Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Plenum ne može, dodatne funkcije na Odboru mogu

Datum kreiranja: subota, 03 mart 2018

skupstina srbije unutraPrvo redovno zasedanje Narodne skupštine na osnovu člana 106. Ustava, počinje prvog radnog dana marta svake godine. Iako je prvi radni dan u martu bio četvrtak, 1.3, prva sednica ovog zasedanja zakazana je tek za 6 mart. Pretpostavljen razlog za to jeste održavanje izbora u Beogradu, Boru, Aranđelovcu i Sevojnu i želja vlasti (u ovom slučaju, personifikovane u predsednici Skupštine) da se izbegne situacija u kojoj bi opozicioni poslanici iskoristili priliku da se direktno i besplatno obrate biračima, koristeći za to javljanja u vezi sa utvrđivanjem dnevnog reda i povredama poslovnika. Ovaj pretpostavljeni razlog čini očiglednim između ostalog i to što nije ponuđeno nikakvo obrazloženje za ovakav postupak. Kao povod za odlaganje su, na primer, mogle biti iskorišćene najniže temperature ove zime. Makar i lažni razlog bi bio bolji od nikakavog. Ako se Ustav može kršiti prećutno na malo, sledeći put će ga biti lakše prekršiti na više.

U ovom slučaju mnogi poslanici, uključujući i neke opozicione smatraju da nije prekršen Ustav. Pri tom se najčešće iznosi stav da početak zasedanja ne mora da podrazumeva početak prve sednice, već ulazak u drugi režim rada Skupštine u celini. Iako se ovaj argument može braniti, pogotovo u situaciji kada „zasedanje“ (za razliku od sednice) nije detaljno uređeno Ustavom, Zakonom o Narodnoj skupštini ni Poslovnikom, postoje zakonske odredbe koje jasno ukazuju da bi početak redovnog zasedanja i prve sednice trebalo da se podudare. Naime, članom 13. i 14. Zakona o Narodnoj skupštini predviđeno je da se „himna Republike Srbije izvodi na početku prve sednice Narodne skupštine, na početku i završetku redovnog zasedanja Narodne skupštine“ i da se „na početku prve sednice Narodne skupštine, na početku i završetku redovnog zasedanja Narodne skupštine ... počasna jedinica Vojske Srbije raspoređuje ispred glavnog ulaza u Dom Narodne skupštine“. Himna i garda će verovatno biti spremni kada počne sednica 6. marta, ali se svakako nisu mogle ni čuti ni videti 1. marta 2018. kada je zasedanje po slovu samog Ustava „počelo“. To odsustvo hora i garde je očit pokazatelj da je prekršena i ustavna norma.

U vezi sa tim, nije zgoreg se zato setiti zašto uopšte postoje odredbe ove vrste. U ustavnoj istoriji, vladar je sazivao i raspuštao skupštinu, uglavnom zato što mu je bila potrebno odobrenje za uvođenje novih poreza. Tako je i po prvom srpskom ustavu, koji smo nedavno obeležavali je stajalo: „85)  Skupština  narodna  kupi se  svake  godine  po  jedan  put  o  Đurđevu  dne  u punom  čislu  na  pozivanije Knjažeskoga ukaza, ako li bude nužno, i više puta u godini. Isto tako i otpušta se Knjažeskim ukazom.“ Pravilo iz sadašnjeg Ustava Srbije ne daje predsedniku, vladi ili bilo kom drugome sa strane pravo da određuje kada će se Skupština sastajati. Međutim, u praksi, kada postoji političko jedinstvo izvršne i zakonodavne vlasti, ove razlike se gube a Skupština gubi mogućnost da funkcioniše kao ograničenje i nadzor.

Iako nije bilo sednice u plenumu, prvih martovskih dana 2018. boje Skupštine je branio Administrativni odbor. Ovo telo se sastalo da bi odobrilo poslaniku Đukanoviću iz SNS da bude član nadzornog odbora preduzeća Yu.net international d.o.o i to na predlog „Telekoma Srbija“. Ništa manje zanimljivo od same činjenice da su poslanici svom kolegi odobrile drugu funkciju (što je samo uvod u davanje eventualne saglasnosti od strane Agencije za borbu protiv korupcije), jeste to što je on uopšte predložen na ovu funkciju od strane jednog formalno nezavisnog preduzeća, za koje se može pretpostaviti da ima upućenije i kvalifikovanije ljude za odbranu interesa države u specifičnim okolnostima rada firme Yunet. 

Koliko daleko se može ići u odobravanju dodatnih funkcija i poslova pokazuje i slučaj jedne sudije prekršajnog suda iz Negotina – odeljenje u Kladovu. Njoj je, naime, Administrativni odbor dao saglasnost za (neplaćeni) rad u Savetu za bezbednost koji je osnovala Opština Kladovo, uprkos tome što je ona izričito navela u svom dopisu da se u predmetima u kojima postupa Opština Kladovo javlja kao stranka u postupku!