Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Autocenzura i za Vučića

Datum kreiranja: ponedeljak, 09 mart 2015
CirkovicAUTOCENZURA I ZA BRLJANTNE PRAVNIKE: Premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić voli da se hvali kako je bio briljantan student Pravnog fakulteta (u Beogradu). Premijer Republike Srbije voli da daje izjave koji me prisiljavaju da se pitam: šta nije u redu s Pravnim fakultetom. Recimo , prošle nedelje je Aleksandar Vučić, osvrćući se na jednu televizijsku emisiju pre svega o fudbalskim klubovima Crvena zvezda i Partizan, rekao sledeće: “Je li tamo bilo lopovluka? Nego šta je. Nikakva to velika tajna nije. Naravno da je bilo. Da li su mnogo krali? Jesu. Sveti Petar ne bi mogao da ustanovi, to je kao sa Politikom. Niko ne može da ustanovi ko je tamo vlasnik, pa i ja od toga odustajem“. Sveti Petar i briljantni pravnik i moćni premijer Vučić su odustali, ali čuvajte se, počinioci dela koje ni Sveti Petar ne može ustanoviti, radne grupe: “Istražuje se i radila je radna grupa , i došlo je do odredjenih rezultata. Te rezultate uskoro možete da očekujete“.

Pre nego što je, jadan čovek, odustao, septembra 2012.godine nam je o kupovini 50 odsto udela u firmi Politika novine i magazini od strane Ist media grupe iz Moskve rekao sledeće: „Farmakom je primoran, prinudjen da učestvuje u toj kupoprodaji. Njega taj biznis nije interesovao, to je bila usluga najvećoj stranci u prošloj Vladi. Pronaći ćemo način da zaštitimo državu i da joj bude vraćeno ono što je njeno, a da pri tome ne vodimo hajku protiv Farmakoma jer zapošljava 3500 ljudi i ima 5000 kooperanata“. Kupovinu 50 odsto PNM, Vučić je istom prilikom, kao pravi pravnik bez ikakvih dokaza, ocenio kao „politički kriminal uz ekonomske zloupotrebe“. Kao iskusan pravnik on je tada pokupio političke poene i porukom: „Ali savršeni zločini ne postoje i pravo pravde ne može da se pobedi“. Tad nam je takodje obećano da će istina pući kao puška valjda opet iz neke radne grupe.

U medjuvremenu je Farmakom otišao u stečaj, vlasnik Farmakoma Miroslav Bogićević u zatvor, Komisija za zaštitu konkurencije još nije stupila u kontakt s suvlasnikom PNM-a, a Savet za borbu protiv korucije je izneo rezervu u pogledu tvrdnji o Bogićevićevom vlasništvu u toj novini.

I DEMOKRATSKU STRANKU U STEČAJ: Sveti Petar i briljantni pravnik i moćni premijer Vučić su odustali od razotkrivanja „političkog kriminala uz ekonomske zloupotrebe“ u kupoprodaji Politike, ali čuvajte se počinioci dela kradje u sportu, koje ni Sveti Petar ne može ustanoviti, radne grupe: “Istražuje se i radila je radna grupa, i došlo je do odredjenih rezultata. Te rezultate uskoro možete da očekujete“. Ako ste očekivali da briljantni pravnik vaš premijer podnese krivičnu prijavu kad zna da je odgovor na pitanje „Da li su krali?“ kategoričan „Jesu.“, e grdno ste se prevarili. Ili ako ste očekivali da se „nikakva to velika tajna nije" lopovima, koji su usput svima redom dužni i ružni, na put stane blokadom računa, e i tu ste se prešli. Apsolutno pravnički odgovor na takvu ideju je: A što se račun ne blokira Demokrarskoj stranci? To je, da vas podsetim, „najveća stranka u prošloj Vladi“ kojoj je uslugu učinio Farmakom, vlasnika Miroslava Bogićevića, kupujući PNM, što niko živ ne može dokazati ni Sveti Petar, ni Aleksandar Vučić.

Ovo sve zvuči baš zabavno, ali ,po kom to zakonu su Sveti Petar i Aleksandar Vučić uopšte pozvani da utvrdjuju postojanje lopovluka u sportu, sem po zakonu u kome postoji krivično delo koje se zove „politički kriminal uz ekonomske zloupotrebe“! Da stavimo na stranu to što briljantni pravnik Aleksandar Vučić na pitanje zašto se zakon ne primenjuje prema jednom prekršiocu odgovora protivpitanjem: a što se ne primenjuje prema nekom drugom, što ekstremno do kraja izvedeno moglo da znači da ako je ubio neko drugi, zašto ne bih ubio i ja?!!! A u stvari, ako postoje zakonski uslovi, račun bi trebalo da blokoran i političkoj stranci i sportskoj organizaciji, na isti način na koji se blokira svakom malom preduzetniku koji nema tu sreću da ga voli premijer. Jer, i kod sportskih organizacija, čak i kad su navodno nedobitna udruženja gradjanja, „osnivači ...odgovaraju solidarno, celokupnom svojom imovinom za obaveze preuzete osnivanjem sportskog udruženja“. Premijer kaže da bi za organizacije koje opisuje „Je li tamo bilo lopovluka? Nego šta je“ najbolje bilo da se privatizuju, ali one pružaju toliko otpor koliki ni Sveti Petar ni on ne mogu slomiti. Pa super, blokada računa vodi ka stečaju, a privatzovati se, zakonito, može i iz stečaja!

Mnogo se naročito u poslednje vreme govori o autocenzuri novinara. To je uvredljivija etiketa od cenzure. Olako je upotrebljavaju razni medijski stručnjaci i novinari kojima autocenzura i ne treba. Jer, autocenzura nije uvek loša stvar. Ne možeš ni pisati ni javno govoriti stvari, koje inkriminišu bilo koga, ako za to nemaš dokaz. Ne možeš čak i ako si premijer. U stvari, tek tada nikako ne možeš.

Tekst i foto sa sajta lista Danas: http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/autocenzura_i_za_vucica.884.html?news_id=298451