Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Gde se nalazi Nacrt završnog računa budžeta za 2015. godinu

Datum kreiranja: utorak, 08 avgust 2017
uprava za trezorMinistarstvo finansija tvrdi da ne poseduje informacije o tome. Naime, Transparentnost Srbija uputila je Ministarstvu finansija zahtev za pristup informacijama od javnog značaja (https://goo.gl/euamA6) zahtevajući informaciju o tome da li je Vladi upućen nacrt zakona o završnom računu budžeta za 2015. godinu, kao i informaciju o datumu kada je to učinjeno ili informaciju zašto do sada nije, budući da je takav podatak trenutno nedostupan javnosti. Po članu 78. Zakona o budžetskom sistemu (https://goo.gl/1Z2Tyw), Ministarstvo finansija je imalo obavezu da do 20. juna 2016. dostavi Vladi nacrt završnog računa za 2015, a Vlada je pre više od godinu dana imala obavezu da dostavi Skupštini predlog zakona o završnom računu budžeta.
Imajući u vidu ove zakonske obaveze, odgovor Ministarstva finansija da „ne poseduje dokument koji bi sadržao traženu informaciju“ predstavlja iznenađenje, koje je bilo tim pojačano time što nas je Ministarstvo uputilo (https://goo.gl/17VdJ1) da informacije potražimo od Uprave za trezor, koja je u sastavu istog toga ministarstva. Obrazloženje je bilo da se „završni račun budžeta sačinjava na osnovu podataka iz godišnjih finansijskih izveštaja, koji se dostavljaju Upravi za trezor“. Iako je bilo nelogično, postupili smo po ovom savetu i sačekali odgovor iz Trezora. Taj odgovor (https://goo.gl/skpwEc) podseća na to šta je čija nadležnost u pripremi završnog računa, i donosi podatak – da je Uprava za trezor, još 23. juna 2016, dostavila Ministarstvu finansija celokupnu dokumentaciju u vezi sa završnim računom. Drugim rečima, Ministarstvo nas je uputilo da od Uprave za trezor tražimo podatke koji su u tom trenutku već godinu dana bili u posedu tog istog ministarstva. Ma koliko bilo loše ako je u pitanju ometanje ostvarivanja prava na pristup informacijama, još bi lošije bilo ukoliko Ministarstvu nije poznato da li poseduje podatke o ispunjavanju jedne od svojih najvažnijih zakonskih obaveza.
Element koji odgovor Ministarstva finansija čini još apsurdnijim jeste činjenica da je Državna revizorska institucija već obavila reviziju završnog računa budžeta Srbije za 2015, i objavila izveštaj o tome (https://goo.gl/FMVDhZ). Da bi DRI mogla da uradi ovaj posao, morala je da ima pred sobom završni račun, ma u kojoj fazi usvajanja da se nalazio taj dokument, to jest, bez obzira na to da li je nacrt već dostavljen Vladi ili ne.
Transparentnost Srbija ovim povodom podseća da su Ministarstvo finansija i Vlada već prekoračili rokove za pripremu (ili makar za objavljivanje) nacrta, odnosno predloga završnog računa za 2016. godinu, ali i na to da Narodna skupština još od 2002. godine nije usvajala zakon o završnom računu budžeta. To je jedan od pokazatelja nedovoljne odgovornosti i kontrole u oblasti javnih finansija, koji znatno utiče na lošiji skor Srbije u relevantnim rangiranjima zemalja (npr. Indeks otvorenosti budžeta-https://goo.gl/3cKxz2) i negativno se odražava na vladavinu prava u celini.