Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Poziv Skupštini da razmotri izveštaje nezavisnih tela

Datum kreiranja: nedelja, 28 april 2024

skupština izveštajiSkupština Srbije objavila je na svom sajtu izveštaje nezavisnih tela nakon što je Transparentnost Srbija poslala inicijativu da ih učini dostupnima, u pretraživom obliku, i da ih razmotri na jednoj od sednica u okviru redovnog prolećnog zasedanja tokom maja 2024.

Rok za podnošenje većine godišnjih izveštaja nezavisnih institucija Narodnoj skupštini istekao je krajem marta, a  gotovo mesec dana kasnije nijedan od izveštaja nije bio objavljen. Parlament je, nakon inicijative TS objavio godišnje izveštaje 18 tela. TS je istovremeno pozvala Skupštinu da obezbediti veći nivo transparentnosti i korisnosti ovih izveštaja tako što će od svih organa i regulatornih tela, koji to ne učine sami, zatražiti da izveštaje dostave i u obliku koji omogućava pretraživanje, a ne u formi skeniranih dokumenata.

TS je takođe pozvala Skupštinu da blagovremeno, u skladu sa rokovima koje propisuje Poslovnik o radu[1], razmatra izveštaje na jednoj od sednica u okviru redovnog prolećnog zasedanja.

Godišnji izveštaji nezavisnih institucija za 2022. godinu (Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Agencije za sprečavanje korupcije, Zaštitnika građana i dr.) nisu razmatrani u prethodnom sazivu, čime je propuštena prilika da Narodna skupština obezbedi sprovođenje preporuka iz ovih izveštaja i unapredi stanje u oblastima kojima se ti izveštaji bave.

Dodatno, TS je skrenula pažnju da je potrebno uspostaviti praksu prema kojoj bi odbori formulisali predloge zaključaka koji ukazuju na moguće načine za rešavanje sistemskih problema u oblastima rada nezavisnih državnih organa, za razliku od dosadašnje prakse u kojoj su odbori u okviru zaključaka samo konstatovali da se izveštaj prihvata.

Odbori bi trebalo da formulišu predloge zaključaka koji bi sadržali jasne zahteve u skladu sa preporukama i problemima koje su pomenuta tela navela u svojim izveštajima, kao i rokove za izveštavanje o preduzetim aktivnostima, kako bi potom mogli da prate i raspravljaju o ispunjavanju ili neispunjavanju zaključaka.

TS će nastaviti da prati postupanje Narodne skupštine po izveštajima nezavisnih institucija i da ukazuje na moguće pravce za unapređenje prakse i regulative u cilju jačanja nadzorne uloge Skupštine i za unapređenje stanja u razmatranim oblastima.

 

[1] Na osnovu odredaba člana 237. st. 2. nadležni odbor razmatra izveštaj u roku od 30 dana od dana podnošenja Narodnoj skupštini. Dok član 239. St. 1. Propisuje da Narodna skupština razmatra izveštaje i predlog zaključka, odnosno preporuke nadležnog odbora, na prvoj narednoj sednici.