Zanemareni rizici od korupcije

Datum kreiranja: četvrtak, 09 februar 2023
lupa 1Tek trećeg dana skupštinske rasprave o setu pravosudnih zakona narodni poslanici su saznali šta je Agencija za sprečavanje korupcije napisala u analizi tih propisa. To mišljenje im nije dostavila ni sama Agencija, niti Ministarstvo pravde, koje je pripremalo zakone, već organizacija Transparentnost Srbija. TS je na osnovu pristupa informacijama dobila mišljenje Agencije od Ministarstva pravde, nakon čega ga je prosledila svim poslaničkim grupama.
 
TS je inače, još u oktobru pozvala Ministarstvo da od Agencije, u skladu sa zakonskom obavezom, zatraži mišljenje o rizicima od korupcije u setu pravosudnih zakona, a Agenciju da samoinicijativno analizira nacrte, ne čekajući upit Ministarstva.
 
Kao što se može videti iz dostavljenih dokumenata, Ministarstvo je od Agencije zatražilo mišljenje tek 16.1.2023, a već sledećeg dana su predlozi zakona upućeni u Skupštinu! Agencija je dostavila objedinjeno mišljenje takođe 17.1.2023. Očekivano, u obrazloženju predloga zakona nema ni reči o rizicima koje je Agencija prepoznala, niti o tome na koji način su oni potom otklonjeni ili umanjeni.
 
Pojedini narodni poslanici su tokom skupštinske debate ukazali na ove propuste i pozvali da se kroz amandmane reše makar neki od uočenih problema. Za to, sudeći prema dosadašnjem toku rasprave, ne postoji volja u Vladi i skupštinskoj većini.
 
Uz sve to, kada je reč o zakonskom mehanizmu – otklanjanju koruptivnih rizika u propisima – pokazala su se još dva velika problema. Ministarka pravde je tako, ustvrdila da su poštovane sve zakonske obaveze, jer je mišljenje zatraženo „pre sednice Odbora za pravni sistem i zakazivanja sednice Vlade“. S druge strane, u skladu sa svrhom ove obaveze (otklanjanje rizika od korupcije), takvo mišljenje je trebalo tražiti u doba kada se otvara javna rasprava o nacrtu zakona, a ne nakon njenog okončanja.
 
Značajan doprinos obesmišljavanju ovog antikorupcijskog mehanizma dala je i sama Agencija za sprečavanje korupcije. Ne samo da ovaj državni organ nije javno zatražio od poslanika da uklone koruptivne rizike kroz amandmane, kad to već nisu učinili Ministarstvo pravde i Vlada, već Agencija ovo mišljenje nije objavila ni na sopstvenoj internet prezentaciji!