Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Procena GRECO – poznati problemi i vrlo korisne sugestije

Datum kreiranja: petak, 03 jul 2015

Transparentnost Srbija (deo Transparency International) smatra da je GRECO dobro prepoznao neke od problema u borbi protiv korupcije. U okviru četvrtog kruga evaluacije, koji se sprovodi u okviru mehanizma Saveta Evrope GRECO (Grupa zemalja za borbu protiv korupcije), u fokusu su bili rad zakonodavnih tela, pravosuđe i sukob interesa, a Srbija je dobila 13 preporuka o čijem izvršenju treba da podnese izveštaj do kraja sledeće godine. Primena tih preporuka će svakako poboljšati uslove da zakonodavna i sudska vlast budu manje izloženi rizicima korupcije. Za osetne pomake je, međutim, po našoj oceni, potrebno mnogo više – da parlamentarci zaista žele da se koriste svojim ovlašćenjima u nadzoru nad izvršnom vlašću i da javni tužioci bez straha i selektivnosti gone aktuelne slučajeve korupcije.

Nijedna od preporuka ne predstavlja potpunu novinu. Naprotiv, da su rokovi iz domaće antikorupcijske strategije bili poštovani, neke od njih, kao što su uređivanje lobiranja i izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije radi povećanja ovlašćenja tog organa i efikasnije kontrole, bi već  odavno bile ispunjene. Ostaje da se vidi da li će uvođenje ovog međunarodnog elementa i praćenja izvršenja pomoći da državni organi ispune obaveze koje su sami sebi zadali.

Značajan deo preporuka se odnosi na pravosuđe i ima za cilj da poveća nezavisnost Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, kao i unapređenje transparentnosti njihovog rada. Transparentnost – Srbija smatra veoma važnim to što su se GRECO evaluatori osvrnuli na problem nepoštovanja pravila o javnim raspravama u pripremi propisa, koji je vezan ne samo za parlament, već mnogo više na organe izvršne vlasti. Takođe izražavamo zadovoljstvo time što je GRECO u pripremi izveštajakoristio materijale koje smo predstavili evaluatorima na sastanku održanom u sklopu pripreme ove analize.