Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Pravila novog Zakona o upravnom postupku o sukobu interesa

Datum kreiranja: subota, 03 jun 2017

paragraf1I pre nego što je "sukob interesa" kao pojam uopšte pomenut u srpskim propisima, postojala su pravila iz procesnih zakona o izuzeću - u kojim situacijama funkcioner ili službenik uopšte ne sme da postupa, već to treba da prepusti nekom drugom. Procesni zakon koji ima najširu primenu je Zakon o opštem upravnom postupku. Novi ZUP, koji je u punoj primeni od 1. juna 2017. godine, donosi stroža pravila. Sada se, naime, kao obavezan razloga za izuzeće predviđa ostvarivanje nadoknade ili primanja od stranke u postupku ili angažovanje u njenim organima radnim i stručnim telima. Predviđa se i jedan logičan opšti razlog - ako ishod postupka može da donese direktnu korist ili štetu ovlašćenom licu. Novi ZUP sadrži i izričita pravila o načinu rešavanja sukoba interesa u kolegijalnim organima.

Kada sazna za postojanje nekog od pobrojanih razloga, službeno lice zastaje sa postupkom i obaveštava organ koji odlučuje o izuzeću. Kada pak sazna da postoje druge činjenice koje dovode u sumnju njegovu nepristrasnost (po sopstvenom mišljenju), o tome samo obaveštava organ (bez zastoja u vođenju postupka). Stranka takođe može da ukaže na postojanje razloga za izuzeće, i da navede činjenice o tome u zahtevu. O izuzeću ovlašćenog službenog lica odlučuje rukovodilac organa, o izuzeću rukovodioca organa odlučuje organ koji je propisom određen, a ako to nije slučaj - drugostepeni ili nadzorni organ. O izuzeću člana kolegijalnog organa odlučuje predsedavajući kolegijalnog organa, a o izuzeću predsedavajućeg, kolegijalni organ u celini.

Ovlašćeno službeno lice mora biti izuzeto:
■ ako je u tom postupku stranka, svedok, veštak ili zakonski zastupnik ili punomoćnik stranke;
■ ako je sa strankom, zakonskim zastupnikom ili punomoćnikom stranke krvni srodnik u pravoj liniji, a u pobočnoj liniji do četvrtog stepena zaključno, supružnik ili vanbračni partner ili srodnik po tazbini do drugog stepena zaključno, pa i kada je bračna zajednica prestala;
■ ako je sa strankom u odnosu staratelja, usvojitelja, usvojenika ili hranitelja;
■ ako je sa zakonskim zastupnikom ili punomoćnikom stranke u odnosu usvojitelja ili usvojenika;
■ ako je učestvovalo u prvostepenom postupku;
■ ako ostvaruje naknadu ili druga primanja od stranke ili je angažovano u upravnom odboru, nadzornom odboru ili radnom ili stručnom telu stranke;
■ ako ishod postupka može da mu donese direktnu korist ili štetu;

O izuzeću se odlučuje u roku od pet dana od prijema obaveštenja ovlašćenog službenog lica ili zahteva za izuzeće. Kolegijalni organ čiji je član izuzet nastavlja postupak bez njega. Slično kao i sadašnji, i novi ZUP predviđa ponavljanje postupka kao vanredni pravni lek: Drugostepeni organ ili nadzorni organ rešenjem će na zahtev stranke ili po službenoj dužnosti u celini ili delimično poništiti konačno rešenje: „3) ako je rešenje donelo neovlašćeno lice, ili je postupak vodilo ili u njemu odlučivalo neovlašćeno lice ili lice koje je moralo biti izuzeto;“ Više o pravnom okviru za sukob interesa u Republici Srbiji u publikaciji TS.

Podsećamo na to da su dodatna pravila o rešavanju sukoba interesa kod funkcionera propisana u Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije. Iako su odavno u pripremi, još uvek se ne zna pouzdano kada će promene ovog zakona (to jest, novi zakon) biti predložene Narodnoj skupštini.