Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Izmene u Akcionom planu

Datum kreiranja: ponedeljak, 25 jul 2016

blic logo"Blic" nastavlja serijal o tome šta EU navodno zahteva i šta je zbog toga izmenjeno u Akcionom planu borbe protiv korupcije. Na prethodni tekst, o "ispitivanju porekla imovine" http://www.transparentnost.org.rs/…/8559-kad-je-tesko-ispti… reakcija nije bilo, pa ima razloga da se pomisli da bi tu moglo biti reči i o nekoj vrsti promocije. Da li se promoviše neko iz Vlade, EU ili neko treći, to baš nije najjasnije.

Iako je tačno da je Akcioni plan (za borbu protiv korupcije) izmenjen, donošenje Zakona o lobiranju nije nikakva novina.Prema originalnom Akcionom planu rok da Vlada dostavi predlog zakona je istekao još 6. decembra 2014, a rok da ga Skupština usvoji je istekao 6. maja 2015! http://www.transparentnost.org.rs/…/Izvetaj_o_sprovodjenju_… Izmenjenim Akcionim planom se predviđa usvajanje tog zakona u sledećoj, 2017. godini. Inače, donošenje ovog zakona je bilo predviđeno i po Strategiji iz 2005, a svi rokovi su istekli još 2008. godine.

Pošto lobiranje u Srbiji nije transparentno (pa ni ono koje se odnosi na pregovore sa EU, ili na navodne razgovore stranih zvaničnika oko formiranja nove Vlade Srbije, o čemu pišu sve novine), tvrdnje iz "Blica" o tome da je "lobiranje bitno" za EU je nemoguće proveriti. Međutim, u svakom slučaju je šteta što donošenje i puna primena ovog zakona, koji jeste jedan od najvažnijih za borbu protiv korupcije, nije uvršteno i u AP za pregovore o poglavlju 23. Da jeste, možda bi do sada bilo većeg napretka u njegovom donošenju.