarisana u smislu selektivnosti - "zašto samo ugovori zaječarske uprave sa ovim medijima, a ne i sa drugima. Komentar je mogao da glasi i "zašto tek sad", kada se zna da se ova lokalna samouprava već godinama oglašava, kako u medijima tako i na bilbordima. Međutim, i to pitanje je retorsko, kada se ima u vidu nedavno "preumljenje" Kurira, i odluka zajačarskog čelnika da istupi iz poslaničkog kluba vladajuće stranke i formira svoj politički pokret.

Pretodno pitanje u vezi sa tom istragom (ako se ona uopšte događa), jeste šta bi tu policija uopšte mogla da proverava? Oglašavanje lokalnih samouprava, ma koliko bilo besmisleno, u Srbiji nije ni jednim aktom zabranjeno. Ako opštinski odbornici odobre takvo rasipanje novca, ono se može izvesti u potpunosti po zakonu. Pri tom, ne samo da nije obezbeđeno racionalo korišćenje sredstava, nego su pravila o sprovođenju nabavki različita kada se kupuju usluge štampanih i elektronskih medija.

Iako je još 2012, rešavanje problema na koje je ukazao izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o uticajima na medije ušao u ekspoze premijera, upravo taj problem nije ni dotaknut - ni kada je pisana antikorupcijska strategija (2013), ni u setu medijskih zakona (2014), ni u u izmenama Zakona o javnim nabavkama (2015). Vlada nije želela da se bavi tim pitanjem ni kroz nedavno upućeni predlog novog Zakona o oglašavanju - taj dokument se bavi samo komercijalnim oglašavanjem a ne i onim koje vrše državni organi, javna preduzeća i ustanove, lokalne samouprave i politički subjekti. Više o tome u saopštenju Transparentnosti-Srbija

Da li bi ipak mogao da postoji osnov za policijsku istragu oglašavanja ove lokalne samouprave (ili bilo kog drugog organa vlasti)? Zloupotrebe kod oglašavanja nisu nepoznate, ni u Srbiji, ni u okruženju. Dovoljno je setiti se da je deo optužnice protiv hrvatskog premijera Sanadera bio upravo u vezi sa izvlačenjem novca iz budžeta preko posrednika u medijskom oglašavanju, da bi kasnije bio iskorišćen za stranačku promociju.

foto: zajecaronline.com