Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Zbog čega se insistira na leks specijalisu

Datum kreiranja: ponedeljak, 29 januar 2018

msgi vranje stanoviU Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture insistiraju da se gradnja (jeftinih) stanova za snage bezbednosti uredi leks specijalisom, iako ne iznose argumente zbog čega. 

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da je Ministarstvo pripremilo predlog zakona kojim će se gradnja stanova za snage bezbednosti proglasiti za projekat od nacionalnog interesa, kako bi izgradnja ovih stanova mogla da počne. „Očekujem da ovaj zakon, koji će biti donet kao „leks specijalis“, uskoro bude na sednici Vlade“, kazala je Mihajlovićeva na konferenciji za novinare u Vranju. Ona je obišla lokaciju koja je „potpuno spremna za gradnju prvih 190 jeftinih stanova, na kojoj radovi mogu da počnu odmah, čim se utvrdi jasan model finansiranja koji bi u narednih desetak dana trebalo da utvrdi Ministastvo finansija“.

Prema vestima iz medija, ona je objasnila će taj leks specijalis obuhvatati maksimalnu cenu stanova, model finansiranja i definisano koji pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije mogu da kupuju jeftine stanove.

Ni nakon ove izjave nije ni najmanje jasno zašto je potrebno donositi lex specialis i kakve će on promene doneti u odnosu na redovan pravni režim. Naime, ako država nešto gradi pa posle prodaje, ona može da kao prodavac odredi maksimalnu cenu stanova jednostavnom poslovnom odlukom državnog preduzeća. Nikakav zakon za to nije potreban. Model finansiranja je takođe nejasan razlog za odstupanje od opšteg pravnog režima. Ako će novac doći iz budžeta, tamo će biti i planiran. Ako će iz kredita, onda će sve biti ugovoreno tim sporazumom, ako će plaćati kupci, onda njihovim ugovorima... Najzad, koji pripadnici MUP i Vojske imaju pravo da kupe jeftine stanove je verovatno i sada uređeno nekim aktima, a ako nije, svakako bi trebalo da bude uređeno na opšti način, a ne samo za ovu aktuelnu inicijativu.

Za sada se ne pominju javne nabavke kao predmet lex specialis-a i dobro je da je tako. Ipak, bojazan da će se zakon baviti i ovom materijom nije otklonjena. Podsećamo da je Transparentnost Srbija uputila pismo Ministarstvu ukazavši na razloge protiv donošenja bilo kakvog zakona za samo jednu pravnu situaciju, a naročito protiv donošenja zakona koji bi dezavuisao sistem javnih nabavki.

http://www.transparentnost.org.rs/images/dokumenti_uz_vesti/dopis_ministarstvo_gradjevinarstva_najava_lex_specialis_za_izgradnju_stanova_2017.pdf