Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Konkurs za direktora/direktorku Agencije za borbu protiv korupcije

Datum kreiranja: nedelja, 08 januar 2017

acasNakon iznenadnog prekida mandata direktorke Agencije za borbu protiv korupcije (usled izbora za sudiju Ustavnog suda), raspisan je konkurs za izbor novog direktora goo.gl/58DlUj Rok za konkurisanje je 13. januar 2017.

Direktor će se očigledno birati po odredbama postojećeg Zakona o Agenciji, jer je novi još u fazi nacrta. Među ključnim uslovima su završen pravni fakultet i devet godina radnog iskustva, državljanstvo Srbije i ne-članstvo u političkim strankama. Izbor direktora vrši Odbor Agencije, koji već duže vreme radi u nepotpunom sastavu, usled toga što Narodna skupština ignoriše u potpunosti predlog za člana koji je stigao od Poverenika za pristup informacijama i Zaštitnika građana, što nije dovršila izbor člana na predlog novinarskih udruženja i što još nije odlučivala o nedavno datim predlozima predsednika Republike.

TS je tokom izrade novog zakona inače predlagala da se uslovi za izbor direktora postrože, između ostalog, tako što bi se nespojivim smatralo i učešće u svojstvu kandidata ili člana izborne komisije ispred političkog subjekta na poslednjim izborima i tako što bi se od direktora tražilo da poseduje znanja koja se odnose upravo na pitanja iz nadležnosti Agencije, a ne samo određeni broj godina radnog iskustva (na bilo koji poslovima), kao što je sada.