Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Kršenje propisa u kampanji

Datum kreiranja: nedelja, 25 februar 2018

sns djilas sapic i sajt msgiTransparentnost Srbija zatražila je od Agencije za borbu protiv korupcije podatke o postupanju u nekoliko slučajeva kršenja zakona tokom izborne kampanje.

Reč je o prekršajima koje je uočila TS tokom praćenja kampanje ili na koje su ukazali građani Antikorupcijskom savetovalištu naše organizacije.  Od Agencije smo tražili informacije da li jeu tim slučajevima pokrenula postupke, započela prikupljanje podataka ili preduzela neka druge mere.

Jedan od slučajeva je sumnja da su Ministarstvo saobraćaja, građevnarstva i infrastrukture i ministarka Zorana Mihajlović prekršili pravila o zabrani korišćenja javnih resursa za političku promociju iz Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Reč je o poseti Obrenovcu, tokom koje je  ministarka na skupu govorila da građani "lažna obećanja ne mogu čuti od Srpske napredne stranke". Na taj način je tokom nastupa javnog funkcionera promovisana u pozitivnom svetlu ta politička stranka. Pored toga, prema objavi sa sajta Ministarstva, ministarka je u negativnom kontekstu pominjala druge kandidate na izborima za odbornike u skupštini Grada Beograda, predstavnike političkih subjekata koji su suparnici stranke čiji je ona funkcioner.  Informacije o ovim aktivnostima, uključujući pohvale na račun SNS i kritike drugih kandidat a na izborima, objavljene su na sajtu Ministarstva.

TS je, takođe, ukazala na slučaj gostovanja gradskog menadžera Beograda Gorana Vesića, kandidata za odbornika u skupštini Grada Beograda na listi "Aleksandar Vučić - zato što volimo Beograd" u zabavnoj emisiji "Žikina šarenica" 27. januara.  Pregledom emisije smo stekli uverenje da postoji kršenje Pravilnika o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje koji zabranjuje da se tokom predizborne kampanje emituju igrani, dokumentarni, zabavni ili drugi slični programski sadržaji u kojima se pojavljuje funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat. U vezi sa tim, verovatno je da postoji i  kršenje Zakona o izboru narodnih poslanika, u delu koji se (na osnovu Zakona o lokalnim izborima) primenjuje na lokalne izbore. Naime, u članu 49. propisuje se da organizacijama koje emituju radio i televizijski program, čiji je osnivač Republika Srbija, nije dozvoljeno pod bilo kojim uslovima, predstavljanje kandidata i iznošenje i obrazlaganje programa podnosilaca izbornih lista u komercijalnom, zabavnom ili drugom programu). Iako je ovo pitanje prvenstveno u nadležnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM), nadležnost Agencije bi mogla postojati u vezi sa eventualnim omogućavanjem korišćenja javnih resursa za promociju političkih subjekata.

Treći slučaj, koji uključuje moguće kršenje više propisa, jeste promocija kandidata sa liste  "Aleksandar Vučić - zato što volimo Beograd" u Zemunskoj gimnaziji. Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja zabranjeno sprovođenje političke aktivnosti u školama. Omogućavanje političke promocije u školskom objektu bi mogloda predstavlja i povredu načela i pravila o vršenju javne funkcije, kada je reč o odgovornim licima u Zemunskoj gimnaziji. Ukoliko je Gimnazija omogućila političku promociju (to jest, ako su njeni predstavnici bili upoznati sa prirodom ove posete), onda bi to moglo da predstavlja i povredu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, budući da je zabranjeno da se izborne aktivnosti finansiraju od strane javnih ustanova, što uključuje ne samo donacije, već i besplatne usluge, poput ustupanja prostorija.

Građani su nam ukazali i na zloupotrebu resursa opštine Voždovac za promociju stranačkog skupa. Naime, na Fejsbuk stranici gradske opštine Voždovac 29. januara je objavljen poziv građanima na druženje sa predsednikom Republike Srbije, Aleksandarom Vučićem, u USC Voždovac na Banjici, u subotu 3. februara, u 12. časova. Taj skup je, u stvari, bio predizborni skup SNS, odnosno liste "Aleksandar Vučić - zato što volimo Beograd", što je SNS potom objavila na svom sajtu, tviter i FB nalogu.

TS je od Agencije tražila i informaciju o korišćenju brendiranih vozila Socijaldemokratske partije Srbije u kampanji, za prevoz bolesnih, starih i nemoćnih. U ovom slučaju bi sporno moglo biti pitanje korišćenja resursa političke stranke za aktivnosti koje nisu političke, odnosno pitanje povezanosti ovakvih troškova sa izbornom kampanjom. Podsećamo da se Agencija u prošlosti više puta oglašavala u vezi sa sličnim primerima, upozoravajući na njihovu nezakonitost. U vezi sa sličnim pojavama može se postaviti i pitanje eventualnog kršenja drugih propisa (o zdravstvenoj zaštiti kada se vrše lekarski pregledi i slično).

Transparentnost Srbija zatražiće u ponedeljak informacije o postupanju u vezi sa ovim slučajevima i od drugih nadležnih - Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Prosvetne inspekcije MInistarstva prosvete, gradskog sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu,  Upravnog inspektorata u okviru Ministarstva državne uprave, gradskog sekretarijata za inspekcijske poslove, Odeljenja za zdravstvenu inspekciju u okviru Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja .

Ceo dopis možete pogledati na sajtu TS.