Business Joomla Themes by Justhost Reviews

„Lažni funkcioneri“ Vlade – najava presude

Datum kreiranja: sreda, 23 decembar 2015

cekicČinjenica da se tek posle šest godina od hapšenja i 11 godina nakon izvršenja krivičnih dela očekuje izricanje (prvostepene) presude protiv osumnjičenih „lažnih funkcionera Vlade“ dovoljno govori za sebe o stanju suzbijanja kriminala u Srbiji. Reč je o dvojici braće (i dvojici pomagača) koji su se od 2004. do hapšenja 2009. godine predstavljali kao visoki funkcioneri vlade ili kabineta predsednika Republike, funkcioneri MUP-a, ministarstava odbrane, inostranih poslova, pravde i iznudili više od 400 miliona dinara od pravnih i fizičkih lica.

Još je zanimljiviji drugi fenomen – da su takve prevare i iznuda „više od 400 miliona dinara“ bile uopšte moguće. Ako su firme i pojedinci bili spremni da daju toliki novac nekome za koga veruju da čini deo državnog aparata, a trebalo je da prođe toliko vremena pre nego što delo bude primećeno, to je veoma dobra ilustracija male vere u sistem i raširene uverenosti u nadmoć pojedinaca na vlasti nad zakonima.

Da ovaj slučaj nije samo stvar trenutka ili jedne garniture na vlasti, ukazuje i pismo kabineta predsednika Николића od pre par godina kada je saopšteno da su se pojavile osobe koje se lažno predstavljaju da su bliske sa kabinetom ili da imaju podršku predsednika, pokušavajući pri tom da izdejstvuju pogodnosti za sebe.